31 Ekim 2011 Pazartesi

Sebzeli Misket Köfte

Airfryer eve girdiğinden beri köfte,patates,tavuk vb'lerini kızartmak o kadar kolay ve zahmetsizki son dönemlerde çoğu akşam yemeğimiz böyle pratik tatlardan oluşuyor.Özellikle tavaya az yağ koyup tavuğu sosladığımda kızartmak çok zordu... çünkü tavuk pişmez ama sosları yanar tavaya yapışırdı.Airfryer bu sorun içinde oldukça başarılı bir ürün gerçekten.



Misket köfteleride ben philips airfryerde pişirdim ancak sizde yoksa normal fritözde veya bol yağda kızaratabilirsiniz...Sebze yemeyen çocuklar ve beyler için yumuşacık bir köfte....

Sebzeli Misket Köfte


400 gram kıyma
1 adet kurusoğan
1 adet havuç
1 adet kabak
1 adet orta boy patates
1 su bardağı ufalanmış ekmek içi
bir kaç dal maydanoz
1 yumurta
1'er çay kaşığı kimyon ,tuz
yarım çay kaşığı karabiber






Soğanı ve sebzeleri rendenin ince tarafı ile rendeleyelim.Kıyma ,ekmek içi ,yumurta,ince kıyılmış maydanoz ve baharatlarıda ilave edip iyice yoğuralım ve dolapta yarım saat dinlenmeye bırakalım.



Dinlenen köfte hamurundan misket büyüklüğünde parçalar koparıp 2 su bardağı yağ ilave ettiğimiz derin yağda veya airfyerde iyice kızarana kadar pişirelim.


Afiyet olsun.

Not:Sebzeleri rendeledikten sonra elinizle suyunu sıkabilirsiniz.O zaman daha az ekmek içi kullanmanız gerekir.


29 Ekim 2011 Cumartesi

Dediler ki: Gözden Irak Olan Gönülden de Irak Olur... Dedim ki: Gönüle Giren Gözden Irak Olsa Ne Olur..Hz.Mevlana

Canlarııımmm ...geldim ...Gözünüzden ıraktım ama gönlünüzden ırak olmadığımı biliyorurm.. Canım anacığım rahatsızlanmış... haberi alır almaz hemen biletimi ayırtıp apar topar gittim memlekete . Çok şükür ALLAH ıma şimdi iyi... Herkesin annesine sağlık sıhhat versin inşallah Rabbim,benimkinede. Malum hastalık... Hastalıkları da öyle az buz değil ani şeker,tansiyon,kalp ameliyatı geçirdi ,guatr yaşlılık da var tabi... ama ben annemi hep iyi görmek istiyorum .. Rabbim hep iyi haberlerini duyursun bana inşallah... çok şükür anneciğim şu anda iyi  kardeşlerim ona çok iyi bakıyorlar zamanında anacığım altı çocuğu çok zahmetlerle büyütmüş,sıkıntılar çekmiş ...ama şimdide yavrularının ellerinde güller gibi bakılıyor.kız ve erkek kardeşlerimden ALLAHım razı olsun inşallah ...
 İşte böyle canlarım anneciğim iyi bıraktım geldim. amaa....rahatmıyım ,mutlumuyum MALESEF hiç mutlu değilim rahat değilim nasıl olayım ..
 Şehit yavrularıma yanıp kavrulurken  yüreğim bir acı haber deVan'dan geldi . Deprem felaketinin acısını 1999 da yaşayan biri olarak onların acı ve sıkıntılarını  öyle içimde hissettimki çocuklar küçük. kış ,soğuk korku bir taraftan iki yıl barakalarda yaşadık... Binamıza güçlendime yapıldı sonra çıka bildik. Oradaki kardeşlerime ALLAH yardımcıları olsun diyorum Ölen kardeşlerime rabbimden rahmet ,hasta olanlarada acil şifalar diliyorum ŞAFİ ismi hürmetine en kısa zamana inşallah.
Bütün milletimin CUMHURİYET BAYRAMINI kutluyorum .Hainler ne kadar uğraşırlarsa uğraşsınlar birlik ve beraberliğimizi bozamayacaklar . Onları Allah'ıma havale ediyorum.

Beni merak eden canlarıma teşekkür ediyorum ALLAH hepinizden razı olsun diyorum .SELİNKA ve HAYAT CAFE mede ayrıca çok çok teşekkür ediyorum canlarıma :))

27 Ekim 2011 Perşembe

Kıymalı Mayalı Lokum




Nefis nefis nefis oldu. Yumuşacık, puf puf süper. Vallahi tavsiye ederim. Yediğimiz ve dağıttığımızdan arta kalanları derin dondurucuya koydum. Sabahları işe giderken mikrodalgada ısıtıp ısıtıp yedik.

Sütü mayayı eritirken kullandım. Ben ayrıca yoğurt koydum. Ama siz isterseniz sadece süt ve su da kullanabilirsiniz.

Malzemeler:

Hamuru için :
  • 1 aida çay bardağı süt
  • 1 paket yaş maya
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • 1 yemek kaşığı tuz
  • 1 su bardağı yoğurt ve suyu
  • 1 aida çay bardağı dolusu sıvı yağ
  • Hamur elinize yapışmayacak kıvama gelene kadar alabildiği kadar un ( 1 kilo kesin vardır. Belki de daha fazla )
İçi için :
  • 1 kilo kıyma, 2 büyük boy domates, 5-6 çarliston biber yada 20-25 adet ince biber(daha güzel), 2 büyük boy kuru soğan , maydanoz, karabiber, tuz ve istediğiniz baharat, kavurmak için sıvı yağ
Ayrıca hamurun üstü için :
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ, 1 yemek kaşığı süt, 1 yumurta sarısı
Yapılışı :

1)Ilık sütün içinde şekeri ertitin. İçine mayayı koyup mayayı da eritin. 5 dakika kadar beklesin.

2)Elenmiş unun ortasını havuz yapın, yoğurdu ve suyunu, sıvıyağı, tuzu, erimiş sütteki mayayı ekleyin.Yavaş yavaş unla karıştırın. Elinize yapışmayacak kıvama gelene kadar yoğurun. Un fazla gelirse su ile yumuşatabilirsiniz. Çok yumuşaksa da un ekleyebilirsiniz.

3)Üstünü bezle tülbentle örtüp en az 1.5 saat bekletin. Hamur güzelce kabarsın.

4)Bu arada içini hazırlayın.Tavaya yağ koyup kıymaları bir güzel kavurun. Kıymalar kavrulunca yemeklik doğradığınız soğan ve biberi katıp onlarıda kavurun. Kabuklarını soyup minik minik doğradığınız domatesleri de katın. Maydanozunu, tuzunu, karabiberini, istediğini baharatı da katın (ben ayrıca biberiye de kullanırım) . Domatesin suyu çekilince hazır demektir.

5)Tezgahınızı unlayın. Hamurunuzu elma büyüklüğünde parçalara ayırın. Kaç parça çıktıysa kıymanızı da o kadara bölün.  Benim hamurumdan toplam 6 parça oldu. Merdaneye yapışmasın diye arada unlayarak, merdane yardımı ile dikdörtgene benzer şekilde açın. (Çok da önemli değil). Kıymalı içi üzerine serpin. Aşağıdaki gibi :

6) Sonra uzun kenarınından başlayarak yuvarlayın. 3 parmak genişliğinde kesin.


7) Kenarı yüksek bir tepsiye dik dik yerleştirin. Hepsini alacak, boş yer kalmayacak şekilde olmalı. Üstlerine çırptığınız yumurta sarısı, süt ve yağ karışımı sürün.

8) Önce 50-60 derece de yarım saat kadar tutun. Biraz daha kabarmasını sağlayın. Sonra 170 derece de üstleri kızarana kadar pişirin. Kabarıp, tepsiye sığmaz oluyorlar.

