31 Mayıs 2010 Pazartesi

Kuzu İncik Mi Desem Tandır Mı ?



Bu yemeği geçtiğimiz cumartesi günü iş çıkışında akşam gelicez diyen arkadaşlarımız için hazırladık.Oldukça pratik ve lezzetli bir menü oldu hatta Aylin sen bu işi çok iyi biliyorsun gerçekten yorumlarını aldım yine bol bol:)) Aslında bu kadar basit bir tarifin bu kadar beğenilmesiydi şaşırdığım ..Dolma sarsam bu kadar beğenmezlerdi ....En keyiflisi buydu sanırım 20 dakikada yorulmadan övgüler olmak:)

Kuzu İncik Haşlama(tandır gibi aynı )

8 adet kuzu incik(yaklaşık 1,5 kilo geliyor kişi sayısına göre ayarlanabilir)
7-8 top karabiber
1 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz.Kekik


Kuzu inciklerimizi yıkayıp düdüklümüze ekliyoruz çok harlı olmayan ateşte zeytinyağımızla biraz çeviriyoruz(düdüklünüz küçükse bu işlemi es geçebilirsiniz)top karabiberlerimizi ve 2 su bardağı sıcak suyumuzu koyup yaklaşık 20 dakika pişmeye bırakıyoruz.Bu sürede etler kemiklerden ayrılır hale gelecektir...Düdüklüdeki suyu süzüp bir kaseye koyuyoruz bunu pilavımızda kullanıcağız.İnciğimize tuzumuzu ve kekiğimizi ekleyip kapağını kapatıp servis işçin hazırlıyoruz.


Pilav
2 su bardağı baldo pirinç
1 kahve fincanı arpa şehriye
3,5 su bardağı su ve etsuyu karışımı
1 kahve fincanı sıvıyağ,çok az margarin yada tereyeğı
Tuz

Pirinçlerimizi yarım saat sıcak ve tuzlu suda bekletip süzüyoruz.Tenceremize yağlarımızı ve arpa şehriyemizi ekleyip güzelce kavuruyoruz.Arpa şehriyelerin rengi koyulaşınca pirinçlerimizide ekleyip pirinçler saydamlaşana kadar çok karıştırmadan kavuruyoruz.Suyumuzu ve tuzumuzu ekleyip tencerenin kapağıını kapatıyor ve ocağı en kısık konuma getiriyoruz.5 dakika pilavın pişmesi için yeterlidir tencerenin ağzına havlu kağıt kapatıp 10-15 dakika demlenmeye bırakıyoruz(demlenirken ara ara karıştırısak tane taneliğini kaybetmez)
Patates Püresi

5 patates
1 çay bardağı kadar süt
2 kibrit kutusu taze kaşar peyniri
arzu edilinirse 1 bulyon yada tuz
1 tatlı kaşığı tereyağı

Patateslerimizin kabuklarını soyup 4 yada 5 e bölüyoruz(daha çabuk haşlanması için)e dedimya misafir bu beklemez:))göz kararı su ve tuz ekleyip(yada bulyon)İyice yumuşayına kadar pişiriyoruz.Suyunu süzüp patates eziciyle eziyoruz(blender kullanmamanızı tavsiye ederim yapış yapış bir kıvam oluyor:))içine tereyağımızı ve kontrollü olarak azar azar sütümüzüde ekleyip kıvamını buluyoruz.Kaşar peynirimizide ekleyip bir iki çeviriyoruz ve ocağın altını kapatıyoruz.

AFİYET OLSUN :))







ŞEHRİYELİ PİRİNÇ PİLAVI


MALZEMELER:
  • 2 ölçü pirinç
  • 3 ölçü su (et suyu veya 1 paket bulyon, su miktarı 1 e 1,5 olacak)
  • 1 tahta  kaşığı ayçiçek yağı
  • 2 tahta kaşığı zeytinyağı ( veya 2 yemek kaşığı tereyağı)
  • 1 çay kaşığı limonsuyu
  • tuz
YAPILIŞI:
  1. Pirinçler ayıkladıktan sonra yıkanır ve süzülür.
  2. Tencereye bir yemek kaşığı ayçiçek yağı ve şehriye ilave edilir, şehriye kızarıncaya kadar kavrulur.
  3. Yıkanmış ve süzülmüş pirinç eklenip pirinçler camlaşıncaya kadar kavrulur.( 3-4 dk)
  4. Kaynar et suyu veya normal su ile birlikte bulyon, 2 tahta kaşığı zeytinyağı, tuz ve limon suyu ilave edilip karıştırılır.
  5. Kaynamaya başladığında altı kısılır kapağı kapatılır  ve pişirilir.( Pilavın üzeri göz göz olunca veya kaşığı batırdığınızda suyunun çekildiğini gördüğünüzde pilavımız pişmiş demektir) Ocaktan alınır.
  6. Üzerine kağıt havlu serilir, kapağı kapatılır 10 dakika demlenmesi için beklenir.
Afiyet olsun...

AĞVA GREENLİNE

Sizlere hafta sonu gittiğimiz ağva greenline guest hotelden bir kaç kare paylaşmak istedim.

Gerçekten manzarası,rahatlığı ve lezzetleri çok güzel bir yer..

Eğer sizde değişik bir şeyler yapmak istiyorsanız ve bunu yapabilecek vaktiniz varsa hiç durmayın derim ben.Zira biz en kısa zamanda tekrar gitmeyi düşünüyoruz eşimle..




Ortam inanılmaz huzur vericiydi....

Sınırsız ve şifresiz internet ücretsiz....Kahvaltı dışarıdan gelenler için kişi başı 30 TL ..Bilgilerinize..




Biz her şeyiyle çok beğendik bu gezimizi..Sizlerle paylaşmaktanda mutluluk duydum..Fikir sahibi yaptıysam sizi çok sevinirim...



Börülce


Güzel ve parlak bir pazartesi gününden herkse merhabalar...
Çok güzel geçen bir hafta sonunun ardından müthiş enerji depolayarak işe başladım bugün..Umarım bütün bir hafta böyle devam eder...

Hafta sonu gezisiyle ilgili mekanı bir sonraki postta sizlerede tanıtacağım mtlaka gidilmesi gereken bir yer bence..

Köy pazarında dolaşırken aldığım börülceleri pişirdim ve çok beğendim.Biz aslen İstanbulu olduğumuz için aile tarafından börülceyi tanımazdım ben:) Deniz börülcesiyle ilk kaynaşmamız çok büyük bir hüsran olmuştu mesela ...:)


Gelelim Börülcemizin Tarifine

Yarım kilo taze börülce
yarım çay bardağı zeytinyağı
2 kesme şeker
1 kuru soğan
3 diş sarmısak
1 çay kaşığı tuz


Börülcelerimizin kafalarını kesip boyuna göre 2 ye yada üçe bölelim.Yarım çay bardağı zeytinyağımızda soğanımızı,sarmısaklarımızı ve börülcemizi katıp biraz kavuralım.Tuzunu ve şekerini ilave edip 1,5 su bardağı kadar sıcak su ekleyelim.Düdüklünün kapağını kapatalım ve 10 dakika kadar pişirelim

İşte bu kadar basit hafif ve lezzetli:))

Afiyetler Olsun




VİŞNE REÇELİ


VİŞNE REÇELİ
Malzemeler

1 kg. vişne
1 kg. toz şeker
1/2 adet limon suyu

Yapılışı

Vişneleri tenceremize koyup üzerine şekerin tamamını boşaltıp kapağını kapatalım. Bir gece bekletelim. Kısık ateşte pişirmeye başlayalım.(Ben bakır tencerede pişirdim.) Üzerinde oluşmaya başlayan köpüğü alalım. Vişnelerimiz pişene kadar oluşan köpükleri devamlı alalım. Limon suyunu ekleyelim. Kıvamını kontrol edelim. Sulu olmayıp koyu bir kıvam aldığında ateşden indirelim. Kavonazlara dolduralım. Soğuduğunda afiyetle yiyelim.

