31 Mayıs 2012 Perşembe

Erzincan Lokumu


Malzeme Listesi

  • 250 Gr Margarin Veya Tereyağı
  • 1 Yumurta
  • 1 Su Bard.Şeker
  • 1 Kabartma Tozu
  • Aldığı Kadar Un (Un 3 Su Bardağı da İlave Edilebilir) Ve Kıvamına Göre Olacak

Üstü İçin:

  • Pudra Şekeri

Hazırlanışı:

Tüm malzemeleri karıştırıp yoğur. (hamur kekde kuarbiyeden yoğun olacak) Hamuru yağlanmış tepsiye yay elinle ve düzelt elinle.

Önceden ısıtılmış 170'c li fırında üzeri kızarana denk kızart. Fırından çıkardıktan sonra kare kes soğsun sonrada pudra şekerini serpib servis yap.

Not: Lokum sert olacak buna dikkat edelim

cuma mesajı


Tüm arkadaşlarımın, dostlarımın cumalarını kutluyorum. Hayırlı Cumalar.
 Allahü teâlâ, Cuma sûresi sonundaki âyet-i kerîmede meâlen buyurdu ki, (Ey îmân etmekle şereflenen kullarım! Cuma günü, öğle ezânı okunduğu vakit hutbe dinlemek ve Cuma namazı kılmak için camie koşunuz! Alışverişi bırakınız! Cuma namazı ve hutbe, siz e başka işlerinizden daha faydalıdır. Cuma namazını kıldıktan sonra, camiden çıkar, dünya işlerinizi yapmak için dağılabilirsiniz. Allahü teâlâdan rızık bekleyerek çalışırsınız. Allahü teâlâyı çok hâtırlayınız ki, kurtulabilesiniz!)

Bugün sizlerle İsmailağa gönül dostları adlı sitede okuduğum ve çok beğendiğim bir menkıbeyi paylaşmak istiyorum. Umarım beğenirsiniz.

ABDESTSİZ EMZİRİLEN BİRKAÇ DAMLA SÜT

On beşinci yüzyılda Gelibolu’da yetişen velîlerden.Yazıcızâde lakabıyla tanınmıştır. Babası âlim bir zât olan ve kâtiplik yapan Sâlih Efendi, ağabeyi ise meşhur âlim Yazıcızâde Muhammed Efendidir. Doğum târihi belli değildir. Eserinde yer alan “Hak teâlâ hazretleri, miskîn Ahmed-i Bîcân’ı, deniz kenarında, gâziler şehrinde Gelibolu’da yarattı.” ifâdesinden onun Gelibolu’da doğduğu anlaşılmaktadır.

Ahmed-i Bîcân bir gün, Gelibolu’nun en büyük câmisinde vâz veriyordu. Herkes huşû içinde söylenenleri dinliyordu.
“Kardeşlerim! İnsanı Rabbinden uzaklaştıran perdelerin en büyüğü, kalbi öldürmek, karartmaktır. Kalbin ölmesine kararmasına sebep de dünyayı sevmektir. Bir hadîs-i kutsîde buyruldu ki:“Ey Âdemoğlu! Kanâat et zengin ol. Hasedi terket, râhat ol! Dünyâyı terket, dînin halis olsun.”

Kim gıybeti terkederse, Allahü teâlâya karşı olan sevgisi çoğalır. Kim az ve doğru konuşursa, aklı tam olur. Kim aza kanâat ederse, gerçekten Allahü teâlânın ahdine inanmış olur. Kim dünyâ için kaygılanırsa Allahü teâlâdan uzaklaşır.”

Ahmed-i Bîcân hazretleri vâz ettiği kürsüden bir ara başını kaldırdı. Câminin giriş kapısında ağabeyini gördü. Ayakta bekliyor ve kendisine tebessüm ediyordu. İçeri girip bir yere oturmamasına hayret etmişti. Sonra mânevî bir huzurla vâzına devâm etti. Ağabeyinin bu şekilde beklemesi bir türlü aklından çıkmıyordu. Akşam annesi ile sohbet ederken bu aklından çıkmayan şeyin sebebini öğrenmek istedi ve;
“Anneciğim! Bugün dikkatimi çeken bir şey oldu. Vâz ederken ağabeyim câmi kapısında durmuş, bana bakıyor ve tebessüm ediyordu. Ama içeri girip oturmadı. Sebebini ondan bir suâl eylesen.” dedi. Evlâdını kıramayan anne ertesi gün büyük oğlu Muhammed Bîcân’a giderek sohbet arasında kardeşinin vâzı arasında niçin câmiye girmediğini sordu. O da;
“Kardeşim âlim, ârif biridir. Hâcı Bayram-ı Velî hazretlerini görünce bir başka Ahmed oldu. Sözleri hikmet dolu. Gönülleri alan, ruhları cezbeden bir üslûbu var. İlminden, irfânından istifâde edenlerin sayısı belli değil. Ben de mübârek sözlerini dinlemek için gitmiştim. Meleklerin kanatlarını sererek vâzını dinlediklerini gördüm. Basmamak için içeriye girmedim.” dedi.

Bu duruma çok sevinen annesi, eve dönerek durumu küçük oğlu Ahmed-i Bîcân’a anlattı. Ahmed Bîcân sevineceği yerde durgunlaştı. Bunu fark eden annesi sebebini sorunca;
“Ağabeyim melekleri gördüğü hâlde ben niçin göremiyorum, acabâ sebebi nedir?” dedi. Annesi hiç beklemediği bu soru karşısında şaşırdı. Ahmed-i Bîcân hazretleri sonra ilâve etti; “Anneciğim bunun sebebini senin bilmen lâzım. Biraz düşün bulacaksın.” dedi. Annesi bir süre düşündükten sonra yaşlı gözlerle oğluna;

“Sen henüz süt emme çağında idin. Namaza durmuştum. O esnada komşularımdan bir hanım geldi. Sen ağlamaya başladın. Selâm vermeme de az kalmıştı. Kadıncağız ağlamayasın diye seni emzirmeye başladı. Selâmı vermemle birlikte mâni oldumsa da sen bir kaç yudum almıştın. Sonra sordum hanım abdestsiz imiş. Ben seni hiç abdestsiz emzirmedim. Her halde sebebi odur.” dedi. Ahmed Bîcân; “Doğru söyledin.” dedi.

