30 Haziran 2010 Çarşamba

BAKLAVA YUFKASI İLE KIYMALI BÖREK



Baklava yufkası benim için çok büyük bir buluş...Eskiden zar zor bulunurken şimdi heryerde var neyseki faydalanabiliyoruz bol bol.Ben 1 kere baklava yaptım ama böreğini o kadar sık yaparımki neredeyse dondurucumdan hiç eksik olmaz:)



Malzemeler (30 adet börek için)


15 adet baklava yufkası
yarım çay bardağı sıvıyğı
50 gram tereyağ

İç Malzemesi

Yarım kilo kıyma
1 kurusoğan
tuz,karabiber
maydanoz


Tezgahımıza bir adet baklava yufkasını serip silikon yumurta fırçasıyla yağlayalım(bu fırça yumuşak olduğu için tercih ediyorum silikon fırçayı)İkinci kat yufkayı üzerine kapatıp tekrar yağlıyalım.Üçüncü kat yufkayıda serdikten sonra geniş olan kenara 2 yemek kaşığı kadar iç harcı uzunlamasına yayalım.Yufkamızı dikkatlice ne çok sıkı nede gevşek olacak şekilde büyük bir rulo yapalım.Keskin bir bıçakla ruloyu 5 parçaya bölelim.Diğer yufkalar içinde aynı işlemi yapıp yufkalarımızı tamamlayalım.

Böreklerimizi hafif yağladığımız tepsimize dizim üzerine yumurta sarısı sürelim,170 derecede 15 dakika kadar pişirelim.


Afiyet Olsun...

NOT:Baklava yufkası çok ince bir yufka olduğu için dikkatli davranmak gerekiyor.Ayrıca çıtır çıtır bir börek oluyor bu ve bir kişi rahatlıkla 7-8 adet yiyebilir....misafir gelecek yada kalabalık bir aile iseniz bu önerimi dikkate almanızı dilerim..






ALİ NAZİK TARİFİ


MALZEMELER
  • 2 adet patlıcan
  • 1 su bardağı süzme yoğurt
  • 3-4 diş sarımsak
        Üzeri için
  • 3 yemek kaşığı kıyma
  • 1 domates
  • Yarım yemek kaşığı biber salçası
  • 2 adet sivri biber
  • 1 çorba kaşığı tereyağı
  • 5-6 dal maydanoz
Sosu için
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • Yarım yemek kaşığı salça
YAPILIŞI
  1. Patlıcanlar közlenir kabukları soyulur ince ince kıyılır. ( soyulan kabukların içlerini bıçak ile sıyırıp patlıcanlara ilave edebilirsiniz).
  2. Tereyağı tavaya alınır eritilir, kıyma ve  ince ince doğranmış soğan, biber,  domates eklenir kavrulur. Salça ilave edilir biraz daha kavrulur. Ocaktan aldıktan sonra kıyılmış maydanoz ilave edilir karıştırılır.
  3. Sarımsak tuz ile havanelinde ezilir süzme yoğurda konulur karıştırılır. Kıyılmış patlıcanlar eklenir karıştırılır servis tabağına alınır düzeltilir. Üzerine hazırladığımız harç yayılır.
  4. Yarım yemek kaşığı tereyağında salça kavrulur harcın üzerine dökülür maydanoz yaprakları ile süslenir.
Afiyet olsun...

YABAN MERSİNLİ MİLFÖY



Evde tatlı yok..... kriz geldi eyvah ne yapsak ? Milföyü alsak ortasına biraz bol taneli yaban mersini koyup pişirsek nasıl olur hımmm...pekte güzel olur (muş:))


Malzemeler (4 adet için)


4 adet milföy hamuru
4 kaşık az sulu bol taneli yaban mersini reçeli
1 yemek kaşığı pekmez+ biraz tozşeker
1 çorba kaşığı pudra şekeri


Milföylerimizin her birini oklava yardımıyla biraz büyütelim.Tam ortasına reçelimizi koyup karşılıklı uçları birleştirerek bohça şekli verelim.Üzerlerine yumurta fırçasıyla pekmez sürüp biraz toz şeker serpiştirelim...170 dereceli fırında 10-12 dakika pişirelim.Biraz soğuyunca üzerine pudra şekeri eleyelim(isteğe kalmış)ve kaymaklı dondurmayla servis edelim.


Ellerinize sağlık, deneyeceklere afiyetler olsun....

MISIR UNU HELVASI

MISIR UNU HELVASI

Malzemeler

2 su bardagı mısır unu
125 gr. tereyag
2-3 yemek kaşıgı sıvıyağ

Şerbeti için

3 su bardagı su
2 su bardagı toz şeker

Yapılışı

Önce şekerimizi ılık suda eritelim. Ayrı bir tencerede tereyağımızı ve sıvıyağı koyup tereyağ eriyince mısır ununu ekleyelim. Kısık ateşte mısır ununun rengi koyulaşana kadar sürekli karıştıralım. Kavurduğumuz unumuza şerbetimizi dökelim. Helvamız  şerbeti çekene kadar karıştırmaya devam edelim. Koyu bir kıvam aldığında borcama döküp üzerini düzleyelim. Soğudupunda dilimleyip tarçın serpip afiyetle yiyelim.

MISIR UNU HELVASININ ŞİFASI

01. Anne sütünü artırır.
02. İdrar söktürür.
03. Vücud direncini artırır.

Eylem hanımın bloğunda görüp beğendiğim tarif.

29 Haziran 2010 Salı

TAVUKLU MAKARNA


Tavuk +makarna-köfte+makarna gibi buluşmaları çok sevdiğimden daha evvel bahsetmiştim.Buda salata ile bir ana öğün olabilecek lezzetteki makarnamız.Buyrun tarifimize...

Malzemeler(4 kişilik)

Yarım paket burgu makarna
400 gr tavuk kuşbaşı
2 yeşil biber
1 kırmızı biber
1 soğan
4 adet küp doğranmış domates
Maydanoz
2 diş ezilmiş sarmısak
yarım çay bardağı zeytinyağı
tuz,karabiber



Öncelikle makarnamızı 3 lt tuzlu kaynar suda haşlamaya bırakalım.Tenceremize küp küp doğranmış soğanlarımızı ilave edip biraz pembeleştirelim.Sırasıyla Yeşil sivri biberleri,jülen doğranmış kırmızı biber ,kuşbaşı tavuklarımızı ekleyip tavuklar sularını salıp çekene kadar kavuralım.Domateslerimizide ekleyip biraz pişirelim.Suyu çekilip özlü bir hal alınca sarmısağı,tuz,karabiberimizi katıp sosumuzun altını kapatalım.

Haşlanan makarnalarımızı süzelim .Yıkamadan Tekrar tenceremize alıp tavuklu sosumuzu makarnayla karıştıralım.Maydanozda ekleyip servise sunalım.
Afiyet Olsun..

PATATES BÖREĞİ

MALZEMELER
  • 1 kg patates
  • 2 adet soğan
  • 1 su bardağı sıvıyağ
  • 2 su bardağı un
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 2 yumurta
  • 1 paket kabartma tozu
  • Maydanoz, dereotu
  • 1 çay kaşığı karabiber, pul biber
YAPILIŞI
  1. Soğanlar rendelenir, patatesler çiğ olarak küp küp doğranır. Başka bir kapta yumurta, yoğurt, un kabartma tozu çırpılır. Bütün malzemeler karıştırılır.
  2. Yağlanmış küçük tepsiye dökülür üzeri kızarıncaya kadar pişirilir.
Afiyet olsun...