Püreli Ispanaklı Top Köfte Tarifi


Malzemeler :


  • 400 Gr. Kıyma
  • 1 Yumurta
  • 1 Soğan
  • Galeta Unu
  • Tuz
  • Karabiber
  • Kimyon



İç Harcı İçin:

  • 1 Demet Isanak Yaprağı
  • 2 Diş Sarımsak
  • Sıvıyağ
  • Tuz

Püresi İçin:

  • 4 Haşlanmış Patates
  • 2 Çorba K. Tereyağı
  • 2 Su B. Süt


Hazırlanışı :
Kıymayı karıştırma kabına alıyoruz. Yumurtayı kırıyoruz. Soğanı rendeliyoruz. Biraz galeta unu, tuz, karabiber ve biraz kimyon katıp yoğuruyoruz. Temizlenmiş ıspanak yapraklarını ince bir şekilde doğruyoruz.
Sıvıyağ koyduğumuz bir tavaya sarımsağı rendeliyoruz. Ispanakları ekleyip kavuruyoruz. Tuzunu ekleyip karıştırıyoruz.
Köfte harcımızdan limon büyüklüğünde parçalar kopartıp elimizle avucumuzun içerisinde açıyoruz. Ortasına ıspanaklı harcımızdan koyup kenar kısımları ortaya doğru kapatıyoruz.
Ters çevirip yağlanmış fırın kabına koyuyoruz. Kıymamız yağlı değilse üzerine biraz sıvıyağ gezdirebiliriz. Önceden ısıtılmış 240 derece fırında pişiriyoruz. Püresi için, patatesleri rendeleyip tencereye koyuyoruz.
Tereyağı ve sütü ekliyoruz. Orta ateşte karıştırıp pişiriyoruz. Patates püresini servis tabağına alıyoruz.
Domatesi ince bir şekilde kesip pürenin üzerine diziyoruz. Üzerilerine pişen köftelerimizi yerleştiriyoruz.

26 Ekim 2011 Çarşamba

Polonya Keki

Polonya kekini ilk defa, gelen mailllerin birinde Polonya Keki'nin tarifini verir misiniz sorusu ile duydum.Neydi bu kek nasıl birşeydi? Sırada bekleyen cheese cake gibi(bibu unutmadım seni) uzun süre bekletirmiydim isteği?

Goggle sağolsun götürdü beni polonya kekine....Görüntüsü ile pastaya benzeyen bu kekin tarifini güvendiğim ve en eski yayınlanma tarihi onda olduğu için kitchen oclock'tan aldım ..Ancak üzerinde bir kaç değişiklik yaptım.Aşama aşama olan bu kekin yapımı gayet basit,sadece hamurun yarım saat dondurucuda beklemesi zamanınızı alabilir o kadar...
Polonya Keki

5 yumurta
50 gram pudra şekeri
1 pkt vanilya ,1 pkt kabartma tozu
1 pkt tereyağı(250 gram oda sıcaklığında)
3 -3,5 su bardağı un
1 yemek kaşığı dark kakao
1 su bardağı toz şeker
2 yemek kaşığı buğday nişastası
1 çay bardağı ahududu marmeladı





Yumurtaların akları ile sarılarını ayırın.Yumurta sarıları ile pudra şekerini iyice çırpın.Daha sonra içine tereyağı ilave edip biraz daha çırpın. Un, kabartma tozu ve vanilyayı birlikte eleyerek bu karışıma ilave edin ve elinizle yoğurun.

Hamurunuzu 3 eşit parçaya bölün. Bir parçasına kakaoyu katıp iyice yoğurun. Biri kakaolu olmak üzere iki parça hamuru dondurucuya koyun. Kalan parçayı yağlanıp unlanmış yuvarlak kelepçeli kalıbınıza yayın .(ben 22 cm kullandım)Üzerine bir çay bardağı marmeladı sürün.(1.aşama)

Dondurucuda yarım saat beklemiş olan kakaolu hamurunuzu, rendenin büyük kısmı ile kalıba yaydığınız hamurun üzerine rendeleyin.(2. aşama)

Ayırdığınız yumurtaların aklarını bir çimdik tuzla köpürene kadar mikserle çırpın.Toz şekeride azar azar ilave edip tekrar çırpın ve en son nişastayı ekleyin. 5 dakika kadar daha çırptığınız bu karışımı rendelenmiş kakaolu hamurun üzerine yayın. (3. aşama)

Ayırmış olduğunuz son parça hamuruda köpüklü karışımın üzerine rendeleyin.(4.aşama)

Önceden 160 derecede ısıtılmış fırında 40 dakika kadar pişirin ..

Not:Ahududu marmeladı sürmeniz şart değil hangisini seviyorsanız onu kullanın.Birde ben yumurta aklarını köpük haline getirdikten sonra birazını ayırıp yağlı kağıt serdiğim tepsiye birer çay kaşığı koydum ve 20 dakika kadar pişirdim .Bunuda süslemede kullandım.

Afiyet Olsun...

Yorumlarda tadı güzelmi diye soran arkadaşlar için ek bilgidir...


Tadı denemeye kesinlikle değer...Üstü kırıntı olduğu için kıtır kıtır,alt merengi yumuşak köpüğümsü en alt kısmı ise marmelattan dolayı hafif nemli ....Ben sevenler için en alttaki hamurun içine 2 yemek kaşığı kadar hindistan cevizi yada 1 yemek kaşığı portakal kabuğu rendesi(buna uyumlu marmelat ile) vs karıştırılıncada çok güzel olabileceğini düşünüyorum.

Ispanaklı Krep


Malzemeler:
  • 1 adet yumurta,
  • 2 su bardağı süt,
  • 2 su bardağı un,
  • Yarım bağ ıspanak,
  • 1 çay kaşığı tuz,

Yapılışı:
  1. Yıkanmış ıspanağın yapraklarını rondodan geçirin.
  2. Yumurta ile rondodan geçirilmiş ıspanakları karıştırın, diğer malzemeleri ilave edin iyice çırpın. Koyu ve akışkan hamur elde edilecek.
  3. Kızdırılmış teflon tavaya,  kepçe ile hamurdan akıtıp, her iki tarafını kızartın. Kreplerin orasına lor peyniri veya herhangi bir peynir çeşidi koyarak rulo yapın, kürdanları batırdıktan sonra halka halka kesin.
Afiyet olsun...

25 Ekim 2011 Salı

Kabak Sufle

Eskiden bir şarkı vardı. Nereden geldi aklıma şimdi bilmem... Ne güzel tercüman olurdu duygulara... Her şeyde duygulanacak bir şey bulduğum(uz) yıllardı gerçi. Neyse... Bu aralar öyleyim. Tadım yok. Ülkenin gündemine bakınca keyifli olmak ne kadar mümkün ki zaten? Bazen şükretmek bile içini sızlatıyor insanın...

kabak sufle

Sevdiğim hiçbir şey tat vermiyor bu aralar... Ama onlara tutunmayı sürdürüyorum inatla. Akşamları vanilyalı mumlarımı yakıyor, Joy fm dinliyor, kitaplarıma gömülüyorum... Hilal'in öyküsünü merak ederek akşamı zor ediyorum kimi günler... Başka ne yapabilirim ki? Geçmesini, hayatın sarkacında daha iyi yerlere savrulmamızı beklemekten başka...

Yine de evde bizi neşelendiren bir şey var: Sokakta soğuktan ve açlıktan ölmek üzereyken bulduğumuz Yumak... Simsiyah bir kız kedi, bebek daha. Adı Yumak, çünkü tüy yumağı gibi bir şey... İlk günler bizden ödü kopuyordu. Çabuk toparladı kendini, şimdilerde kucağımızdan inmez oldu. O bize, biz ona alıştık...

Tarife geçmezsem bu yazı bu savruklukta devam eder gider..

Söz konusu tarif kabak sufle. Kabaklı kolay börek de diyebiliriz belki. Bu kabaklı tarifi sevgili Selin paylaşmıştı yemek grubumuzda. Onun iştahla yazdığı tarifleri hep keyifle okur ve genellikle de denerim. Bu tarifi de kabak mevsiminin son demlerinde denemek istedim. Sonuç çok güzel, yumuşacık ve leziz oldu. Organik pazarda hâlâ koyu yeşil renkte Ege kabakları bulunabiliyor. Ama artık çok az tezgâhta görülüyorlar. Denemek isterseniz acele edin...

