31 Ekim 2012 Çarşamba

Yiyeceklerin saklanmasındaki püf noktalar

Yiyeceklerin saklanma koşulları sağlığınızı doğrudan etkiliyor. Kış yiyeceklerinin hazırlanması ve korunması konusunda bazı noktalara büyük özen göstermek gerekiyor.

Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Gıda Güvenliği Daire Başkanlığı uzmanları tarhananın güneş altında kurutulması başta B2 vitamini (riboflavin) olmak üzere bir çok besin öğesinin kaybına neden olur. Bu nedenle tarhananın güneş altında değil gölgede veya üzerinde ince bir örtü ile kurutulması gerekmektedir diyor.

Reçel yaparken
Reçel yapılacak meyvelerin ezik ve çürük olmaması, uygun miktarda şeker kullanılması, saklanırken köpürme ve kristalleşmenin olmaması gerekiyor. Turşu yapımında ve sonrasında salamuranın yüzeyinde zar oluşmaması için hava ile temasını en az düzeyde tutan temiz kaplar kullanılmalı ve yiyecekler hazırlanırken çok iyi yıkanmalı. Besinler cam kaplarda saklanmalı.

Sebzeleri dondururken
Dondurulacak sebze ve meyveler, mevsimine göre seçilmeli, kaliteli olmalı, temiz soğuk suyla iyice yıkanmalı, aynı boyutta olanlar seçilmeli ve kullanılacak malzemeler temiz olmalı. Bu arada sebzeler dondurulmadan önce kaynar suda 3-4 dakika haşlamalı ve soğutulduktan sonra bekletmeden bir seferde tüketilecek miktarlarda paketlenip dondurulmalı. Besinler, dondurucudan çıkarıldıktan sonra oda sıcaklığında veya su içinde çözdürülmemeli, bu işlem sadece buzdolabının alt bölmelerinde yapılmalı.  

Biftek sarma (ıspanaklı)




Biftek sarma (ıspanaklı)
Malzemeler;

6 adet dana biftek(iyice dövülmüş),
1 adet kırmızı yağ biber,
1 adet orta boy soğan
200 gr ıspanak,
2 diş sarmısak,
6 ince dilim kaşar peyniri,
1 yemek kaşığı domates salçası,
1 tatlı kaşığı un,
1 su bardağı su,

Yapılışı

Dana bifteklerimizi iyice dövüp biraz dinlendirelim. Soğanımızı ve sarmısağımızı ince doğrayalım. Hafif kavuralım kırmızı yağbiberimizide ince doğrayıp soğanımızın üzerine ilave edelim. En son ıspanağımızı doğrayıp ekleyelim. biraz daha kavuralım. Bifteğimizi tek tek tezgahımızın üzerinde açalım. İçerisine ıspanaklı iç harcımızdan koyalım üstene bir dilim kaşar peyniri koyup bifteğimizi iyice saralım. Açılmaması için kürdanla tutturalım. Biftek sarmalarımızı sıvı yağda alt üst kızartalım. Kızaran sarmaları borcama alıp üzerine bir bardak suda erittiğimiz un ve salçayı gezdirip önceden ısıtılmış fırına verelim. Biftekler piştiğinde fırından çıkaralım. Servis tabaklarına alıp afiyetle yiyelim.

Biftek sarma (ıspanaklı)'nın şifası;
01. Kan yapıcıdır.
02. Vucud direncini artırır.
03. İdrar söktürücüdür.
04. Gözlere faydalıdır.
05. Anne sütünü artırır.

fırında çinekop balığı


Malzemeler;
  • Çinekop balığı,
  • Çiçek yağı,
  • Tereyağı,
  • Tuz, karabiber,
  • Defne yaprağı,
  • Limon,
  • Kuru soğan,
Yapılışı;
  1. Temizlenmiş, yıkanmış ve tuzlanmış balıkları hafif yağlanmış veya fırın kağıdı serilmiş tepsiye dizin,
  2. Karabiber ile sıvı yağı karıştırıp bir fırça ile balıkların üzerine sürün.
  3. Arzu ederseniz her balığın içine çok az tereyağı koyabilirsiniz, nohut büyüklüğünde ben koydum. Balıkların içine defne yapraklarını yerleştirin.
  4. En son olarak 1 limonu 1 kuru soğanı dilimleyip tepsiye yerleştirin.
  5. 180 derece ısıtılmış fırında balıkların büyüklüğüne göre 15-20 dk pişirin. Bol yeşillik ve salata ile sıcak, sıcak servis edin....
Süper bir lezzet, afiyet olsun...

