30 Nisan 2011 Cumartesi

DAMLA (ÖZEL SAYI)

Fuat Gencal dayday ediyor, ilk adımlarını atıyor. 1966 Ordu- Perşembede
Fotoğraflarla Fuat Gencal

BADEMLİ YUMURTALI EKMEK

MALZEMELER:

1 adet tam buğday ekmeği
2 adet yumurta
1 bardak süt
2 çorba kaşığı pudra şekeri
1 kase file badem
2 kaşık tereyağı

YAPILIŞI:

Yumurta ile süt çırpılır, dilimlenmiş olan ekmeklerimiz bu karışıma batırılarak yağlı kağıt serilmiş olan fırın kağıdının üzerine dizilir. Kesilmiş olan bademler (File bademler) tereyağı ile karıştırılarak ekmeklerin üzerlerine serpiştirilir ve 170 derecelik

BADEMLİ YUMURTALI EKMEK

MALZEMELER:

1 adet tam buğday ekmeği
2 adet yumurta
1 bardak süt
2 çorba kaşığı pudra şekeri
1 kase file badem
2 kaşık tereyağı

YAPILIŞI:

Yumurta ile süt çırpılır, dilimlenmiş olan ekmeklerimiz bu karışıma batırılarak yağlı kağıt serilmiş olan fırın kağıdının üzerine dizilir. Kesilmiş olan bademler (File bademler) tereyağı ile karıştırılarak ekmeklerin üzerlerine serpiştirilir ve 170 derecelik

Biber soslu sarımsaklı köfte

Malzemeler:

3-4 adet domates
2 adet al biber
1/2 çay bardağı sıvı yağ
3-4 adet sarımsak

Köftesi için

500 gr kıyma
2 dilim bayat ekmek içi
1tatlı kaşığı karabiber
Tuz
1 küçük soğan

Yapılışı:

Domatesler ve biberler doğranır, sarımsaklar ezilir, sıvı yağda kavrulurlar. Köfte malzemesi karıştırılarak yoğrulur. İstenilen büyüklükte köfteler yapılarak yuvarlanır ve yanmaz bir tavada az sıvı yağda

Biber soslu sarımsaklı köfte

Malzemeler:

3-4 adet domates
2 adet al biber
1/2 çay bardağı sıvı yağ
3-4 adet sarımsak

Köftesi için

500 gr kıyma
2 dilim bayat ekmek içi
1tatlı kaşığı karabiber
Tuz
1 küçük soğan

Yapılışı:

Domatesler ve biberler doğranır, sarımsaklar ezilir, sıvı yağda kavrulurlar. Köfte malzemesi karıştırılarak yoğrulur. İstenilen büyüklükte köfteler yapılarak yuvarlanır ve yanmaz bir tavada az sıvı yağda

PİRALİN KURABİYE

MALZEMELER:

200 gr. tereyağı
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Aldığı kadar un
1 adet yumurta
100 gr. fındık
1 paket kare bitter çikolata

YAPILIŞI:

Tereyağı, kabartma tozu, vanilya, un ve yumurta karıştırılarak yoğrulur. Hamurumuz 15 dakika kadar buzdolabında dinlendirildikten sonra ikiye bölünerek merdane yardımı ile açılır. Diğer yandan çikolatamız benmari usulü (Bir kabın su kaynayan

PİRALİN KURABİYE

MALZEMELER:

200 gr. tereyağı
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Aldığı kadar un
1 adet yumurta
100 gr. fındık
1 paket kare bitter çikolata

YAPILIŞI:

Tereyağı, kabartma tozu, vanilya, un ve yumurta karıştırılarak yoğrulur. Hamurumuz 15 dakika kadar buzdolabında dinlendirildikten sonra ikiye bölünerek merdane yardımı ile açılır. Diğer yandan çikolatamız benmari usulü (Bir kabın su kaynayan

Vişneli kakaolu mini kekler

Malzemeler:

2 bardak un
3 kaşık kakao
2 adet yumurta
1 bardak şeker
1 kâse taneli vişne reçeli
1 paket kabartma tozu
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı yoğurt

Yapılışı:

Şekerle yumurta çırpılır. Öncelikle yağ ve yoğurt ilave edilir. Ardından vişne reçeli hariç diğer malzemeler eklenerek kek hamurumuz hazır hale gelir. Küçük kek kalıplarına paylaştırılan hamurumuzun ortalarına vişne

Vişneli kakaolu mini kekler

Malzemeler:

2 bardak un
3 kaşık kakao
2 adet yumurta
1 bardak şeker
1 kâse taneli vişne reçeli
1 paket kabartma tozu
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı yoğurt

Yapılışı:

Şekerle yumurta çırpılır. Öncelikle yağ ve yoğurt ilave edilir. Ardından vişne reçeli hariç diğer malzemeler eklenerek kek hamurumuz hazır hale gelir. Küçük kek kalıplarına paylaştırılan hamurumuzun ortalarına vişne

ZEYTİN YAĞLI KABAK DOLMASI


MALZEMELER

                                                                                                           
.6 Adet dolmalık kabak
1Adet iri boy soğan
1 Tutam dere otu
12 Yemek kaşığı pirinç(her dolacak kabak için bir yemek kaşığı pirinç)
1 Çay bardğından biraz fazla zeytin yağı
Tuz ,karabiber,kırmızı biber 1 tatlı kaşığı sumak ekşisi
YAPILIŞI:
Kabakları temiz yıkayıp ortadan kesip oyalım.içlerini hafif tuzlayalım ,diğer bir tarafta pirinçleri yıkayıp soğanları küp doğrayalım dere otu yağ tuz ve baharatlarıda katıp karıştıralım .Kabak larımızı tek tek doldurup tenceremizin dibine kabaktan çıkan içlerden serip üzerlerine dolmaları yerleştirelim doldurma işlemi bitince
üzerine uygun bir porselen tabak kapatıp 1/5 su bardağı kaynamış su gerekirse tuz da katıp 20_25dk kısık ateşte pişirelim kontrol edin pişmemişse eğer (kabak ve pirinçlerin pişme derecesiyle alakalı)biraz daha su ilave edip pişirin AFİYETLE


.

Peynirli Kruasan

Malzemeler:

200 gr tereyağı
1 paket kabartma tozu
Aldığı kadar un
1 kaşık yoğurt
1 çay bardağı sıvı yağ
Tuz
1 adet yumurta
200 gr beyaz peynir
1 adet yumurta sarısı

Yapılışı:

Beyaz peynir hariç hamur malzemeleri karıştırılarak yoğrulur. Elde edilen hamur 3 parçaya bölünerek bir merdane yardımı ile yufkalar açılır. Yufkalar 8 parçaya ayrılır. Geniş kısımlarına birer parça peynir koyularak rulo

Peynirli Kruasan

Malzemeler:

200 gr tereyağı
1 paket kabartma tozu
Aldığı kadar un
1 kaşık yoğurt
1 çay bardağı sıvı yağ
Tuz
1 adet yumurta
200 gr beyaz peynir
1 adet yumurta sarısı

Yapılışı:

Beyaz peynir hariç hamur malzemeleri karıştırılarak yoğrulur. Elde edilen hamur 3 parçaya bölünerek bir merdane yardımı ile yufkalar açılır. Yufkalar 8 parçaya ayrılır. Geniş kısımlarına birer parça peynir koyularak rulo

29 Nisan 2011 Cuma

KARA LAHANA DOLMASI

KARALAHANA DOLMASI
Malzemeler

2 demet karalahana
500 gr. kıyma
1 çay bardağı pirinç
1 çay bardağı bulgur
1 adet orta boy soğan
1/2 demet maydanoz
1 çay bardağı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı domates salçası (suda eritilmiş)
Tuz, karabiber, kırmızı pulbiber

Yapılışı

Kara lahana yapraklarını sap kısımlarından koparıp, sıcak su içerisinde 7-8 dakika haşlayalım.
Kıymanın üzerine ince doğranmış soğanı, pirinci, bulguru çok ince kıyılmış  maydanozu koyup iyice yoğuralım. Tuz, karabiber ve pulbiberide ilave edip biraz daha yoğurmaya devam edelim. Hazırladığımız bu harcı 5-6 dakika dinlendirdikten sonra haşlanmış  lahana yapraklarına bu içten koyup güzelce saralım. Tencereye dizelim üzerine 2 bardak sıcak su, salçasını ve sıvıyağı ilave edip kısık ateşte pişirelim. piştiğinde servis tabağına alıp afiyetle yiyelim.

KARALAHANA  DOLMASININ ŞİFASI

1. İltihap giderici olarak kullanılır.
2. İdrar söktürücüdür..
3. Ses kısıklığında faydalıdır.
4. Öksürük, boğaz ve bademcik iltihabında faydalıdır.

Sıcak Çikolata

Malzemeler:
  • 1 lt süt,
  • 1 çay kaşığı tarçın,
  • 150 gr bitter çikolata,
  • 200 gr krema,
  • Üzerine serpmek üzere, çikolata rendesi,
Yapılışı:
  1. Kremayı çırpın bir kenarda bekletin.
  2. Süt ile tarçını karıştırarak ısıtın, içine çikolatayı ilave edin, kaynayıncaya kadar karıştırın. Sonra karışımı bardaklara alarak üzerine çırpılmış kremayı paylaştırın.
  3. Çikolata rendesi serperek servis yapın.
Afiyet olsun...

