30 Aralık 2012 Pazar

Davet pilavı tarifi

Malzemeler

Nohut : 1 su bardağı
Pirinç : 2 su bardağı
Soğan : 2 adet
Domates : 3 adet
Sivribiber : 3 adet
Patlıcan : 4 adet
Kuzu eti : 500 gr.
Su : 2 su bardağı
Katı yağ : 3 çorba kaşığı
Et suyu : 3 su bardağı
Ayçiçek yağı : 1 su bardağı
Karabiber : 1 çay kaşığı
Tuz : Yeterince


Tarif Nohutu bir gece öncesinden (ya da en az 6 saat önce) bol soğuk su ile ıslatarak şişmeye bırakın. Üzerini 2 parmak aşacak kadar su ile tencereye koyun. Bir taşım kaynatıp köpüğünü alarak yumuşayıncaya kadar haşlayın ve süzdürün. Pirinci ılık suda 15 dakika bekletin. Nişastası akıp suyu durulaşıncaya kadar yıkayın ve bir süzgece çıkarın. Soğanları ince ince kıyın. Domateslerin arkalarına artı (+) biçiminde birer kesik atın , kaynar suya batırıp çıkararak kabuklarını soyun, küp küp doğrayın. Biberleri, saplarıyla tohumlarını temizleyip, ince ince doğrayın. Eti 2 bardak su ile birlikte başka bir tencereye koyun. Bir taşım kaynatıp köpüğünü alın. Ateşi kısıp, kapağını kapatın, etler suyunu çekip yumuşayıncaya kadar pişirin. Katı yağı ayrı bir tencerede eritin. Yağ kızınca soğanları içinde pembeleşinceye kadar kavurun. Biberleri ve domatesleri ekleyip, 3-4 dakika daha kavurmayı sürdürün. Etleri ve nohutları da katıp, karıştırın. Tuzunu ve biberini ayarlayın. Ateşi kısıp, kapağını kapatarak yaklaşık 10 dakika pişirin. Et suyunu bir tencerede kaynatın. Tuzunu ayarlayıp, pirinci salın. Yeniden kaynatıp, ateşi kısın. Kapağını kapatarak, pirinçler suyunu çekinceye kadar, yaklaşık 15-20 dakika pişirin. Ateşten alın. Fırınınızı 180 C’ ye getirip ısıtın. Önceden sap kısmını alıp, ½ cm. kalınlığında uzunlamasına dilimlediğiniz patlıcanların üzerlerine tuz ve biraz su serpin, süzgece koyarak 20 dakika acı suyunu atması için bekletin. Yıkayın ve süzdürün. Tavada kızdırdığınız ayçiçek yağında. her iki yanı altın sarısı renk alıncaya kadar kızartın. Süzdürerek yağdan çıkarıp üzerine kağıt havlu serilmiş bir tabağa aktarın. Tencerenin ağzına bir kağıt havlu yerleştirin. Kapağını kapatarak yaklaşık 10 dakika dinlenmeye bırakın. Borcam oval tencere içine, patlıcan dilimlerini uzunlamasına yan yana dizin. Ortasına hazırladığınız pilavı bastırarak doldurun. Tencerenin kapağını kapatarak tersyüz edin. Davet pilavinizi fırına sürüp, yaklaşık 15 dakika pişirin. Fırından alıp, sıcak olarak servis yapın.

Kar helvası tarifi

Osmanlı zamanından kalma, kış aylarının vazgeçilmez tatlısı olarak bilinen kar helvasını hiç denediniz mi?
Malzemeler:
1 su bardağı pekmez
Gül şurubu
Yarım su bardağı su
1 kâse kar (ilk yağan kar olmamalı)

Yapılışı:

Pekmez, gül şurubu ve su bir kapta iyice karıştırılarak, koyu kı­vamlı bir şurup elde edilir. Bu şurup kara eklenip iyice ezilerek karıştırılır. Kar helvanız hazır. Afiyet olsun...

Hürrem sultan usulu tavuk tarifi

Malzemeler:
750 gr haşlanmış tavuk eti (küçük parçalara doğranmış), 2 tatlı kaşığı tereyağı,1 dolmalık yeşil biber (çekirdekleri çıkarılıp, ince doğranmış), 180 gr mantar (ince dilimlenmiş), 1 çorba kaşığı un, 1 tatlı kaşığı tuz, 125 gr (1/2 su bardağı) krema 300 gr

(1+1/2 su bardağı) süt, 3 yumurtanın sarısı, 2 çay kaşığı limon suyu, 1 tatlı kaşığı kırmızıbiber,
2 tatlı kaşığı maydanoz (kıyılmış)

Hazırlanışı:
Orta boy bir tencerede tereyağı orta ateşte eritiniz. Yağ kızınca yeşil biberi ekleyip, bir tahta kaşıkla arasıra karıştırarak 6 dakika pişiriniz. Mantarları ekleyip 4 dakika daha pişiriniz. Unu ve tuzu serpip,
2 dakika pişirdikten sonra, yavaş yavaş ve sürekli karıştırarak kremayı ve sütü ekleyiniz.

Tavuğu tencereye koyup, ateşi iyice kısınız. (Karışım pişmeğe devam etmekle birlikte, kaynamamalıdır.) Küçük bir kaseye yumurta sarılarını koyup, limon suyunu azar azar ve sürekli çırparak yediriniz. Kırmızıbiber ve maydanozu tahta kaşıkla ekleyip karıştırınız. Tenceredeki yemeğin suyundan yumurtalı karışıma birer birer 4 çorba kaşığı katıp iyice karıştırınız. Bu karışımı tencereye döküp, karıştırdıktan sonra 4dakika hafifçe pişiriniz.

Noel baba ekmeği tarifi

Yılbaşı için değişik bir ekmek noel baba ekmek işte tarifi
Malzemeler:

4 ila 4,5 bardak beyaz un
1 / 2 su bardağı şeker
2 paket kuru maya
1,5 çay kaşığı tuz
1 / 2 su bardağı süt
1 / 4 su bardağı su
1 / 4 su bardağı tereyağı,
2 yumurta
2 kuru üzüm
2 yumurta sarısı
2 ya da 3 damla kırmızı gıda boyası
yapılışı
Geniş bir kapta, 2 su bardağı un, şeker, maya ve tuzu birleştirin.Küçük bir tencerede süt, su ve tereyağını kaynatın. Kuru malzemenin içine (unlu malzeme) ekleyin; nemlenmesini sağlayacak kadar karıştırın. 2 yumurtayı ayrı bir kapta iyice çırpın. Hamurunuzun içine ekleyin. Sert bir hamur oluşturmak için yeteri kadar un karıştırın, iyice yoğurun.

