31 Mart 2013 Pazar

TAHİNPARE


   Tahini gerçekten çok seviyorum.Tatlılarda,salatalarda hatta sufle ve böreklerde bile kullanılacağı bir yer varsa hemen ekliyorum bir kaç kaşık :)

   Bu tatlıyı irmiksiz şekerpare gibi düşündüğüm ve içine tahin ilave etiğim için adını tahinpare koydum .Oldukça lezzetli bir tatlı  tavsiye ederim.

Tahinpare

150 gramyumuşak tereyağ
2 yumurta
1 su bardağı pudra şekeri
4-5 yemek kaşığı tahin
2,5-3 su bardağı un
bir avuç kadar çekilmiş ceviz içi
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya

Şerbeti için;
3 su bardağı şeker
4 su bardağı su
1 ttalı kaşığı limon suyu

Öncelikle şeker ve suyu iyice kaynatın.Şerbet biraz koyulaşmaya başladığında limon suyunu sıkın ve 1 dakika sonra şerbetin altını kapatın.

Tahinpareler için un hariç bütün malzemeyi karıştırın.Unu kontrollü ekleyerek hamuru toparlayın.   Hamurdan cevizden biraz büyük parçalar koparıp yağlanmış tepsiye dizin.

175 dereceli ön ısılı fırında 25 dakika kadar pişirin.

Fırından aldığınız tahin parelerin üzerine (fırından aldıktan 1 dakika sonra) ılınmış olan şerbeti dökün.Şerbeti iyice içine çekene kadar tatlılara dokunmayın.

4-5 saat sonra tatlınızı servise sunabilirsiniz

Afiyet Olsun.

YUMURTALI SOĞAN MIHLAMASI

IMG_2113

Daha önce yayınlamış olmama rağmen tekrar yayınlamak istedim. Pazar kahvaltınız için değişik bir alternatif. Bizim pazar kahvaltısında mutlaka olur. Özellikle oğluşum çok seviyor.

MALZEMELER:

4-5 adet kuru soğan
250 gr. kıyma
2 adet yumurta
1 tatlı kaşığı salça
tuz, pul biber, karabiber
sıvı yağ

YAPILIŞI:

1- Soğanları isterseniz küp küp isterseniz yarım ay şeklinde doğrayıp sıvı yağ koyduğumuz tavada kavuruyoruz.

2- Kavrulan soğanların üzerine kıymayı da koyup kavurmaya devam ediyoruz.

3- Kavrulan soğan ve kıymanın üzerine salça baharatları da ekleyip çok az da kaynamış su ekliyoruz ve bir taşım kaynatıyoruz.

4- En son yumurtaları soğanların üzerine kırıp yumurtaları pişiriyoruz.

                                                                           AFİYET OLSUN.....

KAZ AYAĞI(hamur kızartma)

 Adı kazayağı' ymış .Ben hamur kızartma olarak biliyorum ismi şeklinden dolayı olsa gerek... gerçekten şöylebi bakınca da andırıyor hani :)kahvalltı için yaptım ... pamuk gibi
Reçelle, peynirlede nefis oldu
GEREKLİ OLANLAR
1 paket instant kuru maya
3 su bardağı ılık su
tuz,1 çay kaşığı şeker
gerektiği kadar un
kızartmak için sıvı yağ
HAZIRLANIŞI

  • Derin bir kaba ılık suyu maya tuz ve bir çay kaşığı toz şekeri koyup mayanın gelmesini bekleyelim
  • maya göz göz olmaya başlayınca azar azar unu ilave edip iyice yoğuralım
  • hamur elimize yapışmayacak şekilde ve kulak memesi yumuşaklığında olacak
  • hamuru bezelere ayırıp 2cm kalınlığında açalım ve dikdörtgen keselim.bir ucunu bıçakla yarıya kadar keselim 
  • kızgın yağda kızarana kadar pişirelim

 G

30 Mart 2013 Cumartesi

Maklube tarifi


Malzemeler
1 kg tavuk eti
2 su bardağı pirinç
2 adet soğan
2 adet havuç
2 çorba kaşığı tereyağ
2 adet salatalık
250 gr yoğurt

Hazırlanışı Et bir tencerede güzelce kavrulur. Büyük bir tencerenin dibine soğan ve havuç döşenir. Üzerine et onun üzerine de pirinç döşenir, tekrar soğan ve havuç tekrar et tekrar pirinç döşenerek tencere doldurulur az bir su ilave edilerek karıştırmadan pişirilir. Pirinçler pişince tencere büyük bir sofra tepsisine ters kapatılarak boşaltılır. Tepsinin kenarları salata ve yoğurtla süslenir.
Kaynak:pratikyemek.org

Baturma tarifi (Malatya)


Malatya'nın yöresel tatlarından Baturma tarifi, Mutfağım programında...
Malzemeler:Asma yaprağı
1 kase pilavlık bulgur
1 kase kuru biber ve kuru domates
1 yemek kaşığı erik ekşisi
5 adet taze soğan
4 adet çarliston biber
3 adet domates
1 adet kuru soğan
1 demet maydanoz
2 yemek kaşığı biber salçası
2 yemek kaşığı domates salçası
2 çay kaşığı karabiber
3 yemek kaşığı tereyağı
½ çay bardağı sıvı yağ

Yapılışı:3 yemek kaşığı tereyağı ve yarım çay bardağı sıvı yağ tencereye koyulur. 1 adet yemeklik doğranan soğan kavrulmaya başlanır. Pembeleşen soğanlara 2 yemek kaşığı biber salçası ve 2 yemek kaşığı domates salçası, kuru biberler ve domatesler eklenir.  Salça kokusu çıkana kadar kavrulduktan sonra 1 kase pilavlık bulgur katılır. Bulgurun üzerine 2-3 parmak geçecek kadar su dökülür, 1 çay kaşığı tuz ve  1 yemek akşığı erik ekşisi ilave edilir. Pilav suyunu çekene kadar pişmeye bırakılır.

