31 Mayıs 2008 Cumartesi

SÜTLÜ IRMIK HELVASI

irmik helvasi

Denenmis Pasta,Tatli ve Yemek tarifleri


irmik helvasi.J


Bu helvanin tarifini sevgili Medine den aldim kendisi bizim camide yaptigimiz kermes icin hazirlayip getirmisti bende kermeste satmistim .Tabiki kermeste bende alip tadina bakmistim ve cok begenmistim daha sonra tarifini de aldim ama denemek ancak kismet oldu.Benim kizim tam bir helva canavari bu helvayida kimseciklere birakmadi ,cok begendi benim kizim begendiyse eminim sizlerde begeneceksiniz.. gelelim tarife;

SÜTLÜ IRMIK HELVASI

Malzemeler;

200gr tereyagi

3 su bardagi irmik

3 su bardagi süt

2,5 su bardagi seker

süslemek icin ceviz

Yapilisi;

Tereyagi bir teflon tencereye konur ve eritilir daha sonra irmik ilave edilip ates kisilir ve güzelce kavrulur sürekli karistirilmali.Irmik iyice koyu kahverengi olana kadar devam edilir,

Püf noktasi:Irmik cok güzel kavrulmalidir.iyice koyulasmali rengi .

Kavrulan irmik atesten alinir.Seker ve soguk süt ilave edilir tekrar karistirilir ,yeniden atesin üzerine konur ve helvamizin sütünü karistirarak cektirmemiz gerekli .koyulasip kasik kasik sekillendirilecek kivama gelince ocak kapatilir .arzuya göre helvamiz sekillendirilir ve üzerlerine ceviz parcalari konur.ben kücük tartölet kaliplarimla sekil verdim.

iliyinca servis edilir.

AFIYETLER OLSUNNN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

HINDISTAN CEVIZLI KARTOPU


Denenmis Pasta,Tatli ve Yemek tarifleri


Bu tarifi de Portakal Agacinda görmüstüm ama denemek yeni nasip oldu.
Cok pratik ve lezzetli bir tarif.denemenizi tavsiye ederim.
HINDISTAN CEVIZLI KARTOPU
Malzemeler;
3-4 su bardagi hindistan cevizi(ben 4 su bardagi kullandim)
1 su bardagi süt tozu
bir su bardagindan 1 parmak eksik pudra sekeri
200ml cig krema
az hindistan cevizi(yuvarlaklari bulamak icin)
Yapilisi:
Hindistan cevizi,seker,süttozu,cig krema, genisce bir kaba konup yogrulur.elde yuvarlanacak sekilde degilse koyu bir kivamda ise süt ilave ederek kivamini ayarlayabilirsiniz,sekil verilecek kivama gelince yuvarlak toplar yapip hindistan cevizine bulayin.servis tabagina alin.hemen servis edebilirsiniz ben buzdolabinda muhafaza ettim.
Yiyenler cok begendiler.
AFIYETLER OLSUN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

PALYACO KÜLAHLARI

Denenmis Pasta,Tatli ve Yemek tarifleri



palyaco kulahlari

Kusura bakmayin uzun zamandir tarifleri ekleyemedim..sürekli pasta siparisleri aliyorum ve su aralar bazi günler 5 yaspasta yaptigim oluyor.Yani basimi kasiyacak zamanim yok sayilir.Ayrica okul bitiyor ve büyük imtihan yakin biraz ders calismam gerekli..

Bu tarifi uzun zamandir denemek istiyordum ama KORNE KALIPLARINI bulamamistim.Esim Nisanin son haftasi isyeri tatil oldugu icin firsati degerlendirip Türkiyeye gitti.Bu kaliplari daha önce Ninonun blogunda da görmüstüm ve kendisinden Pastamalzemeleri.com dan siparis vererek kaliplara sahip oldugunu ögrendim.bende bu kaliplari siteye üye olup11 adet kalip siparis ettim ve kaliplar esim Türkiyedeyken Nevsehire ulasti esimde Hollandaya dönerken yaninda getirdi.bu kaliplardan baska birde 3 adet Erzurum DEMIR TATLISINIn KALIPLARi ni taaaaaaaaa Erzurumdan siparis edip esimin dönüs tarihinden önce esimin yaninda getirmesini sagladim.Kaliplari görünce en sevdigi oyuncaga sahip olmus cocuklar gibi sevindim...Yani esimin bana Türkiyeden dönerken alabilecegi en güzel hediyelerdi onlar...

demir tatlisi hazirlik

korne kaliplari

Gelelim tarifimize.......

PALYACO KÜLAHLARI;

20 adet milföy hamuru(ben kare olanlardan kullandim,tereyagli )

1 litre süt

6 corba kasigi nisasta(tepeleme)

6 corba kasigi seker

2 poset kremsanti

2-3 corba kasigi file badem

süslemek icin cilek ve pudra sekeri

YAPILISI:

Önce pudingini hazirlayalim,bunun icin de süt,seker ve nisasta bir tencereye alinip karistirarak kaynayip koyulasana kadar pisirilir.daha sonra bir kenarda sogumaya birakilir.Soguyan pudinge toz kremsantiler ilave edilip mikserle cirpilir.buzdolabinda muhafaza edilir.

Milföy hamurlari tezgahin üzerine serilir ve 1 cm kalinliginda ince seritler kesilip önceden güzelce bir firca yardimi ile yumusak bir yagla yaglanan korne kaliplarinin üzerine kaliplarin agiz kisminda 1 cm bosluk kalacak sekilde baslanarak 2.kat da üzerine gelecek sekilde sarilmaya baslanir ve bu islem kalibin en alt kismina kadar sarilir.kaliplarin üzeri hamurla sarildiktan sonra yagli kagit serilmis firin tepsisinin üzerine yerlestirilip 200 derecelik önceden isitilmis firinda alti üstü kizarana kadar pisirilir.Ben kaliplari 2 ser defa kullandim ve 22 adet külahim oldu misafirlerime yetti..daha sonra soguyan külahlarimiza bir krema siringasi ile hazirladigimiz krema doldurulur.her külahin agiz kismina cilek konur ve arzuya göre pudra sekeri serpilir,file badem le de süslenebilir.

AFIYETLER OLSUN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!







