30 Kasım 2009 Pazartesi

KIŞ SEBZELİ ÇORBA


KIŞ SEBZELİ ÇORBA

Malzemeler

2 adet domates
250 gr. ıspanak
1/2 demet maydanoz
2 adet patates
3 adet pırasa
2 adet havuç
1 adet baş kereviz, kereviz yaprağı
3 yemek kaşığı arpa
1 adet orta boy soğan
3 diş sarımsak
Tuz ve karabiber
150 gr. zeytinyağı
Yeteri kadar su(3 bardak)

Yapılışı

Bir tencereye zeytinyağını koyalım. Üzerine ince doğranmış soğanı ve sarmısakları atıp, soğanlar pembeleşene kadar kavuralım. Arpayı ekleyelim. Kabukları soyulmuş domatesi, ince kıyılmış maydanozu, küp küp doğranmış patatesi, kerevizi ve havuçları ilave edip karıştırmaya devam edelim. Kereviz yapraklarını, ıspanağı ve pırasayıda doğrayalım tenceremize ilave edelim. Tuzunu, karabiberini koyup,3 bardak sıcak su ekleyelim, çok kısık ateşte pişmeye bırakalım. Tüm malzemeler piştiğinde ateşten indirip servis tabağına alalım afiyetle yiyelim.

KIŞ SEBZELİ ÇORBANIN ŞİFASI

1. İdrarı artırıcıdır.
2. Sindirimi hızlandırır.
3. Sinirleri kuvvetlendirir.
4. Kabızlık önleyicidir.
5. Soğuk algınlığına karşı korur.

29 Kasım 2009 Pazar

Ayva Marmelatlı Kek


Çok uzun zamandır mutfağımda kek, kurabiye ve türevleri pişmiyordu. Bayram öncesi planları arasında bulunan hediyelik çikolata alışverişi kısmına gelince duraksadım. Neden kendim birşeyler yapıp götürmüyordum ki? Herkes için bir klasik haline gelmiş olan çikolata yerine, ev yapımı güzel bir kek ya da bir kutu kurabiye eminim güzel bir sürpriz olurdu. Bu düşünceyle alışverişimi tamamlayıp kolları sıvadım ve mutfağım bayram tatili boyunca seri üretime geçti:)

Siz deyin terapi, ben diyeyim huzur.. Çok özlemişim.
Fırından her akşam ayrı bir lezzet çıkıp ertesi sabah şık ambalaj kağıtlarıyla paketlendi ve gittiğimiz adreslerde sevinçle karşılanıp ikram edildi. Ben de o kadar keyif aldım ve mutlu oldum ki, bundan sonraki bayramlarda da bunu sürdürmeyi düşünüyorum.

Tarife geçmeden önce, yaptıklarım arasında bulunan çok özel iki tariften bahsetmek istiyorum: Cafe Fernando'da yayınlandığından beri denemek için fırsat kolladığım Fındıklı ve Çikolatalı Yulaflı Kurabiye, istisnasız herkes tarafından çok ama çok beğenilen, ev yapımı olduğuna inanılmayan bir kurabiyeydi. Denemeyenlere şiddetle öneririm. Yine aynı blogdan havuçlu kek de bir diğer tavsiyem, özellikle benim gibi son dönemlerde havuçlu kek krizine girdiyseniz çok iyi geliyor!

Bu tarif ise, evde ayva marmelatı yapmak ve onu kullanmak için uzun zamandır beklettiğim bir tarifti. Dr. Oetker tariflerinden biri, yani her zamanki gibi güvenilir ve sonuç harika. Marmelatla birlikte içindeki şeker miktarı sizi aldatmasın, çok tatlı olmuyor kesinlikle. Biraz heybetli olmasından da kaynaklı olarak, ideal lezzette bir kek. Arada çatala gelen marmelat ve ceviz parçaları çok hoş.. Mis gibi kokusunu söylemeye bile gerek yok! Tam bir kış keki.


Malzemeler:

- 4 adet yumurta (oda sıcaklığında)
- 1,5 su bardağı (170 gr) toz şeker
- 1 su bardağı (200 ml) ılık süt
- 150 gr tereyağı (oda sıcaklığında)
- 1,5 tatlı kaşığı tarçın
- 1/2 limon suyu
- 1 paket sade kek unu
- 1 su bardağı (90 gr) dövülmüş ceviz
- 1 su bardağı ayva marmelatı

Yapılışı:

1. Yumurtaları şekerle birlikte, mikserle önce düşük sonra yüksek devirde 5-6 dk boyunca çırpın.

2. Sütü, tereyağını ve limon suyunu ekleyip biraz daha çırpın.

3. Tarçını ekleyin, kek ununu azar azar ekleyip, un gözden kaybolana kadar düşük devirde çırpmaya devam edin.

4. En son cevizleri ve marmelatı ekleyip, karışana kadar çok az çırpın.

5. Hamuru yağlı kağıt serili 26 cm. çapında bir kelepçeli kalıba dökün, üzerini düzeltin. 170 derece ısıtılmış fırında yaklaşık 1 saat pişirin. Üzeri kızardığı zaman kürdanla kontrol ederek fırından alın.

Bu, çayla güzel giden keklerden.
Hani mis gibi bergamut kokulu, taze bir çayın yanında...

Bir haftasonu dışardaki puslu havadan evinize kaçtığınızda, deneyin derim.
Tarçın ve bergamut kokusuyla doldurun mutfağınızı.
Sonrasında kanepede dizlerinize çekeceğiniz yumuşacık bir örtü ve elinize alacağınız şahane bir kitap da eşlikçisi olursa, bundan güzel kış keyfi olur mu?


Herkese iyi bayramlar dilerim, ağız tadı ve mutlulukla...

28 Kasım 2009 Cumartesi

YAĞ BİBERİ SALATASI (FIRINDA KÖZLENMİŞ)



YAĞ BİBERİ SALATASI(FIRINDA KÖZLENMİŞ)

Malzemeler

8 adet kırmızı biber
4 diş ezilmiş sarmısak
1 adet limon suyu
1 yemek kaşığı sirke
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1/2 demet maydanoz
1/2 demet taze nane
Tuz

Yapılışı

Biberlerin çekirdeklerini çıkartalım. Fırın tepsisine dizelim. Önceden ısıtılmış fırında kabukları soyulana kadar fırında bekletelim ve fırından çıkarıp kabuklarını doğrayalım. Kesme tahtasında ince ince keselim. Ayrı bir kapta sarmısakları ezelim, üzerine limon suyu, sirke, zeytinyağı, ince kıyılmış maydanoz ve naneyi koyarak karıştıralım. Hazırladığımız bu sosu közlenmiş biberlerimizin üzerine dökelim hepsini bir karıştırıp servis tabağına alıp afiyetle yiyelim.

YAĞ BİBERİ SALATASININ ŞİFASI

1. İltihap gidericidir.
2. Mide temmelliğinde faydalıdır.
3. İshal kesicidir.
4. Zekayı güçlendiricidir.
5. Romatizma rahatsızlıklarında faydalıdır.