Krem Şantili Poğaça



Tariflerdende anlaşılacağı gibi daha çok yemek ağırlıklı tarif veren ben ,bu aralar hamur işine takmış durumdayım .Bir şekilde misafirlere veya evde bulunsun diye yapıyoruz ve yiyoruz malesef.Eh birde maharetli blogger arkadaşlarımızın yaptığı değişik tarifleri görünce durduramıyorum kendimi:)Son tarifte ilk önce sevgili İzgünümde,sonra Papelamda gördüğüm bu poğaçalar.İzgünde dediğine göre Birselden almış :)

Nerden çıktı kimden çıktı bilmem ama tarif gerçekten güzel.Özellikle fırından çıkar çıkmaz değil ama ılık/soğuk arası yenildiğinde sanki çok daha güzel.Değişik bir poğaça tarifi arayanlar deneyebilir,hem lezzetli hemde hamurundaki margarin/tereyağ dolayısı ile hamuru çok çabuk toparlanan bir poğaça ....Tarif yayınlama sırasında arşivimdeki krem şantili kurabiyenin önüne geçtiğinide belirtmeden geçemedim :)


Krem Şantili Poğaça

1 poşet toz krem şanti (1 paketteki 2 poşetten biri toz olarak kullanılacak)
250 gram yumuşak tereyağ(veya margarin)
1 paket dr oetker instant maya(tarifte 1 yemek kaşığı kuru maya yazıyordu)
1 su bardağı süt
2 yumurta(bir sarısı üzeri için ayrılacak)
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
1 tatlı kaşığı tuz
5 su bardağı un(kontrollü ekleyin)

İç Malzemesi;
1 kase rendelenmiş ezine peyniri(beyazpeynir)
maydanoz,dereotu vs..






Yoğurma kabımıza bütün hamur malzemelerini koyup ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğuruyoruz.Üzerine strech film çekip yaklaşık yarım saat mayalanmasını bekliyoruz(benim vaktim yoktu bekletmedim)

Mayalanan hamuru tekrar yoğurup 5 dakika daha mayalanması için bekletiyoruz.Daha sonra hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar koparıp elimizle açıyoruz ve ortasına peynir koyup poğaça şekli veriyoruz.Yağlanmış tepsiye dizdiğimiz poğaçalarımızın üzerine yumurta sarısı sürüp önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında yaklaşık 25 dakika üzeri kızarana kadar pişiriyoruz.



Afiyet Olsun..





Not:Tuz yerine 2 yemek kaşığı kadar şeker koyarak tatlı bir poğaça yapabilir ve arasına nutella veya marmelat sürüp fırından çıkar çıkmaz üzerine pudra şekeri eleyebilirsiniz.Böylece tatlı alman pastası kıvamında poğaçalarınız olacaktır.




28 Nisan 2011 Perşembe

WAFFLE


Merhaba canlarım;  oğlumun sürekli benden istediği ama benim de nasıl yapıldığını bilmediğim, onun için uygun kalıbımız ın olmadığını sürekli vurguladığım , Melih'in meşhur tatlısı waffle ı sonunda yaptım . Bana neler öğretiyor yavrum. Sayesinde hem çok pratik bir o kadar da nefis tatlıyı tost makinasında çok şahane bir şekilde  hazırladık.Hem görüntüsü hem de tadı muhteşemdi ;)
MALZEMELER
HAMUR MALZEMELERİ

  • 2 Yumurta
  • 1 Çay bardağı pudra şekeri
  • 1Çay bardağı un 
  • Bir tutam tuz
  • 1 Paket vanilya 
  • 1/2 paket kabartma tozu
İÇ MALZEMELERİ:
1 Paket çikolata sos(tarifteki gibi hazırla9
1 Adet muz
1Adet kivi
5Adet  çilek

YAPILIŞI:
Kabımıza  önce yumurta ve şekeri koyup  mikser yardımıyla çırpalım,un ,tuz,vanilya ve kabartma tozunuda katıp tekrar karıştıralım.iyice ısıttığımız tost makinamıza yapışmaması için yağlayıp hamurdan 1 kepçe koyup kapağı tam olarak kapatmayalım araya çay kaşığı sıkıştıra biliriz ve kızartalım .
kızarttığımız waffle hamurları sıcak sıcak tabağa alıp. meyveleri aralarına sos koyarak yerleştirelim sonra ikinci hamuru üzerine kapatalım.



Zeytinyağlı, Salçalı Enginar Yemeği


Bu tür yemekleri nasıl güzel fotoğraflayacağım, nasıl güzel sunacağım bilemiyorum. Tabağın kenarına azıcık koyup sonra sunarsam o azıcık yemek bizim evdekilerin dişinin kavuğuna gitmeyecek. EEE ben fotoğraf çekerken herkes yemek bekliyor. Sonuçta mecburen böyle bir görüntü çıkıyor. Görüntü kötü ama yemek çok lezzetli. Tavsiye ederim.

Enginar bizim evde severek yenen bir sebze. Daha önce yaptığım enginar yemeklerinin tariflerini sıraladım.

Enginar göbeğinde kıymalı dolma:

Etli enginar dolması

Zeytinyağlı enginar

İç baklalı enginar

Malzemeler:
  • 3 adet enginar
  • 2 orta boy patates
  • 1 büyük havuç
  • 1 kase bezelye
  • 1 büyük soğan, 4-5 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı salça, zeytinyağı, tuz ve 2 adet kesme şeker
Yapılışı:
  1. Soğanı yemeklik doğruyorsunuz. Sarımsakları da soyuyorsunuz. Havuçlarıda yuvarlak yuvarlak doğruyorsunuz. Hepsini şeker ve tuz ilevesi ile zeytinyağında kavuruyorsunuz. Renkleri değiştiğinde içine salça atıp biraz daha kavuruyorsunuz.
  2. Sonra üstüne küp küp doğradığınız patatesleri, üçgen üçgen 6 parçaya böldüğünüz enginarları ve bezelyeleri ve en son suyunuda koyup kısık ateşte pişiriyorsunuz. Yaklaşık yarım saat sonra yemeğiniz hazır.

Narlı Ispanak Salatası

Merhaba Blogcanlarımmm...

Nisan bitti bitiyor biz güneşe hasret durumdayız,içimiz karardı resmen değil mi? neyse ki bloglar açıldı da havamızı bulduk biraz:))) Resim ekleme sorunum da kendi kendine düzeldi çok şükür:) Pek çok mutlu oldum.

Bugün Sofra Dergisi için hazırladığım meşhurrr ıspanak salatamın tarifini vereceğim size:))))

Bu salata sayesinde çiğ ıspanakla aram düzeldi...

Geçenlerde de the house cafe de blogcanlarımla ıspanak,roka,yeşil mercimek vs. değişik bir versiyonunu yedim ıspanağın.Çok da şık bir görüntüsü vardı:) Onu da en yakın zamanda deneyip paylaşmak çok istiyorum:)

Kim buldu bu salataları bilmiyorum ama ben severek yapıyorum:)Sizler de deneyin derim. Üşenirseniz eğer bana gelin ben yapayım size:))))

Buyurun çok meşhur salatamızın tarifine:)



NARLI ISPANAK SALATASI

Malzemeler:


1 çay bardağı köftelik bulgur

1 kg ıspanak

1 demet dereotu

3 dal taze soğan

1 çay bardağı ceviz içi

1 adet nar



Salata Sosu için,



1 yemek kaşığı soya sosu

2 yemek kaşığı balsamik sirke

4-5 yemek kaşığı nar ekşisi

1 adet limonun suyu

zeytinyağı

Tuz

karabiber



Yapılışı:



Bulguru 1/2 çay bardağı kadar su ile ıslatalım

Ispanağı, soğanı ve dereotunu yıkayıp incecik doğrayarak bulgurla karıştıralım.

Dişe gelecek şekilde kırılmış cevizi ve sosu da ilave edip salatayı harmanlayalım.

Servis tabağına alıp nar taneleri ile süsleyerek servise hazır hale getirelim.



AFİYET OLSUN

MUTLU MUTLU GÜNLER DİLERİM:)

27 Nisan 2011 Çarşamba

Pazılı Gül Böreği

Pazılı gül böreği 'de geçen hafta gelen misafirlerime hazırladığım menüye dahildi.Devam yazılarımda masada olupta sitede tarifi olmayanları eklemeye devam edeceğim.


Pazı böreklerini ıspanaklı böreklere tercih etmemin en büyük nedeni pazının ayıklama ve yıkama aşamasının ıspanak kadar fazla zaman almaması ve lezzetininde daha güzel olması.Çocukluk dönemimdeki gün sofralarının vazgeçilmezi olan bu böreği daha önce denemediyseniz buyrun tarife ....




Pazılı Gül Böreği(20-30 adet)


5 adet yufka


İç Harcı;
3 demet pazı,2 orta boy kurusoğan,3 yemek kaşığı sıvıyağ,4-5 çorba kaşığı peynir ,karabiber,tuz



Sos İçin;

yarım su bardağı sıvıyağ,5 yemek kaşığı yoğurt,4 yemek kaşığı süt,2 yumurta(bir sarısı üzeri için ayrılacak),1 yemek kaşığı sıvıyağ,çörekotu




Pazıların saplarını kesip iyice yıkıyoruz.Büyük bir tencerede su kaynatıp pazı yapraklarını 3-4 dakika bu suyun içinde haşlayıp suyunu süzüp kenara alıyoruz.Tavaya sıvıyağ ve küp doğranmış soğanı koyup soğanlar pembeleşene kadar kavuruyoruz.Haşlanmış pazı yapraklarını minik minik doğrayıp soğanla beraber kavurmaya devam ediyoruz.Pazılarda kavrulduğunda karabiber,peynir ve biraz tuz ilave edip altını kapatıyoruz.

Yufkaları tezgahımıza üst üste koyup önce enlemesine sonra boylamasına keserek 4'e bölüyoruz.(Benim yufkalarım el açması ve büyük yufkalar olduğu için ben her bir yufkayı 6'ya böldüm,sizde yufkanın büyüklüğüne göre 4 yada 6 ya bölebilirsiniz)Sos için sıvıyağ,yoğurt,süt ve yumurtaları bir kasede iyice çırpıyoruz.

Kestiğimiz üçgen şeklindeki yufkanın heryerine mümkünse yumuşak silikon bir yumurta fırçası ile sosumuzu sürüyoruz.Geniş olan kısma uzunlamasına pazılı harcımızı koyup kenarlarını içine kıvırıyoruz ve yufkayı sigara böreği gibi yuvarlıyoruz.İnce uzun böreğimizi kendi etrafında içe döndürerek gül şekli veriyoruz.Her bir yufka için bu işlemi yapıp yufkalar bittiğinde sos kabımıza sos kalsın yada kalmasın aynı kaseye bir yumurta sarısı ve 1 yemek kaşığı sıvıyağ ekleyip iyice çırpıyoruz ve her bir gül böreğinin üzerine sürüyoruz.