Ev Yapımı Lor Peyniri


                   Her pastörize olmayan süt bulduğumda, altın bulmuş kadar seviniyorum. Geçen gün görümcem, sağ olsun, kendisiyle birlikte bana da süt almış eve kadar getirdi. 5 kg sütten hem, süt karameli yaptım, hem de bu lor peynirini yaptım. Lor peynirini, lorlu tatlı yapmak için yaptım diyebilirim. Bu yüzden içine ben tuz eklemedim. Ama siz eğer bunu kahvaltıda yada böreklerde tüketecekseniz içine biraz tuz atın derim. Denemeniz dileğiyle...

Lor peyniri için malzemeler:
  • 3 kg yağlı süt (pastörize olmayan)
  • 2 çay bardağı üzüm sirkesi
  • tuz.(ben tatlı yapacağım için katmadım)
  • Süzmek için temiz bir tülbent.
Yapılışı:
  1. Sütü bir gün önceden kaynatmıştım. Bu yüzden ısıtmak için tekrar ocağa aldım. Kaynamaya yakın, altını kapatıp içine sirkeyi kattım. Bir kez karıştırdım.
  2. Ben bu işlemi geceden yapmıştım, sabaha kadar böylece serin bir yerde bekledi.
  3. Sabah. kesilen sütü, temiz bir tülbente aldım, altına leğen koydum. ve tülbentin iki ucunu eline alıp bir o tarafa bir bu tarafa çekiştirdim. Fazla suyunu akıttım böylece sonra sıkıcı tülbentin ucunu bükerek peynirin bir yere toplanmasını sağladım. Her zamanki gibi altına leğen koyup, mutfak çeşmesine astım. (Siz asacak başka bir bulursanız yada çeşmeniz artema ise yüksekçe bir yere asmalısınız. Böylece 4-5 saat müdahale etmeden süzdürdüm.
  4. Bir kaseye alıp dolaba kaldırdım.
Not: Bu şekilde dolapta fazla beklemeyeceği için çabuk tüketmenizi öneririm. Eğer hemen tüketmiyecekseniz buzluğa kaldırmalısınız.

Yufkayla Gözleme






Yufkayla Gözleme



Malzemeler;

3 adet yufka

1 su bardağı sıvı yağ + su karışımı



İç harcı peynir, kaşar, patates, ıspanak 

İstediğiniz her şeyle hazırlayabilirsiniz.



Yapılışı;

Yufkayı düz bir zemine serin. Sulu yağ karışımından 2 -3 kaşık serpiştirin. Kenarlarından katlayarak her yere yedirin. Yufkayı ikiye bölün, kullanacağınız harcı serpiştirin ve enine 2'ye katlayın, tekrar sulu

Yufkayla Gözleme






Yufkayla Gözleme



Malzemeler;

3 adet yufka

1 su bardağı sıvı yağ + su karışımı



İç harcı peynir, kaşar, patates, ıspanak 

İstediğiniz her şeyle hazırlayabilirsiniz.



Yapılışı;

Yufkayı düz bir zemine serin. Sulu yağ karışımından 2 -3 kaşık serpiştirin. Kenarlarından katlayarak her yere yedirin. Yufkayı ikiye bölün, kullanacağınız harcı serpiştirin ve enine 2'ye katlayın, tekrar sulu

30 Mayıs 2012 Çarşamba

Bursa Lokumu - Tahinli Cevizli Rulo Kurabiye - PDÇS 75


Bursa'mıza özel tatlardan biridir. Ben çok severim. Mutlaka denemenizi tavsiye ederim. Tarif PÇDS -75 etkinliği sahibi sevgili Evren'e gidiyor.

Ben hamurunu kafama göre yaptım. Akşam işten çıktıktan sonra yaptığım için mayalı hamur yapamadım. Aslında hamuru mayalı olur. Siz isterseniz mayalı hamurdan yapabilirsiniz. Ama emin olun böylede çok güzel oluyor.

Malzemeler:
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 125 gr margarin
  • 1 aida çay bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı pudra şekeri ( Ben toz şekeri robotta çekiyorum.)
  • 1 adet kabartma tozu ve vanilin
  • 1 tatlı kaşığı mahlep
  • 4-5 su bardağı un ( tahmini)
  • 2 yumurtanın 1 adet beyazı ayrılacak
  • Üzerine susam
  • İçi için : 1 su bardağı sıvı tahin, 1 su bardağı toz şeker, 1 su bardağı dövülmüş ceviz (cevizi mutfak bezinin arasına koyup havanın altı ile vurarak iri taneli cevizler elde ediyorum.) ve tarçın
Yapılışı:
  1. 3 su bardağı un dahil , şeker, yumurta, yağlar, kabartma ve vanilya, yoğurtla hamuru yoğurmaya başlıyoruz. Elimize yapışmayan bir hamur elde edene kadar un ekliyoruz. Buzdolabında yaklaşık 30 dk bekletiyoruz.
  2. Hamurdan portakal büyüklüğünde parçalar koparıp, merdane yardımı ile dikdörtgen açmaya çalışıyoruz. Boyu ne kadar olduğu önemli değil ama eni yaklaşık 10 cm. olsun. Kenarlarını bıçakla kesip düzgün bir dikdörtgen olmasına dikkat ediyoruz.
  3. Hamurun üstüne kaşık yardımı ile önce tahini, sonra üstüne yine kaşıkla serperek toz şekeri, sonra tarçını, en sonda cevizi serpiyoruz. 1 kenarından biraz kalın katlayarak, katlaya katlaya sona kadar getiriyoruz. Şerit haline getirdiğimiz hamurumuzu 2 parmak kalınlığında kesiyoruz.
  4. Yağlı kağıt serdiğimiz tepsimize diziyoruz. Üstlerine yumurta akını sürüyoruz. Sonra üstlerine susam serpiyoruz. 180 derecede üstleri kızarana kadar yaklaşık 30 dk. pişiriyoruz.