MISIRUNLU PEKMEZLİ KEK


MISIRUNLU PEKMEZLİ KEK

Malzemeler


3 yumurta
1 su bardağı toz şeker
1 çay bardağı sıvı yağ
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı mısırunu
2 su bardağı un
1 paket kabartmatozu
1 paket vanilya
1/2 çay bardağı  üzüm pekmezi

Yapılışı

Yumurtaları kıralım toz şekerle birlikte iyice çırpalım. Üzerine yoğurt,sıvıyağ, vanilya, un ve mısır ununu koyup hepsini birlikte karıştıralım. En son olarak kabartma tozunu ekleyip biraz daha karıştırdıktan sonra altı yağlanmış bor cama döküp üzerine pekmezimizi gezdirelim. Önceden ısıtılmış fırında pişirelim. Piştiğinde servis tabaklarına alıp afiyetle yiyelim.

MISIRUNLU PEKMEZLİ KEKİN ŞİFASI

01. Anne sütünü artırır.
02. İshale karşı faydalıdır.
03. Böbrekleri çalıştırır, idrar söktürür.
04. Bağırsak fonsiyonlarını düzenler.

(Arifenin Hobileri bloğunda gördüğüm ve çok beğendiğim tarif)

DAMLA ÇİKOLATALI KURABİYE

Oy oy oyyy ...İk gündür Robocop gibiyim.

Boynum,sırtım tutulmuş,kafamı çeviremiyorum,hareketlerim %50 azalmış durumda:(

Karşıdan karşıya falan geçmeye kalksam kesin sinek gibi bir arabanın penceresine yapışırım:) Çünkü kafamı sağdan sola çevirmem 5 dakika falan alıyor sanırım:))

Saçımı bağlamak için kolumu bile kaldıramıyorum:((( hele yüzümü yıkamak işkence:(((
perişan oldum valla:) Nerde nasıl çarpıldım hiç farkında da değilim...Ama blog aşkı bu olsa gerek:)

Ne garip  hasta da olsam bloğumu ihmal edemiyorum...aklım kalıyor,içim içimi yiyiyor...resmen suçlu hissediyorum kendimi:)) hele blog ziyaretlerimi aksattığım zaman acayip kötü oluyorum,sizler de benim gibimisiniz  yoksa ben mi cinsim aydınlatın beni nooolurrrr:))))

Geçenlerde seneler önce gazeten kestiğim bir tarifi bulunca defterimin arasında , heyecanla mutfağa koştum hemen:))
Bir kaç saat sonra da ortaya bu nefis kurabiyeler çıktı... Biz beğendik umarım siz de beğenirsiniz:)

Buyurun tarifimize,






DAMLA ÇİKOLATALI KURABİYE


MALZEMELER:

1 Adet yumurta

2 çorba kaşığı yoğurt

1 çay bardağı tozşeker

3 çorba kaşığı margarin

Aldığı kadar un

½ paket kabartma tozu

1 paket vanilya

3 çorba kaşığı damla çikolata

3 çorba kaşığı kıyılmış fındık



YAPILIŞI:



Geniş bir kasede yumurta, tozşeker, margarin, yoğurt, vanilya ve kabartma tozunu karıştırın. Yavaş yavaş unu ilave edip karıştırmaya devam edin.

İyice yoğurduktan sonra fındığı ve damla çikolatayı da ilave edip tekrar yoğurun.

Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp, yuvarlayıp yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye aralıklarla dizin.

Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerleri kızarana dek pişirin.



Afiyet, Bal Olsun

Sevgiler,Öpücükler


28 Haziran 2010 Pazartesi

LEZZET TOPLARI (TRUFF)


Geçen akşam akrabalarımıza gidecekken gözüme ilişen ülker baton kekin cazibesine kapılıp kendimi bu lezzet toplarını yaparken buldum:) Lezzet topları diyorum çünkü her zaman yaptığım çikolatalı&kremalı bir truf değil bu...


Çok daha ekonomik ama lezzetlimi lezzetli gerçektende ....Tarifine geçelim.


Malzemeler (22 adet için)

1 paket ülker dankek kakaolu baton(isterseniz evde olan bir kek)
50 gr margarin
1 tepeleme yemek kaşığı dark kakao
2 yemek kaşığı pudra şekeri
yarım çay bardağı süt
1 paket vanilya
Damla Çikolata
İri çekilmiş ceviz


Üzeri İçin;

İnce çekilmiş antep fıstığı
Renkli pasta süsleri
Hindistan cevizi
Kakao vs...

Baton kekimizi rondoda incecik çekelim.Sos tenceremize margarin,kakao,vanilya,süt ve pudra şekerimizi koyup altını açmadan karıştıralım.Tamamen pürüzsüz olunca kısık ateşte altını açıp kaynayana kadar karıştırarak pişirelim.İnce çekilmiş kekimizin içine istediğimiz malzemeyi katalım(kuru üzüm,damla çikolata,kuru kayısı,ceviz ,fıstık vs.)ben damla çikolata ile ceviz koymayı tercih ettim.

Sosumuzu da kekli karışımımıza ekleyip köfte yoğurur gibi yoğuralım.Dolapta 10 dakika dinlendirdiğimiz hamurumuzu ceviz büyüklüğünde yuvarlaklar yapıp dilediğimiz dış malzemeye bulayalım.


Afiyet Olsun



Lezzet toplarının en iyi arkadaşı çay ile buluşması .....

Hindistan Cevizi Glazürlü Kıbrıs Tatlısı ( Hindistan Cevizi ve Galeta Unlu)


Daha önce yaptığım ve bayıla bayıla yediğimiz kıbrıs tatlısının

http://durutarifler.blogspot.com/2010/03/kbrs-tatls-galeta-unlu-hindistan.html

üstünü muhallebili değilde hindistan cevizi glazürlü yaptım. Evet fana değildi ama ben yine de muhallebili olanı tercih ederim. Glazür tarifi Sofra dergisinin Mayıs yada Haziran 2010 sayısındaydı sanırım.

Glazür  için :
  • 1,5 su bardağı pudra şekeri
  • 3 kahve fincanı limon suyu
  • 1 su bardağı hindistan cevizi
Tüm malzemeyi karıştırıyorsunuz. Tatlıya şerbetini döktükten ve tatlı soğduktan sonra üzerine glazürünü sürüyorsunuz.

ŞAKŞUKA


Ayyy bayılıyorum yazın yapılan bu kızartmalara. Domatesli ekşili ekşili.Şakşukayı da ilk defa denedim. Şimdi diyeceksiniz ki bu yemeğin patlıcanları nerde hiç patlıcanlar görünmüyor. Domates sosunu ve yoğurdu dökünce altta kaldılar ...:)))

Malzemeler:
2 adet patlcan
3adet yeşil biber
2 adet patates
4 adet domates
2 diş sarımsak
yoğurt

Yapılışı:
Bütün malzemleri küp küp doğrayıp kızartıyoruz. Kızarttığımız malzemleri servis tabağına alıyoruz.
diğer tarafta kabukları soyulup doğranımış domateslerden sos hazırlıyoruz ve sosu kızarttığımız malzemlerin üstüne döküyoruz. Hafif soğuyunca sarımsaklı yoğurt döküp yiyoruz....Afiyet olsun....

BENDE MİM 'LENDİMMM...


Sevgili arkadaşlarım Asuman ve Tespih taneleri beni MİM'lemişler. İşte benim cevaplarım...


