31 Temmuz 2011 Pazar

Tarçınlı&Karanfilli Meyve Suyu(komposto)

Ah erik tam fotoğrafı çekerken ne iyi ettinde bardağa cumburlop düşüverdin :)))




Yine ismi ne olsunki bunun diye uzun uzun düşündüğüm bir tarif:)Aslında şöyle kallavi bir şekilde Serinletici Ramazan Şerbeti veya Şifa Kaynağı Kompostosu gibi başlıklar atmak istiyorum ama boyumdan büyük başlıkları! ben pek sevmiyorum nedense...

Hepimiz evde erik ve vişne suyu yaparızya yapmayın artık:)Bir kere bu şekilde deneyin eminim klasik şeker ,su ve meyve biürleşiminden oluşan kompostaları bir kenara bırakacaksınız.




Hayırlı Ramazanlar hepimize,Allah hepimize güç kuvvet versin...



Tarçınlı&Karanfilli Meyve Suyu



1 kilo kırmızı erik
Yarım kilo vişne

2,5 su bardağı şeker(damak zevkinize kalmış )

3 litre su

2 adet çubuk tarçın

fındık büyüklüğünde zencefil

7-8 adet karanfil








Büyükçe bir tencereye su ve yıkanmış meyveleri koyup kaynatalım.Meyveler çatlamaya başladığında suyun içine baharatları ve şekeri ilave edip beş dakika daha kaynatıp altını kapatalım.



Teneceremizi bir kenarda soğumaya bırakalım.Soğuyan meyve suyumuzu kevgirden geçirip şişelere dolduralım.dilersek şişlerin içine çubuk tarçınıda atabiliriz.Buzdolabında 5 gün saklayabilirsiniz.




Afiyet Olsun...


Hayırlı Ramazanlar Türkiye...

Hayırlı Ramazanlar Türkiye...Uzun süren bloggerların sessizliğinden sonra (ben dahil) özellikle Ramazan'da daha çok tarif  ekleyen arkadaşlar dahil hep birlikte bol tarifli, bol lezzetli sabırlı bir Ramazan diliyorum...Yaz sıcakları dolayısıyla giremediğim mutfağımdan inşallah bu Ramazan hepimiz için güzel tarifler çıkar temennisindeyim. Çünkü hala sıcaklar devam ediyor ve benim salata, çorba,

RAMAZAN GÜLLAÇSIZ OLMAZ

Ramazan Güllacı

Malzemeler :

  • 10 Yaprak Güllaç
  • 2,5 Lt. Süt
  • 2,5 Su B. Toz Şeker
  • 1 Su B. Pudra Şekeri
  • 1 Su B. Hindistan Cevizi
  • 1 Su B. File Badem
  • Yeşil Fıstık
  • Kiraz Şekerlemesi
  • Gül Suyu
Hazırlanışı

Sütü tencereye alın. Toz şekeri ilave edin. Tahta kaşıkla karıştırın. Ilıktan biraz daha sıcak olunca altını kapatın. Parmağınızı yakmamalı. Çay bardağının çeyreği kadar gül suyu ekleyerek karıştırın. Güllaç yaprağının parlak tarafı üste bakacak şekilde yuvarlak tepsiye yerleştirin.

1 tane yaprağı zemine koyduktan sonra kepçeyle sütü üzerine gezdirin. Her yaprağın üzerine sütü gezdirin. 4 kat yerleştirdikten sonra pudra şekeri, hindistan cevizi ve file badem serpin. Üzerine 3 kat yaprak daha yerleştirin. Her katın arasına sütü gezdirin.

Tekrar hindistan cevizi, file badem ve pudra şekeri serpin. Son 3 katı da aralarına süt dökerek yerleştirin.

Her katı yerleştirdikten sonra elinizle hafifçe bastırın. Kalan pudra şekerini en üste serpin. Üzerine sütlü karışımın kalanını dökün. Üzerini nar tanesi ve kiraz şekerlemesiyle süsleyebilirsiniz.

GÜLLAÇ TARİFİNİN VİDEOLU ANLATIMI

RAMAZAN- I ŞERİFİNİZ HAYIRLI OLSUN CANLARIM

 Bir haftalık kaçamak AKÇAY tatili yaptım canlarım....Çok iyi geldi bu tatil bana gezdim ,gördüm ,yedim ,içtim.hııı dinlendinmi bari diyeceksiniz amaaa malesef çook yoruldum eeee yorgunluğun adını gezme koymuşlar (annemin lafıdır):)) olsun evimde dinlenirim bol bol
Çok dolu dolu geçirdik günlerimizi .Hergün denize gittik.biz hem deniz hem kaplıca tatili yapık .Önce denize sonra kaplıcaya gidiyorduk nasıl şeyse :)) önce soğuk sonra sıcak su bana iyi geliyordu...
yat gezisine katıldık gençlere göre güzeldi bana göre fena değil ben gördüğüm yerleri çok beğendim CUNDA
ADASINAgittikçok güzeldi çokta sıcaktı hele birde bizim gibi serin yerlerdeen gelen insanlar için .....
neyse bakın dostlar nereleri gezdim ...
yat gezisinde mola verilen adalarda denize girildi tabiki benim atlamaya cesaretim yoktu oğluşum tadını çıkardı
(bu arada adaya ilk çıkan kendisi olmak isteyince ayağına deniz kestanesi battı cancağızımın arkasından gelenlere dikkatli olun diyen kendisi oldu)
 en son durak CUNDA ADASIydı orada herkese 30 dk lık süre verildi
bayıldım adaya daha öncede görmüştüm ama sanki ilk defa görüyormuşum gibi heyecanlandım eski daracık sokaklar tarih kokan evler kimler geldi kimler geçti kim bilir buralardan. 
 ilgimi çeken bir vitrin !!amanın one... envay çeşit zeytin yağı şişeler hepsi birbirinden güzel hemen girip gitar şeklinde olanın fiyatını sordum ama malesef satlık değillermiş....


