28 Haziran 2012 Perşembe
Şekerli Donut
Donut bir mayalı hamur çeşididir. Bana kalırsa tatlı olması da bizim onu kolay kabul etmemizi sağlamıştır. Hele ki Türk mutfağının tatlı hamur işlerini düşünürsek, donutlar onların yanında az tatlı bile kalır. Bana tatlı hamur pek hoş gelmez aslında; ne tahinli çörek, ne tatlılı milföy ne de yufkalı dolamalar falan.. (Falan küçümsemek için değildi.) Bu benim tatlılarda şeker oranını az
Şekerli Donut
Donut bir mayalı hamur çeşididir. Bana kalırsa tatlı olması da bizim onu kolay kabul etmemizi sağlamıştır. Hele ki Türk mutfağının tatlı hamur işlerini düşünürsek, donutlar onların yanında az tatlı bile kalır. Bana tatlı hamur pek hoş gelmez aslında; ne tahinli çörek, ne tatlılı milföy ne de yufkalı dolamalar falan.. (Falan küçümsemek için değildi.) Bu benim tatlılarda şeker oranını az
27 Haziran 2012 Çarşamba
Tefal Dondurmacım İle Dondurmaya Doyacağız
Başlığı yazarken itiraf edeyim ki içimden "doymammm "dedim. Doyamam,imkansız:))
Geçen haftalarda Fikri Mühim & Tefal 'den Yaza Merhaba Partisi daveti alınca heyecanla Kuruçeşme yollarına düştüm. Yolun ucunda beni çeşit çeşit dondurmaların bekliyor olması ise heyecanımın tavan yapmasına neden oluyordu elbette:))))
Tahmin edersiniz ki benim gibi bir dondurma canavarı en çoook dondurmalı etkinliklerden, davetlerden hoşlanır:)))
Bizler için süper kahraman Tefal Dondurmacım birbirinden nefiss,birbirinden lezzetli dondurmalar hazırlamıştı...
Geçen haftalarda Fikri Mühim & Tefal 'den Yaza Merhaba Partisi daveti alınca heyecanla Kuruçeşme yollarına düştüm. Yolun ucunda beni çeşit çeşit dondurmaların bekliyor olması ise heyecanımın tavan yapmasına neden oluyordu elbette:))))
Tahmin edersiniz ki benim gibi bir dondurma canavarı en çoook dondurmalı etkinliklerden, davetlerden hoşlanır:)))
Bizler için süper kahraman Tefal Dondurmacım birbirinden nefiss,birbirinden lezzetli dondurmalar hazırlamıştı...
Hakikaten süper kahraman:) Malzemelerini hazırla,bas düğmeye 1-2 saat içinde sana ev yapımı dondurma olarak geri dönsün:)Oh ne ala, ne ala:)
Cennete düştüğümü hissettim resmen...Hangisini yiyeceğimi şaşırdım...Tümay'ım sağolsun benim için karışık hazırladı...Öyle 1 top dondurma kesmez beni:))Hızımı alamam zaten:))yakışmaz:))
İnanın yemeye doyamadım...Her biri birbirinden lezzetliydi. Daha fazla bilgi almak için burayı bir ziyaret edin derim. Tefal her zaman ki gibi bizler için her şeyi düşünmüş:)))
Ben de en yakın zamanda mis gibi ev yapımı dondurmalarımla karşınızda olacağım inşallah.
Bu keyifli organizasyon için Fikri Mühim'e ve Tefal'e sonsuz teşekkürler ederim.
Hayatımız hep bu nefisss dondurmaların tadında geçsin...
Sevgi Dolu Öpücükler
Salamlı Turşulu Krep Sarması
Malzemeler
Hazırlanışı:
Yumurtaları karıştırma kabına kırıyoruz. Süt, sıvıyağ, tuz ve 5 çorba kaşığı unu katıp çırpma teli ile karıştırıyoruz. Krep tavasına biraz yağ döküyoruz.
Bir kepçe krep karışımından döküp önlü arkalı pişiriyoruz. Pişen krepleri tezgaha koyuyoruz. İç harcı için, turşu, dereotu ve maydanozu doğruyoruz.
Kreplere krem peynir sürüyoruz. Maydanoz, dereotu ve turşu serpiyoruz. 2-3 tane salam koyuyoruz. Rulo olarak sarıp dilimliyoruz.
![]() |
Salamlı Turşulu Krep Sarması |
Malzemeler
- 3 Yumurta
- 1,5 Su B. Süt
- 1 Çay B. Sıvıyağ
- 1 Çay K. Tuz
- Oktay Usta'dan Un Ölçüsü
- 1 Kase Krem Peynir
- 1 Kase Kornişon Turşu
- 1 Tutam Dereotu
- 1 Tutam Maydanoz
- 250 Gr. Salam
Hazırlanışı:
Bir kepçe krep karışımından döküp önlü arkalı pişiriyoruz. Pişen krepleri tezgaha koyuyoruz. İç harcı için, turşu, dereotu ve maydanozu doğruyoruz.
Kreplere krem peynir sürüyoruz. Maydanoz, dereotu ve turşu serpiyoruz. 2-3 tane salam koyuyoruz. Rulo olarak sarıp dilimliyoruz.
Patkat Böreği
Malzemeler
Hazırlanışı
İç harcı için:Karıştırma kabımızın içerisine patates ve peynirleri rendeliyoruz.Üzerine ince doğranmış maydanozları tuzu ve karabiberini de ilave edip harcımızı yoğuruyoruz.
