31 Aralık 2007 Pazartesi

Biten yılın son lezzetleri..


Yıl sonu telaşıyla yetiştirilmesi gerekenler, aranacak insanlar, yapılacak işler, alışverişler derken tüm planları (yapılanları ve yapılamayanları) bir kenara bırakıp derin bir soluk alma zamanı...

Dilerim aldığınız derin soluğun ardından, yetiştiklerinizi ve yetiş(e)mediklerinizi düşünürken bile gülümseyebiliyorsunuzdur. Bir yılı daha uğurlarken, yeni dileklerimiz ve düşlerimiz her zaman olsun, ama sahip olduklarımız için teşekkür etmeyi unutmayalım!

Gelelim biten yılın son lezzetlerine..


Nefis kokular yükseliyor yine bugünlerde fırınlardan, pastanelerden. Oturduğum semti en çok bu zamanlarda seviyorum.. Bu kokuların peşine takılıp Üstün Palmie Pastanesi’ne kadar gittim Cumartesi akşamı. Feriköy’de minicik bir dükkan, Tijen ablamdan öğrendiğim lezzet üslerinden biri. Hani güzel İstanbul’un o eski minicik pastanelerinden.. Yılbaşına özel, kocaman paskalyalardan aldım bir tane, mis gibi sakız ve mahlep kokulu. Bir de yine yılbaşına özel çıkarttıkları bir tür şekerleme olan mandulet kasesine elimi daldırdım, biri sevgilime, biri kendime..

Paskalyamızı dilimleyip kızarttık bir güzel, Pazar sabahı.
Üstüne annemin çilek reçelinden koydum.
Sakız kokusu diğer paskalyalarda olmadığı kadar baskındı, tam benim damak tadıma göre!


Ve dün akşam, onca yorgunluğun üstüne, bu olmazsa olmaz diye mutfağa girip zencefilli kurabiyeler yaptım. Sevgilim de çok sevsin diye çikolatalısını seçtim onca tarif arasından. Sofra Dergisinin geçen yılki Aralık sayısında vardı bir tarif, tam istediğim gibi. Tereyağı miktarını kendime göre ayarladım, vanilyayı da evde kalmadığı için koymadım. Ama baharatları zaten yeterliydi bu güzel kurabiyeyi parfümlemek için.

Tarifi daha önce deneyip eklemeyi planlıyordum ama olamadı. Son bir haftanın nasıl geçtiğini bilmiyorum. Ama olsun, yılbaşı öncesinde değilse de belki yılın ilk ve en tembel gününde denersiniz. İşte kahveye banmalık, kıtır kıtır kurabiyeler... yılın son tarifi..


Çikolatalı Zencefilli Kurabiye

Malzemeler:

- 1 su bardağı esmer şeker
- 100 gr tereyağı (eritilmiş)
- 2 yemek kaşığı kakao
- 1 tatlı kaşığı tarçın
- 1 tatlı kaşığı zencefil
- Bir tutam muskat rendesi
- Aldığı kadar un
- Üzeri için 1 paket (80 g) bitter çikolata

Yapılışı:

1. Esmer şeker, kakao, tarçın, zencefil ve muskatı bir kapta karıştırın. Üzerine eritilip ılıtılmış tereyağını ekleyin.

2. Aldığı kadar un ekleyerek hamur yapın. Hamur kumlu bir yapıda olacak ama endişe etmeyin.

3. Fırın tepsinize yağlı kağıt serin, fırını 190 dereceye ayarlayıp ısıtmaya başlayın.

4. Hamurdan parçalar alıp avucunuzda sıkıştırarak tezgahta elinizle ya da merdane ile açın, dilediğiniz kalıpla kesin. Tüm hamuru açmak zor olacağı için bu yöntem daha iyi. Ben kalıp olarak ufak çay bardağı kullandım:)

5. Kurabiyeleri dikkatlice tepsiye alın, ısınmış fırına sürün. Ben 15 dk pişirdim ama daha az pişseler daha iyi olacakmış diuye düşündüm. Sanırım 12-13 dk yeterli. Piştikten sonra tel üzerinde soğumaya bırakın.

6. Çikolatayı benmari usulü eritin, ufak bir bıçağı spatula gibi kullanarak kurabiyelerin bir yüzüne çikolata sürün. Hazırladığınız kurabiyeleri yağlı kağıt üstüne koyarak çikolatalarının donmasını bekleyin. Daha sonra teneke bir kutuya alıp saklayabilirsiniz.


En çok neye ihtiyacınız varsa, en çok neyi özlediyseniz, 2008’in onu getirmesi dileğiyle..

Mutlu yıllar!

27 Aralık 2007 Perşembe

Porselen demlik cay saati tarifleri etkinligi 8

kaymakli baklav( www.negatif.com )

Bu baklavayi da bayramdan once denedim ve cok begenildi.Tarifi ile bende porselen demlik cay saati tarifleri etkinligine katilmak istedim.Etkinlige evsahipligi yapan ve beni de davet eden sevgili arkadasimiz AYSE ye yani KESKINLININ MUTFAGi na cok tesekkurler ediyorum.
Simdi tarifime baslayabiliriz.

KAYMAKLI BAKLAVA
Malzemeler;
2 yumurta
1 cay bardagi siviyag
1 su bardagi maden suyu
1 corba kasigi sirke
1 cay kasigi tuz(silme)
4 su bardagi baklavalik un
200gr antep fistigi
1,5 paket tereyagi(250+125 gr)
300 gr misir nisastasi(acmak icin)
KAYMAK ICIN:
4 su bardagi süt
6 corba kasigi irmik(tepeleme)
3 corba kasigi seker
SERBET ICIN:
4 su bardagi seker
4 su bardagi su
1 tatli kasigi limon suyu

YAPILISI:

  • Once kaymagimizi hazirlayalim:süt,seker ve irmik bir tencereye alinir ve karistirarak pisirilir koyulasip kaynamaya baslayinca ocaktan alinir.Bir kenarda sogumaya birakilir.
  • Hamuru bir gece onceden yogurdum boylece hamur dinlenmis oldu ve yufka acarken hic zorlanmadim cok cabuk ve kolay acildi .
  • Hamur icin yumurta,maden suyu,sirke,siviyag az tuz tel bir karistiriciyla cirpilir,daha sonra un azar azar ilave edilir .Kulak memesi yumusakliginda ve ozlü bir hamur elde edene kadar yogrulur,uzun süre yogurmak gerekiyor.Üzeri güzelce kapatilir ve hava almayan bir kap tercih edilmelidir.Ben tupperware hamur legenimin icinde muhafaza ettim.
  • Ertesi günü hamurdan 20 adet beze hazirladim ve bir tepsiyi unlayip üzerine dizdim.Bir naylon torba kullanarak üzerini kapattim.2 saat daha dinlendirip sonra ise koyuldum..
  • Once tereyagini erittim ve eriyen tereyaginin icindeki yagin tortusunu rengi sararip bir araya toplaninca bir tel süzgecten gecirip süzelim ki baklavamiz kara kara olmasin tortu firina firince yanmasin !!!!!!biraz soguttum.Bezeleri teker teker nisasta ile actim.Yufkalar cok ince olmali yani karinca yazisini bile okuyabilmelisiniz.Birdahaki sefere sizin icin actigim yufkalarin resimlerini cekerim insallah .
  • Tepsimizi yagladim ve ilk yufkayi tepsiye serdim.Yufka tepsiden buyuk oldugu icin kenarlarini keserek fazlaliklari ayirdim,yufkamizin üzerine bir yumurta fircasi ile erittigimiz tereyagini once bir kac yerine serpiyoruz sonra da her tarafina firca ile sürüyoruz.ama tereyagi cok fazla olmamali yani sadece hertarafina ince olarak sürülmeli.
  • her yufkada ayni islemi yaptim .Kenarlarindan cikan parcalar da yaglanmis yufkanin üzerine güzelce serilip onlarin üzeri de yaglanmali.7 adet yufka acilip ta tepsiye serildikten sonra yani 15 kat elde edildikten sonra hazirladigimiz krema her tarafina esit sekilde yayilarak serilir.daha sonra tekrar yufkalar acilarak kenarlari cikarilarak serilen her kat tereyagi ile yaglanarak 5 yufka daha acilir ve serilir yani 10 kat daha serildikten sonra yufkanin üzerine robotta cekilmis antep fistigi serpilir.
  • Kalan bezeler de tekrar herkat yaglanarak serilmeye devam edilir.en son yufka acilip kenarlari cikarilir ve en üstteki yufka kenarlarindan acilarak onun altina serilip yaglanir ve üzeri son yufka ile tekrar kapatilir.15-20 dakika bekletiliphafif kuruyunca kesmesi daha kolay oluyor istediginiz sekilde kesebilirsiniz.Ben assagidaki gibi kestim.
  • Kalan tereyagi isitilir ve kesilen baklavamizin üzerine kasik yardimi ile dokülür.Her tarafine gezdirildikten sonra 170 c lik onceden isitilmis firinda alti ve üstü kizarana kadar güzelce pisirilir.
  • Baklavamiz firindan alinir ve sogumaya birakilir.Serbet hazirlanir seker,su bir tencereye alinip kisilmis ateste sararip biraz koyulasana kadar kaynatilir en son limon eklenir.Serbet de biraz sogutulur ilik serbet soguk baklavamizin üzerine dokülür.
  • 1 saat dinlendirildikten sonra baklavamiz servis edilebilir.

AFIYETLER OLSUN!!!

PÜF NOKTASI!!!!! Hamurun bir gece onceden yogrulmasi cok onemli gercek tende yufkalar cok cabuk, kolay ve ince aciliyor.

Eritilen tereyaginin tortusu mutlaka süzülmeli yoksa baklavamiz in üzerinde ve icinde yanan tortular kararir ve cirkin bir gorüntü olusur....



Kaymakli baakla( www.negatif.com )

PORSELEN DEMLIK CAY SAATI TARIFLERI


Denenmis Pasta,Tatli ve Yemek tarifleri

Porselen Demlik Cay Saati Tarifleri 8.Etkinligi düzenleyen arkadasimiz KESKINLININ MUTFAGINA tesekkurler ediyorum bu guzel etkinlige evsahipligi ettigi icin.Gelelim tarifimize bu tarif inanilmaz kolay ve bir o kadar da lezzetli tarifi okul arkadasim SEZEN den aldim ve gelen ilk misafirlerim icin denedim cok begendim,misafirlerim de cok begendiler.Tarifimizde kabartma tozu yok ...Ölcüyü ayarlamak size kalmis istediginiz kadar fistik ezmesi kullanabilirsiniz yani 1 su bardagini ölcü olarak kullandiginiz zaman yag ve seker ölcüsü olarak da o su bardagini kullanacaksiniz.Ben 350gr lik bir kavanoz fistik ezmesi kullandim ve diger malzemeleri de onunla ölctüm...Kolay gelsin!!!!