BONİ BONLU KURABİYE

IMG_1456

Hep yapmak istediğim ama bir türlü cesaret edemediğim bir kurabiyeydi bonibonlu kurabiye. Oğluşumun yarın okulda paylaşım günü çocukların hoşuna gidebilecek bir kurabiye börek bir şey yapayım derken bu tarif aklıma geldi tüm cesaretimi toplayıp yaptım ve harika oldu. Harika olmasında ki bir artı sebepte oğluşumun elleri değdi beraber yaptık bu kurabiyeleri.
Çayın yanında da harika gider Bu tarifi de yine Gelibolu17'nin ev sahibliği yaptığı 77. Porselen Demlik Çay Saati Etkinliğine gönderiyorum.

İnternette bir çok tarif vardı bende kendimce bir tarif oluşturdum işte tarif;


MALZEMELER:

125 gr.tereyağ
1 adet yumurta
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı nişasta
1 çay bardağı hindistan cevizi
1 çay bardağı portakal veya mandalina suyu (isteğe bağlı)
2-3 yemek kaşığı kakao
1.5 su bardağı pudra şekeri
1 çay kaşığı tarçın
1 çay kaşığı kabartma tozu
1 paket vanilya
Aldığı kadar un

ÜZERİ İÇİN;
3-4 Kutu Boni bon

YAPILIŞI:

1- Tereyağını eritip soğutun ve tüm malzemeleri un hariç geniş bir karıştırma kabında karıştırın ve iyice bir birleriyle özleştirin.

2- Ardından unu yavaş yavaş ekleyip kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edin.

3- Hamurdan ceviz büyüklüğün de parçalar koparıp yassılaştırın ve üzerlerine bonibonları batırıp kağıt serili tepsiye dizin.

4- Önceden 180 derece önceden ısınmış fırında 10-15 dk. pişirin.

5- Soğuduktan sonra servis yapın.

                                                                   AFİYET OLSUN.....

NOT: Bonibonlar erir diye endişelenmeyin bazıları hafif bir çatlama oluyor ama erimiyor.
                Kurabiyelerin renginin daha koyu olmasını isterseniz kakao oranını artırabilirsiniz.
                Bu malzemelerden 40 tane kurabiye çıktı.

Susamlı Nohut Salatası


               Merhabalar Sevgili Dostlar... Geçen süre zarfında, bir Kurban bayramı, bir de Cumhuriyet bayramını geride bıraktık. Her ikisini de büyük bir coşkuyla kutladık. Bayramlarla dolu tatilimiz oldu :)
               Tatil uzun olunca, tekrar bloğa dönüp tarifler paylaşmak da zor oldu haliyle. Epeydir bekleyen nohut salatam da böylece araya sıkışıverdi.
                Nohut salatası, hem besleyici, hem de hane halkına bakliyat yedirmenin başka yolu olduğu  için, favori salatalarım arasında. Ah bir de kabuklarını soyma kısmı olmasa :(
                Tavsiyemdir.

Malzemeler:

  • 1 büyükçe kase nohut (haşlanıp kabukları soyulmuş)
  • birkaç dal taze soğan
  • 2 adet salatalık (ben birini kullanmadım)
  • bir tutam maydanoz
  • küçük bir parça kırmızı lahana
  • 1 adet küçük kırmızı biber 
  • (maraş biberi)
  • üzeri için susam
  • sıvıyağ ve limon


Yapılışı:
  1. Nohutları derince bir kaseye alıyoruz.
  2. Soğan, lahana, maydanoz, kırmızı biber, salatalık hepsini küçük küçük doğruyoruz. Nohutların üzerine ekliyoruz. Tuzunu da ekliyoruz bu esnada.
  3. Bir küçük bardak yada kasede, limon suyu ve sıvıyağı karıştırıp kaseye ekliyoruz. Salatayı servis kaselerine alıp, üzerine susam serperek servis yapıyoruz. Afiyet Olsun...