29 Mayıs 2012 Salı

Kuru Domatesli Menemen

                 
                           Dün itibariyle, Bengi'nin randevusunu erteledim. Çünkü sabah kalktığımda beni benden geçiren bir baş ağrısıyla uyandım. Migrenim tutmuştu yine. Sanırım bu seferki sebep, Bengi'nin sağlık durumuna fazla takılmış olmamdı. Üstelik bir de ilacımın bittiğini gördüm.
                           Eşim sağ olsun, sabah çayı, kahvaltıyı kendisi hazırlamış. İzgi ile birlikte kahvaltılarını yapmışlar. Ben zorla saçını tarayıp topladım, o kadar. Sonra eşim İzgi'yi okula bıraktı, bana ilaçlarımı aldı geldi. Ben, o ilaçları alınca bir yatmışım ki 12'ye kadar. Yine eşimin telefonuyla uyandım. Nasıl olduğumu sormak için aramış. Bir de bana sürpriz yapıp çalınan telefonumun yerine, yeni telefon almış gelmiş. Ben senin hakkını nasıl öderim. Sağ ol Aşkım.
                        Bize dualarını ve iyi dileklerini bildiren bütün dostlarıma gönül dolusu sevgilerimi gönderiyorum. Sağ olun, var olun hep hayatımda.
                        Benden haberler bunlar sevgili dostlar. Bu hafta Bengi'yi doktora götürmemeye karar verdim. Kermes falan var okulda, orada görevliyim. Bütün karpuzları bir koltuğa sığdırmaya hacet yok. Stresli, yorgun günler istemiyorum artık. O migren ağrısını bir daha çekmek istemiyorum, en azından uzunca bir süre.


                        Yukardaki menemene gelince, 1 hafta kadar önce yapmıştım. Geçen yaz kendi kuruttuğum domatesler kalınca, artık nasıl olsa mevsimi de geliyor. Evdeki stokları bitirme çabasındayım. Bir tanıdığımdan duymuştum. Onun komşusu, çok miktarda domates kurutuyormuş. Buzluğa atmak yerine, bununla yapıyormuş menemeni. Bütün kış bunu yiyorlarmış. Hiç fena fikir değilmiş. Bende denedim. Tadını çok beğendim. Ben yumurtaları bütün kırmadım. Çırpıp karıştırdım. Hatta 1 yumurta kullandım (çok yumurtayı sevmem çünkü). "-Tadı nasıldı?" derseniz kendine has bir mayhoşluğu var. Bu da çok yakışıyor. Denemeniz dileğiyle...

Kuru Domatesli Menemen için malzemeler:
  • İstediğiniz kadar kuru domates (Ben küçüçük kase ölçüsü kullandım)
  • 1 orta boy soğan
  • 1 tane yumurta.
  • Çok az sıvıyağ.
Yapılışı:
  1. Domatesleri, 10 dakika önceden sıcak suda yıka ve sıcak suda yumuşaları için beklet.
  2. Sonra domatasleri doğra.
  3. Soğanları, küp kop doğra, hafif yağda kavur.
  4. Domatesleri ekle, biraz tuz ekle kavur.
  5. Üzerine kırılıp çırpılmış yumurta ekle.Afiyet olsun...

Patlıcanlı bulgur pilavı


Patlıcanlı bulgur pilavı
Malzemeler;

2 su bardağı pilavlık bulgur
2 adet kemer patlıcan
3 adet kırmızı yağ biber
2 adet yeşil sivri biber
1 adet orta boy soğan
2 adet domates
1/2 çay bardağı sıvı yağ
2 yemek kaşığı tereyağ
Tuz

Yapılışı;

Tenceremize sıvıyağımızı ve tereyağımızı alıp ince doğranmış soğanlarımızı kavuralım. Kırmızı yağ biberlerimizi ve yeşil sivri biberlerimizi küçük küçük doğrayıp tenceremize alalım. Alaca soyduğumuz patlıcanlarımızı küp küp doğrayıp acısının çıkması için biraz tuzlu suda bekletip sonra suyunu süzerek tenceremize alıp hepsini birlikte karıştıralım. Domateslerimizin kabuklarını soyup onlarıda küp küp doğrayıp tenceremize atalım. Domatesler suyunu salıp çekmeye başladığında bulgurumuzu ekleyip üzerine sıcak suyunu, tuzunu ilave edelim. Pilavımız suyunu çektiğinde ateşin altını çok kısıp demlemeye bırakalım. Yaklaşık 20-25 dakika sonra pilavımızın kapağına açarak alt üst karıştıralım. Servis tabağımıza alıp afiyetle yiyelim.

Patlıcanlı bulgur pilavının şifası;

01. Anne sütünü artırır.
02. İdrar söktürür.
03. Vücuda enerji verir ve vücudu kuvvetlendirir.
04. Kan yapıcıdır.
05. Hazmı kolaylaştırır.
06. Vücuttaki fazla suyu çekerek vücudun toksit maddeleri uzaklaştırmasına yardımcı olur.
07. İshali keser.