zeytin çeşitleri ve zeytin yağından elde edilen ürünler

 şifalı bitkilerden sabunlar bize gerekli olanlardan aldık

dönüşte GÜRE  kaplıcaları 
şeytan sofrasında güneşin batışını seyrettik ordan dönüşte ENTUR kaplıcalarına gittik falan....filan....
(bu resim oğluma aittir)

Hosgeldin Ya Sehr-i Ramazan...

"Bereket ayı olan Ramazan ayı size geldi. Bu ayda Allah sizi kuşatıp rahmetini indirir, hatâları siler, bu ayda yapılan duaları kabul eder. Allâhü Teâlâ bu ayda sizin hayırda (birbirinize imrenip) yarışmanıza bakar ve sizinle meleklerine karşı iftihar eder, öyleyse Allah'a hayır amellerinizi takdim ediniz."
(Hadîs-i Şerit et-Tergîb ve't-Temib)

"Allâhü Teâlâ göklerin ve yeryüzünün konuşmalarına izin verseydi, şüphesiz onlar, Ramazan ayında oruç tutanları cennetle müjdelerlerdi." (Hadîs-i Şerîf, Sahîh-i Müslim)

"Oruç, (sadece) yemeyi ve içmeyi terk etmekten ibaret değildir. Gerçek oruç, boş, fâidesiz ve çirkin sözleri terk ederek tutulan oruçtur." (Hadîs-i Şerif, Beyhakî, Sünen-i Kübrâ)

29 Temmuz 2011 Cuma

GALETA UNLU POĞAÇA

galeta unlu poğaça 1

Yazın sıcakta insan can sıkıntısından ne yapacağını bilemiyor. Ben de bloglarda dolaşırken canımın kurabiye istediğini fark ettim ve hemen işe koyuldum. Sevgili Seval ablamın sitesinde görüp denemek için not aldığım harika galeta unlu tarifi denemeye karar verdim. Sonuç 10 numara. Artık garantili tarifler arasına girdi.

Malzemeler:
250 gr margarin
1/2 su bardağı yoğurt
1/2 su bardağı sıvıyağ
1 pk kabartma tozu
tuz
aldığı kadar un

içi için
peynirli maydonozlu harç (Siz istediğiniz her türlü harcı kullanabilirsiniz.)

Bulamak için; galeta unu

galeta unlu poğaça

yapılışı:

Tüm malzemeyi karıştırıp yumuşak ele yapışmayan bir hamur elde edin. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp iç harçdan koyarak yuvarlayın galeta ununa bulayıp fırın kağıdı serili tepsiye dizerek önceden ısıtılmış fırında pişirin. Afiyet olsun..

Aslan Gözü Helvası

Aslan Gözü Helvası

Malzemeler :


  • 4 Su B. Süt
  • 2 Su B. Pirinç Unu
  • 1 Su B. Toz Şeker
  • 1 Su B. Bal
  • 2 Çorba K. Tereyağı

Üzeri İçin:

  • Kaymak
  • Badem




Hazırlanışı

Sütü ve şekeri bir tencereye alın ve kaynatın. Balı da kaseye alarak buharda ben mari usulü ısıtın. Helvayı yapacağını tencereyi de ocağa alın. Bu tencere geniş ve derin olmalı. Tereyağını bu tencerede eritin. Eriyince üzerine pirinç ununu dökün. Tahta kaşıkla karıştırarak kavurun.

Süt kaynamaya başlayınca helvanın tenceresine karıştırarak ilave edin. Eriyen balı da yine karıştırarak tencereye ekleyin. Tencerenin altını kısın ve karıştırarak pişirin. Altını kapatın ve bakır tepsiye alın ve düzeltin. Soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra bıçakla dilimleyin. Her dilimin üzerine bir parça kaymak ve kaymağın üzerine de birer badem koyarak süsleyin.

YOĞURTLU KURU PATLICAN

patlıcan borani

Yazın cayır cayır yakan sıcağında yoğurtlu yemekler herhalde herkesin göz bebeği. Kış için yaptığım kuru patlıcanlarımı daha yeni yayınlama fırsatı buldum.
Tadı enfes bu yılda yine patlıcanlar, domatesler, kabaklar ve biberler kuruyacak kış için.
Siz de sarımsak yoğurtlu yemekleri sevenlerdenseniz bu tarifi de deneyin derim.

Malzemeler:

1 kase kurutulmuş patlıcan
1 adet kuru soğan
1 adet domates
250 gr. Kıyma (koymaya da bilirsiniz.)
2 kaşık bulgur
1 bardak su
Tuz,karabiber,sıvıyağ

Üzeri için:
Sarımsaklı yoğurt

patlıcan borani kolaj

Yapılışı:

1- İlk olarak patlıcanlarımızıkaynar suda yumuşayana kadar haşlıyoruz. Haşlanan patlıcanları süzüp küçük küçük doğruyoruz ve bir kenara alıyoruz.