VİŞNE REÇELİNİN ŞİFASI

01. Kas ağrılarında ağrıyı azaltıcı bir etkisi vardır.
02. Gut hastalığına iyi gelir.
03. Zeka açıcı etkisi vardır.
04. Kanser ve kalp hastalıklarının oluşumunu engeller.

30 Mayıs 2010 Pazar

Pirinçli Kabak Salatası



Pirinçli Kabak Salatası


Malzemeler;
1 kg kabak
1 su bardağı pirinç
1 su bardağı mısır
Dere otu
Yoğurt (2 - 3 su bardağı kadar)
İsteğe bağlı mayonez ve sarımsak


Yapılışı:
1 su bardağı pirinçle pilavınızı pişirin ve soğumaya bırakın. İsterseniz pilavı mısırla birlikte pişirebilirsiniz.Bana konserve mısırlar tatlı geldiği için ben mısırı pilavla pişirerek tuzlu mısıra çevirmiş oldum.

Pirinçli Kabak Salatası



Pirinçli Kabak Salatası


Malzemeler;
1 kg kabak
1 su bardağı pirinç
1 su bardağı mısır
Dere otu
Yoğurt (2 - 3 su bardağı kadar)
İsteğe bağlı mayonez ve sarımsak


Yapılışı:
1 su bardağı pirinçle pilavınızı pişirin ve soğumaya bırakın. İsterseniz pilavı mısırla birlikte pişirebilirsiniz.Bana konserve mısırlar tatlı geldiği için ben mısırı pilavla pişirerek tuzlu mısıra çevirmiş oldum.

SEMİZ OTU YEMEĞİ




 MALZEMELER:
  • 1 bağ semizotu
  • 1 soğan
  • 1 domates
  • 1 yemek kaşığı biber veya domates salçası
  • 1 yemek kaşığı pirinç
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
YAPILIŞI:
  1. Semizotu yıkanır 2 veya 3 cm uzunluğunda doğranır.
  2. Yemeklik doğranmış soğanlar zeytinyağında  pembeleşinceye kadar kavrulur, Küp küp doğranmış domatesler ve salça ilave edilir domatesler yumuşayıncaya kadar pişirilir, Semizotu eklenir kısık ateşte biraz kavrulur. 
  3. Semizotu suyunu saldıktan sonra 1 yemek kaşığı pirinç ve 1 çay bardağı sıcak su eklenir, pirinçler pişince ocaktan alınır. Yoğurt ile servis yapılır.
Afiyet olsun...

KIYMALI-YUMURTALI MAKARNA


 Malzemeler:
  • 1/2 paket burgu veya kelebek makarna,
  • 1 tahta kaşığı ayçiçek yağı, 2 tahta kaşığı zeytin yağ,
  • 4-5 adet sivri biber,
  • Kıyma ( miktarını siz belirleyin) ben 200 gr koydum,
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 2 yumurta
  • Tuz
Yapılışı:
  1. Tencereye 1 tahta kaşığı zeytinyağı ve tuzu ilave edin, kaynayınca makarnaları atın. Ara sıra karıştırın. (suyu fazla koymayın, makarna pişmemiş ise azar azar sıcak su ilave edebilirsiniz)
  2. Suyu azaldıktan sonra , makarnayı suyu tamamen bitinceye kadar devamlı karıştırın. Ateşi kapatın.
  3. 1 tahta kaşığı ayçiçek yağında ince ince doğranmış biberleri kavurun, kıymayı ilave edip kavurmaya devam edin.
  4. Salçayı ilave edip bir kaç kez çevirdikten sonra içine yumurtaları kırın yumurtalar pişene kadar kavurmaya devam edin ateşi kapatın.
  5. Elde edilen sosumuzu ve 2 tahta kaşığı zeytinyağını makarnaya dökerek karıştırın.
Afiyet olsun...
NOT: Makarnayı haşladıktan sonra süzerek de hazırlayabilirsiniz. Suyunu çektirerek yapılınca vitamini içinde kalıyor, daha lezzetli oluyor. Üzerine sarımsaklı yoğurt ilave ederseniz mantı gibi oluyor.

29 Mayıs 2010 Cumartesi

KARADENİZ USULÜ HAMSİ-SARDALYA KIZARTMA


Bu şekilde kızarmış balıklar müthiş lezzetli oluyor. Bunun için teflon tava ve bu tavaya uygun düz kapak veya servis tabağına ihtiyacınız olacak.

Malzemeler:
  • Hamsi veya sardalya
  • İnce mısır unu
  • Kızartmak için ayçiçek yağı
  • Tuz
Yapılışı:
  1. Balıkları temizleyip yıkayın süzgüde bekletin. Tuzlayın.
  2. Geniş yayvan bir tabağa mısır ununu koyun balıkları unlayıp tavaya sıkı ,sıkı aralarında boşluk bırakmadan sıra, sıra dizin.
  3. Tavaya dizilerek yerleştirilmiş balıkların üzerine yarım çay bardağına yakın yağı gezdirerek dökün, tavayı sağa sola hareket ettirerek yağın yayılmasını sağlayın. Ara sıra tavayı sallayın balıklar tavaya yapışmasın. Pişme derecesini zevkinize göre belirleyin ( 6-7 dakika yeterli).
  4. Balıkların altı kızarınca tavayı ateşten alın, tavanın üzerine düz kapak veya servis tabağı kapatın , tavayı kapak ile birlikte ters çevirin balıkların kapak üzerine gelmesini sağlayın ( bu işi bir tabağın üzerinde yapın)
  5. Kapağa aldığınız balıkları kapaktan kaydırarak tavaya geri alın ve tekrar pişirin. Yağ gerekirse biraz yağ ilave edebilirsiniz.
  6. Her iki yüzüde pişen balıkları yine kapağa alalım, kalan yağı tavayı kapak ile birlikte eğerek alttaki tabağa süzdürelim. Kapağa aldığımız balıkları servis tabağına kaydırarak yerleştirelim.
  7. Sıcak, sıcak yanında salata ile servis yapalım.
Afiyet olsun...

28 Mayıs 2010 Cuma

Beşamel Soslu Sebzeli Tavuk


Bulutlu bir İstanbul gününden herkese merhabalar....Hafta sonu için yapılan gezi planları suya düşmez umarım hava bir an evvel açar:)

Bu yemek hem çok pratik hem çok lezzetli ben tavuğu bu şekilde ve aynı malzemelerle salçalı olarak çok sık yaparım .Onuda yaptığımda siteye ekleyeceğim muhakkak çünkü lavaş arasına konduğunda inanılmaz lezzetli oluyor.Gelelim malzemelere:


2 parça tavuk göğsü(kemiksiz kalın dilimli )
1 kurusoğan
2 diş sarmısak
2 yemek kaşığı zeytinyağı
10 adet kadar ince dilimlenmiş mantar(isteğe bağlı)
1 havuç
yarım çay bardağı bezelye
1 patates
2 kapya biber(kırmızı dolmalık)
1 büyük tatlı sivri biber yada çarliston biberi
1 yemek kaşığı soya sosu,yarım çay kaşığı köri,yarım çay kaşığı karabiber,tuz.

Beşamel Sos:
1 çorba kaşığı margarin
1 çorba kaşığı un
1 sb un
tuz ve az karabiber
Üzerine serpmek için taze kaşar

Tenceremize zeytinyağımızı,yarım ay şeklinde doğranmış soğanımızı,minik doğranmış sarmısaklarımızı,ince doğranmış kırmızı ve yeşil biberimizi ,küp küp doğranmış tavuk etimizi ve minik yarım ay şeklinde doğranmış havucumuzu koyup 5 dakişka kadar kavuruyoruz.Daha sonra mantarımızı ve bezelyemizi ve gene küp olarak doğradığımız patatesimizi de katıp 2 dakika daha kavuruyoruz ve 200 ml kadar kadar sıcak su koyup etleimizin ve sebzelerimizin pişmesini sağlıyoruz.Suyunu iyice çekmeli ve hiç suyu kalmamalı yemeğimizin.Bu aşamada soya sosunu ve baharatlarımızı ekleyip tuz kontrolü yapıyoruz.