Unlanmış bir yüzeye hamurunuzu koyun ve yaklaşık 6-8 dakika kadar yoğurun. Yağlanmış bir kabın içine yerleştirin. Üst tarafın da yağla temas etmesi için alt üst çevirin. Üstünü örterek yaklaşık iki katı lacak şekilde kabaran kadar ılık bir ortamda (yaklaşık 1 saat) bekletin.

Hamur istenen kıvama gelince hafifçe unlanmış bir yüzeyde tekrar biraz yoğurun ve iki parçaya bölün. Ancak bir parçanın biraz daha büyük olmasına dikkat edin. Büyük parça Noel Babanın kafası ve şapkasını oluşturacak. Daha küçük olan parça ise sakallarını oluşturacak. Yine hamurunuzdan çok daha küçük bıyık ve şapkasının pomponu için ayırın.

Noel babanın kafasını oluşturmak için hamuru üçgenimsi açmanız gerekiyor. Resimdeki gibi açın. Köşelerini yuvarlayarak Noel Babanın şapkası şeklini verin. Daha küçük olan parçaya ise sakal için yarım ay şeklini verin. Makas veya pizza kesici ile sakalları şeritler şeklinde kesin. Sakal şeritlerini parmaklarınızla hafifçe kıvırarak şekillendirin. Büyük parçada Noel Babanın yüzünde uygun yere oturtun.
Noel Babanın bıyıklarını, burnunu, ağzını ve şapkasının pomponunu yapmak için yine bir miktar hamur kullanacaksınız. Burun için bıyık üstüne küçük bir top şeklinde hamur yerleştirin. Şapkayı geri dğru katlayarak şapkanın pomponunu üstüne yerleştirin.

Bir makasla, gözler için iki yarık açın ve yarıklara kuru üzüm yerleştirin. İki yumurtanın sarısını kullanacağız. İkisini ayrı ayrı kaselerde çırpın. Bir yumurta sarısının içine bir kaç damla kırmızı gıda boyası ekleyin. Kırmızı yumurtayı Noel Babanın şapkasına, yanaklarına ve burnuna fırça yardımıyla sürün. Kalan hamurun üzerine de diğer yumurta sarısını sürün. Gevşek bir folyo ile örtün. 350 ° de 15 dakika boyunca pişirin. Fırında altın sarısı rengi alıncaya kadar pişmesi gerekiyor.

Kaynak:ozelyemekler.com

Hindistan cevizli kek

Diğer adıyla “Teyzemin keki”. Son zamanlarda bebek görmeye bol bol misafir geliyor. Tüm misafir hazırlıkları bittiğinde şöyle bir gözden geçiriyorum herşeyi ve “Eyvah, sunacak yeterince ikramımız yok” diye paniğe kapılıyorum. Artık misafir telaşesini sezmiş ve tedirgin olmuş bebek de kucağımdan inmek istemiyor. Bu durumda ben kucağımda bebek sakinleştirip mutfağın kapısında dikiliyorum ve teyzeme tarif veriyorum. Teyzem kadar hızlıysanız ve işleri hızlanırdan bir de ağlayan bebeğiniz varsa, malzemeleri bir araya getirmek beş dakika bile sürmüyor. Pişmesi için de 20-25 desek. Yarım saat içinde kekiniz hazır. Hem de misafirler geldiğinde ev nefis kokmuş oluyor :)

Tarifin aslı How it all vegan kitabında. Ufak değişiklikler yaptım, cevizleri ekledim, Türkiye şartlarına uyarladım, vs. ama tarifin yaratıcılarının hakkını vermek lazım. Her defasında olumlu sonuç veren tarifler bulmak kolay olmuyor.
 
Bu tarifi koymak için daha iyi bir resim çekmeyi bekleyecektim.  Ben fotoğraf makinesini elime alana kadar kekin çoğu bitmişti.  Ama bu resme aldığım pozitif yorumlardan cesaret alıp bu resmi, tüm mükemmelsizliğiyle paylaşıyorum. Resimdeki kurabiyeler zencefilli Noel kurabiyesi, ve hem vegan hem glutensiz hem rafine şekersiz. Arkada da ocakta kaynayan demlik :) 



Hindistan cevizli ve Türk cevizli basit kek
1 ½ bardak un
½ bardak toz şeker
1 paket kabartma tozu
1 paket şekerli vanilin
1/4 tatlı kaşığı tuz
½ olgun muz
¼ bardak sıvı yağ
¾ bardak soya sütü
½ bardak Hindistan cevizi rendesi ve rondoda çekilmiş ceviz içi karışımı



Fırını 180 oC’ye ayarlayın.
Kek kalıbını az yağ ile iyice yağlayın ve yarım kaşık kadar un kullanarak unlayın.
Unu, toz şekeri, kabartma tozunu, vanilini ve tuzu derin bir karıştırma kabında karıştırın.  Karışımın ortasına bir çukur açın. Buraya da çatalla iyice ezilmiş muzu, yağı ve soya sütünü ekleyin. Tüm bunları şüöyle bir karıştırın. Miksere ihtiyacınız yok. Malzemeler karışsın ve kabın dibinde ıslanmamış un kalmasın yeter. Bazı ufak topçukları görmezden gelebilirsiniz. Sonra da yarım bardak ceviz karışımını ekleyin. Hiç beklemeden tepsiye aktarın ve hemen ısınmış fırına koyun. 20 dakika kadar sonra, yani kekin kokusu çıkmaya başlayıp da tepesi kızarınca olmuş diye kontrol edin. Buunu yapmak için keke ya bir kürdan ya da temiz ve kuru bir bıçak batırın. Bunlar temiz çıkıyorsa kek pişmiştir. Çıkarıp mümkünse sıcak servis edin. Dilerseniz üzerine pudra şekeri de serpebilirsiniz.

