31 Temmuz 2012 Salı

Hünkar Beğendi Ramazan Özel 13. Gün






Hünkar Beğendi

Malzemeler;
250 gr kuşbaşı et
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 küçük soğan
1 adet sivri biber
1 yemek kaşığı salça
4 adet patlıcan

1 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı un
1 su bardağı süt
Tuz, karabiber

Yapılışı;
Patlıcanları fırında közleyin. Közlerken patlamaması için bıçakla üzerlerine bir kaç kesik atın.
Soğanı, biberi sıvıyağda kavurun. Eti ekleyip suyunu salıp çekene kadar

Hünkar Beğendi Ramazan Özel 13. Gün






Hünkar Beğendi

Malzemeler;
250 gr kuşbaşı et
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 küçük soğan
1 adet sivri biber
1 yemek kaşığı salça
4 adet patlıcan

1 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı un
1 su bardağı süt
Tuz, karabiber

Yapılışı;
Patlıcanları fırında közleyin. Közlerken patlamaması için bıçakla üzerlerine bir kaç kesik atın.
Soğanı, biberi sıvıyağda kavurun. Eti ekleyip suyunu salıp çekene kadar

Bir Değişik Kayısı Reçeli


                          Kayısı reçelinin tarifi arkadaşım Hicran'a ait. Yapım aşaması farklı geldiği için denemeye değer buldum. Denediğime de değdi doğrusu. Beklediğimden de güzel, kıvamlı ve bol kayısı aroması hissedilen reçelim oldu.
                         Kayısılar da özenle seçildi. Buralara yakın bir köyden sabahın serinliğinde toplayıp getirmiş bir amcadan aldım. Kayısıların yeşile yakın olanlarını, sert olanlarını istedim ondan. Kayısılar tam da istediğim gibiydi. Üzeri çilli, fazla düzgün şekli olmayan, çok albelini olmayan bu kayısı çeşidini aroması kuvvetli olduğu için tercih ediyorum. Kayısıları sert olanlarını seçmemdeki sebep ise bir gün boyunca balkonda güneşletecek olmamdı.
                          Yapım aşamasını kısaca özetleyecek olursak, kayısılar yıkanıp ayıklandıktan sonra, temiz bir bez üzerinde balkonda bir gün boyunca güneşletiliyor. Reçelin farkı da buradan geliyor. Ben şahsen çok beğendim, sizin de benim gibi tereddütleriniz varsa, verdiğim ölçülere ve kayısının özelliklerine dikkat ederek muhteşem bir kayısı reçeline sahip olabilirsiniz. Tabi ev ahalisine de bütün kış boyunca bu muhteşem lezzetten nasiplenmek kalır.
                           Malzemeleri vermeden önce, şunu söylemeliyim ki; kayısılar yıkanıp ayıklanacak ve bir gün boyunca güneşlenecek, daha sonra bu kayısılar tartılıp şeker ve su miktarı belirlenecek. Reçelin olmazsa olmaz aşaması tam olarak buradan kaynaklanıyor.Bu bilgiyi de verdikten sonra geçelim reçelimizin malzeme aşamasına:

