31 Ocak 2012 Salı

Samsun Pidesi Nasıl Yapılır



Samsun' un kıymalı pidesinin tarifini vermek istedim. Bu hafta Samsun' dayım... Samsun' a gelip de  Samsun pidesi yememek olmaz. Yiyip de tarifini vermemek olmaz...Samsun'da pazar günleri kahvaltıda pide yenir. Pidenin iç malzemesi evlerde hazırlanır sonra yakındaki fırınlara gönderilerek pide yaptırılır. Zamanında yemek isterseniz erkenden fırının yolunu tutmak gerekiyor. Çünkü fırınlar kalabalık olur.


Malzemeler:

  • 500 gr kıyma,
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağı,
  • 7-8 adet orta boy kuru soğan,
  • Tuz, karabiber,
Yapılışı:
  1. Yemeklik doğradığınız soğanları sıvı yağı ve kıyma ile birlikte soğanlar ölünceye kadar kavurun. Fazla kavurmayın, pidenin özelliği fazla kavrulmaması. Tuz ile karabiberi ilave edin ocaktan alın. Fırına götürün.
  2. Fırından gelen pideleri, genelde yağlanmış geliyor ama siz isterseniz tereyağı ile tekrar yağlayarak servis yapın.
Afiyet olsun...

BROKOLİ ÇORBASI

GEREKLİ OLANLAR:
500 gr brokoli
1 küçük  havuç küçük doğranmış
1küçük patates küçük doğranmış
1 küçük soğan küçük doğranmış
1 çay bardağı süt
3 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı un
karabiber
 tuz
HAZIRLANIŞI:
Tenceremize, yıkayıp birbirinden ayırdığımız brokolileri ,havuç ,patates ve soğan ları koyup üzerini iki parmak geçene kadar su koyup iyice haşlanana kadar pişirelim.Sebzeler pişince blender dan geçirelim. Ocağın altı kısık ayarda yansın .
Yağ tavasına, unu ve yağı koyup ,unun kokusu çıkana kadar kavuralım.Kavrulunca çorbanın içine boşaltalım ve karıştıralım  tekrar blender dan geçirelim.Sütünüde ilave edip iki üç dk daha kaynatıp altını kapatalım karabiberini serpip servis edelim:)

(Eğer çorbamız katı olursa gerektiği kadar su veya sütle inceltelim)
(Eğer çok sulu olursa  yağla un kavurup koyulaştıra biliriz)

PEPEE

Benim oğlum çok seviyor. Eminim ki bu yaş grubunun geneli beğeniyor.

Biz haftasonu orada olacağız.


PEPEE Ankara'da 
31 Ocak - 5 Şubat




 

Pepee, ilk kez Carrefour AVM’lerde çocuklarla buluşacak - Çocuk Etkinlik Rehberi


Çocuklar Pepee görselli yapboz ve kart oyunları oynacaklar. Pepee baskılı balonların dağıtılacağı etkinliklerde Pepee maskesi boyama ve boyama kitabı atölye çalışmaları gerçekleşecek.

Hafta sonları ise Pepee’nin Dünyası çocuklarla buluşacak. 12:00-19:00 saatleri arasında çocuklar, Pepee ile şarkılar söyleyecek, halay çekip dans edecekler. Pepee kitap ve dergileri çocuklar için imzalayacak. Çocuklar ayrıca hayran oldukları Pepee maskotu ile fotoğraf çektirmek için birbirleriyle yarışacaklar.

Etkinlikte bir araya gelecek çocuklar Pepee, annesi, babası, nenesi, dedesi, teyze kızı Şila, minik kız kardeşi Bebee ve Zulu (zürafa) karakterleri eşliğinde çeşitli animasyon ve eğlenceli aktivitelere katılacaklar.

Hafta içi 12:00-18:00 (Boyama, yapboz ve kart oyunları oynama)
Hafta sonu 12:00-19:00 (Pepee'nin dünyasında tüm karakterler ile buluşma)


Bu bilgiyi Anne Baba Çocuk Eğlence ve Eğitim Portalı'nın sayfasından aldım. İncelemek isteyenler için değişik etkinlik ilanları da var.

Fasülye Diplesi

Laz gelini olarak hiç yöresel bir şey eklemediğimi farkettim. Bugün yöresel tatlara da başlayacağız. Fasülye diplesi birçok yerde yapılıyor. Bir de karalahana diplesi var ama onu ben de bilmiyorum. Sadece duydum. Belli mi olur belki onuda öğrenir sizlerle paylaşırım.

Mevsim malum. Onun için kurutulmuş fasülye kullandım. Yazın fasülyenin en bol ve lezzetli olduğu dönemde alıp diplelik doğrayarak kurutmak gerekiyor. Taze fasülye ile de çok lezzetli olur ama mevsiminde...

Malzemeler

3 su bardağı kurutulmuş fasülye
1 çay bardağı pirinç
1 su bardağı su
1 adet kuru soğan
kırmızı pul biber - damak tadına göre ayarlanacak (karadenizde pek koymazlar ama lezzetlendirmek için tavsiye ederim)
Tuz

Hazırlanışı

* Kurutulmuş fasülyeleri 10 dakika düdüklü tencerede haşladım.
* Başka bir tencerede soğanı pembeleşinceye kadar kavurdum. Üzerine kızmızı pul biber ekledim.
* Haşlanan fasülyeler süzülür ve soğanlarla birlikte biraz kavrulur. Tuzu atılır.
* Kavrulan fasülyelerin ortası açılır ve pirinç arasına konulur. Pirincin üzeri fasülyeler ile kapatılır.
* Üzerine 1 su bardağı su eklenir ve altı kısılarak pişirilir.
* Pişince karıştırılır ve biraz dinlendirilir.