180 dereceli ön ısılı fırında böreklerimizi üzeri kızarana kadar pişirip servis zamanına kadar fırının içinde bekletmenizi tavsiye ederim.






Not:Fırının içinde beklettiğiniz böreklerin üzerini temiz bir mutfak bezi ile kapatırsanız börekleriniz yumuşak,üzerine hiç bir şey kapatmadan bekletirseniz dışı sert içi yumuşak börekleriniz olacaktır.





Nohutlu Tabbule

Nohutlu Tabbule
Malzemeler;1 su bardağı ince bulgur1 su bardağı haşlanmış nohut1 demet maydanozYarım demet taze soğan1 adet büyük domates 1 - 2 limonun suyu1/2 çay bardağı zeytinyağı1 çay kaşığı kimyon ve tuz
Yapılışı;Bulguru geniş bir kap içerisinde 1 su bardağı soğuk suyla ıslatın ve 1 saat kadar dinlenmeye bırakın. Bu arada domatesin çekirdekli kısmını salatayı sulandırmaması için ayırın. Taze

Nohutlu Tabbule

Nohutlu Tabbule
Malzemeler;1 su bardağı ince bulgur1 su bardağı haşlanmış nohut1 demet maydanozYarım demet taze soğan1 adet büyük domates 1 - 2 limonun suyu1/2 çay bardağı zeytinyağı1 çay kaşığı kimyon ve tuz
Yapılışı;Bulguru geniş bir kap içerisinde 1 su bardağı soğuk suyla ıslatın ve 1 saat kadar dinlenmeye bırakın. Bu arada domatesin çekirdekli kısmını salatayı sulandırmaması için ayırın. Taze

PAPATYA KURABİYE

PAPATYA KURABİYE


Malzemeler

125 gr. oda sıcaklığında yumuşamış tereyağı
3 su bardağı un
1 su bardağı pudra şekeri
1 tatlı kaşığı kakao

Yapılışı

Yumuşamış teryağın üzerine pudra şekerini koyup iyice karıştıralım. unumuzu ekleyip pürüzsüz bir hamur elde edene kadar yoğuralım. Hamurumuzu ikiye bölüp bir yarısına kakao ilave edip iyice tekrar yoğuralım. Sonra her iki hamurdan bilye büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayalım. Her bir bilye hamuruna papatya şekli vererek önceden ısıtılmış fırında üzerleri hafif kızarana kadar pişirelim. Servis tabağına alıp afiyetle yiyelim.

PAPATYA KURABİYENİN ŞİFASI

01. Kişinin kendisini mutlu hissetmesini sağlar.
02. Anne sütünü artırır.
03. Çocukların iştahını açar.

Fındıklı yoğurtlu patates salatası

Malzemeler:

3-4 adet patates
100 gr iç fındık
1 bardak süzme yoğurt
3-4 diş sarımsak
Yarım çay bardağı sızma zeytinyağı
Tuz

Yapılışı:

Patatesler haşlanarak kabukları soyulur. Daha sonra patatesler imiz rendelenir, sarımsaklar ezilir. Fındıklar dövülür. Bütün malzeme karıştırılır. Tuz ilave edilerek tabaklara şekil verilerek servis edilir.

Fındıklı yoğurtlu patates salatası

Malzemeler:

3-4 adet patates
100 gr iç fındık
1 bardak süzme yoğurt
3-4 diş sarımsak
Yarım çay bardağı sızma zeytinyağı
Tuz

Yapılışı:

Patatesler haşlanarak kabukları soyulur. Daha sonra patatesler imiz rendelenir, sarımsaklar ezilir. Fındıklar dövülür. Bütün malzeme karıştırılır. Tuz ilave edilerek tabaklara şekil verilerek servis edilir.

SANDVİÇ


MALZEMELER:
2 Yumurta(birinin sarısı üzerine)
1,5 Su bardağı ılık süt
1Paket İNSTANT kuru hamur maya
1 Tatlı kaşığı toz şeker
1 Su bardağı sıvı yağ
Tuz  ,alabildiği kadar un (hamur ele yapışmayacak şekilde olacak)
YAPILIŞI:
Bütün malzemeleri sırayla yoğurma kabımıza koyalım,önce sütü mayayı,toz şekeri koyup karıştıralım,yağı ve yumurtayı da koyup unu da azar azar ilave edip.hamuru özleşene kadar yoğuralım.15 dk dinlendirip küçük bezeler alıp avcumuzda yuvarlayıp.tepsimize dizelim  üzerine ayırdığımız yumurta sarısını sürüp ortadan bıçakla çizelim. Önceden ısıtılmış fırınımızda kızartalım.
soğuyunca  sandviçlerimizi ortadan kesip aralarına peynir domates ve maydanoz koyalım.



  

Mantarlı dana incik

Malzemeler:

1 kg kemiksiz dana incik
500 gr mantar
1 demet maydanoz
1 kaşık salça
3-4 diş sarımsak
1 adet soğan
1 çay bardağı sıvı yağ
Taze çekilmiş karabiber
2 çorba kaşığı soya sosu

Yapılışı:

Soğan ve sarımsak yemeklik olarak doğranır ve sıvı yağda dana inciklerle beraber kavrulur. 2 bardak su ilavesi ile kısık ateşte etler yumuşayıncaya kadar yaklaşık 1,5 saat kadar pişirilir. Mantarlar

Mantarlı dana incik

Malzemeler:

1 kg kemiksiz dana incik
500 gr mantar
1 demet maydanoz
1 kaşık salça
3-4 diş sarımsak
1 adet soğan
1 çay bardağı sıvı yağ
Taze çekilmiş karabiber
2 çorba kaşığı soya sosu

Yapılışı:

Soğan ve sarımsak yemeklik olarak doğranır ve sıvı yağda dana inciklerle beraber kavrulur. 2 bardak su ilavesi ile kısık ateşte etler yumuşayıncaya kadar yaklaşık 1,5 saat kadar pişirilir. Mantarlar

Tavuklu sandal kebabı

Malzemeler:

500 gr tavuk kıyması
1 adet al biber
1 demet maydanoz
3-4 diş sarımsak
1 adet domates
1 adet soğan
5-6 adet kabak
Yarım çay bardağı sızma zeytinyağı
Tuz
Karabiber, pul biber

Yapılışı:

Aynı zamanda bir diyet yemeği olarak ta kullanabileceğimiz bu tarifimiz oldukça sağlıklı bir lezzettir. Soğanlar ve sarımsaklar ince kıyım doğranarak zeytinyağında hafifçe çevrilir. Diğer yandan biber

Tavuklu sandal kebabı

Malzemeler:

500 gr tavuk kıyması
1 adet al biber
1 demet maydanoz
3-4 diş sarımsak
1 adet domates
1 adet soğan
5-6 adet kabak
Yarım çay bardağı sızma zeytinyağı
Tuz
Karabiber, pul biber

Yapılışı:

Aynı zamanda bir diyet yemeği olarak ta kullanabileceğimiz bu tarifimiz oldukça sağlıklı bir lezzettir. Soğanlar ve sarımsaklar ince kıyım doğranarak zeytinyağında hafifçe çevrilir. Diğer yandan biber

FIRINDA LİMONLU MEZGİT

Malzemeler:

1,5 kg mezgit balığı yoksa levrek balığı
1 adet limon
1 adet soğan
1 çay bardağı zeytinyağı
4-5 adet defne yaprağı
1 kaşık tereyağı
2 çorba kaşığı kekik
Tuz

Yapılışı:

Bu lezzetli ve hafif tarifi tüm beyaz etli balıklarla yapabiliriz. Balıklarımızın mümkün olduğu kadar büyük olmasına dikkat etmeliyiz. Balıklarımız kılçıklarından ayrılarak fletoları çıkarılır. Soğanlar piyazlık

FIRINDA LİMONLU MEZGİT

Malzemeler:

1,5 kg mezgit balığı yoksa levrek balığı
1 adet limon
1 adet soğan
1 çay bardağı zeytinyağı
4-5 adet defne yaprağı
1 kaşık tereyağı
2 çorba kaşığı kekik
Tuz

Yapılışı:

Bu lezzetli ve hafif tarifi tüm beyaz etli balıklarla yapabiliriz. Balıklarımızın mümkün olduğu kadar büyük olmasına dikkat etmeliyiz. Balıklarımız kılçıklarından ayrılarak fletoları çıkarılır. Soğanlar piyazlık

Kişnişli havuç haşlama

Malzemeler:

7-8 adet havuç
2 çorba kaşığı tane kişniş
1 kâse süzme yoğurt
3-4 diş sarımsak
Yarım çay bardağı sızma zeytinyağı
1 çorba kaşığı elma sirkesi
Tuz

Yapılışı:

Havuçlar bütün olarak haşlanır ve soyulduktan sonra dilimlenir. Sarımsaklar ezilir, yoğurt, kişniş, tuz ve sızma zeytinyağI karıştırılarak dilimlenmiş havuçlarla harmanlanır. Kişnişli havuç haşlamamız soğuk olarak servis edilir.

Kişnişli havuç haşlama

Malzemeler:

7-8 adet havuç
2 çorba kaşığı tane kişniş
1 kâse süzme yoğurt
3-4 diş sarımsak
Yarım çay bardağı sızma zeytinyağı
1 çorba kaşığı elma sirkesi
Tuz

Yapılışı:

Havuçlar bütün olarak haşlanır ve soyulduktan sonra dilimlenir. Sarımsaklar ezilir, yoğurt, kişniş, tuz ve sızma zeytinyağI karıştırılarak dilimlenmiş havuçlarla harmanlanır. Kişnişli havuç haşlamamız soğuk olarak servis edilir.

