30 Nisan 2010 Cuma

NANELİ ISIRGAN ÇORBASI


NANELİ ISIRGAN ÇORBASI
(ÜLVİYE ABLAMIN TARİFİ)

Malzemeler

2 demet taze ısırgan
6-7 diş sarmısak
3 yemek kaşığı tereyağ
3 yemek kaşığı mısır unu
1 yemek kaşığı un
4-5 dal taze nane
Tuz
Yeteri kadar su

Yapılışı

Isırganlarımızı bir tencereye koyup üzerine çıkacak kadar su ilave edip orta ateşte pişirelim. Tereyağımızı, ezdiğimiz sarmısakları ince kıydığımız naneleri ilave edip biraz daha pişirelim. Mısır ve buğday ununu, tuzunu ekleyip el blenderi ile iyice karıştıralım.Çorba kıvamına geldiğinde ateşten indirip servis kaselerine alalım. Afiyetle yiyelim.

NANELİ ISIRGAN ÇORBASININ ŞİFASI
01. Kansere karşı koruyucu bir çorbadır. Hele erken teşhislerde kansere çare olabilir.
02. Anne sütünü mükemmel artırır.
03. Erkek ve kadında bulunan hormon bozukluklarına karşı bulunmaz bir ilaçtır.
04. Çorbamıza katacağımız az çörek otu sayesinde hücre yenilenmesi artar.
05. Vücudumuzda bulunan iltihabın kurumasına neden olur.
06. Bronşit ve öksürükte sabah aç karnına içilen bir kâse çok faydalıdır.
07. Çok kuvvet verir
08. Hazım salgısını artırır, mide ve bağırsak gazlarını giderir.
09. İdrar söktürür vücuda biriken suyun dışarı atılmasına faydalı olur.
10. Dudak ve ağız içi yaralarında içilen bir kâse çorba çok faydalıdır.
11. Kadınların menopoz dönemlerindeki sıkıntılara iyi gelir.
12. Erkeklerde güç artırıcı bir çorbadır. Özellikle belli bir yaştan sonra içilmesinde fayda vardır.

SİNANGİL VE YARIŞMASI


Sevgili Sinangil Dostları,
Lezzet Ustalarıyla Buluşma projesi kapsamında yepyeni bir etkinlik ile siz değerli dostlarımız ile buluşuyoruz. “Anneniz, Siz ve Sinangil” adını verdiğimiz yarışmada, annesiyle ve herhangi bir Sinangil ürünüyle birlikte çekilen ve Sinangil Facebook Hayran Sayfasına yüklenen fotoğraflar arasından en çok beğenilen 20 fotoğraf sahibi, Sinangil’in Anneler Günü’ne Özel Hediye Kolisi’ne sahip olabilecek.
Yarışmaya katılmak için; Annenizin, Sizin ve Sinangil’in bulunduğu fotoğrafınızı Facebook’ta bulunan Sinangil Hayran Sayfası’na yüklemeniz yeterlidir.

Kurallar:

1.Yarışmaya katılacak fotoğrafların 9 Mayıs saat 23.59’a kadar Sinangil Facebook Hayran Sayfası’na yüklenmiş olması gerekmektedir.

2.Fotoğraf eklemede herhangi bir sınır yoktur. Dilediğiniz sayıda fotoğraf ekleyebilirsiniz.

3.9 Mayıs 23.59’a kadar yüklenen fotoğraflardan en çok beğenilen 20 fotoğrafın sahipleri Sinangil Anneler Günü Özel Hediye Kolisi kazanacaklardır.

Tüm dostlarımıza sağlıklı ve afiyetli günler diler, “Anneniz, Siz ve Sinangil” yarışmasında başarılar dileriz. Yarışmayı çevrenizle paylaşarak, yarışmaya katılan dostlarımızın kazanma şansının artmasına katkıda bulunabilirsiniz.
Not: Yarışma ile ilgili sorularınız için lezzet@sinangil.com.tr adresine mail atabilirsiniz.

VİŞNELİ TART





Herkese hayırlı cumalar sevgili blog arkadaşlarım.
Çarşamba günü doğum günümdü ben deyaş pasta yapmaktansa bu defa hiç denemediğim ama tadını merak ettiğim bir tatlı olan tart yapmaya karar verdim. İlk denememe rağmen gayet başarılı bir sonuç elde ettim. Ve bu tatlı favorilerim arasındaki yerini almış oldu.üstelik yapımıda oldukça basit. Tarife harfiyen uydum kreması da fazla gelmedi.

Malzemeler:
Bisküvi tabanı için;
125 gr oda sıcaklığında tereyağı,
1 fincan pudra şekeri
1 adet yumurta sarısı
1 paket vanilya
1 çay kaşığı kabartma tozu
2,5 su bardağı un
limon kabuğu rendesi ( arzuya bağlı )
Kreması için;
2 su bardağı süt,
3 çorba kaşığı şeker
1 adet iyi çırpılmış yumurta,
2 çorba kaşığı un,
1 paket vanilya,
1 çorba kaşığı tereyağı
1 su bardağı çırpılmış sıvı krema

Üzeri İçin;
dondurulumuş vişne
çikolata



Yapılışı:
Bisküvi malzemesini iyice karıştırıp yoğurun ve 1 saat buzdolabında bekletin.
Bu arada krema malzemesini sıvı krema hariç karıştırıp muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin.Muhallebiyi kaşıkla karıştırarak soğutup ılıtmaya çalışın. Sıvı kremayı mikserle çırpıp koyu krem şanti kıvamına getirin.Bisküvi taban hamurunu merdaneyle açıp, yağladığınız tart kalıbına yerleştirin. hamurun taban kısmını çatalla delin ki fazla kabarmasın.Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarıncaya kadar pişirin ve fırından çıkarıp soğutun.
Muhallebi ile çırptığınız kremayı karıştırıp tekrar mikserle çırpın.Kremayı, bisküvi tabanının üstüne yayın.
dondurulmuş vişneleri istediğiniz şekilde muhallebinin üstüne dizin. Arzunuza göre erimiş çikolata süsleyip, 1-2 saat buzdolabında beklettikten sonra servis yapın. Afiyet olsun.
Kalıba yerleştirirken biraz kenarları çatladı ama ne yaplım o kadarcık kusur kadı kızında da olur...

Buğday Salatası



Buğday Salatası


Malzemeler
2 su bardağı buğday
3 - 5 adet salatalık turşusu veya 5 - 10 adet kornişon
Dere otu, maydanoz
1 limon
Nar ekşisi. tuz


Yapılışı
Buğdayı bir gün önceden ıslatın. Ertesi gün suyunu süzüp bir tencereye alın.  Üzerini 3 - 4 parmak geçecek kadar su koyup haşlamaya bırakın. Buğdaylar açılıp genişleyince altını kapatın ve suyunu süzün.
Turşuları küp küp doğrayın.

Buğday Salatası



Buğday Salatası


Malzemeler
2 su bardağı buğday
3 - 5 adet salatalık turşusu veya 5 - 10 adet kornişon
Dere otu, maydanoz
1 limon
Nar ekşisi. tuz


Yapılışı
Buğdayı bir gün önceden ıslatın. Ertesi gün suyunu süzüp bir tencereye alın.  Üzerini 3 - 4 parmak geçecek kadar su koyup haşlamaya bırakın. Buğdaylar açılıp genişleyince altını kapatın ve suyunu süzün.
Turşuları küp küp doğrayın.

29 Nisan 2010 Perşembe

SEBZELİ TAVA


SEBZELİ TAVA
(YÖRESEL BİT TAT)
Malzemeler

1/2 demet pazı
1/2 demet taze ısırgan
1/2 demet taze soğan
2-3 adet pırasa yaprağı
1/2 demet maydanoz
7-8 yaprak nane
3-4 yemek kaşığı sıvıyağ
3 yumurta
300 gr. mısır unu
2 yemek kaşığı un
tuz,karabiber

Yapılışı

Yumurtaları geniş bir kaba kıralım. Tüm sebzelerimizi ince ince kıyalım. Mısır unumuzu ve  normal unumuzu
tüm malzemeler ile birlikte iyice karıştıralım. Tuzunu ve karabiberini ekleyip teflon tavayı yağlayıp önce bir yüzünü daha sonra diğer yüzünü kızartalım. Her iki tarafıda kızardığında dilimleyip afiyetle yiyelim.(Ben beyaz un kullanmadığım için güzel dilimlenmedi.)

SEBZELİ TAVANIN ŞİFASI

01. İdrar söktürür.
02. İnsanın kendini güçlü hissetmesini sağlar.