Baharatlı Yoğurt


Kolay bir meze veya kahvaltılık da denebilir. Valla ben kahvaltıda yedim ve yedirdim. Ama meze olarak da ikram edilebilir. Süper basit bir tarif. Ben deneme amaçlı yaptığım için az yaptım ama siz istedğiniz kadar yoğurt miktarını arttırabilirsiniz.

Yaklaşık bir bardak yoğurdu havlu kağıt serdiğiniz bir tel süzgecin içine oturtun. 1 saat kadar bekletin süzülsün. Daha sonra yoğurdu 1 çay kaşığı kadar tuz ile tuzlayın.
Küçük bir cam şişeye sırası ile bir çay kaşığı baharat, bir tatlı kaşığı yoğurt koyarak üst üstü yığın. Ben baharat olarak kırmızı pul biber, kekik, nane ve biberiye kullandım. En son üstüne zeytinyağı koyup buzdolabında dinlendirin.

Havuçlu Kek'ten Pasta



Çok sık yaptığım bir tarif daha. Çok güzel oluyor ama havuçlu kek. Herkeslere tavsiye ederim. Üstündeki süslemeler oğluşuma özel. Normalde kremasını direk üstüne dökerim ama bu sefer dökmek istemedim. Gıda boyaları ile oğluşuma sürpriz yaptım. Siz yaparken kekin üstüne direk kremayı dökersiniz. Ayrıca krema yapmak zorunda da değilsiniz. Havuçlu keki direk ikram edebilirsiniz.
Ben krema diyorum ama aslında muhallebi ve ben bu muhallebiyi bir çok yerde kullanıyorum. Krem şanti yerine benim yaptığım krema daha doğalmış gibi geliyor. O yüzden krem şanti kullandığım bir çok yerde ben bu muhallebiyi kullanıyorum.

Malzemeler:
3 yumurta
2 bardak un
1.5 bardak toz şeker
2 bardak havuç rendesi (yaklaşık 4 havuç)
yaklaşık 1 bardak ceviz
1 tatlı kaşığı zencefil, 2 tatlı kaşığı tarçın
1 bardak sıvı yağ
1 paket kabartma tozu, 1 paket vanilya

Kreması: yarım litre süt, 2 yemek kaşığı dolusu un , 1 bardak şeker, 1 paket vanilya, 1 yemek kaşığı tereyağ

Hazırlanışı:
Yumurtaların beyazlarını ayırıp, şekeri katıp, mikserle çırpın. Daha sonra havuç ve ceviz hariç tüm malzemeyi ekleyip karıştırın. En son havucu ve cevizi de atıp karıştırın. Kek kalıbınız yağlayıp, unlayıp malzemeleri dökün.
Ben kekimin bir kısmını muffin kalıplarına bir kısmını da kalp şeklindeki kalıba döktüm. 170 derecede yaklaşık 30 dakika pişsin. Muffin kalıplarına dökerseniz 20 dakika da pişerler, dikkat edin.

Kremasının yapılışı: Unu , sütü ve şekeri bir tencerede muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin. Pofurdamaya başlayınca karıştırıp 2 dakika daha ocakta tutun. Ocaktan indiririr indirmez içine vanilya ve yağı katın. El blendırını veya mikseri içine daldırın. En az 10 dakika çırpın. Daha sonra kekin üstüne dökebilirsiniz. Eğer gıda boyası ile renklendirmeyi düşünür iseniz, içine kürdanın ucu ile gıda boyası katabilirsiniz.

30 Mayıs 2008 Cuma

Pideli Köfte


Bir kolay tariflerden sonra gerçekten tembel olduğumu anlayacaksınız.:)) Napalım canım ben çalışan bir anneyim. Dolayısıyla çoğunlukla kolay tariflere kaçıyorum. Yaprak sarma yaptığım da var tabii ki. Fotosu çekildi de henüz yazmaya fırsat bulamadım biliyorsunuz yaprak sarmada çok teferruat var. Biz dönelim yine pideli köftemize. Adım adım yazmaya gerek yok çünkü çok basit.
Marketten pide alıyorsunuz ve onları yaklaşık 3 cm. boyunda karelere kesiyorsunuz. sonra domates sosu ile ıslatıyorsunuz. Ben domates sosunu 2 yemek kaşığı salça , 2 yemek kaşığı tereyağ, 1 su bardağı domates suyu ve yaklaşık 1 çay bardağı sudan yaptım. Tuz koymadım.Yağı erittim, üstüne salçayı koydum iki çevirdim domates suyu ve su ekledim.
Yanmaz tavada veya ızgarada köftelerinizi, biberinizi ve domateslerinizi yağsız pişiriyorsunuz ve de pidelerin üstüne diziyorsunuz. Yanına da yoğurt yemek bitti gitti. Ben tekrar tereyağ kızdırıp dökmedim. Bu kadar kolestrol yeterli olur diye. Afiyet olsun.

28 Mayıs 2008 Çarşamba

Fırında Balık Menüsü



Bizim evde balık çoğunlukla böyle pişer. Bir çırpıda bir çok lezzet. :) Bazen balıklar torbaya girer. Yaz aylarında ise bazen elektrikli ızgara da pişer. Bir de kış mevsimi ise yanına sütle ezilmiş sade tahin helvası eklenir. Balık , patates, soğan, bazen domates ve biber. Bir de yanında fırında helva. Tam bir balık menusü.

Fırın tepsisine yağlı kağıt seriyorum. Balıkları herhangi bir işleme tabii tutmadan yağlı kağıdın üstüne seriyorum. Soğanlar kabukları ile birlikte ortadan iki kesilmiş ve tepsiye öyle konmuş durumda. Poşete soktuğunuz balıkların yanına da patates, soğan, biber, domates koyabilirsiniz.

Sadece patatesleri kabukları ile birlikte güzelce yıkıyorum. Kalın kalın dilimliyorum. Bir kapta zeytinyağı, tuz, kırmızı pul biber, kekik ve naneyi karıştırıp patatesleri bu sosa bulayarak tepsiye diziyorum. Fırında amerikan patatesini et yemeklerinin yanında da servis yapıyorum. Bu tip pişen patatesi bizim diyetisyenimizde önermişti.

27 Mayıs 2008 Salı

TATİLDEYİMMM...

