30 Haziran 2011 Perşembe

Altın Çilekli Tart

Altın Çilekli Tart

Malzemeler :

  • 3 Su B. Un
  • 6 Çorba K. Toz Şeker
  • 1 Yumurta
  • 150 Gr. Margarin
  • 1 Tatlı K. Vanilya
  • 1 Çay K. Kabartma Tozu
  • 1 Çorba K. Yoğurt
Kreması İçin:

  • 2 Su B. Süt
  • 1 Çay B. Toz Şeker
  • 2 Çorba K. Un
  • 1 Çorba K. Kakao
  • 1 Yumurta Sarısı
  • 1 Çorba K. Yumuşak Margarin
  • 1 Çay B. Damla Çikolata
Üzeri İçin:

  • Altın Çilek

Hazırlanışı
Tart hamuru için, un, şeker, yumurta, margarin, vanilya, kabartma tozu ve yoğurdu karıştırma kabının içine alıp yoğuruyoruz.
Tart kalıplarını yağlıyoruz. Hamurdan parçalar kopartıp tart kalıplarının tabanına yayıyoruz.
Tart hamurlarını önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişiriyoruz. Kreması için, süt, şeker, un, kakao ve yumurta sarısını tencerenin içine koyup orta ateşte koyu bir kıvam alana dek pişiriyoruz.
Piştikten sonra damla çikolatayı ve margarini kleyip karıştırıyoruz. Pişen tart hamurlarını kalıplarından çıkartıp servis tabağına alıyoruz.
Kremayı şanti torbasına koyup tartların üzerine sıkıyoruz. Üzerini ayıklanmış altın çilek ile süsleyip servis ediyoruz.

Sofra Dergisi ve 5. Blog Yazarları Buluşması

Bugün fırsat bulup katılabildiğim iki güzel buluşmadan bahsetmek istiyorum size...Birisi yukarıda resmini gördüğünüz sofra dergisi blogger kahvaltısı.Gerçekten çok keyifli bir o kadar eğitici bir buluşma oldu.Ortam ,sohbet ve tattığımız yiyecekler gerçekten harikaydı...Zamane kahvesi o günden sonra arkadaşlarımla sık sık uğradığım mekanlar arasındaki yerini aldı...Teşekkürler sofra dergisi detaylar için tık tık......(hem o günkü tarifleride bulabilirsiniz)
Bir diğeride 15 Mayısta gerçekleşen 5. blog yazarları buluşması oldu...Sevil,Zeynep ve Yasemin 'in düzenlediği buluşma çok keyifli ve bol hediyeli geçti.İnanın araba ile gelmeyenler elleri kolları dolu olarak nasıl eve gideceklerini hesaplıyorlardı:)

29 Haziran 2011 Çarşamba

Domates Soslu Somon Balığı

Babamın aldığı somonları pişirmek bana düşünce ızgara yapıp geçiştirmek istemedim ve o an aklıma yatan en pratik tarifi uyguladım .Yağlı somon olduğu için ben ekstra hiç bir yağ kullanmadım.Bu yazıyı yazmadan evvel benzer tarifler varmı diye baktığımda da çiftlik somonunu yarım su bardağı zeytinyağı ile marine edenleri gördüğümde tabiri caizse gözlerim yuvalarından fırladı:)

Mutfağınızda somon balığına bir şans vermek isterseniz bu tariften başlayabilirsiniz... Bunu çok sık yazmam ama gerçekten tavsiye ederim,bana çiftlik somonunu yedirebilen tek tarif(şimdilik !)
Domates Soslu Somon Balığı

3 dilim somon balığı(1 kilo civarı geliyor)
3 adet olgun kırmızı domates
1 adet yeşil biber
1 küçük kurusoğan
1 diş sarmısak
1 yemek kaşığı soya sosu
Bir tutam taze biberiye
yarım çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tuz
50 gram rendelenmiş taze kaşar peyniri




Somon dilimlerinin her birini 4 parçaya bölüp ortadaki iri kılçıklarını ve derilerini nazikçe alalım.İyice kızdırılmış orta hararetli tavaya somon balığını koyup (kesinlikle yağ ilave etmiyoruz)her bir yüzünü 4 'er dakika pişirip balığımızı fırın kabına alalım ve üzerine taze çekilmiş karabiber,tuz ve kıyılmış biberiye ilave edelim.

Balıkları pişirdiğimiz tavaya (içerisinde yağ kalmış olacak)ince kıyılmış sarmısak ve soğanı koyup soğanlar pembeleşene kadar kavuralım.Soğanlar pembeleştiğinde ince kıyılmış yeşil biberleride ilave edip bir iki çevirelim.En son kabukları soyulup küp doğranmış domatesleri ilave edip domatesler eriyene kadar pişirelim.altını kapatmaya yakın soya sosu,karabiber ilave edip tuzunu ayarlayalım.Sosu balıkların üzerine gelecek şekilde iyice yayalım 200 derece ısılı fırında 10 dakika pişirelim.fırından almaya 2 dakika kala üzerine rendelenmiş kaşar peyniri ilave edip sıcak sıcak servis yapalım.

Afiyet Olsun...

Not:Soya sosu sevmiyorsanız kullanmayabilirsiniz ...Kaşar peynirini son 2 dakika ilave etmemin nedeni daha evvel koyulursa kuruyup sertleşmesi... Ben o şeklini hiç sevmiyorum





Taze biberiyeyi baharatçılarda ve büyük marketlerde bulabilirsiniz. Yerine fesleğende kullanabilirsiniz...

28 Haziran 2011 Salı

Mirac kandiliniz Mubarek olsun...

Butun Islam Aleminin Mirac kandili Mubarek olsun ..Yapilan tum dualar ve ibadetler Allah katinda kabul ve makbul olsun insallah...

Değerli Müslümanlar!
Mirac olayı Resulullah (s.a.s.)’ın Kur’an-ı Kerim’den sonra en büyük mucizesidir. Mirac aynı zamanda Yüce Allah’ın son peygamberi Hz. Muhammed (a.s.)’e özel bir lütfu ve ihsanıdır. Resulullah (a.s.)’ın böyle bir lütfa mazhar olması onun Yüce Allah katında ne kadar büyük bir dereceye sahip olduğunu göstermektedir. Yüce Allah, Kur’an-ı Kerim’inde bu olaydan şu şekilde söz ediyor: “Kulunu, kendisine birtakım ayetlerimizi göstermemiz için bir gece Mescidi Haram’dan çevresini mübarek kıldığımız Mescidi Aksa’ya yürütenin şanı pek yücedir. Şüphesiz o duyandır, görendir.” (İsra, 17/1) Yüce Allah, Necm suresinde de şöyle buyuruyor: “Şimdi siz onun gördüğü üzerinde kendisiyle tartışıyor musunuz? Andolsun ki, o onu bir başka kez daha inişte gördü. Sidretu’l-Munteha’nın yanında. Barınma (Me’va) cenneti onun yanındadır. O zaman (o gördüğünde) Sidre’yi kaplayan kaplıyordu. Göz kaymadı ve (sınırı) aşmadı da. Andolsun ki o Rabbinin en büyük ayetlerinden bir kısmını gördü.” (Necm, 53/12-18) Müfessirlerin bildirdiğine göre bu ayetlerde sözü edilen olay da mirac olayıdır.
İsra ve mirac olayı Yüce Allah’ın sevgili peygamberine bir mükafatı ve ilahi bir mucizesidir. Resulullah (s.a.s.) Mekke’de insanlara hakkı tebliğ etmesinden dolayı müşrikler tarafından çeşitli eziyetlere maruz bırakılmış, Ebu Talib Vadisi’nde ablukaya alınmış, üç yıl süren bu abluka dolayısıyla açlık ve mahrumiyet içinde kalmış, ardından amcası Ebu Talib’i, kısa süre sonra da değerli hanımı, mü’minlerin annesi Hz. Hatice (r.a.)’yı kaybetmiş ve birbiri ardından gelen bu olaylar dolayısıyla çok üzülmüştü. İşte bütün bu sıkıntılardan sonra dost dostunu mükafatlandırdı ve onu kendi katına yükseltti. Onu kendisine yaklaştırdı. Üzerine, çektiği bütün sıkıntıları içine düştüğü üzüntüleri, zorlukları ve yorgunlukları, hatta kendisine vahyedilenleri tebliğ ederken ve davetini yayarken karşılaşabileceği zorlukları unutturacak hoşnutluk hulleleri giydirdi.