EV MAKARNASI PEYNİRLİ TAVADA


EV MAKARNASI  PEYNİRLİ TAVADA

Malzemeler
4 Adet Yumurta
1 kg. un
1 Kaşık Tuz
50 gr. tereyağı
250 gr. peynir

Yapılışı
Geniş bir kap içerisine yumurtaları kıralım, su ve tuz ekleyelim ve yumuşak bir hamur elde edelim.
Daha sonra hamurumuzu 4 esit parçaya bölüp, yaklaşık 2 mm kalınlığında açalım. Açtığımız yufkaları kızgın bir saçda arkalı önlü haşlayalım. Sonra dürüm gibi saralım ve ince ince keserek ev makarnamızı yapmış olalım. Tavada tereyağını eritelim makarnalarımızdan bir avuç alıp tavanın altına serelim. üzerine ufalanmış peyniri serelim. Üzerine tekrar makarna serelim önce tavanın altını kızartalım. Bir kapak yardımı ile ters yüz edip diğer tarafını kızartalım ve dilimleyip servis tabaklarına alıp çayla birlikte afiyetle yiyelim.

EV MAKARNASININ ŞİFASI
1. İştah açar, kilo almaya yardımcı olur.
2. Vücut yorgunluğunu alır. Kişinin kendisini iyi hissetmesini sağlar.

ŞALGAM ÇORBASI


ŞALGAM ÇORBASI
Malzemeler

4 adet Şalgam
30 gr. tereyağı
1 adet orta boy Soğan
20 gr. domates salçası
50 gr. pirinç
1/2 adet limon suyu
1/2 demet taze nane
Tuz,karabiber,pul biber
Yeteri kadar su

Yapılışı

Tencerede tereyağı eritelim. ince ince doğradığımız sağanı pembeleşene kadar kavuralım. Daha sonra salçayı ekleyelim ve kavurmaya devam edelim. Üzerine 6 bardak sıcak ekleyelim. Kaynamaya başladıktan sonra küp küp doğranmış şalgamları,tuz,karabiber ve biraz da pulbiberi ilave edelim. Biraz daha kaynadıktan sonra
pirincini ekleyelim. Pişmeye yakın el blenderinden geçirip çorma kıvamına gelince limon suyunu ve ince kıyılmış naneyi koyup ateşten indirelim. Servis kaselerine koyup afiyetle yiyelim.

ŞALGAM ÇORBASININ ŞİFASI

1. Bronşit, nezle ve gribe faydalıdır.
2. İdrar söktürücüdür.
3. Vücuda kuvvet verir. Kişinin kendisini iyi hissetmesini sağlar.
4. Kabızlığa karşı etkilidir.
5. Böbrekler için faydalıdır.

27 Kasım 2009 Cuma

KURBAN KAVURMASI



KURBAN KAVURMASI

Malzemeler

1 kilo dana eti
1 adet orta boy soğan
2 yemek kaşığı tereyağı
Tuz

Yapılışı

Etlerimizi kesme tahtasına alalım. Keskin bir bıçakla sinirlerini temizleyelim ve kuşbaşı doğrayalım. Geniş bir çelik tencereye tereyağ koyalım. Etler suyunu salana kadar orta ateşte pişirelim. Üzerine yarım ay doğranmış
soğanı ekleyelim. Ateşin altını kısıp etler yumuşayana kadar pişirelim. Pişmesine yakın tuzunu ilave edelim.Ateşten indirelim servis tabaklarına alıp afiyetle yiyelim.

KURBAN KAVURMASININ ŞİFASI

1. Normal büyüme gelişmede olumlu rol oynar.
2. Sinir hasarlarında tedavi edici rol oynar.
3. Mide barsak sisteminin bir kısmı cerrahi olarak çıkartılmış hastalarda oluşabilecek B12 vitamin eksikliğine bağlı belirtileri önler.
4. Bağışıklık sistemini ve sinir sistemini güçlendirir.

26 Kasım 2009 Perşembe

Herkese İyi Bayramlar


Herkesin Kurban Bayramını en içten dileklerimle kutlarım. Sağlıklı ve mutlu nice nice bayramlara.

25 Kasım 2009 Çarşamba

TARHANA ÇORBASI

Yaz kış çorba sevenlerdenim bende..üşüdüğüm zaman ilk aklıma nedense tarhana çorbası gelir, hasta olduğum zaman da limonlu limonlu bir mercimek çorbası:)))

Annem sağolsun her sene beni hiç tarhanasız bırakmaz... içerim içerim ısınırım:)
Domuz gribiyle de savaştığımız şu günlerde bol bol içmekte fayda var diye düşünüyorum:)Maalesef benim yavrum hiç çorba içmiyor ama bebesi olanlar bol bol sıvı içirsin yavrularına...


Ayrıca hepinizin Kurban Bayramını da en içten duygularımla kutluyorum....

Nice güzel bayramlara hep beraber olalım inşallah:)



Hepinizi seviyorummm,öpüyorummm ve tarife hemen geçiyorum:)



MALZEMELER:

1 adet domates

1 iri diş sarımsak

4 yemek kaşığı kadar ev yapımı tarhana

1 lt.kadar sıcak su

1 yemek kaşığı sıvıyağ

1 tatlı kaşığı salça

tuz


YAPILIŞI:



1 kasenin içine tarhanamızı koyalım ve üzerine 1 su bardağı kadar su koyup tarhanayı 15.dakika kadar yumuşatalım.

Geniş bir tencereye sıvıyağı koyup domates rendemizi ve sarımsağımızı ezip ilave edip 2 dak. kadar orta ateşte karıştıralım.
Yumuşamış tarhanamızı da ekleyip,tuzumuzu atıp sıcak suyumuzu da ilave edip 15 dak. kadar pişirelim.
İsteğe göre nane ve pulbiberle süsleyip sıcak sıcak servis yapalım:)



AFİYET, BAL OLSUN

SEVGİLER, ÖPÜCÜKLER

24 Kasım 2009 Salı

Kremalı Ispanaklı Tavuk Sarma


Nefis bir yemek daha. Valla çok lezzetli. Şiddetle tavsiye ederim.
Malzemeler:
  • 3 adet tavuk göğsü
  • yarım kilo kadar ıspanak
  • 1 büyük soğan
  • tuz, karabiber
  • 1 paket krema
  • 1 tabak kaşar rendesi

Yapılışı:

  1. Tavuk göğüslerinin 1 tanesini ikiye ayırdım ve pirinç havanın altı ile güzelce dövdüm.
  2. Diğer tarafta ıspanak yapraklarını yıkayıp, ince ince doğruyoruz. Yemeklik doğradığımız soğan ile ıspanakları kavuruyoruz. Tuzunu karabiberini ekliyoruz.
  3. Dövdüğümüz tavukların içine ıspanaklı harçtan koyup sarıyoruz. Kürdan yardımı ile açılmasın diye tutturuyoruz.
  4. Fırın tenceresine tavukları diziyoruz. Üstüne kremayı döküyoruz. 40 dakika kadar 180 derecede pişiriyoruz. Üstüne kaşar döküp üstü kızarana kadar daha fırında tutuyoruz. Sonra pilavla afiyetle yiyoruz.

23 Kasım 2009 Pazartesi

PEYNİRLİ PATATESLİ KÖFTE

PEYNİRLİ PATATESLİ KÖFTE
Malzemeler
200 gr. beyaz peynir
4 adet patates
1 yumurta
1/2 demet maydanoz
5 yemek kaşığı un
Tuz, kimyon, karabiber

Yapılışı
Patatesleri haşlayalım. Patatesleri ezip, püre haline getirelim. Üzerine peyniri, ince kıyılmış maydanozu,
2 kaşık un, tuz, kimyon ve karabiberi koyup iyice yoğuralım. Yoğurduğumuz bu patatesli hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp önce yumurtaya ardından una bulayıp kızgın yağda kızartalım servis tabağına alıp afiyetle yiyelim.

