31 Ocak 2008 Perşembe

KAKAOLU KURABİYELER



Dün LULUŞLA msn'de sohbet ederken bir anda kek yapmaya karar verdim.
Konu nasıl nereden açıldı hiç hatırlayamıyorum, iki yemek canavarı konuyu yine kek pasta da bağlayıp sohbeti tatlandırıyoruz bir şekilde:))) Kafamda çeşit çeşit kek alternatifleriyle Emre'mi kapıp ,mutfağa koşturdum. Sonra 25 tane nefis kurabiyelerle mutfaktan çıktım:)))
Keki nasıl yapsam diye düşünürken oğlum çoooktan oyun moduna girmiş, bir elinde tahta kaşık diğer elinde yemek kaşığı önünde de tencere tava müzik yaparken fırsat bu fırsat kurabiye yapayım dedim.Arada da oğlum sıkılmasın diye oh ohhh deyip dans da ediyorum ki daha çok gaza gelsin ve yerinden kalkmasın diye:)))))
Sonuç olarak evi inanılmaz güzel bir koku kapladı,nutellanın keskin kokusu bütün evi sarıp sarmaladı...Müzisyen oğlum yorgunluktan elinde kurabiyeyle uyuya kaldı, bende ohhh yaşasın sessizlik diyerek kendime kahve yapıp kar yağışını izledim...

Günlük gibi oldu değil mi:))))

Veee gelelim tarifimize...

MALZEMELER:

150 gr. oda sıcaklığında yumuşamış margarin
1 adet yumurta
1 su bardağı pudra şekeri
2 çorba kaşığı kakao
4 çorba kaşığı nutella
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
aldığı kadar un (2,5 su bardağı civarı)


YAPILIŞI:

Elenmiş Unu Yoğurma Kasemize alıp ortasını havuz gibi açalım.
Bütün malzemelerimizi ilave edip pürüzsüz bir hamur elde edene kadar yoğuralım.
Hamurumuzu 1,5 cm kalınlığında olacak şekilde oklavamızla açıp,dilediğimiz şekilleri verip,fırın kağıdı serilmiş tepsimize dizelim.
Önceden ısıtılmış 170 derece fırında yaklaşık olarak 15 dakika kadar pişirelim.

AFİYET OLSUN.

29 Ocak 2008 Salı

ZEYTİNYAĞLI KEREVİZ


ZEYTİNYAĞLI KEREVİZ

MALZEMELER:

2 Adet orta boy kereviz

1 Adet patates

1 Adet havuç

2 yemek kaşığı bezelye

5 kaşık zeytinyağı

1 Adet limon suyu

3 Adet kesme şeker

Tuz

su



YAPILIŞI:

Kerevizleri, havucu, patatesi soyup, küp küp doğrayalım.

Zeytinyağında önce patatesleri hafifçe 1-2 dakika soteleyip, havucu ve kerevizi de ilave edip karıştıralım. Bezelyeyi, limon suyunu,tuzu,şekeri ve sıcak suyu ilave edip pişmeye bırakalım.Piştikten sonra servis tabağına alıp, maydanozla süsleyip soğuk servis yapalım.

Afiyet, Bal Olsun

27 Ocak 2008 Pazar

ELMALI TOP VE TOPLAR :)


RESİMDE SADECE BİR TANESİ POZ VERDİ :)
DİĞERLERİ EMREMİN MİDESİNDE ÇOKTAN YERİNİ ALDI:)
AİLECEK BAYILIYORUZ BİZ BU TOPLARA,UMARIM BEĞENİRSİNİZ...

MALZEMELER:

1 PAKET PÖTİBÖR BİSKÜVİ
1 PAKET BİTTER ÇİKOLATA
2 ADET ORTA BOY ELMA
1 ADET PORTAKAL KABUĞU RENDESİ
1 ŞEKER KAŞIĞI TARÇIN
İSTEĞE GÖRE ŞEKER




SÜSLEMEK İÇİN;

HİNDİSTAN CEVİZİ
FINDIK
CEVİZ

YAPILIŞI:

BİSKÜVİLERİ MİKS YAPIP, GENİŞ BİR KABA ALIYORUZ.
BÜTÜN MALZEMELERİ(ÇİKOLATA HARİÇ) İYİCE KARIŞTIRIYORUZ.
BİRAZ DİNLENDİRİP,İSTEDİĞİMİZ ŞEKİLLERİ VERİP( BEN TOP YAPTIM) SERVİS TABAĞINA DİZİYORUZ.
BENMARİ USULÜ ERİTİLMİŞ ÇİKOLATAMIZI DÖKÜP ÜZERİNİ HİNDİSTAN CEVİZİ, FINDIK… VS. SÜSLEYİP SOĞUK SERVİS YAPIYORUZ.

AFİYET OLSUN

24 Ocak 2008 Perşembe

DAMLA ÇİKOLATALI KEK







Bugün uzun zamandır ilk defa canımın sıkılmasına fırsat buldum:)))
Oğlum dünyaya geldiğinden beri sürekli zamanla yarışıyorum sanki...
bir bakıyorum sabah olmuş,bir bakıyorum akşam.
bazen yorgunluktan uyuyamıyorum hatta:(((
Emrem bu günlerde kitaplara, defter ve kalemlere karşı inanılmaz bir ilgi duymaya başladı ve hemen bizde minicik bir masa ve 2 tanede sandalye aldık yavrumuza.
sandalyelerden biri manevi oğlum spider man için:)
Emre'nin bu kadar sevineceğini hiç düşünmemiştik.
2 gündür bıkmadan usanmadan puzzle yapıyor ,kumandalarımızın hepsini alıp masasına diziyor,kitaplarını evirip çeviriyor:)sandalyesine dönüp dönüp bakıyor,ayaklarını topluyor bakıyor ,sonra bacaklarını sallıyor,alkışlar yapıyor:))) öyle mutlu ki...galiba yavrum büyüyor:)
bende canım yavrumun mutluluğuna mutluluk katmak için ona pamuk gibi bir kek yaptım bugün....afiyetle masasında yedi:))))
veee gelelim tarifimize;


MALZEMELER:

3 Adet yumurta

1 su bardağından bir parmak eksik tozşeker

½ su bardağı oda sıcaklığında süt

1 çay bardağı sıvıyağ

1,5 su bardağı un

1 paket vanilya

1 paket kabartma tozu

1 portakal kabuğu rendesi

½ çay bardağı kakao

½ çay bardağı damla çikolata

çay kaşığının ucuyla tarçın


YAPILIŞI:

Yumurtaları ve şekeri mikserle iyice köpük köpük olana dek çırpalım.

