30 Mayıs 2013 Perşembe

İZMİR KÖFTE TARİFİ



    İzmir köfte  kızartma gibi çok basit görülen ancak oldukça el oyalayıcı bir yemek ...Patates ve köfteleri kızartıp sonra tencerede pişirme süresi göz önüne alınırsa ne demek istediğimi anlarsınız .

   Aslında kızartmadan direk tepsiye dizip pişirmekten yanayım ben hem sağlık hem pratiklik açısından ancak o zaman tabiki gerçek izmir köfte olmuyor .Uzun zamandır şehir dışında olan babam ve annem için yaptığım bu köfteyi babam görünce hemen nasıl yaptın kızarttın dimi diye sordu, o an içimden iyiki kızartmışım diye ohh çektim...

İZMİR KÖFTE

500 gr kıyma (dana-kuzu karışık)
3 dilim ufalanmış bayat ekmek içi
1 ince rendelenmişkuru soğan
1 yumurta
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı tuz

4 adet orta boy patates

2 adet domates
1 yemek kaşığı salça
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1,5 su bardağı su
1 çay kaşığı tuz

kızartmak için;
1 su bardağı riveara zeytin yağı

Kıyma,ekmek içi,soğan,yumurta ve baharatları iyice karıştırıp yoğurun. 5 dakika dinlendirip yassı şekiller verin.

Patatesleride köftelerin büyüklüğünde soyun. Önce patatesleri sonra köfteleri zeytinyağında kızartın.Kızaran patates ve köfteleri kağıt mutfak havlusu üzerine çıkarıp fazla yağının gitmesini sağlayın.

Sos için domatesleri rendeleyip ezerek süzgeçten geçirin (çekirdeklerinin olmaması için) Sıvıyağ ile birlikte  tavaya alıp biraz pişirin .Ardından salçayı ve suyu ve 1 çay kaşığı tuzu ilave edip sosun altını kapatın.

Tencerenin altına patatesleri üzerine köfteleri dizip sosu üzerlerine dökün.

Kısık ateşte yaklaşık 20 dakika pişirin.


Afiyet Olsun.

Patlıcan közlemenin pratik yolları

Modern dünyada korda patlıcan közlemek oldukça zor. Peki, evimizde pratik bir şekilde patlıcanı nasıl közleyebiliriz?

Patlıcan fırında veya ocakta kolayca közlenebilir. Hafif ateşte ocakta veya ocağın elektrikli bölümünde közleyebiliriz. Ancak ocağınızın biraz batabileceğini unutmayın.

Basit köz tavaları da patlıcan közlemek için uygundur. Bu tavaları uygun bir fiyat karşılığı satın alabilirsiniz.

Fırında patlıcan közlerken tepsiye folyo sererek patlıcanları üstüne koyun. Dilerseniz folyoyu patlıcan etrafına sarabilirsiniz.

En güzel yöntemlerden biri de normal tavada ocakta közlemektir. Çevirerek patlıcanları kolayca közleyebilirsiniz.

29 Mayıs 2013 Çarşamba

Ekşili köfte tarifi (Sivas)

Sivas'ın yöresel tatlarından Ekşili Köfte tarifi, Mutfağım programında sivasın ekşili köfte tarifi...
Malzemeler:100 gram kıyma
1 su bardağı ince bulgur
1 su bardağı nohut
1 su bardağı yarma
1 su bardağı mercimek
1 yemek kaşığı un
1 adet soğan
1 adet yumurta
1 yemek kaşığı salça
1 yemek kaşığı nane
2 tatlı kaşığı pul biber
2 tatlı kaşığı kaya tuzu
1 su bardağı sumak ekşisi
1 litre su
½ limon
2 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı sıvı yağ
Üzeri için:1 tatlı kaşığı kuru nane

Alternatif:
Köftesi için:
100 gram kıyma
1 su bardağı ince bulgur
1 yemek kaşığı un
1 adet yumurta
1 tatlı kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı kaya tuzu
Aşı için:1 su bardağı nohut
1 su bardağı yarma
1 su bardağı mercimek
1 adet soğan
1 yemek kaşığı salça
1 yemek kaşığı nane
1 tatlı kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı kaya tuzu
1 su bardağı sumak ekşisi
1 litre su
½ limon
2 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı sıvı yağ
Üzeri için:1 tatlı kaşığı kuru nane

Yapılışı:1 su bardağı bulgur ıslatılır, hafif suyunu çekince 100 gram kıyma, 1 yumurta 1 yemek kaşığı un ve pul biberle yoğurulur. 1 soğan incecik kıyılır ve üzerine sıvı yağ dökülerek kavurulur. Kavrulan soğana 1 yemek kaşığı nane ve 1 tatlı kaşığı pul biber serpilir. Bir yemek kaşığı da salça eklenerek soğan kavurulur. Kavrulan soğana birer su bardağı nohut, yarma ve mercimek eklenir ve karıştırılır. Malzemelerin üzerine su koyularak pişirilmeye başlanır. Bir bağ kuru sumak ılık suya koyularak yarım limon sıkılıp bekletilir. Yoğurulan bulgurlu kıymalı hamurdan misket köfteler yuvarlanır ve un serpilmiş tabağa koyulur. Misket köfteler pişen nohut, yarma ve mercimeğe eklenerek pişirilir. Kaynamasına yakın bir bardak sumak suyu dökülerek bir taşım daha kaynatılır. Servis tabağına alınan yemeğin üzerine kuru nane serpilir.