Karıştırma kabımızın içerisine unu koyuyoruz.Ortasını havuz şeklinde açıyoruz.Ortasına yumurta,yaş maya,süt,yoğurt,yağ ve tuz koyup hamurumuzu ortasından başlayarak yoğuruyoruz.
Hamurumuza un ilavesi ederek kulak memesi kıvamına hamur yapıyoruz.Hamuru 15 adet bezeye bölüyoruz.Tatlı tabağından büyük olacak şekilde açıyoruz.
Eritilmiş tereyağ ve sıvıyağını karıştırıyoruz.Açtığımız hamurların aralarını yağlayarak üst üste koyuyoruz.Hamurları 15-20 dakika dinlendiriyoruz. Dinlenen hamuru merdaneyle uzunlamasına açıp yağlıyoruz.Kenarlarından başlayıp sıkıca sararak rulo yapıyoruz.
Hamurumuzu 3 parmak kalınlığın da kesiyoruz.Kesilen hamurları elimizle açıp içerisine iç harcından koyuyoruz.Patetesler dışarıdan görünecek şekilde hamuru kapatıyoruz.
Üzerine yumurta sarısı sürüp önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında üzerileri kızarana kadar pişiriyoruz.
![]() |
Patkat Böreği |
Malzemeler
- 4 Su B. Un
- Yarım Pk. Yaş Maya
- 1 Çay B. Yoğurt
- 1 Çay B. Süt
- 2 Yumurta
- 4 Çorba K. Sıvıyağ
- Tuz
- Su
- 125 Gr. Tereyağı
- 1 Çay B. Sıvıyağ
- 5 Haşlanmış Patates
- 100 Gr. Beyaz Peynir
- 1 Tutam Maydanoz
- 1 Yumurta Sarısı
Hazırlanışı
İç harcı için:Karıştırma kabımızın içerisine patates ve peynirleri rendeliyoruz.Üzerine ince doğranmış maydanozları tuzu ve karabiberini de ilave edip harcımızı yoğuruyoruz.
Karıştırma kabımızın içerisine unu koyuyoruz.Ortasını havuz şeklinde açıyoruz.Ortasına yumurta,yaş maya,süt,yoğurt,yağ ve tuz koyup hamurumuzu ortasından başlayarak yoğuruyoruz.
Üzerine yumurta sarısı sürüp önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında üzerileri kızarana kadar pişiriyoruz.
26 Haziran 2012 Salı
Düğünümüz var...
Bildiğiniz gibi 1 Temmuz 2012 Pazar Günü erkek kardeşimin düğünü var.
Onun için bloğumla çok ilgilenemedim.
Yakında görüşmek dileğiyle...
Sevgiyle kalın.
Otlu Pilav
Malzemeler :
- 2 su bardağı pirinç
- 3 su bardağı sıcak su
- Yarım demet doğranmış dereotu
- yarım demet doğranmış yeşil soğan
- yarım demet doğranmış maydanoz
- Tuz, 1 adet kesme şeker
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı (tereyağ koymadım)
- 1 yemek kaşığı limon suyu
- 2 su bardağı pirinci derin bir kâseye alın. Güzelce yıkayın . En az 20 dk. suda bekletin.
- Tencereye zeytinyağında pirinçleri ekleyin. Kavurun . Üzerine 3 su bardağı kaynar su ve 1 yemek kaşığı limon suyunu ilave edin. 1 adette kesme şeker ve tuzunuzu atın. Önce kaynatın sonra altını kısın. Pilavınız suyunu tamamen çekmeden hemen önce ince ince doğradığınız yeşil soğan, dereotu ve maydanozu ilave edin. Demlenince servis yapın.
Çilekli Muhallebi Turta
Çilekli Muhallebi Turta
Malzemeler;
1 lt. süt
1 su bardağı un
1 + 1/4 su bardağı toz şeker
1 yumurta
1 yemek kaşığı mısır nişastası
1 yemek kaşığı buğday nişastası
Limon aroması veya 1 limonun suyu
1 yemek kaşığı tereyağı
1 paket vanilya
250 gr çilek
File fındık
İnce rendelenmiş limon kabuğu
Yapılışı;
Un, toz şeker ve nişastaları çelik bir tencereye alın ve tel çırpıcıyla karıştırın.
Çilekli Muhallebi Turta
Çilekli Muhallebi Turta
Malzemeler;
1 lt. süt
1 su bardağı un
1 + 1/4 su bardağı toz şeker
1 yumurta
1 yemek kaşığı mısır nişastası
1 yemek kaşığı buğday nişastası
Limon aroması veya 1 limonun suyu
1 yemek kaşığı tereyağı
1 paket vanilya
250 gr çilek
File fındık
İnce rendelenmiş limon kabuğu
Yapılışı;
Un, toz şeker ve nişastaları çelik bir tencereye alın ve tel çırpıcıyla karıştırın.
25 Haziran 2012 Pazartesi
Yuva Maya İle Abartmadık Kabarttık
Geçen haftalarda Yuva Maya dan gelen daveti görünce gözlerimin parladığını hissettim.Mailde kısaca bütün gün hamura bulanacağımız yazıyordu:))Hayır demek imkansız geldi elbette ve karnım burnumda heyecanla kabul ettim bu keyifli etkinliği...
Daha önce hiç kullanmadığım sağlıklı karışımlarıyla nefis tarifler hazırlamak için erkenden düştüm yollara:)
Önce çaylarımız eşliğinde hoş beş sohbetler edip, tanışıp kaynaşma faslı yaptık. Sonra beyaz önlüklerimizi giyinip bonelerimizi takıp başladık yoğurmaya:)))Yoğurdukta yoğurduk...