ZEYNEP VE EMRE TATİLDE :)))))
BLOĞUM SİZLERE EMANET...
SEVGİLER,ÖPÜCÜKLER

26 Mayıs 2008 Pazartesi

Sahte Su Böreği


Tabii ki su böreğinin tadında olması mümkün değil ama, gerçekten çok yakın. Son derece lezzetli börek . Aslında biraz daha yağlı yapsak daha çok benzeyecek su böreğine. Aman canım , bu kadar yağla da güzel. Deneyin, hoşunuza gidecek.


Malzemeler:


  • 5 yufka

  • 1 tabak dolusu yağsız beyaz peynir

  • yarım demet maydanoz ( bol maydanoz)

  • 2 şişe maden suyu

  • 1 yemek kaşığı tereyağ, 2 yemek kaşığı sıvı yağ

  • 2 yumurta

Yapılışı:



  1. İnce ince kestiğiniz maydanoz ile peyniri karıştırıp bir tarafta bekletin.

  2. 30 cm’lik kare borcamı yağlayın. 1 bütün yufkayı tepsiden sarkacak şekilde yayın. 2. yufkayı ortadan ikiye bölün. Kırıştırarak tepsiye sırayla serin. Üstüne tabaktaki peynirin 1/3’ünü koyun. 3. yufkayı da 2’ye bölün. Onu da kırıştırarak tepsiye koyun. Yine 1/3 oranında peynir koyun. 4. yufkayı da aynı şekilde koyun ve kalan peyniri koyun.

  3. Tepsiden sarkan kısımlar içeri katlayın. En üste son yufkayı koyun ve kenarlarını tepsinin altına sokuşturun. Kare kare şeklinde dilimleyin.

  4. 2 adet sodayı, 2 adet yumurtayı ve yağı bir kapta çırpıp üzerine bir kaşık yardımı ile eşit miktarda dağıtın. Bir süre bekletin ki (yaklaşık 30 dakika ) yufkalar sıvıyı bir güzel emsin.

  5. 180 derecelik fırında 40 dakika pişirin. Üstünün sodadan dolayı çok kızarmasını beklemeyin.

25 Mayıs 2008 Pazar

Kremalı Mantar Çorbalı Tavuk


Bu tarif saniyorum Sofra dergisinin 2006 yili ekim - ya da kasim sayisinda idi. Bir kere denedim , müdavimi oldum. Çok lezzetli ve çok kolay. Benim gibi tembeller için yani. :))İkram yemeği olarak da kullanıyorum. Üstüne üstlük içinde sebze de var. Daha ne olsun kardeşimmmm.

Malzemeler:
  • 6 adet kalçalı tavuk budu
  • 1 adet kremalı mantar çorbası
  • 1 adet büyük boy kabak
  • 1 adet büyük boy havuç
  • 1 adet 200 ml 'lik krema
  • 1 tabak dolusu kaşar
Yapılışı:
  1. Havucu ve kabağı rendeleyin
  2. Bir kapta kremalı mantar çorbasını, havucu, kabağı, kremayı bir güzel karıştırın.
  3. Tavukları borcama dizin. Üzerlerine harcı sürün. 170 derecelik fırında yaklaşık 40 dakika pişirin. Harcın üstü hafifçe kızaracak. Su falan koymayın. Fırını da önceden ısıtmayın.
  4. Tavuklar pişirince kaşar rendesini üzerine paylaştırın. Fırının ısısı ile erisin.

23 Mayıs 2008 Cuma

Karnıyarık

Yaz geliyor ya ben patlıcanla tekrar buluşacağım için çok mutluyum. Eşimde çok mutlu. Ama oğluşum değil :(( Oğluşumun neredeyse tek sevmediği sebze patlıcan. Patlıcanla ilgili bir yemek yaparsam mutlaka yanında başka yemek daha yapıyorum. Ama patlıcandan da vazgeçmiyorum. Zaman zaman burada patlıcan yemekleri göreceksiniz.

Malzemeler:
  • 6 adet patlıcan ( 3 kişilik aile iki gün yiyecek ya ondan )
  • 2 orta boy soğan, 3-4 diş sarımsak
  • 3 adet biber
  • yarım kilo kıyma
  • 2 adet orta boy domates
  • süslemek için tekrar domates ve biber, kızartmak için yağ

Yapılışı:

  1. Patlıcanları alacalı soyup ve karınlarına bir çizik atıp, tuzlu suda en az yarım saat bekletin. Bir kaç kere yıkayın. Havlu kağıtla kurutup kızgın yağda kızartın.
  2. Kızarmış patlıcanlarınızı tepsiye dizin. Kestiğiniz yerden karınlarını bir güzel açtırın.
  3. İçini yapmak için kıymayı 2 kaşık yağda en az 10 dakika kavurun.Üstüne ince ince kestiğiniz 3 adet biberi ve yemeklik doğradığınız 2 adet orta boy soğanı atın ve 3-4 dakika daha kavurun. Küp küp doğradığınız 2 adet orta boy domatesi de atıp domatesler renk değiştirene kadar 3-4 dakika daha kavurun. Kıymalı harcınız hazır. İsterseniz içine maydanoz da katabilirsiniz.
  4. Kıymalı harcı patlıcanlara doldurun. Üzerlerine kesilmiş domates dilimi ve biber koyun. Bir kasenin içinde 3 yemek kaşığı salçayı su ile güzelce birbirine yedirin. Bu sosu patlıcanların üzerinden itibaren tepsiye dökün. Patıcanların seviyesine kadar, geçmeyecek şekilde su koyun. 170 derecelik fırında 40 dakika pişirin.

Patatesli Bulgur Pilavı


Bulgur pilavının beyaz pirinç pilavına göre daha sağlıklı olduğunu öğrendiğimden beri sık aralıklarla bulgur pilavı pişiriyorum. Ama oğluşum bu duruma isyan etti sonunda. Ben de onu kandırmak için patatesli bulgur pilavı yaptım. Sorun bakalım başarılı oldum mu ? Evet bu sefer oğluşumu ikna edebildim. :)))

Fotodaki bulgur pilavı süsleme bana ait değil. Ne yazık ki ben görsel sanatlara pek yatkın değilim , hiçte süsleme işlerini beceremem.