Evimin en sevdiğim bitkileri- 400.post


Şu anda 400. postumu yayınlıyorum. Bu postu 400. olmasına özel olarak evimin en sevdiğim bitkilerine ayırmak istedim. Özellikle meyve veren her ağacı sevdiğimi söylemek isterim.

Üstteki resim kiraz ağacından. Bu sene rekolte çok yüksek 100 kilo pardon pardon 1 kilo civarında verdi :))
Ama napolyon kiraz. Yani nefisss



Ters karadut ağacım. Henüz tam olmadılar. Ama içlerinden olanlar var. Valla şifa kaynağı. Her işten gelişte mutlaka uğruyorum. Yiyip yiyip eve giriyorum.



Elmalarımız süper oluyorlar. Ama henüz yavruşkolar. Yeşil yeşil harikalar vallahi.


En sevdiğim bitkilerden biri. Yasemin. Sabahları yatak odasının camını açınca yukarı buram buram kokusu çıkıyor. O kokuyla sabahı yaşamak bambaşka oluyor.



Kapının girişindeki baston gül. Tomurcukları da açmış halleri de minicik. Bunu da seyretmeye bayılıyorum.

Çilek Soslu Muhallebi

Uzun zamandır  nasıl çilek tükettiğimi anlatamam size...Anlatsam da inanmazsınız,çünkü ben bile kendime şaşıp kaldım inan:)))
Sabah öğlen akşam çilekle beslendim desem yalan olmaz.
Antalya'da çilek satan esnafların hepsi tanımıştır beni sanırım:))) Gözüm dönüyordu inanın..koklaya koklaya, kendimden geçe geçe, bıkana kadar yedim veeeee altın vuruşumu sevgili tatlılar tatlısı Aylinciğimin tarifiyle yaparak olaya noktayı koydum:)
Çilek aşkım sizlere ömür...Şu sıralar üzümle haşır neşirim:)) Bakalım bana kaç kilo olarak dönecek yeni sevdam merakla bekliyorum:(((

Üzümlerime yumulmadan önce hepinizi öpüyorum,seviyorum ve tarife geçiyorummm:)



Çilek Soslu Muhallebimiz İçin,

Malzemeler:

1 litre süt
3 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı nişasta
1 su bardağı tozşeker
1 yemek kaşığı tereyağ
1 paket vanilya

Çilekli Sos İçin;


1 büyükçe kase doğranmış çilek
3 yemek kaşığı şeker
1 yemek kaşığı su

Muhallebi için;
Tenceremizde sütü ,unu ve nişastayı muhallebi kıvamı alıncaya dek karıştırarak pişirelim.
Şekeri  ilave edip bir iki dakika sonra altını kapatalım ve vanilyayı ekleyelim,tekrar karıştırıp kuplara paylaştıralım.


Çilekleri,şekeri ve suyu sos tenceresine  alıp beş dakika kadar pişirelim ve soğumaya  bırakalım.
Soğuyan sosu blenderden geçirip kupların üzerine pay edelim.
Soğuk soğuk servis yapalım.
 
Afiyet Bal Olsun:)
 


Lahmacun Tarifi

Lahmacunu bir kaç kere daha denemiş ve fırında pişirmiştim.Fırında pişirmek hem uzun sürüyor hemde sanki kuru kuru oluyor.Annemin yan komşusunun tavada pişirdiğini duyunca önce kıymalar pişmez diye endişelendim ama hamur zaten incecik olduğu için kıymalar çabucak pişti.Mutlaka deneyin ve evde lahmacunun tadına varın...





Lahmacun(8 adet)

Hamur için;
1 su bardağı ılık su
2 yemek kaşığı sıvıyağ
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı şeker
yarım paket (20 gr)yaşmaya (veya 1 paket instant maya)
un

İçi İçin;
250 gram yağlı kıyma(kuzu kullanın,kokuyor diye yemiyorsanız dana döş kıymaya 2 yemek kaşığı sıvıyağ ekleyin)
1 büyükçe kurusoğan
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
2 adet domates
2 diş sarmısak
1 adet sivri biber
bir tutam maydanoz
karabiber,kırmızı toz biber,tuz








Hamur için yaşmaya kullanacaksanız mayayı ılık suda eritin.1,5 su bardağı kadar unu ,tuz,şeker yağ ve suyu ekleyip yoğurun.Ele yapışmayan , orta sertlikte bir hamur hazırlayın.Üzerine strech film geçirip ılık bir yerde yarım saat mayalandırın.

Hamur mayalanırken iç harcınızı hazırlayın.1 büyük veya 2 orta boy soğanı rendenin küçük tarafı ile rendeleyin.Sarmısakları ve domatesleride rendeleyin.Salçaları ,kıymayı tuzu ve baharatları ilave edin.Biberleri ve maydanozları küçük küçük doğrayın.Soğan ve domates suyu sebebi ile oldukça sulu bir yapısı olacak endişelenmeyin bu kıvam harcın hamura yapışmasını sağlayacak.(kıyma çok yağlı değilse sıvıyağ eklemeyi unutmayın!)


Hamuru mandalina büyüklüğünde bezelere ayırın.Unlanmış tezgahta üzerinede un serpiştirerek servis tabağı büyüklüğünde açın.




İç harçtan 1 yemek kaşığı kadar alıp hamurun her tarafına iyice yayın.




Teflon tavayı ısıtın ve hamuru nazikçe kaldırıp tavaya bırakın.Kağağını kapatıp orta ısıda kontrollü olarak 4 dakika kadar pişirin.Bu ölçüden benim 8 lahmacunum oldu ve pişirmek için 2 tava kullandım.

Pişen lahmacunları arzuya göre maydanozlu soğan limon dilimleri ve ayranla soğutmadan afiyetle yiyin.




Afiyet Olsun...



