31 Aralık 2011 Cumartesi

Havuçlu Cevizli Sarma

 Havuçlu Cevizli Sarma

Malzemeler:

  • 8 Havuç
  • 1 Su B. Toz Şeker
  • 1 Su B. Ceviz
  • 1 Pk. Bisküvi
  • 1 Tatlı K. Tarçın
Mantolamak İçin:
  • Hindistan Cevizi

Hazırlanışı:

Havuçları soyup rendeliyoruz. Tencerenin içine alıyoruz. Toz şekeri üzerine döküyoruz. Orta ateşte kavurup kapağı kapalı bir şekilde pişiriyoruz.

Kavrulduktan sonra altını kapatıyoruz. Havuçlara toz ceviz, tarçın ve kırılmış bisküviyi katıp karıştırıyoruz. Buzdolabı poşetini kesip dikdörtgen şekilde tezgahın üzerine açıyoruz.

Bol hindistan cevizi serpiyoruz. Soğuyan havuçlu harcımızı hindistan cevizinin baş kısmına uzunlamasına koyup rulo olarak sarıyoruz.

Buzdolabında en az 1 saat dinlendirdikten sonra dilimleyip servis ediyoruz.

30 Aralık 2011 Cuma

Brokoli Salatası





Malzemeler:
  • Yarım kg brokoli,
  • 2 adet közlenmiş kırmızı  biber,
  • 1 su bardağı  mısır,
  • İri dövülmüş ceviz,
  • 1 limon suyu,
  • 3-4 diş sarımsak,
  • Yarım çay bardağı sızma zeytinyağı,
  • Tuz,
Yapılışı:
  1. Brokoli yıkanır buharda veya az su ile 5-6 dakika haşlanır. Su ile haşlanır ise süzülür servis tabağına alınır, soğumaya bırakılır. 
  2. Mısır, ceviz ve ince doğranmış biberler brokolinin üzerine yerleştirilir. 
  3. Soyulmuş sarımsaklar tuz ile ezilir, 1 limon suyu ve sızma zeytinyağı ilave edilir, karıştırılır. Servis tabağındaki  brokolinin üzerine gezdirilerek dökülür.
Afiyet olsun...

Bir Başlangıç...

Çok uzun süredir düşündüğüm, planladığım ama bir türlü hayata geçiremediğim blog.

Bu konuda Sevgili İsmail Ağabeyimi anmadan geçemeyeceğim. Yıllar önce (7-8 yıl kadar) bize (eşi Sevgili Emine ve bana) çok ısrar etti. Böyle bir sayfa hazırlamamız için...

Seni dinlemedim ama desteğini bekliyorum ağabeyciğim.

Öncesi için yapılacak fazlaca bir şey yok. Artık geleceğe bakacağız.

Artık ben de buradayım.

Herkese tekrar Merhaba...

29 Aralık 2011 Perşembe

HERKESE MUTLU YILLAR


Bizim evden herkesin evine mutluluk, sevgi, sağlık ve barış dilekleri gönderiyorum. Umarım yüreğinizin ışıl ışıl olduğu bir yıl geçirirsiniz.

Savaşların, acıların ve felaketlerin, geçip giden koca bir yıl gibi geride kalması umuduyla.. Nice nice yıllara

PATATES VE BROKOLİ EŞLİĞİNDE ET KÖFTE

 Bütün dostlarıma selam ve sevgiler gönderiyorum )))
Et köftesi tarifimi paylaşmak istiyorum sizlerle canlarım...Patates ve brokoliylede zenginleştirmek istedim köfte lerimi ...
Bu vesileyle de sebze de yemiş oldu bizim ahali:)
GEREKLİ OLANLAR:
KÖFTE İÇİN:
500 gr orta yağlı kıyma
1 su bardağı galeta unu(bayat ekmek içini ıslayıp ezerekte kullana biliriz)
1 yumurta
1 çay bardağı su
1 tutam maydanoz ince kıyılmış
1 tutam taze nane ince kıyılmış
1 küçük soğan rendesi
tuz,karabiber,kırmızıbiber,kimyon
SOS MALZEMELERİ:
2 yemek aşığı tereyağı
3 yemek kaşığı salça
1 diş minik doğranmış sarımsak
isteğe balı baharatlar

KIZRATMAK İÇİN:
2 su bardağı sıvı yağ
1 orta boy Brokoli
5 orta boy patates
HAZIRLANIŞI:
Hamur malzemelerini derin bir kaba koyarak  1 çay bardağı suyla iyice yoğuralım elimizde köftelerimizi şekillendirip tepsiye dizip bir kenarda bekletelim.
 Derin yağ tavamıza 2 yemek kaşığı tereyağ 3 yemek kaşığı salça ve 1 diş minik doğranmış sarımsağı koyup biraz soteleyip 3 su bardağı su koyup kaynatalım .sosumuzu da hazır edip bekletelim içine istediğiniz baharatları katabilirsiniz...
Kızartma tavamıza yağı koyup önce küp doğradığımız patatesleri daha sonra çiçeklerini ayırdığımız brokolileri ardındanda köftelerimizi kızartıp servis tabağımıza alalım
üzerine sosunu gezdirip sıcak servis edelim.









Kestaneli Fırında Tavuk

Oktay Usta Kestaneli Fırında Tavuk Tarifi

Malzemeler:


  • 1 Köy Tavuğu
  • 1 Çorba K. Yoğurt
  • 1 Çorba K. Domates Salçası
  • Tuz

Pilavı İçin:

  • 3 Su B. Pirinç
  • 1 Su B. Bezelye
  • 2 Çorba K. Tereyağı
  • 1 Çay B. Kuş Üzümü
  • 1 Tutam Dereotu
  • 1 Kase Çeri Domates
  • Yarım Kg Kestane
  • Tavuk Suyu
  • Tuz
  • Su


Hazırlanışı:

Tavuğu geniş bir tencerenin içine alıp üzerini geçecek kadar sıcak su koyuyoruz. Tane karabiber, defne yaprağı, doğranmış havuç ve soğan katıp haşlıyoruz.

Haşlandıktan sonra suyunu süzdürüp tavuk suyu olarak kullanıyoruz. Sosu için, yoğurt, domates salçası, sıvıyağ ve tuzu kaseye koyup karıştırıyoruz. Haşlanmış tavuğu bütün olarak fırın tepsisine alıyoruz.

Tuz ve karabiber serpiyoruz. Salçalı sosundan üzerine sürüyoruz. Önceden ısıtılmış 190 derece fırında kızarana kadar pişiriyoruz.

Kestanelerin üzerilerine çizikler atıp fırın tepsisine koyuyoruz. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında pişiriyoruz. Fırından çıkıp soğuduktan sonra kabuklarını soyuyoruz.

Pilavı için, tereyağını pilav tenceresine koyup eritiyoruz. Yıkanmış pirinci ekleyip kavuruyoruz. Kuş üzümü ve bezelyeyi katıyoruz. Biraz daha karıştırıp üzerini geçecek kadar sıcak su ve tavuk suyu koyuyoruz.

Kapağı kapalı bir şekilde suyunu çekene kadar pişiriyoruz. Kızaran tavuğu servis tabağının ortasına koyuyoruz. Pişen pilava ince doğranmış dereotu ve kırılmış tane karabiber katıp karıştırıyoruz.

Tavuğun etrafına pilavı koyuyoruz. Pilavın üzerini kestane ve çeri domatesle süsleyip servis ediyoruz.