Sütü ve sıvıyağı da ilave edip çırpmaya devam edelim.

Elenmiş Unu, kabartma tozunu ,tarçını,vanilyayı ve portakal kabuğunu da ekleyip karıştıralım. çikolatamızı ilave edelim.

Hamuru ikiye bölelim.Birini kakaolu yapalım, biri sade olsun.

Yağlanmış kek kalıbımıza önce sade olan hamurdan biraz dökelim,sonra üzerine kakaolu hamurdan dökelim ve sırayla hamurlar bitene kadar devam edelim.

önceden ısıtılmış 160 derece fırında pişirelim.


AFİYET OLSUN



Kahveye veda..


Zor günler başlığı daha fazla kalsın istemedim. Sizin olduğu kadar benim de içim sıkılıyordu zira, giden bir gemiyi görmekten (geminin bir suçu yok tabi). Merakınızı gidermek, bir ses vermek istedim.

Öncelikle ne vedası bu diyeceksiniz, hemen onu söyleyeyim. Çok sevdiğim, yıllardır tiryakilik derecesinde içtiğim kahveyi son zamanlarda azaltmış olsam da artık tamamen veda ettim. Seramoni bile yaptım onun için! Dün doktorla görüşmemin ardından ofise geldim, birşeyler yedim ve ardından, nasıl olsa ilaçlara akşam başlayacağım diyerek son kahvemi hüzünle yudumladım..

Ağır anemi (kansızlık) teşhisi kondu bana, sevgili okur-dostlar.
Ciddi derecede demir, B12 ve folik asit eksikliği. Üçü birden.
Oysa kendime pek bir iyi baktığımı zannederdim ben..

Sebze yiyorum ya, ot düşkünüyüm ya, süt-yoğurt-yumurta yerim ya hani.. Çok bilirim ya nerde ne vitamin var, ne yararlı ne zararlı. Olmamış işte. Bir yerlerde yanlışlık yapmışım. Vejetaryen oluşumu asla sorgulamıyorum, tanıdığım çok sağlıklı vejetaryenler var üstelik, sorguladığım şey kendime koyduğum kurallarım, kısıtlamalarım.. Kaloriden kısarken başka şeylerden kendimi mahrum bırakışım.. Kendi elimle kendime verdiğim zararı bu yaşıma dek farketmeyişim..

Kendime kızıyorum, bana kızanlara da hak veriyorum, ne diyeyim başka bilmiyorum..

Hemen tedaviye başlandı, sık sık kontrollerim olacak ve sanırım uzun bir dönem tedavi devam edecek.

Kahvaltılardaki keyif çaylarıma da veda ettim.. Onun yerini portakal suyu aldı, her gün 1 bardak. Uyanır uyanmaz pekmez. Sil baştan yapılan bir diyet listesi. Değişen bir beslenme düzeni.

Durum budur.
Ne zaman yeni bir tarif denenir de paylaşılır bu Kahvenin mutfağında, bilmiyorum.
Ama en kısa zamanda, keyifli bir yazıyla dönmek istiyorum..

23 Ocak 2008 Çarşamba

EN SON SIPARIS ÜZERE HAZIRLADIGIM YAS PASTA



Bu yaspasta bir evlilik yildonümü icin siparis edildi ve bende boyle bir süsleme uyguladim.Siparis eden arkadasim cok begendi .Kendisi erkek kardasi ve onun esi icin siparis etmisti kendilerine dogacak evlatlari ile bir omür boyu mutlu,huzurlu,saglikli bir yasam dilerim...Pastamin tarifini BURDA bulabilirsiniz.

22 Ocak 2008 Salı

ELMALI BİSKÜVİ PASTASI



BİSKÜVİLİ ÇOK KOLAY PASTA

MALZEMELER:


2,5 PAKET ETİ PETİT BEURRE BİSKÜVİ
2 ADET ORTA BOY ELMA
½ ÇAY KAŞIĞI TARÇIN
1 ÇAY KAŞIĞI HİNDİSTAN CEVİZİ
2 YEMEK KAŞIĞI KADAR CEVİZ
2 YEMEK KAŞIĞI PORTAKAL SUYU
SÜT
80 GR. ÇİKOLATA
5 YEMEK KAŞIĞI KREMA

YAPILIŞI:

BİSKÜVİLERİ UN HALİNE GETİRİP GENİŞ BİR KASEYE DÖKÜYORUZ,
ELMANIN KABUKLARINI SOYUP RENDELİYORUZ.
UFALANMIŞ CEVİZİ,TARÇINI, HİNDİSTAN CEVİZİNİ VE PORTAKAL SUYUNU İLAVE EDİP KAŞIKLA KARIŞTIRIYORUZ.
SULU OLMAYACAK ŞEKİLDE YUMUŞAK BİR KIVAM ALMASI İÇİN AZAR AZAR SÜT İLAVE EDİYORUZ.
İSTEDİĞİMİZ GİBİ SERVİS TABAĞINA ALIP BUZDOLABINDA EN AZ 5-6 SAAT BEKLETİYORUZ.
SERVİS YAPILACAĞI ZAMAN ÜZERİNE BENMARİ USULÜ ERİTİLMİŞ ÇİKOLATAMIZI VE KREMAMIZI KARIŞTIRIP DÖKÜYORUZ.
SERVİSE HAZIRDIR :)
TAM YAZLIK BİR TARİF OLDU ASLINDA. DONDURMAYLA SÜPER İKİLİ OLABİLİR BENCE :)