Afiyet Olsun...


Not:
Taze fasülye ile yaparsanız. Haşlamaya gerek yok. Yıkayıp doğradığınız fasülyeleri direk soğanla kavuruyoruz. Tek farkı 2 su bardağı su koyuyoruz.


Bu tarif Filiz Ablama ait.

Fıstıklı Kadayıflı Sarma Baklava

Oktay Ustadan Fıstıklı Kadayıflı Sarma Baklava Tarifi

Malzeme Listesi:


  • 1 Pk. Baklavalık Yufka
  • 250 Gr. Tel Kadayıf
  • 150 Gr. Tereyağı
  • 1 Su B. Yeşil Fıstık

Şerbeti İçin:

  • 3 Su B. Toz Şeker
  • 2 Su B. Su
  • 1 Dilim Limon



Hazırlanışı:

Şerbet malzemelerini tencerede kaynatıyoruz. Kadayıfı ince ince doğruyoruz ve geniş bir kaseye alıyoruz. Üzerine yeşil fıstığı döküyoruz ve harmanlıyoruz.

Tereyağını eritiyoruz. Üç kat baklavalık yufkayı aralarına eritilmiş tereyağı sürerek üstüste koyuyoruz. Yufkanın bir ucuna kadayıflı harçtan koyuyoruz ve rulo şeklinde sarıyoruz.

Sardığımız yufkaları yağlı kağıt serilmiş ve hafifçe yağlanmış tepsiye kapatma yerleri tepsi zeminine gelecek şekilde diziyoruz. Dizdikten sonra kesiyoruz. Kalan tereyağını da üzerine sürüyoruz.

Önceden ısıtılmış 190 derecelik fırında pişiriyoruz. Fırından çıkınca üzerine soğumuş şerbeti veriyoruz. Şerbetini çekince servis edebilirsiniz.

Yoğurtlu Kereviz Salatası



Yoğurtlu Kereviz Salatası


Malzemeler;
1 kg kereviz
3 su bardağı yoğurt 
1 çay bardağı ceviz içi 
1 diş sarımsak
Tuz


Yapılışı;
Evet bu tarif 2011'den kalma..
Genişçe bir kabın içine sarımsağı rendeleyin ve yoğurdu ekleyip çırpın. Kerevizi saplarından ayırıp kabuğunu soyun. Hiç bekletmeden yoğurdun içine rendeleyin, bir diğer kerevizi rendelemeye geçerken kerevizle yoğurdu kararmaması için

Yoğurtlu Kereviz Salatası



Yoğurtlu Kereviz Salatası


Malzemeler;
1 kg kereviz
3 su bardağı yoğurt 
1 çay bardağı ceviz içi 
1 diş sarımsak
Tuz


Yapılışı;
Evet bu tarif 2011'den kalma..
Genişçe bir kabın içine sarımsağı rendeleyin ve yoğurdu ekleyip çırpın. Kerevizi saplarından ayırıp kabuğunu soyun. Hiç bekletmeden yoğurdun içine rendeleyin, bir diğer kerevizi rendelemeye geçerken kerevizle yoğurdu kararmaması için

30 Ocak 2012 Pazartesi

İçine bütün yumurta kırılan ıspanaklı börek


Hürriyet gazetesinden bir tarif. Bence pazar kahvaltıları için iyi bir alternatif olabilir. Biz denedik sevdik. Siz de bir deneyin isterseniz.
Dün sol elime bıçak sokmayı becerdim :)) Buzluktan çıkmış tereyağı sivri uçlu bir bıçakla keserken, bıçağı elime daldırdım. Derin ama az bir kesik oluştu :) Elim bir hafta sarılı gezeceğim şimdi. Bu arada kendimde iş sağlığı ve güvenliği uzmanıyım :) El aletleri ile gerçekleşen kazaların tüm kazalara oranı %5 ile %10 oranında gerekleşmekteymiş. EEE yalnız değilim yani.

Malzemeler:
  • 5 adet yufka
  • 1 su bardağı bardak süt
  • 3 çorba kaşığı dolusu yoğurt
  • 1 çay bardağı sıvı yağ 
  • İçi için: Yarım kilo ıspanak yaprağı ve 6 adet yumurta



Yapılışı:


  1. Ispanaklarımızı bir güzel yıkadıktan sonra, kalın kalın doğruyoruz. Doğradığımız ıspanağı doğrudan koymayıp, bir tatlı kaşığı tuzla ovuyoruz. Bir kenarda bekletiyoruz.
  2. Bir kapta sıvıyağı, yoğurdu ve sütü bir güzel karıştırıyoruz. Birinci yufkayı yağlanmış fırın tepsinin üzerine seriyoruz .Üstüne sıvı karışımdan sürüyoruz. İkinci yufkayı kırıştırırark seriyoruz ve üzerine yine sıvı harcından koyuyoruz. Üç yufkayı sıra ile üstlerine sıvı harcı koyarak tepsiye seriyoruz.
  3. Üçüncü katın üstüne ıspanağımızı yayıyoruz.  Ispanakların üstüne aralıkları eşit olacak şekilde çırpmadan bütün bütün 6 adet yumurtayı kırıyoruz.
  4. Tekrar üstüne yufka, sıvı ve son kat yufkayı düzgünce koyuyoruz, ben kenarlarını da böreğin altına sokuyorum. Sıvımız kalanını üstüne de döküyoruz. Dikkat edi kenarlara taşmasın. Üstünü susam, çörek otu veya haşhaşla süsleyip 170 derecelik fırında 30 dakika pişiriyoruz.