Malzemeler:
  • 1 orta boy patates
  • 2 adet biber
  • 1 adet orta boy soğan
  • Varsa 1 çay bardağı domates suyu yoksa 2 adet büyük boy domates ve 2 yemek kaşığı salça
  • 2 bardak bulgur pilavı
  • 3,75 bardak su (domates suyu olduğu için tam iki katı olmasa iyi olur.)
  • tuz, karabiber ve bolca nane (2 yemek kaşığı dolusu atarım ben) ve 2 yemek kaşığı zeytinyağı
Yapılışı:
  1. Patatesleri minik minik , küp küp doğrayın ve az yağda kızartın.Sonra havlu kağıt serilmiş bir tabağa alın.
  2. Soğanları yemeklik, biberleri ince ince doğrayın. Zeytinyağında bayıltın. Biberden dolayı öldürseniz daha iyi olur :))
  3. Domates suyunu katın. 2 dakika kadar kaynasın. Üstüne bulguru katın 1-2 dakika kavurun. Üstüne kaynamış suyu ilave edin.
  4. Su yemeğin içinde kaynayınca altını kısın ve kızarmış patatesleri ilave edin. Benim patateslerim içinde tekrar pişmesin, kızartma tadı kalsın derseniz yemek piştikten sonra da içine katıp karıştırabilirsiniz.
  5. Tuzunu , karabiberini ve nanesi de katıp kapağını kapayın. Suyunu çekince pişmiş demektir.

21 Mayıs 2008 Çarşamba

Cocuklarin Yüzme diplomalarini kutladik

Denenmis Pasta,Tatli ve Yemek tarifleri


barbie pasta 1.

Bu barbie kizima aldigim ve sarki söyleyen bir barbie,bu barbie yi kizim icin yapacagim yaspastada kullandim.



Barbie pasta.JP

Bakin bu da kizimin Barbie pastasi kizim ve arkadaslari cok begendiler gerci marzipan i her cocuk sevmiyor,ama görüntü muhtesem degilmi?barbie nin eteklerinin üzerine sürmek icin yenebilir bir parlak mavi boya aldim.bu pasta yaklasik 30 kisilik cok bereketli.pastanin ön tarafindan az bir parca yiyebildik.Malum pasta 2 tane olunca cogu artti artik yemek firsati olmayan komsulara dagitirim....


hindistan ceviz

Bunlarda Hindistan cevizli kartoplari tarifini PORTAKAL AGACINDAN almistim tarifi denemek simdiye firsat oldu.


oglumun pastasi

Bu yaspasta da oglum Lokman ve eltimin oglu Ahmet icin yaptigim yaspasta oglum marzipanli pastalari cok sever anne nolur uzerine a yaz diye tutturdu.aslinda ben yüzme havuzu seklinde dört köse bir pasta yapacaktim ama zamanim yoktu o yüzden bu pastayla idare ettik..


palyaco kulahla

Bunlarda Palyaco külahlari tarif Emine Bederin yemek kitabindan.Ama Portakal Agacindan aldim,biraz degisiklikler yapilmis. bende denedim biraz zahmetli ama olsun cocuklar resim cekmemi bekleyemediler ben resim cekene kadar külahlar tükendi alttaki resime bakarsaniz göreceksiniz.


cocuklara ikram

Bazi arkadaslarim ve cocuklari davetliydi ayrica cocuklarim da istedikleri arkadaslarini davet ettiler.yani 15 kadar cocuk misafirimiz vardi..Arkadaslarima geldikleri icin cok tesekkurler ediyorum.Misafirlerime ikramlarim:Menüde:

Barbie yas pasta

Uzeri Yazili Yas pasta

Mercimekli Icli köfte

Pambis Ekmekler

Kuru patlican-biber dolmasi

Palyaco külahlari

Hindistan cevizli kar toplari

Hazirladiklarimi cocuklar cok begendiler resimleri ancak cekebildim acele aceleee...

Benim cocuklarim da ilgiden cok memnundular zaten benim de tek amacim onlari mutlu etmekti,insallah hayatlari boyunca basladiklari her isi alinlari ak bir sekilde bitirmek kismet olur...Allah emeklerini bosa cikartmasin..

Bütün tarifleri firsat buldugumda eklerim..

Bursalıanneler Kurabiyesi- Doğum Günü Kurabiyesi


Bursalıannelerden arkadaşım Deniz; kendi doğum gününde bize sürpriz yapmış. Hepimize çocuklarımız ve bizim adlarımızın olduğu kurabiyeler hazırlamış. Kurabiyeler kalp şeklindeydi ve çok şıktı. Tadı da ne zamandır yediğim en güzel kurabiye tadındaydı. Yani o kadar güzeldi . :)))
Bizim Deniz'in doğum gününde ona sürpriz hazırlamamız gerekirken o bize çok güzel bir sürpriz yaptı ve bizim ağzımız kulaklarımızda dolaşmamıza sebep oldu. Buradan da kendisine çok teşekkür ederim.

Kurabiye tarifini pastaci.blogspot.com'dan almış. Ben sadece kurabiye kısmını yapabilirim. Benim becerim o kısma kadar yeter ne yazık ki :(( Üst kısmı beni aşar. Buyrun Deniz'in ağzından kurabiye ile ilgili teknik bilgiler ve alttada kurabiye tarifinin olduğu link. Hepimize afiyet olsun.

"Ben bu tarifte birkaç küçük değişiklik yaptım yalnız.Karbonat yerine kabartma tozu koyuyorum aynı ölçüde, buğday nişastasını bir miktar olarak yazılmış yaklaşık 200\250 gr.kullanmanız gerekiyor yoksa hamur bir türlü toparlanmıyor.Bu kadar çok nişastanın üzerine birde çok ince yaparsanız kurabiyelerin kırılıp ufalanma riski mevcut,hatta garanti, tecrübeyle sabittir.
Üzerini ise şeker hamuru ile kapladım,isimleri yazmak için ise royal icing ya da yazı şekeri denilen yine aynı linkte tarifini bulabileceğiniz malzemeyi kullandım.Ben kurabiyelere şeker hamurunu yapıştırmak için glikoz değil bal kullanıyorum.Bir yemek kaşığı balı biraz ılık suyla inceltip kurabiyelerin üzerine fırça yardımıyla sürüyorum herhangi bir sorun yaşamadım şimdiye kadar. "