2-
Tenceremize sıvıyağı koyup küp küp doğradığımız soğanlarımızı pembeleşene kadar kavuruyoruz ve üzerine kıymayı da ekleyip kavurma işlemine devam ediyoruz.

3-
Kavrulan kıyma ve soğanın üzerine patlıcanları ilave edip patlıcanları da yağda hafif kavuruyoruz.

4-
Kabukları soyulan domatesleri ve bulguru da patlıcanların üzerine ekleyip tuzunu , karabiberini ve 1 bardak ta suyu ilave edip tencerenin ağzını kapatıp kısık ateşte pişiriyoruz.

5-
Pişen patlıcanlarımızı ocaktan alıp servis yaparken üzerine sarımsaklı yoğurt ilave ediyoruz.

6- AFİYET OLSUN…

28 Temmuz 2011 Perşembe

Nuriye Hanım Tatlısı


Malzemeler :

  • 1 Pk. Tost Ekmeği
  • 100 Gr. Tereyağı
Muhallebisi İçin:
  • 3 Su B. Süt
  • 3 Çorba K. Nişasta
  • 4 Çorba K. Toz Şeker
  • 1 Limon Kabuğu Rendesi
Kıvamını Ayarlamak İçin:
  • 1 Pk. Krema
Şerbeti İçin:
  • 1.5 Su B. Şeker
  • 1.5 Su B. Su
Üzeri İçin:
  • Antep Fıstığı



Yapılışı

Tost ekmekleri kenarları kesilip çıkartıp robota vuruyoruz. Toz olmuş ekmekle eritilmiş tereyağını karıştırıyoruz. Muhallebisi için, süt, nişasta, şeker ve limon kabuğu rendesini bir tencereye koyup pişiriyoruz.

Muhallebimiz soğuduktan sonra içine kremamızı döküp karıştrıyoruz. Kremamımızı bir borcamın alt tabanına döküyoruz. Üzerine ekmeğimizi seriyoruz. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarana kadar pişiriyoruz.

Şerbet malzemelerini bir tencerenin içine alıp pişiriyoruz. Tatlımızın ilk sıcağı çıktıktan sonra üzerine sıcak şerbetimizi döküyoruz. Şerbetli tatlımızı biraz ılıdıktan sonra üzerini toz antep fıstığı ile süslüyoruz.

27 Temmuz 2011 Çarşamba

Yağsız Pastane Keki/Su Keki/Şifon Kek


Çok İsimli Az Malzemeli Kek.....


Evdesiniz kek yapmanız lazım ama evde ne yağ ne süt nede yoğurt var!...(tamam kabul fazla abarttım :))

Yada hani şu pastanelerde minik baton veya yuvarlak kalıplarda satılan kekleri evde denemek istediniz.İşte bu kek yağsız,süngerimsi yapısı ile tamda pastane keki.Ben bu keki eskiden beri severim ama eşim mesafeli durdu ve değişik diyebildi sadece :)


Bu sıcaklarda hafif bir kekim olsun diyorsanız bence en az 1 kere deneyin.Ev ahalisi fazla hafif bulursa:)sizde benim gibi üzerine nutella sürüp koca keki 1 günde bitirtebilirsiniz. Deneyeceklerin şimiden ellerine sağlık...



Yağsız Pastane Keki/Su Keki/Şifon Kek


4 yumurta

1,5 su bardağı şeker

1 su bardağı soğuk su

1 paket vanilya

1 paket kabartma tozu

aldığı kadar un(2,5 bardak)


ek malzeme arzuya göre

fındık,üzüm,damla çikolata....





Yumurta ve şekeri yumurtalar bembeyaz olana kadar çırpıyoruz.İçine soğuk su ekleyip çırpmaya devam ediyoruz.en son Elenmiş un,kabartma tozu ve vanilya ekleyip biraz daha karıştırıyoruz.İçine ekleme yapacaksak(damla çikolata,üzüm vs)malzemeleri hafif una bulayıp kekin içine karıştırıyoruz.


Hamuru yağlayıp unladığımız kalıba döküp 180 derece ön ısılı fırında üzeri kızarana kadar pişiriyoruz(yaklaşık 30 dakika)


Not:Aslında pastaneler bildiğiniz gibi bu keklere ovaleks ilave ediyorlar.Ovaleks kekin hem daha çok kabarıp yumuşak kalmasını hemde dahah uzun raf ömrü olmasını sağlıyor.Evde kullanıyorsanız sizde 1 tatlı kaşığı kadar ekleyebilirsiniz.Ben eklemedim.


Not: Bu kek ile ilgili yorumlarda yazdıklarım pek okunmuyor  burayada ekliyorum.Öncelikle   bu tür kek ,revani vs gibi tatlı türlerini asla camı kalın olan ve içini pişirmeyen borcamda denemeyin!

Şeker oranı bence tam, ancak tatlı sevmiyorsanız siz biraz azaltın.

Unutmayın pastane kekleri zaten kuru olur vede buda yağsız bir kek pandispanya gibi mesela ...