AFİYET OLSUN…

20 Ocak 2008 Pazar

ZEYTİNYAĞLI PIRASA



ZEYTİNYAĞLI PIRASA

MALZEMELER:

½ KİLO PIRASA
1 ADET HAVUÇ
3 ADET KESME ŞEKER
1 YEMEK KAŞIĞI PRİNÇ
ZEYTİNYAĞI
TUZ
SU
YARIM LİMONUN SUYU

YAPILIŞI:

ZEYTİNYAĞINDA PIRASALARI VE HAVUCU SOĞAN GİBİ KAVURUYORUZ.
HAFİF RENKLENİNCE PRİNÇ, TUZ, ŞEKER , LİMON SUYU VE BİRAZ SICAK SU İLAVE EDİYORUZ.
(BEN BİRAZ DA ÇAY KAŞIĞININ UCUYLA SALÇA KOYUYORUM, RENKLENİNCE DAHA ÇOK SEVİYORUZ,
LULUŞ ŞİMDİ BU YAZIYI OKURKEN SALÇA KOYUYORUM DİYE ÇOK KIZMIŞTIR KESİN :))))) )
PİŞTİKTEN SONRA SERVİS TABAĞINA ALIYORUZ.
MAYDANOZLA SÜSLEYİP SOĞUK SERVİS YAPIYORUZ…

AFİYET OLSUN.

PEKMEZLI ASURE


Nevsehir yoresine ait ve guzel bir asure tarifini sizlerle paylasmak istiyorum.Asure gunu bizde asuremizi pisirdik ve oruclarimizi asureyle actik.Komsularimiza dagittik ,tadanlar begendi.Insallah dener ve begenirsiniz.

  • Ben asure icin cok olcu kullandim siz yariya indirebilirsiniz.

PEKMEZLI ASURE


Malzemeler;

2 su bardagi asurelik bugday

1 su bardagi fasulye

1 su bardagi nohut

1/2 su bardagi pirinc

1 su bardagi siyah kuru uzum

1 su bardagi kurutulmus armut

1 su bardagi kurutulmus erik

1 su bardagi badem

1 su bardagi findik

1 su bardagi fistik

15 tane kuru kayisi

15 tane kuru incir

2 portakal(Kabugu rendelenir)

2 elma

1-2 su bardagi üzüm pekmezi

2-3 su bardagi seker

1 su bardagi ceviz ici

8-10 karanfil

üzerine serpmek icin:hint keneviri tohumu(cetene)

Yapilisi;

  • Nohut bir gece onceden sicak suya islatilir,Bugday da sicak suya islatilir.Fasulye de 10 dakika haslanip uzerine su ilave edilip bekletilir.
  • Ertesi gunu asurelik bugday bir tasim kaynatilir ve ilk su dokulur tekrar kaynar su ilave edilir ve yumusayana kadar kaynatilir.
  • Fasulye,nohut ayri ayri tencerelerde yumusayana kadar kaynatilir.
  • Kaynamakta olan bugdaya fasulye ve nohut suyu suzuldukten sonra ilave edilir,yikanan pirinc ,kuru uzum de ilave edilip kaynatilmaya devam edilir.Kurutulmus erik ve armut da ilave edilir.
  • Pekmez,ve seker ilave edilip seker miktari kendi agiz tadiniza gore ayarlanir.Pekmez de asureye renk vermek icin istege gore ayarlanir parlak ve duru bir renk vermesi yeterlidir.Karanfil 2 su bardagi suyla kaynatilirp asureye ilave edilir.Eger suyu az sa asureye su ilave edilir asuremiz corba dan biraz daha az sulu olmalidir.
  • Butun malzeme sekerini icine aldiktan sonra kayisi,incir kup kup dogranir,portakalin kabugu rendelenir ve soyulan portakal kucuk kucuk dogranir.elma da kup kup dogranir.Dogranan butun malzeme ve rendelenen portakal kabugu asureye ilave edilir.Biraz yumusayinca.
  • Findik,badem,fistik ortadan ikiye ayrilir ve asureye ilave edilir .

  • Asurenin kivami sulu olmalidir pudink gibi kati olmamalidir.
  • Tencereden sevis tabaklarina alinir ve üzerine ceviz serpilir.Hint keneviri de yagsiz tavada hafif kavrulup her tabaga servisten once serpilir.
  • AFIYET OLSUN!!!






PEKMEZLI ASURE

Denenmis Pasta,Tatli ve Yemek tarifleri



asure


Bizde asure gununde oruclarimizi pisirdigimiz asure ile actik Yapilan bütün ibadetleri Allah kabul etsin.bakarmisiniz asuremizin dumani daha üzerinde.Ben kendi ellerimle komsulara dagittim.tarifini gecen sene yazmistim BURADA bulabilirsiniz. asure1

19 Ocak 2008 Cumartesi

BROWNI TADINDA YAS PASTA ve PDCST ETKINLIGI 10




Denenmis Pasta,Tatli ve Yemek tarifleri







Etkinlige ev sahipligi yapan arkadasimiza http://womentuana.blogcu.com/ tesekkurler ediyorum ve degisik bir yaspasta tarifi ile etkinlige son gün katiliyorum.


Bu yaspastayi 2-3 defa yaptim son olarak da bir siparis üzerine hazirlamistim cikolata eritip pandispanya hamurunun icine katildigi icin yogun bir cikolata tadi var ben ve tadina bakan arkadaslarim cok begendiler,..Tarif olarak SACHER Tarifini kullandim Kekimiz pistikten sonra biraz sert ve agir gelebilir size ama sütle islatilinca yumusacik oluyor ve tadi ayni browni ye benziyor...