DOMATES DOLMASI




DOMATES DOLMASI

Malzemeler
1 kg adet orta boy domates
2 adet orta boy soğan
1 çay bardağı bulgur
1 tatlı kaşığı domates salçası
1/2 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı pirinç
1/2 demet maydanoz
Tuz, karabiber, nane,

Yapılışı
Bir tencerede ince kıyılmış soğanlarımızı sıvıyağ ile kavuralım. Bulgur ve salçamızı ilave ederek karıştırmaya devam edelim. Domateslerimizin kapaklarını düzgün keserek içlerini çıkartalım. Çıkartığımız içlerden üç-dört adedini bulgurlu harcımıza koyup karıştırmaya devam edelim. Pirincimizi ekleyip pirinçler tam yumuşamadan ince kıyılmış maydanozlarımızı, karabiberimizi ve nanemizi ekleyip ateşten indirelim. Domateslerimizin içerisine hazırladığımız bu içten koyup derin fırın kabımıza dizelim. Üzerine tuzunu ve çok az suyunu ilave edip fırınımızda pişirelim. Piştiğinde servis tabağımıza alıp afiyetle yiyelim.
DOMATES DOLMASININ ŞİFASI

1. İdrar söktürücüdür
2. Kan yapıcıdır.
3. Gözlere faydalıdır.
4. Cilt sağlığına faydalıdır.

28 Mayıs 2012 Pazartesi

Bulgur Köfteli Sebze Yemeği


                  Bugün itibariyle hastaneye gideceğiz. Bengisu'nun geçen hafta yaptırdığımız göz muayenelerinin sonucunda hangi işlemler yapılacak doktorumuz bize söyleyecek. Dualarınız benimle olsun dostlarım. Korkuyorum ameliyat diyecekler diye. Nihayetinde sadece gözyaşı kanalı ameliyatı olacak ama yine de çok korkuyorum.
                 Bu yemeği Bengisu ile beraber hazırladık. Ben bulgur köfteleri için gerekli malzemeyi yoğurdum. Sebzelere geçtiğimde işi Bengisu'ya devrettim. O da şekil verdi. Yuvarlamak onun da hoşuna gitti. Bu arada büyük kızım İzgisu'nun hakkını yiyemem. Ben kattığım ölçüleri söylüyorum o da mutfak masasında elinde kalem, benim söylediğim ölçüleri deftere not alıyor. "Yaşasın kız annesi olmak!" diyorum. Böyle bir ekiple neler yapılmaz ki...
                  Dolapta kalan birkaç sebzemi bitirmek için, Galeta unlu sebzeli kek'i yaptım. Ama hâlâ bitmeyince ben de yemeğini yaptım. Bu yemek annemin yemeklerindendir. Annem sebze yemeklerine bulgur köftesi ekler, biz de bunu çocukluğumuzdan beri severek yeriz. Denemeniz dileğiyle...

Bulgur Köfteli Sebze Yemeğimiz için Malzemeler:
  • 1 küçük karnıbahar
  • 1 küçük havuç
  • 1 küçük kabak
  • 1 orta boy taze patates
  • 1 orta boy kuru soğan
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1/2 tatlı kaşığı biber salçası
Köfteler için:
  • 1 çay bardağı kısırlık bulgur
  • 1 çay bardağı irmik
  • 2 yemek kaşığı ince çekilmiş fındık(katmayabilirsiniz)
  • 1/2 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı pul biber biraz tuz
  • 1/2 tatlı kaşığı biber salçası
Köfteleri haşlamak  ve yemeğe eklemek için 1-2 su bardağı tavuk yada etsuyu. (Sade su da olabilir.)


Yapılışı:
  1. Öncelikle bulgur köfteleri için, kısırlık bulguru bir kaseye alıp üzerine çok az sıcak su ekliyoruz. 1-2 dakika üstü kapalı bekletiyoruz. Bulgurlar suyu çekince içine irmik ve diğer malzemeleri katıp yoğuruyoruz. Küçük küçük nohut büyüklüğünde köfteler yapıyoruz.(Ben bu aşamada kızımdan yardım aldığım için o büyük yapmış.)
  2. Sebze yemeği için, sebzelerimizi yıkayıp doğruyoruz. Soğanı küp küp doğrayıp biraz svıyağda kavururken, bir taraftan hazırladığımız havuçları ekliyoruz ki yumuşasınlar diye. Salçaları ekliyoruz  onu da çok az kavurup, kabak, patates, karnıbaharı ekliyoruz. Üzerine tuz ekleyip (eğer etsuyu kullanacaksanız ve bu su tuzlu ise oranlamasını ona göre yapmalısınız) ocağın altını kısık ateşe alıp kapağını kapatıyoruz.
  3. Kendi buharında sebzelerin yumuşamasını sağlıyoruz, arada bir karıştırıyoruz. (Gerekirse biraz su ekleyin)
  4. Diğer taraftan bir tencereye iki bardak su alıyoruz(sebzelerinizin büyüklüğüne göre bu daha az yada daha çok olabilir). Kaynamaya başlayınca içine köfteleri atıp birazcık haşlıyoruz. Bu suyu dökmeyip sonra yemeğimize koyacağız.
  5. Sebzelerin rengi değişince, içine köfteleri haşladığımız suyu ekliyoruz ve  köfteleri de atıyoruz tenceremize. Sebzeler yumuşayıncaya kadar yemeğinizi pişiriyoruz. Afiyet Olsun...