25 Temmuz 2011 Pazartesi

Pasa Tatlisi

Pasa tatlisi
Bu tatliyi sevgili Aysenin Ikizlerinannesi nin blogunda gorup denemistim gercekten de cok guzel ve pratik bir tarif herkese tavsiye ederim..Ama Kullandigim kekler tam ayni degil hollandada eierplatzchen ayni degil benim bulabildiklerim iri ve yumusak almanyada satilanlar gayet minik ve sert kedi dili biskuvi ayarinda...
Gelelim tarife;;
Pasa tatlisi
Malzemeler: 2 paket eieren koekjes(iri yumurtali kekcikler)
250 gr mascarpone peyniri
2 kutu kutu krema ( slagroom 200 gr olanlardan)
2 adet krema sertlestirici( klop-fix)
2 yemek kasigi seker
2 adet vanilya
200-300 gr hindistan cevizi
2 su bardagi sut
2 paket mandalina kompostosu
HAZIRLANISI:
Kutu kremalara seker ve vanilya ilave edilip krema sertlestirici de eklenerek mikserle cirpilir guzel koyu bir kivam aldiginda mascarpine de ilave edilip karistirilir..Daha sonra kekler teker teker alinip icine kremadan surulup uzerine de suyu suzulen komposto mandalinadan konur diger kek uzerine kapatilip sute batirilir alt ve ust kisimlar guzelce islatilip sutun icinden cikarilir hindistan cevizine bulanipo buzdolabinda bekletilir..
Ertesi gunu servis edilir..Afiyet olsun...
NOT: Almanayada satilan biskuviler cok kucuk ve sert o yuzden 1 gun bekletmek gerekiyor ki yumusayip guzel bir lezzet alsin benim hollandada bulabildiklerim yumusak zaten 1 gun bekletmeye gerek yok 5-6 saat yeterli...




Pasa tatlisi malz
pasa tatlisi

Havuçlu Büskivili Toplar- Yalancı cezerye


Kardeşim,  Oğuz'un her doğum gününde havuçlu topları yapar ve Oğuz'un o sene içinde çekilmiş bir fotoğrafının çıktısını alır, keser, kürdanlara yapıştırır ve toplara takar. Valla hiç de üşenmez. Görüntü çok hoş oluyor. Ben ayrıca o kürdanı da saklıyorum. Belki başka saklayanlarda vardır. Sizlere doğum günleri için güzel bir alternatif.

Havuçlu Topların tarifine gelirsek:

Malzemeler:
  • 2 paket peti bör bisküvi
  • 1 kilo havuç (rendelenmiş)
  • 1 su bardağı şeker
  • Yarım bardak ceviz vaya fındık (isterseniz koymayabilirsiniz)
  • Üstüne pasta süsü veya Hindistan cevizi 
Yapılışı:

1. Havuçları rendeleyip teflon tava da şeker ile hafif kavuruyoruz. Havuçlar sıcak iken küçük küçük kırdığımız bisküvileri ekliyoruz.
2. Ardından kırılmış ceviz veya fındıkları ilave ediyoruz.  Bu karışımdan avucumuzda küçük küçük toplar yapıyoruz.
3. Topçuklarımızı içi hindistan cevizi veya pasta süsü ile dolu olan bir kaba atıp orada üstü kaplanana kadar yuvarlıyoruz.
4. Buzdolabında soğutuyoruz. Servis yaparken buzdolabından erken çıkarmayın. Yumuşarlar.

24 Temmuz 2011 Pazar

Profiterol

Profiterol herkes gibi benimde çok sevdiğim tatlılardan biri...Yapımı zor olmayan ancak sabır gerektiren bir tatlı olduğu kesin.Hem hamurun pişme ve soğutma aşamaları hemde çift krema pişirilmesi ile 3-4 aşamalı bir tatlı olduğu için senede 3-4 kereden fazla yapmam açıkçası.



Şimdiye kadar hep (yaklaşık 10 yıldır)sofra dergisinin tarifi ile uygulardım.Yada dr oetker'in kutuda satılanından alırdım.Kutuda satılanlara karşı acaba alsam nasıl olur diye endişeniz olanlar varsa şöyle söyliyimki hamurunun kabarmaması gibi bir sorunu asla olmadı bende şimdiye kadar!







Aşağıdaki tarif ise hünerli bayanlardan.Hamur malzemesi ile minik toplardan (şuale)iki tepsi çıkıyor.Yok bu oran bana fazla derseniz bence yarı yarıya azaltın.Bence gayet başarılı bir hamur dediğim gibi tek zor olan tarafı beklemek.Ama sonuca değermi derseniz,değer valla :)









Profiterol



Hamuru için;



1,5 Su Bardağı Su

100 Gr. Margarin

1 Su Bardağı Un

5 Adet (Orta Boy) Yumurta

1/2 Çay Kaşığı Tuz

1/2 Çay Kaşığı Şeker

İç Kreması için;



3,5 Su Bardağı Süt

2 Çay Bardağı Toz Şeker

1 Çay Bardağı Un

2 Tatlı Kaşığı Nişasta

1 Paket Vanilya

2 Yumurta Sarısı



Profiterol Hamurunun Yapılışı;



Küçük bir tencereye suyu koyun ve kaynatın. Su kaynayınca margarini ekleyin ve eritin.

Margarin eriyince un, tuz ve şekeri ekleyin ve çırpma teli hızlıca karıştırın. Sulu bir hamur kıvamında olan karışım kaynayınca (göz göz olunca) altını kapatın ve tezgahın üstünde 5-10 dk. ılınması için bekleyin.







Karışım ılınınca yumurtaları TEKER TEKER ekleyin. Her bir yumurtayı ekledikten sonra el mikseri (parçalayıcı bıçaklı olan) ile iyice çırpın. Yumurta karışıma iyice karıştığında diğer yumurtayı ekleyerek işlemi tekrarlayın.







