31 Mart 2010 Çarşamba
Akşama Ne Pişirelim- 7
http://durutarifler.blogspot.com/2008/04/taze-bezelye-yemei.html
Yanına da Yeşim'den yani Yetur'la lezzet karelerinden düdüklü tencerede pilav deneyeceğim. Bakalım nasıl olacak.
Hepinize afiyet olsun.
30 Mart 2010 Salı
Ispanaklı Mengen Katmeri
- Krep hamuru için süt, yumurta ve yağı çırpın. Unu yavaş yavaş ekleyin. Boza kıvamında olacak. İçine el blandırı daldırıyorum. O zaman pürüzsüz bir hamur elde ediyorum. ( toplam da 7 adet krep çıktı .)
- İçi için pırasaları ince ince doğruyorum. Soğan gibi zeytinyağında öldürüyorum. Üstüne yıkadığım doğradığım ıspanak yapraklarını da atıyorum. Tuzunu karabiberini de katıp suyunu çekene kadar pişiriyorum.
- Beşamel sos için bir tencereye tüm malzemeyi koyup içine el blendırını daldırıyorum. Muhallebi kıvamında gelene kadar pişiriyorum.
- Yuvarlak borcam tepsiye önce bir adet krep, üstüne iç malzemesi, onun üstüne beşamel sos, onun üstüne de kaşar rendesi koyuyorum. Krepler bitene kadar bu şekilde devam ediyorum. En son kalan krebin üstüne beşamel sosu bir güzel boca edip, kaşarı koyup fırına veriyoruz. 170 derecede üstü nar gibi kızarana kadar pişiriyoruz. Afiyet olsun.
BEN KAZANDIIIMMM

Sabah beni arayıp bu güzel haberi bana veren sevgili EBRU ABLACIM sana da teşekkür ederim.
Yeni kampanyalar da buluşmak üzere.
29 Mart 2010 Pazartesi
Taze Bakla Kavurması

Diğer sebzeler pekçok farklı şekilde pişirilebildiği halde baklanın sadece klasik zeytinyağlı yemeği, bir de bazı yörelerde çorbası bilinir nedense. Ömrü de pek uzun değildir, ilkbaharın yeni başladığı günlerde tezgahlara konuk olmaya başlar, havaların iyice ısınmasını bile beklemeden bizleri bırakıp gider bu güzel sebze. E bu kadar kısa bir vakti olunca, ondan çeşit çeşit yemekler icat edememiş insan kızları demek ki.
Babamın en favori sebzesi olan, annemin evinde mevsim boyunca sık sık pişen, benimse küçükken diğer sebzeler kadar çok sevmediğim ama sonraları bayılarak yediğim baklayı klasik şekilde pişirmeyi bilirdik bugüne dek. Ama bunu denedikten sonra, sanırım diğerinin pabucu dama atıldı. En azından baklanın henüz tazecik olduğu bugünlerde... Çünkü Sevim dedi ki, bu tarif ancak bakla çok tazeyse güzel olurmuş. Birazcık vakti geçmeye başladığında böyle güzel pişmezmiş. Msn'den tarif alırken bile ağzımın suyu akmıştı. Bir de annemin son yolladığı koliden bir torba tazecik bakla çıkınca durur muyum? Haftasonu kolları sıvadım ve çok özlediğim kokusunu içime çeke çeke pişirdim.

Bu yemek için baklaların en körpelerini seçmeye çalışın. Hiç su eklenmeden, kendisinin ve domatesin suyuyla pişecek. Şaşırtıcı gelebilir, ilk duyduğumda ben de emin olamadım ama gerçekten de pişiyor, sert kalmıyor. Kısık ateşte bırakın kendi haline, ama başından uzun süre ayrılmayın, arada karıştırın. Serviste illa ki sarımsaklı süzme yoğurt ve yanında ev ekmeği olmalı.. Parmaklara dikkat! :))
Malzemeler
- 1/2 kg taze bakla
- 4 çorba kaşığı zeytinyağı
- 1 adet iri soğan
- 3 diş sarımsak
- 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
- 3 adet domates
- 1/2 demet dereotu
- 1 tatlı kaşığı deniz tuzu
- Karabiber
- Üzeri için sarımsaklı süzme yoğurt
Yapılışı
- Öncelikle baklaları temizleyin ve 1-2 cm.den büyük olmayacak şekilde, ufak ufak doğrayın.
- Geniş bir tavada zeytinyağını ısıtın, doğranmış soğan ve sarımsakları biraz çevirin. Kırmızı toz biberi ekleyin.
- Küp küp doğranmış domatesleri tavaya ilave edin, biraz daha karıştırın.
- Baklaları tavaya ekleyin. Tuzunu da koyup biraz karıştırdıktan sonra kapağını kapatın, kısık ateşte pişmeye bırakın. 5-10 dakikada bir karıştırın, bu sırada eğer dibini tutacak gibiyse çok az su ekleyebilirsiniz. Benim yemeğim yaklaşık yarım saatte, hiç su eklememe gerek kalmadan pişti.
- Ocaktan almadan kısa bir süre önce dereotunu ekleyin. Sıcak ya da ılık olarak, üzerine sarımsaklı süzme yoğurt döküp karabiber serperek servis yapın.