PEYNİRLİ PATATES KÖFTESİNİN ŞİFASI
1. Anne sütünü artırır.
2. Hazmettirir.
3. İştah açar. Çocukların büyümesine yardım eder.
4. İdrar söktürür.

22 Kasım 2009 Pazar

MUZLU İRMİK TATLISI

MUZLU İRMİK TATLISI

Malzemeler
1000 gr. süt
100 gr. irmik
200 gr. şeker
1 adet yumurta
35 gr. tereyağ
3 adet muz
1 tatlı kaşığı nişasta

Yapılışı
Muzları el blenderinden geçirelim. Bir tencereye koyup üzerine bir bardak süt, şeker ve nişastayı ilave ederek karıştıralım. Kaynamaya başladığında ateşten indirip soğumaya bırakalım. Ayrı bir tencerede kalan sütü irmik ve şekerle kaynatalım. Koyulaştığında ateşten indirelim ve içine 1 yumurta ile tereyağını koyarak sürekli karıştıralım. Borcama alıp düzleyelim. Hazırladığımız muzlu karışımı üzerine döküp buzdolabında soğutalım. Dolaptan çıktığında servis tabaklarına koyup afiyetle yiyelim.

MUZLU İRMİK TATLISININ ŞİFASI
1. Vücuda enerji verir. Yorgunluğu alır.
2. Anne sütünü artırır.
3. İştah açar, kilo aldırır.
4. Cinsi gücü artırır, meniyi çoğaltır.
5. Sinir zafiyetini giderir.
6. İdrarı artırır.

21 Kasım 2009 Cumartesi

KARALAHANA PATATESLİ

KARALAHANA PATATESLİ


Malzemeler
1 Kg. karalahana
100 gr. taze mısır kırması
3 adet patates
20 gr. domates salçası
150 gr. bulgur
2 adet arnavut biber
1 adet orta boy soğan
30 gr. tereyağ
Tuz

Yapılışı
Lahanaları doğrayalım. Soğanı yarım ay doğrayalım. Terayağda pembeleşene kadar kavuralım. Salçayı ve mısır kırmasını koyalım. Üzerine 6 bardak sıcak su ilave edelim. Doğranmış lahanalarımızı ekleyelim. Acı biberimizi,tuzumuzu ve bulgurumuzu ilave edelim. Pişmesine yakın küp küp doğranmış patatesi koyalım. Lahanalar piştiğinde ateşten indirelim. Servis tabağımıza alıp afiyetle yiyelim.

KARA LAHANA PATATESLİNİN ŞİFASI
1. Göz hastalıklarına faydalıdır.
2. İdrarı söktürür.
3. Ses kısıklığına iyi gelir.
4. Kronik kabızlığz iyi gelir.
5. Anne sütünü artırır.

"Komadaki Sevgilim"

Douglas Coupland’ın "Komadaki Sevgilim"i, ona dair bir şeyler okuduğumdan beri okuma listemdeydi, sanırım yıllardır.. Genelde indirimleri takip ederek daha fazla sayıda kitap almak istediğim için, okuma listemdeki kitaplara kolaylıkla öncelik vermem. Hem; çok konuşulan ve benim de merak ettiğim, üstelik sevdiğim bir yazarın yeni kitabı bazen bana pek bir şey veremezken, listemde uzun zamandır duran –hatta onu neden listeme aldığımı bile unuttuğum- bir kitap, tam da o anki ruh halime denk düşebilir.

İşte "Komadaki Sevgilim", tam da böyle bir kitaptı. Neden okumak istediğimi artık unuttuğum, İdefix’te özel fiyatlı Punto kitapları arasında gördüğüm anda sepetime ekleyerek listemden sildiğim.. Elime ulaştıktan sonra da bir süre şifonyerin üstündeki kitap yığını arasında bekledi elbette.. Nihayet çantama attığımda, soluk bile almadan, ofiste işlerimin arasında bile gizli gizli okuyacağımı, bir noktadan sonra bitmemesi için azar azar okumaya başlayacağımı hiç düşünmemiştim.

17 yaşındayken dünyanın geleceğine dair birtakım vizyonlar gören ve gördüklerinin ağırlığına dayanamayıp uzun bir uykuya dalan -bitkisel hayata giren- Karen’in ve arkadaşlarının öyküsü bu. Kaybedenlerin aslında kazananlar olabileceğine dair bir ütopya. Sevgilisi onu sürekli ziyarete gelirken, bir yandan karnında bir bebek büyürken, uzun, çok uzun yıllar uyuyacağı yeni bir hayata başlıyor Karen. O uzun yıllar boyunca hem arkadaşlarının yaşadıklarını, büyüme sancılarını, hem de dünyanın dönüşümünü izliyoruz ve tam da bir dönüm noktasında, 35 yaşına varmalarından 1 sene önce, hayatları asla tahmin edemeyecekleri şekilde ve sonsuza dek değişiyor. Dünya ile birlikte…

Okurken her bir detay, bir film karesi gibi canlandığı için, okuyacak olanların alacağı keyfi engellememek adına detay vermek istemiyorum. Bu harika kitabı keşfedin diyorum sadece. Eminim benim gibi keşke filmi, hatta dizisi çekilmiş olsaydı diye düşüneceksiniz.

“Pek çok kişi ikinci bir hak verildiği takdirde bile her şeyi eline yüzüne bulaştırıyor. Evrenin sarsılmaz kurallarından biri bu. Anlıyorum ki, insanlar ancak üçüncü haklarında –inanılmaz miktarda zaman, para, gençlik, enerji ve daha aklınıza ne gelirse kaybettikten veya ziyan ettikten sonra- öğrenebiliyorlar. Ama yine de öğreniyorlar ya, bu da bir şeydir.”

“…yaşadıklarından sonra yirmi yaşına geldiğinde bir rock yıldızı olmayacağını biliyorsun…. Yirmi beşine geldiğinde dişçi ya da bir profesyonel olmayacağını da anlıyorsun…. Otuzlarına varmadan da bir karanlık çökmeye başlıyor –zenginliği ve başarıyı bir kenara bırak, hayal ettiğin şeyi gerçekleştirip gerçekleştiremeyeceğini merak ediyorsun…. Otuz beşine vardığında o sırada yaptığın şey, temelde, hayatının geri kalanında da yapacağın şey oluyor; kaderine boyun eğmiş oluyorsun.”

“Çocukluğumda beni en çok ürküten şeylerden biri de esaret altında doğup büyüyen bir balinanın vahşi sulara –asıl ait olduğu ortama- bırakıldığında, sınırlı dünyasının paramparça olduğunu gördüğünde, hiç tanımadığı derin sularda daha derinlik kavramından habersiz bir halde yüzerken garip balıklarla karşılaştığında, yeni suları tattığında, dillerini bilmediği balina sürüleriyle karşılaştığında neler hissettiğiydi. Beni korkutan şey dünyanın birdenbire sert bir biçimde hiçbir kural ya da yasa olmaksızın genişleyivermesiydi; kabarcıklar ve yosunlar ve fırtınalar ve sonu gelmeyen koyu mavi derinlikler.”