26 Nisan 2011 Salı

Davet Sofrası


Sofradaki tatlar;
Afyon Bükmesi (Mercimekli ve Patatesli -Kayınvalidemden)Mini İçli KöfteVanilya Soslu Elmalı Alt Üst KekiKedidili TiramisuNohutlu TabbuleHavuç - Kabak Tarator
Bu kek aslında altüst olarak da çok şık ama ben sosla ve file fındıkla taçlandırdım kendisini. Tiramisunun kahvesini servis öncesi döktüm ama fotoğraflamaya geçene kadar üst kısım nemlendi maalesef..Kabak havuç taratoru

Davet Sofrası


Sofradaki tatlar;
Afyon Bükmesi (Mercimekli ve Patatesli -Kayınvalidemden)Mini İçli KöfteVanilya Soslu Elmalı Alt Üst KekiKedidili TiramisuNohutlu TabbuleHavuç - Kabak Tarator
Bu kek aslında altüst olarak da çok şık ama ben sosla ve file fındıkla taçlandırdım kendisini. Tiramisunun kahvesini servis öncesi döktüm ama fotoğraflamaya geçene kadar üst kısım nemlendi maalesef..Kabak havuç taratoru

Sebzeli Tas Kebabı


Malzemeler:
  • 300 gr kuş başı dana eti,
  • 2 tahta kaşığı zeytinyağı,
  • 2 adet kuru soğan,
  •  2 su bardağı iç bezelye,
  • 2 orta boy patates,
  • 3 diş sarımsak,
  • 1/2 yemek kaşığı domates salçası
  • 1/2 yemek kaşığı biber salçası,
  • Tuz, karabiber,
Yapılışı:
  1. Patatesleri küp küp doğrayın, yıkayıp süzdükten sonra kızartıp bir tarafta bekletin.
  2. Kuş başı etlerini düdüklü tencerede 1 yemek kaşığı zeytinyağı ekleyip yağına kalıncaya kadar pişirin.
  3. Etlerimiz piştikten sonra küp doğranmış soğanları ekleyip kavurun. Salçaları ilave edin salçanın kokusu gidinceye kadar kavurun.
  4. Ezilmiş sarımasakları, bezelyeleri, tuzu ve karabiberi katıp 5-10 dakika kapak kapalı olarak kavurun.
  5. Sonra üzerini biraz geçecek kadar sıcak su ilave edin, 15 dakika pişirin. Servis tabağına alındıktan sonra üzerine kızarmış patates koyun, maydanoz yaprakları ile süsleyerek servis yapın.
Afiyet olsun...

Tahinli Kakaolu Kurabiye

Tahinli kurabiyeleri oldukça severim.Kahveyle de tam keyiflik oluyor:)

Sadesini sık sık yaparım.Kakaolusunu hiç denememiştim.Çok şey kaçırmışım:)

Tarifi sevgili Hilalciğimden aldım. Hilal püf noktalarıyla daha güzel anlatmış sitesinde:) Gerçekten nefis kıyır kıyır kurabiyeler oldular.Denemeyen varsa tavsiye ederim.

Herkese mutlu mutlu güpgüzel bir gün dilerim:)


MALZEMELER:


1 su bardağı un

Yarım su bardağı sıvı tahin

Yarım su bardağı pudra şekeri

Yarım çay bardağı sıvı yağ

1yemek kaşığı kakao

1 paket vanilya




YAPILIŞI:

Tüm malzemeleri karıştırarak elimizle yuvarlak yuvarlak toplar yapalım.
Yağlı kağıt serdiğimiz tepsiye dizip ,önceden 175-180 derecede ısıtılmış fırında 8 dakika kadar pişirelim.

AFİYET BAL OLSUN



25 Nisan 2011 Pazartesi

HOŞMENÜ

HOŞMENÜ

Bütün arkadaşlarıma hayırlı sabahlar diliyorum. Bugün sizler için Zehra Hanımın bloğunda görüp çok beğendiğim hoşmenü ismindeki bir sebze tavayı yayınlayacağım. Çok leziz ve şifa dolu bir lezzet oldu. Sizlerede şiddetle tavsiye ediyorum.

Malzemeler

3 adet haşlanmış patates (rendenin kalın tarafı ile rendelenmiş)
1/2 demet yeşil soğan(ince kıyılmış)
1/2 demet maydanoz(ince kıyılmış)
1/2 demet dereotu(ince kıyılmış)
1/2 demet taze nane(taze kıyılmış)
2-3 diş sarmısak(ince doğranmış)
Tuz, karabiber, pulbiber,kekik,kuru fesleğen
Kızartmak için çok az sıvıyağ

Yapılışı

Hazırlanmış tüm malzemelerimizi büyükçe bir teflon tavaya koyup kısık ateşte çok az bir sıvı yağ ile alt üst pişene kadar kızartalım. (Ben çok fazla kızartmadım) Sıcak sıcak servis yapıp afiyetle yiyelim. Arzuya göe üzerne sarmısaklı yoğurt dökülerejte servis edilebilir.

HOŞMENÜNÜN ŞİFASI

01. İdrar söktürücüdür. İdrar yulu rahatsızlıklarında faydalıdır.
02. Mide ve bağırsaklarda gaz birekmesini engeller.
03. Kansızlığa iyi gelir, kan şekerinin normal seviyede olmasını sağlıyor.
04. Troid rahatsızlıklarına fayda sağlar.
05. Anne sütünü artırır.
06. Böbrek taşı hastalığında iyi gelir rahatlatır.

Çilekli Pasta


Siteyi az çok inceleyenler pasta yapmayı pek sevmediğimi hemen fark edebilirler sanırım.Ancak çilek ve yaz meyveleri geldiğinde içimdeki pasta yapma aşkı kabarıyor desem yeridir.Geçen hafta gelen misafirlerim için hazırladığım sofrada bulunan bu çilekli pasta son derece hafif ve lezzetli...Çilek zamanı geçmeden bol bol tüketmek gerek,buda en lezzetli tüketim şekilllerinden emin olun:)



Pandispanya İçin;

1 adet hazır pastaban(vanilyalı)
veya ;
4 yumurta(oda sıcaklığında)
4 türk kahvesi fincanı şeker
4 türk kahvesi fincanı un
1 türk kahvesi fincanı nişasta
6 yemek kaşığı kaynar su
1 paket vanilya

Ara Kat İçin;
2 su bardağı süt
1,5 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı nişasta
5 yemek kaşığı şeker
1 yumurta sarısı
1 paket vanilya
3 yemek kaşığı sıvı krema veya 1 çorba kaşığı tereyağ
1 büyük yada 2 orta boy muz
1 tatlı kaşığı limon suyu

Keki Islatmak İçin;

yarım su bardağı süt
1 tatlı kaşığı pudra şekeri
10-12 adet çilek

Üzeri İçin;

yarım su bardağı süt
1 poşet toz krem şanti
1 yemek kaşığı pudra şekeri
1 çay bardağı sıvı krema
400 gram çilek

Tart Jölesi İçin;
yarım çay bardağı soğuk su
1 tepeleme tatlı kaşığı nişasta
1,5 yemek kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı limon suyu









Öncelikle pandispanya için yumurta aklarını ve sarılarını ayırın ve yumurta beyazlarını mikserle iyice çırpın. Şekerin yarısınıda ilave ederek iyice beyazlaşıp krem şanti kıvamına gelene kadar çırpmaya devam edin.

Yumurta sarılarınıda şekerle birlikte şeker eriyip yumurta sarılarının rengi iyice açılana kadar çırpın.Bir yandan çırparken diğer yandan sıcak suyu ekleyip çırpmaya devam edin.




Yumurta sarılarını tahta bir kaşık yardımı ile çok karıştırmadan yumurta beyazlarına ekliyin.Elekten geçirdiğiniz kuru malzemeleride yumurta aklarının içine tahta kaşık ile çok karıştırmadan yedirin.

20 santimlik çember kalıbın altını hafifçe yağlayıp yanlarına biraz un serpiştirin.Hamuru kalıbın içine boşaltıp önceden ısıtılmış 170-175 dereceli fırında ilk 30 dakika kapağını hiç açmadan yaklaşık 40 dakika pişirin.

Not:Pandispanyayı bir gün önceden yapmanızı ve temiz bir mutfak bezinde muhafaza etmenizi tavsiye ederim.



Ara kat için süt,un,nişasta ve yumurta sarısını iyice çırparak kısık ateşte pişirin.Koyulaşmaya başladığında şeker,vanilya,kremayıda(veya tereyağ) ekleyip altını kapatın ve kabuk tutmaması için arada karıştırarak ılınmaya bırakın.

Üst kreması için krem şanti ve sütü çırpma kabına alıp koyulaşana kadar iyice çırpın.En son kremayıda ekleyip koyu kıvamlı bir krema elde edin ve kullanana kadar buzdolabında muhafaza kaldırın.

Diğer yandan keki ıslatmak için süt,pudra şekeri ve çileklerimizi blenderden geçirip çilekli süt elde edin.(isterseniz ıslatmaya bilirsiniz ama bence lezzet veriyor)

Pişen pandispanyayı ip veya tırtıksız uzun bir bıçak yardımı ile 2 ye ayırın.Alt katını çilekli sütün yarısı ile ıslatıp kremayı düzgünce yayın.Muzu ince ince dilimleyip bir tatlı kaşığı limon suyu ile harmanlayalın ve pasta kremamısın üzerine döşeyin.Pandispanyanın üst katınıda kapatıp kalan çilekli süt ile ıslatalın.

Krem şantili kremayı dolaptan çıkarıp pastamıyı bu krema ile iyice sıvayın.(1,5 yemek kaşığı kadar krema ayıralım)Çilekleri büyüklüklerine göre boyuna 2 veya üçe keserek kesilmiş tarafı yukarı bakacak şekilde pastamızın üzerine yerleştirin.




Krem şantiden kalan 1 yemek kaşığı kadar kremayı krema torbasına koyup pastanın kenarlarına şekil verin.

