30 Kasım 2012 Cuma

Biberli Tavuk Sote

Merhabalar canım canım blogcanlarımmm:)

Afiyettesinizdir inşallah maşallah:)

Biz hızla büyüyoruzzz,ben enime doğru büyüyorum oğullarım boylarına doğru:))
Arda'm bugün tammmm 4 aylık oldu. Bütün gün ay dönümü kutlaması bahanesiyle Emrem'le beraber Arda'nın yanaklara dalıp durduk:))Hüp hüp çektik içimize:) Garibim bizi görünce kafayı çeviriyor hemen:) ama suç biz de değil o bal yanaklarda:) Neyse sizin de ağzınızın suyunu  akıtmayayım fazla:) Şu sıralar Arda bey oturma meraklısı oldu,yatırınca avazı çıktığı kadar bağırıyor,öyle bir çirkef oluyor ki anlatamam:) Oturur pozisyona aldığım zaman ise tatlılar tatlısı:))Sağa sola kaykıla kaykıla yanakların ağırlığından da kafayı dik tutmaya çalışarak sağı solu kesiyor sıpa:) Evde ne olup bitiyorsa herşeyden haberi var...Oturmaya başlasa da bir rahatlasa yavrum.

Emre'm ise genel olarak çok mutlu,şu sıralar Arda'nın biberonlarını ve emziklerini denerken yakalasam da Abi olmanın bütün avantajlarını kullanıyor sonuna kadar:)

Biz de son durumlar böyle blogcanlarım:) Herkese mutlu mutlu hafta sonları dileyip pratik ve lezzetli tarifimize geçiyorum:)


Biberli Tavuk Sote için;

Malzemeler:

4 parça tavuk göğüs
2 yemek kaşığı ayçiçek yağı
1 adet kırmızı biber
1 adet yeşil biber
2 dal yeşil soğan
1 tatlı kaşığı hardal
2 adet defne yaprağı
1 tatlı kaşığı kadar soya sosu
köri,karabiber,tuz

Yapılışı:

Tavukları sotelik doğrayıp geniş bir tavada (tercihen vok tavada) sotelemeye başlıyoruz.
Hardalı, defne yaprağını,baharatları ve soya sosunu ekleyip sotelemeye devam ediyoruz.
Pişmeye yakın julyen kestiğimiz biberleri de ekleyip hafif diri kalacak şekilde tavuklarla beraber soteliyoruz.
Ocağın altını kapattıktan sonra jülyen doğradığımız yeşil soğanları da ilave edip sıcak sıcak servis yapıyoruz.

AFİYET OLSUN.


Bulgurlu patates köftesi


Bulgurlu patates köftesi
Malzemeler;

2 su bardağı kısırlık bulgur
4 adet patates (haşlanmış)
2 adet taze soğan
2 yumurta
1/2 çay bardağı un
Tuz, karabiber,kırmızı biber,kimyon

Yapılışı;

Patatesleri haşlayalım. Ezme aparatı ile ezip püre haline getirelim. Kısırlık bulgurun üzerine kaynar su ilave edip bulguru şişirelim. Demlenen, kabaran bulgurun üzerine ezilmiş patateslerimizi ince doğranmış taze soğanımızı,1 adet yumurtamızı, ve unu ilave edip yoğurmaya başlayalım. Baharatlarımızıda ekleyip yoğurmaya devam edelim. Elimizle parçalar koparıp şekil verelim. Hazırladığımız köfteleri önce biraz una ardından çırpılmış yumurtaya bulayıp sıvıyağda kızartalım. Alt üst kızardığında servis tabaklarına alıp afiyetle yiyelim.

Bulgurlu patates köftesinin şifası;

01. Hazmı kolaylaştırır.
02. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.
03. Hamile bayanlara faydalıdır.

ÇIĞIRTMA

IMG_1617

Pazartesi günü Oktay Usta'nın yaptığı ve hemen mutfağa girip kolaylıkla
hazırladığım bu minik ekmekçikleri sizde denemelisiniz.

Hafta sonu kahvaltısı için alternatif ve tadına doyamayacağınız bir solukta kahvaltılıklarla yiyip bitereceğiniz bir lezzet.
Ben reçelle yemeye doyamadım. Oğluşuma da sandeviç yapıp yedirdim.

Tarifi aynen yayınlıyorum yalnız ben 3 kişi olduğumuz için malzemeleri yarım ölçü kullandım.


MALZEMELER:

4,5 su b. un
yarım pk. yaş maya
yarım pk. kabartma tozu
1 su b. süt
2 yumurta
3 çorba k. yoğurt,
tuz

KIZARTMAK İÇİN:
sıvıyağ

35cats

YAPILIŞI:

1- Unu karıştırma kabına alıyoruz ve üzerine önce kuru malzemeleri ardından sıvı malzemeleri koyup yumuşak ele yapışmayan bir hamur yoğuruyoruz.

2- Hamuru mayalanması için dinlendiriyoruz.

3- Dinlenen hamuru küçük bezelere ayırıyoruz. Ve bezeleri çok büyük olmamak kaydıyla el yordamıyla açıp tepsi de 10-15 dakika kadar daha mayalandırıp kızgın bol yağda kızartıyoruz.

4- Kahvaltılıklar eşliğinde afiyetle tüketiyoruz.
Aslında daha güzel fotolar çekecektim yedikten sonra çekerim dedim bir de baktım ki hiç 2 tane çığırtma kalmış :)

                                                                                       AFİYET OLSUN...

Makarna Salatası

Makarna Salatası
Malzemeler;

1/2 paket burgu makarna
1 adet havuç (haşlanmış)
2 adet ev yapımı salatalık turşusu
1 adet kırmızı yağ biberi
1 su bardağı koyu yoğurt
1 diş sarmısak
1/2 çaybardağı sıvıyağ
3 adet parmak sosis
2 yemek kaşığı mayonez
Tuz

Yapılışı;

Makarnamızı haşlayalım. Haşlanmış havucumuzu, yağbiberimizi, sosisimizi, turşumuzu ince ince doğrayıp makarnamızın üzerine ilave edelim. Sarmısağımızı ezelim. Yoğurtla karıştıralım. Sıvı yağıda ekleyip hepsini makarnamızın üzerine koyup karıştıralım. Tuzunu ekleyip arzuya göre üzerine mayonez gezdirip afiyetle yiyelim.

Makarna Salatasının şifası;

01. Doyurucudur. Tok tutar acıktırmaz.
02. İştah azaltır, kilo vermeye yardımcı olur.
03. Kişini kendisini mutlu hissetmesini sağlar.
04. Dinç tutar, enerji verir.
05. Şeker hastalığına yakalanma riskini azaltır.

29 Kasım 2012 Perşembe

Kaparili - Tavuklu Makarna



         Merhabalar Sevgili Dostlar. Hayırlı cumalar diliyorum hepinize. Uzun diyebileceğim bir aradan sonra, tekrar sizinle beraberim. Bu süre zarfında, yatılı misafirlerimi ağırladım hayırlısıyla, çocukların okulları ve yeni evin birtakım hazırlıkları sürdü. Bir de şu pek çoğumuzun başında olan, bloggarın resim kotası sorununa takıldım tabi. Cafe Portakal, Deryayla Lezzetler ve Muhabbetin Zerreleri  'den  aldığım öneriler sayesinde bunu da hallettim, şimdilik tabii. Hepsi de sağ olsunlar...
         Kapari, bir bitkinin çiçek açmamış, tomurcuk kısmı oluyormuş. Tomurcuklar açılmadan toplanıyor, öyle tüketiliyormuş. Hatta halk arasında "gebere" olarak bilinen bu bitki, aslında biraz da arsız oluyor, heryerde yetişebiliyormuş. Yöre halkının "gebere" dediği bu bitki, yararlarının öğrenilmesinden ve pazarının oluşmasından sonra, kıymetli oluvermiş :)
        Makarnamıza gelince, ben daha önce kapariyi hiç denemedim. Yararlarını okuyunca, markette gördüğüm turşusunu almaya karar verdim. Ortaya bu şekilde bir makarna çıktı. Kaparinin turşusu, yeterince yararlı olmuyormuş, bu yüzden reçelini öneriyorlar. Naçizane sizlere belki fikir verebilir düşüncesiyle, 1 aydır bekleyen bu güzelim makarnaya geçelim isterseniz. Şimdilik, Hoşçakalın...