Alıntı: http://www.kanald.com.tr/mutfagim

Bülbül konağı tatlısı tarifi (Ordu)

Ordu'nun yöresel tatlarından Bülbül Konağı tarifi, Mutfağım programından...
Malzemeler:1 kase ceviz
Hamuru için:1 paket margarin
1 adet yumurta
1 ½ yemek kaşığı yoğurt
1 yemek kaşığı sirke
1 çay bardağı sıvı yağ
1 paket kabartma tozu
Aldığı kadar un
Şerbeti için:4 su bardağı şeker
4 bardak su
½ adet limon

Yapılışı:Şerbet için dört bardak şeker, dört bardak suyla pişirilir ve üzerine limon sıkılır. Tatlı hamuru için bir yumurtanın sarısı ayırılır ve üzerine bir buçuk yemek kaşığı yoğurt koyulur. Bir yemek kaşığı sirke ve bir paket kabartma tozu koyularak malzemeler karıştırılır. Bir paket margarin eritilip, soğutulur ve sıvı yağ ile karışıma eklenerek çırpılır. Un eklenen malzemeler yoğurulur ve hamur hazırlanır. Hamur ikiye bölünür ve bezeler açılıp su bardağı ile kesilir. Yuvarlak kesilen hamurların yarısının ortası daire şeklinde kesilir. Yuvarlak ve ortası delik hamurlar yumurta akı sürülerek üst üste koyulup, yağlı kağıt serilen tepsiye dizilir. İki kat hamurların üzerine yarım cevizler yerleştirilir. Tatlılarımız üzerinde cevizlerle fırında pişirilir. Pişen tatlı fırından çıkartılır ve üzerine şerbet dökülür.
 


Kaynak: http://www.kanald.com.tr/mutfagim

UMUT SEPETİM NEFİS TARİFLERİNİN YANINDA BİRDE HEDİYE VERİYORMUŞ TALİBİM TABİKİİİ




sevgili arkadaşımızhttp://www.umutsepetim.comhediyesini çok beğendim bana çıksın çekilişe katılan arkadaşlara başarılar dileeeeemiyoooorum bana çıksın:))))))

Bayat ekmek böreği tarifi

MALZEMELER
1,5 dilimlenmiş ekmek
3 adet yumurta
1 litre süt
50 gram erimiş margarin
10 dilim taze kaşar peyniri yada beyaz peynir
maydanoz
Bir miktar pul biber
Bir miktar kara biber
Bir miktar tuz
YAPILIŞI
Karıştırma kabının içine önce yumurtaları, erimiş margarini, sütü koyunuz. Üzerine bir miktar tuz ilave ediniz. Ardından bir miktar pul biber, bir miktarda kara biber ekleyiniz. Tüm malzemeleri çırparak iyice karıştırınız.
Karışımı hazırlayarak bir kenara alınız. Fırın tepsinin içine, en altına ekmek dilimlerini bir sıra halinde diziniz. Üzerine kaşar peyniri dilimlerini yada beyaz peyniri yerleştiriniz. Peynirlerin üzerine bir miktar maydanoz serpiştiriniz. Tekrar üzerine ekmek diziniz. Son olarak da önceden hazırladığımız karışımı komple yayarak dökünüz. Hafifçe ekmeklerin üzerine bastırarak sütlü karışımı iyice çekmesini sağlayınız. Hatta çekmesi için 10-15 dakika bekletebilirsiniz. Hazırladığımz tepsiyi önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişiriniz

28 Mayıs 2013 Salı

DONAUWELLE / TUNA DALGASI PASTASI









 Selda Mutfakta  da gorup Denedigim ve  begendigim bir pasta  tarifi aynen kopyaliyorum!!!"SELDA MUTFAKTA"
DONAUWELLE / TUNA DALGASI PASTA (Annemin tarifi)

hamur icin malzeme:
3 yumurta
1,5 su bardagi seker (200 gr)
1 fiske tuz
4 vaniliya seker
1 su bardagi süt (200 ml)
1 su bardagi sivi yag (200 ml)
1/2 paket kabartma tozu
3 - 3,5 su bardagi un (350 gr)
3 yemek kasigi Kakao (back kakao)
1/2 cay bardagi süt
1 kavanoz visne

Krema icin malzeme:
2 su bardagi süt (400ml)
6 vaniliya seker
1 paket vaniliya Pudding tozu (pisirmeli)
200 gr tereyag

Glasur icin malzeme:
200 gr sütlü cikolata
100 gr bitter cikolata
1 cay bardagi sivi krema / sahne (100 ml)