Malzemeler
  • 4 adet kabak
  • 3 adet yufka
  • 2 adet yumurta
  • 1 çay bardağı süt
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • 350 gr kadar tam yağlı beyaz peynir
  • 1 demet dereotu
  • Tuz (peynir çok tuzluysa eklemeseniz de olur)
  • Taze çekilmiş karabiber

kabak sufle tarifi

Yapılışı
  1. Derin bir kaba yufkaları parçalayarak alın.
  2. Kabakları soyarak mutfak robotuna aktarın. Dereotu, tuz ve beyaz peyniri de ekleyip iyice karıştırın.
  3. Kabaklı karışımı yufkaların olduğu kaba ekleyip hepsini güzelce karıştırın. Büyük veya orta boy bir borcamı zeytinyağı ile yağlayın. Karışımı içine döküp yayın ve üzerini düzleştirin.
  4. Süt ve yumurtaları ayrı bir yerde çırpıp borcamdaki karışımın üzerine dökün. Hafif acı seviyorsanız pul biber serpin üstüne, biraz da karabiber çekip önceden ısıtılmış fırına verin. 200 derecede 35-40 dk kadar pişirin. Üzeri güzelce kızarıp kabaracak. Sıcak sıcak hemen servis yapın.

Kabak Sufle Tarifi

Gerçekten çok pratik; buzluğunuzda yufka bulunduruyorsanız, dolabınızda bekleyen kabaklar da varsa hemen yapabileceğiniz bir tarif bu. Selin'in tarifinde taze soğan da vardı 4-5 dal, ben de çok sevmeme rağmen sevgilimin midesine dokunduğu için ekleyemedim. Sizde böyle bir engel yoksa muhakkak ekleyin derim... Eminim lezzetini bir kat daha arttıracaktır.

Şimdi kitabımı alıp köşeme çekileceğim ve başka bir dünya mümkün mü? diye düşünmeye devam edeceğim...

Peynirli Otlu Muffinler


Veeee O şimdi 5 yaşında:)

Çok şükür bu günleri de görüyorum....vakit çabucak geçiyor...Hala maço tavırları devam etse de oldukça sempatik bir çocuk olma yolunda hızla ilerliyor miniğim.Beni bazen öyle çok güldürüyor ki işte diyorum "annesinin oğlu":) Heyecanı,sabırsızlığı,hareketliliği,tez canlılığı,hassas ruh hali,centilmenliği,mızmızlığı ,neşeli tavırları,her şeyi beni kendisine günden güne daha çok aşık ediyor...Tarifi yok sanırım bu duygunun.

Her sabah yataktan kalkıp Pepee'den öğrendiği "sen benimmm bir tanemmmm ,canım annemsinnnn" şarkısını söylemiyor mu...Ahhhh beni benden alıyor inanın...Aşk sarhoşluğu bu olsa gerek:)

Aslında kerata işini de biliyor yani,beni böyle şarkılarla laylaylom ruh haline sokuyor erkenden...Sonra da "öğlen yatmasam olur mu,parka gitsek olur mu ,köfte yemesem sadece patates yesem olur mu , 3 kaşık nutella yesem olur mu" vs.bütün "olur mu"ları  peşpeşe sıralıyor:) ve tahmin edersiniz ki bir çoğu da oluyor:)

İşte aşağıdaki muffinler de bu yaramaz doğum günü çocuğu için yapıldı:)

Bu tarif sayesinde maydanoz ,dereotu vs. sevmeyen çocuklar farkında bile olmadan afiyetle yiyecekler benden söylemesi:)

Buyurun nefis muffinlerimize...


Malzemeler:

2 Adet yumurta
1 çay bardağı ayçiçek yağı
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı beyaz peynir
2 dal yeşil soğan
1/3 demet dereotu
1/4 demet maydanoz
3 yaprak taze fesleğen
1 paket kabartma tozu
tuz
aldığı kadar un (~1,5 su bardağı kadar)

süslemek için,
susam ve çörek otu

Yapılışı:

Yumurtalarla tuzu çırpıyoruz.
Yoğurt ve yağı da ilave edip tekrar çırpıyoruz.
Yeşilliklerimizi ince ince kıyıp,ufalanmış beyaz peynirle karışıma ekliyoruz.
kabartma tozunu ve yavaş yavaş unu da ilave edip kalıplarımızın 1/3 ü dolacak şekilde pay yapıyoruz.
Susam ve çörek otu ile süsleyip önceden ısıtılmış 170 derece fırında pişiriyoruz.
Sıcak veya ılık servis yapıyoruz.

AFİYET OLSUN...

SEVGİ DOLU ÖPÜCÜKLER:)



Mandalinalı Cheesecake


Malzemeler :


  • 1 Pk. Yulaflı Bisküvi
  • 50 Gr. Tereyağı

Dolgu Kreması İçin:

  • 1 Su B. Toz Şeker
  • Yarım Kilo Süzme Yoğurt
  • 1 Su B. Krema
  • 4 Yumurta

Sosu İçin:

  • 1 Çay B. Toz Şeker
  • Yarım Kilo Mandalina
  • 2 Çorba K. Nişasta



Hazırlanışı :
Bisküviyi parçalayıcıda toz haline getiriyoruz. Tereyağını eritip bisküvi ile karıştırıyoruz. Altına yağlı kağıt koyduğumuz çember bir kalıbın tabanına koyup bastırıyoruz.
Kreması için, yoğurt, şeker, krema ve yumurtaları karıştırma kabının içine alıp karıştırıyoruz. İçine bir mandalinanın kabuğunu rendeliyoruz. Kremayı bisküvinin üzerine döküyoruz.
Önceden ısıtılmış 160 derece fırında 1 saat pişiriyoruz. Sosu için 2 mandalinayı üzeri için ayırıp diğer mandalinaların suyunu sıkıyoruz.
Mandalina suyunu küçük bir tencereye alıyoruz. Şeker ve nişastayı katıp koyu bir kıvam alana kadar pişiriyoruz. Tatlımızı fırından çıkarıp soğumaya bırakıyoruz. Soğuduktan sonra üzerine sosunu döküyoruz.
Ayırmış olduğumuz 2 mandalinayı dilimleyip üzerine koyuyoruz. İsteğe göre nane yapradıklarıyla süsleyebiliriz.
Buzdolabında dinlendirip servis ediyoruz.

Pırasalı Ispanaklı Muffin

Moralimizin bir türlü düzelemediği ve acı haberlerin peşpeşe geldiği bu günlerde tarif eklemek içimden hiç gelmiyor açıkçası.Ancak çiğböreğin o dumanlı fotoğraflarına daha fazla dayanamadım...





Tuzlu kekleri daha bir seviyorum ben sanki,tamam şöyle ıslak ıslak bir brownie 'den daha fazla değil ama kuru olan keklerden daha çok seviyorum...





Bu muffinlerin içinde sonbaharın bize armağanları olan sebzeler var.Pırasa sevmiyorsanız koymayın,yada yerine 1 adet çiğ kabak kullanın.Ekleme çıkarmalara müsait bir tarif ancak çok lezzetli...




Pırasalı Ispanaklı Muffin

3 adet yumurta
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağından 2 parmak eksik sıvıyağ
1 su bardağı tam buğday unu
1,5 su bardağı beyaz un
1 adet pırasa
20-25 yaprak ıspanak
1 su bardağı tulum peyniri
yarım su bardağı ince çekilmiş ceviz(tercihen)
bir kaç dal dereotu
1 paket kabartma tozu
1 tatlı kaşığı tuz,1çay kaşığı kırmızı biber








Yumurta yoğurt ve sıvıyağı iyice çırpalım.Unları tuz ve kabartma tozu ile birlikte eleyerek ilave edelim.Pırasa ,dereotu ve ıspanakları incecik doğrayalım ,ceviz ve peynirle birlikte hamura ilave edelim. En son tuz ve kırmızı biberde ilave edip hamuru yağladığımız muffin kağıtlarına pay edelim.



180 dereceli ön ısılı fırında yaklaşık 20 dakika pişirip kürdan testi uygulayalım.






Afiyet Olsun...