Mevsimi geçmeden kesinlikle birkaç kez daha pişirmek istediğim bir yemek oldu. İremcik bile bayıla bayıla yiyormuş, teyzesine çekeceği bebekliğinden belliydi zaten:) Anneme baklaları Sevim'in tarifiyle pişirdiğimi söyleyince "aaa evet bak o çok güzel oluyor" dedi o da. Bu sıralar pazardaki zenginlikten bahsederken, bana her pazara çıkışında bir koli göndermek istediğini söyleyince valla hiç itiraz etmezdim dedim. Ayda bir gönderdiği koliler bu aralar sıklaşsa hiç fena olmayacak gerçekten..
Mevsimin ilk domateslerini de annemden ferman çıkınca (!) aldım bu hafta. Öyledir, bilir kişi odur bizde. En son gönderdiği kerevizleri konserve domatesle pişirdiğimi söyleyince artık domates alabilirsin kızım dedi. Kimse beni tutmasın dedim, Pazar kahvaltısına doğrayıverdim ilk salkım domatesleri. Şükür kavuşturana!
Böylece Kahve'ye de bahar gelmiş oldu...
GÜVEÇTE PASTIRMALI KURU FASÜLYE ve BAKIR KAPTA PİLAV
Herkese güzel bir hafta geçirmesi dileğiyle başlamak istedim bu haftaya. Hafta sonu akşam yemeğin de yeni almış olduğum güveçimi denemek istedim ve pastırmalı kuru fasülye yanında da olmassa olmaz pirinç pilavı yapayım dedim. Her ne kadar Tokat'lı (turhal) olsamda çemeni sevemiyorumm işte. Bende çemensiz pastırmayla deneyeyim dedim ve hakikaten pek kokusu olmadı. (Kokulara karşı baya bi hassasiyetim varda söylemesi ayıp)
Gelelim tarifimize;
Malzemeler:
2 su bardağı kurufasulye
1 soğan
2 diş sarımsak
2 yemek kaşığı zeytinyağı
3 sivribiber
2 yemek kaşığı domates salçası
4 domates
kaynar su
tuz
5-10 dilim pastırma
Yapılışı:
Kuru fasulyeleri akşamdan veya ertesi gün sabah erken saatlerden tencereye koyup yıkayın. Üzerini 4-5 parmak geçecek kadar soğuk su koyun. tencereyi ocağa koyup 1 taşım kaynatın. altını kapatıp 6-7 saat bekletin. Bu süreden sonra tencereyi tekrar ocağa alıp kısık ateşte kendi suyunda fasulyeler yumuşayana kadar pişirin. Yanlız çok fazla pişirmeyin biraz diri kalsın ki pişmeye güveçte devam edecek.
Soğanı ve sarımsağı yemeklik doğrayıp zeytinyağı ile soğanlar pembeleşene kadar güveç tenceresinde kavurun. İrice doğranmış biberleri katın. Salçayı ekleyip bir süre daha kavurun. Domatesleri küp küp doğrayıp tencereye ilave edin. minik minik doğranmış pastırmaları ve tuzu ekleyin.
Tencereye fasulyeleride suyuyla beraber ilave edin.Ağzını folyo ile kapatıp en küçük ocakta fasulyeler pişene kadar kısık ateşte pişirin.(ben en küçük ateşte 40 dakika kadar pişirdim)Pişen fasulyeyi 200 derecelik fırında 5 dakika bekletip servis yapıyoruz afiyet olsun..
Fasulyeyi sodalı suyla ıslatırsanız daha lezzetli oluyormuş yeni öğrendiim bende sizinde bilginiz olsun..
PİRİNÇ PİLAVI
Memlekette biz pilavı daima nohutlu pişiririz. Ama ben hem fasulye hem de nohut ikise de bakliyat olmasın diye pilavı tel şehriyeli pişirdim.
Malzemeler:
2 su bardağı pirinç
2 yemek kaşığı tel şehriye
tavuk suyu veya bulyon
tereyağ (olmassa olmaz:)
ayçiçek yağı
tuz, su
Yapılışı:
pirinçleri pişirmeden yarım saat önce sıcak suda ıslıyoruz. Daha sonra tencereye tereyağ ve ayçiçek yağını alıp tel şehriyeleri kavuruyoruz. sarı renge dönen şehriyelerin üzerine süzmüş olduğumuz pirinçleri de ekleyip tane tane olana dek kavuruyoruz.
dah sonra üzerine tuz ve bulyonumuz ekleyip 1-2 dk. daha kavurduktan sonra kaynar suyumuzu ekliyoruz.ağzını kapatıp hiç karıştırmadan suyunu çekmesini bekliyoruz.Eklediğiniz su eğer az gelmişse biraz daha ekleyip pişiriyoruz.
İYİ BİR PİLAV İÇİN PÜF NOKTALARI:
1 Pirinci mutlaka ıslatın.
2 Yağda tane tane olana kadar kavurun
3 Suyunu ekledikten sonra asla karıştırmayın
4 Ocaktan aldıktan sonra ağzını bir bezle kapatıp 15-20 dk.dinlendirin ondan sonra karıştırın pilavınız tane tane olacak.
5 Su koymayla ilgili bir şey söyleyemiyorum çünkü ben hiç ölçülü yapamıyorum. Hep göz kararı.Artık orası size kaldıı.
Ben bunları uygulayınca pilavım harika oluyo herkese tavsiye ederim...
27 Mart 2010 Cumartesi
ZEYTİNYAĞLI ISPANAK KÖKÜ

Malzemeler:
1 kg.ıspanak kökü
1 soğan
3 diş sarımsak
2 sivri biber
2 domates
3 yemek kaşığı pirinç
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
nar ekşisi, tuz,
2 küp şeker
yarım limon suyu
Yapılışı:
tencereye sırasıyla yemeklik doğradığınız soğan, sarımsak ,biberleri ardından ıspanak köklerini ,doğranmış domatesleri ve en üste de pirinçleri serpiştirin.Ayrı bir kapta 2 su bardağı suya zeytinyağını, salçaları,tuz, şeker ,nar ekşisinikoyup karıştırın ve tencerede ki malzemelerin üzerine dökün. Ve tencereyi ocağa koyup kaynatın kaynadıktan sonra altını kısın hafif ateşte suyunu çekene kadar pişirin.
Ekiliğini ve salça oranını azaltabilirsiniz.Ben salçalı ve ekşi yemeklari çok severim.o nedenle salça biraz size fazla gelebilir...
Not: bütün malzemeler çiğ konacak.Ben zeytinyağlı yemekleri böyle yapıyorum.
PEYNİRLİ ÇITIR BÖREK