Ispanaklı Kek

Ankara hala karlar altında. Yorucu bir haftasonundan sonra güzel bir pazartesi...

Bu  tarifi çok uzun süredir yapmamıştım. Deftere yazmayıp ufak ufak  notlar halinde sakladığım tariflerden biriydi. Tarifi kaybettiğimi düşünüyordum. Geçenlerde bir yemek kitabının arasından çıktı. Hemen deftere yazdım. Bu tarifi ararken bir çok ıspanaklı kek tarifi denedim ama hiçbiri bu kıvamda ve lezzette olmadı.

Gelelim tarifimize.

Malzemeler

3 yumurta 1/2 su bardağı sıvıyağ
1,5 su bardağı şeker
250 gr haşlanmış ıspanak (tarifte böyle yazıyor ama ben 1 su bardağı haşlanmış suyu sıkılmış ıspanak kullanıyorum)
2 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya

Üzeri için
1 su bardağı soğutulmuş süt
1 paket krem şanti

Hazırlanışı

* Klasik olarak yumurta ve şeker güzelce çırpılır.
* Daha sonra yağ ve haşlanmış, suyu sıkılmış ıspanak eklenir. 2-3 dakika mikserle çırpılır.
* Kuru malzeme (un, kabartma tozu, vanilya) birbirine karıştırılarak eklenir.
*  Kullanılacak tepsinin altına yağlı kağıt konulacak. Tepsinin kenarlarını da margarinle yağlayın. Kelepçeli kalıp da kullanılabilir. )Benim kullandığım kek kalıbı biraz büyük geldi. Bir boy küçüğüyle yapsam daha yüksek bir kekim olabilirdi.) 180 derecede pişirilir.
* Krem şanti 1 bardak soğuk süt ile hazırlanır ve buzdolabında bekletilir.
* Pişen kek biraz soğuduktan sonra kalıptan çıkarılır ve kenarları 0,5-1 cm kesilir. Kesilen parçalar robotlanır.


*Kek ılıyınca (sıcakken sürerseniz krem şanti üzerinde erir, çok soğuyunca koyarsanız kek içine çekmez) üzerine krem şanti sürülür ve robottan geçirdiğimiz kek kırıntıları üzerine serpilir. Biraz dinlendirilir soğuyunca servis yapılır. Krem şanti olduğu içiin buz dolabında muhafaza edilmeli.

Dilimlenmiş halinin fotoğrafını çekemedim. Bizim evde pastaya bıçağın değmesiyle bitmesi bir oluyor sanırım.

Bir daha ki sefere onu da eklerim.

Afiyet Olsun...

29 Ocak 2012 Pazar

Kavurmalı Kabarık Börek

Oktay Ustadan Kavurmalı Kabarık Börek Tarifi

Malzemeler:


  • 4,5 Su B. Un
  • 2 Yumurta
  • 2 Çorba K. Yoğurt
  • 100 Gr. Tereyağı
  • Yarım Çay B. Sirke
  • 1 Çay B. Süt
  • 1 Pk. Kabartma Tozu
  • 1 Tatlı K. Tuz

İç Harcı İçin:

  • 4 Soğan
  • 200 Gr. Kavurma
  • 1 Tutam Maydanoz
  • Tuz
  • Karabiber
  • Sıvıyağ

Üzeri İçin:

  • 1 Yumurta Sarısı

Hazırlanışı:

Unu karıştırma kabına alıyoruz. Üzerine tuzu ve kabartma tozunu döküyoruz ve karıştırıyoruz. Ortasını açarak yoğurdu, sütü, tereyağını, sirkeyi koyuyoruz.

Yumurtanın birinin sarısını üzeri için ayırıyoruz kalanını hamura kırıyoruz. Ortasından yoğurmaya başlıyoruz. Kulak memesi kıvamında bir hamur elde ediyoruz ve bir süre dinlendiriyoruz. iç harcı için soğanları yemeklik doğruyoruz.

Tavaya sıvıyağ koyuyoruz ve soğanları kavuruyoruz. Kavurmayı da doğruyoruz ve tavaya ekliyoruz. Tuzunu ve karabiberini atıyoruz. Maydanozları ince ince kıyıyoruz ve harcımızın altını kapatınca tavaya ilave ediyoruz.

Hamurumuzu ikiye bölüyoruz. Yuvarlak tepsimizin boyutunda açıyoruz. Açtığımız bir parça hamuru yağlanmış tepsiye yerleştiriyoruz. İç harcı ilk kat hamurun üzerine döküp yayıyoruz.

Diğer hamuru da tepsi boyunda açarak üzerini kapatıyoruz. Kenarlarını parmaklarımızla kapatıyoruz. Bıçakla kare dilimliyoruz. Üzerine yumurta sarısı sürüyoruz.

Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında pişiriyoruz.

28 Ocak 2012 Cumartesi

PORTAKAL SULU ZEYTİNYAĞLI KEREVİZ

 GEREKLİ OLANLAR:
3 orta boy kereviz
1 orta boy soğan
1 küçük havuç
1 orta boy patates
yarım çay bardağı zeytin yağı
1 su bardağı portakal suyu
1 çay kaşığı şeker
tuz
yeşil  yaprakları atmıyoruz küçük doğrayıp
 onlarıda sonunda ilave edicez

HAZIRLANIŞI:
Kerevizler soyup iri küpler şeklinde doğrayalım 2 yemek kaşığı un ve su koyduğumuz bir kasade  kerevizleri 5 dk bekletelim.
Tenceremize yağı koyup üzerine küp doğradığımız soğanları ve küçük doğradığımız havuçlarla patatesleri ilave edip hafif pembeleşene kadar kavuralım.Daha sonra  kerevizleride ilave edip ocağın altını kısalım üzerine şeker ve tuzunuda katıp kendi suyuyla pişirelim. Hafif pişmeye yakınken doğradığımız yaprakları ve portakal suyunuda ekleyip birazdaha pişirip ocağı kapatalım(kerevizler çok cabuk pişiyor geçmemesine dikkat edin)