Coco Star kurabiye



İki ayrı zamanda yapılmış coco star kurabiyeler karşınızda... Komşular ve hane halkı beğendiği için 2 kere arka arkaya yaptım. Benim gibi hindistan cevizini sevenlerin denemesini tavsiye ederim.

İkinci denememde kakao yerine Dr. Oetker'in yeni çıkan hindistan cevizli kakaolu pudingi toz halinde kullandım. Oda çok güzel oldu. Tabii ununu ve pudra şekerini tadarak koydum. Yoksa acayip şekerli olur.


Malzemeler:


  • 2 yumurta (birinin akı iç malzemesi için ayrılacak)
  • 250 gram margarin veya tereyağ ( ben ikisinide kullandım)
  • 2 kahve fincanı pudra şekeri
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket tek kullanımlık kako
  • Aldığı kadar un
  • İçi için : 2 çay bardağı hindistan cevizi, 1 çay bardağı pudra şekeri, 1 yumurtanın akı (hamur malzemesinden artan yumurta)
Yapılışı:

1) Un ve kabartma tozu dışında tüm hamur malzemelerini bir kabın içinde karıştırın.Ununu azar azar ekleyerek, bu arada kabartma tozunu atarak elinize yapışmayan bir hamur elde edin.

2) Bir tabakta hindistancevizi, yumurta akı ve şekeri karıştırın, iç malzemenizi hazırlayın

3) Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartarak yuvarlayın ve mümkün olduğunca ince olmasını sağlayarak avuç içiniz kadar açın. İç malzemeden koyarak hamuru kapatıp elinizle yuvarlayın. Kapalı yeri alta gelecek biçimde yağlı kağıt serili tepsiye dizin ve 170 ‘C de yaklaşık 20 -25 dakika pişirin.


Çikolatalı Tart






Çikolatalı Tart



Malzemeler;

1.5 paket yulaflı bisküvi

100gr eritilmiş tereyağı



1 paket krema

160 gr çikolata



Yapılışı;

Bisküvileri robotta toz haline getirip tereyağıyla karıştırın. Küçük bir kalıbın tabanına düzgünce bastırıp sıkıştırarak yayın. Derin dondururucuda bekletin. Kremadan yarım çay bardağı kadar ayırın. Kalan kremayı kaynatmadan bir tencerede ısıtın ve çikolataları

Çikolatalı Tart






Çikolatalı Tart



Malzemeler;

1.5 paket yulaflı bisküvi

100gr eritilmiş tereyağı



1 paket krema

160 gr çikolata



Yapılışı;

Bisküvileri robotta toz haline getirip tereyağıyla karıştırın. Küçük bir kalıbın tabanına düzgünce bastırıp sıkıştırarak yayın. Derin dondururucuda bekletin. Kremadan yarım çay bardağı kadar ayırın. Kalan kremayı kaynatmadan bir tencerede ısıtın ve çikolataları

Bayramda neler yaptık...


Bu yaramazla tepelerde gezdik.

Birinci gün, kurban telaşı...
İkinci gün, büyükleri ziyaret...
Üçüncü-dördüncü gün misafirlerimizi ağırladık.

Menümüzde neler vardı.

- Kavurma
(bir kısmını buzlukta muhafaza ediyordum, dolaptakiler tükenince acil buzluktan çıktı. 
Buzluktan çıkmış hali)





Küçük Börekçikler


Çıtır çıtır börecikler isterseniz...
Çalışan insanların kurtarıcısı olarak buzluğa atıyorum.
Her zaman taze börekçiklerim hazır oluyor.
Malzemeler

1 kg yufka
1 su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı su

İç malzemesi
I.Alternatif
1 kg Pırasa'nın beyaz kısımları
(ben markette satılan, tek beyaz kısımları olan paketlerden alıyorum, ziyan olmuyor)
Sıvıyağ
Karabiber
Tuz

Pırasalar küçük küçük doğranır. (Robotlamanızı tavsiye ederim, çünkü pırasa da soğan gibi göz yakar.)
Doğradığımız pırasaları kızgın yağda harlı ateşte pişirin. Hafif rengi soluncaya kadar kavurun, en son tuzunu ve karabiberini atın. Yağ kızmaz ise pırasalarınız çok yağ çeker, harlı ateş olmaz ise çok sulanır, lezzeti değişir.