Beşamel sosumuzu hazırlamak için 1 çorba kaşığı margarinimizi eritip içine 1 çorba kaşığı unuda katarak biraz kavuruyoruz.1 sb sütümüzüde koyup topak olmaması için hızlı hızlı çırparak koyulaşmasını sağlıyoruz.En son tuz ve karabiberimizi katıp altını kapatıyoruz.

Fırın kabımıza evvela Tavuklu karışımımızı üzer,nede beşamel sosumuzu yayıyoruz.Ben beşamel sosun alta kadar inmesi için kaşıkla biraz karıştırıyorum.En üste kaşar serpip 200 derecedeki kızgın fırında yaklaşık 10 dakika tutuyoruz.


AFİYET OLSUN...

Kısır






Malzemeler

4 adet tazesoğan
1 büyük kurusoğan
1 er yemek kaşığı domates ve biber salçası
1,5 sb ince bulgur
1,5sb sıcak su
1 diş sarmısak(isteğe bağlı)
1 yemek kaşığı kurunane
yarım demet maydonoz
1 tatlı kaşığı pul biber
yarım s b zeytinyağı
yarım çay bardağı limon suyu(yada zevke göre 2-3 yemek kaşığı nar ekşisi)
1 tatlı kaşığı tuz

Kapaklı bir kaba bulgurumuzu koyup sıcak suyumuzu döküyoruz ve kapağını kapatıp şişmesini bekliyoruz.

1 soğanı ve sarmısağı minik minik doğrayalım.Zeytinyağına salçalarımızı katıp bir sahanda soğan ve sarmısağımızla birlikte kavuralım.

Bulgurumuzun kapağını açıp iyice yumuşayıp yumuşamadığını kontrol edelim.Eğer istenilen yumuşaklığa gelmemiş ise biraz daha kaynar su ekleyip 2 dk daha kapağını kapatabiliriz.

Şişen bulgurumuza sırayla kavrulmuş soğanlı salçamızı,minik doğradığımız maydonoz,taze soğanlarımızı limon yada nar ekşimizi ve baharatlarımızı katıp güzelse harmanlıyoruz.

Damak zevki ve malzeme farkı olduğu için tadını kontrol edip güzelce süslüyor ve servis yapıyoruz.

Afiyet Olsun..

Herkese güzel bol güneşli çok kahkalı bir hafta sonu dilerim.Ayrıca sınavı olan arkadaşlarıma başarılar dilerim...




Bulgurlu Salçalı Tavuklu Kapama



Kapama yapmak bana süper kolay geliyor. Tabii ki bir o kadar lezzetli.

Karşınızda değişik bir kapama denemesi görülmektedir. Bulgurla yapılmış bir kapamadır. Deneme son derece başarı ile gerçekleşmiştir. :) Denemenizi tavsiye ederim .

Malzemeler:
  • 2 su bardağı bulgur (ben esmer bulgur kullandım)
  • 1 büyük soğan
  • 2 kaşık dolusu salça
  • 5-6 parça tavuk eti
  • 4 su bardağı tavuk eti suyu
  • tuz, karabiber
Yapılışı:
  1. Tavukları düdüklü tencerede pişiriyorsunuz. Daha sonra bir borcam tepsiye, yıkadığınız bulgurları seriyorsunuz.Üstüne haşlanmış tavukları koyup, 3 su bardağı tavuk suyunu döküyorsunuz.
  2.  Bulgurun sade olarak çok lezzetli olamayacağı düşünülerek üzerine de yemeklik doğradığınız soğanı zeytinyağında öldürüp, sonra içine salça koyup, onu da bir kaç kere çevirdikten sonra 1 su bardağı tavuk suyunu içine koyup biriki taşım kaynatın.  Daha sonra bu salçalı sosu tavukların üstüne dökün.
  3. 200 derece fırında bulgurlar suyunu çekene kadar pişirin. Başında beklerseniz iyi olur. Zaten çok da uzun sürmüyor.

27 Mayıs 2010 Perşembe

Arnavut Ciğeri





Dün iş çıkışına yakın evde yemek olmadığını hatırlayıp şipşak ne yapabilirim diye düşünürken aklıma arnavut ciğeri geldi.Hep çok kolay olan hemde eşimle benim bayıla bayıla yediğimiz lezzettir kendisi.Dana ciğer dışındada başka sakatat yemediğimizden aklıma geldikçe yapmaya çalışırım.


Bu arada zaten zamanla tariflerden fark edeceksiniz ki sabah çalışan biri olarak(çocukta olmama sebebiyle)genelde hemen hazır olabilecek uğraştırmayan ancak lezzetli tariflere yer vermeye çalışıcam burada.



Malzemeler:



Yarım kilo kuzu ciğer

2 yemek kaşığı un,tuz,kırmızıiber

Kızartmak için sıvıyağ



Garnitür:



Lavaş,yeşillik ve mutlaka sumaklı maydonuzlu kurusoğan...

+ 2 patates




Ciğerimizi güzelce yıkayıp süzüyoruz.Gazete kağıdının üzerine çıkarıp kalan suyuda gazetenin emmesini sağlıyoruz.Daha sonra içine un,tuz ve isteğe bağlı olarak kırmızı biberimizi serpip kızgın yağda kızarmaya bırakıyoruz.Ciğerin püf noktası ateş yüksek harlı olacak ve ciğerleri çok kurutmadan 3-4 dakikada altına kağıt havlu serdiğimiz tabağa çıkartıyoruz.Garnitür yanında tabağa koyup küp kızarttığımız patateslerle servise sunuyoruz yanında boll köpüklü buz gibi ayran ve lavaş ekmeği tavsiye ederim.



Afiyet Olsun...





Arnavut Ciğeri





Dün iş çıkışına yakın evde yemek olmadığını hatırlayıp şipşak ne yapabilirim diye düşünürken aklıma arnavut ciğeri geldi.Hep çok kolay olan hemde eşimle benim bayıla bayıla yediğimiz lezzettir kendisi.Dana ciğer dışındada başka sakatat yemediğimizden aklıma geldikçe yapmaya çalışırım.


Bu arada zaten zamanla tariflerden fark edeceksiniz ki sabah çalışan biri olarak(çocukta olmama sebebiyle)genelde hemen hazır olabilecek uğraştırmayan ancak lezzetli tariflere yer vermeye çalışıcam burada.



Malzemeler:



Yarım kilo kuzu ciğer

2 yemek kaşığı un,tuz,kırmızıiber

Kızartmak için sıvıyağ



Garnitür:



Lavaş,yeşillik ve mutlaka sumaklı maydonuzlu kurusoğan...

+ 2 patates




Ciğerimizi güzelce yıkayıp süzüyoruz.Gazete kağıdının üzerine çıkarıp kalan suyuda gazetenin emmesini sağlıyoruz.Daha sonra içine un,tuz ve isteğe bağlı olarak kırmızı biberimizi serpip kızgın yağda kızarmaya bırakıyoruz.Ciğerin püf noktası ateş yüksek harlı olacak ve ciğerleri çok kurutmadan 3-4 dakikada altına kağıt havlu serdiğimiz tabağa çıkartıyoruz.Garnitür yanında tabağa koyup küp kızarttığımız patateslerle servise sunuyoruz yanında boll köpüklü buz gibi ayran ve lavaş ekmeği tavsiye ederim.



Afiyet Olsun...





Fava

Fava tarifi
Baklanın tazesinin tezgahlarda olduğu günlerdeyiz, biliyorum. Zaten bu favayı yapıp görüntüleyeli ve elbette yiyeli de çok oldu:) Ancak bugünlerde tekrar yapmak ve yaz sıcakları iyice bastırmadan kuru bakliyat stoklarımı biraz daha eritmek niyetindeyim. Sizler de aynı şeyi düşünüyor olabilirsiniz. Gerçekten de şu sıralarda piyazlar, pilakiler, bakliyat salataları yapmak için en ideal zamanlardayız. Yanlarında hafif bir zeytinyağlı ve yoğurtla birlikte hem hafif, hem doyurucu, hem de sağlıklı bir menü oluşturabilir bu lezzetler..

