31 Ağustos 2009 Pazartesi

Tavuk Suyuna Çorba


Tavuk Suyuna çorbanın gribe iyi geldiğini bilmeyen yoktur herhalde. Ilık ılık pek de güzel olur. Ben ona birde limon ve yumurta ile terbiye yaparım ki, ohhh, harika. Ramazan sofralarında başlangıç için süper bir alternatif.
Malzemeler:
  • 2 adet but parçası, 5- 6 bardak suyla haşlanmış. Belki içine bir küçük soğan parçası da atılmış.
  • 1 aida çay bardağı tel şehriye
  • 1 yumurta sarısı ve bir limon sıkılmış ve tuz

Yapılışı:

  1. İçinden tavukları ve soğanı alınan tavuk suyu kaynamaya konur. İçine tuz atılır. Kaynadıktan sonra içine tel şehriyeler atılır. Butlar minik minik doğranarak çorbanın içine katılır.
  2. Tel şehriyeler piştikten sonra ve çorba ılındıktan sonra ( en az 10 dakika sonra) bir kapta 1 limonun suyu ve 1 yumurta sarısı çırpılarak, çorbanın içine katılır.

26 Ağustos 2009 Çarşamba

Ayvalık ve Cunda'dan kalanlar...


Şehrin anaforuna kapılalı 10 gün oldu…

Uzaklardayken akıp giden zamanı aldığımız her nefeste hissediyorduk. Oysa şimdi, sabah aldığım nefesi tutup akşam bırakıyorum sanki.. yaşadığım anlardan birşey anlamaksızın, birşeyler için bir yerlere koşturuyorum gün boyu.. Yeni ofisin rahatlığı ve güzelliği bir yana, artan ve başımı kaşıyacak an bırakmayan iş yükü gün boyunca beni öyle geriyor ki, ancak akşam servise binip ipod’umu can havliyle kulaklarıma geçirdikten sonra bırakabiliyorum kendimi.

Ama bu yazıda bahsedeceklerim bunlar değil… Geride kalan, önceki 10 gün… Ve onun yarısının geçtiği, güzel Ege’min en güzel kıyısı..


Ayvalık’a İzmir’den kısa bir yolculukla ulaştıktan, havayı derin derin içimize çektikten sonra her zamanki pansiyonumuza yerleştik. Ardından da adeta koşarak tost yemeye gittik! Benim en çok özlediğim şey tost değildi aslında, ama sevgilim hem Ayvalık tostunu, hem de tostçu Servet abisini çok özlemişti. Servet abinin geçen yıl çok beğendiği tişört vardı Fırat’ın üzerinde, elindeki pakette de aynısından bir tane onun için. Servet abinin şaşkınlığı ve sevinci görülmeye değerdi:)

Hemen tostlarımızı (nasıl yediğimizi bile unutmamış) hazırladı ve bana sonra bir de tulum peynirlisini yapacağına söz verdi (baktım da, tostçular sokağında kocaman bir afiş, artık isteyene tulum peynirli de yapıyorlar tostları.. Tijen abla, haberin olsun!) Sözünü de tuttu. Tulumlu tost diğerlerine hiç benzemiyor gerçekten, ben evde de böyle yapıyorum, ama Servet abi gibi ustası olmadığımdan asla onunkiler gibi olmuyor. Dönüşte Ayvalık tost ekmeklerimizi vakumlanmış tulum peynirimizle birlikte koyduk valize, dondurucuda özlenecekleri zamanı bekliyorlar şimdi…


Güler Tatlıhanesi her zamanki gibiydi, güleryüzlü çalışanları, sakızlı kurabiye ya da tatlı almak için sırada bekleyenleri ve o ufacık vitrininde sıralı lezzetleriyle.. Ama farklılıklar da vardı! Birimiz lor tatlısı üstü dondurma, birimiz sadece dondurma istedik ama az sonra Murat bey elinde kocaman birer tabakla geldi, bize yeni dondurmalarını muhakkak tattırmak istiyordu.

Ben zaten görür görmez rengine vuruldum karadutlu dondurmanın.. Yüzde yüz doğal olduğunu görüntüsü bile kanıtlıyordu. Ama Murat beyin anlattıklarını da not ettim hemen. Kozak yaylasından gelen karadutu kullanıyorlarmış, 10 kg karaduta sadece 2 kg şeker, gerisi gerçek sahlep ve süt, hepsi bu. Tabi emektar dondurma makinelerini de unutmamak lazım.

Lor tatlısının da formülü değişmiş, bu sefer daha bir süt kokulu, daha leziz geldi bana. Artık Ödemiş loruyla yapıyorlarmış.