Felsefem: kendine yapılmasını istemediğin şeyi başkasına yapma

Hayat: aldığım nefes

Cocukluk: saflık, büyüdüğünde herkesin tekrar o günlere dönmek istediği sanırım tek zaman

Gunes: her sabah uyandığımda ki mutluluk

Gözler: anlatmak istemesekte anlatırlar…

Yildizlar: çok güzel ama çok uzak

Guzellik: bakış açısına göre değişen bir kavram

Sevgi: annelik ve oğlummm

Aşk: Eşim (YAVUZZZ)

Erkekler: her şeyi bildiklerini sanırlar

Savas: kötü

Aglamak: Ertuğ’un istediklerini elde etmek için yaptığı şeyyy :)

Deniz: sonsuz mavilik ve huzur

Ayna: kendimi görebildiğim tek yer

Hayaller: hayal etmeden yaşanmazzz

Bunlarda benim cevapşarım işte herkes mimlenmiş ban kimse kalmamışşşş:)))

YAYLA ÇORBASI

MALZEMELER:
  • 6 su bardağı su (et suyu veya 1 adet bulyon)
  • 3 yemek kaşığı pirinç
  • 1 yemek kaşığı un
  • 1 yumurta
  • 1 su bardağı yoğurt
  • Yarım kibrit kutusu kadar tereyağ (tereyağ, sıvıyağ)
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kırmızı biber
  • Tuz
YAPILIŞI:
  1. Pirinç ayıklanıp yıkanır, et suyunda iyice haşlanır.
  2. Yoğurt, un ve yumurta çarpılıp, kaynamakta olan çorba suyu ile sulandırılır.
  3. Kaynamakta olan pirince katılıp ateş hafifletilir.
  4. Tuz, kuru nane, karabiber serpilip 1-2 dakika daha kaynatılır. Ocaktan alınır. Üzerine kırmızı biberli yağ gezdirilerek dökülür. 
Afiyet olsun...

KISA BİLGİ:
  1. Pirinç karbonhidrat değeri en yüksek bir hububattır.
  2. Tansiyonu yüksek olanlar ekmek yerine her öğün 2 yemek kaşığı haşlanmış pirinç yiyebilirler. (yağsız ve tuzsuz)
  3. Haşlanmış pirinç üreyi düşürür, ishallerde iyileşme sağlar.

KABAK KABUĞU YEMEĞİ




Aslında bu yemeğin tam adı ne bilmiyorum. Anneannem çok yapardı bu yemeği hep afiyetle yediğim bir yemekti geçenler de Ebruli mutfak yapmıştı bende yapayım bari dedim ve oğlumla afiyetle yedik...

Malzemeler:
3 kabak
1 kuru soğan
1 domates
2 yeşil biber
2 yemek kaşığı bulgur
tuz ,zeytinyağı,



Yapılışı:
Soğanları yemeklik doğrayıp yağda kavurun.Daha sonra biber ve domatesleri de soğanların içine ekleyip kaurun. Ve üstüne doğramış olduğunuz kabakların kabuklarını katın ve üstüne bulguru da ekleyip tencerenin kapağını kapatın ve kısık ateşte pişirin. Soğuduktan sonra servis tabağına alıp üzerine sarımsaklı yoğurt döküp yiyin...

NOt: Kabakların kabuklarını bayağı kalın kesin. daha sonra kabukları yarım ay şeklinde doğrayın....

MISIRLI SEMİZOTU SALATASI


Malzemeler:
Yarım demet semizotu
1 domates
bolca mısır

Yapılışı:
semizotlarını büyükçe doğrayın, ardından domatesleride doğrayıp mısırları domates ve smizotunun üstüne dökün ve zeytinyağı, tuz, limonla biir sos yapıp salatamızın üstüne gezdiriyoruz. Afiyet olsun...

27 Haziran 2010 Pazar

Mısırlı Bezelyeli Pilav



Mısırlı Bezelyeli Pilav


Malzemeler;
2 su bardağı pirinç
1su bardağı haşlanmış bezelye
1 su bardağı konserve mısır
2 yemek kaşığı tereyağı
Sıvı yağ


Yapılışı;
Pirinçlerinizi ılık suda yarım saat bekletin. Pilav tencerenize tereyağı ve sıvı yağı alarak yağınızı eritin. Pirinçleri bir kaç su yıkayıp süzerek tencereye alın. Rengi dönüp diri kıvama gelene kadar tuzla birlikte kavurun. Bezelye

Mısırlı Bezelyeli Pilav



Mısırlı Bezelyeli Pilav


Malzemeler;
2 su bardağı pirinç
1su bardağı haşlanmış bezelye
1 su bardağı konserve mısır
2 yemek kaşığı tereyağı
Sıvı yağ


Yapılışı;
Pirinçlerinizi ılık suda yarım saat bekletin. Pilav tencerenize tereyağı ve sıvı yağı alarak yağınızı eritin. Pirinçleri bir kaç su yıkayıp süzerek tencereye alın. Rengi dönüp diri kıvama gelene kadar tuzla birlikte kavurun. Bezelye

BEŞAMEL SOSLU ETLİ BEZELYE



Geçen akşam yine ne yapacağımı bilmeden mutfağa girdiğim sırada yaptım bu yemeği....Ben ertesi gün için önce yemeğini pişirdim ertesi günde beşamelleyip fırına verdim.Sizinde vaktiniz yoksa ertesi gün için bu şekilde yapabilirsiniz.


Malzemeler (6 kişilik)

Yarım kilo kuşbaşı kuzu eti(siz danada kullanabilirsiniz)
1 havuç
1 mini patates
1 çay bardağı bezelye
1 kırmızı biber
1 soğan
1 kesemeşeker
1 çay kaşığı sarmısak tozu,tuz,az karabiber


Üzeri İçin;

1 su bardağı süt
1 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı margarin

tuz

3 adet milföy hamuru
1 yumurta sarısı

Soğanlarımızı yemeklik doğrayıp pembeleşene kadar kavuruyoruz.Kesme şekerimizi ,kırmızı biberimizi etimizide ilave edip edip etler bıraktığı suyunu çekene kadar kavurmaya devam ediyoruz.Havucumuzu da ekleyip 1 su bardağı su ilavesiyle biraz pişiriyoruz.Etler suyunu çekince küp doğradığımız patatesimizi ,bezelyelerimizi ve baharatlarımızı katıp 1 su bardağı daha su ilavesiyle suyunu çekene ve etler iyice pişene kadar pişiriyoruz.
Beşamel sos için 1 yemek kaşığı margarine 1 yemek kaşığı unumuzu ekleyip biraz kavuralım.Sütümüzüde ekleyip hızlıca karıştırarak koyulaşmasını sağlayalım.Tuzunuda ekleyip altını kapatalım.

Suyu kalmayan yemeğimizi bir servis kabına alalım,üzerine beşamel sosu döküp karıştıralım.Yemeğimizi ister büyük bir serviste isterseniz tek kişilik porsiyonlar haline olacak şekilde kaplarımıza akraralım.Üzerine 1 dilim kaşar kapatalım.1 milföyü 6 parçaya bölelim ve her bir 3 parçayı 1 porsiyonun üzerine uzunlamasına kapatalım.
Milföylerimizin üzerine yumurta sarısı sürüp 170 dr fırında milföyler pişene kadar pişirelim.
Bilinen bir yemeğin farklı küçük dokunuşlarla farklı bir versiyonu bu ,demeye değer ;)
Afiyet Olsun ...

Elma Püreli Kek

Elmal Püreli Kek


Malzemeler:
  • 5 yumurta,
  • 1,5  su bardağı toz şeker (200 ml)
  • 1 su bardağı ceviz veya fındık
  • 1 su bardağı elma rendesi, ( ekşi elma tavsiye ederim)
  • 1,75 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 2 tatlı kaşığı tarçın 
  • 1 fiske tuz
  • 3-4 damla limon suyu
Yapılışı:
  1. Şeker ile yumurtalar 10 dakika çırpılır.
  2. Orta rendelenmiş elmalar, ceviz ve tarçın çırpılmış karışıma ilave edilir tahta kaşık veya spatula ile karıştırılır. Elenmiş un ve diğer malzemeler eklenerek karıştırmaya devam edilir.( kabartma tozunun üzerine bir kaç damla limon suyu damlatılır)
  3. Karışımı ortası delik yağlanmış ve unlamış kek kalıbına dökülür. 180 derece fırında 40-45 dakika pişirilir. Soğuduktan sonra üzerine tarçınlı veya vanilyalı dekor şeker elenir veya çikolata sosu dökerek süsleyebilirsiniz.
Afiyet olsun...