II.Alternatif
4 patates 
200 gr. kıyma
Sıvıyağ
Karabiber
Kırmızıbiber (ben koymadım)
Tuz

Patatesleri ister haşlayın, isterseniz rendeleyip sıvıyağda kavurun. Rendeleyip sıvıyağda kavuracaksanız, önceden tuzunu atın ve yine kızgın yağda kavurun. her iki şekil için de kıymayı ayrı kavurun ve daha sonra ekleyin. İstediğiniz baharatlarla tatlandırabilirsiniz.

III.Alternatif
500 gr. Ispanak
3-4 adet kuru soğan
Sıvıyağ

Soğan ve ıspanağı sıvıyağda kavurun en son tuzunu atıp, ocaktan alın.

Her üç iç malzemesi de çok yakışıyor ;)

Hazırlanışı

Bir bardak su ve bir bardak sıvıyağı karıştırmadan ayrı ayrı kullanacağız. (Bana tarifi verirken karıştırmam söylenmişti ama öyle olunca sıvıyağ yukarı çıkıyor ve yufkaların bazıları daha yağlı oluyor. Onun için kaşıkla eşit miktarda su ve sıvıyağı ayrı ayrı koyuyorum. Her tarafına yayıyorum.)
Her bir yufkaya yaklaşık 3-4 yemek kaşığı su ve sıvıyağ gezdirerek gözleme/zarf gibi katlayacağız. Böylece yufkamız zarf şeklini alacak.
Sonra hazırladığımız içten şekildeki gibi bir kenarına koyacağız. Ben bütün yufkaları hazırlayıp ondan sonra iç malzememi paylaştırıyorum. Böylece hem artmıyor hem de biri az diğeri çok olmuyor. 


Sonra o kenardan başlayarak sıkıca saracağız.


Sonra her bir yufkayı istediğiniz ölçüde kesebilirsiniz.
Ben altıya bölüyorum.

Şimdi işin püf noktasını veriyorum. Bunları buzluğa koyacağız ve iyice donacak.
Pişireceğimiz zaman çıkaracağız ve buzu çözülmeden üzerine yumurta sarısı sürüp,
200 derece fırında iyice pişireceğiz ki çıtır çıtır olsun.
Buzluğa koymadan pişirirseniz  ve tepsiye bitişik dizerseniz yumuşacık börekleriniz olur.
İyice buz tutsun ve tepsiye dizerken de hafif aralıklı dizin ki kenarlarıda kızarsın ve çıtır çıtır olsun.


Afiyet olsun...

Tavuklu sebze yemeği


Tavuklu sebze yemeği

Malzemeler;

1 paket tavuk kanatlı,
2 yemek kaşığı tereyağ,
2 adet soğan,
3 adet domates,
300 gr taze fasülye,
3 adet sivribiber,
2 adet patates,
2 adet havuç,
1 adet kabak,
Tuz, karabiber,

Yapılışı;

Öncelikle tavuk kanatlarımızı çok az bir yağ ile soteleyelim.
Soğanlarımızı yemeklik doğrayalım. Tereyağında hafif pembeşeşene kadar kavuralım. Daha sonra tüm sebzelerimizi doğrayıp tenceremize ilave edelim. Sotelenen tavuklarımızıda ekleyelim. Tuzunu, karabiberini koyup alt üst iyi bir karıştıralım.
2 su bardağı kaynar su ekleyip önce yüksek ateşte sonra kısık ateşte tüm sebzeler yumuşuyana kadar pişirelim. Piştiğinde servis tabağımıza koyup afiyetle yiyelim.
 
 Tavuklu sebze yemeğinin şifası;                                    
 
                                                                  
01. Mide tembelliğini giderir. İştah açar.
02. Bol idrar söktürür. Vücuddaki fazla suyu dışarı attırır.
03. Böbreklere çok faydalıdır.
04. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirmeye yardımcıdır.
05. Kansere karşı koruyucudur.