FISTIK EZMELI KURABIYE(PINDAKAAS KOEKJES)

Malzemeler;

350 gr fistik ezmesi

350 gr kavanozla ölctügüm siviyag

350 gr lik kavanozla ölctügüm tozseker

aldigi kadar un

YAPILISI:
Önce fistik ezmesi hamur yogrulacak kabin icine bosaltilir,fistik ezmesinin kutusu ile siviyag ve seker de ölcülüp ilave edilir sonra aldigi kadar un yavas yavas ilave edilir,kulak memesinden yumusak bir hamur yogrulur.hamurdan yuvarlak bezeler yapilarak yagli kagit serilmis olan firin tepsisine yerlestirilir.Daha sonra bezelerin üzerine bir catal yardimi ile cizikler atilir.

Önceden isitilmis 175-180 derecelik firinda alti,üstü kizarana kadar yani hafif kahverengilesene kadar pisirilir,cok kahverengilestirilmez,firindan alinca kurabiyelere dokunulmadan tepside sogutulur yoksa kurabiyelerimiz parcalanabilir...

soguyunca servis edilir.Bu ölcüyle ben 3 firin tepsisi kurabiye elde ettim...


AFIYETLER OLSUN!!!!!!

26 Aralık 2007 Çarşamba

BUGÜN DOGUM GÜNÜM


Send a Dozen Roses at bigoo.ws


BU GÜN BENIM DOGUM GÜNÜM
26-12 1977 yilinda Nevsehirde dogmusum...
Artik 30 yasina girdim.Allah insallah ailemle ,tüm sevdiklerimle ve siz ziyaretcilerimle beraber saglikli ,mutlu yillar nasib eder...Blogum araciligi ile sizlerle tanismaktan cok memnun oluyorum ziyaretlerinizi esirgemeyin lütfen,son 2 sene belki hayatimin en hareketli ve dolu seneleri bunu bloguma borcluyum..
Bu arada yorumlarinizi da esirgemeyin,,Lutfen

KAHVALTILIK SOSIS TABAGI

soslu sosis tab( www.negatif.com )
Kahvaltilik
SOSIS TABAGI VE MAYONEZLI SOS
Kahvalti icin cocuklarim oyle herseyi yemezler onlar icin,degisik alternatiflerden birisi bu tabak,hele yanindaki sosla ve yeni pismis sicak ekmekle cocuklarim icin bu kahvalti sofrasi ziyafet sayilir......

SOSIS HASLAMA
Malzemeler;

6 adet sosis
1,5 cay bardagi su
corba kasiginin ucu ile salca
corba kasiginin ucu ile yag,(tereyagi veya margarin olabilir)
SOS ICIN
2 corba kasigi mayonez

2 -3corba kasigi süt
1 cay kasigi sarmisak tozu
1 cay kasigi kuru nane

YAPILISI:

  • Sosisler bicakla kenarlarindan 4 tane uzun cizik seklinde bicakla icine dogru kesilir,suyunu icine almasi icin.Daha sonra tavaya once yag konup eriyince salca eklenir.Salca az kavrulunca su ilave edilip su kaynar kaynamaz centik atilan sosislar ilave edilip tavanin kapagi kapatilir.
  • Suyunu iyice cekip sisen sosisler tavada su kalmayip az yag kalinca servis tabagina alinir.
  • SOS icin mayonez bir tabaga alinir,üzerine süt,sarmisak tozu ve nane ilave edilir,güzelce karistirilir istediginiz kivami verebilirsiniz akiciligini kendiniz ayarlarsiniz artik.Bu sos lahmacunla,donerle,kizartma koftelerle cok guzel oluyor tavsiye ederim.
  • Sarmisak tozunu da ben marketten baharatlarin yanindan aliyorum,Türkiyede varmidir bilemiyorum siz de marketlere bakin.
  • domates,salatalik ve sicak ekmele cok guzel oluyor...
  • AFIYETLER OLSUN!!!!

TULUM PEYNIRLI PUF BÖREGI

Denenmis Pasta,Tatli ve Yemek tarifleri



peynirli puf bo( www.negatif.com )


TULUM PEYNIRLI PUF BÖREGI


Bu börekleri kahvalti icin hazirladim ve cok da güzel oldular.Tarifi sana yaginin yemek kitabinda görüp denedim ölcülerle biraz oynadim ve cok güzel citir citir börekler oldular..

TULUM PEYNIRLI PUF BÖREGI

Malzemeler:

3 su bardagi un

3 corba kasigi yogurt

50 gr tereyagi,margarin karisimi(25+25)

1 corba kasigi ay cicek yagi

1 tatli kasigi sirke

1 cay kasigi tuz

1 su bardagi ilik su

IC HARCI ICIN;

300-400 gr tulum peyniri

yarim demet maydanos

KIZARTMAK ICIN SIVIYAG

YAPILISI:

  • Once hamuru yogurmak icin bir kaba un elenir,ortasi havuz gibi acilip,icine1 corba kasigi siviyag,sirke,tuz,yogurt ve su ilave edilip kulak memesi kivaminda bir hamur elde edilir.eger hamurumuz kivaminda olmadi ise un veya su ekleyebiliriz.
  • Hamurumuzu üzerini kapatip bir kenarda 20 dakika bekletiyoruz.
  • Tereyagi ve margarin bir tavaya alinip eritilir ve sogumasi beklenir.
  • Hamurumuz bir merdane veya oklava yardimi ile 0,3cm kalinliginda bir yufka seklinde acilir.
  • Acilan yufkanin her tarafina erittigimiz yag güzelce sürülür.Daha sonra yufkanin ortasinda bir tatli tabagi seklinde yer birakilacak sekilde yufkaya distan ice dogru cizikler atilarak ücgenler olusturulur 14-15 adet olabiliyor ve bütün ücgenler ice dogru kapatilarak birbirinin üzerine verevine kapatilir ve bütün hamur kat kat kapatilmis olur beklemeye biralikir,yaklasik 20 dakika dinlendirildikten sonra hamur tekrar merdane veya oklava yardimi ile acilir.0,3 cm kalinliginda acilir ve ince dogradigimiz maydanoslu peynir üzerine yerlestirilir üzeri kapatilip bir rulet yardimi ile d seklinde kesilir kesilen hamurlar kizdirilmis siviyagda rengi acik kahve rengi olana kadar kizartilir.
  • Benim cocuklarim Tulum peynirini sevmedikleri icin onlara kare kare bos peynirsiz puf borekleri hazirladim ve onlarda cok begendiler.....
  • Sicak sicak servis edilir..AFIYETLER OLSUN!!!!



bos puf borekle( www.negatif.com )
puf1.JPG( www.negatif.com )

25 Aralık 2007 Salı

SUCUKLU MİLFÖYLER

 
MALZEMELER:

MİLFÖY
SUCUK
KAŞAR
YUMURTA SARISI
ÇÖREK OTU



YAPILIŞI:

SUCUĞU VE KAŞARI DİLİMLEYİP MİLFÖYLERİMİZE YERLEŞTİRİP ŞEKİL VERİYORUZ.

ÜZERLERİNE YUMURTA SARISI SÜRÜP , ÇÖREK OTU SERPİŞTİRİP ÖNCEDEN ISITILMIŞ 170 DERECE FIRINDA PİŞİRİYORUZ...



AFİYET OLSUN...

ELMALI MİLFÖYLER




BAYRAMDA KARDEŞİM İÇİN ŞİPŞAK HAZIRLADIM BU MİLFÖYLERİ YANINA DA NEFİSSS TOP KEKLER PİŞİRDİM,EN YAKIN ZAMANDA ONUN TARİFİNİ DE YAZACAĞIM...

GELELİM ŞİPŞAK TARİFE:)



MALZEMELER:

6 ADET MİLFÖY
1 BÜYÜK BOY ELMA
1 TATLI KAŞIĞI TOZ ŞEKER
TARÇIN
1 YUMURTA SARISI
ÜZERİ İÇİN PUDRA ŞEKERİ

YAPILIŞ:
ELMANIN KABUĞUNU SOYUP MİNİK BİR TAVAYA RENDELİYORUZ,ŞEKER VE TARÇINI DA İLAVE EDİP ORTA ATEŞTE BİR KAÇ DAKİKA SOTELİYORUZ VE KARIŞIMI MİLFÖYLERE PAYLAŞTIRIP ŞEKİL VERİYORUZ.ÜZERLERİNE YUMURTA SARISI SÜRÜP ÖNCEDEN ISITILMIŞ 170 DERECE FIRINDA PİŞİRİYORUZ...

PUDRA ŞEKERİ SERPİŞTİRİP SERVİS YAPIYORUZ...

AFİYET OLSUN...

24 Aralık 2007 Pazartesi

KIYMALI ICLI KÖFTE



KIYMALI ICLI KOFTE

Malzemeler;
Ici icin;500gr kiyma
3 sogan
sivi yag
tuz,karabiber,pul biber,kimyon
1 kasik salca(domates,biber karisik)
Yarim demet maydanos
Disi icin;
3 su bardagi ince bulgur
yeterince sicak su
1 yumurta
1,5 cay bardagi un
tuz
3 haslanmis patates
Sos icin;
4-5 dis sarmisak
2 limon suyu
1 corba kasigi tereyagi,pul biber
Yapilisi;
~~Once bulgur genis bir legene alinir,az tuz atilarak uzerine kisir yapiyor gibi kaynamis su dokulup uzeri kapatilir ve sismesi beklenir.
~~Bir tavaya yeteri kadar sivi yag alinir ve kizinca dogranmis soganlar ilave edilip kavrulur.Uzerine kiyma ilave edilip iyice kavrulur ve az salca ilave edilip baharatlar ve tuz ilave edilir bir kac dakika sonra ocak kapatilir daha sonra icine yarim demet maydanos dogranir ve ic harc sogutulur.
~~bulgur guzelce sisince ve biraz soguyunca legenin agzi acilir ve yumurta,un ve haslanmis patates rendesi ilave edilip guzelce yogrulur hamur haline getirilir.tuzu bakilip ayarlanir istege gore biber salcasi veya pul biber ilave edilirse regi daha kirmizi olur ama ben eklemedim.
~~Hamur haline getirdigimiz bulgur elde yuvarlanip esit buyukluklerde yuvarlak parcalara ayrilir ve parmaklarla ici oyulur Yuvarlanan bezelere sekil verirken eller suya batirilir ki guzel ve kolay sekil verebilelim.,icine hazirladigimiz ic harcindan kucuk bir kasik yardimiyla ici doldurulur ve agzi buzulerek uzeri kapatilir.Yan duvarlarin kalinliginin ayni yapilmasina ve ince yer birakilmamaya dikkat edilir yoksa kizartirken koftelerimis catlar ve ic malzeme disari cikabilir.
~~Koseleri sivri bir sekilde elle duzeltilir butun malzeme bitince icli koftelerimiz kizgin yagda ve derince bir kapta iki yuzude kizarana kadar kizartilir yalniz surekli karistirilmaz yoksa koftelerimiz parcalanir..Yagdan alinan koftelerim icin sos yapilir limonsuyu ve ezilmis sarmisaklar karistirilir.Tereyagi tavaya alinir ve pul biber ilave edilip kizartilir o da bir kaba alinir.
~~Servis yaparken icli koftelerimizi limon suyu ve tereyagi kasikla uzerine dokulerek yenir.
AFIYET OLSUN!!!
BenBu kofteyi surekli yaparim ve cok ta guzel olur dis malzemesine haslanmis patates kulllaniyorum ve Icli kofteler kizartirken catlamiyor veya cok az catliyor.Kizartirken karistirilmamalidir yoksa parcalanirlar.