Fava herkesin sevdiği, ya da hemen sevebileceği bir meze değil aslında. Lokantalardaki meze tepsilerinde hemen seçiliverenlerden de değil. Zaten güzel yapılmışını bulmak da kolay değildir. Ben yine de, rakı sofralarında da, şarap yanında da mutlaka ararım favayı. Sevgilim malesef pek sevmiyor, o yüzden evde yaptığım favalar genelde başıma kalır:) ama yine de özler ve yaparım arasıra.

İşte güzel bir tarif arayanlar için, ve tabi blog arşivinde mutlaka olmasını istediğim için fava tarifim:

Malzemeler
  •  250 gr kuru bakla
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 küp şeker
  • 4 su bardağı su
  • 1 ufak çay bardağı sızma zeytinyağı
  • 1 adet limon
  • Bir tutam dereotu

Fava tarifi
Yapılışı
  1. Baklayı geceden ıslatın. Ertesi gün suyunu süzüp yıkayın ve tencereye alın.
  2. Kuru soğanı doğrayarak baklanın üzerine ekleyin. Tuzu ve şekeri ilave edin. Üzerine suyu da koyarak pişmeye bırakın.
  3. Baklalar iyice suyunu çekip ezilecek kıvama geldiğinde ocağı kapatın. Blenderdan geçirip pürüzsüz hale getirin.
  4. Derince bir porselen veya cam kabı suyla ıslatın. Hazırladığınız favayı içine dökün. Buzdolabında birkaç saat dinlenmeye bırakın. Servis edeceğiniz günden 1 gün önce de yapabilirsiniz.
  5. Servis edeceğiniz zaman favayı kalıptan ters çevirerek çıkarın. Üzerine limon suyu ve zeytinyağını karıştırarak hazırladığınız sosu gezdirin. Sosu içine de alması için üzerine birkaç yere kaşık darbesi atabilirsiniz. En son kıyılmış dereotu ile süsleyin.

Fava tarifi
İşte bıçakla dilimlenecek, ama aynı zamanda ekmeğe de sürülebilecek kıvamdaki nefis favanız hazır.. Eh, artık diğer mezeleri de hazırlayıp güzel bir çilingir sofrası kurmak kalıyor geriye. :)

PATLICANLI BÖREK


Malzemeler:
  • 6 adet yufka
  • 1 kg topan patlıcan
  • 2 soğan
  • 2-3 domates
  • 2-3 sivri biber
  • Karabiber, tuz
  • 1 yumurta sarısı
  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı zeytinyağ
  • Susam, çörekotu
Yapılışı:
  1. Patlıcanların kabuklarını tamamen soyup küp, küp doğradıktan sonra 10 dakika tuzlu suda bekletin.
  2. Tencereye 2 yemek kaşığı zeytin yağ ilave edip soğanı ve biberleri birlikte kavurun, küp doğranmış patlıcanları , domatesleri ve tuzu ilave edip iyice suyu çekene kadar pişirin.Soğumaya bırakın.
  3. Süt ve zeytinyağını bir kabın içinde güzelce çırpın.
  4. İlk yufkayı yağlanmış tepsinin tabanına kırışık bir şekilde tepsinin tabanını eşit kapatacak şekilde yerleştirin. Sütlü harç ile bu yufkayı azar azar kaşıkla ıslayın. İkinci yufkayıda tepsiye aynı şekilde kırışık yayın karışımdan sürün. İç harcımızın yarısını yufkanın üzerine yayın.
  5. Diğer 2 yufkayada aynı işlemi uygulayın, kalan iç harcınızı yayın.( Böreğimize 2 kat harç yayılacak)
  6. Beşinci yufkayı da aynı şekilde hazırlayın.
  7. Altıncı yufkayı (son yufka) tepsinin ebatlarına göre kıyılarını kesin. Kestiğiniz kıyı yufkaları tepsiye güzelce yerleştirin. Sütlü harçdan sürün. Kalan yufkayı tepsiye düzgünce yerleştirin.
  8. Tepsideki döşenmiş yufkaları istediğiniz boyutlarda kesin.Kalan karışımımıza 1 yumurta sarısı ilave edin karıştırın böreğinizin üzerine dökün.
  9.  Böreğiniz içini çektikten sonra susam ve çörekotu serpin, 200 derece ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirelim.
    Afiyet olsun...
NOT: Topan patlıcan yerine uzun patlıcan ile de yapabilirsiniz.
Yukarıdaki tarifim normal fırın tepsisine göre verilmiştir.Mini veya midi fırında yapacak iseniz ölçüleri tepsinize göre ayarlayın.

Böreğimizi kat kat yerine: 1 yufkaya harç sürüp kenarlarını ortaya doğru katlayıp, kare halini aldıktan sonra 4 e bölüp, ortalarına harcımızdan koyup kenarlarını ortaya doğru (bohça gibi ) katlayıp, fırın tepsisine katlanan kısmı alta gelecek şekilde yerleştirerek de pişirebiliriz.

ISLAK KEK



Malzemeler:
  • 3 yumurta
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı sıvı yağ ( yarı yarıya zeytinyağ ile ayçiçek yağını karıştırabilirsiniz)
  • 1 paket kakao
  • 2 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
Yapılışı:
  1. Yumurta ile şekeri çırpın. Süt, kakao ve sıvı yağı ilave ederek çırpın ve bu karışımdan 1 su bardağı üzeri için ayırın.
  2. Kalan karışıma un, kabartma tozu ve arzu ederseniz fındık ilave edin tahta kaşık ile karıştırın.
  3. Yağlanmış, unlanmış yaklaşık 28 cm tepsiye dökün. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 40 dakika kadar pişirin.
  4. Fırından çıkar çıkmaz keki dilimleyin, ayırdığımız karışımı üzerine eşit gezdirerek dökün.
  5. Soğuduktan sonra üzerine hindistan cevizi serperek servis yapın.
Afiyet olsun...

BULGURLU YAPRAK AŞI


BULGURLU YAPRAK AŞI
(Tarif bana ait çok leziz ve şifalı bir yemek. Her ilkbaharda bir iki kez yapıp çocuklarıma yedirdiğim. Severek tükettiğimiz bir çok faydası olan bir tarif)
Malzemeler

3 adet siyah dut yaprağı,3 adet beyaz dut yaprağı,3 adet siyah üzüm yaprağı,3 adet beyaz üzüm yaprağı
3 adet kiraz yaprağı,3 adet ayva yaprağı,3 adet muşmula yaprağı,2 adet orta boy kuru soğan
3 dal taze soğan,7-8 dal maydanoz,7-8 yaprak taze nane,3-4 yaprak damar otu,3-4 yaprak ebegömeci
3-4 dal dereotu,2 su bardağı kalın bulgur,3 yemek kaşığı tereyağ,Tuz,Yeteri kadar sıcak su

Yapılışı
Tencerede tereyağını eritelim. Kuru soğanımızı ince doğrayalım. Pembeleşene kadar kavuralım. Tüm yapraklarımızı çok ince doğrayalım. Tenceremize alalım. iyice kavuralım. Bulgurumuzu ekleyelim. Biraz daha kavurduktan sonra tuzunu ve sıcak suyunu ilave edelim. Bulgurumuz piştiğinde ateşten indirelim. Servis yaparken üzerine sarmısaklı yoğurt ve tereyağda kızdırılmış pul biber serpelim. Afiyetle yiyelim.

