29 Şubat 2012 Çarşamba

Zeytinli Rulo Poğoça

Ben poğoçalarımı çok düzgün yapamadım. Sizler daha güzel yapabilirsiniz. Birde rulonun içine zeytinleri nasıl adil bir şekilde dağıttığımda fotoğaftan açık açık görünüyor. Bir yerde fazla, bir yerde az :)) Siz bana bakmayın . Zeytinli tarifleri sevenler için güzel bir alternatif.

Zeytinlerin çekirdeklerini bu sefer, çekirdek çıkarıcı ile çıkardım. Genelde zeytinleri rondodan geçirir içinden çekirdekleri ayıklardım. Bu sefer bütün bütün daha güzel oldular. Bendeki ev aleti hem ceviz fındık kıracağı, hem de çekirdek çıkarıcı .

Malzemeler:


 
•2 yumurta (1 tanesinin sarısı ayrılacak)
•125 gr margarin veya tereyağ (ben tereyağ kullandım)
•1/2 bardak sıvı yağ
•1 adet kabartma tozu
•1 bardak yoğurt
•Alabildiğine beyaz un (beş bardak kesin vardır.)
•İçi için: 1 tabak dolusu zeytin içi

  
Yapılışı:

  1. Un ve 1 yumurta sarısı hariç tüm malzemeyi karıştırın. Sonra azar azar kulak memesi kıvamına gelene kadar un katarak hamuru yoğurun. 15 dakika kadar bekletin. Hamurun kıvamı elinize yapışmadığında anlaşılır. Ele yapışmayan hamur alabildiğince un almış hamurdur :)
  2. Hamuru iki parçaya bölün. Tezgahın üstünde dikdörtgen olacak şekilde ister merdane ile ister elinizle 1 cm kalınlığında açın. Hamur zaten büyük olmayan bir hamur oluyor. Zeytini de ikiye bölerek dikdörtgenin kenarına koyun. Rulo şeklinde sarın. 2 parmak kalınlığında keserek yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizin.
  3. Üstlerine yumurta sarısı sürün ve 200 derecede üsteleri kızaran kadar pişirin.

Arrabbiata Soslu Makarna

Makarnayı pek sevmediğimi ve evde sıklıkla yapmadığımı duymayan kalmamıştır.Ama bol soslu ve malzemeli makarnalar tabiki benim için bu sınıfa girmiyor!


Taze fesleğen bulamadığımda sıklıkla aldığım arbella pesto sosunun yanında dün akşam arrabbiata sosu gördüm.İçindekilerini okuduğumda iyide ben bunu neden hazır alıyımki dedim ve eve gider gitmez o akşamın menüsünü tavuklu salata ve arrabbiata soslu makarna olarak belirledim.

Ellerime sağlık yani öyle söyliyim :))

Arrabbiata Soslu Makarna
(soğanlı,domatesli acılı makarna)

300 gram makarna(penne,spagetti vs..)
1 yemek kaşığı tuz

Sos İçin;
1 çay bardağından 2 parmak eksik zeytinyağı
1 adet büyükçe kurusoğan
3 diş sarmısak
5 adet domates
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı acı biber salçası
1 adet kesmeşeker
1 tatlı kaşığı sirke
1 tatlı kaşığı pulbiber
1 su bardağı tavuksuyu(veya normal su)
1 çay kaşığı tuz
1 çorba kaşığı kuru fesleğen
1 çay kaşığı karabiber

üzeri için;
parmesan,tulum veya rendelenmiş beyaz peynir




Makarnayı 1 yemek kaşığı tuz atılmış 3 litre kaynamış suda 7-8 dakika haşlayalım.


Sos için kuru soğan ve sarmısakları incecik yemeklik doğrayıp zeytinyağında hafif pembeleşene kadar kavuralım.

Kabukları soyulup küp doğranmış domatesleri ilave edelim ve domatesler eriyene kadar pişirelim.Daha sonra salçalar,şeker ,tavuksuyu ve sirkeyi ekleyim.Sosu blender yardımı ile pürüz kalmayacak şekilde ezelim ve baharatları ilave edelim.(sos koyu kıvamlı olacaktır)





Genişçe bir karıştırma kasesinde sos ve makarnayı iyice karıştırıp makarnayı servis tabaklarına alalım.Arzu ederseniz üzerine peynir rendeleyip servise sunalım.....






Afiyet Olsun..

Not:Ben dondurucudan çıkardığım yaz domateslerini kullandım.Diğer taraftanda salataya tavuk haşladığımdan tavuk suyu kullandım.Orjinal sos bu şekilde yapılmayabilir!

Makarnanın dumanı üzerinde olduğu için fotoğlara yansımış:)Sizin zevkinize kalmış,denemenizi tavsiye ederim.







Mantar Salatası -2




Geçen yaptığımız mantar salatasında kırmızı-sarı dolma biber evde olmadığı için kuru biber ve normal kırmızı biber kullanmıştık. Mantar Salatasının orjinal tarifini de en kısa zamanda yapıp sizlerle paylaşmak istedim.

Kısmet Annemin misafirlerineymiş...



İlk tarifte kullandığımız kurutulmuş biberler hafif acıydı. Bu da salataya ayrı bir lezzet katmıştı. Kırmızı -sarı dolmabiber kullandığınızda ise görsel olarak daha şık oluyor.

