31 Mart 2012 Cumartesi

Pumpum Çorbası

Pumpum Çorbası

Malzeme Listesi


  • 4 Çorba K. Mısır Unu
  • 1 Su B. Et Suyu
  • 1 Su B. Süt
  • 3 Dilim Tost Ekmeği
  • 1 Çorba K. Domates Salçası
  • 2 Çorba K. Tereyağı
  • 50 Gr. Kaşar Peyniri
  • Su
  • Tuz



Hazırlanışı:

Tenceremize et suyu, soğuk su ve mısır ununu koyup karıştırıyoruz. Kıvamı koyu olunca sıcak su ilave ediyoruz.

Tuz ve sütü de döküp çorbamızı pişiriyoruz. Tavamıza tereyağını alıyoruz. Doğranmış pastırma ve tost ekmeklerini üzerine döküp kızartıyoruz.

Sosu İçin: Tavamıza tereyağını alıyoruz. İçerisine salçayı da döküp kavuruyoruz. Biraz sıcak su ilavesi yaparak kıvamını açıyoruz. Çorbamızı servis tabağına alıyoruz.

Üzerine pastırmalı tost ekmeklerini ve sosumuzu döküp servis ediyoruz.

30 Mart 2012 Cuma

Üzümlü Elma Tatlısı

Üzümlü Elma Tatlısı

Malzeme Listesi


  • 6 Elma
  • 1 Su B. Toz Şeker
  • 1 Kase Üzüm
  • 1 Tatlı K. Tarçın
  • 1 Kase Ceviz
  • 1 Pk. Kaymak
  • 1 Limon
  • Su



Hazırlanışı

Üzümlerin yumuşaması için üzerine sıcak su koyuyoruz. Elmaların kabuklarını soyup ortadan üçe kesip çekirdeklerini çıkartıyoruz. Ayıklanan elmaları kararmaması için suyun içerisine koyuyoruz.

Sonrasında suyun içerisinden alıp fırın kabına yerleştiriyoruz. Elmaların ortasına tarçınları koyuyoruz. Bunun üzerine de üzümleri ve toz şekerleri döküyoruz. Sıkılmış limon suyunu da üzerilerine ilave ediyoruz.

Sıcak suyu da döktükten sonra önceden ısıtılmış 180 derecelik fırına veriyoruz. Fırından çıkarttığımız tatlımızı soğumaya bırakıyoruz.

Soğuyan tatlının üzerine kaymakları koyuyoruz. Cevizini de serpip servis ediyoruz.

Karides Cızlama


Ta tammmm. Kardeşimin eşinin yaptığı nefis karides cızlama karşınızda. Valla harika olmuştu. Ekmeğimizi banıp banıp yedik.

Malzemeler :

  • 1 yemek kaşığı tereyağ , 1 yemek kaşığı zeytinyağ (pişerken duruma göre zeytinyağ veya tereyağ ilave edilebilir, kuru olmamalı, yağına ekmek banılabilecek gibi olmalı)
  • 1 silme çay kaşığı toz biber
  • 4-5 diş sarımsak (zaman içinde damak tadına göre miktar ayarlanabilir)-en önemli malzemesi bu!
  • İstenen miktarda ufak doğranmış taze soğanın yeşil tarafı (1-2 sap soğan)
  • 1 çay kaşığı kırmızı pul biber (bu da istenen miktarda)
Yapılışı:

Yapılışı çok kolay. Güveç kabına malzemelerin hepsini aynı anda atıyorsunuz. Orta ateşte 10-15 dakika hafif karıştırarak pişiririyorsunuz.

Elmalı Muhallebi Kupları



Hafta sonunu tatlı karşılayalım..


Elmalı Muhallebi Kupları


Malzemeler;
2 adet elma
1 yemek kaşığı esmer şeker
1 tatlı kaşığı tarçın
1 çay bardağı ceviz içi


3.5 su bardağı süt
1/2 su bardağı toz şeker
1/2 su bardağı un
1 yemek kaşığı mısır nişastası
1 yumurta 
Vanilya


Yapılışı;
Elmaların kabuklarını soyarak küp küp doğrayın. Bir tavada esmer şekerle birlikte yumuşayana kadar kavurun.

Elmalı Muhallebi Kupları



Hafta sonunu tatlı karşılayalım..


Elmalı Muhallebi Kupları


Malzemeler;
2 adet elma
1 yemek kaşığı esmer şeker
1 tatlı kaşığı tarçın
1 çay bardağı ceviz içi


3.5 su bardağı süt
1/2 su bardağı toz şeker
1/2 su bardağı un
1 yemek kaşığı mısır nişastası
1 yumurta 
Vanilya


Yapılışı;
Elmaların kabuklarını soyarak küp küp doğrayın. Bir tavada esmer şekerle birlikte yumuşayana kadar kavurun.

Krem Şantili Pastacı Kreması

Malzemeler:
  • 2 adet yumurta sarısı,
  •  3 su bardağı süt,(750 gr)
  • 3 çorba kaşığı mısır nişastası,
  • 5 çorba kaşığı un,(100 gr)
  • 7 çorba kaşığı toz şeker, (50 gr)
  • 1 paket vanilya,
  • 1 çorba kaşığı tereyağı, (istenirse)
  • 1 paket sade krem şanti,
Yapılışı:
  1. Yumurta sarısı, nişasta, un ve şekeri  karıştırın, sütü yavaş yavaş ilave edin. Orta ateşte koyu bir kıvamına gelinceye kadar pişirin. Kaynamaya başladıktan sonra bir iki taşım kaynatın ocaktan alın. 
  2. Tere yağını ve vanilyayı ilave din oda sıcaklığına gelinceye  kadar ara sıra karıştırarak soğutun. 
  3. Krem şantiyi üzerindeki tarife göre hazırlayın. Soğuyan kremaya ilave edin 2-3 dakika çırpın. 
Afiyet olsun...