KISA BİLGİ: Kek ve kurabiye yaparken fırınımızın kapağını 15 dakikadan önce açmayalım. Hamurumuz kabarmaz. Kekinizin pişip pişmediğini, içine kürdan batırarak anlayabiliriz. Hamur kürdana yapışmıyor ise kekimiz pişmiş demektir.

HAYDARİ TARİFİ

MALZEMELER:
  • 1 su bardağı süzme yoğurt
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağ
  • 3 çorba kaşığı beyaz peynir
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • Üzerine serpmek için kırmızı toz biber
  • 3 diş sarımsak
  • Tuz
YAPILIŞI:
Sarımsak tuz ile ezilir süzme yoğut ile karıştırılır. Ezilmiş peynir ve diğer malzemeler ilave edilir güzelce karıştırılır. Düz bir tabağa alınır  üzeri düzeltilir kırmızı biber ile süslenir.

Safranlı Sebze Çorbası


Safranlı Sebze Çorbası
Malzemeler;2 adet patates
1 adet havuç1 adet kabak1 adet soğan(isteğe bağlı)1/2 çay bardağı kırık pirinç2 yemek kaşığı tereyağı
Yapılışı;Soğan hariç sebzelerin kabuklarını rendeleyin. Soğanı yemeklik doğrayın. Ben her zaman soğan eklemiyorum isterseniz eklemeyebilirsiniz. Tereyağını tencereye alıp eritin. Soğanları ekleyip soteleyin. Rendelediğiniz sebzeleri ve

Safranlı Sebze Çorbası


Safranlı Sebze Çorbası
Malzemeler;2 adet patates
1 adet havuç1 adet kabak1 adet soğan(isteğe bağlı)1/2 çay bardağı kırık pirinç2 yemek kaşığı tereyağı
Yapılışı;Soğan hariç sebzelerin kabuklarını rendeleyin. Soğanı yemeklik doğrayın. Ben her zaman soğan eklemiyorum isterseniz eklemeyebilirsiniz. Tereyağını tencereye alıp eritin. Soğanları ekleyip soteleyin. Rendelediğiniz sebzeleri ve

PEYNİRLİ OMLET ( 1 kişilik)


MALZEMELER:
  • 2 yumurta
  • 4-5 dal maydanoz
  • 1 kibrit kutusu kadar peynir
  • Yarım kibrit kutusu kadar tereyağ (2 yemek kaşığı sıvıyağ)
YAPILIŞI:
  1. Yıkanıp doğranmış maydanaoz yaprakları ile yumurta iyice çırpılır.
  2. Tava yağsız ısıtılır sonra yağ konulur ve yağ tavada eritilir,  tava sağa sola oynatılarak yağın tavaya yayılması sağlanır.
  3. Yağ kızmaya başlayınca maydanozlu yumurta dökülüp spatula yardımı ile hafif müdahale ederek  omletin tavaya yapışmaması  ve pişmesi sağlanır. Bu arada omletin üzerine çatal ile ezilmiş peynir konulur. Yumurta katılaşıp peynir hafif sulu iken omlet ikiye katlanır yarım ay şekli verilir. Servis tabağına alınır.
Afiyet olsun...

NOT: Yukarıdaki omletin içine hangi malzemeyi koyarsanız omlet onun adını alır. ( Patatesli, kaşarlı, sucuklu, mantarlı v.s).

26 Haziran 2010 Cumartesi

MUHALLEBİLİ KEK


MUHALLEBİLİ KEK
KIZIMIN KEKİ
Malzemeler


1 su bardağı şeker
1 çay bardağı yoğurt
3 yumurta
1/2 çay bardağı sıvıyağ
1 paket kabartma tozu
1 su bardağı un

Muhallebisi için

1 litre süt
2 çorba kaşığı nişasta(tepeleme dolu)
2 çorba kaşığı un
1 yemek kaşığı tereyağ
5 çorba kaşığı şeker
1 limon kabuğu rendesi

Yapılışı

Yumurtalarımızı kıralım  şekeri üzerine ekleyip iyice çırpalım.Yoğurt, sıvıyağ, Un ve kabartma tozunu ilave edip biraz daha karıştırdıktan sonra altı yağlanmış fırın tepsisine boşaltalım önceden ısıtılmış fırında kekimizi  pişirelim. Kekimiz pişerken süt, nişasta, un, limon kabuğu rendesi ve şekeri bir tencereye koyup kısık ateşte koyulaşana kadar pişirelim. Piştiğinde tereyağımızı koyup iyice karıştıralım. Pişen kekimizi enine ortadan ikiye kesip arasına hazırladığımız muhallebiyi döküp düzeltelim. Muhallebinin üzerine mevsimine göre meyve dilimi dizip (ben muzlu seviyorum) kestiğimiz kek parçasını üzerine kapatalım. En üstüne pudra şekeri serpip muhallebisi iyice soğuduğunda dilimleyip servis tabaklarına alıp afiyetle yiyelim.

MUHALLEBİLİ KEKİN ŞİFASI

01. Anne sütünü artırır.
02. Bağırsaklara iri gelir.

KURU KÖFTE

MALZEMELER :
  • 500 gr köftelik kıyma 
  • 3 dilim bayat ekmek içi ( ufalanmış )
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 Yumurta
  • 1 tatlı kaşığı kimyon,  karabiber, pul biber
  • 3-4 diş sarımsak
  • Arzu ederseniz yarım demet  maydanoz
  • Tuz
YAPILIŞI :
  1. Kıyma, rendelenmiş soğan, ezilmiş sarımsak  ( soğan ile sarımsağı birlikte robotta çekebilirsiniz  ) ıslatılıp sıkılmış ekmek ve diğer malzemeler ile karıştırılıp iyice yoğurulur .
  2. Ceviz büyüklüğünde parçalar koparılıp uzun veya yassı köfteler yapılır.
  3. Kızgın yağda kızartılır .
Afiyet Olsun ...


NOT: Izgara köfte yapılırken ekmek konmaz veya çok az konur . Yumuşak olması için yoğururken 2 kaşık zeytinyağı ilave edilir .

ZEYTİNYAĞLI YAZ TÜRLÜSÜ


Sebze ve meyveler ne kadar çiğ ve taze yenirse faydaları da o kadar çok oluyor.

Eski insanların sağlıklı ve uzun yaşamış olmalarının sebeplerinden biri de, yiyeceklerini çiğ yemiş olmaları. Sebze ve meyveyi az yiyenlerde çeşitli hastalıklar daha çok görülüyor ve bunlar cılız, boysuz, dayanıksız ve kısa ömürlü oluyor.

MALZEMELER:
  • 1 adet patlıcan
  • 1 adet kabak
  • 1 adet patates
  • 3-4 adet sivri biber
  • 1 adet kuru soğan
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 4-5 diş sarımsak
  • 3 domates
  • Yarım temek kaşığı biber salçası
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
  • Tuz
YAPILIŞI:
  1. Patlıcanların kabukları şerit şerit soyulur uzunlamasına 4 parçaya bölünür ve 1 cm eninde kesilir tuzlu suya atılır.
  2. Kabaklar kazınır patlıcanları kestiğimiz şekilde kesilir. Patatesler küçük küçük,  sarımsaklar ince ince doğranır. Biberlerin tohumları temizlenir iri doğranır. 
  3. Yemeklik doğranmış soğanlar zeytinyağında hafif kavrulur, soyulmuş ve küçük doğranmış domatesler, salça ve toz biber ilave edilir 3-4 dakika daha kavrulur.
  4. Hazırlanmış diğer sebzeler katılır kısık ateşte 10 dakika kavrulur. Üzerini kaplayacak kadar sıcak su konulur kısık ateşte pişirilir.
Afiyet olsun...

NOT: Bütün sebzeleri tencereye koyup çiğden pişirebilirsiniz. Düdüklü tencerede  pişirecekseniz buharlaşma az olacağından daha az su konulur.