27 Ocak 2012 Cuma

Karamel Soslu Elmalı Dilim Kek

Karamel Soslu Elmalı Dilim Kek

Malzeme Listesi:


  • 4 Yumurta
  • 1 Su B. Esmer Şeker
  • 1 Çay B. Toz Şeker
  • 1 Çay B. Sıvıyağ
  • 2 Çorba K. Tereyağı
  • 1 Su B. Süt
  • 1 Pk. Kabartma Tozu
  • 1 Tatlı K. Toz Zencefil
  • 1 Tatlı K. Tarçın
  • 1 Su B. Toz Ceviz
  • Ustasından Un Ölçüsü

Üzeri İçin:

  • 4 Elma
  • Pudra Şekeri

Karamel Sosu İçin:

  • 1 Çay B. Toz Şeker
  • 1 Çay B. Krema



Hazırlanışı:

Yumurtaları karıştırma kabına kırıyoruz. Üzerine esmer şekeri ve normal şekeri ilave ederek mikserle iyice çırpıyoruz. Ardından sıvıyağı, sütü, tereyağını da ekleyip çırpıyoruz.

Cevizi, tarçını, toz tarçını ve kabartma tozunu da ilave ediyoruz ve çırpma teliyle karıştırıyoruz. 8 çorba kaşığı tepeleme un koyarak karıştırıyoruz. Kek karışımını yağlanmış cam fırın kabına döküyoruz.

Elmaların içlerini çıkarıyoruz ve ince ince dilimliyoruz. Kek karışımının üzerine diziyoruz. Son olarak pudra şekeri eliyoruz. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında pişiriyoruz.

Karameli için, kremayı küçük bir tencereye döküyoruz, üzerine şekeri alarak kısık ateşte eritiyoruz. Kekin üzerine önce pudra şekeri serpiyoruz.

Karameli de üzerine döküyoruz ve dilimleyerek servis ediyoruz.

İrmik Helvası


Helvalardan başladık. Bizimkilerin akşam tatlı krizi tuttu. Ben fotoğrafını çekerken tencerenin dibini görmüşlerdi. Sadece bu kadarını kurtarabildim. Onun için süsleyemedim ;)

Malzemeler

1 paket irmik
200 gr. margarin
yarım çay bardağı sıvıyağ
1,5 su bardağı süt
1,5 su bardağı su
2 su bardağı şeker + 3 yemek kaşığı şeker
10 gr dolmalık fıstık (1 paket)
Bir tutam tuz

Hazırlanışı

Margarin ve sıvıyağ tencereye alınır, margarin eridikten sonra dolmalık fıstıklar içine atılır. 1-2 sefer çevrilir ve irmikve tuz eklenir. Ocağın en kısık ayarında fıstıklar pembeleşinceye kadar irmik kavrulur.

Diğer tarafta su, süt ve şeker başka bir tencerede bir taşım kaynatılır.

İrmikler kısık ateşte iyice kavrulunca şekerli sütlü karışım yavaş yavaş karıştırarak eklenir. Kapağı kapatılarak 2-3 dakika suyunu çekmesi beklenir. Bu aşamada dikkat etmek gerekiyor. Fazla durursa dibi tutabilir.
Suyunu çektirince altı kapatılır. Üzerine 3 yemek kaşığı şeker serpilir ve kapağı kapatılarak 5 dakika demlendirilir.
Dinlendikten sonra güzelce karıştırılır. Tane tane irmik helvanız hazır.


Püf Noktası:
Helvanızın tane tane olabilmesi için kısık ateşte kavurmanız gerekiyor. 

Meyveli Baton Pasta



Meyveli pastayı yaptığım akşam 2 pasta hazırladığımı yazmıştım.Bu eve hazırladığım,muhallebi ve meyveler aynı tek farkı pandispanyası mügenin kakaolu yoğurtlu pandispanyası.3 'e bölünse şüphesiz çok daha yüksek ve güzel görünürdü ama bazen eve yaptığımız pastalara çok özenemiyoruz değilmi:)


Meyveli Baton Pasta



Kakaolu Pandispanya İçin;
4 Adet Yumurta
4 Türk Kahvesi Fincanı Toz Şeker
3 Türk Kahvesi Fincanı Un
1 Türk Kahvesi Fincanı Yoğurt
2 Yemek Kaşığı Kakao
2 Yemek Kaşığı Sıvı Yağ
3 Yemek Kaşığı Kaynar Su
1 Paket Kabartma Tozu
1 Paket Vanilya

Pasta Ara Kreması

2 su bardağı süt
2,5 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı nişasta
1,5 çay bardağı şeker
1 tatlı kaşığı tereyağ
1 limon kabuğu rendesi/veya portakal kabuğu
1 paket vanilya

Pastabanı Islatmak İçin ;
Yarım su bardağı süt
1 yemek kaşığı şeker

Üst Kreması İçin;
1,5 su bardağı süt
1 paket dr outker sade pasta kreması/veya kremşanti

Orta ve Üst Süsleme İçin;
dilediğiniz meyveler
(mandalina,kivi,muz,kiraz şekerlemesi,damla çikolata,rulokat kullandım)

Pasta Jölesi İçin;

1 çay bardağı su
çeyrek limon suyu
2 yemek kaşığı şeker
1 yemek kaşığı nişasta





Yumurta aklarını cam bir kasede krem şanti kıvamına gelinceye kadar çırpın. Şekerin yarısını ekleyin ve şeker eriyinceye kadar çırpın.