Yapilis:
Visnelerin suyunu 3-4 saat asamalara baslamadan süzün.
Bir dikdörtken pasta kaliba veya 30 cm genislikte yuvarlak bir pasta kaliba yagli kagit serin ve kenarlari yaglayip unlayin. Kakao ve 1/2 cay bardagi süt haric hamur icin tüm malzemeleri sira ile bir kaba alip mixerle 5-8 dakika yüksek ayarda cirpin. Hamurun yarisini pasta kaliba esit sekilde yayin. Artan hamurun icine kakao ve 1/2 cay bardagi sütü ilave edip tekrar mixerle iyice cirpin. Kakaolu hamuru
Beyaz hanurun üzerine cok nazik bir dekilde sürün. Hamurlar birbirine karismamasina lütfen özen gösterin. Suyunu 3-4 Saat süzdümüz visneleri hamurun üzerine yayin ama kesinlikle hamurun icine bastirmayin. Visneler kendi kendine pisince cökecekler. Daha önce isitiniz firinda 160 derecede 40 dakika kadar pisirin. (lütfen ilk 30 dakika firinin kapisini acmayin. Her firin farkli pisirdi icin kürdan ile kontrol ederek pisirin. Kimisinin firini 35 dakikada pisirir. Kimisininde 50 dakikada)
Pasta firinda pisene kadar pudding pisirin. Bir tencereye 1,5 su bardagi süt koyun. Diyer 1/2 su bardagi süte pudding tozu ve vaniliya sekeri karistirin. Tencerde ki süt fokur fokur kaynamaya baslayince ocaktan alin ve puddingli süt karisimi ilave edip iyice karstirin. Puddingi bir kaseye ilave edin ve strech film gecirip buzdolba alin sogmasi icin. O arada tereyagi buzdolabtan alin oda sicaklini almasi icin.
Firindan cikan pastayi sogutun. Pudding tamamen sogunca bir kaba teryagi alin ve mixerle 3-4 dakika tamamen yumsayana kadar cirpin. Puddingi ilave edin ve tekrar 2-3 dalika cirpin. Pasta kremayi esit dekilde pastanin üzerine sürün ve 1 saat buzdolaba kaldirin krema donmasi icin. Cikolatayi eritin (mesela benmarie usulü) ve bir kücük tencereye veya teflon tavaya sivi kremayi alin. Krema fokur fokur kaynamaya baslayinca ocaktan alin ve eritiniz cikolatayi ilave edip iyice karistirin. Cikolata glasuru bir kaseye ilave edin ve karististirin ilj sicakli gecene kadar ve ilik olmaya baslayana kadar. Pastayi buzdolaptan alip cikolata karisimi cok dikatli esit sekilde üzerine sürüp tekrar buzdolba kaldirin 1-2 saat. Sonra buzdolaptan alin ve disarda birakin. Kek gibi pastalar buzdolabt durdu zaman sert ve kuru oliyorlar. Pastayi alsamdan yapip ertesi gün yemekte fayda var cünki ertesi gün anca aromasini aliyor. Pastayi dilimleyip servis yapin. Seldanin Mutfagindan herkeze afiyet olsun.

Not: bu Tarif bir dikdörtken Pasta kalibi icin. Bir firin tepside veya dikdörtken borcamda bu pastayi yapmak isteyenler malzemerli 1/2 miktar artirsinlar.

27 Mayıs 2013 Pazartesi

PASTANE SİMİTİ TARİFİ




   Kahvaltıya veya çay sofrasında acaba ne yapsam diye düşünenlere hoş bir önerim var bugün. Sodalı poğaça tarifimin yarısını klasik şekilde peynirli poğaça yaparken kalan yarısınıda simit şekli vererek pişirdim.

   Pastanelerde satılan yumuşacık simitlerim oldu böylece ,denemenizi tavsiye ederim .




PASTANE SİMİTİ

1 paket instant maya
1 su bardağı sıvıyağ (ayçiçek-zeytinyağı karışık kullandım)
1 şişe maden sodası(200 ml)
2 yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı mahlep
250 ml ılık süt (eski tip su bardakları ile 1 bardak +2 kaşık)
Aldığı kadar un

Üzeri İçin;
2 yemek kaşığı pekmez
1su bardağı su
1 su bardağı susam


3,5 su bardağı unu derin bir kaba koyup ortasını havuz gibi açın.Mayayı,tuzu ,şekeri ve sıvı malzemeleri ekleyip dıştan un alarak hamuru karıştırın.

Hamurumuz kulak memesi,yani orta serlikte bir hamur olana kadar un ilave edin.Kabın ağzına stresch film geçirip sıcak bir yerde yarım saat mayalandırın.

1 su bardağı suya 2 yemek kaşığı pekmez ileve edip karıştırın.Simitin girbileceği boyutta dğz bir tabağa dökün.Susamıda düz bir tabağa dökünkiişiniz kolaylaşsın.


Mayalanan hamurdan mandalinadan biraz büyük parçalar koparıp elinizle uzun ince rulo yapın.Bir kaç yerden burarak evvela pekmezli suya sonra önlü arkalı susama bulayın.15 dakika tepside dinlendirin.