Aslında bu böreğin orjinal tarifi peynirle tabi ben rahat dururmuyum içine peynir dışında ıspanak ve sucuk kattım tarif için sizi arkadaşım azumutfak'taya yönlendiriyorum. çok güzel ve çıtır oldu. Hem azumutfak hemde benim ellerime sağlık.
26 Mart 2010 Cuma
Akşama Ne Pişirelim-6
Bu akşam evde bayram yapmak istiyorum. Oktay Usta'nın kitabında geçen gün bir tarif gördüm. Ispanaklı kıymalı harçlı , beşamel soslu, kaşarlı börek. Eminim çok güzel olacaktır. Ben yanlız kıymalı ıspanaklı harç yerine pırasalı ıspanaklı harç kullanacağım.
http://durutarifler.blogspot.com/2010/03/ispanakl-mengen-katmeri.html
Krep hamuru yapıyoruz. Beşamel sos yapıyoruz. İç malzemesini hazırlıyoruz ve 1 tabakta kaşar rendesi hazırlıyoruz. Yaptığımız krebi bir tepsiye koyuyoruz. Üstüne iç malzeme, sonra beşamel sos, üstüne de kaşar koyuyoruz. Bunu 8 kat yapıyoruz. Sonra fırını veriyoruz. Eminim yeme de yanında yat bir yemek olacaktır. Gerçi buna yemek de denmez ya. Bakalım akşam göreceğiz
AYRI GAYRI
Hatırla Sevgili dizisinin kadife sesli meçhul şarkıcısı hani ağla yaralı kalbim diyen kişi işte ATAKAN. Resmi sitesinden tüm albümünü dinleyebilirsiniz. Son günlerde bu şarkıya taktım çok hoşş siz de dinleyin istedim.
Çikolatalı Rulo Pasta
Çikolatalı Rulo Pasta
Malzemeler
4 yumurta1 su bardağı şeker1.5 su bardağı unVanilyaKabartma tozu
İçine dilediğiniz meyve veya fındık,ceviz1 paket çikolatalı sos ya da2 su bardağı süt2 çorba kaşığı nişasta2 çorba kaşığı kakao1 çay bardağı toz şeker
Yapılışı4 yumurtayı bir fiske tuzla köpük köpük olana dek çırpın. Şekeri ekleyip iyice köpürtün,kalan toz malzemeleri eleyerek karıştırın. Yağlı
Çikolatalı Rulo Pasta
Çikolatalı Rulo Pasta
Malzemeler
4 yumurta1 su bardağı şeker1.5 su bardağı unVanilyaKabartma tozu
İçine dilediğiniz meyve veya fındık,ceviz1 paket çikolatalı sos ya da2 su bardağı süt2 çorba kaşığı nişasta2 çorba kaşığı kakao1 çay bardağı toz şeker
Yapılışı4 yumurtayı bir fiske tuzla köpük köpük olana dek çırpın. Şekeri ekleyip iyice köpürtün,kalan toz malzemeleri eleyerek karıştırın. Yağlı
25 Mart 2010 Perşembe
BU YASTIKLAR SİZİN OLABİLİR?
KIZARMIŞ MANTAR ve TAVUK KANATLARI

Malzemeler:
10 adet tavuk kanadı ve ya baget
1 yumurta
pane harcı
kızartmak için yağ
Yapılışı:
öncelikle tavuklarımızı haşlıyoruz yanlız çok fazla değil 15- 20 dak. daha sonra suyunun süzlmasi için tavukları süzgeçe alıyoruz. bir yandan da panelemek için harcımızı hazırlıyoruz.illaki hazır pane harcına gerek yok.
Ben kurutulmuş olan ekmekleri robotta çekip köfteler için galeta unu haline getiriyorum. Sizde panelemek için bu unu kullanabilirsiniz. içine karabiber, tuz istediğiniz baharatları koyarak paneleyebilirsiniz.
Neyse biz tarife dönelim. Tavukları önce çırpılmış yumurtaya ardından da pane harcına bulayıp kızgın yağda altın sarısı olana dek kızartın.
önce mantarları kızartırsanız daha güzel olur. Çocukların severek yiyeceği tavuk kanatlar oldu değil mi?
Şimdi ne gerek var dışarda yemeye işte size ev ekonomisii...
24 Mart 2010 Çarşamba
Elmalı Tart
- 2 yumurta,
- 125 gr tereyağ,
- 1 çay bardağı sıvı yağ,
- 1 su bardağı toz şeker,
- vanilya ve kabartma tozu,
- alabildiği kadar un (yaklaşık 4 bardak kadar)
- 4 orta boy elma
- 4 yemek kaşığı şeker
- 1 yemek kaşığı tarçın
- 1 tatlı kaşığı zencefil
- Tüm tart hamurunu kararak orta serlikte bir hamur elde ediyorsunuz. Hamuru yaptıktan buzdolabında dinlendirseniz çok daha güzel olur.
- Hamuru yuvarlak borcama elinizle bastırarak yayıyorsunuz. Üstüne çatalla delikler açıyorsunuz.
- Elmaları dilimler halinde kesip, şekerle tavada bir süre karamelize ediyorsunuz. Üstüne zencefil ve tarçında ekleyip, altını kapatıyorsunuz.
- Tartın üstüne elmaları dizip, 170 derece fırında yaklaşık 25-30 dakika pişiriyorsunuz. Soğuduktan sonra üstüne pudra şekeri döküp servis yapabilirsiniz.
Akşama ne pişirelim - 5
Bu akşam bizde yayla çorba ile
http://durutarifler.blogspot.com/2008/06/yayla-orbas.html
Kıymalı kapuska yemeği var. Burun kıvırdığınızı görür gibiyimmm. :PPP
Herkesin çok sevmediği ama bizim evde çok sevilen bir yemektir kapuska.
Kapuska tarifi sitede yokmuş. Bir ara yayınlarım inşallah.
Fırında Brüksel Lahanası