19 Mayıs 2008 Pazartesi

Balık Çorbası


Geçen gün Fener balığı aldım. Başından çorba, vücudundan kavurma yapabilmek için. Başını ayırıp haşladım. Etlerini de sotelik doğrayıp , zeytinyağla , limonla, tuzla, karabiberle bekletmeye aldım. Kapı çaldı kapıya yöneldim. Mutfağa bir döndüm ki bizim komşu kedi balıklarla haşır neşir. Allah'tan kafayı haşladığım tencerenin kapağını kapatmışım. Komşunun kedisi olmasına rağmen içine sinmedi ve kedilere terbiyeli fener balığı ikram ettim :)) Bizde sadece çorbaya kaldık :((

Malzemeler:
  • Mümkünse fener balığı başı ve biraz da vücudundan veya kırlangıç balığı. İkisi de çorba için çok uygundur. Tabii mezgit, levrek gibi beyaz etli balıklarda olabilir.
  • 1 büyük boy havuç
  • 1 orta boy patates
  • 1 avuç pirinç
  • 1 /4 demet maydanoz
  • 1 adet limon,
  • 1 orta boy soğan
  • 1 adet yumurta
  • tuz, karabiber
Yapılışı:
  1. Balığı 4 bardak su ile haşlayın. Sonra balığı haşlama suyundan çıkarın. Balıkları minik minik parçalara ayırın.
  2. Havucu rendeleyin. Patatesi minik minik küplere ayırın. Soğanı yemeklik doğrayın. Soğanı başka bir tencereye alıp 2 yamek kaşığı zeytinyağında hafifçe bayıltın. Sonra balığı haşladığınız suyu ve 2 bardak ilave suyu havucu, patatesi, pirinci , ince ince kestiğiniz maydanozu ve balıkları katın. Tuzunu biberini de atın. Pirinçler yumuşayınca çorbayı kapatın.
  3. Bir kasede 1 yumurtanın sarısını ve bir limon suyunu iyice çırpın. Yaklaşık 10 dakika kadar soğutulmuş balık çorbasına azar azar katın. Terbiye yapmış oluyoruz. Çorbanız servise hazırdır.

16 Mayıs 2008 Cuma

Salçalı Ekmek

Bizde pazar kahvaltıya özel bir şeyler yapmak sanki şarttır. EEE bir sürü kahvaltılık tarifide yok ki . Ne yapacağımı bilemiyorum çoğu zaman. Sizde benim gibi kahvaltılık tarifi arayanlardansanız size bir alternatif kahvaltılık tarifi

Malzemeler:
  • Bayatlamış ekmek dilimleri ( ki bende pek olmaz. Benim ekmekler çoğu zaman deepfreeze de . O yüzden ben taze ekmekle yaptım.)
  • 1 yumurta
  • 2 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 2 diş sarımsak
  • ince dilimlenmiş maydanoz
  • Kekik, nane, tatlı toz biber , seviyorsanız kırmızı pul biber

Yapılışı:

  1. Malzemelerin hepsini birbirine bir güzel yedirin. Koyu bir malzeme elde ettiyseniz biraz sütle açabilirsiniz. Ekmek dilimlerini içine arkalı önlü şekilde batırın.
  2. Teflon tavada ben yağ koymadan kızarttım. Biraz yağ koyarsanız , kolestrol sorunu olmayanlar , çok daha güzel olur. Böyle bir görüntü gibi olmaz. :))

Sütlü İrmik Helvası

Bizim evde zırt pırt pişen bir tatlıdır. Sanki puding yapar gibi biz irmik helvası pişiririz. Oğlum bayılır. Siz kurabiye, kek pişirmek istersiniz , O tutturur ki irmik helvası . Benim irmik helvasındaki kuralım 1-2-3 kuralıdır. Yani 1 bardak şeker , 2 bardak irmik, 3 bardak süt. Miktar artacaksa bu oranda malzemeyi arttırabilirsiniz.

Malzemeler:

  • 1 bardak şeker, 2 bardak irmik, 3 bardak süt ( bunun bir bardağı su da olabilir)
  • Dolmalık fıstık, ceviz , tarçın
  • 2 kaşık tereyağ, 2 kaşık sıvı yağ

Yapılışı:

  1. Bir tencerede süt ve şekeri karıştırıp altını yakın.
  2. Yağları erittikten sonra, irmiği ve dolmalık fıstığı tencereye atın rengi değişene kadar hatta biraz koyulaşana kadar kavurun. Bu süre yaklaşık süt ve şekerin kaynama süresine denk gelecektir. Hani Türk insanı 1 bardak ayranı bir adet tost ile bitirmeyi becerir ya aynen öyle:))
  3. Kaynayan sütlü şerbeti, altını kapattığınız irmiğin üstüne uzak durarak dökün. Çünkü irmik ve süt foşurdayarak kabaracaktır.
  4. Altını açıp cevizleri içine atın.Veya isterseniz sadece üstünü de cevizlerle süsleyebilirsiniz. Eğer helvanızı yumuşak istiyorsanız irmik fokurdar fokurdamaz altını kapatın. Kapağını örtün. O sütünü yavaş yavaş çekecektir. 20 dakika sonra servise hazırdır. Şu anda çok aç olduğum için kokusu burnuma geldi resmen.:)) Ben en iyisi gidip yiyeyim .:))

Çin Böreği


Nihayet bahar..
Ben çok da şikayetçi değildim serin havalardan, hatta bu yıl alerjinin şiddetine dayanamayıp iğne yemek zorunda kaldığım için serinliği ve yağmuru tercih eder haldeydim. Yine de güneşli ılık günler insana bambaşka bir enerji veriyor.

Ama bahara ve içimdeki inanılmaz heyecana rağmen bugünlerde garip hallerdeyim dostlar..
Tüm evlilik hazırlıklarının benzer süreçlerden geçtiğini, bunu yaşayan ne ilk ne de son kişi olduğumu, eninde sonunda geçeceğini, ve hatta bu sürecin gayet de keyifli olabileceğini bilsem bile; olur olmaz herşeye endişelenen, herşeyi kafasına takan, sebepsiz yere huzursuzlanan biri oldum son günlerde... Duygusallık zaten dizboyu.. Üstelik, çok şükür herşey yolunda gidiyor. Yukarıdan bir el uzanıyor sanki bize, attığımız her adımda.. Buna rağmen kimi zaman kendimi oturmuş olabilecek aksilikleri düşünürken buluyorum. Bana herşeyin harika olacağı ne kadar çok söylenirse o kadar rahatlıyorum. Normal mi tüm bunlar?