Tavsiye: Hindistan cevizi tadını seviyorsanız Hindistan cevizi yağını tavsiye ederim. Bu keki yaparken yağın bir kısmını bir çorba kaşığı Hindistan cevizi yağı ile değiştirebilirsiniz.

29 Aralık 2012 Cumartesi

Minik Pizzalar



MALZEMELER:
5 bardak un Fesleğen 1 bardak yoğurt Zeytin 1 bardak sıvıyağ Tuz 150 gram sucuk 1 paket kabartma tozu Biber Kaşar rendesi 2 adet domates 3 kaşık zeytinyağı

YAPILIŞI:
Yoğurt, sıvıyağ, tuz, un ve kabartma tozunu karıştırarak yoğurup pizzanın hamurunu hazırlayın. Bu arada sucukları istediğiniz şekilde doğrayın ve kaşar ile domatesleri rendeleyin. Biberleri de doğrayarak

Minik Pizzalar



MALZEMELER:
5 bardak un Fesleğen 1 bardak yoğurt Zeytin 1 bardak sıvıyağ Tuz 150 gram sucuk 1 paket kabartma tozu Biber Kaşar rendesi 2 adet domates 3 kaşık zeytinyağı

YAPILIŞI:
Yoğurt, sıvıyağ, tuz, un ve kabartma tozunu karıştırarak yoğurup pizzanın hamurunu hazırlayın. Bu arada sucukları istediğiniz şekilde doğrayın ve kaşar ile domatesleri rendeleyin. Biberleri de doğrayarak

CHEESECAKELİ KAKAOLU MUFFİN




   Çoğumuz için yıl başı tatilinin başladığı bugün, bende bu rengarenk muffinlerin tarini verip bir kaç gün buradalarda olmayacağım için şimdiden hepinizin yeni yılını kutlamak istedim.Güzellik,sağlık,mutluluk,şans getirsin bize 2013....


Aslına bu muffinlerin tarifini cafe derins'te görüp aklıma kazıdım.Ancak eve gidip tarife tekrar bakmaya üşendim ve aklımda kaldığı kadarı ile denedim :)Sonuçta yumurta konmayan muffine 2 yumurta kırmışım çokmu ,ben beğendim ve denemenizi tavsiye ederim,tarifi yaptığım şekli ile veriyorum ...Teşekkürler Zehracım :)


Cheesecakeli Muffin
2 yumurta
1 su bardağı esmer şeker
25 gram kakao (1 paket)
1 yemek kaşığı elma sirkesi
minicik tuz
yarım çay bardağı sıvıyağ
1 çimdik vanilya
1 çay kaşığı kabartma tozu
1 çay bardağı süt
1,5-2 su bardağı un

Cheesecake için,
250 gram tahsildoroğlu krema lor
1 küçük yumurta
2 yemek kaşığı pudra şekeri
1 çay kaşığı vanilya


Yumurta ve şekeri iyice çırpalım.Ardından sıvıyağ,süt,sirkeyi ekleyip karıştıralım.Kuru malzemeleri bir kapta karıştırıp eleyerek sıvı karışıma ilave edelim ve çırpalım.(unu ilk aşamada 1,5 su bardağı ekleyin )


Diğer taraftan ,peyniri iyice çırpalım.İçerisine yumurta,pudra şekeri ve vanilyayı ekleyip krema kıvamına getirelim.

Muffin kalıplarını yağlayıp 1 kaşık kakaolu karışım koyalım.Arasına bir kaşık peynirli krema koyup tekrar 1 kaşık kakaolu kek karışı ile kapatalım.

175 derece ön ıslıı fırında 15 dakika pişirdiğimiz muffinlerimizi dilersek çikolata sos eşliğinde servise sunalım.

Afiyet Olsun...

 

28 Aralık 2012 Cuma

Pizza

Pazar kahvaltılarının yıldızı...
Daha önce tarifini yazmıştım.
Tarifi tekrar yazmıyorum.
Sadece resimlerle zenginleştireyim dedim.
Pişmiş halinin -şöyle tabakta- güzel bir fotoğrafı neden yok?
Hiç düşündünüz mü?
Yapınca anlayacaksınız.
Tabağa koyacak fırsatınız bile olmuyor ;)





 
 
Afiyet Olsun...

Havuçlu Bulgurlu Ispanak Yemeği

Bugün nefisss bir ıspanak yemeğiyle hafta sonuna hızlı bir giriş yapayım dedim:)

Hepinizi en koskocamanından ,en sevdi dolusundan öpüyorum ,  musmutlu hafta sonları da dileyerek tarife geçiyorum:)



Ispanak yemeğimiz İçin ;

Malzemeler:

1,5 Kg. ıspanak
100 gr.dana kıyma
1 adet minik soğan
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı acıbiber salçası
2 yemek kaşığı sıvıyağ
2 yemek kaşığı kadar bulgur
1 adet havuç
1 adet kesme şeker
tuz
karabiber
su

Yapılışı:

Ispanaklarımızı iyice börtü böceğinden ayıklanması için sirkeli sularla yıkıyoruz,doğruyoruz.
Geniş bir tencerede sıvıyağda soğanı ve kıymayı iyice kavuruyoruz.
Salçaları ilave edip,tuzunu,karabiberini serpiştiriyoruz.
Sos fokurdamaya başlayınca yıkanmış ,doğranmış ıspanaklarımızı ve yıkanmış bulgurumuzu,şekeri ve rendelediğimiz havucu ilave ediyoruz. Üzerini geçeçek kadar sıcak su ilave edip bulgurlar pişinceye kadar pişiriyoruz.
isteğe göre sarmısaklı yoğurtla servis yapıyoruz.

Afiyet, Bal Olsun...