Mi’rac Gecesinde Yapılması tavsiye edilen ibadetler.
Receb-i şerîfin 27′nci gecesi „Mi’rac gecesi“dir. Yatsı namazından sonra 12 rek’at „Hacet namazı“ kılınır. Beher rek’atte Fâtiha-i şerîfeden sonra 10 İhlâs-ı şerîf okunur.

Namaza niyet: „Yâ Rabbî, rızâ-i şerîfin için niyet eyledim namaza. Bu gece yedi kat gökleri ve bütün esrârını göstererek muhabbetin ile müşerref kıldığın sevgili habîbin Resûl-i Zîşan Efendimiz hürmetine ben âciz kulunu afv-ı ilâhîne, feyz-i ilâhîne ve rızâ-i ilâhîne mazhar eyle, Allâhü Ekber.“

Namazdan sonra:

4 Fâtiha-i şerîfe,
100 defa:
سُبْحَانَ اللهِ وَالْحَمْدُ ِللهِ وَلاَ اِلهَ اِلاَّ اللهُ وَاللهُ اَكْبَرُ وَلاَ حَوْلَ وَلاَ قُوَّةَ اِلاَّ بِاللهِ الْعَلِىِّ الْعَظِيمِ

„Sübhânallâhi vel-hamdü lillâhi ve lâ ilâhe illallâhü vallâhü ekber. Ve lâ havle ve lâ kuvvete illâ billâhil-aliyyil-azıym“
100 İstiğfâr-ı şerîf,
100 Salevât- şerîfe
okunup duâ yapılır.

Bu namazda, İhlâs-ı şerîfeler 100′er adet okunursa veya bu namaz 100 rek’at olarak kılınırsa; bunu yerine getiren mü’min huzûr-i ilâhîye namaz borçlusu olarak çıkmaz.

Mi’rac gecesinden sonraki gün, mutlaka oruçlu olmalıdır. O gün öğle ile ikindi arasında 4 rek’at namaz kılınır. Her rek’atte Fâtiha-i şerîfeden sonra

5 Âyetü’l-Kürsî,
5 „Kul yâ eyyühel-kâfirûn…“,
5 İhlâs-ı şerîf,
5 „Kul eûzu birabbil-felak…“,
5 „Kul eûzu birabbin-nâs…“
okunur

27 Haziran 2011 Pazartesi

Airfryer İle Güveçte Zeytinyağlı Patlıcan

Merhaba Blogcanlarımmmmm,

Balzamicli havuçlardan sonra yeni oyuncağım Airfryer ile yaptığım denemelerden biri de patlıcan güveç oldu...Kendi üzerimde test edip onayladım,sizler için de afiyetle yedim bacılarım:)))Ellerime sağlık gayet nefis olmuştu dermişimmm :))

Tatil biter bitmez oyuncağımla yeni denemelerime devam edeceğim inşallah:) Beklemede kalın :)))

Not: Blogcan bacılarım çok özledim hepinizi...gözümde tütüyorsunuz buram buram :(
Söylemeden geçemeyeceğim bensiz buluşmayın tamam mııı... hihihiihi :))))

Herkese mutlu mutlu güp güzel bir hafta dilerim:)


Güveçte Zeytinyağlı Patlıcan


Malzemeler:

1 adet  patlıcan

2 adet iri domates

1 adet çarliston biber

1 adet kuru soğan

3 diş sarımsak

5 yemek kaşığı zeytinyağı

4 yemek kaşığı kadar su

2 yemek kaşığı sirke

2 adet kesme şeker

Tuz



Yapılışı:



Patlıcanın kabuklarını alaca soyup halka halka doğruyoruz.

Airfryer sepetinde 7-8 dakika kadar 200 derecede kızartıyoruz.

Sepete uygun büyüklükteki güveç kabımıza kızarmış patlıcanlarımızı dizip,üzerine kabukları soyulmuş ve küp küp doğranmış domatesleri,piyazlık doğranmış soğanı,doğranmış biberi ,ince ince kıyılmış sarımsağı,tuzu şekeri ilave ediyoruz.

Zeytinyağını,sirkeyi ve suyu ilave edip güveci airfryer sepetine koyup 200 derecede kontrollü olarak ve ara ara karıştırarak 10-15 dakika kadar malzemeler yumuşayıncaya dek pişiriyoruz.



AFİYET OLSUN

SEVGİ DOLU ÖPÜCÜKLER



ÇİKOLATA SOSLU MUFFİN

GEREKLİ OLANLAR:
2 yumurta
2/5 türk kahve fincanı şeker
2 t.kahve fincanı süt
1t.kahve fincanı sıvı yağ
biraz limon kabuğu rendesi
1paket kabartma tozu
2 yemek kaşığı kakao
1 paket vanilya
kek kıvamında olacak şekilde un katalım
ÜZERİNE:
hazır çikolata sos
HAZIRLANIŞI:
Çırpma kabımıza yumurta ve şekeri koyup beyazlaşıp köpürene kadar iyice çırpalım
sırayla süt, yağ,limon kabuğu rendesi,vanilya ve kabartma tozunu da koyup
iyice çırpalım yavaş yavaş  unu ilave edip çırpmaya devam edelim.
kek kıvamı alınca ,yarısından daha azını ayrı bir kaba alıp içine kakaoyu katıp karıştıralım
muffin kalıplarımıza  2 yemek kaşığı sade hamur ortasına 1 yemek kaşığı kakaoludan koyup,
hamurların tamamı bitince, orta hararetteki fırınımızda üzerleri iyice kızarana kadar pişirelim.
üzerlerine tarifteki gibi hazırladığımız çikolata sostan dökelim.