180 dereceli ön ııslı fırında yaklaşık 25 dakika simitler iyice kızarana kadar pişirin.

Afiyet Olsun.

Lezzetli iç pilav nasıl yapılır?


İç Pilav. Uğraşınıza değecek ve sofralarınızın unutulmaz tadı olacak bu lezzet için gerekli malzemeler hazır mı?
Malzemeler
250 gr kuzu ciğeri
1, 5 su bardağı pirinç
1 adet orta boy soğan
2 çorba kaşığı dolma fıstığı
2, 5 çorba kaşığı kuş üzümü
1 çay kaşığı dolma baharı
1 çay kaşığı tarçın
Yarım çay kaşığı karabiber
1,5 çay bardağı zeytinyağı
2,5 su bardağı sıcak su
Tuz
Pilav’ın tarifi
Ciğerimizi tavla zarının iki katı büyüklüğünde doğrayalım. Pirincimizi sıcak suya ıslatalım.Soğanı yemeklik küp doğrayalım.
Zeytinyağının yarısını pilav tencerenize alın,dolma fıstığını yağınızı yakmadan pembeleşinceye kadar kavurun,soğanları ekleyerek kavurmaya devam edin. Rengi dönmeye yakın ciğerlerinizi ekleyin. Tüm malzememizi üç-dört dk orta hararetteki ateşte kavuralım.
Yıkayıp süzdüğümüz pirinci ekleyelim. Kavurmaya devam ettiğimiz pirince dolma baharı, karabiber ve tarçını ekleyelim. Kavurma işlemimiz bitince kuş üzümünü ekleyin.
Sıcak suyumuzu eklediğimizde kalan zeytinyağı ve tuzu da en son ekleyerek pilavımızı önce harlı ardından kısık ateşe alalım

Tavuklu nohut yemeği tarifi

Malzemeler:

2 su bardağı nohut, 1 adet büyük boy soğan, 2 adet tavuk göğüs, 2 yemek kaşığı salça, (isteğe göre 1 kaşık biber 1 kaşık domates salçası kullanabilir), 2 adet Tavuk Bulyon, 50 gram margarin.

Yapılışı:

Geceden ıslattığınız nohutları ertesi gün 10-15 dakika tencerede kaynatıp üstünde oluşan köpükleri alın. Düdüklü tencereye soğanı doğrayıp ister sıvı yağ ister margarin ilave edin. Soğan kısık ateşte pembeleşirken küp küp kestiğiniz tavuk göğüslerini ilave edin.

Tavuk eti suyunu çekince salçasını ilave edip biraz kavurun. Nohutla beraber 1-2 dakika daha çevirin. Üstünü 2 parmak geçecek kadar sıcak su ilave edin ve Tavuk Bulyon ekleyin. Tencerenin ağzını kapatıp 25 dakika pişirin.

Mantarli karnıyarık tarifi

Mantarlı karnıyarık 
4 kişilik

Malzemeler
4 patlıcan
300 gram kıyma
100 gram mantar
1 soğan
3 diş sarımsak
2 domates
2 sivri biber
Tuz, karabiber, yenibahar
2 çorba kaşığı tereyağı ve maydanoz
50 gram kaşar peyniri

Yapılışı: Patlıcanları iyice yıkayın, üzerlerini hafifçe yağlayın ve fırında 15 dakika kızartın. Kıymayı, dilimlenmiş mantarı, soğan ve yağı bir tavada kavurun. Üzerine rendelenmiş domates, sarımsak, kıyılmış sivri biber ekleyin. Baharatı ve maydanozu ekleyip ocaktan alın. Kızaran patlıcanları ikiye bölüp içlerini açın, bu harcı paylaştırın. Tencereye dizip üzerine bir miktar su koyup 15 dakika pişirin. Üzerine rendelenmiş peyniri serpin ve sıcak sıcak ikram edin

Antep Fıstıklı Burma Tarifi

Malzemeler: 

1 paket hazır baklavalık yufka 250 gr ince çekilmiş antep fıstığı 300 gr tereyağ yada margarin 
Şerbeti için : 6 su bardağı su 6 su badağı şeker çeyrek limon 

Hazırlanışı: 
İlk olarak şerbeti hazırlayıp şeker ve suyu ocakta göz göz olana kadar kaynatıp en son limonu atıp kapatın ve ocağa şerbeti soğumaya bırakın. Hamurunuzu paketinden çıkartıp tezgaha açın ve her bir hamur yaprağının üzerine antep fıstığı serpin ve oklavaya sarın. Her iki ucundan sıkıştırdıktan sonra elinizle yağlanmış tepsinize dizin.Yağı ısıtıp dolama tatlının üzerinde gezdirip 180 derece fırında pişirin. Fırından çıkartıp soğumuş olan şerbetinizi eşit miktarda tepsimiye dökün. 

NOT: Tepsi büyüklüğünüze göre yağını ve şerbetinizi ayarlayabilirsiniz.

