28 Şubat 2011 Pazartesi

Yumurtalı Ekmek

Cumartesi akşamı seyrettiğim bir dizide yapılan yumurtalı ekmek cumartesiyi pazarı bağlayan gece rüyalarıma girdi desem,pazar sabahı ilk iş ne yapılır? Tabiki yumurtalı ekmek:)

Uzun zamandan beri yapmadığım ancak yediğim zaman evet evet çok kalorilisin ama çok güzelsin canım yaa diye ekmeklerle konuştuğum bir kahvaltı oldu yine :)

İster sadece beyaz peynirle,ister pişince arasına taze kaşar koyarak eritin yada ben gibi ballı kaymaklı tüketin ....Bu ekmeklerin kaldı derdide yok dökün üzerine şerbeti olsun size babaanne usulü ekmek tatlısı ...

YUMURTALI EKMEK

6 dilim ekmek(mümkünse bayat)
2 yumurta
2 yemek kaşığı süt
çay kaşığının ucuyla tuz

Kızartmak için ;
1 su bardağı sıvıyağ

Yumurta,süt ve tuzu bir yemek tabağında iyice çırpıpalım.Ekmekleri arkalı önlü çırpılmış yumurta karışımına bulayalım ve orta-kızgın yağda arkalı önlü kızartalım.Dilediğiniz şekilde tüketmek size kalmış

Afiyetler Olsun....

Bu tarifimi sevgili arkadaşım Hümeyranın Kahvaltı Etkinliğine gönderirken,kendisine kolaylıklar diliyorum....




Önemli!!!!

arkadaşlar blogspot uzantılı sitelere yine maç yayını bahaneleriyle engel konuldu.Konu ile ilgili facebookta birleştiğimiz bir grup var.

http://www.facebook.com/home.php?sk=group_170426343004822

Lütfen bloğu olan olmayan herkes bu gruba katılarak sesimizi duyurmmaıza yardımcı olsun.
Ayrıca sevgili Tümayın yazısınıda aynen kopyliyorum/yazı Sevil'den alınmıştır)


Geçen hafta cuma gününden beri bloğuma giremiyorum ve de işlem yapamıyorum. Hatta hiçbir bloğa giremiyorum. Çünkü maalesef yeni alınan bir mahkeme kararı ile blog uygulaması artık kaldırılıyormuş. Ben bir Superonline fiberinternet kullanıcısıyım. Superonline bunu hemen uygulamaya geçmiş. Farklı kullanıcılılar sayfama girdiğinde en sonki yayınımı görüyorlar. Ancak superonline kullanıcıları sayfama girdiğinde maalesef "Bu siteye erişim mahkeme kararınca engellenmiştir" gibi ters bir ifade görüyorlar. Bu ifadenin genel bir yazı ile değiştirilmesi, bu şekilde sanki kişisel olarak benim bir hata yapmışım gibi gözükmemesi adına yetkililerle görüştüm ama maalesef yardım alamadım. Bu yüzden de superonline aboneliğimi iptal ediyorum. Blog dünyası devam etsin ya da etmesin farklı modemle devam edeceğim. Benim şu noktada herkese şöyle bir uyarım var. Bu blog yasaklaması konusu uygulamaya geçecek ya da kısa sürede sorun çözülecek ama sonuçta bu sorunlar hep devam edecek. Lütfen bilgilerinizi, kayıtlarınızı mutlaka kendinize arşivleyin. Belki 2 gün sonra sizde artık sayfanıza giremeyeceksiniz. Blog yasaklamasını herkes yapmak zorunda kalacak. Arşivlemeye başlayın şimdiden....
Herkesi çok özledim:( Sayfalarınıza giremiyorum ama hepinizi çok seviyorum:) Beni unutmayın..."

Haşhaşlı Gözleme Tarifi (Samsun Yöresi)


Daha önce tarifini verdiğim Haşhaşlı Cevizli Burma Çörek hamuru ile haşhaşlı gözleme yapabiliriz.  Miktarı kişi sayısına göre ayarlanır.

1-Bir kabın içinde haşhaşın üzerine, hamura sürülecek kıvama gelinceye kadar, sıvı yağ konulur ve karıştırılır.




2-Hamur hafif yağlanmış zemine yayılır, üzerine haşhaş -yağ karışımı sürülür,  rulo yapılır. Tavaya sığacak büyüklükte parçalar kesilir.
3-Her parça yanlarından bastırılırak yassıltılır sonra tava büyüklüğüne getirilir. Isıtılmış teflon tavada her iki tarafı pişirilir. Pişerken gözelce kızarması için fırça ile bir miktar yağ sürülür.


4- Kahvaltıda veya ikindi çayında, kahvaltı malzemeleri ile sıcak vaya ılık servisi yapılır.

Afiyet olsun...

ÖDÜLÜM

Çok kıymetli blog arkadaşım Banu Hanım beni bu güzel ödüle layık görmüş kendisine çok teşekkür ediyorum. Çok sağolsun. Bende bu güzel ödülü isim yazmadan, blog belirtmeden tüm blogcu arkadaşlarıma, bloğumu ziyaret eden kıymetli dostlarıma armağan ediyorum. 
Yalnız özellikle bir blog var ki okumasından en çok keyif aldığım. Hiç sıkılmadan keyifle okuduğum. Bütün blog arkadaşlarımında okumasını istediğim. Okurken mutlaka kendilerinden birşeyler bulacaklarına ve çok seveceklerine inandığım bloğun ismini yayınlamak istiyorum.
(Tüm arkadaşlarıma keyifli okumalar)

27 Şubat 2011 Pazar

Yoğurtlu Mor Lahana Salatası

Merhaba Blogcanlarımmm,

Bugüüüün rengi güzel, kendi güzel, sağlıklı ve pratik bir salatayla sizleri baş başa bırakıp, güp güzel ,sendromsuz bir gün dilerim hepimize:)

Pembe pembe gönlüm sizdeee:) veee buyurun tarifimizeee:)



YOĞURTLU MOR LAHANA SALATASI


MALZEMELER:

1 Adet küçük mor lahana

1 kase süzme yoğurt

3 yemek kaşığı mayonez

2 diş sarımsak
Tuz



YAPILIŞI:


Yıkanmış lahanayı rondodan geçiriyoruz.

Geniş bir kasede sarımsaklı yoğurt, mayonez ve tuzla karıştırıp servise hazır hale getiriyoruz.

AFİYET ,BAL OLSUN


Sodalı Poğaça(mayalı)

Eşimin ve benim işe giderken yanımıza almak için yaptığım poğaçalar itiraf etmeliyimki her mayalı poğaçada olduğu gibi ilk gün nefistiler.Ancak internette yazanların aksine sodalı poğaça bayatlamayan poğaça diye bir şey asla yoktur ,mayalı her poğaça ertesi güne bayatlar :)bu poğaça sadece biraz daha yumuşak kaldı o kadar...Saklama kavanozumda kabartma tozlu poğaçalara şimdilik devam..

Misafir geleceği zaman yada gün içinde tüketilecekse oldukça lezzetli ve puf puf olan bu poğaça ertesi gün ancak ısıtılırsa güzel oluyor,yada ben öyle seviyorum:) Ayrıca içindeki sıvı bolluğu sebebiyle hamuru oldukça kolay toparlanıyor ve sodadan dolayıda epeyce kabarıyor.Bilgilerinize efendim..

SODALI POĞAÇA

1 paket instant maya(ben 1 çay kaşığı kullandım ama siz 1 paket kullanın)
1 su bardağı zeytinyağı
1 şişe maden sodası(200 ml)
2 yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
250 ml ılık süt
Aldığı kadar un

İç Malzemesi
peynir/maydanoz karışımı

Üzerine
Yumurta Sarısı
Çörekotu

Hamur malzemelerinin hepsini yoğurma kabımıza alıp yumuşak bir hamur elde edene kadar un ekleyerek yoğurmaya devam edelim.

Hamurumuzun üzerine strec film çekerek sıcak bir ortamda yarım saat kadar mayalanmaya bırakalım.

Mayalanan hamurumuzun içerisine istediğimiz harcı koyup yuvarlak veya yassı şekilller verelim.(ben uçları açık olsun diye biraz içerden kapattım)

Yumurta sarısı ve çörekotuyla süslediğimiz poğaçalarımızı 180 derece ısılı fırında kızarana kadar pişirelim.

Ilınınca üzerlerini mutfak havlusu ile kapatıp yumuşacık kalmalarını sağlayabilirsiniz...
Afiyet Olsun...