29 Mart 2012 Perşembe

TAHİN PEKMEZLİ DÜĞME KURABİYE

 Selamlar sevgiler gönderiyorum can dostlarıma :)Bu aralar kurabiyecizade oldum ))Bu seferde düğmeli kurabiye yapmak istedim içersine tahin ve pekmez kattım bu kadar lezzetli olacağını düşünmemiştim inanın
harika oldular.
Denemek  isterseniniz çekinmeyin  derim ,hiç pişman olmazsınız emin olun .Sadece pişirirken dikkatli olun benim gibi bir tepsisini fırında unutmayın resimlerdede görüldüğü gibi iki renkli olur kurabiyeler)Ama kızaranda  çok nefis, çok kıyır oldu. Hemde görüntüsüde hoşuma gitti.
Huzurlu bir hafta sonu diliyorum :))
 GEREKLİ OLANLAR:
150 gr oda ısısında margarin
1 yumurta
1çay bardağı sıvı yağ
1 su bardağı şeker
1 türk kahve fincanı tahin
1 türk kahve fincanı pekmez (ben dut pekmezi kullandım)
1 türk  kahve fincanı nişasta
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
alabildiği kadar un hamur kulak memesinden sert olacak.
Düğme deliklerini açmak için  1 adet çöp şiş

 HAZIRLANIŞI:
D erin bir kaba yağları ve şekeri koyup iyice yoğuralım .Yumurtayı da katıp tekrar elimizle çırparak yoğuralım.
Sırayla diğer malzemeleride katıp, unu da azar azar ilave ederek hamurumuzu iyice özleşene kadar yoğuralım .
Hamurdan cevizden büyük parçalar koparıp avcumuzda yuvarlayalım  ve üzerini hafif bastıralım.
Üzerlerine çöp şişle dört delik batıralım, düğme şekli verelim önceden ısıttığımız 250 derecedeki fırınımızda üzeri pembeleşene kadar pişirelim


Misafir Sofrası-2


Fotoğraf bulanık çıkmış. Cep telefonunu ile çekildiği için sanırım.
Sofrayı kardeşim ve eşi hazırladılar. Çok güzel bir doğum günü kutladık gerçekten.

Bu bir balık menüsüdür :

Kremalı Lor Peynirli Çörekler


Şıkır şıkır bir güne merhaba dedik bugün...Besili bir kelebek gibi hissediyorum kendimi:) Güneşi gördükçe içim pır pır ediyor resmen. Yerimde duramıyorum:)
Gördüğüm kadarıyla piknik sezonu da ufak ufak açılmaya başlamış bulunmakta... hafta sonuna fikir olması açısından pişerken kendisine aşık edecek nefis çörek hazırladık Emre'mle piknik sepetleriniz için...
Çaylar sizden çörekler bizden bugün:)

Hadi bakalım pratik ve bir o kadar nefisss tarifimize buyurun diyorum ve hepinizi öpüyorummm:)



Çöreklerimiz İçin,

Malzemeler:

2 Adet yumurta
1 kutu krema
1 su bardağı kadar lor peyniri
1 çay bardağı ayçiçek yağı
1 paket kabartma tozu
1,5 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı tozşeker
1 tatlı kaşığı sirke
1/2 demet dereotu
1/3 demet maydanoz
aldığı kadar elenmiş un

süslemek için,

susam ve çörekotu

Yapılışı:
1 yumurta sarısını daha sonra çöreklerimizin üzerine sürmek için ayırıyoruz.
Yumurtaları geniş bir yoğurma kabına alıyoruz.
Kremayı ,sıvıyağı,tuzu,şekeri,sirkeyi koyup kaşık yardımıyla karıştırıyoruz.
Dereotunu ve maydanozu ince ince kıyıp ,lor peyniriyle beraber karışıma ilave edip tekrar karıştırıyoruz.
Kabartma tozunu ve unu yavaş yavaş ilave edip ele yapışmayacak bir hamur hazırlıyoruz.
Hamurdan parçalar koparıp elimizde yuvarlayıp, yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine diziyoruz.
üzerine daha önce ayırdığımız yumurta sarısından sürüp susam ve çörek otu ile süslüyoruz.
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında çöreklerimiz kızarana dek pişiriyoruz.

AFİYET , BAL OLSUN

27 Mart 2012 Salı

Sofra Dergisi Nisan Sayısındayım


Daha evvel bloğumda paylaştığım sofra dergisi çekimleri nisan sayısı yayınlandı.Ben kendi sayfalarımı kolajlayarak altta paylaştım.Derginin içinde bu ay çok güzel tarifler var gerçekten,almanızı tavsiye ederim...

Bu arada blog isminin çift k ile yemekkvakti olmasının bir dez avantajını daha yaşadım:(
2007 'den beri kullanılmayan diğer bloğun adresi verilmiş ve bloğuma girmek isteyenler oraya yönlenecekler...


Anladımki ismi değiştirmek için acele etmem şart :))








Kabaklı Çorba

Bizim evde çorba çok sevilir...Eşime özellikle "sana çorba yaptımmm" dediğimde pek mutlu olur,hediye almış gibi sevinir:)))Emre'cim de bir o kadar mutsuz ve bedbaht olur:)))))Benim içinse yaz kış fark etmez, seve seve afiyetle içerim...