Not:Dilerseniz hamuru yağladığınız borcam veya fırın tepsisinde pişiebilirsiniz,o zaman pişme süresi yaklaşık 35-40 dakikayı bulacaktır.Tam buğday unu yerine mısır unu veya 1 bardak +2 yemek kaşığı beyaz un kullanabilirsiniz.

24 Ekim 2011 Pazartesi

Ispanaklı cup cake








Ispanak; bir kek yakışabilecek en güzel sebze bence. Bir de havuç var tabii ki. İkisi de nefiss bir tat yaratıyor. Bir de keki yumuşacık hale getiriyor.

Malzemeler:
  • 3 adet yumurta
  • 1.5 su bardağı şeker
  • 1/2 su bardağı sıvı yağ
  • 1 bardak dolusu parçalanmış, püre halinde getirilmiş ıspanak yaprağı (rondodan geçiriyorum.)
  • 3 su bardağı un
  • Kabartma tuzu, vanilya
  • 1 bardak süt
Yapılışı:

Yumurtaların aklarını , sarılarından ayırın ve şekerle beraber bir güzel çırpın.Diğer tüm malzemeyi katın ve karıştırın. Cup cake kaplarınıza tamamını doldurmayacak şekilde bölüştürün. 170 derecede yaklaşık 30 dakika kadar pişirin. Üstü kızarana kadar pişirin

Aynı gün kalp şeklinde ıspanaklı kekten pasta yapmıştım. Ispanağı bol bulmuşum herhalde :)) Aslında doğrusu tembellikten.

Ispanaklı kekten pasta nefiss oluyor. Sanki antep fıstıklı kek gibi. Tarifini de daha önce yayınlamıştım.
http://durutarifler.blogspot.com/2009/01/ispanakl-kek.html

20 Ekim 2011 Perşembe

Damla Sakızlı Bademli Un Kurabiyesi


Malzemeler:
  • 1 su bardağı (200 gr lık) zeytin yağı,
  • 1 su bardağından biraz eksik pudra şekeri,
  • 1 çay kaşığı ince dövülmüş damla sakızı,
  • 3-3,5 su bardağı un,
  • 1 yumurta akı,
  • Yarım su bardağı yoğurt,
  • Badem içi,



Yapılışı:
  1. Zeytinyağı ile pudra şekerini  krem haline gelinceye kadar iyice karıştırın. Dövülmüş damla sakızını ve diğer malzemeleri (badem hariç) ilave edin yoğurun,  Hamur geç toparlanacaktır.
  2. Hamur kıvamına gelince içlerine birer adet badem koyun ve istediğiniz şekli verdikten sonra fırın tepsisine dizin. 170 derece ısıtılmış fırında 15 dakika kadar pişirin. 
  3.  Fırından çıkardıktan sonra ılınmasını bekleyin, sonra üzerine pudra şekeri serpin.
Afiyet olsun...

Damla Sakızlı Un Kurabiyesi

Malzemeler:
  • 1 paket margarin,
  • 1 su bardağı pudra şekeri,
  • 1 çay kaşığı ince ezilmiş damla sakızı,
  • 3 su bardağı un,
  • 1 tane yumurta akı,
Yapılışı:
  1. Yumuşak margarin ve pudra şekerini bir kabın içinde krem haline gelinceye kadar karıştırın. Yumurta akınıda ilave edin, biraz daha karıştırın. (Yumurta akı hamurun toparlanmasına yardımcı olur.)
  2.  Damla sakızını ve unu  ilave edin. Hamur yoğurdukça  toparlanır. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edin. Siz yine unu kontrollü ilave edin.
  3. Hamurdan parçalar koparıp elinizle uzun rulolar yapın. Çatalla üzerini çizin. Verev verev kesin ve yağlanmış veya fırın kağıdı serilmiş fırın tepsisine dizin.
  4. 170 derece fırında 15 dakika pişirin. Kurabiyenin beyaz olması lazım. Fırında fazla pişirmeyin.
Afiyet olsun...

    19 Ekim 2011 Çarşamba

    24 Şehit 70 Milyon yaralı


    Ne diyebilirim yüreğim yanıyor. Hepimizin başı sağolsun. Teröre lanet olsun.

    BEYAZ LAHANA DOLMASI (KUZİNEDE)

    BEYAZ LAHANA DOLMASI(KUZİNEDE)

    Malzemeler

    1 adet orta boy beyaz top lahana
    5oo gr. orta yağlı kıyma
    2 adet orta boy soğan
    1 çay bardağı pirinç
    1/2 demet maydanoz
    1 yemek kaşığı domates salçası
    2 yemek kaşığı tereyağı
    Karabiber, tuz, kuru nane

    Yapılışı

    Bir tencereye su ve tuz koyup kaynatalım. Beyaz top lahanamızı ortadan ikiye bölüp tencereye yerleştirelim. Bir taşım kaynatalım. Lahanalarımızı tencereden çıkarıp içerisinde soğuk su olan başka bir kabın içerisine koyarak soğutalım. Başka bir tencerede tereyağın yarısını eritelim. Soğanlarımızı ince doğrayıp tencereye atalım pirinçleri ekleyip karıştıralım. Biraz su koyup pirinçler suyunu çekene kadar pişirelim. Sonra ateşten alalım. İçerisine kıymamızı, ince kıyılmış maydanozumuzu, nane, tuz ve karabiberi koyup karıştıralım. Lahana yapraklarını dolma sarılacak büyüklükte parçalara ayıralım. Her bir parçaya kıymalı içten koyup sigara sarar gibi saralım. Tencerenin (tenceremiz mümkünse bakır tencere olsun)altına kalın damarlı lahana yapraklarını koyalım üzerinede sardığımız dolmaları dizelim. Dizme işlemi bittiğinde sulandırılmış salçamızı ve kalan tereyağımızdan ileve edip 2 su bardağıda su ilave edip üzerine düz bir tabak çevirip kuzine üzerinde yavaş yavaş pişirelim. Piştiğinde servis tabağına alıp afiyetle yiyelim.


    BEYAZ LAHANA DOLMASININ ŞİFASI
    1. Ses kısıklığına iyi gelir.
    2. Sinir ağrılarında, spazm, sinir yorgunluğunda faydalıdır.
    3. Kansızlığı giderir.
    4. Sindirim sistemi rahatsızlıklarında faydalıdır.
    5. Cinsi arzuyu ve meniyi artırır.
    6. Kalp çarpıntısında ve uykusuzlukta faydalıdır.

    21-22-23 Ekim tarihlerinde kermesismiz var...

    21-22-23 Ekim tarihlerinde stichting mizaan da kermesimiz var herkesi bekliyoruz..
    sat sabah 10- ile aksam saat 7 arasindaa kermesimiz...
    adres oostzijde 28 zaandam..

    Konken Böreği


    Her ne kadar adı böreksede bu poğaçayı ilk önce Yetur'la lezzetler sevgiliYeşim'de görmüştüm, not etmiştim. Sonra unutmuşum. Daha sonra Hayat Cafe sevgili Meliha yaptı. Aklıma tekrar düştü. Ben de Hayat Cafe'de görüdükten sonra denedim. Gerçekten nefisss oldu. Bayıla bayıla yedik. Teşekkürler Yeşim'cim, Meliha'cım.

    Acaba neden poğaçaya börek demişler ? Merakta ettim açıkçası. Konken oynayan hanımların pek bir vakti yoktu da kolaycacık bu poğaçayı mı yapıyorlardı acaba ? Anneme sormak lazım :)

    Tarifde herhangi bir oynama yapmadım. Aynen uyguladım.