Anlatımlı Bolero Şal Modeli



Yapılışı:
  1. Simli ip ile, 5,5 no lu şişe 150 ilmek atılır. 12 sıra selanik örülür. 
  2. Sonra 3,5 no lu şişe geçilir, 6 sıra düz örülür.
  3. Bu şekilde,  5 şerit selanik, 4 şerit düz örülür.
  4. Son sıra 3,5 no lu şiş ile kesilerek bitirilir.


5. Örgünün her iki ucuna 30 ilmek atılır, bir ucu tek kat, diğer ucu çift kat 3,5 no lu şişler ile 6 cm (22 sıra)örülür.
6. Tekrar 5,5 no lu şişlere geçilir, 8 cm selanik örülür. (22 sıra.)
7. Katlı gül örülür, çift katlı tarafa dikilir.

DAMLA

Bin damla serpilsin yüreğinize, bin tatlı mutluluk dolsun günlerinize, binbir hayaliniz gerçek, her türlü dualarınız kabul olsun. Haftanız hayırlı olsun.
 Her bir damla okyanusun gerçek özünü barındırır.

26 Şubat 2011 Cumartesi

Fırında Çipura Balığı Tarifi



Kişi sayısına göre balık alınır, içleri ve pulları temizlenir, iyice yıkanır. Süzüldükten sonra üzerine ve içine zeytin yağı sürülür, tuz ve karabiber serpilir. Fırın poşetinin içi 1 yemek kaşığı un ile unlanır, balık yerleştirilir, ağzı kapatılır. Poşetin üzeri iğne ile birkaç yerinden delinir. 200 derece ısıtılmış fırında 30 dakika pişirilir.

Limon suyu, zeytin yağı ve sarımsak ile sos hazırlanır, balığın yanında servis yapılır.
Afiyet olsun...

TAVADA KIZARMIŞ SOSLU TAVUK

TAVADA KIZARMIŞ SOSLU TAVUK
Malzemeler

500 gr. tavuk (but, kanat, göğüs olabilir.)
1 çay bardağı yoğurt
1/2 çay bardağı sıvıyağ
Tuz, nane, kekik, pulbiber
sıvıyağ (kızartmak için)

Yapılışı

Genişçe bir kaseye tavuklarımız haricendeki malzemelerimizi koyarak iyice karıştıralım. Tavuklarımızı hazırladığımız bu sosa bulayarak bir müddet dinlendirelim. Dinlenen tavuklarımızı tavada kızdırdığımız sıvıyağımızda alt üst nar gibi olana kadar kızartalım. Servis tabağımıza alıp afiyetle yiyelim.

TAVADA KIZARMIŞ SOSLU TAVUĞUN ŞİFASI

01. Kişini kendini iyi hissetmesini sağlar.
02. Vücuda enerji verir. Kuvvet sağlar.
03. Kan yapıcıdır.
04. İştah açar.

Kıymalı Taze Fasulye Yemeği


Bu yemekte kullandığım domates, biber ve fasulyeyi dondurucumdan alıp kullandım.

Malzemeler:
  • 500 gr taze fasulye,
  • 150 gr kıyma
  • 2 adet domates,
  • 1 adet soğan,
  • 1-2 sivri biber,
  • 2-3 diş sarımsak,
  • 2 tahta kaşığı zeytin yağı,
  • 1 yemek kaşığı biber salçası,
  • Tuz,
Yapılışı:
  1. Yemeklik doğranan soğan, biber zeytin yağında hafif kavrulur. Kıyma ilave edilir biraz daha kavrulur.
  2. Domates, salça ve sarımsak ilave edilir bir kaç kez çevrilir. Fasulye ilave edilir karıştırılır, kapak kapatılır. Orta ateşte 5-10 dakika ara sıra karıştırılarak kavrulur.
  3. Üzerini geçmeyecek kadar sıcak su ve tuz konup kısık ateşte fasulyeler yumuşayıncaya kadar pişirilir. (Taze sebze ve domates su bıraktığı için az su koymalı, gerektiğinde azar azar sıcak su ilave edilmelidir.) Düdüklü tencerede pişirilecekse 25 dakika pişmesi için yeterli olacaktır.
Afiyet olsun...

25 Şubat 2011 Cuma

MAKARNA SALATASI

Daha öncede sizlere  bahsetmiştim,  memleketteyim  diye . Bugün bütün arkadaşlarım beni ziyarete geldiler. Onları gördüğüme  çok ama çok sevindim, uzun zamandır görmediğim arkadaşlarımdı, eski günleri yadedip çok güzel  vakit geçirdik. Benim için muhteşem bir gündü buradan hepsini öpüyorum (canım GÜLTEN , FAHRİYE , ASLI , RABİA sizleri çok seviyorum)
Nilaycığımda bize  çok güzel ikramlıklar hazırlamıştı ama bunların içinden şimdilik sadece MAKARNA SALATASInın tarifini veriyorum çok güzel olmuştu ellerine sağlık NİLAY
MALZEMELER:
1 Paket makarna
1 Orta boy havuç
Maydanoz
Birkaç dal taze soğan
Sıvı yağ
Biraz nar ekşisi
Yarım limon suyu
Tuz,kara biber,kırmızı biber,kuru veya taze nane olabilir
YAPILIŞI:
Makarnaları haşlayalım , havucu rendeleyip soğan ve maydanozunuda doğtayııp makarnaya katalım. Nar ekşisi , limon diğer baharatlarıda katıp yağını ilave edip karıştıralım.  Çok basit ve güzel bir salata. Tabi bunu zenginleştire bilirsiniz içine tavuk eti ve zeytin ekleye biliriz biz koyamadık. (Malum çocukların arzusuna göre yapıldı.)

KARNABAHAR YEMEĞİ

Birazda sağlıklı beslenelim !Bence  bu mevsimin en sağlıklı yemeği  ama seveni pek az özellikle çocuklarımızın yemesini istiyoruz ama ......
MALZEMELER:
1 Küçük karnabahar ,
1 Küçük kuru soğan
3 Yemek kaşığı kıyma
1 İri boy havuç
Tuz , karabiber , kırmızı biber
yarım çay bardağı sıvı yağ
1 Tatlı kaşığı salça
YAPILIŞI :
Tenceremize yağı , soğanı ve kıymayı koyup  kavruyoruz  hafif kavrulunca salçayı havucu ve karnabaharı ilave edip bir buçuk su bardağı suyu koyup baharatlarınıda katıp tenceremizin kapağını kapatıp 10-15 dk. yemeğimizi pişirelim yapıp yiyene şifa olsun.... :)

GALETA UNLU TATLI

Bu tatlının bir sürü ismi var. Ben galeta unlu tatlı dedim ama yalancı ekmek kadayıfı , arap tatlısı vs. isimler koyanlarda var. İsmi önemli değil harika bir tatlı.
 MALZEMELER :
4 yumurta
1 su bardağından az şeker
1 su bardağından az sıvı yağ
yarım su bardağı su
1 su bardağı galeta unu tepeleme
1 su bardağı ceviz içi
kabartma tozu
vanilya
 ŞERBETİ :
2/5 Subardağı şeker
2 su bardağı su
KREMASI :
1 kg. süt
3 yemek kaşığı un
1 paket krem şanti
YAPILIŞI :
Kekin bütün malzemeleri karıştırılıp iyice çırpılır büyük boy borcam tepsisi yağlanıp kek dökülüp fırında kızartılır (fırının ısısı fazla yüksek olmayıcak) .Diğer tarafta şerbeti hazırlanıp soğumaya bırakılacak burada şerbetin 10 dk. kaynaması yeterli. Kek pişirilecek soğuk şerbet üzerine dökülecek ayrı bir yerde süt ve un karıştırılarak pişirilecek soğuduktan sonra krem şanti katılıp mikserle çırpılıp soğuk kekin üzerine sürülecek.