Üstte şahane lor tatlısını, altta da her defasında onun cazibesine kapılıp bir türlü tadına bakamadığım zeytinyağlı baklavayı görüyorsunuz... Çok da aram yoktur baklavayla, belki ondan.. Ama bana peynir helvası deyin, peynir tatlısı deyin, ne bileyim hoşmerim deyin, elimi kolumu bağlasanız duramam. Annemin baklavalarını hatırlatıyor bu tepsi bana, bir dahaki sefere kısmet olursa tadacağım mutlaka. Yanında dondurmayla eminim şahane olur.


Ne zamandır okuma listemde olan Ayvalık’ı Gezerken’i, tatile çıkmadan önce yine sipariş veremedim diye üzülmüştüm.. Ama Ayvalık’ın tek kitabevi olan Geylan’ı unutmuşum, elbette orada buldum ve sevinçle hemen çantama attım. Ahmet Yorulmaz’ın, yani Ayvalıklıların Ahmet amcasının keyifli anlatımıyla su gibi akıp giden bu güzel kitap günlerce çantamdan çıkmadı, hatta dönüş yolunda ve İstanbul’daki ilk günlerde bile…

Sevgilimle yürüyüşe çıktığımızda kitaptan not ettiğim yerleri gördük, eski binalara dokunduk, 1842 tarihli en eski evi aradık ama bulamadık… Belki de kapısının üstünde tarihi yoktu diğerleri gibi, kimbilir. Bol bol fotoğraf çektik yine, o güzel evlerin, en çok da kapıların ve pencerelerin fotoğraflarını…


Bizi kırdılar demiştim.. Onu anlatacağım şimdi.

Lüksün hiçbir türünden hoşlanmayan, sadece keyfin ve güzel anların peşinde olan bizim için, Ayvalık’a gidince en büyük "lüks", deniz kenarında bol mezeli ve rakılı güzel bir akşam yemeği yemek.. Altı üstü alacağımız keyif bir tutam Cunda havası, bir güzel günbatımı, damakta kalacak güzel tatlar… Bu kez olmadı. Sebebi, tam "sezon" olmasıydı!..

Gittiğimiz restoranlarda kimi kibar ve üstü örtülü bir şekilde, kimi de açıkça, sadece iki kişi için deniz kenarı masa ayıramayacaklarını söylediler. İşte isimleri! Meşhur Bay Nihat, hemen ondan sonraki Günay, daha önce yemek yediğimiz Nesos, mütevazi diye bildiğimiz Deniz, Star ve diğerleri… Alacakları hesaba göre insanlara muamele eden bu restoranları kınıyorum. Zamanında diğer Ege kıyılarını bitiren zihniyet bu şekilde giderse çok yakında Cunda’yı da bitirecektir, buraya yazıyorum.

Bir sabah da, kahvaltıda simide eşlik edecek güzel bir peynir almak üzere bir mandıraya girdim. Peynirciyle yaptığımız kısa sohbette öğrendiklerim de iç açıcı değildi. Nerdeyse hesabın üçte biri kadar ‘garsoniye’ bedeli isteyen restoranlar, kafeler olduğunu öğrendim. Sezon başlayınca menülerindeki fiyatları silen ya da değiştirenler olduğunu da! Sezon başladı, nasıl para kazanacağız? diyorlarmış.. Daha içler acısı olan, bindiğimiz bir minibüste tam karşımızda asılı duran bir tarife olduğu halde bizi salak yerine koyarak daha fazlasını isteyen bir şoför oldu. Plakasını alıp hiç üşenmeden belediyeye gittik şikayet etmek için ama bizimle ilgilenecek bir muhatap bulamadık.

Sonunda karar verdik sevgilimle, madem ki sezonda Ayvalık saflığını yitiriyor, bundan sonra uzun tatilimiz için başka rotalar bulur, kısa kaçamaklarımızda geliriz ancak, kış ortasında ya da baharlarda…


Bu kırgınlıklardan sonra, Ayvalık’ta yeni sayılabilecek bir restoran geldi aklımıza, Deniz Kestanesi. Hürriyet’in 2007 yazında yayınladığı Ayvalık’ta 10 lezzet adresi listesinde de varmış ama, biz onu en çok NTV'deki programlarını keyifle takip ettiğimiz Vedat Milor’un yemek yerken denize cep telefonunu düşürdüğü, ama yemeğin lezzetinden olsa gerek hiç umursamadığı restoran olarak hatırlıyorduk:)

Elimizdeki listede yazılı olan adresi kolayca bulduk. Bizi güler yüzlü genç bir garson hanım karşıladı, nazikçe ilgilendi ve hangi masayı tercih ettiğimizi bile sordu. Yerimizi ayırttıktan sonra mutlulukla oradan ayrıldık ve günbatımında heyecanla tekrar gittik. Aynı sempatik garson gece boyunca bizimle ilgilendi, bize çok güzel tavsiyelerde bulundu ve fondaki yumuşacık müzikler eşliğinde, huzurla yemeğimizi yedik.