BROWNI TADINDA CIKOLATALI YAS PASTA


Malzemeler:


6 yumurta


1 su bardagi seker


3 corba kasigi kakao


1 paket kabartma tozu


1 su bardagi un


1 corba kasigi misir nisastasi


200g cig krema(slagroom)


100gr bitter cikolata


100gr sütlü cikolata


Kremasi:


2 paket kutu krema,


2 poset krema sertlestirici(klop-fix)


2 poset vanilya


1 corba kasigi pudra sekeri


1 cay bardagi süt


1 poset krem santi


ISLATMAK ICIN


1 su bardasi süt,1 corba kasigi silme seker




  • YAPILISI:

  • Ilk olarak bir tavaya cig krema alinir ve ocak yakilir,cikolata parcalanir ve ilave edilir.karistirarak erimesi saglanir krema kaynamadan veya kaynar kaynamaz hemen ocaktan alinir.Bir kenarda sogumasi saglanir.

  • NOT!!!Bu hazirladigimiz cikolatali karisim 2 ye bölünür ve yarisi pandispanyamizin icine katilacak diger yarisi 1 saat dip frize konur,cikarilinca mikserle cirpilarak koyulastirilir.BU HAZIRLADIGIMIZ KREMANIN ADI GANAJ!!!!Pandispanyamizin ara katina sürecegiz!!
  • Oda sicakligindaki yumurtalarin sarisi ve beyazi ayrilir.beyazlar bir kaba konur uzerine,az tuz ilave edilip mikserle guzelce cirpilir.Yumurta beyazlari iyice kabarip beyazlasana kadar cirpilir.Daha sonra yumurta sarilari ve seker guzelce cirpilir tamamen beyaza yakin bir renk alinca cirpma birakilir ve beyazlarla,sarilar birlestirilip mikser calistirilmadan sadece telleri kullanilarak yavas ca karistirilir.Mikser birakilir.
  • Un,kakao ve nisasta once bir tabaga elenir kabartma tozu da elenir.daha sonra un,kakao nisasta ve kabarma tozu tekrar elenerek yumurtalara ilave edilir,eritilen cikolata da ilave edilip yavas yavas bir spatula yardimi ile hamur söndürülmeden yavas yavas karistirilir guzel ce karistirildiktan sonra.önceden az yumusak margarinle bir firca yardimi ile yagladigimiz kelepceli kalibimiza hamur dökülür.

  • 3-5 dakika kalibin icinde kek bekletildikten sonra önceden isitilmis 175c lik firina konur ve alti üstü kizarana kadar yaklasik 30-35 dakika pisirilir ,bir kürdan keke batirilir ve pisip pismedigi kontrol edilir.Kürdan temiz cikiyorsa kek pismistir .Kek firindan alinir ve sogumaya birakilir.


  • Krema sutu,vanilya,pudrasekeri,krema sertlestirici beraberce mikserle once yavas ayarinda sonra hizli ayarinda cirpilir iyice koyulasinca cirpma birakilir ve buzdolabinda1-2 saat bekletilir.Krem santi ve süt de cirpilir ve o da buzdolabinda muhafaza edilir,cikarildiginda krema ve kremsanti karistirilir.


  • Kekimiz soguyunca ortadan 2 ye kesilir .

  • Kekimizi islatmak icin önce süt ve seker karistirilir.Daha sonra kesilen kekin önce alt parcasi islatilir süt bir kasik yardimi ile her tarafine gezdirilir.Sonra hazirlanan GANAJ (2 kasik ayrilir,pastamizin üzerini süslemek icin)kekimizin üzerine yayilir,daha sonra kremsantili,kremali karisim kekimizin arasina sürülür,kekimizin üst parcasi ters cevrilir önce ic kismi sütle islatilir,sonra tekrar ters cevrilip kremamizin üzerine kapatilir,kekimizin üst kismi da heryari islanacak sekilde sekerli sütle islatilir.Kalan krema kekimizin üzerine sürülür.


  • Ayrilan ganaj yagli kagittan bir külah yapilarak icine doldurulur,sonra resimdeki gibi kekimizin üzerine ortadan baslayarak icten disa dogru resimdeki gibi gezdirilir ve bir kürdan yardimi ile orta kisimdan baslayarak disari dogru bir cizgi cekilir,arada bir mesafe birakilip bu sefer disardan iceri dogru bir cizgi cekilir,pastamizin üzerine esit araliklarla ayni islem tekrarlanir...resim pek guzel cikmadi ama insallah sonraki sefer daha guzel cekerim





  • Buzdolabinda bekletilip servis yapilir.

AFIYETLER OLSUN



17 Ocak 2008 Perşembe

Zor günler..


Bazen zor günler olur..
Kahveler koyu olur o günlerde, ve sabahlar her zamankinden soğuk.

Uyanmak, evden çıkmak istemezsiniz. Bütün bu telaşın, koşturmanın nedenini bilmezsiniz çünkü. Ayaklarınız taşımaz sizi, siz kendinizi sürüklersiniz. Hep heyecanla koştuğunuz mutfağınız bile küser size. Ya da siz ona küsersiniz.

Akvaryumdaki balık gibiyiz, gerçek dünyamız okyanuslarken..

"kapat gözlerini balığım, üzülme sen..
bir gün elbet kurtulacağız cam çeperlerden"

19 OCAK ASURE GÜNÜ

Denenmis Pasta,Tatli ve Yemek tarifleri



"Şehrullahi'l-Muharrem" olarak meşhurdur."Allah'ın ayı Muharrem" olarak bilinir. Muharrem ayının onuncu gecesi, Aşure gecesidir. Ertesi günü de Aşure günüdür. Muharrem ayı, Kur'an-ı kerimde, kıymet verilen dört aydan biridir. Bu ayın en kıymetli gecesi de Aşure gecesidir. Allahü teâlâ, birçok duâları Aşure günü kabul etmiştir. Bugünde Cenab-ı Hak on peygamberine on çeşit ikramda bu­lunmuştur

Aşura Gününün Allah katında da çok seçkin bir yerinin olduğunu Fecr Suresinin ikinci ayeti olan

"On geceye yemin olsun" ifadelerinin tefsirinden öğrenmekteyiz.
Aşure Günü Olan ve Olacak Olan Önemli Olaylar


