28 Şubat 2013 Perşembe

Kırmızısından Kahvaltı Sofrası






Kırmızı kırmızı bir kahvaltı sofrası hazırladık. Ana kız delgeçlerle peçeteleri süsledik. Pril'in hediyesi nar kaselere kahvaltılıklar doldurduk. Fairy hatırlattı elmalı crumble yaptık. Yudum'un enfes zeytinyağına ekmeğimizi bandık. Reklamı kokuttuk da kokuttuk. :)) Nutellayı sevmiyoruz chokella varken diye gözümüze gözünüze soktuk. Abim beyaz kare tabak aldı, onları da ortaya kondurduk.

Kırmızısından Kahvaltı Sofrası






Kırmızı kırmızı bir kahvaltı sofrası hazırladık. Ana kız delgeçlerle peçeteleri süsledik. Pril'in hediyesi nar kaselere kahvaltılıklar doldurduk. Fairy hatırlattı elmalı crumble yaptık. Yudum'un enfes zeytinyağına ekmeğimizi bandık. Reklamı kokuttuk da kokuttuk. :)) Nutellayı sevmiyoruz chokella varken diye gözümüze gözünüze soktuk. Abim beyaz kare tabak aldı, onları da ortaya kondurduk.

Yoğurtlu Kabak Salatası

İki dişlim öğle uykusuna yaklaşık 10 dakikacık kadar yatıyor...

O 10 dakika benim en özel, en kıymetli dakikalarım oluyor...Yemek falan yaparak geçirmiyorum vallahi:)))
Ya Aylinime  2 laf atıyorum accuk gülüşüyoruz ki genelde öyle oluyor:)))) ya  facebookta pasta börek yapanlara asılıyorum :)))yadaaaa oje sürüyorum:))) bazen de tıpkı şu an olduğum gibi bloğumu boşladığım için utanıp tarif ekliyorum:)))

Vee karşınızda 5 dakikada hazırlayabileceğiniz sağlıklı ve kopkolay bir lezzet:)

Buyurun tarifimize,


Malzemeler:

2 Adet kabak
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 kase MURATBEY süzme yoğurt
1 diş sarımsak
1/2 demet dereotu
2 yemek kaşığı haşlanmış pirinç
ceviz
tuz

Yapılışı:

Kabakları yıkayıp,kabuklarını kazıyarak iri iri rendeliyoruz.
Zeytinyağı koyduğumuz tavaya kabaklarımızı koyup suyunu çekene dek soteliyoruz.Soğumaya alıyoruz.
MURATBEY Süzme yoğurdumuza sarımsağı rendeleyip,ince ince kıydığımız dereotunu ,haşlanmış pirinci ve kabağı ilave ediyoruz.
Tuz ve ceviz de ilave edip karıştırıp bekletmeden servis yapıyoruz.

AFİYET OLSUN

SEVGİ DOLU ÖPÜCÜKLER

27 Şubat 2013 Çarşamba

Pancar Turşusu

    
    Bir yerlerde koca bir ağaç varmış. O kadar güzel bir yerde bulunuyormuş ki, yakın çevrede oturanlara yüksekten bakıyor heryeri ayakları altına alıyormuş. İnsanlar da bu ağaca hayranmış ve hatta o ağaca bez bağlıyarak dileklerde bulunurlar, böylece dileklerinin yerine geleceğine inanırlarmış.
   Orada bulunan, inançlı bir kimse eline bir balta almış ve o ağacı kesmeye karar vermiş. Böylece o ağaçtan istenen dilekler yok olacak ve istenilecek tek zat olan Allah ü Teala'dan istenilecekmiş. Baltayı almış eline, ağacı kesmeye gidiyormuş. Durumu farkeden şeytan, adama yaklaşmış, her türlü vesvese ile ağacı kesmesine engel olmaya çalışmış. Başarılı olamıyormuş ki son defa şöyle demiş : " _ Eğer sen bu ağacı bugün kesmezsen, ben sana yarın bu dünyanın bütün altınları getirir, ayağına sererim. Hem de bunun üzerine yemin ederim. Ne kaybedersin ki sözümü tutmayacağımı düşünüyorsan en fazla bir gün bekleyip, ertesi güne yine ağacı kesersin. Ya sözümü tutarsam, o zaman sen düşün o parayla nice hayırlar işler, şu ağacı keserek alacağın sevaptan kat kat mislisini yapar hatta rahat içinde yaşarsın.
    Adam diğer dediklerine değil de bu son dediğine takılmış. Durumu farkeden şeytan, biraz daha üsteleyince, ağacı kesme fikrinden vazgeçirmiş sonunda.
    Ertesi gün olunca, adam evde şeytanı bekliyor fakat bir türlü gelmiyormuş şeytan. "_ Beni kandırdı, bu gelmeyecek ben ağacı keseyim." diyerek çıkmış evinden elinde baltası ile. Bakmış şeytan ağacın orda adamı bekliyor. Ama elinde ne altın var ve başka birşey.
    Adam anlamış durumu, şeytanın kendini kandırdığını. "_Zaten senden de bu beklenirdi, sözünde durmadın her zamanki gibi, bak ben de günaha girmeye vesile olan bu ağacı, keseceğim işte." demiş.
     Şeytan kıs kıs gülmüş ve "_ Keees. " demiş. "_ Ama kesmeden önce şunu da bil ki artık sen de aynı kişi değilsin. Eğer bu ağacı dün kesseydin, o zaman gerçekten hakkı yerine getirmiş olacaktın, fakat bugün aynı düşünce ile kesmiyorsun, bana kızdığın için kesiyorsun, dün halbuki sadece Allah inancından kesecektin. Artık kessen de bir, kesmesende... "
    
    
    Merhabalar Sevgili Dostlarım. Bugün sizlere çok sevdiğim bu hikaye ile merhaba diyeyim istedim. Pancar turşusuna gelince; Pancar turşusunun yapımı çok kolay. Olmaması durumu söz konusu değil. Miktarları kendi elimde bulunduğu şekilde vermiş olsam da aslında tamamen size bağlı. Pancar turşusunun mutfağımızda kullanım alanı çok geniş. Her türlü salataya girebildiği gibi, yoğurtlaması da çok güzel oluyor. Denemeniz dileğiyle...
Pancar Turşusu İçin Malzemeler:

  • 2 kg kırmızı pancar
  • 8-9 tatlı kaşığı tuz
  • istediğiniz kadar sarımsak (ben bir baş kullandım)
  • 1,5 su bardağı sirke
  • üzerine kereviz yaprakları


Pancar Turşusunun Yapılışı:
  1. Pancarların kabukları soyulur, irice doğranır, büyükçe bir tencereye alınıp, üzerini bir parmak geçecek kadar su konulur.
  2. Ocakta pancarlar hafifçe yumuşayana kadar haşlanır. ( Bu esnada çatal testi yapılıyor, çatal kolayca batıyorsa olmuş demektir)
  3. Sarımsakların kabukları soyulup, bütün halde üzerine bastırılarak ezilir. Kereviz yaprakları yıkanır.
  4. Pancarlar ılık hale gelince, pancarlar sudan ayrılır. Turşu kabımızın dibine pancarların bir kısmı konur, üzerine birkaç tane sarımsak atılır, bu işlem pancarlar bitene kadar devam eder.
  5. Üzerine 1,5 su bardağı sirke eklenir. Tuz eklenir, en üstüne kereviz yaprakları konulur.
  6. Pancarın kendi suyu turşunun üzerine yavaşça konulur. Ağzı sıkıca kapatılarak 5-6 gün içinde turşunun olması beklenir. (Turşunun olduğuna tadarak karar verebilirsiniz, bu süre turşunun kışın yada yazın yapılışında uzayıp kısalabilmektedir, zira pancar turşusu her daim yapılabilmektedir.)