Çikolatalı ekmek

Malzemeler:

1 adet yumurta
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çorba kaşığı toz şeker
1 paket yaş maya
1 su bardağı ılık süt
1 çay kaşığı tuz
Aldığı kadar un
1 adet yumurta sarısı
1 kâse damla çikolata

Yapılışı:

Mayamız ılık süt ve şeker içinde eritilir. Ardından yağ, yumurta, tuz ve aldığı kadar un ilave edilerek hamurumuz yoğrulur. En az 2 saat hamurumuz mayalanmaya bırakılır. Hamurumuzdan istenilen

Çikolatalı ekmek

Malzemeler:

1 adet yumurta
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çorba kaşığı toz şeker
1 paket yaş maya
1 su bardağı ılık süt
1 çay kaşığı tuz
Aldığı kadar un
1 adet yumurta sarısı
1 kâse damla çikolata

Yapılışı:

Mayamız ılık süt ve şeker içinde eritilir. Ardından yağ, yumurta, tuz ve aldığı kadar un ilave edilerek hamurumuz yoğrulur. En az 2 saat hamurumuz mayalanmaya bırakılır. Hamurumuzdan istenilen

Kuşüzümlü ponçik

Malzemeler:

1 paket yaş maya
1 tatlı kaşığı mahlep
1 tatlı kaşığı tarçın
1 çorba kaşığı şeker
1 çay kaşığı tuz
1 su bardağı ılık süt
Aldığı kadar un
1 bardak kuşüzümü
1 adet yumurta
200 gr tereyağı

Yapılışı:

Yaş maya, ılık süt ve şekerle karıştırılır. Ardından yumurta, tereyağı ve un ilave edilerek hamurumuz yoğrulur. Baharatlar ve kuşüzümleri eklendikten sonra hamurumuz 1 saat kadar

Kuşüzümlü ponçik

Malzemeler:

1 paket yaş maya
1 tatlı kaşığı mahlep
1 tatlı kaşığı tarçın
1 çorba kaşığı şeker
1 çay kaşığı tuz
1 su bardağı ılık süt
Aldığı kadar un
1 bardak kuşüzümü
1 adet yumurta
200 gr tereyağı

Yapılışı:

Yaş maya, ılık süt ve şekerle karıştırılır. Ardından yumurta, tereyağı ve un ilave edilerek hamurumuz yoğrulur. Baharatlar ve kuşüzümleri eklendikten sonra hamurumuz 1 saat kadar

Lorlu yumurta

Malzemeler:

200 gr lor peyniri
5-6 kaşık labne peyniri
Yarım demet maydanoz
3 adet yumurta
1 çorba kaşığı çörekotu
1 çorba kaşığı susam
7-8 adet kiraz domates

Yapılışı:

Lor peyniri, labne ve maydanozlar robottan geçirilerek karıştırılır. Yumurtalar katı olarak haşlanır ve biraz soğuduktan sonra soyulur ve peynir karışımımızın üzerine domateslerle birlikte servis edilir. Arzuya göre susam ve

Lorlu yumurta

Malzemeler:

200 gr lor peyniri
5-6 kaşık labne peyniri
Yarım demet maydanoz
3 adet yumurta
1 çorba kaşığı çörekotu
1 çorba kaşığı susam
7-8 adet kiraz domates

Yapılışı:

Lor peyniri, labne ve maydanozlar robottan geçirilerek karıştırılır. Yumurtalar katı olarak haşlanır ve biraz soğuduktan sonra soyulur ve peynir karışımımızın üzerine domateslerle birlikte servis edilir. Arzuya göre susam ve

Portakallı baklava

MALZEMELER:

20 adet hazır baklava hamuru
150 gr toz fıstık
2 adet portakal
4 bardak şeker
3 bardak su
200 gr tereyağı

YAPILIŞI:

Öncelikle portakallar kabukları ile beraber küçük küçük doğranarak kaynar suda bir taşım kaynatılarak suyu süzülür. Bir bardak şeker eklenerek 20 dakika kadar pişirilir. Baklava hamurlarının üzerine eritilmiş tereyağı sürülerek yufkalar ikişer ikişer ayrılır.

Portakallı baklava

MALZEMELER:

20 adet hazır baklava hamuru
150 gr toz fıstık
2 adet portakal
4 bardak şeker
3 bardak su
200 gr tereyağı

YAPILIŞI:

Öncelikle portakallar kabukları ile beraber küçük küçük doğranarak kaynar suda bir taşım kaynatılarak suyu süzülür. Bir bardak şeker eklenerek 20 dakika kadar pişirilir. Baklava hamurlarının üzerine eritilmiş tereyağı sürülerek yufkalar ikişer ikişer ayrılır.

Domates soslu kereviz dolması

MALZEMELER:

4 adet kereviz
200 gr kıyma
1 adet soğan
Yarım limon
1 çay bardağı sıvı yağ
200 gr domates püresi
1 adet havuç
2 kaşık tereyağı
Yarım çay bardağı sıvı yağ
Tuz

YAPILIŞI:

Kerevizler soyulduktan sonra iç kısımları oyularak limonla ovulur. Diğer yandan yemeklik olarak doğranmış olan soğanlarımız kıyma ile beraber kavrularak kerevizlerin içlerine doldurulur. Kereviz dolmalarımız 2

Domates soslu kereviz dolması

MALZEMELER:

4 adet kereviz
200 gr kıyma
1 adet soğan
Yarım limon
1 çay bardağı sıvı yağ
200 gr domates püresi
1 adet havuç
2 kaşık tereyağı
Yarım çay bardağı sıvı yağ
Tuz

YAPILIŞI:

Kerevizler soyulduktan sonra iç kısımları oyularak limonla ovulur. Diğer yandan yemeklik olarak doğranmış olan soğanlarımız kıyma ile beraber kavrularak kerevizlerin içlerine doldurulur. Kereviz dolmalarımız 2

Kadın sesi neyin göstergesi?

Aylık periyodunun farklı evrelerindeki kadınlar üzerinde yapılan incelemelere göre kadınların, adet döneminden 1–2 gün önce yani hamile kalma ihtimallerinin en yüksek olduğu dönemde sesleri fark edilebilir bir oranda yükseliyor.

Bulgular ses ile üretkenlik arasında bir bağ olduğunu gösteren ilk araştırma ve insanların da diğer canlılar gibi üremeye elverişli olduğu dönemde fiziksel belirtiler

Kadın sesi neyin göstergesi?

Aylık periyodunun farklı evrelerindeki kadınlar üzerinde yapılan incelemelere göre kadınların, adet döneminden 1–2 gün önce yani hamile kalma ihtimallerinin en yüksek olduğu dönemde sesleri fark edilebilir bir oranda yükseliyor.

Bulgular ses ile üretkenlik arasında bir bağ olduğunu gösteren ilk araştırma ve insanların da diğer canlılar gibi üremeye elverişli olduğu dönemde fiziksel belirtiler

Uykusuzluk beyni küçültüyor!

İtalyan La Stampa gazetesinde çıkan habere göre, Hollanda'daki Nörolojik Bilimler Enstitüsünde görev yapan bir grup bilim adamı, kronik uykusuzluk hastalarının beyinlerinin sol tarafındaki gri madde miktarının, bu tür bir sorunu olmayanlara nazaran daha az olduğunu tespit etti.

Uzmanlar, uykusuzluk sorunu arttıkça merkezi sinir sisteminin ana içeriği olan gri maddenin miktarının azaldığını da

Uykusuzluk beyni küçültüyor!

İtalyan La Stampa gazetesinde çıkan habere göre, Hollanda'daki Nörolojik Bilimler Enstitüsünde görev yapan bir grup bilim adamı, kronik uykusuzluk hastalarının beyinlerinin sol tarafındaki gri madde miktarının, bu tür bir sorunu olmayanlara nazaran daha az olduğunu tespit etti.

Uzmanlar, uykusuzluk sorunu arttıkça merkezi sinir sisteminin ana içeriği olan gri maddenin miktarının azaldığını da

saçlarınız hakkında hiç duymadığınız ilginç bilgiler

Saç % 50.65 karbon, %20.85 oksijen, %17.14 nitrojen, %6.36 hidrojen ve % 5 sülfürden meydana gelir. Ayrıca magnezyum, arsenik, demir, krom ve daha pek çok metal ve mineral de içerir.

Koyu saçta sarı saçtan daha fazla karbon bulunur.

Saçlarımız her ay yaklaşık olarak 1,5 cm uzar. Ayrıca 15-30 yaşları arasında ve kadınlarda saçın uzaması daha hızlıdır.

Bir saç telinin normal yaşam uzunluğu 4-7

saçlarınız hakkında hiç duymadığınız ilginç bilgiler

Saç % 50.65 karbon, %20.85 oksijen, %17.14 nitrojen, %6.36 hidrojen ve % 5 sülfürden meydana gelir. Ayrıca magnezyum, arsenik, demir, krom ve daha pek çok metal ve mineral de içerir.

Koyu saçta sarı saçtan daha fazla karbon bulunur.

Saçlarımız her ay yaklaşık olarak 1,5 cm uzar. Ayrıca 15-30 yaşları arasında ve kadınlarda saçın uzaması daha hızlıdır.

Bir saç telinin normal yaşam uzunluğu 4-7

Ev hanımları neden daha stresli!