Yemeğin salatası için; taze soğanlar, 1 demet maydanoz, 4 adet çarliston biber ve domatesler küçük küçük doğranıp birleştirilir. Salataya 1 çay kaşığı tuz, 1 çay kaşığı da karabiber ve yarım limonun suyu eklenir. Pişen pilav servis tabağına alınır. Pilavın üzeri salata ile kaplanır.


Kaynak: http://www.kanald.com.tr/mutfagim

Hayatımızın Filmleri


"Her kadın biraz Scarlett, her erkek biraz Rhett olmalı" diye düşündüğümde belki daha genç kız bile sayılamayacak bir yaştaydım. Rüzgâr Gibi Geçti benim ilk aşk filmimdi. Belki ilk film aşkımdı. Sinemanın ne kadar büyülü, ne kadar muhteşem bir şey olduğunu bana ilk hissettiren filmdi, evimizin salonunda, tek kanallı televizyondan izlediğim... Kaç kere izledim daha sonra? Bilmiyorum, çoook... Ama ilk izleyişimde, finalinde hissettiğim mutsuzluğu sonraları hissetmedim. Sonraları Scarlett'i daha iyi anladım. Sinema, bazen hayattan önce anlatır.

Bazı anlarında hayatın, bir filmdeki kahramanın gibi düşünürsün. Öyle düşünmek iyi hissettirir. O olsa ne yapardı dersin. Hele de taze izlediysen filmi, dünyayı bir süre onun gözlerinden seyredersin. Belki onun giydiği gibi bir elbise giymek, ya da şapka takmak gelir içinden. Belki saçını onun gibi kestirmek...


Bazı filmler vardır, hayatın ta kendisidir. Sana anlattığı hikayede kendini bulur, bazen de o hikayeyi kendin için yazmak istersin. Çünkü aslında film kahramanlarından farkımız yoktur. Onlar gibi aşık olur, onlar gibi acı çeker, onlar gibi mutlu olur, ağlar ya da güleriz. Özünde insan olmayan bir şey yoktur ki...

Ne çok film seyrettim, ne çok sahne geçti gözlerimin önünden, ne çok hikaye akıp gitti...
Ama kaldı bazıları. Hep bende kaldı, bir kız çocuğu şaşkınlığıyla, hayranlıkla izlediğim o eski filmlerden nice unutulmaz sahne... Öyle ki, gözümü kapattığım an, o sahnedeki o şarkıyı duyabilirim.



Biraz masallar, biraz öyküler, biraz da filmlerle büyüdüm ben.
Ondan belki de, kitapları göğsüme bastırıp koklar, film izlerken ağlarım.
Bazı replikler, aklıma düştüğü anda bile boğazımı düğümleyebilir. Bazı unutulmaz sahnelerde, yüzüme kocaman bir gülümseme yayılmışken gözlerimden yaşlar süzülebilir... Yağmur altında şarkı söylerken yüzü nasıl ıslanırsa insanın, öyle...

Filmler, hayatımızdır.
Çokça düş kurmaktır asıl hayat. Onca sıkıntının, işin gücün, derdin arasında... Olmadık yerde, olmadık zamanda düş görmektir. Bazen imkânsıza âşık olmaktır, bazen o imkânsız olduğu için güzel olana hani... Elini uzatıp dokunmak istemezsin. Sadece hayalini kurarsın, o hayalken güzel olanın. Bir film kahramanı gibi. Olamaz mı yani? Her kadın bir Angela, her erkek bir Lester olamaz mı?


Macar yönetmen György Palfi, bir hayal kurmuş.
Demiş ki, izlediğimiz onca aşk filmi, onca unutulmaz aşk sahnesi bir araya gelse, yepyeni bir aşk öyküsü doğursa... Tam üç yıl kurgu odasına kapanmış ve ortaya İstanbul Film Festivali'nin ilk gününde izlediğim Final Cut adlı şaheser çıkmış. 450'den fazla filmden yüzlerce sahneyi bir araya getirmiş ve bize sinemasal aşkı anlatmış bir kez daha. Festival izleyicisinden yürekten bir alkış aldığını, bu alkışa bugüne dek çok az filmin finalinde tanıklık ettiğimi söylemeliyim. Sonuna dek hak edilmişti o alkışlar. Elbette bu usta kurgunun yanı sıra, sinemanın kendisineydi. İyi ki var olana...
Bizi bize anlatana...
Bize hayatı öğretene...

Hayatı, aşkı, düş kurmayı, çocuk kalmayı...
Dünü, bugünü, yarını...


Final Cut iki kez daha; 31 Mart Pazar günü saat 11.00'de Rexx, 9 Nisan Salı günü saat 13.30'da City's salonlarında gösterilecek. 