Tart jölesi için su,nişasta şeker ve limon suyunu kızık ateşte pişirip ılınınca yumuşak bir fırça yardımı ile çileklerin üzerine gezdirin.Pastamıyı en az 3-4 saat buzdolabında dinlendirip servise sunalım...

Afiyet Olsun...

Not:Yazması yapmasından daha uzun oldu benim için:)Arasına muz yerine çilek koyarakta yapabilirsiniz .Çilekli süt ve tart jölesini hazırda kullanabilirsiniz.

Limonlu Pancake Tarifi

Malzemeler:
  • 1 su bardağı süt,
  • 1,5 su bardağı un,
  • 2 yemek kaşığı toz şeker, veya pudra şekeri, (tatlı olmasını isterseniz, şeker miktarını artırabilirsiniz,
  • 1 yumurta
  • 1 tatlı kaşığı kabartma tozu,
  • 1 çay kaşığının ucu ile karbonat,
  • Yarım limon suyu,
  • Çay kaşığının ucu ile tuz,
  • 1 su bardağı süt,
  • 2 yemek kaşığı eritilmiş tereyağı
Yapılışı:
  1. Sütün içine limon suyunu sıkın 1 dakika kadar bekletin,
  2. Elenmiş un, şeker, tuz, karbonat ve kabartma tozu nu ayrı bir kapta karıştırın.
  3. Yumurta süt ve erimiş yağı  bir birine karışıncaya kadar iyice çırpın.
  4. Kuru maddelere ekleyek pürüzsüz koyu akışkan bir karışım elde edilinceye kadar karıştırın. daha fazla karıştırmayın. ( Boza kıvamında olacak. Koyu ise süt, sıvı ise un ilave edebilirsiniz)
  5. Teflon tavayı ocağın orta bölümüne alın kızdıktan sonra , küçük kepçe ile hamur alıp tavanın ortasına dökün. Üzeri göz göz olunca spatula ile ters çevirin diğer yüzünü pişirin. Hamur bitinceye kadar aynı işleme devam edin. 10 tane pankek çıktı benim ölçülerim ile.
  6. Bal, pekmez, tereyağı ve ceviz ile servis edin.
Afiyet olsun...

KALBURA BASTI TATLISI

 Canlarım bu aralar çok yoğunum: oğluşum geldi sınav arası boşluğu canım yavrum üşenmeden 13 saatlik yola tahammül edip geliyor  .Annelik işte ben mutfaktan sofra kur, topladan,çamaşırları yıka , ütü yerleştir  (asla şikayetçi değilim) zaman bulup pc nin başına geçip postlarımı zar zor atabiliyorum .Olsun gende yetiştire biliyorum. ALLAHIM sağlık versin de.Bu gün cancağızımın isteği üzerine KALBURA BASTI tatlısı yaptım, çekttiğim resimlerin ikiside hoşuma gittiği için ikisinide yayınladım.sizler hangi resmi beğendiniz acaba?
Sizlere güzel bir hafta dileyerek tarifimi veriyorum.

 MALZEMELER:
150gr oda sıcaklığında margarin
1 Çay bardağı sıvı yağ
1 Yumurta
1Paket kabartma tozu
1 Paket vanilya
Alabildiği kadar un
1 Çay bardağı ceviz içi

ŞERBETİ İÇİN
2,5 su bardağı şeker(şerbeti önceden kaynatıp soğutalım,kaynama süresi 15dk yeterlidir.)
3 Su bardağı su

YAPILIŞI:
Yoğurma kabımıza yağları ,yumurtayı,kabartmatozu ,vanilyayı koyup karıştıralım daha sonra azar azar unu ilave edelim kulak memesi yumuşaklığında  hamur elde edelim .Hamurdan ceviz den biraz büyük parçalar alıp
rende veyahut süzgeç arkasında  bastırıp açalım içine dövülmüş cevizden koyup yuvarlayarak resimdeki gibi yapalım fırın tepsimize dizelim,kızarınca fırından çıkarıp hemen soğuk şerbeti üzerine dökelim soğuyunca servis edelim:))))

                                                                                                      hamurları şekillendirdiğim süzgeçim



24 Nisan 2011 Pazar

Supangle






Supangle




Malzemeler;

3 su bardağı süt

1/2 su bardağı toz şeker

3 yemek kaşığı un

3 yemek kaşığı kakao

80 gr bitter çikolata



Yapılışı;

Toz malzemeleri çelik bir tencereye alarak karıştırın. Sütü ekleyerek tel çırpıcıyla kaynayana kadar karıştırın. Göz göz olunca çikolatayı parçalara ayırarak içine atın. Eriyene kadar karıştırın. Sıcak haliyle kase veya kuplara boşaltın. Üzerinin

Supangle






Supangle




Malzemeler;

3 su bardağı süt

1/2 su bardağı toz şeker

3 yemek kaşığı un

3 yemek kaşığı kakao

80 gr bitter çikolata



Yapılışı;

Toz malzemeleri çelik bir tencereye alarak karıştırın. Sütü ekleyerek tel çırpıcıyla kaynayana kadar karıştırın. Göz göz olunca çikolatayı parçalara ayırarak içine atın. Eriyene kadar karıştırın. Sıcak haliyle kase veya kuplara boşaltın. Üzerinin

ÖYKÜ TADINDA HAYATLAR

 Merhabalar, Gerçek bir hayat hikayesini siz değerli okurlarım için kaleme aldım. yazdığım öyküde geçen olaylar tamamen gerçektir. Ben dinlerken çok hüzünlendim. Ben çok beğendim.Ara arada ağladım. Umarım sizlerde beğenirsiniz. Bu öyküm Damla özel sayısında yayınlanacaktır. Kaderi okuyacak olan değerli okurlarıma sonsuz teşekkürlerimi sunarım.

Sevgi ve saygılarımla.
.

Kuru Meyveli Muffin


Malzemeler :


  • 3 Yumurta
  • 1 Su B. Toz Şeker
  • 1 Çay B. Sıvıyağ
  • 1 Çay B. Süt
  • 2 Çorba K. Tereyağı
  • 1 Pk. Kabartma Tozu
  • 1 Pk. Vanilya
  • Ustasından Un Ölçüsü
  • 1 Su B. Kuru Meyve
  • 1 Portakal Suyu




Hazırlanışı
Yumurta ve şekeri mikser ile köpürtene kadar çırpıyoruz. Sıvıyağ, süt, tereyağı, kabartma tozu, vanilya, 12 çorba kaşığı un, 1 portakal suyu, ve son olarakda kuru meyve katıp çırpmaya devam ediyoruz.
Yağlanmış kek kalıbına karışımımızı döküp önceden ısıtılmış 170 derece fırında pişiriyoruz.

İRMİK PASTASI


MALZEMELER:
5 Bardak süt
2 kahve fincanı irmik
2 kahve fincanı şeker
1 yemek kaşığı margarin
1 paket vanilya
yarım şişe dr otker  limon aroması
2 yemek kaşığı kakao
3 tane pötibör bisküvi
süslemek için tüp çikolata
YAPILIŞI:
Tencereye sütü koyalım,irmik, toz şeker,margarin,vanilya,limon aromasını koyup karıştırarak pişirelim.kaynayınca altını kapatıp,yarısını kalıba  boşaltalım kalan yarısınada kakao yu ve pötibörleri ezip katıp karıştıralım(eğer çok katı hissederseniz bir iki yemek kaşığı süt katabilirsiniz) onuda kalıba boşaltalım üzerini düzeltip ben biraz mısır gevreği sepiştirdim olmasada olur .buzdolabında 1 saat bekletip servis yapalım.

Çıtır toplar

Malzemeler:

2 kâse mısır gevreği
1 bardak damla çikolata veya 1 paket büyük kare bitter çikolata
100 gr dövülmüş fındık
Yarım bardak krema

Yapılışı:

Çocuklarımızın da çok seveceği ve besleyici olan bu çıtır toplar için öncelikle çikolatamız benmari usulü (sıcak bir suya başka bir kap oturtularak eritme işlemi) eritilir. İçine yavaş yavaş kremamız ilave edilir. Mısır gevrekleri ve fındıklar

Çıtır toplar

Malzemeler:

2 kâse mısır gevreği
1 bardak damla çikolata veya 1 paket büyük kare bitter çikolata
100 gr dövülmüş fındık
Yarım bardak krema

Yapılışı:

Çocuklarımızın da çok seveceği ve besleyici olan bu çıtır toplar için öncelikle çikolatamız benmari usulü (sıcak bir suya başka bir kap oturtularak eritme işlemi) eritilir. İçine yavaş yavaş kremamız ilave edilir. Mısır gevrekleri ve fındıklar

Karamel soslu irmik tatlısı

MALZEMELER:

1 bardak irmik
5 bardak süt
1 kaşık nişasta
1 bardak şeker
1 paket vanilya

KARAMEL SOS İÇİN

1 bardak şeker
1 kaşık tereyağı
Yarım bardak su

YAPILIŞI:

Süt, irmik, nişasta, şeker ve vanilya karıştırılarak orta ateşte pişirilir. İrmikler yumuşayınca ocaktan indirilir. Yuvarlak kalıplara dökülerek soğumaya bırakılır. Kalıplar en az 2 saat buzdolabında bekletilir. Yanmaz bir tencerede

Karamel soslu irmik tatlısı

MALZEMELER:

1 bardak irmik
5 bardak süt
1 kaşık nişasta
1 bardak şeker
1 paket vanilya

KARAMEL SOS İÇİN

1 bardak şeker
1 kaşık tereyağı
Yarım bardak su

YAPILIŞI:

Süt, irmik, nişasta, şeker ve vanilya karıştırılarak orta ateşte pişirilir. İrmikler yumuşayınca ocaktan indirilir. Yuvarlak kalıplara dökülerek soğumaya bırakılır. Kalıplar en az 2 saat buzdolabında bekletilir. Yanmaz bir tencerede

Fırında elmalı krep

Malzemeler:

3 bardak süt
3 yumurta
Yarım bardak sıvı yağ
1 bardak un
1 tutam tuz
2 adet elma
100 gr kuru üzüm
1 bardak krema
1 bardak şeker
1 çorba kaşığı tarçın

Yapılışı:

Krepler için süt, yağ, un ve sıvı yağ çırpılarak karıştırılır. Bir tutam tuz atılarak küçük bir krep tavasına karışımımızdan birer kepçe dökülür. Arkalı önlü pişirilen kreplerimiz bir tabakta biriktirilir. Diğer yandan

Fırında elmalı krep

Malzemeler:

3 bardak süt
3 yumurta
Yarım bardak sıvı yağ
1 bardak un
1 tutam tuz
2 adet elma
100 gr kuru üzüm
1 bardak krema
1 bardak şeker
1 çorba kaşığı tarçın

Yapılışı:

Krepler için süt, yağ, un ve sıvı yağ çırpılarak karıştırılır. Bir tutam tuz atılarak küçük bir krep tavasına karışımımızdan birer kepçe dökülür. Arkalı önlü pişirilen kreplerimiz bir tabakta biriktirilir. Diğer yandan

Karışık meyveli pizza

Malzemeler:

4-5 adet kuru incir
1 adet muz
1 adet elma
1 adet armut
1 bardak şeker

Hamuru için

1/2 paket yaş maya
Yarım çay bardağı ılık süt
1 kaşık yoğurt
1 adet yumurta
Aldığı kadar un
1 tatlı kaşığı şeker
1 çay bardağı sıvı yağ

Yapılışı:

Hamurunun malzemeleri karıştırılarak yoğrulur. En az 2 saat mayalanmaya bırakılan hamurumuz istenilen şekildeki yağlanmış fırın kabına yayılır. Diğer

Karışık meyveli pizza

Malzemeler:

4-5 adet kuru incir
1 adet muz
1 adet elma
1 adet armut
1 bardak şeker

Hamuru için

1/2 paket yaş maya
Yarım çay bardağı ılık süt
1 kaşık yoğurt
1 adet yumurta
Aldığı kadar un
1 tatlı kaşığı şeker
1 çay bardağı sıvı yağ

Yapılışı:

Hamurunun malzemeleri karıştırılarak yoğrulur. En az 2 saat mayalanmaya bırakılan hamurumuz istenilen şekildeki yağlanmış fırın kabına yayılır. Diğer

ZEYTİNYAĞLI TAZE FASULYE


MALZEMELER:
1 kg taze fasulye
1 İri boy soğan
3 veye4 diş sarımsak
1  orta boy domates
1 Tane yeşil  biber
1 tatlı kaşığı salça
Yarım çay bardağı zeytin yağı
Tuz ,bir tane küp şeker (ben koymuyorum)
YAPILIŞI:
Yemeğimizi pişireceğimiz tenceremize,sırayla malzemeleri ekleyelim.önce yağı  daha sonra,soğanı küp doğrayalım, biber ve domatesi  doğrayıp.sarımsakları ve en üstede ayıklayıp yıkadığımız fasulyeleri ilave  edelim, bir tatlı kaşığı salça koyup,ocağımızın altını yakalım,kısık ateşte kendi suyuyla fasulyeleri iyice pişirelim inmeye yakın tuzunu katalım .

Brokolili sebze çorbası

MALZEMELER:

3-4 çiçek brokoli
2 adet havuç
2 sap pırasa
1 adet kereviz
5 bardak tavuk veya et suyu
1 adet soğan
1 çay bardağı zeytinyağı
Tuz
Yarım limon suyu
100 gr kaşar peynir rendesi

YAPILIŞI:

Soğanımız yemeklik olarak doğranır. Havuçlar zar şeklinde kesilir ve soğanlarla birlikte zeytinyağında kavrulur. Kereviz ve ince kıyım kesilmiş olan pırasalar ilave edilir. Tavuk suyu ile beraber

Brokolili sebze çorbası

MALZEMELER:

3-4 çiçek brokoli
2 adet havuç
2 sap pırasa
1 adet kereviz
5 bardak tavuk veya et suyu
1 adet soğan
1 çay bardağı zeytinyağı
Tuz
Yarım limon suyu
100 gr kaşar peynir rendesi

YAPILIŞI:

Soğanımız yemeklik olarak doğranır. Havuçlar zar şeklinde kesilir ve soğanlarla birlikte zeytinyağında kavrulur. Kereviz ve ince kıyım kesilmiş olan pırasalar ilave edilir. Tavuk suyu ile beraber

23 Nisan 2011 Cumartesi

Kakaolu Damla Çikolatalı Muffin ( 12 adet)


Malzemeler:
  • 85 gr küp doğranmış, (yumuşak tereyağı),
  • 200 gr un,
  • 50 gr mısır nişastası,
  • 150 gr toz şeker,
  • 2 yumurta oda ısısında, (soğuk ise ılık suda bekletebilirsiniz),
  • 150 ml süt,
  • 1 tatlı kaşığı kabartma tozu,
  • 1 paket vanilya,
  • 2 yemek kaşığı kakao,
  • 1 çimdik tuz,
Yapılışı:
  1. Fırınızı 175 dereceye ayarlayın, ısınmaya başlasın.
  2. Yağ ve şekeri krema kıvamı alıncaya kadar çırpın. Süt ve yumurtaları ilave edip çırpmaya devam edin.
  3. Ayrı bir kapta un, kabartma tozu, kakao ve tuzu birlikte eleyin. Vanilya ile beraber elenmiş malzemeyi sıvı karışıma ekleyin. Spatula veya balon çırpma teli ile karışımı homojen bir şekil alıncaya kadar karıştırın.
  4. Muffin kalıplarının 2/3 ü dolacak şekilde hamuru paylaştırın. Isıtılmış fırında 20 dakika pişirin. 
  5. Üzerini arzu ederseniz kakaolu krema ile süsleyebilirsiniz. 
Afiyet olsun...

KESTANE TATLISI ve PATATES HAVUÇ

Canlarım; gün tariflerine devam:)KESTANE TATLISI nın tarifiyle devam edelim içinde kestane  yok. Herhalde görüntüden dolayı bu isim konmuş, gerçekten süper lezzetliydi.
MALZEMELER:
2 Su bardağı un
1 Su bardağı irmik
1Su bardağı dövülmüş ceviz
1 Paket vanilya
1 Paket kabartma tozu
3 Yemek kaşığı kakao

2 Yumurta
1 Paket oda sıcaklığında margarin
Üzerine bulamak için 1 Su bardağı Haşhaş
ŞERBETİ:
2 Su bardağı şeker
1 yemek kaşığı limon suyu
2 Su bardağı su tencereye koy kaynayınca 1 yemek kaşığı limon suyu koy 15dk kaynat

YAPILIŞI:
Yoğurma kabına toz malzemeleri koyup karıştır,ortasını açıp,yumurta  ve margarini ilave edip yoğur.
hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopar avcunda yuvarla haşhaşa bulayıp tepsiye diz .180 derece önceden ısıtılmış fırında kızart ,fırını kapatıp 5dk beklet daha sonra çıkartıp soğuk şerbeti üzerine gezdir.bir müddet sonra topları ters yüz et..   ..    
      PATATES HAVUÇ                                                                


Dostlarım; bu güzelliğe nasıl bir ad koyacağımızı bir  türlü bilemedik:)patates havuçmu, havuç şeklinde patates mi bilemedik  uygun isim yakıştıran varsa lütfen yazsın:(
Bunlarda BOLU nun enfes harika patatesleriyle yapıldı .Bizzat arkadaşımın elleriyle ekilip vede toplanarak.Canım ellerin dert görmesin.
MALZEMELER:
6 yada 7 tane orta boy patates
1 Çay fincanı sıvı yağ
Yarım limon
1 Tatlı kaşığı biber salçası
1Tatlı kaşığı domates salçası
Tuz ,karabiber, kırmızı biber
YAPILIŞI:
Patatesleri haşlayıp soyalım  ve  ezelim.Tavaya yağı , salçaları koyup eritelim daha sonra patates  tuz limon ve baharatları koyup yoğuralım.Havuç şekli verip maydanoz la süsleyelim.

22 Nisan 2011 Cuma

MANTARLI ÇİĞ BÖREK


MANTARLI ÇİĞ BÖREK
Malzemeler
3 su bardağı un
1 adet yumurta
1 çay bardağı süt
1 paket kabartma tozu
1 çay kaşığı sirke
Tuz

İç Malzemesi

1 su bardağı doğranmış mantar
1 adet soğan
Tuz, karabiber
(Arzuya göre ince kıyılmış maydanoz)
Yapılışı

Yoğurma kabımızda hamur malzemelerimizi karıştırarak kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edelim. (sert olmaması için ılık su ilave edebiliriz) Hamurumuz dinlenirken sıvıyağda ince doğranmış soğanlarımızı kavuralım. Üzerine mantarlarımızı, tuz ve karabiber ekleyip karıştırarak biraz daha kavurup iç harcımızı hazır edelim. Dinlenen hamurdan parçalar koparıp tezgah üzerinde küçük yuvarlaklar açalım. iç harcımızı açılan yuvarlağın yarısına koyalım. Diğer yarısını üzerine kapatalım kenarlarını ister el ile isterse bir tabak yardımı ile kapatalım. Hazırladığımız çiğ böreklerimizi sıvı yağda alt üst kızartalım. Servis tabağına alıp afiyetle yiyelim.

MANTARLI ÇİĞ BÖREĞİN ŞİFASI

01. Küçük çocukların iştahını açar.
02. Kişinin kendisini mutlu hissetmesini sağlar.
03. Anne sütünü artırır.






Üç Katlı Gözleme Börek


Malzemeler :

  • 4 Su B. Un
  • 3 Çorba K. Sıvıyağ
  • Tuz
  • Su
Pırasalı Harcı İçin:
  • Yarım Kg. Pırasa
  • 100 Gr. Kaşar Peyniri
  • Sıvıyağ
  • Tuz
  • Karabiber
Peynirli Harcı İçin:
  • 250 Gr. Lor Peyniri
  • 150 Gr. Beyaz Peynir
  • 6 Çorba K. Ekmek Kırıntısı
Arakatları İçin:
  • Sıvıyağ
  • Tereyağı
Üzeri İçin:
  • 1 Yumurta

Hazırlanışı
Un, sıvıyağ, tuz ve kulak memesi yumuşaklığına gelmesi için alabildiği kadar suyu koyup yoğuruyoruz. Hamuru yoğurduktan sonra dinlendiriyoruz. İç harcı için, pırasayı ince bir şekilde doğrayıp biraz sıvıyağ ile birlikte kavuruyoruz.