Amerika Chicago Üniversitesi’nden bir grup bilim adamı stres yaşadığınızı hissettiğinizden 10 dakika öncesindeki durumunuzu yazmanızı istiyor. Örneğin;bu bir sunum, sınav ya da iş görüşmesi olabilir. Korkularınızı not ederek onların üstesinden gelmeniz endişenizi ve stresinizi azaltıyor.

Araştırmalar matematik sınavına girecek olan öğrenciler üzerinde yapıldı. Sınavdan 10 dakika önce ne kadar

Ev hanımları neden daha stresli!

Amerika Chicago Üniversitesi’nden bir grup bilim adamı stres yaşadığınızı hissettiğinizden 10 dakika öncesindeki durumunuzu yazmanızı istiyor. Örneğin;bu bir sunum, sınav ya da iş görüşmesi olabilir. Korkularınızı not ederek onların üstesinden gelmeniz endişenizi ve stresinizi azaltıyor.

Araştırmalar matematik sınavına girecek olan öğrenciler üzerinde yapıldı. Sınavdan 10 dakika önce ne kadar

Kinesio bantlarından, sporcular vazgeçemiyor

Spor dünyasında giderek yaygınlaşan Kinesio bantları, sporcuların asla vazgeçemeyecekleri arasında. Eczacıbaşı VitrA Kadın Voleybol Takımı menajeri Nalan Ural, takımın bütün oyuncularının kullandığını belirterek, "Sakatlanmaları daha çabuk iyileştiriyor." diyor. Uzman Fizyoterapist Mehmet Portakal ise bantın boyun fıtığından diz kireçlenmelerine çok geniş yelpazede hastalıkların tedavisinde fayda

Stres neden mideyi vurur

Bilim adamları stresli olduğumuz dönemlerde neden midemizin ağrıdığını açıkladı.

Mide rahatsızlıkları insanların %35-70'ini mutlaka hayatlarının bir bölümünde etkileyen sorunlardır. Bu şikayetler kadınlarda erkeklerden daha sık görülür. Herhangi bir fiziksel nedeni olmayan bu hastalıklar ağrı, sancı, şişkinlik ve rahatsızlığa neden olur.

Biyolojik, psikolojik ve sosyal bir çok nedeni olan mide

Stres neden mideyi vurur

Bilim adamları stresli olduğumuz dönemlerde neden midemizin ağrıdığını açıkladı.

Mide rahatsızlıkları insanların %35-70'ini mutlaka hayatlarının bir bölümünde etkileyen sorunlardır. Bu şikayetler kadınlarda erkeklerden daha sık görülür. Herhangi bir fiziksel nedeni olmayan bu hastalıklar ağrı, sancı, şişkinlik ve rahatsızlığa neden olur.

Biyolojik, psikolojik ve sosyal bir çok nedeni olan mide

Bakın diş ağrısını geçirmede hangi yağ etkili oluyor?

Birçoğumuz reçeteli ilaçların yanında bir sağlık sorunumuz olunca doğal tedavilere de yöneliyoruz. Peki bu tedaviler herkes için aynı şekilde yararlı mı ya da bilim bu tedaviler hakkında ne söylüyor?

New York Times'ta yer alan haberde, karanfil yağının diş ağrısını geçirdiği belirtiliyor. Doğal bir alternatif olan karanfil yağı, karanfil bitkisinin yaprağından çıkarılıyor. Hindistan ve

Bakın diş ağrısını geçirmede hangi yağ etkili oluyor?

Birçoğumuz reçeteli ilaçların yanında bir sağlık sorunumuz olunca doğal tedavilere de yöneliyoruz. Peki bu tedaviler herkes için aynı şekilde yararlı mı ya da bilim bu tedaviler hakkında ne söylüyor?

New York Times'ta yer alan haberde, karanfil yağının diş ağrısını geçirdiği belirtiliyor. Doğal bir alternatif olan karanfil yağı, karanfil bitkisinin yaprağından çıkarılıyor. Hindistan ve

Meme kanseri vakaları her geçen gün artıyor

Dünya da her yıl 1 milyon 400 bin kadın meme kanserine yakalanırken, 458 bini hayatını kaybediyor. Genel itibarıyla meme kanserinden iyileşme oranı yüzde 90' iken Türkiye'de bu oran yüzde 60 düzeyinde yer alıyor. Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Başkanı (TKASK) Prof. Dr. Tezer Kutluk, "Her yıl 12 milyon 700 bin kişi kansere yakalanırken 7 milyon 600 bin kişi kanserden ölüyor. Böyle giderse

Hamilelik nezlesine dikkat!

Hamileliğin son 6 haftasında veya 2. ayında ortaya çıkar

Hamileliğin bazı dönemlerinde burun tıkanıklığı oldukça sıkıntı verici olabilir. Hamilelerin yaklaşık üçte birinde alerji veya bilinen nezle-grip gibi hastalıklar olmadığı halde, burun tıkanıklığı görülebilir. Bu duruma “hamilelik nezlesi”, veya “hamilelik riniti” adı verilir. Hamilelik nezlesi genellikle hamileliğin son 6 haftasında veya

Hamilelik nezlesine dikkat!

Hamileliğin son 6 haftasında veya 2. ayında ortaya çıkar

Hamileliğin bazı dönemlerinde burun tıkanıklığı oldukça sıkıntı verici olabilir. Hamilelerin yaklaşık üçte birinde alerji veya bilinen nezle-grip gibi hastalıklar olmadığı halde, burun tıkanıklığı görülebilir. Bu duruma “hamilelik nezlesi”, veya “hamilelik riniti” adı verilir. Hamilelik nezlesi genellikle hamileliğin son 6 haftasında veya

Güveç Tarifi


Malzemeler:
  • 750 gr kuşbaşı koyun eti,
  • 3 adet domates,
  • 1 yemek kaşığı biber salçası,
  • 7-8 diş sarımsak,
  • 5 adet sivri biber,
  • 2 adet patlıcan,
  • 2 adet kabak,
  • 250 gr tutam taze fasulye,
  • 4 tahta kaşığı zeytin yağı,
  • Tuz, kekik,
Yapılışı:
  1. Güveç tenceresinin dibine koyun etleri yerleştirilir.
  2. Etlerin üzerine sırasıyla, soğanın yarısı, domatesin yarısı, biber, fasulye, patlıcan (aralarına sarımsak serpilir), kabak yerleştirilir.
  3. En son üzerine kalan soğan ve domates yerleştirilir.
  4. Salça ve yağ 1 çay bardağı su ile ezilir, tuz ve kekik ilave edilir, karıştırılır güvecin üzerine gezdirilerek dökülür. Kapağı kapatılır fırında en az 1 saat pişirilir. ( Pişirmesi için, mahalle fırınına verebilirsiniz )
Afiyet olsun...

Az et tüketenlere kötü haber

Uzmanlar, günde 70 gramdan daha az et tüketen kadınlarda demir eksikliği görülme riskinin daha fazla olduğunu söylediler.

The Telegraph'ta yayınlanan habere göre, İngiltere'de hükümet komisyonunun bu hafta içinde bağırsak kanseri oluşma riskini düşürmek için haftalık et tüketiminin 500 gram ile sınırlandırılması gerektiğini açıklayacağını belirten uzmanlar, bu şekilde bir sınırlamanın bazı

Az et tüketenlere kötü haber

Uzmanlar, günde 70 gramdan daha az et tüketen kadınlarda demir eksikliği görülme riskinin daha fazla olduğunu söylediler.

The Telegraph'ta yayınlanan habere göre, İngiltere'de hükümet komisyonunun bu hafta içinde bağırsak kanseri oluşma riskini düşürmek için haftalık et tüketiminin 500 gram ile sınırlandırılması gerektiğini açıklayacağını belirten uzmanlar, bu şekilde bir sınırlamanın bazı

Türkiye’deki kadınların yarısı bu problemi yaşıyor

 Anlatmakta çekiniyorlar, tedavi ettirmiyorlar

Hastaların genelde anlatmaktan çekindikleri ve bundan dolayı tedavi ettiremedikleri hastalıklar arasında idrar kaçırma yer alıyor. Bu nedenle idrar kaçırmanın çok yaygın olmadığı kanısı mevcut. Oysa Türkiye'de kadınların yarısı idrar kaçırma sorunu yaşıyor. Prof. Dr. Fuat Demirci, zor doğum, menopoz veya aşırı şişmanlık gibi nedenlerden ortaya

Türkiye’deki kadınların yarısı bu problemi yaşıyor

 Anlatmakta çekiniyorlar, tedavi ettirmiyorlar

Hastaların genelde anlatmaktan çekindikleri ve bundan dolayı tedavi ettiremedikleri hastalıklar arasında idrar kaçırma yer alıyor. Bu nedenle idrar kaçırmanın çok yaygın olmadığı kanısı mevcut. Oysa Türkiye'de kadınların yarısı idrar kaçırma sorunu yaşıyor. Prof. Dr. Fuat Demirci, zor doğum, menopoz veya aşırı şişmanlık gibi nedenlerden ortaya

Hem iştah azaltıyor, hem de tokluk hissi veriyor


ABD’de yapılan bir araştırma, domatesin içinde bulunan likopen adlı maddenin iştahı azalttığını ve tokluk hissi verdiğini gösterdi. Likopen ayrıca; kalp hastalıkları, diyabet, bunama ve kanserle de savaşıyor.