MEYVELİ CUP KEK

GEREKLİ OLANLAR:
KEK MALZEMELERİ
2 yumurta
1 su bardağı toz şeker
1 türk kahve fincanı sıvıyağ
1türk kahve fincanı tereyağı
1 orta boy elma rendesi
1 mandalina (kabuğu rendelenecek suyu sıkılacak)
1 limon kabuğu rendesi
vanilya
kabartma tozu
2 yemek kaşığı damla çikolata
2 su bardağı un
krema malzemeleri
1 su bardağı süt
2 yemek kaşığı tepeleme un
3 yemek kaşığı şeker
1 paket kermşanti
kremanın hazırlanışı
tencereye süt  ,şeker ve unu koyup pişirelim iyice soğuyunca kremşantiyi koyup mikserle çırpalım
 KEKİN  HAZIRLANIŞI
Kabımıza şeker ve yumurtayı koyup mikserle köpürene kadar çırpalım
Diğer malzemeleri ve en  son unu ilave edip karıştıralım.
kağıt kalıpları  silikon kalıpların içine yerleştirelim .Hamurdan 2 yemek kaşığı koyup bekletmeden, önceden ısıttığımız 170 derece fırınımızda pişirelim
soğuyan cup keklerin üzerini hazırladığımız kremayla süsleyelim


Zencefilli Kurabiye

Nam-ı diğer yeni yıl kurabiyesi

Oldukça fazla kurabiye stoğum olduğunu belirtmiştim değilmi :)El oyalamayan, yapımı kolay klasik kurabiyeleri üzerinde süslü şekerler,hamur ve royal icting olan bütün kurabiyelere tercih ederim.Siz bu kurabiyelerden yapıp süsleyebilirsinizde ,ancak belirttiğim gibi ben tercih etmiyorum....

ZENCEFİLLİ KURABİYE

200 gram oda ısında tereyağı
1 su bardağı şeker
2 yemek kaşığı pekmez
1 tatlı kaşığı toz tarçın
1 tatlı kaşığı toz zencefil
1 çay kaşığı karbonat
1 çimdik tuz
2-2,5 su bardağı un (kontrollü ekleyin)


Un hariç bütün malzemeyi karıştırın.Unu kontrollü ekleyerek yumuşak bir hamur elde edin ve hamuru yarım saat buzdolabında dinlendirin.

Un yardımı ile yarım cm açtığınız hamurdan kalıplar ile şekiller kesin ve yağlanmış tepsiye dizin.

175 derece ön ısılı fırında  15-20 dakika pişirin.

Afiyet Olsun...

27 Aralık 2012 Perşembe

Şeritli Burma Poğaça




                  Şeritli poğaçaları geçen gün, Bengisu'nun Yerli Malı Günü için hazırlamıştım. Öğretmenimizin bizim için seçtiği şey, poğaça idi. Bazı çocuklar peynir yemiyor, bazıları, zeytin vs olduğu için poğaçanın içinin sade olmasına karar verdim. Şerit poğaçalar böylece tercih edildi. Sınıfta hem küçüklerin, kolay yemesi, hem de artan kalmasın düşüncesiyle, küçük boyutlarda yapmayı tercih ettim. Öyle ki küçük bir ceviz kadar hamur yeterli oldu bu poğaçalar için. Siz bezenizi büyük tutarak daha pufidik yapabilirsiniz pekala. Ne yalan söyliyeyim, ben orta ısıdı uzun süreli pişirip, biraz kıtır olmasını istedim. Siz eğer yumuşak olsunlar istiyorsanız, yüksek ayarda pişirmeli, pişmesine yakın, orta ısıya almalısınız. Böylece daha yumuşak poğaçalar elde edebilirsiniz. Bu da küçük bir not olsun :)
                Tarif Cahide Jibek'ten. Hem şekli, hem lezzeti yönünden denemeye değer tariflerden bir tanesi bence. Mutlu haftasonları, hayırlı cumalar dilerim...


Malzemeler:

  • 2 su bardağı ılık süt
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 2 yumurta (birinin sarısını üzerine ayır)
  • 1,5 yemek kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 6,5 su bardağı un
  • 1/2 paket yaşmaya yada 1 yemek kaşığı kuru maya
  • 1/2 paket tereyağ (125 gram)
Yapılışı:
  1. Mayayı, ılık süt ve şeker ile ezip, sıvıyağ, yumurtalar,ile birlikte karıştırıyoruz.
  2. Tuzu una ilave edip, birlikte azar azar ekleyerek yoğuruyoruz.
  3. Hazırladığımız hamuru mayalanması için üzerini örtüp, ılık bir yere alıyoruz.
  4. Hamurdan, ceviz büyüklüğünde bezeler alıyoruz. Resimdeki gibi uzunlamasına açıyoruz. Şeritler halinde kesip, üzerine oda sıcaklığında bekletilmiş tereyağından sürüyoruz. Şekildeki gibi rulo yapıyoruz. (Hamurun son kısmını altına yerleştirin, üzerinden de biraz bastırın. )Yuvarlak şeklini verip, tepsiye diziyoruz.
  5. Hamurlar biraz kabarana kadar, tepside de mayalandırıyoruz. Üzerine, kenara ayırdığımız yumurta sarısını sürüp, 200 dereceli fırında pişiriyoruz. İsteğe göre susam, çörekotu da kullanılabilir. Afiyet Olsun...
Not: Ben orta ısıda pişirdim, biraz kıtır olmasını istedim. Yüksek ısıda daha yumuşak olacaktır.




2012'nin En'leri..








Soğan Dolması 
Lebeniye 
Demirhindi Şerbetli Şeftali Kompostosu 
Patates Mantısı 










Yoğurtlu Kırmızı Biber Salatası
Kuzu Kulağı Salatası
Kısır
Etimekli Patlıcan Salatası








Havuçlu İrmik Helvası
Çaylı Kurabiye
Kakaolu Muhallebi
Keşküllü Kemalpaşa
Bisküvili İrmik Tatlısı
Şekerli Donut



Bu seneyi 2 çocuklu bir anne olarak evde geçirmenin yanı sıra karar vermek için çok

2012'nin En'leri..








Soğan Dolması 
Lebeniye 
Demirhindi Şerbetli Şeftali Kompostosu 
Patates Mantısı 










Yoğurtlu Kırmızı Biber Salatası
Kuzu Kulağı Salatası
Kısır
Etimekli Patlıcan Salatası








Havuçlu İrmik Helvası
Çaylı Kurabiye
Kakaolu Muhallebi
Keşküllü Kemalpaşa
Bisküvili İrmik Tatlısı
Şekerli Donut



Bu seneyi 2 çocuklu bir anne olarak evde geçirmenin yanı sıra karar vermek için çok

Boza nasıl yapılır tarifi

Boooooozaaaaa!