Neler yaptık neler...
Fırından çıkar çıkmaz sıcak sıcak 4 dilim yediğim nefissss vejeteryan pizza çeşitleri,
Glutensiz Kek Karışımı ile hazırladığımız mis kokulu browni,
ve yüksek lifli ,hazırlarken de çok eğlendiğimiz ve uğraştığımız galetalar hazırladık...
Fotoğraflardan da anlayacağınız gibi biz Yuva Maya sayesinde bu etkinlikte hamura doyduk resmen. Hem gözümüz hem gönlümüz hem de midemiz doydu aslında:)
Herkesin yüzünde relax bir ifade ile günü doya doya yaşadık
Bu keyifli davet için tatlılar tatlısı Nur Hanım'a, Sevgili Emra Hanım'a ve Yuva Maya'ya çooook teşekkür ederim.
Yepyeni etkinliklerde görüşmek dileğiyle:)
Sevgi Dolu Öpücükler...
Daha önce hiç kullanmadığım sağlıklı karışımlarıyla nefis tarifler hazırlamak için erkenden düştüm yollara:)
Önce çaylarımız eşliğinde hoş beş sohbetler edip, tanışıp kaynaşma faslı yaptık. Sonra beyaz önlüklerimizi giyinip bonelerimizi takıp başladık yoğurmaya:)))Yoğurdukta yoğurduk...
Neler yaptık neler...
Pamuk pamuk poğaçalar,
Birbirinden nefis ekmekler ,
Fırından çıkar çıkmaz sıcak sıcak 4 dilim yediğim nefissss vejeteryan pizza çeşitleri,
Glutensiz Kek Karışımı ile hazırladığımız mis kokulu browni,
Fotoğraflardan da anlayacağınız gibi biz Yuva Maya sayesinde bu etkinlikte hamura doyduk resmen. Hem gözümüz hem gönlümüz hem de midemiz doydu aslında:)
Herkesin yüzünde relax bir ifade ile günü doya doya yaşadık
Bu keyifli davet için tatlılar tatlısı Nur Hanım'a, Sevgili Emra Hanım'a ve Yuva Maya'ya çooook teşekkür ederim.
Yepyeni etkinliklerde görüşmek dileğiyle:)
Sevgi Dolu Öpücükler...
21 Haziran 2012 Perşembe
Menemen
Menemen
Malzemeler;
Yarım kg. domates
2 -3 adet sivri biber
3 yumurta
1- 2 yemek kaşığı tereyağı
Tuz
Yapılışı;
Domateslerin kabuklarını soyarak küçük küçük doğrayın ya da irice robottan geçirin. Doğranmış biberleri tereyağında kavurun, domatesleri ve tuzu ekleyerek diriliği kaybolana kadar pişirin. Yumurtaları bir kasede çırpın ve domateslerin üzerine gezdirin, biraz pişmesini
Menemen
Menemen
Malzemeler;
Yarım kg. domates
2 -3 adet sivri biber
3 yumurta
1- 2 yemek kaşığı tereyağı
Tuz
Yapılışı;
Domateslerin kabuklarını soyarak küçük küçük doğrayın ya da irice robottan geçirin. Doğranmış biberleri tereyağında kavurun, domatesleri ve tuzu ekleyerek diriliği kaybolana kadar pişirin. Yumurtaları bir kasede çırpın ve domateslerin üzerine gezdirin, biraz pişmesini
Zeytinyağlı Lahana Dolması
Bu mevsimde nereden çıktı, demeyin.
Mevsiminde sardığımız lahanaları buzluğa atmıştık. Onları çıkarıp pişirdik.
Çok güzel bir değişiklik oldu, özlemişiz...
Malzemesi
Haşlamak için su
1 yemek kaşığı tuz
İç Malzemesi
4 su bardağı pirinç
9-10 adet kuru soğan (gözünüze çok gelebilir ama lezzetin kaynağı)
2 yemek kaşığı salça (1 kaşık domates salçası, 1 kaşık biber salçası kullanılabilir)
Maydonoz
Nane
Kırmızı biber
Karabiber
1 çay kaşığı şeker
Tuz
Sıvıyağ
9-10 adet kuru soğan (gözünüze çok gelebilir ama lezzetin kaynağı)
2 yemek kaşığı salça (1 kaşık domates salçası, 1 kaşık biber salçası kullanılabilir)
Maydonoz
Nane
Kırmızı biber
Karabiber
1 çay kaşığı şeker
Tuz
Sıvıyağ
Hazırlanışı
İç harcı için önce soğanlar doğranır ve sıvıyağda kavrulur. Biraz kavrulunca kırmızı biber atılır ve biraz daha kavrulur.
Daha sonra ayıklanıp, yıkanmış pirinç eklenir, tuz ve şeker atılarak iyice kavrulur.
Pirinç iyice kavrulunca, salçasını eklenir.
Karabiber ve bol nane eklenip, pirinçler şeffaflaşıp, tane tane olana kadar kavrulur.
Ocaktan alınır ve ince ince doğranmış maydanoz üzerine serpilir.
Yarım saat dinlendirilir ve harmanlanır.
Lahanaların üst bir iki yaprağını alıyorum ve dörde bölüyorum. Büyük derince bir kaba su koyup kaynatıyorum ve tuzunu atıyorum. Bu suda lahanaları sırayla haşlıyorum. Haşlanan lahanaları süzgece alarak iyice süzülmesini sağlıyorum.
Sarma aşamalarının fotoğrafı yok. Bence lahana, yapraktan keyifli sarılıyor.