İÇ PİLAV

GEREKLİ OLANLAR:
2 su bardağı pirinç
3 yemek kaşığı tereyağı
1 iri soğan
5 su bardağı et veya tavuk suyu (bulyonda kullana bilirsiniz)
1 küçük poşet çam fıstığı
1 küçük poşet kuş üzümü
1çay kaşığı dolu yeni bahar
1 çay kaşığı tarçın
1 çay kaşığı karabiber.tuz
HAZIRLANIŞI:
Pirinçleri yıkayıp hazırlayalım.
Pilav tavamıza yağı koyup soğanı minik küp doğrayalım fıstıkları da katıp kavuralım.
Hafif pembeleşince pirinçleri ilave edelim onunlada kavuralım ve suyunu ilave edelim.
Pilavımız inmeye yakın  tuzunu ve bütün baharatları ,üzümü katıp iyice suyunu çekince altını kapatıp
pilavımızı demlendirelim.
İstediğimiz gibi servis edelim:)






Kırmızı Biber Sarması

Kırmızı Biber Sarması 

Malzemeler :

1 Kavanoz Közlenmiş Biber
100 Gr. Beyaz Peynir
1 Tutam Maydanoz
10-15 Dal Yeşil Soğan
Bir Demet Roka
Zeytinyağı



Hazırlanışı
Közlenmiş biberi ortadan ikiye bölüyoruz. Maydanozu doğruyoruz. Beyaz peynir ile karıştırıyoruz.

Biberin geniş kısmına peynirli harçtan koyup sarıyoruz. Yeşil soğanı önce sıcak suya ardından soğuk suya sokup süzüyoruz.

Rulo olarak sardığımız biberi yeşil soğan ile sarıp bağlıyoruz. Servis tabağına kırmızı biber sarmalarımızı yerleştirip servis ediyoruz.

26 Haziran 2011 Pazar

Kaymaklı Poğaça

Aldığım ancak sıcaklar nedeni ile bir türlü yenmeyen 200 grlık kaymak genelde bütün bloglarda olduğu gibi son tüketim tarihine 1 gün kala poğaçanın içinde buldu kendini.

Kremalı poğaça ve krem şantili poğaça gibi yine çok güzel bir poğaça oldu .Kıyır kıyır ve çok lezzetli.Teyzemler tarifini istediğinde 200 gram kaymak ,150 gram tereyağ diye saymaya başladığımda tam bir bomba olduğunu söyleselerde kişi başına düşecek 2 poğaçadan o kadarda zarar gelmez canım dimi ama:)



Kaymaklı Poğaça
200 gr kaymak(ben yörsan kullandım)
150 gr yumuşak tereyağ
yarım çay bardağı sıvıyağ
yarım su bardağı süt
1 yumurta (akı içine,sarısı dışına)
1 tatlı kaşığı tuz
1 paket instant maya
1 çorba kaşığı toz şeker
3,5-4 su bardağı un

İç Malzemesi
1 kase rendelenmiş taze kaşar ve ezine peyniri karışımı

Üzeri İçin
Çörek Otu



Un hariç hamur malzemelerinin hepsi karıştırılır.Un yavaş yavaş eklenerek yumuşak ancak ele yapışmayan bir hamur elde edilir ve hamur üzeri kapatılarak 15 dakika dinlenmeye bırakılır.




Hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar koparıp el ile açılıp ortasına iç malzemesi konulur.Yağlanmış tepsiye dizilir.Üzerine yumurta sarısı ve çörek otu serpilip 180 dereceli ön ısılı fırında iyice kızarana kadar pişirilir.




Afiyet Olsun...





Pişi Yapılışı


Malzemeler:
  • 3-4 su bardağı un,
  • İnstant kuru hamur mayası,
  • Su,
  • Tuz,


Yapılışı:
  1. Hamuru mayanın üzerindeki tarife göre hazırlayın. Pişinizin çıtır çıtır olması için hamuru biraz daha fazla su ile yoğurun, cıvık hamur olsun. Üzerini kapatıp ( ortam sıcaklığına göre) yarım saat kadar mayalanması için bekletin.
  2. Parmak uçlarınızı ve hamuru şekillendireceğiniz düz tepsi veya tabağı yağlayın. Hamurdan istediğiniz miktarda bir parça koparın, yağladığınız zeminde parmak uçlarınız ile hamuru yayarak inceltin, kızdırılmış tava içindeki sıvı yağda her iki tarafını kızartın. Bütün hamurunuz bitinceye kadar aynı işlemi yapın.
  3. Çayın yanında kahvaltı malzemeleri ile sıcak veya ılık olarak servis yapın. 
Afiyet olsun...

25 Haziran 2011 Cumartesi

KARNIYARIK

 GEREKLİ OLANLAR:
1kg patlıcan
250 gr kadar kıyma
2 orta boy soğan
1 tutam maydanoz
5 yemek kaşığı salça (2 yemek kaşığı iç malzemeye diğeri suyuna)
4 diş sarımsak
karabiber,  kırmızıbiber,tuz
2 adet iri domates
3 su bardağı su
KIZARTMAK İÇİN SIVI YAĞ
HAZIRLANIŞI:
Önce patlıcanları saplarını kesip alacalı  soyalım. Bol tuzlu suda 10dk bekletelim.
Sudan çıkarıp iyice sıkalım ve havlu peçeteyle kurulayalım.
Kızgın yağda  patlıcanların hertarafını iyice kızartıp,
fırına koyacağımız tepsimize dizelim.
Diğer tarafta içi hazırlamak için soğanları küp doğrayıp tavaya koyalım
hafif pembeleşince etti  ilave edip iyice kavuralım salça ,tuz ve baharatlarıda katıp bir iki çevirelim
ince kıydığımız maydanozlarıda koyup karıştıralım ve patlıcanların üstte olan kabuklu taraflarını bıçakla çizip
kıymalı içi gerekiği kadar dolduralım (ben içi fazla hazırlamışıtım birazda biber doldurdum)üzerine domates dilimleri ve doğradığımız sarmısakları dizelim.
Diğer bir tarafta 3 su bardağı kaynar suya 3 yemek kaşığı salçayı koyup karıştıralım ve tepsiye gezdirelim yüksek ısıdaki fırında kaynamaya başladıktan sonra 20,25 dk pişirelim,


NOT:
Her fırının ısı ayarı farklı oabilir zamanı kendiniz fırınınıza göre ayarlayınız

24 Haziran 2011 Cuma

Mantarlı Soğanlı Börek

Mantarlı Soğanlı Börek

Malzemeler :


  • 4 Su B. Un
  • 1 Paket Kuru Maya
  • 1 Çay B. Sıvıyağ
  • 1 Yumurta
  • 2 Çorba K. Yoğurt
  • Tuz
  • Su

Hamura Sürmek İçin:

  • 2 Çorba K. Tereyağı

İç Harcı İçin:

  • 1 Paket Şitaki Mantarı
  • 2 Soğan
  • Sıvıyağ
  • Tuz
  • Karabiber
  • Kekik

Üzeri İçin:

  • 1 Yumurta Sarısı


Hazırlanışı

Soğan ve mantarları doğruyoruz. Sıvıyağla birlikte önce soğanları kavurup ardından mantarları ekliyoruz.

Tuz, karabiber ve kekik ekleyip soteledikten sonra altını kapatıp ılımaya bırakıyoruz. Hamuru için, unu geniş bir kabın içine alıp kuru maya ile karıştırıyoruz.