ÇİNGENE SALATASI (lorlu - çökelekli salata)


Ege bölgesine ait kahvaltılık salata. Diğer bölgelerin bildiğini zannetmiyorum.:( Yaz kahvaltılarının vazgeçilmezi. Sayemde Istanbul , Bolu ve Samsun ' da da benimsenmeye başladı:) Lor peyniri veya çökelek yerine beyaz peynir de koyabilirsiniz. Ana malzemeleri bunlar, siz başka başka salata malzemeleri de ilave edebilirsiniz. Miktarlarını yazmadım siz kolayca ayarlayabilirsiniz.

 MALZEMELER
  • Lor peyniri
  • Domates
  • Yeşil biber
  • Maydanoz
  • Sızma zeytinyağ
  • Limon
  • Tuz
YAPILIŞI:
  1. Domatesler arzuya göre soyulur küçük küçük doğranır. Biberlerin tohumları temizlenir ince ince doğranır iri kıyılmış maydanozlar ile domateslere ilave edilir. 
  2. Zeytinyağı, limon suyu ve tuz eklenerek karıştırılır. Hepsi bu kadar nefis salatanız hazır.
Afiyet olsun...

25 Haziran 2010 Cuma

FISTIKLI KURABİYE


FISTIKLI KURABİYE
Malzemeler

250 gr.tereyağı
1 tatlı kaşığı susam
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 su bardağı pudra şekeri
1 çay bardağı sıvıyağ
Alabildiği kadar un
1 su bardağı kıyılmış yada iri çekilmiş yerfıstık

Yapılışı
Yoğurma kabımızda yumuşamış tereyağımızı ve pudra şekerimizi karıştıralım. Sonra sırasıyla susam, kabartma tozu, vanilya, sıvıyağımızı ve unumuzu ilave edip hepsini kulak memesi yumuşaklığına gelene dek yoğuralım. Hamurumuzdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp iri çekilmiş fıstığa bulayıp elimizle şekil verelim. (Ben sade yaptım yumurta akına  bulayıp sonra fıstığa bulanabilir  )Önceden ısıtılmış fırında üzerleri hafif kızarana kadar pişirelim. Servis tabağına alıp afiyetle yiyelim.

FISTIKLI KURABİYENİN ŞİFASI

01. Kişinin kendini mutlu hissetmesini sağlar.
02. Kilo almaya yardımcıdır.

MANTILI&NOHUTLU ÇORBA


Hazır hava yağmurlu iç karartıcı iken çorba tarifi vermenin tam sırasıdır bence..Ben bu çorba için mantıyı vaktim olduğunda hazırlayıp minik poşetler halinde donducuda saklıyorum.siz isterseniz hazır mantı kullanabilir yada benim gibi kendiniz hazırlayabilirsiniz...

Mantısı İçin;
1 yumurta
tuz
1,5 sb kadar un
aldığı kadar ılık su
*****
300 gr kıyma
1 rendelenmiş soğan
tuz,karabiber

Çorba İçin;
1 su bardağı mantı
yarım su bardağı nohut(haşlanmış)
1 au bardağı yoğurt
1 yumurta sarısı
1 dolu yemek kaşığı un
tuz,kuru nane,yarım çay bardağı sıvıyağ

Mantımızı hazırlamak için hamurumuz malzemelerini bir kaba alıyoruz.Su koyarken çok dikkatli koyuyoruz çünkü hamurumuz çok sert bir hamur olacak,her zaman alıştığımız kulak memesi bu defa geçerli değil yani:)Hamurumuzu hazırlayıp üzerine bez örtp dinlenmeye bırakırken biz iç malzememizi hazırlıyoruz.

İç malzememiz için malzeme listesindekileri güzelce yoğuruyoruz.

Ben hamuru iki beze yapıp açıyorum ,ama siz hamur açmada ustaysanız bu ölçüdeki hamuru tek seferde ince açabilirsiniz.Bezelerin her birini hazır yufkadan biraz daha kalın olacak şekilde açıyoruz(dikkat ne çok ince ne çok kalın)Açtığımız hamurumuzu 1,5 cm lik karelere bölüyoruz.İç harcımızdan çok fazla olmamak suretiyle ortasına koyup karşılıklı kenarlarını birleştiriyoruz.

***************
Çorbamız için 1,5 litre suyu kaynatıp içine tuz koymadan mantılarımızı biraz pişiriyoruz.Yarı pişmiş mantılarımızın içine haşlanmış nohutlarımızı ekliyoruz.Bu aşamada biz yoğurt,un ve yumurta sarımızı bir miktar su ile pürüzsüz olacak şekilde çırpıyoruz.Sıcak çorbadan 1-2 kepçe alarak yoğurtlu karışıma katıyoruz ki yoğurt sıcağı görünce kesilmesin.Yoğurtlu karışımı karıştırarak mantılı suya ilave ediyoruz.Kaynayana kadar karıştırıp altını kısıyoruz.Sıvı yağımızda nane ve arzu edilirse pul biberimizi biraz yakıyoruz.Çorbamızın tuzunu ayarlayıp altını kapatıyoruz.Siz ister yağı resimdeki gibi üzerine döküp servis yapın isterseniz sıcak çorbaya dökerek karıştırıp o cozz sesini duyun:))

Afiyetler Olsun....

ÇUBUK MAKARNA TARİFİ ( domates-salça soslu)


MALZEMELER :
  • Yarım paket çubuk makarna
  • 2 domates rendesi
  • Yarım kaşık biber salçası
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 3 diş sarımsak
  • 1 çay kaşığı fesleğen ( koymayabilirsiniz )
  • Yarım demet dereotu ve maydanoz
  • Tuz
YAPILIŞI :
  1. Makarna yaklaşık 15 dakika tuzlu suda haşlanır. soğuk sudan geçirilir ve süzülür.
  2. Makarnamızın sosu için : Küçük bir tavaya 2 yemek kaşığı zeytinyağı konulur , ince doğranmış sarımsak , rendelenmiş domates ilave edilir domateslerin suyu azalıncaya kadar kadar kavrulur. Salça , fesleğen ve tuz eklenir bir iki kez çevrilir ocaktan alınır .
  3. Sudan geçirdiğimiz makarnalar tekrar aynı tencereye alınır iki yemek kaşığı zeytinyağı ile ısıtılacak kadar ocakda tutulur .
  4. Tabaklara alındıktan sonra üzerine sosumuzdan yeterince konulur kıyılmış dereotu ve maydanoz ile süslenir .
Afiyet Olsun ...

NOT: Makarnayı su şekildede yapabiliriz : Aynı sosu makarnayı haşladığımız tencerede hazırladıktan sonra,  sudan geçirip süzdürdüğümüz makarnalar ilave edilir karıştırılır , makarnamız ısındıktan sonra ocaktan alınır.





KARPUZ REÇELİ


KARPUZ REÇELİ

Malzemeler

1/2 adet kalın kabuklu karpuz
3 su bardağı şeker
1/2 adet  limon suyu
1 paket vanilya
1 su bardağı su

Yapılışı

Karpuzu dilimleyelim. Kabuklarının dış yeşil kısmını çok ince bir şekilde keselim. İçinde kalan kırmızı kısmınıda dibinde pembe kalacak şekilde alalım. Bu kabukları küp küp doğrayalım. Bir bardak su ile şekeri kaynatalım. Küp küp doğradığımız karpuz kabuklarını ekleyelim. Koyulaşmaya başlayana kadar pişirelim. Ateşten almaya yakın limon suyunu ve vanilyayı ilave edelim. Biraz daha kaynattıktan sonra ateşten indirelim. Soğuduğu zaman kavanozlara boşaltalım, servis kaselerine alıp afiyetle yiyelim.

KARPUZ REÇELİNİN ŞİFASI

01. İdrar söktürür.
02. Böbreklerdeki üre ve ürat tuzlarını temizler.
03. Anne sütünü artırır.
04. Bağırsakları çalıştırır.