28 Nisan 2010 Çarşamba

BAL KABAĞI ÇORBASI


BALKABAĞI ÇORBASI

Malzemeler

300 gr balkabağı
30 gr sıvıyağ
100 gr patates
100 gr havuç
10 gr un
100 gr süt
Yeteri kadar su (4–5 bardak)
Tuz

Yapılışı

Kabak, patetes ve havucu ince ince doğrayıp tencereye 5 bardak su ilave edip orta ateşe pişmesi için koyalım. Malzemeler pişince el blendırı ile ezerek püre haline getirelim. Ayrı bir kabada sıvı yağı, unu koyup birlikte kavuralım un hafif pembeleşince soğuk sütü azar azar üzerine dökerek hızlı hızlı karıştırarak pütürlenmesini önleyelim. Daha sonra püre haline getirdiğimiz kabakları üzerine döküp birlikte karıştıralım kıvamını kontrol edelim(Gerekirse su ilave edelim) Çorba kıvamına gelince tuzunu, karabiberini ekleyip ateşten indirelim. Servis yapmadan evvel üzerine biraz krema döküp afiyetle yiyelim.

BALKABAĞI ÇORBASININ ŞİFASI

01. Bu çorba bağırsak sorunu olanlara, kabızlık çekenlere ilaç gibi gelir.
02. Balkabağı çorbası göğsü yumuşatıp öksürüğü keser.
03. Her gün bu çorbadan bir kâse içenlerin sinirleri sakinleşir.
04. Mikrobik hastalıklara ve iltihaplanmalara da iyi gelir
05. Bal kabak çorbasında bulunan fosfor zekâyı geliştirir, unutkanlığı önler.
06. Basur şikâyetlerinde aç karnına içilen bal kabak çorbası çok faydalıdır.
07. Güzel kan yapıcı olduğundan vücudun şişmanlamasına yardımcı olur.
08. İdrar söktürücüdür. Küçük çocukların solucan sorununa tam bir ilaçtır.
09. Kansere karşı koruyucudur.
(resim:http://cocomale.com/ alıntı)

27 Nisan 2010 Salı

MANTAR SALATASI ve AŞK BÖCÜKLERİM :)

Herkese en sevgi dolusundan merhabalar:))

Uzuuuun zamandır  canım kardeşim aşk böcüğü şeklinde havalar da uçuşup duruyordu:)) 
Bay Doğrusunu bulmuştu ve ayakları yerden kesilmiş vaziyetteydi... Gözlerine her baktığımda kalpler görüyordum sanki:)))) sürekli aşk modundaydı yavrum:)

Bay Doğrusuyla birbirlerine verdikleri sözü dün akşam aile büyükleri arasında takılan yüzüklerle resmiyete döktüler...

Dün akşam gözyaşlarım içime akarken, birazı da dışarı taştı gerçi:)))) kardeşimle bir kez daha gurur duyuyordum ...
Öyle güzel öyle alımlıydı ki...Pırıl pırıl bir genç kız vardı karşımda,o benim canımdı,ben onun ablasıydım...
Büyümüştü artık ve bay doğrusuyla yeni bir hayat kurmak üzere yola çıkıyordu...heyecanlıydı,heyecanlıydık... Düşündükçe de hala heyecanlanıyorum inanın:)))

Herşey sizin için çok güzel olsun inşallah...

Damatcığım hoşgeldin hayatımıza:))) Sonsuz mutluluklar dilerim size...Hep mutlu olun,hep heyecanlı olun ve hep böyle aşk modunda olun inşallahhhh:))))))

Geçen hafta da bu salatayı da çaya gelen aşk böcüklerim için hazırlamıştım:)

Hemen tarife geçiyorum ve hepinizi öpüyorummm:))))



Ölçü vermiyorum orantı tamamen zevkinize kalmış,

MALZEMELER:

1 kavanoz mantar
Maydanoz
dereotu
yeşil soğan
mısır
közlenmiş biber
salatalık turşusu
çarliston biber
tuz
limon suyu
zeytinyağı
isteğe göre nar ekşisi

YAPILIŞI

Yıkanması gerekenleri yıkayıp,malzemeleri ince ince kıyıp geniş bir kasede iyice harmanlıyoruz. Mantarları da ilave edip zeytinyağı,tuz ve limon suyumuzu da ilave edip karışırıp servise hazır hale getiriyoruz.

AFİYET ,BAL OLSUN

SEVGİ DOLU ÖPÜCÜKLER

ZEYNEPLE ÇİKOLATA TADINDA GÜNLER:)



TAHİNLİ FISTIKLI KEK



Bu keke bayılıyorum hafta sonu gitmiş olduğumuz pikniğe yapıp götürdüm arkadaşlar da tadına baksın diye harika oldu. Herkes çok beğendi siz de beğenirsiniz umarım..Hümeyra'ya tekrar teşekkür ediyorum bu tarifi onda görüp daha önce de denemiştim.
dilimlenmiş resmini çekemedim.

Malzemeler:
3 yumurta
3 çay bardağı şeker
1 çay bardağı tahin
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı sıvıyağ
3 çay bardağı un
8-9 tane ceviz
1 su bardağı tuzsuz fıstık
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
2 çay bardağı susam

Yapılışı:
ilk olarak şeker ve yumurtaları köpürene kadar çırpın ardından bütün sıvı malzemeleri ekleyin tekrar çırpın. Daha sonra un, kabartma tozu ve vanilyayıda ekleyip karıştırın.En son fıstıkları ve cevizi de katıp karıştırın.
Tereyağ ile yağlamış olduğunuz kek kalıbına her yerine susam gelecek şekilde susamı serpin.Hamuru kek kalıbına döküp 180 derecelik fırında 40-45 dakika pişirin. soğuyunca kek kalıbından çıkarıp servis yapın. Afiyet olsun....

SÜTLÜ KADAYIF




Ramazanlarda olmassa olmazdır kadayıf bizim evde. Çok severim kadayıfı hele bir de şerbetini iyi çekip lokum gibi olmuşsa harika. Kimisi de çıtır çıtır sever.
Bende bu defa çok duyup ama hiç denemediğim sütlü kadayıfı denedim. çok da güzel oldu. Hem hafif hemde lezzetli üstelik vanilyada hoş bir koku verdi.
Malum artık ramazan da yaz aylarına geliyor yaz için hafif bir tatlı.

Resimdeki çileklerde hafif ekşi oda ayrı bir tat verdi...


Bu Tatlıyı da sevgili Esra'nın Sütlü tatlılar etkinliğine gönderiyorum. Kendisine kolay gelsin diyorum.. http://istanbulsevdam.blogspot.com/

Malzemeler:
250 gr tel kadayıf
100 gr ceviz
1 su b. tozşeker
1 lt. süt
1 p. vanilya

Yapılışı:
Kadayıf bir kaba alınır üzerine 2-3 çorba kaşığı sıvıyağ dökülür ve
heryerine gelecek şekilde karıştırılır.kadayıfın yarısı bir fırın kabına
alınır hafif bastırılır.üzerine iri kırılmış ceviz eklenir.bunun üzerine
kalan kadayıf alınır ve hafifçe bastırılarak düzlenir.180 dercede
fırında pişirilir.kadayıflar pişerken üzeri için; 1 lt süt, tozşeker ve
vanilya bir tencereye alınır.pişen kadayıflar fırından alınır.
süt, şeker karışımı ılık kıvama gelince ocaktan alınır.
pişen kadayıfların üzerine dökülür. Lokum gibi bir kadayıf tatlısı..

HAFTA SONU PİKNİĞİ



Hafta sonu arkadaşlarla pikniğe gittik bende soframızdan bir kaç kare birşeyler yakaladım ve görüntüledim.
Sabah kahvaltısını da orada yaptık öğleden sonra ise pikniğin olmassa olmazı mangal yapıldı ama ne yazıkki mangal sefasını çekemedim . Çünkü ufaklığı uyutmam gerekiyordu bu nedenle ben masaya geldiğimde masa çoktan tarumar olmuştu yani herkes yemeğe başlamıştı ne yapalım bu ilk piknik fotoları artık bu böyle olsun bir dahaki pikniğe...





zeytin yağlı dolma



patates salatası


Esranın yaptığı patatesli börek



peynirli börek



tahinli fıstıklı kek(Tabiki ben yaptımm)



Vee kahvaltılıklar...