Hem iştah azaltıyor, hem de tokluk hissi veriyor


ABD’de yapılan bir araştırma, domatesin içinde bulunan likopen adlı maddenin iştahı azalttığını ve tokluk hissi verdiğini gösterdi. Likopen ayrıca; kalp hastalıkları, diyabet, bunama ve kanserle de savaşıyor.

Dişeti hastalıklarından korunmak için

Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Özcan Akan, ağız ve diş sağlığının genel sağlığın önemli bir parçası olması nedeniyle, düzenli diş hekimi kontrolleri ve koruyucu diş hekimliği uygulamalarının bir yaşam tarzı olarak kabul görmesi gerektiğini söyledi.

Sağlık Bakanlığının ağız ve diş sağlığına büyük önem verdiğini belirten Dr. Akan, "Ağız ve diş sağlığını korumak, diş çürükleri ve dişeti

Dişeti hastalıklarından korunmak için

Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Özcan Akan, ağız ve diş sağlığının genel sağlığın önemli bir parçası olması nedeniyle, düzenli diş hekimi kontrolleri ve koruyucu diş hekimliği uygulamalarının bir yaşam tarzı olarak kabul görmesi gerektiğini söyledi.

Sağlık Bakanlığının ağız ve diş sağlığına büyük önem verdiğini belirten Dr. Akan, "Ağız ve diş sağlığını korumak, diş çürükleri ve dişeti

Süper Pratik Fırında İnegöl Köfte


Kız kardeşim ameliyat oldu. Ameliyattan eve geldi, aynı zamanda oğlu grip oldu. Oğuz'un ateşi 39.7'e kadar çıktı. Ameliyatın öncesinde ve sonrasında işler inanılmaz yoğundu falan derken tam 20 gündür bloğuma hiç bir şey yazmamışım.

Son derece kolay ve bir o kadar lezzetli tarifle karşınızdayım.Aman canım hazır İnegöl köfte almışım yaparım bir ızgara demeyin mutlaka deneyin. Benim kurtarıcı yemeğim bu. Her yiyen bayılıyor. Kesinlikle ızgaradan daha çok beğeneceksiniz. Köfteler puf puf şişiyor. Izgara İnegöl köfteyi gelin İnegöl'de yiyin :)

Kış olduğu için tarifte domates ve biber yok. Kışın bizim eve domates ve biber girmiyor. Yazın yapacaksanız bu tarife domates ve biberi ekleyin.

Malzemeler:
  • 1 kg hazır İnegöl köfte
  • 3 adet orta boy patates
  • 2 yada 3 yemek kaşığı dolusu domates salçası
  • İstenirse biber ve domates
Yapılışı:
  1. Patatesleri soyun. Yuvarlak yuvarlak kesin ve tavada arkalı önlü hafif pembeleşinceye kadar kızartın. (Patatesler çabuk pişsin diye yapıyoruz. İnegöl köfteleri kızartmayın sakın.)
  2. Kızarttığınız patatesleri borcama dizin. Üstlerine de İnegöl köfteleri dizin. Üstüne sulandırdığınız domates salçasını da dökün. İsterseniz yuvarlak yuvarlak doğradığınız domatesleri ve bütün bütün biberleri de koyun. 200 derece de köftelerin üstü kızarana kadar pişirin. Yemeğe yağ da koymuyorum. Köfte zaten yağını salıyor.

Sofra Dergisi Mart Ayı Konuğuyum


4 sene öncesine kadar sınırlı sayıda yemekler bilirdim.İşten eve gelince karnımızı doyurmak için mutfağa girip çıkardım hemen:))) Köfte, makarna,salata vazgeçilmezlerimizdi,biraz da mecburiyetlerimizdi:))) Zayıftık o zamanlar ne güzelll:))))))

Sonra bir gün yavrumu koklaya koklaya büyütme vesilesi ile yoğun iş hayatımdan çıkarak ev hanımı ve anne oluverdim...Herşey çok ani gelişti tabi:)))Bakmayın böyle kolay yazdığıma...Çalışmak daha kolaymış meğerrrr:))))

İş başa düştü tabi ve mutfakla haşır neşir olmaya başladım ufak ufak...Araştırdım,okudum,sordum...

Aşkım yaptığım en kötü yemeği  ben yaptım diye afiyetle yedi,daha çok teşvik etti beni her defasında:)

Sonra mutfağa merakım, aldığım keyifle büyümeye başladı ve blogcuda başlayan mutfak maceram burada 4 senedir devam ediyor.
 Ray Gurme dergisinde de  her ay düzenli olarak ve heyecanla yazmaya devam ediyorum.  

Neden bunları anlatıyorum derseniz eğer ... 4 sene önce bana bugünü söyleselerdi eğer inanmazdım,hatta vayyy dalga geçiyorlar kafa buluyorlar benimle der üzülebilirdim bile:)))

Şimdi mutlulukla söylüyorum ki senelerdir hayranlıkla takip ettiğim,biriktirdiğim Sofra Dergisine Mart ayı sayısı için ,birbirinden nefis tariflerimle konuk oldum:)

Bugün dergiyi elime alır almaz yüzümde kocccaaa bir gülümseme oluştu. İçim içime sığmadı, heyecanlandım, terledim, kelebek gibi hissettim kendimi...Çevirip çevirip tekrar baktım. Bu mudur budur dedim...

Çooook keyifli bir çalışma ve her zaman gülümseyerek hatırlayacağım bir anı oldu benim için.

Son olarak diyorum ki, seviyorum mutfağımı,seviyorum yemek yapmayı,seviyorum sizleri ve o içten sıcacık yorumlarınızı...İyi ki beraberiz blogcanlarımmmm


Sevgi Dolu Öpücükler

Kalabalık sofralı, şen kahkalı günler:))))



24 Şubat 2011 Perşembe

HUMUS (Pastırmalı Humus)


Nohut ve nohuttan yapılan yiyecekleri bir kaç sene evveline kadar pek sevmezdim.Ancak çevremdekilerin nohuta olan ilgi ve sevgisi o kadar büyük ki şimdi 1 kilo nohutu haşlıyorum ve buzdolabı poşetlerine paylaştırıp yemeklerimde kullanmak üzere dondurucumda saklıyorum.

Son nohut haşlama faslımda nohutlar henüz sıcakken humus yapıp pastırmalı sunmayı tercih ettim.İtiraf etmeliyimki humus ve pastırma çok iyi bir ikili oluyor ....


HUMUS(Pastırmalı Humus)

1 su bardağı nohut (vaktiniz varsa kabukları soyulmuş,ben soymadım)
yarım çay bardağı zeytinyağı
1 kahve fincanı tahin
1 limon suyu
1 çay kaşığı tuz
2 diş sarmısak
1 çay kaşığı kimyon
***
4-5 dilim pastırma
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı ucu kırmızı biber




Haşlanmış nohutlarımızı mutfak robotumuza koyup püre haline gelinceye kadar çekelim.Mutfak robotumuza daha sonra sırayla zeytinyağı,tahin,limon suyu,tuz,kimyon ve ezilmiş sarmısaklarımızı ilave edip robotumuzu tekrar çalıştırıp iyice karışmalarını sağlayalım.

Hemen servis yapmayacaksak bu şekilde bir süre buzdolabında bekletelim.Servis zamanında tadına ve kıvamına bakıp koyu ise biraz zeytinyağı veya tahin ile yumuşatalım.

Servis zamanı humusumuzun üzerine sadece zeytinyağı ile servis edebileceğimiz gibi kızarmış ekmeğimizin üzerine humusumuzu sürüp zeytinyağı ve kırmızıbiberde kızartılmış pastırmamızı ekmeğimizin üzerine yerleştirip servis yapabiliriz.


Afiyet Olsun...


YUDUM Zeytinyağı İle Yemeğine Gençlik Kat !