Kıymalı erişte

Kıymalı erişte
Malzemeler;

2su bardağı ev eriştesi
300 gr. kıyma
2 orta boy soğan
3 yemek kaşığı tereyağ
1 su bardağı yoğurt
2 diş sarmısak
Tuz, karabiber, pulbiber

Yapılışı;

Derin bir tencerede 2 su bardağı suya tuz atıp kaynatalım. Kaynadığında erişteyi koyalım suyunu çekene kadar pişirelim. Önce harlı ateşte daha sonra kısık ateşte pişirelim. Soğanlarımızı ince doğrayalım 2 kaşık tereyağında kavuralım. Kıymamızı ekleyip tuz ve kara biber ilave edip kavurmaya başlayalım. Önce suyunu çekip demlenen erişteleri servis tabağına alalım. Üzerine hazırladığımız sarmısaklı yoğurdu dökelim. Bir kaşık tereyağda pulbiberi kızdırıp sarmısaklı yoğurdun üzerine dökelim. En sonda kavurduğumuz kıymamızı ekleyip afiyetle yemeğe başlayalım.

Kıymalı eriştenin şifası;

01. Kansızlığa karşı faydalıdır.
02. Vücud direncini artırır, kuvvet verir.
03. İştah açar.
04. Sinirlere iyi gelir, insanı rahatlatır.   
 

30 Ekim 2012 Salı

TAVA BÖREĞİ

DSC04011

Malzemeleri her daim evde bulunduğundan yapımı kolay yemesi lezzetli bir börek. Ani gelen misafirler için ve pazar kahvaltıları için nefis bir börek ...

Bu tarifi de 77.Porselen Demlik Çay Saati Etkinliğine gönderiyorum...Gelibolu17'ye de kolay gelsin diyorum..

MALZEMELER:

2 adet yufka
1 yumurta
1 su bardağı süt veya su
1 çay bardağı sıvıyağ

İÇİ İÇİN;

Beyaz peynir,
Kaşar peyniri,
Maydonoz,

YAPILIŞI:

1- Yumurta, süt ve sıvı yağı bir kase de karıştırın.

2- Geniş bir tavayı hafif yağlayın ve yufkanın bir tanesini bütün olarak tavaya serin fazlası kenarlardan taşsın.

3- Diğer yufkayı elinizle ufak parçalara yufkanın yarısını ayırın ve yumurtalı sosun içine batırarak tavaya gelişi güzel dizin.

4- Ardından peynirli harcı yufkaların üzerine dökün ve kalan yufkaları da sosa batırıp tavanın dışında kalan kısımları da içe kapatıyoruz.

5- Kalan sosu da yufkaların üzerine gezdirip böreği yaklaşık 15-20 dakika sosunu çekmesi için bekletiyoruz.

6- Tavayı ocağa koyuyoruz çok harlı olmayan ateşte her iki tarafını kızartıyoruz. İlk sıcağı çıktıktan sonra servis ediyoruz.

                                                                                          AFİYET OLSUN...

Yarım ay çöreği

Yarım ay çöreği

Malzemeler;

250 gr. tereyağ
200 gr. şeker
100 gr. süt
1 adet yumurta
30 gr. yaşmaya
400 gr. un
200 gr. iç ceviz
25 adet kakaolu büsküvi
150 gr. kuru beyaz üzüm
10 gr. tarçın
50 gr. çam balı
100 gr. file kırık fındık, susam

Yapılışı;

Tereyağını yumuşatalım. Üzerine şekerimizi koyarak iyice karıştıralım. Yaş mayayı eritelim. Geniş bir yoğurma kabında tereyağlı şekerimizi, mayamızı. unumuzu koyarak yumuşak bir hamur yapalım. Hamurumuz dinlenirken iç malzememizi hazırlıyalım. ceviz, kuru üzüm, kakaolu büsküvi ve tarçını mikserde iyice karıştıralım. Mikserden çıkarıp bal ile iyice yoğurup herşeyin birbirine karışmasını sağlayalım. Dinlenen ve kabaran hamurumuzdan küçük parçalar koparıp küçük yuvarlaklar açalım. Hazırladığımız içden bir kaşık içerisine koyalım ve çok düzgün bir şekilde kapatalım. Elimizle yarım ay şekli verip altı yağlanmış fırın tepsisine dizelim. Bir yumurta sarısını ay çöreklerinin üzerine sürüp üzerine susam ve file fındık kırıkları atalım. Önceden ısıtılmış fırında pişirelim. Piştiğinde servis tabaklarına alıp afiyetle yiyelim.