26 Nisan 2010 Pazartesi

Anneanne Kurabiyesi

Uzun bir haftasonu bekleyişindeydim ne zamandır. Allahım ne olur bir tatil, kısa olsun razıyım.. 2 gün olsun, 3 gün olsun.... derken, nihayet geldi beklediğim haftasonu. Kısacık bir tatil de olsa, annemin deyimiyle "bir gözümüz görecek, bir gözümüz görmeyecek" de olsa, kaçıverdik Aydın'a!

Kurabiye tarifi

Annemin kucağını, yemeklerini, İrem kuşumun kokusunu, canım kardeşimi, memleketimin havasını, huzur veren sakinliğini, meyvelerini, otlarını, sebzelerini çok ama çok özlemiştim. Yaptığımız yorucu ve uzun yolculuklar bile umrumda olmadı, değerdi. Hem, o yolculuklar da ne zamandır çok özlenmişlerdi..

Çabucak geçti elbette zaman.
Ama diyebilirim ki, her dakikanın tadını çıkardık. Annemle eski günlerdeki gibi alışveriş ve ardından kahve-pasta keyfi yaptık. Bu kez yanımızda "İrem bonusu" da vardı:) Dertleştik uzun uzun, ne çok şey birikmiş konuşacak! Annem saçlarımı boyadı, hemen her buluşmamızda yaptığı gibi. Nedense saçlarımı bir tek ona teslim edebiliyorum! Siyahın sıkıcılığından kurtulup bakır kızılına doğru adım adım ilerlerken pek keyifliydim:) Cumartesi pazarına da gittik elbette. Haftalık alışverişimi yaptım orada (tamam kabul ediyorum pek haftalık sayılmazdı, daha çok bir orduyu doyuracak miktardaydı, ne yapayım, duramadım!) Öyle çok, öyle taze ve öyle ucuzdu ki herşey..

Sevgilimle elele yürüdük çocukluk kentimde, ıpılık rüzgarı kokladım her adımda, güneşin sıcacık kollarında ısındım. Mevsim yazdı! Burada kış hala inatla devam ederken... Naneli dondurma üretimine henüz başlamamış olan Mendo'ya küstüm biraz. Kestaneli ve parça çikolatalıyla idare ettim. Olsun! Yılın ilk dondurmasıydı, şahaneydi, çok özlenmişti.


Ve İrem kuş...
Bu yaz 3 yaşında bir hanımefendi olacak. Teyzesini nerdeyse 1 yıl önce gördüğü için hatırlamayacağına emindim, hatta belki soğuk duracağına.. Hiç öyle olmadı. Yavru kuş, öyle sevdi ki teyzesini.. Birlikte oyunlar oynadık, gezmelere gittik, sarılıp öpüştük hep. Benimle İstanbul'a gelemeyeceğini anladığında küstü biraz, içim acıdı.. Öyle zor ayrıldık ki!

Dünya tatlısı melek, hele biraz büyü de, teyzen kaçırıp getirecek seni İstanbul'a.. vapurlara binip martıları seveceğiz, sana ciciler alacağız dedim. Anne kuzususun sen daha!
Böyle işte...
Annemin yemekleri ve onlardan birinin tarifi bir sonraki postta olacak. Sıra Sevim'ciğimin kurabiyelerinde...

Yorgun argın işten gelip akşam çayına eşlik etsin diye yapıvermişti bu kurabiyeleri canım kardeşim. Annemlerde yemeğimizi yedikten sonra onlara geçtiğimizde kurabiyeler fırındaydı. Hangi ara yaptı bilmem (ya da bilirim, armut ve dibi hikayesi:) O gün akşam yemeğinden sonra birşey yememe prensibimi bozuverdim. E tatilde olur böyle şeyler! Çok tanıdık, çok bildik bir lezzet. Annelerimizin, anneannelerimizin hep yaptığı, yumuşacık ve doyurucu kurabiyeler bunlar.

Malzemeler
  • 1/2 paket tereyağı (oda sıcaklığında)
  • 1/2 su bardağı sıvıyağ
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1/2 su bardağı yoğurt (tercihen süzme)
  • 1/2 su bardağı süt
  • 2 adet yumurta (birinin sarısı ayrılacak)
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • Aldığı kadar un

Kurabiye tarifi
Yapılışı
  1. Yumurtalardan birinin sarısı haricinde tüm malzemeler derin bir kabın içine alınır. Yavaş yavaş un eklenerek yoğrulur. Ele yapışmayan kıvamda bir hamur elde edilir.
  2. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alınarak avuç içinde yuvarlanır, yağlanmış veya yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine konur.
  3. Hazır olan kurabiyelerin üzerine yumurta sarısı sürülür. Önceden 170 derece ısınmış fırında, üzerleri güzelce kızarıncaya kadar pişirilir.

Sevim istenirse bu hamura portakal ya da limon kabuğu rendesi de eklenebileceğini söyledi. Doğrusu ilk fırsatta, Aydın'dan getirdiğim bahçe limonlarından birinin kabuğunu rendeleyerek, misler gibi kokan bir kurabiye pişirmek istiyorum. Sizlere de öneririm. :)

Kurabiye tarifi

ETLİ NOHUT


ETLİ NOHUT

Malzemeler

300 gr. kemikli et
300 gr. nohut (bir gece önceden ıslatılmış)
2 adet domates
2 adet orta boy soğan
2 yemek kaşığı tereyağ
1 yemek kaşığı domates salçası
Tuz,
Yapılışı

Tenceremize tereyağını koyup yemeklik doğradığımız soğanları ve küp küp doğradığımız domateslerimizi koyup üzerine kemikli etimizide koyup etler suyunu salıp çekene kadar pişirelim. Salçamızı ve nohutlarımızı koyup tuzumuzu atıp üzerini biraz geçecek kadar su ekleyip karıştıralım. Kısık ateşte nohutlar yumuşayana kadar pişirelim.  Piştiğinde servis tabağımıza alıp afiyetle yiyelim.

ETLİ NOHUTUN ŞİFASI

01. Vücudu kuvvetlendirir.
02. İştah açar, mideyi kuvvetlendirir.
03. Bağırsakları yumuşatır, bol idrar söktürür.
04. Anne sütünü artırır.

23 Nisan 2010 Cuma

Bulgurlu Yeşil Mercimek Çorbası


Malzemeler
1/2 su bardağı kalın bulgur
1/2 su bardağı yeşil mercimek
1 adet soğan
2 çorba kaşığı tereyağı
2 çorba kaşığı un
Tuz, nane


Yapılışı
Yeşil mercimeği haşlayın. Çorba tenceresine 2 litreye yakın su koyup bulguruyla birlikte pişmeye bırakın. Mercimeğin siyah suyu çıkınca süzüp bulgura ekleyin. Unu bulgurlu karışıma su ılıkken ekleyip karıştırın ve birlikte kaynamaya bırakın.
Soğanları

Bulgurlu Yeşil Mercimek Çorbası


Malzemeler
1/2 su bardağı kalın bulgur
1/2 su bardağı yeşil mercimek
1 adet soğan
2 çorba kaşığı tereyağı
2 çorba kaşığı un
Tuz, nane


Yapılışı
Yeşil mercimeği haşlayın. Çorba tenceresine 2 litreye yakın su koyup bulguruyla birlikte pişmeye bırakın. Mercimeğin siyah suyu çıkınca süzüp bulgura ekleyin. Unu bulgurlu karışıma su ılıkken ekleyip karıştırın ve birlikte kaynamaya bırakın.
Soğanları

İÇLİ KÖFTE



Dün akşam yemeğine içli köfte yaptım ilk denememdi ve çok nefis oldu. Eşim 1 haftadır diyette nazar değmesin bu defa baya gayretli ben de ona ödül olarak içli köfteyapayım dedim.ilk sefer olmasına rağmen baya güzel ve lezzetli oldu.Bundan böyle sık olmasa da deneyeceğim...
İşte tarifim

İç malzemesi:
yarım kilo kıyma.
4 orta boy soğan.
Bol ceviz.
maydonoz.
Karabiber.
Kırmızı pul biber.

Dış Malzemesi:
250 gram yağsız çekilmiş et.
2 su bardağı ince bulgur.
1 su bardağı irmik.
1 soğan.
1 tatlı kaşığı biber salçası.
Tuz

Yapılışı:
İlk olarak içi hazırlayalım.
Ben köftenin içini sabahtan hazırlayıp buzdolabına koydum ki akşama kadar soğusun ve kıymanın yağları donsun diye..
Soğanları küçük küçük doğrayıp az sıvıyağ da kavuruyoruz ardından kıymayıda ekleyip kavurmaya devam ediyoruz.Üstüne kırılmış cevizleri, karabiber ve pul biberi de ilave edip kavurmaya devam ediyoruz. Kıymalar piştikten sonra ocaktan alıp soğumaya bırakıyoruz. Hazırlamış olduğumuz iç soğuduktan sonra maydonozları kıyıyoruz. Maydonozları sonra eklememizin sebebi malzemenin içinde daha diri kaması.
Ve köfteleri yapana kadar iç malzememiz buzdolabında soğumaya devam ediyor...