28 Şubat 2012 Salı

PATATES DOLMA

‎"Ey kar yığını! Eri, yok ol! Baştan başa toprak ol, toprak ol da bir bak ilkbahar gelince, hor görülen, ayak altında ezilen o toprak nasıl süslenir, güzelleşir!" 
Hazreti Mevlâna Celaleddin Rûmî (k.s)
GEREKLİ OLANLAR:
6-7 Tane patates
250 gr orta yağlı kıyma
1 fincan sıvı yağ
2 yemek kaşığı salça (yarısı biber salçasıda olabilir)
3 su bardağı su
1 soğan
1 su bardağı kaşar rendesi
1 adet kırmızı biber

isteğe bağlı maydanoz
karabiber, kimyon, kırmızıbiber ,tuz

HAZIRLANIŞI:
                                Patatesleri yıkayıp ,soyup kaşık yardımıyla içlerini oyalım .

                          Soğan ve kıymayı 1 fincan yağla kavuralım baharatları ve tuzu da ilave edelim

                                                            Patateslerin içlerini  dolduralım

                           Bir kase içerisinde salça ve kaynar suyu karıştırıp, patateslerin üzerine gezdirelim

  Yüksek ısıdaki fırına verelim .Patatesleri çatalla kontrol edip pişmeye yakın  durumdayken fırından çıkartıp üzerlerine  kaşar rendesi ve kırmızı biberleri koyup tekrar fırına sürelim .Kaşarlar hafif pembeleşince çıkartıp yemeğimizi sıcak servis edelim



Kuzu Kulağı Salatası





Kuzu Kulağı Salatası


Malzemeler;
1 demet kuzu kulağı
10 - 15 adet kuru incir
1 adet ayıklanmış nar
Ceviz içi
Limon suyu ve zeytinyağı

Yapılışı;
Bu salatanın ıspanaklısını ufukmutfakta'da gördüm. Gördüm ama ıspanakları kuzu kulağı olarak:)
Kuzu kulağı benim en sevdiğim yeşillik. İlk fırsatta denedim, bir kaç yaprak da roka attım içine.. Aslında buradaki ot zevk meselesi..
Otlarınızı iyice

Kuzu Kulağı Salatası





Kuzu Kulağı Salatası


Malzemeler;
1 demet kuzu kulağı
10 - 15 adet kuru incir
1 adet ayıklanmış nar
Ceviz içi
Limon suyu ve zeytinyağı

Yapılışı;
Bu salatanın ıspanaklısını ufukmutfakta'da gördüm. Gördüm ama ıspanakları kuzu kulağı olarak:)
Kuzu kulağı benim en sevdiğim yeşillik. İlk fırsatta denedim, bir kaç yaprak da roka attım içine.. Aslında buradaki ot zevk meselesi..
Otlarınızı iyice

Kepekli Dereotlu Poğaça


Kepekli Dereotlu Poğaça Tarifi
Bu sıralar fırınların ve pastanelerin kahvaltılık çeşitleri arasında sık sık gördüğüm bir lezzet var; dereotlu kepekli poğaça... Evimin yakınında bir Karafırın şubesi varken ben de sık sık alır yerdim ofis kahvaltılarımda, çay yanında.

Neden kendim yapmayayım dedim ve ortaya son derece hafif, iki tanesini afiyetle yeseniz bile hazır olanların bir tanesi kadar kalori almayacağınız bir lezzet çıktı. Ancak görünüm itibariyle pastane değil ev poğaçası şeklinde, çünkü bu bir ev poğaçası:) Sanırım bu şekilde poğaçaları ben daha çok seviyorum. Annemin yaptıklarını çağrıştırdığından olsa gerek.


İstanbul'da hava kar yağışlı ve buz gibi soğukken, kahvenin giriş sayfasını epeydir işgal eden turunç reçelinin hükümranlığına bir son vermek ve bu lezzeti paylaşmak istedim. Turunç reçelimi tadına vararak yemeye devam ediyorum, her sabah olmasa bile çoğu sabah. Şimdi bir de yanına İnci'min portakal reçeli eklendi. Filiz annemin ayva reçeli, Kıbrıs'ın ceviz reçeli derken pek bir şenlikli oldu kahvaltılarımız. Bu güzelleri de bir Pazar kahvaltısı için pişirdim, sevgili henüz uyurken. Kalanlar da acıkılan ve tuzlu birşeyler aranan zamanlarda ısıtılıp yenmek üzere dondurucuya kaldırıldı...    

Kepekli Dereotlu Poğaça Tarifi

Son derece basit bir tarif. Annelerimizin tarif defterlerindeki poğaça tariflerine de benziyor. Ben tam buğday unu ya da kepekli un kullanıyorum, yağ olarak zeytinyağı tercih ediyorum. İç malzeme olarak en favorim daima dereotu-beyaz peynir karışımı ama maydanoz-peynir de olabilir, zevkinize bağlı. Tanesinde yaklaşık 139 kalori var. Hiç de fena bir rakam değil. Kısacası afiyetle ve gönül rahatlığıyla yiyip yedirebileceğiz, sağlıklı ve doyurucu poğaçalar bunlar...

Malzemeler (Yaklaşık 20 poğaça için)

  • 2 adet yumurta
  • 1 çay bardağı sıvıyağ, mümkünse zeytinyağı
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 paket kabartma tozu
  • Aldığı kadar tam buğday unu (veya kepekli un)
  • Bir tutam dereotu

İç malzemesi:

  • 150 gr kadar az yağlı beyaz peynir *
  • Bir tutam dereotu
* Peynirin lezzeti önemli elbette ama çok yağlı olmasın. Yoksa pişerken dağılıp poğaçaların içinden çıkma olasılığı daha yüksek olur.