PATATESLI ICLI KÖFTE



PATATESLI ICLI KOFTE

Malzemeler;
ic malzemeler;
6 adet haslanmis patates
2 adet orta boy sogan
yeterince sivi yag
yarim demet maydanoz
tuz,karabiber,pul biber,
1 yemek kasigi salca(Domates,biber,karisik)
Disi icin;
3 su bardagi ince bulgur
yeterince sicak su
1 yumurta
1,5 cay bardagi un
tuz
3 haslanmis patates
Sos icin;
4-5 dis sarmisak
2 limon suyu
1 corba kasigi tereyagi,pul biber
Yapilisi;
~~Once bulgur genis bir legene alinir,az tuz atilarak uzerine kisir yapiyor gibi kaynamis su dokulup uzeri kapatilir ve sismesi beklenir.
~~Bir tavaya yeteri kadar sivi yag alinir ve kizinca dogranmis soganlar ilave edilip kavrulur.Uzerine once salca ilave edilir ve kavrulur daha sonra haslanmis patatersler rendelenerek ilave edilir ve guzelce karistirilir iyice kavrulur ,baharatlar ve tuz ilave edilir bir kac dakika sonra ocak kapatilir daha sonra icine yarim demet maydanos dogranir ve ic harc sogutulur.
~~bulgur guzelce sisince ve biraz soguyunca legenin agzi acilir ve yumurta,un ve haslanmis patates rendesi ilave edilip guzelce yogrulur hamur haline getirilir.tuzu bakilip ayarlanir istege gore biber salcasi veya pul biber ilave edilirse regi daha kirmizi olur ama ben eklemedim.
~~Hamur haline getirdigimiz bulgur elde yuvarlanip esit buyukluklerde yuvarlak parcalara ayrilir ve parmaklarla ici oyulur Yuvarlanan bezelere sekil verirken eller suya batirilir ki guzel ve kolay sekil verebilelim.,icine hazirladigimiz ic harcindan kucuk bir kasik yardimiyla ici doldurulur ve agzi buzulerek uzeri kapatilir.Yan duvarlarin kalinliginin ayni yapilmasina ve ince yer birakilmamaya dikkat edilir yoksa kizartirken koftelerimis catlar ve ic malzeme disari cikabilir.
~~Koseleri sivri bir sekilde elle duzeltilir butun malzeme bitince icli koftelerimiz kizgin yagda ve derince bir kapta iki yuzude kizarana kadar kizartilir yalniz surekli karistirilmaz yoksa koftelerimiz parcalanir..Yagdan alinan koftelerim icin sos yapilir limonsuyu ve ezilmis sarmisaklar karistirilir.Tereyagi tavaya alinir ve pul biber ilave edilip kizartilir o da bir kaba alinir.
~~Servis yaparken icli koftelerimizi limon suyu ve tereyagi kasikla uzerine dokulerek yenir.
AFIYET OLSUN!!!
BenBu kofteyi de ilk defa denedim ve cok ta guzel oldu dis malzemesine haslanmis patates kulllaniyorum ve Icli kofteler kizartirken catlamiyor veya cok az catliyor.Kizartirken karistirilmamalidir yoksa parcalanirlar.

ALI NAZIK



Bu tarifi de ilk defa denedim aslinda icinde patlican olan heseyi cok severim bu tarif de misafirlerim tarafindan cok begenildi ben Bostan patlican kullandim cekirdeksiz di yani aci degildi .Deneyin eminim begeneceksiniz...
ALI NAZIK
Malzemeler;
6 adet Bostan patlican
1 dis sarmisak
500gr yogurt(buyuk bir kase)
Koftesi icin;
400gr az yagli kiyma
2-3 ekmek ici
1 yumurta
1 adet sogan
2 yemek kasigi kofte baharati
1 corba kasigi karisik salca (biber-domates)
az tuz,kasik ucu ile kimyon
Uzerine;
1 corba kasigi tereyagi
1 tatli kasigi pul biber
Yapilisi;
Once patlicanlar kozlenir benim ocagim gazli olmadigi icin ben firinda izgara ayarinda 270c de isinmis firinda kozledim ama siz ocagin uzerinde kozleyebilirsiniz.Kozlenen patlicanlarin kabuklari once suya tutulur ve kolay soyulmasi saglanip sonra elle soyulur,patlicanlar ince ince kiyilir.
Kofte yapmak icin kiyma,ekmek ici,salca,1 yumurta,rendelenen sogan ,robotta cekilip inceltilen ekmek,baharat,tuz butun malzemeler kofte yapilip sise dizilerek firinda bir tepsi icine kagit serilip uzerine guzelce yerlestirilir ve izgara ayarinda kofteler guzelce pisene kadar bekletilir.daha sonra sislerden cikarilip kucuk parcalara ayrilir.
Kucuk kucuk dogranan patlicanlar soguyunca ,ezilen sarmisak,yogurt ve az tuz karistirilip servis tabagina bosaltilir uzerine de parcalannan kofteler dizilir.Bir tavada tereyagi eritilip pulbiber ilave edilip kavrulur servis tabagindaki patlican ve koftelerin uzerine gezdirilir maydanosla suslenir servis edilir.
AFIYET OLSUNNN!!!!!

Bayram dönüşü..



İrem kuşu görmeyeli 4,5 ay olmuştu.
Baba, "gel artık özledim" diyordu.
Anne, hepimiz yanında toplanalım istiyordu.
Yılmaz askerden izne gelecekti.

Hepsinin yeri ayrıydı elbet, ama İrem'in yeri bambaşkaydı.
Koşarak gitti, kucakladı, meleğim, bebek kuşum, minik sevecenim diye sevdi onu teyzesi.
Yine doyamadı...

Huzurlu mu huzurlu, mutlu mu mutlu bir bebek kuş İrem.. Kimin kucağına gitse gülücükler dağıtan, ne kadar fazla ilgi görse de sıkılıp ağlamayan, teyzesi ona şarkı söylediğinde hemen kucağında uyuyan, sabah uyanınca teyzesine gülücüklerle sarılan bir bebek kuş..

Annesiyle İrem, Kuşadası'ndaki evlerine döndüler bayramın son günü. Teyzesine, onu ilk kez gören dayısına, dedesine ve anneannesine yine özlemek kaldı...

Asker kardeşimle kucaklaşmak, annemin ısmarladığım tüm yemekleri yapmış olması, çocukluk yatağımda deliksiz uykularım, birlikte yaptığımız kahvaltılar, içtiğimiz kahveler, yediğimiz tatlılar, yıllardır görmediğim en kadim dostumla kısacık da olsa görüşmemiz, hepsi çok güzeldi, hepsi çok özlenmişti..
Ama tüm fotoğraf karelerinde İrem var! nedense:)

Bayramda hiç fırsat bulamadım, o yüzden geç de olsa hepinizin bayramını bugün kutlayabiliyorum. Sevgilerimi kabul edin..

İşlerimi ve kendimi toplar toplamaz yazacağım.