Kaparili - Tavuklu Makarna İçin Malzemeler:

  • 1/2 paket makarna
  • 2 kaşık sıvıyağ
  • 1 adet kuşbaşı doğranmış tavuk göğsü
  • 5-6 adet çeri domates
  • 2-3 adet sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı kapari turşusu (tabak başına)
  • Üzeri için rendelenmiş kaşar yada istediğiniz bir peynir çeşidi.

Yapılışı:
  1. Makarnayı az tuzla haşlayın. Fazla dağılmadan, hafif diri olacak şekilde haşlayın.
  2. Sarımsakları doğrayın, biraz sıvıyağ ve tavuk göğsünü, kısık eteşte, birlikte kavurun. Üzerine tuz ve çeri domates ekleyip kavurmaya devam edin.
  3. Haşlanmış makarnayı, süzdürüp, bu karışıma katın. Biraz da böyle soteleyin.(Lezzeti makarnaya geçinceye kadar)
  4. Makarnayı, servis tabağına alıp, üzerine kapari turşusu ekleyin. En üstüne rendelenmiş peynir katabilirsiniz. Afiyet Olsun...

Fırında biberli tavuk



Malzemeler ( 4 kişilik
): 600 gram tavuk göğüs eti 2 adet kırmızı dolmalık biber 2 kırmızı soğan 1 kabak 1 çay bardağı zeytinyağı 4 diş sarımsak 4 adet kurtulmuş domates Tuz, karabiber, kekik, zencefil ve tarçın

Yapılışı:

Bütün sebzeleri iri parçalara ayırıp fırın tepsisinin içine dizin. Üzerine irice doğranmış sarımsakları da ekleyip zeytinyağını gezdirin, harmanlayın. Tavuk etlerini de

Fırında biberli tavuk



Malzemeler ( 4 kişilik
): 600 gram tavuk göğüs eti 2 adet kırmızı dolmalık biber 2 kırmızı soğan 1 kabak 1 çay bardağı zeytinyağı 4 diş sarımsak 4 adet kurtulmuş domates Tuz, karabiber, kekik, zencefil ve tarçın

Yapılışı:

Bütün sebzeleri iri parçalara ayırıp fırın tepsisinin içine dizin. Üzerine irice doğranmış sarımsakları da ekleyip zeytinyağını gezdirin, harmanlayın. Tavuk etlerini de

Kaymaklı ayva tatlısı



Malzemeler ( 4 kişilik
): 2 adet ayva 2 su bardağı şeker 3 su bardağı su 1 çorba kaşığı pekmez 1 çubuk tarçın 100 gram kaymak



Yapılışı:

Ayvaların kabuklarını soyun ve pişireceğiniz tencereye aktarın. Üzerine ayvaları çekirdekleriyle birlikte yerleştirin. Şekerini de üzerine döküp 2 saat kadar ayvaların rengi dönünceye kadar bekletin. Daha sonra üzerine suyunu döküp ocak üzerine yerleştirin

Kaymaklı ayva tatlısı



Malzemeler ( 4 kişilik
): 2 adet ayva 2 su bardağı şeker 3 su bardağı su 1 çorba kaşığı pekmez 1 çubuk tarçın 100 gram kaymak



Yapılışı:

Ayvaların kabuklarını soyun ve pişireceğiniz tencereye aktarın. Üzerine ayvaları çekirdekleriyle birlikte yerleştirin. Şekerini de üzerine döküp 2 saat kadar ayvaların rengi dönünceye kadar bekletin. Daha sonra üzerine suyunu döküp ocak üzerine yerleştirin

Bereketli aşure



Malzemeler ( 10- 12 kişilik
): 1 su bardağı aşurelik buğday 1 çay bardağı nohut 1 çay bardağı kuru bakla 1 çay bardağı kuru fasulye 1 kahve fincanı kırık pirinç 500 gram tozşeker Bir tutam tuz 1 kahve fincanı kuşüzümü 1 kahve fincanı kuru üzüm 1 portakalın rendelenmiş kabuğu

Üzeri için:
Nar taneleri,
Antepfıstığı içi,
kurutulmuş meyveler,
tuzsuz kavrulmuş badem,
fındık, ceviz içi, tarçın

Bereketli aşure



Malzemeler ( 10- 12 kişilik
): 1 su bardağı aşurelik buğday 1 çay bardağı nohut 1 çay bardağı kuru bakla 1 çay bardağı kuru fasulye 1 kahve fincanı kırık pirinç 500 gram tozşeker Bir tutam tuz 1 kahve fincanı kuşüzümü 1 kahve fincanı kuru üzüm 1 portakalın rendelenmiş kabuğu

Üzeri için:
Nar taneleri,
Antepfıstığı içi,
kurutulmuş meyveler,
tuzsuz kavrulmuş badem,
fındık, ceviz içi, tarçın

Meyveli turta



Malzemeler ( 8 kişilik
): 1 su bardağı süt 1 çay bardağı sıvı yağı 2 yumurta 1 çay bardağı şeker 1,5 su bardağı un 1 paket kabartma tozu 1 paket vanilya 100 gram böğürtlen 2 adet kivi 5 çorba kaşığı kayısı reçeli 1 paket kremşanti

Yapılışı:

Derin bir kabın içinde yumurta, süt, şeker, sıvı yağı karıştırın. Üzerine unu kabartma tozu ve vanilyayı karıştırın. Bu karışımı yağlanmış unlanmış küçük

Meyveli turta



Malzemeler ( 8 kişilik
): 1 su bardağı süt 1 çay bardağı sıvı yağı 2 yumurta 1 çay bardağı şeker 1,5 su bardağı un 1 paket kabartma tozu 1 paket vanilya 100 gram böğürtlen 2 adet kivi 5 çorba kaşığı kayısı reçeli 1 paket kremşanti

Yapılışı:

Derin bir kabın içinde yumurta, süt, şeker, sıvı yağı karıştırın. Üzerine unu kabartma tozu ve vanilyayı karıştırın. Bu karışımı yağlanmış unlanmış küçük

Tavuk Suyuna Çorba



     Namı diğer hasta çorbası...

    Çiftlik tavukları hakkındaki olumsuz söylentiler hee geçen gün artınca uzun zamandır  eve tavuk girmez olmuştu...Geçenlerde köy tavuğu bulunca hemen aldım ve tabiki klasik olarak hemen suyuna çorba,pilav yaptım :)

    Ben derilerini aldım ve içerisine sebze ilavesi ile haşladım,daha yağlı seviyorsanız derileri ile haşlayın.Un  terbiyeye değilde  1 yemek kaşığı tereyağda unu kavurup o şekildede kullanabilirsiniz...

Tavuk  Suyuna Çorba

1 kalçalı but(veya tavuğun çorbalık kısımları)
1 minik havuç
yarım kereviz
1 minik kurusoğan
1 defne yaprağı
1,5 litre su
5 kaşık tel şehriye
1 yumurta sarısı
yarım limon suyu
1,5 yemek kaşığı un
1 çay kaşığı tuz

    Tavuğu su ve sebzeler ile birlikte düdüklü tencerede 15-20 dakika pişirin suyunu süzün.Haşlanan tavuk etini incecik didin.

   Kaynayan tavuk suyuna tel şehriyeyi ve tavuk etlerini koyun.

    Limon suyu,yumurta sarısı ve unu 2 kaşık soğuk su yardımı ile iyice çırpın.kaynamakta olan çorbaya yavaş yavaş ekleyin bir iki taşım daha kaynatın.

    En son tuzunu ekleyip,arzu ederseniz tereyağlı salça ve limon dlimleri eşliğinde servise sunun.

    Afiyet Olsun...


not:ben sebzeleri sadece suyunda kullandım ancak siz blenderda ezip çorbaya ilave edebilirsiniz.


unnado.com'dan Başkasını Yemezler!

Bilen bilir, gören görür; unnado.com ile alışverişe çıkan hep en uygun fiyatlısını bulur! Yalnız şimdiden uyarayım, bu alışveriş kulübünde dolaşırken kendinizi  kaybedebilirsiniz. Kendiniz ve çocuğunuz için alışveriş yapmaya doyamayacağınız unnado.com, ebeveyn olmaya doğru giden yolu bakın nasıl anlatmış!