TAVUKLU SEBZE ÇORBASI


Malzemeler
1 Kaşık tereyağ
3 Yemek kaşığı un
2 Su bardağı süt
2 Su bardağı tavuk suyu
1 Havuç
1 Kabak
tuz, karabiber,dereotu
isteğe bağlı limon

Yapılışı: önce tavada yağı eritin ardından unu koyup kavurun un hafif pembeleşince üzerine önce sütü ardındanda tavuk suyunu ekleyip kaynayana kadar karıştırın. çorba kaynayınca içine rendenin ince yeriyle rendelediğiniz havuç ve kabakları ekleyip 10 dakika kaynatın.Altını kapatmaya yakın tuzunu,karabiberini ekleyip ocaktan indirin.üzerine dereotu doğrayıp servis yapın. Afiyet olsun.. (ben dereotu olmadığı için maydonoz kullandım sizde deneyebilirsiniz.)

20 Kasım 2009 Cuma

KUŞBURNU ÇORBASI

KUŞBURNU ÇORBASI
(GİRESUN YÖRESİNDEN BİR TAT)


Malzemeler
500 gr. kuşburnu
20 gr. tereyağı
30 gr. un
5 su bardağı su
250 gr. yağsız kıyma
Tuz, karabiber, kimyon ve nane

Yapılışı
Bir tencereye su koyup kuşburnuları kaynatalım. Kaynadıktan sonra önce kevgirden sonra tel süzgeçten geçirelim. Kıymamızın içerisine tuz, karabiber, kimyon katarak minik minik köfteler yapalım. Yaptığımız köfteleri suda kaynatarak pişirelim. Bir tencereye tereyağını ve unu koyalım. Un kavruluncaya kadar
karıştıralım. Üzerine hazırladığımız kuşburnu suyunu ilave edelim. Daha sonra hazırladığımız köfteleri ekleyelim. orta ateşte çok az daha kaynadıktan sonra areşten indirelim. Kızdırılmış nane katarak üzerine döküp, servis kaselerine koyalım ve afiyetle yiyelim.


KUŞBURNU ÇORBASININ ŞİFASI
1. Grip, nezle, öksürük ve soğuk algınlığında faydalıdır.
2. Kan temizleyicidir.
3. İdrar söktürücüdür.
4. Hücre yenileyicidir.
5. Bitkinlik ve yorgunlukda kişiye kuvvet verir.Vücuda enerji sağlar.

19 Kasım 2009 Perşembe

Tereyağlı Kremalı Brüksel Lahanası


Brüksel Lahanasının bir kere yemeğini yaptım. Ne bileyim tadı bana pek hitap etmedi. Ben de dedim ki bizim lahanamız çok çok daha güzel. Bildiğimiz lahanaya devam. Sonra eşimin teyzesinin kızı lahanayı bu şekilde yaptığını söyleyince aklıma yattı , eeee içinde nede olsa krema var. Krema neyin içine girse çok yakışıyor. Sebzenin de tadını değiştiriyor. Netekim öyle oldu. Tabii birde karbonatlı suda haşladım ve dip kısımlarını ayıkladım. Hafif acımsı tadı o diplerindeki kök kısımları veriyor dediler. Gerçekten de o acımsı tad olmadı. Mutlak deneyin derim.
Malzemeler:
  • Bir paket brüksel lahanası (tahmini yarım kilo)
  • Haşlama suyuna 1 çay kaşığı karbonat
  • yarım paket krema
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • tuz, karabiber

Yapılışı:

  1. Brüksel lahanalarının ilk yapraklarını koparıp, diplerindeki köklerini de ayıklayıp karbonatlı suda 5 dakika kadar pişirin. Çok yumuşamalarına izin vermeyin.
  2. Tereyağını bir tavada eritin. İçine lahanaları atın ve kavurun. Haşladığınız lahananın suyundan 2 kepçe ve yarım paket kremayı da üstüne boşaltın. Lahanalar karışımı içine çekene kadar pişirin.

17 Kasım 2009 Salı

YER ELMASI SALATASI

YER ELMASI SALATASI

Malzemeler
1000 gr. yer elması
2 adet havuç
2 adet patates
200 gr. karnabahar
200 gr. brokoli
150 gr. zeytinyağı
1/2 adet limon suyu
1/2 maydanoz
5-6 dilim havuç turşusu
Tuz

Yapılışı
Sebzeleri soyalım. Bir tencerede su kaynatalım içerisine biraz tuz atalım. Sebzeleri bu suda haşlayalım. Tencereden çıkaralım servis tabağına dizelim. Üzerine zeytinyağı ve limon suyu gezdirelim. Maydanozlarıda ince kıyalım üzerine serelim. Havuç turşusunuda ince doğrayıp süsleyip afiyetle yiyelim.

YER ELMA SALATASININ ŞİFASI
01. Vücudun direncini artırır.
02. Kabızlığı giderir, bol idrar söktürür.
03. Anne sütünü artırır.
04. Böbrek ve pankreası güçlendirir, düzenli çalışmasını sağlar.
05. Göğsü sertlik ve öksürükten korur.

KADIN BUDU KÖFTE

KADIN BUDU KÖFTE

Malzemeler
500 gr. koyun kıyma
150 gr. pirinç
3 adet yumurta
1 adet orta boy soğan
1 demet maydanoz
50 gr. un
Tuz, karabiber

Yapılışı
Soğanları ince ince doğrayalım. Kıymamızı ikiye ayıralım. Yarısını soğanlarla birlikte kavuralım. Diğer yarısına pirinç, 1 yumurta, kıyılmış maydanoz, tuz karabiber katıp biraz yoğuralım. Kavrulan soğanlı kıymayıda ilave edelim hep birlikte yoğuralım. Hazırlanan et hamurumuzdan yumurta büyüklüğünde parçalar kopararak köfte biçimi verip yuvarlayalım. Elimizle bastırarak yassıtalım. Hazırladığımız bu köfteleri önce una bulayalım
ardından çırpılmış yumurtaya bulayıp kızgın yağda kızartalım. Servis tabağına alıp patates kızartması eşliğinde yada domates dilimleriyle servis edip afiyetle yiyelim.

KADIN BUDU KÖFTENİN ŞİFASI
1. İdrar söktürücüdür.
2. Vücuda dinçlik verir.Yorgunluğu alır.
3. Tok tutar, zayıflamaya yardımcı olur.

16 Kasım 2009 Pazartesi

EKŞİLİ PAZI DOLMASI

EKŞİLİ PAZI DOLMASI


Malzemeler
1000 gr. pazı
500 gr koyun kıyması
1 adet iri soğan
3 adet domates
20 gr. domates salçası
200 gr. pirinç
2 adet limon suyu
5 diş sarımsak
40 gr. tereyağ
1 demet maydanoz
Tuz, kırmızı pulbiber

Yapılışı
Kıymanın üzerine pirinçleri, soyulmuş küp küp doğranmış domatesleri, salçanın yarısını ince doğranmış soğanı, ince kıyılmış maydanozu, tuz ve pulbiberi koyup birlikte yoğuralım. Pazı yapraklarını 1 dakika haşlayalım. Yaprakları dolmalık parçalar haline getirelim. İçlerine kıymalı harçtan koyarak saralım. Tencerenin altına kalın yaprakları koyalım düzgün bir şekilde dizelim. Limon suyunu dökelim. İnce doğranmış sarmısakları, terayağını, tuz ve kalan salçayı dolmaların üzerine sürüp üzerine 2 bardak sıcak su koyup orta ateşte pişirelim. Dolmalar suyu çektiğinde ilave edelim. Yapraklar yumuşadığında ateşten indirelim. Servis tabağına alıp afiyetle yiyelim. (Tencerede kalan su sos olarak üzerine koyulabilir.)