24 Haziran 2010 Perşembe

ZEYTİNYAĞLI ENGİNAR


Enginar, içerdiği ciarin adlı etkili madde ile karaciğer ve safra kesemizi destekleyen bir besindir. Safra salgılarını artırmakta ve sindirimi kolaylaştırmaktadır. Enginar, kandaki yağ ve kolesterol düzeylerini düşürmektedir Enginar, güçlü bir idrar söktürücüdür: Böbreklerin çalışmasını düzenlemekte ve bedendeki istenmeyen sıvıların atılmasını kolaylaştırmaktadır. Enginar ayrıca, içerdiği inülin adlı maddeyle, geleneksel olarak seker hastalarına tavsiye edilen bir besindir: Bu tür nişasta olan bu madde, sindirilmeye dirençlidir. Ve kandaki şeker düzeyini düşürür. Bütün bu etkileri sağlamak üzere enginarın tazesinin ya da konservesinin bol bol yenilmesi öğütlenmektedir.

MALZEMELER:
  • 8 adet enginar
  • 1 soğan
  • 1 havuç
  • 1 patates
  • 1 çay bardağı iç bezelye
  • Yarım su bardağı zeytinyağı
  • 2 adet limon
  • 1 tutam dereotu
  • 1 çay kaşığı şeker
  • Tuz
YAPILIŞI:
  1. Derin bir kaba limonlu su hazırlanır.
  2. Enginarlar çanaklarının tam dibinden kesilerek ser kabukları sıyırılıp alınır. Ortalarındaki mor ve tüylü kısımlar kaşıkla kazınarak temizlenir kararmaması için.( beyaz etli kısım kalacak, yeşil kısımları kalırsa sert olduğu için hoş olmaz) tuz ve limon ile ovulup limonlu suyun içine atılır. 
  3. Bir başka tencerede zeytin yağ ile ince doğranmış soğanlar hafif sarartılır, bezelye, küçük küp küp doğranmış havuç ve patatesler eklenir biraz daha kavrulur. Tuz ve şeker ilave edilerek karıştırılır, üzerine enginarlar ters konarak yerleştirilir.
  4. 2 su bardağı limonlu sıcak su eklenir kısık ateşte suyu çekinceye kadar pişirilir. ( arada su ekleyebilirsiniz) 
  5. Enginarlar tencereden alınır servis tabağına çukur kısımları yukarıda olacak şekilde dizilir. Çukur kısımları tencerede kalan sebze karışımı ile doldurulur. Üzeri dere otu ile süslenerek soğuk servis yapılır.
Afiyet olsun...

NOT: Marketlerde satılan hazır enginar kullanabilirsiniz. Enginarlar kavanozdan çıkarılır yıkanır limonlu suya atılır. Devamı için yukarıdaki işlemler aynen yapılır.

CEVİZLİ HAVUÇLU KEK


CEVİZLİ HAVUÇLU KEK
Malzemeler
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı sıvıyağ
1,5 su bardağı şeker
3 yumurta
1 su bardağı ceviz (kalın çekilmiş)
1 adet orta boy rendelenmiş havuç
1 paket kabartma tozu
1 tatlı kaşığı tarçın
Aldığı kadar un (2 su bardağı)

Yapılışı

Önce yumurtaları kıralım şekerle birlikte çırpalım. Ardından yoğurt,sıvıyağ ve diğer malzemelerimizi koyup alabildiği kadarda un ekleyip fazla akışkan olmayan bir hamur elde edelim. Dilimli kek kabımıza döküp önceden ısıtılmış fırında kabarıp kızarana kadar pişirelim. Piştiğinde biraz soğutup dilimleyelim servis tabaklarına koyup afiyetle yiyelim.

CEVİZLİ HAVUÇLU KEKİN ŞİFASI

01. Anne sütünü artırır.
02. Vücud yorgunluğunu alır.

MOZAİK ( PİRAMİT) PASTA


Oğlumun en çok sevdiği pastadır. Kendisi Istanbul da şu an( öğrenci). Hayırlısı ile yarın gelecek inşallah . Gelmeden oğlumun hoşlanabileceği ne yapayım diye düşünürken aklıma çok sevdiği piramit pasta geldi ve hemen yapmaya koyuldum. Yapmışken sizlerede tarifini yazayım dedim. Şimdiden herkeze afiyet olsun.:) 

MALZEMELER:
  • 2 paket pötibör bisküvi  ( 175 gr x2 adet)
  • 1 yumurta ( isteğe bağlı, koymayabilirsiniz)
  • 1 su bardağından biraz az şeker ( 200 ml )
  • 1,5 su bardağı süt
  • 3 yemek kaşığı kakao
  • 1 paket vanilya
YAPILIŞI:
  1. Bisküviler geniş bir kabın içerisine  ufak ufak kırılır.
  2. Ayrı bir kabın içerisinde yumurta, kakao ve şeker birlikte çırpılır üzerine süt ve vanilya ilave edilir iyice karıştırılır. Kırılmış bisküvilere dökülür  tahta kaşık veya spatula ile ezmeden güzelce karışmaları sağlanır.
  3. Düz bir tepsiye alüminyum folyo serilir üzerine karışım dökülür. İki uzun kenarı kaldırılır ve elimizle yanlarından baskı yaparak  pastamıza piramit şekli verilir. Son şekline karar verdikten sonra alüminyum folyo pastamıza sarılır buzdolabına konulur. 4-5 saat bekletilir arzu edilirse hindisten cevizi ile süslenir dilimlenerek servis yapılır. Benim tavsiyem bir gün dolapta bekletildikten sonra servis yapılması:)
Afiyet olsun...

23 Haziran 2010 Çarşamba

ÇİKOLATALI&VİŞNELİ CUP CAKE




Bir gün evvelki yazımda yarım kalan kremaylada cup cake yaptım demiştimya işte karşınızdalar.Tek kişilik pasta kadar lezzetli aynı zamandada çok pratik bu kekçikler:)



Malzemeler;(12 adet cup cake için)


2 yumurta
1 su bardağı şeker(ben esmer kullandım)
1,5 çorba kaşığı dark kakao
yarım çay bardağı sıvıyağ
100 ml krema
1 çay bardağı damla çikolata
1 çay bardağı kadar vişne
yarım çay bardağı süt
bir fiske tuz,1 paket vanilya
1,5 su bardağı sinangil fındıklı kek un
(siz isterseniz normal un+kabartma tozu kullanın benim pakette bu kadar vardı kullanmak istedim)

Üzerine:

Yarım paket kakaolu pasta kreması
1 çorba kaşığı pudra şekeri
1 çorba kaşığı kakao
yarım su bardağı süt


Öncelikle yumurtalarımızı ve şekerimizi krema halini alıp bembeyaz olana kadar çırpıyoruz.Krema,sıvıyağ,kakao ve sütümüzü koyup biraz daha çırpıyoruz.Vişne hariç kalan malzemelerimizin hepsini ilave edip iyice çırpmaya devam ediyoruz.Vişnelerimizide katıp bu sefer kaşıkla karıştırıp vişneleri hamurla özdeşleştiriyoruz.

Cup cake kağıdı koyduğumuz kalıplarımızın yarısını biraz geçecek şekilde hamurumuzu her birine paylaştırıyoruz.160 derece ısınmış fırında 15 dakika pişmeleri için yeterli olacaktır ancak siz genede kürdan testi uygulayın bu süre sonunda...

Krema için malzemelerimizi derin bir kaba alıp iyice çırpıyoruz.Pişen ve soğuyan keklerimizin üzerine şırında yada yağlı kağıttan külah yaparak biraz krema sıkıyoruz.Üzerine isteğe göre süsleyip dolapta servis zamanının gelmesini bekliyoruz...