Bu leziz videonun sahibi unnado.com; bakmaya doyamayacağınız, gezerken içinizin gideceği, ailelere özel bir alışveriş kulübü... Birbirinden sevimli ürünleri ve özel kampanyalarıyla unnado.com ’da tadından yenmez bir alışverişe çıkmaya hazır olun! Çocuğunuzun ihtiyaçlarını a’dan z’ye düşünen bu kulüpte alışveriş yapmanın tadı damağınızda kalıyor.

Bir bumads advertorial içeriğidir.

28 Kasım 2012 Çarşamba

Sebzeli Noodle ( Çin eriştesi)


Noodle'ı ilk defa denedim. Güzel oldu gerçekten. İçinde bol bol sebze olması da besin değerini arttırıyor. Ancak tereyağlı cevizli erişteye hiç bir şeyi değişmem. Noodle kalanını da cevizli tereyağlı mı yapsam acaba :))
Bu yorumdan sonra sakın yapmamazlık etmeyin mutlaka deneyin, seveceksiniz. Bizim ki birazda milliyetçilik işte :)

Malzemeler:
  • 1 paket noodle
  • 1 adet orta boy soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 2 adet orta boy domates
  • 2 adet kırmızı kapya biberi
  • 2 adet yeşil biber
  • 2 adet kabak
  • 2 yemek kaşığı soya sosu ( tuz koymayın sakın)
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
Yapılışı:

  1. Noodle'ları derince bir kaba alarak üzerini geçecek şekilde kaynar su konularak üstü strech film ile kapatılır. Suda kendi kendine kabarması beklenir. Tadına bakıp çok diri kaldığını düşünürseniz çok az kaynatabilirsiniz. ( Noodle kaynatmayıp kaynar su içinde bekletilerek pişirilirmiş işte )
  2. Bu arada tavanızın içine zeytinyağı, yahnilik doğranmış soğanlar, yeşil biber  ve ince dilimlenmiş sarımsak alınarak kavrulur. Soğanlar ve biberler renk değiştirince kabak, kırmızı kapya biber ve küp küp doğranmı domateslerde ilave edilir. Domates suyunu verip çekince soya sosu da ileve edilerek 1-2 dakika daha sotelenir ve ocaktan alınır.
  3. Noodleların suyu süzülerek sebzeleri ile birlikte karıştırılır ve sıcak olarak servis edilir.

Patates hamurlu açma


Patates hamurlu açma

Malzemeler;
 
2 adet patates(haşlanmış)
3 yemek kaşığı tereyağ
1 su bardağı süt
1 adet 40'lık yaş maya
1 çay bardağı sıvıyağ
1 adet yumurta(üzeri için)
Tuz, toz şeker, çörek otu
Alabildiği kadar un

Yapılışı;

Bir bardak ılık sütte 40'lık yaş mayayı ve bir tatlı kaşığı toz şekerimizi eritelim. Yoğurma kabımızda tüm malzemeyi karıştırarak kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edelim. Üzerini örterek mayalanması için hamurumuzu bekletelim. Mayalanan, kabaran hamurumuzdan elimizle parçalar koparıp şekiller verelim. Fırın tepsisine dizelim. Üzerine yumurta sarısı sürüp çörekotu serpelim. Önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirelim. Piştiğinde servis tabağına alıp afiyetle yiyelim.

Patates hamurlu açmanın şifası; 

1. Vücudun kuvvetlenmesini sağlar.
2. İştah açar.
3. Anne sütünü artırır.

Fırında Kremalı Patates

Fırında Kremalı Patates
Fırında Kremalı Patates

Malzemeler:

  • 5 ad. patates
  • 3 yumurta
  • ½ sb. krema
  • ½ sb. sıvıyağ
  • 1,5 sb. un
  • 1 pk. kabartma tozu
  • Tuz, karabiber

Yapılışı:
  • Patatesler soyulup halka halinde doğranır. Kare bir tepsiye patatesler düzgünce dizilir.
  • Bir kapta yumurtalar çırpılır. Krema, sıvıyağ, un, kabartma tozu, tuz ve karabiber eklenerek çırpmaya devam edilir.
  • Patatesin üzerine hamur düzgünce yayılır. Isıtılmış 190 derecedeki fırında kızarana kadar pişirilir.
  • Dilimlenerek sıcak servis yapılır.
Tarifin Özellikleri:
Bir çeşit sebze yemeğidir.
Patates dilimleri 3 mm kalınlığında olmalıdır.
Ortalama maliyeti 7.20 tl'dir.
Ortalama 8-10 kişiliktir.

Çiğ Köfte

Çiğ Köfte
Çiğ Köfte 

Malzemeler:

  • 500 gr çiğ köftelik esmer bulgur
  • 2 adet haşlanmış ve rendelenmiş patates
  • 2 tane et bulyon
  • 3 diş ince doğranmış sarımsak
  • 1 tane ince doğranmış soğan
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • Yarım demet ince doğranmış maydanoz
  • 4 yemek kaşığı siyah pul biber (isot)
  • 2,5 su bardağı sıcak su
  • 1 adet iri dilimlenmiş limon
  • Tuz, karabiber (salçanın tuzu yeterli ise tuz kullanılmaz.)
  • Sıvıyağ

Servis İçin:
  • 2 adet kıvırcık veya marul
  • Taze soğan, tere, taze nane, turşu
  • Dürüm için: (6 kişilik) 8-10 adet ince lavaş ekmek
Sos İçin: 1 limon suyu, 1 çay bardağı nar ekşisi, 1 diş ezilmiş sarımsak, 1 yemek kaşığı pul biber, 1 çay kaşığı kekik ve kimyon, sumak, 2 adet rendelenmiş domates.

Yapılışı:
  • Tüm yeşillik, önce ayıklanır, sonra akan su altında bir kez yıkanır. Büyükçe bir küvete su konur, içine bir çay bardağı sirke veya bir yemek kaşığı tuz atılır. Gözle görülmeyen bakterilerin ölmesi için yeşillikler bu su içinde yarım saat bekletilir.
  • Et bulyon sıcak suda eritilir. Ayıklanmış bulgura eklenir, karıştırılır. 30 dakika yoğrulur.
  • Patates, salçalar ve 1 yemek kaşığı pul biber eklenir, 10 dakika daha el ıslatılarak yoğrulur.
  • Bulgur birbirini iyice tutmaya başlayınca kalan isot eklenir ve yoğurulur.
  • Yarım su bardağından 1 parmak fazla sıvıyağ ocakta iyice kızdırılır ve çiğ köftenin üzerine dökülür tekrar yoğrulur. Streç filme sarılarak dinlendirilir. Elle sıkılarak servis edilir.
  • Sos malzemeleri bir kap içinde karıştırılarak sos kasesinde sos kaşığı ile servis edilir.

Patatesli Sarma Börek (Suda bekletilen)


Başardım...
İlgilenen bütün arkadaşlarıma çok teşekkür ederim.
Bana önerilen sitelere giriş yapamadım ama bu mantıkla başka bir siteye ulaştım.
Umarım ileride sıkıntı yaşamam.
Size henüz öneremiyorum sadece baştaki fotoğrafı bu şekilde yükledim.

Fotoğrafa gelince börekleri hazırlayıp buzluğa atıyorum. 
Misafir geldiğinde hazır oluyor. 
Son dakika haberim olduğu için yetişmesi için iki çeşit böreğimi birlikte attım fırına...
Sayı az, çeşit çok...

Yukarıda ki fotoğrafta Patatesli-kıymalı Sarma böreğimiz
ve pırasalı küçük börekçiklerimiz güzel güzel pişiyorlar.

Her zaman ki gibi en son halini çekmeyi unutmuşum ;)


Malzemeler
1 kg yufka (6 adet)
1 paket margarin

İç malzemesi
4 orta boy patates
200 gr. kıyma
2-3 yemek kaşığı sıvıyağ
Tuz
Karabiber

Hazırlanışı
Önce patatesleri haşlıyoruz.
Daha sonra kıymayı sıvıyağda kavuruyoruz ve tuzunu ekliyoruz.
haşladığımız patatesleri soyuyoruz ve doğruyoruz.
Tuz, karabiber ve kıymayı ekleyerek, güzelce karıştırıyoruz.
İç malzememiz hazır...