Kim Benimle Yemek Pişirmek İster ?



"Evetttt "diyorsanız eğer yapmanız gereken çooook basit:)

Maggi Türkiye 'nin Facebook sayfasını ziyaret ederek resmimin hemen altına "neden beni seçtiğinizi de yazarak" yorumunuzu bırakmanız yeterli..Bu kadar kolay:)

Bol kahkahalı bir gün bizi bekliyooooor:))))


 

Mutfağın Ustaları Bloggerlar ile yemek pişirmek ister misiniz?

Her gün ilgiyle takip ettiğiniz, tariflerini denediğiniz, yazıları ile hayatını paylaştığınız blog yazarları ile şimdi çok eğlenceli, çok keyifli bir workshop’ta biraraya gelip, onlarla mutfağı paylaşmak ister misiniz?

Eğer bu keyifli workshop’ta yer almak istiyorsanız tek yapmanız gereken mutfağa birlikte girmek istediğiniz blog yazarının fotoğrafının altına neden onunla birlikte yemek pişirmek istediğinizi anlatan bir yorum yazmak…

* Workshop 07.01.2012 tarihinde 12:00 - 16:00 saatleri arasında "EKS Mutfak Akademisi"nde gerçekleşecektir.
* Her blogger birlikte katılacağı takipçisini, yorum yapan okuyucuları arasından seçecektir.
* Workshop'a katılmaya hak kazanan okuyucular 05.01.2012 saat 18:00 da sayfamızda açıklanacaktır.
* Katılımcılar EKS Mutfak Akademisi’ne kendi imkanları dahilinde geleceklerdir.





SEVGİ DOLU ÖPÜCÜKLER:)


28 Aralık 2011 Çarşamba

Yeni Yıl, Yeni Lezzetler

Bir yıl daha geçti, zamanın tozuna karışarak. Eskittiğimiz nice yıl gibi, kırpılıp yıldız yapılmak üzere evrendeki yerini alacak üç gün sonra..

Bugünleri telaşlı mı yaşıyorsunuz yoksa uzaktan bütün bu telaşeyi seyrederek gülümsüyor musunuz bilmem... Belki de heyecana ve planlara kapılıp gittiniz pek çok kişi gibi. Nasıl bir ruh hâlinde olursak olalım, yeni yılın hepimize az veya çok merak / heyecan / sevinç getirdiği bir gerçek.  


Dostlarımızla olacağız bir yılbaşı gecesinde daha.
Ne mutlu bize.
Mor mumlar olacak mı acaba masamızda? Belki de olur. Ama minik melekler, ışıklar, süsler ve kocaman gülümseyen yüzler olacağı kesin.

Sibel'in Kahvesi'nde bu yıl sizlerle çok fazla paylaşımda bulunamadım. Hayatımın girmiş olduğu yepyeni dönemeç ve tutturduğum deli tempo, oturup sakince bloğum için planlar ve yeni düzenlemeler yapabilmeme, hatta mutfağa girip yeni tarifler deneyebilmeme engel oldu çoğu kez. Bu yıl bir not defterini sadece bloğum için ayırdım; sizlerden gelen istekleri, yeni denemeleri, lezzetleri, keşifleri sıcağı sıcağına not etmek ve daha sık paylaşmak niyetiyle... Yoksa kararıyla mı diyeyim:)


Yaptıklarım yapacaklarımın teminatı olsun diye, bu yılı üç tarifle kapatmak istiyorum:)
Hepsi yılbaşı akşamında sofranızda yer verebileceğiniz lezzetler.
Tarifleri geçtiğimiz haftalarda EKS Mutfak Akademisi'nde düzenlenen yılbaşı etkinliğinde denemiştik. Denemiştik derken her anlamda:) Hem pişirdik hem de tadına baktık. Bizim için erken bir yılbaşı kutlamasına vesile olan, lezzet garantili bu tarifleri umarım sizler de dener ve seversiniz.


Sarımsaklı Ekmek Üzerinde Ilık Fava
(4 kişilik)

Sarımsaklı ekmek için;

- 4 dilim kepekli ekmek
- 1 diş sarımsak
- 2 çorba kaşığı tereyağı
- 1 tatlı kaşığı pul biber
- 1 dal taze biberiye
- 2 dal taze kekik
- 1 dal taze tarhun
- Tuz, karabiber

Fava için;
- 1/2 su bardağı kuru bakla
- 1/4 çay bardağı zeytinyağı
- 1 küçük kuru soğan
- 2-3 dal dereotu
- 1 çay kaşığı toz şeker
- Tuz

Yapılışı:

1. Baklaları bir gece önceden suya ıslatın. Ertesi gün süzüp yıkayın ve üzerini iki katı geçecek kadar su ilave edin. Soğanı doğrayıp tuz, şeker ve zeytinyağı ile birlikte tencereye ekleyin. Baklalar suyunu çekip yumuşayıncaya kadar kısık ateşte pişirin. Daha sonra blenderdan geçirin, içine ince doğranmış dereotunu ekleyip karıştırın ve ılımaya bırakın.

2. Taze baharatları incecik kıyın. Tereyağı, ezilmiş sarımsak, pul biber, karabiber ve tuzla karıştırın. Kepekli ekmek dilimlerinin üzerine sürün. Ekmekleri 200 derece fırında hafifçe kızartın. Favayı ekmeklerin üzerine sürüp servis edin. 


Patlıcan Mücveri

(4 kişilik)

- 1 su bardağı közlenmiş patlıcan (konserve kullanabilirsiniz)
- 2 yumurta
- 3 dal taze soğan
- 1 çay bardağı kadar un (gerekirse ilave edin)
- 1 çay bardağı rendelenmiş beyaz peynir
- 1/4 demet dereotu
- 1 çay kaşığı pul biber, tuz
- Kızartmak için sıvıyağ

Yapılışı:

Yumurtaları geniş bir kasede çırpın. Taze soğan ve dereotunu ince kıyarak ekleyin. Un, patlıcan, peynir rendesi ve pul biberi de ekleyip karıştırın. Kıvamı çok sıvı olursa un ekleyebilirsiniz. Sıvıyağı tavada kızdırın ve karışımdan bir çorba kaşığı alıp tavaya dökün. Tüm mücverleri aynı şekilde önlü-arkalı kızartın. Kâğıt havlu üzerine aktarıp fazla yağını alın, sıcak servis yapın. Yanında küçük bir kâseye yoğurt koyabilir, maydanoz veya nane ile süsleyebilirsiniz.


Sütlaçlı ve Çikolatalı Mini Tartöletler


Hamuru için;

- 150 gr un
- 3 çorba kaşığı tereyağı, oda ısısında
- 1/2 çay bardağı pudra şekeri
- 1 küçük yumurta

İç dolgusu için;
- 200 gr sürülebilir çikolata (Chokella gibi)
- 800 ml (4 su bardağı) süt
- Bir tutam tuz
- 1/4 su bardağı baldo pirinç
- 1 paket vanilya
- 1 tatlı kaşığı mısır nişastası
- 2 çorba kaşığı toz şeker

Yapılışı:

1. Bir kabın içerisinde tereyağı, un, pudra şekeri ve yumurtayı yoğurup hamur hâline getirin. 1 saat buzdolabında dinlendirin. Daha sonra merdane ile açın ve mini tart kalıplarına yerleştirin. Kenarlarını düzeltip kabarmamaları için bir çatalla delin. 200 derece ısıtılmış fırında yaklaşık 15 dk pişirin, soğutun.