Afiyet Olsun




BÖRÜLCE SALATASI


İlk denemem di tadını sevdim tıpkı kuru fasulye piyazı gibi olduu.Ama ben salatanın sosuna sarımsak da ekledim. Denemenizi isterim... Nette bir çok tarif buldum bir çok şey eklemişler kimin de bazı malzemeler vardı kimin de yok bende hepsini ekledim.:))
Malzemler:
1 kase haşlanmış börülce
1 adet kuru soğan
2 dal taze soğan
1 adet kırmızı biber (közlenmiş)
6-7 adet kornişon turşu
1/2 demet maydanoz
1 adet limon
zeytinyağı, tuz , 2 diş sarımsak

Yapılışı:
Haşladığınız börülceyi geniş bir kaba alın üzerine bütün malzemeleri ince ince doğrayın. Limonun içine tuz, zeytinyağı ve dövülmüş sarımsakları karıştırıp salataya dökün isterseniz nar ekşisi de kullanabilirsiniz. servis tabağına alarak servis yapın.

EKMEK AŞI


Yapımı kolay yemesi zevkli olan bir yemek babannem biz çocukken bayat ekmekleri değerlendirmek için yapardı.

İşte yapılışı:
İlk olarak bayat ekmeklerimizi küçük parçalara ayırıp bir borcamın içine alıyoruz.
Diğer tarafta yemeklik doğradığımız 2 adet soğanı yağda kavuruyoruz. Üstüne 5-6 sdet doğradığımız yeşil biberleri de soğana katıp kavuruyoruz.Ve bolca doğramış olduğumuz domatesleri de üstüne ekleyip pişiriyoruz istediğiniz baharatları koyabilirsiniz. Suyu az derseniz su da ekleyebilirsiniz...
Veee ekmeklerimizin üzerine bu sosu döküyor yanın da buz gibi ayranla afiyetle yiyoruz....

22 Haziran 2010 Salı

KREMALI&MAYALI POĞAÇA




Poğaça sevmeyen varmı?Heleki bu poğaça mayalı ve kremalı olursa?Hımmm akşam yemekten sonra dolapta gözüme takılan krema paketini görünce ne yapsam diye düşündüm.Bulaşıkları makinaya yerleştirene kadar karar verilmişti.Poğaça ve cup cake ...Bugün poğaçamızın tarifini verelim:)


Yarım saatte evden çıkıp kursa gidicek olmam sebebiyle hemen malzemeleri çıkarıp hamurumu yoğurdum ve mayalanmaya bıraktım.İçindekileri tamamen o an içimden ne gelirse onu koy mantığıyla yaptım, gelelim tarifimize...


Malzemeler;


2 adet yumurta(bir sarısı üzeri için ayrılacak)
Yarım su bardağı sıvıyağ
1 paket instant maya
1 çay kaşığı kabartma tozu
100 ml süt krema(küçük süt paketlerinde satılan 'ın yarısı)
1 çay bardağı ılık süt
1 çay kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı mahlep(koymasanızda olur)
1 yemek kaşığı toz şeker
Aldığı kadar un(benimki 4 bardak aldı)

İç Harcı;

250 gram peynir
1/4 demet maydanoz

Üzeri İçin;

1 yumurta sarısı
Susam


Malzemelerimizin hepsini yoğurma kabına alıp yumuşak bir hamur elde edene kadar un ekliyoruz.İyice yoğurduğumuz hamurumuzun üzerine yoğurma kabımızın kapağı varsa kapatıyoruz yada kabın üzerini streç film ile örtüyoruz.1 saat mayalanmaya bırakıyoruz.(benimkiler evde olmamam sebebiyle 2 saat mayalandı)

Mayalanan hamurumuzu 3 e bölüyoruz.Böldüğümüz her parçayı merdane ile yuvarlak açıyoruz.Mümkün olduğunca ince açmaya gayret ediyoruzki poğaçalarımız çok kalın olmasınlar.Açtığımız hamuru 8 eşit parçaya bölüyoruz.(sigara böreğinde olduğu gibi)Geniş olan kısma iç harcımızı koyup gene sigara böreği sarar gibi yuvarlıyoruz.Tepsimizi dizdiğimiz poğaçalarımızın üzerine yumurta sarısı ve susam serpip 170 derece önceden ısınmış fırında yaklaşık 15 dakika pişiriyoruz.
Biz bu tarifi çok beğendik, denemenizi öneririm yapacaklara şimdiden afiyet olsun.

KÖPOĞLU SALATASI (közlenmiş patlıcan salatası)


MALZEMELER:
  • 3 adet patlıcan
  • 3 adet kırmızı dolmalık biber
  • 3 adet domates
  • 4 diş sarımsak
  • Yarım çay bardağı sızma zeytin yağ
  • 4-5 dal maydanoz
  • Tuz
YAPILIŞI:
  1. Patlıcanlar ve biberler közlenir, soyulur, ezilmeden bir kaba doğranır. ( Ben közleme işini ocakta teflon tavada yapıyorum). Soyulmuş domatesler küp küp doğranır patlıcan ve biberlere ilave edilir.
  2. Sarımsaklar havanda tuz ile ezilir bir kaseye veya bardağa alınır limon suyu ve sızma zeytinyağ ilave edilerek karıştırılır.
  3. Elde ettiğimiz bu sos patlıcan biber ve domates karışımına dökülerek tekrar karıştırılır. Üzeri kıyılmış maydanoz ile süslenir. Dolapda soğuduktan sonra servis yapılır.
Afiyet olsun...

NOT: Patlıcan ve biberleri közleyip soyduktan sonra  bütün olarak buzdolabı poşetine koyup,  kışın kullanmak üzere dondurucuda saklayabilirsiniz.

Ayçekirdekli Kıtır

Çayın yanında kıtır kıtır tuzluları sever misiniz? Hep tatlı yiyecek değiliz ya değil mi:) Kek kurabiye iyi güzel de bir yere kadar.. Bir yerden sonra insanın canı tuzlu istiyor. Böyle durumlarda da ille börek ve poğaça olması gerekmiyor. Bu sıcak günlerde, hafif ve atıştırmalık şeyler daha güzel gidiyor çayın yanında sanki...

Ben de bu düşünceyle, ne zamandır denemek istediğim bu kıtırları geçenlerde akşam çayına gelen arkadaşlarıma ikram etmek üzere denedim. Tarifi Maison Française'in Aralık 2007 sayısında verdiği bir ekte görmüştüm, Gamze Bursa'ya aitti. Bu ekte o kadar güzel tarifler ve sunumlar var ki 3 yıldır özenle saklıyor ama nedense deneme yapmıyordum hiç. Bu kıtırları denememekle örneğin çok şey kaçırmışım. Tam olmaları gerektiği gibi oldular, yani kıtırlıklarından günler sonra bile birşey kaybetmediler. Bu tür tariflerin en büyük sorunu yumuşama olduğu için, böyle bir sonuçla karşılaşmadığıma çok sevindim. Sırf bu özelliğiyle bile Kahve arşivine almaya değer bir tarif. Bir de tabi, çok ama çok lezzetli!

Ben tarifteki ölçüleri 2 katına çıkardım, buna rağmen fazla olmadı. Kendi ölçülerimi vereceğim ama eğer kalabalığa yapacaksanız bunların da 2 katını kullanmanızı tavsiye ederim. Aşağıdaki ölçüler ise ilk deneme için yeterli. Tabi gerisini aramayacağınıza eminseniz :)


Malzemeler
  • 1 su bardağı un
  • 1/2 su bardağı kepekli un
  • 1/2 çay kaşığı kabartma tozu
  • 1/2 çay kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 4 çorba kaşığı tereyağı (bıçakla küp şeklinde kesilmiş)
  • 4 çorba kaşığı süt
  • 1 tatlı kaşığı limon suyu
Üzeri için
  • 1 yumurtanın akı
  • Susam, çörekotu, ayçekirdeği içi
Yapılışı
  1. Un, kepekli un, kabartma tozu, tuz ve şekeri bir kabın içerisine eleyin.
  2. Sütü, limonu ve tereyağını bu karışıma ekleyin ve parmak uçlarınızla yoğurun. Hamur kuru olursa çok az süt ekleyebilirsiniz. Eğer elinize yapışan bir hamur olduysa çok az un ekleyerek hamuru toparlayın.
  3. Hazırladığınız hamuru merdane ile incecik açın. Kare ya da dikdörtgen şeklinde açabilirseniz daha iyi olur. Üzerine yumurta akını hafifçe çırparak sürün. Susam, çörekotu ve ayçekirdeği serpin.
  4. Hamuru keskin bir bıçakla küçük kareler halinde kesin. Kareleri spatula yardımıyla dikkatle alarak yağlı kağıt serili fırın tepsisine sıralayın.
  5. Önceden 180 derece ısıtılmış fırında yaklaşık 15 dk, üzerleri güzelce kızarana kadar pişirin.