Margarinimizi eritiyoruz, yalnız kızdırmayacağız.
Bir yufkayı seriyoruz ve güzelce yağlıyoruz.
İkinci ve üçüncü yufkayı da üzerine serip aynı işlemi yapıyoruz.
Daha sonra yufkayı 12 eşit parçaya bölüyoruz.

Fotoğraftaki gibi bolca iç koyarak sarıyoruz.



Hepsini sarınca hemen pişireceksek bile buz dolabında yaklaşık bir saat dinlendirelim.
Hemen pişirmeyeceksek buzluğa atalım...
Pişireceğimiz zaman böreklerin üzerini geçecek kadar soğuk su koyalım.
Yaklaşık 5-10 dakika suda bekletelim.
Daha sonra suyunu süzelim ve iki elimizin arasında böreklerin fazla suyunu akıtıp,
tepsiye dizelim.
Üzerine yumurta sarısı sürerek, yaklaşık 190 derecede pişirelim.

Çıtır çıtır çok lezzetli böreklerimiz olacak ;)
Afiyet olsun...

Cevizli Kayısılı Ekmek

Eskiden evde daha sık ekmek yapardım. Komşufırın'ın çeşit çeşit sağlıklı ve lezzetli ekmeklerini, ekolojik pazarda satılan (Burhanlar marka) tadına doyulmaz ekşi mayalı ekmeği ve hatta Mecidiyeköy pazarında köylülerin getirip sattığı nefis ekmekleri keşfettiğimden beri, evde çok fazla ekmek yapmaz oldum. Yapmak istediğim zaman da çoğu kez sevgili ekmek makinemin kahvaltı için tam istediğim saatte ekmeğimi hazır etmesine güvenip, hamur teknesine sokmak üzere kollarımı pek sıvamaz oldum.

Ama bütün bunlar, içi bol malzemeli, hafif tatlı, tam reçelle / balla yemelik bir kahvaltı ekmeği pişirmek üzere hamur yoğurmak için avuçlarımın kaşınmasına engel olmadı. Her ay büyük bir zevkle alıp karıştırdığım Macrostyle'da gördüğüm bu tarifi mutlaka denemeliydim. Tarif organik ekmek olarak geçiyordu ama ben tüm malzemeleri organik kullanmadığım için ekmeğim organik olmadı. Yine de içindeki pek çok malzeme "gerçek" olduğu için, benim gönlümde ekmeğim organikti. Annemin Aydın'dan gönderdiği cevizler, Tadım'ın doyamadığım günkurusu kayısısı, memleketimin has sızması, ekolojik pazardan aldığım unlar derken lezzetli mi lezzetli bir ekmek çıktı ortaya... Hem kahvaltılarda yenildi, hem de gelen giden pek çok misafire tattırma şansım oldu.


Oldukça büyük bir ekmek oluyor, üstelik ben yarım ölçü yaptığım halde... Tazeyken dilimleyip dondurucuya kaldırırsanız, uzun bir zaman hafta sonu kahvaltılarınıza eşlik edebilir. Tatlı ekmekleri, ekmeksi kekleri seviyorsanız, bunu da çok seveceğinizin garantisini verebilirim. Sıcakken üzerine bal sürüp yemenin tadına doyulmuyor. Son derece besleyici olduğunu da söyleyebilirim elbette... Tarifi kendi yaptığım şekliyle yazıyorum. Buradaki bardağı "cup" ölçüsü ile düşünün, yani yaklaşık 240 ml. Ekmek makineniz varsa, onunla birlikte verilen ölçü kabını kullanabilirsiniz. 

Malzemeler: 

- 1 + 1/4 bardak (310 ml) ılık su
- 1 çorba kaşığı kuru maya
- 1 çay kaşığı + 1 çorba kaşığı bal
- 1/4 bardak (60 ml) sızma zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 2,5 su bardağı tam tahıllı un
- 1 + 1/4 su bardağı beyaz un
- 1/2 bardak günkurusu kayısı, doğranmış
- 3/4 bardak ceviz, iri parçalar halinde kırılmış

Yapılışı:

1. Kuru mayayı içinde 1 çay kaşığı bal eritilmiş 1/4 bardak suyun içinde eritin. Maya köpürene kadar oda sıcaklığında 10-15 dk bekletin.

2. Büyük bir kabın içerisinde zeytinyağı, kalan bal, kalan su ve mayalı karışımı birleştirin. Tahıllı unu ve tuzu bu karışıma ekleyerek yedirin. (Bu aşamada mikser kullanabilirsiniz ama ben her aşamada ellerimi kullandım.)

3. Ardından beyaz unu ekleyin. Hamur toparlanmazsa bu aşamada biraz daha un ilavesi yapabilirsiniz. Ele yapışmayan bir kıvama gelmesi, iyice elastik bir hamur olana dek yoğrulması gerekiyor. Böylece ekmeğiniz daha iyi kabaracak. Hamur hazır olunca üzerini örtüp ılık bir yerde 2 saate yakın mayalanmaya bırakın. (Eğer güzel kabarmışsa sürenin yarısı da yeterli olabilir.)

4. İlk mayalanması tamamlandığında, hamura kesilmiş kayısı ve cevizleri ekleyip iyice yedirene kadar yoğurun. Somun şekli verin ve pişireceğiniz tepsiye aktarın. Üzerini tekrar örtüp 45 dk daha mayalandırın.

5. Sürenin bitmesine yakın fırını 200 dereceye ayarlayıp ısıtın. Sıcak fırına ekmeği sürün, yaklaşık 20-25 dk pişirin. Çok güzel koktu biliyorum ama dilimlemek için ılınmasını bekleyin:)


Dilimler tazeyken bir harika ama ısıttığınızda da aynı lezzeti geri geliyor. Yanında hiçbir şey olmadan bile yenebilen ekmeklerden bu. Bereketli ve sağlıklı. Dilerim sizin de mutfaklarınızda pişer ve bereketi, sağlığı getirir her lokmasıyla...

Labne peynirli profiterol


Labne peynirli profiterol
Malzemeler;

1 su bardağı su
1,5 su bardağı un
125 gr tereyağ
4 adet yumurta
2 su bardağı süt
1 su bardağı şeker
1 paket vanilya
1 paket çikolata sos
1 paket labne peynir(küçük paket)

Yapılışı;

Tenceremizde tuzsuz tereyağımızı eritelim. Üzerine bir bardak su koyup kaynatalım. Kaynamaya başladığında bir bardak un ilave edip karıştırarak pişirelim. Yapış yapış olduğunda ateşten indirip soğutalım. Soğuyan hamurumuza üç yumurtayı teker teker kırıp iyice karıştıralım. (Yumurta kokusu olmaması için yumurtaları tek tek ve iyice yedirdikten sonta kırmamız gerekiyor.) Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsimize hazırladığımız bu hamurdan bir kaşık yardımı ile küçük küçük toplar dökelim. Önceden ısıtılmış fırında pişirelim. Kreması için iki bardak sütü ateşin üzerine koyalım bir bardak şekeri,yarım bardak unu ve vanilyayı koyup pişirelim. Ocaktan indirmeden labne peynirimizi ve bir yumurtayı kırıp iyice karıştırarak ateşten indirelim. Üzeri hafif kızaran profiterollerimizin arasına pişirdiğimiz kremayı koyalım.Çikolata sosu ile süsleyip iyice soğuduktan sonra afiyetle yiyelim.

Labne peynirli profiterolun şifası;

01. Vücudu dinlendirir, hem ruhen hem bedenen rahatlatır.
02. Anne sütünü artırır.
03. Enerji verir. Dinçlik sağlık.

27 Kasım 2012 Salı

Acil Yardım...

Bloğuma resim eklemeyi denediğimde bir uyarı ile karşılaşıyorum.
Böyle bir kota olduğunu bilmiyordum.
Bu konuda bilgisi olan arkadaşlar var mı?
Hata! Depolama alanınız bitti. Şu anda fotoğraflar için 1 GB'lık kotanızın %100'ünü kullanıyorsunuz. Depolama alanınızı büyütün
Fotoğraflar Picasa Web Albümleri hesabınızda depolanır ve 1 GB boyutundaki ücretsiz fotoğraf kotanıza dahildir. Satın aldığınız ek depolama alanı birden fazla Google ürünü arasında paylaşılır ve ücretsiz kotanıza eklenir. Daha fazla bilgi edinin

Ayva marmeladı


Ayva marmeladı

Malzemeler;

1000 gr. ayva
500 gr. şeker
4-5 adet karanfil
5-6 adet ayva çekirdeği
1 bardak su

Yapılışı;

Ayvaların çekirdeklerini çıkaralım. Küp küp doğrayıp düdüklü tencereye koyalım. Suyu, şekeri ve karanfilleri, ayva çekirdeklerini ilave edip düdüklünün kapağını kapatıp ateşin üzerine koyalım. 25-30 dakika piştikten sonra düdüklünün kapağını açalım. Önce karanfiller ile ayva çekirdeklerini çıkaralım. Ardından el blenderi ile ayvaları püre haline getirelim. ve sıcak sıcak kavanozlara doldurup ağızlarını kapatalım. Kahvaltılarımızda afiyetle yiyelim.