EKŞİLİ PAZI DOLMASININ ŞİFASI
1. İdrar söktürücüdür.
2. Mide ve bağırsakları güçlendirir.
3. Sinirleri yatıştırır.
4. Vücudun mkavemetini artırır.
5. Bağırsakları yumuşatır, dışarı çıkmayı kolaylaştırır.

15 Kasım 2009 Pazar

KIYMALI FASÜLYE YEMEĞİ

Herkese kocaman kocaman merhabalar:)

Bu sıralar bir tembellik bir tembellik bende...kolumu kaldırıp bir tarif yazmaya üşenir oldum... havalardanmı yoksa emreciğimin bütün gün peşinde koşup yorgun düşmekten mi oldu çözemiyorum henüz:)))

Bu hafta emreciğin 3 yaş muayenesi vardı...aslında 1 ay önceydi fakat bu pis domuz gribi korkusundan çocuğu götürmeye korkuyordum. Mecburen gittik tabii...Hala sinirden kendime gelemedim ama..

Adam hasta tamam,doktora gelmişsin iki kere tamam... randevusunu bekliyor beklerken de pis pis öksürüyor insanın suratına suratına. Kardeşim tvler bas bas bağırıyor alın bir maske takın... insanların suratına aksırmayın tıksırmayın diye... vurdumduymazlık mıdır,yoksa ben hastalandım siz de olun inşallah mıdır nedir yani çözemedim... yeni doğmuş bebeler var ,hamile kadınlar var...insanın bir tane çakası geliyor yani adamın suratının ortasına:)))

çok sinirleniyorum böyle terbiyesizlere çoook...
Korkar oldum çocuğumu dışarıya çıkarmaya inanın... Şimdi diyeceksiniz ki fasülye ne alaka:)))

Bol bol sebze yiyelim ,meyve yiyelim ,vücut direncimizi güçlü tutalımmmm ve hiç hasta olmayalımmm:)

Oh bağladım sonunda:)

Buyurun tarife;






MALZEMELER:

1 kg. fasülye
200 gr. kadar dana kıyma
1 adet iri patates
1 adet orta boy soğan
2 yemek kaşığı kadar salça veya 1 iri domates
2 yemek kaşığı kadar sıvıyağ
2 diş sarımsak
karabiber
tuz
sıcak su

YAPILIŞI:

Fasülyeleri yıkayıp ,kılçıklarını ayıklayıp 1 kasenin içine doğruyoruz.
Geniş bir tencerenin içine sıvıyağı ilave edip soğanı,minik minik doğranmış sarımsağı ve kıymayı ekleyip iyice kavuruyoruz.
Salçayı,tuzu ve karabiberi de koyup karıştırıyoruz.
Patatesleri küp küp doğrayıp karışıma ilave ediyoruz. doğranmış fasülyelerimizi de ilave edip sıcak suyumuzu da ekliyoruz ve pişmeye bırakıyoruz.

AFİYET , BAL OLSUN:)

SEVGİLER, ÖPÜCÜKLER


14 Kasım 2009 Cumartesi

BİSKÜVİLİ ELMA PASTASI


BİSKÜVİLİ ELMA PASTASI
    (KIZIMIN SEVDİĞİ PASTA)

Malzemeler
2 paket pötibör bisküvi
200 gr. ılık süt
5 adet ortaboy elma
200 gr.çekilmiş iç ceviz
150 gr.şeker
1 tatlı kaşığı tarçın
1 paket kremşanti
200 gr. soğuk süt
30 gr. hindistan cevizi
1 adet nar taneleri                 

Yapılışı
Elmaları rendeleyelim. şekeri ilave edip kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirelim. Tarçını ekleyip soğumaya bırakalım. Soğuduktan sonra cevizi ekleyelim. 1 paket krem şantiyi 1 bardak soğuk sütle birlikte çırpalım. Bisküvilerin bir paketini, hafif ılık süte bandırarak borcama dizin. Üzerine krem şantiden ince bir tabaka sürelim. Elmalı karışımı eşit olarak yayalım. İkinci bisküvi paketini de aynı şekilde süte bandırarak elmalı karışımın üzerine dizelim. Kalanını en üstüne yayalım. Hindistan cevizi ve nar taneleriyle süsleyip, buzdolabında soğutalım. Buzdalabında çıkardıktan sonra dilimleyip servis tabağına alıp afiyetle yiyelim.


BİSKÜVİLİ ELMA PASTASININ ŞİFASI
1. Hazmı kolaylaştırıcıdır.
2. Güzel uyky vericidir.
3. Böbrek çalıştırıcıdır.
4. Mide rahatsızlıklarına iyi gelir.
5. Gözleri kuvvetlendiricidir.

13 Kasım 2009 Cuma

PORTAKAL REÇELİ

PORTAKAL REÇELİ


Malzemeler
1 kg kalın kabuk portakal
2 kg tozşeker
4 su bardağı su
2 limon tuzu

Yapılışı
Portakalların kabuklarını üstten ince bir şekilde kazıyalım. Acısını almış olalım. Soğuk su dolu bir kaba koyup 4 saat bekletelim. Geniş bir tencerede su kaynatalım. Portakalları suya bütün atıp birkaç dakika haşlayalım.
çıkarır çıkarmaz hemen soğuk suya daldıralım. Reçeli yapacağımız tencereye şekeri ve 4 bardak suyu koyalım. Şerbet kıvamına gelinceye kadar kaynatalım. Portakalları elma gibi dilimleyip şerbetin içine ilave edelim. Reçel kıvamına gelinceye kadar pişirelim. Limon tuzunu ilave edelim biraz daha kaynatıp ateşten indirelim. Soğuduğunda cam kavanozlara aktarıp sıkıca kapatalım.

PORTAKAL REÇELİNİN ŞİFASI
1. Kabızlıkta çok faydalıdır.
2. Hazım için çok faydalıdır.
3. Bol C vitaminiyle, soğuk algınlığı, grip gibi hastalıklara karşı vücut direncini artırır.
4. Sinir zafiyetini giderir.
5. Gut ve romatizmaya iyi gelir.

Kakaolu Büskividen Muhallebili Tatlı


Evde grip oldum yatıyorum. Dün gece bayağa bir kötü geçti ama şimdi iyiyim. Şu anda yatakta keyif yapıyorum.
Bu tatlının bir adı vardı ama ben hatırlayamadım. Büskivili tarifleri sevenler için birebir. Ben zaten bayıla byıla yiyorum. Sizlerinde seveceğine eminim.
Malzemeler:
  • 1 paket kakaolu büskivi
  • 1.5 litre süt
  • 1.5 bardak şeker
  • 1.5 bardak un
  • 1 paket toz krem şanti
  • 1 adet vanilya

Yapılışı:

  1. 1 paket büskiviyi rondodan geçirip, fırın tepsisine yağlı kağıt sererek, üstüne toz halindeki büskivileri yayıyoruz.
  2. Süt, şeker, unu muhallebi yapıyoruz. İçine bir adet krem şantiyi katıp en az 10 dakika mikserle çırpıyoruz. Muhallebiyi büskivinin üstüne sıcak sıcak döküyoruz.
  3. Soğuduktan sonra dikdörtgen parça olacak şekilde kesiyoruz. Spatula vasıtasıyla 1 tarafı öbür tarafın üstüne kapatıyoruz. İsterseniz araya muz, çilek, kivi koyabilrsiniz. Çokda yakışır.