Karışımı buzdolabına kaldırarak yaklaşık 1 saat iyice soğutun. Tepsinizi hafifçe yağlayın.

Karışımdan bir çay kaşığı alarak, ikinci çay kaşığı ile itmek suretiyle, kabarma payı olması gerektiği için, 2cm. aralıklarla dizin. Önceden 200 derece ile ısıtılmış fırına koyun.







20 dk. 200 derecede pişirin, daha sonra ısıyı 150 dereceye düşürerek 25 dk. daha pişirin. Fırını kapatın. Fırının kapağını açmadan içinde 10-15 dk. daha bekletin.





İç krema için,vanilya hariç tüm malzemeleri karıştırın ve orta ateşte sürekli karıştırarak pişirin. Kaynamaya başlayınca altını kapatın ve vanilyayı ekleyin. Sürekli karıştırarak yada mikser ile çırparak soğutun.





Soğuyunca hazırladığınız kremayı sıkma tüpüne doldurun ve orta kalınlıkta bir uc takın. Hamur topunun yanından veya altından, tüpün ucunu batırın ve içine kremayı sıkın.









Bu ölçüde hamur ve krema için 2 paket dr oetker çikolata sosunu pakette bellirtildiği şekilde pişirip soğutun.Sos soğuyunca hamurların üzerine gezdirin.







DONDURMALI PROFİTEROL











Diğer bir yapışımda ben hamurların içini kaymaklı dondurma ile doldurmuştum.Bu şekildede yaza uygun ve krema pişirme derdi olmadığı için oldukça pratik oluyor.Denemenizi tavsiye ederim.









Not:tarifin çoğu yerini hünerli bayanlardan kopyledim.Artık uzmanlaşmış olduğu bu tarif üzerinde benim açıklamalarımdansa kendisinin açıklamaları daha anlaşılır olur bence....









Afiyet Olsun....





Profiterol

Profiterol herkes gibi benimde çok sevdiğim tatlılardan biri...Yapımı zor olmayan ancak sabır gerektiren bir tatlı olduğu kesin.Hem hamurun pişme ve soğutma aşamaları hemde çift krema pişirilmesi ile 3-4 aşamalı bir tatlı olduğu için senede 3-4 kereden fazla yapmam açıkçası.



Şimdiye kadar hep (yaklaşık 10 yıldır)sofra dergisinin tarifi ile uygulardım.Yada dr oetker'in kutuda satılanından alırdım.Kutuda satılanlara karşı acaba alsam nasıl olur diye endişeniz olanlar varsa şöyle söyliyimki hamurunun kabarmaması gibi bir sorunu asla olmadı bende şimdiye kadar!







Aşağıdaki tarif ise hünerli bayanlardan.Hamur malzemesi ile minik toplardan (şuale)iki tepsi çıkıyor.Yok bu oran bana fazla derseniz bence yarı yarıya azaltın.Bence gayet başarılı bir hamur dediğim gibi tek zor olan tarafı beklemek.Ama sonuca değermi derseniz,değer valla :)









Profiterol



Hamuru için;



1,5 Su Bardağı Su

100 Gr. Margarin

1 Su Bardağı Un

5 Adet (Orta Boy) Yumurta

1/2 Çay Kaşığı Tuz

1/2 Çay Kaşığı Şeker

İç Kreması için;



3,5 Su Bardağı Süt

2 Çay Bardağı Toz Şeker

1 Çay Bardağı Un

2 Tatlı Kaşığı Nişasta

1 Paket Vanilya

2 Yumurta Sarısı



Profiterol Hamurunun Yapılışı;



Küçük bir tencereye suyu koyun ve kaynatın. Su kaynayınca margarini ekleyin ve eritin.

Margarin eriyince un, tuz ve şekeri ekleyin ve çırpma teli hızlıca karıştırın. Sulu bir hamur kıvamında olan karışım kaynayınca (göz göz olunca) altını kapatın ve tezgahın üstünde 5-10 dk. ılınması için bekleyin.







Karışım ılınınca yumurtaları TEKER TEKER ekleyin. Her bir yumurtayı ekledikten sonra el mikseri (parçalayıcı bıçaklı olan) ile iyice çırpın. Yumurta karışıma iyice karıştığında diğer yumurtayı ekleyerek işlemi tekrarlayın.







Karışımı buzdolabına kaldırarak yaklaşık 1 saat iyice soğutun. Tepsinizi hafifçe yağlayın.

Karışımdan bir çay kaşığı alarak, ikinci çay kaşığı ile itmek suretiyle, kabarma payı olması gerektiği için, 2cm. aralıklarla dizin. Önceden 200 derece ile ısıtılmış fırına koyun.







20 dk. 200 derecede pişirin, daha sonra ısıyı 150 dereceye düşürerek 25 dk. daha pişirin. Fırını kapatın. Fırının kapağını açmadan içinde 10-15 dk. daha bekletin.





İç krema için,vanilya hariç tüm malzemeleri karıştırın ve orta ateşte sürekli karıştırarak pişirin. Kaynamaya başlayınca altını kapatın ve vanilyayı ekleyin. Sürekli karıştırarak yada mikser ile çırparak soğutun.