Ailemden gelen bir özellikte tüm sıcak ve soğuk yemeklerimi zeytinyağı ile pişirdiğimi bir kaç defa tekrarlamıştım.Her evin tersine bizim evde ayçiçek yağı tenekesi 7-8 ay giderken zeytinyağı tenekem ikinci ayı göremez:)



Bu nedenle geçtiğimiz cumartesi Medya evinden Sinem Hanım ve Yudum Gıda Pazarlama Müdürü Merve Hanım'ın Yudum Gıda ile öğle yemeği daveti geldiğinde oldukça sevindim.. Mutfak atölyesinde gerçekleşen etkinlikte bol sohbetli, lezzetli bir gün geçirdik yine ...




O gün bir kaç yemekte deneme fırsatı bulduğum Yudum Zeytinyağını bütün çeşitlerimde kullanıp aradaki farkı gördükten sonra sanırım tek yağ markam olarak Yudum'u aile belleğimize kazıyabileceğim..


Kahvaltılarımda kullanacağım çeşidi ise kesinlikle soğuk sıkma.....


Hepinize bol zeytinyağlı günler dilerim.....

İpana Blogger Etkinliği


Merhabalar sevgili blogcanlarımmmm,

Hafta sonu Denedim Biliyorum 'un kıymetli davetiyle,  Galata Building'te yapılan İpana Blogger etkinliğine katıldım tüm heyecanımla:))

Çoook kaliteli ve keyifli bir organizasyon gerçekleştiler yine...zaman yine su gibi akıp geçti...

Yine mutlu oldum...Yine tadına doyulmaz bir gün geçirdim ve yine iyi ki katılmışım dedim:)




Bu etkinlikteee İpana pro-expertle tanıştım:))

Bir çoğunuz gibi ben de kendimi bildim bileli İpana kullanmışımdır...Memnunmuydum dersenizzzz çoook memnundum ta ki pro-experti deneyene kadar:)))

Pro-experti  ilk defa bu etkinlik aracılığıyla denedim ve gerçekten acayip beğendim.artık daha çooook memnunum:)))

Tam dişime göre hihihihi:)))))

Beni 4 senedir az çok tanıyanlar hakkımda fikir sahibi de olmuştur eminim. Kimseye beğenmediğim ürünü tavsiye etmem sitemde... Bu bir reklam değil,samimiyetimle söylüyorum ki çok memnun kaldım. 
Düzenli ve doğru kullandığınız sürece beğenmemeniz mümkün değil zaten:) Özellikle hassas diş ve diş etlerine sahipseniz denemekde fayda var:) Demedi demeyin:)))



İpana Diyor ki,


Diş hekimlerinin en çok kontrol ettiği alanları koruduğu bilimsel olarak ispatlanan İpana Pro Expert her açıdan üstün koruma sağlıyor.

İpana, pek çoğumuzun rahatsız olduğu çürükler, tartar, diş eti problemleri, plak, hassasiyet ve lekelere karşı tam koruma sağlayan bir diş macunu.
Özellikle diş eti problemleri ve mine aşınmaları, hassasiyetin temelinde yatan faktörlerin başındadır.

Türkiye’de yaşayan bireylerin %90’ından fazlasında diş eti problemi olduğu tahmin edilmekte. Bu oran çürükten daha fazla karşılaşılan bir durum ve tedavi edilmediği taktirde diş kaybı ile sonuçlanabiliyor. Sağlıklı bir gülüş, sağlıklı dişler ve diş etleriyle mümkündür. Günlük ağız bakımında kullanacağınız doğru ürünlerle ve düzenli dişhekimi kontrolüyle ağız sağlığınızı geliştirebilir ve koruyabilirsiniz.

İpana Pro-Expert adına, siz değerli sosyal mecra yöneticilerini, ağız ve diş sağlığında Önlem almanın tedaviden daha önemli olduğu konusunda aydınlatabildiysek, bu gerçeği geniş kitlelere ulaştırabilmekte bir adım daha başarılı ve mutlu oluruz.

Koruyucu dişhekimliği, ağız sağlığımızı korumak için hem daha sağlıklı, hem daha az masraflı bir çözüm sunuyor. Bu nedenle koruyucu ağız bakım ürünlerini tercih ederek ve düzenli dişhekimi kontrolü ile daha sağlıklı bir ağıza sahip olabiliriz.




Dikkatle dinliyoruz:)) Ben de yağmurda bozulan saçlarımla meşgulüm aynı zamanda:)))
Dinlerim de süslenirim de:))))


Estetik Dişhekimliği Akademisi Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Diş hekimi. Ayşegül Demirağ ve Profesyonel Akademik İlişkiler Müdürü Diş hekimi Merve Aksoy ağız ve diş sağlığında nelere dikkat etmemiz gerektiği konusunda bizleri bilgilendirdiler.



Bu güzel organizasyon için Sevgili Denedim Biliyoruma ve birbirinden kıymetli güleryüzlü ekibine ,
İpana'ya , Galata Building'e  sonsuz teşekkürler ederim. Harika bir gün oldu...

Hediyeler için de ayrıca çok çok teşekkür ederim.

Etkinlik sonunda Ayşen'im , Hilal'im , Aylin'im ve Yaseminimle beraber Türk kahvelerimizi yudumlayıp,birbirimize doyamadan ,tadı damağımızda kalan bir günü daha bitirip ,mutlu mutlu evlerimizin yolunu tuttuk yine:)  Şen kahkalarımızı da Galata'da bıraktık:)

Başka güzel organizasyonlarda görüşmek dileği ile....


Sevgi Dolu Öpücükler

İPANA pro-expert ile mutlu gülüşlerrr:))))



22 Şubat 2011 Salı

Patatesli Çiğ Köfte



Patatesli çiğköfteyi daha evvel yemiş ancak sanırım adı çiğköfte olduğu için gözüm korkmuş ve denemeye cesaret edememiştim.Geçtiğimiz günlerde Hande'nin sayfasını ziyaretimde misafirlerine yine o nefis görünen çiğ köftelerinden ikram ettiğini görünce Handenin tarifiyle bu sefer yapmalıyım dedim.İyikide yapmışım,test ettiğim kişiler üzerinde ay bu çok güzel olmuş yorumlarını almak beni son derece mutlu etti.Teşekkürler Hande'ciğim....


Patatesli Çiğ Köfte

5 adet büyük boy patates
2 kaşık biber salçası
3 kaşık domates salçası(2 kaşık kullandım)
1.5 su bardağı köftelik bulgur
2 çay kaşığı kimyon
2 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
1 tatlı kaşığı tuz
6-7 dal taze soğan (evde yoktu ben yerine 1 adet kurusoğan kullandım)
1/2 demet maydanoz
2 adet domates
1 çay kaşığı karabiber
3 yemek kaşığı zeytinyağı (5 çorba kaşığı kullandım)
2 yemek kaşığı nar ekşisi(orjinal tarifte yok)








Patatesleri iyice haşlayıp kabuklarını soyalım ve blenderdan geçirelim.Soğumadan hemen bulgurla karıştırıp kasenin ağzını bir tepsi ile kapatıp yarım saat bulgurların yumuşaması için bekletelim(ben bu işlem için rondomu kullandım.Rondoda püre haline getirdiğim patateslerin içine bulgururu koyup bir iki saniye karışması için çalıştırdım ve rondonun kapağı kapalı şekilde beklettim.)

Bulgurlar yumuşayınca salçaları koyup yoğuralım.Kabukları soyulup küp küp doğranmış domatesleri ince kıyılmış soğan ,maydanozu ve diğer malzemeleri katıp elimizle iyice yoğuralım.Bu aşamada tadını kontrol edip damak tadınıza göre acısını,tuzunu veya ilave edeceksiniz ekşisini ilave edelim.

Servis tabağımıza elimizle sıkarak köfte şeklinde yerleştirip maydanoz,kıvırcık ve limon dilimleriyle servise sunalım.
Afiyet Olsun...