2. Sütü, tuzu, nişastayı, şekeri ve vanilyayı bir tencereye alın, yıkadığınız pirinçleri ilave edin. Pirinç pişene kadar karıştırarak kaynatın. Piştikten sonra oda ısısına gelmesini bekleyin.

3. Hazırladığınız tartöletlerin içine ufak bir kaşıkla önce Chokella dökün. Üzerine sütlacı ilave edin, düzeltin ve servis tabağına alın. Tümünü bu şekilde hazırladıktan sonra kakao serperek servis yapın.


Ben bu minik tatlılara ba-yıl-dım!
Yılbaşı sofrasındaki onca seçenek arasında bu tip bir tatlı eminim cezbedici olacaktır. Üstelik hem çikolatalı hem de çok hafif. Deneyin derim!

Son zamanlarda sütlacın çok farklı tatlılarda kullanımına şahit oldum. Geleneksel tatlılarımızın farklı yorumlarına herkesin açık olmadığını biliyorum ama ben bunları tattıktan sonra "neden olmasın?" diyorum. 


Dostluklara, sevgilere, yalın ve sade zamanlara kadeh kaldıracağız bu yıl yine. Dilerim nicelerine, nicelerine...
Daha saf ve temiz bir dünya dileği artık kartpostallarda kalsa da,
... ben inadına sonsuza dek sürecek bir şeyler dileyeceğim evrenden.


Nice nice lezzetlerde buluşmak dileğiyle;
Herkese mutlu yıllar...

Tavuklu Adana kebap

Malzemeler ( 4 kişilik ): 

500 gram tavuk kıyması
1 adet limon suyu
1 adet soğan
3 diş sarımsak
Tuz, karabiber
1 Yumurta

Salatası için

1 adet kırmızı soğan
5 adet marul yaprağı
1 adet domates
Yarım demet maydanoz

Yapılışı:

Derin bir kabın içine tavuk kıymasını, yumurta, rendelenmiş soğanı, limon suyu ve ezilmiş sarımsağı koyup iyice yoğurun. Tuz ve karabiberini de ilave elinizi

Tavuklu Adana kebap

Malzemeler ( 4 kişilik ): 

500 gram tavuk kıyması
1 adet limon suyu
1 adet soğan
3 diş sarımsak
Tuz, karabiber
1 Yumurta

Salatası için

1 adet kırmızı soğan
5 adet marul yaprağı
1 adet domates
Yarım demet maydanoz

Yapılışı:

Derin bir kabın içine tavuk kıymasını, yumurta, rendelenmiş soğanı, limon suyu ve ezilmiş sarımsağı koyup iyice yoğurun. Tuz ve karabiberini de ilave elinizi

Osmanlı Böreği

Malzemeler ( 6 kişilik ): 

3 su bardağı un
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı kuru maya
3 çorba kaşığı tereyağı
2 çorba kaşığı sirke
Aldığı kadar su
2 adet soğan
300 gram tavuk eti
1 çorba kaşığı tereyağı
Tuz, karabiber

Yapılışı:

Unu derin bir kabın içine koyup içine kuru maya, tuz, sirke koyup karıştırın. Üzerine yavaşça ılık su ilave edip yumuşak bir hamur elde edin. Bu hamuru 15 dakika

Osmanlı Böreği

Malzemeler ( 6 kişilik ): 

3 su bardağı un
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı kuru maya
3 çorba kaşığı tereyağı
2 çorba kaşığı sirke
Aldığı kadar su
2 adet soğan
300 gram tavuk eti
1 çorba kaşığı tereyağı
Tuz, karabiber

Yapılışı:

Unu derin bir kabın içine koyup içine kuru maya, tuz, sirke koyup karıştırın. Üzerine yavaşça ılık su ilave edip yumuşak bir hamur elde edin. Bu hamuru 15 dakika

Sebzeli Güveç

Malzemeler (4 Kişilik) :

200 gram karnabahar
1 adet soğan
100 gram brokoli
3 diş sarımsak
5 adet mantar
1 adet patlıcan
2 adet sivri biber
5 çorba kaşığı zeytinyağı
Köri, kekik, kırmızı biber, karabiber
Yarım ekmek hamuru

Yapılışı:

Sebzelerin hepsini aynı boyda küçük küçük doğrayın. Üzerine ezilmiş sarımsak, baharatlar ve zeytinyağını koyup karışımı güveç kaplarına paylaştırın. Ekmek

Sebzeli Güveç

Malzemeler (4 Kişilik) :

200 gram karnabahar
1 adet soğan
100 gram brokoli
3 diş sarımsak
5 adet mantar
1 adet patlıcan
2 adet sivri biber
5 çorba kaşığı zeytinyağı
Köri, kekik, kırmızı biber, karabiber
Yarım ekmek hamuru

Yapılışı:

Sebzelerin hepsini aynı boyda küçük küçük doğrayın. Üzerine ezilmiş sarımsak, baharatlar ve zeytinyağını koyup karışımı güveç kaplarına paylaştırın. Ekmek

Narlı çanaklar

Malzemeler:

1 çorba kaşığı oda sıcaklığında bekletilmiş tereyağı
2 çorba kaşığı tozşeker
1 adet yumurtanın akı
1 çorba kaşığı un
1 çorba kaşığı kakao

Kreması için:

1 su bardağı çiğ krema
4 çorba kaşığı labne peyniri
4 çorba kaşığı tozşeker
5 çorba kaşığı nar tanesi

Yapılışı:

Çanakları hazırlamak için, tereyağını tozşekerle çırpın. Üzerine yumurta akı ile elenmiş un ve kakao

Narlı çanaklar

Malzemeler:

1 çorba kaşığı oda sıcaklığında bekletilmiş tereyağı
2 çorba kaşığı tozşeker
1 adet yumurtanın akı
1 çorba kaşığı un
1 çorba kaşığı kakao

Kreması için:

1 su bardağı çiğ krema
4 çorba kaşığı labne peyniri
4 çorba kaşığı tozşeker
5 çorba kaşığı nar tanesi

Yapılışı:

Çanakları hazırlamak için, tereyağını tozşekerle çırpın. Üzerine yumurta akı ile elenmiş un ve kakao

Patatesli köfte

Malzemeler: 

Köftesi için

500 gram kıyma
1 adet soğan
2 diş sarımsak
1 çay kaşığı kekik,kimyon,tuz,karabiber
2 çorba kaşığı zeytinyağı
3 dilim bayat ekmek
Kızartmak için sıvı yağ
4 adet patates

Yapılışı:

Patatesleri yıkayıp soyun. Parmak şeklinde dilimlere bölün ve 5 dakika suda bekletip süzün. Patatesleri iyice kurulayıp kızgın yağda kızartın ve bir kaba alın. Derin bir kabın içine

Patatesli köfte

Malzemeler: 

Köftesi için

500 gram kıyma
1 adet soğan
2 diş sarımsak
1 çay kaşığı kekik,kimyon,tuz,karabiber
2 çorba kaşığı zeytinyağı
3 dilim bayat ekmek
Kızartmak için sıvı yağ
4 adet patates

Yapılışı:

Patatesleri yıkayıp soyun. Parmak şeklinde dilimlere bölün ve 5 dakika suda bekletip süzün. Patatesleri iyice kurulayıp kızgın yağda kızartın ve bir kaba alın. Derin bir kabın içine

İç Pilavlı Tavuk Dolması

Tavuk Dolması


Pilavlı tavuk yıl içinde belki birçok evde birçok kez yapılıyordur.Ancak nedense hep yılbaşı sofrasının olmazsa olmazı yılbaşı demek tavuk dolmalı(aslında hindi dolması ama çok kişi sevmez)bir masa demektir çoğu zaman.