Ortasını açıp sıvıyağ, yumurta, yoğurt, tuz ve biraz su koyuyoruz. Önce sıvıları karıştırıp yavaş yavaş unla karıştırıp kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğuruyoruz.

Mayalanması için dinlendiriyoruz. Hamuru 6 bezeye bölüyoruz. Tereyağını eritiyoruz.
Her bir parçayı tatlı tabağı büyüklüğünde açıp tereyağ sürüyoruz. Hamurları üst üste koyuyoruz. En üstteki hamura yağ sürmüyoruz.

Yağı çekmesini için 10 dakika dinlendiriyoruz. Dinlendikten sonra hamuru bütün olarak büyük bir şekilde açıyoruz. Hamuru 6 ya da 7 ye bölüyoruz.

Geniş kısımlara iç harçtan koyup sarıyoruz. Yağlanmış tepsiye börekleri dizip üzerine yumruta sarısı sürüyoruz.

Biraz daha mayalandırıp önceden ısıtılmış 200 derece fırında kızarana kadar pişiriyoruz.

taart met marsepein

taart met marsepein by zehra50mutfakta
taart met marsepein, a photo by zehra50mutfakta on Flickr.

Amsterdam Oost kermesi icin hazirladigim vanilyali pasta kremasi ile hazirladigim marsepein cicekli yas pasta

taart met marsepein

taart met marsepein by zehra50mutfakta
taart met marsepein, a photo by zehra50mutfakta on Flickr.

Amsterdam oost kermesi icin hazirladigim ici meyveli,cilekli Uzeri marsepein cicekli yas pasta..

Cikolatali Yas pasta,cocholade taart

Amsterdam OOst kermesi icin hazirladigim bol cikolatali findikli yas pasta

bosvruchten taart

bosvruchten taart by zehra50mutfakta
bosvruchten taart, a photo by zehra50mutfakta on Flickr.

amsterdam oost kermesi icin hazirladigim yas pasta

cup cakes

cup cakes by zehra50mutfakta
cup cakes, a photo by zehra50mutfakta on Flickr.

Amsterdam OOst kermesi icin hazirladigim kup kekler...

Amsterdam OOst kermesi icin hazirladigim cup cakes..

cup cakes by zehra50mutfakta
cup cakes, a photo by zehra50mutfakta on Flickr.

amsterdam oost kermesi icin hazirladigim kup kekler,...

Airfryer ile Balzamik Sirkeli Kızarmış Tatlı Havuçlar


Bu tarifimin adını çok sevdim:)))

Kızarmış yeşil domatesler diye bir film vardı ,yazarken o geldi aklıma.Ne hoş bir filmdi...Çekirdek çitleye çitleye izlemek lazım yeniden...

Konuya dönüyorum hemen:) son zamanlarda airfryer sayesinde kızartmaya doyduk ailecek.Özellikle biber kızartması acayip lezzetli oluyor:))) Sarımsaklı yoğurtla,domates sosla doya doya tüketiyoruz yağsız yağsız:)))

Denemelerime tatil biter bitmez devam edeceğim inşallah. Balzamikli havuçlar da inanılmaz lezzetli oldular.

Herkese mutlu mutlu güp güzel bir hafta dilerim.

Buyurun bugünün tarifine,



Balzamik Sirkeli Kızarmış Tatlı Havuçlar




Malzemeler:



2 adet havuç

2 yemek kaşığı balzamik sirke

2 yemek kaşığı zeytinyağı

1 yemek kaşığı tozşeker

1 yemek kaşığı top karabiber

Tuz



Yapılışı:



Havuçların kabuklarını soyup ortadan ikiye uzunlamasına kesip verev şekilde doğruyoruz.

Doğranmış havuçları geniş bir kasenin içinde,sirke,zeytinyağı,şeker,tuz ve karabiberle iyice harmanlıyoruz.

Airfryer sepetine karışımı yerleştirip 200 derecede 8 dakika kadar ara ara karıştırarak ,kontrollü şekilde pişiriyoruz.



AFİYET OLSUN.

SEVGİ DOLU ÖPÜCÜKLER

22 Haziran 2011 Çarşamba

Un Kurabiyesi

Un Kurabiyesi
Malzemeler;250 gr tereyağı veya tereyağı tadında margarin1 su bardağı pudra şekeri1 su bardağı nişastaAldığı kadar un1 paket kabartma tozu
Üzeri için fıstık veya pudra şekeri
Yapılışı;Yağı oda sıcaklığına getirin. Pudra şekerini ağın üzerine eleyin ve krema kıvamını alana dek yoğurun. Nişastayı eleyerek tekrar yoğurun. Öncelikle 1 bardak un ve kabartma tozunu eleyin hamuru yoğurun,

Un Kurabiyesi

Un Kurabiyesi
Malzemeler;250 gr tereyağı veya tereyağı tadında margarin1 su bardağı pudra şekeri1 su bardağı nişastaAldığı kadar un1 paket kabartma tozu
Üzeri için fıstık veya pudra şekeri
Yapılışı;Yağı oda sıcaklığına getirin. Pudra şekerini ağın üzerine eleyin ve krema kıvamını alana dek yoğurun. Nişastayı eleyerek tekrar yoğurun. Öncelikle 1 bardak un ve kabartma tozunu eleyin hamuru yoğurun,

21 Haziran 2011 Salı

Börülceli Patates Salatası

Sıcacık bir Antalya gününden herkese merhabalar,

İstanbul çocuğu olunca,Antalya'da klimasız yaşamak imkansız oluyor...Vantilatör burada sinek kovucu görevi yapıyor sadece:))) varsa yoksa klima:)))

Dün sabah yataktan kalkmaya çalışırken bir anda kalkamadığımı ,kazık gibi olduğumu fark ettim:))

Resmen Robocop olmuştum:)))

Aman Allah'ım ne sağa dönüyorum ne sola,dik duramıyorum,saçlarımı tarayamıyorum,yere düşen bir şeyi alamıyorum,kaplumbağa gibi yürüyorum,hele Emre'yi bisiklete binerken takip etmem  imkansız oluyor ...ben kafamı çevirene kadar o iki tur atıp "nasıldım anneeee" diye soruyor:))) nazarlara geldim burda valla:((

2 gündür acayip mağdurum kısaca ,güleceksiniz şimdi biliyorum ama güneş kremi yerine kas gevşetici krem kullanıyorum of ki of yani:)))

Sonracımaaaa aklım bloğumda ve sizlerde olduğu için sürekli:))yavrumu uyutup,mailleri kontrol edip,kızlara da iki laf atmak için bilgisayarı açıp ,kendimi tarif eklerken buluverdim :)))) Ben sanırım blog bağımlısı olmuşum:)))
Tatilde bile ayrılamıyorum:)))




Gelelim tarife,börülceyi patatesle yakınlaştırma fikrini Aylinciğimden öğrendim. Aslında onun hazırladığı salatanın tadı damağımda kaldı:))
Ben şu an şehre biraz uzakta olduğum için , malzemeler farklı oldu :))) yani kısaca çakma oldu benim salata:)))

Ama bu haliyle de acayip lezzetli oldu ,denemenizi tavsiye ederim:))))



Yoğurt Soslu Börülceli Patates Salatası

Malzemeler:

250 gr.Börülce
3 Adet Patates
4 Adet Kornişon turşu
2 yemek kaşığı mısır

Sos için,
1 diş sarımsak
2 yemek kaşığı yoğurt
2 yemek kaşığı mayonez
1 yemek kaşığı hardal
1 yemek kaşığı limon suyu
tuz


Yapılışı:

Börülceleri yıkayıp,uç kısımlarını kesip,kılıçıkları var ise ayıklayıp 5-6 dakika kadar hafif diri olacak şekilde haşlıyoruz.Haşlandıktan sonra yeşil rengini koruması için buzlu suya sokup çıkarıyoruz. Salata kasesine alıyoruz.
Patatesleri haşlayıp küp küp doğruyoruz.Kornişonu da küp küp doğrayıp,mısırı da ilave ediyoruz.