Köftenin dışı için ise soğanı rendeliyoruz ben dışına katmış olduğum eti evde bulunan kuşbaşı eti rondoda çekerek kullandım. Bu şekilde et kıymaya oranla daha fazla yumuşak bir hal aldı.
Ve bütün malzemeleri hiç su koymadan yoğuruyoruz.Daha sonra bütün malzemeler iyice karıştığından emin olduktan sonra bir fincan bir fincan su ekleyin. Hamur çok katı olmasın birleşmez. Ne yumuşak ne de çok katı bir hamur olsun.Ben sanırım 3 veya 4 fincandan sonra tam hamurun kıvamını buldum. (Eğer çok yumuşak hamur olduysa irmik ve ince bulgur koyarak kıvamını bulabilirsiniz.)

Hamuru elde ettikten sonra elinize küçük bir parça hamur alın elinizde yuvarladıktan sonra istediğiniz şekli vererek ortasını açın ve iç malzemeyi doldurup kapatın.



Ben erken yapıp akşam haşlamak için dolaba koydum.Eşim gelince de kaynamış tuzlu suda haşladım. Kızartmadım kızartmaya göre daha hafif olsun istedim.Adanalılar böyle yapıyorlarmış Adanalı bir arkadaşımda yemiştim. Üstelik onlar bir de limon sıkıyorlar ilk defa yine onda denemiştim sizde denerseniz hoşunuza gidebilir.



Bu malzemelerden ben 16 tane köfte çıkardım.Köftelerim ne çok inceydi ne de çok kalın.Fazla gelen köfteleri daha sonra yemek üzere dondurucuya koydum her zaman yaptığım gibi. Sizde dondurucudan çıkartıp haşlarsanız buzunun çözülmesini beklemden kaynar suya atın.Afiyet olsun....

Bu arada ilk yapmama rağmen bir tane bile köftem dağılmadı.:)))

KOLAY POĞAÇA


KOLAY POĞAÇA

Malzemeler

3 yemek kaşığı tereyağ
1 paket kabartma tozu
2 çay bardağı yoğurt
500 gr, un
1 çay bardağı sıvıyağ
1 adet yumurta
150 gr, peynir
1/2 demet maydanoz

Yapılışı

Unumuzun ortasını açalım içerisine erimiş tereyağımızı, kabartma tozu, yoğurt, yumurta akı ve sıvı yağımızı koyup iyice karıştıralım. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edelim.Hamurumuzun üzerine ıslak bir bez örtüp biraz dinlendirelim. Dinlenen hamurumuzdan  ceviz iriliğinde parçalar koparıp Avuç içimizle açalım.İçine peynir ve maydanozlu harçtan koyup düzgün bir şekilde kapatalım.Üzerine çırpılmış yumurta sarısını sürüp, önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirip afiyetle yiyelim.

KOLAY POĞAÇANIN ŞİFASI

01. Kilo almaya yardımcı olur.
02. Anne sütünü artırır..

21 Nisan 2010 Çarşamba

BEN & JERRY'S ve Blogger Etkinliği

Herkese en gülücüklüsünden merhabalaaaar:)))
Sesim soluğum çıkmıyor diye kızıyorsunuz biliyorummm:))) Bahar sendromum geçmedi hala:)))
Tembel tembel geziniyorum:)))
Ayrıca bloğuma fotoğrafta ekleyemiyorum:( canım sıkkın bu yüzden. Aşağıdaki fotoları ekledikten sonra bir daha foto ekleyemedim:( sorunu çözemedim henüz:)))
Çözer çözmez yeni tariflerle aranızdayım tekrar:))
Havalar güzelleştikçe bende kendimi çarşı pazara atmaya başladım... İnce ince giyinip gezmekte ayrı keyifmiş özlemişim valla:) Seviyorum sıcak havayı...
Sonracığımaaaa geçen hafta Cumartesi günü için Canım Aylinciğimden ben&jerrys dondurmalarını tadıp, tatlı tatlı sohbet edeceğimiz bir davet maili geldi...maili okuduktan sonra tahmin edersiniz ki fiyonk modumu aldım yine:)))
Artık beni de iyice tanıdınığınızı anlıyorum güzel yorumlarınızdan:)))
Çikolata,yeşil erik,nescafe,yaprak dolması veee dondurma deyince akan sular duruyor biliyorsunuz. Hiçbirine hayır demem mümkün değil:)))
Canımmm eşimmm , ulaşım sponsorum oldu yine, Emreciğimle de ilgilendi sağolsun:)
Ben de mutlu mutlu birbirinden nefis dondurmaların tadına baktım ağzım kulaklarımda:))) Söylemeden edemeyeceğim içtiğim kahve de çok lezzetliydi ayrıca:)))
Bu güzel organizasyonda sevgili arkadaşlarım yasemin , betül , pelin , gülfem ,ve aylinle tekrar görüşme şansı yakaladığım için de üç kere beş kere mutlu oldum:)

Ben&Jerry’s Külahlı Süvarisi (Marka Temsilcisi) Serkan Gencel dondurmalarımızı yerken bize Ben&jerry'sin tarihçesini , güleryüzüyle ve hoş sohbetiyle birleştirip keyifle anlattı ...
Biz de arkadaşlarımla hoş ve lezzetli dakikalar geçirdik bu sayede.
Sevgili Aylinciğime ve Serkan Bey'e bu güzel gün için tekrar tekrar teşekkür ederim...

BEN&JERRY’S HAKKINDA

Ben&Jerry’s markası Türkiye’ye ne zaman geldi?

Ben&Jerry’s 1978 yılında kurulan ve bu yıl 32. yaş gününü kutlayan bir marka. Türkiye’ye 2007’nin Kasım ayında geldi. Ben&Jerry’s tutkunlarının yoğun talepleri de markanın Türkiye’ye gelmesindeki önemli etkenlerden biri.
Dünyanın en kocaman parçalı, en sorumluluk sahibi ve en eğlenceli dondurması Ben&Jerry’s, Türkiye’de açtığı yeni mağazalar ve market satışlarıyla hedeflerini büyütüyor. Ben&Jerry’s CineBonus Kanyon, City’s Nişantaşı, Bağdat Caddesi ve Meydan CineBonus mağazalarının ardından İstanbul’da Palladium CineBonus ve Capacity CineBonus, Ankara Bilkent CineBonus, Ankara Gordion CineBonus mağazalarını açtı. Ben&Jerry’s, Ankara Panora CineBonus dondurma mağazasının yanı sıra Bodrum’da Divan Palmera ve Rixos Premium Bodrum, Fethiye Hillside Beach Club ve Alaçatı Cadde dondurma stantlarıyla da eşsiz lezzetteki dondurmalarını daha fazla tüketiciye ulaştırmayı amaçlıyor. Bu noktalarda 16 çeşit dondurma sunuluyor

Yatırımlarını bununla sınırlı bırakmayan Ben&Jerry’s; Kuşadası, Bodrum, Marmaris, Fethiye, Antalya ve çevresindeki seçkin marketlere de girerek dondurma severlere 9 farklı dondurma çeşidi sunacak.

Ben&Jerry’s markası nasıl doğdu?

Okul arkadaşı olan Ben Cohen ile Jerry Greenfield, yemek yemeye olan tutkularının ortak noktaları olduğunu okul yıllarında keşfettiler. 1978 yılına geldiklerinde, Ben hiç bir gelecek vaat etmeyen, fazla bir beceri gerektirmeyen ve düşük maaşlı birçok işte çalışıp her seferinde kovulmuş, Jerry ise tıp fakültesine girme deneyiminde ikinci kez başarısız olmuştu. Böylece, ortak tutkularını hayata geçirmeye karar verdiler ve 5 dolara olan bir dondurma yapma kursuna katıldılar. Kursun ardından ilk dondurma dükkânlarını ABD’deki Vermont, Burlington’daki yıkık dökük bir benzin istasyonunu açtılar. Vermont, New York’a uçakla bir buçuk saat uzaklıkta, soğuk, karla kaplı, kayak merkezlerinin olduğu bir yer. Dondurmayla ters orantılı bir durum. Ben&Jerry’s her şeyi farklı yapmayı sevdiği için seçimleri de o yönde oluyor. Ancak dondurmaya getirdikleri yenilikçi yaklaşım, dondurmalarının lezzeti ve farklılığı, kocaman parçaları ve kendilerine özgü felsefesi çok büyük ilgi topluyor. Kasabada bu tadı tatmak için kuyruklar oluşuyor.
Markanın misyonu; ‘Yapılabilecek en iyi dondurmayı olabilecek en iyi şekilde yapmak’. Bu iki kafadarın başlangıçtan itibaren amacı dünyanın en lezzetli dondurmasını en iyi şekilde yapmak oldu. İşleri yaparken eğlenmeyi de ihmal etmediler. Markanın kurucularından Jerry, ‘Eğlenceli değilse neden yapalım ki!’ der, Ben ise ‘İşletmelerin içinde yaşadığı topluma karşı sorumlulukları vardır’ der. Ben&Jerry’s işte bu anlayışla içinde yaşadığımız gezegene karşı sorumluluklarını yerine getirmeye çalışıyor.