Çin böreğini Filiz annem yapmıştı, onlara gittiğimde. Öyle de güzel olmuştu ki. Annelerden yana şanslıyım, ikisi de çok becerikli:) Tarifini aldım hemen böreğin, adını çok duysam da kendisini ilk tadışım oldu bu. Aslında yağda kızartılır ve pırasalı bir içle yapılırmış, annemin yaptığında ise peynir ve maydanozlu bir iç vardı ve hafif olması için fırında pişmişti, böyle de güzeldi. Sıcak sıcak, çayla birlikte harika oluyorlar.. Üstlerindeki galeta unu sayesinde de çıtır çıtır börekler bunlar. Ben kendim denediğimde pırasalı iç ile deneyeceğim.

Tarifini alırken yine zorlandım, hiçbir şeyin ölçüsü yoktu:) Ama zaten göz kararı da yapılabilecek, kolay bir börek.. Daha önce bu tür börekler yapan herkes az çok malzeme miktarını tahmin edebilir diye düşündüğüm için yazıyorum. Kendim denediğimde ölçerek yapar ve düzeltirim.

Malzemeler:
(16 börek için)

- 4 adet yufka
- Eritilmiş tereyağı + sıvıyağ karışımı
- Süt
- 1 yumurta
- Galeta unu
İç malzeme:
- Lor + maydanoz + kırmızı toz biber karışımı
ya da
- Pırasa + havuç karışımı*


Yapılışı:

1. Her yufkayı 4'e bölerek 16 parça yufka elde edin.

2. Her parça yufkanın üzerine fırçayla önce 1 kaşık süt ve 1 kaşık tereyağı + sıvıyağ karışımı sürün. Daha sonra iç malzemeden koyup dikdörtgen şekilde katlayın.

3. Hazırladığınız börekleri yağlı kağıt serili fırın tepsisine sıralayın, üstlerine fırçayla çırpılmış yumurtayı sürün. Ardından bolca galeta unu serpin.

4. Önceden 175 derece ısınmış fırında, üstleri güzelce kızarana kadar pişirin (ben kendi fırınımda bunu 200 derece olarak düşünüyorum).

* Pırasalı iç hazırlamak için, bir miktar sıvıyağda ince kıyılmış pırasayı soteleyin. Ocağı kapattıktan sonra rendelenmiş havuç ekleyip karıştırın. Tuz ve karabiberle tatlandırın.

15 Mayıs 2008 Perşembe

Tam Buğday Unundan Peynirli Poğaça


Ailecek rejimdeyiz ve beyaz un pek fazla yemeyeceğiz ya ben de tam buğday unu ile beyaz un karışımından poğaça yaptım. Tüm unu tam tahıllı undan yapma riskini göze alamadım. Tabii ki sadece beyaz undan yapılan poğaçaya benzemedi ama fena da olmadı yani.

Malzemeler:
  • 2 yumurta (1 tanesinin sarısı ayrılacak)
  • 125 gr margarin
  • 1 bardak sıvı yağ
  • 1 adet kabartma tozu
  • 1 bardak yoğurt
  • 2 bardak tam buğday unu
  • Alabildiğine beyaz un
  • Çörek otu, susam , haşhaş tohumu
  • İçi için: 1 tabak dolusu yağsız beyaz peynir ve ince ince kesilmiş maydonoz

Yapılışı:

  1. Beyaz un hariç tüm malzemeyi karıştırın. Sonra azar azar kulak memesi kıvamına gelene kadar un katarak hamuru yoğurun. 15 dakika kadar bekletin
  2. Hamurdan cevizden biraz daha büyük parçalar kopararak elinizde açın. İçine içini koyup ister yarım dolunay , ister yuvarlak şekilde kapatın. Tepsiye dizin.
  3. Üstüne yumurta sarısı sürün ve ister çörek otu, ister susam , ister haşhaş tohumu koyun.
    200 derecede üsteleri kızaran kadar pişirin.

PEYNİRLİ VE DEREOTLU KEK




Malzemeler:


300 gr. beyaz peynir
1 su bardağı süt
1/2 su bardağı ayçiçek yağı
3 adet yumurta
1/2 demet ince kıyılmış dereotu
1 çay kaşığı tuz
2,5 su bardağı un
1 paket kabartma tozu

süslemek için,
Çörek otu
susam


Yapılışı:

Yumurtalarımızı iyice çırpıp,yağımızı ve sütümüzü ilave edelim.
Ufalanmış peyniri de ilave edip iyice karıştıralım.
Kıyılmış Dereotunu ve tuzu ilave edip karıştırmaya devam edelim.
Elenmiş Unu ve kabartma tozumuzuda ekleyip karıştırıp koyu bir hamur elde edelim.
Karışımı yağlanmış kek kalıbımıza döküp üzerine çörekotu ve susam serptikten sonra önceden ısıtılmış 160 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirelim...


AFİYET OLSUN

SEVGİLER,ÖPÜCÜKLER...

NOT: Emre'm İyileşti,Tüm hızıyla yaramazlıklarına kaldığı yerden devam ediyor:)))
Geçmiş Olsun dilekleriniz için sonsuz teşekkür ederim...






Kıymalı Yumurta

Evde fotoğraf çekmeden yemek yiyemez olduk. Eşim kıymalı yumurta fotoğrafını çekince “yok artık” dedi. “Bunu da yayınlamayacaksın inşallah blogunda”. “Yooo” dedim “yayınlayacağım”. Arada bir hatırlatma da yapmak gerekiyor. Bir çok şeyi yapmayı biliyoruz ama bir şeylere takılınca diğer şeyleri unutuyoruz. Ben kıymalı iç hazırladığımda ertesi günün sabah kahvaltısı için biraz ayırıyorum. Sonra kıymalı harcın üstüne yumurtaları kırıyorum. Oluyor kıymalı yumurta

Malzeme ve yapılışı :

Yarım kilo kıymayı 2 kaşık sıvı yağda en az 10 dakika kavurun. Üstüne ince ince kestiğiniz 3 adet biberi ve yemeklik doğradığınız 2 adet orta boy soğanı atın ve 3-4 dakika daha kavurun. Küp küp doğradığınız 2 adet orta boy domatesi de atıp domatesler renk değiştirene kadar 3-4 dakika daha kavurun. Kıymalı harcınız hazır. Bu harcın 2/5’ini bir tavaya alın. Üstüne kişi sayısı kadar yumurta kırın. Biz evde üç kişiyiz de :)) Yumurtaları kırdıktan sonra üstünü kapakla örterseniz yumurtaların üstünü beyaz bir zar örter.