Krem Şantili Havuçlu Kek


Krem şantili Havuçlu Kek
Malzemeler;3 yumurta1 su bardağı süt3/4 su bardağı sıvı yağ1 su bardağı şeker2.5 - 3 su bardağı un1 su bardağı ceviz içi2 adet rendelenmiş havuç1 paket kabartma tozu1 paket vanilya1 tatlı kaşığı tarçın1 çay kaşığı zencefil1 çay kaşığı zerdeçal
1 paket krem şanti1 su bardağı süt1 tatlı kaşığı tarçın
Yapılışı;Irmak'ın diş buğdayından bir tarif. Düş Bahçesi'nden alıntılıdır

Krem Şantili Havuçlu Kek


Krem şantili Havuçlu Kek
Malzemeler;3 yumurta1 su bardağı süt3/4 su bardağı sıvı yağ1 su bardağı şeker2.5 - 3 su bardağı un1 su bardağı ceviz içi2 adet rendelenmiş havuç1 paket kabartma tozu1 paket vanilya1 tatlı kaşığı tarçın1 çay kaşığı zencefil1 çay kaşığı zerdeçal
1 paket krem şanti1 su bardağı süt1 tatlı kaşığı tarçın
Yapılışı;Irmak'ın diş buğdayından bir tarif. Düş Bahçesi'nden alıntılıdır

Un Helvası Tarifi


Malzemeler:
  • 125 gr tereyağı veya

  • 1/2 su bardağı tereyağı+zeytin yağı karışımı,

  • 2 su bardağı un,

  • 1,5 su bardağı şeker,

  • 1 su bardağı süt+1 su bardağı su veya,

  • 2 su bardağı su,

  • Çam fıstığı veya iri dövülmüş ceviz, arzu edilirse,

Yapılışı:
  1. Yağ eritilir, elenmiş un  konur, orta ateşte koyu pembe kavrulur. Fıstık veya cevizler ilave edilir biraz daha kavrulur..

  2. Süt, su ve şeker eklenir karıştırılarak tencereye yapışmayacak koyuluğa gelinceye kadar pişirilir.

  3. Ocaktan alınır, istenilen şekil verilerek servis yapılır.

Afiyet olsun...

Un Helvası Tarifi


Malzemeler:
  • 125 gr tereyağı veya

  • 1/2 su bardağı tereyağı+zeytin yağı karışımı,

  • 2 su bardağı un,

  • 1,5 su bardağı şeker,

  • 1 su bardağı süt+1 su bardağı su veya,

  • 2 su bardağı su,

  • Çam fıstığı veya iri dövülmüş ceviz, arzu edilirse,

Yapılışı:
  1. Yağ eritilir, elenmiş un  konur, orta ateşte koyu pembe kavrulur. Fıstık veya cevizler ilave edilir biraz daha kavrulur..

  2. Süt, su ve şeker eklenir karıştırılarak tencereye yapışmayacak koyuluğa gelinceye kadar pişirilir.

  3. Ocaktan alınır, istenilen şekil verilerek servis yapılır.

Afiyet olsun...

İç Pilav Tarifi

Malzemeler:
  • 2 su bardağı pirinç,
  • 2,5 yemek kaşığı tere yağ veya margarin,
  • 2 yemek kaşığı dolmalık fıstık (çam fıstığı),
  • 2 yemek kaşığı kuş üzümü,
  • 1 havuç,
  • 1 çay bardağı iç bezelye,
  • Yarım kuzu ciğeri,
  • 1 tatlı kaşığı tuz, karabiber,
  • 3,5 su bardağı et suyu,
Yapılışı:
  1. Fıstık az yağda pembeleştirilir, çok küçük doğranmış ciğer konup kavrulur. Bezelye ve havuç eklenir biraz daha kavrulur. Pişince tuz ve karabiber atılır.
  2. Pilav tenceresinde pirinç 3-4 dakika kavrulur, sıcak et suyu ve tuz konulur, kısık ateşte pişirilir. Pirinçler suyunu çekince ateşten alınır. Dinlendirilir.
  3. Pilava hazırlanan iç malzemeleri ve ayıklanıp yıkanmış kuş üzümü konup karıştırılır.
Afiyet olsun...

Zeytinyağlı Havuç Ezmesi



Malzemeler:
  • 500 gr havuç,
  • Yarım su bardağı zeytin yağı,
  • 2 adet soğan,
  • 4-5 diş sarımsak ( miktarını değiştirebilirsiniz),
  • 2 su bardağı süzme yoğurt,
  • 1 avuç maydanoz yaprağı,
  • Tuz,
Yapılışı:
  1. Havuç kazınır ve rendelenir.
  2.  Soğan rendelenir zeytin yağında hafif pembe kavrulur. Havuç ilave edilir karıştırılır.
  3. Kapak kapatılır, ara sıra karıştırılarak pişirilir.
  4. Soğuduktan sonra sarımsaklı yoğurt eklenir iyice karıştırılır. Servis tabağına alınır, maydanoz yaprakları ile süslenir.
Afiyet olsun...

Muhallebi Soslu Muzlu Kadayıf


Malzemeler
:
  • 300 gr. tel kadayı
  • 3 muz
Muhallebisi için:
  • 3 su b. süt
  • 1 su b. toz şeker
  • 3 çorba k. pirinç unu
  • 1 paket vanilya
Kızartmak için:
  • Sıvıyağ
Üzeri için:
  • Pirinç yeşil fıstık



Hazırlanışı :
Muhalbesi için tencereye 3 su bardağı sütü alın.Sütün içine 1su bardağı toz şeker 3 çorba kaşığı pirinç unu ve 1 paket vanilya ilave edip muhallebiyi pişirin.300 gr.tel kadayıfı tutam tutam ayırın.1 tutam tel kadayıfın içine 1 dilim muz ilave edin ve tel kadayıfı sarıp rulo hale getirin.

Tavaya sıvıyağı alın.Sıvıyağda tel kadayıfları kızartın.Servis tabağına tel kadayıfları alın.Üzerine muhallebiyi ilave edin.Muhallebinin üzerine yeşil fıstık ilave edip servis edin.

ISPANAKLI EKŞİLİ KÖFTE

Önce yapılışını aşama aşama görmenizi istedim inşallah anlaşılır olmuştur





MALZEMELER:
3 Su bardağı yarma
Su
Tuz bu hamur malzemesi
1/2 Ispanak
1 Su bardağı siyah mercimek(yeşil de olur)
2 Kuru soğan
2 Yemek kaşığı erik ekşisi(bu ekşiyle daha güzel oluyor bazı yerlerde erik pestilide var oda olabilir)
2Yemek kaşığı salça
tereyağı
YAPILIŞI:
önce yarma tuz ve suyla hamurumuzu yoğuralım yoğurma işlemi bittikten sonra nohut büyüklüğünde parçalar alıp elimizde yuvarlayalım (resimde görüldüğü gibi)hamuru böylelikle bitirelim.
Diger tarafta soğanımızı doğrayıp yağını kayup pembeleşinceye kadar kavuralım salçasınıda ilave edip sosumuzu bir kenara alalım .Tenceremize suyu koyup önce mercimekleri haşlayalım daha sonra köftelerikoyalım erik ekşisinide ilave edip biraz daha piştikten sonra sosunu koyalım ayrıca ayıklayıp doğradığımız ıspanaklarıda ilave edelim  ıspanaklarda pişince ocağımızı kapatalım yemeğimiz hazıııııııı:r):):):)

Portakal kabuğu rendeli kakaolu kek

Yeğenim Gizem çaya bizim için süpriz pasta hazırlamış ellerine sağlık çokta güzel olmuş kesinlikle denemenizi tavsiye ederim
MALZEMELER:
3 Yumurta 
1 Su bardağı toz şeker
1 Su bardağı sıvı yağ
1 Su bardağı süt
1 Paket kabartma tozu
2 Yemek kaşığı portakal kabuğu rendesi
1 Yemek kaşığı kakao
Alabildiği kadar un(normal kek kıvamında olacak).
ÜZERİ İÇİN:
Hazır çikolata sosu
YAPILIŞI:
Kabımıza yumurta ve toz şekerinikoyup köpürene kadar çırpalım.Daha sonra sütü ,sıvı yağı ,kakaoyu koyup,tekrar karıştırdıktan sonra unu ve kabartma tozunu ilave edelim tekrar karıştırıp portakal kabuğu rendelerinide katıp şöyle bir karıştırıp kekimizi yağlanmış kalıp veya tepsimize dökelim.Önceden ısıtılmış (benim fırınımda 200 derecede)fırınımızda pişirelim .Kekimiz piştikten sonrada soğumaya bırakıp daha sonrada tarifindeki gibi çikolata sosunu hazırlayıp üzerine dökelim.

Kuru Dolma


  • 2 Su B. Pirinç
  • 4 Soğan
  • 2 Çorba K.Domates Salçası
  • 1 Çorba K.Biber Salçası
  • 1 Çorba K. Biber Püresi
  • 1 Çorba K. Nane
  • 1 Çorba K. Sumak
  • Tuz
  • Karabiber
  • Sıvıyağ
  • Su



Patlıcanları kaynayan suya atın ve 10 dakika kadar haşlayın. Biberleri patlıcanları almadan 2 dakika önce tencereye alın. Pirinci ıslayın. Soğanları doğrayın. İkisini bir kaseye alın.
Soğanın üzerine tuzu ve baharatları dökün. Salçaları ve püreyi de ilave edin. Elinizle hafif su dökerek karıştırın. İyice yoğurduktan sonra ocaktan aldığınız patlıcanların ve biberlerin içlerini doldurun.
Ağzına kadar doldurmayın çünkü pirinçler şişecek. Tencere tamamen dolunca sıvıyağını ve suyunu ekleyip bir tabakla bastırın. Kapağını da kapatıp pişmeye bırakın.