26 Mayıs 2013 Pazar

Mercimekli Humus






O kadar ara verdikten sonra böyle iki satırlık bir tarifle dönmek olur mu? Olsun bakalım, sırf Mayıs ayımız boş geçmesin, nerede yeni tarif sitemleri dursun diye. Yine bir hava sıcaklığından salatayla beslenme günlerine girdim. Denediğim üç - beş yeni tarif oldu son bir ayda ama fotoğraflayamadım. Yemek yemeye başlar başlamaz yine buraları şenlendiririm inşallah. 



Mercimekli Humus



Mercimekli Humus






O kadar ara verdikten sonra böyle iki satırlık bir tarifle dönmek olur mu? Olsun bakalım, sırf Mayıs ayımız boş geçmesin, nerede yeni tarif sitemleri dursun diye. Yine bir hava sıcaklığından salatayla beslenme günlerine girdim. Denediğim üç - beş yeni tarif oldu son bir ayda ama fotoğraflayamadım. Yemek yemeye başlar başlamaz yine buraları şenlendiririm inşallah. 



Mercimekli Humus



25 Mayıs 2013 Cumartesi

Sebzeli Tart

Ne çok yapılacak iş var...
Bazen eskiden de böyle miydi diyorum, bundan bir 10 sene öncesini düşünüyorum, hayır böyle değildi. Okunacak kitaplarım, izlenecek filmlerim her zaman çok oldu ama "iş" olarak bakmıyorum tabii bunlara. Gerçek anlamda işin çok olması, listelerin üstünü çize çize bitirememek, bir işi yaparken bir sonraki işi düşünmek, plan üstüne plan yapıp hepsine yetişeceğim diye koşturmak bu şehirde karşılaştığım bir yaşama biçimi. Ve sanki hep böyle yaşamışım gibi adapte olduğum.

Bu kadar hızlı akması hayatın, günlerin böyle soluksuz geçmesi iyi bir şey değil... Hiç kimsenin istediği böyle bir hayat olmamalı. Ama nerede ve nasıl kurulduysa bir yaşam biçimi, onu kökten değiştirecek radikal bir karar alınmadıkça öyle devam ediyor. Yapabileceğimiz şey sanırım sık sık sakinlemeyi, nefes almayı, her şeye bu derece "mecbur" olmadığımızı hatırlamayı başarmak. Biraz oluruna, biraz akışına, biraz rüzgara bırakmayı başarmak.

Sebzeli tartları seviyorum diye başlayacaktı aslında bu yazı. Ve niye sevdiğimi anlatacaktım. Ben sebzeli tartları çabucak hazırlanması, hem çay yanında hem ana yemek niyetine yenebilmesi ve doyurucu olması nedeniyle seviyorum....diyecektim. Düşününce yine o iki kavram geldi aklıma: Pratiklik, işlevsellik. Hayat bunu getiriyor / gerektiriyor çoğu zaman, değil mi? Mutfakta saatlerinizi harcamayı, her ne hazırlıyorsanız ona yoğunlaşmayı ve bir süreliğine tüm dünyayı unutmayı ne kadar sevseniz de, her ayın bir haftası boyunca gecenizi gündüzünüzü ona vermenizi gerektiren (üstelik aşık olduğunuz) bir işiniz olunca, sonraki bir haftayı da önceki hafta yapamadığınız bir sürü gündelik işe harcamanız gerekebiliyor. Kendinizle mi ilgileneceksiniz, evinizle mi, eşinizle mi? Yeni tarifler mi deneyeceksiniz, vizyona giren filmleri kaçırmama telaşına mı düşeceksiniz, boynu bükük sizi bekleyen kitaplarınızdan birinin kapağını mı aralayacaksınız? Arkadaşınızın izlediği şu harika diziye mi başlayacaksınız, yoksa aylarca önce Beyoğlu'ndan alınmış dvd'lere mi dalacaksınız? Hangi ara alışverişe çıkacaksınız? Peki ya olmazsa olmaz egzersiz nereye sıkışacak ajandanızda? Ya görmek istediğiniz dostlar, sizi özleyenler, sizin özledikleriniz? Sahi en son ne zaman deniz kıyısına gittiniz? Kendimi klonlamak istiyorum! Bir gün 24 saat değil 48 saat olmalı! diye nereye kadar söyleneceksiniz?



Malzemeler:

Hamuru için: 

- 2 su bardağı un
- 150 gr tereyağı
- 1 adet yumurtanın sarısı
- 1 Türk kahvesi fincanı soğuk su
- 1 çay kaşığı kabartma tozu
- 1 çay kaşığı tuz

Üstü için:
- 3 adet yumurta
- 1 su bardağı süt
- 1/2 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri (yaklaşık 50 gr)
- Bir tutam tuz

Sebzeli harç:
- 1 adet patlıcan
- 1 adet kabak
- 1 adet kuru soğan
- 1 adet havuç
- 2 diş sarımsak, ezilmiş
- 3 çorba kaşığı zeytinyağı
- Bir tutam tuz

Yapılışı:

1. Kabak, patlıcan, havuç ve kuru soğanı küp küp doğrayın. Bir tavaya zeytinyağını alıp ısıtın, sebzeleri ve ezilmiş sarımsağı ekleyip soteleyin. Hafifçe piştikten sonra ocaktan alın ılınmaya bırakın.