GÜllü yas pasta



Hollandada yasayan ziyaretcilerim icin seker hamuru veya marzipan ismarlayabilecekleri bir sitenin linkini Buraya veriyorum aradiginiz pek cok seyi bulabilirsiniz.Bir bakin lutfen.
FLAS FLAS FLAS Bu yukardaki resimde gördügünüz Marzipan Kapli yaspasta yapmis oldugum ilk siparis pasta olup dün aksam ikram edilen misafirler tarafindan cook begenildigi haberi az once bana ulasti.Insallah en kisa zamanda tarifini sizlerle paylasirim.
Ve ben geldim tarifi sizlerle paylasmaya,bu pastanin kalibi 30cm capinda kelepceli bir kalip siparis veren arkadasim kalabalik bir misafir toplulugu icin siparis verdigi icin ben de buyuk bir kalip kullandim. Bu pasta 18-20 kisilik bir pasta ,onun icin malzeler fazla kullandim
Ben normal yaspasta da yapiyorum ama onlar tabiki daha ucuz.
Gelen sorular uzerine sizler icin fiyat arastirmasi yapip yaziyorum.
!!!!!!Ustteki fiyatlar pastaneden yapilan siparis pasta fiyati
10-12kisilik bir pasta;26Euro
10-12 kisilik pastayi ben;19 Euro ya yapiyorum
16-18 kisilik bir pasta;30Euro
16-18 kisilik pastayi ben:26 Euro ya yapiyorum
20 kisilik bir pasta;35 Euro
20 kisilik pastayi ben:29 Euro ya yapiyorum
Gelelim bu Marzipanli pastanin neden bu kadar pahali olduguna;Marzipanin kilosu bir pastanede 20 digerinde 23Euro ben o fiyata aliyorum ve ben 1 pasta icin 600veya 700gr kullaniyorum yani ben bazen12,bazen de 14 euroluk filan marzipan kullaniyorum pastanin buyuklugune gore degisiyor ve uzun ugraslar sonunda guller yapiyorum aslinda ben emegimi parayla olcemem ama bu isi zevkle yapiyorum pastayla ugrasmak hosuma gittigi icin yapiyorum baktim surekli kendimiz icin degisik degisik yapsam cok kilo alacagizen iyisimi isteyen arkadaslarim icin ve özel gunler icin siparis alayim dedim.
MARZIPAN KAPLI YASPASTA:Malzemeler;
7adet yumurta
1/2 Su bardagi +2 yemek kasigi tepeleme un
1/2 Su bardagi +2 yemek kasigi tepeleme misir nisastasi
1,5 su bardagi pudrasekeri
1 tatli kasigi kabartma tozu(tepeleme)
1 paket vanilya
Uzeri icin;(
kekini islatmak icin 1 su bardagi su-1-2 corba kasigi seker
2 poset sade kremsanti
1,5 su bardagi soguk sut
(Pudink Malzemesi)
3,5su bardagi sut
2 yumurta sarisi
3 yemek kasigi un
1 yemek kasigi nisasta
4-5 yemek kasigi seker
250 gr Mascarpone(%70 Yagli)veya labne peyniri
400gr beyaz marzipan hamuru(hazir aldim)
200gr kirmizi marzipan hamuru
100gr yesil marzipan hamuru
Yapilisi;
Önce oda sicakligindaki yumurtalarin beyazi ve sarisi ayrilir.Beyazlar az tuz ilave edilip köpürüp beyazlasana kadar cirpilir.Sarilar da pudrasekeri,ile guzelce cirpilir iyice köpürüp rengi acik sari olana kadar cirpilir.Un,nisasta ve kabartma tozu elenir ve iyice karistirilir.
Sonra un ve nisastali karisim tekrar elenerek yumurtalarin uzerine dökülür bir spatula veya bir tahta kasik yardimi ile yavas yavas karistirilir ki hamur sönmesin,vanilya da ilave edilir güzelce karistirilir.
Önceden yaglanmis ve unlanmis kelepceli bir kek kalibina dökülür,3-5 dakika kadar bir kenarda bekletilir bu arada da firin isitilir 175c lik firinda 30-35 dakika alti ve üstü kizarana kadar pisirilir.Bir kenarda sogumaya birakilir.
Pudink hazirlanir,Süt,seker,kaynatilir.Cukur bir tabaga 2 yumurta sarisi,un ,nisasta ve yarim su bardagi sutkonup iyice karistirilir.Kaynayan sekerli sute yumurtali karisim karistirarak ilave edilir. karistirilarak kisilmis ateste koyulasana kadar pisirilir.Kaynayip koyulasinca ocaktan alinir ve sogumaya birakilir arada bir karistirilarak uzerinin kaymak baglamasi önlenir.
toz Kremsanti ve soguk süt cirpilip az bir sure buzdolabinda bekletilir.
soguyan pudinke mascarpone veya labne peyniri ilave edilip karistirilir kremsantiden kremasindan da 2 kasik alinip o da katilir ve guzelce karistirilir.
Soguyan keki 3 esit parcaYa böldum.En alttaki kisim hazirlanan sekerli su ile guzelce islatilir,Islatilan parcanin üzerine hazirlanan (pudinkli)pasta kremasi sürülür ve üzerine diger kat kapatilir tekrar hazirlanan sekerli su ile islatilir üzerine hazirlanan kremsanti sürülür.
Beyaz marzipan hamuru mikrodalga firinda biraz isitilip pudrasekeri ile ve merdane ile yuvarlak bir sekilde inceltilip pastanin üzerini kaplayacak büyüklükte acilir ve merdaneye sarilip pastanin kenarlarindan baslayarak serilir üzerine arzuya göre güller yapilip az su surulerek yapistirilir.
.Gulleri yapmak icin once marzipan hamurunu gene mikrodalga firinda hafif isittim ve pudra sekeri ile ,merdane ile tezgahin uzerinde incelttim,daha sonra kucuk yuvarlak bir kalip yardimi ile yuvarlak parcalar kestim,kestigim yuvarlaklari ortadan 2ye boldum ilk parcayi bir ucunu ortaya alarak yuvarlak kenari ustten gorunecek sekilde kendi cevresinde sardim tabiki kalin ise ustten gorunen kenarlarini ellerimle incelterek ,sivri bir gorunum kazandirdim.kestigim parcanin diger yarisini da bu sardigim parcayi ortaya alarak kenarina sardim tekrar bir yuvarlak parca kesip onu da ortadan ikiye boldum onuda elimdeki gule sardigim 2 parcanin karsisina gelecek sekilde yerlestirip yapistirdim tekrar diger parcayi az gul yapragi olan yere yapistirdim gulun buyuklugunu ayarlamak sizin elinizde istediginiz buyuklukte yapabilirsiniz.daha sonra da yerlestirmek islemi kaliyor istediginiz gibi pastanin uzerine serpistirebilirsiniz.
Yapraklar icinde gene marzipan isitilip merdane ile acilir fakat bu sefer bir bicak yardimi ile yaprak seklinde kesilen parcalara bastirmadan cizgiler cekilerek yaprak gorunumu verilir.
Bir gece buzdolabinda bekletilip kesilerek servis yapilir.

AFIYET OLSUNNN!!!!!

ISPANAKLI KOLAY BÖREK



Bu boregi ilk defa arkadasim FATMA nin evinde yedim ve cok begendim ilk firsatta denedim,yalniz ispanaga cok tuz atmayin kendisi ddurdukca tuzlaniyor zaten,az tuz serpin.Ispanak cigden oldugu halde sanki kavrulmus gibi guzelce pisiyor.Deneyin tavsiye ederim.
ISPANAKLI KOLAY BOREK
Malzemeler;
2 su bardagi sut
1/2 su bardagi siviyag
1 paket yas maya
1 paket kabartma tozu
1 yumurta(sarisi uzerine surmek icin ayrilir.)
1 yemek kasigi tuz
1 yemek kasigi seker
1 su bardagi sicak su(mayayi islatmak icin)
1 kilo un(yaklasik)
Ic Malzemesi;
300-400gr ispanak yapragi
yarim cay bardagi siviyag
1 kuru sogan
1kutu domates puresi 300gr veya 4 domates rendesi
pul biber,karabiber,az tuz
susam(uzerine)
Yapilisi:
Önce hamuru yoguralim,genisce bir kaba un konur,ortasi acilip ortasina tuz,siviyag ve yumurta aki konur.Maya da suya islatilir,seker atilip bekletilir.Unun uzerine maya da ilave edilir,kabartma tozu da konup sut ilave edilip guzelce yogrulur yumusak ama ele yapismayan bir hamur elde etmemiz gerekli.Hamur bir kenarda dinlenmeye birakilir.
Ici hazirlanir:ispanak yapraklari guzelce yikanir ve dogranir,domates puresi eger yoksa domatesler rendelenir,az siviyag,tuz,baharat sogan ince dogranip ilave edilir.Guzelce ellerle ovalanarak ispanaklar ufaltilir.
Mayalannan hamur 2 esit parcaya bolunur,merdane yardimi ile tepsi buyuklugunde acilir,tepsiye yagli kagit serilir ve acilan ilk parca tepsiye serilir,uzerine ispanakli harc ,bos yer kalmayacak sekilde serilir.Daha sonra diger hamur da un serpilerek acilir ve ispanagin uzerine kapatilir.Uzerine yumurta sarisi surulur, susam serpilir.Bir kenarda kabarmasi icin 30-40 dakika bekletilir,daha sonra onceden isitilmis 200c lik firinda alti ve ustu kizarana kadar pisirilir.Firindan cikip ilk sicakligi cikinca kesilerek servis yapilir.
AFIYET OLSUNN!!!!!!!!!!

siparis aldigim yas pastalar




Irakli komsumun gelinini icin cok özel bir gün, kizi YARA Ayni gun 1 yasina basti ,kendisi yani SUHA da 26 yasina basti vee 3.evlilik yildönümleri ayni güne denk geliyor yani 3 kutlama bir arada onun icinde bana 2 tane büyük yaspasta siparis verdi yaklasik 55-60 kisilik olarak yaptigim 2 yaspasta da yiyenler tarafindan cok begenildi.
SUHA"YA ve YARA"YA nice saglikli,mutlu hayirli yeni yaslar dilerim.
SUHA ''ya ve esi HAYDAR"A Bir ömür boyu mutluluklar dilerim.Allah bir yastikta yaslanmak nasip etsin insallah..
Yiyenlere AFIYETLER OLSUN!!!!

MISAFIRLERIME IKRAMLARIM



Bu hafta cocuklarin ve bizim okulumuz tatildi sevgili arkadaslarim MENEKSE ve HACER ziyaretime geldiler onlar icin cayin yanina sunlari hazirladim:
Tiramisu
Patatesli Icli kofte- Kiymali icli kofte
Havuclu bonbonlar
Kalbura basti
Peynirli Kol boregi
Hashasli Corek
Katmer
tariflerini gormek icin isimlerine tiklamaniz yeterli.

IKRAMLARIM

ikramlarim2( www.negatif.com )
Gecen hafta misafirlerim vardi.ben de onlar icin birseyler hazirladim.masanin uzerinde:
Kelebek Yaspasta
Baklava
Tirtil Kurabiye
Tuzlu kurabiyeler
Mahlepli,dugumler
veeee
Kozlenmis dolma biber salatasi vardiii
Misafirlerim hepsini de cok begendiler.insallah en kisa zamanda blogumda olmayan denedigim tariflerini ekleyecegim ..
Baklavanin tarifini BURDA bulabilirsiniz
Tirtil kurabiyelerin tarifi BURDA tiklayin,bulabilirsiniz..

Tuzlu kurabiyelerin tarifini de BURDA bulabilirsiniz,tiklayin.
Diger tarifleri de yukariya ekliyorum...

KÖZLENMIS DOLMABIBER SALATASI



Evet sonunda bir firsat buldum, tarifi vermek icin burdayim.Bu salatanin adini duydugumda cok sasirmistim arkadasim lezzetinin de tescilli garantili oldugunu soyleyince denemeye karar verdim.bu tarifi arkadasim CEMILE YILMAZ vermisti ,bende ilk ziyaretime gelen misafirlerim icin hazirladim ben diyette oldugum icin ben yiyemedim ama cok begendiklerini söylediler.
KÖZLENMIS DOLMABIBER SALATASI:
Malzemeler;
10 adet dolmabiber
2 kücük kabak
2 patates
2 iri havuc
2kucuk patlican
Kizartmak icin siviyag
SOS ICIN5 domates
karabiber,tuz,biraz kekik
1 dis sarmisak
ÜZERINE1 dis sarmisak
1 kase yogurt
suslemek icin maydanos
YAPILISI:
Dolmabiberler guzelce yikanip ocakta patlatilir,ben firinin izgara ayarinda közlemeyi tercih ettim ve güzelde oldular.
Patates,patlican,kabak,havuc hepsi küpküp dogranir ve kizartilir.Gyzelce kizardiktan sonra bir kagit mutfak havlusunun üzerine alinip yagi cektirilir.daha sonra da tuz ,kekik ve karabiber serpilir.
Daha sonra közledigimiz dolmabiberlerin tepeleri acilip kizarttigimiz malzeme kasikla icine doldurulur.
Domatesler kabugu soyulup kücük kücük dogranir ve bir tavaya az yag konup üzerine ilave edilir az tuz atilip guzelce suyunu salip koyulasmasi saglanir ve sarmisak ince dogranip ilave edilir. Sosun alti kapatilir.
Servis yapmadan önce dolmabiberlerin icine domatesli sostan konarak uzerinede sarmisakli yogurt gezdirilip servis yapilir.
AFIYETLER OLSUNNNN!!!!!!!!!!!