Yarım ay çöreğinin şifası;

1. Vücudun kuvvetlenmesini sağlar.
2. İştah açar.
3. Anne sütünü artırır.

Gülmeye Doyamayacağınız Leziz Bir Video


Bu blogda birbirinden doyurucu tariflere yer veriyorum, ama bu videoyu izlemeye doyamadım. Günün menüsünde leziz atıştırmalıklar değil, leziz atışmalar var!

Dünürlerin birbirini çekememesini konu alan Vanish’in yeni videosunda, eğlenceli atışmalara yer veriliyor. İğneleyici laflarla birbirlerine göndermeler yapan, kıskanç mimikleri ve oyunculuğuyla beni hayrete düşüren bu iki dünürü, yukarıdaki videoda izlemenizi tavsiye ediyorum. Gününüze biraz lezzet katmak istiyorsanız, bence siz de mutlaka görmelisiniz.

Üstelik Vanish’in Facebook hayran sayfasında, bu video ile bağlantılı bir aplikasyon da yer alıyor. http://bit.ly/omurbiterdunurgitmez adresine giderek ileride nasıl bir dünür olacağınızı öğrenebilir, pespembe bir çamaşır makinesi kazanma şansı yakalayabilirsiniz!

Bir bumads advertorial içeriğidir.

Bumerang Blok Ödüllerinde Desteklerinizi Bekliyorum



 Bumeranga girmiştim ki 2012 blok ödülleri için oylamanın başladığını gördüm. Epeyce geçmiş aradan aslına bakarsanız, benim haberim olana kadar... Neyse ben de aday oldum. İddialı değilim ama yanımda olur, beni desteklerseniz sevinirim.
Ayrıca şunu söylemeliyim ki oy vermek tamamen ücretsiz. Yani sadece yapmanız gereken şey, sağ üst köşedeki yeri tıklayıp, oraya tlf. numaranızla onay almak ve böylece bana oy vermiş oluyorsunuz :) Oylarınızı bekliyorum arkadaşlar, bana destek olun lütfen.
Ben En Tarz Blok kategorisinde adayım. Yani eğer başka bir arkadaşa da oy vermişseniz, kategoriler farklı olduğunda birden fazla kişiye oy verebileceğinizi de belirtmek isterim.
Linki tıklayarak da bana oy verebilirsiniz. http://bumerang.hurriyet.com.tr/bumerang-odulleri/37814.htm
Veren de vermeyen de sağ olsun. Kalın sağlıcakla...

Evde iskender kebap nasıl yapılır?

İskender kebap yapmak helede lezzetli bir iskender yapmak zordur ama ağzınıza layık iskender kebap yemek istiyorsanız doğru adres kendi mutfağınızdır.
İskender kebap malzemeleri

  • Tırnak pide (porsiyona göre)

  • 400 gr bonfile et
  • 
1 adet domates püresi

  • 1 adet domates

  • 3 yemek kaşığı tereyağı

  • 1 kase yoğurt

  • Sıvı yağ

  • Tuz, karabiber



İskender kebap hazırlanışı

  • Eti ince ince doğrayın ve önceden bir miktar sıvı yağı kızdırdığınız tavaya koyup kavurmaya başlayın.

  • Bir süre kavurduktan sonra etler renk değiştirmeye başlarken tuz ve ve karabiber ekleyin, kavurmaya devam edin.
  • 
Etler rengini iyice aldıktan sonra bir süre daha kısık ateşte pişirmeye bırakın.
  • 
Sos için ayrı bir tavaya bir miktar sıvı yağ ve domates püresini ekleyin, dilediğiniz yoğunluğu yakalayana kadar pişirin. İçine bir miktar tuz ve karabiber ekleyebilirsiniz.