Hayatımızı yenilemek, eksiklerimizi tamamlamak, yepyeni bir evi sıfırdan kurmak...
Kaçış planları yapmak sonra..
Ayvalık düşleri kurmak, gidemediğimiz / göremediğimiz nice cennet köşeyi düşünmek bir yandan..
Annemin evine uçup, kucağına konacağım, sofrasına oturacağım bir kısacık haftasonunu hayal etmek diğer yandan...
Umutlanmak için çok sebebim var, bahar geldi diye değil. :)
Tezgahlarda bahar sebzelerini görmeye başladığımız bugünlerde, ben de çok sevdiğim kış sebzelerini son kez pişirme telaşındayım. Yine onlardan biri olan brüksel lahanası ile ilk kez bir fırında pişirme denemesi yaptım. En çok sotesini seviyoruz gerçi ama fırında pişen beşamel soslu tüm sebzeler gibi bu da çok leziz oldu. Hatta sosu biraz fazlaca olduğu ve gerçek sütle yapıldığı için tadına da doyulmadı.
Siz de kış sebzelerini son bir kez pişirmeyi düşünüyorsanız, brüksel lahanasıyla vedalaşmak için bu yemeği tavsiye ederim. Eğer sebzelerinizi önceden haşlayıp hazırlarsanız, işten eve dönünce bile çabucak hazırlanabilen bir yemek. Yanına bir çorba ve salatayla harika bir öğüne dönüşüyor...
Malzemeler
- 1/2 kg (1 paket) brüksel lahanası
- 1/2 lt süt
- 2 çorba kaşığı un
- 3 çorba kaşığı tereyağı
- 3 diş sarımsak
- 1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
- Tuz, karabiber, pul biber

Yapılışı
- Brüksel lahanalarını ayıklayın, yıkayın. Kök kısımlarındaki sert yerleri kesin, büyük olanların içinin de pişmesi için üzerlerini artı şeklinde derince çizin.
- Derin bir tencerede su kaynatıp tuz ekleyin. Brüksel lahanalarını suya koyarak 10 dk kadar pişirin, daha sonra soğuk sudan geçirip suyu iyice süzülene kadar süzgeçte bekletin.
- Başka bir tencerede tereyağını eritin, sarımsakları dilimleyip ekleyin. Biraz çevirdikten sonra unu ekleyip karıştırın. Bir yandan hızlıca karıştırarak soğuk sütü ekleyin ve koyu kıvamlı bir sos olana dek karıştırarak pişirin. Kaynadıktan sonra tuz ve karabiber ekleyip ocaktan alın.
- Borcama brüksel lahanalarını dizin. Büyük olanları birkaç parçaya kesebilirsiniz. Üzerine kaşarın yarısını serpin ve beşamel sosu gezdirin. En üste de kalan kaşar peynirini serpin. Dilediğiniz kadar pul biber serpebilirsiniz, biz çok acı sevmediğimiz için süsleyecek kadar serptim.
- 180 derece ısıtılmış fırında pişmeye bırakın. Bir süre sonra ısıyı 200 dereceye yükseltip üzerini iyice kızarttıktan sonra fırından alabilirsiniz.

23 Mart 2010 Salı
ÖDÜLÜM :)
çoook teşekkür ederim kızlar çoook...Beni mutlu ettiniz:)
Bu ödülün bazı kuralları varmış. Bunlardan birincisi "Sizi ödüllendirene teşekkür edin" ve "Sizi ödüllendirenin linkini yayınlayın".
Diğer şartları ise;
-Ödülün logosunu yayınlayın.
-7 yaratıcı blogger ödüllendirin ve linklerini yayınlayın.
-Ödüllendirdiklerinizi haberdar edin.
-Kendiniz hakkında 7 ilginç şey yazın..
Zeynep Hakkında 7 ilginç Şey:
-Karşımda biri kaşınmaya başlarsa uyuz gibi bende kaşınırım onunla birlikte:)))
-Yanımda çekirdek yenilmesinden hiç hoşlanmam,eğer ben de yiyiyorsam sorun yok ama:))))
-Panik bir yapım vardır,birşeyi düşününce hemen olsun isterim,sabırsızımdır,heyecanlıyımdır:)
-Seslere karşı hassasiyetim vardır,duyduğum sesi kolay kolay unutmam:)))
-Asla ama asla kavun yemem,evime de sokmam:)))
-Güleryüzümü kimseden esirgemem,sıcak kanlıyımdır,pozitifimdir:)
-Hemen herşeyden 2 tane alırım:) sanırım ikizler burcu olmamdan kaynaklanıyor:)))
Bu ödül sayesinde hiçte ilginç bir tip olmadığımı da öğrenmiş oldum:))) insanın kendini anlatması zormuş meğer:)))) benden şimdilik bu kadar:)
Ben de bu ödülü yorum yazan ilk 7 kişiye vermek istiyorum:)))))
Hepinizi seviyorum ve öpüyorummmm vee
Çikolata Tadında Günler Diliyorumm:)
TAZE BAMYA

Bu derindondurucu ve mikrodalganın bizlere sunduğu kolaylıklar saymakla bitmiyor. İşte size yine anneciğimin yazdan hazırlayıp göndermiş olduğu dondurulmuş bamyalar. Ekşili ve acılı ne güzel oluyoo anlatırken bile insanın ağzı sulanıyoo. Neyse size tarifi vereyim ben .....
Malzemeler:
1 soğan
2 sivri biber
2 domates
1 adet tavuk göğsü
1 paket dondurulmuş bamya
2 yemek kaşığı salça
1 yemek kaşığı biber salçası
Tuz, karabiber, pulbiber, su
Yapılışı:
öncelikle tavuk etini küçük küçük doğrayıp yağda kavuruyoruz.sonra sırasıyla soğan, biber, domates, salçaları ve baharatları ekleyip karıştırıyoruz. bamyaları da ekleyip üzerine su katıyoruz ve kaynamaya bırakıyoruz. kaynadıktan sonra ocağı kısıp hafif ateşte bamyalar pişene kadar kaynatıyoruz. Üzerine limon suyu sıkıp sıcak sıcak servis ediyoruz. (siz salçaları isterseniz azaltabilirsiniz. ben yemeği biraz salçalı severim de:)
İsterseniz 2 tane havuç doğrayabilirsiniz.Çocuklar için daha besleyici olması açısından...
BALKABAĞI TATLISI

Akşamdan temizleyip şekere yatırdığımız kabakları sabah orta ateşte bıraktığı suyu çekene kadar pişiriyoruz.
soğuduktan sonra ceviz ve fındıkla süsleyip servis yapıyoruz.
NOT: Ben genelde kabağı tıpkı reçel yapar gibi şekerde bekletiyorum. Ama siz vaktim yok diyorsanız su ekleyip pişirebilirsiniz.
babannem 'eskiden biz kabağa hiç şeker eklemezdik adı üstünde bal gibi olurdu.şimdiki kabakların tadı yok' diyor.
MİKRODALGADA MANTAR.....