Yapılışı

  1. Yumurtanın birinin sarısını poğaçaların üzerine sürmek üzere ayırın. Kalan yumurtaları bir karıştırma kabına alın, yoğurt ve yağ ile çırparak karıştırın.
  2. Kabartma tozu ve tuzu ekleyin, unu azar azar ilave ederek yoğurmaya başlayın. Ele yapışmayan, yumuşak bir hamur elde edin. Kıyılmış dereotunu ekleyip bir kez daha yoğurun. Bu poğaçanıza ekstra lezzet katacak.
  3. Hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar koparıp tezgahta ya da avcunuzda açın, içine dereotu-peynir karışımından koyup kapatın. Açılmaması için parmak uçlarınızla iyice sabitleyin.
  4. Poğaçaları yağlı kağıt serili fırın tepsisine yerleştirin. Üzerlerine yumurta sarısını sürün. Önceden ısıtılmış 190 derece fırında, üzerleri güzelce kızarana kadar pişirin.
Kepekli Dereotlu Poğaça

Bir küçük notum var

Sevgili kardeşimin de emek verdiği, çok güzel bir web sitesinden haberdar etmek istiyorum sizi. Bir süredir sağ tarafta reklamını ("Feedfloyd çok güzel!") görüp tıklıyor olabilirsiniz. Henüz keşfetmeyenleri bu keyifli eğlenceye davet etmek istiyorum:

İnternette rastladığınız, ilginç olduğunu düşündüğünüz ya da beğendiğiniz içerikleri (resim, video gibi) bulduğunuz sitenin adresi ile birlikte saklayıp organize edebileceğiniz bir site, feedfloyd.com Henüz davetiyeyle üye alıyorlar, buradan üye olmak için davetiye talebinde bulunabilirsiniz. Ayrıca elimde birkaç davetiye var, ben de isteyenler olursa gönderebilirim. Fırsat buldukça ben de blogdan bazı yazıların özetlerini eklemeye çalışacağım şurada.

Kısa zamanda tiryakisi olacak ve zamanın nasıl geçtiğini anlamayacaksınız, şimdiden söyleyeyim :)

27 Şubat 2012 Pazartesi

Kestaneli İrmik Pastası

Kestaneli İrmik Pastası

Malzeme Listesi:

Tabanı İçin:

  • 1 Kase Kestane
  • 1 P. Petibör Bisküvi
  • 100 Gr. Tereyağı

İrmik Kreması İçin:

  • 1 Lt.Süt
  • 1 Su B. Tozşeker
  • 7 Çorba K. İrmik
  • 1 Limon Kabuğu Rendesi

Krokanı İçin:

  • 1 Su B. Toz Şeker
  • 1 Su B. Bütün Badem



Hazırlanışı:

Kestanelerin ortasını çizip fırında pişiriyoruz. Pişen kestanelerin kabuklarını soyuyoruz. Soğuyunca rondodan geçiriyoruz. Petibör bisküvileri doğrayıcıdan geçirip toz galine getiriyoruz.

Karıştırma kabına alıyoruz. Kestaneyi ekliyoruz. Tereyağını eritip ılıdıktan sonra karıştırma kabına katıp karıştırıyoruz. Boş bir çember kalıbı servis tabağının ortasına koyuyoruz. Karıştırma olduğumuuz kestaneli tabanı çemberin içine döküp bastırıyoruz.

Kreması için, süt ve şekeri tencereye koyu ocağın üzerine alıyoruz. Şeker eridikten sonra irmik ve limon kabuğu rendesini koyuyoruz. Çırpma teli ile sürekli karıştırarak muhallebi kıvamı alana kadar pişiriyoruz. Kremayı tabanın üzerine döküyoruz.

Soğuması için dinlendiriyoruz. Krokanı için, toz şekeri tavaya koyup ocağın üzerine alıyoruz. Şeker eridikten sonra bütün bademi ekleyip sürekli karıştırıyoruz. Kısık ateşte karamelize olduktan sonra yağlanmış fırın kabının içine koyuyoruz.

Soğuduktan sonra merdane ile üzerinden geçip krokanları inceltiyoruz. Pastanın kreması soğuduktan sonra üzerine krokanı döküyoruz.

Çemberini çıkarıp servis ediyoruz.

Kuru Meyveli Sütlaç

Kuru Meyveli Sütlaç

Malzemeler:


  • 6 Su B. Süt
  • 1,5 Su B. Toz Şeker
  • 1 Yumurta Sarısı
  • 1 Pk. Vanilya
  • 3 Çorba K. Pirinç
  • 1 Çay B. Kuru Üzüm
  • 1 Çay B. Kuru Meyve
  • Yarım Çay B. Yaban Mersini
  • 2 Çorba K. Mısır Nişastası

Süslemek İçin:

  • Hindistan Cevizi
  • Yeşil Fıstık



Hazırlanışı:

Kuru üzüm, yaban mersini, ve kuru meyveleri sıcak su ile ıslatıyoruz. Yumuşadıktan sonra yıkayıp süzüyoruz. Pirinci küçük bir tencerede haşlıyoruz. Sütü geniş bir tencereye koyup ocağın üzerine alıyoruz.

Şeker ve vanilyayı ekliyoruz. Çırpma teli ile karıştırıyoruz. Süt kaynadıktan sonra kuru meyveleri ekliyoruz. Yumurta sarısı, mısır nişastası ve biraz suyu kaseye döküp karıştırıyoruz.

Meyveler biraz piştikten nişastalı karışımı döküyoruz. 1 taşım daha kaynatıp kıvamını aldıktan sonra kaselere paylaştırıyoruz. Sütlaçların üzeri pelte tuttuktan sonra hindistan cevizi ve yeşil fıstık ile süsleyip servis ediyoruz.