Zeytinyağlı Enginar


Enginarla ilgili bir anımı paylaşmak istiyorum. Benim eşim İç Anadolu çocuğu . Yeni evlendiğimizde enginar menginar bilmezdi. Evliliğimizin ilk yıllarında Pazar alışverişini eşim yapardı. O yıllardan birinde , enginar mevsimi geldiğinde eşime sürekli enginarın çıkıp çıkmadığını soruyorum. Eşimde bana enginarın halen çıkmadığını söylüyordu. Bir gün balkondan bakarken yan komşumun eşini gördüm. Elinde enginarlar. Hemen “ AAA Mete amca enginar çıkmış mı?” dedim . O da bana “ne çıkması kızım bitiyor enginar zamanı” dedi. Akşam tabii ki eşimle aramda son derece sıcak bir konuşma geçtiğini tahmin edebilirsiniz :)) Ama artık eşimde bir enginar tutkunu. O da çok severek yiyiyor enginarı

Malzeme:

  • 4 adet enginar
  • 1 adet irice soğan, 3 -4 diş sarımsak
  • 1 büyük patates
  • 1 büyük havuç
  • 1 avuç bezelye
  • 1 limonun suyu
  • 3 adet kesme şeker, tuz

Yapılışı

  1. Havuçları ve patatesleri parmak parmak, soğanı yemeklik , sarımsağı ince ince doğrayın. Soğanı ve sarımsağı genişçe bir tencereye alıp 1 çorba kaşığı zeytinyağında kavurun. Üzerine enginarları oturtun. Bezelyeleri , havuçları, patatesleri ister enginarın üstüne , ister enginarların yanına koyabilirsiniz. Servis yaparken üstlerine yerleştirmeniz yeterli.
  2. Üzerine 2 bardak su, 1 limonun suyunu, şekeri ve tuzunu da ekleyerek sebzeler yumuşayana kadar kısık ateşte kadar pişirin. Yemek piştikten sonra 2 yemek kaşığı zeytinyağını üzerinde gezdirin.

14 Mayıs 2008 Çarşamba

Kizim ZEHRA da YÜZME DIPLOMASINI ALDI

Denenmis Pasta,Tatli ve Yemek tarifleri


Zehra A diplomayi aldi Kizim diplomasini aldi


Gecen hafta carsamba günü oglum yüzme diplomasini almisti bende bu güzel haberi sizlerle paylasmistim.Bu carsamba da yani 14 Mayis günü de benim tombik kizim ZEHRA A (yüzme)diplomasini aldi.ikisi de ayni gün yüzme derslerine baslamislardi,oglum okulda da yüzme dersi aldigi icin kizimdan bir hafta önce diploma aldi.Insallah 28 Mayista iki kardes tekrar yüzme kursuna baslayacaklar bu sefer de B Diploma icin...Insallah o diplomayi da hayirlisiyla en kisa zamanda alirlar..


Ahmet de diplomasini aldi


Eltimin oglu AHMET de Zehrayla beraber ayni günde A Diplomasini aldi.


Artik cocuklar güzel bir kutlamayi hak ettiler,insallah haftaya onlar icin güzel pastalar yapip arkadaslarini davet etmeyi düsünüyorum..

11 Mayıs 2008 Pazar

MULTIFESTIJN DEN RESIMLER

Denenmis Pasta,Tatli ve Yemek tarifleri


MULTIFESTIJN sona erdi ama ben bir tyrlu resimleri toparlayip buraya ekleyemedim fotograf makinami esim türkiyeye yaninda götürdügü icin arkadaslarin fotograf makinalari ile cektigim resimlerin cok buyuk olmalari nedeniyle hepsini teker teker düzeltmek zorunda kaldim.Yavas yavas resimleri eklerim insallah.


Fuara gelince cok güzel gecti birbirinden degisik danteller,el isleri vardi.Güzel pastalar,tatlilar,borekler vardi ,pekcok isyeri kendilerini tanitmak icin stand kiralamislardi hastaneden tutun,sarraf,mutfak esyalari,baharatcilar ve daha sayamayacagim pek cok degisik stand vardi,hat yazisi,agac veya mermer uzerine isim yazisi,ebru sanati canli canli yapiliyotdu ve siparis verebiliniyordu yani hersey muhtesemdi.Veeeeee de cok yorucu 3 Mayista sadece gezmek icin gittik yani görevli degildim.Ama 4 Mayista görevli olarak gittim ve cook yoruldum o kadar kalabalikti ki ben arkadaslarimla beraber yaspasta satisi yaptim ve yogunluktan,ayakta uzun süre durmaktan ,ayaklarimin alti agrimisti,,,yaklasik 800 euroluk yaspasta sattik.


Oktay usta gelememis.Ikbal Gürpinarda gelememis ama kanal 7nin TEMEL VE DURSUN adindaki komedi,fikra canlandiran oyunculari gelmisti.Hacivat karagöz de vardi ayrica Hollandada ünlü bir Türk tiyatro grubu var REGENBOOG yani GÖK KUSAGI onlarin gösterileri oldu...Disariya cadirlar kurulmustu ve izgara,sis döner yiyecek satisi vardi onlarin resimlerini cekmedim.


Ziyaretime gelen,benimle tanismak isteyen hanimlar oldu.Cok mutlu oldum,kendilerine yaptigim pastalardan sattim.


Ayrica benimle tanismak icin gelen blogcu arkadaslarimdan http://hilalinmutfagi.blogcu.com da ordaydi kendisiyle tanistik bize satmamiz icin minik köstebek pastalar getirmisti Allah razi olsun bende onlari sattim.


Hersey cok güzeldi,hava cok güzeldi gelmeyenler cok sey kacirdilar yani.....................