Malzemeler:
  • 3 kg, ayıklanıp güneşte bekletilmiş kayısı
  • 3 kg şeker
  • 3 kg su
  • 1/2 limon suyu
Yapılışı:
  1. Kayısılar önce yıkanıp, sonra ikiye ayrılacak. Balkonda yada uygun bir yerde, bir gün boyunca güneşte tutulacak.
  2. Güneşlettiğimiz kayısıların miktarını tartıyoruz. Benim kayısılarım 7 kg falandı. Bu şekilde 3 kg geldi. Kayısılar 3 kg geldiğine göre şekerimizi de 3 kg yapıyoruz.
  3. Reçel yapmaya öncelikle, şerbeti kaynatmakla işe başlıyoruz. 3 kg suya, 3 kg şeker katarak, genişçe bir tencereye ( benim miktarım çok olduğu için iki tencere kullandım), bu ölçülerde şerbet kaynatıyoruz. Şerbeti kaynatırken, dikkat edin fazla koyulaşmadan alın. Çünkü daha kayısılarla da kaynayacak. Şerbetin kıvamı için, kaşığı şerbete daldırdığınızda, akan damlaların son damlası diğer damlarara göre biraz daha geç damlarsa kıvamı olmuş demektir.
  4. Şerbete kayısıları ekleyerek devam ediyoruz. Bir iki taşım kaynayınca, kendimiz kayısıların aldığı renkten ve yumuşamasından dolayı olup olmadığına karar veriyoruz.
  5. 1/2 limon suyunu sıkıp biraz daha kaynatıp, altını kapatıyoruz. İster sıcak kavanozlara doldurun, ister soğuyunca buzdolabına kaldırın, gerisi size kalmış. Afiyet Olsun...

Maraş usulu patlıcan sörme tarifi

MALZEMELER:

2,3 tane patlıcan,
2,3 tane domates,
... 3,4 tane sivri biber,
1,2 tane kırmızıbiber,
2,3 diş sarımsak,
1 çorba kaşığı isot,
Tuz,
Zeytinyağı.

HAZIRLANIŞI:

Patlıcanları, domates ve biberleri közleyip kabuklarını soyalım. Doğrama tahtasına alıp ince ince doğrayalım. Bir çukur kaseye alıp içine tuzunu, yağını, ezilmiş sarımsağını ve isotunu koyup karıştıralım ve servis yapalım…

tavuklu domates çorbası tarifi

Malzemeler:
Yarım tavuk göğsü
5 su bardağı su
3 çorba kaşığı un
3 çorba kaşığı tereyağı
1 çay bardağı krema
3-4 adet domates
3 çorba kaşığı domates salçası
Tuz, karabiberÜzeri için:
4-5 dilim tost ekmeği
3 çorba kaşığı sıvıyağ
2 çorba kaşığı rendelenmişkaşar peyniri
YAPILIŞI:
TAVUK göğsünü suda haşlayarak soğutun. Etleri didikleyerek tabağa alın. Çorba tenceresine un ve
tereyağını alarak un sararana dek kavurun. Üzerine tavuğu, haşladığınız suyu ilave edin. Daha sonra kremayı ekleyin. Domateslerin çekirdeklerini çıkartarak blenderden geçirin. Domatesi tavaya alarak salçayı ilave edin. Domateskokusu gidene dek pişirin. Daha sonra çorbaya yavaş yavaş karıştırarak ekleyin. Kaynadıktan sonra tuz ve karabiberi ilave edin. Tost ekmeklerinin üzerine sıvıyağı sürdükten sonra karabiberserpin. Küp şeklinde keserek fırın tepsisine yerleştirin. Pembeleşene dek pişirin. Çorbayı servis kasesine alın. Üzerine tavuk etlerini, kızarmış ekmekleri ve kaşar peynirini serperek
servis yapın.

K.maraş usulu patlıcan kebabı tarifi

Kahramanmaraşta en çok yenilen kebaplardan patlıcan kebabı tarifi
MALZEMELER:
3 patlıcan
... 300 gr yağsız dana kıyma
1 soğan
2 domates
3-4 sivribiber
3-4 diş sarımsak
5-6 dal maydanoz
1 yemek kaşığı salça
3-4 yemek kaşığı sıvıyağ
tuz, karabiber, fesleğen, kekik

HAZIRLANIŞI:
1.Patlıcanları alacalı soyup iki parmak kalınlığında yuvarlak dilimler halinde kesin.
2.Domatesleri dilimleyin, biberleri 3-4 parçaya bölün.
3.Kıyma, rendelenmiş soğan, ezilmiş sarımsak, tuz ve karabiberi karıştırıp yoğurun.
4.Köfte harcından patlıcan dilimleri büyüklüğünde yassı köfteler hazırlayın.
5.Ufak bir fırın tepsisine 1 patlıcan, 1 köfte, 1 dilim domates ve 1 parça biber olacak şekilde yanyana dizin.
6.Yarım su bardağı suda salçayı eritip, sıvıyağ ile birlikte ilave edin.
7.Üzerine tuz, karabiber, fesleğen ve biraz kekik serpip, alüminyum folyoyla üzerini kapatın.Ve fırına salın..