Geçen haftalarda karlı buz gibi İstanbul'un soğuk havasında içimizi ısıtmak için hazırladığım çorbalardan biri de bu nefis kabaklı çorbaydı...Hem pratik hem besleyici...Şifa niyetine blogcanlarım:)))))

Hepinizi seviyorummmmm ,öpüyorummmm veee tarife geçiyorum:))


Çorbamız için,

Malzemeler:

 1/2 Adet kurusoğan
1 diş sarımsak
1 Adet patates
1 adet havuç
3 Adet kabak
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı acıbiber salçası
3 yemek kaşığı ayçiçek yağı
tuz
su
kuru nane

Yapılışı:

Soğanı ,sarımsağı yemeklik doğrayıp sıvıyağda hafifçe kavuruyoruz.
Patatesi,havucu ve kabakları rendeleyip soğanların üzerine ilave edip karıştırıyoruz.
Salçaları,tuzu ve kontrollü olarak suyu ilave edip sebzeler yumuşayıncaya dek pişiriyoruz.
Piştikten sonra blenderdan geçirip 5 dakika daha kaynatıp,nane ile süslüyoruz.
Sıcak sıcak servis yapıyoruz.

AFİYET OLSUN






Kuskuslu Tavuk

Kuskuslu Tavuk

Malzeme Listesi


  • 1 Tavuk Göğsü
  • 1 Kase Çeri Domates
  • Biberiye
  • 1 Pk. Kayın Mantarı
  • Sıvıyağ
  • Tuz
  • Karabiber

Kuskusu İçin:

  • 1 Kase Ev Yapımı Kuskus
  • 2 Çorba K. Tereyağı
  • Su
  • Tuz



Hazırlanışı

Tenceremizin içerisine tereyağı ve sıvıyağı döküyoruz.Üzerine tuz ve kuskusları döküp kavuruyoruz. Tuzunu ve sıcak suyunu da ilave edip kuskusları haşlıyoruz. Tavuk göğüslerini küp şeklinde doğruyoruz. Domates ve tavuk göğüslerini çubuk şişlere diziyoruz.

Üzerine sıvıyağ, tuz, biberiye ve karabiberi döküp harmanlıyoruz. Harmanladıktan sonra önceden ısıtılmış 250 derecelik fırında 10 dakika pişiriyoruz.

Mantarları temizleyip doğradıktan sonra zeytinyağında soteliyoruz. Üzerlerine tuz ,karabiber ve fesleğen ilave ediyoruz.Sarımsaklarını da döküp pişiriyoruz.

Pişen kuskusları servis tabağının içerisine alıyoruz.Tabağın kenarlarına pişen tavuk gögüslerini ve mantarları koyup servis ediyoruz.

Şişte Mantarlı Köfte




Bazen yok yok fotoğraf çekmiyeceğim dediğim yemeklerin tam sofraya oturacakken onlarca fotoğrafını çekiyorum.Bu şişlerde yaklaşık 2 hafta evvel akşam yemeğimiz olmuşladı...Çok basit ama belki köfte yaptığınızda çocuklarınızı yada misafirlerinizi etkilemek için denemek istersiniz diye paylaşıyorum ...



Ayrıca dip not olarak şunu belirtiyimki bazen şip şak yaptığımız pratik yemekler saatlerce uğraştığımız kallavi yemeklerden çok daha leziz olabiliyor dimi :)



Şişte Mantarlı Köfte

Köfte İçin;
500 gr kıyma(yağsız dana etinden çekilmiş)
1 orta boy kuru soğan
1 yumurta
2-3 dilim ufalanmış ekmek içi
1 silme çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı kimyon
****
12 adet mantar
3 adet yeşil biber
1 adet kapya( kırmızı )biber
6 adet çöp şiş

****
4 olgun domates
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 diş sarmısak
tuz,karabiber





Köfte harcı için malzemelerin hepsini iyice yoğurulalım mümkünse 1 saat buzdolabında dinlendirip top şekli verelim.(benim pek mümkün olmuyor)

Çöp şişlere sırayla mantar,köfte,yeşil biber,köfte,kırmı biber,köfte ve mantar dizelim.


180 derece ön ısılı fırın ızgarasında veya philips airfryer'da köfteler kızarana kadar pişirelim.

Domates sos için ;domatesleri ve sarmısağı rendeleyelim,zeytinyağı ile suyunu hafif çekene kadar pişirelim tuz ve biberini ayarlayalım.


Servis tabağına 2 şişi çaprazlamasına koyup ortasına domates sosu koyalım bekletmeden servis yapalım.


Afiyet Olsun...



Portakal Sulu, Kırmızı Şaraplı Punch


Bugün benim doğum günüm. Aynı zamanda kardeşiminde doğum günü. Biz 7 yıl arayla aynı gün doğan iki kız kardeşiz.
Pazar günü kardeşimde doğum günü kutladık. Kardeşim ve eşi tek kelime ile mükellef bir sofra hazırlamışlar. Sofrayıda sonra paylaşırım. Şimdi bizi karşılamak için yaptıkları Punch'ın tarifini vermek istiyorum.

Yaz akşamları için bence son derece ideal bir tarif

Malzemeler :
  • 1 kase dolusu mevsim meyvesi ( elma, armut ve portakal vardı)
  • 1 litre portakal suyu
  • 2 su bardağı kırmızı şarap
  • 1 kase dolusu buz
Yapılışı:
Meyveleri küçük küçük küp küp doğruyorsunuz. Büyük bir cam kaseye koyuyorsunuz. 1 litre portakal suyunu ve 2 su bardağı şarabı koyuyorsunuz. Aslında istediğiniz sertlikte yapabilirsiniz.  Karıştırıyoruz. Üstünü sterchleyip yaklaşık 2 saat buzdolabında  tutarsanız meyveler alkolu ve portakal suyunu çeker daha güzel olur. Servis yaparken içine buzları atıp, kepçe yardımı ile şarap bardaklarında yada istediğiniz herhangi bir bardakla servis yapabilirsiniz.