KEK KALIBINDA MISIR EKMEĞİ

KEK KALIBINDA MISIR EKMEĞİ
Malzemeler

1 kg mısır unu
1 adet yumurta
1 çay bardağı beyaz un
1 paket kabartma tozu
1/2 çay bardağı sıvıyağ
2 su bardağı ılık su
Tuz

Yapılışı

Tüm malzemelerimizi yoğurma kabımıza alalım. biraz sert olacak şekilde yağlanmış kek kalıbımıza koyalım. Önceden ısıtılmış fırınımızda üzeri kızarana kadar pişirelim. Servis tabağımıza alıp afiyetle yiyelim.

KEK KALIBINDA MISIR EKMEĞİNİN ŞİFASI

01. Hücre yenilenmesine yardımcı olur.
02. Unutkanlığa karşı çok faydalıdır.
03. Vücut direncini artırır. Kuvvet sağlar.
04. Kan yapıcıdır.

21 Şubat 2011 Pazartesi

Arpacık Soğanlı Portakallı Kereviz


Öncelikle kereviz sevmeyen okuyucularıma saygılarımı sunuyorum:) BenbBu lezzetli sebzeyi değişik şekillerde pişirerek (etli,portakallı,terbiyeli yada salata şeklinde) denediğinizde birinden birini mutlaka seveceğinize inanıyorum.
Görüntüsüyle misafir sofralarınızada çok yakışacak bir kereviz tarifi var sırada...

Ayrıca şunu hemen belirtmeliyimki zeytinyağlılar daima çelik tencerede pişirilip tenceresinde soğutularak servis tabağına alınmalı ve mümkünse 1 gece dinlendirilmelidir.


Arpacık Soğanlı Portakallı Kereviz

10-12 adet arpacık soğanı
2-3 diş bütün sarmısak
3 orta boy kereviz
1 büyük boy havuç
yarım limon suyu
1 portakalın suyu
1 tatlı kaşığı şeker
1 çay kaşığı tuz
yarım su bardağı zeytinyağı
1 su bardağı ılık su



Öncelikle arpacık soğanlarımızı,sarmısak ve yarım ay şeklinde doğradığımız havuçlarımızı 2 yemek kaşığı zeytinyağında kavuralım.
Kerevizlerimizi ortadan ikiye bölüp soyalım ve ince yarım dilimler halinde doğayıp bekletmeden çelik tenceremiz koyalım.Kararmamaları için hemen limon ve portakal suyumuzu ilave edip biraz kavurduktan sonra tuz,şeker ve suyumuzu ilave edip orta ateşte yaklaşık 10 dakika kadar pişirelim.

Altını kapatıp üzerine kalan yağı gezdirelim.Mümkünse çelik tenceresinde soğutarak servis esnasında kıyılmış maydanoz veya kıyılmış kereviz sapları ile servise sunalım.


Afiyet Olsun...

Yoğurt Soslu Tavuk (Tavuk şinitzel)


Malzemeler:
  • 4 parça tavuk göğsü,
  • 1 su bardağı yoğurt,
  • 1 tatlı kaşığı köri,
  • 1 yemek kaşığı soya sosu,
  • 1 yemek kaşığı sirke,
  • Tuz, zencefil, karabiber, pul biber, kimyon, kekik,
  • Galeta unu,
  • Kızartmak için sıvı yağı,
Yapılışı:
  1. Tavuk göğüs eti ince ince kesilir, fileto haline getirilir. Etler bütün olarak kullanılır veya üçgen parçalara kesilir.
  2. Bir kabın içinde yoğurt, köri, pul biber, kimyon, kekik, soya sosu, zencefil, sirke ve tuz konularak karıştırılır. Etler içine konularak karıştırılır.. Buzdolabında en az 2 saat bekletilir. 
  3. Daha sonra tavuk etleri sosun içinden çıkarılır, galeta ununa bulanır kızgın yağda kızartılır. Kızartılan  parçalar kağıt havlu serilmiş tabak üzerine alınır.
  4. Pilav ve patates kızartması ile servis yapılır.
Afiyet olsun...

BOLU ÇORBASI

Canım komşum arkadaşım Seher hanımcığımdan öğrendiğim nefis bir çorba memleketimde kardeşlerimede pişirdim onlarda çok beğendiler umarım sizlerde beğenirsiniz denemeye değer bir lezzet...
                                                           MALZEMELER :)
Yarım çay bardağı pirinç
3 yemek kaşığı un
1 adet yeşil biber
3 yemek kaşığı tereyağı
1 çay bardağı önceden haşlanmış nohut
tuz , kırmızı biber
1 kase yoğurt
                                                             YAPILIŞI :)
Önce tenceremize pirinçleri ve biberi küçük küçük doğrayıp suyunuda ilave edip haşlayalım diğer bir tarafata bir kase yoğurdumuza 3yemek kaşığı unu koyup terbiyemizi hazırlayalım pirinçler pişince içerisine bir çay bardağı nogutu da ilave edelim terbiyesinide katıp karıstırarak kaynamasını bekliyelim bir iki taşım daha kaynatıp çorbamızın altını kapatalım ayrı bir yerde tavamızda tereyağını ve kırmızı biberini yakıp üzerine dökelim bu kadar AFİYET OLSUN ... :)

ÇİĞKÖFTE

                                                      ROBOTTA ÇİĞKÖFTE
                                                     MALZEMELER :) (8 KİŞİLİK)
8 çay bardağı (1 çay bardağı 1 kişi olarak) çiğ köftelik bulgur (siyah urfa bulguru makbuldür)
3 orta boy kuru soğan
8 diş sarmısak
500g. çiğ köftelik kıyma (yağsız)
2 yemek kaşığı domates salçası
2 yemek kaşığı  biber salçası
1 su bardağı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı kara biber
1 tatlı kaşığı kırmızı biber
3 yemek kaşığı isot
tuz
yarım limon suyu
1 demet maydanoz
3-4 sap yeşil soğan                            
                                                          YAPILIŞI :)
Önce robota bulgur , soğan ve sarımsağı koyup  bulgurlar ezilene kadar çekelim diğer tarftan bir kabın içerisine eti , bahartaları ,limon suyunu , salçaları ve sıvı yağı , tuzu katıp  karıştıralım.
   Hazırladığımız soslu karışımı  çektğimiz bulgura karıştırıp  tekrar iyice macun gibi olana kadar robottan çekelim. Bütün bu karışımları büyük bir kaba boşaltıp yeşil soğan ve maydanozunu katıp elimizle yoğuralım. Bu işlemler bittikten sonra köfteleri çimdikleyip ayran eşliğinde servis edelim.
                                                         ELDE YAPIM :)
Eğer robotta yapmak istemiyorsanız aynı ölçülerle elde yoğurarak ta yapabiliriz .Bulguru yıkayalım. Aynı sırayla  soğan  ve sarımsağı koyup iyice yoğuralım (tahminen 20-25 dk)  daha sonra kıymayı , salçayı , baharatları , yağı , limon suyunu ve tuzu katıp iyice karıştıralım .Bunlarıda bulgura katıp 20-25dk daha yoğuralım çiğ köftemiz macun gibi olduktan sonra maydanoz ve soğanınıda katıp yoğurup servis edelim .
                  BU LEZZET İNANIN BU KADAR  ZAHMETE DEĞER :):):)

ACİL DURUMLARDA KOLAY PASTA

                             Betülün yaptığı pasta hem çok pratik hemde çok leziz :)

                                                        MALZEMELER :)
4 paket kedili dili
1 litre süt
1 paket vanilyalı pudink
1 paket kakaolu pudink
                                                        YAPILIŞI :)
Sütten bir kase ayırıp kedi dillerini ıslayıp bir sıra tepsimize dizelim. Hazırladığımız kakaolu pudinki (paketin üzerindeki tarifiyle pişirelim) kedi dillerinin üzerine dökelim tekrar üzerine süte batırılmış kedi dili dizelim üzerine vanilyalı pudinkimizi hazırlayıp dökelim zevkimize göre süsleyip servis edelim.
                                      ÇOK KOLAY DEMİŞTİK :)