Elmalı Bisküvi - Bengisu'nun Doğum günü ve Kısa Bir Mola


                 Merhabalar Sevgili Dostlar...
Ev taşımam sebebiyle kısa olacağını umduğum bir süre, sizlerden ayrı kalacağım. Yerleşmem, interneti bağlatmam vs. ne kadar sürerse, o kadar uzayacak ayrılığım. Tez zamanda görüşürüz inşallah.
                  18 Mart günü küçük kızım Bengisu'nun doğum günü. Ablası gibi, onun da doğum gününü, ana sınıfında kutlamayı planlıyorduk. Fakat bu okulda doğum günü kutlanmıyormuş. Son günde bunu öğrenince, alel acele, bir ufak masa hazırladım. O günün menüsünde pırasa dolması ve haşlanmış patateslerim vardı. Pırasa dolması, mecburen masada yerini aldı. Haşlanmış patatesten patates mantısı yaptım. Çocukların sevdiği sigara böreği ve makarna salatası da onların tercihlerine göre hazırlandı. Cevizli çörek ise uzun zamandır yapmayı düşündüğüm bir çörek çeşidi idi.( Bunun üzerinde biraz daha çalışmalıyım ) Babamız da pastayı hazır alıp geldi ki öğle Bengisu okula bırakıldı, akşama geldiğinde masamız hazırlanmıştı. Neyse ki bu sefer de bir şekilde yetiştirdik. İnşallah bir daha ki sefere, pastayı özellikle kendim yaparım.
             Masada bence en güzel şey, bu elmalı bisküvilerdi. Bu tarifi ben Dilek 'ten aldım. Petibör bisküvilerle yapılan bu tatlı, hem yağsız, hem de  meyveli. Ayrıca çok kısa sürede hazırlanıyor. Bence en iyi tarafı ise tadı. Mutlaka denemelisiniz. Bana teşekkür edeceksiniz...




Elmalı Bisküvi için malzemeler:
  • 3 yumurta
  • 2 çay bardağı şeker
  • 2 çay bardağı un
  • 1 paket petibör bisküvi
  • 3-4 elma
  • 1 çay bardağı fındık
  • tarçın
  • 1 portakal kabuğu rendesi
  • 1 paket kabartma tozu
  • üzeri için pudra şekeri

Yapılışı:
  1. Bisküvileri, yağlı kağıdın üzerine, bir sıra halinde dizin.
  2. Yumurta ve şekeri çırp, iyice beyazlaşsın. Üzerine un ve kabartma tozunu birlikte ekle. Portakal kabuğunu ekle, karıştır. 
  3. Elmalı soy, dilimle, bisküvilerin üzerine bir sıra halinde diz. Bisküvilerin üzerine, iri kırılmış fındığı serp ve tarçın serp. 
  4. Hazırladığın yumurtalı harcı elmaların üzerine dök.
  5. Önceden ısıtılmış fırında 170 derecede 30 dakika pişir. Fırından çıkınca biraz beklet üzerine pudra şekeri serp. Afiyet Olsun...

          Ve işte küçük kurbağam için hazırladığım masam. Kusurlarım affola arkadaşlar. Hepinizi Allah'a emanet ediyorum.

Sizleri Seviyorum Kuzularım. İyi ki Varsınız...

29 Mart 2013 Cuma

Muffin

Muffin
Muffin


MALZEMELER :


  • 2 yumurta
  • 2 çay bardağı toz şeker
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 cay bardağı yoğurt
  • 1,5 su bardağı un
  • 1 çay bardağı öğütülmüş toz ceviz
  • 1 paket kabartma tozu



HAZIRLANIŞI:

Bir kapta yumurta ve şekeri iyice çırpın. Yoğurt ve sıvı yağı ilave edip biraz daha çırpın. Üzerine unu kabartma tozunu ve cevizi ekleyip hepsini beraber çırpma telli yardımıyla karıştırın. (unu ilave etikten sonra fazla karıştırırsanız kek kabarmaz) kıvama gelen keki kaşık yardımıyla kalıplara dökün. üzerine parça ceviz ve damla çikolatada eke bilirsiniz. 170 derecelik fırında ortalama 25- 30 dakika pişirin.

Afiyet olsun...

Un Kurabiyesi

Un Kurabiyesi
Un Kurabiyesi


Malzemeler:


  • 250 gr Yumuşak margarin ya da tereyağı 
  • 1.5 çay bardağı pudra şekeri 
  • 2 çay bardağı nişasta 
  • 1 paket vanilya 
  • 4 su bardağı un 
  • 1/2 paket kabartma tozu 



Hazırlanışı:

Oda sıcaklığındaki yağ, pudra şekeri ve vanilyayı iyice karıştırınız. Azar azar un ilavesi yapınız. Kabartma tozunu da ekleyip, kulak memesi kıvamında bir hamur elde edene kadar yoğurunuz. 10 veya 15 dk buzdolabında bekletiniz. Ceviz büyüklüğünde rulo haline gelinceye kadar uzatıp, üzerine hafifçe basınız. Uzayan rulonun üstüne çatalı hafifçe bastırıp çekiniz. 160 derecelik fırında 25-30 dk. pişiriniz. Hafif pembeleşince fırından çıkartınız. 15-20 dakika sonra elekle pudra şekerini üstüne eleyip servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.

Meyveli Spesiyal Toplar

Meyveli Spesiyal Toplar
Meyveli Spesiyal Toplar


Malzemeler


  • 4 su bardağı hindistan cevizi
  • 1 su bardağı toz fındık
  • 2 su bardağı pudra şekeri
  • 100 ml sıvı şanti
  • 1 adet yumurta
  • 1 su bardağı vişne konservesi



Hazırlanışı:

Hindistan cevizi, toz fındığı ve pudra şekerini iyice harmanlayıp havuz haline getirin. İçerisine sıvı şanti ve yumurtayı kırıp vişne konservesini ilave edin. Kulak memesi kıvamına getirin. Vişne konserve olduğundan gerekirse biraz toz fındık takviyesi yapabilirsiniz. Dondurma kaşığı ile top halinde altı yağlanmış bir tepsiye yerleştirin. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 10 dk pişirin. Hafif pembeleşince çıkarıp soğumasını bekleyin. Üstüne siyah ve beyaz çikolatalardan benmari usulü ile eritip yağlı kağıdı külah haline getirin. Çıkan kurabiyelerin üzerini ince bir şekilde süsleyip servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun...