· Ayrı bir kasede yumurta sarılarını, kalan şeker ve kaynar su ile şeker eriyinceye kadar yaklaşık 6-7 dk. çırpın. Şeker eriyince yağı ve yoğurdu ekleyin ve çok az çırpın.


· Toz malzemeleri birlikte eleyin, yumurta akları ve sarıları ile birleştirerek çok az daha çırpın. (bu aşamada mikser yerine çırpma teli yada tahta kaşık kullanırsanız daha iyi olur)


· Yağlanmış ve unlanmış baton veya yuvarlak kalıba dökerek, önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 40-45 dk. batırdığınız kürdan temiz çıkıncaya kadar pişirin. (Fırınınızın performansına göre 45. dakikadan sonra kapağı çok az açarak kontrol edebilirsiniz)

Ara krema için;süt,şeker,nişasta ve unu iyice çırpıp koyu boza kıvamı alana kadar çırparak pişirin.En son terayağı,vanilya ve limon kabuğu rendesi ilave edip altını kapatın.Arada bir karıştırarak kaymak tutmasına izin vermeden soğutun.


Bir gece dinlenmiş olan pandispanyayı ortadan ikiye veya üçe bölün.Ben bölerken naylon ip kulanıyorum.


Pandispanyanın alt ve üst katını şekerli süt ile ıslatın.Ara kremayı pastanın ortasına yayarak bolca sürün.1 muz ve 1 kiviyi küçük doğrayın üzerine biraz limon suyu gezdirip pasta kremasının üzerine serpiştirip üst patı kapatın.

Pasta kremasını 1,5 su bardağı süt ile iyice çırparak hazırlayın ve pastanın kenarlarından başlayarak pastayı bu krema ile sıvayın.


PAstanın üzerine 1 muzu boydan ikiye keserek koyun.Ortaya kivi ve kiraz şekerlemelerini koyun ve tart jölesi ile pastanın üzerindeki meyveleri iyice kaplayın.Dolapta bu şekilde 1 gece dinlendirdiğiniz pastanızın kenarlarına servisten hemen önce rulokatları dizin.


Afiyet Olsun.



Not:Rulokatları daha evvel koyarsanız yumuşarlar ve yenilmeyecek kıvam alırlar.

26 Ocak 2012 Perşembe

Limon Dolgulu Tart Kek



Limon Dolgulu Tart Kek


Malzemeler;
2 adet yumurta
1 aida bardak toz şeker 1/2 aida bardak sıvı yağ1 aida bardak süt1 - 1.5 su bardağı un1 tüp limon esansı veya 1 adet limon suyu1 tatlı kaşığı kabartma tozu ve vanilya
Ara kat için dolgu kreması
Üst kat için hindistan cevizi ve toz antep fıstığı
Yapılışı;
Daha önceki Dolgulu Tart Kek'in limonlu versiyonu. Hem hafif, hem şık; hem de hafif mayhoş

Limon Dolgulu Tart Kek



Limon Dolgulu Tart Kek


Malzemeler;
2 adet yumurta
1 aida bardak toz şeker 1/2 aida bardak sıvı yağ1 aida bardak süt1 - 1.5 su bardağı un1 tüp limon esansı veya 1 adet limon suyu1 tatlı kaşığı kabartma tozu ve vanilya
Ara kat için dolgu kreması
Üst kat için hindistan cevizi ve toz antep fıstığı
Yapılışı;
Daha önceki Dolgulu Tart Kek'in limonlu versiyonu. Hem hafif, hem şık; hem de hafif mayhoş

Un Helvası

  









Aslında geçen hafta yaptık helvayı ama ancak şimdi yazabiliyorum.

Henüz olamadım ama blog yazarı olmak da ayrı bir sanatmış. İlgilenmek, zaman yaratmak, emek vermek gerekiyormuş. Bakalım zamanla ...

Un helvasına geri dönelim.

Malzemeler

1 su bardağı sıvıyağ
2 su bardağı un
2 su bardağı su
2 su bardağı şeker + 4 yemek kaşığı şeker (damak tadına göre ayarlanabilir)
Bir tutam tuz

Hazırlanışı

Sıvıyağı tencereye alıyoruz ve 2 yemek kaşığı şeker atıyoruz. Şeker iyice karamelize oluncaya kadar karıştırıyoruz. Şeker yağın üzerine çıkmaya başlayınca unu ilave ediyoruz (Bu aşamanın fotoğrafını çekmemişim. Tekrar yaptığımda bu aşamanında fotoğrafını ekleyeceğim.) bir tutam tuz ekliyoruz ve iyice kavuruyoruz. Unun rengi değişecek.

Diğer tarafta 2 bardak şeker ve 2 bardak suyu başka bir tencerede bir taşım kaynatıyoruz.

Unun rengi koyulaşınca şerbetini ekliyoruz. ve karıştırarak suyunu çektiriyoruz.

 
Altını kapatıp, üzerine 2 yemek kaşığı şeker ilave ederek, kapağını kapatıyoruz. 15-20 dakika kadar demleniyor. Daha fazla beklersek kaşıklanmaz. O zaman da uygun bir tabağa yayıp kesilebilir. (Ben hiç öylesini yapmadım.)


Daha sonra kaşıklayarak tabağa diziyoruz.



 Püf Noktası:
Helvanızın damağa yapışmaması için unun iyi kavrulması gerekir. Unun çabuk kavrulması için yağına atılan şekerin iyice karamalize olması gerekir. Şeker yağın üzerine çıkmaya başlayınca ununu koyarsanız hem çabuk kavrulur hemde ununuz topaklanmaz.