PATATESLİ MANTARLI BÖREK

  
Çıtır börekler favorim olsada  akşamdan hazırlayıp işten gelince pişirdiğim yumuşacık böreklerde akşam yemeği niyetine güzel gidiyor gerçekten.

   Bu böreğin farkı sıvıyağ yerine becel pratik kullanılarak yapılması. Aynı ölçüde yağ kullanmama rağmen yağını belli etmeyen bir börek oldu.Süte yatırma yöntemini daha evvel gül böreklerinde kullanmıştım.Bu kadar büyük bir böreği süte yatıracaksanız böreğin özellikle altının iyice kızardığından emin olmadan fırından almayın lütfen.

   Ben bu sefer böreği 28 cm'lik yuvarlak kek kalıbında pişirdim 2,5 yufka kullandım.Siz daha büyük yapacaksanız ölçüleri 2 katına çıkartın.


PATATESLİ MANTARLI BÖREK

2,5 adet yufka

İç Harcı;
2 yemek kaşığı becel pratik
2 adet rendelenmiş patates
1 kuru soğan
10 adet mantar(ben istiridye kullandım)
bir kaç dal maydanoz
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kırmızı pul biber
1 tatlı kaşığı tuz

Sos İçin;
2 yumurta
3 su bardağı süt
1 çay bardağı becel pratik
bir çimdik tuz

İç harcı için için; yağı ve ince doğranmış kuru soğanı tavaya alıp ,soğanları biraz pembeleştirelim.Ardından ocağın altını iyice açarak (mantarların su salmaması için) tavla zarı büyüklüğünde doğranmış mantarları ilave edelim. Bir kaç dakika sonra rendelenmiş patatesi ve baharatlarıda ilave edip arada karıştırarak bir iki çevirip altını kapatalım.En son ince kıyılmış maydanozları ilave edelim.

Sos için; yumurta,tuz,yağ ve sütü iyice çırpalım.

Bir yufkayı tezgaya yayıp yumurta fırçası ile her yerine sostan sürelim.Soğuyan iç harçyan alıp yufkanın her yerine bölüm bölm gelecek şekilde yayalım.Çok gevşek olmayacak şekilde rulo sarıp böreği kek kalıbının ortasından başlayarak dışa doğru saralım.Bu işlemi kalıp dolana kadar tekrarlayalım.

Kalan iç harcı da böreğin üzerine döküp üzerine strech film geçirelim ve buzdolabında en az 4 saat mümkünse 1 gece bekletelim.

180 derece ön ısılı fırında böreğimiz iyice kızarana kadar pişirelim.(35-40 dakika)

Afiyet Olsun.

Gisi'den Hediye Varr...


     
   Sevgili arkdaşımız Gisi  Muhteşem bir runner hediye ediyor. Bu hediye ve daha fazlası için kendisini ziyaret edin.
         Masanızda çok şık duracak bu takımı bende istiyorum diyorsanız yada hadi çıkmadı bari satın alayım diyorsanız, Gisi burada...

26 Şubat 2013 Salı

Sarma Börek (Suda bekletilen)


Hani şu pişmiş halinin fotoğrafları olmayan böreğimiz vardı ya işte ondan yaptım.

Fırından çıkar çıkmaz fotoğrafladım.

Yapılış aşamaları için;



Sadrazam Lokumu


sadrazam lokumu
 Bu  lezzeti bir ev ziyaretinde yiyip cok begendim ve hemen tarifini aldim..ev sahibi arkadasim kakaolu biskuvi yerine hindistancevizi kullanmisti  ama ben kakaolu biskuviyi daha cok yakistirdim..
Sadrazam Lokumu
malzemeler: 1su bardagindan az eksik  un,
1 litre sut
1 bardak seker
 yarim kasik tereyagi,
1 paket vanilya
kakaolu biskuvi,
250 gr mascarpone (italyan peyniri)
Yapilisi:
un,sut,seker,vanilya, bir tencereye alinip karistirarak pisirilir.Pudink  kaynayinca icine yag ilave edilip karistirarak eritilir daha sonra ocaktan alinip mikserle 5 dakika cirpilir... kakaolu biskuvi  robotta cekilip kare firin tepsisinin icine serilir..Mikserle cirpilan  pudink de dikkatlice kakaolu biskuvi kirintilarinin uzerine ince bir sekilde  yayilir.. 2-3 saat Buzdolabinda bekletilir..  daha sonra  mascarpone peyniri  tepsinin icindeki puding in uzerini tamamen kaplayacak ,ince bir sekilde  peynir surulur  daha sonra tepsideki pudink  rulo yapilacak sekilde  kesilip rulo yapilir  peynir surulmus kisim rulonun icine gelecek sekilde yapilan rulolar servis tabagina alinip buzdolabinda muhafaza edilir..
AFIYET OLSUN !!!
#sadrazamlokumu#sutlutatlilar#hafiftatlilar#padisahlokumu#

Un Kurabiyesi ile Merhabalar...

   
       Uzun aradan sonra işte yine sizlerle beraberim. Merhabalar Dostlarım...
       Zorunlu ayrılığım, sonunda nihayete erdi çok şükür. Bu ayrılığın ardından, tatlı başlayalım istedim, o muhteşem lezzet, "un kurabiyesi"  ile açılışı yapıyorum inşallah.
       Hem ağızda dağılıyor, hem de biraz sert olduğu için ufalanıp gitmeden o bilindik un kurabiyesi tadını alıyoruz.
 
       İtiraf etmeliyim, un kurabiyesi çocukluğumun unutulmaz lezzetindendir. Kesinlikle bir tane ile yetinemem doğrusu. Arkadaşım Meral'de yedikten sonra ne kadar özlediğimin farkına vardım.
       Un kurabiyelerini iki kez yaptım. Meral'den aldığım ölçüler farklı idi. İlkini onun verdiği aynı ölçüde yaptım, fakat ben evde uyguladığımda, bir takım farklılıklar oldu. Sanırım, margarinin markası ve suyunu alırken, birkaç kez suyunu almam un miktarının artıp azalmasına sebep oldu. İşte bu nedenden dolayı, sizler denemek isterseniz, un miktarını kaşık ile teker teker eklerken, bir taraftan yoğurup ölçüyü belirlemenizi öneririm. Bu şekilde en doğru ölçüyü bulabilirsiniz.
       Bana gelince, ben iki kez margarini eritip iki kez suyunu aldıktan sonra 10 tepeleme kaşık un eklemem yeterli oldu. Yeterli olmaktaki kasıt, elimizle şekil verebilmektir.
      Sevgili arkadaşım Paşasofram'ın düzenlemiş olduğu Yumurtasız ve Sütsüz Tarifler etkinliği için hazırlamıştım bu kurabiyeleri. Fakat malesef bilgisayarın bozulması ile, ancak bugüne nasip oldu.
   