BULGURLU YAPRAK AŞININ ŞİFASI

01. Çok besleyicidir.
02. İdrar boşaltmaya yardımcıdır.
03. Kan yapıcıdır.
04. Anne sütünü artırır.

kısır tarifi


MALZEMELER:
  • 2 su bardağı ince bulgur
  • 1 kuru soğan
  • 7-8 adet yeşil soğan
  • 2 domates
  • 1 demet maydanoz, dereotu
  • 4-5 sivri biber
  • 2 limon suyu
  • Yarım su bardağı sızma zeytinyağı
  • 2 yemek kaşığı biber salçası
  • 3-4 diş sarımsak
  • Yarım çay bardağı nar ekşisi
  • Tuz
YAPILIŞI:
  1. Bulgur üzerine 1,5 su bardağı kaynar su dökülüp üstü kapatılır.
  2. Soğan, maydanoz,dereotu, domates, biber yıkanıp ince , ince doğranır.
  3. Bulgurumuz kabarınca, ince doğranmış kuru soğan, tuz, biber salçası konur yoğurulur
  4. Hazırladığımız sebzeler, zeytinyağı, limon suyu ve nar ekşisi ilave edilip karıştırılır.
  5. Marul yaprakları ile servis yapılır.
Afiyet olsun...

SU BÖREĞİ



Şu hazır su böreği ve baklavalık yufkalar çıktıktan sonra baklava yapmakta , su böreği açmakta ne kolaylaştı değilmi? Bu benim ilk hazır yufkadan su böreğim oldu. İlk başlarda çok tereddütteydim acaba kaln olur mu? diye ben pek kalın sevmiyorum hamurunu da...
Annemler yazdan su böreği yufkalarını hazırlayıp dondurucuya koyar bende birkaç tepsilik alır gelirdim annemden. Yada kayınvalidem burda olunca illa ki yaptığı bir börektir.Maaşallah o bu su böreği konusunda pek marifetli bir yandan açar bir yandan da haşlayıp tepsiye dizer.
Neyse yine lafı uzatmıyayım tarife geçeyim . Biraz uğraştırıcı bir börek ama yediğiniz zaman iyiki yapmışım dedirten bir lezzet. Şimdiden yapıp yiyecek olanlara afiyet olsun…..


Malzemeler:
1 paket hazır su böreği yufkası
Peynir, Maydonoz
Sıvıyağ

Yapılışı:
Orta boy bir tencereye üçte ikisi kadar su ve tuz ekelyip kaynatın. Kaynamış olan suya su böreği yufkalarını tek tek koyun ve 5-10 sn kadar haşlayın.


haşlanan hamuralrı önceden hazırladığınız soğuk suya daldırıp çıkartın ve suyunu ters çevirdiğiniz süzgeçin üstüne alıp suyunu süzün.Soğuk su ısınırsa suyu değiştirin.






Yağlamış olduğunuz tepsiye su böreği yufkalarını teker teker dizin.her katı sıvıyağ ile yağlayın. Orta kata gelince hazırlmış olduğunuz peynirli içi harcı koyun.




Diğer kalan yufkalarıda haşlayıp aralarını yağlayarak kaplayın.Yufkalara tamamen bittikten sonra 200 derecelik fırında pişirin. Afiyet olsun…



(paketin içinden 5 adet yufka çıktı. 2.5 yufka alta 2.5 yufka üste dizdim. Birde yufkaları 4 eşit parçaya bölün ki haşalaması kolay olsun. Yoksa kaynayan tencereden çıkaramassınız haberiniz olsun..)

26 Mayıs 2010 Çarşamba

MENEMEN


 Malzemeler:
  • 5 adet orta boy domates
  • 4 adet yumurta
  • 7-8 adet sivri biber
  • 1 yemek kaşığı ayçiçek yağı
  • 3 yemek kaşığı zeytin yağ
  • Tuz, karabiber
Yapılışı:
  1. Yıkanmış ortadan ikiye bölünmüş, ve tohumları temizlenmiş biberleri 3 cm boyunda doğrayın ve 1 yemek kaşığı ayçiçek yağında kavurun.
  2. Kabukları soyulmuş domatesleri yatay olarak önce 1 parmak kalınlığına yakın halkalar şeklinde daha sonra halkalarıda dörde kesin. Bu şekilde iri doğranmış domatesleri biberlerin üzerine yayarak dökün. Zeytinyağını gezdirin ve üzerlerine tuz serperek hafif hafif kaşıkla dokunarak tuzun dağılmasını sağlayın. ( Kesinlikle karıştırmayın). Kapağını kapatıp domateslerin pişmesini bekleyin.
  3. Domatesler suyunu çekmeye başlayınca kaşık yardımı ile kıracağınız yumurtalara yuva açın ve yumurtaları dağıtmadan bu yuvalara kırın. Yumurtaların üzerine tuz ve karabiber serpin kapağı kapatın.
  4. Kapağı eliniz ile kontrol edin, kapak iyice ısınınca 1 dakika sonra ateşi kapatın, 3-4 dakika kapağı açmadan bekleyin. Yumurtaların beyazlarının katılaşmasını bekleyin....
ve... afiyet olsun...

Çikolata Soslu Kek



Çikolata Soslu Kek


Malzemeler;
3 yumurta
1 su bardağına yakın toz şeker
1 su bardağı süt
1 su bardağına yakın sıvı yağ
3 yemek kaşığı kakao
2 - 2.5 su bardağı kadar un
1 paket kabartma tozu 
1 paket vanilya
3 yemek kaşığı damla çikolata


Çikolata sosu için;
1 su bardağı süt
1/2 su bardağı toz şeker
2 yemek kaşığı kakao
1 yemek kaşığı nişasta


Yapılışı;
Bütün malzemeleri oda sıcaklığına

Çikolata Soslu Kek



Çikolata Soslu Kek


Malzemeler;
3 yumurta
1 su bardağına yakın toz şeker
1 su bardağı süt
1 su bardağına yakın sıvı yağ
3 yemek kaşığı kakao
2 - 2.5 su bardağı kadar un
1 paket kabartma tozu 
1 paket vanilya
3 yemek kaşığı damla çikolata


Çikolata sosu için;
1 su bardağı süt
1/2 su bardağı toz şeker
2 yemek kaşığı kakao
1 yemek kaşığı nişasta


Yapılışı;
Bütün malzemeleri oda sıcaklığına

FIRINDA PATATES KIZARTMASI

Patates kızartmalarımı fırında yapıyorum. Çok kolay, lezzetli , yağda kızartmaya göre daha hafif oluyor. Baharat koymadan da yapabilirsiniz.

MALZEMELER:
  • Kişi sayısına göre patates

  • Tuz, karabiber, nane,kekik, pul biber (miktarlarını siz ayarlayabilirsiniz)

  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ

YAPILIŞI:
  1. Patateslerimizi soyup dilimleyip yıkayalım ve tüm malzeme ile karıştıralım.

  2. Fırın kağıdı serdiğimiz fırın tepsisine bütün malzemeyi döküp yayalım. 200 derece ısıtılmış fırında kızartalım.

Afiyet olsun...

25 Mayıs 2010 Salı

Bezelye Çorbası


Bezelye çorbası hobimle lezzet okulunda yaptığımız ilk nefis lezzetti.İnanın bu tarif diğerlerine hiç benzemiyor.Daha evvel bezelye çorbası içmediysenizön yargılarınızı yıkın ve hemen deneyin derim ben.
Malzemeler

Yaklaşık 400 gr bezelye
1 tepeleme yemek kaşığı margarin
2 kurusoğan
2 iri diş sarmısak
1 çay bardağı krema
1 çay bardağı kadar un
5 bardak tavuk suyu-yada normal su+2 bulyon
beyaz şarap yada kimyon



Tenceremize yağımızla birlikte evvela yemeklik doğradığımız soğanlarımızı ve minik doğradığımız sarmısaklarımızı katıp kavurmaya başlıyoruz.Bir yandan kavrulurken diğer yandan yemek kaşığıyla unumuzu azar azar kavrulan soğanlarımıza ekliyoruz.Arada azar azar tavuk suyundan yada normal suyumuzdan ekleyip unun topak olmamasını sağlıyoruz.İyice kavrulan soğanlarımızın içine suyumuzun tamamını ekliyoruz ve kaynamaya bırakıyorız.Su kaynayınca içine bezelyelerimizi atıyoruz hemen ardındanda kremamızı ekleyip karıştırmaya devam ediyoruz yaklaşık 5 dk pişmesini sağlayacaktır.Bu aşamada size iki farklı lezzet kapısı açılacaktır tercih edenler içerisine yarım çay bardağı kadar beyaz şarap, yada şarap katmak istemeyenler 1 çay kaşığı kadar kimyon katabilirler.Tuzunu ve karabiberini ayarlayıp ocaktan aldığımız çorbamızı robotumuz yada blendr yardımıyla güzelce parçalıyoruz.İşte bu kadar basit ve inanılmaz bir lezzet.