Sosumuzu ayrı bir kasede hazırlayıp salata malzemelerimizle harmanlayıp servise hazır hale getiriyoruz.

Afiyet Olsun

20 Haziran 2011 Pazartesi

Elmalı Kurabiye


Uzun zamandan beri burnumda tüten elmalı kurabiyeleri geçen hafta pişirdim ve tadına bakmak için ilk gün bir tane ,ikinci gün de, ertesi gün nasıl olmuş acaba diye meraktan 1 tane daha yedim ...(sanki hiç bilmiyorum :)Tamamen meraktan yani yoksa ben kurabiye hiç sevmem desem :) koca bir yalan olur tabiki...Üzeri pudra şekerli kurabiye sevmiyorsanız üzerine file bademde serpiştirebilirsiniz çok şık oluyor gerçekten...


Elmalı Kurabiye

1 paket margarin(250 gram)
1 su bardağından 1 parmak eksik pudra şekeri
1 çay bardağı zeytinyağı(ağır gelirse ayçiçek)
1 yumurta
1 çay bardağı yoğurt
1 paket vanilya
4 /4,5 su bardağı un
İç Malzemesi;
3 adet elma
2 yemek kaşığı şeker
1 su bardağı iri çekilmiş ceviz
1 tatlı kaşığı toz tarçın
Üzeri İçin;
yarım su bardağı pudra şekeri



Öncelikle iç malzemesi için elmaları rendeleyip şeker ile birlikte orta ateşte 4-5 dakika pişirelim.Altını kapatıp ceviz içi ve tarçını ilave edelim ve soğumaya bırakalım.

Un hariç hamur malzemelerini bir kaba alıp unu kontrollü ekleyerek yumuşak bir hamur elde edelim ve üzerini örtüp 15 dakika kadar dinlendirelim.

Un serpiştirdiğimiz tezgaha hamurumuzu yarım santim inceliğinde açalım ve tart kalıpları ile hamuru keselim.Ortasına poğaça yapar gibi iç malzeme koyup kapatalım.Artan hamuru yine un serptiğimiz tezgahta açıp hamuru rulet ile 8 parça üçgene bölelim.(Bu birazda hamurunuzun büyüklüğüne bağlı isterseniz 12 yede bölebilirsiniz)



180 dereceli ön ısılı fırında kurabiyelerimizi hafif pembeleşene kadar pişirelim.Ilınınca üzerine süzgeç ile pudra şekeri eleyelim.






Afiyet Olsun....












TUZLU DİLBER DUDAĞI VE PUDİNGLİ REVANİ

 Merhaba arkadaşlar; güzel güneşli bir gündeyiz nihayet.Mutlu haftalar dileyerek pratik bir milföy tarifi ve haftamızın tatlı geçmesi ümüdiyle de revani tarifimi paylaşmak istiyorum sizlerle:)
Tuzlu dilber dudağı için miföy hamurlarımızı bardakla kesip,aralarına peynir koyup, kapatalım tepsiye dizelim.
Çıkan kenarları da ben ceviz ve şekere bulayıp büküp dilber dudaklrıyla bir tepsiye dizip aynı anda fırında pişirdim harika oldular .Malesef onları resimlemeye yetişemedim.havada tükendiler .:))
GEREKLİ OLANLAR:
(büyük boy borcam tepsiye)
3yumurta
1su bardağı şeker
1su bardağı yoğurt
2 su bardağı un
1su bardağı irmik
1paket kabartma tozu
ŞERBETİ:
5su bardağı şeker
6 su bardağı su
yarım limon (kaynamaya başladıktan 20 dk sonra kapat hızlı ateşte)
kek sıcak şerbet soğuk olacak
ÜZERİNE
1Paket kakaolu puding
tarifteki gibi hazırla
HAZIRLANIŞI:
Kek malzemeleri önce yumurta ve şeker beyazlaşıp köpürene kadar çırpılır, sonra diğer malzemeler katılıp karıştırılır .Yağlanmış tepsiye boşaltılıp.  Orta hararetli fırında pişirilir.
Üzerine hazırlayıp soğuttuğumuz şerbet dökülür.Daha sonrada puding tarifteki gibi pişirilir üzerine sürülür.AFİYETLE:)))

18 Haziran 2011 Cumartesi

:(((((((((((

Benim babam !!.Dağ gibi adamdı, yaslamıştım sırtımı ona...koca çınar ağacıydı sığınmıştım altına.Ne çok güvenmiştim sana cancağızım, ansızın bırakıp gideceğin gelmemişti hiç aklıma.  O yaz seni son görüşümmüş meğer ,son elini öpüşüm, son vedalaşmamızmış .
Ciğer parem, dert ortağım beni dinleyenim, anlayanımdın. Babam çok acı oldu gidişin, bizleri terk edişin .Hiç alışamam demiştim ,duyduğum anda, özlemin çökmüştü içime nasıl dayanacaktım,  bu acı nasıl dinerdi.
Başın sağolsun diyenlere inanmıyordum .ne kadar  kolay söylüyorlar diyede kızıyordum içimden.Tam altı yıl oldu.
Ama daha bugün gibi canım yanıyor, hala çok özlüyorum çooook  ve bu özlem ben ölene kadarda bitmeyecek.
Canım babam ,çiğer parem kabrin nur makamın cennet olsun .

17 Haziran 2011 Cuma

MERHABALAR

MERHABALAR
Öncelikle tüm arkadaşlarımın, dostlarımın, okuyucularımın cumalarını tebrik ediyorum. Mevlam herkese sağlık sıhhat versin. Uzun bir zamandır aranızda yoktum. Rahatsızlığım sebebiyle pc başına geçemedim. Kalbimdeki şikayetler sebebiyle sizlerden uzakta kaldım. Kalbimde kan kaçağı varmış. Ellerimin ayaklarımın şişmesi, ödem oluşması, nefes darlığım hep bu sebebten dolayı imiş biraz kilolu olduğum için kalp gerekli devirleri yapamayınca kalp kapakçığından kan geri kaçıyormuş. Önceleri çok korktum. Hatta kalbime şiir bile yazdım.(KALBİM) Korkmakla iyi olunamıyacağını bildiğim için her sabah düzenli bir şekilde ısırgan çayı içerek tedavime başladım. Ödem atıcı olarakta pısır püskülü ve kiraz sapını kaynatıp günde iki kere içtim. Doktorumun dediklerinide harfiyen uyguladım. Bol bol istirahat ettim. 
Bugün kızım Fatmanur ortaöğretim hayatını yine takdir yine üstün başarı alarak noktaladı. Bizleri çok sevindirdi. Bugün Damla özel sayısında kızımın Gönül Adamı /Yunus Emre yazısı yayınlanınca ayrıca çok sevindim.Kızımla gurur duydum. Sevincimi siz değerli dostlarımla paylaşmak istedim.
Bundan sonra kendimi iyi hissettiğim zamanlarda sizlerle beraber olacağım. 