   
Un Kurabiyesi İçin Malzemeler:

  • 1 paket margarin
  • 1 su bardağı pudra şekeri
  • 10-11 kaşık un tepeleme
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu
Yapılışı:
  1. Margarini küçük bir tencerede, ocakta eritiyoruz. Sonra soğuk bir yere koyuyoruz. En son buzdolabının buzluğuna atıp, iyice donmasını sağlıyoruz. Çıkartınca, birkaç dakika bekliyor ve tencenin dibinde suyu birikiyor. Bu suyu döküyoruz. 
  2. Margarinin suyunu bu şekilde alınca, tekrar ocağa alıyoruz ve eritiyoruz.
  3. Margarin tekrar ılınıyor. Bu kez içine pudra şekeri, 10 kaşık un ve kabartma tozunu ekliyoruz. Yoğuruyoruz.
  4. Yoğurduğumuz hamurdan parçalar alıp, uzun bir şekilde yuvarlıyoruz.
  5. Üzerinden çatalla iz yapıp, istediğimiz uzunlukta kesiyoruz.
  6. Yağlı kağıt üzerine, önceden ısıtılmış 100 dereceli fırında 40-45 dakika pişiriyoruz. (Kurabiyeler fırından çıkarmadan önce elinizle alın, kolayca geliyorsa olmuş demektir.)
  7. İsteğe göre pudra şekeri serperek tüketebilirsiniz. Afiyet Olsun...

Haşhaşlı Limonlu Kek


Sizlere de oluyormu bilmem, denemek istediğim çoğu tarif evdeki ön yargılılar yüzünden yapılamıyor ve yapılamayan herşey gibi hayallerimi süsleyip  gece rüyalarıma giriyor. :) Kekte veya tatlıda haşhaş kullanmakta bunlardan biri ..Kekin tadını ben çok beğendim,ancak yiyen ev halkı tadı çok güzel ama o çıtırları bir daha koymasan daha iyi olur dedi :)

HAŞHAŞLI LİMONLU KEK

3 yumurta
1 su bardağı şeker
1 çay bardağı yoğurt
125 gram yumuşamış tereyağ
2 limon
2 yemek kaşığı haşhaş
1 paket kabartma tozu
1,5 su bardağı un

Yumurta ve şekeri 5 dakika kadar çırpalım.Ardından yumuşamış olan tereyağı ve yoğurdu ilave edip çırpmaya devam edelim.1 limonun kabuklarını rendeleyin ve suyunu sıkıp limon kabuğu rendesiyle birlikte kek harcına ilave edin.2 yemek kaşığı haşhaşı,unu ve kabartma tozunuda ekleyip biraz daha çırpın.

Hamuru yağlayıp unladığınız veya yağlı kağıt serdiğiniz baton kek kalıbına boşaltın.Üzerine kabuklarının beyaz kısımlarınıda soyduğunuz 1 limonu incecik dilimler haline kesip sıra sıra dizin.Limonların üzerine biraz toz şeker serpmenizi tavsiye ederim.

Keki 175 derece önceden ısıtılmış fırında ilk 20 dakika kapağını hiç açmadan 35-40 dakika kadar pişirin.

Afiyet Olun.

Bebek yaspastasi

Bebek yaspastasi by zehra50mutfakta
Bebek yaspastasi, a photo by zehra50mutfakta on Flickr.
Bebek Yaspastasi...

Gullerle suslenmis yaspasta..

Gullerle suslenmis yaspasta..

Gullu yaspasta..

Gullu yaspasta.. by zehra50mutfakta
Gullu yaspasta.., a photo by zehra50mutfakta on Flickr.
Gullerle suslenmis Yaspastam..

asker pastasi..

asker pastasi.. by zehra50mutfakta
asker pastasi.., a photo by zehra50mutfakta on Flickr.
Asker yaspastasi...

minnie mouse yas pasta

minnie mouse yaspasta..

25 Şubat 2013 Pazartesi

Kuru Fasulyeli Kek - Yalancı Kestaneli Pasta




Kuru Fasulyeli Kek - Yalancı Kestaneli Pasta

Malzemeler;
3 adet yumurta
1 + 1/4 su bardağı toz şeker
2 su bardağı haşlanmış fasulye
1 su bardağı ceviz içi
1/2 su bardağı un
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu

Üzeri için;
1 paket çikolatalı puding
2 su bardağı süt

Yapılışı;
Fasulyeleri blendırla püre haline getirin. Tamamen püre yapmayın arada küçük parçalar kalsın.
3 yumurtayı bir fiske

Kuru Fasulyeli Kek - Yalancı Kestaneli Pasta




Kuru Fasulyeli Kek - Yalancı Kestaneli Pasta

Malzemeler;
3 adet yumurta
1 + 1/4 su bardağı toz şeker
2 su bardağı haşlanmış fasulye
1 su bardağı ceviz içi
1/2 su bardağı un
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu

Üzeri için;
1 paket çikolatalı puding
2 su bardağı süt

Yapılışı;
Fasulyeleri blendırla püre haline getirin. Tamamen püre yapmayın arada küçük parçalar kalsın.
3 yumurtayı bir fiske

Cacıklı arap köftesi (Gaziantep) tarifi


Gaziantep'in yöresel tatlarından Cacıklı Arap Köftesi tarifi, Mutfağım programından...
Malzemeler:1 kg süzme yoğurt
250 gr kıyma
2 demet ıspanak
1 su bardağı ince bulgur
1 adet soğan
3 tatlı kaşığı toz biber veya biber salçası
4 diş sarımsak
1 çay kaşığı karabiber
1 avuç un

Yapılışı:1 su bardağı ince bulgur, 1 adet küçük küçük doğranmış soğan, 3 tatlı kaşığı toz kırmızı biber, 1 çay kaşığı karabiber, 1 çay kaşığı tuz, 1 adet yumurta ile 250 gr kıyma; 1 avuç un eklenerek iyice yoğrulur. Misket büyüklüğünde köfteler yapılır. Hazırlanan köfteler buharda haşlanır sonra da sıvı yağda kızartılır. 2 demet ıspanaka tuzla ovulur. 1 kg süzme yoğurt, 4 diş ezilmiş sarımsakla karıştırılır ve ıspanaklar eklenip harmanlanır. Pişirilen köfteler yoğurdun üzerine yerleştirilir. 1 tatlı kaşığı pul biber tereyağında kızdırılır ve yemeğin üzerine dökülür.
 