25 Ocak 2012 Çarşamba

Zeytinli Mayalı Poğoça


Puf puf yumuşacık bir tarif. Poğoçaları yaparken içlerini zeytinle doldurmak zor geldi. :)) Çalışınca akşam bunlarla uğraşmak bazen çok zor geliyor . Yarısını yapmışken kalan yarısının hamuruna zeytinli içi döktüm, sonra koparıp koparıp simit yapar gibi yuvarlayıp, uçlarını birleştirip tepsiye dizdim. Poğoçaların rengi pişince biraz koyu oldu ama yumuşacık nefis oldu.Hem de daha kolay oldu. Ayrıca iç yetmedi derdi de olmadı :)

Hamuru için :


  • 1 aida çay bardağı süt
  • 1 paket yaş maya (yaş mayaları buzlukta tutarım hep)
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • 1 yemek kaşığı tuz
  • 1 su bardağı yoğurt ve suyu
  • 1 aida çay bardağı dolusu sıvı yağ
  • Hamur elinize yapışmayacak kıvama gelene kadar alabildiği kadar un ( 1 kilo kesin vardır. Belki de daha fazla )
  • İçi için bir tabak dolusu zeytin içi ( ben zeytinleri rondodan geçiriyorum. Sonra içlerinden tek tek çekirdeklerini ayırıyorum. Zeytinin çekirdekleri kırılmıyor. Bazen bir-iki tane çekirdek kaçırdığım oluyor. Oda her seferinde eşime denk geliyor :))
Yapılışı :


1)Ilık sütün içinde şekeri ertitin. İçine mayayı koyup mayayı da eritin. 5 dakika kadar beklesin.

2)Elenmiş unun ortasını havuz yapın, yoğurdu ve suyunu, sıvıyağı, tuzu, erimiş sütteki mayayı ekleyin.Yavaş yavaş unla karıştırın. Elinize yapışmayacak kıvama gelene kadar yoğurun. Un fazla gelirse su ile yumuşatabilirsiniz. Çok yumuşaksa da un ekleyebilirsiniz.

3)Üstünü bezle tülbentle örtüp en az 1.5 ( 2 daha fazla olsa daha da kabarır) saat bekletin. Hamur güzelce kabarsın.

4) Yumurta kadar kopradığınız hamurun ortasına zeytinli içten koyup tekrar yuvarlayıp, yağlanmış tepsiye dizin. İsterseniz sizde benim gibi zeytinler hamurun içine atıverin.

5) Önce 50-60 derece de yarım saat kadar tutun. Biraz daha kabarmasını sağlayın. Sonra 170 derece de üstleri kızarana kadar pişirin. Kabarıp, kabarıp puf puf oluyorlar.

DOYURAN PASTA


 Gerek yok her sözü laf ile beyana.. Bir bakış bin söz eder bakıştan anlayana...Demiş MEVLANA .
Canlarım ))) Begenerek ve de takdir ederek takip ettiğim sevgili arkadaşım yeşim hanımınhttp://yeturlalezzetkareleri.blogspot.com/yaptığı bu tarifi denedim. çok memnun kaldım harika bir tat çok pratik çok basit  şık bir pasta oldu denemenizi tavsiye ederim:)) Ben  malzemelerde bi iki değişiklik yaptım evde olan malzemeleri kullandım .işte tarif
GEREKLİ OLANLAR:
1 adet pastaban sade (iki katlı .
100 gr eritilmiş margarin yada tereyağı
2 yemek kaşığı süt
3 yemek kaşığı dolu dolu kakao
1 paket vanilya
3 yemek kaşığı dolu dolu portakal kabuğu rendesi
1 çay bardağı ceviz
1 çay bardağı kuş üzümü
10.12 adet kaysı sarı ve siyah (gün kurusu) karışık çok minik doğranmış
ÜZERİNE 
Benmari usulü eritilmiş pasta  çikolatası
çekilmiş Antep fıstığı
HAZIRLANIŞI:
Derin bir kaba bütün malzemeleri koyup yoğuralım .streçin içne bütün hamuru boşaltıp silindir şekli verelim. Sıkıca streçleyip derin dondurucuda en az 2.3 saat beklettikten sonra iki parmak kalınlıkta kesip önce çikolata sosa batırıp,daha sonra  üzerine fıstık serpip servis edelim .Bu kadar basit )Arkadaşımın dediği gibi bunu böyle hazırlayıp dolapta bekletebiliriz gerektiğine hazır bulunur:)
 BU TARİFİMİDE EMİNE ARKADŞIMA GÖNDERİYORUMhttp://mutfakincisi.blogspot.com


İrmikli Bulgur Köftesi

Oktay Usta İrmikli Bulgur Köftesi Tarifi

Malzeme Listesi:


  • 1 Su B. İnce Bulgur
  • Yarım Su B. İrmik
  • 1 Yumurta
  • 1 Tutam Reyhan
  • 1 Çorba K. Un
  • Tuz
  • Karabiber

Üzeri İçin:

  • 200 Gr. Kıyma
  • 1 Soğan
  • 1 Çorba K. Domates Salçası
  • Sıvıyağ
  • Tuz
  • Karabiber
  • 1 Kase Yoğurt
  • Maydanoz



Hazırlanışı:

Bulguru ve irmiği geniş bir kaseye alarak sıcak suyla ıslıyoruz. Üzerini streç filmle kapatıyoruz ve dinlenmeye bırakıyoruz. Suyunu çektikten sonra streç filmi açıyoruz.