2. Hamuru hazırlamak için yumurta sarısını yoğurma kabına alın, soğuk suyu ekleyip çatalla çırpın. Üzerine tereyağını, unu, kabartma tozunu ve tuzu ekleyip yoğurun. Un az gelirse ekleyebilirsiniz. 10 dakika dinlenmeye bırakın.

3. Bu sırada üst malzemelerini çırpın, bir kenara alın.

4. Hamuru tart kalıbına kenarlarını hafif yükselterek yerleştirin. Ben küçük yuvarlak borcam kullandım. Elinizde varsa tek kişilik tart kalıpları da kullanabilirsiniz.

5. Hamurun üzerine sebzeli harcı yerleştirin. Eşit olarak yaydıktan sonra üstü için hazırladığınız yumurtalı-sütlü karışımı dökün. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, üzeri kızarıncaya kadar pişirin. Hafifçe ılınmasını bekleyip dilimleyin.

Tarifi eski bir Yemek Zevki dergisinden kesip saklamışım. Tam zamanıdır diyerek paylaşmak istedim. Yanına çayla öğleden sonra, ayran ve salatayla akşam yemeği niyetine yenebilir. Ben en çok ayranla sevdim.

Hayattan derin nefesler alabilmeniz, yaşadığınız hiçbir güzel anı ıskalamamanız dileğiyle...

24 Mayıs 2013 Cuma

Limonlu Muhallebi


Herkese musmutlu muhallebi tadında hafta sonları dilerimmmmm...


MALZEMELER:

1 kg süt
1 su bardağı tozşeker
5 çorba kaşığı pirinç unu
2 paket damla sakızlı vanilya
1 limon kabuğu rendesi

Üzeri için,toz fındık veya ceviz

YAPILIŞI:

Sütü,vanilyayı, şekeri ,pirinç ununu sürekli karıştırarak muhallebı kıvamını alana dek pişiriyoruz.
Pişen muhallebimizin içine limon kabuğu rendesi ilave ediyoruz.
Karıştırıp kaselere paylaştırılıp ,fındıkla süsleyip, soğuk soğuk servis yapıyoruz.

Afiyet olsun


Kupta Kremalı Truff



   Bu aralar oldukça tembelim ....Ya bilindik şeyler yapıyorum yada hiç birşey  :) Dondurucudaki kalan kek parçaları aklıma düştüğü bir vakit evvela truff yapmak için mutfağa girdim.Sonra kuplara koyup üzerine krema yaptım.Hazırlaması 5 dakika pişme yok iyimi derseniz bence süper :)


Kupta Kremalı Truff (4 kup için )

6-7 dilim kakaolu kek
80 gram çikolata
1 dolu yemek kaşığı ince çekilmiş fındık
1 tatlı kaşığı tereyağ
yarım çay bardağı kaşığı süt

Krema İçin;
1 poşet krem şanti (bir paketten 2 poşet çıkıyor 1 tanesi kullanılacak)
1,5 çay bardağı süt
1 çay bardağı süt kreması
1 yemek kaşığı portakal kabuğu veya 1 çay kaşığı portakal aroması
1 çay kaşığı vanilya


  Yarım çay bardağı sütü ısıtın.Isınmış sütün kasesine çikolatayı ve tereyağı ekleyerek erimesini sağlayın.Kek dilimlerini parçalayıp erimiş çikolata ve fındık ile karıştırıp kuplara paylaştırın.

  Krem şantiyi süt ile iyice çırparak hazırlayın.Kremayıda ekleyip 3-4 dakika çırpın.En son portakal aroması veya kabuğunu ve vanilyayı ekleyin kremayı kuplara paylaştırın.

  Dilediğiniz gibi süsleyin.Ben vişne marmeladı kullandım.


  Afiyet Olsun...

23 Mayıs 2013 Perşembe

Taze Bezelye Diblemesi

 
 
 
Taze bezelyeyi ben bayılırım. Allah'tan evdeki herkeste çok seviyor. Bu dible hali :) Deneyin seveceksiniz.
 
Burada da taze fasulye diblesi var:

Malzemeler:

  • 1 kilo taze bezelye
  • 1 su bardağı pirinç
  • 2 orta boy domates
  • 1 büyük boy havuç
  • 1 büyük boy kuru soğan
  • zeytinyağı, tuz

Yapılışı:

  1. Pirinci ılık suya bastırın. Yaklaşık 20-30 dk. bekletin.
  2. Soğanı yemeklik havucu yuvarlak yuvarlak doğrayın, zeytinyağında rengi dönene kadar kavurun. Dometesleride yemeklikden daha küçük küçük doğrayın. Soğanların üstüne atın yumuşayıp suyunu versinler.
  3. Bezelyelerin uçlarını kavurun, 2 parmak genişliğinde kesin. Domateslerin üstüne atın. 1 çay bardağıda su ekleyin . Bezelyeler yumuşayınca yani pişince pişince üstüne pirincinizi ve 1'e 1 ölçüde kaynamış suyunuzu ekleyin. 1 su bardağı pirinç için 1 su bardağı su ekleyin yani. Pirinciniz suyunu çekene kadar pişirin.