KELEBEK YAS PASTA



Bu yaspasta da aslinda bir tesaduf eseri ortaya cikti.Ben buyuk yuvarlak bir firin tepsisine pandispanya hamurunu 2 ölcu olarak yaptim ve pisirdim büyük bir pandispanyam oldu ve bende ortadan ikiye kesip dipfrizde sakladim .Bir yarisini cocuklara minik yuvarlak pastaciklar yaptim yediler bu parcayi da misafirlerim icin hazirlamaya karar verdim.Düsündüm nasil bir sekil verebilirim diye ve aklima kelebek sekli geldi bende yarim yuvarlak keki kelebek sekline gelecek bicimde kestim ara kremasini surerken birlestirdim ve uzerine de cilekli kremsanti sürdüm.Simdi de tarife gecelim.
NOT!!!!!!!! Asagidaki malzemelerle 2tane kelebek pasta elde edebilirsiniz.kolay gelsin...
Malzemeler;
12yumurta
2 su bardagi seker
1,5 su bardagi un
1,5 su bardagi misir nisastasi
1 paket kabartma tozu

Kalibi yaglamak icin az margarin,un
Keki islatmak icin 2 su bardagi sut,2kasik seker
krema malzeme:
2 paket cilekli pasta kremasi
3 su bardagi sut
4 paket Dr.Oetker dolgu kremasi
4 su bardagi sut
2 paket vanilya
pasta suslemek icin cilek sos,sekerleme
Yapilisi;
Oda sicakligindaki yumurtalar bir kaba konur uzerine sekeri,az tuz ilave edilip mikserle guzelce cirpilir.Yumurtalar iyice kabarip beyazlasinca mikser birakilir.
Unve nisasta once bir tabaga elenir kabartma tozu da elenir.daha sonra un nisasta ve kabarma tozu tekrar elenerek yumurtalara ilave edilir ve yavas yavas bir spatula yardimi ile hamur söndürülmeden yavas yavas karistirilir guzel ce karistirildiktan sonra.önceden az yumusak margarinle bir firca yardimi ile yagladigimiz kelepceli kalibimiza hamur dökülür.
3-5dakika kalibin icinde kek bekletildikten sonra önceden isitilmis 175c lik firina konur ve alti üstü kizarana kadar yaklasik 30-35 dakika pisirilir ,bir kürdan keke batirilir ve pisip pismedigi kontrol edilir.Kürdan temiz cikiyorsa kek pismistir .Kek firindan alinir ve sogumaya birakilir.
Cilekli pasta kremasi ve soguk sut guzelce cirpilir ve buzdolabinda bekletilir.Dolgu kremasi ve soguksut,2 paket vanilya da mikserle cirpilip buzdolabinda bekletilir.
Kekimiz soguyunca ortadan 2 ye bölünür .Kekimiz 2su bardagi sut ve az seker karistirilarak sutle alt parca guzelce islatilir sonra dolgu kremasi sürülür ve üst parca kapatilip o da sutle islatilir.Cilekli pasta kremasi kekimizin üzerine sürülerek bir krema siringasi yardimi ile de suslenir cilekli sos pastamizin üzerinde guzelce gezdirilir,sekiller yapilir,istenirse pasta susleri serpilir pasta susleme malzemeleri ile süslenir.Buzdolabinda bekletilir.Kesilerek servis yapilir.
Buzdolabinda bekletilir.servis yapilir.
AFIYET OLSUNNN!!!!
Kelebegi nasil elde edeceginizi de resimlerle gosterdim insallah zorlanmazsiniz.Kelebegin kendi govdesini elde etmek icin kestigimiz kucuk ucgenlerin birlestirirken sivri olan alt uclarini kesin kanatlarla birlestikleri yer düz olmali...

KARA ORMAN PASTASI



KARAORMAN PASTASI
Malzemeler;
5 iri yumurta
1 su bardagi seker
yarim su bardagi+1 yemek kasigi un(tepeleme)
yarim su bardagi +1 yemek kasigi misir nisastasi(tepeleme)
1 tatli kasigi kabartma tozu(tepeleme)
4 yemek kasigi kakao
Kalibi yaglamak icin az margarin,un

krema malzeme:
5 paket krema(slagroom sütü200gr)
4 paket krema sertlestirici(klop-fix)
4 corba kasigi pudra sekeri
5paket vanilya
pasta suslemekicin 12-15 adet iri kiraz
1 kavanoz visne kompostosu
(suyu suzulur,keki islatmak icin kullanilir.)
2corba kasigi seker
100gr bitter cikolata
Yapilisi;
Oda sicakligindaki yumurtalarin sari ve beyazlari ayrilir.Beyazlar bir kaba konur uzerine az tuz ilave edilip mikserle guzelce cirpilir.Yumurta beyazlari iyice kabarip beyazlasinca birakilir.Yumurta sarilari ve seker güzelce cirpilir beyaza yakin bir renk alinca cirpma birakilir.Daha sonra sari ve beyazlar birlestirilir ve mikser calistirilmadan sadece cirpma telleri kullanilarak beyaz ve sari yavas yavas karistirilir.
Un,kakao ve nisasta once bir tabaga elenir kabartma tozu da elenir.daha sonra un,kakao nisasta ve kabarma tozu tekrar elenerek yumurtalara ilave edilir ve yavas yavas bir spatula yardimi ile hamur söndürülmeden yavas yavas karistirilir guzel ce karistirildiktan sonra.önceden az yumusak margarinle bir firca yardimi ile yagladigimiz kelepceli kalibimiza hamur dökülür.
15-20 dakika kalibin icinde kek bekletildikten sonra önceden isitilmis 175c lik firina konur ve alti üstü kizarana kadar yaklasik 30-35 dakika pisirilir ,bir kürdan keke batirilir ve pisip pismedigi kontrol edilir.Kürdan temiz cikiyorsa kek pismistir .Kek firindan alinir ve sogumaya birakilir.
Krema sütleri(slagroom sutu) ve vanilya,pudrasekeri,krema sertlestirici mikserle guzelce cirpilir.iyice koyulasip kivam alinca cirpma birakilir ve buzdolabinda bekletilir.
Kekimiz soguyunca ortadan 2 ye kesilir.Kekimiz suyunu süzdügümüz visne kompostosunun suyuna seker ilave edilip karistirildiktan sonra onunla islatilir önce alt parca islatilir, sonra da hazirladigimiz kremadan sürülüp visne taneleri dizilir üzerine tekrar krema sürülüp visnelerin üzeri hafif kapatilip kekin 2.parcasi kapatilir. Üst kisim da sekerli visne suyu ile islatilir ve krema ile pastamizin her yani kapatilir.Daha sonra bir krema siringasi ile krema dan pastamizin üzerine sikilir ve bitter cikolata rendelenir pastamizin kenarlarina da cikolata rendesi sivaniruzerine de kiraz taneleri dizilerek .Buzdolabinda bekletilir.Kesilerek servis yapilir.
Ben cikolatayi rendenin patates,cips rendeleyen kismi ile rendeledim ve bir kartonun üzerine rendeledigim cikolatayi pastanin yan yüzlerine yavas yavas sivadim baska türlü pastanin yan yüzlerine yapismadi.

CIKOLATALI YAS PASTA

pasta6( www.negatif.com )
CIKOLATALI YASPASTA
Malzemeler;
5iri yumurta
1 su bardagi seker
yarim su bardagi+1 yemek kasigi un(tepeleme)
yarim su bardagi +1 yemek kasigi misir nisastasi(tepeleme)
1 tatli kasigi kabartma tozu(tepeleme)
3 yemek kasigi kakao
Kalibi yaglamak icin az margarin,un
Keki islatmak icin 100gr bitter cikolata,yarim su bardagindan fazla sut
krema malzeme:
5paket krema sütü(slagroom,200gr paketlerde)
4 paket krema sertlestirici(klop-fix)
5 paket vanilya
5 corba kasigi pudra sekeri
pasta suslemek icin rende cikolata ,yaprak cikolata,cilek
Yapilisi;
Oda sicakligindaki yumurtalarin sarisi ve beyazi ayrilir.beyazlar bir kaba konur uzerine,az tuz ilave edilip mikserle guzelce cirpilir.Yumurta beyazlari iyice kabarip beyazlasana kadar cirpilir.Daha sonra yumurta sarilari ve seker guzelce cirpilir tamamen beyaza yakin bir renk alinca cirpma birakilir ve beyazlarla,sarilar birlestirilip mikser calistirilmadan sadece telleri kullanilarak yavas ca karistirilir.Mikser birakilir.
Un,kakao ve nisasta once bir tabaga elenir kabartma tozu da elenir.daha sonra un,kakao nisasta ve kabarma tozu tekrar elenerek yumurtalara ilave edilir ve yavas yavas bir spatula yardimi ile hamur söndürülmeden yavas yavas karistirilir guzel ce karistirildiktan sonra.önceden az yumusak margarinle bir firca yardimi ile yagladigimiz kelepceli kalibimiza hamur dökülür.
3-5 dakika kalibin icinde kek bekletildikten sonra önceden isitilmis 175c lik firina konur ve alti üstü kizarana kadar yaklasik 30-35 dakika pisirilir ,bir kürdan keke batirilir ve pisip pismedigi kontrol edilir.Kürdan temiz cikiyorsa kek pismistir .Kek firindan alinir ve sogumaya birakilir.
Krema sutu,vanilya,pudrasekeri,krema sertlestirici beraberce mikserle once yavas ayarinda sonra hizli ayarinda cirpilir iyice koyulasinca cirpma birakilir ve buzdolabinda bekletilir.
Kekimiz soguyunca ortadan 2 ye kesilir .
Kekimizi islatmak icin önce bitter cikolata bir kaseye konur ve o kase su dolu bir tencerenin icine oturtulur ocak yakilir ve karistirarak benmari usulu cikolata eritilir ocaktan alinir.Daha sonra yarim su bardagindan biraz fazla soguk sut cikolataya ilave edilir ve civimasi saglanir cikolatali karisimsicaksa biraz sogumasi beklenir kestigimiz kekin once alt parcasi islatilir,üzerine krema sürülür daha sonra üst parca kapatilir ve üst parca da sütle islatilir,krema ile pastamizin hertarafi kaplanir krema siringasi ile de süslenir ,pasta susleme malzemeleri ile ve cilekle süslenir.Buzdolabinda bekletilir.Kesilerek servis yapilir.
AFIYETLER OLSUN!!!!!!!!!!