Yumurtayı içine kırıyoruz. Reyhanı ince bir şekilde doğrayıp ekliyoruz. Tuz ve karabiber katıp karıştırıyoruz. Ununu katıp yoğuruyoruz. Harcımızdan elimizle ceviz büyüklüğünde parçalar koparım elimizle hafif sıkarak servis tabağımıza diziyoruz.

Yayvan bir tencerede su kaynatıyoruz. Suya sıvıyağ ve tuz da ekliyoruz ve kaynayınca köfteleri atarak haşlıyoruz. Diğer yandan soğanı yemeklik doğruyoruz.

Tavaya sıvıyağ koyarak soğanları kavuruyoruz. Önce salçasını sonra kıymasını da ekliyoruz ve kavurmaya devam ediyoruz. Tuzunu ve karabiberini serpiyoruz. Bir kasede yoğurdu çırpıyoruz.

Pişirdiğimiz köfteleri kevgirle servis tabağına alıyoruz. Üzerine çırptığımız yoğurdu döküyoruz.

Son olarak da kıymalı harcı üzerine dökerek servis ediyoruz.

Portakallı Örgü Çörek

Portakallı Örgü Çörek Tarifi

Malzemeler:


  • 4,5 Su B. Un
  • Yarım Paket Yaş Maya
  • 1 Su B. Süt
  • 1 Çay B. Su
  • 2 Yumurta
  • 3 Çorba K. Tereyağı
  • 1 Çorba K. Mahlep
  • 1 Çorba K. Portakal Kabuğu Rendesi
  • 5 Çorba K. Toz Şeker

Üzeri İçin:

  • Yumurta Sarısı
  • File Fındık



Hazırlanışı:

Öncelik sütü ve suyu bir cezve içinde ılıtıyoruz. Unu karıştırma kabına alıyoruz. Ortasına yaşmayayı koyuyoruz.

Mayanın üzerine sütü, suyu, yumurtayı, tereyağını alıyoruz. Mahlepi, portakal kabuğunu ve şekeri de ilave ettikten sonra ortasından yoğurmaya başlıyoruz.

Kulak memesi kıvamında bir hamur olmalı eğer cıvık olursa un ekleyebilirsiniz. Hamurumuzu biraz dinlendirip 6 bezeye ayırıyoruz.

Her bezeyi ellerimizle ince uzun hale getiriyoruz. Fırın tepsisine yağlı kağıt seriyoruz. Üç tane hamuru yanyana getirip örüyoruz. Elde ettiğimiz iki çöreği tepsiye alıyoruz.

Tepsiyi streç filmle kapatarak mayalanmaya bırakıyoruz. Mayalandıktan sonra üzerlerine yumurta sarısı sürüyoruz. File fındık serpiyoruz.

Önceden ısıtılmış 190 derecelik fırında pişiriyoruz.

23 Ocak 2012 Pazartesi

Pırasalı-Kabaklı Mısır Unlu Kek



Bu aralar çok sevdiğim ve bloğumda olan tarifleri evde sürekli yapıyorum.O zamanda bloğa malzeme çıkmıyor ve yazıların arası uzuyor haliyle:) Bir akşam yemeğinden sonra onuda ekleyim bunuda katıyım keklerinden biri daha.






Deneyeceklerin şimdiden ellerine sağlık ..




Pırasalı -Kabaklı Mısır Unlu Kek

1 adet pırasa
2 adet yeşil kabak
yarım demet dereotu
3 yumurta
1 su bardağı yoğurt
yarım su bardağı zeytinyağı
1,5 su bardağı mısır unu
1,5 su bardağı beyaz un
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı kırmızı biber
1 paket kabartma tozu







Ön hazırlık olarak pırasayı incecik doğrayın,biraz tuzla ovun ve suyunu sıkarak kenara alın.Kabakları rendeyin suyunu sıkarak pırasaya ekleyin.Sebzelerin üzerine beyaz un hariç bütün malzemeyi ekleyerek iyice karıştırın.Karışım kek hamuru kıvamını alana kadar beyaz un ekleyip,akışkan bir hamur elde edin. Yağlanmış kare borcama veya yuvarlak kek kalıbına dökün.


Önceden ısıtılmış 175 dereceli fırında yaklaşık 35-40 dakika pişirin.




Afiyet Olsun...


Çok Özlemişken...

Az önce elimizde çay bardaklarımız, kucağımızda kedimizle bir dvd izledik. Ahmet hocanın önce satırlarından sonra kendisinden dinledik Ayvalık'ı, Ayvalık mutfağını, o güzelim yemeklerini, zeytinyağını... Sakızlı kurabiye yapımını, lor tatlısına şerbetin verilişini, deniz börülcesinin ayıklanışını, arasına kelle peyniri konan Girit kabağının fırına sürülüşünü izledik, adeta ağlamaklı olduk.

Sıcağı sıcağına paylaşayım istedim.
Özlediniz mi bilmem, ama bir kez gitmişliğiniz varsa özlediğinize eminim. Bizim gözümüzde tütüyor sokaklarımız, evlerimiz, sakızlı kurabiyemiz, denizimiz, Taş Kahvemiz, Servet abimiz, Murat abimiz, Yasemin'imiz, Taksiyarhis'imiz, Cunda'mız, dondurmalarımız, rakı akşamlarımız, kedilerimiz...

Tam da özlemin tavan yaptığı bir anda geldi sevgili Ayfer Özcan, ofisime.
Ortak bir arkadaşımız varmış meğer, bilmiyordum. Bir kitap çıkardı çantasından, armağan etti bana. Bu öyle özel bir andı ki, bir de üstüne üstlük o kitap Ahmet Yorulmaz'ın nice zamandır beklediğim Ayvalık yemekleri kitabı olunca... Sevincimi tarif edemem, zaten o anda da edemedim. Teşekkür edebildim sadece. Ve söz verdim, Ayvalık'a bir sonraki gelişimizde Tarlakuşu'nu ziyaret edeceğimize, tekrar görüşeceğimize...