Fırın Poşetinde Et ve Yelpaze Patates



  Bu aralar blogta yemek tariflerinin olmadığının farkındayım.Sebebi işten geldiğimde hemen hazırlayıp fotoğraf çekmeye fırsat kalmadan mideye indirdiğimden tabiki...Geçtiğimiz akşamlardan birinde yemek tabağımı cep telefonum ile çektim.İlk defa cepten çekilmiş bir fotoğrafı  bloğuma koyuyorum ancak baktımki ben sıcak yemekleri fotoğraflayamıyorum varsın olsun diyorum :)


   Fırın poşetinde et pişirmeyi hem fırın tepsisi batmadığı hemde et kendi suyu ile piştiği için çok seviyorum.Ben genellikle çabuk piştiği ve daha lezzetli olduğu için kuzu eti tercih ediyorum.

   Yelpaze patateste görsel olarak bu tür etin yanına en çok yakıştırdığım garnitürlerden.


Fırın Poşetinde Et

600 gram kuşbaşı kuzu eti
1 kurusoğan
1 yemek kaşığı sıvıyağ
1-2 yemek kaşığı süt
1 çay kaşığı tuz
kekik,kırmızı biber,karabiber
bir tatlı kaşığı un
bir yanmaz fırın poşeti

Soğanı incecik doğrayın.Eti soğan,süt,yağ ve baharatlar ile iyice harmanlayıp kapaklı bir kaba koyun.En az 6 saat dinlendirin.

Fırın poşetine 1 tatlı kaşığı un serpin ve içinin heryerine un gelmesini sağlayıp fazla unu boşaltın.

Eti içine koyup ağzını bağlayın.Hava alması için bir kaç yerden delik açın ve 200 derece fırında arada kontrol ederek 45 dakika pişirin.

Yelpaze Patates

4 adet mini boy patates
2 yemek kaşığı tereyağ
2 diş sarmısak
tuz
kekik,kırmızı biber,fezleğen vb istediğiniz baharatlar


Patateslere tam ayırmamamaya dikkat ederek 5-6 yerden kesikler atın.Tereyağ,baharat,ezilmiş sarmısak ve tuz karışımını attığınız kesiklerin arasına sürün.

200 dereceli fırında 40 dakika kadar pişirin.

Dilerseniz son bir kaç dakika rendelenmiş kaşar peyniri serpebilir veya aralarına pastırma dilimleri yerleştirebilirsiniz.

Afiyet OLsun.



28 Mart 2013 Perşembe

Muzlu kekler

Artık oğluma sağlıklı kek yedirme sevdasından vazgeçtim. Yemiyor. Beraber yapmaktan çok zevk alıyor, kek için yanıp tutuşuyor, ama yapınca şöyle bir üstünden yalayıp, birkaç fare ısırığı alıp bırakıyor.  Ona dışarıdan alınan değil de evde yapılan sağlıklı tatlıları yedirmek için çok uğraştım. İlk önce herşeyin en sağlıklı ve besin değeri yüksek haliyle başladım: tam buğday unu, şeker yerine pekmez, az yağ, bol meyve, vs. Sonra bazı keklerin tadına bile bakmayınca tam buğday unu yerine beyaz un kullandım, pekmez yerine şeker, yağı artırdım, … sonunda da ne de olsa zaten yemediğine karar verip kekleri onun için değil de kendim için yapmaya karar verdim.  Bir gün önce internetteki bir siteden denediğim bir elamlı kek fiyaskosunun ardından en güvendiğim yemek kitabına sığındım. Evdeki aşırı olgun muzları ve kullanılmak için bekleyen buğday ruşeymini görünce tarifi hemen buldum zaten. Ona bir de pişmiş kinoa ve dövülmüş ceviz ekledim. Şeker yerine de pekmez kullandım. Sadece fırına vermeden önce tepelerine bir çimdik toz şeker serpiştirdim. Bilin bakalım ne oldu? Oğlum bunları çok beğendi :)




Muzlu-buğday ruşeymli- kinoalı- cevizli muffin

1 bardak soya sütü
1 tatlı kaşığı elma sirkesi

3 adet aşırı olgun yerli muz
1/3 bardak sıvı yağ
1/3 bardak üzüm pekmezi

1 1/3 bardak un
¾ bardak buğday ruşeymi
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
½ tatlı kaşığı tuz
½ tatlı kaşığı tarçın

½ bardak dövülmüş ceviz içi
½ bardak pişmiş kinoa

Önce fırınınızı 190 oC’ye ayarlayın. Muffin tepsinizi hazırlayın (yağlayın veya kağıt bardakçıkları dizin).