Tuz ve karabiberini ekleyip karıştırmaya devam ediyoruz. Kaşar peyniri küp küp doğruyoruz. Peynirli iç harcı için, lor, beyaz peynir ve ekmek kırıntısını harmanlıyoruz. Hamur dinlendikten sonra 3 bezeye bölüyoruz. Tepsimiz büyüklüğünde hamurları açıyoruz. Açtığımız hamurlara sıvıyağ sürüyoruz.

Hamurun alt kısmını içe doğru kapatıyoruz. Peynirli iç harcın yarısını koyup diğer taraflarıda içe doğru katlıyoruz. Elimizle iyice üzerine bastırarak yağlanmış tepsinin alt tabanına koyuyoruz. Aynı işlemi 2. hamurla pırasalı harcı kullanarak yapıyoruz.

Tepsinin üzerine 2. kat olarak koyup yine bastırıyoruz. 3. hamura peynirli harcın diğer yarısını koyarak aynı işlemi yaparak tepsiye koyuyoruz. Elimizle üst üste koyduğumuz 3 hamuru tepsiyi kaplayacak şekilde bastırıyoruz. Üzerine yumurta sarısı sürüp önceden ısıtılmış 190 derece fırında kızarana kadar pişiriyoruz.

ZEYTİNYAĞLI PORTAKALLI ENGİNAR

DSC04419

Enginar ve taze baklanın tam zamanı. Şimdiye kadar hiç enginar yapmamıştım. Geçen hafta markette gördüğüm ve bu defa alıp yapmalıyım dediğim enginarın fiyatını görünce çok şaşırdım. Neyse birkaç gün sonra alırım diyip marketten çıktım.:((

dünde pazarda tanesi 2.5dan satlıyordu hadi alalım da yapalım dedim.

İlk defa yapacağım için nette tarif araştırmaya başladım. okuduğum tariflerin karmasını kendime göre ufak tefek değişiklikler yaptım. Ben baya beğendim. Enginar zamanıgeçmeden sizde deneyin derim.

Malzemeler:
3 adet soyulmuş enginar
2 adet portakal suyu
1 adet limon suyu
1 tatlı kaşığı un
1 adet kuru soğan
4 yemek kaşığı garnitür
Zeytinyağı, tuz
Dereotu

Yapılışı:
Düz tabanlı bir tencereye enginarları koyun. portakalı ve limonu sıkıp enginarların üzerine dökün ve enginarların üzerini geçecek kadar su koyun enginarlar yumuşayıncaya kadar pişirin.

Enginarlar piştikten sonra sudan çıkarın.

Tencereye zeytinyağını koyup küp küp doğranmış soğanları kavurun ve üzerine garnitürü de
döküp hafif kavurun üzerine azıcık da tuz atın ve ocaktan alın.

Tencerenin içine enginarları koyup enginarların içine kavrulmuş garnitürleri de koyup ocağın altını yakın.

cats!

Enginarları kaynattığımız suyun içine 1 tatlı kaşığı unu ve tuz koyup eritin ve ocaktaki enginarların üzerine gezdirin bir taşım kaynattıktan ocağı kapatın ve soğuduktan sonra üzerine dereotu serpip servis yapın. Afiyet olsun…

İşte bu da benim portakallı zeytinyağlı enginar tarifim…)

KARAMELLİ KABAK DOLMASI


KARAMELLİ KABAK DOLMASI

Merhabalar uzun bir ayrılıktan sonra yine birlikteyiz. Bu güzel cuma günümüz herkese hayırlı uğurlu gelsin. Ömürlerimiz bereketli, sevgimiz sürekli olsun inşaallah.Tüm dualarımızın kabul olası ümidi ile bütün arkadaş ve dostlarımın cumalarını tebrik ediyorum.
Bugün sizlere ilk defa yaptığım ve çok beğendiğim bir tarifi paylaşacağım. Umarım sizlerde beğenirsiniz......

Malzemeler

1,5 kg dolmalık kabak
300 gr. kıyma
1/2 çay bardağı sıvıyağ
1 dilim bayat ekmek içi
3 yemek kaşığı toz şeker
Tuz

Yapılışı

Bayat ekmek dilimimizi ıslatalım. İyice sıkıp kıymamızın içerisine koyalım. Tuz ekleyip elimizle yoğuralım. Kabaklarımızı ortadan ikiye keselim. içerisini bir bıçak yardımı ile boşaltıp hazırladığımız kıymalı harcımız ile dolduralım. Genişçe bir tenceremizi çok kısık ateşin üzerine koyalım. sıvıyağımızı ekleyip üzerine 3 yemek kaşığı toz şekerimizi ilave edelim. Şeker eriyip karamelize olduğunda hazırladığımız dolmalarımızı tenceremize yerleştirelim. Üzerine kabakların üzerine geçmeyecek şekilde kaynar su ilave edelim biraz tuz ekip kaynamaya başladığında ateşin altını kısalım. Kabaklar pişip suyunu çektiğinde servis tabaklarına alıp afiyetle yiyelim.

KARAMELİZE KABAK DOLMASININ ŞİFASI

01. İdrar söktürür, idrar tutukluğuna çok faydalıdır.
02. Anne sütünü artırır.
03. Cildi güzelleştirir.
04. Mide ve bağırsaklara iyi gelir, kabızlığı giderir.
05. Kan yapıcıdır.
06. Öksürüğe karşı faydalıdır.

21 Nisan 2011 Perşembe

Bir Beş Çayı




Aceleyle hazırlanmış bir sofradan alıntıdır.



Kısır

Mercimekli Bükme (Afyon)

Kakaolu Tepsi Keki

Mısırlı Lahana Salatası




Duymayanlara duyurulur.. Pepela gelmiiiş.

Bir Beş Çayı




Aceleyle hazırlanmış bir sofradan alıntıdır.



Kısır

Mercimekli Bükme (Afyon)

Kakaolu Tepsi Keki

Mısırlı Lahana Salatası




Duymayanlara duyurulur.. Pepela gelmiiiş.

Kremalı Sebzeli Makarna


Markette görüp çocuk gibi sevinerek aldığım sultani bezelye(bezelye yaprağı)ile aslında mısır ununa bulayıp kızartmasını yapacaktım.Ancak evde zeytinyağlı barbunyadan başka yemek olmadığını düşünerek makarnayla birleştirmeye karar verdim.Zaten kremalı makarnaları çok seven ben için eşi bulunmaz bir makarna oldu bu diyebilirim.







Kremalı Sebzeli Makarna




1 paket burgu makarna(renkli olanları tercih ettim 250 gr)

yarım kilo sultani bezelye(bezelye yaprağı)

2 yemek kaşığı bezelye

2 yemek kaşığı tatlı mısır

100 ml süt kreması

2 yemek kaşığı ricotta peyniri veya labne peyniri

1 büyük diş sarmısak

2 yemek kaşığı sıvıyağ

tuz,karabiber


Öncelikle makarnayı kaynamış ve içine 1 tatlı kaşığı tuz atılmış suyun içine haşlanmaya bırakalım.diğer taraftan sultani bezelyeleri temizleyip ikiye bölelim ve kaynar suda 5 dakika kadar haşlayalım.Bezelye ve mısırıda 3-4 dakika kadar kaynar suda haşlayıp kenara alalım.(ben iglo kullandım)2 yemek kaşığı sıvıyağ gezdirdiğimiz tavamıza sultani bezelyeleri alıp yağ ile beraber iyice soteleyelim.Daha sonra içine bezelye,mısır,rendelenmiş sarmısak ve tuz ilave edip bir sürede hep beraber soteleyelim.Altını kapatmaya yakın krema ve peyniri ekleyip biberini ayarlayıp bir iki fokurdayınca kapatalım.


Süzdüğümüz makarnaları soğuk sudan geçirmeden karıştırma kabımıza alıp sebzeli kremalı karışım ile iyice harmanlayıp bekletmeden servise sunalım.



Afiyet Olsun...



Not:Sultani bezelye çok kısa süreli bir sebze olduğu için denemek isterseniz hızlı davranmanızı tavsiye ederim.



İnce Hamurlu Pizza

Çevremizde her şey bizi umutsuzluğa sürüklese de, bahar bir türlü gelmese, güneş bir an yüzünü gösterip hemen ardından yerini yağmura terk etse de, uzun zamandır tatil yapmamış bünyeler henüz tatile çok vakit varken artık iyice yorulmuş, bıkmış hissetse de...

... mutfağa girmek iyi gelir. Herkese iyi gelir, hem de herkese, bundan o kadar eminim ki! Kokular, dokular, tatlar, renkler, lezzetler... Bir cümbüş! Nasıl iyi gelmesin ki? Bir hamuru ellerinizin arasında yumuşacık şekillendirmek, giderek nasıl ipeksi bir kıvam aldığını gözlerinizle görmek, sonra onu süsleyip sabırsızlıkla bekleyen fırına vermek, üzerinin yavaş yavaş kızarmasına, kabarmasına şahit olmak, çıkan kokuları içinize çekerken acıktığınızı duymak ve üzeri cızırdayan sıcacık bir pizza tepsisini fırın eldivenlerinizle tutup tezgaha bırakıverdiğiniz o anın mutluluğunu yaşamak...
... iyi gelir! Hatta size bir sır vereyim mi? Yemek yapmaya tutkun olanlar için bu andan sonra en önemli diğer an, onu tatmak değildir. Tadanların yüzündeki ifadeyi, gözlerine ve yanaklarına dağılmış gülümsemeyi görmek, yorumlarını duymak, hatta kimi zaman isteyen olursa tarifini hemen oracıkta anlatmaktır.