Kaynak: http://www.kanald.com.tr/mutfagim

sac kavurma


Malzemeler;
  • 500 gr kuş başı et, 
  • 1 adet orta boy kuru soğan,
  • 3 yemek kaşığı tereyağı veya 2 yemek kaşığı zeytin yağı,
  • 7-8 adet sivri yeşil biber,
  • 4 adet domates,
  • Karabiber, kekik, kimyon, tuz,
  • İstenirse kaşar rendesi,
Yapılışı;
  1. Küçük kuşbaşı doğranmış etler sacın çukur kısmına alınır, uygun kapak ile kapatılır, suyunu salıp çekinceye kadar kısık ateşte ara sıra karıştırılarak pişirilir.
  2. Halka, halka doğranmış biber ve ince doğranmış soğan ilave edilir birlikte kavrulur.
  3. Küp doğranmış domatesler ilave edilir domatesler yumuşayıncaya kadar kavrulmaya devam edilir.
  4. Sıcak servis yapılır.
Afiyet olsun....


PORTAKALLI CHEESCAKE

IMG_2181

Hafta sonu misafirlerimin çok beğendiği cheescake tarifini hemen verip kaçıyorum.
Herkese mutlu bir hafta diliyorum..

MALZEMELER:

Tabanı için;
1.5 paket burçak bisküvi
60 gr. Tere yağ (yaklaşık 2 kaşık)
2 yemek kaşığı süt

Kreması İçim;
2 kutu labne peyniri (400 gr.)
1 kutu krema (200 ml.)
1 adet portakal suyu
1.5 bardak şeker
3 adet yumurta
2 yemek kaşığı tepeli un
1 yemek kaşığı nişasta
1 paket vanilya
1 yemek kaşığı portakal kabuğu rendesi (İsterseniz azaltabilirsiniz. Fazla olursa kremayı acılaştırabilir)

Sosu için;
2 bardak portakal suyu
2 yemek kaşığı nişasta
3-4 yemek kaşığı şeker

YAPILIŞI:

1- İlk olarak bisküvileri rondodan geçirip un haline getirin ve erittiğiniz tereyağını ve sütü bisküvilere katıp yoğurun.
2- Pişirme kağıdı serdiğimiz kelepçeli kalıba bisküvili karışımı bastırarak yayın ve donması için buzdolabına koyun. Cheescake tabanı buzdolabın da donana kadar diğer yandan kremayı hazırlayın.
3- Karıştırma kabına peynir ve şekeri koyup mikserle iyice karışana kadar çırpın.
4- Ardından sırayla krema, portakal suyu, vanilya, un, nişasta ve portakal kabuğunu da ilave edip çırpmaya devam edin.
5- En son yumurtaları teker teker ilave edip mikserin düşük ayarıyla çırpın.
6- Ve karışımı buzdolabından çıkardığınız kalıbın içine dökün ve önceden ısıttığınız 180 derecelik fırında 40- 45 dakika pişirin.
7- Chesscake ‘i 30 dakika sonra kontrol edin. Eğer kenarları sabit ortası hafif sallanıyorsa 5-10 dakika daha pişirin ve üzerinin yanmamasına dikkat edip fırını kapatın. Fırın kapağını hafif aralayarak cheescake’in soğumasını sağlayın.
8- Tamamen soğuduktan sonra fırından çıkarın.
9- Diğer yandan portakal suyunu nişasta ve şeker ile karıştırıp kaynatın.(Portakallar ekşi ise şeker oranını artırabilirsiniz.)
10- Portakallı sos ılıdıktan sonra cheescake’in üzerine gezdirin.
11- Bir gece buzdolabında beklettiğiniz cheescake artık servise hazır.

Nar Ekşili Brokoli Salatası

Pratik,lezzetli,renkli,sağlıklı ,şifa niyetine bir salata arıyorsanız eğerrrr şu an doğru sayfadasınız:)))
Buyurun bakalım bugünün tarifine:)



Brokoli salatamız için,

Malzemeler:

Brokoli
Mısır
Havuç
Mor Soğan
Közlenmiş Biber
Kapari
Salatalık Turşusu

Salata sosumuz için,

Nar Ekşisi
Limon suyu
Zeytinyağı
Tuz

Yapılışı:

Brokolileri mümkünse buharda haşlıyoruz.
Küçük küçük çiçeklere bölüp salata kasemize alıyoruz.
Havucu iri iri rendeleyip ,turşuyu,közlenmiş biberi küp küp doğruyoruz.
Soğanı piyazlık doğrayıp salataya ilave ediyoruz.
Diğer malzemeleri de ekleyip hafifçe karıştırıyoruz.

Sosumuzu da hazırlayıp salatamızla harmanlayarak servis tabağına alıyoruz.

AFİYET OLSUN





24 Şubat 2013 Pazar

Rulo Yumurta


   Blog yazmaya ilk başladığım dönemlerde en çok önem verdiğim bölüm kahvaltılardı.Ancak bir süre sonra yaptıklarım aşağı yukarı hep aynı çekmeyim ben fotoğraf demeye başladım.Ancak  bir süredir blokta olmamasına rağmen sucuklu yumurta ,pastırmalı menemen gibi yumurtalı tarifleri arayarak siteme gelen o kadar çok kişi varki ileryen günlerde bütün bunların tariflerinide eklemek farz oldu :)

   Bugünkü tarifin tek özelliği rulo yapılması sanırım.Facebook sayfamdaki çoğu kişi krep sandıysa da aslında içerisinde çok az un var bence çok şık ve leziz.Kürdanlarım için canım arkadaşım Zeynep'e sonsuz teşekkürler :)




RULO YUMURTA

3 adet yumurta
1 çorba kaşığı un
3 yemek kaşığı süt
1 minik kase kıyılmış dereotu
2 parmak kadar ezilmiş peynir
arası için ayrıca tel peynir veya taze kaşar
2 yemek kaşığı sıvıyağ
1 çay kaşığı kırmızı pul biber
1 çay kaşığı tuz

Yumurta, un, süt, tuz, dereotu ve kırmızı pul biberi iyice çırpalım. Ezilmiş beyaz peyniri de ekleyip bir kere daha çırpalım.

2 yemek kaşığı sıvıyağı teflon tavamıza koyup iyice  ısıtalım.Yumurtalı karışımı içerisinde döküp  kapağını kapatalım.arada bir sallayarak üstündeki sıvı olan yerlerinde pişmesini sağlayalım.

Ters yüzünü bir tabak veya spatula yardımı ile çevirip arka tarafınıda pişirelim.

Pişen yumurtamızı tavadan düz bir zemine alıp arasına tel peyniri veya kaşar peyniri gezdirelim.Hafif ılınan yumurtayı rulo sarıp keskin bir bıçak yardımı ilem 2 parmak eninde kesip dilerseniz kürdanlarla süsleyin.

Afiyet Olsun.

Not:26 cm ve teflonu çizik olmayan bir tava kullanmanızı tavsiye ederim.siz iç malzemeyi istediğiniz gibi değiştirebilirsiniz,dilerseniz arasına kavrulmuş havuç veya ıspanak bile koyabilirsiniz.

Patates Mantısı


Hem pratik hem de lezzetli. Sunumda çok şık oluyor. Tavsiye ederim.