ERİKLİ MANTARLI TAVUK SOTE

 
Hayırlı günler diliyorum ,selamlar gönderiyorum ...Nefis bir tavuk yemeği yaptım. Eriğin verdiği lezzet nefis..  Mayhoş ekşimsi tatları çok severim... Bu öyle çok ekşi bir yemek değil  sadece erikler lezet veriyor .Denemeke tereddüt etmeyin derim ALLAH 'a emanet olun hayırlı cumalar...
NOT.Eriği et yemeklerinize ,dolmalarınızın üzerine koyarakta enfes bir lezzet yakalyabilirsiniz.
GEREKLİ OLANLAR
1 kg tavuk kuşbaşı
1orta boy soğan
1 paket kültür mantarı
2 adet yeşil biber
3 adet domates
4 veya 5 tane yeşil erik
karabiber ,kırmızı biber,kimyon ,tuz
3 yemek kaşığı tereyağı
1 çay bardağı zeytinyağı
1 su bardağı su
HAZIRLANIŞI
Etleri yıkayıp tavamıza koyalım üzerine halka doğradığımız soğanları  ince kıydığımız mantarları yağları ve tuzunu koyup suyunu çekene kadarhızlı ateşte  pişirelim.suyunu çekince altını kısıp baharatları ince kıydığımız biber ve domatesleride koyup kapağını kapatıp domates ve biberler ölene kadar domates suyunu çekene kadar pişirelim altını kapatmadan önce 1 bardak suyumuzuda koyup bir iki taşım kaynatıp oçağı kapatalım afiyet olsun





Açma


Bugün yine özel istek üzerine yayınlamam gereken bir tarif...
Efecan'ın pikniği için ve Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi
Özel Eğitim Bölümü'nün Gleneksel Kermesi için hazırladığım "Açma".
Çok sevdiğim bir arkadaşımın oğlu çok beğenmiş ve tarifini istediler.
Bunun üzerine acil olarak tarifi veriyorum.

Bu tarifi Emine'den aldığımı da belirteyim.
Tarif için tekrar teşekkürler...

Malzemeler
2 su bardağı süt
1 su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı su
1 fincan şeker
2 tatlı kaşığı tuz
2 paket yaş maya
un

İçine sürmek için
1 paket margarin

Üzeri için
1 adet yumurta (çırpılacak)
2 yemek kaşığı su

Hazırlanışı

Hamur  malzemeleri ile ele yapışmayan gayet yumuşak bir hamur yoğrulur.

Cevizden biraz büyük olacak şekilde parçalara ayrılır ve yuvarlanır.
Bu aşamada hamurların üstünü bir bezle örtün ki hamur kurumasın.
Her birini biraz unla servis tabağı büyüklüğünde açıyoruz.
Margarini eritmiyorum.
Oda sıcaklığında iyice yumuşamış olan margarini hamur sayısı kadar (yaklaşık 32 adet) bölüyorum.
ve hamurun üzerine elimle üstünü tamamen kaplayacak şekilde yayıyorum.
Daha sonra rulo haline getiriyorum.
Hazırladığım ruloları fotoğraftaki gibi ortasın kesiyorum.




Birbirinin üzerine yine fotoğraftaki gibi sarıyorum ve
halka şekline getirip uçları altına gelecek şekilde tepsiye yerleştiriyorum.

Bu aşamada mutlaka tepside en az bir saat mayalanmaya bırakıyorum.
Hatta fırını 50 derecede biraz ısıtıp, kapatıyorum ve fırının içinde mayalandırıyorum.
Fırın mayasını beklemezseniz sert poğaçalarınız olur, beklerseniz dışı çıtır - içi yumuşacık "Açma"larınız...

Ben de bu kadar mayalanacaını tahmin etmediğim için biraz sıkışık oldu ;)

 

Fırını 200 derece ısıtıyorum ve fırına veriyorum.
Yaklaşık 3-5 dakika kadar sonra tekrar çıkartarak
üzerine çırpılmış yumurta ve su karışımını sürüyorum.
Nar gibi oluncaya kadar pişireceğiz.
Miss gibi kokmaya başlıyor zaten...

Afiyet Olsun...

Duaya İhtiyacım Var Dostlarım....