26 Mart 2012 Pazartesi

ELMALI KURABİYE

 Hayırlı ...Huzurlu ...Mutlu günler diliyorum ....Nefis elmalı kurabiyelerimi çiçek şekline büründürüp sunmak istedim...Lezzeti de görüntüsü de okey aldı yiyenlerden...Şekillendirirken resimleyemedim ama çok kolay olduğu için tarif ve görüntüsü yeterli olur inşaallah..(tekrar denediğimde resimleri yayınlarım)Sevgiyle kucaklıyorum can dostlarımı:))
GEREKLİ OLANLAR:
Kurabiye hamuru:
250 gr  oda sıcaklığında margarin
1 su bardağından biraz fazla şeker
2 yumurta
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 çay kaşığı tarçın
gerektiği kadar un
iç malzemesi:
3 adet iri boy rendelenmiş elma
1 çay bardağı ceviz
1 çay bardağı şeker
1 çay kaşığı tarçın
üzerine
pudra şekeri
HAZIRLANIŞI:
Öncelikle içi hazırlayıp soğumaya bırakalım .Bunun için tavaya rendelenmiş elmaları şekeri ve cevizi koyup suyunu çekene kadar pişirelim. Ocağı kapatınca tarçını da katıp karıştıralım ve soğumaya bırakalım.
Hamuru hazırlamak için  kabımıza yağ ve şekeri koyup iyice yoğuralım .Sırayla yumurta, kabartma tozu ve vanilyayıda  koyup iyice yoğuralım .En son olarak ta tarçın ve  unu azar azar ekleyerek,hamuru kulak memesinden sert  olacak şekilde yoğuralım.
Hamurdan cevizden büyük parçalar koparıp, yuvarlak yapalım içine bir tatlı kaşığı iç koyup yuvarlayalım .Üzerini hafif bastırıp kenarlarından içe doğru çizikler atalım ve tepsimize dizelim önceden ısıttığımız 250 derecedeki fırınımızda pişirelim. Soğuyunca üzerine pudra şekeri serpip servis edelim.





Muhallebili Kupta Kadayıf Tatlısı

Muhallebili Kupta Kadayıf Tatlısı

Malzeme Listesi


  • 250 Gr. Tel Kadayıf
  • 5 Çorba K. Toz Şeker
  • 1 Su B. Ceviz
  • 1 Tatlı K. Tarçın
  • 1 Lt. Süt
  • 1 Su B. Toz Şeker
  • 2 Çorba K. Un
  • 1 Çorba K. Nişasta
  • 1 Yumurta Sarısı
  • 1 Pk. Damla Sakızı
  • 1 Pk. Labne Peyniri
  • 2 Çorba K. Tereyağı

Üzeri İçin:

  • Dondurma

Hazırlanışı:

Öncelikle kadayıfları incecik doğruyoruz. Doğranan kadayıfların üzerine cevizleri döküyoruz. Kadayıfları tereyağ ve sıvıyağ içerisinde kavuruyoruz.

Kadayıflarımızın üzerine şeker ve tarçın döküyoruz. Kısık ateşte yavaş yavaş kavurmaya devam ediyoruz.

Muhallebisi için: Tencerenin içerisine sütü döküyoruz. Üzerine şekeri, unu, nişastayı ve yumurtanın sarısını ilave edip bi süre karıştırıyoruz.

Kıvamı koyulaştıktan sonra ocağın altını kapatıp ilk sıcaklığı çıkınca üzerine labne peynirini döküyoruz. Kupların zeminine önce kadayıfları koyuyoruz, üzerine muhallebi döküyoruz.

Malzemeler bitene kadar bir kat kadayıf, bir kat muhallebi koyuyoruz. Tatlımızı dolapta 1 2 saat dinlendirdikten sonra servis ediyoruz.

Misafir Sofrası -1


Daha önce hiç misafir sofrası yayınlamamışım. Kahvaltı yada yılbaşı soframız var ama misafir soframız yokmuş. Fikir olsun diye bundan sonra misafir sofralarından örnekler vermek istiyorum.

İlk soframızın menüsünü aşağıda yayınladım
Sevgili blogger arkadaşlarım, sizce her zaman yaptığımız şeylerin neden blogumuzda tarifi olmaz ?????
Herkese sevgiler

Bahar kermesimize hepiniz davetlisiniz..


6-7-8 Nisan tarihlerinde butun takipcilerimi kermesimize bekliyorum.. adres:
oostzijde 28, 1502 BG Zaandam

25 Mart 2012 Pazar

Kısır


Kısır
Bir gün kısır yapacağım hiç aklıma gelmezdi..Şöyle ki; ben kısırı sevmem, tabbuleyi ise bir o kadar aksine severim. Aradaki fark benim için 2 kaşık salça değil ama bilmiyorum:) Son toplantıdaki hatunların yaş ortalaması 40'larda olunca onların kuşaklarından bir salata yaptım. Zaten bir zamanların favorileri değil miydi patates salatası, anneanne keki, kısır, zeytinyağlı dolma ve memleket

Kısır


Kısır
Bir gün kısır yapacağım hiç aklıma gelmezdi..Şöyle ki; ben kısırı sevmem, tabbuleyi ise bir o kadar aksine severim. Aradaki fark benim için 2 kaşık salça değil ama bilmiyorum:) Son toplantıdaki hatunların yaş ortalaması 40'larda olunca onların kuşaklarından bir salata yaptım. Zaten bir zamanların favorileri değil miydi patates salatası, anneanne keki, kısır, zeytinyağlı dolma ve memleket

Kesme Aşı Çorba

Kesme Aşı Çorba

Malzeme Listesi


  • 1,5 Su B. Un
  • 1 Yumurta
  • 1 Su B. Yeşil Mercimek
  • 1 Soğan
  • 200 Gr. Kıyma
  • 1 Tutam Maydanoz
  • 1 Çorba K. Tereyağı
  • Tuz
  • Su



Hazırlanışı:

Karıştırma kabına unu koyuyoruz. Ortasını havuz şeklinde açıyoruz.Yumurtayı kırıp ortasından yoğurmaya başlıyoruz. Tuzunu da ilave edip,su ile birlikte sert bir hamur yoğuruyoruz.