Dilerseniz üzerine kroton,nane,dereotuyla süsleyebilirsiniz.

Afiyet olsun ...

Ezme Patates Salatası



Malzemeler:
  • 1 kg patates
  • 2 çorba kaşığı zeytinyağ
  • Yarım limon suyu
  • 1,5 su bardağı süzme yoğurt ( yoğurtda olur)
  • 3 diş sarımsak
  • Tuz
Yapılışı:
  1. Patatesler haşlanır ve çatal ile iyice ezelir.
  2. Tuz, limon suyu ve zeytinyağı ayrı bir kapta karıştırılr ve ezilmiş patateslere eklenerek tekrar karıştırılır karışım borcama düzgün olarak yayılır.
  3. Sarımsaklar ezilir yoğurt ile karıştırılır patatesin üzerine dökülerek eşit şekilde yayılır.
  4.  Zeytinyağ - kırmızı toz biber karışımı ile süslenerek servis yapılır.
 Afiyet olsun...

VİŞNE REÇELİ TARİFİ


MALZEMELER:
  • 1 kg vişne
  • 8 su bardağı toz şeker
  • 1 limon suyu
YAPILIŞI:

  1. Yıkayıp temizlediğimiz vişnelerin çekirdeklerini çıkaralım bir kat vişne  bir kat şeker olacak şekilde tencereye yerleştirelim. Bir gece veya 5- 6 saat bekletelim.
  2.  Tencereyi ateşe koyalım kaynamaya başladıktan 20 dakika sonra limon suyunu ilave edip 10 dakika daha kaynatalım. Üzerinde biriken köpükleri alalım.
  3. Reçelimizi kıvamına gelmesi için geniş tepsiye ( ben borcama koyuyorum) koyup üzerini cam bir levha ile (veya temiz tülbent ile) hava alacak şekilde kapatıp güneşin durumuna göre 1 veya 2 gün güneşte bekletelim. Ara sıra karıştıralım. Güneşte reçelimizin rengi berrak ve ayrıca orijinal rengini, kokusunu korumuş oluyor.

NOT: Güneşte bekletme imkanınız yoksa kıvamına gelinceye kadar daha uzun süre kaynatmamız gerekiyor. Kaynatırken kıvamına geldiğini kontrol etmek için ara sıra cam tabağa alıp buzdolabında soğutup bakabiliriz. Reçelimiz olduktan sonra cam kavanozlara koyup kapaklarını sıkıca kapatalım. 1- 2 sene bozulmadan saklayabilirsiniz.
Afiyet olsun...

KIYMALI DOMATESLİ BULGUR PİLAVI (4 Kişilik)


MALZEMELER:
  • 1 su bardağı pilavlık bulgur
  • 2 yemek kaşığı kıyma
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 4 adet sivri biber
  • 1 domates
  • Yarım yemek kasığı biber salçası
  • 1 soğan
  • 1 su bardağı sıcak su
  • Tuz
YAPILIŞI:
  1. Soğanımızı ve ince ince doğradığımız biberlerimizi yağda güzelce kavuralım.
  2.  Kıymamızı ilave edip 3- 4 dakika kavuralım. Sonra da salçamızı, kabukları soyulmuş ve küp doğranmış domatesimizi ekleyip domatesler ölene kadar kavurmaya devam edelim.
  3. Yıkanmış bulgurumuzu ilave edip bir kaç kez çevirelim, sıcak suyumuzu ve tuzumuzu ilave ettikten sonra kapağını kapatıp suyunu çekene kadar kısık ateşte pişirelim.
  4.  Ocağımızı söndürüp 10 dakika demlendirdikten sonra karıştıralım. Sıcak olarak servis yapalım.
Afiyet olsun...

ÇİN BÖREĞİ


MALZEMELER:
  • 5 adet yufka

  • 250 gr kıyma

  • 1 su bardağı ince bulgur

  • 2 orta boy soğan

  • 1 su bardağı ceviz

  • Yarım demet maydanoz, yarım demet dereotu

  • Kimyon, karabiber, tuz

  • 2 adet haşlanmış patates rendesi

  • 1 yemek kaşığı salça

  • 3 adet yumurta

  • Galeta unu

  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
    + kızartmak için sıvı yağ

YAPILIŞI:
  1. Soğanları ince ince doğrayalım sıvı yağda hafifçe ölünceye kadar kavuralım. Kıymamızı ekleyelim ve kavuralım daha sonra da salçamızı ilave edip bir iki çevirelim.

  2. Patates rendesini ve bulgurumuzu katıp kavurmaya devam edelim, Sonra sırası ile tuz, kimyon, karabiber, maydanoz, dereotu ve cevizimizi ekleyip  karıştıralım. Ocağımızı söndürelim. Kapağı kapatalım. (bulgurlarımızın kabarması için.) Pişen malzemeyi soğuması için kenara alalım.

  3. Yufkaları tezgaha sererek 8 parçaya ayıralım. Kestiğimiz parçaların uzun kenarına içimizi yeterince koyarak kalınca saralım.

  4. Bir kaba yumurtayı kıralım ve çırpalım, börekleri önce çırpılmış yumurtaya sonra da galeta ununa bulayıp kızgın yağda önlü arkalı kızartalım. İsteğe göre sıcak servis yapalım. Daha önceden hazırlayıp sonradan fırında ısıtarak da servis yapabiliriz.

Afiyet olsun...

GÜL HANIM TATLISI



GÜL HANIM TATLISI
(ÇOK SEVEREK YEDİĞİM KOLAY BİR TATLI)
Malzemeler
2 yumurta
1 su bardağı toz şeker
3 yemek kaşığı tereyağ
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
Alabildiği kadar un

Şerbeti için

3 su bardağı su
3 su bardağı şeker
1/2 adet limon suyu
hindistan cevizi

Yapılışı

Hamur yoğurma kabında tüm malzemelerimizi iyice yoğurarak kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edelim. Hamurumuzu biraz dinlendirelim. Dinlenen hamurdan küçük parçalar kopararak elimizle şekil verelim. Fırın tepsisine dizelim. Önceden ısıtılmış fırında üzerleri hafif kızarana dek pişirelim. Ayrı bir kabda 3 bardak suya, 3 bardak şeker koyup kaynatalım. Üzerine limon suyunu ekleyip biraz daha kaynatalım. Hafif koyu bir kıvam aldığında ateşten indirip ılımaya bırakalım. Pişen gül hanım tatlılarımızı fırından çıkaralım. Üzerine ılıyan şerbetimizi dökelim. Tamamen soğuduğunda servis tabağımıza  alıp üzerine hindistan cevizi serpip afiyetle yiyelim.