Soğuyunca hazırladığınız kremayı sıkma tüpüne doldurun ve orta kalınlıkta bir uc takın. Hamur topunun yanından veya altından, tüpün ucunu batırın ve içine kremayı sıkın.









Bu ölçüde hamur ve krema için 2 paket dr oetker çikolata sosunu pakette bellirtildiği şekilde pişirip soğutun.Sos soğuyunca hamurların üzerine gezdirin.







DONDURMALI PROFİTEROL











Diğer bir yapışımda ben hamurların içini kaymaklı dondurma ile doldurmuştum.Bu şekildede yaza uygun ve krema pişirme derdi olmadığı için oldukça pratik oluyor.Denemenizi tavsiye ederim.









Not:tarifin çoğu yerini hünerli bayanlardan kopyledim.Artık uzmanlaşmış olduğu bu tarif üzerinde benim açıklamalarımdansa kendisinin açıklamaları daha anlaşılır olur bence....









Afiyet Olsun....





23 Temmuz 2011 Cumartesi

Sebzeli Bonfile Sandviç

İşyerinde olduğum sıkıcı bir cumartesi geçiriyorum yine...Bloğumun bannerine bakarken gözüme maggi 'ye yolladığım tarifler arasında olan ancak bloğumda hala yayınlamadığımın bu sebzeli bonfile sandviç takıldı....Tarif  Hünerli Bayanların sebzeli bonfile kulesinden esinlenerek yapılmış ama uygulama ve malzeme kullanımı olarak bibe bir aynı olmayan bir tariftir....



Sebzeli Bonfile Sandviç


Malzemeler(4 kişilik)4 parça kalın dilimlenmiş dana bonfile
MARİNE İÇİN4 yemek kaşığı zeytinyağı
1 diş rendelenmiş sarımsak
Yarım çay kaşığı taze çekilmiş karabiber
1 yemek kaşığı süt
SEBZELİ HARÇ İÇİN1 adet kırmızıbiber (kapya)
1 adet yeşil dolmalık biber
1 adet kuru soğan
10 adet mantar
1 yemek kaşığı haşlanmış mısır
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 diş rendelenmiş sarımsak
1 çay kaşığı rendelenmiş taze zencefil
Yarım çay kaşığı tuz
Yarım çay kaşığı beyaz biber
SOS İÇİN3 yemek kaşığı süt kreması
1 diş ezilmiş sarımsak
Yarım çay kaşığı muskat cevizi rendesi
Bir tutam tuz ve karabiber





Bonfile parçalarını ortadan ikiye kesin ancak uç kısmını ayırmayın(sandviç şekli).Elinizle biraz bastırarak büyüttüğünüz etleri marine malzemeleri ile iyice karıştırıp üzeri kapalı olarak buzdolabında en az 2 saat, vaktiniz varsa 1 gece dinlendirin. Marine işlemi etlerinizin daha yumuşak ve lezzetli olmasını sağlayacaktır. Ayrıca etlerinizi kasaba dövdürmemeniz çok önemli. Dövülen etin suyu dışarı kaçar ve etimiz lastik gibi olur.

Sebzeli karışım için 10 adet mantarı bol limonlu suda 7-8 dakika haşlayın. Soğanı ve mantarları ince yarım ay şeklinde, biberleri uzun (jülyen)şeklinde doğrayın.

Tavaya önce zeytinyağı, sarımsak, soğan ve biberleri alıp soğanlar yumuşayana kadar soteleyin. Daha sonra doğranmış mantar, mısır ve baharatlarını ekleyip altını kapatın.

Sos İçin teflon tavaya rendelenmiş sarımsağı koyun ve kokusu çıkana kadar kavurun. Üzerine kremayı ekleyip kısık ateşte kaynayana kadar karıştırın. En son baharatlarını ilave edip altını kapatın.

Marine edilmiş etleri, suyunu dışarı bırakmaması için iyice kızmış döküm tavada orta ısıda önlü arkalı kızartın.(teflon tavada olur)

Servis sırasında etlerin içine 1 çorba kaşığı sebzeli harç üzerine 1 yemek kaşığı kadar sos ilave edip dereotu ile süsleyin.

Baby patatesleri haşlayıp teflon tavada 2 yemek kaşığı sıvıyağ,2 yemek kaşığı maggi acı baharatlı tavuk çeşnisi ile soteleyip garnitür olarak bonfilelerin yanında servise sunun.

Afiyet Olsun…




22 Temmuz 2011 Cuma

Basitlik...

Sadelikteki güzelliğe tapıyorum ben. Mutfakta da, mekânda da, insanda da.. Buna benzer bir şey yazmıştım twitter'da geçenlerde. Evet, basitliği o kadar seviyorum ki.. Ama özensizliği değil. Basit olsun diye öylesine yapılıvereni, geçiştirileni, baştan savılanı değil. Öylesi bende kötü bir lezzet bırakıyor. Olmuyor, çünkü "karın doyurmak" değil sadece mesele.


Bu güzellik, organik domates, sarımsak, zeytinyağı ve taze dağ kekiğinden ibaret. Neler yazmamı istersiniz diye sormuştum geçenlerde, çoğu cevap ne istersem yazmam yönündeydi. (Ayvalık isteyen de olmuş ama Ayvalık'a bu sezon kalabalık dağıldıktan sonra, yazın son günlerinde gitmek niyetindeyiz.) Bu aralar mutfağımda en hafif salatalar, közlemeler, sandviçler, kahvaltılıklar var sadece. Öyle olunca son yaptıklarım arasında yer alan bu domates tabağını paylaşayım dedim. Bu sıcak havada eğer fırın çalıştırmaktan korkmazsanız deneyin ve yanında biraz yoğurt, ya da keyfinize göre bir parça peynir (hatta bir de karpuz!) ile tadına varın isterim.