· Yerlerin ve göklerin yaratılması,
· Hz. Âdem'in tövbesinin kabûl edilmiştir.
· Hz. Nuh'un gemisi Cudi Dağının üzerine demirlemiştir.
· Hz. Yûnus'un balığın karnından çıkması,
· Hz. İbrahim (a.s.)'in dünyaya gelmesi ve ateşten kurtulması
· Hz. İdris'in göğe çıkarılması,
· Hz. Süleyman (a.s.)'a saltanat verilmesi,
· Hz. Yakub'un oğlu Hz. Yusuf'a kavuşması, gözlerinin görmeye başlaması, Hz. Yusuf'un kuyudan çıkması
· Hz. Eyyûb'un hastalıktan kurtulması,
· Hz. Musa'nın Kızıldeniz'i geçmesi ve Firavun ordusu ile birlikte helak olması,
· Hz. İsâ'nın doğumu ve ölümden kurtulup, diri olarak göğe çıkarılması Aşure günü oldu.
· Hz. Musa (a.s.)'nın Firavun'un şerrinden kurtulması
· Hz. Hüseyin (r.a.)'in şehid edilmesi
· Kıyâmetin kopması da Aşûre günü olacaktır.
· Hz. Aişe'nin belirttiğine göre, Kabe'nin örtüsü daha önceleri Aşura gününde değiştirilirdi.
Aşûre Günü Ne Yapılır ?

Böylesine manalı ve kudsı olayların gerçekleştiği bu mübarek gün ve geceda, Asr-ı saadette beri müslümanlar başka gün­leredaha fazla ibadet etmişler ve daha fazla hayır hasenatta bulunmuşlardır.

1) Aşure günü oruç tutmak sünnettir

Aşure günü oruç tutanın, bir yıllık günahları affolur. (Hadis-i Şerif )

Aşurenin faziletinden faydalanın! Bu mübarek günde oruç tutan, melekler, peygamberler, şehidler ve salihlerin ibâdetleri kadar sevaba kavuşur. (Hadis-i Şerif )

Yalnız Aşure günü oruç tutmak mekruhtur. Bir gün öncesi veya bir gün sonrası ile tutmalıdır!

2- Akrabayı ziyaret edip, hediye ile veya çeşitli yardım ile gönüllerini alınmalıdır

Sıla-i rahmi terk eden, Aşure günü akrabasını ziyaret ederse, Yahya ve İsa'nın sevabı kadar ecre kavuşur. (Hadis-i Şerif )

3- İlim öğrenmeli

Aşure günü, ilim öğrenilen veya Allahı zikredilen bir yerde, biraz oturan, cennete girer. (Hadis-i Şerif )

4- Sadaka vermek sünnettir, ibâdettir.

Aşure günü, zerre kadar sadaka veren kimse, Uhud dağı kadar sevaba kavuşur.(Hadis-i Şerif )

5- Çok selam vermeli

Aşure günü, on Müslümana selam veren, bütün Müslümanlara selam vermiş gibi sevaba kavuşur. (Hadis-i Şerif )
6- Çoluk çocuğunu sevindirmeli

Aşure günü, aile efradının nafakasını geniş tutanın, bütün yıl nafakası geniş olur. (Hadis-i Şerif )

7- Gusletmeli

Aşure günü gusleden mümin, günahlardan temizlenir. (Hadis-i Şerif )

8 - O gün, eve ufak-tefek erzak alınmalı, alınırsa bir sene boyunca evde bereket olur.

9- Dua Okunmalı,

10 defa şu duâ okunur: "Sübhânallâhi mil'el mîzân. Ve müntehel-ılmi ve mebleğar-rızâ ve zinetel-arş'

10- Namaz Kılınmalı

· Aşûre gününe mahsus olmak üzere kuşluk vaktinde 2 rek'at namaz kılınır.
· Her rek'atte 1 Fâtiha-i şerîfe, 50 İhlâs-ı şerîf okunur.
· Namazdan sonra 100 defa: "Allâhümme salli alâ seyyidinâ Muhammedin ve alâ âli seyyidinâ Muhammedin ve Âdeme ve Nûhın ve İbrâhîme ve Mûsâ ve Îsâ ve mâ beynehüm minen-nebiyyîne vel-mürselîn. Salevâtullâhi ve selâmühû aleyhim ecmaîn"

· Öğle ile ikindi arasında 4 rek'at namaz kılınır. Beher rek'atte 1 Fâtiha-i şerîfe, 50 İhlâs-ı şerîf okunur.
· Namazdan sonra: 70 İstiğfâr-ı şerîf, 70 Salevât-ı şerîfe ve 70 defa: "Lâ havle ve lâ kuvvete illâ billâhil-aliyyil-azıym" okunur.

· Ümmet-i Muhammed (s.a.v.)'in hidâyeti ve kurtuluşu için duâ edilir.
**************************************************************************************************************** Bizim kültürümüzde aşure ayı ve gününün önemli yeri vardır.Tanıyalım.

AŞURE GÜNÜ
Hicri takvime göre Muharrem ayının onuncu günü Aşure Günü'dür.

Bugüne "Âşura" denmesinin sebebi, Muharrem ayının onuncu gününe denk geldiği içindir. Muharrem ayı boyunca evlerde aşure pişirilmesi de adettendir. Bu yıl, geleneksel Aşure Günü miladi takvimde 9 ocak "a rastlıyor.

Hadis kitaplarında geçtiğine göre ise, bu güne bu ismin verilmesinin hikmeti, o günde Cenâb-ı Hak on peygamberine on değişik ikram ve ihsan ettiği içindir. Bu ikramlar şöyle belirtilmektedir:

1. Allah, Hz. Musa'ya (a.s.) Âşura Gününde bir mucize ihsan etmiş, denizi yararak Firavun ile ordusunu sulara gömmüştür.
2. Hz. Nuh (a.s.) gemisini Cûdi Dağının üzerine Âşura Gününde demirlemiştir.
3. Hz. Yunus (a.s.) balığın karnından Âşura Günü kurtulmuştur.
4. Hz. Âdem'in (a.s.) tevbesi Âşura Günü kabul edilmiştir.
5. Hz. Yusuf kardeşlerinin atmış olduğu kuyudan Âşura Günü çıkarılmıştır.
6. Hz. İsa (a-s.) o gün dünyaya gelmiş ve o gün semâya yükseltilmiştir.
7. Hz. Davud'un (a.s.) tevbesi o gün kabul edilmiştir.
8. Hz. İbrahim'in (a.s.) oğlu Hz. İsmail o gün doğmuştur.
9. Hz. Yakub'un (a.s.), oğlu Hz.Yusuf'un hasretinden dolayı kapanan gözleri o gün görmeye başlamıştır.
10. Hz. Eyyûb (a.s.) hastalığından o gün şifaya kavuşmuştur.
Ayrıca Peygamberimiz sallalahu aleyhi ve sellem, bu ayın Aşure günü olarak bilinen onuncu gününü, bir öncesi ve sonrası ile oruçlu geçirmeyi tavsiye etmiştir.