DİYET KURABİYE


DİYET KURABİYE
Malzemeler

1/2 çay bardağı çavdar unu
2 çay bardağı yulaf unu
2 çay bardağı kepekli un
1 tatlı kaşığı tarçın
1 paket kabartma tozu
1 adet yumurta
1 çay bardağı sıvıyağ
1 adet limon kabuğu rendesi

Üzeri için
1 çay kaşığı anason
susam
iç çekirdek

Yapılışı

Hamur yoğurma kabımıza tüm malzemelerimizi koyalım. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edelim. Hamurumuzu biraz dinlendirdikten sonra elimizle ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp istediğimiz şekli verelim. Yağlı kağık serilmiş fırın tepsisine dizelim. Üzerine çekirdek, susam ve anasonu birlikte karıştırıp serpelim. Elimizle kurabiyelerin üzerini hafifçe bastıralım. Önceden ısıtılmış fırınımızda üzerleri kızarana kadar pişirelim. Servis tabağımıza alıp afiyetle yiyelim.

DİYET KURABİYENİN ŞİFASI

1. Kilo aldırmaz. Açlık hissini kapatır.
2. Kişinin kendini iyi hissetmesini sağlar.

Bu hafta yokum!

Bu hafta çok yoğun olacağım ve bloğumla ilgilenemeyeceğim.

Haftaya görüşmek dileğiyle.

Sevgiler.

Limonata

Limonata,
                       Mutlu haftalar Sevgili Dostlar.Kaç zamandır bekliyor limonata tarifim. Havalar ısınsın, sıcaklar gelsin de vereyim diyorum. Fakat bir türlü gelmeye karar veremeyen yaz sıcaklarını bekleyerek olmayacak anlaşıldı. En iyisi önümüzdeki sıcak günlerde yapmanızı tavsiye ettiğim bir linomata olsun bu.
                        Yaz gelince serin serin birşeyler içmek lazım. Doğalını tercih edecekseniz, en sevileni ve bilineni limonata tabiki. Bazıları naneli içmeyi tercih etse de ben sevmem naneli olanını. "-E o zaman Elif niye naneli bardaktaki limonata ?" derseniz buna cevabım sadece görüntü amaçlı olmasıdır.
                       Birkaç gün önceki aşırı sıcaklarda okuldan gelirken, kızlar dondurma diye tutturdular. Ben dondurmayı, pastanelerden alanlardanım. Hazır dondurmaları pek almam. Hiç almam demiyorum ama özellikle çocuklar söz konusu olduğunda, onların süttozundan yapıldıklarını düşündüğüm için, hazır dondurma almıyorum çoğu zaman.
                       İşte böyle bir günde, kızlar dondurmalarını yerken, benim gözüme limonata ilişti. Bir bardak içtim orda ama beni kesmedi. Eve gelir gelmez yapmaya koyuldum. Yaz sıcağında ev yapımı limonata gibisi var mı?

Malzemeler:
  • 2 litre içilebilir su
  • 3 limonun kabuğu(beyaz yerleri rendelenmiyecek)
  • 1 portakal kabuğu
  • 1 su bardağı şeker
  • 4 limon suyu (büyük)
  • 1çay kaşığı limon tuzu
Yapılışı:
  1. Limonun kabuklarını ve portakal kabuğunu rendele. Beyaz yerlerini rendeleme ki acı olmasın.
  2. Suyun 1 litresini buzluğa koy, diğer 1 litresini tencereye koy, limon kabuklarını da ekle, çok az (aroması çıkana kadar) kaynasın. Süzgeçten geçir, limon kabuklarını ayır.
  3. Şekeri ekle,limon tuzunu ekle karıştırarak erit. İçine soğutulmuş 1 litre su ekle.
  4. İçmeden önce sıkılmış limon suyunu ekleyerek afiyetle iç. 
Not: Limon tuzu, limon suyu ve şeker oranı kendi damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz. 

Limonata


    26 Mayıs 2012 Cumartesi

    Galeta Unlu-Sebzeli Kek


                  Merhabalar Sevgili Dostlar. Dolabımda iki kabak, birkaç havuç ve küçük karnıbahar kalmış. Bunlardan iki çeşit yemek yaptım. Biri bu sebzeli kek oldu bir diğeri daha sonra gelecek olan, sebzeli yemek.
                  Keki, galeta unu ile denemeyi düşündüm.Daha önce de karnıbaharı fırında yaparken galeta unu kulanıyordum. Tarif için buraya bakın.  İçinde epeyce sebze olduğu halde kesinlikle hamurumsu olmadı. Lezzeti ve pişerken çıkardığı kokular enfesti. Mutlaka deneyin derim. Sevgilerimle...

    Malzemeler:
    • 1 küçük havuç
    • 1 küçük kabak
    • 2-3 dal karnıbahar
    • kibrit kutusu kadar beyaz peynir
    • 3 yumurta
    • 3 yemek kaşığı yoğurt(tepeleme)
    • 1/2 su bardağı sıvıyağ
    • 1 kabartma tozu
    • 1/4 demet maydanoz
    • 6-7 yemek kaşığı galeta unu





    Yapılışı:
    1.  Sebzeler, küçük küçük, ince ince doğranır. Havuç ve kabak biraz sıvıyağda, bir tutam tuzla hafifçe kavrulur. Ilınması beklenir.Karnıbaharlar küçük küçük doğranır ılınan sebzelere eklenir.
    2. Yumurtalar iyice çırpılır. İçine sıvıyağ, yoğurt eklenir.Diğer bütün malzemeler eklenir.
    3. Galeta unu da eklendikten sonra kabartma tozu katılır. Karıştırılır.
    4. Altına yağlı kağıt serdiğimiz tepsimize (ben tart kalıbı kullandım) dökeriz.
    5. 180 derecede kızarıncaya kadar pişiririz. Afiyet Olsun...