Ben&Jerry’s aynı zamanda dünyanın ilk ‘Adil Ticaret’ (Fairtrade) sertifikasıyla üretilen dondurması.

Adil Ticaret ne demek?

Adil Ticaret (Fairtrade) insanların pastadan, hak ettikleri payı adil bir şekilde aldıklarından emin olmamızı sağlayan bir uygulama. Bu Ben&Jerry’s için çok önemli, doğruyla yanlışı ayırt etmemizi sağlıyor.

Kahve, kakao ya da vanilyanın geleneksel anlamdaki ticareti, küçük ölçekli çiftçiler için birçok eşitsizliği de beraberinde getiriyor. Hammaddeler ucuza alınır, hatta bazen maliyetinin de altında bir fiyata alınır, tedarik zincirindeki yolculuklarına devam eder, sonunda da işlenmemiş olarak satılırlar (vanilya özütü, kakao tozu ya da kahve özütü gibi). Bu modelde kârın büyük bölümü ürünün geldiği ülkenin dışında kalır ve yerli üreticilere doğrudan faydası çok azdır.

Bu nedenle 2001 yılında, ürünlerimizin bir kısmında kullandığımız vanilya, kakao ve kahveyi çiftçi birliği kooperatiflerinden almaya başladık. Bu toplumsal yapılar; üyelerinin yaşam kalitesini artırmaya, çalışan haklarını ve koşullarını iyileştirmeye çalışmanın ötesinde üyelerinin kendi ülke ve toplumlarına görev bilinciyle bağlanmalarına da destek oluyorlar. Çiftçilere ödediğimiz ek primlerle, çiftçilerin kendi toplumlarında ihtiyaç duydukları su kaynaklarının oluşturulması, sürdürülebilir enerji tribünlerine yatırım yapmaları gibi projelere destek veriyoruz. Ayrıca çiftçi birliklerine kredi, finansal destek seçenekleri, uzun vadede alım sözleşmeleri ve teknik destek verilmeleri konularında tedarikçilerimizle birlikte çalışıyoruz.

Adil Ticaret sayesinde çiftçiler hem kendi aileleri hem de içinde yaşadıkları toplum için sağlık hizmetleri, eğitim ve güvenli yaşam alanları gibi temel gereksinimlerine yönelik olumlu adımlar atabiliyor.

Adil Ticaret sürdürülebilir çiftçiliği teşvik ediyor ve insan haklarına saygıyı her şeyin üstünde tutan uygulamaları destekliyor.

2013 yılında tüm ürünlerin Adil Ticaret Sertifikalı olması hedefleniyor.

Ben&Jerry’s karbon ayak izini sıfırladı, dünyanın ilk iklim nötr dondurması oldu

Dondurmasının içinde bulunan kocaman parçaları, sosyal sorumluluk bilinci ve çevre projeleriyle adından söz ettiren Ben&Jerry’s, inekten külaha kadar yaptığı çevre yatırımlarıyla dikkat çekiyor. Yapılabilecek en iyi dondurmayı olabilecek en iyi şekilde yapmaya çalışan Ben&Jerry’s, iklim üzerinde yaptığı etkiyi düşünerek üretim yapmayı felsefe haline getirmiş durumda. Fabrikalarında yeşil, %100 yenilebilir enerjiyle üretim yapan, hammadde tranferinde hava taşımacılığı kullanmayan, fabrikalarına yakın yerlerden kaynak sağlayan Ben&Jerry’s, termoakustik soğutuculara yatırım yapıyor, dondurma ambalajlarında %90 geri dönüşümlü malzemeler kullanıyor ve üretimden kaynaklanan emisyonu telafi etmek için rüzgâr enerjisine yatırım yapıyor.

İklim Değişikliği Kolejini kurarak öğrencilerle kutuplarda araştırmalar yapan marka, gençlerin gerekli donanımı kazanmasını ve ülkelerine ilham vermelerini amaçlıyor.

Geri dönüşüm ve enerji tasarrufu uygulamalarıyla üretim operasyonları için gereken yakıt ve elektrik kullanımının %100’ünü, yenilenebilir enerjiye yani rüzgâr, güneş, biyokütle ya da suya dönüştürüyor. İnekten külaha yaptığı çalışmalarla Nisan 2007’den beri karbon ayakizini sıfırlayıp dünyanın ilk iklim nötr dondurma markası olmanın mutluluğunu yaşıyor.

Şilteli, masaj yapılan inekler

Amerika ve Hollanda’da sürdürülebilir mandıracılık programı yürüten Ben&Jerry’s, mutlu inekler, mutlu çiftçiler ve mutlu bir gezegen yaratmayı amaçlıyor. Sürdürülebilir Mandıra Programı’yla destek sağlanan çiftçiler, eğitim atölyeleriyle de çiftliklerin verimliliğini arttırıyor ve ineklerin yaşam koşullarını geliştiriyor. Hayvanların dizlerinde oluşan gerilimi azaltmak, duruş ve hareketlerini güçlendirmek amacıyla altlarına şilte yayılıyor, inekler üzerinde oluşabilecek herhangi bir strese karşı ahırda elverişli ve geniş alanlar oluşturuluyor. Aynı zamanda mutlu inekler yaratmak için inekler doğal yemlerle besleniyor, düzenli sağlık kontrolleri yapılıyor, fırçalanıyor ve masaj yapılıyor. Aynı zamanda mutlaka birkaç saat dışarıda dolaştırılıyor. Ayrıca çiftçiler için geliştirillen projeler ve geri dönüşüm ve enerji tasarrufu uygulamalarıyla dünyaya da olumlu katkı sağlanıyor.

Ben&Jerry’s çalışanları mümkün olduğunca az motorlu taşıt kullanıyor. Zorunlu durumlarda ise kullandıkları mesafe ve araç tipine göre, ortaya çıkan karbon ayakizini sıfırlamak için çalışanlar, yeşil enerji projelerine kaynak aktarıyorlar.

Kısacası Ben&Jerry’s Kyoto’yu desteklemeye ve gezegeni kaşık kaşık kurtarmaya yürekten inanıyor.

Türkiye’de kaç tane dondurma çeşidi bulunuyor?

Türkiye’de 16 çeşit ürünümüz var. Ben&Jerry’s dondurmaları, ilhamını rock gruplarından, dünya barışından, küresel ısınmadan veya içinde yaşadığı toplumdan alan, farklı ve eğlenceli hikâyeleri olan bir marka.

Çeşitlerine gelirsek:

Phish Food
Amerika’lı bir rock müzik grubu olan Phish’e kendi isimlerini taşıyan bir lezzet çeşidi yaratmak istediğimizi söylediğimizde önerimizi kabul ettiler. Biz de aile çiftliklerinden aldığımız saf süt kaymağından yaptığımız baştan çıkarıcı çikolatalı dondurmamızın içine yumuşak şekerlemeler ve ağzınızda eriyen karamel ekleyerek şöyle hafifçe bir karıştırdık. Her kartona bir de çikolatadan yapılmış bir balık sürüsü ekledik ve bu lezzetin adını Phish Food koyduk.

Strawberry Cheesecake
İçinde kocaman çilek parçalı olan ve cheesecake, meyveseverlerin vazgeçemeyeceği bir dondurma.

Chunky Monkey
Önemli Not: Bu dondurmanın üretim sürecinde hiç bir maymuna zarar verilmemiştir (Olsa olsa bir kaç muzu hırpalamışızdır ). Lezzeti mükemmelleştirmek için ceviz ve iri çikolata parçalarını ve zengin çiftliklerden gelen saf kaymakla birleştirdik.