GÜL HANIM TATLISININ ŞİFASI

01. Erkek sağlığına çok faydalıdır.
02. Anne sütünü artırır.
03. Kilo almaya yardımcıdır.

Sebzeli Mercimek Çorbası









Sebzeli Mercimek Çorbası

Malzemeler;
1 adet patates
1 adet havuç 
1 adet soğan
1 su bardağı kırmızı mercimek
1/2 su bardağı kırık pirinç
1 diş sarımsak
1 yemek kaşığı salça
2 yemek kaşığı tereyağı

Yapılışı;
Mercimek çorbasını sadece mercimek su ve tuzla bile pişirebilirsiniz. Mercimeğe eklediğiniz her bir şey onun tadına tat katarak aslında ne kadar kıymetli bir bakliyat olduğunu

Sebzeli Mercimek Çorbası









Sebzeli Mercimek Çorbası

Malzemeler;
1 adet patates
1 adet havuç 
1 adet soğan
1 su bardağı kırmızı mercimek
1/2 su bardağı kırık pirinç
1 diş sarımsak
1 yemek kaşığı salça
2 yemek kaşığı tereyağı

Yapılışı;
Mercimek çorbasını sadece mercimek su ve tuzla bile pişirebilirsiniz. Mercimeğe eklediğiniz her bir şey onun tadına tat katarak aslında ne kadar kıymetli bir bakliyat olduğunu

24 Mayıs 2010 Pazartesi

ARNAVUT CİĞERİ


Malzemler:
yarım kilo dana ciğer
tuz, un

Yapılışı:
Ciğerimizi kuşbaşı kuşbaşı kesiyoruz. Yıkadıktan sonra yaağlı kağıdın üstüne alıp un ve tuz ile harmanlıyoruz..Daha sonra kızgın yağın içine atıp kızartıyoruz. Çok fazla bekletmeden servis tabağına alıyoruz. Soğan salatasıyla beraber afiyetle yiyoruz.

GAVURDAĞI SALATASI


Herkese selam. Bugün kü tarifim meşhur yemekteyiz programıyla hayatımıza giren gavurdağı salatasının tarifini paylaşacağım. Yapımı kolay şimdiden afiyet olsun.

Malzemeler:
3 adet domates
2 adet salatalıık
1 adet kuru soğan
5-6 yaprak marul
3-4 dal taze soğan
maydonoz,dereotu
kırılmış ceviz
nar ekşisi

Yapılışı:
bütün malzemeleri minik minik doğradıktan bol nar ekşisi ve ceviz döküp servis yapıyoruz.

PATATESLİ TOPLAR


Patatesin besleyici maddelerinin çoğunluğunun, kabuğunun hemen altında veya yakınında olduğunu belirten uzmanlar, bu sebeple patatesin, kül veya buharda pişirildikten sonra soyulması gerektiğini vurguluyor.


Patatesin mutlaka salata veya soğanla yenilmesi gerektiğini ifade eden uzmanlar, patates, yağda kızarmış olarak yenmezse kilo aldırmadığını, şişmanlar ve şeker hastaları için iyi bir gıda olduğunu bildiriyor. Şeker hastalarının, ekmek yerine bol patates yiyebileceğini söyleyen uzmanlar, ancak potasyumun zayi olmaması için, patateslerin külde veya çift tabanlı tencerede pişirilmesi gerektiğini kaydediyor.

Uzmanlara göre, patatesin yaklaşık yüzde 20'si karbonhidrat ve kalori değeri oldukça düşük. Bol B vitaminleri, C vitamini, protein, kalsiyum, demir ve fazla miktarda potasyum içeriyor. Orta boy bir patates, günlük C vitamini miktarının 1/3'ünü temin ediyor. Sindirimi kolaylaştırıyor. Bağırsakları, böbrekleri ve kanı temizliyor, kabızlığı önlüyor. Kansere karşı koruyor ve yorgunluğa karşı birebir. .

MALZEMELER:

  • 8-9 adet orta boy patates
  • 3 adet havuç
  • 2 yemek kaşığı tereyağ veya zeytinyağ
  • Yarım demet maydanoz, dereotu
  • 5-6 yeşil soğan
  • Tuz
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 Limon suyu
YAPILIŞI:
  1. Patatesleri ve havucu iyice haşlayalım ve suyunu süzelim. Püre haline getirelim. 2 yemek kaşığı teryağını eritmeden koyalım pürenin sıcaklığı ile erisin.
  2.  Dğer tarafta maydanozları, dereotunu ve soğanları ince ince kıyalım ve  püreye ekleyelim. Tuz, limon suyu ve karabiberi ilave edip iyice yedirelim.
  3. Servis tabağının dibine maydanoz serpelim, püreden yumurta büyüklüğünde parçalar alıp top şeklini verip tabağa yerleştirelim. Üzerlerine maydanoz serpip servis yapalım.
Afiyet olsun...

HAŞHAŞLI, KREMALI TATLI

MALZEMELER

Hamuru için:
  • 3 yumurta
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1,5 su bardağı irmik
  • Yarım su bardağı haşhaş ( üzerini süslemek için bir miktar ayıralım)
  • 1 su bardağı un
  • Yarım paket labne peyniri
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
Kreması İçin
  • 3 su bardağı süt
  • 2 yemek kaşığı un
  • 5 yemek kaşığı şeker
  • Yarım paket labne peyniri
Şurubu için
  • 1,5 su bardağı toz şeker
  • 2,5 su bardağı su
Yapılışı:
  1. Şurubumuzu önceden 7-8 dakika kaynatıp soğumaya bırakalım.
  2. Şeker ile yumurtalarımızı çırpalım. Üzerine sıvı yağımızı ekleyip karıştıralım. Sonrada diğer malzemeleri ( labnenin yarısı kullanılacak unutmayalım) ilave ederek hazırladığımız harcı yağladığımız dikdörtgen borcama döküp 180 derece ısıttığımız fırında üzeri kızarana dek pişirelim.
  3.  Bu arada kremamızı hazırlayalım. Bunun için krema malzemelerini karıştırarak muhallebi gibi pişirelim ve daha sonra kalan yarım paket labneyi de ekleyip iyice karıştıralım.
  4. Pişen kekimizin üzerine şurubumuzu dökelim. İçini çekince de kremamızı yayıp buzdolabında 4-5 saat bekletelim. Dolaptan çıktıktan sonra üzerine haşhaş serpelim. Dilimleyerek servis yapalım.
        Afiyet olsun...

GALETA UNLU TATLI

MALZEMELER:

  • 3 yumurta

  • 1 su bardağı galeta unu

  • 1 su bardağı şeker

  • 1 su bardağı sıvı yağ

  • 1 paket kabartma tozu

  • Ceviz veya fındık

MUHALLEBİSİ:
  • 2,5 su bardağı süt

  • Yarım su bardağı şeker

  • 1 paket krem şanti

  • 3 kaşık nişasta

ŞURUBU:
  • 1 su bardağı su

  • 1,5 su bardağı şeker

YAPILIŞI:
  1. Şurubumuzu hazırlayalım.( 7-8 dakika kaynaması yeterli) ve soğutalım.

  2.  Şekerleri yumurta ile çırpalım. Üzerine sıvı yağı ekleyip karıştıralım. Sonra galeta ununu, kabartma tozunu, ceviz veya fındığımızı ekleyip karıştıralım. Yağlanmış  borcama harcımızı dökelim. 180 derece  fırında kızarana dek pişirelim.

  3. Bu arada kremasını krem şanti hariç bütün malzemeleri karıştırarak muhallebi kıvamında pişirelim. Soğuduktan sonra krem şantiyi ekleyip mikser ile çırpalım.

  4.  Pişen kekimiz  sıcak iken üzerine soğuk şurubu dökelim. İçini çekip soğuduktan sonra hazırladığımız kremamızı yayalım. Üzerini istediğimiz şekilde süsleyelim, buzdolabında 1- 2 saat bekletip servis yapalım.

Afiyet olsun...

Kuru Meyveli Kek


O kadar hızlı yendi ki, kalan son iki dilimin fotosunu çekebildim. Kesinlikle çok lezzetli bir kek. Denemenizi tavsiye ederim.

Bu gün nedense içimden günün sözü yazmak geçti.
"Bir insanın nasıl güldüğünden terbiyesini, neye güldüğünden zekâsını ve seviyesini anlarsınız."

Malzemeler:

•1 su bardağı süt
•1.5 su bardağı şeker

•1/2 su bardağı sıvı yağ
•3 yumurta
•3 su bardağı un
• 10-15 adet kuru kayısı, 10-15 adet kuru incir ve kuru üzüm ( evde yoktu koyamadım)
• kabartma tozu ve vanilya, 1 tatlı kaşığı dolusu zencefil

Yapılışı:
1.Yumurtanın beyazlarını ayırıp şeker ile çırpın. Sonra sarılarını da katıp tekrar çırpın. Kuru meyveleri una bulayarak kekin içine atın ki kek içinde batmasın.
2.Kek kalıbınız yağlayıp , unlayıp, tüm malzemeyi döküp, fırına koyun. 170 derecede yaklaşık 40-45 dk pişecek.