Köfte Pizza


Malzemeler:


  • 350 Gr. Kıyma
  • 1 Yumurta
  • Taze Kekik
  • Tuz
  • Karabiber

Sosu İçin:

  • 1 Çorba K. Domates Salçası
  • 2 Diş Sarımsak
  • 1 Kase Domates Sos
  • 1 Tutam Fesleğen
  • Tuz
  • Karabiber
  • Zeytinyağı

Üzeri İçin:

  • 1 Pk. Mantar
  • 1 Su B. Bezelye
  • 1 Çay B. Tane Mısır
  • 1 Kase Çeri Domates
  • Kaşar Peyniri



Hazırlanışı:

Kıymayı karıştırma kabına alıyoruz. Yumurtayı kırıyoruz. Taze kekik, tuz ve karabiber katıp karıştırıyoruz. Yağlanmış orta boy bir tepsiye köfte harcını koyup bastırıyoruz. sosu için, domates salçası, rendelenmiş sarımsak ve domates sosu geniş bir kaseye alıyoruz.

Fesleğeni doğrayıp içine katıyoruz. Tuz, karabiber ve zeytinyağı döküp karıştırıyoruz. Köftenin üzerine döküyoruz. Mantarları doğrayıp sıvıyağ ile tavada biraz soteliyoruz.

Sotelenen mantarları, haşlanmış bezelye, tane mısır ve çeri domates koyuyoruz. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında pişiriyoruz.

Fırından çıkarmaya yakın rendelenmiş kaşar peynirini serpip kaşarlar eridikten sonra çıkarıp servis ediyoruz.

Baton Yaş Pasta


Malzemeler:
  • 4 yumurta,
  • 4 kahve fincanı şeker,
  • 4 kahve fincanı un,
  • 2 yemek kaşığı kakao,
  • 1 paket vanilya,
  • 1/2 kahve fincanı su,
  • 1 çimdik tuz,
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu,
  • Üzerini süslemek için çikolata rendesi, fındık, badem v.s.
Krema Malzemeleri:
  • 2 adet yumurta sarısı,
  • 1,5 su bardağı süt,
  • 3 yemek kaşığı toz şeker,
  • 2 yemek aşığı nişasta,
  • 3 yemek kaşığı un,
  • 2 yemek kaşığı kakao,
  • 1 yemek kaşığı tereyağı,
  • 1 paket vanilya,
Yapılışı:
  1. Yumurta sarısı ve kuru malzemeleri karıştırın, sütü yavaş yavaş ilave edin. Koyu bir kıvamına gelinceye kadar pişirin. Tereyağını ilave edin ocaktan alın. Oda sıcaklığına gelene kadar ara sıra karıştırarak soğutun.
  2. Bir kabın içinde oda ısısındaki yumurtalar ile şekeri 10-15 dakika mikser ile çırpın. Suyu ve bir çimdik tuzu ekleyin biraz daha çırpın.
  3. Karışıma, elenmiş un, kabartma tozu, kakao ve vanilyayı  ilave edin pürüzsüz hamur oluncaya kadar karıştırın.Karışımı yağlı kağıt serilmiş kare fırın tepsisine dökerek yayılmasını bekleyin. 180 derece ısıtılmış fırında  pişirin.
  4. Soğuduktan sonra keki 3 eşit parçaya bölün. Birinci parçayı servis tabağına alın, 4 tarafından kekin altına yağlı kağıt parçaları koyun.( Pastamızın süsleme işi bittikten sonra çıkarıp alacağız. Servis tabağının krema ile kirlenmemesi için yapıyoruz bu işi.) Kekin üzerini daha önce hazırladığınız şekerli süt ile hafif ıslatın. Kremanın 3 te 1 ini yayın. Kremanın üzerine çikolata parçacıkları, vişne koyun, diğer kek parçasını üzerine kapatın aynı işlemi tekrar yapın.
  5. En sonunda pastanın üzerini krema ile kaplayıp dilediğiniz gibi süsleyin. Ben kenarlarını fındık kırığı ile üzerini ise çikolata rendesi ile kapladım. Buzdolabında 1 gece beklettikten sonra servis yapın:)
Afiyet olsun...

Ece Sükan Benim Bloguma Yakışan Sony VAIO'yu Seçti... Sıra Sende!

Sony, en renkli VAIO serisi için Ece Sükan'la güzel bir işe imza attı. Ünlü moda ikonu Ece Sükan, benim bloguma yakışacak olan rengi belirledi. Blogları tek tek inceleyen Ece Sükan içerik, tasarım ve duruşa göre 6 farklı rengi olan Sony VAIO içinden bana kırmızı VAIO'yu seçti. sony-vaio

Ayrıca Facebook üzerinde yapılmış özel bir aplikasyonla Ece Sükan profil fotoğraflarını inceliyor ve sana yakışan Sony VAIO'yu belirliyor. Sen de fotoğrafa tıklayarak Facebook üzerinden VAIO kazanma şansı yakalayabilirsin…

Bir bumads advertorial içeriğidir.