Sevgi ve Saygılarımla....

16 Haziran 2011 Perşembe

Erişteli Reyhanlı Köfte


Malzemeler :


Köftesi İçin:
  • 300 Gr. Dana Kıyması
  • 150 Gr. Yağlı Kuzu Kıyması
  • 1 Soğan
  • 1 Yumurta
  • 1 Çorba K. Kuru Reyhan
  • Karabiber
  • Tuz
  • Galeta Unu
Eriştesi İçin:
  • 2 Su B. Erişte
  • 3 Domates
  • 3 Diş Sarımsak
  • 2 Çorba K. Tereyağı
  • 1 Tatlı K. Domates Salçası
  • Tuz
  • Su
  • Sıvıyağ
Hazırlanışı
Şekeri geniş ve derin bir tencerenin içine boşaltıyoruz. 6 su bardağı suyu ekliyoruz. 3 limon suyunu sıkıp ekliyoruz.

Kaynayama başlayınca altını kısıyoruz. Gül yapraklarını ayıklayıp temizliyoruz. 30 dakika pişirdikten sonra gül yapraklarını koyuyoruz.

5 dakika daha kaynatıp altını kapatıyoruz. Soğuduktan sonra servis ediyoruz.

Sağlıklı Yaşam(1 ayda 6 kilo'yu nasıl verdim)

Yazı notlarımda sık sık yemek bloğunun bana oldukça kilo aldırdığını ve bu durumdan hiç memnun olmadığımı yazdığımı biliyorsunuz.(1 senede 57’den 67 ye çıktım)

Yaklaşık 3 ay evvel ha gayret diyip sıkı bir rejime girmiştim ama sadece 3 gün sürebildi…Çünkü aslolan şu ki kendinizi diyet moduna çok ittiğinizde ve aç kalarak rejim yaptığınızda aklımız sürekli yemeklerde.Kendim için konuşayım işyerindeyken bile gözümün önünde uçuşan yemekler ve dahası akşam eve gider gitmez yapıcam diyerek bir çok yapıcam deyip yapmadığım şeyin aksine uygulamakta asla geciktirmediğim bol kremalı yağlı yemekler….

Hayatımızda elbetteki kremalı,soslu makarnalar,hatta yağlı yemekler,tatlılar olacak aksi taktirde hayat çekilmez olur bizim için.(bu sözüm bu tarz yemekleri sevmeyenlere değil ama fazla kilosu olan herkes bu saydıklarımı sever hadi itiraf edelim :)

Ancak dengeleyip çok ağır yediğimizde akşam yada ertesi günü çok hafif atlatmayı başarabilmemiz gerekiyor...








Bunları nedenmi yazıyorum.Çünkü ben bilindik bir takım kuralları uygulayıp hiç aç kalmadan 1 ayda 6 kilo vermeyi başardım.Bunun lafını bile geçirmedim blogta çünkü hiç anlamadan gitti kilolarım.Nelermi yaptım maddeliyim:


Bana göre en önemlisi akşam 18:30/19:00 sonrası yemek yememek…
Bu süreç içinde haftai içi eşimle malesefki hiç yemek yemedim.O akşamları 20:00 civarında evde oluyor ve bende hafta içi 23:00 gibi uyuyorum.20:30 gibi yiyeceğim akşam yemeğini tahmin edersinizki o saate kadar eritmem çok zor…Bu sebepten işten eve geldiğimde yemeğimi hemen yiyorum.Yada eve geç gideceksem işyerinde kendime ton balıklı sandviç,salata,yada beyaz peynirli sandviç hazırlıyorum….

Sebzelere Dönüş….(yağ kontrollü pişirim)
Ne yalan söyliyim sebze ile aram hiç yoktur.Ancak 1 ayda o kadar çok sebze yedimki bunun faydasını hem cildimde hemde tartıda fazlası ile gördüm.Sanırım en çok yeşil kabak tükettim.Izgara olarak yada 1 tatlı kaşığı yağ ile yemeğini yaparak yada yada 1 tatlı kaşığı yağ ile 1 kabağı rendeleyip soteleyerek içine 2 yumurta kırdım…zeytinyağlı fasülyeyi sadece 1 çorba kaşığı zeytinyağı ile pişirdim mesela …Sebze yemeklerinde önemli olan ne pişirdiğin değil içine ne kadar yağ ilave ettiğin!!!




Misafir ağırlayacaksanız özelikle zeytinyağlı yemeklere piştikten sonra 1 çorba kaşığı daha zeytinyağı ilavesi yapabilirsiniz....

Artık altın kaymaklı yoğurt ve beyaz ekmek yemiyorum,günde en az 2,5-3 litre su içiyorum!

Light yoğurt ve sütler sağlıksızdır tezini kafanızdan atın bence..Sadece yağı alınmış ürünlerdir onlar.Bu anlamda gün içinde 125 gram veya 200 gramlık küçük paketteki light yoğurtları yedim çoğu zaman ana öğün yada içine yulaf ezmesi ve elma doğrayarak ara öğün yaptım.

Kırmızı etli yemeklere yağ ilave etmiyorum. Etin görünen yağlarını temizleyip yağsız tavada pişiriyorum!











Kahvaltı olmazsa olmaz!!!

İşyerinin yapısının müsaitliği sebebi ile ben kahvaltımı burada yapıyorum.Genellikle resimde görülen gibi 2 dilim kepek ekmeği(uno denge!),bahçıvan light beyaz peynir, salatalık, domates, biber,3 zeytin ve 1 ttalı kaşığı mavi yeşil çilek reçeli ile kahvaltımı yapıyorum.Bazen listeye 1 yumurtada eklediğim oluyor.Sizin işyeriniz buna müsait değilse 2 dilim uno denge ekmeğinin arasına beyaz peynir domates,roka vs ilave edip tüketebilirsiniz.Yada yağsız sütle nesfit tüketin veya eti yulaf ezmesini light yoğurtla karıştırın ....ama mutlaka bir şeyler yiyin…

Eğer işyerinde öğle yemeğinde tavuk veya köfte varsa 3 köfte,yada tavuk yanına bol salata(yağ ilavesiz)yukarıda bahsettiğim light yoğurt ve mutlaka 1 dilim uno denge ekmeğimi yiyorum.Ekmeksiz bir öğün benim için mümkün değil!















Örnek Menü
Sabah
Kahvaltısız Olmaz Başlığında…

11 :00’de
3 adet altınbaşak bisküvi,2 salatalık vs…

Öğle:
Bol salata,1 dilim ekmek,150 gram kadar light yoğurt ve 1 tabak az yağlı sebze yemeği veya tavuk veya köfte….

15:30
1 elma,4 kayısı,yulaf ezmesi,bir kase nesfit ,vs vs vs..