31 aralık akşamı bizim geleneklerimize göre yeni yılın gelişini mütavazi olarak karşıladığımız aile sofralarımızda yapılabilecek şık bir tarif daha...



İÇ PİLAVLI TAVUK DOLMASI

1 adet yaklaşık 1,5 kg tavuk
yarım limon suyu
1 çay kaşığı tuz
1 yemek kaşığı yoğurt
1 tatlı kaşığı biber salçası

İç Pilav;
150 gram minicik doğranmış kuzu kara ciğeri
(ciğer yerine badem veya kestane kullanabilirsiniz)
1 minik kurusoğan
1 su bardağı pirinç
1 yemek kaşığı dolmalık fıstık
1 yemek kuş üzümü
yarım çay kaşığı karabiber,1 çay kaşığı kırmızıbiber
1 çay kaşığı yenibahar,1 çay kaşığı tarçın
1 tatlı kaşığı kuru nane,tuz
1,5 su bardağı tavuk suyu veya normal su
1 yemek kaşığı tereyağ +2 yemek kaşığı sıvıyağ
bir kaç dal dereotu







Pilav tenceremize yağ ve dolmalık fıstıklarımızı ilave edip fıstıklar pembeleşene kadar kavuralım. Minik doğradığımız soğanımızıda ilave edip biraz kavurduktan sonra ciğerlerimizi ekleyelim.Ciğerlerin rengi dönünce pirinci de katarak biraz daha kavuralım .En son baharatlarımızı ve suyunu koyalım ve kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirelim.Altını kapatmaya yakın minik doğradığımız dereotumuzu ilave edelim ve tencere ile kapak arasına havlu kağıt koyup yaklaşık 10 dakika dinlendirelim.Pilavın tam pişmemesi az dişe gelir vaziyette kalması gerekmekte.(ciğer kullanmıyacaksanız badem veya kestaneyi biraz kavurup dereotu ile birlikte koyun)






Tavuğu büyükçe bir tepsiye alıp içini ılınan pilav ile doldurun.Pilavı çok doldurmamaya ve sıkıştırmamaya dikkat edin.2 kürdanla tavuğu birleştirin.Bacaklarını öne doğru çapraz yapıp temiz bir iplikle bağlayın.Yoğurt,salça,tuz ve limonu bir kasede iyice karıştırın.Tavuğun her tarafına bu karışımı iyice sürün.



Fırın torbasını bir tutam un ile unlayıp tavuğu içine yerleştirin ve torbayı bağlayın.Torbayı üstten kürdan yardımı ile birkaç yerinden delin.200 dereceli fırında iyice kızarana kadar yaklaşık 65-70 dakika pişirin.



Tavuğun poşetini kesmeden servis tepsinize alın ve poşeti kesip alın.Bacak kemik kısımlarını folyo ile kaplayıp(ben bu sefer kaplamadım)Soğumadan servis yapın.




Afiyet Olsun...


Fırında Peynirli Erişte


Bir arkadaşım erişteden fırın makarna yaptığını, çokda güzel olduğunu ve sürekli de yaptığını söylemişti. Biz de de fırın makarna çok sevilir. Hemen denedim tabii. Gerçekten çok güzel oldu. Ev yapımı makarna gibisi var mı acaba ?
Bir de içine ceviz katsaydım daha da bir lezzet patlaması olurmuydu? Siz ne dersiniz ? Bence olurdu . Bir daha yapınca içine cevizde koyacağım mutlaka.

Malzemeler:

  • Herhalde yarım kiloluk makarna kadar erişte. (Benim ki göz kararı çünkü)
  • 2 kaşık dolusu un
  • 1/2 kilogram süt
  • 1 yemek kaşığı tereyağ ve 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 tabak dolusu rendelenmiş peynir (ben sert beyaz peynir yada mihaliç peyniri kullanıyorum. Kaşarda pek bir yakışır vallahi.)

Yapılışı:

  1. Erişteyi az tuzlu suda makarna gibi haşlayın ve süzün.
  2. Bu arada tereyağı ve zeytinyağını çelik tencerede unla beraber kavurun. 3-4 dakika kavurduktan sonra bir bardak süt ekleyin. Ocağın altını kapatıp tencereye el blendırını daldırıp pürüzsüz bir sıvı elde edene kadar çırpın. Tekrar ocağa koyup kalan sütüde ekleyip muhallebi kıvamına gelip, hava kabarcıları çıkarmaya başlayıncaya kadar pişirin. Kısaca beşamel sos hazırlıyoruz.
  3. Bir kapta makarnayı, beşamel sosu ve peyniri karıştırın ve borcamanıza yada küçük bir fırın tepsinize dökün. 170 derecede üstü hafif kızarana kadar pişirin.

Garnitürlü Çift Katlı Gül Böreği

Garnitürlü Çift Katlı Gül Böreği

Malzemeler:


  • 4 Yufka
  • 1 Kase Garnitür
  • 150 Gr. Kaşar Peyniri
  • 50 Gr. Pastırma
  • Tuz
  • Karabiber

Sosu İçin:

  • 2 Yumurta
  • 1 Çay B. Süt
  • 1 Çay B. Sıvıyağ
  • Tuz

Üzeri İçin:

  • Yumurta Sarısı
  • Sarı Haşhaş



Hazırlanışı:

İç harcı için, pastırma ve kaşar peynirini küp küp doğruyoruz. Garnitürle birlikte karıştırıyoruz. Tuz ve karabiber katıyoruz. İlk yufkayı tezhagın üzerine koyup açıyoruz.

Sıvıyağ sürüyoruz. Üzerine diğer yufkayı koyuyoruz. Sosu için, yumurta, süt, sıvıyağ ve biraz tuzu karıştırma kabına koyup karıştırıyoruz. yufkanın üzerine sosundan sürüyoruz. 6'ya bölüyoruz.

Geniş kısımlarına pastırmalı harcımızdan koyup rulo yapıyoruz. Gül şeklinde sarıp yağlanmış tepsiye koyuyoruz. Diğer yufkalar içinde aynı işlemi uyguluyoruz. Üzerine sosundan bol bol sürüyoruz.

Böreklerin üzerine sarı haşhaş serpiyoruz. Sosunu çekmesi için 10 dakika dinlendiriyoruz. Önceden ısıtılmış 190 derece fırında kızarana kadar pişirip servis ediyoruz.

27 Aralık 2011 Salı

Çikolata Soslu Portakallı Dilim Kek

Oktay Usta Çikolata Soslu Portakallı Dilim Kek Tarifi

Malzemeler:


  • 2 Yumurta
  • 1 Çay B. Toz Şeker
  • Yarım Çay B. Süt
  • Yarım Çay B. Sıvıyağ
  • 1 Çay B. Toz Fındık
  • 1 Pk. Vanilya
  • 1 Pk. Kabartma Tozu
  • 2 Portakal Kabuğu Rendesi
  • Ustasından Un Ölçüsü

Islatmak İçin:

  • Portakal Suyu

Çikolata Sosu İçin:

  • 1 Pk. Bitter Çikolata
  • 3 Su B. Süt
  • 1 Su B. Toz Şeker
  • 1 Çorba K. Kakao
  • Yumurta Sarısı



Hazırlanışı:

Yumurta ve şekeri karıştırma kabına alıp mikser ile 3-4 dakika çırpıyoruz. Süt, sıvıyağ, toz fındık, vanilya, kabartma tozu ve 2 çorba kaşığı tepeleme unu koyuyoruz.