Kuzu İç Gömlekli Ciğerli Pilav



Kurban bayramının hemen ertesinde yapılmış bir yemek olup, yılda bir kere yapılan bir tariftir. Gerçi ben en son 4 yıl önce yapmıştım :)) Bizim kuzunun gömleğimden 6 adet çıktı.
Valla yemek nefis oluyor da, tam bir kolestrol bombası. Gerçi senede 1 kere 1 adet yemişiz ne olacak :))

Malzemeler:

  • 1 kuzu gömleği ( iç organlarını saran zar kısım)
  • 1 adet kuzu ciğeri (herhalde 200 - 250 gr kadar)
  • 2 su bardağı pirinç
  • 1 büyük boy soğan
  • 1 kahve fincanın yarısı kadar kuş üzümü
  • 1 kahve fincanın yarısı kadar fıstık
  • 1 yumurta
  • Bol nane ve yenibahar (olmazsa olmaz)
  • Tuz, karabiber ve 1 çay kaşığı kadar tarçın
  • 1 yemek kaşığı tereyağ, 1 yemek kaşığı zeytinyağı ayrıca ciğeri kavurmak içinde 1 yemek kaşığı tereyağ


Yapılışı:
  1. Ciğerleri küp küp doğrayıp ayrı bir tencerede, 1 yemek kaşığı tereyağda,  suyunu verip tekrar çekene kadar pişirin. Çok da pişirmeyin sertleşmesin. Ciğeri ayrı pişiriyorum ki pilavın rengini değiştirmesin.
  2. Aynı anda diğer tencerede yemeklik doğradığımız soğanları tereyağ ve zeytinyağı içinde kavurun. İçine fıstıklarıda atın. Sonra pirinci (yıkayıp 20 dk.'da ılık suda beklettiğimiz) de atıp kavurmaya devam edin. Üstüne baharatları ve kuş üzümünü atın. İçine pişirilen ciğerleri de atın. 1'e 1.5 oranında su koyup pişirin. Ben çok fazla çektirmiyorum. Çünkü fırında biraz daha pişecek.
  3. Gömleği sıcak suda açtırın. Kalın yerlerini mutfak makası ile kesin çıkarın. Yaklaşık 15 x 15 cm boyutunda kare olarak kesin. Çukur bir kasenin üstüne gömleği açtıra açtıra oturtun. Ortasına alabildiği kadar pilav doldurun. Gömleğin uç kısımlarını pilavın üstüne bohça gibi kapatın.
  4. Ters çevirip, yağlı kağıdın üstüne dizin. Üstlerine yumurta sarısı sürüp, üstleri nar gibi kızarana kadar 200 derece pişirin.
Kalan pilavı ayrıca servis yaptım. Daha az yağlı :))

Elmalı Kırmızı Lahana Salatası


           Merhabalar Sevgili dostlar. Masadakilerin tarifleri ile devam ediyoruz. Sırada bir salata hatta 10 dakikada hazırlanabilen Almanların turşu yerine koydukları bir tarif var.Bu tarifim ve turşu hakkındaki bilgiler ise sevgili Damak Tadı'ndan. Etlerin yanında iyi gidermiş. Ben Türk usulü yaptım. Çay sofrasında kullandım.

Malzemeler:
1 adet kırmızı lahana, 3 adet ekşi elma( ben Amasya elması kullandım)tuz, 1 yemek kaşığı zeytinyağı, 2 yemek kaşığı balsamik sirke ( ben normal üzüm sirkesi kullandım)

Yapılışı:

  1. Lahanayı ince ince kıy. 
  2. Elmaları soy, rendele.
  3. Tavaya zeytinyağı koy lahanaları ekle, üzerine tuz ve balsamik sirke ekle. Yumuşayıncaya kadar kavur.
  4. Kaseye al servis yap.
Not: Malzemeler damak tadına göre eksiltilip çoğaltılabilir. Mesela ben elmayı daha bol, sirkeyi daha fazla kullandım. 

Her Yönüyle Trabzon Etkinlikleri 2



Cumartesi günü Trabzon etkinliklerine uğrama fırsatı bulduk. Çok detaylı inceleme/gezme fırsatımız olmadı. Çok kalabalıktı. Kuzeyle gezebildiğimiz kadar gezdik. Benim oğlum çok mutluydu. Amcalarla, teyzelerle sohbet etti. Yeme özürlü oğlum güzel ablaların tereyağ tattırdıkları bir stanttan Trabzon ekmeği istedi. Üç gün aç kalmış gibi bir de keyifli yedi ki anlatamam.


Yiyecek içecek stantları için AKM'nin önüne ayrı bir çadır kurulmuş. Uzun uzun kuyruklar vardı. Niyetim yöresel yemeklerin fotoğrafını hatta bazılarının yapılış aşamalarını fotoğraflayabilmekti ama ne mümkün. İçeride iğne atsanız yere düşmüyor. Kuzey'de kucağımdaydı. Tek elle sizin için sadece bu fotoğrafı çekebildim. Sanırım tereyağında tavalıyorlardı. Kokusu muhteşemdi. Aklım kaldı diyebilirim.

En önemlisini atlıyorduk neredeyse çadırların önünde TRABZONSPOR standı, kocaman bir tır... Bordo mavilileri yakışır bir kalabalıkta mevcuttu.

AKM'nin önünde bir güzel horon vardı ki anlatamam. Hafif yağmur çiseliyordu ama kimsenin umurunda değildi. Kendilerini kemençeye öyle bir kaptırmışlardı ki... Bir tek benim gibi küçük çocuğu olanlar içeri kaçıyordu. Biz de öyle yaptık. İçeri de dışarıdan farklı değildi. İnsanlar özlem gideriyorlar. Belediyeler, Halk Eğitim Merkezleri, dernekler, liseler vb tanıtım/satış stantları. Karadenizle ilgili aklınıza gelebilecek her şey.

İstediğim gibi fotoğraf çekemedim. Çok kalabalıktı ve Kuzey kucağımdaydı, tek elle... Artık olduğu kadarıyla sizinle paylaşacağım.

Bu seferlik de böyle olsun, seneye daha programlı bir ziyaret yaparız umarım.