Chocolate Fudge Brownie
Brownie’lerimizi, evsiz insanlara kendi kendilerine yetmeleri ve bir işe girmek için beceri kazanmaları konusunda yardım eden New York’taki bir pastaneden alıyoruz. Üstelik yediğimiz en lezzetli brownie’leri onlar yapıyorlar. Çikolatalı dondurmamızı hiç olmadığı kadar çekici hale getirmek için saf kaymak kullanırken elimizi hiç korkak alıştırmadık çünkü çikolatamızı karşı konulmaz kılmak için de her yol mubah!

Bohemian Raspberry
Bohemian Raspberry ismini öneren Ben&Jerry’s dostları ve bu fikri güzel bulup bize izin veren Queen grubu sayesinde efsanevi lezzetlerimize bir yenisini eklemiş olduk. Bu lezzet size Queen’in bu unutulmaz şarkısında sözünü ettiği fandango dansını (çok hızlı bir İspanyol - Amerikan dansı) yaptıracak güçte bir lezzet.

Caramel Chew Chew
Karamel tutkunlarına iyi haber! Biraz uğraşmak gerekti ama tam ağzınıza layık zengin karamelli bir lezzet yarattık. İşe önce yapabileceğimiz en mükemmel karamelli dondurma ile başladık. Sonra biraz daha altın renkli karamelden ekledik. Bu lezzeti taçlandırmak için ise içine çikolata kaplı ve ağızda eriyen karamel parçaları attık. Kabul ediyoruz biraz taraf tutar gibiyiz ama Caramel Chew Chew bugüne kadar yediğimiz en lezzetli karamelli dondurma!

Fairtrade Vanilla
Vanilyalı dondurmamızda kullandığımız lezzetli malzeme karışımı içindeki şeker ve vanilya kendi bilinçli seçimimizle artık %100 Fairtrade (Adil Ticaret Sertifikalı) oldu. Fairtrade ( Adil Ticaret ) sertifikası, bu şeker ve vanilyayı üreten çiftçilerin ürünleri için adil bir fiyat almalarını ve böylece arazilerine ve içinde yaşadıkları topluma yatırım yapabilmelerini garantiliyor. Bu konuda ayrıntılı bilgi için www.info.fairtrade.net

Fossil Fuel
Eğer küresel ısınmadan kurtulmak içi hep birlikte bir şeyler yapmaya başlamazsak dinozorlarla aynı kaderi paylaşabiliriz. Yeşil enerjiyle üretilen Fossil Fuel hem karbon emisyonunu azaltmak için iyi başlangıç hem de bugüne kadar tükettiğiniz en güzel kaynak olacaktır.

Cookie Dough
Çikolatalı bisküviden daha güzel olan bir şey varsa o da çikolatalı bisküvi parçalı dondurma olabilir. 1986’da Cookie Dough ortaya çıktığında büyük bir işe kalkıştığımızı anlamıştık. Vanilyalı dondurmanın içine parçalar halinde tatlı kurabiye ve bol miktarda çikolata parçaları attık. Ve dünyada bir ‘ilk’e imza atmış olduk. Tadını çıkarın.

Berry N’ice
Ben&Jerry’s’i bu kadar güzel yapan nedir? Yarattığı o doğal karışım elbette! Önce saf süt ve kaymağını bol miktarda tombul çilekle karıştırıyor ve sonra da bu leziz karışımı dondurarak dondurma üzerinde asla “hayır” diyemeyeceğiniz bir çilek tarlası yaratıyoruz. İşte bu lezzet güzel bir şey değilse, güzel nedir bilmiyoruz.

New York Super Fudge Chunk
New York Super Fudge Chunk, süper zengin aromalı çikolatalı dondurmamızı, büyük beyaz ve bitter çikolatalı parçacıklarla ve hayal edebileceğiniz en lezzetli ceviz ve çikolata kaplı bademlerle birleştiriyor. Dondurmamızın lezzetini daha da artırmak için sağlık dolu çiftliklerimizden gelen saf süt kaymağını da eklemeyi unutmuyoruz. Leziz parçacıklar ve çıtır yemişlerle dolu olan bu tadı şaşırtıcı biçimde yumuşak bulacağınızı düşünüyoruz.

Cheescake Brownie
One Cheescake Brownie’yle harekete geçmeye hazır olun.

2015 yılına kadar yapılacaklar listesi: Yoksulluğa son ver! 8’e ulaşmaya yardımcı ol!

Aşırı yoksulluk, açlık ve hastalığın kökünü kazımaya yönelik 8 hedefli bir yol haritası olan Binyıl Kalkınma Hedeflerini desteklemekten onur duyuyoruz. Desteklediğimiz için gururluyuz. Sizinkiler de dahil, dünya liderleri bu hedeflere 2015 yılına kadar ulaşılması konusunda anlaştılar. Bunu yapmayı onlara hatırlatın! Bugün Yapılacaklar: Ayağa kalk ve harekete geç!

Daha ayrıntılı bilgi www.endpoverty2015.org/benjerry adresinde...





veee son olarak diyorum ki,
SEVGİ DOLU ÖPÜCÜKLER:)
ZEYNEPLE ÇİKOLATA TADINDA GÜNLEEEERRR:)))

TARÇINLI CEVİZLİ KEK


Herkese selam...
Nedense bugünler de bloğuma hiçbir şey eklemek gelmiyor içimden. bahar havasından mıdır ne? bilmiyorum üzerimde büyük bir ağırlık tabi o ağırlığın getirdiği sıkkınlık ve bunun beraberinde tembellik.

Bugün oğluşum sayesinde erkenden kalktık. Sabah güzel bir kahvaltı çok güzel güneşli bir hava ve hemen temizliğe koyuldum. Oğluşumla beraber temizlik yaptık evi havalandırdık balkonları yıkadık derken öğle yemeği ve oğluşum şimdi mışıl mışıl uyurken bende
'yeter artık Ebru haydi kalk ve siteye geçen gün yaptığın nefis keki ekle 'dedim.
İşte sizlere tarçınlı tarçının olmassa olmazı cevizi ikisi bir araya gelince muhteşem bir tat hele üstüne de bir çikolata sosu yapmışım ki harika sizde kilo alıyorum demiyorsanız deneyin bu tarifi derim..... (ben kilo alanlardanım da))

Malzemeler:
3 yumurta
1 su bardağı şeker
1 su bardağı süt
1 su bardağı sıvıyağ
1 tatlı kaşığı tarçın
yarım su bardağı kırılmış ceviz
1 paket kabartma tozu ve vanilya
alabildiği kadar un

Yapılışı:
önce yumurta ve şekeri mikserle köpük köpük olana kadar çırpın ardından süt, sıvıyağ,tarçını ekleyip karıştırın.biraz un ekleyin unun üstüne kabartma tozu ve vanilyayı ekleyin.Ben kabartma tozunun üstüne 5-6 damla limon sıkıyorum kabartma tozu baya kabarıyor ve limon aroması harika oluyor.En son cevizleri katıp tahta kaşıkla karıştırıyoruz. iyice karıştırdığımız malzemeleri yağlanmış kek kalıbına döküyoruz.

(Ben baton kek kalıbımı kullanmıştım malzemeler biraz fazla geldi taştı siz yuvarlak kullanırsanız iyi olur..)
180 derece önceden ısınmış fırında 40-45 dakika pişiriyoruz.İlk 20 dakika fırını açmıyoruz çünkü hamurumuz kabarmaz kabardıysa söner. Buda küçük bir püfff noktası..

Ben keki kestikten sonra üzerine çikolata sosu yaptım artık o sizin arzunuza kalmış...

Herkese sağlıklı bol kazançlı ve bahar yorgunluğundan uzak günler diliyorumm...

Bursa Gemlik Tarafından Toplanan Otlar


Geçenlerde bahsetmiştim komşumun annesinin Gemlik tarafından topladığı otlarla bir güzel yemek yaptım diye. O zaman otların fotosunu da çekmiştim. Valla teyzenin hatırladığı kadarı ile yemeğin içindeki otların adları aşağıda gibiymiş :

Ebegümeci, Gelincik, Ekşi ot ( Kızılbacak), Isırgan, Edilhan ( Koyundili), Rezene, Deli pırasa ( ova pırasası) , Madımak, Cici, Kadınbudu, Deli maydanoz

Valla mis gibi olmuştu yemek. Dün akşam da pazardan aldığım Bağla otu ile yemek yaptım. Fotosunu çekekmedim. Aceleye geldi. O da çok güzel oldu. Otlar bu aydan sonra biter. Bugünler sona ermeden sizde masanıza bir ot yemeği koymayı ihmal etmeyin.