    Malzemeler:
    • 2 yumurta ( 1 tanesinin sarısı poğaçaların üstü için ayrılacak)
    • 1 türk kahvesi fincanı yoğurt
    • 1 türk kahvesi fincanı sıvıyağ
    • 125 gr tereyağ
    • kabartma tozu
    • az tuz
    • ele yapışmayacak yumuşak kıvam alıncaya kadar un
    Üzerinin sosu için
    • 1 yumurta sarısı
    • 1 yemek kaşığı süt
    • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
    Yapılışı:
    1. Un hariç tüm malzemeyi elinizle birbirine iyice katın. Sonra unu azar azar ekleyin. Elinize yapışmayacak kıvama geldiğinde un katmayı bırakın. Güzelce yoğurun ve 3 parçaya ayırın.
    2. Her parçayı elinizle büyük tabak boyutunda açın. Önce artı sonra çarpı şeklinde 8 adet üçgen elde edeceksiniz. (yani hamuru önce 4 ayırıp, sonra her dört parçayı 2'ye ayıracaksınız) Her üçgeni kalın tarafından başlayarak elinizle yumuşak bir şekilde sarın ve yağlı kağıt serili tepsiye dizin.
    3. Sonra sosu çırpıp ve poğaçaların üstüne sürün. 180 derecede üstüleri kızarana kadar pişirin. Gerçekten sünger gibi puf puf poğaçalarınız oluyor.

    18 Ekim 2011 Salı

    Zeytinyağlı Havuç

    Bizim evden zeytinyağlı yemek hiç eksik olmaz.Acayip severiz.Mevsimine göre alıp alıp pişiririm. Mesela birazdan limonlu limonlu bir pırasa pişireceğim yarın için:) 1 gün bekleyince tadına doyum olmuyor.
    Pazar-pazartesi Manavgat'ın pazarı kuruluyor.Kendimden geçiyorum resmen:) Bir kitapçıda gezerken böyle oluyorum bir de pazarda:)))) Görseniz herşey öyle taze öyle doğal ki...Ne alacağımı ne pişireceğimi şaşırıyorum:) Fesleğen,nane öyle buram buram kokuyor ki....Bu güzellikler karşısında şükretmemek imkansız oluyor...Şaka maka burda da  acayip organik oldum valla...geldiğimde de göreceksiniz zaten:) gürbüz gürbüzüm:))Yanaklar tam makaslık:)))
    Ay sonunda kavuşacağız inşallah blogcanlarım,beni özlemeye devam edin tamam mı:)



    Malzemeler:

    1 kg. havuç
    1 adet limonun suyu
    1 çay bardağı zeytinyağı
    2 adet kesme şeker
    3 yemek kaşığı pirinç
    1-1,5 su bardağı kadar su
    tuz
    (isteğe göre, 1 adet kurusoğan)

    Yapılışı:

    Havuçların kabuklarını soyup(kazıyıp) tencereye yuvarlak yuvarlak doğruyoruz.zeytinyağını,limon suyunu,pirinci,şekeri tuzu ve suyuda ilave eiyoruz.
    Sık sık suyunu kontrol ederek havuçlar yumuşayıncaya dek pişiriyoruz.
    Soğuk veya ılık servis yapıyoruz.

    AFİYET OLSUN.

    17 Ekim 2011 Pazartesi

    Balkabaklı Katlar


    Balkabaklı Katlar


    Malzemeler;
    2 dilim bal kabağı (karpuz dilimi)
    1 çay bardağı su
    1/2 çay bardağı toz şeker
    1 paket yulaflı bisküvi
    Parça fındık, ceviz veya badem 
    1 paket dolgu kreması 
    veya artmış puding muhallebi vs.


    Yapılışı;
    Bal kabaklarını yarım çay bardağı toz şeker ve 1 çay bardağı su ilavesiyle iyice yumuşayana kadar haşlayın. Haşlandıktan sonra blendırdan geçirerek püre haline

    Balkabaklı Katlar


    Balkabaklı Katlar


    Malzemeler;
    2 dilim bal kabağı (karpuz dilimi)
    1 çay bardağı su
    1/2 çay bardağı toz şeker
    1 paket yulaflı bisküvi
    Parça fındık, ceviz veya badem 
    1 paket dolgu kreması 
    veya artmış puding muhallebi vs.


    Yapılışı;
    Bal kabaklarını yarım çay bardağı toz şeker ve 1 çay bardağı su ilavesiyle iyice yumuşayana kadar haşlayın. Haşlandıktan sonra blendırdan geçirerek püre haline

    KIYMALI RULO BÖREK

    KIYMALI RULO BÖREK

    Malzemeler

    Hamuru için

    3 yemek kaşığı yoğurt
    2 adet yumurta (1 adet sarısı üzerine)
    1 çay bardağı sıvı yağ
    1 paket kabartma tozu
    Aldığı kadar un
    Tuz

    Kıymalı iç için

    250 gram kıyma
    2 adet kuru soğan
    1 çay bardağı pirinç(haşlanmış)
    1/2 demet  maydanoz
    1 yemek kaşığı tereyağ
    Tuz,karabiber

    Yapılışı

    Yoğurma kabına bütün hamur malzemelerini koyup kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edelim. Hamurumuzu biraz dinlendirirken içini hazırlayalım.Soğanlarımızı ince doğrayalım.Maydanozu kıyalım. Tereyağını eritelim. Soğanları kavuralım. Kıymayı ilave edip karıştırarak kavurmaya devam edelim. Haşlanmış pirinç, maydanoz, karabiber ve tuzu ekleyip iyice karıştıralım.. Dinlenen hamurumuzu tezgahın üzerine alıp 3-4 parçaya bölelim. Her parçayı merdaneyle oval şekilde açalım. Açtığımız hamurun ortasına kıymalı karışımı uzunlamasına serelim.Hamurumuzu kenarlarından  iç tarafa doğru rulo şeklinde kıvıralım. Üzerine ayırdığımız bir yumurta sarısını sürelim.Önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirelim.Dilimleyip, sıcak sıcak servis tabaklarına koyup afiyetle yiyelim.

    KIYMALI RULO BÖREĞİN ŞİFASI

    01. Küçük çocukların iştahını açar.
    02. İdrar söktürür.
    03. Vücudun yorgunluğunu alır. Vücuda kuvvet verir.
    04. Anne sütünü artırır.
    05. Sinirleri kuvvetlendirir

    Hindistancevizli Kek


    Yumuşacık nefisss bir kek oldu. Hindistancevizleri kekin içinde kaybolmuştu ama çok nefis bir aroma ve lezzet bırakmıştı.

    Malzemeler :


    • 1 su bardağı süt
    • 1.5 su bardağı şeker
    • 1/2 su bardağı sıvı yağ
    • 3 yumurta
    • 3 su bardağı un
    • 1 çay bardağı dolusu hindistancevizi
    • 1 'er paket kabartma tozu ve vanilya,
    • 1 yemek kaşığı dolusu tarçın
    Yapılışı:

    1.Yumurtanın beyazlarını ayırıp şeker ile çırpın. Sonra sarılarını da katıp tekrar çırpın. Diğer malzemeleri içine katın.
     
    2.Kek kalıbınız yağlayıp, unlayıp, kek malzemesini içine boşaltın. 170 derecede yaklaşık tahmini 40 dk pişecek. Bıçak yada kürdanla kontrol edebilirsiniz. Temiz çıkıyorsa kekiniz pişmiştir.

    16 Ekim 2011 Pazar

    Karışık Turşu Yapılışı


    Turşusu yapılacak malzemeler taze, sağlam ve zedelenmemiş olmalıdır. Sarımsaklar en az 1 saat kadar suda bekletilirse kolay soyuluyorlar. Kavanozların kapaklarından bir kaç gün su sızabilir. Sızmadığından emin oluncaya kadar kavanozları geniş bir kabın içine koyarak olgunlaşmasını beklerseniz iyi olur.
    Malzemeler:
    • Kornişon veya küçük çengel köy salatalık,
    • Yeşil domates,
    • Yeşil sivri biber,
    • Kelek,
    • Havuç,
    • Sarımsak,
    • Maydanoz,
    • Kereviz yaprakları,
    • Turşuluk tuz,
    • Üzüm sirkesi,
    • Limon dilimleri,
    • Kaynak suyu, (hazır, damacana suyu)
    Yapılışı:
    1. Ön hazırlık olarak sarımsakları soyun, sebzeleri temizleyin ve zedelemeden güzelce  yıkayın. Kelekleri ortadan kesip bir kaşık yardımı ile çekirdek kısmını kazıyarak çıkarın. Sebzeleri iğne ile birkaç yerinden delin. 1 Lt suyu tamamlayacak şekilde 1 su bardağı sirkenin üzerine, su ve 3 yemek kaşığı tuz koyun karıştırarak eritin.
    2. Kavanozun altına maydanoz, kereviz yaprakları serin, bir kaç sarımsak atın. Üzerine hazırlanmış sebzeleri elinizden geldiğince sıkı ve karışık yerleştirirerek kavanozu doldurun. (Arada limon dilimleri ve sarımsak koymayı unutmayalım.)
    3. Kavanozun ağzına maydanoz ve kereviz yaprakları yerleştirin. En son olarak hazırladığımız sirkeli tuzlu suyu yavaş yavaş akıtarak kavanozu dolduralım.. 
    4. Kavanozun kapağını  2-3 saat bekledikten sonra  sıkıca kapatalım. Turşumuzun olgunlaşması için 18-20 derece olan serin bir yere kaldıralım. 
    Afiyet olsun...