Soya sütüne sirkeyi ekleyip karıştırın ve sütün kesilmesi için bir kenara koyun.
Muzları ezin (çatal gayet iyi iş görüyor). Üzerine sıvı yağ ve pekmezi ve en sonunda da sirkeli süt karışımını ekleyin ve karıştırın.
Unu, kabartma tozunu, vanilyayı, buğday ruşeymini, tuzu ve tarçını bir kapta birleştirip karıştırın.
Sıvı karışım ile unlu karışımı birleştirin.  Unluyu sıvıya yavaş yavaş katmayı tavsiye ediyor kitap. Ben tam tersini yaptım, biraz topakçıklı oldu ama vegan keklerde topakçıklar hiç sorun değil zaten.
Cevizleri ve kinoayı katın ve eşit dağılması için kısaca karıştırıp karışımı muffin tepsisine dökün. 12 muffin için yetip artacak harcınız olacak. Artanı yalayabilirsiniz, bu da vegan kek harçlarının bir güzelliği JHarcı yalarken muffinleri fırına vermeyi unutmayın. 20 dakika sonra, veya kokular gelmeye başlayınca, kürdan testi uygulayın. Kekin içine batırdığınız kürdan temiz çıkmalı. Ben bunları biraz uzun pişirdim, onun için biraz daha esmer tenli oldular.
Bunlar ne ile iyi gider? Bence saleple. Ama salepsiz de güzeller, ayaküstü birkaç tane yedim.
Teşekkürler Veganomicon, iyi ki varsınız İsa Chandra Moskovitz ve Terry Hope Romero! Size de afiyet olsun!

PIRASA DOLMASI

Merhabalar ...Selamlar ...Sevgiler ...Her şey gönlünüzce olsun İNŞAALLAH.Bizim ailenin sebze problemini daha önce anlatmıştım ya ,sebze yedirme yolları aramaya başladım,dün Tombul tarifler bloğunda görüp esinlendim... Bu gün bi çırpıda yaptım akşamı bekliyorum nasıl bir tepki alıcam merak ediyorum VALLA hi.... Hadi hayırlısı yemezlerse naparım :(hepsini yer kalkarım:))) işte bu kadar amaaannn...

GEREKLİ OLANLAR
1  kg kalın seçilmiş pırasa
1 su bardağından bir parmak az pirinç
200 gr kıyma
1 orta boy küp doğranmış soğan
3 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı salça
tuz ,karabiber,kırmızıbiber,sumak.nane (baharatlar 1 çay kaşığı yeterlidir)
HAZIRLANIŞI

  • önce pırasaları resimde görüldüğü gibi haşlayalım 
  • iç harcını hazırlayalım 
  • pirinçleri yıkayıp soğanı, eti ve bütün baharatları ekleyip yağlarıda koyup yoğuralım
  • 5 dak haşlayıp soğuyan pırasaları ortalarından bıçakla çizip yapraklara ayıralım
  • uzun şerit halinde olan pırasanın içine harçtan koyup resimde görüldüğü gibi nuska şeklinde sarıp tenceremize dizelim (ben birazda 15 çm boyunda kesip düz sarma şeklinde de yaptım )
  • üzerine 3 su bardağı kaynar su birazda zeytinyağı gezdirip ocağa koyalım 
  • pişince küçük bir tavada hazırladığımız salçalı sosu gezdirelim 











27 Mart 2013 Çarşamba

Etli Pırasa Dolması Yada Etli Pırasa Sarması


                     Merhabalar Sevgili Dostlarım...
Bugün sizlere pırasa dolması tarifini vereceğim. Etlisini yada zeytinyağlısını yapabilirsiniz. Biz pırasa dolmasını yaparken, kalın pırasalar seçtik. Yeşil yapraklarıyla zeytinyağlı yemeğini yapıp, kalın ve beyaz taraflarıyla dolmasını yapmayı tercih ettik. İçlerinden artan, sarılmayan kısımlarını ise bir önceki tarifimde verdiğim, pırasalı börek yapabilirsiniz. Kış sebzelerine veda ettiğimiz şu sıralar, belki son kez denemek istersiniz. Kalın sağlıcakla...

Etli Pırasa dolması için malzemeler:

  • 1/2 su bardağı pirinç
  • 200 gram kıyma
  • birkaç dal maydanoz
  • birkaç dal dereotu
  • 3 sap pırasa (kalın olanlarından)
  • baharat olarak kişniş, kimyon, tuz
  • 1 kaşık domates salçası

Yapılışı:
  1. Pırasaları yıkayıp, 4 parmak genişliğinde kesiyoruz. (yada siz uzunluğunu belirleyebilirsiniz)
  2. Böylece haşlıyoruz, yumuşayınca, süzgece alıyoruz. (Şekil 1)
  3. İç harcı için, pirinci iki kez ılık suyla yıkıyoruz. Bir kaseye alıp, üzerine kıymayı ve ince doğranmış maydanoz ve dereotunu ekliyoruz. Baharatlar, tuz ve çok az salça ilavesi yapıp, karıştırıyoruz.
  4. Pırasanın yapraklarını tek tek ayırıp, yaprak sarar gibi sarıyoruz. Tencereye yerleştiriyoruz. Üzerine 3-4 yemek kaşığı sıvıyağ koyup, kısık ateşte bir süre pişiririz. (Dikkat edin yanmasın) Daha sonra 1 kaşık salçayı biraz tuz ve su ile karıştırıp, pırasaların üzerine döküyoruz. (Su pırasaların üzerini biraz geçsin, gerekirse su ilavesi yapabilirsiniz). 
  5. Suyunu çekene kadar pişiriyoruz. 
Not: Pırasa dolması yapmanın, en önemli kısmı, pırasanın yeterince pişmesini sağlamaktır. Pırasaları iyi pişirmeyi başarırsanız, dolmanız da lezzetli olacaktır. 
        İkinci bir not ise; Pırasa dolmasını pişirirken, ve tüm diğer dolma ve sarmaları pişirirken, önce sıvıyağını bolca koyup, kısık ateşte bir süre pişirmektir. Ben bu tekniği, bir yemek uzmanının tavsiyesi üzerine denedim ve uzun süredir de dolma ve sarmalarımı bu şekilde pişiriyorum. Salçalı suyunu daha sonra ilave ediyoruz, böylece daha lezzetli dolma ve sarmalarımız oluyor. Afiyet olsun...