Mantarın yapılışı: doğramış olduğumuz mantarları kızgın yağda kavuruyoruz. üzerine yazdan hazırlamış olduğumuz domtes sosunda 2 kaşık ekleyip pişiriyoruz. karabiber, pul biber, tuz ekleyip ısıya dayanıklı bir kaba döküyoruz.Üzerine en son rendelemiş olduğumuz kaşarı da ekleyip mikrodalganın en yüksek devrinde 3 dk. tutup çıkarıyoruz. İşte bu kadar basit. Afiyet olsun...
22 Mart 2010 Pazartesi
Ayva Kompostosu
Akşama Ne Pişirelim -4
Ben bu akşam komşum İnci'nin annesinin Gemlik tarafından topladığı (sağolsun kendisi ) çeşitli otlardan yapılmış bir ot yemeği ve domates çorbası yapacağım.
Ot yemeği için
Soğan, sarımsak, salça ve ot , çok az da su ( 1 su bardağı kadar) . Su koyuyorum çünkü sap kısımlarını da koyacağım yemeğe. Pirinç koymayacağım.
Domates çorbası
http://durutarifler.blogspot.com/2008/03/domates-orbas.html
Ot yemeği
http://durutarifler.blogspot.com/2010/04/bursa-gemlik-tarafndan-toplanan-otlar.html
20 Mart 2010 Cumartesi
Klasik Patates Salatası
MALZEMELER:
Dilediğiniz kadar,
Haşlanmış ve küp küp doğranmış patates
maydanoz
dereotu
salatalık
kırmızı biber
çarliston biber
kornişon turşu
mısır
kapari çiçeği
zeytinyağı
limon
tuz
YAPILIŞI:
Bütün malzemeleri minik minik doğrayıp,genişçe bir kaseye alıyoruz,
limon,tuz ve zeytinyağını karıştırıp salatamızın üzerine döküp,dikkatlice karıştırıp servis yapıyoruz.
AFİYET , BAL OLSUN
SEVGİLER, ÖPÜCÜKLER
ÇİKOLATA TADINDA GÜNLER:)))
19 Mart 2010 Cuma
PATATESLİ PAY

Yapılışı
3 ymurtayı mikserin en yüksek devrinde 2-3 dk. çırpın. 1 su bardağı sıvıyağ, 1 su bardağı yoğurt, 1 tatlı kaşığı, tuz, pul biber ve karabiber ilave edip çırpın.
3 orta boy patatesi küp küp doğrayın. ve karıştırın.
1.5- 2 su bardağı unu ve kabartma tozunu da ilave edip karıştırın.
tepsiye döküp üzerine susam serpin. 180 derece de üzeri kızarana kadar pişirin.
YENİ IZGARAM VE AKŞAM YEMEĞİMİZ
şehriye çorbası
cacık
tavuk ve ciğer şişin yanında olmassa olmazım soğanlı mevsim salata
muhteşem soslu çöp şişler
bulgur pilavı
közlenmiş domates ve biberler
veeee tabağımızın son haliii
Patates Çorbası

Kış günlerinde çorbasız sofraya oturulmadığı gibi, elbette her mevsim yemeğe çorbayla başlamayı tercih edenler de vardır. Mutfaklarımızın klasiklerinden mercimek, şehriye, yayla, tarhana gibi çorbaların dışında, özellikle sebzelerle yapılan çorbalar çeşitlemeye açık olmaları bakımından bugün ne çorbası pişirsem sıkıntınızı kolaylıkla ortadan kaldırabilir. Hemen hemen her sebzeden çorba yapabilirsiniz çünkü. Blender gibi bir kolaylık varken elimizin altında, kim çorba yapmaya üşenir? Keyfinize göre ister sade yaparsınız, ister süt ekler, krema ekler, sevdiğiniz baharatlarla çeşnilendirir, üzerine yağ yakar, bazen peynir rendeler, kıtır ekmek hazırlar, servis edersiniz..
Ben bu kez patates çorbası yaptım. Sebzeyi sevmeyenler bile patatese hayır demezler, nedense? O da bir sebzemiz değil mi:) Onunla yapılan her yemek gibi çorbası da çok güzel oluyor. Ben de epeydir yapmamıştım, geçenlerde karıştırdığım bir kitapta tarifini görünce yapayım dedim. Nil Eldem'in Ayışığı Sofraları'ndan. Kitaptaki ölçüler benim yaptığımın 2 katıydı, yazacağım ölçülerle 5 porsiyon çorba çıkıyor. Bizim için yeterli oldu.
Malzemeler
- 4 adet orta boy patates
- 1 adet orta boy kuru soğan
- 1/2 çorba kaşığı un
- 2 çorba kaşığı sıvıyağ
- Tuz, karabiber
- 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
- 4 su bardağı sebze suyu (bende yoktu sade su kullandım)
Yapılışı
- Patatesleri ve soğanı küp doğrayın, 1 kaşık sıvıyağla birlikte derince bir tencere içine alın. Tahta kaşıkla arada karıştırarak 5 dk kadar kavurun.
- Unu serpin, tuz ve karabiber ekleyin, karıştırın.
- Sebze suyunu ya da sade suyu ekleyin, kaynayıncaya kadar karıştırın. Kaynayınca kapağını kapatın, ocağı kısın ve yaklaşık yarım saat kadar pişirin.
- Sebzeler iyice yumuşayınca blenderdan geçirin. Tuzunu kontrol edin.
- Kalan 1 kaşık sıvıyağı ufak bir tavada ısıtın, kırmızı biberi ekleyip ocağı hemen kapatın. Kaselere aldığınız çorbanın üzerine yağ gezdirin, kıtır ekmekle birlikte servis yapın.