    14 Ekim 2011 Cuma

    Çiğ Börek

    Çiğ Börek,Çi Börek
    Çiğ börek yapmayı kafama koyduğumda genelde tariflerin çoğunun asıl tarif olan un tuz ve sudan ibaret olduğunu gördüm.Bu hamurun beni hem zorlayacağını hemde daha lezzetli olması açısından içinde süt - yağ vs olan bir hamur arayışı içine girdiğimde karşıma çıkan çoğu tarifin kaynağı belirtilmesede bire bir ölçüleriyle leziz tarifler'di...



    Ancak burdaki tarifte hamurun bekletildiğinde daha güzel olduğu belirtiliyordu ama benim buna vaktim yoktu.Eve gittiğimde evde sütün bittiğini fark ettim ve süt oluyorsa yoğurt ile daha güzel olur diyerek içine süt yerine yoğurt ilave ettim.



    Hem hamuru çok kolay açılıp kabaran hemde çok lezzetli bir börek oldu...Ben yarım ölçü ile 8 tane büyük çiğbörek çıkardım... Sizede yaptığım ölçüler ile yazıyorum...Bu tarifi 2 kişi için yaklaşık 3 kere denedim ve hep aynı şekilde yaptım.Çiğ börek yapmak meğer ne kolaymış:))

    Çiğ Börek(8 adet)
    Yarım su bardağı yoğurt
    3 yemek kaşığı sıvıyağ
    1 yumurta
    1 tatlı kaşığı tuz
    yarım bardak su
    aldığı kadar un
    İç Harcı;
    1 büyük rendelenmiş soğan
    250 gram kıyma
    1 ttalı kaşığı tuz
    yarım çay kaşığı karabiber

    Kızartmak için;
    2 su bardağı sıvıyağ








    Hamur için un hariç bütün malzemeyi karıştırıp unu azar azar ilave edip ele yapışmayan bir hamur elde edelim.Hamur yapamayanlar korkmasın hamur gerçekten hem çarçabuk toparlanıyor hemde çok kolay açılıyor ....Hamurun üzerine nemli bir bez kapatıp mümkünse en az 1 saat bekletelim(aslında hamurun sabahtan yapılıp akşam pişirilmesi gerekiyor)




    İç harç için soğanı rendeleyelim içine tuz,kıyma ,karabiber ekleyip oldukça sulu bir kıyma harcı elde edelim.(soğan yeterince sulu değilse 2 yemek kaşığı kadar su ekleyin)




    Hamuru 8 bezeye ayırıp her bir bezeyi unladığımız tezgahta tatlı tabağı büyüklüğünde açalım.yarısına kıymalı harcı lahmacun yapar gbi iyice bastırarak yayıp diğer yarısını üzerine kapatalım.Bir tabak veya hamur kesici yardımı ile kenarlarını keserek yapıştıralım.




    Tavaya 2 su bardağı yağ koyup orta ateşte henüz kızmaya başlamış olan yağda börekleri önlü arkalı kızartalımve havlu kağıda çıkartalım.En hızlısından üç beş kare fotoğrafını çekip bekletmeden bu lezzetin keyfini çıkaralım:)Ben bol köpüklü ayran ve çakma gevurdağı salatam ile ikram ettim.




    Afiyet Olsun...


    Not:Börekler pişerken altını çok harlı açmayın içindeki çiğ kıymayıda düşünerek orta ateşte pişirinki hamuru birden yakmayın.

    13 Ekim 2011 Perşembe

    Buzdolabı Böreği ve Elmada Bitki Çayı



    Buzdolabı Böreği


    Malzemeler;
    3 adet yufka
    3 adet patates
    3/4 su bardağı süt
    İsteğe bağlı olarak
    Rendelenmiş kaşar, mısır, zeytin, maydanoz, pastırma
    Tuz, kırmızı pul biber

    Üzerine 1 yumurta sarısı

    Yapılışı;
    Patatesleri kabuklarını soyarak haşlayın, süzdükten sonra süt ve tuz ekleyerek püre haline getirin. Bu sırada eğer farklı malzemeler eklemek isterseniz ufak ufak doğrayarak veya

    Buzdolabı Böreği ve Elmada Bitki Çayı



    Buzdolabı Böreği


    Malzemeler;
    3 adet yufka
    3 adet patates
    3/4 su bardağı süt
    İsteğe bağlı olarak
    Rendelenmiş kaşar, mısır, zeytin, maydanoz, pastırma
    Tuz, kırmızı pul biber

    Üzerine 1 yumurta sarısı

    Yapılışı;
    Patatesleri kabuklarını soyarak haşlayın, süzdükten sonra süt ve tuz ekleyerek püre haline getirin. Bu sırada eğer farklı malzemeler eklemek isterseniz ufak ufak doğrayarak veya

    Pişmaniyeli Pasta


    Çok nefis hafif bir pasta. Kremada çikolata kullanmayabilirsiniz. Pişmaniyemde kakaolu pişmaniye de olduğu için  tarife ben ekledim.

    Malzemeler:
    • 1 paket yulaflı bisküvi,
    • 50 gr tereyağı,
    • 1  paket labne peyniri ,
    • 200 gr krema,
    • İstenirse bitter veya sütlü kuvertür çikolata, (sütlü çikolata kullandım.)
    • 1 su bardağından bir parmak eksik toz şekeri (0,75 bardak)
    • 1 paket vanilya,
    • Pişmaniye,
    • Kuş üzümü, damla çikolata,


    Yapılışı:
    1. Ön hazırlık olarak tereyağını eritin, çikolatayı benmaride eritin oda ısısına gelinceye kadar soğutun, kuş üzümlerini suya koyup bekletin.
    2. Yulaflı bisküviyi rondoda iyice ezin. Eritilmiş tereyağını ilave edin ve karıştırın. Kelepçeli kek kalıbına  bastırarak yayın. Üzerine suda bekletilmiş kuş üzümü ve damla çikolatanın yarısını serpin.
    3. Labne peyniri, krema, toz şekeri ve vanilyayı birlikte koyulaşıncaya kadar mikser ile çırparak kremayı hazırlayın. Bir kısmını ayırın içine erimiş çikolatayı ilave edin bir süre daha çırpın. Bisküvilerin üzerine iki kremayı ayrı ayrı yayın. En son olarak üzerine kalan kuş üzümü ve damla çikolatayı serpin, buzdolabında en az 2 saat kadar bekletin. Üzerine pişmaniyeyi yayın, çemberden çıkarın. Pişmaniyeyi servis sırasında kullanın. Uzun süre hava ile temas ettiğinde pişmaniye bayatlayıp sertleşiyor.
    Afiyet olsun...

    12 Ekim 2011 Çarşamba

    Üzümlü&Limonlu Kek

    Yaz aylarında hiç yapmadığım şeylerden biriside kekti sanırım.Çalışmasam yaz ayları kekler pastalar yapıp balkonda beş çayları vereceğim kesin birde karışık kızartma yapacağım bol bol:))


    Kış aylarında ise akşam yemeğinin ardından sıcacık çay ile yada işyerinde tüketilmek için kekler her zaman favorim olmuştur.Bu keki sadece limonluda yapabilir yada üzerine pudra şekeri ve limon suyunu iyice çırparak glazür hazırlayabiliriniz....