Bunları biz kışın yapmıştık. Şimdi hazır sarılmış lahanaları buzluktan çıkarttım. 2-3 saat kadar erimesini bekledim ve düdüklü tencereye dizdim. Yalnız düdüklü tencerenin en altına bir pasta tabağını ters çevirerek koyuyorum.
Fotoğrafta olduğu gibi, böylece alttanda su devri sağlanıyor ve dolmalarınız eşit şekilde pişiyor. Tencerenin altı hamur üstü diri olmuyor. Düdüklü tencerede de çok kısa sürede hazır oluyor.
Sıralı bir şekilde yerleştiriyoruz ki pişerken açılıp, dağılmasın.
Üzerine birkaç lahana yaprağı sererseniz üste kalan dolmalar da açılmaz.
Üzerine bir tabakta koyabiliriz.
Üzerine azıcık zeytinyağı gezdirip, üzerini geçmeyecek kadar (yüzeyüz) su koyup, düdüklü tencerenin kapağını kapatıyoruz. Buharı çıktıktan sonra, kısık ateşte 20 dakika pişirdim.
Sonuç, biz doyamadık ;)
Afiyet Olsun...
20 Haziran 2012 Çarşamba
Oktay Usta'dan Nefis Revani Tarifi
![]() |
Oktay Usta'dan Nefis Revani Tarifi |
Malzemeler:
- 4 Yumurta
- 1 Su B. Toz Şeker
- 1 Su B. İrmik
- 2 Çorba K. Tereyağı
- 1 Pk. Vanilya
- 1 Pk. Kabartma Tozu
- 1 Su B. Un
Üzeri İçin:
- 1 Su B. Hindista Cevizi
- 1 Çorba K. Kakao
- Kaymak
Şerbeti İçin:
- 4 Su B. Su
- 3,5 Su B. Toz Şeker
- Yarım Limon
Hazırlanışı:
İlk olarak şerbet malzemelerini tencereye koyup 10-12 dakika pişiriyoruz. Soğumaya bırakıyoruz. Yumura ve toz şekeri karıştırma kabına alıp mikser ile çırpıyoruz.
Erimiş tereyağı, irmik, vanilya, kabartma tozu ve un katıp biraz daha karıştırdıktan sonra yağlanmış borcama döküyoruz. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişiriyoruz.
Fırından çıktıktan sonra soğuk şerbetini döküp çekene kadar dinlendiriyoruz. Çember kalıpla revaniden yuvarlaklar kesip servis tabağına alıyoruz. Revaninin artan kısımlarına hindistan cevizi ve kakao döküp karıştırıyoruz.
Çemberdeki revaninin üzerine koyup bastırıyoruz. Çemberleri çıkartıyoruz. Kaymak ve yeşil fıstık ile süsleyip servis ediyoruz.
Başımız Sağ Olsun...
(Hürriyet Gazetesi'nden alıntıdır)
Yıllardır süren bizi bölme oyunu yine birçok vatan evladını ailesinden ve sevenlerinden ayırdı.
İçimiz kan ağlıyor.
Bu çirkin oyun elbet birgün bitecek. Yeter ki bizler birlik olalım.
Artık susmayalım...
Şehitlerimize Allahtan rahmet, gazilerimize acil şifalar diliyorum.
Milletimizin başı sağ olsun.
Ekmek Tatlısı
![]() |
Ekmek Tatlısı |
Malzemeler
- 1 ekmek
- 4 yumurta
- 1 çay bardağı su
- 1 su bardağı sıvıyağ
- Şerbeti İçin
- 3 su bardağı şeker
- 2.5 su bardağı su
- 1 tatlı kaşığı limonsuyu
- Kaymak
- Ceviz
Hazırlanışı
Bayat ekmekleri incecik dilimleyelim.Yumurtalarla suyu çırpalım.Ekmekleri önce yumurtaya bulayıp kızgın yağda her iki tarafınıda kızartalım.Önceden hazırladığımız şerbeti sıcak sıcak kızarttığımız ekmeklerin üzerine dökelim.Tatlımız şerbetini çekince servise hazırdır. Kaymak,şanti ve cevizle süsleyerek servise sunalım.
sariyumurta.blogspot.com
Vişneli Armut Tatlısı
![]() |
Vişneli Armut Tatlısı |
Malzeme Listesi
- 5 Armut
- 1 Su B. Vişne Suyu
- 1 Su B. Toz Şeker
- 150 Gr. Badem
- 100 Gr. Bal
- 1 Çay K. Tarçın
- 1 Elma
Hazırlanışı:
Armutları yıkayıp alaca şekilde soyuyoruz. Armutların çekirdeklerini çıkartıyoruz. Elmayı kabuğu ile birlikte rendeliyoruz. Rendelediğimiz elmanın içerisine bal, şeker, tarçın ve bademi koyup karıştırıyoruz.
Armutların içlerini elma harcı ile dolduruyoruz. Tencerenin tabanına armut kabuklarını yerleştiriyoruz. Armutları tencerenin içerisine koyuyoruz.
Üzerine vişne suyunu verip önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında yaklaşık 20 dakika pişiriyoruz. Pişen tatlımızı ocaktan çıkarıp soğumaya bırakıyoruz.
Soğuduktan sonra kaymaklı dondurma eşliğinde servis ediyoruz.