Aşure Türk mutfağının en eski ve geleneksel tatlılarından biridir. Kurban bayramından sonraki ay aşure ayı olarak bilinir. Bu ayda bol miktarda her evde aşure yapılır, gelen misafirlere ikram edildiği gibi akraba ve komşulara da dağıtılır. ''Allah kabul etsin''cümlesi ile alınan bu tatlı hediye dualara vesile olur.

16 Ocak 2008 Çarşamba

ÇİKOLATALI KEK


ÇİKOLATALI KEK

MALZEMELER:

3 Adet yumurta
1 su bardağından bir parmak eksik tozşeker
½ su bardağı süt
1 çay bardağı sıvıyağ
1,5 su bardağı un
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
½ çay bardağı kakao
½ çay bardağı damla çikolata

YAPILIŞI:

Yumurtaları ve şekeri mikserle iyice köpük köpük olana dek çırpalım.
Sütü ve sıvıyağı da ilave edip çırpmaya devam edelim.
Elenmiş Unu, kabartma tozu ve vanilyayı da ekleyip karıştıralım.
Yağlanmış kek kalıbımıza hamurun yarısını yayalım.
Kalan kek hamuruna kakao ve çikolatayı da ekleyip karıştıralım.
Kakaolu karışımı da kalıptaki hamurumuzun üzerine yayalım.
önceden ısıtılmış 160 derece fırında pişirelim.
Arzuya göre piştikten sonra dekor şekeri ile süsleyebilirsiniz .

(Ben oğlum kek yemeyi çok sevdiği için içine biraz üzüm ve ceviz de ekledim,nefis oldu)

AFİYET OLSUN

13 Ocak 2008 Pazar

SOSLU PATLICAN




MALZEMELER:

2 ADET PATLICAN

2 ORTA BOY DOMATES

2 DİŞ SARIMSAK

SIVIYAĞ

TUZ



YAPILIŞI:

PATLICANLARI ALACA SOYUP İSTEDİĞİMİZ ŞEKİLDE DOĞRAYALIM VE TUZLU SUDA 15 DAKİKA BEKLETELİM.
MİNİK BİR TENCEREYE SIVI YAĞ KOYUP,RONDODAN GEÇİRDİĞİMİZ DOMATESLERİ SARMISAĞI VE TUZU EKLEYİP 5 DAKİKA KADAR PİŞİRELİM.
KIZGIN YAĞDA PATLICANLARIMIZI KIZARTIP SERVİS TABAĞINA ALALIM.
ÜZERİNE DOMATES SOSUMUZU GEZDİRELİM…
SERVİSE HAZIRDIR.

AFİYET OLSUN.

9 Ocak 2008 Çarşamba

HICRI YILBASI

Denenmis Pasta,Tatli ve Yemek tarifleri










HICRI YILBASI

Peygamber efendimiz Muhammed aleyhisselam, miladi 571’de 20 Nisana rastlayan, Rebiul-evvel ayının on ikinci Pazartesi sabahı, Mekke’de doğdu. 622’de Mekke’den Medine’ye hicret etti. 20 Eylül Pazartesi günü, Medine’nin Kuba köyüne geldi. Bu tarih Müslümanların Şemsi yılbaşı oldu. O yılın Muharrem ayının birinci günü de, Kameri yıl başı oldu. Muharrem ayının birinci gecesi Müslümanların kameri yılbaşı gecesidir.

Bu geceyi ihya etmeli ve saygı göstermeli. Saygı göstermek, günah işlememekle olur. Zilhiccenin son günü ve Muharremin birinci günü oruç tutan, o yılın tamamını oruç tutmuş gibi sevaba kavuşur. Bir hadis-i şerifte, (Ramazandan sonra en faziletli oruç, Muharrem ayında tutulan oruçtur) buyuruldu.


İslamiyet’ten önce Araplar, Muharremde harp etmek isteyince, o yıl Muharrem ayının ismini, sonraki aya korlar, sonraki ayın ismini, Muharrem ayına takarlardı. Böylece, haram ay, Muharremden bir sonraki ay olurdu.

(Bir ayın haramlığını başka aya geciktirmek, ancak kâfirliği arttırır. Kâfirler, böylece sapıtıyorlar. Onlar, Allah’ın haram kıldığı ayların sayılarını denk getirmek için, haram ayı bir yıl helal edip, başka yıl onu yine haram ederler. Böylece, Allah’ın haram kıldığını helal kılmaya çalışırlar)
mealindeki Tevbe suresinin 37. âyet-i kerimesi, ayların yerlerini değiştirmeyi yasak etti.

Kıymet verilen dört aydan biri
Muharrem ayı, Zilkade, Zilhicce ve Receb ile beraber Kur'an-ı kerimde kıymet verilen dört aydan biridir. (Tevbe 36)

Birkaç hadis-i şerif meali şöyledir:
(Ayların efendisi Muharrem, günlerin efendisi Cuma’dır.) [Deylemi]

(Ramazandan sonra en faziletli oruç, Allahü teâlânın ayı Muharrem ayında tutulan oruçtur. Farzlardan sonra en faziletli namaz, gece namazıdır.)
[Müslim, İbni Mace, Ebu Davud, Tirmizi, Nesai]

(Nafile oruç tutacaksan Muharrem ayında tut. Çünkü o, Allahü teâlânın ayıdır. O ayda bir gün vardır ki, O günde Allahü teâlâ geçmiş kavimlerden birinin tevbesini kabul etti. Yine o gün tevbe edenlerin günahlarını da affeder.)
[Tirmizi]

Nafile ibadetlerin sevabına kavuşabilmek için, ehl-i sünnet itikadında olmak, haramlardan kaçıp günahlara tevbe etmek, farzları kusursuz yapmaya çalışmak, o ameli ibadet olarak yapmaya niyet etmek şarttır.