Hamurumuzu merdaneyle açıyoruz. Hamuru kurumaya bırakıyoruz. Kurutulan hamuru önce uzun şeritler halinde kesiyoruz. Daha sonra bir araya getirip küçük kareler halinde kesiyoruz.

Köftesi için: Kıymayı rendelenen soğan ve tuzla yoğurup minik köfteler yapıyoruz.Köfteleri sıvı yağda kızartıyoruz. Mercimekleri suda haşlıyoruz.Haşlanan mercimeklerin üzerine kesme hamuru döküp karıştırıyoruz.

Ocağın altını kısıp çorbamızı pişiriyoruz. Kızartılan köfteleri de ilave ediyoruz. Pişen çorbamızı servis tabağına alıp,servis ediyoruz.

Zeytinli Lorlu Kek

Zeytinli lorlu kek tarifi
Bahar yüzünü göstermeye başlamışken, baharlık bir tarifle kahvenin kış havasını dağıtayım dedim bu Pazar... Bütün bir kışı sağlam geçirebildikten sonra tam havalar ısınmışken hasta olmak, üstelik bunun işte en yoğun olduğum döneme denk gelmesi beni yere serdi gerçi... Ama taze bir enerjiyle dolmak istiyorum artık. İlkbahara adımlarımı uydurup, tıpkı doğa gibi tazelenmek istiyorum. Büyük bir temizlik yapmak istiyorum; evimde, ruhumda, eşyalarımda ve tüm hayatımda... Fazlalıklardan, eskilerden, yıpranmışlardan kurtulmak, tamir edebileceklerimi onarmak, atmam gerekenleri atabilmek ve ardından derin bir nefes alıp rahatlayabilmek istiyorum.

O yüzden bu sabah biraz erken kalkıp evimi havalandırdım önce. Ardından çay demledim, buzdolabından kahvaltılıkları çıkardım. 3 yumurtayla omlet yapmak yerine, bu defa tuzlu keke koymaya karar verdim onları. Zeytinyağlı olsun istedim kekim. Tıpkı annemin evinde yaptıklarımız gibi... Zeytinli olsun istedim. Lorlu olsun istedim bir de. Organik pazardan dün aldığım yeşilliklerle de renklensin istedim.

Ortaya öyle güzel bir lezzet çıktı ki, "acaba arşivimde var mı böyle bir tarif?" diye düşündüm yerken. Baktım, benzeri tarifler olsa da klasik bir tuzlu kek tarifi vermemişim hiç. Ben dilimledim, sevgilim fotoğrafladı ve taze taze paylaşmak kaldı geriye... İşte benim yaptığım şekliyle zeytinli lorlu kek tarifi. Malzemelerle dilediğiniz gibi oynamak, kendi çay saatinizi ya da kahvaltınızı renklendirmek size kalmış...

Zeytinli lorlu kek tarifi

Malzemeler

  • 3 adet organik yumurta
  • 1 su bardağı tava yoğurdu*
  • 3/4 su bardağı zeytinyağı
  • 3 su bardağı organik beyaz un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 20 adet siyah Gemlik zeytin
  • 150 gr taze lor peyniri (Muratbey marka kullandım)
  • 1 çay kaşığı deniz tuzu
  • Çeyrek demet dereotu
  • Çeyrek demet maydanoz
  • Üzeri için bol susam ve çörek otu

* Bu tür tariflerde yoğurdun birikmiş suyundan da kullanıyorum; hamura hem lezzet ekliyor hem de vitamin. 

Yapılışı

  1. Yumurtaları bir çırpma kabına alın, yoğurdu ve zeytinyağını üzerine ekleyin. Çırpma teliyle iyice çırpın (mikser kullanmanıza gerek yok). Bu karışımdan 2 kaşık ayırın.
  2. Unu ve kabartma tozunu ayrı bir yerde eleyerek karıştırın. Hamura ekleyin.
  3. Zeytinlerin çekirdeklerini çıkartıp ikiye bölün. Loru ufalayın. Dereotu ve maydanozu ince ince kıyın. Tuzla beraber hepsini hamura ekleyip karıştırın.
  4. Hamuru yağlanmış bir borcama dökün. Üzerini düzeltip ayırdığınız karışımı fırçayla sürün. Bunu nereden öğrendiğimi anımsamıyorum ama tuzlu hamurların üzerinin nar gibi kızarmasını sağlıyor. Diğer tariflerinizde de aynı yöntemi deneyebilirsiniz, aklınızda bulunsun.
  5. En son kekinizin üzerine bol susam ve çörek otu serpin. Önceden ısıtılmış 175 derece fırında üzeri güzelce kızarana kadar pişirin. Ilındıktan sonra dilimleyip servis yapın.

Zeytinli lorlu kek tarifi

Soğuyan zeytinli lorlu kek dilimlerini benim yaptığım gibi dondurucuya kaldırıp daha sonraki kahvaltılarınızı şenlendirebilirsiniz. Ama sıcakken, hele paylaşacağınız çok kişi varsa, bir diliminin bile kalmayacağına eminim. İçine ne kadar iyi malzemeler koyar ve ne kadar sevgiyle yaparsanız, o kadar mükemmel olur. Tıpkı pişirdiğimiz ve paylaştığımız tüm yiyecekler gibi...

24 Mart 2012 Cumartesi

23 Mart 2012 Cuma

Bulgurlu Hamsi



Bulgurlu Hamsi
  
Malzemeler

  • 700 Gr. Ayıklanmış Hamsi
  • 2,5 Su B. Pilavlık Bulgur
  • 1 Soğan
  • 1 Çorba K. Domates Salçası
  • 1 Çorba K. Biber Salçası
  • 3 Domates
  • 1 Çorba K. Tereyağı
  • Sıvıyağ
  • Tuz
  • Su
Hazırlanışı:

Tenceremize zeytinyağını alıyoruz.İnce doğranmış soğanları koyup kavuruyoruz.Kavrulan soğanların üzerine tereyağı ve salçaları ilave edip karıştırmaya devam ediyoruz. Üzerine bulgurları koyup biraz kavuruyoruz.