Portakalları rendeleyip tahta kaşık ile karıştırıyoruz. Orta boy yağlanmış bir borcama karışımı döküyoruz. Önceden ısıtılmış 175 derece fırında pişiriyoruz.

Çikolata sosu için, süt, şeker, kakao ve yumurta sarısını tencerenin içine koyup çırpma teli ile karıştırıyoruz. Ocağın üzerine alıp koyu bir kıvam alana kadar pişiriyoruz.

Altını kapattıktan sonra bitter çikolatayı parçalayarak içine atıyoruz. Karıştırıp erimesini sağlıyoruz. Kek fırından çıktıktan sonra ilk sıcağının çıkmasını bekliyoruz.

Sıcağı çıktıktan sonra üzerine 2 portakal suyunu döküp ıslatıyoruz. Soğuyan çikolata sosuna biraz süt ve sıvıyağ katıp mikser ile çırpıyoruz. Kıvamını akışkan bir hale getiriyoruz.

Suyunu çeken kekin üzerine döküp yayıyoruz. Üzerine portakal kabuğu rendesi koyup servis ediyoruz.

Baklava Yufkasında Somon

Özellikle yılbaşında tavuk veya hindi tercih etmeyeceklere önerebileceğim şık bir tarif.Üstelik yapımı çokta basit.

Siz içine somon yerine başka beyaz etli balıkta kullanabilirsiniz.Deneyeceklerin şimdiden ellerine sağlık ....




Baklava Yufkasında Somon

12 adet baklava yufkası
yarım çay bardağı sıvıyağ
500 gram dilim somon balığı
2 yemek kaşığı sıvıyağ
2 adet kurusoğan
10 adet mantar
1 çay kaşığı tuz,
yarım çay kaşığı beyaz biber
bir kaç dal taze biberiye





2 adet kurusoğanı piyazlık doğrayın ve 2 yemek kaşığı sıvıyağda karemelize olup renkleri sütlü kahve olana kadar soteleyin.Diğer tarafta somon balıklarını yağsız tavada arkalı önlü kızartıp kağıt havlu üzerine alın.

Somonları pişirdiğiniz tavaya ince doğranmış mantarları ilave edip mantarlar bıraktıkları suyu çekene kadar pişirin.Bir adet baklava yufkasını tezgaha yayıp üzerine 1 yemek kaşığı sıvıyağ gezdirin ve ikinci yufkayı üzerine kapatıp onuda yağlayın.Üçüncü yufkayı serin ve yağlamadan geniş kısmından ortadan ikiye kesin.

Yufkanın uç kısmına sırası ile önce karemelize soğan ortaya bir dilim somon balığı üzerinede mantar koyun.Tuz,beyaz biber ve bir kaç dal biberiye ekleyip paçanga böreği şeklinde sarın.180 derece ısılı fırında yaklaşık 15 dakika pişirip sebze sote ile birlikte servise sunun...





Afiyet Olsun....



Not:Bu tarif Şef Serkan Bozkurt'tan esinlenmiştir.....


26 Aralık 2011 Pazartesi

Elmalı cupcake veya elmalı muffin


Bu aralar muffinlere taktım. Artık böyle lokmalık kekler yapmak daha pratikmiş gibi geliyor. Hani annelerimiz bir yemeğe takar ve sürekli aynı şeyi yapardı ya,  benim durumumda şu aralar aynen öyle :) Tek fark ben içindeki malzeme ile habire oynuyorum :)

Malzemeler:
  • 2 adet orta boy elma
  • 3 su bardağı un
  • 1 su bardağı süt
  • 1/2 su bardağı sıvıyağ
  • 3 yumurta
  • 1.5 su bardağı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı zencefil, 1 yemek kaşığı tarçın
  • 1 adet kabartma tozu ve vanilya
Yapılışı:
  1. 3 yumurta akını 1.5 bardak şekerle çırpıyoruz. Yumurta sarılarını da katıp çırpmaya devam ediyoruz.
  2. Üzerine elma hariç tüm malzemeleri katıp karıştırıyoruz.
  3. Elmaları soyup minik minik küpler halinde doğrayıp keke katıyoruz. Şöyle bir karıştırıyoruz. Muffin olduğu için zaten kekin alt tarafına düşme riskleri olmuyor :) 
  4. Muffin kaplarımıza kepçe yardımı ile kek hamurunu döküyoruz. 180 derecelik fırında yaklaşık 30 dakika pişiriyoruz.

ÇEKİLİŞ SONUCU





ÇEKİLİŞİ KAZANAN VE HOMEND ŞARAP AÇACAĞI İLE SÜPRİZ HEDİYELER KAZANAN ARKADAŞIM İZGÜN TEKİN OLDU.CANIM İYİ GÜNLERDE KULLAN ADRES BİLGİLERİNİ HEMEN İSTİYORUM :)

25 Aralık 2011 Pazar

Peynirli Sucuklu Minik Pideler


Malzemeler:


  • 4,5 Su B. Un
  • Yarım Pk. Yaş Maya
  • 2 Çorba K. Yoğurt
  • Tuz
  • Su

Peynirli Harcı İçin:

  • Köy Peyniri
  • Örgü Mozerella
  • 2 Yumurta
  • 1 Tutam Maydanoz

Sucuklu Harcı İçin:

  • 1 Kase Patlıcanlı Domates Sos
  • Yarım Sucuk
  • 100 Gr. Kaşar Peyniri
  • 1 Tutam Kekik

Üzeri İçin:

  • Tereyağı
Hazırlanışı

Unu karıştırma kabına koyup ortasını açıyoruz. Ortasına yaş mayayı koyuyoruz. Biraz su ve yoğurdu ortasına döküyoruz. Mayayı elimizle çözüyoruz. Unun üzerine tuz serpip kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğuruyoruz.

Mayalanması için dinlendiriyoruz. Mayalanan hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartıyoruz. Peynirli harcı için, köy peyniri ve örgü mozerellayı karıştırma kabına rendeliyoruz.

Maydanozu ince bir şekilde doğrayıp ekliyoruz. Yumurtaları kırıp karıştırıyoruz. Sucuklu harcı için, patlıcanlı domates sosu ayrı bir karıştırma kabına alıyoruz.

Sucuğu küçük bir şekilde doğrayıp katıyoruz. Doğranmış taze kekik katıp kaşar peyniri rendeliyoruz. Karıştırıyoruz. Bezelere böldüğümüz hamurları merdane ile avuç içi büyüklüğünde açıyoruz.

Bir kısmına peynirli harçtan, diğer kısmına sucuklu harçtan koyuyoruz. Uç kısımlarını birleştiriyoruz. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında pişiriyoruz.

Fırından çıktıktan sonra kenarlarına tereyağı sürüp servis ediyoruz.