Kul için bol bol aş - Gulaş - Goulash




Gulaş, tas kebabını andırsa da aslında Macaristan’da bir çorba türü. Ve yediğimi Gulaş gerçekten çok lezzetliydi. Acılı ama harika.
Gulaş'ı et, kök sebze, kırmızı biber ve acı yeşil biberle hazırlanıyor. Hikayesi ise Türklere ve Macarlara göre farklı. Türkler’e göre Osmanlı seferdeyken büyük bir grup önden gider ve arkadan gelecek askere yiyebilecekleri sıcak yemek yaparmış. Tabii hangi topraktaysalar o bölgede buldukları malzemeden ve yanlarında getirmiş oldukları hayvandan yararlanarak. Macaristan’a geldiklerinde ise buradaki sebzeleri kullanmışlar.  Osmanlı’da asker padişahın kulu olduğundan bu yemeğe de kulun aşı (halk diliyle gulun aşı) denirmiş yani gulaş. Macarlar’a göre ise hikaye tamamen farklı:) ‘Guly’ Macarca ‘sığır çobanı’ demek. Gulyaş ise sığır çobanının yaptığı bir Macar yemeği. Dana etinden yapılan ve içinde yapıldığı bölgeye göre değişen sebze ve bazen küçük hamur parçacıklarının (csipetke) olduğu yerel bir yemek. Valla hangisi doğru bilemiyorum ama yemek çok güzel :))

Gulaş'ın orjinal tarifi aşağıdaki gibi . bizim yediğimizde csipetke yoktu.


Malzemeler:
  • 400 gr sığır eti(bacak kısmından)
  • 2-3 kaşık yağ
  • 1 orta boy soğan
  • 1 diş sarımsak
  • 2 domates
  • 2 adet kırmızı etli biber
  • 600 gr. patates (4-5 adet)
  • 2 adet havuç
  • 1,5 litre kemik yada et suyu
  • 1 demet kereviz (yeşil yaprağı)
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
  • 2 tatlı kaşığı tuz
  • 1/2 çay bardağı ev yapımı küçük kesilmiş makarna (ben kuskus kullandım)
  • Taze Kimyon tohumu (bir buçuk çay kaşığı kadar kimyon tozu kullandım)
Yapılışı:


1) Öncelikle sığır etinin sinirlerini ayıklayıp yıkayın. Kuşbaşı şeklinde doğrayın. Yağı tencerede eritip doğranmış soğanları katın ve pembeleştirin. Sarımsağı ezerek ilave edin, kimyonu ve kırmızı toz biberi ekleyip bir kere karıştırın ve etleri ilave edin. Arada karıştırarak etler renk değiştirene kadar pişirin ve sıcak et suyundan bir iki bardak kadar katın yaklaşık 30 dakika pişmeye bırakın. Bu arada patatesleri soyup küp şeklinde doğrayın, kereviz saplarını ayıklayıp yıkayın ve irice doğrayın. Kırmızıbiberleri halka şeklinde dilimleyin, domatesleri soyup doğrayın.

2) Etler yumuşayınca doğradığınız tüm malzemeyi ve kalan et suyunu da katarak tuzunu ekleyin. 15 dakika kadar pişirin. Patatesleri kontrol ederek piştikten sonra makarnayı ekleyin ve beş altı dakika daha pişirerek ocağı kapatıp yemeği on dakika dinlendirin. Servis yaparken kereviz saplarını atın.