Bergama'nın meşhur 'çığırtma'sı..
Acı sevenler için müthişti ancak ben acıya dayanıksızlardan olarak sadece patlıcanından yiyebildim. Tavsiye ettikleri kabak çiçeği böreği ise en büyük favorimiz oldu. Kabak çiçeklerini, yumurtalı-unlu (soda da vardır içinde diye tahmin ediyorum) bir karışıma bulayıp zeytinyağında kızartmışlar, yanına da tarator sos koymuşlardı. Sadece dolmasını bildiğim çiçeğin bu şekli şaşırtıcıydı doğrusu.


Denizin üzerindeki teras deniyordu Hürriyet’te burası için, öyleydi gerçekten. Yıllarca Ayvalık Şehir Klubü’nü (taze sevgiliyken ilk yemek yediğimiz yerdir:) işleten Kamil Şiray’ın açtığı Deniz Kestanesi çok sade ve güzel dekore edilmiş. Atmosferi huzurlu, hatta biraz da romantik.. Mezeler parmak yedirten cinsten, Fırat’a göre balıkları da şahaneymiş. Eğer yolunuz (hele de sezonda!) düşer ve deniz kıyıcığında şöyle keyifli bir rakı-balık gecesi yapalım derseniz kesinlikle tavsiye ederim. Eşinizle, sevgilinizle başbaşaysanız Cunda'da hiç moralinizi bozmayın, dosdoğru Ayvalık merkeze gidin. PTT Arkası Karantina Sokak, No:9/A’da. PTT yanındaki sokaktan girin, zaten tabelalar yolu gösteriyor. Tel: 0266 312 32 62

Madem Hürriyet’teki en iyi 10’dan bahsettim, sizleri internette arşiv tarama derdinden de kurtarıp yazayım listeyi buraya. Ama tekrar etmekte hiç beis görmüyorum, listenin ilk dört sırasındakiler bizden hiç puan alamadılar, diğerlerinden de sadece özel pizzalarıyla bilinen Uno'ya gidemedik, geri kalanlardan ise zaten önceki yazılarda da bahsettim..

1-Bay Nihat (Cunda)
2-Günay Restoran (Cunda)
3-Deniz Restoran (Cunda)
4-Nesos (Cunda)
5-Güler Tatlıhanesi (Ayvalık)
6-Martı Restoran (Ayvalık -bu yıl kapalıydı)
7-Deniz Kestanesi (Ayvalık)
8-İmren Pastanesi (Ayvalık)
9-Uno Pizza (Cunda)
10-Lokmacı Saki ve Mustafa (Cunda)

Tek bir yazıya sığması mümkün mü?
Ayvalık pazarı, esnaf lokantaları ve antikacılar çarşısı bir sonraki yazıya kaldı..

Çikolata Soslu Vanilyalı Puding

Yaz günlerinde serin serin bir tatlı. Ramazan'a da özel hafif bir tatlı. Mide o kadar boş kaldığında ağır şeyler yememek lazım. Dondurma ve bu tür hafif tatlılar tam ramazanlık.

Bu ara hiç bir blog arkadaşıma gidemiyorum. Kusura bakmasınlar, daha sonra herkese konuk olacağım. Herkese çok sevgiler, saygılar

Malzemeler:
  • 1 paket vanilyalı puding ve paketin arkasındaki miktar kadar süt (750 ml.)
  • 1 paket çikolata sosu ve paketin arkasındaki miktar kadar süt (500 ml)
  • süslemek için hindistan cevizi ve damla çikolata

Yapılışı:

  1. Vanilyalı pudingi paketin arkasındaki tarife göre pişirip kaselerin yarısına kadar döküyorsunuz.
  2. Üstlerine pişirdiğiniz çikolatalı pudingi pişirip vanilyalı pudingin üstüne döküyorsunuz.
  3. Servis yaparken üstlerine hindistan cevizi ve damla çikolata serpin.

25 Ağustos 2009 Salı

Vee TATILIMIZIN GÜZEL ANILARIDA RIZEDEN..