PANDISPANYA HAKKINDA BILGI

Pandispanya hakkinda sizlere bilgi vermek istedim.Bazi özellikleri ni ve Püf noktalarini bilirsek pandispanya yapmak daha kolay olur diye düsündüm.
Pandispanyalar

PASTALARIN YUMUŞAK LEZZETİ: PANDİSPANYALAR
Adı İtalyanca’da “sünger kek” anlamına gelen “pan di spanga” kelimesinden türeyen pandispanya, pek çok tatlıda, pastada kullanılabilen, çoğu zaman yağsız olan çok amaçlı kolay keklerdir. Birçok pastanın temel malzemesi olan pandispanya, yumurta, şeker, ve undan imal edilmektedir. Gerek keklerin gerekse diğer pastaların yapımında vazgeçilmez olan pandispanyalar, pastacılıktaki yerini her zaman olduğu gibi günümüzde de korumaktadır. Çok sade bir görüntüye sahip olmasına rağmen pandispanya yapımı ustalık ve hassasiyet gerektirir. Fransızlar bu konuda “iyi bir pandispanya yapabilmek ancak iyi yetiştirilmiş, uzman bir patisseri şefine ait bir başarıdır.” Derler. Eğer hazırlanan pandispanya başarısızsa, bu, o kişi için meslek hayatında ciddi bir eksiklik sayılır.
Pandispanyalar, Amerikan pandispanyaları ve Avrupa pandispanyaları olarak iki gruba ayrılır. Bu iki tür arasındaki fark, Amerikan pandispanyalarının yapımında yumurtanın sarı ve beyazının ayrılarak ayrı ayrı çırpılmasıdır. Avrupa yapımı pandispanyalarda ise yumurta bütün halinde çırpılır. Ayrıca Amerikan pandispanyaları diğerlerine göre daha fazla şeker içerir. Şeker, bu türü daha nemli ve yumuşak bir hale getirir. Bu nedenle Amerikan pandispanyalarının Avrupa pandispanyalarında olduğu gibi ıslatma amaçlı şuruba ihtiyacı yoktur. Pandispanyanın içinde bulunan yüksek orandaki şeker ise limon aromasıyla bastırılır.
Pandispanyalar, diğer kekler gibi katı yağ içermediği gibi; daha fazla yumurta ve daha az ince un içerir. Uzun çırpma süresi bu tür keklerin sadece yüksek hacimli olmasını sağlamaz, aynı zamanda kekin dokusunu da olumlu yönde etkiler. Pandispanya yapımında dikkat edilmesi gerekenlerin başında yumurtanın beyazı ve sarısı karıştırılırken hamurun havasının boşalmaması gelir. Bunun için kauçuk bir spatula veya geniş balon yumurta teline ihtiyaç vardır. Bu işlemi kolaylaştırmak için karışıma az şeker konup hızlı darbelerle çırpılır. Pandispanya bir kere pişirilip özenle tersine çevrildiğinde son hacmine ulaşır ve soğudukça hacim kaybına uğramaz.
Pandispanyalarla minik kekler yapılabildiği gibi, kesilip araya malzeme konularak dikdörtgen veya rulo pastalar hazırlanabilir. Klasik reçetelere göre hazırlanan pandispanyalar birçok pastada farklı malzemeler kullanılarak geniş bir yaratım olanağı sağlarlar.
Bunun yanında pandispanyalar, ürünlere zenginlik kazandırmak amacıyla bademli, toz fındıklı, fıstıklı, kakaolu çeşitlerde veya portakal kabuğuyla da yapılabilirler.
Temel malzemelerden biri olarak pastacılıkta çok geniş bir kullanım alanı yaratan pandispanyalar, gelişen teknolojiye bağlı olarak farklı yapım teknikleriyle üretilseler de; değişmeyen tek şey pastacılık üretimleri olduğu sürece varlıklarını devam ettireceklerdir.
Kaynak: Unipro’dan Profesyonellere Pastacılık Bilgileri El Kitabı-
Pastaci Okulu

Pandispanya ve Pastacılıkta Kullanım Şekilleri

TIRAMISU



Bir TIRAMISU cilginligidir bende gidiyor.Bu lezzeti ben cok sevdim ve herkese tattirmak istiyorum.Türkiyede de degisik sekillerde hazirladim.Yiyenler cok begendiler.Yakinda Italyanlar telif hakki isteyecek bu sefer de Lange Vingers (kedi dili biskuvi ,Savioerdi)degil Pandispanya yaptim ve daha önce tarifini verdigim tiramisu kremasini yapip orta katina ve üzerine sürdüm bu kez damla cikolata ve rendeledigim bitter cikolatayi da kullandim tarifimde.
****Bu Yas pasta da yapildiktan sonra Dip frizde saklanabilir servis yapmadan bir gece once cikarip buzdolabinda donunun cözülmesini saglayabilirsiniz ,oda sicakliginda da cözdürebilirsiniz.
TIRAMISU
Pandispanya icin Malzemeler

;5 iri Yumurta
;3 corba kasigi su
;1su bardagi +2 yemek kasigi pudra sekeri
;yarim su bardagi un+1corba kasigi un
:yarim su bardagi misir nisastasi+1yemek kasigi nisasta
:1 paket vanilya
;1 tatli kasigi tepeleme kabartma tozu
Krema icin Malzemeler;
4 su bardagi sut
5 corba kasigi tepeleme un
2 corba kasigi misir nisastasi
1 paket Mascarpone (veya labne peyniri)(250gr)
1 su bardagindan 2 parmak eksik seker
2 paket vanilya
1 paket krema(Slagroom,Sahne)
1 poset krema sertlestirici(Klop-fix)
2 su bardagi sicak su
3 tatli kasigi Nescafe
1 corba kasigi toz seker
Uzerine kakao
cikolata parcalari(istege bagli )
Yapilisi;
~~Ben her zaman dip frizde hazirladigim pandispanyalardan mutlaka bir kac tane bulundururum.Daha once tarifini verdigim gibi pisirdigim pandispanyayi dip frizden cikarip donu cözülünce bir bicak yardimi ile enlemesine ortadan 2 esit parcaya ayirdim.
~~Önce su ile nescafe yapip seker atarak bir kenarda sogumaya birakalim .
~~sut,seker,un,nisasta ,vanilya karistirilir ve kisik ateste karistirarak kaynayip koyulasana kadar pisirilir.
~~Krema ,sertlestirici toz,2 paket vanilya mikserle cirpilir ve buzdolabina konur.
~~Pudink Bir karistirma kabinin icine dokulup soguyana kadar ara ara karistirilir.iyice soguyunca Mascarpone ,hazirlanan krema katilir ve tekrar karistirilir.
~~Nescafe bir yemek kasigi yardimi ile ortadan 2 ye kesilen pandispanyanin alt parcasinin üzerine hertarafi islanacak sekilde serpilir.Islatma islemi bitince uzerine pudink dökülür ve düzeltilir .
~~Üst parca pandispanya kapatilir ve üzerine hazirlanan krema dökülerek düzeltilir.Cay süzgecinden kakao elenir ,arzuya göre süslenir
~~Servis yapmadan once tiramisumuzun uzerine bir cay suzgecinden kakao elenir .Damla cikolata serpilir ben bitter cikolatayi da rendenin cipslik tarafindan rendeledim üzerine serptim.Daha önceden yaptigim marzipan hamurundan güllerim vardi ve yapraklarim onlarla da görüntüsünü güzellestirdim.Buz dolabinda1 gece beklettim.
Dilimlenip servis yapilir.
NOT**Ben 26 cm lik kelepceli kalip kullandim.
AFIYETLER OLSUN!!!!!!!!!!!!!
Bir ziyaretcim Slagroom un ne oldugunu sormus Almanyada Sahne diye geciyor,Türkiyede de krema Avusturyada nasil gecer inanin bilmiyorum.Ama yagli bir süt oldugunu söyleyebilirim.%30 yagli hafif koyu kivamli bir süt.200-250 gr lik paketlerde satiliyor.
***Özel olarak sirf bu tarifi denemek icin Türkiyeye giderken Mascarpone peynir götürdüm 2 paket ve onlari kullandim Türkiyedeki yaptigim tiramisulara.Ayrica ben labne peynirini de denedim ama mascarpone gibi guzel olmadi labne peynirinde az tuz var ama mascarpone tuzsuz oldugu icin daha lezzetli oldu eger imkaniniz varsa mascarpone yi kullanin.Bulma imkaniniz yoksa artik labne peyniri kullanirsiniz baska secenek olmadigi icin.

KEDI ÜZÜMÜ RECELI





Bu receli ben bu sene tatilde nevsehire gittigimde duydum ve tadini cok merek ettigim icin hemen denemeye karar verdim.
Bu meyveler yabani dikenli bir calidan kendi ellerimle topladigim üzerinde ince tüyler ve bazilarinda gri bir tabaka olan meyveler yalniz bu meyvelerin tam adini bilen yok koyümüzde bu meyveye kedi üzümü diyende var ,Frenk üzümü diyen de var bende tam olarak adini bilmiyorum. Bir ziyaretcimde bu üzümlerin adinin Bektasi üzümü oldugunu yazmis kendisine tesekkur ediyorum. Sizlere agactan toplanmis halini de resimledim.
Bizim bahcemizde cok sayida elma agaci oldugu icin ve surekli de sulandigi icin bu agaccik da cok guzel sulanmis ve meyveleri findiktan buyuk.yabani bir bitki oldugu icin sulak yerde yetismeyenlerin de bu kadar büyük meyve verebilecegini zannetmiyorum.
Ben tarife geceyim..



KEDI ÜZÜMÜ RECELI



Malzemeler:
1 kilo kedi üzümü
3 su bardagi su
750 gram seker
yarim limon
YAPILISI:
Kedi üzümleri toplanir ve üzerindeki gri tabaka biraz suyun icinde bekletip elle hafif ovusturarak temizlenir.
Seker ve su 5 dakika kaynatilir daha sonra icine kedi üzümleri ilave edilir.recel kisilmis ateste kaynamaya birakilir.Recel koyulasip rengi kirmiziya yakin bir renk alinca icine limon suyu ilave edilip bir tasim daha kaynatilip alti kapatilir.
Recelimiz rengi kizardikca,koyulasip peltelesiyor jölemsi bir kivam aliyor.Cok koyulasmadan alti kapatilir.Sogudukca da koyulasip peltelesiyor.Buzdolabinda muhafaza edilir.Kahvaltilarda afiyetle yenir...
Ben bu receli cok sevdim degisik ve güzel bir lezzet.Eger imkani olan varsa denemesini tavsiye ederim.
AFIYET OLSUNN!!!!