Ananaslı Kek

Ertesi güne kalan 3 dilim ananası değerlendirmek üzere sabahın köründe girdim mutfağa...Kek hamurunu çırptım ananasları dilimledim alta meyveleri üzerine hamuru dökeceğim dedim baktım yağlı kağıt kalmamış.Vazgeçermiyim yine kendi bildiğimi okudum meyveleri yağladığım tabanı ayrılan tart kalıbına dizdim üzerine hamuru döktüm.Piştiğinde meyveler tabana yapışacak diye neredeyse ağlıyacaktım :)Neyseki çok yapışmamışlar,çok diyorum dikkat hiç değil:)))

Siz yaparsanız mutlaka yağlı kağıt kullanın,ben sabahın 7 sinde yaptım işe getirdim olsun o kadar falso değilmi:)



Ananaslı Kek
2 yumurta
1 su bardağı şeker
yarım su bardağı sıvıyağ
3 yemek kaşığı yoğurt
2 yemek kaşığı rendelenmiş taze hindistancevizi(yoksa kurusuda olur)
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
2 su bardağı un
****
3 dilim ananas
15-20 adet frambuaz(tercihen)






Kek hamuru için 2 yumurta ve şekeri iyice çırpalım.Sıvıyağ ,yoğurt ve hindistan cevizini ilave edip çırpalım.Kuru malzemeleride ilave edip karışana kadar çırpalım.

Kek kalıbının altına yağlı kağıt serelim ve yağlayalım.Meyveleri tabana gelişigüzel şekilde yayıp üzerine kek hamurunu ilave edelim.


Önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında yakşalık 30 dakika pişirelim.


Afiyet Olsun.


Not:Kek 2 yumurtalı ve az malzemeli olduğu için 25-30 dakikada pişecektir.Ayrıca meyveleri una bulayarak kekin içinede karıştırabilirsiniz.

26 Şubat 2012 Pazar

HUMUS

 Ey Gönül..! İlle de birini seveceksen, dışını değil içini seveceksin. Gördüğünü herkes sever ama sen asıl görmediklerini seveceksin. Sözde değil özde aşk istiyorsan şayet; ”ten”e değiL, ”can”a değeceksin..HZ MEVLANA
GEREKLİ OLALAR:
2 su barağı haşlanmış nohut
1 çay bardağı tahin
1 çay bardağı zeytin yağı
yarım çay bardağı su
1 limon suyu
3 diş sarımsak
tuz

ÜZERİNE:
Yarım çay bardağından az zeytin yağını ısıt.1 tatlı kaşığı 
kırmızı biber ekle 
süslemek için 4,5 tane zeytin 
biraz maydanoz

HAZIRLANIŞI:
Haşlanmış nohutları robottan çekelim.
Tahin,limon,ezilmiş sarımsak.  tuz ve suyu   ilave edip tekrar robottan  geçirelim (burada suyu ,çok katı veya sulu olmasına göre ayarlayın. Hatta suyu en son, kıvama göre koyun bazen tahin çok katı olabiliyor. Yani kıvam: sürülebilir şekil de olacak).
Humusu servis tabağına alıp. üzerine yağını gezdirip ,zeytin ve maydanozla süsleyelim .

Bu  tarifimi http://elifindefterinden.com/ a gönderiyorum klaylıklar diliyorum Elif arkadaşıma:)

Ciğer Sote


Sakatatı herkes sevmez. Sevenler için harika bir lezzet...

Malzemeler

1 dana ciğer
4-5 adet soğan
3-4 adet yeşil biber
Karabiber
Kırmızı biber
Sıvıyağ

Hazırlanışı

Önce ciğeri soğuk suda güzelce yıkıyoruz. Ciğerin üzerinde ince bir zar tabakası vardır. Bu zarı dikkatlice soyuyoruz. Üzerine hafif bir çentik atıp, elle soymak daha kolay oluyor. (Yazarken farkettim ki, fotoğraflasam daha rahat anlatabilirdim, bir daha ki sefere eklerim.)
Tencereye (ben teflon tencere kullandım) biraz sıvıyağ koyuyoruz ve harlı ateşte suyunu salıncaya kadar kavuruyoruz. Daha sonra altını kısarak kendi suyunu iyice çekmesini sağlıyoruz.

Soğanları ve biberleri ince ince doğruyoruz. İyice kavrulan ciğerlerin üzerine ekliyoruz. Soğanları ve biberleri de pişince baharatlarını ekleyip 1-2 dakika daha kavuruyoruz.

Afiyet olsun...

Zeytinyağlı Kuru Fasulyeli Ispanak Yemeği


Kuru fasulyeli ıspanak yemeğini yapmayalı uzun zaman oldu. Bir arkadaşım hatırlattı tarifini neden koymuyorsun diye...Tarifini yayınlayıp, resmini de en kısa zamanda yemeğini yapınca paylaşmaya karar verdim. Yemeğin yanına kızartılmış çıtır kırmızı biber çok yakışıyor.
Malzemeler:
  • Yarım kg kuzu ıspanak,
  • 1 su bardağı haşlanmış kuru fasulye,
  • 3 tahta kaşık zeytin yağı,
  • 1 adet kuru soğan,
  • 1 çay kaşığı şeker,
  • Tuz,
Yapılışı:
  1. Bol suda yıkanan ve temizlenen ıspanakları ikiye kesin.
  2. Tencereye soğanları ve zeytin yağını koyun, soğanlar yumuşayıncaya kadar kavurun, Doğranmış ıspanakları ve haşlanmış fasulyeleri ilave edin, kısık ateşte 7-8 dakika ara sıra karıştırarak kavurun. 
  3. 2 su bardağı sıcak su ekleyin kısık ateşte pişirin. Tuzunu inmesine yakın ilave edin.
Afiyet olsun...