Tarifi geçtiğimiz günlerde Hürriyet'te sevgili Refika Birgül yazmıştı. Onun sayfasını çok keyifle okuyorum ben, adeta içim açılıyor her defasında. Bu yazıyı da ağzım sulanarak okuyup hemen kesmiştim sayfayı. Üç öğün domates yiyebilecek biri olarak bu tarifi çok sevdiğinden bahsediyordu. Doğrusu ben de öyleyim. Domates bence yazın simgesidir hatta... Hazır tarla domatesleri de tezgâhlarda arzı endam etmeye başlamışken (organikleri henüz pahalı olduğundan ben biraz daha bekliyorum onlar için), ister onlarla ister salkım domateslerle bol bol yapılıp yenesi bir tarif...

Malzemeler
  • 8 adet domates
  • 2 çorba kaşığı + 1/2 çay bardağı zeytinyağı
  • Birkaç tutam taze kekik
  • 20 diş sarımsak (sayıdan tam emin değilim ama epeyce sarımsak koydum)
  • Deniz tuzu

Yapılışı

Öncelikle fırını 200 derecede ısıtın. Küçük bir fırın tepsisinin üzerine 2 kaşık zeytinyağı gezdirin ve üzerine domatesleri ortadan ikiye keserek sıralayın. Üstlerine kekik ve sarımsakları (dişleri soymadan) dağıtın. Yarım çay bardağı zeytinyağını gezdirip biraz da tuz serptikten sonra verin fırına. İyice kızarsınlar, pişsinler, karamelize olsunlar (abartırsanız sarımsaklar yanabiliyor, tecrübeyle sabit:)

İşte bu kadar basit!

Sonrasında kızarmış olan kekikleri alın, tazelerini yerleştirin onlar yerine. Ekmeğinizi banın, sarımsakları bir ucundan tutup damağınıza doğru sıyırarak yiyin.

Afiyet olsun, sağlık olsun!



Basitlik deyince bir şey daha geldi aklıma şimdi... Daha doğrusu, bu yazıyı bir yandan onu atıştırarak yazdım: Çıtır Elma.

Elmataş diye bir firma çıkartmış bu ürünü, Isparta elmalarını kurutmuş ve minicik cipsler hâline getirmişler. Bugünlerde marketlerde görmeye başlamış olabilirsiniz, aktarlar ve bazı doğal ürün satan dükkânlarda da bulunuyor olabilir. Ben bizim aktarımızda kocaman bir paketini gördüm mesela. Fiyatı da son derece uygun, çantanıza atıp çıkabileceğiniz bir ara öğün. Atıştırma itiyacını çok güzel gideriyor.

Bu aralar beslenme konusu üzerine yeniden kafa yormaya başladım. Vücudumuz 7 yılda bir tümüyle yenileniyorken, bilim sürekli gelişiyorken, beslenme adına inandıklarımızı da zaman zaman sorgulamak gerekiyor belki de. Elbette en başta söylediğim gibi sadece karın doyurmak için yiyenlerden değilsek... Yeni planlar yapmak, kilerimizi elden geçirmek, alışverişe farklı bir bakış açısıyla çıkmak, mutfağa girdiğimizde öncelikle sağlığımızı düşünmek, belki bazı şeylerden vazgeçmek gerekiyor zaman zaman. O zamanı da bize bizzat bedenimiz söylüyor. Dedim ya bu aralar epeyce kafa yoruyorum. Ne yersek O'yuz, öyle değil mi?

Son bir not: Sevdiğim bir arkadaşım bir medikal şirketinde çalışıyor. Tıbbi mantarlar konusu hiç ilginizi çekti mi bilmiyorum ama ben yeni yeni bir şeyler öğrenmeye başladım onlarla ilgili. Doğa annenin mucizelerinden biri de onlar. Şu linki tıklayarak ürünleri inceleyebilirsiniz.

Elmali Pudinkli Pasta (Alman usulu)

Elmali Pudinkli pasta
elmali pudinkli pasta


Tarifi Pratikevyemekleri.com dan aldim.gercektende cok guzel bir lezzet cok begenerek yedi misafirlerim...tarifi biraz degistirdim evdeki malzemelere gore...Kalip olarak 28 cm kelepceli kalip kullandim ama 26 cm kalibi da kullanabilirsiniz...

ELMALI PUDİNGLİ PASTA (Alman Usulü)