Malzemeler:
  • 3 orta boy patates
  • 1 tabak dolusu rendelenmiş kaşar
  • 1 yemek kaşığı dolusu tereyağ
  • İnce ince kıyılmış maydanoz
  • Üzerine sarımsaklı yoğurt ve salçalı sos ve maydanoz
Yapılışı:
  1. Patatesleri haşlıyoruz. Soğumadan kabuklarını soyup çatalla ezip içine tereyağı ve rendelenmiş kaşarı koyuyoruz. Bir güzel tüm malzemeyi birbirine yediriyoruz. İçine ince ince kıyılmış maydanozda ekliyoruz.
  2. Püreden ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp ortalarını çukur yapıyoruz. Tabağa diziyoruz. Çukurun içini sarımsaklı yoğurt ile dolduruyoruz. Üstüne domates sos döküp , maydanozla süslüyoruz.

23 Şubat 2013 Cumartesi

Yumurtasız ve sütsüz tarifler

Son günlerde yazmak isteyip de yoğunluktan yazamadığım birkaç şey oldu. Bunlardan biri, PaşaSofram isimli blogdaki "yumurtasız sütsüz etkinliği".  Blog sahibi, değişik blog yazarlarından içinde yumurta ve süt içermeyen tarifler istemiş ve bunları blogunda yayınlamış. Benden de tarif istediğini sonradan görebilmiştim, iş-güç-çocuklar-hastalıklar derken ilgilenmeye fırsatım olmamıştı.   Şimdi tariflere bakıp yapmak istediklerimi işaretliyorum. Bu etkiniğin amacı, yumurtaya ve süte alerjisi olanlar için alternatif tarifler toplamak anladığım kadarıyla. Ne yazık ki gönderilen tariflere baktığınızda, içinde yumurta ve süt olmamasına rağmen margarin olduğunu (içinde süt veya süt tozu veya peyniraltı suyu tozu bulunur), tarifin haylayf bisküvi gerektirdiğini (içinde süt var, yumurtayı hatırlamıyorum, içindekiler kısmına bakmak lazım), vs. görüyorsunuz. İnsanlar iyi niyetli ama ne yazık ki bilinçli değil. En azından vegan tarifler gittikçe yaygınlaşıyor, bu da çok sevindirici. Sonuçta buradaki tariflerden tahinli cevizli kurabiye  ile işe başaladım. Yapması çok kolay bir kurabiye oldu. Beklediğimden daha değişik bir kıvamı oldu. Helva gibi kurabiye, ağızda dağılıyor. Diğer tariflerden de denedikçe sizinle paylaşırım. Bir göz atın siz de, tavsiyeniz olursa paylaşın.

Kaşık Kurabiyesi

Kaşık Kurabiyesi
Kaşık Kurabiyesi

Malzemeler:


  • 5 su bardağı un
  • 2 paket margarin
  • 4 su bardağı toz fındık
  • 4 su bardağı un
  • 3 su bardağı pudra şekeri
  • 1 adet portakal veya
  • limon kabuğu rendesi
  • 1 paket vanilin


Hazırlanışı:

Unu havuz haline getirin ve oda sıcaklığındaki margarini ve bütün malzemelerini koyup portakalı da rendeleyin ve kulak memesi yumuşaklığına gelinceye kadar yoğurun. İsterseniz renk alması için biraz safran da ekleyebilirsiniz. Dondurma kaşığıyla hamurdan parçalar alıp tepsiye dizin. Hazırladığınız
kurabiyeleri, önceden 180 derecede ısıtılmış fırınınızda 15 dakika kadar
pişirin.

Bademli Kavala Kurabiyesi

Bademli Kavala Kurabiyesi
Bademli Kavala Kurabiyesi


Malzemeler


*1 paket yumuşamış margarin
*1 su bardağı pudra şekeri
*1 küçük çay bardağı sıvı yağ
*1 su bardağı dilimlenmiş badem
*1/2 paket kabartma tozu
*1/2 su bardağı fındık unu
* üzeri için pudra şekeri…..
*5 su bardağı un (unun hepsini birden koymayın kıvamına göre ayarlayın)

Hazırlanışı

Yumuşamış margarini sıvı yağı ve pudra şekerini iyice karıştırın. Sonra unu, fındık ununu ve kabartma tozunu ilave edip yumuşak bir hamur elde edin. Bademleri teflon bir tavada hafif pembeleşip kokusu çıkana kadar kavurun.

Ilınan bademleri de hamura ekleyin. Hamur biraz dinlendirildikten sonra, merdane ile açın. Daha sonra ay  şeklinde çay bardağı ile şekillendirilir ve kağıt serilmiş veya un serpilmiş fırın tepsisine dizin

Önceden ısıtılmış 180 derece  fırında pişirin. 15 dk  fırında üzeri kızarmadan pişirin. Üzeri beyaz olacak, fırını kapatıp kurabiyelerin içini çekmesini bekleyin. Ilıkken üzerine pudra şekeri eleyin.

22 Şubat 2013 Cuma

Nohutlu minik gül börekleri

Virüs mevsiminden fena halde nasibimizi aldık bu sene. Bu virüse veganlık da fayda etmedi malesef, süründürdükçe süründürdü hepimizi. Sonuçta acil destek olarak annem geldi, giderken de “Size ne yapıp bırakayım?” diye sordu. Böyle sorulunca anneme ve kayın valideme hazır cevaplarım var :) Bu defaki cevap “Nohutlu börek” oldu. Bu börekler hem çok lezzetli, hem hafif, hem de çok besleyici. En güzel tarafları da buzlukta çok iyi dayanmaları. Daha tazeyken buzluğa atıyorum birsürüsünü, sabahları çözüp kahvaltıda yiyorum, ya da işe giderken yanıma koyuyorum öylece donmuş halde, çay molasına kadar yenecek kıvama gelmiş oluyorlar.

İşte o tarif :)



Nohutlu mini gül börekleri

1 su bardağı nohut
1 küçük kuru soğan
1 tatlı kaşığı nane
3 adet yufka
Yeterince yağ ve tuz

Nohutlar haşlanır. Haşlandıktan sonra suyu süzülür, kenarda saklanır.
Nohutlar bir kabın içinde bıraz haşlama suyuyla ezilir. (Arda kalan haşlama suyula da pilav yapılır, çorba yapılır.)
Soğan zeytinyağında kavrulur, en sonunda 1 tatlı kaşığı nane eklenir. Nohutlarla karıştırılarak sıvımsı bir macun elde edilir.İsteğe göre tuz eklenir.
Yufka açılır ve bir tarafı tamamen yağlanıp pizza dilimi gibi  8’e bölünür. Dilimlerin geniş tarafına hazırlanan nohutlu içten sürülür ve biraz dağıtılır. Yufka parçası rulo şeklinde sarılıp gül haline getirilir. Yağlanmış tepsiye dizilir.
Fırına vermeden önce böreklerin üstüne soya sütü veya yağ veya sulandırılmış pekmez veya bu üçünün kombinasyonlarından oluşmuş bir karışım sürülür ki böreklerin üstü kızarsın. Susam ve çörekotu serpilir.
180-200 oC’de üstü kızarana kadar pişirilir.
Fırından çıkınca da çıtır börek istiyorsanız tepsi açıkta bırakılır, yumuşak börek istiyorsanız da böreklerin üstüne azıcık su serpilir ve üstüne bir bez örtülür. Sonra afiyetle yenir.
Afiyet olsun!