Yemek yaptım dediğime bakmayın siz. Bildiğiniz ot kavurması. Soğanları yemeklik doğruyorum. Bizim buraların halis muhlis Trilye zeytinyağında kavuruyorum. Üstüne yine el yapımı ( Ayvaini köyünden geliyor bana) domates salçası koyuyorum. Üstüne de otları atıyorum. Offf mis gibi vallahi. Biz de ot yemekleri sarımsaklı yoğurtsuz yenmez, yanına da mutlaka bir sarımsaklı yoğurt yapıyorum.

20 Nisan 2010 Salı

PIRASALI BÖREK

PIRASALI BÖREK
Malzemeler

3 adet pırasa
1 adet orta boy soğan
1 su bardağı süt
2 adet yumurta
1/2 çay bardağı sııyağ
5 adet hazır yufka
Tuz

Yapılışı

Soğanı ve pırasaları ince doğrayalım. Bir tavada pırasalar iyice ölene kadar kavuralım. Sütün içerisine sıvıyağı, yumurtaları ve tuzu atıp bir tel çırpıcı yardımı ile iyice çırpalım. Fırın tepsisinin altını yağlayalım. bir yufkayı serelim. Sütlü karışımla ıslatalım. Diğer yufkalarıda aynı şekilde  serelim tam ortasına hazırladığımız kavrulmuş pırasaları yerleştirelim. Sonra kalan yufkalarıda aynı şekilde sütle ıslatarak serelim. Önceden ısıttığımız fırınımızda pişirelim. Böreğimiz kızardığında fırından çıkarıp hemen bir örtü ile üzerini örtüp bir müddet dinlendirelim. Servis tabağına alıp afiyetle yiyelim.

PIRASALI BÖREĞİN ŞİFASI

01. İdrar söktürücüdür.
02. Kişinin kendisini iyi hissetmesini sağlar.


KERMESE DAVET 24-25 NISAN ZAANDAM






ZAANDAM VE YAKIN CEVREDE IKAMET EDEN HERKESI BEKLIYORUZ.kERMESE BEN VE HANIM KARDESLERIMIZ BIRBIRINDEN NEFIS TATLI,PASTA,BÖREKLER,SAATALAR HAZIR EDECEGIZ SIZLER ICIN..

ADRES: STICHTING MIZAAN

OOSTZIJDE 28 1502BG ZAANDAM

19 Nisan 2010 Pazartesi

Ispanak Köftesi

Mevsim yaza dönerken vedalaşacağımız güzelliklerden biri de, kış boyu hem yemeğini bol bol yaptığımız, hem de böreklerde, poğaçalarda, hatta keklerde kullandığımız ıspanak... Hep demir deposu diye bildiğimiz, son yıllarda "yok canım o kadar da değilmiş" denilen, sevenlerinin herşeye rağmen üstüne yoğurt dökerek yemekten vazgeçemediği... Biraz da torpilli güzellerden sanki, hem kullanım sıklığıyla, hem de yılın büyük bölümünde tezgahlarda bulunabilmesiyle.. Yazın sıcak günleri gelmeden önce, şu sıralar en güzel zamanlarını yaşıyorlar. Bol bol almalı, bol bol yemeli...

Ispanak Köftesi

Son zamanlarda hemen her hafta ıspanak alır oldum organik pazardan. Hele ki sabahın erken saatlerinde o kadar çok tezgahta oluyor ve öyle de körpe duruyorlar ki, almadan geçmek mümkün değil. Ben uzun uzun pişirmem, hele pirinçli klasik yemeğini hiç yapmam ıspanağın. Çoğu zaman havuç ve soğanla beraber azıcık soteler, yumurta kırarım üzerine, annem usulü.. Bazen çorbasını, bazen beğendisini, bazen sadece hafif haşlayıp soğuttuktan sonra üzerine yoğurt dökerek salatasını yaptığım olur... Hatta bir kez kuru fasulyeye bile koymuştum, pek de güzel olmuştu!

Velhasıl, bir de köftesini yapayım dedim. Birkaç kez duymuşluğum vardı da denemişliğim yoktu. Neden olmasın dedim, pek de güzel mücverimsi bir çeşit yapılabilir ıspanaktan. İşte önceki haftanın organik ıspanaklarıyla pişti bu yemek. Siz deyin ara sıcak, ben diyeyim ana yemek.. Üzerinde yoğurtla, hani yanına ekmek filan da istemeden pek güzel geldi bana. Siz de deneyin, afiyetle yiyin istedim. Hani ıspanak deyince almayayım diyenler, çocuklar bile sevecektir. Özellikle güzel bir yoğurtla servis edilirse..

ıspanak köftesi
Malzemeler
  • 1/2 kg ıspanak
  • 1 adet yumurta
  • 2-3 dal taze soğan
  • 3-4 çorba kaşığı un
  • Deniz tuzu
  • Karabiber
  • Kızartmak için sıvıyağ (ben yine Sırma fındık yağı kullandım)
  • Servis için bir kase sarımsaklı süzme yoğurt
Yapılışı
  1. Önceden yıkayıp temizlediğiniz ıspanakları doğrayın, derin bir tencerede az miktarda su kaynattıktan sonra ıspanakları içine atıp kısa bir süre (5 dk kadar) haşlayın. Süzgeçe alıp fazla suyunun süzülmesini ve soğumasını bekleyin.
  2. Soğuyan ıspanakları bir kaba alın, içine yumurtayı kırın, 3 kaşık un ekleyin. İnce doğradığınız taze soğanları da ekledikten sonra tuzunu, karabiberini serpin. Kaşıkla iyice karıştırın. Eğer karışım mücver kıvamında değilse biraz daha un ekleyebilirsiniz.
  3. Tavada kızartma yağını kızdırın. Karışımı kaşıkla tavaya dökerek mücver gibi kızartın. Kızaranların arkalarını çevirin, iyice kızardıktan sonra kağıt havlu üzerine alın. Soğutmadan, yanında sarımsaklı yoğurtla servis yapın.

ıspanak köftesi
Çok kolay bir tarif. Özellikle ıspanaklar önceden hazır edilirse hiç vakit almıyor. Lezzeti gerçekten harika. Gerçi kızartma olup da güzel olmayan birşey bilen var mı :)

Bir duyurum, daha doğrusu ricam olacak sizlerden.
Posta kutuma düşen sıcacık mesajlarından tanıdığım, tanışmadan bile sevdiğim bir üniversite öğrencisi var, Gülcan. Pırıl pırıl bir genç hanım. Hem çalışıp, hem okumak zorunda. Kitaplara aşık.. Ve kitap almak bütçesini zorluyor. Benden rica etti, kitaplığımı düzenlemeye fırsat bulur bulmaz ona birkaç kitap göndereceğimi söyledim. Belki sizlerin de kitaplıklarınızda, ikinci sahibini bekleyen kitaplarınız vardır. Okuduğu kitapları ömür boyu saklamak, ya da çocuklarına aktarmak isteyenler de vardır elbette, ki ben de bir anlamda öyleyim. Ama muhakkak ki devredebileceklerimiz de vardır. Bir bakın bakalım, Gülcan'a açınca gözlerinin ışıldayacağı bir paket de siz göndermek istersiniz belki... İlgililer bana mail atarsa kendilerine Gülcan'ın iletişim bilgilerini verebilirim.

Yoğurtlu Ispanak Salatası

Herkese en sevgi dolusundan sıcacık merhabaaalar:)

Hala fotoğraf ekleyemiyorummm:(
arşivdeki son fotom...Neden ekleyemiyorum acep? fikri olan varsa ve paylaşırsa sevinirim:)
 
Dün Emre'mi berbere götürdük...İlk traşı değil fakat canımızı acayip okuyor berber adı duyunca.
Sokağı da tanıyor yandan yandan yürüyor:))) resmen geri geri gidecek utanmasa:)))
Çok uzamıştı saçları,terledikçe de bitli gibi kaşınıyordu:))) Dün bir cesaretle gittik berberimize...Emre tabi kıyametleri kopardı....Konuşuyoruz, tatlı tatlı anlatıyoruz...yok mümkün değil dinlemiyor bizi...