PATLICAN OTURTMA (patlıcan musakka)


Patlıcan yemeğini çoğumuz severiz. Ben,  patlıcanı kış sebzesi olsa diye düşünürüm. Genelde patlıcanın kızartılarak yapılan yemekleri lezzetli oluyor. Böyle oluncada yaz için biraz ağır oluyor. Ben de patlıcan yemeğini hafif olması için harcını  hiç yağ koymadan yapıyorum. :)

MALZEMELER:
  • 5 adet patlıcan
  • 200 gr kıyma
  • 2 adet soğan
  • 3-4 diş sarımsak
  • 3 sivri biber
  • 2 domates
  • Yarım demet maydanoz
  • Yarım yemek kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı karabiber, kimyon
  • 1 çay kaşığı kekik
  • Tuz
YAPILIŞI:
  1. Patlıcanların baş kısımları kesilip alaca soyulur. Enine bir parmak genişiliğinde doğranıp tuzlu suda yarım saat bekletilir. Sudan sıkarak çıkarılıp yağda altlı üstlü kızartılır. Yemeğin yapılacağı tencereye patlıcanlar dizilir.
  2. Diğer tarafta yemeklik doğranmış soğan, sarımsak ve biberler  kıyma ile birlikte yağsız kavrulur. Soyulup küp doğranmış domates ile salça eklenir biraz daha kavrulur. Tuz, karabiber, kekik ve kimyon ilave edilip bir iki karıştırdıktan sonra ocaktan alınır.
  3. Tencerede dizilmiş olan kızarmış patlıcanların üzerine dökülerek yayılır. Üzerini geçmeyecek kadar sıcak su konularak 10 dakika kısık ateşte pişirilir. Ocaktan alınır üzerine doğranmış maydanozlar serpilir.
Afiyet olsun...

 NOT: Patlıcanlar doğranmadan kızartılıp içine harç konularak yapılırsa "patlıcan karnıyarık"  olur.

ÇOK HASTAYDIM


ÇOK HASTAYDIM
Yaklaşık bir haftadır bilgisayar ortamından uzaktayım. Kendimi çok kötü hissediyordum. Boğazlarım ağrıyor bademciklerim şişmiş iltihaplanmış, müthiş başağrısı, mide bulantısı şikayetleri ile doktora gittim. Çok ağır üşüttüğümü söyledi ve on adet iğne,ilaç vererek kesin istirahat etmemi istedi. Bende elimden geldiğince istirahat etmeye çalıştım. Hiç halim yoktu konuşmaya bile mecalim yoktu. Hemen hemen bir hafta sürdü. Hiç yemekde yiyemedim. Birazda zayıflamışım. Bugün kendimi biraz iyi hissetmeye başladım. Heralde ilaçlar etkisini göstermeye başladı. Hamd olsun iyileşiyorum.

Sevgi ve saygılarımla.

HAVUÇLU CEVİZLİ KEK

Herkese en sevgi dolusundan merhabalar,

Sıcaklardanmıdır nedir bir tembellik hali var üzerimde anlamadım gitti...kaplumbağa modundayım iki gündür...tarif eklemeye üşeniyorum resmen:)))

Haberlere bakıyorum ,gazetelere bakıyorum ... üzülüyorum ve iyice baygınlaşıyorum:(

Şimdi Emre'm horul horul uyurken geçen hafta çaya gelen ablamlar, kardeşim ve havuçlu kek seven damadım için hazırladığım kekin tarifini vereyim dedim:)))
Allah'a şükür damadımız iştahlı ve açıksözlü olduğu için onun üzerinde rahat rahat denemeler yapabiliyorum:))))
Malum canım sevgilim çikolatalı kek dışında diğer keklere burun kıvırıyor her zaman:))) ama beeen yine de onu çoook seviyorum:)))))) Bütün çikolatalı kekler feda olsun aşkıma:))))

Havuçlu kekimiz nemli nemli ,gerçekten nefis oldu,tüm kalbimle tavsiye ederim denemek isteyenlere:)
Özellikle 1 gün sonra tadı daha çok oturuyor:)

Buyurun tarifimize,



Malzemeler:


3 Adet Yumurta

1 Su Bardağı Ayçiçek yağı

2 Su Bardağından 1 parmak eksik tozşeker

2 adet iri havuç

1 çay bardağı fındık veya ceviz

1 Adet limon kabuğu rendesi

1 yemek kaşığı limon suyu

1 tatlı kaşığı tarçın

1 çay kaşığı  zencefil tozu

1 Paket Kabartma Tozu

1 Paket Vanilya

2,5 su bardağı kadar un

Yapılışı:

Yumurtaları ve şekeri, köpük köpük olana dek çırpıyoruz.
Ayçiçek yağımızı ekleyip tekrar çırpıyoruz.
Tarçını,zencefili,vanilyayı,limon kabuğunu ve 1 yemek kaşığı limon suyunu ilave edip karıştırıyoruz.
Havucu rendeliyoruz karışıma ilave ediyoruz,cevizleri dişe gelecek şekilde kırıp ekliyoruz.
Elenmiş unu ve kabartma tozumuzu da ilave edip tekrar karıştırıyoruz.
Yağlanmış ve unlanmış kalıbımıza harcımızı döküp,önceden ısıtılmış 170 derece fırında pişiriyoruz.

AFİYET ,  BAL OLSUN

SEVGİLER, ÖPÜCÜKLER



Etli Enginar Dolması


Enginar dolması taaa çocukluğumdan kalan bir alışkanlıktır. Annem de çok güzel enginar dolması yapardı. Tabii annemin enginarlarında bir gıdım etli çanak kısım olmazdı. Sadece yapraklarını sıyırırızdınız. Enginarlar tazecikti. Ah nerde o enginarlar şimdi. Benim yaptığım daha körpe olduğuna inandığım enginarlardan ama yinede ortasında çanağı oluşmuştu tabii ki :(

Malzemeler:

  • 5 adet enginar

  • 250 gr kıyma

  • 1 aida çay bardağı pirinç
  • 1 adet büyük soğanın rendesi

  • 1/4 bağ ince ince doğranmış maydanoz

  • 2 yemek kaşığı salça

  • 2 yemek kaşığı dolusu nane

  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı ve üstleri için domates

  • tuz, karabiber, etli dolma olsada yeni bahar
Yapılışı:

  1. Enginarları yaklaşık 10 dakika hafif tuzlu suda haşlıyoruz. Yapraklarını açtırıp içindeki tüylü kısmı etli kısma zarar vermeden çıkarıp enginarları temizliyoruz yada temizlediğimizi zannediyoruz :)

  2. Yağ ve domates hariç diğer iç malzemeyi karıştırıp, enginarların içine dolduruyoruz. Tencereye dizip üzerlerine 2 su bardağı su gezdiriyoruz. Domates dilimleri ile üstlerini süsleyip , 2 yemek kaşığı zeytinyağını da üstlerine döküp; su kaynayana kadar hızlı sonra yavaş ateşte yaklaşık 40 dakika pişiriyoruz.