Evde oturup bu sesi beklemekten sıkıldıysanız malzemelerinizi hazırlayın. Ev yapımı bozanın keyfini sürmek için biraz uğraşmak, malzemeleri toparlamak için biraz dolaşmak gerekiyor.


Unutmayın, tarife rağmen kıvamı ilk seferde tutturamayabilirsiniz. Ama yılmayın, Osmanlı'dan günümüze kadar gelen bu lezzet için değer...

Malzemeleri

  • 1 su bardağı darı (darı bulamazsanız arpa veya bulgur)
  • 10 bardak su
  • Çeyrek su bardağı yoğurt
  • 2 çay kaşığı kuru maya
  • 3 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 çorba kaşığı un
  • 2 tatlı kaşığı vanilya
  • Tarçın
 


Yapılışı
  • Darıya 5 bardak su ekleyerek 1 gece bekletin.
  • Ertesi gün 2 saat kadar pişirin.
  • Blender ile tamamını ezin ve süzün.
  • Püre kıvamındaki darıyı buzdolabında soğumaya bırakın.
  • Süzgeçte kalan darıları 1 saat kadar tekrar pişirin.
  • Bu karışımı da süzdükten sonra buzdolabına koyun.
  • Unun üzerine, kalan suyu koyun ve kısık ateşte koyulaşıncaya kadar karıştırın.
  • Ateşten alın ve 2 tatlı kaşığı şeker ekleyin.
  • Daha sonra yoğurdu ekleyin.
  • Mayayı biraz suyla eritin ve yoğurtlu karışımla harmanlayın.
  • Yarım saat beklettiğiniz bu karışımla buzdolabınızdaki darıları karıştırın.
  • Düzenli aralıklarla karıştırarak oda sıcaklığında 2 gün bekletin.
  • Şeker ve vanilyayı ekleyin.
  • Bardakla servis ettiğiniz bozayı tarçınla süsleyin.

Dilberdudağı nasıl yapılır tarifi

Siz de misafirleriniz için gösterişli bir sofra hazırlamak istiyorsanız aşağıdaki tarifi denemenizi öneririz.
Dilberdudağı malzemeleri
  • 2 yumurta
  • 1 yumurtanın akı
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı süt
  • 1 kaşık sirke
  • 1 tutam tuz
  • 4 bardak un
  • 250 gr nişasta (Yufkaları açarken kullanmak için)
  • 200 gr ceviz
  • 5 kaşık tereyağı
Şerbeti için
  • 5 bardak toz şeker
  • 4 bardak su
  • 1 tatlı kaşığı limon suyu
Dilberdudağı hamurunu hazırlayın
  • Unun ortasını havuz gibi açın
  • Yumurta, süt, sıvı yağ, sirke ve tuzu ekleyin.
  • Kulak memesi kıvamına gelene kadar yoğurun.
  • Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın.
  • Avuç içi büyüklüğünde olacak şekilde yassılaştırın ve yarım saat dinlendirin.
Dilberdudağı için yufkaları açın
  • Yufkaların açılacağı zemine nişasta serpin.
  • Koparıp yassılaştırdığınız hamurları zemine koyun ve üzerine tekrar nişasta serpin.
  • Herbirini yemek tabağı büyüklüğünde açın.
  • Açtığınız yufkaların üzerine tekrar nişasta serpin.
  • 10 yufkayı üst üste koyup açın.
  • Arada yufkaların altını üstüne çevirerek açmaya devam edin.
  • Hamurları mümkün olduğunca büyütmeye çalışın.
  • Açtığınız hamurdan bir bardak kullanarak yuvarlaklar çıkarın.

Dilber dudağı hamurlarını doldurun
  • Cevizi yumurta akı ile karıştırın.
  • Çıkardığınız yuvarlak hamurların bir tarafına cevizli harçtan koyun.
  • Ağızları açık kalacak şekilde ikiye katlayın.
  • Bu şekilde hazırladığınız hamurları tepsiye dizin.
  • Tereyağını kızdırın (1 dakika kadar)
  • Kızgın tereyağını tatlıların üzerine gezdirin.
  • Önceden 170 derecede ısıtılmış fırında üstleri kızarana kadar pişirin.
Şerbeti hazırlayın
  • Şekeri ve suyu 10 dakika kaynatın.
  • Ocaktan almadan limon suyunu ekleyip ılınmasını bekleyin.
  • Fırından aldığınız tatlılar ılınınca ılık şerbeti üzerlerine gezdirin.
  • Tatlılar şerbeti çekene kadar tepsinin üzeri kapalı halde bekletin.
  • Soğuduktan sonra servis edin.
Afiyet olsun.

Kestaneli pilav tarifi

Kestaneli pilav ise özel günlerde sık sık hazırlanan, sık sık tercih edilen bir pilav çeşididir. İşte kolay ve lezzetli bir kestaneli pilav yapmanın yolu:
Kestaneli pilav malzemeleri
  • 2 su bardağı pirinç
  • 1 adet kuru soğan
  • 2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
  • 2 yemek kaşığı kuş üzümü
  • 2 su bardağı kestane
  • Tereyağı
  • Tuz
  • Karabiber
  • Kestaneli pilav hazırlanışı
    • Kestaneleri fırında pişirin ve ayıklayın.
    • Pirinçleri ayıklayın ve yıkayın.
    • Bir süre suda beklettikten sonra bir süzgeç yardımıyla süzün.
    • Soğanı ince ince doğrayın.
    • Soğanlar renklerini kaybetmeye başlayınca kestaneleri de ekleyin.
    • Kestaneler de renk değiştirmeye başlayınca dolmalık fıstıkları da ekleyip kavurmaya devam edin.
    • Ardından süzdüğünüz pirinçleri ve kuş üzümlerini ekleyin.
    • Orta ateşte kavurmaya devam edin.
    • Ardından yeterli miktarda kaynar su, tuz ve karabiber ekleyin.
    • Önce 3 dakika kadar yüksek ateşte, ardından kısık ateşte suyunu tamamen çekene kadar pişmeye bırakın.
    • Ocaktan alın ve bir kâğıt havluyu tencereyle kapak arasına koyarak dinlenmeye bırakın.
    • 10 dakika kadar bu şekilde bekledikten sonra pilavı servise hazır hale getirebilirsiniz.