Sucuklu Peynirli Börek

Sucuklu Peynirli Börek
Sucuklu Peynirli Börek

Malzemeler :


  • 4 yufka
  • 200 gr.sucuk
  • 2 soğan
  • 2 domates
  • tuz,karabiber
  • kekik
  • mısırözü yağı

Sosu için:

  • 2 su b.süt
  • 1 çay b.sıvıyağ
  • 2 yumurta

Üzeri için:

  • Kaşar peyniri

Hazırlanışı :

Soğanları sıvıyağda kavurun. Bir süre sonra üzerine doğranmış sucukları da ekleyin. Bİraz kavrulunca domates ve maydanozu da ekleyin. Sucuğun tuzunu da hesap ederek tuzunıu ve baharatını ayarlayın.

Sosu için karıştırma kabına yumurta, süt ve sıvıyağını alarak çrpın.

Tepsiyi yağladıktan sonra bir yufkayı tepsinin tabanına yayın. Üzerine 2 yufkayı parçalayarak yayın. Üzerine iç harcı yayın. Kalan bir yufkayı da üzerine yayın. Daha sonra sosun içine akabilmesi için böreği dilimleyin.Böreğin üstüne kaşar peyniri rendesi koyarak 5 dakika kadar dinlendirin. 180 derecede pişirin.

Kış Hazırlıkları

Taze Fasülyenin Kurutulması

Kış hazırlıklarına yavaş yavaş başlamak gerekiyor artık.
Biz bu sene geç bile kaldık ;)
En büyük yardımcım yine görev başında...

Fasülyleri babam Burdur'dan  aldırmış. Gerçekten çok lezzetli bir fasülyeymiş.
Birazını diplelik, birazını kavurmalık doğradık.
Bir gün (hatta bir öğleden sonra/yarım gün) güneşte kaldı sonra gölgeye aldık ki rengini kaybetmesin.
Kışın pişirdiğimizde de yeşil olsun. Aralıklarla fasülyeleri ters düz etmekte fayda var. Şöyle elinizle karıştırsanız yeter. Havanın nemi, sıcaklığı, esinti vb. kurutma için önemli.
Benimkiler 3 gün de kurudu. Şimdi geniş bir tepsiye koydum.
Ara ara şöyle bir karıştırıyoum. 3-5 günde öyle kalsın ki iyice kurusun.

Diplelik doğranan fasülyelerimiz...
Fotoğraf biraz bulanık  olmuş ;)

Bu da kavurmalık, yemeklik doğrananlar...
Verev doğruyoruz fasülyeleri ;)

 
İşte kurutulmuş taze fasülyelerimiz...


Verev doğradığımız kavurmalık kurutulmuş fasülyeden de diple yapabilirsiniz.




Kışın afiyetle yenecek bunlar...
Buyrun beraber olsun ;)

Bademli Brownie


Malzemeler


  • 4 adet yumurta,
  • 200gr margarin,
  • 2 bardak şeker,
  • 1 bardak un,
  • 100gr bitter çikolata,
  • 1 bardak badem,
  • 1 tatlı kaşığı kabartma tozu,
  • krema



Tarifi
Bademleri az haşlayıp kabuklarını soyun. Çikolatayı rendeleyin. Bir kap içinde margarin ve şekeri yoğurun; yumurta, un, kabartma tozu, çikolata ve bademleri ekleyerek yoğurmaya devam edin. Yağlanmış kek kalıbına karışımı aktarın. 160 derecede yarım saat pişirin. Ilındığı zaman üzerine krema bulayın.

Közlenmiş Patlıcandan Karnıyarık Yemeği


                    Bu karnıyarığı yapmak için bostan patlıcan kullanmalısınız ve mutlaka ocağın üzerinde közleyin derim (Tabi daha iyisi odun ateşiniz yoksa). Fırında közlenmiş sebzeleri sevmiyorum, çünkü o is kokusu sinmiyor sebzelere. Durum böyle olunca da közlenmiş tadı alamıyorum. Ama olur ya siz eğer bu isli kokuyu sevmiyorsanız, o zaman fırında közlediğiniz patlıcanla da yapabilirsiniz.
                   Karnıyarığı çok seven bir toplum olarak, hepimiz yağının fazlalığından dolayı şöyle bir çekinerek yiyoruz malesef. Fakat böyle közlendiğinde (tamam itiraf ediyorum kızarmış tadı tam olarak vermiyor) bir bakıma diyet olabiliyor. Tamam tamam tam diyet değilse de en azından daha hafif. Denemeniz dileğiyle...