Ayva marmeladının şifası;

1. Soğuk algınlığına karşı faydalıdır.
2. Vücut direncini artırır.
3. Süt veren annelere çok iyi gelir.
4. Mide ve bağırsak rahatsızlıklarına faydalıdır.

26 Kasım 2012 Pazartesi

İSTAVRİT TAVA

 En sevdiğim balık türlerinden  birisidir istavrit  ...bunlarda enfesti doğrusu... çıtır çıtır oldular... salatada yanında. ııımmmm..afiyet olsun canlarıma:)
GEREKLİ OLANLAR:
1 kg istavrit
1 su bardağı un (galeta unu veya mısır unuda olabilir)
bir tutam kekik
bir tutam kırmızıbiber
bir tutam karabiber
tuz
kızartmak için
1 su bardağı sıvıyağ
HAZIRLANIŞI:
Balıkların içlerini çıkarıp bol suyla iyice yıkayıp temizleyelim
iyice suyunu süzdürelim.
bir kap içerisine un tuz ve baharatları koyup iyice harmanlayalım
balıkları bu karışıma bulayıp kızgın yağda bişirelim

Mayonez soslu balık köftesi



Malzemeler ( 6 kişilik
):
400 gram balık fileto 1 soğan Yarım demet maydanoz 1 yumurta 2 adet defneyaprağı 3 çorba kaşığı un Kızartmak için sıvı yağı 1 çay bardağı un 1 yumurta 1 çay bardağı galeta unu

Sos için:

2 çorba kaşığı mayonez 2 diş sarımsak 2 dal dereotuYapılışı:

Balık filetosunu defneyaprağı ve soğanla birlikte 10 dakika haşlayın. Balıketlerinin içinde kılçık varsa ayıklayıp

Mayonez soslu balık köftesi



Malzemeler ( 6 kişilik
):
400 gram balık fileto 1 soğan Yarım demet maydanoz 1 yumurta 2 adet defneyaprağı 3 çorba kaşığı un Kızartmak için sıvı yağı 1 çay bardağı un 1 yumurta 1 çay bardağı galeta unu

Sos için:

2 çorba kaşığı mayonez 2 diş sarımsak 2 dal dereotuYapılışı:

Balık filetosunu defneyaprağı ve soğanla birlikte 10 dakika haşlayın. Balıketlerinin içinde kılçık varsa ayıklayıp

Üzümlü tavuk budu



Malzemeler ( 4 kişilik
): 4 adet kemikli tavuk budu 1 çay bardağı kuru üzüm 4 adet kuru erik 1 adet soğan 2 çorba kaşığı tereyağı 1 küçük soğan 1 tutam tarçın 1 tutam yenibahar

Yapılışı:

Öncelikle tereyağını eritin. Üzerine tavuk butlarını yerleştirip iyice kızartın. Daha sonra fırın kabına aktarın. Aynı tavaya rendelenmiş soğanı, kuru üzümleri, baharatları ve bir su bardağı su ekleyip 5

Üzümlü tavuk budu



Malzemeler ( 4 kişilik
): 4 adet kemikli tavuk budu 1 çay bardağı kuru üzüm 4 adet kuru erik 1 adet soğan 2 çorba kaşığı tereyağı 1 küçük soğan 1 tutam tarçın 1 tutam yenibahar

Yapılışı:

Öncelikle tereyağını eritin. Üzerine tavuk butlarını yerleştirip iyice kızartın. Daha sonra fırın kabına aktarın. Aynı tavaya rendelenmiş soğanı, kuru üzümleri, baharatları ve bir su bardağı su ekleyip 5

Havuçlu mercimek köftesi



Malzemeler ( 6 kişilik
): 1 su bardağı kırmızı mercimek 2 çorba kaşığı salça 2 adet rendelenmiş havuç 1 soğan 2 çorba kaşığı tereyağı 4 çorba kaşığı zeytinyağı 1 su bardağı bulgur 4 adet taze soğan Maydanoz Kimyon, tuz, karabiber

Yapılışı:

Kırmızı mercimeği ocakta kaynatın. Yumuşayınca içine bulgur ekleyip suyunu çekmesini sağlayın. Bulgur kabarınca yoğurup soğumaya bırakın. Tavaya salça,

Havuçlu mercimek köftesi



Malzemeler ( 6 kişilik
): 1 su bardağı kırmızı mercimek 2 çorba kaşığı salça 2 adet rendelenmiş havuç 1 soğan 2 çorba kaşığı tereyağı 4 çorba kaşığı zeytinyağı 1 su bardağı bulgur 4 adet taze soğan Maydanoz Kimyon, tuz, karabiber

Yapılışı:

Kırmızı mercimeği ocakta kaynatın. Yumuşayınca içine bulgur ekleyip suyunu çekmesini sağlayın. Bulgur kabarınca yoğurup soğumaya bırakın. Tavaya salça,

Zeytinyağlı kereviz topları



Malzemeler ( 6 kişilik
): 5 kereviz 2 soğan 1 çay bardağı zeytinyağı 2 adet kesme şeker 2 patates 1 havuç 4 çorba kaşığı pirinç 1 limon 1 çay kaşığı tuzYapılışı:

Kerevizlerin kabuklarını kalınca soyun. Limon suyu ile ovun. Soğanları yarım ay şeklinde kesin. Tencerede soğanı zeytinyağı ile 2 dakika kavurun. Patates ve havuçları da iri bir şekilde doğrayıp tencerenin içine ilave edin. Üzerine

Zeytinyağlı kereviz topları



Malzemeler ( 6 kişilik
): 5 kereviz 2 soğan 1 çay bardağı zeytinyağı 2 adet kesme şeker 2 patates 1 havuç 4 çorba kaşığı pirinç 1 limon 1 çay kaşığı tuzYapılışı:

Kerevizlerin kabuklarını kalınca soyun. Limon suyu ile ovun. Soğanları yarım ay şeklinde kesin. Tencerede soğanı zeytinyağı ile 2 dakika kavurun. Patates ve havuçları da iri bir şekilde doğrayıp tencerenin içine ilave edin. Üzerine

Türlü güveç



Malzemeler ( 6 kişilik
):

300 gr dana veya kuşbaşı et
2 adet orta boy havuç
200 gr taze fasulye
2 adet orta boy patlıcan
2 adet orta boy kabak

Türlü güveç



Malzemeler ( 6 kişilik
):

300 gr dana veya kuşbaşı et
2 adet orta boy havuç
200 gr taze fasulye
2 adet orta boy patlıcan
2 adet orta boy kabak

Tahinli Cevizli Kurabiye


Kış ayları için nefis bir tarif. Mutlaka denemelisiniz.

Malzemeler:
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı tahin
  • 1 su bardağı dövülmüş ceviz
  • Ayrıca 1 çay bardağı dövülmüş ceviz
  • 250 gr oda sıcaklığında yumuşatılmış margarin veya tereyağ (yada her ikisi birden)
  • 1 yumurta (sarısı ve beyazı ayrı olarak kullanılacak)
  • 1 paket şekerli vanilin
  • 4-4,5 su bardağı un
Yapılışı:

1 çay bardağı ceviz ve yumurtanın akı haricindeki tüm malzemeyi karıştırın. Elinize yapışmayacak bir hamur elde edin. Ceviz büyüklüğünde toplar yapıp yassılaştırın, önce yumurta akına sonra dövülmüş cevize batırın. 180 derece ısıtılmış fırında yaklaşık 20-25 dakika pişirin. Sonrada ister dayanamayıp ılık, isterseniz soğuk yiyin.