PORSELEN DEMLIK CAY SAATI TARIFLERI ETKINLIGI 9

Denenmis Pasta,Tatli ve Yemek tarifleri



sekerpare1

PORSELEN DEMLIK CAY SAATI TARIFLERI 9 Etkinlige ev sahipligi eden http://edaca30.blogcu.com sevgili arkadasimiz Edaya tesekkurler ediyorum ve diger blogumla da etkinlige SEKERPARE tarifi ile katiliyorum...Bu tarif REYHAN HOCAMA ait ben cok begeniyorum..Yaninda benim tarifini onceden vermis oldugum ev yapimi kaymakla cok gyzel gidiyor tavsiye ederim!!!!

SEKERPARE
Malzemeler;

1 su bardagi irmik

1 su bardagi hindistan cevizi

Yarim su bardagi pudra sekeri

1 paket tereyagi(250gr)

5 adet yumurta

1 paket kabartma tozu

1 paket vanilya

Üzerine koymak icin findik ici

aldigi kadar un

SERBETI:
5 su bardagi su

2,5 su bardagi seker

az limon suyu

1 paket vanilya

YAPILISI:

5 su bardagi su ve seker bir tencereye alinip kaynatilir serbetin rengi az sararip hafif koyulasinca limon ve vanilya ilave edilip bir tasim daha kaynatilip atesten alinir,sogumaya birakilir.

2saat once buzdolabindan cikarilan yumurtalar,yumusak tereyagive pudrasekeri güzelce yogrulur.

Hindistan cevizi,irmik ve kabartma tozu ilave edilir.Hamur kulak memesi yumusakligina gelene kadar un ilave edilir.elde edilen hamurdan parcalar koparilip yuvarlak toplar yapilir ve az margarinle yaglanmis firin tepsisine dizilir,üzerlerine findik ici hafifce bastirilarak yerlestirilir.

Onceden isitilmis 180c lik firinda alti ve üstü kizarana kadar pisirilir.

Firindan alinan sekerparelerin üzerine sogutulan serbet dokülür ve serbetini icine cekmesi icin üzeri kapatilip bekletilir.

Serbetini cekip yumusayinca servis edilir..

AFIYETLER OLSUN!!!

NOT!!!!!!!!!!ben sekerpareleri serbetlemeden dip frize koyup lazim oldugunda cikariyorum ve kaynayan serbeti üzerine dokünce de güzel oluyor...Tavsiye ederim


PORSELEN DEMLIK CAY SAATI TARIFLERI 9

Denenmis Pasta,Tatli ve Yemek tarifleri



samfistikli kur

Yeni bir etkinlikten tekrar merhaba bu defa ki ev sahibimiz http://edaca30.blogcu.com kendisine guzel evsahipligi icin tesekkurler ediyor ve seferki etkinlige baska bir kurabiye tarifiyle katiliyorum.Bu tarif EMINE BEDER in kitabindan denemelerimden biri.Ben cok begendim pastanelerdeki gibi bir tad elde ettim..

YESIL UN KURABIYESI(ANTEP FISTIKLI UN KURABIYESI)

Malzemeler;

1 paket margarin veya tereyagi(250gr)

3 su bardagi un

1 su bardagi pudra sekeri

2 paket vanilya

1 su bardagi antep fistigi(ince dövülmüs)

Yapilisi:hamur yogrulacak kaba cok yumusak olan tereyagi alinir,pudrasekeri ve vanilya eklenip guzelce krema kivamina getirene kadar yogrulur.

Un yavas yavas ilave edilir,antep fistigi daeklenir ele yapismayan yumusak bir hamur yogrulur.Hamurdan ceviz iriliginde parcalar kopartilip yuvarlanir.tepsiye dizilip üzerine 1 er adet antep fistigi konup önceden isitlilmis 160c lik firinda uzeri beyaz kalacak sekilde 15-20 dakika pisirilir.soguduktan sonra servis edilir.


AFIYETLER OLSUN!!!!

7 Ocak 2008 Pazartesi

Kremalı Badem Çorbası


Kar çabucak eridi..
Halbuki ne sevindim Cumartesi sabahı sokağımızı ilk kez karlı gördüğümde ve sabahın erken saatinde gazete almak için bakkala giderken tazecik karlara ilk basan olduğumda. Ne güzel keyifmiş, unutmuşum Ankara yıllarımdan beri. Yürürken rüzgarda nefes aldıkça burnuma dolan kar tanecikleri içimi çok üşütseler de keyfimi bozamadılar. Akşamüzeri sevgilimle minik kardan adamcıklar bile yaptık kapı önünde:) İki gün boyunca evden çıkmadığımdan benim için çok güzel bir haftasonu oldu. Buz gibi havada ev keyfi gibisi yok. Uzun kahvaltılar, gazeteler, film izlemeler, mutfağa girip aheste yemek pişirmeler, ertelenmiş temizlikler ve pırıl pırıl bir evde uzun uzun dinlenmeler.. Kendime geldim:)

Bu havalarda çorbasız yapamıyorum. Yapabilen de yoktur sanırım. Nefes alırken bile içimiz üşüyorken, akşam eve dönünce sıcacık bir çorba içmeden kendimize gelmemiz zor. Çoğunlukla anneciğimin nefis tarhanası –biraz da pratikliğiyle- elimden tutsa da bazen başka çorbalar yapıyorum. Daha önce denemediğim tarifleri denediğim de oluyor. İşte bu çorbayı da bir hafta arayla iki kez yaptım ve her ikisinde de mmmmmhh sesleriyle yedik. Badem tozu muhteşem bir lezzet veriyor çorbaya.. Birinde süt kullandım, diğer seferinde -açılmış paketimi değerlendirmek için- krema.. Her ikisi de çok güzel oldu. Yalnız kremayı 1 bardak yerine daha az koydum, fazlası zaten ağır gelirdi diye düşündüm.