  • Daha önceden satın aldığınız tırnak pideleri küp küp kesin ve bir fırın tepsisine koyun.
  • 
Önceden 200 derece ısıttığınız fırına tepsiyi koyun ve pideleri kısa bir süre kızarttıktan sonra fırından alıp genişçe bir tabağa koyun.
  • 
Pidelerin üzerine önce etleri, domates sosunu ve dilediğiniz kadar yoğurdu ekleyin.

  • Tercihe göre, ayrı bir tavada tuz ve karabiber ekleyerek erittiğiniz tereyağını iskendere ekleyin ve servise hazır hale getirin.

Baklava (Sema Teyzemin Tarifi)

Bayramda yaptığım tatlı... (Laz böreğinin yanına...)
Çıtır çıtır olmuştu ve hiç yumuşamadı.
Hamurunun lezzeti muhteşem...
Bir daha ki yaptığımda bir kaç değişiklik yapmayı planlıyorum...
Bu halide denemeye değer...
Aslında bu tarifin adı "Gelin Bohçası".
Sema Teyzem bu hamuru son aşamada bütün olarak açıp kare kare kesiyor, içlerine ceviz koyarak, dört köşesini ortada birleştiriyor.
Fazla yapıştırmıyormuş, yalnız tepsiye dizerken yakın dizerek, açılmasını engelliyormuş.
Pişirince hafif açılıyor ve görüntü muhteşem...
Neden onun tatlılarının fotoğrafını çekmedim bilemiyorum ;)
Bir daha ki sefere öylesini yaparız artık...

En büyük yardımcım ile daha önce tanışmıştınız sanırım.

Master Şef Kuzey....
Asabiyizdir...
Üstünün başının un-nişasta olduğu zamanı çekmemişim bu da büyük bir eksik ;) 

Malzemeler
Hamur için
1/2 çay bardağı sıvıyağ
1/2 çay bardağı su
1 yumurta
1 çay bardağı süt
3 çorba kaşığı sirke
1 paket kabartma tozu
un

Üzeri için
125 gr tereyağ - kızdırılmış (100 gr tereyağ, 50 gr. sıvıyağ kullandım)

Açmak için
Nişasta

Arasına koymak için
Ceviz

Şerbeti
4 bardak şeker
3 bardak su
Limon
(Ben, 3,5 bardak şeker-3,5 bardak su ile hazırladım)

Hazırlanışı
Hamur malzemeleri ile yumuşak bir hamur yoğrulur.
Daha sonra 25 beze yapılır ve 5'erli gruplar halinde ayrılır.
Bu 5 beze ayrı ayrı tabak büyüklüğünde nişasta ile açılır.

Bu bezeler üst-üste  konarak tepsi boyunda tek yufka olarak açılır.
Bu şekilde 5 adet büyük yufkamız oluyor.
Ben her katına azar azar ceviz serptim.

Siz böyle kesmeyin, biz daldık, böyle kestik.
Ben ce bu da ço şirin oldu...
Tereyağımızı kızdıralım, üzerine sıvıyağı ekleyelim.
Baklavamızın üzerine dökelim, her yerine eşit şekilde yaymaya çalışalım.
Üstlerine fırça ile de sürebilirsiniz.

Fırında...
190 derece fırında iyice kızarana kadar pişirin.

Fırından çıkmış hali...
Şerbeti hazırlayalım.
Su ve şekeri kaynatıyoruz, azıcık kıvam alınca limon suyunu ekliyoruz.
2-3 dakaka daha kaynatalım, dikkat edin fazla koyulaşmasın.
Benim ki biraz koyu olmuştu da...
Baklava soğuk, şerbet sıcak ama kaynar değil.
Şerbetini verelim.

Afiyet olsun...

Lahmacun

Lahmacun
Malzemeler; 

Hamuru için;

3 su bardağı un,(alabildiği kadar),
1 paket yaş maya,
Ilık su,

İçi için;

400 gr kıyma,
500gr domates,
2 büyük boy soğan,
1 çay bardağı sıvı yağ
5 adet yeşil sivribiber, 
Tuz, karabiber, kimyon, kırmızıpulbiber, 


Yapılışı; 

Öncelikle iç malzemelerimizi hazırlayalım. Tenceremizde kıymamızı, ince doğradığımız soğanı, ve sivribiberi kavuralım. Domateslerin kabuklarını soyup tencereye ekleyelim. sularını çektiğinde baharatlarını ilave edelim.