Kıtır ekmekleri hiç yağ kullanmadan hazırlayabilirsiniz. Tost ekmeklerini (ben çok tahıllı olanları seviyorum bu aralar) küpler halinde dilimleyin, küçük bir tepsiye koyun ve 150 derece ısıtılmış fırına verin. Yaklaşık 10 dk yeterli.. Artanları bir poşete koyarak ertesi gün kullanabilirsiniz, kıtırlıklarından birşey kaybetmezler.
Çok basit ve lezzetli bir çorba daha eklenmiş oldu arşivimize böylece...
18 Mart 2010 Perşembe
Bloğum Bu Gün 2 Yaşında. 3. Yaşından Gün Alıyor
17 Mart 2010 Çarşamba
Protein tamamlama ve protein fazlaligi uzerine
1900’lerin basinda laboratuvar fareleriyle yapilan bir deneyde farelerin bazi besinleri yediklerinde cok hizli buyudukleri gozlendi. Farelere beslenen tum gidalar icinde yumurta en hizli buyumeyi sagladi. Bu yuzden de yumurta, protein tanimi yapilirken esas ve “tam” kabul edildi. Diger besinler de yumurta esas alinarak degerlendirilmeye baslandi. Bitkisel proteinin eksik oldugu ve besin eslestirme yontemiyle proteini tamamlamak gerektigine dair inanis ise 1971’de Frances Moore Lappe’nin kaleme aldigi ve cok satan “Diet for a Small Planet” (“Kucuk Bir Gezegen icin Beslenme”) kitabi ile yayildi. Oysa Frances Moore Lappe, kitabinda hayvan eti yemeden de yasanilabilecegini ve insnalarin bitkisel besinlerden beslenmesi gerektigini savunuyordu. Seneler boyu beslenme uzmanlari bile bu goruslerle egitildi. Ancak Frances Moore Lappe, kendi kitabinin onuncu yil baskisinin onsozunde soyle diyor: “ Diet for a Small Planet’i ilk kaleme aldigim 1971 senesinde, insanlarin etsiz de iyi yasayabilecegi fikri bugunkunden cok daha tartismaliydi. Protein kombinasyonu yaparak, ete esit protein icerigi elde edebilecegimizi gostererek, doktorlara ve beslenme uzmanlarina insanlarin etsiz veya dusuk etli beslenme tarzlariyla da iyi yasayabielcegini kanitlamam gerektigini hissettim. Bugun bu tur beslenme tarzlariyla iyi yasanabilecegini cok az kisi tartisir. Aslina bakarsaniz, artan sayida saglikci tam da saglik nedeniyle daha az et tuketimini tavsiye ediyor. 1971’de protein tamamlamayi vurguladim cunku yeterince protein almanin tek yolunun (cok fazla kalori almadan) hayvansal proteine esdeger bir protein yaratmak olduguna inaniyordum. Etin yuksek kaliteli protein almanin tek yolu olduguna dair soylenceyle savasirken baska bir soylenceyi desteklemis oldum. Yeterince proteini et olmadan elde edebilmek icin besin seciminde belli bir ozen gosterilmesi gerektigi izlenimini verdim. Aslinda benim dusundugumden cok daha basitmis. Uc onemli istisna haricinde bitkisel beslenme sonucu protein eksikligi gorulme ihtimali cok dusuktur. Bu uc onemli istisna meyve ve bazi koklere (tatli patates ve kasava gibi) ve abur cubura (rafine un, seker ve yag) dayanan beslenme tarzlaridir. Iyi ki dunyada goreli az insan neredeyse tum kalorilerini bu sekilde aldiklari beslenme tarzlariyla gecinmeye calisiyor. Diger tum beslenme bicimlerinde, eger insanlar yeterince kalori aliyorsa yeterince protein aldiklari da neredeyse kesindir.”
Protein eksikliginden degil protein fazlaligindan endiselenmek gerekir
1995’te Vegetarian Times’taki bir makaleye yaptigi aciklamada USDA’e bagli beslenme uzmani Anne Shaw, protein eksikligi gorulmeyeli cok oldugunu ve kendisinin protein eksikliginin semptomlarina kitaptan bakmasi gerektigini soylemistir. New York Universitesi ogretim gorevlisi ve unlu beslenme kitaplari yazari Marion Nestle de “Artik proteinden bahsetmiyoruz, cunku cocuklarda bile bir sorun degil” eklmistir “Proteinden bahsediyorsak o da fazla protein iceren beslenme tarzlarinin zararindan bahsetmek icindir. Yeterince protein almak sadece yeterince kalori alma meselesidir.”
Kendinizi enerjisiz hissediyorsaniz bunun nedeni buyuk ihtimalle proteini az tuketmeniz degildir. Oncelikle yeterince kalori aldiginizdan emin olun. Vucudun enerjiyi proteinden degil karbonhidarattan aldigini da unutmayin. Proteinler yapitasi olarak kullanilir, vucudun yenilenmesi, buyumesi ve onarimi icin, fazlasi ise yag olarak depolanir veya disari atilir. Asiri protein alimi sonucunda olusan protein fazlaliginin karaciger yaridmi ve bobrekler yoluyla disari atilmasi gerekir. Surekli olarak fazla protein almak da vucuttaki bu iki organi ozellikle yorar ve hastaliklara sebebiyet verir. Fazla hayvansal protein ayrica vucuttan kalsiyumun cekilmesine neden olur ve artrit gibi hastaliklara sebebiyet verir. Kanser turu hastaliklarda ise hayvansal gidalarin etkisi kesinken direkt olarak hayvansal proteinin neden olduguna dair bir kanit yoktur. Ancak su bir gercektir ki hayvansal urunle beslenelerde kanser oranlari daha yuksek cikmaktadir.(Ingilizce bilenler icin cok yararli bir video:http://www.vegsource.com/news/2010/01/meat-dairy-cause-cancer-video.html)
Sonucta, eger cesitli besinlerle besleniyorsaniz, gun boyunca ve gunler boyunca ayni seyi yemiyorsaniz, abur cuburla beslenmiyorsaniz ve yeterince kalori alip kendinizi enerjik hissediyorsaniz protein hakkinda kafa yormayi bir kenara birakip keyfinize bakin. Butun arastirmalarimdan benim aldigim ders budur. Bir dahaki “Ama sen proteini nereden aliyorsun?” sorusuyla karsilastiginizda bunu hatirlarsiniz umarim.
16 Mart 2010 Salı
SEBZELİ BÖREK