>

ETLI BULGUR PILAVI



Aslinda esim ve cocuklarim bulgur pilavini hic sevmezler bende bu nedenle hic pisirmem.Ama birgun canim acayip bulgur pilavi cekti.Bende pisirmeye karar verdim.Nasilsa evde yiyen olmaz diye ertesi gune kalmasin diye az pisirdim..Aksam esim ve cocuklardan bana pilav kalmadi bende tadina bakmakla yetindim...Bende cok özlemisim bulgur pilavini ama artik bir baska sefere kaldi benim bulgurpilavi yeme istegim.
ETLI BULGUR PILAVI
Malzemeler:
2 su bardagi pilavlik bulgur
4,5 su bardagi sicak su
1 adet sogan
1 yemek kasigi karisik salca(biber-domates)
yarim yemek kasigi tereyagi
az siviyag
tuz
ET KAVURMA ICIN:
500gr et
karabiber,pulbiber,kirmizi toz biber
kimyon(Baharatlar istege gore,kasik ucu ile)
yarim yemek kasigi tereyagi
1 yemek kasigi siviyag
YAPILISI:Önce etimizi hazirlayalim.Ben eti aldiktan sonra birer kullanimlik posetlere koyup dipfrizde muhafaza ederim.Kullanmadan yarim saat once de cikartir ve buzlu buzlu dograrim.daha kolay oluyor.
Etin don hali cözülmeden bicakla ince ince dilimler halinde yaprak döner gibi keserim ve bu sekilde bir tencereye etin hepsini koyup altini biraz kisarak kapagini kapatip pisirmeye birakirim.Eti arada bir karistirarak hertarafi kavrulunca ve suyunu güzelce salip tekrar cekene kadar pisiririm.Daha sonra kontrol ederim eger etler pismediyse az kaynar su ilave eder ve biraz da tuz atarak tekrar pismeye birakirim.Güzelce suyunu cekince yagini,tereyagini ve baharatlarini ilave eder karistiririm.Etimizi bir kenara alalim.
Sira Bulgur pilavini pisirmeye geldi...Bulgurumuzu once ayikliyoruz ve guzelce yikiyoruz.Tenceremize yagi koyup soganimizi ince ince dogruyoruz.Soganlar kavrulunca salcasini ilave edip onu da kavuralim.Yikadigimiz bulgurlari da ilave edip tekrar kavurmaya devam edelim.Daha sonra sicak suyumuzu ilave edip,tuzunu atalim,kapagini kapatip pismeye birakalim.
Bulgurlar pisip te suyunu tamamen cekmeden ocagi kapatalim.Bir kenarda demlenmeye birakalim.
Servis yaparken kavurmamizi pilavimizin yaninda servis edelim.
Bizim evin sef ascisi(BU BEN OLUYORUM) Pilavimizin yaninda cacik ve coban salata tavsiye eder.!!!!!
AFIYETLER OLSUNNNN!!!!!!!!!!!!!!!!...

TIRAMISU



TIRAMISU
Malzemeler;
4 su bardagi sut
5 corba kasigi tepeleme un
2 corba kasigi misir nisastasi
1 paket Mascarpone (labne peyniri)
400 gr savioerdi biskuvi(kedi dili biskuvi-lange fingers)
1 su bardagindan 2 parmak eksik seker
2 paket vanilya
1 paket krema(Slagroom)
1 poset krema sertlestirici(Klop-fix)
2 su bardagi sicak su
3 tatli kasigi Nescafe
Uzerine kakao
cikolata parcalari(istege bagli )
Yapilisi;
~~Once su ile nescafe yapip bir kenarda sogumaya birakalim .
~~sut,seker,un,nisasta ,vanilya karistirilir ve kisik ateste karistirarak kaynayip koyulasana kadar pisirilir.
~~Krema ,sertlestirici toz,2 paket vanilya mikserle cirpilir ve buzdolabina konur.
~~Pudink Bir karistirma kabinin icine dokulup soguyana kadar ara ara karistirilir.iyice soguyunca Mascarpone ,hazirlanan krema katilir ve tekrar karistirilir.
~~Sogumus nescafe bir tabaga dokulur ve saviordi biskuviler iki yuzu cevirerek bekletilmeden batirilip cikartilir ve bir tepsiye dizilir ilk sira tamamlaninca uzerine pudink dokulur ve cikolata parcaciklari serpilir .tekrar uzerine bir kat daha biskuvi dizilir 2 kat da bitince uzerine pudink dokulur ve duzeltilir .
~~Servis yapmadan once tiramisumuzun uzerine bir cay suzgecinden kakao elenir .Buz dolabinda en az 2-3 saat bekletilir .Ben 1 gece beklettim.Dilimlenip servis yapilir.
AFIYET OLSUN!!!
Bu tatliyi yaptigimda bu kadar begenilecegini hic tahmin etmemistim sonuc beni cok memnun etti tadina bakan herkes coook begendi sizlerde mutlaka deneyin tavsiye ederim.Denemezseniz pisman olursunuz ve guzel bir lezzetten mahrum kalirsiniz.!!!
lange fingerslarin(kedi dili biskuvi)uzerinde savioerdi yazanlari ozellikle kalin ve buyuk olanlarini tercih edin ince vekucuk olanlari kahve ile islatinca hamur gibi oluyor.Tavsiyem HOLLANDA VEYA ALMANYADA yasayanlar icin **LIDL***adindaki supermarkette satilan savioerdi biskuvileri almaniz dir .
Ayrica bu MASCARPONE adindaki peynir cok onemli pastanin lezzetini bu peynir veriyor olmazsa olmaz yani.VOMAR-DEKA-ALBERTHIJN-DRIK gibi super marketlerde kolaylikla bulabilirsiniz.
Bu pudink le aslinda tepsinin buyuklugune gore 3 sira olarak da yapila bilinir artik siz ayarlarsiniz.Ayrica cikolata parcalari olmasa da olur ben biraz daha lezzetli olsun diye kullandim

Meyveli Yas pastalarim

pasta1( www.negatif.com )
pasta2( www.negatif.com )
pasta4( www.negatif.com )
pasta8( www.negatif.com )
pasta9( www.negatif.com )
MEYVELI YASPASTA
Malzemeler;5 iri Yumurta
;Yarim Cay bardagi su
;1su bardagi pudra sekeri
;yarim su bardagi un+1corba kasigi un
:yarim su bardagi misir nisastasi+1yemek kasigi nisasta
:1 paket vanilya
;1 tatli kasigi tepeleme kabartma tozu
KREMA MALZEMELERI;
;2 poset pasta kremasi
(3 su bardagi soguk süt le cirpilir)
;1 poset kremsanti
;(1 su bardagi sutle cirpilir)
;8-10 cilek,
;1 seftali veya kivi
;file badem
;DR.oetker jöle
;1 bardak su
:3 paket vanilya
Keki Islatmak icin:1 su bardagi süt,1 corba kasigi seker,1 vanilya

YAPILISI:Yumurtalarin beyazlari ve sarilari ayrilir,yumurta beyazlari az tuzla mikserle iyice kopurene beyazlasana kadar cirpilir.Yumurta sarila pudra sekeri ile kopurene beyazlasana kadar cirpilir ve beyaz ve sarilar birlestirilir bir spatula yardimi ile yavas yavas karistirilir dikkat edilir söndürülmemeye calisilir..Iyice kabarinca elenmis un ve kabartmatozu,vanilya ve enson da 2 kasik su ilave edilir.Mikser birakilir ve elde bir silikon spatula yardimiyla yavas yavas karistirilir sonmemesine dikkat edilir.Yaglanmis ve unlanmis kelepceli kaliba dokulur ve 175 c de 35-40 dakika kadar alti ve ustu kizarana kadar pisirilir.Firindan almadan bir kurdan batirilarak kekin pistigi kontrol edilir.(Eger kurdan kuru ise kek pismistir ,yas cikarsa biraz daha pisirilir.)Pandispanyamiz firindan alinir ve sogumaya birakilir.
Kremsanti ile bir bardak sut ve 1 vanilya cirpilir ve buzdolabinda bekletilir, pasta kremasi da 2 paket vanilya ve 2 bardak sutle cirpilarak o da buzdolabinda bekletilir.
Soguyan pandispanyamiz enlemesine 2 esit parcaya bolunur ve süt,seker,vanilya karisimi hazirlanip kestigimiz pastanin alt parcasinin uzerine kasik yardimiyla dökülerek hertarafi islatilir.hazirlanan krema alt parcanin uzerine spatulayla surulur ve ust parca kapatilir .Sütlü,sekerli karisim kullanilarak tekrar En ust kata da ayni islem uygulanir.Daha sonra hazirlanan kremsanti kalan pasta kremasiyla karistirilir en uste de surulur.Pastanin yanlari da kremsantiyle kaplanir,uzeri de kremsantiyle suslenir.
Kesilen meyveler pastanin uzerine yerlestirilir.1 bardak su ,vanilya,2 kasik seker karistirilir.sade jöle de karistirilarak azar azar ilave edilir.Dizilen meyve dilimlerinin uzerine hazirlanan jöle dokulur ve pastamiz bir gece buzdolabinda bekletilir.
AFIYET OLSUN!!!
NOT;Ben jöle yoksa yerine kivam verici kullandim..Ben bütün meyveli yaspastalarimi ayni tarifle yapiyorum ve üzerine degisik meyveler kullaniyorum bazen de cilek kullandigimda ara katina cilekli pasta kremasi kullaniyorum kac kez yaptim ve cok guzel sonuclar aldim siz de deneyin begeneceksiniz..
baska meyveler de kullanabilirsiniz o zaman kullandiginiz meyvaya uyumlu baska bir krema secebilirsiniz.
Ayrica ben 26 cm lik kelepceli kalip kullaniyorum.Yani yaptigim yaspastalar 14-16 kisilik olabiliyor.
NOT!!!!!!!!Ben bazen slagroom ,(krema) ve krema sertlestirici bir toz kullaniyorum yazmistim,ayrica vanilya ve 1tatli kasigi pudra sekeri .Dikkat edilmesi gereken bir nokta var eger kremayi mikserle cirpacaksaniz mikserin once düsük ayarinda cirpin biraz koyulasinca hizini arttirirsiniz yoksa en yuksek ayarinda cirparsaniz krema koyulasmadan yag olur yani tereyagi elde etmis olursunuz.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Not!!!!!Yaspasta yaparken firin ayari da cok onemli ayrica da firin kapagini ben hic acmam 30-35 dakika olup ta pandispanya kalibin kenarlarini birakinca uzeri de kizarmis olur alti,da o zaman acar bir kurdan batiririm pismisse cikaririm.kusura bakmayin yukariya firin derecesini yanlis yazmisim duzelttim.

23 Aralık 2007 Pazar

Yola devam

Merhaba sevgili Ziyaretcilerim ve sevgili Blogcu arkadaslarim diger (http://zehra50.blogcu.com/) blogumBlogcu admin tarafindan kapatildi artik tariflerimi bu blogumdan sizlerle paylasacagim.Zaten tamamen blogspota gececektim ama diger blogumda 100 e yakin tarifim kalmisti buraya tasiyacaktim ama olmadi .23 aralik pazar gunu blogum kapatildi cirkin yorum sahipleri blogumu sikayet edip blogumu kapattirdilar.Henuz sebebini bilmiyorum,ve uyari e mail i almadim.Hayirlisi olsun insallah burda boyle bir sorunla karsilasmam...
Blogcu adminden mesaj aldim ve bir yanlislik oldugunu ogrendim gereken düzeltme yapildi blogum artik acik ordan da tariflerime ulasabilirsiniz.

21 Aralık 2007 Cuma

BAYRAMINIZ MUBAREK OLSUN

Denenmis Pasta,Tatli ve Yemek tarifleri


bayram sabahi.JPG( www.negatif.com )


Bu görüntü yü kurban bayraminin birinci günu sabah saat 8.00de evimin balkonundan cektim.Zaandamda Kurban bayrami böyle basladi...

Bütün islam aleminin KURBAN BAYRAMINI MÜBAREK OLSUN!!!