Denenmis yas Pasta,kek,Tatli,börek,hamurisleri ve Yemek tarifleri rize torlak  petrol
Burasi RIZE IYIDERE TORLAK PETROL,Esimin 2 senedir internetten görüstügü CAN TORLAK ABININ petrolü yaz tatili boyunca olan tatsizliklarin ardindan 4 günlük RIZE turu cok iyi geldi gercektende...Rize ziyaretimizde bizleri kendileri misafir etmek isteyen sevgili TÜLIN ve esi CAN ABI büyük bir misafirperverlikle karsiladilar bizleri .SEVGILI TÜLININ AILESINE CAN ABININ AILESINE cok tesekkürler ediyorum,KARADENIZ INSANININ MISAFIRSEVERLIGINI DUYMUSTUM AMA BU KADAR SICAK BIR KARSILAMA VE AGIRLAMA BEKLEMIYORDUM DOGRUSU... Insallah kendilerini bende bekliyorum BASIMIN ÜZERINDE YERLERI VAR ...Bu arada sevgili Tülinin kizlari ASLICAN VE NAZLICANI da kocaman öpüyorum....
Can abi ve TÜLIN rehberliginde RIZEYI dolastik,AYDER yaylasina ve kaplicalarina,IKIZDERE de bulunan RIDOS kaplicalarina,trabzon UZUNGÖL e ve ziyaretlerimiz gercektende cok güzeldi.
rize cay toplayanlar
Tesadüfe bakinki cayin 3 defa kesimi olurmus Rizeye gittigimizin 3.gününde sevgili Tülinin evinin yan tarafindaki cay bahcesinde karadeniz Kadini cay kesiyordu..
rize cay tarlalari
Bu resimde SEVGILI Tülinin evinin balkonundan cektigim evlerinin arka tarafinda kalan cay bahceleri..
rize1
Bu resmide Rizenin cok yüksek denize hakim bir tepesinden cektim karadeniz insaninin ne kadar akilli olduguna bir bakarmisiniz ne kadar dik dag yamaclarini cay bahcesi yapmislar ben sahsen kendimi bu bahcelerde calaisiyor olarak hayal edemedim bu bahcelerden asagi yuvarlanirim gibi geliyor...
rize2 rize manzarasi
Bu resimi de Gene Denize hakim bir tepeden ,cay bahcesinden caylarimizi yudumlarken cektim...


ridoss
Burasi da RIZE IKIZDERE de bulunan RIDOS kaplicalari gercektende dogasi muhtesem insanin ruhu dinleniyor...
ridos1 ayder yaylasi
Burasi da AYDER YAYLASI gercektende manzara muhtesem,kaplicalara yaptigimiz ziyarette görme firsatim oldu...
Aydermerkez Ayderyaz
Burasi da kaplicalarin oldugu ve otellerin oldugu kisim..
rize uzun gol

rize uzun gol6
Burasi daTRABZON UZUNGÖL manzara muhtesem her yer yerli yabanci turist dolu son zamanlarda arabistandan ve arap ülkelerinden gelen ziyaretcilerin gözdesi oldugunu ögrendim TRABZON güzel mekanlarinin.
rize uzun gol 1
TRABZON ye gelipte yöresel yemek yemeden gitmek olurmu hic? UZUNGÖL de bir restorana ugradik ,ve...
rize uzun gol4
Ben yöresel yemeklerden olan karalahana sarmasini istedim...Gercektende coook nefisti..
rize uzun gol3
Ben muhlama da siparis ettim,o da güzeldi ama yag orani biraz fazla idi...
rize uzun gol 2
Bu da KUYMAK bu lezzeti cok begendim misir unu,yöresel bir peynir ,bol tereyagi ile yapilan bir lezzet...
rize uzun gol5
Bu da LAZ BÖREGI ama bu beni biraz hayal kirikligina ugratti lezzeti bekledigim kadar guzel degildi,benim blogumda olan bir tarif var önceden denemistim o sanki daha güzeldi..
rize yolu trabzon1
oglum da gyzel suyun tadini cikardi..
trabzon da yegenim
Bu cimcime de benim yegenim CEYLINAZ Karadenizin Trabzon kiyilarinda dayanamadik cocuklar biraz eglensin diye mola verdik.Denize girerken biraz cekindi korktu ama sonradan denizden cikartmak cook zor oldu aglaya aglaya ayrildi Trabzon sahilinden.

VEE Yorucu bir tatilin ardindan...