BUMBADA TATLISI


GEREKLİ OLANLAR:
HAMUR MALZEMELERİ:
1 Paket  oda sıcaklığında margarin
2 kahve fincanı sıvıyağ
2 yumurta  (sarısı hamura beyazı hindistan cevizinin içine)
2 yemek kaşığı kakao
2 kahve fincanı şeker
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Alabildiği kadar un hamur kulakmemesi kıvamında
İÇ DOLGUSU:
1 Su bardağı hindistan cevizi
2 yumurtanın beyazı
ŞERBETİ:
4 Su bardağı şeker
4 su bardağı su
1 yemek kaşığı limon suyu
HAZIRLANIŞI:
İlk önce şerbeti hazırlayıp soğumaya bırakalım çünki şerbet soğuk  olması gerekiyor.
Tencereye 4 subardağı şeker ve 4 su bardağı suyu koyup kaynatalım kaynamaya başlayınca limon suyunu ilave edelim 15 ,20dk kaynatp kaşıktan akışknlığına bakalım kıvamlı bir şerbet  olsun.
Derin bir kaba hamur malzemelerini koyup karıştıralım. unu azar azar ilave edip çok sert veya çok yumuşak olmayacak şekilde bir hamur  elde edelim yalnız hamuru iyice yoğurup özleştirelim.
Bir kase  içersine hindisan cevizini ve 2 yumurtanın beyazını katıp iyice karıştıralım bekletelim
Hamurdan cevizden büyük parçalar koparıp içli köfte gibi açıp içine 1 çay kaşığı hindistan cevizi koyup ağzını kapatıp yuvarlayalım fırın tepsimize dizelim 250 derecedeki fırınımızda kızartalım .
Ilıyıncada soğuk şerbeti üzerine gezdirelim .üzerini süsleyip servis edelim




24 Aralık 2011 Cumartesi

Portakallı Anne Sütlacı


Malzemeler:


  • 1 Lt. Süt
  • 1 Su B. Pirinç
  • 1,5 Su B. Toz Şeker
  • 1 Çorba K. Mısır Nişastası
  • 2 Portakal Kabuğu Rendesi

Üzeri İçin:

  • Portakal Dilimi

Hazırlanışı

Süt ve şekeri tencereye döküp kaynatıyoruz. Pirinçleri ayrı bir tencerede iyi bir şekilde haşlayıp süte ekliyoruz.

Sütle beraber pirinçleri biraz daha pişiriyoruz. Nişastayı kasenin içine alıyoruz. Biraz su döküp kıvamını açıyoruz. Sütlaca ekleyip karıştırıyoruz.

1 taşım daha kaynadıktan sonra altını kapatıyoruz. Servis tabağına döküyoruz. Üzeri pelte tuttuktan sonra portakal dilimleri ile süsleyip servis ediyoruz.

23 Aralık 2011 Cuma

BALLI BADEMLİ MİNİ KURABİYELER

 GEREKLİ OLANLAR:
150 gr oda sıcaklığında margarin
1 yumurta: (sarısı içine beyazı dışına bulanacak)
1 kahve  fincanı sıvı yağ
3 yemek kaşığı bal
1 çay bardağı şeker
1 su bardağı çekilmiş badem
1 tatlı kaşığı tarçın
1paket vanilya
1 paket kabartma tozu
alabildiği kadar un
hamur kulak memesinden yumuşak olacak

ÜZERİNE  :Bulamak için
1 su bardağından fazla susam

HAZIRLANIŞI:
Derin bir kaba bütün malzemeleri katıp  özleşene kadar yoğuralım .
 Ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp önce yumurtanın beyazına daha sonra susama bulayıp Minik mufin kağıtlarına  koyalım orta hararetteki fırınımızda pembe renkte kızartalım

TARİFİMİ  ETKİNLİĞİNİZE GÖDERİYORUM


http://anneminkiziyim.blogspot.com/

Kırmızılı Lahana Salatası

Kırmızılı Lahana Salatası
Malzemeler;Yarım kırmızı lahana1 adet kırmızı soğanBir kaç yaprak marulTuz - limon suyu - zeytinyağı
Yapılışı;Lahanayı ve marulları ince ince doğrayın. Soğanları ise ince jülyen şeklinde doğrayın. Soğan ve lahanayı tuzla iyice ovun. Marul, tuz ve limonla bir kapta karıştırın. En son yağını ekleyip karıştırarak  tabağa alın.
Bizde kırmızı lahana ailecek çok sevilir. Hep

Kırmızılı Lahana Salatası

Kırmızılı Lahana Salatası
Malzemeler;Yarım kırmızı lahana1 adet kırmızı soğanBir kaç yaprak marulTuz - limon suyu - zeytinyağı
Yapılışı;Lahanayı ve marulları ince ince doğrayın. Soğanları ise ince jülyen şeklinde doğrayın. Soğan ve lahanayı tuzla iyice ovun. Marul, tuz ve limonla bir kapta karıştırın. En son yağını ekleyip karıştırarak  tabağa alın.
Bizde kırmızı lahana ailecek çok sevilir. Hep

Sigara Böreği


Bütün gün bardaktan boşanırcasına yağmur yağdı...Hava kapkaranlık,kasvetli,şimşek de çaka çaka bir hal oldu yani:))İçimiz bayıldı resmen...

Emrecik de sıkılıyor tabi...Neyse yağmurun hafiflediği anı kollayıp, lastik çizmelerimizi, yağmurluğumuzu giyinip attık kendimizi bahçeye:)Suların içinde neşeyle zıpladı durdu :)güzelce ıslandık tabi ama eğlendik de:))Negatif enerjisini attı en azından:))) Eve geldik,kurulandık, ısındık,yemeğimizi yedik veee sıra geldi serbest takılma zamanımıza:)))
O mutlu mutlu nokta birleştirme kitaplarıyla oynarken ben de siz blogcanlarıma sıcak sıcak börek ikram edeyim dedim:))

Emre'nin en sevdiği börek sigara böreğidir..Mutfakta ne zaman yufka görse"Annecimmm yoksa bana ligaya böyeği mi yapacaksın diye sorar:)))Elbette ana yüreği hayır diyemez asla:))) Hemen oğluşuna ligaya böyeği yapar:)))hapur hupur onu yerken görünce de yüzüne kocaman bir gülümseme yayılır.Hele bir de o minicik göbişini ovuşturarak "eline lalık annecim "demez mi...işte öpücük yağmuruna tuttuğum anlardan biri de o andır:))) Kaçması imkansız olur:)

İnsanları mutlu etmek ne kadar da kolay aslında...Bazen bir börek,bazen eline sağlık annecim demek,bazen bir merhaba, bazen de sıcacık bir gülücük...İşte bu kadar kolay...

Hafta sonu sizde benim gibi sevdiklerinizi şımartmak isterseniz çıtır çıtır bir sigara böreği iyi alternatif olabilir:)))

Herkese şeker tadında mutlu mutlu hafta sonları dilerim

 

Sigara Böreği için,

Malzemeler:

3 adet yufka
1 kase beyaz peynir
1/2 demet maydanoz
Kızartmak için ,sıvıyağ

Yapılışı:

Her bir yufkadan 8 adet üçgen çıkacak şekilde keselim.
Peyniri bir kase içinde çatalla ezelim.İnce ince kıydığımız maydanozu da ekleyelim.
Peynir tuzsuz ise tuz da ilave edebilirsiniz.
Üçgenlerimizin geniş tarafına peynir harcımızdan koyup böreğimizi saralım.
Diğer üçgen yufkalara da aynı işlemi uygulayalım.
Kızgın yağda önlü arkalı kızartıp sıcak sıcak servis yapalım

AFİYET BAL OLSUN

SEVGİ DOLU ÖPÜCÜKLER




Kurufasulyeli cupcake


Kestane lezzetinde süper bir kek. Mutlaka denemenizi tavsiye ederim.