ZEYTİNYAĞLI BAKLA



     Zeytinyağlı baklayı o kadar çok severimki bu sene çıktığını duyar duymaz internetten satın aldım.E haliyle bu tarz sebzelerin internetten alınamayacağına bir kez daha karar verdim.Zira bembeyaz olması gereken baklam  üzerindeki lekeler sebebi ile sanki biraz kara oldu ve karalık baklada arzu edilen bir şey değil :)Siz satın alırken buna dikkat edin mutlaka.


Zeytinyağlı Bakla

750 gram bakla
1 büyük kuru soğan
yarım çay bardağı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı un
yarım demet dereotu


Baklaları taze fasülye gibi evvela başlarını sonra yanlarını temizleyerek iki veya üçe bölün ve limonlu suya atın.

Zeytinyağı tencereye koyun ve yemeklik doğranmış soğan,tuz ve şekeride ilave edip soğanları sarartın.

Baklaları da koyup tencerenin kapağını kapatın.Baklalar hafif sarardığında içinde 1 tatlı kaşığı unu erittiğiniz  1,5  su bardağı suyu ve dereotunun kalın sap kısımlarını tencereye koyun.Kısık ateşte 45 dakika kadar pişirin.Piştiğinde kalın dereotu saplarını alın.

Soğutup sarmısaklı yoğurt ve dereotu ile servis yapın.

Afiyet Olsun.

Not:daha yağlı seviyorsanız zeytnyağını bir çay bardağı kadar kullanabilirsiniz.Dereotunun sapları dereotu kokusunun baklaya daha çok işlemesini sğalıyor.

21 Şubat 2013 Perşembe

KAĞITTA LEVREK BUĞULAMA

IMG_2122

Hani doktorlar hafta da 2 defa balık yiyin diyorlar ya biz de buna uymaya çalışıyoruz. Pazarları balık alırız. Uzun zaman hep kızartma yapınca bu defa da fırında yapayım dedim ve levrek yaptım kağıtta. Tarifi tamamen kendim doğaçlama yapıp fırına verdim. Çok güzel oldu üstelik kağıtta olduğu için hiç de kokusu olmadı.
(Bundan böyle fırında ki balıkları kağıtta yapmalı.:)

MALZEMELER:
4 adet levrek
2 adet limon
2 adet soğan
yarım demet maydanoz
tuz,karabiber

levrek kolaj

YAPILIŞI:

1- Balıkçı da temizletip aldığımız levrekleri yıkıyoruz.

2- Yıkadığımız levreklere tuz ve karabiber serpiyoruz.

3- Kağıdın üzerine koymuş olduğumuz levreklerin içine ve dışına kabuklarını soyduğumuz limonları ve soğanları ince ince dilimleyip yerleştiriyoruz. mMydonozları da gelişi güzel serpiştiriyoruz ve kağıdı hiç hava almayacak şekil de kapatıyoruz.

4- Diğer iki levreği de aynı şekilde sarıp fırın tepsisine yerleştiriyoruz.

5- 180 derece de yaklaşık 20-25 dk. pişiriyoruz.

6- Pişen balıkları fırından çıkarıp 5-10 dakika ilk sıcağı çıktıktan sonra soğan salatası ile servis ediyoruz.

                                                     AFİYET OLSUN


Ev Yapımı Ekmek Tarifi


Geçenlerde iki dişli Ardacım'la blogları gezerken Sevgili Asumanın bloğundan gelen ekmek kokuları beni benden aldı:)))
Hadi Zeynep iş başına dedimmmm ve Arda'yı uyutup Emrecim'le hamura verdik kendimizi:)
Emre'm sağolsun unla imzasını attı yine her yere:))Ben de haldur huldur yoğurdum durdum heyecanla,gözüm Emre'yi görmedi bile:))))
Sonuç olarak mutfağımız un fabrikası gibi göründü,evimiz de mahale fırını gibi koktu :) Cam pencere açmadım saatlerce o mis koku dışarı çıkmasın diye:))

Bayıla bayıla yedik biz,eşim kaç kere eline sağlık dedi sayamadım inanın:) Siz de deneyin derim,asla pişman olmayacaksınız:)


Ev Yapımı Ekmek Tarifimiz İçin,
 
Malzemeler:

300 ml ılık su
3 yemek kaşığı sıvı yağ
2 tatlı kaşığı tuz
1 yemek kaşığı toz şeker
1 paket instant maya
4,5 su bardağı kadar un 
 
süslemek için ; susam ve çörek otu


Yapılışı :
 
Yoğurma kabımıza önce 4 bardak kadar unu,şekeri,tuzu,mayayı ekleyip karıştırın.
Ortasını havuz gibi açıp suyu ve yağı ilave edip yavaş yavaş yoğurmaya başlayalım,kontrollü olarak ele yapışmayacak kıvama gelene kadar biraz daha un ekleyin.
İyice yoğurduktan sonra mayalanması için 1 saat kadar üzeri örtülü şekilde oda sıcaklığında bekletelim.
Mayalanan ekmek hamurumuza tekrar yoğurup ,dilediğiniz şekli verip susam ve çörek otu ile süsleyin.
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında ekmekler kızarıncaya dek pişirin.
 
Afiyet Olsun.
 

Evinizden ekmeğiniz,yüzünüzden gülücükleriniz hiç eksik olmasın inşallah...

Sevgi Dolu Öpücükler:)


Bisküvili Kabak Tatlısı






Bisküvili kabak tatlısını ilk yediğimde annem Oktay Usta'dan öğrenmiş, ben okuldan dönmüş, babam annemin yeni denediği tarifle uğraşmakta, kadına takılıp durmaktaydı. Oktay Usta'nın şimdiki zamanın gençlerinin çocukluk anılarına giren tarifleri çok fazla var bilirim. Muhallebili Kadayıf da bunlardan biriydi benim için. Yeri geldiğinde elinde yoğurduğu hamur kabıyla dans eden adamın varlığına

Bisküvili Kabak Tatlısı






Bisküvili kabak tatlısını ilk yediğimde annem Oktay Usta'dan öğrenmiş, ben okuldan dönmüş, babam annemin yeni denediği tarifle uğraşmakta, kadına takılıp durmaktaydı. Oktay Usta'nın şimdiki zamanın gençlerinin çocukluk anılarına giren tarifleri çok fazla var bilirim. Muhallebili Kadayıf da bunlardan biriydi benim için. Yeri geldiğinde elinde yoğurduğu hamur kabıyla dans eden adamın varlığına

20 Şubat 2013 Çarşamba

Patlıcan Kebabı



Malzemeler:
500 gram kıyma 1 kilo patlıcan Kırmızı biber 2 soğan 1 kilo domates 2-3 diş sarmısak Tuz 5 adet biber 1 bardak sıvı yağ