Akşam(en geç 19:00 ‘da)
Öğle menüsünün aynısı.ama öğlen et yediysek akşam sebze yemeye dikkat ediyoruz.Uygun yemek yoksa problem değil 2 domatesi doğrayın 1 tatlı kaşığı zeytinyağında 1 veya 2 yumurta ilavesi ile menemen yapın,yada yeşil kabağı rendeleyin içine yumurta kırın bol dereotu ekleyin,yada bol yaz sebzeleri ile kendize salata hazırlayın hatta üzerine sarımsaklı yoğurt sos dökün ve yanında mutlaka 1 dilim ekmek tüketin.

Akşam çok acıkırsanız 1 dilim karpuz,10 erik ,3 kayısı ,20 kiraz vs tüketebilirsiniz.

Haftada 1 veya 2 kere olmak şartı ile.Canınız tatlımı çekti yiyin ama ölçülü..(1 kase sütlaç,2 dilim baklava,3 top dondurma, vs)

Hafta sonları daha esnek bir menü.Sabah sucuklu yumurta dahil(3 dilim sucuk 1 yumurta düşecek şekilde)mükellef kahvaltı,öğlen hafif bir şeyler(geç kahvaltı yapacaksanız öğleni es geçebilirsiniz),akşam ızgara balık ,salata ,1 dilim ekmek,yada 1 tabak bol domatesli makarna ve salata veya 1 küçük boy pizza ve bol salata,İskender yiyecekseniz 1 porsiyon az pideli ve tereyağ ilavesiz yiyin mesela….

Yaptığınız kurabiyelerden günde 1 adet,keklerden 1 ince dilim yiyebilirsiziz(ara öğün yapın ama her gün değil tabi :)

Özel bir yemek yaptığınızda az yağlı yapmaya dikkat edin .Kaşar rendeliyorsanız ektra kalori olduğunu unutmayın mümkünse kendi tarafınıza serpmeyin!Dışarıda yiyorsanız az yağlı olduğuna inandığınız şeyler tüketin.

Şekeriz çay,kahve,soda,diet cola vs serbest,ben tuz kullanıyorum ve tuzsuz yemek yiyemem siz azaltabiliyorsanız ne mutlu size:)








Ayrıca bu dönemde mümkünse asansör kullanmayın,hareketli olun.... haftada en az 3 kere 45 yada 1 saat tempolu yürümeye özen gösterin :) Hatta cam silin,ütü yapın! Ne bilim benim gibi eve yardımcı bayan alıyorsanız artık almayın ve işleri siz yapın ve o parayla kendinize cici kıyafetler alın:)


Not:Ben ne diyet uzmanıyım ne de bilirkişiyim :) Lütfen yorumlarınızı buna göre yapın….Ben bunları uyguladım ve 1 ayda toplam 6 kilo verdim ve devam ediyorum.Facebook hesabımda bunu paylaştığımda çok ilgi gördüğü için bu postu yazdım, yardımcı olabildimse ne mutlu bana….





Bu arada 67,2 den 61,1 'e indim merak edenleriniz olabilir :)




işyerindeki ışık yetersizliğinden resimler pek fena:)))






15 Haziran 2011 Çarşamba

PİŞMANİYE KAPLI RULO PASTA


GEREKLİ OLANLAR:
KEK İÇİN:
(Büyük fırın tepsisine)
4 yumurta
1su bardağı şeker
1su bardağı un
1paket vanilya
1paket kabartma tozu
KREMA İÇİN:
4 su bardağı süt
5yemek kaşığı şeker
6yemek kaşığı un
1paket vanilya
2yemek kaşığı margarin(soğuduktan sonra konulacak)
2 yemek kaşığı kakao
2 yemek kaşığı kahvaltılık çikolata(kakao ve çikolata üst kremasına katılacak
ÜZERİNE
Bir kutu pişmaniye
KEKİN  HAZIRLANIŞI:
Kek hazırlayacağımız kabımızda yumurta ve şekeri beyazlaşıp köpürene kadar çırpalım
diğer bütün malzemeleri katıp iyice karıştıralım
 tepsiye pişirme kağıdı serip (ben yağlıyorum)kek hamurunu boşaltıp
her tarafın eşit olması için tepsiyi bir iki sallayalım
orta hararetteki fırınımızda pişirelim
KREMANIN HAZIRLANIŞI:
Tencereye süt,şeker,unu koyup kaynayana kadar karıştıralım
kaynadıktan sonra bir iki dk daha kaynatıp ocaktan alalım
vanilyayı ilave edelim
kremayı ikiye ayıralım içine süreceğimizi biraz fazla ayırabiliriz
krema iyice soğuduktan sonra içine süreceğimize 1kaşık margarin katıp mikserle 5dk çırpalım
üzerine süreceğimiz kremayıda iyice soğuduktan sonra kakao ve çikolatayı ve 1 kaşık margarini katıp 5 dk mikserle çırpalım
RULONUN HAZIRLANIŞI
Pişen kekin üzerine beyaz kremadan sürüp yağlı kağıttan ayırıp rulo yapalım
servis yapacağımız tepsiye alıp üzerine kakaolu kremayı düzgünce hertarafına eşit sürelim
en son servis yapacağımız zaman pastanın üzerini pişmaniyeyle kaplayalım
NOT:pişmaniyeyi önceden sererseniz eriyip yumuşuyor.

Elmalı Fındıklı Kek


Her zaman diyorum iyi ki bu bloğu açmışım...

Yatıp kalkıp şükrediyorum kendim için ne iyi bir şey yapmışım,aferin Zeynep diyorum,kendimden bir makas alıyorum:)

Nereden çıktı şimdi derseniz eğerrrr ,yemek pişirmek konusunda ilerlediğim kadar ,acayip güzel bir arkadaş grubuna da girmiş oldum "Zeyneple" sayesinde...

Bir sürü blogcan kardeşim,blogcan ablam var artık...Onları görünce gözlerim parlıyor inanın,hepsini acayip seviyorum ve özlüyorum:) Bir aradayken herşeyi unutuyoruz...Üzüntümüzü ,sevincimizi herşeyimizi beraberce yaşıyoruz artık. Bir telefonla ,bir maille anında toplaşabiliyoruz,kalplerimiz birlikte atıyor o an sanki...


Kardeşlerimizden biri Ankara'ya taşınıyor mesela...ama bu bizim için hiç problem bile değil ki...atlar gideriz diyoruz,atlar gelirsin ...ayrılmayız ki diyoruz...

Mühim olan atları bulabilmemiz sen üzülme diyoruz dermişimmm:))))

Hafta sonu da Ayşenim'e süpriz parti konseptli bir piknikte toplaştık yine...Ona süpriz yapacağız diye zıplaya zıplaya giderken meğer bende parti çocuğuymuşum da haberim yokmuşşş:)))

Beraberce Meltemciğimizin hazırladığı siyah beyaz pastamızla doğum günümüzü kutlayıp ,yağan yağmura rağmen biz güneş varmışçasına eğlendik durduk bütün gün...