19 Haziran 2012 Salı
Girit Kabağı Dolması
Girit Kabağı Dolması |
Girit kabaklarını kızartma veya yemek olarak değerlendirebilirsiniz.Evinize hiç almadıysanız deneyin derim bu sevimli tombik kabakları :)
Girit Kabağı Dolması
6 adet girit kabağı (orta boy)
****
250 gram kıyma
1 adet soğan(incecik doğranmış)
2 yemek kaşığı pirinç (veya pilavlık bulgur)
1 er yemek kaşığı domates ve biber salçası
nane,kırmızıbiber,karabiber,tuz(miktarlar isteğe göre)
dereotu,1 diş sarmısak(ezilmiş)
2 yemek kaşığı zeytinyağı
İç malzememizi hazırlamak için kabaklar hariç diğer bütün malzememizi iyice yoğurun.
Kabaklarımızın şapka kısımlarını kesip kenara ayırın.İçlerini tatlı kaşığı yada kabak oyacağı ile çıkartın.(içi ile mücver veya kabaklı makarna yapabilirsiniz)
Hazırladığımız iç malzememiz ile içini tuzladığımız kabakları 1 parmak boşluk kalacak şekilde çok sıkıştırmadan doldurun.
Tencereye 2 yemek kaşığı zeytinyağı ve 1 tatlı kaşığı salçayı kavurun.Kısık ateşte kabakları üzerlerine yerleştirip şapkalarını takın ve 2 su bardağı sıcak su ile tuz ekleyin.Yaklaşık yarım saat dolmaların pişmesi için yeterlidir.
Pişen kabakları servis tabağına alıp yoğurt ve isteğe bağlı olarak salçalı sos ile servis yapın.
Pişen kabakları servis tabağına alıp yoğurt ve isteğe bağlı olarak salçalı sos ile servis yapın.
Afiyet Olsun....
Çilek Soslu Prenses Tatlısı
Bence yazın en güzel tatlıları, hafif sütlü tatlılar...
Özellikle meyve soslu olanlar benim favorilerim ;)
Malzemesi
2 lt süt
8 kahve fincanı şeker
6 kahve fincanı un
2 yemek kaşığı margarin
1 vanilya
isteğe bağlı damla sakızı (ben koymadım)
Meyveli sos için;
500 gr. çilek
2 yemek kaşığı buğday nişastası
1 su bardağı su
Hazırlanışı
Islatılmış tepsiye dökülür.
Meyveli sosunu hazırlamak için çilekleri güzelce yıkıyoruz. Ben çilekleri birazcık da suda bekletiyorum. Çilekleri süzüp blendırdan geçirdim. 1 su bardağı su ve nişastasınıda ekleyerek pişirdim.
İlk sıcaklığı geçene kadar ara ara karıştırarak beklettim. Çok soğursa muhallebisiyle bütünleşmez. Ne çok sıcak ne de çok soğuk olacak. Muhallebisinin üzerine sosu dökeceğiz.
İsterseniz çilekle süsleyin üzerini öyle de çok şık bir sunum oluyor.
Ben, taze nane ve çilekle servis yaptım. Mis gibi taze nane ve çilek kokuyordu.
Herkes çok beğendi.
Afiyet olsun...
kaşar peynirli mantarlı tavuk yemeği
Malzemeler:
- 5-6 adet kemiksiz tavuk kalça,
- 1 paket mantar,
- 1 tahta kaşığı zeytin yağı,
- 2 adet kırmızı dolmalık biber,
- 4-5 adet sivri yeşil biber,
- 1 yemek kaşığı soya sosu,
- 1 adet domates,
- 1 tatlı kaşığı biber salçası,
- 3-4 diş sarımsak,
- Kaşar peyniri rendesi,
- Tuz, karabiber
Yapılışı:
- Tavuk ve mantarları kuşbaşı doğrayın birlikte suyunu çekinceye kadar pişirin,
- Zeytin yağını ve iri doğranmış biberleri ilave edin birlikte biraz kavurun.
- Küp doğranmış domatesleri, salçayı ve sarımsakları ilave edin bir iki çevirin. Soya sosunu ve tuzunu ekleyin 5 dakika kadar pişirdikten sonra üzerine bol rendelenmiş kaşar peyniri serpin, ocaktan alın.
Afiyet olsun...
Mısır Unlu Fırında Kabak Mücveri
Çok güzel olmuştu gerçekten. Hem besleyici hem de yağsız sağlıklı . Denemenizi tavsiye ederim.
Fotoğraf cep telefonu fotoğrafı olduğu için bozuk çıkmuş ama görüntüsü de gerçekten güzeldi.
Malzemeler
- 1 kilo kabak
- 4 yumurta
- 1 su bardağı sıvı yağ
- 1 su bardağı un
- 2 su bardağı mısır unu
- 1 aida çay bardağı irmik
- yarım demet dereotu
- nane, tuz, pul biber
- 2 adet kabartma tozu
Yapılışı:
Kabakları kabuklarını soymadan rendeliyoruz. Dereotunu ince ince doğrayıp, diğer tüm malzemeleri de katıp kıvamı yoğun olmayan bir kek hamuru elde ediyoruz. Fırın kabına döküp 170 derece üstü kızarana kadar pişiriyoruz.
18 Haziran 2012 Pazartesi
Domatesli Tel Şehriye Çorbası
Canım canım blogcanlarım,
Bebeğim ve benim için söylediğiniz,hissettiğiniz o sıcacık samimi duygularınız için sonsuz teşekkür ederim size. İyi ki varsınız...