City Cooks'da geçirdiğimiz harika günde öğrendiğimiz diğer lezzet olan ince pizza hamuru tarifini de paylaşacağımı söylemiştim. Sözümü daha fazla arayı açmadan tutmamı sağlayan sevgili Nilgün'ün sıcacık e-postası oldu. Teşekkür ederim sevgili Nilgün! Ve tabi daha sık yazmamı bekleyen tüm okur dostlar... Ah günler giderek kısalacağına uzasa biraz... Zaman bu denli hızlı akmasa, suya yazı yazar gibi geçmese saatler... Tamam tamam, şikayet etmeyeceğim. Hemen tarife geçiyorum.

Bu pizza hamurunun benim genelde yaptığım (ve hatta belki pek çoğunuzun yaptığı) tariften çok farkı yok aslında. Ama önemli bir fark var. O kadar önemli ki, çıtırlığının bütün sırrını ele veriyor. O sır, bu hamurun içinde irmik olması. Evet, irmik. Bir ikincisi ise, hamuru olabildiğince ince açmanız gerekiyor. Merdane ile, ya da ellerinizle. Böylece resimdeki incelikte bir pizzanız oluyor. Bir de mayalanma süresi önemli. Açıkçası ben pizza hamurlarımı çok uzun mayalandırmazdım ama hata ediyormuşum meğer. Hamur bekledikçe güzelleşiyor. En güzeli de, önceden yapılıp buzdolabında 3-4 güne kadar saklanabilecek olması.

Malzemeler (6-8 adet pizza için) :
  •  500 gr un
  • 100 gr irmik
  • 1 çorba kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 paket instant maya
  • 4-5 çorba kaşığı zeytinyağı
  • 350 ml ılık su
Sosu için
  • 3-4 adet rendelenmiş iri domates
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 2 çorba kaşığı kekik
  • 2 diş ezilmiş sarımsak
Üzeri için
  • 500 gr rendelenmiş mozarella peyniri
  • Dilediğiniz üst malzeme (benim kullandıklarım; mantar, mısır, dilimlenmiş siyah zeytin)
Yapılışı
  1. Hamur malzemelerini bir kapta 7-8 dakika kadar iyice yoğurun. Elastik ve yumuşak bir hamur elde etmelisiniz. Ölçüler tam geliyor ama eğer gerekirse çok az un ya da su eklemesi de yapabilirsiniz.
  2. Hamuru bir kaba alıp streç filmle kaplayın. Oda sıcaklığında 2 saat mayalandırın. Mayalanma süresi sonunda hamuru hafifçe yoğurup havasını alın. Bu aşamada fazlasını (ya da hepsini) streçle sarıp buzdolabında 3-4 güne kadar saklayabilirsiniz. (Kullanacağınız zaman oda sıcaklığına gelmesini bekleyin.)
  3. Hamurdan yaklaşık 100-120 gramlık hamur parçaları koparın. Bu miktar tek kişilik pizza için yeterli olacak. Hamuru merdane yardımıyla düzgün bir yuvarlak şeklinde açın. 25-30 cm kadar açabilirseniz iyi olur.
  4. Açtığınız hamurları yağlı kağıt serilmiş fırın tepsilerine yerleştirin. Sosu karıştırarak hazırlayın (dilerseniz hafifçe pişirip ılındıktan sonra da kullanabilirsiniz.) Sosu kaşıkla hamurların üzerine yayarak sürün. Fazla sos sürmemeye çalışın, hamur ince olduğu için yumuşamasına neden olabilir.
  5. Üstüne istediğiniz malzemeyi koyun. Peyniri serpiştirin. Önceden 250 dereceye ayarlanmış fırında 10-12 dakika pişirin.

Tattığımda, "vay be" dedim ve bunu benim yaptığıma inanamadım :) Nedeni, ev yapımı pizza gibi olmamasıydı. Kesinlikle pizzacılarda keyifle yediğim incecik hamurlu çıtır pizzalardan bir farkı yoktu. Dolayısıyla... Sürekli farklı şeyler denemeye bayılan benim gibi birini bile ikna etti. Pizzada son nokta budur diyorum ve annemin klasik pizzasını bile ikinci sıraya yerleştiriyorum :)


City Cooks'un duvarından bir detay...

Sahi, enginar mevsimi geldi, bol bol yiyor musunuz? Enginarlı bir pizza hayal ediyorum ben şimdi örneğin!

GÜÜÜN

 Sevgili dostlarım ;Canım arkadaşım Seher,ciğimin günündeydik bu gün .Ama ne gün!.. arkadaşım zaten öyle güzel şeyler yapmış ki, Bolu,muzun güzel böreklerinden tutun da tatlılar, dolmalar ,salatalar aman aman ,şöyle bir seyre daldık ,önce gözlerimizi doyurduk, daha sonra da midemizi:))).Canım kardeşim ,dostum  eşlerimizin deyimiyle KANKAM ne beceriklidir  ne hamarattır benim arkadaşım ellerin dert görmesin canım ...Tabiki bu kadar tarifin hepsini birden veremeyeceğim önümüzdeki günlerde sırayla veririm bugün meşhur MANTARLI  ALT  ÜST BÖREĞİ nin tarifi ile başlayalım.

 Evet demiştim ya Bolu nun meşhur mantarlı alt üst böreği .Bu böreği eskiden köylerimizde büyüklerimiz bakır tepsilerde ve odun ateşinde ocaklarda çevire çevire kızartırlardı diye anlatıyor arkadaşım ,gerçekten tadılası nefiisss bir börek .Tabiki odun ateşin de değildi malum ev imkanlarında ocakta yapmıştı arkadaşım,ama inanın nefis harika bir börekti.
MALZEMELER:
(Bu ölçüler büyük bir tepsiye göre ayarlanmış ,siz kendi tepsinize göre ayarlaya bilirsiniz.)
2 kg un
1 Yumurta
3 Çorba kaşığı sirke.
Ilık su  .Bir tatlı kaşığı tuz
 YAĞLAMAK İÇİN .
1.Çay bardağı sıvı yağ
5  Yemek kaşığı tere yağ
İÇ  MALZEME:
1 İri boy soğan
1 kg mantar (arkadaşım bizim buraların meşhur kanlıca mantarını kullanmış)siz kültür mantarı kullanın
yarım çay bardağı sıvı yağ
tuz karabiber ,kırmızı biber
YAPILIŞI:
Hamur yoğurma kabımıza,unu eleyelim yumurtayı, tuzunu, sirkeyi  katıp  ılık suyu azar azar ilave edip katı bir hamur yoğuralım.bir tarafta dinlenmeye bırakalım.
Diğer tarafta mantarları küçük doğrayıp, tavamıza koyalım ,soğanları küp doğrayıp beraber kavuralım suyunu çekince baharatları koyup karıştırıp.soğumaya bırakalım.

Hamuru 3 parçaya bölelim,2  bezemiz büyük ,1 tanesi  küçük olsun .Küçük olan beze ortaya açılıp konacak.
Bezenin birini ince açalım arasına erittiğimiz tereyğı ve sıvıyağ karışımından sürelim, kenarlarından rulo yapıp dürelim, tekrar açalım  bu işlemi iki defa tekrarlayalım yağladığımız tepsiye yayalım  iç malzemeden koyalım ortaya koyacağımız küçük hamuru da açıp tepsiye serelim araları gene hafif yağlayalım. Diğer bezeyide aynı ilkinde uyguladığımız  işlemi tekrarlayıp tepsinin  en üstüne yayalım.Arkadaşım ocağın dört gözünüde yakıp kısık ateşte ağır ağır  bir yüzünü  kızartıp , başka bir tepsi yardımıyla böreği ters yüz edip diğer tarafıda aynen kızartılacak diye tarif etti .



                                        YAYLA   LOKUMU

 Canım arkadaşım , bu böreği annelerimiz  yaylaya göç zamanında yolda yemek için yolluk olarak yaparlardı.köy  fırınlarında pişerdi kokusu mis gibi her yere yayılırdı diye anlatıyor(Bolu muzda her köyümüzün bir yaylası vardır ) Mayıs ayında bu yaylalara gidilir ve  en az 4 ay kalınır. Ahhh ne güzeldir o yayla evleri . Buralarda hayvanlarımızın daha bol yağlı sütü olur .büyüklerimiz peynir, yağ  keş gibi hazırlıklarımızı yaparlar .  GEZİLESİ GÖRÜLESİ YAŞANASI YAYLALAR...
   MALZEMELER:
1 Su bardağı süt
1 Su bardağı sıvı yağ
1 Paket yaş maya
1 Tatlı kaşığı toz şeker
2 Yumurta
1 Tatlı  kaşığı tuz
2 Su bardağı dövülmüş ceviz içi
Alabildiği kadar un
 açılan hamuru yağlamak için 1 çay bardağı sıvı yağ

 YAPILIŞI:
yoğurma kabımıza  sütü, sıvı, yağı, tuzu ,maya, tozşekeri ,yumurtayı koyup karıştıralım.Unu azar azar ilave edip kulak memesi yumuşaklığında hamur elde edelim .açma tahtamızda hamurdan bezeler alıp un serperek ince açalım,önce yağ sürelim sora cevizi serpip bir uçtan başlayıp rulo yapalım .Dört parmak enliliğinde kesip, kesik taraf üste gelecek şekilde tepsimize sıralayalım.Bütün hamurumuzu bu şekilde tamamlayıp üzerlerine yumurta sürüp önceden ısıttığımız fırınımızda pişirelim.

                                 BUNLARIN  TARİFLERİDE  SONRAAAA

                                    patatesli     havuç 
                                             zeytinyağlı biber dolması
                                            kestane tatlısı
                                 peynirli mayalı poğaçalar
      
                                            profiterol                    
BU HALE GELDİ GÜZELİM MASA
Mahsus büyük resim vermiyorum:))))