Hamur:
150 gram margarin
150 gram seker
1,5-2 su bardagi un
1 yumurta
3 çay kaşığı kabartma tozu
ici icin:
1 kilo elma (ince dilimlenmis)
1 cay bardağı cekirdeksiz kuru uzum
1,5 tatli kasigi tarcin
yarım çay bardağı file badem
ben ceviz de kullandim ama pastanin ic rengi koyu oldu siz kullanmasaniz da olur..
sos icin:
2 paket vanilyalı puding(alman yada satilan pudinklerden...
3 corba kaşığı şeker
2 paket vanilya
3,5 su bardağı elma suyu
süs icin:
2 paket kutu krem kullandim yani slagroom )
2 adet klop fix( krema sertlestirici)
2 corba kasigi seker,2 adet vanilya
ilk önce hamur icin bütün malzemeleri karistirin ve hamuru 1-2 saat buzdolabinda bekletin. sonra hamuru yaglanmis ,unlanmis pasta kalibina esit sekile yayin. Soydugum elmalari rendenin ince rendeleyen cips rende kismindan rendeledim elmalarin kalinliklari hep ayni oldu daha sonra bir legene aldigim elmanin uzerine, ceekirdeksiz üzümü, tarcin ve file badem ve cevizi ilave edip guzelce karistirdim daha sonra kelepceli kaliba yaydigim hamurun uzerine malzemeyi esit sekilde yaydim....
sos icin orta boy bir tencereye elma suyu, punding ve sekeri alin ve durmadan karistirip kaynatin. sos göz göz olunca atesten alin ve hemen elma karisimin üstüne esit sekilde dökün. pasta 150 – 160 derecede 40-45 dakika kadar firinda pisirin. pasta tamamen soguduktan sonra hazirlayacaginiz kutu krema,seker,krema sertlestirici mikserle guzelce cirpilir ve koyulasinca ve bir krema torbasina doldurulup pastanin uzeri suslenir. tekrar 1-2 saat bozdolabinda dinlendirin ve servis yapin.
Not: yanina vanilyalı dondurma cok yakisiyor.


elmali pudinkli pasta
elmali turta

Portakalli Kakaolu Islak Kurabiye

portakalli ,kakaolu islak kurabiaye
Ben de daha once bloguma bir tane browni tadinda kakaolu islak kurabiye tarifi eklemistim..Ama bu tarif baska Bu tarifi sevgili arkadasimiz Cafe portakal Yani bahar dan aldim ve bende onun yazdigi tabiri aynen kullaniyorum bazi lezzetler vardir anlatilmaz tadilir bende bu dusunceye ayanen katiliyorum nefis bir kurabiye...Mutlaka deneyin...
PORTAKALLI KAKAOLU ISLAK KURABIYE
malzemeler;
3 yemek kasigi kakao
1 cay bardagi siviyag(ben kucuk ince belli cay bardagi kullandim)
1 yumurta
125 gr tereyagi(yumusak olmali)
1 cay bardagi toz seker
1 paket vanilya]
1 paket kabartma tozu
1 portakalin kabugunun rendesi
2,5-3 su bardagi un ( azar azar ilave edin )
Serbet:
3 cay bardagi toz seker
3 cay bardagi su
az limon suyu
YAPILISI;
Once serbet hazirlanir seker,su 5 dakika kaynatilir ve limon suyu ilave edilip ocaktan alinir...sogumaya birakilir..
Kurabiye icin un haric butun malzemeler karistirilir, yavas yavas un ilave edilir,portakal kabugu da rendelenip yogrulur .hamurumuz kulak memesi kivamina geldiginde yumusak yuvarlanabilir sekil aldiginda un ilave edilmesi birakilir.hamurdan parcalar kopartilip istenilen buyuklukte yuvarlak toplar yapilir daha sonra firinda 175 c de uzerleri catlayip kurabiyenin uzeri ve alti hafif renk degistirene kadar pisirilir .Firindan alinan kurabiyeler 6-8 er adet soguk serbete atilip serbetin icinden geri alinir...Bir tepsiye dizilir soguyunca servis edilir.Suslemek icin portakal kabugu rendesi,antep fistigi veya hindistan cevizi kullanilabilir...
.Afiyet olsun!!!!!!


21 Temmuz 2011 Perşembe

Hashasli Pudinkli Pasta (turta)

hashasli pudinkli turta1
hashasli Pudinkli turta..
hashasli pudinkli turta...
Tarifi ilk Cafe Portakal sevgili bahar arkadasimizda gorup denedim gercekten de cok guzel bir lezzet...
Hashasli Pudinkli pasta;
190 gr yumusak tereyagi
180 gr toz seker(bana biraz sekerli geldi siz 150 gr kullansaniz kafi)
375 gr un ( ben aldigi kadar kullandim)
1 yumurta
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
Ara Pudink icin:
2 poset vanilyali pudink(almanyada satilanlarin icinde seker yok 3-4 kasik seker ekleyin...)
750 ml sut
4 corba kasigi mavi hashas
Yapilisi:
hamur malzemelerini yogurup hamur halaine getiriyoruz bu un az gelebilir ben goz karari azar azar un ilave ettim hazirladigimiz hamurun 1/4 unu ayirip dondurucuya koyuyoruz geri kalan hamuru kelepceli 26 cm lik bir kalibi yaglayip,unlayip kalibin icine yayiyoruz kenar kisimlarini da kalibin yarisini gececek sekilde ytukseltiyoruz elimizle yayarak...
Pudink i hazirlamak icin tencereye sutumuzu aliyoruz icicne hashasi ve vanilyali pudink tozlarini ilave edip karistirarak Koyulasip kaynayincaya kadar pisiriyoruz.Ocaktan alip 5 dakika bekletiyoruz Daha sonra kaliba dokup guzelce yayiyoruz dondurucuya attigimiz hamuru cikartip kalibin uzerini kaplayacak sekilde hamuru rendeleyip pudingin uzerini kapatiyoruz...180 derecelik firinda yaklasik 40 dk pisiriyoruz alti,ustu kizarinca firindan aliyoruz..
Soguyunca kesip servis ediyoruz...
AFIYET OLSUN,,