Kitap, Ayvalıklı gazeteci-yazar Ahmet Yorulmaz tarafından, yıllar süren dost baskıları ve kitapçıların istekleri doğrultusunda yazılmış. Öyle ya, yemek kitabı dediğin sürüyle... Ama evimizde pişen "bizim" zeytinyağlı yemeklerimizin tarifleri kaybolup gitmesin diye çıkmış bu kitap ortaya. Ne de güzel olmuş! Ellerine sağlık tüm emeği geçenlerin, Ayvalıklı hanımların, beylerin.

Neler mi var kitapta?
Aklınıza gelebilecek, bildiğiniz / bilmediğiniz Ayvalık otlarının / sebzelerin pişirilişi, kabak böreği, fava, peynirli kabak, lor tatlısı, sakızlı kurabiye, kabak çiçeği dolması, kabak çiçeği tavası, zeytinyağlı kek, zeytinyağlı su böreği, Adabeyi buğulaması ve çorbası, Kofana fırın pilakisi, Ada köftesi, papalina, zeytin kebabı, hatta Girit leblebisi! Kitap bir de güzel dvd ile (küçük bir belgesel + yemek tarifleri) desteklenmiş ki, ne de güzel düşünülmüş dedik izlerken. Ben o zeytinyağlı kurabiye yapan teyzeleri oturur keyif için bile izlerim! Dedim ya özlemim tavan yaptı diye... (Ahh hele de dün yüreğimi sızlatan Dedemin İnsanları'ndan sonra!)


"Bu kitapla yapacağımız her yemek, o kutsal yağla olacak.
Hem dertlere deva, hem besleyici, hem lezzetli, hem de antik dönemden beri insanların kutsadığı bir yağ oluşundan. Aile büyüklerini bizim gibi ancak kocadıklarında, çok ileri yaşlarda kaybeden, biz zeytinyağı yandaşlarının mutfağı, sadece burada bulacaklarınız değildir; bir kısım seçmelerdir. 
...................
Sonrası sizin zevkinize kalacak. Yemeği melamin mi, toprak mı, porselen mi, cam ya da gümüş mü olur, olanaklarınızın el verdiği bir tabağa alır sofraya getirirsiniz. Yeter ki ürettiğinizi ilkin ağzınız, sonra mideniz 'Ooh! Elime sağlık. Ne güzel olmuş!..' diyerek karşılasın."

Ellerinize sağlık Ahmet hocam, çok yaşayın siz!

ÇİT PASTA

 ÜZÜLME CAN ! DOĞRUYSAN ZARARDAYIM DEME ! BİL Kİ İYİLER MUTLAKA KAZANIR . . . ( HZ.MEVLANA CELALEDDİN RUMİ K.S)
Selam ve sevgiler gönderiyorum canlara:))Bir çok blogun denediği  görüntüsü ve tadı harika )))ama(bence)  servis ederken zorlandığım( harika sofra süsü pastayı bende denemek istedim )Bütün malzemeleri hazır kullandım bundan dolayıda çok pratik bir pasta oldu .benim gibi merak edip denemek isteyen canlarım için işte tarif:))
GEREKLİ OLANLAR:
1 Paket kedidli büsküvi
2 paket Dr.Oetker tavuk göğsü
4,5 su bardağı süt  tavuk göğsünü hazırlamak için tariften yarım bardak eksik süt kullanıyoruz
üzerini süslemek için NESGUİK çikolatalı mısır gevreği
ISLAMAK İÇİN:
1 Su bardağı süt
1 çay bardağı şeker
1 tatlı kaşığı neskafe
HAZIRLANIŞI:
Servis edeceğiniz pasta tabağının ortasına pasta çemberini koyalım(kelepçeli kalıp kullanılıyor). Kedi dili bisküvileri süt ,şeker neskafe karışımıyla ıslatıp, hem dik durması hem de pasta kalıbının boyuna göre ayarlanması için kedi dillerinin altını kesip, pasta kalıbının etrafına çit gibi sıralayın.Alt tabana kestiğimiz parçaları ıslayıp dizelim üzerine tarifteki gibi hazırladığımız tavuk göğsünü boşaltıp iyice yayalım en üste çikolatalı mısır gevreğini serip dolapta 5,6 saat bekletip (hatta bir gece beklerse daha güzel dilimleniyor )servis edelim .


BU TARİFİMİ EMİNE KAYA ARKADAŞIMIN ETKİNLİĞİNE GÖNDERİYORUM  KOLAY GELSİN CANCAĞIZIM:)






Baklavalık Yufka ile Tahinli Çıtır Rulo Kurabiye


Malzemeler:
  • 100 gram erimiş tereyağı,
  • 1.5 su bardağı tahin,
  • 1 su bardağı dövülmüş ceviz,
  • 5 kaşık toz şeker,
  • 28 adet baklavalık yufka,
  • Pudra şekeri,
Yapılışı:
  1. Dört adet yufkanın her birinin arası fırça ucuyla az miktarda yağlanarak üst üste konur. En üst yufka da yağlanır. Kısa kenarına  tahin ceviz şeker karışımı koyulup rulo şeklinde sarılır. Baş parmak uzunluğunda verev verev kesilir yağlanmış tepsiye  dizilir. 28 baklava hamuru bu şekilde bitirilir. 180 derece fırında üzerleri pembeleşinceye kadar kızartılır. Hafif ılındıktan sonra üzerine pudra şekeri elenir. Servis yapılır.
Afiyet olsun...