Doğranan domates ve hamsilerin bir kısmını bulgırların üzerine koyuyoruz. 2-3 dakika kavurduktan sonra kapaklı bir fırın kabına döküp yayıyoruz. Temizlenmiş hamsileri bulgurların üzerine diziyoruz.

Üzerini geçmeyecek kadar sıcak su döküyoruz. Üzerine biraz zeytinyağı gezdiriyoruz. Kapağını kapatıp ocağın üzerinde 2-3 dakika pişirdikten sonra önceden ısıtılmış 190 derecelik fırında pişiriyoruz.

TAŞINIYORUM!!!

internetten alıntıdır


Sonunda yeni evimizin tadilatı bitti. Tadilat hikayelerini blogda yazmamaya karar vermiştim. Tekrar hatırlamak istemiyorum. Ustalarla uğraşmak çok zormuş; usta olmak ayrı, sanatkar olmak ayrıymış...

Sonuç olarak; çok güzel oldu. Hatta menekşelerimi mutfak camının önüne yerleştirdim bile ;)

Pazartesi taşınıyorum, bir hafta izinliyim. Oğlumla yeni evimize alışacağız ve keyif yapacağız.

Yaramazlıklarımızı sizinle de paylaşırız.

Haftasonu Ankara'da hava biraz sisli olacakmış ama sıcaklık 16-17 derece. Benim işim çok, siz havanın hakkını verin.

Sevgiyle kalın...

Tombul Tarifler çekiliş düzenliyor ;)

Tombul tarifler bloğunun yazarı Sevgili Elif Hanım hediye çekilişi düzenliyor ve çok güzel bir nevresim takımı hediye ediyor. Düzenlediği çekilişe buradan ulaşabilirsiniz.

Herkese bol şans diliyorum :))

Damat Paçası- Tavuklu Paça


Önce sevgili Yeşim'de gördüm. Sonrada Dilek'te gördüm. Bunu mutlaka denemeliyim dedim. İyi ki denemişim. Sonrada iki ayrı ikram soframda kullandım. Gelenlerde çok sevdi. Mutlaka denemenizi tavsiye ederim.

Yeşim altında yufka kullanmamıştı. Dilekte yufka kullanmıştı. Ben yufkaları farklı şekilde yaptım. Siz nasıl isterseniz o şekilde yapın.

Ben 9 kişilik yapmıştım. Siz kişi sayınıza göre malzemeleri azaltıp çoğaltabilirisniz.


Malzemeler:

  • 5-6 kalçalı but. Yaklaşık 1.5-2 kilo tavuk eti yani
  • 4-5 adet yufka
  • Yufkaları ıslatmak için yine 4-5 kepçe tavuk suyu
  • Üzerine kırımızı biber, çam fıstığı, tereyağ ve zaytinyağı
Paçası için :
  • 3 yemek kaşığı dolusu un
  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • 4 yemek kaşığı dolusu yoğurt
  • 2 yumurta
  • yarım baş sarımsak (damak tadınıza göre azaltıp çoğaltabilirsiniz.)

  • 7-8 kepçe et suyu
  • 2/3 oranında kahve fincanı sirke (damak tadınıza göre azaltıp çoğaltabilirsiniz.)
Yapılışı:


  • Tavukları düdüklü tencerede haşlayın. İster parçalara ayırıp parça parça, ister kemiklerinden ayırıp bütün olarak kullanabilirsiniz. Tavukları hafif tuzlayıp, karabiberleyip kararmasın diye strechleyip yada kapaklı bir kapta bekletin. Tavuk suyunu ise bol miktarda kullanacağız.
  • Hazır yufkayı tezgaha yayın. Şerit haline getirmek için elinizle pileli pileli şekil verin. Sonra 3 parmak şeklinde kesin. Altına yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizin ve 180 derecelik fırında kızarana kadar tutun.


  • Bu arada paçayı pişirin. 3 yemek kaşığı tereyağda unu kavurun. Kavurduğunuz unu soğumaya bırakın. Soğuyan unun üzerine 3 kepçe tavuk suyu koyun. El blendırını daldırın. Pürüzsüz hale getirin. Ocağın altını tekrar yakın. Yoğurdu, 2 kepçe tavuk suyunu ve yumurtayı bir güzel karıştırın. Ocağın üstündeki karışımın içine dökün. Eğer yoğurtlu karışımda pürüzler var ise tekrar el blendırını daldırabilirsiniz. Eğer ister ise ki isteyecektir 1-2 kepçe daha tavuk suyu koyun. Daha akışkan bir muhallebi kıvamında pişirin. İçine dövdüğünüz sarımsakları ve sirkeyi katın. Bir güzelce karıştırın.
  • Tepsideki yufkaların altındaki kağıdı alın. Yufkaları et suyu ile ıslatın. Üstlerine tavukları dizin. Sonra paçasını serin. Servis yaparkende üstüne tereyağ ( ben iki kaşık tereyağ, iki kaşık zeytinyağı ile yağ yapıyorum. ) kırmızı toz biber ve çam fıstığından yağını dökerek sunun. Mımmm afiyet olsun.

Orman Meyveli Cheese Cake

Uzun zamandır denemek istediğim dr outker cheese cake yap'ı nihayet geçen hafta denedim.Yapımı 5 dakika alıyor ve tadıda gayet başarılı bence...Çırp pişir,bir sürü labne ve krema kullan yok yumurta koktumu üzeri çatladımı derdi olmadan cheese cake yapmak isteyenler bence gönül rahatlığı ile deneyebilirler....