Yılbaşı kurabiyesi tarifi

Yılbaşı için harika kurabiye tarifleri
Yılbaşı kurabiyesi malzemeleri
  • 500 gram un
  • 150 gram pudra şekeri
  • 1 yumurta
  • 250 gram tereyağı
  • Gıda boyası (tercihen kırmızı ve yeşil renklerde)
  • Şeker hamuru
  • Kurabiye kalıpları
Yılbaşı kurabiyesi hazırlanışı
  • Tereyağını oda sıcaklığında bekleterek iyice yumuşamasını sağlayın.
  • Unu, pudra şekerini, yumurtayı ve tereyağını genişçe bir kaba alın ve bu karışımı iyice yoğurun.
  • Karışım yumuşak bir kıvama gelince yoğurmayı bırakın.
  • Mutfah tezgâhında bir miktar un serpin.
  • Hazırladığınız hamuru çok ince veya çok kalın olmamak kaydıyla iyice açın.
  • Daha önceden aldığınız kurabiye kalıpları yardımıyla kurabiye parçalarını hazırlayın.
  • Yağlı kâğıdı fırın tepsisine serin.
  • Kurabiyeleri yerleştirin.
  • Fırını 180 dereceye ayarlayın.
  • Tepsiyi fırına verin ve kurabiyelerin üzeri hafifçe kızarana kadar pişirin.
  • Kurabiyeleri fırından çıkarın.
  • Şeker hamuru ve gıda boyası yardımıyla kurabiyelerinizi süsleyip servise hazır hale getirin.

YILBAŞI SOFRASI

Yeni yıl sofrasına ne hazırlasam diye düşünenlere bir alternatifte benden..Menü yemek ve uzun gecede karnı acıkanlar için atıştırmalıklar düşünülerek hazırlanmıştır,afiyetle...
Yalancı İşkembe Çorbası
İç Pilavlı Tavuk Dolması
Pancarlı  kabak Salatası
Patatesli Sütlü Börek
Peynirli Pazı Sarması
Çıtır Üzeri Salata
Patlcan Sarma
Bal Kabaklı Pastası

Tuzlu Spiral Kurabiye



   Ard arda girilen postlar onu gösteriyorki bizim evde hiç yemek pişmiyor.Son zamanlarda yine trafikte ,işyerinde sürekli akşam eve gidince  ne yapsam modundayım.Ev halkı bu durumdan ne kadar çok memnun olduğunu söylememe gerek yok sanırım.

   Bu kurabiyelerin bir kısmında geçen hafta toplantisına katıldığımız Murat Bey peynirleri ile yaptım.Kalite ve lezzet olarak gerçekten çok başarılı peynirler mutlaka denemenizi tavsiye ederim.

Tuzlu Spiral Kurabiyeler

125 gram oda ısında tereyağ
 yarım çay bardağı zeytinyağı/sıvıyağ
1tatlı kaşığı pudra şekeri
1 yemek kaşığı dolusu yoğurt
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı mahlep
çeyrek çay bardağı üzüm sirkesi
1 yumurta(akı içine ,sarısı üzerine)
1 paket kabartma tozu
Aldığı kadar un(3 bardak)

Arası için;
zeytin ezmesi
pesto sos
Murat Bey mistro
Murat Bey sürmeli
çörekotu




   Öncelikle un hariç hamur malzemelerimizi bir kaba koyup iyica karıştıralım.En son unu yavaş yavaş ekleyerek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edelim ve hamuru 10 dakika dinlendirelim.

   Hamuru 2 ye bölüp yarısını un yardımı ile çok ince olmayacak şekilde açalım.Peynirleri iyice karıştırıp bir bıçak yardımıyla hamurun üzerine sürüp çörek otu serpelim ve hamuru rulo olacak şekilde kıvıralım.

   Diğer yarısınada arasına zeytin ezmesi veya pesto sos sürerek rulo şekli verip hamuru yaklaşık yarım saat dolapta dinlendirelim.

   Dolapta sertleşen hamuru keskin bir bıçak yardımı ile 1 santim olacak şekilde minik spiraller keselim.

   Ön taraflarına yumurta sarısı sürdüğümüz tuzlu kurabiyelerimizi 175 derece ön ısılı fırında yaklaşık 20-30 dakika pişirelim.

   Afiyet Olsun...

26 Aralık 2012 Çarşamba

DAMLA ÇİKOLATALI KURABİYE


Nerdeyse 1 senedir kurabiye yapmamış olan ben son zamanlarda ardı ardına kurabiye yapıyorum...Sırada bekleyenlerin çoğu kurabiye şimdiden söyleyeyimde ne bu kurabiye aşkı demeyin bana :) Ancak soğuk kış akşamlarında çayın,ıhlamurun veya sahlebin yanına en iyi kurabiye yakışıyor sanki sizcede öyle değilmi ?

Bu tarif sevgili ufuk mutfakta bloğundan....Kendiside Berna Gürsen'den almış tarifi...Ben şekil olarak onun kadar başarılı değilim kendisinin kurabiyeleri görüntü olarak çok daha başarılı olmuş ancak tadı harika...




DAMLA ÇİKOLATALI KURABİYE
125 gr tereyağı,(Oda sıcaklığında)
125 gr margarin,( Oda sıcaklığında )
1 adet yumurta,
225 gr esmer toz şeker
225 gr beyaz toz şeker
 500 gr un,
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
1 çimdik tuz
250 gr damla çikolata

Oda sıcaklığındaki yağlar ile şekeri ,şekerler iyice eriyene kadar çırpın.Ardından yumurtayı ekleyin biraz çırpın.

Damla çikolata hariç kuru malzemeleri iyice karıştırın ve yağlı karışıma ekleyip yoğurun.En son damla çikolatayıda ekleyip birlikte yoğurun.

Hamuru 10 dakika dinlendirin ,daha sonra ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın biraz üzerine bastırın ve tepsiye aralıklı dizin.

180 derece önceden ısınmış fırında 15 dakika pişirin.

Afiyet Olsun...