Bayramlar paylasma,dostluk ve kardesligin percinlendigi günlerdir ,Zenginin ,fakire ,komsularin ve akrabalarin birbirlerine daha cok yaklastiklari,Bu arada da CENAB -I ALLAHIN da rizasini kazandiklari günlerdir.

Kesilen kurbanlari ALLAH kabul ve makbul eylesin insallah.Yapilan dualari geri cevirmesin insallah...

19 Aralık 2007 Çarşamba

BAYRAMIMIZ MÜBAREK OLSUN..

HERKESE HAYIRLI,HUZURLU,BEREKETLİ VE MUTLU BAYRAMLAR DİLERİM...
Kahkahalar, yeni heyecanlar, bebekler, düğünler, eğlenceler ve tatlı süprizler olsun..Tatlılar olsun kazandibi, tarçınlı kurabiyeler, elmalı kekler, şekerli kahveler..Görüşmek için telefonlaşmalar olsun..Buluşmalar olsun, kavuşmalar olsun..Kayıplar, depremler, afetler olmasın. Kırgınlıklar, anlaşmazlıklar, ayrılıklar, yalanlar olmasın..biz" olsun; "ben" olmasın...mutluluk parayla, eğlence zoraki olmasın veee bir kere söylensin, yeter olsun..En önemlisi sevgi olsun...
Aşkolsun..
("v")
'v'
Daha ne olsunn

17 Aralık 2007 Pazartesi

DAMLA ÇİKOLATALI KURABİYE




MALZEMELER:

125 gr. margarin
1 su bardağı pudra şekeri
1 adet yumurta
1 Adet portakalın kabuğu
1 paket vanilya
1 Paket kabartma tozu
1/2 su bardağı damla çikolata
Aldığı kadar elenmiş un

YAPILIŞI:

Bütün malzemeleri geniş bir kasenin içinde karıştırıp ,yoğurup,şekil verip önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerleri hafifçe kızarıncaya dek pişiriyoruz.


AFİYET ,BAL OLSUN

Ispanak Çorbası

Nasıl da soğudu hava.. Şu an öğle saati olmasına rağmen hala ısınamadığım için paltomla oturuyorum ofiste. Tabi akşam dışarı çıkınca donmamak için birazdan çıkartmam gerekecek.. Ne yapmalı, sıcak su torbasıyla mı gezmeli? Ne içtiğim kahvenin faydası var bugün, ne de burnumun dibinde duran elektrikli ısıtıcının. Hasta mı oluyorum desem, değil, iyi hissediyorum. Hava gerçekten soğuk… Geçen kış yaşayamadığımız kış teşrif etti anlaşılan.

Ispanak Çorbası Tarifi

Şimdi iki kış önce verdiğim benzeri bir kök ıspanak çorbası tarifini anımsadım. Onu yazarken de çok soğukmuş hava, ben anneme ıspanakları yıkaması için duygusal baskı yapıyormuşum. Şimdi annemin emeklerini anımsadıkça hakkını nasıl öderim diyorum. Ödeyemem ki! Ben çok üşüyorum diye ıspanakları o yıkar, hatta ben istemeden başka hazırlıkları da yapar, bana işten gelince pişirme kısmını bırakırdı güzel annem. Şimdi tabi herşeyi kendim yapıyorum, ama neyse ki mutfağım annemin evindeki mutfak gibi soğuk değil. Anneciğim soba sadece salonu ısıttığı için yıllarca mutfakta üşüyerek yaptı yemeklerimizi.. Ödeyemem hakkını.

Gelelim bu güzel çorbanın tarifine..

Kök ıspanak çorbasına bayılsam da, yapraklarından yapılan çorbayı da çok seviyorum. Bence ıspanakla arası hoş olmayanların da sevebileceği bir çorba bu. Blender ile daha da inceltip ıspanakları görünmez kılmak mümkün ama bence bu haliyle çok güzel oluyor. Ispanakları incecik doğramak yeterli. Bu kez Emine Beder’in tarifini denedim ve çok sevdim. Geçenlerde yaptığım yemekten kalan ıspanaklarımı da değerlendirmiş oldum. Buzdolabımda kalanlar değerlenince mutlu oluyorum. Çöpe boş kutuları, poşetleri vs. atarken "o da bitti, bu da bitti oh ne güzel" diye mırıldanıyorum hatta bazen.

Buz gibi kış akşamları yaşıyoruz artık, eve dönünce sıcacık çorbalar içip içinizi ısıtmayı ihmal etmeyin. Ispanaklarınızı önceden yıkayıp temizlerseniz bu çorbayı pişirmek hiç vakit almıyor.

Malzemeler
  • 250 gr ıspanak (yaprakları)

  • 1/3 su bardağı sıvıyağ (zeytinyağı kullandım)

  • 1 adet soğan

  • 2 yemek kaşığı un

  • 1,5 su bardağı süt

  • 2 su bardağı su

  • 1 yumurta sarısı

  • ¼ limonun suyu

  • Tuz


Üzeri için (arzuya göre)
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı

  • Toz kırmızı biber

  • Rendelenmiş kaşar peyniri

  • Kıtır ekmek

Yapılışı
  1. Ispanakları yıkayıp temizleyin. Suyunu iyice süzdürüp incecik doğrayın. Soğanı da küp küp doğrayın.

  2. Tencereye zeytinyağını koyun, ısınınca üzerine soğanları ekleyip pembeleşinceye kadar kavurun. Daha sonra ıspanakları tencereye alın, 2-3 dk daha soğanlarla birlikte kavurun.

  3. Unu ıspanakların üzerine serpin, birkaç kez çevirin. Sütü ve suyu ekleyin. Tuzunu da ayarladıktan sonra sürekli karıştırarak pişirin.

  4. Çorba kaynadıktan sonra altını kısın, ayrı bir yerde yumurta sarısı ile limon suyunu karıştırın. Hazırladığınız karışımı kaynayan çorbaya yavaş yavaş dökün. Birkaç dakika sonra çorbayı ocaktan alabilirsiniz.

  5. Çorbayı kaselere aldıktan sonra üzerlerine zeytinyağında hafifçe yakılmış kırmızı biber gezdirin. Kaşar peyniri ve dilerseniz kıtır ekmek serptikten sonra servis yapın.

Ispanak Çorbası

Kıtır ekmekler için bir öneri

Yağda kıtırlaştırılan ekmekler ne kadar lezzetli olsalar da, zaten yağlı olan çorbalar için fazla geliyor diye düşünüyorum. Ben son zamanlarda her türlü çorba servisimde masaya bir kase de kıtır ekmek koyuyorum. Bunun için yöntemim fırında kıtırlaştırmak. Ekmeklerimi (beyaz değil, daima tam buğday ya da çavdar türü ekmekler) küp küp doğruyorum. Ufak bir fırın kabına alıp 150 derece ısıttığım fırına atıyorum. Servis öncesi 10 dk kadar yeterli oluyor. Daha yüksek ısıda daha kısa sürede olabilir. Çok hafif oluyor bu ekmekler, kaseye attıkça atmak istiyor insan.

Yazarken biraz ısındım sanki. Bir de eve gidip sıcacık bir çorba içsem...

14 Aralık 2007 Cuma

Simit mi Açma mı?


Ben bilemedim..
Açma gibi değil, çok daha hafifler, ama simit de sayılmazlar.
Kahvaltılık nefis çörekler bunlar.
Tarifte “mayalı simit” yazıyordu ama dedim ya, ben karar veremedim:)

Açmayı çok severim, çok ama..
Üniversite kantininde bir dönem paskalyalar ve poğaçalarla birlikte ana kahvaltımdı, pekçok öğrencinin olduğu gibi.. Açma deyince de hep o günleri anımsarım. Sonraları pek fazla alıp da yemedim. Ama internetten gördüğüm bir tarifle evdeki ilk açma denememde oldukça başarılı olunca kendisini ne kadar özlediğimi anımsamıştım. Şimdi zaman zaman yapıyorum. Özellikle fırından ilk çıktığında yanına hiçbir şey aramadan tel tel ayırıp yemeye bayılıyorum!

Tabi bunlar o bol yağlı açmalardan değil..
İçinde bir çörekte olabileceğinden daha az yağ var, bildiğimiz açma yapımında olduğu gibi içine ekstra yağ da sürülmüyor. Bu bakımdan “hafif açma” diyebiliriz belki. Tarif Dr. Oetker’den. Ne çok tarifini yaptım Dr.Oetker’in! Başarısız sonuç aldığım hemen hiç olmadı. O yüzden ne zaman denemediğim bir tarif görsem paketlerde, hemen kolları sıvıyorum:)

İşte bu açmalar için de akşamın bir vakti kollar sıvandı, hiç üşenilmeyip hamur mayalandı, sonra da pişirilip tam uyku öncesi ev misler gibi kokulara boyandı. Sabah uyandığımda hala nefis kokuyordu ortalık:) Fırında tekrardan azıcık ısıtıp tadına baktım. Diğer açmalar gibi değil, yanına illa ki çay ve peynir istiyor. Yani tam kahvaltılık. Belki haftasonunda denersiniz. Uzun Pazar kahvaltısına çok yakışır hani, bir yandan çay yudumlayıp bir yandan Pazar gazetelerini okurken.. Bu keyif için azıcık erken kalkmaya değer diyorum. Ya da benim yaptığım gibi geceden pişirip sabah ısıtabilirsiniz.

Malzemeler:

- 4 su bardağı un
- 1 paket Dr. Oetker instant maya
- 1 yemek kaşığı toz şeker
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay bardağı sıvıyağ (zeytinyağı kullandım)
- 1 yumurta
- 1 çay bardağı ılık su

Yapılışı:

1. Unu bir kaba eleyip maya ile karıştırın. Şeker, tuz, sıvıyağ, su ve yumurta akını ekleyip yoğurun. Elinize yapışmayan yumuşak bir hamur elde edin.

2. Hamurun üzerini streçle örtüp ılık ortamda 40-50 dk kadar mayalandırın.

3. Hamuru 7 eşit parçaya bölün ve her parçayı silindir şeklinde yuvarlayıp burarak simit şekli verin.

4. Hazırladığınız simitleri yağlı kağıt serili tepsiye koyun. Kalan yumurta sarısını 1 kaşık su ile incelterek fırçayla üzerlerine sürün. Dilerseniz susam serpin. Bu şekilde 25 dk daha bekletin.

5. Süre sonunda tepsiyi 180 derece ısıtılmış fırına verin. 20 dk kadar pişirin.


Simit /açmalarınızı piştiği gün dondurucuya koyarsanız tekrar ısıttığınızda yeni yapılmış gibi olurlar. Bu aslında tüm hamur işleri için geçerli.. Dondurucuyu bulana boşuna dua etmiyorum ben:)

Haftasonu dostlarımızla buluşup Coupling izleyeceğiz yine, ama bu defa ben değil Özlemciğim davet etti hepimizi.
Sizin de haftasonunuz keyifli olsun, mis kokulu, sıcacık ve lezzetli!