    Üzümlü&Limonlu Kek



    4 yumurta(oda ısısında)
    1 su bardağı sıvıyağ
    2 su bardağından 2 parmak eksik şeker
    1 su bardağı yoğurt
    2 limonun suyu ve kabuklarının rendesi
    4-4,5 su bardağı un
    1 paket vanilya
    1 paket kabartma tozu
    1 çay bardağı kuru üzüm


    Yumurta ve şekeri yumurtalar iyice beyazlayana kadar iyice çırpın.Sonrasında yoğurt ve sıvıyağı ekleyip çırpmaya devam ederken limon suyu ve ince rendelenmiş limon kabuklarını ilave edin.4 su bardağı un,vanilya, kabartma tozu ve üzümleri bir eleğe alıp üzümlerin una bulanmasını sağlayarak sıvı kek malzemelerine eleyerek ilave edin.Kuru malzemeleri ilave ettikten sonra keki çok kısa süre çırpın ve kek hamurunu yağlanıp unlanmış kek kalıbına dökün.175 derece ön ısılı fırında ilk 35 dakika fırın kapağını hiç açmadan yaklaşık 45 dakika pişirin.



    Afiyet Olsun..


    Not:Her evdeki yumurta büyüklüğü ,yada özellikle yoğurtlu tariflerde yoğurdun sululuk /katılılık oranının bir olmaması gibi sebeplerle hamurunuz sulu olursa yarım su bardağı unu opsiyonel olarak içine karıştırabilirsiniz....




    Peynirli Pişi (Şişko Börek)

    Şimdi hikâyeyi anlatmam gerek. Yıllar, yıllar öncesi... Ben henüz çocuğum, kardeşlerim de bebek denecek yaştalar. Anneciğim her gün bizleri doyuracak bir şeyler hazırlama telaşında... Kahvaltısı ayrı, öğleden sonrası ayrı, akşamı ayrı... Okuldan gelen aç gelir, sokaktan gelen aç gelir... E, ne yapsın kadın? Evde ne varsa pişirilir, doyurucu olsun diye mayalı hamurlar hazırlanır, çayın yanına peynirdi zeytindi karınlar doyurulur...

    Peynirli Pişi - Şişko Börek
    Hikâyeye gelirsek... İşte bu yıllar öncesinde, evin ortanca çocuğunun, annesinin "mayalı hamurum" diye sevdiği oğlanın canı börek çeker. Çeker ya, bir türlü anlatamaz hangisi olduğunu. Tarif eder annesine, "hani sen yapıyosun ya, böle şişko şişko oluyo hani... şişko börek!" Anne o zaman anlar, peynirli pişi istediğini oğlunun. O zamandan sonra da bu pişinin adı, aile içinde şişko börek kalır.
    Kim derdi ki, o çocuk yıllar sonra ablasının blogunun yayın yönetmeni olacak:) blogu her geçen gün daha da güzelleştirecek, kendisi de birbirinden güzel projelerle uğraşacak ve ablası o böreğin tarifini bir gün bloga yazacak! Bir internet kafede birlikte oturup, Kahve'nin temellerini attığımız akşam dün gibi hatırımda. Yılmazcığım, verdiğin bütün emekler için bir kez de buradan teşekkür ederim sana. Ve işte en sevdiğin hamur işinin tarifi (mesaj gerekli yere gitti, şimdiden afiyet olsun:)

    Bu tarifi klasik Ege usulü pişiden farklı kılan, annemin hamura yumurta eklemesi ve içine poğaça içi koyması. Ama pekala boş olarak da yapılabilir, çayın yanında peynirle pek de güzel yenir. Hamuru güzel mayalandırmanız çok önemli, lezzetli olmasında... Annemin mayaladığı her hamur mükemmel kabarır, bilmem neden. Bana da hayran olup fotoğraflamak kalır:) Maya sizce de bir mucize değil mi?

    Malzemeler:

    • 1 çorba kaşığı kuru maya
    • 1 tatlı kaşığı toz şeker
    • 1 tatlı kaşığı un
    • 1 fincan ılık su
    • 1 kilo un
    • 1 adet yumurta
    • Aldığı kadar su
    • Tuz

    İçine:

    • 1 kâse yarım yağlı beyaz peynir
    • 1 avuç kadar çökelek
    • 1/2 demet maydanoz

    Yapılışı:

    1. Öncelikle maya, toz şeker, 1 tatlı kaşığı un ve 1 fincan ılık suyu karıştırın, kabarması için 10-15 dk ılık yerde bekletin.

    2. Bir kilo unu yoğurma kabına alın, ortasını açıp mayalı suyu dökün. Yumurtayı ekleyin. Kullanacağınız peynire göre tuz ilave edin. Yavaş yavaş ılık su ekleyerek, ele yapışan kıvamda yumuşak bir hamur elde edin. Üzerini örterek mayalanmaya bırakın.

    3. Mayalanmış olan hamurdan yumurta iriliğinde parçalar koparın, yağlı tezgâhta açarak ortasına iç malzemeden koyun. Kapatıp kenarlarını parmaklarınızla bastırarak yapıştırın. Hamur bu aşamada da elinize yapışmaya devam edebilir ama un ilave etmeyin ki pişiler yumuşacık olsun.

    4. Kızgın yağa atarak her iki yüzünü iyice kızartın.


    Kızaran pişileri bir süzgeç ya da kâğıt havlu üzerine alıp fazla yağını süzdürün. Sıcak sıcak hemen servis yapın. Ertesi güne kalırsa çıtırlığını kaybeder ama lezzetini asla:)

    Annem bu böreği kıyma ile de yapardı bazen eskiden, bir tür çiğ börek gibi ama kıymayı soğanla kavururdu içine koymadan önce. Biraz daha ağır olur tabi peynirliye oranla, ama severseniz bu şekilde de deneyebilirsiniz.

    Peynirli pişi

    Bu malzemelerle oldukça bereketli oluyor tabii... Bizde 4 yetişkin ve 1 İrem kuş (ama benim kadar yediği için onu da yetişkin saymak lazım belki de:)) silip süpürdü ilk pişenleri. Kalanlar da ertesi gün tükendi çabucak. Doyurucu, hatta yanında ayranla bir öğün...

    Kızartmalar için zeytinyağı kullanır annem. Ben de aynı şekilde, kim ne derse desin asla vazgeçmedim bundan. Belki besin değerlerinin bir kısmını yitiriyordur söyledikleri gibi, olsun. Zeytinyağlı kızartmanın ardından ocağın, tavanın ne kadar kolay temizlendiğini görmek bile yeter, diğer yağlarla kızartmanın daha zararlı olduğunu anlamaya! Yılların bilgeliği ile, bütün bir nesil böyle pişirmiş yemekleri...

    Neyse, pişimizin birkaç ısırık sonrası kesiti de aşağıda... Şu an gecenin 1'i ve nasıl acıktığımı tarif edemem size. Yapacak ve yiyecek herkese afiyet olsun, ters bir vakitte acıktırdıysam sizi de, affola...

    Peynirli pişi

    Browni Kurabiye


    Gün Sülüman günü olunca günün anlam ve önemine uygun olarak tatlı birşeyler paylaşayım dedim:))))
    veee benim en çok ama en çooook sevdiğim nefis kurabiyelerin tarifini vermeye karar verdim:)

    Tarifi canım arkadaşım, hatta kardeşim limonum  Tümayım'dan aldım.Ayyy blogcanlarım yok böyle bir şey kesinlikle...bu kurabiyeleri yerken fren yapamıyorum valla... bu yüzden de tehlikeli tariflerden biri benim için.
    Tehlikeyi severim,bana birşey olmaz diyorsanız buyurun tarife:)))Bağımlılık yaratıyor benden söylemesi...

    Tarifi aynen aktarıyorum.Orjinal tarife buradan da ulaşabilirsiniz:)


     Browni Kurabiyeler İçin,

    Malzemeler:

    1 adet oda sıcaklığında margarin
    2 adet yumurta
    1 çay bardağı fındık yağı
    2 kahve fincanı toz şeker
    1 paket kakao (8-9 yemek kaşığı)
    1 paket vanilya
    1 paket kabartma tozu
    Aldığı kadar un

    Şerbet için;

    1 su bardağı süt
    1 su bardağı toz şeker


    Yapılışı:

    Kurabiye için gerekli olan tüm malzemeleri genişçe bir yoğurma kabına koyup karıştırın.