Yapılışı basit ve çok lezzetli bir börek oldu.
Malzemeler:
4 yufka
1 şişe soda
2 yemek kaşığı yoğurt
1 su bardağı süt
sıvıyağ
İç Malzemesi;
2 adet pırasa
1 adet kabak
1 adet havuç
2 adet sosis
3-4 adet kornişon turşu
2 yumurta
Yapılışı:
İlk olarak pırasaları minik minik doğrayıp yağda kavurun üstüne rendelemiş olduğunuz kabak ve havuçu dilimlemiş olduğunuz sosis ve turşuları da ekleyip kavurmaya devam edin. tuz karabiber de ilave edip ocaktan alın soğumaya bırakın.
ayrı bir kapta yoğurt, süt, soda, yumurta ve sıvıyağı karıştırın. tepsinin altına yufkanın bir tanesini serip diğer bir yufkayıda parçalara ayırıp sütlü karışama batırarak tepsiye gelişi güzel serin daha sonra iç mlazemeyi yufkanın arasına serin.
diğer 2 yufkayıda karışıma batırarak tepsiye dizin.tüm yufkalar bittikten sonra böreği dilimleyin ve aratn sütlü harcı dillerin arasına dökün.yarım saat yada bir saat bekletip fırına verin .isterseniz üzerine susam , çörekotu serpe bilirsiniz.
NOT:Pıralar tamamen içindeeriyo ve müthiş bir tata oluyo. çocuklar için güzel bir börek. benim ufaklık çok sevdi...
PAZILI MANTARLI BÖREK
Tarifi sevgili Hünerli mügeye ait. Bu güzel lezzeti bize kazandırdığı için iki kere teşekkür ederim:)
Büyük bir keyifle hoplaya zıplaya hazırladım böreğimi veee pişirmek için sıcak fırına verirken, kolumu da bir güzel nasıl oldu, ne oldu anlamadan yaktımmm:(
üzerimde de tişört vardı:( kolum çıplaktı,fırına yapıştım kaldım resmen:(((
çekemedim kolumu:)))kolumdaki tüyler erimiş inanın:)))
çok büyük bir yanık olmadı ama yine de 2 gün titreye titreye gezdim ortalıkta:( neyseki şimdi daha iyi gibi,en azından acımıyor,alıştım:)
yanık acısı da acı oluyormuş yani, resmen uf oldum valla:))) gözümden iplik iplik düştü yaşlar:(((ah ahh çok acılar çektim:) Ama yine de acılarım böreğimin lezzetine gölge düşüremedi:))) Afiyetle yedik bacımla:)))
Tavsiye ederim hafif ve güzel bir börek oldu:)
Benden son haberler şimdilik bunlar:)))
Cumartesi de çooook önemli bir işim çıkmadığı sürece bruncha katılacağım, bilginize:)çıkın çıkın gelin sabah çayımızı beraber içelim:)))
MALZEMELER:
1 Demet pazı
1 paket mantar
1 adet orta boy soğan
3-4 yemek kaşığı sıvıyağ
tuz,karabiber
1 yemek kaşığı soya sosu (ben ekledim)
3 Adet yufka
yufkalara sürmek için sıvıyağ
üzerine sürmek için yumurta sarısı
süslemek için,
susam ve çörek otu
YAPILIŞI:
Soğanı yemeklik doğrayalım ve sıvıyağda doğradığımız mantarlarla beraber kavurmaya başlayalım.
Pazıların saplarını da minik minik doğrayıp soğana ilave edip ve kavurmaya devam edelim..
Kavrulduktan sonra doğradığımız pazı yapraklarını da ilave edip ve kavurmaya devam edelim.
Tuzu ve karabiberi,soya sosunu da ekleyelim karıştıralım ve tataaaaa harcımız hazır:)
Yufkayı 4 ' e bölelim. Toplam 12 adet üçgenimiz olacak. fırça yardımı ile azıcık sıvıyağ sürelim üçgenlere. Geniş kenarına harcımızdan koyup, kalın kalın saralım.
Yağlı kağıt serdiğimiz tepsiye dizip,üzerlerine yumurta sarısı sürüp, susam ve çörek otu ile süsleyip üzerleri kızarana dek pişirelim.
AFİYET, BAL OLSUN
SEVGİ DOLU ÖPÜCÜKLER
Akşama Ne Pişirelim - 3
Bu akşam buharda pişirdiğim brokoli ve karnabahardan (dün akşam hazırlamıştım. ) şöyle bir menü var :
Karnabahar ve brokolinin bir kısmı ile fırında brokoli ve karnabahar yemeği (Çok lezzetli oluyor. Çünkü içinde krema var ne yazık ki :)))
http://durutarifler.blogspot.com/2008/03/frnda-brokoli-ve-karnabahar.html
Brokolinin az bir kısmı ile brokoli çorbası
http://durutarifler.blogspot.com/2008/03/brokoli-orbas.html
Afiyet olsun.
15 Mart 2010 Pazartesi
HEDİYELERİM GELDİİİİİİ
Kıbrıs Tatlısı - Galeta Unlu, Hindistan Cevizli Tatlı
- 4 yumurta
- 1 su bardağı şeker
- 1 su bardağı hindistan cevizi
- 1 su bardağı kırılmış ceviz
- 1 su bardağı galeta unu
- 1/2 su bardağı sıvıyağ
- 1 paket kabartma tozu
- 1 portakal kabuğu rendesi
- 1 bardak şeker
- 1.5 bardak su
- 1 lt süt
- 1 bardak nuğday nişastası
- 1 bardak şeker
- 1 paket vanilya
- 1 paket krem şanti
- Önce şerbeti yapın. Şerbetin soğuması lazım. Kek de ılındıktan sonra üstüne soğuk şerbet dökülecek.
- Kek için önce yumurta akları ile şekeri çırpın. Daha sonra tüm malzemeyi karıştırın ve yağlanmış büyük borcama dökün. 170 derecede 25 dakika kadar pişirin.
- Ilınan kekin üstüne şerbeti dökün.
- Krem şanti hariç tüm muhallebi malzemelerini karıştırın. Tencerede pişirin. Göz göz olunca kaparın ve üstüne toz krem şantiyi dökün. İçine el blendırını daldırın. En az 5 dakika sürekli çırpın.
- Soğumuş tatlının üzerine ılınmış muhallebiyi dökün. Soğuyunca üstünü hindistan cevizi ile süsleyin. İsterseniz narda yakışıyor.
Tam Tahıllı Krep