Kolay Etli Lahana Dolması


   Lahana  dolmasını çok severim ancak yaprak ve diğer bütün sarmalar gibi vakit aldığından sıklıkla yapamam.Son zamanlarda pazı,yaprak ve lahanayı sarma değilde bu şekilde yapıyorum.Hem 10 sadece 10 dakikamı alıyor hemde bence görüntüsü çok daha güzel oluyor.

   Aynı şekilde zeytinyağlıda yapılabilir çalışan bayanlara kesin tavsiyemdir,denemediyseniz mutlaka bu şekilde deneyin...



Kolay Etli Lahana Dolması

1 orta boy beyaz lahana

300 gram kıyma
3 yemek kaşığı pirinç(veya bulgur)
1 minik doğranmış kurusoğan
1 çay kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı domates salçası
yarım çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tuz
5-6 dal maydanoz
1 tatlı kaşığı pul biber
yarım su bardağı su
3 yemek kaşığı sıvıyağ
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
1,5 su bardağı su


   Lahanayı yapraklarından ayırın ve kaynayan suda biraz haşlayın.

   İç malzeme için kıyma,pirinç,soğan,baharatlar ,salça ve suyu iyice yoğurun.

   Orta boy bir kaseye haşlanan lahana yapraklarını dizip tabana 1 yaprak daha koyun.İç harçtan 1 yemek kaşığı kadar alıp kaseye koyun ve yaprakları üzerine kapatın.

   Kaseyi ters çevirip dolmanızı pişireceğiniz tencereye dizin.Bütün malzeme bittiğinde,su salça ve yağı iyice çırpıp dolmaların üzerine gezidirin ve ocak üzerinde kısık ateşte yaklaşık 35 dakika pişirin.

   Dilerseniz 10 dakikada fırınlayacağınız dolmalarınızı,arzuya  göre üzerine tekrar yağ ve salça karışımı gezdirerek servise sunun.

   Afiyet Olsun...

Not:Ben fırınlamadım....

Sebzeli piyaz


Sebzeli piyaz
Malzemeler;

1 su bardağı kurufasulye(haşlanmış)
2 adet kırmızı yağ biberi
1 adet orta boy kuru soğan
2 diş sarmısak
1/2 demet maydanoz
1 çay kaşığı sumak
1/2 çay bardağı zeytinyağ
Tuz

Yapılışı;

Kırmızı yağ biberimizi, maydanozumuzu, soğanımızı ve sarmısağımızı ince ince doğrayalım. Sıvı yağda bir iki kavuralım. Haşlanmış fasulyelerimizi ilave edip karıştırmaya devam edelim. Tuzumuzu, sumağımızı ekleyip servis tabağımıza alıp afiyetle yiyelim.

Sebzeli piyazın şifası;

01. İdrar söktürücüdür.
02. Kabızlığa iyi gelir.
03. Anne sütünü artırır.
04. Tansiyon düşürücüdür.
05. Karaciğeri düzene sokar sarılığa iyi gelir.
06. Şeker hastalarına iyi gelir kanı temizler ve şekeri düşürür.
07. Göz hastalıklarına iyi gelir.
08. Kanserden koruyucudur.

25 Kasım 2012 Pazar

Krem Sünger Tatlısı






Krem Sünger Tatlısı



Malzemeler;

4 adet yumurta

1 çay bardağı toz şeker

1 çay bardağı sıvı yağ

1 su bardağı hindistan cevizi

1 su bardağı galeta unu

3/4 çay bardağı un

1 paket kabartma tozu

1 paket vanilya


Şerbeti için;
1 su bardağı toz şeker
1.5 su bardağı su
Bir kaç damla limon suyu

Muhallebisi için;
1 çay bardağı un
1 çay bardağı toz şeker
1 paket vanilya
2.5 su bardağı süt

Krem Sünger Tatlısı






Krem Sünger Tatlısı



Malzemeler;

4 adet yumurta

1 çay bardağı toz şeker

1 çay bardağı sıvı yağ

1 su bardağı hindistan cevizi

1 su bardağı galeta unu

3/4 çay bardağı un

1 paket kabartma tozu

1 paket vanilya


Şerbeti için;
1 su bardağı toz şeker
1.5 su bardağı su
Bir kaç damla limon suyu

Muhallebisi için;
1 çay bardağı un
1 çay bardağı toz şeker
1 paket vanilya
2.5 su bardağı süt

Yumurta paçası tarifi (Erzincan)

Malzemeler:4 adet yumurta
200 gr.kavurma
200 gr. tereyağı
1 adet kuru soğan
1 adet kırmızı biber
1 adet domates
1 tutam karabiber
Hamuru için;1 yumurta
1 çay kaşığı tuz
1 çay bardağı ılık su
Aldığı kadar un
Sosu için:2 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı sıvıyağ
Bir tutam pul biber
Yapılışı:
Yoğurma kabının içine 1 yumurta, 1 çay kaşığı tuz ve 1 çay bardağı ılık su alınır. Azar azar un eklenerek kulak memesi kıvamında bir hamur yoğrulur. 200 gr. tereyağı kızdırılır. Yemeklik doğranan 1 adet kuru soğan tereyağında kavrulur. 1 adet kırmızı biber küçük küçük doğranıp pembeleşen soğanların üzerine eklenir. Diriliğini kaybedence 200 gr. kavurma ilave edilir, 1 tutam karabiber serpilir. Hamur unlu zeminde tepsi büyüklüğünde açılır. Erişte gibi ince ince kesilir. 2 avuç erişte soğan ve biberle lezzetlenen kavurmaya eklenir. Hamurlar yumuşayana kadar biraz pişirilip üzerine 4 adet yumurta kırılır. Servis tabağına kırılmış tandır yufkaları alınır. Üzerine kavurmalı yumurta döşenir. 2 yemek kaşığı tereyağı ve sıvıyağda 1 tutam pul biber kızdırılıp yemeğin üzerine gezdirilir.


Kaynak: http://www.kanald.com.tr/mutfagim

Kabak kıstırması tarifi (Aydın)

Malzemeler:4 adet kabak
500 gr. az yağlı dana kıyma
1 adet kuru soğan
1 tutam karabiber
1 demet dereotu
2 yemek kaşığı domates salçası
1 bardak su
Yapılışı:
Kabakların kabukları soyucunun tırtıklı kısmıyla veya bir çatal yardımıyla alınır. Kabaklar boyuna ikiye kesilir ve iç kısımlarına birer kesik atılır (Çabuk kızarması için) 500 gr kıyma biraz zeytinyağı ile kavrulur. Karabiberle lezzetlendirilip kıyılmış soğan eklenir. salça suyla karıştırılır ve yarısı kıymanın üzerine dökülür. 1 semet dereotunun da yarısı incecik kıyılıp kıymalı içe eklenir. kabaklar kızgın yağda altın renginde kızartılıp fırın tepsisine alınır. İçleri çatalla ezilir ve kıymalı iç yerleştirilir. kabakların üzeri domatesle süslenir ve tereyağı parçaları eklenir. Kalan domates sosuna biraz daha su eklenir ve kabakların üzerine gezdirilir. Fırına verilip pişirilir (tüm malzemeler pişmiş olduğundan sosunu çekene kadar ve domatesler pişene kadar fırında tutulması yeterlidir) fırından çıkınca üzeri kalan dereotlarıyla süslenir.


Kaynak: http://www.kanald.com.tr/mutfagim

AVAKADO EZME SALATASI


 İyi akşamlar ...selam olsun tüm dostlara... Bu gün  değişik bir tarif vermek istedim ama, eminimki çoğunuzun bildiği bir salatadır avakado ezme salatası....Avakadoyu meyve olarakta zaten çok seviyordum değişik alternatif tariflerinin olduğunuda öğrenince denemek istedim. Çok lezzetli oldu .çokta faydalı bir meyve diyecem ama bu hali sebze sınıfına giriyor bence...neyse ...
 GEREKLİ OLANLAR:
2 adet avakado
1 dal taze soğan
 1 tutam maydananoz
yarım limon
1 diş sarımsak
1 yemek kaşığı zeytinyağı
gerektiği kadar tuz
HAZIRLANIŞI:
Avakado yu soyup çekirdeğini çıkardıktan sonra çatalla ezelim.
İnce doğranmış taze soğan maydanozu da ekleyip karıştıralım
sonra sarımsak,zeytinyağı,limonuyu,tuz ekleyip iyice karıştırıp süsleyip servis edelim.