Gün Daveti Sofrası




Hafta sonu gelen iş arkadaşlarım için hazırladığım sofra.Menümüzde;


Ispanaklı Mantarlı Muska BöreğiPeynirli Rulo BöreklerBaharatları KurabiyelerÇakma Suşi(zeytin ezmeli biber sarmalı rulolar) Pirinçli Kabak SalatasıZeytinyağlı SarmaÇikolata Soslu KekTrufflu Çerez Tabağı

Çilekli Turta ve buzdolabında Meyveli Parfemiz vardı.







Bayanların isteği üzerine öncelikle çilekli turtanın

Gün Daveti Sofrası




Hafta sonu gelen iş arkadaşlarım için hazırladığım sofra.Menümüzde;


Ispanaklı Mantarlı Muska BöreğiPeynirli Rulo BöreklerBaharatları KurabiyelerÇakma Suşi(zeytin ezmeli biber sarmalı rulolar) Pirinçli Kabak SalatasıZeytinyağlı SarmaÇikolata Soslu KekTrufflu Çerez Tabağı

Çilekli Turta ve buzdolabında Meyveli Parfemiz vardı.







Bayanların isteği üzerine öncelikle çilekli turtanın

ZEYTİNYAĞLI BAKLA


1 kurusoğan
Yarım kilo bakla
çeyrek su bardağı zeytinyağı
yarım tatlı kaşığı un
tuz,dereotu,1 tatlı kaşığı şeker
Baklaları ayıklayıp büyüklüklerine göre 2 veya üçe limonlu suya doğruyoruz.Yağımızda soğanı kavuruyoruz baklalarıda koyup kavurmaya devam ediyoruz unumuzu tuzumuzu ve 1 tatlı kaşığı şekerimizide koyup suyunu döküyoruz(göz kararı)Pişmeye bırakıyoruz.Pişince soğutup dereotu ve yoğurtla servis yapıyoruz bu kadarcık:))

23 Mayıs 2010 Pazar

Dondurmalı İrmik Helvası


Geçen akşam yemekteyizde görüp neredeyse aşerdiğim tatlı:))
Ben bu sefer kolaya kaçtım ve dr outkerin hazır irmik helvasıyla yaptım.Gerçekten sonuç çok lezzetli herkese tavsiye ederim kavurma yok ölçü yok:))
Bir kaseyi ıslatıp pişen helvemızdan yayıyoruz ortası çukur kalacak şekilde ortaya 1 top dondurma üste biraz daha helva oyup düzgünleştiriyoruz.Sonrada bir tabağa ters çeviriyoruz bumudur budur:)))

Ezogelin Çorbası


Malzemeler:
  • 10 su bardağı et suyu,

  • 1,5  çay bardağı kırmızı mercimek,

  • Yarım çay bardağı pirinç,

  • Çeyrek çay bardağı ince köftelik bulgur,

  • 2 yemek kaşığı domates salçası,

  • 1 yemek kaşığı biber salçası.

  • 2 yemek kaşığı nane,

  • 1 yemek kaşığı pul biber,

  • 3 yemek kaşığı un,

  • 1 yemek kaşığı tereyağı veya zeytinyağı,

Üzeri için ayrıca tereyağı veya zeytinyağı

Yapılışı:
  1. Mercimek, bulgur, pirinç yıkanır ve süzülür. Salça bir kapta su ile ezilir, bir tarafta bekletilir.

  2. Yağ ile un hafif pembeleşinceye kadar kavurulur.

  3. Önceden hazırladığımız salçalı su kavurduğumuz una ilave edilir. Tahta kaşık yardımıyla pütürleri yok oluncaya kadar ezilir. ( mikser kullanabilirsiniz). Bu işlem yapılırken tencere ocaktan alınır.

  4. Et suyu, yıkanmış mercimek, pirinç ve bulgur ilave edilir, ara sıra karıştırarak pişirilir.

  5. Ocaktan aldıktan sonra üzerine, arzuya göre tereyağı veya zeytin yağında, kızdırılmış nane ve pul biber gezdirilir, biraz karıştırılır.Sıcak sıcak servis yapılır.

Afiyet olsun...

ÇAYLI KEK

MALZEMELER:
  • 3 yumurta
  • 2 yemek kaşığ kakao
  • 1 su bardağı şeker
  • 2 su bardağı un
  • 0,75 su bardağı sıvı yağ veya 125 gr margarin
  • 2 tatlı kaşığı tarçın
  • 1 su bardağı demli çay
  • 1 paket kabartma toz
  • Arzuya göre çukulata rendesi
YAPILIŞI:

Yumurtalar ile şekeri iyice çırpalım. Diğer malzemeleri ilave edip tahta kaşık ile bir güzel karıştıralım. Elde edilen karışımı yağlanmış ortası delik kek kalıbına boşaltalım ve soğuk fırına sürelim. 180 derecede 40 dakika pişirelim. Son 15 dakikada fırının ısısını 10 derece kadar azaltalım. Arzu ederseniz piştikten sonra üzerine çukulata rendeleyerek süsleyelim.
Afiyet olsun...

Mozaik Pasta Tarifi


Herkese en gülücüklüsünden merhabalarrr:)))

Çooook şükür iyileştim sonunda... Kıpır kıpır halime dün itibari ile geri döndüm:)))

Sonracığımaaa iyileşmemin şerefine de bu mozaik pastayı yaptım kendime:)))
Hastalık sürecimde kilo falan vermişimdir nolur nolmaz dedim besledim hemencik kendimi:))))
Oldum olası içinde bisküvi olan bütün tatlıları diğer tatlılar gibi çok severim:)))) Hem pratik hem de lezzetli olması da iki kere sevmeme neden oluyor aslında:))) Biz afiyetle yedik büyüdük size de tavsiye ederim yapın yapın yiyin bacılarım:)))
Buyurun pratik tarifimize;


MALZEMELER:

250 gr. Ülker Pötibör Bisküvi
4 yemek kaşığı becel margarin
1 paket vanilya
2 yemek kaşığı nestle kakao
1/2 su bardağı süt
3 yemek kaşığı hindistan cevizi
1 paket kare bitter çikolata

YAPILIŞI:

Çikolatayı benmari usulü eritelim.
Margarini bir tavada eritip hafifçe kızdıktan sonra kakaoyu ekleyip kavuralım.
sütü de ilave edip karıştırmaya devam edelim, fokurdayınca ocağın altını kapatıp vaniyayı ve hindistan cevizini  ve çikolatayı ilave edelim ,iyice karıştıralım.
Bisküvileri elimizle kırıp kırıp karışıma ekleyip iyice karıştıralım.
DilediğiMiz kalıbı,borcamı vs. strech filmle kaplayıp karışımı elimizle bastırarak şekil verelim.
Üzerini de strech filmle kapatıp buzdolabında 5-6 saat bekletip soğuk soğuk servis yapalım.

AFİYET , BAL OLSUN.

SEVGİ DOLU ÖPÜCÜKLER

ZEYNEPLE ÇİKOLATA TADINDA GÜNLER :)

22 Mayıs 2010 Cumartesi

DİYET BİBER KIZARTMASI

MALZEMELER:
  • Yarım kilo sivri biber
  • 2 adet patates
  • 3 adet domates
  • Yarım çay bardağı sıvıyağ
YAPILIŞI:

  1. Patatelerin kabuklarını soyup küp küp doğrayalım.Yayvan tencereye sıvıyağ ekleyip, kızdıralım. küp doğranmış patatesleri tencerede kızartalım.
  2. İri doğranmış biberleri ve kabukları soyulup küp küp doğranmış domatesleri tencereye ilave edelim. Uzerine 1 çay bardağı su ekleyelim. Tencerenin kapağını kapatıp, kısık ateşte pişirelim.
Afiyet Olsun