Bademli Çıtırlar




              Merhabalar Sevgili Dostlar. Bademli çıtırlar, pudra şekerinin arkasındaki tariflerden bir tanesi. Annemin getirdiği bademler olunca, bu tarifi denemeden edemezdim. Kurabiye gibi değil, daha çok çerez niyetine yenilebilecek bir lezzet. Hakikaten çıtır. Şahsen ben bayıldım. Ama her zamanki gibi tercih sizin.

Bademli Çıtırlar için malzemeler:

  • 1 yumurta akı
  • 100 gram (1,5 çay bardağı) pudra şekeri
  • 1 adet vanilin
  • 3 damla acı badem aroması
  • 1 çay kaşığı tarçın (ben koymadım)
  • 100 gram (1 su bardağı) öğütülmüş badem



Hazırlanışı:
  1. Yumurta akını, bir kaba alıp, kar haline gelinceye kadar 3-4 dk. çırpın.
  2. Pudra şekerini çırpılmış yumurta akına azar azar ilave ederek çırpmaya devam edin. Bu karışıma vanilin, aroma ve tarçını ilave edip 1 dk. daha çırpın.
  3. Hazırladığınız karışımdan, üzeri için 1 yemek kaşığı ayırın. Kalan karışıma öğütülmüş, bademi ekleyip yoğurun.
  4. Pudra şekeri serpilmiş tezgahta merdane ile 0,5 cm kalınlığında açın. (Ben kaşık yardımıyla yağlanmış kağıda koyup, üzerini düzleştirdim)
  5. Yağlanmış tepsiye,küçük toplar halinde dizin. Üzerine ayırdığınız bademli karışımdan sürün.
  6. 130 dereceye ısıtılmış fırında 20-25 dk. pişirin. (Yayılıp, kurabiye şekline dönüşecektir.)
  7. Fırından çıkarıp, soğuyunca tepsiden alın. Ağzı kapalı bir kavanozda, 2 hafta kalabiliyor. Afiyet Olsun...







25 Aralık 2012 Salı

Kuru kabak dolması tarifi (Konya)

Konya'nın yöresel tatlarından Kuru Kabak Dolması tarifi, Mutfağım programında...
Malzemeler:1 kg. boyuna dilimlenmiş kuru kabak
1 kase salçalı su
Limon suyu

Harcı için:½ kg. dana kıyma
½ bardak karışık kısırlık bulgur ve kırık pirinç
½ bağ maydanoz
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı biber salçası
1 tutam taze nane
1 tatlı kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı nane
1 tatlı kaşığı pul biber

Yapılışı:Kuru kabaklar sıcak suya atılarak yumuşatılır ve beklerken pişmeye devam etmemeleri için bir süre sonra soğuk suları eklenir. Limon suyu damlatılan kabaklar soğuduktan sonra cam bir kaseye alınır. Soğanlar dişe gelmeycek kıvamda rondoda taze nane eklenerek çekilir. Çekilen harç, iki yemek kaşığı zeytinyağı, kıyma, bir tatlı kaşığı tereyağı, birer tatlı kaşığı kırmızı biber, karabiber ve naneyle yoğrulur. Harçtan küçük köfteler yapılarak kabak yapraklarına sarılır. Bir kasede salça suyla ezilerek açılır ve tuzu eklenir. Salçalı sos tencerenin her yanına dökülür.
Bir kase suyu dökülen tencere pişmeye bırakılır. Kuru kabak dolması servise hazırdır.

Saç çökeleklisi (Tokat)

Tokat yöremize ait saç çökeleklisi tarifi
Malzemeler:
Un 2 su bardağı
Çökelek 1 su bardağı
Tuz 1 tatlı kaşığı
Katıyağ 2 çorba kaşığı
Maydanoz 1 demet
Su yeteri kadar

Hazırlanışı:

Maydanozu ayıklayın. İnce kıyın. Çökelekle karıştırın. İç hazırdır. Unu hamur tahtasında eleyin. Su ve tuz ilave ederek börek hamuru yumuşaklığında yoğurun. İyice yoğurduktan sonra yumurta büyüklüğün de bezelere ayırın. Bezeleri yaş bez altında 5-10 dakika dinlendirin. Dinlenmiş bezeleri oklavayla 1 mm. kalınlığında açın. Önceden hazırladığınız içten, dairenin yarısına bir miktar koyun.

Dairenin öteki yarısını içli kısmın üstüne kapatın. Yarım dairenin kenarlarını parmağınızla bastırıp yapıştırın. Orta hararetli saçın üzerinde her iki tarafı pembeleşinceye kadar kızartın. Ateşten alır almaz her iki yüzüne tereyağı sürün. "Saç Çökeleklisi" pişer pişmez sıcak ikram edin.
www.bekarmutfagi.com

Mardin güveci

Yöresel tadlarımızdan mardin güveci tarifi
Malzemeler:
1 kg patlıcan
500 kg koyun kuşbaşı
5 adet sivri biber
3 adet domates
5 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı karabiber
3 çorba kaşığı sıvıyağ
1 tatlı kaşığı tuz

Hazırlanışı:

Patlıcanlar alacalı soyulur, tuzlu suda bekletilir. Bu arada tavaya yağ konur ve ısınca et atılır, renk alacak kadar kavrulur. Sonra patlıcanlar sudan alınır ve kuşbaşı büyüklüğünde doğranır. Güveç kabına et. Patlıcan iri doğranmış biber, ince kıyılmış sarımsak, tuz ve karabiber eklenir ve karıştırılır. En son üzerine halka şeklinde doğranmış domates dizilir. Güvecin kapağı sıkıca kapatılır. Önceden ısıtılmış 190 derece fırında 60-70 dakika kadar pişirilir.
www.ozelyemekler.com

Ekonomiye Kadın Gücü

ekonomiyekadiningucu

Ekonomiye Kadın Gücü projesi, dar gelirli kadınların ekonomik üretime katılımını teşvik etmek, sosyal ve ekonomik olarak güçlenmelerine katkıda bulunmak amacıyla, kadınların gelir getirici bir işe başlamasına veya işini büyütmesine destek olmayı hedefliyor.