Öğrendim ki yemek bloggerlarının pikniğine gidecekseniz eğer 3 gün önceden bir şey yemeyin mümkünse:))) çünkü pikniğe değil yemek cennetine gidiyorsunuz resmen:) Neler yedik neler:)


İyi ki bu bloğu açmışım demekle haksız mıyım sizce:)) Eminim daha bir sürü iyi insan girecek hayatımıza ve daha nice güzel günler yaşayacağız hep birlikte...

Konuyu bağlamak gerekiyor farkındayım:))))

Evettt aşağıdaki kek de blogcan bacılarım için hazırlandı ,onaylandı ve şimdi sizlerin huzurlarınızda:)))



ELMALI FINDIKLI KEK


MALZEMELER:

3 Adet yumurta

1 Su bardağı tozşeker

1 paket vanilya

1 Paket kabartma tozu

1 Çay kaşığı tarçın

½ çay kaşığı zencefil tozu

1/2 su bardağı kırık fındık

1,5 Çay bardağı ayçiçek yağı

3 Adet kırmızı elma

Aldığı kadar un

süslemek için , pudraşekeri


YAPILIŞI:

Yumurtaları ve şekeri iyice çırpıyoruz.

Sıvıyağı da ilave edip çırpmaya devam ediyoruz.

Kabartma tozunu, vanilyayı,tarçını,zencefili ve fındığı ilave edip karıştıralım.

2 adet elmanın kabuklarını soyup kek harcımıza rendeleyelim.

Yavaş yavaş unu ilave edip karıştıralım.

Harcımızı yağlanmış unlanmış kek kalıbımıza döküp,diğer elmanın kabuklarını soyup ince ince dilimleyip kek hamurumuzun üzerine dizelim.

Önceden ısıtılmış 160 derece fırında pişmeye bırakalım.

Piştikten sonra pudra şekeri ile süsleyebilirsiniz.


AFİYET BAL OLSUN.



Not: Bir süre sıcak kumlardan soğuk sulara atlayacağım için çok sık güncelleyemeyebilirim bloğumu:)
Beni ösleyin tamam mııı:))) Zeylül Kaçar:)

TERBİYELİ MERCİMEK ÇORBASI / ÇEŞMİNİGAR ÇORBASI

Mercimek çorbasının tahtını ancak sütlü/terbiyeli mercimek çorbası sallayabilir....

Dün blogları dolaşırken sevgili rumma'da gördüm bu tarifi oda sofra dergisinden almış. Herşeyden evvel ismi çok hoş geldi bu çorbanın bana.Malzemelere bakıncada aaa bu bizim mercimek çorbasının sütlü/terbiyeli hali dememek imkansız.Lezzeti güzel ama normal mercimek çorbasına göre biraz daha ağır ve içindeki süt oldukça hissedilir cinsten..

Ben kendi yaptığım ölçüleri vereceğim çünkü normal tarifte kullanılan yağ 2 çorba kaşığı kadar margarin ,2 yumurta sarısı ve +1 yemek kaşığı daha tereyağ içeriyor.Siz orjinalini denemek isterseniz buyrun....



Çeşminigar Çorbası

1 su bardağı kırmızı mercimek

5 su bardağı su(veya tavuksuyu)

1 su bardağı süt

1 çorba kaşığı sıvıyağ

1 adet iri kurusoğan

1 tatlı kaşığı un

1 yumurta sarısı

çeyrek limon suyu

1 çay kaşığı tuz

Üzeri İçin

Kızarmış ekmek

Kırmızı pul biber

Tencereye sıvıyağ ve küp doğranmış soğanı ilave edip soğanlar pembeleşene kadar kavuralım. Pembeleşen soğanlara unu ilave edip biraz sararınca kırmızı mercimeği de koyalım bir iki çevirip suyunu ilave edelim ve yaklaşık 10 dakika mercimekler eriyene kadar pişirelim.



Mercimekler ezildiğinde çorbayı blenderden geçirelim ve çorbayı tekrar ateşe koyalım.1 su bardağı süt ve iyice çırptığımız yumurta sarısı ve limon suyunu ilave edelim.Kaynamaya başladığında altını kapatıp tuzunu ayarlayalım. Üzerine tereyağda pul biberi yakarak koyabileceğiniz gibi sadece pul biber ve kızarmış ekmeklede servis edebilirsiniz..


Afiyet Olsun..


Not:Çorbaya süt veya yoğurt eklendiğinde kesilmemesi için tuz en son eklenir.Bir diğer önemli konuda bir taşım kaynatılıp ocağın altı kapatılır yoksa çorbamız yine kesilebilir.



14 Haziran 2011 Salı

Kaymaklı Kırma Börek (Eskişehir Yemekleri)

Kaymaklı Kırma Börek (Eskişehir Yemekleri)

Malzemeler :


  • 4 Yufka
  • 400 Gr. Lor Peyniri
  • 1 Kase Yoğurt
  • 2 Yumurta
  • 1 Çay B. Sıvıyağ
  • 200 Gr. Kaymak

Üzeri İçin:

  • Çörekotu




Hazırlanışı
Yufkayı açıyoruz. Üzerine lor peyniri serpip alt kısımdan başlayarak büzüyoruz. Kenarlarından tutup öne doğru büküp yağlanmış fırın tepsisine koyuyoruz.

Bir kaseye yoğurt, sıvıyağ, kaymak, 2 yumurta koyup çırpa teli ile çırpıyoruz. Yoğurt sosu böreğin üzerine sürüp iyice yediriyoruz.

Böreğin sosunu çekmesi için 20 dakika dinlendiriyoruz. Üzerine çörekotu serpip önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarana kadar pişiriyoruz.

13 Haziran 2011 Pazartesi

Cevizli Dondurmalı Kadayıf Tatlısı

Cevizli Dondurmalı Kadayıf Tatlısı

Malzemeler :


  • 250 Gr. Kafayıf
  • 1 Su B. Ceviz
  • 2 Çorba K. Tereyağı
  • 1 Tatlı K. Tarçın
  • 1 Su B. Toz Şeker

Kreması İçin:

  • 1 Lt. Süt
  • 1 Su B. Toz Şeker
  • 3 Çorba K. Un
  • 2 Çorba K. Nişasta
  • 1 Yumurta Sarısı
  • 1 Çorba K. Labne Peyniri
  • 1 Paket Damla Sakızı

Üzeri İçin:

  • Çilek
  • Dondurma


Hazırlanışı

Kadayıfları doğruyoruz. Kreması için, tencereye, süt, un ve nişasta koyup ocağın üzerine koymadan çırpma teli ile karıştırıyoruz. Sonra ocağın üzerine alıp şekerin birazını ayırıp geri kalanı ilave ediyoruz.

Şekerin ayırdığımız kısmını damla sakızı ile ayrı bir yere alıp dövüyoruz ve kremaya ilave ediyoruz.

Pişmeye yakın yumurta sarısı ekliyoruz. Piştikten sonra labne peyniri koyup karıştırıyoruz. Doğranmış kadayıfı, tereyağı ile kavuruyoruz.

Şeker, kırılmış ceviz ve tarçın ekleyip iyice kavurduktan sonra altını kapatıyoruz. Tatlı kaselerinin tabanına kadayıf üzerine krema ve üzerine biraz daha kadayıf koyuyoruz.

Soğuduktan sonra üzerini dondurma ve çilek ile süsleyip servis ediyoruz.