11 Kasım 2009 Çarşamba

5 GÜZEL YIL ...

CANIMMM SEVGİLİMMMM,

KOSKOCA 5 HARİKA YILI GERİDE BIRAKIYORUZ BUGÜN VE BEN HALA SANA EVET DEDİĞİM ANDA Kİ GİBİ HEYECANLIYIM, AŞIĞIM VE MUTLUYUM...

İYİ Kİ HAYATIMDASIN...İYİ Kİ VARSIN CANIMMM...

SONSUZA KADAR BİRLİKTE OLMAMIZ DİLEĞİYLE.

YILDÖNÜMÜMÜZ KUTLU OLSUN KOCACIĞIM:)

SENİ ÇOOOOK SEVİYORUM.

10 Kasım 2009 Salı

Kıymalı Pane Börek


Sıcak sıcak yenecek, lezzetli bir börek. Ben akşam yemeği niyetine yaptım valla. Pane olduğu için fazla yağ çekmediğine inandığım için akşam yemeğinde yedik. Hiç tarzım değildir. :)))Bundan önce herkes brokoli çorbası içti tabii ki. Biraz sağlık, biraz keyif :))
Malzemeler:
  • 5 adet yufka
  • 300 gr kıyma
  • 1 büyük soğan
  • yarım demet maydanoz
  • karabiber, tuz
  • 2 yumurta
  • 1 bardak galeta unu

Yapılışı:

  1. Önce kıymayı kavurdum. Üstüne yemeklik doğradığım soğanları kattım, kavurdum. İndirmeye yakın doğranmış maydanozu, karabiberi, tuzu koydum.
  2. 2 yufkayı üstüste koydum. 8 üçgen parçaya ayırdım. Üçgen parçanın kalın tarafına kıymalı içten koyup, sigara böreği gibi sardım. Ucunu su ile ıslatarak açılmasını engelledim.
  3. Tüm yufkaları bu şekilde sardım. Yarısını buzluğa sonra pişirmek üzere ayırdım. Tavada sıvıyağı kızıdırdım. 2 yumurtayı çırptım börekleri içine batırıp, galeta ununa buladım. Kzıgın yağda arkalı önlü pişirdim.
  4. Servisini sarımsaklı yoğurtla yaptım. Zaten kızarttığım için üstüne tekrar tereyağlı, salçalı sos yapmadım.

Çikolata Soslu Elma Tatlısı

Görüntü çok güzel olmasada tadı inanın çok güzel oldu. Yapması son derece kolay bir tatlı. Tarifi bile çok kolay.
4 adet elmayı soydum ve ortadan ikiye böldüm. Tencereye dizdim. Üstlerine birer kaşık dolusu şeker koydum. Tencerenin dibine 1 bardak su döktüm. 5 tanede karanfil ekledim. 10 dakika pişirdim. Elmalar hemen yumuşadılar. Üstüne de arkasındaki tarife göre hazır çikolata sosu yapıp, döktüm. Hindistan cevizi ile süsledim.

9 Kasım 2009 Pazartesi

EVDE KOLAY BİSKÜVİ


EVDE KOLAY BİSKÜVİ

Malzemeler
3 adet yumurta
150 gr. tereyağ
1 su bardağı toz şeker
4 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
100 gr. eritilmiş bitter çikolata

Yapılışı
Yumurta sarısına tereyağını ekleyip karıştıralım. Şekeri, unu, kabartma tozunu ilave edip kulak memesi yumuşaklığında bir hamur hazırlayalım. Bu hamurdan küçük parçalar kopararak elimizle şekiller verelim. Şekillerin bir yüzüne yumurta akı sürüp fırın tepsisine dizelim. Önceden ısıtılmış orta dereceli fırında pişirelim. Fırından çıkardığımızda eritilmiş bitter çikolatayı bisküvilerin arasına koyup servis tabağına alalım. Afiyetle yiyelim.

EVDE KOLAY BİSKÜVİNİN ŞİFASI
1. Kişiyi rahatlatır. Kendisini iyi hissetmesini sağlar.
2. Zayıf kişilerin iştahını açar. Kilo almaya yardımcı olur.
3. Nefes darlığına iyi gelir.
4. Sesi açar, güzelleştirir.

8 Kasım 2009 Pazar

Kasım Ayında Bursa Botanik Parkı

Hangi mevsimi seversiniz ? Ben öncelikli olarak sonbaharı, sonra yazı severim. Sonbaharda doğa insanlara tüm renkleri gösterir. Yeşilin, sarının, kırmızının her tonunu bir arada görebilirsiniz. İnsan yaşadığına , nefes aldığına bir kez daha duacı olur.

Biz bu mevsimde fırsat buldukça yürüyüş yaparız Hakan'la. Bugün Botanik parkta kahvaltı yaptık. Bence Botanik park Bursa için bulunmaz nimet. Mutlaka uğramalısınız.

Aşağıdaki kareleri biz yakaladık. Siz de gittiğiniz de bakalım hangi kareleri yakalayacaksınız.





Bisikletle gezme imkanınız var. Tabii bir de sıcak çayla ellerinizi ısıtma imkanınız..



İnanılmaz bir renk cümbüşü


Söğütler gölete doğru uzanmış



Ördekler ve kazlar Hakan'a poz verdiler. Bembeyaz tüyler üzerinde turuncu renk. İnanılmaz değil mi?




Suyun üstünde ağacın yansımaları






Faytonla gezme imkanı da var.




Tam 3 tane sincaba rastladık. Sadece bunu çekebildik.




TAVUKLU PATATESLİ BEZELYE

TAVUKLU PATATESLİ BEZELYE
Malzemeler
500 gr. iç bezelye
2 adet patates
1 adet havuç
1 adet tavuk göğsü
1 adet orta boy soğan
2 diş sarımsak
30 gr. tereyağ
30 gr. domates salçası
Tuz, pulbiber
Yeteri kadar su

Yapılışı
Tencerede tereyağını eritelim. Soğanı ve sarmısağı ince doğrayıp kavuralım. Soğanlar pembeleştiğinde küp küp doğradığımız tavuk göğsğnü koyup kavurmaya devam edelim. Salçayı, patatesi ve havuçları ilave edelim biraz daha kavuralım. En son bezelyeleri ekleyip 2 bardak sıcak su ilave edelim. Tuzunu, biberini ekledikten sonra kısık ateşte sebzeler pişene kadar kapağını kapatalım. Piştiğinde servis tabağına alıp afiyetle yiyelim.

TAVUKLU PATATESLİ BEZELYENİN ŞİFASI
1. Kan şekerinin yükselmesini önler.
2. Kabızlığı giderir.
3. Karaciğer ve safra kesesinin çalışmalarını düzene koyar.
4. Vücudu kuvvetlendirir, kan yapar.
5. Zayıflamak isteyenlerin vazgeçilmez yemeğidir.