      25 Mayıs 2012 Cuma

      padişah sultan lokumu


      Malzemeler:
      • 1 lt süt,
      • 1 su bardağı un,
      • 1 su bardağı şeker,
      • 2 paket vanilya,
      • 1 çay kaşığı damla sakızı,
      • Hindistan cevizi,
      Yapılışı:
      1. Vanilya ve damla sakızı hariç bütün malzemeleri karıştırın, ocakta kaynayıncaya kadar karıştırarak pişirin. İnmesine yakın dövülmüş damla sakızını ilave edin. Biraz daha kaynatıp ocaktan alın ve vanilyayı ilave edin, karıştırın.
      2. Islatılmış dar uzun bardaklara koyun. Soğuduktan sonra halka, halka kesin, hindistan cevizine bulayın ve servis tabağına yerleştirin.
      Afiyet olsun...

      Hamur Kızartması - Pişi (Mayasız)


      Evet arkadaşlar, yine sizlere pratik bir tarifle geldim. Bizim evin ahalisi artık yaz moduna girdikleri için olsa gerek, sulu yemeklere pek rağbet etmiyorlar. Akşamları da kızartma, pratik, aparatif birşeyler istiyorlar. Ben de onların istediklerini emir bilerek (külliyen yalan, aslına bakarsan bu aralar pek meşakkatli yemekler yapmak işime gelmiyor.) bu tür yiyeceklere yöneliyorum.
      Hamur kızartmasını mayalı şekilde de yaparım, fakat bu defa "Kabartma tozu neyine yetmiyormuş"  felsefesiyle işin içinden çıkıverdim. Biraz sert oluyor tabi, mayalınınkine göre. Fakat bizim evin ufaklıkları ve babamız bayıla bayıla yediler. Siz de maya ile uğraşmak işinize gelmediği zamanlarda deneyebilirsiniz.

      Malzemeler:
      • 1 su bardağı yoğurt
      • 1 yumurta
      • 1 kabartma tozu
      • bir tutam tuz
      • 1 su bardağı ılık su
      • 19 kaşık un (benimkine böyle gitti fakat un miktarını siz kendiniz azar azar ekleyerek bulmalısınız)
      • kızartmak için ayçiçek yağı



      Yapılışı:
      1. Yoğurt, yumurta, kabartma tozu, tuz bir kaseye konur. Karıştırılır.
      2. Sonra azar azar un eklenir. Ele yapışmayan bir hamur elde edilir.
      3. Hamur 2 bezeye ayrılır. 1/2 santim kalınlığında açılır. Çay bardağı yada kurabiye kalıplarıyla kesilir.
      4. Önceden kızdırılmış yağda kızartılır. Havlu kağıt serili bir tabağa alınıp fazla yağını çekmesi sağlanır. Afiyet Olsun.

      24 Mayıs 2012 Perşembe

      Etli Biber Dolması

      Küçükken en çok sevdiğim yemekler arasında etli patates yemeği ve etli biber dolması gelirdi...Benim tam aksime abimin her yemeği sevmesine karşılık oda bunları sevmezdi :)Ben tombiş ve boğazına çok düşkün bir evlat olduğum için annem ne zaman ne yemek yapayım dese bu ikisini sayardım sonra başlasın evde ben yemem sen ye sürtüşmesi...Hatta annem bize o dönemde bu çocukların biri Amerika biri Rusya derdi hey Allahım :)


      Çok özlüyorum o günleri gerçekten....
      Etli Biber Dolması
      15 adet orta orta boy dolmalık biber

      250 gr yağlı kıyma(dana eti ise döş uygun)

      1 büyük kuru soğan

      1 çay bardağı pirinç(veya bulgur kullanabilirsiniz)
      1 tatlı kaşığı biber salçası

      1 tatlı kaşığı domates salçası

      2 adet domates

      yarım demet maydanoz

      bir kaç dal taze nane(kuru nanede olur)

      1 çay kaşığı karabiber

      1 çay kaşığı kırmızı biber

      1 silme tatlı kaşığı tuz


      Sos İçin;

      1 yemek kaşığı domates salçası

      3 yemek kaşığı sıvıyağ

      2 su bardağı su


      Kapak için;

      7 ader cherry domatesi veya

      1 büyük domates


      10 adet yeşil erik


      Dolmalık biberlerin kapaklarını içe bastırarak temizleyin ve iyice yıkayıp kurumaları için ters çevirin.Her birinin altını bıçakla biraz delin.

      Kıyma,incecik doğranmış soğan,pirinç,salçalar,kabukları soyulup minik doğranmış domatesler,baharatlar ve otları elinizle hamur gibi yoğurarak iyice özdeşleşmelerini sağlayın.

      Her bir dolmalık biberin içine tuzlukla biraz tuz serpiştirin ve içlerine yarıdan biraz fazla kıymalı harç koyup tencereye dizin.Cherry domatesleri ortadan ikiye bölüp dolmaların kapağı olarak kullanın.

      3 yemek kaşığı sıvıyağda salçayı kavurup 2 su bardağı kaynamış su ekleyin ve dolmaların üzerine sosu dökün.Erikleri tencereye serpiştirin.

      Güveçte pişiyorsanız kısık ateşte 1 saat pişirip daha sonra kapağını açıp 15 dakika fırınlayın.


      Normal tencerede yapacaksanız orta ateşte yarım saat pişmesi yeterlidir.


      Afiyet Olsun...


      Not:İsterseniz kapakları için domates yerine dolmalık biberlerin kendi şapkalarını kullanabilirsiniz.


      Salçası suyuda kavurmadan kullanabilirsiniz ama bence bu salça kavrulunca daha lezzetli oluyor.


      Erik mevsimindeyseniz kullanmanızı tavsiye ederim .....