Tarif aynı zamanda çay kahve bahane etkinliğini düzenleyen anneminkiziyim blogunun sahibi Ayşe arkadaşıma gidiyor.



Malzemeler:

  • 3 yumurta
  • 1.5 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı süt
  • 1/2 su bardağı sıvıyağ
  • 1 su bardağı haşlanmış kuru fasulye
  • 1/2 su bardağı kırık ceviz, isterseniz fındık
  • 2.5 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
Yapılışı:

Yumurtanın aklarını şekerle iyice çırpın. Sonra içine sarılarını atın, karıştırın. İçine diğer malzemelerin hepsini ve haşlanmış fazla ezilmeden parçalara ayrılmış kuru fasulyeyi ekleyin. Cupcake kalıparınıza dökerek 170 derecede önceden ısıtılmış fırında pişirin.

22 Aralık 2011 Perşembe

Bal Kabaklı Pasta

Bal Kabaklı Pasta
Kışın bol bol tükettiğimiz kabak mevsimindeyken ,bu pasta-tatlı sık sık yapılır bizim evde.Çok pratik ve çoğumuzun bildiği bir yöntem belki ama tek farkı ben cici bebe ile yapıyorum.Bebe bisküvilerinin lezzeti hepimizce malum :)


Ben yaptığım şekilde yazıcam ama sizin evde yaptığınız kalmış kabak tatlılarınız varsa ilk aşamayı geçip onları değerlendirin hemen ....


Bal Kabaklı Pasta

1 kilo balkabağı
1,5 su bardağı şeker
1 su bardağı su

400 gram cici bebe
1 su bardağı ince çekilmiş ceviz
2 poşet (1 paket)kremşanti
1 su bardağı süt

Üzeri İçin;
100 gram çikolata
50 gram krema (üzerine sos yapmayabilirsiniz)






Orta boy küpler halinde doğradığımız kabak,şeker ve suyu düdüklü tencereye alıp 20-25 dakika pişirelim.


2 poşet krem şantiyi 1 su bardağı süt ile iyice çırparak iyice katılaşması için buzdolabına kaldıralım.

Pişen balkabalarımızı şerbetini almadan büyükçe bir servis kasesine alıp iyice ezelim.(zaten yarı ezilmiş olacaklar)




Soğuyan kabak püresinin içine,cici bebeleri çok un gibi olmayacak şekilde kırıp karıştıralım.Ceviz ve krem şantiyide ekleyip iyice karıştıralım.

Kelepçeli bir kalıba veya yoksa strech film geçirilmiş kalıba balkabaklı tatlımızı iyice yayıp buzdolabında en az 6 saat ,yada hemen tüketilecekse dondurucuda 1 saat kadar bekletelim.




Krema ve çikolatayı benmari usülü eritelim.Tatlımızı servis sırasında üzerine çikolata gezdirelim.


Afiyet Olsun.


Not:Tatlının üzerine çikolata sos harici diğer bir alternatif,

1,5 su bardağı süt,4 kaşık şeker,1 tatlı kaşığı tereyağı ve vanilyayı koyulaşana kadar pişirelim.Ilınınca içerisine 1 paket toz krem şanti veya 1 çay bardağı krema karıştırıp tatlının üzerine yayalım.Böylece daha kalın katmanlı bir pasta elde edersiniz.(bunun için kelepçeli kalıp şart)

ÖDÜLÜM VE MİM

                                                           



Sevgili dostlarım!!!   Biraz şımararak biraz mahcubiyetle , çaktırmadan da havalara girerek ödülümü ellerimde havaya kaldırarak selamlar gönderiyorum can dostlarıma:)).Severek ve de beğenerek takip ettiğim arkadaşım Emine kaya hanım http://dunyafoto.blogspot.com/bencağıza çok yönlü blog diyerek 
bu  ödülü  layık görmüş ...Kendisine çok teşekkür ediyorum ve her zaman kalbimde taşıdığım dostluk tacımı:kendisine takıyorum ALLAHA EMANET OL EMİNE'CİM 
Birde mim cevaplamam gerekiyormuş seve seve diyorum ve hakkımdaki 7 gerçeği artık açıklıyorum sıkıdurun... Saklı gizli hiçbirşey kalmayacak... :))))
1 : Öncelikle vazgeçilmezlerim : yaradana layıkıyla kul,peygamberine ümmet  olabilmek tir dileğim.En kısa zamanda Rabbim nasip ederse hacca gitmek istiyorum...
2 :Eşim, çocuklarım ve ailem için gücümün yettiğince gereken fedakarlıklardan asla kaçınmam
3:Dostlarım, arkadaşlarım çok kıymetlidir benim... Bunu beni tanıyan herkez çok iyi bilir
4: Söz ağızdan çıkar ,çıkıncada mutlaka yapılmalıdır. Benim için çok önemli bir konu.
5 :Çok sabırlıyım , affetmeyi severim, olayları büyütmekten hoşlanmam:))
(ama hep güzel yönlerimi anlatıyorum tabi:)
6 :Korkak biriyimdir  gece evde tek kalamam (1kat evlerde tek başıma oturamam(( ama öyle fareden,akrepten ,kediden köpekten de korkmam:)
7:Yenilikleri çok severim her zaman kendimi geliştirmek isterim .o yüzdende her taşın altından çıkarım:)

Şimdi sıra benim ödül vereceğim bloglarda usul böyleymiş ama ne olur kusura bakmayın ben bu ödülü bütün blog dostlarıma vermek istiyorum lütfen  kabul edin ayırt etmem mümkün değil) herkesi çok seviyorum :))


Zeytinyağlı Portakallı Yer Elması

Bana göre Antalya 'da kışın olmanın en güzel taraflarından  biri de içinizden ağacı çıkana kadar portakal,mandalina ve limon tüketmekmiş :)))

Maçomla bahçede top oynamaya çıkıyoruz mesela...oyunu bırakıp kendimizi portakal toplarken buluyoruz her defasında...Ağaçların benim boyuma gelen kısımları çıplak resmen :))Nasıl dalmışsam artık :))))
Meğer ne kadar keyifli bir duyguymuş dalından yemek :) Sabahları taptaze portakal suyuyla güne başlamak feci bir şey...tarifsiz ...:))) 

Biraz daha burada kalırsam esmer halimden de eser kalmayacak demedi demeyin.Hürrem Sultanımsı bir renge bürüneceğim gibi geliyor..Sararıp, gürbüzleşerek, C vitamini patlaması yaşamam an meselesi artık:)) ee bu kadar keyif yaptığım için de iyice yuvarlaklaştım tabi ,artık boy yerine de çapımı ölçeceğim sanırsam:)))

Sonracığımaaa bu kadar portakaldan bahsedip de portakallı bir tarif vermezsek olmaz değil mi?