Tarif Oktay ustaya ait. Çok basit, bir o kadar özel bir çorba. Davetlerde misafirlere rahatlıkla ikram edilebilir. Badem tozunu da marketlerde veya doğal ürün dükkanı benzeri yerlerde bulabilirsiniz. Gurme Market’te de var:)

Malzemeler:
(4 porsiyon)

- 3 yemek kaşığı sıvıyağ
- 2 yemek kaşığı un
- 3 yemek kaşığı badem tozu
- 4 su bardağı soğuk su
- 1 su bardağı süt (ya da krema)
- Tuz
- Üzeri için bir parça tereyağı / sıvıyağ ve kırmızı toz biber

Yapılışı:
1. Tencereye sıvıyağı koyup ısıtın, unu ve badem tozunu ekleyip kavurun. Hafifçe kavrulmuş badem kokusu gelinceye kadar..

2. Soğuk suyu ve sütü ekleyin, kaynayıncaya kadar çırpma teliyle karıştırmaya devam edin.
Çorbanız koyulaşıp kaynayınca tuzunu ayarlayın ve altını kapatın.

3. Küçük bir sahanda biraz yağ ısıtıp kırmızı biberi hafifçe yakın. Çorbanızı kaselere aldıktan sonra üzerlerine gezdirin.

Mmm.. bir de kıtır ekmekleriniz varsa başkaca yemek aramayın. İkinci bir kaseye bile geçebilirsiniz hiç çekinmeden:)

YENİ YIL KURABİYELERİ



YENİ YIL KURABİYELERİM:)

BU TARİFİMİ ÇOK SEVİYORUM…KLASİKLERİM ARASINA GİREN BİR TARİF.
KAPALI KUTUDA 1 HAFTA AYNI TAZELİĞİNİ KORUYOR, BU YÜZDEN SIK SIK YAPIP, YİYİP, KİLO ALIYORUM :)

KARDEŞİMİN , ARKADAŞLARINA GÖTÜRMESİ İÇİN HAZIRLADIĞIM KURABİYELER...

(SEVGİLİ KARDEŞİM BURADAN SANA SESLENİYORUM...EMREYE DE BAKMIYORSUN ZATEN HİÇ,BARİ Bİ YORUM YAP ABLANA DİMİ AMA… CIK CIK CIK)


NEYSE ARKADAŞLARI ÇOK BEĞENMİŞ:) BİZİMKİ DE PEK SEVİNMİŞ TABİ…EN ÇOK DA BEN SEVİNDİM AMA…
BU KADAR İLTİFATA BEN NELER YAPMAM Kİ :)))) AFİYET BAL ŞEKER OLSUN GENÇLER :)

BU KURABİYELERİMİN ÇİÇEKLİ MODELLERİNİ DE SEVGİLİ
LULUŞUM İÇİN HAZIRLAMIŞTIM…



GELELİM TARİFİMİZE;

MALZEMELER:



· 2 ADET YUMURTA
· 1 SU BARDAĞI PUDRA ŞEKERİ
· 150 GR. ODA SICAKLIĞINDA MARGARİN
· 1 PAKET KABARTMA TOZU
· 1 PAKET VANİLYA
· ALDIĞI KADAR UN
· ½ ÇAY KAŞIĞI TARÇIN
· 1 TATLI KAŞIĞI HİNDİSTAN CEVİZİ

YAPILIŞI:

DERİN BİR KAPTA BÜTÜN MALZEMELERİ İYİCE KARIŞTIRIP HAMUR YAPALIM.
HAMURU1 CM. KALINLIĞINDA AÇIP İSTEDİĞİMİZ ŞEKİLLERİ VERELİM.
ÖNCEDEN ISITILMIŞ 160 DERECE FIRINDA YAKLAŞIK OLARAK 15 DAKİKA KADAR PİŞİRELİM
PİŞTİKTEN SONRA KURABİYELERE SICAK SICAK PUDRA ŞEKERİ SERPİŞTİRELİM… ( DR.OETKER İN DEKOR ŞEKERİNİ DE KULLANABİLİRSİNİZ) SERVİSE HAZIRDIR…


AFİYET OLSUN

4 Ocak 2008 Cuma

İYİ Kİ DOĞDUN HAYATIM!




NİCE MUTLU GÜZEL SENELERE SEVGİLİM :)
SENİ ÇOOOK SEVİYORUZ ...
ZEYNEP & EMRE


1 Ocak 2008 Salı

KAKAOLU TOPKEKLER




BAYRAMDA KARDEŞİM İÇİN HAZIRLADIĞIM TOPKEKLER...
TADINA BAKAN HERKES ÇOK BEĞENDİ:))) UMARIM SİZDE BEĞENİRSİNİZ:)



KAKAOLU TOPKEKLER



Malzemeler:

3 yumurta
1 su bardağı şeker
1/2 su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı süt
1 paket kabartma tozu
3 yemek kaşığı kakao
1 paket vanilya
2 su bardağı elenmiş un
Çikolata parçaçıkları


Yapılışı:

Şeker ve yumurtaları iyice çırpın.
Daha sonra sıvıyağ ve sütü ilave edip karıştırın.
Sonra un, kabartma tozu ve kakaoyu eleyerek karışıma ekleyin.

isteğe göre azıcık çikolata parçalarıda ilave edin.
Muffin kalıplarına 2/3′ü dolacak şekilde kek hamurunu paylaştırın.
Önceden ısıtılmış 170 derece fırında 20 dk. pişirin.
Kekler soğuduğunda kalıptan çıkarın.
İsteğe göre pudra şekeri ile süsleyebilirisiniz.

Afiyet Olsun…