Bu hedefin gerçekleşmesinde, küçük bir sermaye desteği ile dar gelirli kadınların ekonomik üretime başlamasına imkan tanıyan Mikrokredi Sistemi temel alınıyor. Mikrokredi, dünyada ilk olarak 1973 yılında Nobel Barış Ödülü sahibi Prof. Muhammed Yunus öncülüğünde yoksulluğun çok yoğun bir şekilde yaşandığı Bangladeş'te "Grameen Bank" altında faaliyetlere başladı. Prof. Muhammed Yunus, bu uygulamayı ilk olarak genç bir kadına bambu sepeti yapması için 6 $ kredi vererek başlattı.

Küçük sermayelerle değişen hayatlar

Türkiye'de 2003 yılında Prof. Muhammed Yunus'un girişimleriyle Grameen Trust ve Türkiye İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA) tarafından ortaklaşa başlatılan Türkiye Grameen Mikrofinans Programı pekçok dar gelirli kadının işe başlaması için cansuyu/başlangıç kredisi sağlayarak, teminat ve kefalet gerektirmeden finansman erişimi kısıtını ortadan kaldırarak onbinlerce kadının hayallerini gerçekleştirmesine destek oluyor.

Yoksullukla Mücadelede Yenilikçi Yöntem: Sosyal Finansman

Türkiye'de her 5 kadından biri yoksulluk sınırında olup kendi potansiyelini gerçekleştirmeyi, ailesine ve toplumsal üretime katkıda bulunmayı bekliyor. Türkiye Grameen Mikrofinans Programı'nın yaygınlaştırılması amacıyla, TİSVA ve Turkcell işbirliğinde hayata geçen Ekonomiye Kadın Gücü, Türkiye’de ilk defa sosyal borçlanma modelinin hayata geçirilerek kadınların gelir getirici işler yapması için küçük sermaye desteği sağlayan Mikrokredi Sistemi’ne yeni kaynak oluşturulmasını hedefliyor.

Sosyal inovasyon niteliği taşıyan bu yenilikçi model sayesinde sayesinde artık dileyen herkes dar gelirli kadınlara borç verebilecek, bağış yapabilecek, dar gelirli kadınların hayallerine kavuşmasına bireysel olarak destek verebilecek .Çünkü, Kadına Destek, Topluma Destektir.
Ekonomiye Kadın Gücü projesi ile kadınlarımız daha çok üreterek ekonomiye katılacak,
hayallerini büyütecek, ailelerine ve geleceğe yatırım yapacak, Türkiye kazanacak.

Bir bumads advertorial içeriğidir.

İçli İrmik Tatlısı




İçli İrmik Tatlısı

Malzemeler;
125 gr tereyağı
2 adet yumurta
1/2 su bardağı irmik
1.5 - 2 su bardağı un
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu

Üzeri için;
1/2 su bardağı irmik

İçi için;
Ceviz içi, tarçın

2 su bardağı tozşeker
2 su bardağı su
2 - 3 damla limon suyu


Yapılışı;
Yeni bir blog buldum, gisitasarım.. Tarif onun..

Şeker, su ve limon suyunu kaynadıktan sonra 5 -6 dk. daha

İçli İrmik Tatlısı




İçli İrmik Tatlısı

Malzemeler;
125 gr tereyağı
2 adet yumurta
1/2 su bardağı irmik
1.5 - 2 su bardağı un
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu

Üzeri için;
1/2 su bardağı irmik

İçi için;
Ceviz içi, tarçın

2 su bardağı tozşeker
2 su bardağı su
2 - 3 damla limon suyu


Yapılışı;
Yeni bir blog buldum, gisitasarım.. Tarif onun..

Şeker, su ve limon suyunu kaynadıktan sonra 5 -6 dk. daha

Sıpa Çorbası


Annemin yeni special yemeği "Sıpa Çorbası"...

Yapılışına gelince;
Fotoğrafta görüldüğü üzere öncelikle bir sıpaya gereksim var.

Pazar Günü oğlumun yine "yememe" günüydü.
Aslında Kuzey yemeyen bir çocuk değil "benimle" yemeyen bir çocuk...
Annanesiyle gayet güzel yiyor ;)
Daha önce bahsetmiştim, "Yer mi, Yemez mi?"

Evde kahvaltı ettiremedim.
Biz Pazar kahvaltılarında Annemlerde toplanırız.
Oraya gittik.

Paşa bizimle de kahvaltı yapmadı.

Annanesi soruyor "oğlum ne yiyeceksin?"
Bizim ki "çorba", iyi tamam...
Annanesi soruyor "hangi çorbadan yapıyım sana"...
Bizim ki Paşa ya!

Hareketlere bakın ergenlik çağında ki çocuklar gibi...
Bu yaşlarda "erken ergenlik" denilen bir dönem varmış,
çocuğun kendini ve çevresini anlamlandırdığı (!)
Ben de ona "Bebek Ergen" diyorum.

Neyse Annane sayıyor çorbaları "Tarhana, Sütlü Tarhana, Mercimek, Şehriye..."
Cevaplar "ismem (Türkçe meali "istemem"), yemem"
En sonunda Annem "Sıpa Çorbası, ister misin?"diye sordu.
Bizim Paşa bir anda hareketlendi "edet (evet) annane", diye...
Annem ne yapacak diye merakla izliyorum.
Gel birlikte yapalım, dedi. Güzelce tenceresini çıkardı.
Bu arada da konuşuyor...
"Bu çorbayı yapmak için öncelikle bir sıpaya ihtiyacımız var.
Şöyle yapacağız, böyle yapacağız..."
Benim ki bilmiş tavırlarla "edet anane"
Kuzey'i kucakladı "işte benim sıpam", diye.
Tencerenin üzerine otutturdu.
Espiriyi anlayan minik sıpam buna nasıl gülüyor, nasıl mutlu oldu, anlatamam.

Akıllı kadın olmak böyle bir şey demek ki...
Ben kırk yıl düşünsem aklıma gelmezdi.
Sonuç olarak çorbasını tencerenin üzerine oturarak, hikayeler dinleyerek yedi.

Ben şanslı azınlıktanım, diyorum.
Oğluma annanesi bakıyor ve birlikte olmaktan müthiş keyif alıyor her ikiside...

Annemin bu doğaçlamalarında çok "sıpa" büyütmenin de katkısı vardır, sanırım (!)

Sevgiyle kalın...