                   Merhabalar Sevgili Dostlar...
   Uzun bir aradan sonra, beni merak edenler var biliyorum. Yeni eve taşınmamla birlikte, sonrasında ağırca atlatılmış bir grip, sonra bilgisayarda problemler vs derken, bütün bunları unutturacak bambaşka bir  gündemle başbaşa kaldım.
   Ailemize yeni bir bireyin katılacağı haberini alınca ilk düşündüğüm şey bu kadar içtiğim ilaçlar oldu. Sonrasında diğer hamileliklerimde de yaşadığım o berbat bulantılı günleri en ağırından yaşadım ve yaşıyorum halen.
    Neyse, geçer diye bekliyorken bu kez, kahverengimsi lekeyle uyandım geçen gün. Karın ve bel ağrıları, doktorlar falan...
     Durumum bebeğimin düşme ihtimalinden, bulantılarımının ve ağrılarımın artacağı ve rahime birleşik bir minyon  haberinden derken liste uzadı gitti.
     Doktorum daha iyi araştırılır düşüncesiyle üniversite hastanesine gönderdi. Bakalım oradan ne sonuç çıkacak. Umarım haftalardır yaşadığım bütün bu zahmetlere değer ve netice güzel sonuçlanır. Dualarınızı bekliyorum. Kalın Sağlıcakla...

22 Mayıs 2013 Çarşamba

Etli nohut yemeği

Malzemeler
2 su bardağı nohut
400 gram kuşbaşı kuzu eti
3 domates
2 soğan
5 yeşilbiber
1 kırmızıbiber
2 diş sarımsak
Zeytinyağı tuz
1 tutam maydanoz
1 tutam dereotu
Yapılışı: Domatesleri, soğanları yuvarlak şekilde dilimliyoruz. Yeşilbiberi, kırmızıbiberi, sarımsakları küçük küçük doğruyoruz. Tencerenin zeminine soğanın bir kısmını koyuyoruz. Üzerine etleri yerleştiriyoruz. Domatesleri etlerin üzerine döküyoruz. Kalan soğan, sarımsak ve biberleri de üzerine döküyoruz. Son olarak az haşlanmış nohutu, tuzu ve zeytinyağını ilave ediyoruz. Kapağını kapatıp kısık ateşte 45 dakika kadar pişiriyoruz. Üzerine doğranmış maydanoz ve dereotu serpiyoruz.

Yoğurt soslu bulgur köftesi

İşte malzemeler ve hazırlanışı.

Yoğurt soslu bulgur köftesi 
6 kişilik
Malzemeler 

1,5 su bardağı ince bulgur
1 yumurta
1 soğan
1 demet maydanoz
Tuz, nane
2 çorba kaşığı un
Üzeri için 
1 su bardağı yoğurt
3 diş sarımsak
1 çorba kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı kırmızı pul biber, nane

Yapılışı: Yoğurma kabının içine bulgurun üzerine elinizle az miktarda soğuk su serperek üzerini kapatıp 10 dakika bekletin. Daha sonra üzerine rendelenmiş soğanı, yumurtayı, unu, tuzu ve kıyılmış maydanozu ekleyip yoğurun. Bu harçtan küçük parçalar kopartıp avuç içinde köfteler yapın ve orasına bastırın. Bu şekilde hazırlanan köfteleri kaynayan tuzlu suda haşlayın. Sürüp servis tabağına alın. Üzerine eritilmiş kırmızıbiberli tereyağını ve sarımsaklı yoğurdu gezdirip servis yapın. Çok hafif bir lezzeti var diyet yapanlar içinde ideal bir yemek.

21 Mayıs 2013 Salı

Frambuazlı ve Ballı Dondurma

Evde dondurma yapmanın keyfini yaşayın işte size frambuazlı ve ballı dondurma tarifi

Malzemeler
Bir kutu dondurma için:
200 gram dondurulmuş frambuaz
2 çorba kaşığı bal
2 dal nane
Dondurmanın tarifi
Frambuazı, balı ve taze naneyi rondoda püre haline gelene dek eziyoruz. Buz kabına aktarıp buzlukta donmasını bekliyoruz. İsteğe göre külaha ve ya servis kaselerine koyuyoruz.

Ekşili tarifi (Van)

Malzemeler: 

1 kilo kuzu eti 
1 kilo ıspanak 
4 adet soğan
5 adet yumurta 
1 kase erik pestili 
2 yemek kaşığı biber salçası 
2 yemek kaşığı domates salçası 
1 tatlı kaşığı karabiber 
1 tatlı kaşığı pul biber 
¼ bağ kişniş 

Yapılışı: 

1 kilo kuşbaşı kuzu eti düdüklü  tencerede haşlanır. Bir kilo ıspanak ve 4 soğan doğranır. Doğranan soğanlar  zeytinyağında kavurulmaya başlanır. Dilimlenen erik pestili soğanlara  eklenerek kavurulur, üzerine ikişer yemek kaşığı biber ve domates salçası eklenir. 

Doğranan ıspanak ve haşlanan kuşbaşı et soğan ve pestil ile  buluşturulup katıştırılarak kavurulur. Birer tatlı kaşığı tuz ve pul biber  serpilerek kavurmaya devam edilir. Etin haşlandığı su süzülerek kavrulan  malzemelerin üzerine dökülür. 5 yumurta yemeğimizin üzerine kırılır ve  pişirilmeye devam edilir. Pişen ekşili servis tabağına alınır, üzerine kişniş serpilir. Ekşili sunuma hazırdır.