Ben de o sıcacık duygularınıza karşılık ,sıcacık bir çorbayla geri dönüş yapayım dedim:))) Sıcak ortamları hep sevmişimdir:)))
Herkese mutlu mutlu haftalar dilerim,öperim öperim, sarılırım:)
veee buyurun çorba tarifimize,
DOMATESLİ TEL ŞEHRİYE ÇORBASI
Malzemeler:
4 Adet Domates
2 yemek kaşığı ayçiçek yağı
1 tatlı kaşığı acı biber salçası
2 Diş sarımsak
3 yemek kaşığı tel şehriye
½ çay kaşığı kuru fesleğen
1 tutam karabiber, tuz
5 bardak kadar su
Yapılışı:
Kabuğu soyulmuş domatesleri ve sarımsağı TENCEREMİZE rendeleyelim.
Ayçiçek yağını ve salçayı ilave edip hafifçe kavuralım.
Tel şehriyeyi, bir çimdik karabiberi,tuzu ,fesleğeni ve suyu da TENCEREMİZE ilave edip şehriyeler yumuşayıncaya dek pişirelim.
AFİYET OLSUN
Beşamel Soslu Püreli Pilav
Yıllık izne ayrılmadan evvel bloğumda 3 tarifide yayınlayacağım umarım...Katılanlara bol şanslar..
Pilav İçin;
1,5 su bardağı baldo pirinç
1 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı sıvıyağ
3 su bardağı tavuk suyu
1 maggi tavuk tablet bulyon
1 çay bardağı haşlanmış bezelye
1 adet haşlanmış kalçalı tavuk but
1 çay kaşığı tuz
1 kesme şeker+1 tatlı kaşığı limon suyu
1,5 su bardağı baldo pirinç
1 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı sıvıyağ
3 su bardağı tavuk suyu
1 maggi tavuk tablet bulyon
1 çay bardağı haşlanmış bezelye
1 adet haşlanmış kalçalı tavuk but
1 çay kaşığı tuz
1 kesme şeker+1 tatlı kaşığı limon suyu
Beşamel Sos İçin;
1,5 su bardağı süt
1 tatlı kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı un
Bir fiske tuz ve karabiber
Bir fiske muskat cevizi rendesi
50 gram rendelenmiş kaşar peyniri
Patates Püresi İçin;
4 adet patates
2 su bardağı süt
1 tatlı kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı tuz
1 kase rendelenmiş kaşar peyniri
Pirinçleri yarım saat tuzlu ve ılık suda bekletip yıkayıp süzün. Pilav tenceresine yağları ,pirinci, tuz şeker ve limon suyunu alıp pirinçler şeffaflaşana kadar çok karıştırmadan kavurun.
Ilık tavuk suyunda maggi tablet bulyonu eritip pirinçlere tavuk suyunu ilave edin. Kapağını kapatıp kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin. Pişen pilavın içine bezelye ve didiklenmiş tavuk etlerini ilave edip 10 dakika demlenmeye bırakın.
Patates püresi için; Patatesleri minik küpler halinde doğrayıp tereyağı ve süt ile çelik bir tencerede yumuşayana kadar haşlayalım. Haşlama sırasında arada bir karıştırıp dibinin tutmasını önleyelim. Haşlanan patateslere biraz kaşar peyniri rendesi ve tuz ilave edip ezici veya blender yardımı ile püre haline getirelim.
Beşamel sos için; unu tereyağda pembeleşene kadar kavuralım. Sütü yavaş yavaş ve iyice karıştırarak kavrulan una ekleyelim. Koyu muhallebi kıvamını alan karışıma tuz ve muskat rendesi ve 50 gram kaşar peyniri rendesi ekleyip altını kapatalım.
Derince bir karıştırma kabında beşamel sos ile pilavımızı karıştıralım. Yağladığımız fırın kabının altına pilavımızı yayalım. Üzerine patates püremizi yayıp kalan kaşar peyniri rendesini serpiştirelim.
180 dereceli ön ısılı fırında yaklaşık 15-20 dakika pişirip, düzgün dilimlenmesi için servise sunmadan 10 dakika dinlendirelim.
Afiyet Olsun.
17 Haziran 2012 Pazar
Erişte Salatası
Erişte Salatası
Malzemeler;
Yarım paket erişte
3 adet çengelköy salatalık
3 dal taze nane
5 dal dere otu
2 diş sarımsak
Yarım kg yoğurt
Yapılışı;
Eriştelerin 1/3 ' ini tavada kavurarak esmerleştirin. Kalan eriştelerle birlikte makarna gibi haşlayarak hazırlayın ve soğumaya bırakın. Dere otu ve taze naneyi doğrayın, salatalıkları kabuklarıyla birlikte rendeleyin. Yoğurdu sarımsakla hazırlayın
Erişte Salatası
Erişte Salatası
Malzemeler;
Yarım paket erişte
3 adet çengelköy salatalık
3 dal taze nane
5 dal dere otu
2 diş sarımsak
Yarım kg yoğurt
Yapılışı;
Eriştelerin 1/3 ' ini tavada kavurarak esmerleştirin. Kalan eriştelerle birlikte makarna gibi haşlayarak hazırlayın ve soğumaya bırakın. Dere otu ve taze naneyi doğrayın, salatalıkları kabuklarıyla birlikte rendeleyin. Yoğurdu sarımsakla hazırlayın
Gül Şerbeti ve Biraz Mola
Bir süre buralarda olmayacağım Dostlarım. Biraz mola vermenin vakti geldi. Annemlere gideceğim henüz dallarda kirazlar varken. Biraz çalışıp, biraz gezeceğim. Kısa bir süre olacak bu ayrılık tahminim 15 gün kadar. Sizi bu nefis gül şerbeti ile başbaşa bırakacağım bir süre. Gül kokulu günler dileklerimle. Hoşçakalın...