Malzemeler:

  • 2 adet bostan patlıcan
  • 100 gram kıyma
  • 1 orta boy soğan
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı toz kırmızı biber
  • 1 yemek kaşığı biber ve domates salçası karışımı
  • İsteğe göre yeşil biber ve maydanoz


Yapılışı:
  1. Patlıcanları yıkadıktan ve kuruladıktan sonra, üzerine birkaç küçük delik açıp, ocağa ateşin üzerine koyuyoruz.
  2. Diğer tarafını da közleyip, (dikkat edin fazla yumuşamasın) soğumaya bırakıyoruz.
  3. Soğanları ince doğrayıp, biraz sıvıyağda kısık ateşte kavuruyoruz. Soğanlar yumuşayınca üzerine kıymayı koyup bir iki döndürüp kapatıyoruz. Üzerine tuz, baharatlar ekleyip, iyice karıştırıyoruz.
  4. Patlıcanların kabuklarını soyup, ortalarından incecik uzunlamasına kesiyoruz. Elimize aldığımız biraz tuzla kenarlarını ve içini hafifçe ovuyoruz.  İçine hazırladığımız harçtan koyuyoruz.
  5. Patlıcanları bir küçük teflon yada döküm tencereye koyuyoruz. Salçaları 2 bardak su ekliyoruz. Tuz ve yağını ekledikten sonra, bu karışımı tencerenin kenarından yemeğe ekliyoruz.  Kısık ateşte pişiriyoruz, zaten patlıcanlar ve iç harcı pişmişti. Yanında isterseniz pilav, isterseniz yoğurt yada cacık ile iyi gidiyor. Afiyet Olsun...

30 Temmuz 2012 Pazartesi

Maden Deresi

Sabah sabah bütün şirinlikleri üzerinde bunların...


Kuzey'in kahvaltısı...

Akçakoca kaçamağımız sırasında Karasu'da bulunan Bayram Ağabeyimizi ziyaret etme şansı bulduk.
Onlarla birlikte Karasu ile Kocaali arasında bulunan Maden Deresi'ne pikniğe gittik.

Sizi fotoğraflarla başbaşa bırakıyorum.
Melenağzı

Bu güzel kız Bayram Ağabeyin torunu.

Biz çok sevdik bu ablayı ;)

Tüplü Mangal
Ben de ilk gördüğümde biraz rahatsız oldum ama sonra güvenliği konusunda ikna ettiler.
İçinde kömür yerine taşlar var. İlginç bir tasarım ;)
Yemek hazırlanıncaya kadar hamak keyfi...








Çocuklar atı görünce o kadar mutlu oldular ki anlatamam.
Bu heyecanın tarifi yok.
Herkese anlattılar.
Adı "Kocatepe", o bir yarış atı.

Dönüş, melenağzı'nda güneşin batışı...


Kuzey-Ada ve Karadeniz

Geçen sene çocuklar tatilde bizi çok yormuşlardı.
Denize girmek istemiyorlardı. Bu senede denizden çıkaramadık.
Çok keyiflilerdi.

Benim cimcimem...

Şımarık ;)

Küçük Hanımefendi...

Batmayan mayomuz ;)


Büyükbabalarıyla oynarken...
Büyükbabalarından kaçarken...

Büyükbabalarına yakalandıkları an...

Denizin tadını çıkardılar.

Taşlar toplanıyor, inşaata başlıyoruz...

Kumla oynamak çok ciddi bir iş...