Multifestijn icin 6 adet yaspasta yaptim,2 adet tiramisu ve 1 tepsi de aglayan pasta yaptim ve yaspastalarimin 4 tanesini bütün olarak sattim digerlerini de dilimleyerek sattim hepside multifestijn in basladigi ilk saatlerde tükendi.Yiyenlere afiyetler olsun diyorum..


ve pastalara geciyorum...




Bol cikolatali


Browni tadindaki yas pasta dan 2 adet yaptim ve alanlar cok begendiklerini söylediler.


Tiramisu2


2 adet tiramisu yaptim ve biri kedidili bisküvilerle digeri de pandispanyayla idi ikisi de cok begenildi.


meyveli  yas pa


meyveli yas pasta dan 3 adet hazirlamistim 2 adetinde BOTER CREM (yagli pasta kremasi) kullandim.1 tanesinde de mascarpone (labne peyniri de olur) ile krema hazirlamistim tipki tiramisu kremasi gibi.o da cok güzel olmustu.


2 adetini bütün olarak sattim,birini dilimleyip sattim.Multifestijn in ilk saatlerinde pastalari sattigimiz stande 2 bey yaklasti ve pastalara göz gezdirdiler,benim yapmis oldugum meyveli yaspastanin birini almak istediler.kendilerinin Rotterdamda pastanesi varmis ve multifestijn de onlarda stand acmislar ,Antepin yöresel yiyeceklerinden ve tatli satiyorlardi.Bana yaptigim pastayi cok begendiklerini söylediler,ve eger düsünürseniz bizim pastanede calismayi ,sizi bizim pastaneye transfer edelim dediler..Ama ben rotterdamda yasamadigimi ve 1 saatlik uzak yoldan geldigimi Zaandam da yasadigimi söyledim.Yani bu teklifi kabul edemeyecegimi söyledim ilk pastami böylece onlara satmistim ..Ne yalan söyleyim bu teklif de cok hosuma gitmisti kabul edemesemde bu teklifi ,emeklerimin takdiri gibi geldi bana,,,cok mutlu oldum..


Cikolatali yas


Bu Bol cikolatali yas pastadan da 1 adet yapmistim onu da yiyenler cok begendiler,dilimleyip sattim.Tarifni görmek icin BURAYI TIKLAYIN


aglayan pasta_e


Bu Aglayan pastayida cumartesi aksami acele acele yaptim gerci rotterdama gidene kadar cikolata sosu biraz dökülmüs ama gene de cok guzel olmustu.tarifi icin BURAYI TIKLAYIN.


multifestijn yi multifestijn yi multifestijn yi


Bu standa Multifestijn da Nermin Abla,Elmas Abla ve Arzucugumla beraber satis yaptigimiz yas pasta -kurabiye standi..


multifestijn yi multifestijn yi


Bu stan da sarmalar-dolmalar salatalar standi


multifestijn yi


Bu standa Tatli standi


multifestijn yi


Bu standa hamur isleri,börekler ve kizartmalar standi


multifestijn yi


Burasi da yiyecek satis standlarinin tam ortasinda tabaginiza aldginiz yiyecekleri oturup rahatca yiyebileceginiz masalarin bulundugu alan.,yanina cay,ayran,icecek alabileceginiz icecek standida tam karsisindaydi.


multifestijn.5


Ortalikda kimselerin olmamasi sizi yaniltmasin cok kalabalik bir kermesti ama biz sabahin erken saatlerinde gittigimiz icin bizden önce fazla gelen olmadigindan veya görevlilerin kahvalti ettiklerinden resimde kimsecikler yok yani sadece benim ve eltimin cocuklari kosup oynuyorlardi...


multifestijn7.J


Multifestijn a özel esyalar satildi havludan tutun,mutfak önlügü,masa örtüsü,esarp,daha pek cok hediyelik esya üzerinde multifestijn amblemi olan üc renkli lale ve yazi vardi..bende bir ipek esarp aldim.gecektende cok güzel..


multifestijn6.J multifestijn4.J multifestijn3.J


Multifestijn a özel hediyelik esyalar bu stand da satisa sunuldu..


multifestijn27. multifestijn8_e multifestijn9_e multifestijn10.


Bu havlu kenarlari ve bohca köseleri cok hosuma gitti ilk defa gördügümden belkide cok ilgimi cekti ve havlulara yaklasip inceledim.havlunun üzerindeki resim veya cicekler dolgu teknigiyle örülmüs ve havluya dikilmeden üzerinden pariltili kumas boyalari ile derinlik katilarak boyama yapilmis yani gölge teknigi uygulanarak boyanmis ben cok begendim...cok guzel bir fikir..havluya da cok yakismis..


multifestin18.J multifestijn25. multifestijn2.J


multifestijn20. multifestijn23.


O kadar cok havlu vardi ki kermeste hangisinin resmini cekecegimi sasirdim.hepsi de birbirinden güzeldi..


multifestijn21. multifestijn22. multifestijn24. multifestijn17. multifestijn16. multifestijn16! multifestijn15.


Cok güzel pike takimlari vardi bazilari dantel li bazilari el nakisi ile süslenmis,bazilari makina nakisi ile süslenmis.Hepside birbirinden güzeldi..


multifestijn14. multifestijn13. multifestijn11. multifestijn1_e multifestijn29. multifestijn28.


Fuar olurda NEVSEHIR tanitilmazmi?gecen seneki gibi nevsehir de bir stand acmisti ve Nevsehir Valisi,bazi yetkililer nevsehiri yani KAPADOKYA yi tanitmak icin oradalardi Fuar boyunca hergün forumlar doldurulup cekilisler yapildi,her gün bir kisiye balonla Nevsehir üzerinde gezme hakki sahiplerini buldu,bu arada Yegenim RUCHAN da bir balon gezisi kazandi..Ayrica 2 kisilik 1 hafta NEVSEHIR tatili ucak ve otel ucreti dahil olmak uzere toplamda 2000Euro degerinde ki armaganda sahibini buldu..


multiferstijn30 multifestijn31.


Fuarda Hat sanatiyla isminizi veya istediginiz baska bir yaziyi yazdirabiliyordunuz tabak veya kagit üzerine..


multifestijn19. multifestijn26.


Pek cok sarraf veya gümüscü de stand acmisti bende bu standdan bir yüzük ve birde gümüs saat aldim ikisi de cok güzel ..