Bugün size hafif,sağlıklı ve çook lezzetli bir zeytinyağlı tarifi verip,hepinizi öpüp, mutlu bir gün dilerim blogcanlarımmmm



Portakallı Yer Elması için,

Malzemeler:

1 kg. yer elması
1/2 adet soğan
2 Adet havuç
2 yemek kaşığı pirinç
1 adet portakalın suyu
1/2 çay bardağı zeytinyağı
2 adet kesme şeker
tuz,sıcak su

Yapılışı:

Yer elmalarını soyup ,kararmaması için limonlu suda bekletelim.
Havuçların kabuklarını soyup halka halka doğrayalım.
Soğanı küp küp doğrayıp zeytinyağında hafifçe soteleyip yer elmalarını,havuçları ve 1adet portakalın suyunu ilave edip karıştıralım.
şekeri,suyu ve sıcak suyu göz kararı ekleyip pişmeye bırakalım.
Ilık veya soğuk servis yapalım.

AFİYET BAL OLSUN

SEVGİ DOLU ÖPÜCÜKLER:)

21 Aralık 2011 Çarşamba

Ayvalı Yahni Tatlısı


Malzemeler:


  • 3 Ayva
  • 400 Gr. Kuzu Eti
  • 1 Kase Arpacık Soğan
  • 1 Diş Sarımsak
  • 2 Defne Yaprağı
  • 1 Tatlı K. Tane Karabiber
  • 1 Çorba K. Un
  • Sıvı yağ
  • Tuz
  • Su



Hazırlanışı:

Kuzu etini kuş başı doğruyoruz. Tencereye biraz sıvıyağ koyup etleri kavuruyoruz. Soyulmuş arpacık soğan ve sarımsakla birlikte kavurmaya devam ediyoruz.

Tane karabiber ve defne yaprağı ekliyoruz. Ununu döküyoruz. Üzerini geçmeyecek kadar soğuk su döküp karıştırıyoruz. Ayvaları soyup ortadan ikiye bölüyoruz.

Çekirdeklerini çıkartıp içlerini oyuyoruz. Sıcak su ve biraz zeytinyağı koyduğumuz geniş bir tencereye ayvaları koyup haşlıyoruz. Ayvalar suyunu çektikten sonra pişen eti ayvaların içlerine paylaştırıyoruz.

Önceden ısıtılmış 180 derece fırında fırına girebilecek tencerede fırına sokuyoruz. Eğer tencere fırın için uygun değilse borcam bir kalıba koyabiliriz.

Fırında biraz daha pişirdikten sonra servis ediyoruz.

20 Aralık 2011 Salı

SULTAN ÇORBASI


 Dostlarım!!! Canım parçası bitanem oğluşum geldiğinden dolayı sizlerlerden uzak kaldım , buluşamadım ,tarifler sunamadım kaç zamandır ...
 Cancağızımla hasret gideriyordum...10 gün su gibi geçti... Nasıl geçtiğini anlayamadım bile (Bugün yolcu ettim ciğerparemi şimdiden özledim() Canım anam seni şimdi daha iyi anlıyorum ((çok zormuş evlattan ayrı kalmak(( ((AYYY neyse oğluşum okumak zorunda... ya kazanamasaydı ...ya okumasaydı ...Oooo   o daha kötü... Kendime gelmeliyim... Çok özlesem de ,üzülsem de dayanmalıyım... Allaha şükür sağlık lı sıhhatli okusun gelsin Allah'ıma emanet olsun benimki ve diğer yavrucuklarda .
Canlarım güzel lezzetli bir çorba tarifiyle geldim harika lezzetli ...Ben çorba diye yapıyorum ama evde bu çorba piştiği gün başka yemek yenmiyor )Çünki bir iki kase derken karınlar doyuyor )) Tarifimde çok kolay...deneyecek olanlara kolay gelsin diyorum sevgiyle kucaklıyorum can dostlarımı:)))
GEREKLİ OLANLAR:
500 gr çok minik doğranmış kuşbaşı et(iyice pişmiş)
1 su bardağı haşlanmış nohut
1 çay bardağı un 
2 su bardağı yoğurt
10 su bardağı su
ÜZERİNE:
4  yemek kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı pul biber
isteğe bağlı olarak BOYOTU yağ gezdirildikten sonra üzerine serpiştirilecek
(bilmeyenler için boyotu değişik baharat kokulu bir ot ezilince nane görünümünde ama nane kokusundan çok farklı çemen otu kokusuna benzer biraz  özellikle  yoğurtlu yiyeceklere  çok yakışır bu çorbada harika olur )
HAZIRLANIŞI:
İyice pişirdiğimiz etlerimizi tencereye koyalım haşlama suyunuda tabi 10 bardak suyu da ilave edip kaynatalım .
Kaynamaya başlayınca haşlanmış nohutlarıda ilave edelim.Bir kasede yoğurt ve unu iyice çırpalım hatta blender dan geçirelim tortu kalmasın.kaynayan çorbamızın içine boşaltalım ve sürekli karıştıralım yoğurt kesilmesin diye kaynamaya başlayınca altını kısıp 5 dk daha kaynatıp ocağı kapatalım .
yağ tavamızda tereyağını eritelim çok yanmamasına dikkat edelim pul biberini de ekleyip çorbamızın üzerine gezdirelim son olarakta boyotunu serpelim afiyetler olsun:))))

19 Aralık 2011 Pazartesi

Püreli Ispanak Graten

Püreli Ispanak
Tuz biber dergisi kasım sayısı için hazırladığım bir kaç tarifi hala bloğumda yayınlamamışım.Buda o tariflerden biri.Sebze seven-sevmeyen herkesin eminim bayılacağı bir yemek.Ana yemek olarak kullanılabileceği gibi porsiyonu küçük tutularak yardımcı yemekte olabilir hatta küçük sufle kaplarında bile pişirebilirsiniz.


Ispanak mevsimindeyken denemenizi tavsiye ederim....

Püreli Ispanak Graten
yarım kilo ıspanak
2 adet pırasa
3 yemek kaşığı sıvıyağ
3 adet orta boy patates
2 yemek kaşığı tereyağ
3,5 su bardağı süt
1 su bardağı kaşar peyniri
2 yemek kaşığı un
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
bir çay kaşığı muskat cevizi rendesi





Patatesleri minik küpler halinde doğrayıp 1 yemek kaşığı tereyağı ve 1,5 su bardağı süt ile çelik bir tencerede yumuşayana kadar haşlayalım.Haşlama sırasında arada bir karıştırıp dibinin tutmasını önleyelim.Pırasaları minik minik doğrayalım ve 3 yemek kaşığı sıvıyağda diriliklerini kaybedene kadar kavuralım.Ispanakları iyice yıkayıp doğrayalım ve kavrulan pırasaların içine karıştırıp bıraktıkları suyu çekene kadar kavuralım.Altını kapatıp biraz tuz ve karabiber ile tatlandıralım.

Beşamel sos için 2 yemek kaşığı unu tereyağda pembeleşene kadar kavuralım.2 su bardağı sütü yavaş yavaş ve iyice karıştırarak kavrulan una ekleyelim.Koyu muhallebi kıvamını alan karışıma tuz ve muskat rendesini ekleyip altını kapatalım.

Haşlanan patatesleri eizici veya blender yardımı ile püre haline getirip biraz tuz ilave edelim.İyice yağladığımız fırın kabımızın altına patetes püresini yayıp üzerine yarım su bardağı kaşar peyniri serpiştirelim. Ispanaklı karışımı beşamel sos ile iyice karıştırıp patates püresinin üzerine yayalım.Kalan yarım bardak kaşar peyniri rendesinide üzerine serpip 180 derece ısılı fırında 15 dakika kadar pişirelim.Sıcak olarak servis yapalım.


Afiyet Olsun....