SICAK PIRASA

SICAK PIRASA

Malzemeler
750gr pırasa
2 adet havuç
150 gr. pirinç
20 gr. domates salçası
40 gr. tereyağ
Tuz, pulbiber
Yeteri kadar su

Yapılışı
Pırasaları ve havuçları ince doğrayalım. Tencereye tereyağı ilave edelim. Havuçları 2-3 dakika kadar yağda orta ateşte kavuralım. Pırasalarıda tencereye ilave edelim. salça ve kırmızı pulbiberinide ilave edip, Bu şekilde kısık ateşte suyunu salıp çekinceye kadar kavuralımn. Pırasalar saldığı suyu çekince pirincini, tuzunu ve sıcak suyunu ilave edelim ve yemek suyunu çekinceye kadar kısık ateşte pişirelim. Havuçlar piştiğinde ateşten indirelim. Servis tabağına sıcak olarak alalım (arzu edenler limon sıkabilir) afiyetle yiyelim.

SICAK PIRASANIN ŞİFASI
1. Mide ve bağırsakta toplanan gıdaların çabuk hazmolmasını sağlar.
2. Kabızlığı gidericidir.
3. İdrar yollarını temizler.
4. Damar sertliğinde faydalıdır.

5. Bronşit ve öksürükte faydalıdır.

7 Kasım 2009 Cumartesi

Kırmızı Biber Turşusu


Tarif Limonlu Kek'ten. Tarife sadık kalarak yaptım. Güzel oldu ama yinede yağını yarım bardak koysaymışım bence çok daha güzel olurdu. Arkadaşlarım bilirler ben yağı yemeğe, salataya damlatarak kullanırım. Dolayısıyle bana yağlı gelmesi çok normal. Paylaşım için teşekkürler Limonlu Kekim.
Malzemeler:-

  • 1 kg. kırmızı biber

  • 1 su bardağı ayçiçek yağı

  • 1 su bardağı sirke

  • 1 su bardağı su

  • 10-12 adet sarımsak (Ben 15-20 tane kullandım.)

  • 5-6 dal maydanoz (Tamamen ağzını kaplayacak şekilde 10 dal falan kullandım.)

  • 1 yemek kaşığı tuz
Yapılışı:

  1. Yağ, sirke, su ve tuz yayvan bir tencereye konularak kaynatılır.

  2. Yıkanarak temizlenen kırmızı biberler yaklaşık 2 cm. genişliğinde halkalar halinde kesilir. (Eğer biberler kalınsa, üst kısımlara doğru genişlediği yerlerden de ikiye bölünebilir. )

  3. Yağlı-sirkeli karışım kaynadığında bir avuç kesilmiş kırmızı biber içerisine atılır. Kaynayan suyun bir müddet kaynaması durdup, kısa bir süre sonra (yaklaşık 30 saniye) pirelenip (!) tekrar kaynamaya başladığı zaman da kevgirle hemen alınır. (Burada dikkat edilmesi gereken en önemli husus budur, eğer biberler suda fazlaca kaynarsa yerken dış kabukları sıyrılıp ağzınıza gelebilir, turşunun tüm özelliğini öldürür.) Benim ki 30 sn. den fazla sürdü. Bazen 1.5-2 dakika kadar sürdü.

  4. Tüm biberlere aynı işlem uygulandıktan sonra bir şişeye doldurulur. Hala kaynamakta olan (ve suyu bayağı azalmış olan) karışımın içerisine halka halka doğranmış sarımsaklar (sarımsak turşusunu seviyorsanız, sarımsakları bütün olarak ve daha fazla kullanabilirsiniz) atılarak 2-3 dakika daha kaynatılır ve suyu ile beraber biberlerin üzerine dökülerek soğumaya bırakılır. En son şişenin üstü maydanozla kapatılır.

CEVİZLİ GÜL TATLI

CEVİZLİ GÜL TATLI

Malzemeler
2 adet yumurta
250 gr. tereyağı
2 su bardağı ceviz
1 su bardağı yoğurt
50 gr. sıvıyağ
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Aldığı kadar un
3 su bardağı şeker
3 su bardağı su
Az limon suyu

Yapılışı
Su ve şekeri bir tencereye koyup kaynatalım. Kaynayınca birkaç damla limonsuyu koyup kaynatmaya
devam edelim. Şerbet kıvamına geldiğinde ateşten indirelim. Tereyağını, yoğurdu, sıvıyağı ve yumurtaları karıştırıp aldığı kadar un ve bir paket kabartma tozu, vanilya ekleyip yoğuralım. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edelim. Çok ince çekilmiş cevizi de ekleyip hamurumuza gül şekli verelim. Üzerine yumurta sarısını sürüp fırında kızarıncaya kadar pişirelim. Tatlımızı fırından çıkardıktan birkaç dakika sonra ılık şerbeti üzerine gezdirelim. Servis tabaklarına alıp afiyetle yiyelim.

CEVİZLİ GÜL TATLISININ ŞİFASI
1. Bedeni ve zihni yorgunluğu alır.
2. Anne sütünü artırır.
3. Çocukların iştahını açar.
4. Zayıflıktan kurtarır, kilo almaya yardım eder.

CEVİZLİ MUZ TATLISI

CEVİZLİ MUZ TATLISI
Malzemeler
4 adet muz
150 gr. şeker
1/2 adet limon suyu
1 paket vanilya
30 gr. tereyağı
1 paket pötibör bisküvi
1 su bardağı süt
2 adet yumurta
1 çay bardağı ince çekilmiş ceviz
1 çay bardağı iri çekilmiş fıstık
Hindistancevizi, tarçın

Yapılışı
Paket bisküvileri robottan geçirelim ve ince toz haline gelsin. üzerine tereyağını, tarçını ve cevizi koyup iyice karıştıralım. Bir derin kapta muzları,hindistancevizini,vanilya ve limonsuyunu el blenderi ile iyice ezelim. Ayrı bir kapta yumurtalarla şekeri iyice çırpalım. Sütü tencereye koyalım kaynatalım. Üzerine önce muzlu karışımı dökelim karıştırmaya devam edelim. Yumurtalı karışımıda koyalım ve kısık ateşte devamlı karıştıralım. Sıcak sıcak bir borcama ince bir tabaka halinde dökelim. Üzerine büskivili karışımı serelim. En üsttede kalan karışımı döküp soğutalım. Soğuduğunda dilimleyip üzerini çekilmiş fıstıkla süsleyip afiyetle yiyelim.

CEVİZLİ MUZ TATLISININ ŞİFASI
1. Mideyi asitli sıvılardan korur.
2. Ülser ve gastritli mideyi tedavi eder.
3. Sinir ve beyin yorgunluğunu giderir.
4. İshal kesicidir.