    Ele yapışmayacak bir hamur elde edinceye kadar unu ilave ederek yoğurun.

    Kulak memesi kıvamına gelince yağlanmış fırın tepsisine yuvarlayarak dizin.

    170 derecede önceden ısıtılmış fırında 10 dakika kadar çatlayana kadar pişirin.

    Bu esnada şerbet için süt ve şekeri ayrı bir kapta karıştırın.

    Şeker tamamen eriyinceye kadar karıştırarak eritin. Kesinlikle ateşe koymayın.

    (Kurabiyeler sıcak, süt soğuk olacak. )Pişen kurabiyeleri sıcakken soğuk süt şerbetine batırın ve bir saklama kabına dizin.

    Kalan şerbetinizi de kurabiyelerin üzerine dökün.

    Bu nefis lezzete dayanabilirseniz ılık olarak servis yapın:) 

    Afiyet Bal Olsun:)

    11 Ekim 2011 Salı

    Kunta Kinte


    Arkadaşım Sibel'in annesinin tarif defterinden çıkan bir kek. Bizim genç kızlık zamanınımızdan. Kaç sene olduğunu söylemiyorum çünkü yaşımız ortaya çıkacak :))
    (otuz :)))

    Keki Sibelim yapmış. Afiyetle yedik valla. Hepimizin ağzının kenarı çikolata sosu olmuş halde hepimiz mutlu mesuttuk.

    O zamanlar köle Isaura pek bir meşhurdu. Annelerimizde o diziden esinlenerek kakaolu kekin adını Kunta Kinte koymuşlar. Aslında bildiğimiz Brownie, sadece üstünü ıslatmıyorsunuzda çikolatalı sos döküyorsunuz.

    Bir ara bir kampanya başlatsak. Annelerimizin tarif defterlerinden tarifleri yapsak da yayınlasak.

    ESKİLERDE MELEK HANIM'IN KUNTA KİNTE KEKİ - ŞİMDİLERDE SİBEL'İN ÇİKOLATA SOSLU KAKAOLU KEKİ- ESMER GÜZELİ KAKAOLU ISLAK KEK- BROWNİ......... TARİFİ


    MALZEMELER:

    * 3 Yumurta
    * 1,5 Su bardağı toz şeker
    * 1 Su bardağı sıvı yağ
    * 3 Su bardağı un
    * 1 Su bardağı süt
    * 1 Küçük paket kakao
    * 1 Paket vanilya
    * 1 Paket Kabartma tozu

    SOS MALZEMELERİ:

    *.Dr.Oetker Çikolata Sosu
    * 2,5 Su bardağı süt

    YAPILIŞI:

    Yumurta ve şekeri iyice çırpın.İçerisine süt, sıvı yağ, un, kakao, vaniliya koyun çırpın.En son kabartma tozunu koyun. Yavaşça karıştırın. Yağlanmış unlanmış borcama veya kek kalıbına dökün.Isıtılmış fırında 180 derecede pişirin.

    Kek pişerken Dr.Oetker çikolata sosun paket üzerindeki tarifine göre; 2,5 su bardağı sütle toz haldeki çikolata sosu karıştıra karıştıra ocakta pişirin. Kıvama gelince kapatın. Fırından çıkmış hafif ılımış ve kesin kekin üzerine sıcak sıcak dökün.
    Üzerine kestane şekeri koyun.

    DOMATESLİ MAKARNA

    DOMATES SOSLU MAKARNA

    Malzemeler

    1 paket makarna (isteğe göre her türlü)
    3 adet domates
    2 yemek kaşığı teryağ
    2 diş sarımsak
    1 tutam kuru nane
    1 yemek kaşığı domates salçası
    Tuz, karabiber

    Yapılışı

    Domateslerimizi rendeleyelim. Sarmısaklarımızı ezelim.Bir tavada yağımızı eritelim. Rendelediğimiz domateslerimizi, ezdiğimiz sarmısaklarımızı üzerine ekleyip domatesler suyunu çekmeye başladığında salçamızı, tuz ve karabiberimiz ekleyelim. Biraz pişirelim.Kuru nanemizi ilave edelim. Makarnamızı tuzlu az suda haşlıyalım. (Fazla su koyup süzmemize gerek yok) Haşlanan makarnanın üzerine domatesli sosumuzu döküp afiyetle yiyelim.

    DOMATES SOSLU MAKARNANIN ŞİFASI


    1. Mutluluk hormonu salgılatır. Kişinin rahatlamasına yardımcı olur.
    2. Enerji verir. Kuvvetlendirir.
    3. Besleyicidir.

    10 Ekim 2011 Pazartesi

    NAR REÇELİ

    DSC05017
    Eve gelen narların ekşi çıkmasıyla beraber ne yapayım ne yapayım derken cafe fernandoda ki nar reçeli aklıma düştü.

    Tam şöyle yazmış tı sevgili cafe fernando ;
    ‘’ Bir nar reçeli yaptım, yanağını dayar uyursun. Hem tatlı, hem ekşi.’’

    Tam da öyle bir nar reçeli oldu. Hafif ekşi tatları seven oğluşum içinde harika bir kahvaltılık oldu.

    Narlar da ayıklarken beni hiç üzmediler sağolsunlar.:)) o kadar kolay ayıkladım ki ben bile şaştım. Ayıklarken aklıma hep babamın nar yerken söylediği
    ‘ Nar cennet meyvesidir. Bir tanesini bile ziyan etmemek gerekir.’ Bu düşünceyle bir de baktım ki tüm narlar ayıklanmış.

    Reçelimizin tarifine gelecek olursak tarifi cafe Fernando’nun tarifine tamı tamına olmasa da uyuldu. İşte tarif;

    Malzemeler
    1-3.5 su bardağı taze sıkılmış nar suyu
    2-1 su bardağı ayıklanmış nar
    3-3.5 su bardağı şeker
    4-Yarım limonun suyu


    Yapılışı

    1.Ufak boy bir tabağı soğuması için buzluğa koyun (sonradan olup olmadığını test ederken ihtiyacınız olacak).

    2.Bir adet narı kenara ayırıp diğer narların suyunu sıkın.

    3.Kenara ayırdığınız narın tanelerini ayıklayın ve bir kasede bekletin.

    4.Büyük boy bir tencerede nar suyunu ve şekeri karıştırın ve yaklaşık yarım saat kaynatın.

    cats00

    5-Üzerinde oluşan köpükleri kaşık yardımıyla alın.

    6-Ardından altını biraz kısıp, pişirmeye devam edin.

    7-Yaklaşık yarım saat sonra ayıklanmış olan 1 su bardağı nar tanelerini de ekleyip pişirmeye devam edin.

    8-20 dakika sonra yarım limon suyunu ekleyip 10 dakika daha pişirin (toplam pişirme süresi 1 saattir). Pişirme süresi ocağınızın ateşine göre değişiklik gösterebilir.

    9-Reçelin kıvamının tutup tutmadığını anlamak için buzluğa koyduğunuz tabağın üzerine reçel bitmeye yakın bir kaşık reçeli üzerine damlatın. Çok az bekledikten sonra tabağı eğin. Eğer su gibi akıyorsa pişirmeye devam. Yapışkan bir kıvam alıp akışkanlığını kaybetmeye başladıysa da reçeliniz oldu demektir.

    10-Temiz bir reçel kavanozuna aktarın reçel soğuduktan sonra kapağını kapatıp güneş görmeyen serin bir yerde muhafaza edin.

    11-AFİYET OLSUN….

    Not: Narlar biraz ekşi olduğu için ben şekeri biraz fazla tuttum ve 1 limon yerine yarım limon suyu kullandım.
    Narları sıkarken de ayıklanmış narları temiz bir tülbentin içine koyup sıktım. Çok kolay oldu ve narenciye sıkacağı ile sıkılan narlarda hafif bir acılık oluyor. Bu şekilde sıkılınca tam nar suyu oluyor.