  FAYDALARI
Avokadodaki 14 mineral hücreleri yeniliyor.

* Avokadoda bulunan 14 mineral hücre yenilenmesini sağlamakta. Dolayısıyla yaşlanmaya neden olan zararlı toksinleri vücuttan atarak yaşlanmayı yavaşlatmakta ve cildi yıllara karşı korumaktadır.
* Avokado % 30 oranında barındırdığı doymamış yağ miktarı nedeniyle vücuttaki kolestrolün artmasını önler. Kalp ve damar hastalıklarında doğal bir şifa kaynağıdır. Ülser üzerinde iyileştirici etkiye sahiptir.
* Avokadonun içinde A, B1, B2, B3, B6, C, E, K vitaminleri, fosfor, magnezyum, demir, potasyum, kalsiyum ve çinko gibi mineraller bulunmaktadır.
* Aynı zamanda mutluluk hormonu olan seratoninden ötürü ruh sağlığımıza da en az beden sağlığımıza olduğu kadar faydalıdır. İçerdiği yüksek potasyum dinçlik verir ve insanı depresyona sokan uyuşukluluk ve rehaveti üzerinden atar.
* Bağışıklık sistemimizi güçlendiren, kandaki alkalin dengesini koruyan ve kandaki kırmızı kan hücrelerini yapan avakado aynı zamanda bir demir kaynağıdır.   ALINTI

Havuçlu Arpa Şehriye Pilavı

Havuçlu Arpa Şehriye Pilavı
Havuçlu Arpa Şehriye Pilavı

Malzemeler:

  • 2 su bardağı arpa şehriye
  • 1 çay bardağı konserve mısır
  • 1 soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 2 havuç
  • Kıyılmış maydanoz
  • 3 çorba kaşığı sıvıyağ
  • 3 çorba kaşığı tereyağ
  • 3 su bardağı sıcak su
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker ve tuz

Yapılışı:
  • Sarımsak ve soğanlar soyulup ince şekilde kıyılır.
  • Sıvıyağ ocakta ısıtılır, soğan, sarımsaklar eklenerek kavrulur. Havuç eklenip bir kaç dk daha pişirilir.
  • Haşlanan havuçlar tel süzgeç yardımıyla çıkarılır. Arpa şehriyeler eklenerek sürekli karıştırılarak bir taşım kaynatılır.
  • Kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirilir.
  • Şehriyeler ocaktan alınıp tereyağ ile tatlandırılır. Önceden pişirilen havuçlar ve konserve mısırla harmanlanıp servis yapılır.
Tarifin Özellikleri:
  • Arpa ile yapılan sebzeli pilav çeşididir.
  • Havuç da bol miktarda A vitamini vardır. Yağda eriyen bir vitamin olmasından dolayı tüketiminde bir damla yağ bile A vitaminini açığa çıkarır. aksi takdirde vitamininden faydalanılamaz.
  • Maaliyeti 6 tl'dir.
  • Porsiyon miktarı yaklaşık 6 kişiliktir.

Kestaneli Hindi Dolma

Malzemeler:
  • 1 orta boy hindi
İç Pilav İçin:
  • 2 su brd. baldo pirinç
  • 500 gr. kestane
  • 2 orta boy ince doğranmış kuru soğan
  • 1 tutam kıyılmış nane
  • 1 tutam kıyılmış dereotu
  • 100 gr. tereyağı
  • 2 su b.su
  • Tuz, karabiber, şeker, limon suyu
  • Dikmek için iğne ve pamuklu ip

Üzeri İçin:
  • 1 portakalın kabuğu
  • 3 çorba k.yoğurt
  • 2 çorba k.salça
  • Az sıvıyağ
  • Tuz, karabiber
Yapılışı:
  • Kestaneler çizilir, kızgın sıvıyağda kabukları soyulması için kızartılır.Dış ve iç kabukları soyulur.
  • Pilav için tencerede yağ eritilir. Soğanlar ilave edilir, kavulur.
  • Pirinç ilave edilir. Limon suyu ve şekerle iyice kavrulur.
  • Su, tuz, karabiber ilave edilir. Kısık ateşte pişirilir. Kestane, nane, maydanoz, dereotu ilave edilir, karıştırılır, demlendirilir.

24 Kasım 2012 Cumartesi

Hamsi Pilav

Hamsi Pilav
Hamsi Pilav

Malzemeler:

  • 1,5 kg. hamsi
  • 1 su brd. pirinç
  • 2 havuç
  • 2 kuru soğan
  • 1 demet maydanoz
  • Tuz, karabiber
  • 1 su brd. sıvı yağ

Yapılışı:
  • Önce pirinç ısıtılıp bekletilir.
  • Hamsiler ayıklanıp kılçıkları ayıklanır, yıkanır. Tuz konularak mısır unuyla unlanır.
  • Pirinç sade pilav olarak pişirilir.
  • Başka bir tencereye 2 yemek kşğ. yağ konup, soğanlar yemeklik doğranarak sotelenir.
  • İçine 2 havuç irice rendelenip eklenerek sotelenir. Kavrulunca üzerine maydanoz katılır.
  • Pişmiş pilav ilave edilerek karabiber eklenir.
  • Teflon tavaya biraz yağ konup hamsiler üzerine dizilir.
  • Pişirilmiş iç hamsilerin üzerine dökülür. 
  • Kenarları içeriye katlanır ve açık kalan yerlere hamsi dizilir.
  • Kızarıncaya kadar ocakta pişirilir.
  • Sıcak servis yapılır.

Bayat ekmekli poğaça


Bayat ekmekli poğaça

Malzemeler;

1 adet bayat ekmek
1 adet yumurta (sarısı üzerine sürülecek)
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı sıvı yağ
1 paket kabartma tozu
150 gr taze kaşar
Tuz, çörekotu,susam
Yeteri kadar un

Yapılışı;

Bayat ekmeklerimizi önceden ıslatalım.Suyunu iyice sıkıp yoğurma kabına koyalım. Üzerine yoğurdumuzu, sıvı yağımızı,kabartma tozumuzu, tuzumuzu ekleyip yoğurmaya başlayalım. Hafif sert bir hamur elde edene kadar un ilave edelim. Hamur kıvamına geldiğinde biraz dinlendirelim. Kaşar peynirini poğaçamızın uzunluğu kadar şeritler halinde keselim.Hamurumuzdan küçük parçalar koparıp avuç içimizle açıp içerisine şerit kestiğimiz kaşarı yerleştirip,hamurumuzu kapatalım.Üzerine yumurta sarısı sürüp susam,çörekotu serpip önceden ısıtılmış fırında üzerleri kızarana kadar pişirelim.Piştiğinde fırından çıkarıp servis tabaklarına alıp afiyetle yiyelim.

Bayat ekmekli poğaçanın şifası; 

1. Zihni ve bedeni yorgunluğu alır.
2. Anne sütünü artırır.
3. İştah açıcıdır.

23 Kasım 2012 Cuma

Öğretmenler günü


Babam ve Kardeşim

Babam Emekli Türkçe Öğretmeni Sabahattin Gencal ve İngilizce Öğretmeni Kardeşim Ahmet Gencal
Sizlerin şahsında tüm öğretmenlerin ve öğretmenlerimin öğretmenler gününü kutlar, sağlık, mutluluk ve esenlikler dilerim.

Pancar Turşusu

Geçen gün markette taze taze pancarları görünce aklıma daha önce İnci ablacığımda yemiş olduğum nefis pancar turşusu geldi...hemen attım torbaya bir kaç pancar ,tabi:) Tarife de aynen uyarak nefissss bir turşu hazırladım.Sık sık yapacakmışım gibi görünüyor artık. Hazırlaması inanılmaz kolay...Eğer seviyorsanız tam zamanı muhakkak deneyin derim...






Buyurun nefisss ve bir o kadar da pratik turşumuzun tarifine;

MALZEMELER:

1 kg pancar
3-4 diş sarımsak
1 çay bardağı üzüm sirkesi(ajda çay bardağı)
tuz
YAPILIŞI:

Pancarları iyice yıkayıp geniş  bir tencerede üzerine geçecek kadar su doldurup ,haşlayalım.
Haşlanan pancarların suyunu süzüp soğumaya bırakalım.
Soğuduktan sonra kabuklarını kesip, istediğiniz büyüklükte doğrayın.