Beni en çok krep şımartır. Pazar sabahları aklıma geldiğinde, özlediğimde yapar, sonra da kendimi tutamaz, tabaktakiler bitene kadar yerim. Halbuki ertesi güne de kalabilir, tekrar yağsız tavada ısıtılıp pek de güzel yenir. Ama beni kim tutabilir? Öncelik beyaz peynirindir, bazen ona haşlanmış yumurta da eklenir, sonra sıra Chokella'ya gelir. İp de zaten orada kopar. :)
Bu incecik krepler dün değil, bir önceki Pazar kahvaltısında yapıldı. Dün sıra patatesli poğaçalarındı.. Kreplere tekrar ne zaman sıra gelir bilmem ama evde aile boyu Chokella varken, dibini görmeden önce tekrar yapmakta fayda var diye düşünüyorum!
Aslında daha önce de bir krep tarifi vermiştim. O tarifteki gibi ara sıcak hatta ana yemek olarak da değerlendirebilirsiniz çünkü kreplerinizi. Ama galiba daha çok kahvaltıya yakışıyor. Bu kez her zamankinden biraz farklı bir krep yaptım, öyle olunca da tarifi mutlaka paylaşmak istedim. Bu oldukça sağlıklı ve lezzetli bir krep, çünkü tam tahıllı.. Siz şeytana uyup içine zararlı şeyler sürmezseniz gerçekten sağlıklı. :)

Tarifle 7 krep elde edileceğini yazmış Clara, ama benim 5 krebim oldu, belki kullandığınız tavanın ebadına göre değişir. Tavayı yağlamanıza gerek yok, zaten hamurunda yağ var. Ama ilk krep hamurunu dökmeden önce tavayı çok iyi ısıtmanızı tavsiye ederim, zira çok narin oluyorlar ve özellikle ilk krep çevirirken parçalanabiliyor. Bir diğer notum da, bu krepte yumurta yok. Belki narinliği de bu yüzden. Yumurta ile problemi olanlar için ideal, hatta soya sütü kullanılırsa veganlar için de...
Malzemeler
- 1/2 su bardağı tam buğday unu
- 1/2 su bardağı tam çavdar unu
- 1/4 su bardağı + 1 çorba kaşığı kepek (eğer kullanmazsanız aynı oranda tam buğday unu)
- 1 çorba kaşığı keten tohumu
- 1/2 su bardağı yağsız süt veya soya sütü
- 1 su bardağı su
- 1/2 çay kaşığı tuz
- 2 çorba kaşığı zeytinyağı
Yapılışı
- Tüm malzemeyi çırpma teliyle iyice karıştırın. Eğer koyu olursa su ekleyebilirsiniz. Hamurun kek hamurundan daha akıcı kıvamda olması gerekiyor. Dilerseniz geceden hazırladığınız hamuru üstü kapalı olarak buzdolabında bekletip sabah pişirebilirsiniz.
- Yağsız krep tavasını iyice ısıtın. Bir çorba kepçesiyle tavayı kaplayacak kadar hamur alıp dökün ve hamurun yayılmasını sağlayın.
- Orta ateşte bir yüzünü pişirdikten sonra spatulayla (ben tavada krep hoplatabilenlerden değilim, yapabilenlere takdirlerimi sunarım:) çevirip diğer yüzünü de pişirin.
- Pişen krepleri düz bir tabağa alarak az ısıtılmış fırında bekletin ki servise kadar soğumasınlar.. Sonra da içine dilediğiniz malzemeyi koyarak tadını çıkarın...

Tavsiye mi? Chokella sürün, üzerine bir ufak yerli muzu koyun, hindistan cevizi serpin, rulo yapın ve dilimleyin... Nerede kaldı bu krebin sağlığı demeyin, Pazar kahvaltıları bizim hayattan çaldığımız anlar değil mi?
14 Mart 2010 Pazar
Krem Karamelli Kek
Krem Karamelli Kek
Malzemeler
Yarım su bardağı toz şeker (karamel için)
Krem Karamel
2.5 su bardağı süt
3 yemek kaşığı toz şeker
4 yumurta
Vanilya
Portakal veya limon rendesi
Kek
3 yumurta
1.5 su bardağı un
1 su bardağı toz şeker
2 yemek kaşığıo kakao
Yarım su bardağı süt
Yarım su bardağı sıvı yağ
Kabartma tozu
Vanilya
Portakal veya limon rendesi
Yapılışı
Hazırlaması biraz
Krem Karamelli Kek
Krem Karamelli Kek
Malzemeler
Yarım su bardağı toz şeker (karamel için)
Krem Karamel
2.5 su bardağı süt
3 yemek kaşığı toz şeker
4 yumurta
Vanilya
Portakal veya limon rendesi
Kek
3 yumurta
1.5 su bardağı un
1 su bardağı toz şeker
2 yemek kaşığıo kakao
Yarım su bardağı süt
Yarım su bardağı sıvı yağ
Kabartma tozu
Vanilya
Portakal veya limon rendesi
Yapılışı
Hazırlaması biraz
13 Mart 2010 Cumartesi
YAŞASIN İLK BLOG ÖDÜLÜMÜ ALDIMMMM
*sizi ödüllendirene teşekkür edin,
*size ödülü gönderenin linkini yayınlayın,
*ödülün logosunu yayınlayın,
*7 yaratıcı blogger ödüllendirin,
* bu 7 bloggerın linklerini yayınlayın
*ödüllendirdiklerinizi haberdar edin,
*kendiniz hakkında 7 ilginç şey yazın..