Denenmis yas Pasta,kek,Tatli,börek,hamurisleri ve Yemek tarifleri
Blogumu ben yokken ziyaret eden herkese cok tesekkürler ediyorum ,ben uzun zamandir bloguma da yazi ekliyememistim tatil öncesi yogunluktan,temmuz ayinda baslayan okul tatili nedeniyle 5 haftaligina Türkiyeye memlekete gittik,Kayin validemin rahatsizligi nedeniyle tatsiz gecen bir tatilin ardindan tekrar okullar acildi ve Ramazandan önce tekrar Hollandaya döndük.
Gurbet murbet ama insan yasadigi yerleri gercektende özlüyor,biraz garip gelebilir sizlere ama tatilin 3. haftasi benim hollanda özlemim basliyor yani misafirligim cikar cikmaz,,,neyse hayirlisiyla arabayla gittigimiz izinden sag salim dönmek nasip oldu Cenab-i Allaha Hamdü Senalar olsun....Memleket yolunda olan kazalari görüp cok üzüldük,Allah kendilerine rahmet eylesin,geride kalanlarina da bol sabirlar versin gercekten de cok zor...Tabiki ecel bu vakti saati nerde bekliyor bizi bilinmez...Ama Allah Herseyin oldugu gibi ölümünde hayirlisini versin ,bütün ümmeti Muhammede...AMIINNNN!!!
Ramazani serif de basladi bu arada Bütün Islam Alemi icin Hayirlara vesile olmasini Cenab-i Allahtan niyaz ederim.
tatil yolu tatil yolu1 tatil yolu2
Yorucu bir araba yolculugundan sonra KAPI KULE de yapilan yenilikleri yazmadan gecemeyecegim yeni yapilan tesisler,ve verilen hizmet gercektende cok güzel Emegi gecen herkesten Allah razi olsun.Önceki seferlerde 5 saat,15 saat araba kuyrugu bekledigimiz olmustu bu sefer islemler cok cabuktu ve araba kuyruguna ragmen bir saatte gümrükten ciktik...

tatil donusu
Gerci Macaristan gümrügündeki 6 saatlik bekleyis sinirlerimizi acayip gerdi...Yürümeyen uzun araba kuyruklari....

Tatilden önce hazirladigim pastalar

Denenmis yas Pasta,kek,Tatli,börek,hamurisleri ve Yemek tarifleri diploma

mercedes past

cebrail

futbol pastasi

enes1

enes

nehir

buyuk cicekli yas pasta

betul

cicekli pasta

helokitty pasta

23 Ağustos 2009 Pazar

Büskivili Lorlu Pasta

Karaağaç'tan dönerken Burhaniye'de Sarıgöz süthanesine uğradık. Peynir, yoğurt ve tatlı lor aldık. Özellikle koyun peyniri çok güzeldi. Bir de fiyatları bana Bursa'ya göre daha uygunmuş gibi geldi. Peynirler vakumlu paketinde 6 ay bekliyebiliyormuş. Benden söylemesi. Yolu geçenler uğrayabilir.

Yemekbiz yahoo grubunda bir süre lorlu kurabiye , lor tatlısı tarifleri dolaştı. O zaman bende bu pastayı hatırladım. Annem pek sık yapardı, biz de severek yerdik. Yaklaşık 15 yıl sonra tekrar annemin yerine ben yaptım ve bence çok güzel oldu. Tarifteki tek fark lorun içine damla çikolata ilave ettim. Hem pratik hem lezzetli . Artık sık sık yaparım ben bu lezzeti.



Malzemeler:


  • 2 paket Eti kakaolu büskivi

  • 250 gr tatlı lor

  • 1.5 bardak şeker

  • 1 paket vanilya

  • Büskivileri ıslatmak için süt

  • Göz kararı damla çikolata

Yapılışı:



  1. Yağlı kağıda (sterç film de olur) sütle ıslattığınız büskivileri 3 sıra halinde dizin. 1 paketin tümü 1. sıra için . Araları yarım parmak açık olsun yoksa piramit şeklini veremezsiniz. Bir de sakın büskivileri sütün içinde bırakmayın eriyip giderler. Sütün içine daldırıp çıkarın ve dizin.

  2. Bir kapta lor ve şekeri çırpın. Katı yağda katarlar ama ben gerek duymadım, lor zaten yağlı. Krema haline gelince içine damla çikolatası katabilirsiniz.

  3. 3 sıra halinde yanyana dizdiğiniz büskivilerin üstüne bu kremayı sürün. Sonra tekrar bir sıra daha büskivi dizip kalan kremayı büskivilerin üstüne düzgünce sürün. Yağlı kağıdın iki kenardan kaldırararak iki yandaki bükivileri tepede birleştirip üçgen bir şekil elde edin. Bu şekilde buzdolabında bekletip donunca servis yapın. Afiyet olsun