Anne Kurabiyesi



   Öncelikle ağızda dağılan kıyır kurabiye severleri BURAYA alayım :) Bu seferki kurabiyemiz içi yumuşacık dışı sert cinsten ,her biri neredeyse avuç içi kadar olan simit sarayı,karafırın gibi yerlerde satılan kurabiyelerden :)

   Uzun zamandır aklımda olan bu kurabiyeleri denemek kısmet olmamıştı.Ben çok sevdim,zaten hazır olanlarını da çok severim :)

Anne Kurabiyesi

2 yumurta
1 su bardağı şeker
1 dolu yemek kaşığı tereyağı
1 çay bardağı zeytinyağı
1 portakal kabuğu rendesi
2 dolu yemek kaşığı yoğurt
1 silme tatlı kaşığı karbonat (veya 1 paket kabartma tozu)
1 paket vanilya
4-5 bardak un

Üzeri için;
1 yumurta sarısı
1 yemek kaşığı toz şeker

   Un hariç bütün malzemeleri karıştıralım.Evvela 3 su bardağı unu ekleyip yoğurmaya başlayalım.Bir yandan yoğururken diğer yandan hamur toparlanana kadar un ilave edelim.Kulak memesi kıvamına geldiğinde olmuş demektir .

   Hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar koparıp  yağladığımız fırın tepsisine hafif bastırarak aralıklı dizelim.Üzerlerine yumurta sarısı sürelim ve toz şeker serpiştirelim.

   175 derece ön ısılı fırında kızarana kadar pişirelim.(Benimkiler 25 dakikada pişti)

   Afiyet Olsun.

   Not:İsterseniz içerisine kuru üzüm ,ceviz vs ekleyebilirsiniz.



26 Mart 2013 Salı

LİMONLU KEK

IMG_2247

Limonların çok olması hasebiyle ne yapsam acaba derken hiç limonlu kek yapmadığımı fark ettim. İnternet nasıl tarifler var diye gezinirken Portakal ağacının tarifini biraz değiştirerek yaptım ve sonuç mükemmel. Bugün gelecek misafirlerim için de yaptım tekrar.

MALZEMELER:

250 gr. maargarin veya tereyağ
1 su bardağı + 2 yemek kaşığı şeker
4 adet yumurta (sarısı ve beyazı ayrılmış)
9 yemek kaşığı limon suyu
2 limon kabuğu rendesi
2 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
yarım çay bardağı un haline getirilmiş ceviz

Sosu İçin;
1 su bardağı pudra şekeri
1 limon suyu



YAPILIŞI:


1- Oda ısısında bekletilip yumuşatılmış margarini, şekerle köpük köpük olana kadar çırpıyoruz. Yumurta sarılarını birer birer ekleyip çırpmaya devam ediyoruz.

2- 4 yemek kaşığı limon suyu ve 2 limon kabuğu rendesini ilave ediyoruz. Un, kabartma tozu,vanilya ve ince çekilmiş cevizleri de katıp karıştırıyoruz. (unu yavaş yavaş ekleyin 2 bardağın hepsini birden eklemeyin ki çok koyu bir kıvam olmasın. Yumurta aklarını eklemeden önce kek hamuru biraz kıvamlı oluyor çok koyu oldu deyip endişelenmeyin. Yumurta aklarını ekleyince daha akışkan bir kıvam elde edeceksiniz.)

3- Yumurta akını kar gibi katılaşana kadar çırpın.(içine bir tutam tuz atın ki daha güzel köpürsün) Tahta kaşıkla keki çırpmadan yumurta aklarını kek hamuruna ekleyin. Akları karıştırırken biraz sulanabilir bu normaldir yavaş yavaş karıştırarak kek hamuruna yedirin.)

4- Kelepçeli fırın tepsisini yağlayıp hamuru üzerine dökün. Önceden 180 derece ısıtılmış fırın da yaklaşık 30-35 dakika pişiriyoruz. (tüm keklerde olduğu gibi ilk 20 dakika fırını açmıyoruz. 25. dakika da kontrol için açabilirsiniz.

5- Piştikten sonra kekin yüzeyine birçok yerinden bıçak veya kürdan batırın ve 4 yemek kaşığı limon suyunu üzerine gezdirin. Keki soğumaya bırakın.

6-Pudra şekerini, 1 limon suyu ve 1 limon kabuğu rendesiyle karıştırıp kekin üzerine döküyoruz.

IMG_2245

Kirli Çıkınlar Poğaçası






Kirli Çıkınlar Poğaçası



Malzemeler;



2 adet yumurta

1 su bardağı süt

1/2 su bardağı sıvı yağ




1 paket instant maya


1 yemek kaşığı toz şeker

1 tatlı kaşığı tuz

4 - 4.5 su bardağı un



İç harcı için;

200 gr. kıyma

2 adet soğan

1 yemek kaşığı kuş üzümü 

1 çay bardağı ceviz içi

Tuz, kara biber, pul biber, kimyon, 

Bir kaç dal maydanoz



Üzeri için susam



Yapılışı;

Sütü

Kirli Çıkınlar Poğaçası






Kirli Çıkınlar Poğaçası



Malzemeler;



2 adet yumurta

1 su bardağı süt

1/2 su bardağı sıvı yağ




1 paket instant maya


1 yemek kaşığı toz şeker

1 tatlı kaşığı tuz

4 - 4.5 su bardağı un



İç harcı için;

200 gr. kıyma

2 adet soğan

1 yemek kaşığı kuş üzümü 

1 çay bardağı ceviz içi

Tuz, kara biber, pul biber, kimyon, 

Bir kaç dal maydanoz



Üzeri için susam



Yapılışı;