Osmanlı saraylarında, bir yemekten diğer yemeğe geçişte, damak tadını hazırlamak ve mideyi rahatlatmak için kullanılırmış gül şerbeti. Hep yapmak istemiştim, kısmet bugüne oldu. Bu şerbeti yapmak için, kırmızı renkli ve kokulu gül yapraklarını kullanmanızı öneririm. Rengi kadar kokusu da şahane. Değişik bir o kadar da güzel.
Şerbet iki aşamalı olarak yapılıyor. Öncelikle, şerbeti hazırlamak için kullanılan şurup hazırlanıyor. Bu şurubu, limon, su ve şekerle çoğaltarak kullanabiliyorsunuz. Fakat yine de buzdolabında uzun süre bekletmemenizi öneririm.
Gül Şurubu İçin Malzemeler:
- 170 gram kırmızı kokulu gül yaprakları
- 1 su bardağı toz şeker
- 1 çay bardağı gül şurubu
- 2 limon suyu
- damak tadına göre toz şeker
- yeteri kadar soğuk su
Yapılışı:
- Şurubu yapmakla işe başlıyoruz. Gül yaprakları yıkanır ve derince bir kaseye alınır. Üzerine 1 su bardağı toz şeker katılır ve yoğurulur. (Bu esnada elinize eldiven takmanınız öneririm, çünkü parmaklarınız mor bir renk alabilir.) 15-20 dakika, şeker eriyip, gül yapraklarının kokusu ve rengi çıkana kadar yoğurulur. Daha sonra kasenin ağzı streç filmle kaplanıp buzdolabına kaldırılır. (Ben bu şekilde buzdolabında 1 gece beklettim)
- Buzdolabından çıkarılan şurup, temiz bir tülbente alınır ve süzdürülür. Böylece şurubumuz hazırlanmış olur. Bu şuruba istediğimiz oranda şeker, limon suyu ve soğuk su ekleyebiliriz.
- Şerbeti hazırlamak için, öncelikle limonu sıkarız. Limonun suyunu tülbentten geçiririz. Bu suya, 1 çay bardağı şeker ekleriz, biraz su ilavesi ile şeker eriyene kadar karıştırırız. Tadına bakarak, soğuk su ilavemizi tamamlarız. (damak tadınıza göre ayarlamakta yarar var)
- Limonata hazırlanınca, içine azar azar gül şerbetini bir yandan karıştırarak ekleriz. Aromasına yine kendi damak tadımıza göre karar verip, servis edebilirsiniz.
16 Haziran 2012 Cumartesi
evde kıymalı pide malzemesinin hazırlanışı
Özel günlerde, kalabalık yemekli misafir geldiğinde yaptırması aklımıza gelen ve hemen, hemen herkesin sevdiği pide....Pide içini hazırlarken kullandığım malzemeler bunlar. Miktarlarını arzunuza göre azaltıp, artırabilirsiniz. İçini hazırlayıp her mahallede bulunan pidecilere arzu ettiğiniz biçimde,
- sayısı şu kadar olsun veya çıktığı kadar yapın diyebilirsiniz...
Malzemeler:
- Yarım kg kıyma,
- 3-4 adet domates,
- 2-3 adet kuru soğan,
- Yarım çay bardağı sıvı yağı,
- Yarım yemek kaşığı biber salçası,
- 4-5 diş sarımsak,
- Yeşil sivri biber,
- Maydanoz,
- Tuz, karabiber,
Yapılışı:
- Kıymayı koyduğunuz kabın içine ince, ince doğranmış, soğanı, domatesi, biberi ve sarımsağı ve bütün malzemeyi ekleyin iyice yoğurun.
Afiyet olsun....
15 Haziran 2012 Cuma
Patatesli Poğaça
Ablamdan öğrendiğim bu tarif çok pratik. Geçenlerde onun günü için yapmıştık beraber. Böylece yeni bir patatesli tarifim olmuş oldu. Bu poğaçalar, küçük ve çok güzel. Hem tadı güzel hem de şekli. Denemeniz dileğiyle.
Malzemeler:
- 1 su bardağı ılık süt
- 1 su bardağı ılık su
- 1/2 su bardağı sıvıyağ
- 1 yaşmaya
- Aldığı kadar elenmiş un
- 1 yumurta (sarısı üzerine, beyazı içine)
- 2 tatlı kaşığı tuz
- 2 tatlı kaşığı şeker
- İç harcı için;
- 4 haşlanmış patates
- 1 orta boy kuru soğan
- pul biber, tuz.
Yapılışı:
- Patatesleri rendeliyoruz ve kuru soğanı küp küp doğrayıp, hafifçe sıvıyağda kavuruyoruz. Patatesleri ekleyip, bir iki çeviriyoruz. Sonra üzerine tuz ve biber ekleyip, ılımaya bırakıyoruz.
- Hamur yoğurma işlemine başlıyoruz. Öncelikle, su, süt bir kaba alıp, içine şeker ve maya ekliyoruz. Mayamızı eritiyoruz. Sonra tuz, yumurta beyazını ve sıvıyağ ekleyip azar azar un eleyerek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğuruyoruz.
- Hamuru 30 dakika mayalanması için bekletiyoruz.
- Hamurdan ceviz büyüklüğünde bezeler koparıp, yuvarlıyoruz, sonra bu yuvarladığımız hamurları açıp, içine biraz sıvıyağ sürüyoruz ve patatesli iç harcınnı her yerine azar azar yayıyoruz. Bir ucundan başlayıp sarmaya başlıyoruz. Ay şekli verip, yağlı tepsiye alıyoruz. Tepside 15 dakika kadar bekletip, üzerine yumurta sarısı sürüyoruz. 180 derecede üzeri kızarıncaya kadar pişiriyoruz. Afiyet Olsun...