Orman Meyveli Cheese Cake


2 paket eti burçak

75 gr tereyağ

2 yemek kaşığı süt

1 paket dr outker cheese cake karışım

2,5 su bardağı süt

yarım su bardağı süzme yoğurt

100-150 gram tahsildaroğlu krema loru


Üzeri İçin;

birer avuç ahududu,böğürtlen,yaban mersini

2 yemek kaşığı şeker
2 yemek kaşığı su


Burçak bisküvisini elimizle kırarak un haline getirelim.75 gram erimiş tereyağ ve süt ile bisküvileri iyice karıştırarak kelepçeli kalıba elimizle bastırarark yayalım.


Krema karışımı paketin üzerindeki gibi hazırlayalım.(ben krema loruda kullandım )Bisküvilerin üzerine karışımı yayıp 1 gece dolapta dinlendirelim(en az 4 saat)

Sos için meyveler,su ve şekeri kısık ateşte pişirelim ve blender ile hafifçe ezip cheese cake in üzerine yayalım.


Afiyet Olsun...


22 Mart 2012 Perşembe

                     http://tombultarifler.blogspot.com       arkadaşımın  çekilişine katılıyorum ))harika nevresim takımını kaçırmayın derim)               

Hediye Veriyorum.


                       Yukarıdaki nevresim takımını sizlerden birine hediye etmek istiyorum. Rengi ve deseni aynıdır. 28 diziye sponsor olan bir markadır.
                       Daha önce alıp denediğimden biliyorum ürünü. Memnun kalınca çekiliş hediyemi de nevresim takımı yapmaya karar verdim. İster çeyizine koyun, isterseniz kendiniz kullanın. Hem kullanışlı hem de herkesin işine yarayacak bir hediye olduğunu düşünüyorum.
                       Özellikleri:  Çift kişilik nevresim takımıdır. Sümaş Tekstil ürünüdür ve % 100 pamuktan üretilmiştir. Ayrıca çekme ve renk atma gibi durumlarla karşılaşılmaz.
                      
                      Çekiliş random.org ile yapılacaktır.
                      Türkiye içinden katılımlar kabul edilecektir. Kargo ücreti tarafımdan karşılanacaktır.
Çekilişe katılmak için yerine getirilecek şartlara gelince:

  1.    Bloğu olanlar bu bloğa izleyici olmalı ve bloklarında bu çekiliş duyurusunu paylaşmalı ayrıca bu postun altına  linkleriyle beraber yorum bıraksınlar ki onları bileyim.
  2. Bloğu olmayanlar face yada twitter 'de paylaşmalı linkleriyle beraber  bu posta  yorum bırakmalı.
  3. Bu çok önemlidir : Sosyal medyada paylaştığınız linki yorumunuzun altına yapıştırmalısınız.
  4. 03 Nisan günü kazanan açıklanacaktır. Kazanan arkadaşımız bana  2 gün içerisinde mail adresi bırakmalı. Aksi takdirde, tekrardan çekiliş yapmak zorunda kalacağım.
Çekiliş : Bugün itibariyle başlıyor ve bu ayın sonu bitsin istiyorum. Yani 23/03/2012 de başlayıp 03/04/2012  saat 24:00 'de bitecek 04/04/2012 günü duyurulacaktır. Şimdiden katılacak olan arkadaşlara bol şans diliyorum ve katılımlarınızı bekliyorum.

Etli Sebzeli Patates Dizmesi

Etli Sebzeli Patates Dizmesi

Malzemeler :


  • 400 Gr. Kuş Başı Et
  • 2 Soğan
  • 2 Yeşil Biber
  • 1 Kırmızı Biber
  • 1 Kase Top Havuç
  • 1 Su B. Bezelye
  • 3 Diş Sarımsak
  • 2 Domates
  • 1 Pk. Mantar
  • 1 Tatlı K. Tane Karabiber
  • 1 Defne Yaprağı
  • Tuz
  • Sıvıyağ

Üzeri İçin:

  • 3 Patates
  • 1 Çay B. Krema
  • Taze Kekik



Hazırlanışı :

Kuşbaşı etleri geniş bir tencerede sıvıyağ ile kavuruyoruz. Tane karabiber ve defne yaprağını koyup kavurmaya devam ediyoruz. Soğan ve sarımsağı ince bir şekilde doğrayıp ete ekliyoruz.

Havuç ve bezelyeyi katıyoruz. Mantar, yeşil biber ve kırmızı biberi doğrayıp ekliyoruz. Tuzunu katıyoruz. Kapağını kapatıp kendi suyu ile pişiriyoruz. Etler piştikten sonra soyulmuş domatesi ince bir şekilde doğrayıp ekliyoruz.

Piştikten sonra fırın kabına döküyoruz. Patatesleri soyup dilimliyoruz. Yemeğin üzerine diziyoruz. Kremayı üzerine döküyoruz. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında patatesler pişene kadar pişiririyoruz. Piştikten sonra üzerine taze kekik serpip servis ediyoruz.

Evde Kamera Etik mi?

İZLENİYORUZ ;)
(Güvenlik kamerasıyla ilgilenenler için...)

Evde çocuğuna bakabilmek, çocuğunu kendisinin büyütmesi anneler için en büyük şans olsa gerek. Ama çalışmak zorunda olanlar ne yapsın. Peki ya aileden biri bakamıyorsa , çocuk yapmasın mı? (ben bu konuda şanslı azınlıktanım)

Bir arkadaşımız işe başlayacak ve 7 aylık bebeği için güvenilir bakıcı arıyor. 
Eve kamera taktırıp, taktırmama konusununda endişeleri var.

Eve gizli/açık kamera yerleştirmek etik midir, değil midir, hatta suç mudur?

Konu çocuk olunca, etik falan  hikaye…

Bence kamera olmalı ve açık olmalı bunu kabul etmeyen bakıcıyla da çalışılmamalı…
(ister hasta baksın, ister bebek).

Milyonlarca insanın iş yerinde kamera var; bankalarda, ofislerde, restoranlarda, okullarda, neredeyse her kavşakta… Herkes zaten izleniyor...