AZERİ PİLAVI


AZERİ PİLAVI
(RAHMETLİ NEVZAT USTAMIN TARİFİ)


Malzemeler
1000 gr. pirinç
200 gr. tereyağ
300 gr. kuzu kuşbaşı
150 gr. sıvıyağ
3 adet orta boy soğan
100 gr. kuru kayısı
150 gr. iç ceviz
50 gr. dolmalık fıstık
100 gr. beyaz kuru üzüm
Tuz, karabiber, şeker,
Yeteri kadar su

Yapılışı
Bir tencerede önce soğanları doğrayalım, dolmalık fıstıkla birlikte sıvıyağda pembeleşinceye kadar kavuralım.
Üzerine etlerimizi atalım. Etler suyunu salıp çekene kadar karıştıralım. Cevizleri irice çekelim. Kayısıları ince
doğrayalım, kuru üzümleri, karabiberi ve şekeri atıp hep birlikte karıştıralım. Tencerenin kapağını kapatıp biraz dinlendirelim. Geniş bir tencerede tereyağını eritelim pirinçleri üzerine atalım ve kavumaya başlayalım. Pirinç taneleri beyazlamaya başladığında (yaklaşık 15 dakika sonra) sıcak suyumuzu, tuzumuzu ilave edip karıştıralım. Kaynamaya başladığında ateşin altını kısalım. Pirinçler tamamen suyunu çekip yumuşadığında hazırladığımız kuzu etli karışımı üzerine dökelim. Kapağını sıkıca kapatıp (gerekirse saralım) ılıyana kadar bekleyelim. Ilıdığınca tencereyi açalım. Tahta bir kaşıkla karıştırıp alt üst yapalım servis tabaklarına alıp afiyetle yiyelim.

AZERİ PİLAVIN ŞİFASI
1. Vücudu kuvvetlendirir,şişmanlatır.
2. Tansiyonu düşürür.
3. İshale iyi gelir.
4. Sedef hastalığında faydalıdır.
5. Kan kolesterol oranını azaltır.

6 Kasım 2009 Cuma

PORTAKALLI PİLAV

PORTAKALLI PİLAV

Malzemeler
400 gr. pirinç
1 Su bardağı portakal suyu
40 gr. tereyağı
40 gr. beyaz kuru üzüm
1 çay bardağı rendelenmiş portakal kabuğu
Tuz, şeker
Yeteri kadar su(2 bardak)

Yapılışı
Geniş bir tencerede tereyağını eritelim. Pirinci kavuralım. Portakal suyunu, üzümü, tuzu ve şekeri ekleyip
karıştıralım. Sıcak suyuda ekleyelim. Kaynamaya başlayınca ateşi kısıp pirinçler suyunu çekene kadar pişirelim.
Pilavın pişmesine yakın portakal kabuklarını ilave edip karıştıralım. Tencereyi ateşten alalım bir müddet dinlendirelim. Servis tabaklarına koyup afiyetle yiyelim.

PORTAKALLI PİLAVIN ŞİFASI
1. Bedeni kuvvetlendirir ve şişmanlatır.
2. Tansiyonu düşürür.
3. İshal kesicidir.
4. Bağırsaklara kuvvet verir. Çabuk hazmolur.

KREMALI İNCİR TATLISI

KREMALI İNCİR TATLISI


Malzemeler
15 adet kuru incir
2 adet yumurta
1 su bardağı şeker
1 su bardağı un
10 adet badem
1 su bardağı ceviz içi
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya

Kreması İçin
4 su bardağı süt
3 yemek kaşığı tozşeker
3 yemek kaşığı un
1 yumurta
1 yemek kaşığı tereyağı

Yapılışı
Ceviz ve bademleri biraz irice çekelim. kuru incirleri küçük küçük doğrayalım. Yumurtayla şekeri mikserle çırpalım. Üzerine un, kabartma tozu ve vanilyayı ekleyelim. Tüm malzemiyi birlikte karıştıralım. Bir borcamı
yağlayalım hazırladığımız hamuru dökelim. önceden ısınmış fırında pişirelim. Fırından çıkarıp ılımaya bırakalım.
Bir tencereye, süt, şeker, un ve yumurtayı koyup karıştırarak kaynatalım. Kaynayınca iki dakika daha karıştırıp altını kapatalım. Tereyağını ekleyip biraz çırpalım. Biraz ılıklaştığında borcamın üzerine eşit bir şekilde dökelim. Soğuduğunda dilimleyip servis tabağına alıp afiyetle yiyelim.

KREMALI İNCİR TATLISININ ŞİFASI
1. Sinirleri güçlendirir, ruhi bunalımda faydalıdır.
2. Kulunç,gut,mafsal ağrılarında faydalıdır.
3. İç organlardaki tıkanık damarları açar.
4. İdrar zorluğunda faydalıdır.
5. İncir hastalıktan kalkan kimselerin çabuk iyileşmesini sağlar.
6. Bronşit,müzmin öksürük ve boğaz ağrılarında faydalıdır.

ZEYNEP'İN ÇÖREKLERİ :)

Bu nefisss lezzetleri uzun zaman önce yapmıştım,tembelliğimden ancak yayınlayabiliyorum:)))

Çay saatlerine,kahvaltılara, pikniklere, çocuklarımızın beslenme çantalarına vs. güzel bir alternatif oluyor tavsiye ederim:)))

Buyurun tarife;


Malzemeler:


3 adet oda sıcaklığında yumurta

2 su bardağı kadar elenmiş söke un

1/2 demet dereotu

1/2 demet maydanoz

1/2 su bardağı ayçiçek yağı

1/2 su bardağı yoğurt

1 paket kabartma tozu

1 bardak kadar beyaz peynir

1 çay kaşığı kadar pul biber

tuz

isteğe göre salam,sosis,sucuk...

çörek otu ve susam


YAPILIŞI:

Yumurtayı iyice çırpıyoruz.Ayçiçek yağımızı ve yoğurdumuzu ilave edip tekrar çırpıyoruz.

Maydanozları ve dereotunu yıkayıp ince kıyıyoruz.Sırayla bütün malzemeleri yavaş yavaş karıştırıyoruz ve hamuru kalıplara döküyoruz. Susam ve çörek otu serpiştirip,

Önceden ısıtılmış 160 derece fırında üzerleri kızarıncaya dek pişiriyoruz.





AFİYET , BAL OLSUN

SEVGİLER , ÖPÜCÜKLER


4 Kasım 2009 Çarşamba

Ispanaklı ve Peynirli Kek


Tarif Banu Gökşin'in bloğu Kibele'nin Sofrasından. Çok lezzetli bir kek oluyor kendileri. Ayrıca da besleyici. Banu'nu da tariflerini çok özledik. Artık dönse aramıza.

Malzemeler:
  • 200 gr ıspanak yaprağı (Ben göz kararı kullandım. Biraz fazla kullanmışım, o yüzden benim ki biraz daha yumuşak oldu.)
  • 1 adet patates
  • 100 gr beyaz peynir (benim ki göz kararı yine)
  • 3 yumurta
  • 180 gr un (göz kararı kek hamuruna yakın bir kıvam)
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 paket kabartmatozu ve tuz
  • kişniş (ben kullanmadım, ben mahlep kullandım.)

Yapılışı:

  1. Patates ve peyniri rendeleyin. Ispanak yapraklarını yıkadıktan sonra incecik doğrayın ve bir kasede hepsini harmanlayın.
  2. Ayrı bir kasede yumurta, süt, sıvıyağ , kabartmatozu, tuzu ve mahlebi ekleyin karıştırın.
  3. Unu ve diğer sebzeleri de ekleyin ve kaşıkla karıştırın. Kek kalıbını yağlayıp, unlayın. Karışımı kalıba dökün.
  4. Önceden 180 derecede ısınmış fırında yaklaşık 40 dk pişirin.