Ilık suyla ezdiğimiz mayayı hamur teknemizde ki un la birleştirelim. Su ilave ederek yumuşak bir hamur elde edelim. Kabarması için üzerini ıslak bir örtü ile örtelim.
Hamurumuz kabarırken biz sac sobamızı yakıp içerisinde köz elde edelim.
Hamurumuzda küçük parçalar koparıp, merdane yardımı ile belli bir büyüklüğe getirelim.
yanan sac sobamızda alt üst pişirelim.
Pişen lahmacunumuzu derin bir tencereye koyup üzerine iç malzememizi yayalım.
tenceremizde yığılan lahmacunları
 servis tabaklarına alıp elimizde dürüm yaparak ister çay ile ister ayran ile afiyetle yiyelim.
Amcaoğlu İrfan Gencal'ın bahçesinde yaptığımız lahmacunları, İrfan abi büyük bir iştahla yerken herkesin iştahını kabarttı.
Lahmacunlara tam not verdi. Çok leziz ve iştah açıcı olduğunu belirtti. 
 
 
Lahmacunun şifası;
1. Anne sütünü artırır.
2. Kan yapıcıdır.
3. Baş ağrısını azaltır.
4. Kemiklere iyi gelir.
5. Kişinin kendisini mutlu hissetmesini sağlar.
6. Hasta nekahat dönemine fayda sağlar.

29 Ekim 2012 Pazartesi

DEMİR DÖKÜM TENCERE ÖDÜLLÜ YEMEK YARIŞMASI...

Harika bir demir döküm tencere kazanmaya ne dersiniz ? Yemek Gurmesi sitesinin yarışması. yapmanız gereken şey bloğunuzda yarışma linkini paylaşmak ve resimli bir tencere yemeği tarifi yayınlamak.

http://www.yemekgurmesi.com/demir-dokum-tencere-odullu-yemek-tarifleri-yarismasi.html


GÜVEÇTE ETLİ NOHUTLU KURU BAMYA

IMG_1436

Kuru bamyayı tazesinden daha çok seviyoruz. Bu nedenle yaz kış tercihim kuru bamya. Biz daha çok tavuk etiyle pişiririz ama bu defa et kullandım tadı da harika oldu. Bu tarifimi de Yemek Gurmesi sitesinin Yarışmasına gönderiyorum. Hayırlısı bakalım…

MALZEMELER:

İki kase kuru bamya
1 kase haşlanmış dana eti
1 adet orta boy soğan
2 orta boy domates
2 adet çarliston veya yeşil biber
1 yemek kaşığı salça
1 yemek kaşığı biber salçası (miktarı azaltabilirsiniz)
1 su bardağı haşlanmış nohut
1 adet limonun suyu veya limon tuzu
1 tatlı kaşığı sirke
Tuz, sıvıyağ, karabiber, kırmızı biber

YAPILIŞI:

1- Bamyaları kaynar su da çok yumuşatmadan haşlayın ve süzün. Süzülen bamyaları dizili iplerden çıkarın.

2- Güveç tenceresini ocağa koyun. Yağı, küp küp doğradığınız soğanları ve biberleri koyup kavurun. Pembeleşen soğanların üzerine etleri de koyup hafif kavurun.

3- Yine küp doğradığınız domatesi, salçaları ekleyip kavurmaya devam edin.

4- Kavrulan sebzelerin üzerine baharatları, sirkeyi ve limon tuzunu ilave edin. Bamyaları ve nohutu da ekleyip hafif bir şekilde tüm malzemeleri alt üst ediyoruz. Güveçin içine en son kaynamış suyu ekleyip güveçin ağzını alüminyum folyo ile sıkıca kapatıp yaklaşık 20 dakika kısık ateşte pişirin.

5- 20 dakika sonra yemeği kontrol edin muhtemelen pişmiş olacak.

6- Ocağın altını kapatsanız da yemek güveçte piştiği için yaklaşık bir 10 dakika daha kendi kendine pişmeye devam edecek.

7- Yemeğimiz dinlendikten sonra servis yapıyoruz.


                                                                                           AFİYET OLSUN.....