Bugün iş ortamınız kameralarla izlenirken, telefon konuşmaları "güvenlik sebebiyle" kayıt altına alınırken, şirket aracınızla her anınız ekranda izlenirken hatta şirket cep telefonunuz da bu yolla takip edilirken ve her türlü yazılı kayıtları tutulurken; evin kamera ile izlenme olayı da bundan farksızdır. Tebliğ edildiği taktirde, suç olduğunu da sanmıyorum (bilmiyorum).

Yani işverenin "bu telefonla yapılan görüşmeler kayıt altına alınıyor" diye telefon üzerine yazı koyması seni uyarması demekse...

Özel hayat ihlali filan yok. Kadının evine takmıyorsunuz ki, kendi evinize, kadının işyerine takıyorsunuz.

Amaç bebeği korumak olduğunda kamerayı gizlemek de çok saçma geliyor. Amaç bebeği korumaksa; öncelik ona zarar vereni yakalamak değil, zarar gelmesini önlemek olmalı…

Sonuç;  Öyle şeyler duyuyoruz ve görüyoruz ki, Allah soysuza düşürmesin…

Portakallı Kek

Hayriye Teyzemin nefis Portakallı Kek tarifini sizinle paylaşmak istedim. Kuzey'in damak tadına çok güvenirim. Pasta ve kek konusunda oğlum çok seçicidir. Ağzına göre olmazsa hayatta yemez. Birazcıkta cici boğazdır, her şeyi yemez. Çok beğendi ve iki dilim yedi. Ne kadar lezzetli olduğunu siz düşünün.

Ellerine sağlık teyzeciğim...

Malzemeler
4 yumurta
1 su bardağı şeker
1 su bardağından iki parmak eksik sıvıyağ
1 su bardağı portakal suyu (taze sıkılmış)
2,5 su bardağı un
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu

Hazırlanışı
* Şeker ve yumurtalar iyice çırpılır.
* Vanilya ve kabartma tozu eklenir ve iyice çırpılır.
* Sıvı malzemeler eklenir.
* En son un eklenir ve yağlanmış tepsi ya da kalıba dökülür.
* 170 derecede pişirilir.

Afiyet olsun...



Not.
Fotoğraf makinesi yanımda olmadığı için fotoğrafları cep telefonuyla çektim.

21 Mart 2012 Çarşamba

Kivi Soslu Muhallebi

Sonunda beklediğimiz ,özlediğimiz havaya kavuştuk çooook şükür...
Ağaçlar tomurcuklanmaya ,çiçekler açmaya başladı,papatyalar da tüm güzelliğiyle ruhumuzu, gözümüzü ,gönlümüzü doyuruyor...İçimiz kıpır kıpır...
Ah bir de kışın itinayla alıp, yaza veririz birşeycik olamaz dediğimiz kilolarımız da olmasa:)))
Ah ahh:)) Bizim evde tatlılar sütlü tatlı olmaya başladı yavaş yavaş...
Fotoğraftaki tatlı da akşam Sülo'da yenmek üzere soğumayı bekliyor.Dumanı  üstünde yani:)))

Hepinizi seviyorum,öpüyorum veee tarife geçiyorummm:)))





Malzemeler:

Muhallebi için,

2,5 su bardağı süt
4 çorba kaşığı pirinç unu
5 çorba kaşığı tozşeker
1 paket damla sakızlı vanilya

Sosu için,

3 adet kivi
3 yemek kaşığı pudra şekeri

Yapılışı:

Sütü ,pirinç ununu,şekeri ve vanilyayı muhallebi kıvamına gelinceye dek pişiriyoruz.
Kaselere paylaştırıyoruz.
Kivilerin kabuklarını soyup rendeliyoruz,pudra şekeri ekleyip karıştırıyoruz.
Karışımı muhallebilerin üzerine paylaştırıyoruz.
Soğuk soğuk servis yapıyoruz.


AFİYET OLSUN...


Kuzey'in Sütlaç Keyfi...


Bu aralar Kuzey'de herşeyin adını kısaltma eğilimi var. Anlıyoruz diye  kendini fazla yormak istemiyor herhalde.
"şeker" oldu "şek"
"süt" oldu "üt"
en vahimi
"büyükbaba" oldu "büyük"
aklınıza ne gelirse kısaltılıyor.
Dün sabah sevgili oğlum kalmış, Annanesi kahvaltısını hazırlamış. Ona "ok (yok)" buna "ok"... iyi, ne yiyeceksin? (artık kahvaltısına kendi karar verdiği için, paşam) diye soruyor, annanesi. "süt" diyor, tamam. Buraya kadar sorun yok. Annanesi bardağına koyuyor "ok, annane". Annanesi "biberonla mı istiyorsun, biberona mı koyalım sütünü"
yok allah yok
Sonradan anlıyor ki, bizim "sütlaç" olmuş "süt"
hazır da yok ama... hemen sütlaç yapılıyor paşaya.
Benim oğlum cici boğaz, kime çektiyse ;)
Benim de nazıma bu kadar oynansa, ben neler isterim neler...

Bir fasıl yeniyor sütlaç, bu da akşam ki keyif anları...
Bu hallerini görende yiyen bir çocuk sanacak, ona tatlı olsun...
sabah akşam, sütlaç yesin...
benimle zaten birşey yemiyor da, ne yerse annanesiyle...
Diğer çalışan annelerde aynı sıkıntıyı yaşıyor mu bilemiyorum.


sütlaç yemek çok ciddi bir iş ;)


oh, oh, oh... annanesi de pek güzel yaparmış...
benim oğlum da tadını çıkartıyor.


bari, sütlaç yerken rahat bırak anne, elinde fotoğraf makinası, üffff ya!!!


seninle başa çıkmam mümkün değil, tepemdesin sürekli...

 

sen ve makinan bile bana engel olamayacaksınız bana
keyfini çıkartacağım işte...


kurtuluş yok senden, poz vereyim bari...