      Mahlepli Kandil Simidi



      Malzemeler :


      * 3 su b. un
      * 100 gr. tereyağı
      * Yarım çay b. zeytinyağı
      * 2 çorba k. yoğurt
      * 1 yumurta
      * 1 çorba k. mahlep
      * 1 çay k. kabartma tozu
      * 1 tatlı k. tuz
      * Çörek otu

      Hazırlanışı :

      Karıştırma kabına 3 su bardağı unu alın.Üzerine 1 tatlı kaşığı tuz,1 çay kaşığı kabartma tozu,1 çorba kaşığı mahlep ilave edin ve karıştırın.Unun ortasına havuz açın ve içine yarım çay bardağı zeytinyağı,2 çorba kaşığı yoğurt,1 adet yumurta kırın.

      Üzerine 100 gr.tereyağı ilave edin.İlk önce sıvıları karıştırın.Daha sonra unu da karıştırarak kandil simidi hamurunu iyice yoğurun.Daha sonra hamuru merdane ile açın.Daha sonra hamurdan simit şeklini verin veya hamurdan kurabiye kalıpları ile şekil verin.Fırın tepsisine dizin.Üzerine yumurta sarısı sürün.Üzerine çörek otu serpin.Önceden ısıtılmış olan 180 derecelik fırında pişirin.

      Un Kurabiyesi

      Un kurabiyesinin pudra şekeri serpilmiş son halinin fotoğrafı yok,
      en son fırından çıkacağı zaman ki fotoğrafı var.

      Çok güzel planlamıştım. Yanına da neskafe yapacaktım. Kahveyi hangi fincana, kurabiyeleri hangi tabağa koyacağıma bile karar vermiştim. Ama ne yazık ki yetişemedim. Burada onu ihbar etmeyeceğim, o kendini biliyor ;)

      Afiyet bal şeker olsun, bir daha yaparım. Bu kurabiyeler aslında annemin Beypazarı gezisi için yapıldı. Birkaç tanede ayırdım hem fotoğrafını çekerim hem de çocuklar tadına bakar diye ama çok güzel göründüğü için dayanamamışlar, yemişler...

      Benim "gurme" oğlum bile iki tane yemiş ;)

      Malzemesi
      9 kahve fincanı un
      1 paket margarin
      6 yemek kaşığı pudra şekeri
      1 paket vanilya

      Üzeri için
      Pudra şekeri

      Hazırlanışı

      Tüm malzeme karıştırarak ele yapışmayan, kulak memesi kıvamında, yumuşak bir hamur yoğurulur. Yalnız hepimizin kullandığı fincanlar farklı olabilir. O nedenle 7-8 fincan un koyarsınız gerisini hamurun kıvamına göre yavaş yavaş eklersiniz. Çok sert yoğurmayın, yumuşak olacak. Un kurabiyesine kabartma tozu özellikle koymuyorum. İçindeki pudra şekeri gözünüze az gelebilir ama üzerine bolca pudra şekeri koyacağımız için kendini dengeleyecek. Yine de çok şekerli sevenler pudra şekerini bir miktar arttırabilir.


      Küçük küçük yuvarlanır.
      Ben büyüklüğünü ceviz kadar yaptım. Lokmalık...
      Yağsız* tepsiye dizilir ve 180 derecede pişirilir.

      Haydi fırına... 
       Çok kızarmayacak, hafif sararacak, hemen alacağız fırından...
      Üzerine pudra şekeri serpilir bolca...
      zaman tutmadım bir dahaki sefere hem saat tutarım hem de daha detaylı fotoğraflarım. 
      

      Afiyet olsun...

      * Püf noktası: Margarin kullandığım hiçbir şeyde tepsinin altını yağlamıyorum. Özellikle un kurabiyesinde tepsinin altını yağlarsanız kurabiyeleriniz yayılır.


      Bu tarifi "75. Porselen Demlik Çay Etkinliğine" ev sahipliği yapan birdilimdus'e gönderiyorum.
      Kolay gelsin...
      

      23 Mayıs 2012 Çarşamba

      REGAİP KANDİLİ


      REGAİP KANDİLİ

      Allah’ın rahmeti, bereketi sizinle olsun, gönül güneşiniz hiç solmasın, yüzünüz aydın olsun, kabriniz nur dolsun, makamınız Firdevs, dualarınız kabul olsun. Kandiliniz kutlu olsun..

      Çikolatalı-Fındıklı Kek


                         Merhabalar Sevgili Dostlar. Bir akşam ev ahalisinin, tatlı birşeyler canının çekmesiyle çıktı bu kekler. Muhteşem birşey oldu, abartmıyorum. Kahvenin yanına iyi eşlik ediyor.
                         Gece karanlığında çekmektense, bir kısmını sabah fotoğraf çekmek için ayırmıştım. Ve balkonuma vuran sabah ışığı altında, kızımla birlikte yaptığımız çekimlerle sizinle buluştu. Denemeniz dileğiyle...

      Malzemeler:
      • 2 yumurta (oda sıcaklığında)
      • 1 su bardağı şeker(küçük)
      • 1 çay bardağı sıvıyağ
      • 1 çay bardağı süt
      • 40 gram bitter çikolata
      • 1/2 yemek kaşığı tereyağ
      • 1 kabartma tozu
      • 1 vanilin
      • 1 tatlı kaşığı kakao
      • aldığı kadar un
      • üzeri için 1 çay bardağı fındık kırığı









      Yapılışı:
      1. Bitter çikolatayı ve 1/2 kaşık tereyağını benmari usulü eritin.Ilınsın.
      2. Yumurta ve şekeri iyice çırpın, sıvıyağ, süt, kakao, vanilin, kabartma tozu ekleyin.
      3. Elenmiş unu azar azar ekleyerek çırpın. Kek kıvamına gelince, kağıt koyduğunuz muffin kalıplarına 1-1,5 kaşık koyun.Üzerine fındık kırığı serpin.
      4. Kalıpları bir tepsiye dizip, 180 derecede, pişirin. Kürdan testi yaptıktan sonra çıkarın. Afiyet Olsun...