Yapılışı:
Soğanı ve sarmısakları rendeleyin. İçine kıymayı, tuzu karabiberi ve kırmızı biberi ekleyin. Patlıcanları halkalar halinde kesin. Köfteleri patlıcanların arasına yerleştirip, çöp şiş geçirin. Domatesleri küçük küçük doğrayın, buna doğranmış

Patlıcan Kebabı



Malzemeler:
500 gram kıyma 1 kilo patlıcan Kırmızı biber 2 soğan 1 kilo domates 2-3 diş sarmısak Tuz 5 adet biber 1 bardak sıvı yağ

Yapılışı:
Soğanı ve sarmısakları rendeleyin. İçine kıymayı, tuzu karabiberi ve kırmızı biberi ekleyin. Patlıcanları halkalar halinde kesin. Köfteleri patlıcanların arasına yerleştirip, çöp şiş geçirin. Domatesleri küçük küçük doğrayın, buna doğranmış

Krem Şokola



Malzemeler:
Yarım kilo süt 2 kaşık nişasta 2-4 kaşık toz şeker 2 kaşık pirinç unu 2 kaşık kakao





Yapılışı: 
Nişasta, pirinç unu ve kakaoyu, soğuk sütle karıştırın. Orta ateşte çırpma teliyle sürekli karıştırarak kaynatın. Kaynamasına yakın şekerini ekleyin. Bir-iki taşım kaynayıp, üzerinde kabarcıklar oluşmaya başladığı zaman ateşten alın. Mikserle çırparak soğutun. Kâselere

Krem Şokola



Malzemeler:
Yarım kilo süt 2 kaşık nişasta 2-4 kaşık toz şeker 2 kaşık pirinç unu 2 kaşık kakao





Yapılışı: 
Nişasta, pirinç unu ve kakaoyu, soğuk sütle karıştırın. Orta ateşte çırpma teliyle sürekli karıştırarak kaynatın. Kaynamasına yakın şekerini ekleyin. Bir-iki taşım kaynayıp, üzerinde kabarcıklar oluşmaya başladığı zaman ateşten alın. Mikserle çırparak soğutun. Kâselere

Tavuk çorbası



MALZEMELER:
1 adet tavukgöğsü 1 adet soğan Limon suyu 8 bardak su Tuz Karabiber Yumurta sarısı 1 fincan un

YAPILIŞI:
Çorba tenceresine; 8 su bardağı su, kuru soğan, tuz ve tavukgöğsünü alın. Tavuk yumuşayana kadar haşlayın. Haşlanan tavuk ve bütün soğanı tencereden alın. Tavukgöğsünü küçük parçalara ayırın ve tekrar çorba tenceresine alın. Kâsede; yumurta sarısı, limon suyu, un ve 1

Tavuk çorbası



MALZEMELER:
1 adet tavukgöğsü 1 adet soğan Limon suyu 8 bardak su Tuz Karabiber Yumurta sarısı 1 fincan un

YAPILIŞI:
Çorba tenceresine; 8 su bardağı su, kuru soğan, tuz ve tavukgöğsünü alın. Tavuk yumuşayana kadar haşlayın. Haşlanan tavuk ve bütün soğanı tencereden alın. Tavukgöğsünü küçük parçalara ayırın ve tekrar çorba tenceresine alın. Kâsede; yumurta sarısı, limon suyu, un ve 1

Zerde



MALZEMELER:
2 bardak pirinç 1 kaşık kuşüzümü Patates nişastası 1 kaşık toz şeker 1 kaşık gülsuyu Yarım kaşık safran 8 bardak su Dolmalık fıstık


YAPILIŞI:
Pirinç ayıklanır, yıkanır. Tencereye 7 bardak su konur, kaynatılır. Sonra pirinçler ilave edilir. Yumuşayıncaya kadar pişirilir. Nişasta bir kaba konur, 1 bardak su ilave edilir, ezilir. Sonra, pirincin bulunduğu tencereye dökülür

Zerde



MALZEMELER:
2 bardak pirinç 1 kaşık kuşüzümü Patates nişastası 1 kaşık toz şeker 1 kaşık gülsuyu Yarım kaşık safran 8 bardak su Dolmalık fıstık


YAPILIŞI:
Pirinç ayıklanır, yıkanır. Tencereye 7 bardak su konur, kaynatılır. Sonra pirinçler ilave edilir. Yumuşayıncaya kadar pişirilir. Nişasta bir kaba konur, 1 bardak su ilave edilir, ezilir. Sonra, pirincin bulunduğu tencereye dökülür

SAFRANLI PİLAV



Safranlı pilav tek başına yenmez öyle değil mi ? :)

Safranı aldığımdan beri çoğu yemekte kullanıyorum.Et ,tavuk yemekleri ve pilavlar için güzel bir renk veriyor.Aroma veriyormu derseniz pek değil!Fiyatı ona göre daha ucuz olan zerdeçalı da safran gibi yemeklerinizde kullanabilirsiniz.

Safran-zerdeçal insan vücudunda başta kanserli hücreler olmak üzere pek çok şeye iyi geldiğini duyunca kullanmamak içten bile değil zaten :)Safran  çok iyi bir antioksidandır.Strese karşı birebirdir,beyindeki seratonin hormununu aktive ederek mutluluk sağlar.Kanserli tümörü küçültücü etkisi vardır. Ayrıca tümörün yayılmasını önler.Göz hastalıklarının ilerlemesini durdurur.Kötü kolesterolü düşürür.Kalbi kuvvetlendirir.Kabızlığı giderir.Gaz gidericidir.

Ancak belirtmeden geçemiyeceğim safranın aşırı kullanımı da zehirlenmelere yol açabilir.O sebepten herşey ibi kararında kullanmanızı tavsiye ederim.

Keklerden kurabiyelere pek çok alanda da kullanıma müsait nötr 'a yakın bir tadı var üstelik ...

Ben bu sefer üzerine bezelye ve düdüklüde pişirdiğim kuzu budu ile servis yaptım.

SAFRANLI PİLAV

2 su bardağı pirinç
2 yemek kaşığı tereyağ
2 yemek kaşığı sıvıyağ
1 kesme şeker
1 tatlı kaşığı limon suyu
1 silme tatlı kaşığı zerdeçal
1 kaç adet safran dalı
3 su bardağı et suyu(veya tavuk suyu)
1 tatlı kaşığı tuz

Pirinçleri nişastası gidene kadar iyice yıkayın.Ilık tuzlu suda 15 dakika kadar bekletin.

Yağları pilav tenceresine koyun.Pirinç, şeker, limon suyu ve tuzu ilave edip çok karıştırmadan pirinçler şeffaflaşana kadar kavurun.

Et suyuna zerdeçalı ve safranı karıştırın ve suyu pirinçlere ilave edin.Tencerenin kapağını kapatın.Kaynayana kadar orta ateşte kaynamaya başladıktan sonra kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin.Tencere ve kapağın arasına kağıt havlu sıkıştırıp pilavınızı 15 dakika dinlendirip servis yapın.