25 Şubat 2012 Cumartesi

Koroplast ile Küçük Mutfak Sırları Etkinliği

Geçen haftalarda Yemek danışmanı ve yazarı Sedef İybar ve CNNTürk kanalında “Arda’nın Mutfağı”olarak tanıdığımız yemek uzmanı Arda Türkmen’in de katıldığı Koroplast  ile Küçük Mutfak Sırlarımızı paylaşmak için MSA'nın yolunu tuttum.

Önce biz blogcanlar bir süre hasret gidermeye çalıştık her zaman ki gibi:)))

Sonra da Küçük Mutfak Sırları yolculuğuna çıkmak için heyecanla yerlerimizi aldık:)

Sedef Hanım ve  Arda Bey öyle müthiş bir enerji saçıyorlardı ki etrafa inanın orada bulunduğumuz süre içinde resmen bizleri sarıp sarmaladılar ...Vakit hiiiiç geçmesin istedim.


Hem sohbet ettik,hem fikir alışverişi yaptık,hem güldük ,hem de koroplast pişirme kağıdında somon balığı veee yine koroplast fırın torbasında kuzu incik pişirip, afiyetle yedik.
Kapanışımızı da streç filme sarılarak hazırlanmış nefissss bir  mozaik pastayla sonlandırdık:)


KOROPLAST "HAYATI KOLAYLAŞTIRIR"...

Bu slogan kalite ve teknolojisiyle insanların yaşam kalitelerini daha kolaya daha iyiye götürmeye yönelik firma vaadini vurgulamaktadır.
Koroplast, Türk tüketicisini çöp torbasıyla ilk defa 80'li yıllarda tanıştırdı ve planlı yatırımlarıyla sektöründe her zaman ilkeleri gerçekleştirdi.
Koroplast bugün çöp torbası, buzdolabı poşeti başta olmak üzere, alüminyum folyo, streç film, kilitli poşet, fırın torbası, yağlı pişirme kağıdı, mikrodalga pişirme torbası, sünger , cam bezi ve temizlik bezleri gibi ürünlerin de ilavesiyle daha geniş ürün yelpazesine sahip oldu.
Ambalaj , hastane , ev dışı tüketim ve de perakende sektörlerine özel ürünler üreterek öncülük yaptı.
Koroplast müşterilerinin desteği, 38 yıllık bilgi birikimi, teknolojik donanımı, AR-GE yatırımları ve uzman satış pazarlama kadrosu sayesinde marka olmuştur.
Koroplast, ilklere imza atmaya ve hayatı kolaylaştırmaya devam edecektir.



Bu keyifli mi keyifli etkinliğe davet eden sevgili Excel Danışmanlık Feryal Sipahi’ye, Koroplast yetkililerine, Sedef Hanım'a ve Arda  Bey'e ,Tüm MSA çalışanlarına sonsuz teşekkür ederim:)

Sevgi Dolu Öpücükler :)

Sebzeli şiş

Malzemeler ( 4 kişilik ): 

350 gram kuzu kuşbaşı
1 adet soğan
2 adet kırmızıbiber
1 adet kabak
4 diş sarımsak
1 çay bardağı zeytinyağı
1 çorba kaşığı kekik
2 çorba kaşığı sirke

Yapılışı:

Soğanı, kabağı ve kırmızıbiberi irice doğrayın. Kuşbaşı etler çok büyükse biraz ufaltın. Sebzelerle etleri derin bir kaba alıp üzerine zeytinyağı, kekik, sirke ve rendelenmiş sarımsakları koyun, bu

Sebzeli şiş

Malzemeler ( 4 kişilik ): 

350 gram kuzu kuşbaşı
1 adet soğan
2 adet kırmızıbiber
1 adet kabak
4 diş sarımsak
1 çay bardağı zeytinyağı
1 çorba kaşığı kekik
2 çorba kaşığı sirke

Yapılışı:

Soğanı, kabağı ve kırmızıbiberi irice doğrayın. Kuşbaşı etler çok büyükse biraz ufaltın. Sebzelerle etleri derin bir kaba alıp üzerine zeytinyağı, kekik, sirke ve rendelenmiş sarımsakları koyun, bu

Sebzeli tava böreği

Malzemeler ( 4 kişilik ): 

3 adet yumurta
1 çorba kaşığı tereyağı
1 adet patates
1 adet kereviz
Yarım demet maydanoz
1 adet taze soğan
100 gram brokoli
Tuz, karabiber
Yarım yufka

Yapılışı:

Patates ve kerevizin kabuklarını soyun ve küp şeklinde doğrayın. Tavada 5 dakika kavurup kızartın. Maydanozu kıyın, taze soğanı ince ince doğrayın ve brokolileri de çok ince bir şekilde kesip

Sebzeli tava böreği

Malzemeler ( 4 kişilik ): 

3 adet yumurta
1 çorba kaşığı tereyağı
1 adet patates
1 adet kereviz
Yarım demet maydanoz
1 adet taze soğan
100 gram brokoli
Tuz, karabiber
Yarım yufka

Yapılışı:

Patates ve kerevizin kabuklarını soyun ve küp şeklinde doğrayın. Tavada 5 dakika kavurup kızartın. Maydanozu kıyın, taze soğanı ince ince doğrayın ve brokolileri de çok ince bir şekilde kesip

Tereyağlı Karides

Malzemeler (4 Kişilik) :

400 gram karides
3 adet sivribiber
2 çorba kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
4 dal dereotu
1 adet kırmızıbiber

Yapılışı:

Tencereye karidesleri koyun ve 5 dakika kadar pişirin. Suyunu bırakıp çekinceye kadar kavurun. Üzerine sivri biberi doğrayıp koyun. Tereyağını da üzerine ilave edin ve 5 dakika daha pişirin. Pul biberi ve kırmızıbiberi ince doğrayıp

Tereyağlı Karides

Malzemeler (4 Kişilik) :

400 gram karides
3 adet sivribiber
2 çorba kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
4 dal dereotu
1 adet kırmızıbiber

Yapılışı:

Tencereye karidesleri koyun ve 5 dakika kadar pişirin. Suyunu bırakıp çekinceye kadar kavurun. Üzerine sivri biberi doğrayıp koyun. Tereyağını da üzerine ilave edin ve 5 dakika daha pişirin. Pul biberi ve kırmızıbiberi ince doğrayıp

Kuş üzümlü tarçınlı et

Malzemeler ( 4 kişilik ):

500 gram kuzu eti
1 adet soğan
3 diş sarımsak
2 çorba kaşığı tereyağı
2 çorba kaşığı salça
1 adet kırmızıbiber
2 adet domates
Tuz, karabiber, köri
1 çorba kaşığı kuş üzümü
1 su bardağı sıcak su
1 çoraba kaşığı un

Yapılışı:

Kuzu etlerini istediğiniz büyüklükte doğrayın. Tencereye koyup suyunu bırakıp çekinceye kadar pişirin. Üzerine rendelenmiş sarımsak, tereyağı

Kuş üzümlü tarçınlı et

Malzemeler ( 4 kişilik ):

500 gram kuzu eti
1 adet soğan
3 diş sarımsak
2 çorba kaşığı tereyağı
2 çorba kaşığı salça
1 adet kırmızıbiber
2 adet domates
Tuz, karabiber, köri
1 çorba kaşığı kuş üzümü
1 su bardağı sıcak su
1 çoraba kaşığı un

Yapılışı:

Kuzu etlerini istediğiniz büyüklükte doğrayın. Tencereye koyup suyunu bırakıp çekinceye kadar pişirin. Üzerine rendelenmiş sarımsak, tereyağı

Fırında Patates Topları


          Güzel hafta sonları canlarım. Dünkü masadan paylaşacağım ilk tarif gelen yorumlar doğrultusunda Fırında Patatesli Toplar oldu. Daha önce de dediğim gibi bu tarifi Sevgiden Esintiler'den almıştım. Uzun zamandır yapılmayı bekliyordu. Patatesi değişik bir şekilde değerlendirmenin yolu diye düşünüyorum. Ben  Sevgi'nin tarifinin aynısını uyguladım. Size de öyle vereceğim.

Şimdi gelelim malzeme listesine:
1 kg patates, 2 yumurta(birinin sarısı üzerine)1/2 su bardağı kaşar rendesi,1 yemek kaşığı tereyağ,2 silme kaşığı galeta unu,1/2 çay kaşığı köri,tuz ve karabiber, ben bir çay kaşığı da kabartma tozu ekledim.

Yapılışı:

  1. Patatesler haşlanır, ezilir.
  2. Bir yumurtanın sarısı hariç bütün malzeme karıştırılır ve yoğurulur. Elde yuvarlak şekil verilir.
  3. Tepsiye yağlı kağıt serilip üzerine patatesler yerleştirilir. Üzerine yumurta sarısı sürülerek isteğe göre çörekotu yada susam dökülür. 
  4. Önceden ısıtılmış fırında 180 derecede kızarıncaya kadar pişirilir. Afiyet Olsun...
Bu tarifi Çay Kahve Bahane Etkinliği yeni ev sahibesi Sevgili Elif'in Defterinden'e gönderiyorum. Adaşıma kolaylıklar diliyorum...

24 Şubat 2012 Cuma

Sade Muhallebi Tarifi



Malzemeler:
  • 1 lt süt,
  • 3 yemek kaşığı mısır nişastası, 
  • 2  yemek kaşığı pirinç unu,
  • 1 su bardağı şeker,
  • 1 paket vanilya,
Yapılışı:
  1. Tencereye mısır nişastasını, pirinç ununu ve şekeri koyun iyice karıştırın sonra sütü ilave edin karıştırarak muhallebi kıvamında pişirin, ocaktan alın. 
  2. Vanilyayı ekleyin ve  karıştırarak  biraz ılıttıktan sonra kaselere paylaştırın.
  3. Buzdolabında soğuttuktan sonra isteğe göre tarçın serperek servis yapın.
Afiyet olsun...

Çay Sofrası


                     Merhabalar arkadaşlar. Hayırlı cumalar diliyorum herkese ve uzunca bir aradan sonra epeydir bekleyen bir masa ile geleyim istedim. Bu masayı üç misafirim için hazırlamıştım.Bütün hazırlıklarımı, sabah kalkınca yaptıım . Biraz ordan biraz burdan aldım tarifleri. Hepsini tek tek paylaşacağım. Şimdi gelelim masadakileri görmeye:

İlk kez denediğim Muhallebili Browni

Patlıcanlı Tava Böreği

Tarifini Sevgi'den Esintiler'den aldığım, Fırında Patates Topları

Tarifini Damak Tadı'ndan aldığın Elmalı Kırmızı Lahana Salatası.Almanların vazgeçilmeziymiş, biz de beğendik.

Sucuklu-Kaşarlı  Karnıyarık Börek


ve misafirlerimin gelmesi gecikmesi üzerine son anda yetiştirdiğim Yoğurtlu Havuç Salatası

En kısa zamanda masadakileri paylaşmak dileğiyle sevgiyle kalın...