Sütü

Kaşarlı mantarlı ıspanaklı kuzu eti


Bu kadar malzeme olunca bende güzel olurum diyeceksiniz. Tamamı ile haklısınız

Malzemeler:

  • 1 kg kuzu eti
  • yarım kilo ıspanak yaprağı
  • yarım kilo mantar
  • 2 adet kırmızı kapya biber
  • 2 yemek kaşığı salça yada domates suyu
  • 1 adet büyük soğan
  • üstüne kaşar
Yapılışı:
  1. Önce etlerimizi zeytinyağında ( 2 kaşık ) pişiriyoruz. Su salmaya başlayınca altını kısıyoruz. Kısık ateşte suyunu çekmesini sağlıyoruz. Yemeklik doğradığımız soğanı da koyuyoruz. Yemeğin yağı kalmadıysa 1 yemek kaşığı daha zeytinyağı ekliyoruz. Soğanlar kavrulunca geniş geniş doğradığımız kapya biberi ekliyoruz. Hemen 1 dakika yağda çeviriyoruz.Bu aşamada isterseniz 1 yemek kaşığı tereyağ koyabilirsiniz. Tereyağ yanmasın 
  2. Üstüne dilimlenmiş kararmasın diye limonlu suda beklemiş mantarlarımızı atıyoruz. Mantarlarında su vermesi bekleniyor ve hemen hemen çekmesine yakın domates suyumuzu yada salçamızı ekliyoruz. Salça koyduysak 1 çay bardağı da su ekliyoruz. Yıkanmış doğranmış ıspanakları atıyoruz. Hemen 1-2 dakika çeviriyoruz. Üstüne tuzumuzu, kara biberimizi ekliyoruz. 1 dakika daha çeviriyoruz. Altını kapatıp 1 yemek tabağı dolusu kaşarı boca ediyoruz. Tencerenin kapağını kapatıp kendi kendine erimesini sağlıyoruz. Yemeğimiz hazır.

Peynirli ve Kurutulmuş Domatesli Muffinler

Bazen bir şeye sarınca cılkını çıkarana dek, bıkana dek takılı kalıyorum :))))
Bazen bi tişört mesela ...hep onu giyinmek istiyorum yada bir pantolon ya da kolye veya küpe:)
Şu sıralar ise feci şekilde kurutulmuş domates takıntısı yaşıyorum...Herşeye eklemek istiyorum... diyorum ya biraz cinsim diye:)Hatta az önce bi nohut salatası yapmışım domateslerimle o biçim oldu, akıllara zarar :)))Bir süre daha idare edin beni böyle, zaten bıkarımm yakında merak etmeyin:)))

Aşağıdaki muffinler de peynir ve kurutulmuş domatesle birleşip nefis birşeye dönüştüler

Merak ediyorsanız eğer buyurun tarifimize:)


Muffinlerimiz için,

Malzemeler:

3 Adet yumurta
1/2 su bardağı yoğurt
1/2 su bardağı süt
125 gr. Muratbey Trabzon tipi tereyağı
200 gr.Muratbey Naturena Peyzen Çörekotlu Üçgen Peynir
1 paket kabartma tozu
1/2 demet dereotu
aldığı kadar un
tuz ve pulbiber

Yapılış

Yumurtaları ve tuzu çırpıyoruz.
Eriyip soğumuş tereyağımızı ,yoğurdu ve sütü ilave edip karıştırıyoruz.
İnce kıyılmış dereotunu ve küpküp doğranmış kurudomatesleri ve çörekotlu peynirleri ,1 çay kaşığı tuzu,kabartma tozunu ve pulbiberi de ilave edip karıştırıyoruz.
Yavaş yavaş unu da ilave edip karıştırıyoruz.
Kek hamurumuzu muffin kalıplarımıza 1/3 ü dolacak şekilde paylaştırıp önceden ısıtılmış 170 derece fırında pişiriyoruz.
Arzuya göre büyük kek kalıbı da kullanabilirsiniz.

AFİYET OLSUN

SEVGİ DOLU ÖPÜCÜKLER

MUSMUTLU GÜNLERRR:)


25 Mart 2013 Pazartesi

Yumurtalı Kısır Tarifi




   Kısır'a yumurta pişirip konulduğuna çok yerden aşinayım.Ancak ne yalan söylim bundan evvel ne denemiş nede yemiştim.Denedikten sonrada çok gerekli bir şeymi bilemedim.Neticede kısır her halükarda çok lezzetli bir salata.Haliyle yumurtalısı da lezzetli ,değişiklik isteyenler deneyebilir sanki :)

  Bu arada ben çok fazla kıpkırmızı ve salçalı kısır sevmem ondan az kullandım.Ama tarifte salçaları tam ölçü yazdım.


Yumurtalı Kısır

2 su bardağı ince bulgur
3 su bardağı + 2 yemek kaşığı kaynar su
2 kurusoğan
yarım çay bardağı zeytinyağı
5-6 adet taze soğan
1,5 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
yarım demet maydanoz
bir kaç dal taze nane
7-8 yaprak kıvırcık
1 yemek kaşığı isot
1 limon suyu
yarım çay bardağı nar ekşisi
1 silme çay kaşığı kimyon (arzuya göre)
4 yumurta
1 yemek kaşığı tereyağ
1 silme ttalı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber

Bulgura kaynamış suyu ekleyip tencerenin kapağını kapatın ve 10 dakika dinlendirin.

Ayrı bir yerde zeytinyağına kuru soğanları incecik doğrayın ve pembeleşene kadar kavurun.Salçalarıda ilave edip bir iki çeviirp altını kapatın.