Afiyet Olsun.

Fırında Tavuk


Fırında tavuk, nam-ı diğer "tembel yemeği"...
Ya da şöyle diyelim, acil durumlarda pratik bir yemek ;)

Tavuğun istediğiniz parçalarını azıcık sıvıyağ ve
baharatla (bol kekik, kırmızı biber, tuz, isterseniz köri...) tatlandırıyoruz.
Patates ve havuçları soyup iri iri doğruyoruz.
Çok küçük doğrayınca parçalanabiliyor.

Bir kaç diş sarımsak sarımsağı bütün olarak içine atabilirsiniz.

Buzdolabı poşetine yerleştiriyoruz ve 200 derecede iyice kızarıncaya kadar pişiriyoruz.
Hazırlaması 10 dakika...

Hem pratik hem lezzetli ;)

Siz bunlarla uğraşırken mutfağın ortasına Kuzey'in deyimiyle "Deniz" yapılacak...

O size bir şeyler anlatırken siz de bütün işlerinizi rahatlıkla yapabilirsiniz.

Bakır hamur teknesinin başka hangi amaçlarla kullanılabileceği konusunda yeni bir fikir olabilir ;)

Yerim ben seni...
Küçük adamım benim...

19 Şubat 2013 Salı

Bayat ekmeği nasıl değerlendiririz?

Ekmeği bayatlamadan muhafaza edebilmek ve bayatlamış olan ekmeklerimizi son kez gözden geçirip onlarla harika tadlar elde etmek mümkün.

Ekmeğin bayatlamaması için yöntemler
* Ekmeğin küflenmesini önlemek için, ekmeği tahtalardan yapılmış bir ızgara üzerine koyarsak küflenme ortadan kalkar.
*Ekmeklerin uzun süre dayanması için bir torbaya koyup hava almasını engelleyelim. Böylece5-6 gün bayatlamadan dayanmasını sağlamış oluruz.
*Ekmek durup dururken dolapda küfleniyorsa, ekmek kutusunu 15 günde bir sirkeli suyla silmek yeterli olacaktır.
*Ekmekleri ekmek kutusunda saklamak için, küçük bir kabın içerisine bir miktar tuz koyup, ekmek kutunuzun bir köşesine yerleştirin. Ekmekler daha geç bayatlayacaktır.
*Bayatlamış ekmekleri taze hale getirmek için, üzerine su serpip folyo kağıdına saralım ve 5-10 dakika fırında bekletelim.
*Bir başka yöntem ise; bir tencerenin içine su koyalım ve suyla temas etmeyecek şekilde üzerine bir iliştir (kevgir gibi bir şey) yerleştirelim. Sonra dilimler halinde kesilen ekmekleri iliştirin üzerine koyup, tencerenin kapağını kapatalım .Bir iki dakika kaynattıktan sonra da ekmekleri çıkaralım.
Not: Ekmeği daha düzgün kesmek için, bıçağımızı ateşe tutarak yada 2-3 dakika kadar kaynar suda bekleterek işimizi kolaylaştırabiliriz.
Bayat ekmeği değerlendirme yöntemleri
*Bayat ekmekleri değerlendirmenin pek çok yolu vardır. Köfte yapımın da ve çorbaların yanında kızartılarak ikram edileceği gibi, ekmek tatlısı, kanepe, tirit, papara gibi değişik lezzette yemekler hazırlamak için de kullanılabilir. Bu nedenle mümkün olduğunca çöpe ekmek atmamaya gayret edelim.
*Bayat ekmekleri fırında kıtırlaştırıp toz halina getirirseniz, pratik bir galeta unu elde etmiş olursunuz.
*Bayat ekmekleri mikserde un haline getirin. Buzdolabı poşetine koyun ve buzlukta saklayın. İstediğiniz zaman köfte veya başka bir yemekte rahatlıkla kullanabilirsiniz.
*Bayat ekmekleri kare kare kesip kızarttıktan sonra kapaklı bir kavanoza koyup, çorbalarınızda kullanmak üzere buzdolabında saklayabilirsiniz.
*Bayat ekmekleri ufak ufak doğrayıp tepsiye yerleştiriyoruz. Üzerine beşamel sos ve onun üzerine de kaşar peyniri koyup fırına veriyoruz.Üzeri kızarıncaya kadar pişiriyoruz.İşte,afiyetle yiyebileceğimiz bir lezzet.
*Bayat ekmeği ince ince dilimliyoruz. Üzerine az miktarda süt serpiyoruz. Ve kızgın yağda bir yüzünü kızartıyoruz,sonra ters çevirip üzerine domates ve taze kaşar peyniri koyuyoruz. Peynirler erimeye başlayınca üzerine kekik ve karabiber serpip, sıcak sıcak servis yapıyoruz.
*Bir kabın içine 2 tane yumurta, tulum peyniri (beyaz peynir, kaşar v.b. de olabilir), zeytinyağı ve istediğimiz baharatları koyuyoruz. İçine ayrıca 1 küçük domates rendeliyoruz. İyice karıştırdıktan sonra bayat ekmek dilimlerinin üzerine bu karışımdan bolca sürüyoruz. Pul biber de serpip fırına veriyoruz. Üzeri kızarınca fırından çıkarıyoruz.
*Ekmek kutusunun içerisine soyulmuş bir patates veya elma koymak da ekmeğin uzun süre taze kalmasını sağlar.
Kaynak ; okyanus usta

Küre mantısı (Kastamonu) tarifi


Kastamonu'nun yöresel tatlarından Küre Mantısı tarifi, Mutfağım programından...
Malzemeler:
Hamuru için:
1 adet yumurta
1 tatlı kaşığı tuz
Aldığı kadar un
İç Harcı için:400 gram kıyma
1 kase pirinç
2 adet soğan
1 tatlı kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı karabiber
3 yemek kaşığı tereyağı
1 litre et suyu

Yapılışı:Una 1 yumurta kırılıp tuz serpilir ve su eklenerek yoğurulur. İyice yoğurulan hamur üzeri örterek dinlendirilir. 1 kase pirinç haşlanarak soğutulur. Doğranan soğanlar kıymayla buluşur ve karıştırılır. Üzerine karabiber, pul biber ve tuz serpilip, pirinç eklenerek yoğurulur. Dinlenen hamurdan 4 beze kesilir ve 3 beze mantı için açılıp kare kare kesilir. Kare kesilen hamurların üzerine kıymalı pirinçli iç harç koyularak kenarlarından bastırılarak kapatılır. Mantının uçları lale şeklinde açık kalır. Hazırlanan mantıların pişeceği tepside tereyağı eritilir. Soğuyan tereyağlı tepsiye mantılar dizilir. Ocağa alınan tepside mantılar tereyağı ile çevirilerek kızartılır. Kızaran mantıların üzerine 1 litre kadar et suyu dökülür ve üzeri açılan son yufka ile kapatılır. Mantılar güzelce üzerinde yufkayla et suyunda pişer.


Kaynak: http://www.kanald.com.tr/mutfagim/