1 kasede rendelenmiş sarımsağı sirke ile karıştırıp ,tuz ekleyip doğradığınız pancarlara ilave edip karıştırıp servise hale getirin.

AFİYET BAL OLSUN:)




Damla Sakızlı Sütlaç

Sütlaç



   Evimizde en çok sütlü tatlılar tercih edilir.Eşime göre sebebi hafif olması bana göre de yapması kolay olmasıdır   :) Yaz aylarında Alaçatı - İmren'den aldığım sakız macununu bitirmek için sütlaca ekledim...Bence damla sakızlı sakız veya dövülmüş parça damla sakızı kadar etkili değil ve gereksiz bir macun....


   Ben sütlaca nişasta veya pirinç unu ilave etmedim.Size kıvamı çok sulu gelirse 1 yemek kaşığı nişastayı biraz su ile açıp yavaş yavaş ilave edin sütlaca son aşamada...




Damla Sakızlı Sütlaç

1 litre süt
yarım litre su
1 su bardağı + 2 yemek kaşığı şeker
1,5 çay bardağı pirinç
minicik tuz
1 yemek kaşığı damla sakızı macunu
1 su bardağı su
1 paket vanilya


Pirinçleri yıkayıp yarım litre su ve tuz ilavesi ile kısık ateşte iyice dağılıp suya nişastalarını bırakana kadar haşlayın.

Damla sakızı macununu 1 bardak suda eritin.

Haşlanan pirinçlere süt  ve sakızlı suyu ekleyin kısık ateşte iyice kaynayıp koyulaşana kadar arada karıştırarark pişirin.(25-30 dk)

En son şekeri ve vanilyayı ekleyip sütlaçları sıcakken kaselere boşaltın.

Afiyet Olsun.



Labne peynirli patates köfte


Labne peynirli patates köfte
Malzemeler;

300 gr. kıyma
1 adet soğan
2 diş sarmısak
2 dilim ıslatılmış bayat ekmek içi
1/2 çay kaşığı yeni bahar, tuz, karabiber, kekik
2 adet patates
1 adet kırmızı soğan
2 adet domates
1 küçük paket labne peynir
1 yemek kaşığı domates salçası

Yapılışı;

Kıymamızı yoğurma kabımıza alıp üzerine rendelenmiş 1 adet soğanımızı, ve sarmısaklarımızı, 2 dilim ıslatılmış ve sıkılmış bayat ekmek içimizi, tuz, yenibahar ve karabiberimizi ekleyip özlü bir şekilde yoğuralım. Kıymamızdan elimizle parçalar kopararak köfte şekline getirelim. Patateslerimizi halka halka keselim. Fırın kabımızın altına yerleştirelim. Üzerine halka kestiğimiz kırmızı soğanımızı, köftelerimizi koyup tekrar patates ve yine halka kesilmiş domatesimizi koyup devrilmemesi için bir kürdanla tutturalım. Üstlerine labne peynirimizden koyalım. 1 bardak suya 1 yemek kaşığı domates salçasını eritip köfteli patateslerin üzerine döküp çok azda tuz ve kekik serpip önceden ısıtılmış fırında köfteler pişene kadar pişirelim. Servis tabaklarına alıp afiyetle yiyelim.

Labne peynirli patates köftenin şifası;

01. Kan yapıcıdır.
02. Vucut direncini artırır. Kuvvet sağlar.
03. İdrar söktürücüdür.

22 Kasım 2012 Perşembe

EV YAPIMI BİSKÜVİ

IMG_1555

Çocukların bayılarak yediği bisküvileri ev de yapıp yedirmek gibisi yok. Yeni üyemiz eve adım attığından beri mutfağa uğrayamadım. Bu tatlı bisküvileri de minik Yusuf Emir adına yapıp abisiyle okula arkadaşlarına gönderdim. Mutlaka denemenizi tavsiye edeceğim çayın yanında da harika olacak bir tarif.

MALZEMELER:
1 yumurta
200 gr. Tere yağ
1 su bardağı şeker
3.5 su bardağı un
1 paket vanilya
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
1 portakal kabuğu rendesi (isteğebağlı)

ÜZERİ İÇİN;
1 Paket bitter çikolata
Süsleme şekeri

33cats


YAPILIŞI:

1-Hamur yoğurma kabının içine oda sıcaklığın da yumuşamış olan tereyağını, yumurtayı ve şekeri koyup karıştırıyoruz.

2- Karışımın içine yavaş yavaş unu, vanilyayı ve kabartma tozunu koyup kulak memesi yumuşaklığın da ele yapışmayan bir hamur elde ediyoruz.

3- Hamurdan ceviz büyüklüğün de parçalar alıp top top yuvarlıyoruz. Ve tepsiye diziyoruz.

4- Tepsiye dizdiğimiz bisküvilerin üzerine çay bardağının alt kısmı ile bastırıp top bisküvileri yassılaştırıp kenarlarından çatlatıyoruz.

5- Ve bütün bu işlemleri tüm bisküvilere uyguluyoruz.

6- 180 derece önceden ısıtılmış fırında 15- 20 dk. Pişiriyoruz.

7- Benmari usulü erittiğimiz bitter çikolataya bisküvilerin yarısını batırıp üzerine süsleme şekerlerinden serpiştirip ızgaranın üzerine koyuyoruz.

8- Çikolatalar tamamen soğuduktan sonra servis yapıyoruz.

                                                                                 AFİYET OLSUN…

Cuma mesajı / Aşure günü tebriği

 
Cumamız Mübarek Olsun. Aşure Günümüz Hayırlı Olsun. Tuttuğumuz Oruçlar ve Dualarımız Bu Güzel Günler Hürmetine Kabul ve Makbul Olsun



Hindistan Cevizi Kremalı Kuru Meyveli Kek

Kuru Meyveli Kek
   Bloğunu neden güncellemiyorsun diyenler haklılar ancak bir üşengeçlik bir vakitsizliktir gidiyor.Bloğa yeni birşeyler eklesemde sizleri ziyaret edemiyorum,bir kaçınıza gelebilirim evet ama bu seferde uğrayamadıklarım yorumumu görüp alınacak diye düşünüyorum...


   Kışın artık iyice gelmesiyle evde daha çok vakit geçirir olduk bu anlamda sanırım bundan sonra arayı o kadar açmıyacağım inşallah... Kekimi geçtiğimiz pazar katıldığım Sevil'in baby shower partisi için yapmıştım.

   Yarışma sırasında Dubaiden aldığım hindistan cevizi kreması hem çok güzel bir doku verdi hemde kokusunu misler gibi yaptı.Büyük market yada buradan bulabilirsiniz.Uzakdoğuluların yemeklerde kullandığı kremayı kekte kullanarak Türklüğümü ispatladım sanırım :))

Hindistan Cevizi Kremalı Kuru Meyveli Kek

3 yumurta
1 su bardağı+1 yemek kaşığı şeker
2 çorba kaşığı hindstan cevizi kreması
2 çorba kaşığı yoğurt
 yarım su bardağı sıvıyağ
1 paket kabartma tozu
2-2,5 su bardağı un
 1 paket kabartma tozu
+1 yemek kaşığı un
6-7 adet kuru kayısı
 6-7 adet kuru incir
bir avuç kuru sarı üzüm
bir avuç kadar iri kırılmış ceviz

  Öncelikle kuru meyveleri minik doğrayıp 1 çorba kaşığı un ile iyice harmanlayın.Süzgeçe alarak fazla ununu eleyin.

   Yumurta ve şekeri krem şanti kıvamına gelinceye kadar çırpın.İçerisine yağ,yoğurt ve hindistan cevizi kreması ekleyip bir dakika daha çırpın. Un ve kabartma tozunu eleyerek sıvı karışıma ilave edin ve çırpın.

   Kalıbı yağlayıp unlayın,kek hamurunun yarısını kalıba dökün.Kalan hamura una bulanmış meyveleri ekleyin ve kalıba o şekilde dökün.

   175 derece önceden ısıtılmış fırında 35 dakika pişirin.

Afiyet Olsun

Not:Hindistan cevizi kreması bulamazsanız tarife ,1 kaşık yoğurt ,2 yemek kaşığı hindistan cevizi rendesi ve 3 yemek kaşığı sıvıyağ daha ilave edin lütfen....