Berber abisine sürekli "neni nevmiyoyum diyoyum ama nen benim yaçımı kekiyosun...bıyak beniii, bıyaak"

Berber abisi "ama Emre ben seni çok seviyorum,hiç canını acıtırmıyım ,ilerde burdan çıkmayacaksın kızlarla buluşmadan önce bana geleceksin" vs. dil döküyor garibim:)

Emre"ama ben neni nevmiyoyum diyoyum duyuyoymusun beni,nevme beni nevme....yaçımmmmm yaçımmm ciyak....15 dakika boyunca aynı sözleri tekrarlayarak ağladı ağladı...öyle üzüldüm ki hala başım ağrıyor... Sürekli aynaya bakıyor,"çok çiykin oldu yaçlarım" deyip duruyor:))))
Ne zaman geçecek bu huysuzluklar, ne zaman ne zaman:))) bu konu hakkında da bilgilendirirseniz sevinirim:)))
Sonracığıma ayakları da büyümüş acil ayakkabıya ihtiyacı vardı. Ben de zevkime göre bir ayakkabı aldım ona...2 hafta elini bile sürmedi:( Sonra değiştirip başka bir model aldık, bu defa eşim seçti:))) Şimdi de çıkaramıyoruz ayağından:))) Onunla yatağa girmek istiyor:))) Anlayacağınız bu günler de çok başım ağrıyor:)))
 
Bizden son haberler şimdilik bunlar...
 
Hemen pratik ve lezzetli tarifime geçiyorummm ve hepinizi kocaman öpüyorummmm:)))

 


Ispanak Salatamız İçin ,
 
Malzemeler:

1 kg.Ispanak
1 kaseYoğurt
2 kaşık mayonez
1/3 demet dereotu
1 diş Sarımsak
Tuz
2 kaşık Zeytinyağı
 

Yapılışı:

Ispanakları yıkayıp,doğrayıp geniş bir tavada hafifçe kavuruyoruz.
Dereotunu yıkayıp ince ince kıyıyoruz,ıspanakla beraber bir kaseye alıyoruz.
Sarımsağı,yoğurdu mayonezi ve tuzu bir kasede çırpıyoruz.
Ispanak ve dereotumuzun üzerine yoğurt sosumuzu döküp karıştırıp servise hazır hale getiriyoruz.
 
Arzuya göre bir iki kaşık yağda bulbiberi yakıp yoğurtlu salatamızın üstüne dökebilirsiniz:)
 
 
 
AFİYET BAL OLSUN

SEVGİ DOLU ÖPÜCÜKLER:)

18 Nisan 2010 Pazar

İRİ KÖFTELİ MAKARNA


İRİ KÖFTELİ MAKARNA

Malzemeler

1 paket çubuk makarna
350 gr kıyma
3 adet domates
1 adet orta boy soğan
2 diş sarmısak
1/2 demet maydanoz
30 gr. tereyağı
1 yemek kaşığı domates salçası
Tuz, karabiber

Yapılışı

Soğanı, maydanozu ve sarmısağı ince doğrayalım. Kıymayı, tuzu ve karabiberi ekleyip iyice yoğuralım.
Biraz irice köfteler hazırlıyalım. Tencerede suyu kaynatalım. İçirisine biraz tuz atarak çubuk makarnayı kırmadan atalım ve diri bir şekilde pişirelim. Köftelerimizi kızartalım. Bir tavada tereyağında domates salçasını kavuralım. Pişen makarnalarımızı süzelim ve servis tabağına alalım. Üzerine kızarttığımız iri köftelerimizi koyalım. En üstede tereyağlı salçalı sosumuzu döküp afiyetle yiyelim.

İRİ KÖFTELİ MAKARNANIN ŞİFASI
1. İştahı azaltır.
2. Vücudu dinç tutar enerji verir.
3. Kalp damar hastalıklarına yakalanma riskini azaltır.
4. Kişini kendisini iyi hissetmesini sağlar.

17 Nisan 2010 Cumartesi

KABAK DOLMASI


Kabak yemeğine bayılırım helede yanında sarımsaklı yoğurt var ise değmeyin keyfime...
Dolmasını ayrı bir severim oğluşum dabayıldı onun için yeni olan bu tada. İşte size kabak dolaması...

Malzemeler:
5 adet uzun ve ince kabak
kıyma
1 soğan
1 bardak pirinç
kabak içi (oymuş olduğum kabakların içini tekrar kullanıyorum)
maydonoz
1 tatlı kaşığı salça
tuz, sıvıyağ,baharatlar

Yapılışı:
İlk olarak kabakları 2 veya uzunluğuna göre 3' bölüp içlerini oyuyoruz. sıvıyağda kabakları kızartıyoruz.Kızartmış olduğumuzkabaklar soğurken diğer yandan iç malzememizi hazırlıyoruz.
Soğanları doğrayıp kıyma,pirinç, salça, oyulan kabak içleri , baharatlar,tuz ve sıvıyağı karıştırıp kızartmış olduğumuz kabakların içine dolduruyoruz.Kısık ateşte iç malzememiz pişene kadar pişiriyoruz.Yoğurtla servis yapıyoruz...
(İç malzeme birazcık fazla geldi bende domates de doldurdum)

GELİN BİRLİKTE KURANI HATMEDELİM


Sevgili blog dostları
arkadaşımızın başlatacağı ve sizlerinde yardımlarını beklediği güzel bir etkinlik var.Kuran hatim etkinliği

Okunacak hatimler herhafta yada 15 günde bir bir arkadaşımıza hediye edilecek. Çok güzel bir etkinlik değilmi? bazı bahnelerden kuran okuyamayanlar 1 cüz alarak bu hatimden faydalanmış olacaklar. Kuranın nurundan hepimiz faydalanalımm.

Daha fazla ayrıntı için sizi aşağıdaki linke yönlendiriyorumm Hadi sizde bu hatimlerde ki yerinizi alın...


http://gelinhatimyapalm-papatya68.blogspot.com/
sizlerde bloglarınızda ufak bir duyuru yaparsanız güzel olur....

SİMİT



Bu tarife harfi harfine uydum ve hiçbir şekilde ekleme çıkarma yapmadım. Gülcan arkadaşımın sitesinde görünce hemen yapmam lazım dedim.(Hatta kopyala yapıştır yaptım.)Çok harika oldu tabi biraz da fazla oldu. Olsun ben de hemen fazlasını dondurucuya kaldırdım canım ister yada aniden bir misafir gelirse onlarada ikram ederim diye. Şu derindondurucular ne kadar hayat kolaylaştırıyor.Herfazla geleni koy istediğin zaman çıkar ye. Geçen sabah kahvaltıya çıkardım yumuşacık, peynirle harika oldu...

Malzemeler:
3 su bardak ilik süt
1 cay bardak ay cicek yagi
1 tane yas maya
1 tatli kasik tuz
1 tatli kasik seker
aldigi kadar un (yaklasik 6 su bardagi kadar)

sosu için:
2 yemek kasik pekmez
2 yemek kasik ay cicek yagi
1 cay bardak su

üzeri için: susam

Yapılışı:
ılık süte maya, şeker, tuz ve yağıda ekleyip karıştırın.Unu yavaş yavaş ekleyip yumuşak bir hamur elde edin.hamur ne kadar yumuşak olursa simit o kadar güzel oluyor.
Hamurunuzdan parcalar koparip tezgahin üzerine yag damlatip parmak kalinliginda yuvarlayin.Her iki uzun hamuru burun ucunu birbirine ekleyin.
Su ,pekmez ve yagi cirpin.
Simidi önce pekmezli suya sonra susama batirin..En az yarim saat tepside hamurunuz kabarsin mayalamsin.
firin 180 getirip üzeri nar gibi oluncaya kadar pisirin.Afiyet olsun...


KAYISI REÇELLİ ve FINDIKLI KRUVASAN


Yapılışı basit tadı harika denemenizi şiddetle tavsiye ederim..Bu tarifimi 58.PORSELEN DEMLİK ÇAY SAATİ ETKİNLİĞİ'NE ev sahibeliği yapan sevgili JAPONÇEKİRDEĞİ Arkadaşımıza gönderiyorum kendisine kolay gelsin diyorum...

Malzemeler:
3 su bardağı un
2 yemek kaşığı tereyağ
1 çay bardağı süt
1 paket kabartma tozu
1 su bardağı pudra şekeri

Yapılışı:
Unun ortasını açın ve bütün malzemeleri ekleyin.Yumuşak bir hamur elde edin. Hamuru 2 eşit parçaya bölün ve merdane ile yuvarlak olarak açın. Açmış olduğunuz hamuru 8 eşit parçaya bölün ve hamurun üst kısmına kayısı reçeli ve fındıkları koyup sigara böreği gibi sarın.Bütün parçaları bu şakilde sarıp 180 derecelik fırında hafif kızarana kadar pişirin soğuyunca üzerine pudra şekeri serpip servis yapın...