Sandal Börek
![]() |
Sandal Börek |
- 1 kilo yufka
- 50 gr tereyağ
- 1 çay bardağı sıvıyağ
- 1 çay bardağı su
- Tuz
- 2 patlıcan
- 2 soğan
- 2 domates
- 1 sivri biber
- Yarım çay bardağı sıvıyağ
- Tuz
- Pulbiber
- Karabiber
- Üstüne rende kaşar
Hazırlanışı
Yufkayı serip yağ,su,tuz karışımını sürelim.Dörde böldüğümüz yufkayı geniş uçlarından rulo yaparak uç kısmına gelmeden elips şeklinde iki ucu birleştirip uç kısmını üstüne gelecek şekilde kapatalım.Yuvarlak sandal şeklindeki böreklerin içine bir parça yufka koyalım.Patlıcan,domates,soğan,biber ve baharatlarla yağda kavurduğumuz iç harcını ortasına koyalım.kenarlarına yumurta sarısı ve susam serpelim.Yufkaları yağlanmış tepsiye dizip fırına koyalım. Pişmesine yakın üzerlerine rendelenmiş kaşar serpip tekrar fırına verelim.Kaşar eriyince sandal börekler servise hazırdır.
sariyumurta.blogspot.com
Mısır Gevrekli Kurabiye
![]() |
Mısır Gevrekli Kurabiye |
Malzemeler
Hamuru İçin
- 125 gr. tereyağı (oda sıcaklığında)
- 2 yumurta
- 1 su bardağı şeker
- 1 paket vanilya
- Yarım kilo mısır nişastası
Çikolatalı Sos İçin
- 250 gr. kakaolu fındık kreması
- 1 çay bardağı sıvıyağ
Hazırlanışı
- Hamur malzemelerini karıştırarak yoğurun. Ceviz büyüklüğünde parçalar alıp dilediğiniz gibi şekil verin. Yağlı kağıt serili tepsiye dizerek 180 dereceye ısıtılmış sıcak fırında üzeri hafif çatlayana kadar pişirin. (Kurabiyelerin üzerleri kızarmamalı, beyaz olmalı.)
- Pişen kurabiyeleri fırından alarak soğumaya bırakın.
- Fındık kreması ile sıvıyağı benmari usulü eritin. Mısır gevreğini robotta çekin. Soğuyan kurabiyeleri önce çikolatalı sosa batırın daha sonra mısır gevreğine bulayarak soğumaya bırakın.
tarifkolik.com
14 Haziran 2012 Perşembe
Yıldız Kurabiye
![]() |
Yıldız Kurabiye |
Malzemeler
- 125 gr margarin (yumuşak)
- 1 çay bardağı sıvıyağ
- 1 yumurta
- 1 çay kaşığı mahlepli kabartma tozu
- 2 çay kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı şeker
- un
Süslemek için:
- Çörekotu
- Susam
- Haşhaş tanesi
- Kırmızı pulbiber
Hazırlanışı
Tüm malzemelerle kulak memesi yumuşaklığında hamur elde edelim. Hamuru merdane yardımıyla unlayarak açalım. Elimizdeki kalıpla şekiller çıkaralım.
Resimde görüldüğü gibi süsleyip yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine dizelim.
170 derecede hafif kızarana kadar pişirelim.
sariyumurta.blogspot.com
Etli Pilav
Merhabalar Sevgili Dostlarım. Cumanın bereketi üzerinize olsun. Bugün etli pilav paylaşacağım sizlerle. Herkes yapıyordur muhakkak. Baktım pilavlar kategorim az, ben de bu pilavı paylaşayım istedim. Denemeniz dileğiyle...
Etli Pilav İçin Malzemeler:
- 400-500 gram kuşbaşı dana eti (yumuşak yerinden)
- 1,5 su bardağı pirinç
- 3 su bardağı sıcak su
- 2 kaşık tel şehriye
- tuz.
Yapılışı:
- Öncelikle işe etleri pişirmekle başlıyoruz. Etleri bir teflon yada döküm tencereye alıp, çok az sıvıyağ ekleyerek, ağzı kapalı olarak kavurmaya başlıyoruz. Etler suyunu salınca, kısık ateşe alıyoruz ocağı(gerekirse su ekleyebilirsiniz)
- Pirinci ılık suda yıkayıp, ıslatıyoruz.
- Etler uzunca bir süre bu şekilde pişiyor.Tuzunu ekliyoruz. Suyu bittikçe bir çay bardağı kadar su ekliyoruz bir daha suyunu çekmesini sağlıyoruz.
- Etler istediğimizi yumuşaklığa gelince altını kapatıyoruz.
- Pilav tenceresine, sıvıyağ koyup, tel şehriyeleri katıyoruz. Hafif pembeleşene kadar kavuruyoruz, yıkadığımız pirinçlerimizi ekliyoruz. Birlikte kavurmaya devam ediyoruz. Pirinçler önce topaklaşacak, sonra tek tek ayrılacak, böyle olunca ılık suyu ekliyoruz. Ağzını kapatıp, suyunu çekene kadar pişiriyoruz.
- Pilavı biraz dinlendiriyoruz. Kelepçeli kalıbın en küçüğünü alıp, altını hafifçe sıvıyağla yağlayıp, etleri diziyoruz. Üstüne pilavı ekliyoruz ve biraz bastırıyoruz. 1-2 dakika bekletip, kalıptan çıkarıyoruz. Afiyet Olsun...