Şişmiş olan bulgura  bütün baharatları ve  salçalı soğanı ilave edin.

1 yemek kaşığı tereyağı iyice kızıdırıp 4 yumurta kırın ve karıştırarak pişirin.

Yumurtalar sıcakken bulgur karışımına ekleyip elinizle veya kaşıkla iyice karıştırın.Nar ekşisi ve limon suyu ilave edip biraz daha karıştırın veya yoğurun.

Kıvırcık ve taze soğanları ince dilimleyin.Servise yakın  kısırın içine karıştırıp turşu ile servis yapın.

Afiyet Olsun.

TURHAL TARHANASI

IMG_1814

Turhal'da tarhana katıktan yani süzme yoğurttan yapılır. Katık almak için Samsun'un Havza ilçesine gidilir oradan alınır. Öyle 3-5 kilo değil 40-50 kilo alınır ve komşuların yardımı ile yapılır.

Büyük bakır kazanın ki bu kazana da cıngıllı kazan denir içine katık sulandırılır üzerine yumurta, un ve aşurelik buğdayda çekilir ve kırılır bu da eklenip büyük bir ateş yaıkılır ve kazan bu ateşin üzerine konulur. Tarhana kaynayıp koyulaşana kadar karıştırılarak pişirilir.



Pişen tarhana hafif ılınınca yoğurulur. Yoğrulan tarhanaya yuvarlak şekil verilerek
cığ denilen kendirlerin üzerine dizilip kurutulur. Diğer yani un tarhanasına göre biraz daha meşakkatlidir. Tek başına yapılabilen bir tarhana değildir yani mutlaka komşularla yapılır..

Hatta tarhana pişince onun sıcağına hemen tereyağ yakılır ve üzerine dökülüp kaşıkla yenir. O hali bile nefis olur. İnşallah bir gün Turhal da Tarhana yapımına rast gelirsem resimlerim o zaman daha güzel anlarsınız inşallah.

İşte her yöreye ait güzel tarhana çeşitleri var bu da bizim memleketin tarhanası.


MALZEMELER:

2- 3 diş tarhana
2 diş sarımsak
1 su bardağı haşlanmış nohut
su,tuz

YAPILIŞI:

1- Tarhanayı akşamdan ıslatıyoruz. yani suyun içine koyup yumuşamasını sağlıyoruz.

2- Sabah Yumuşayan tarhananın suyunu süzüyoruz ve tencereye su ekleyip sürekli karıştırarak kaynatıyoruz.

3- Kaynayan çorbamızın içine ezilmiş sarımsağı ve nohutu da ekleyip yarmaları pişene kadar pişiriyoruz. Çorba koyulaştıkça azar azar sıcak su ekliyoruz.

4- Pişen çorbamızın üzerine tereyağ eritip üzerine nane ilave edip sıcak çorbanın üzerine gezdiriyoruz. Kışın o soğuk günlerin de içip içimizi ısıtıyoruz ve hasta olmuyoruz Allah'ın izni ile.

                                                                          AFİYET OLSUN....

24 Mart 2013 Pazar

Pırasalı-Pirinçli Börek


                Mutlu haftalar sevgili dostlarım...
Aklı karışmış bir haftayı geride bıraktık hayırlısıyla, bir tarafın buz tuttuğu diğer tarafın erik yediği yurdum manzaraları eşliğinde.
Daha olağan, mevsim normallerinde güzel günler aylar, yıllar geçirmek dileğiyle başlamak istiyorum bu haftaya...

Her ne kadar kış sebzesi sayılsa da geçen hafta yaptığım pırasa dolmasının sarılmayan kısımlarından bu börekleri çıkardım ortaya. Nerde o pırasa dolması dediğinizi duyar gibiyim. Kabul ediyorum ben de şaşırdım sırayı :) Neyse o da gelecek ardından inşallah...
Pırasalı böreğe gelince, tek söyleyebileceğim şey Enfes...
Beni bilenler bilir, beğenmediğim şeyi şöyle güzel böyle güzel diye övmem, fakat başkasının damak tadına uyum sağlar düşüncesiyle kendi fikrimi de ekleyerek yayınlarım (çoğu kez ise yayınlamam) Fakat bu kez gerçekten çok beğendim. Hele de sıcak sıcak yenmeli ki ben hemen 4 adet tükettim. Şiddetle önerilir...

Malzemeler:

  • 1 küçük kase haşlanmış ve küçük küçük doğranmış pırasa
  • 2 kaşık pirinç (sıcak suda yıkayıp 30 dakika dinlendirin)
  • 2 kaşık kıyma
  • 2 adet yufka
  • 1/2 çay bardağı sıvıyağ
  • 3 kaşık yoğurt
  • 1 yumurta
  • 1/2 paket kabartma tozu
Üzeri için:
  • yumurta sarısı
  • susam
Yapılışı:
  1. Haşlanıp, doğranmış pırasalara, pirinç, kıyma tuz ve baharatlar eklenir.Elimizle yoğururuz.
  2. 3 kaşık yoğurt, 1 yumurta,1/2 paket kabartma tozu birlikte karıştırılır.
  3. El açması yufkaların herbiri, 8'e bölünür. Hazırladığımız yoğurtul karışım, fırça yardımıyla her bir parçaya sürülür. 
  4. Ortasına hazırladığımız iç harcımızdan koyar, sigara böreğinin kalını şeklinde sararız. 
  5. Üzerine yumurta sarısı sürer, susam ile süsleriz. 180 dereceli fırında, kızarıncaya kadar pişiririz. Afiyet Olsun...