31 Temmuz 2013 Çarşamba

Ağlayan Pasta Tarifi

           

Ağlayan Pasta Tarifi 

Mutfak : Türk Mutfağı
Pişirme Yöntemi : Fırın Tarifleri
Hazırlanma : 60 dk
Pişirme : 35 dk
Malzemeler- 1 Paket Kabartma Tozu 
- 1 Su bardağı Süt 
- 3 Kahve Fincanı Toz Şeker 
- 3 Kahve Fincanı Un 
- 1 Paket Vanilya 
- 4 Adet Yumurta 
Üzeri İçin- 1 Su bardağı Süt 
- 1 Paket Toz Krem Şanti 
Sosu İçin- 3 Yemek kaşığı Kakao 
- 2 Su bardağı Su 
- 2 Su bardağı Toz Şeker 
- 1 Çorba Kaşığı Un 
Süsü İçin- Kararında Hindistan CeviziHazırlanışıYumurta ve tozşekeri mikserle çırpın. Vanilya ve kabartma tozunu ekleyip, tahta kaşıkla azar azar un ilave ederek karıştırın. Orta büyüklükte yuvarlak ve yağlanmış kalıba yayın. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında 30-35 dakika pişirin. Soğuması için kenara alın. Soğuduktan sonra üzerine 1 su bardağı sütü gezdirin. Başka bir kapta krem şanti ile sütü mikserleyin. Krem şantiyi kekin üzerine yayın. Kakao sos için su, tozşeker, kakao ve unu bir tencereye alın. Devamlı karıştırarak pişirin. Yeniden karıştırıp soğutun. Soğuyan kakao sosu krem şantinin üzerine yayın. Üzerini hindistancevizi ile süsleyin. Buzdolabında 1-2 saat beklet-tikten sonra dilimleyerek servis yapın.

İftar Sofrası Ramazan Özel 24. Gün




Küçük canavarımdan kaçarak çekebildiğim bir iftar sofrasının fotoğrafları..

Kıtır Ekmekli Tarhana Çorbası
Kıtır Ekmekleri naneli eritilmiş tereyağında çevirerek servis yaptım..

Fırında Köfteli Bezelye ordan burdan hayattan'dan denedim ve beğendim, teknik nedenlerden ötürü kendisine yorum yazamadığım için buradan teşekkürü bir borç bilirim.

Acılı - Ekşili Tatlı Tavuk
Şef Serkan Bozkurt'u

İftar Sofrası Ramazan Özel 24. Gün




Küçük canavarımdan kaçarak çekebildiğim bir iftar sofrasının fotoğrafları..

Kıtır Ekmekli Tarhana Çorbası
Kıtır Ekmekleri naneli eritilmiş tereyağında çevirerek servis yaptım..

Fırında Köfteli Bezelye ordan burdan hayattan'dan denedim ve beğendim, teknik nedenlerden ötürü kendisine yorum yazamadığım için buradan teşekkürü bir borç bilirim.

Acılı - Ekşili Tatlı Tavuk
Şef Serkan Bozkurt'u

Ahududulu cupcake- Ahududulu Tart


Hafif mayhoş tadıyla gerçekten güzel oldu.Tavsiye edilir arkadaşlar. Ahududunun faydalarını ayrıca yazmak lazım :)

Daha önceki tart denemeleri. Ne çok tart yapmışım meğer :)

Çilekli tart:
http://durutarifler.blogspot.com/2009/04/cilekli-tart.html
Vişneli tart:
http://durutarifler.blogspot.com/2009/10/visneli-tart.html
Elmalı tart:
http://durutarifler.blogspot.com/2010/03/elmal-tart.html
Erikli tart:
http://durutarifler.blogspot.com/2008/08/erikli-tart.html
Erikli tart 2
http://durutarifler.blogspot.com/2008/08/erikli-tart-2.html
Ayvalı tart
http://durutarifler.blogspot.com/2008/05/ayval-tart.html




Malzemeler:

  • Tart için: 2 yumurta, 125 gr tereyağ yada sanayağ (1/2 paket), 1 çay bardağı sıvı yağ, 1 su bardağı toz şeker, vanilya ve kabartma tozu, alabildiği kadar un
  • Muhallebi için : 1 litre süt, 1 su bardağı şeker, 1 su bardağı un, vanilya, 1 yumurta
  • Üstü için ahududu ve 1 paket tart jölesi

Yapılışı:

  1. Tüm tart malzemesini karıştırarak orta sertlikte bir hamur elde ediyorsunuz. Hamuru muhallebisini yapana kadar buzdolabında dinlendirin.
  2. Sütü, unu, yumurtayı ve şekeri karıştırarak pişiriyorsunuz. Piştikten sonrada içine el blendırı daldırıp en az 5 dakika çırpıyorsunuz. Arasıra karıştırarak üstünün sertleşmesine izin vermeyin. Unu yağda kavurup yaparsanız muhallebiniz daha lezzetli olur. Nasıl olayınıza gelirse :) 
  3. Tart hamurunu borcama kenarları yukarı doğru yüksek olacak şekilde yerleştiriyorsunuz. Parça parça olsada önemli değil birbirine yapıştırın. Çatalla delmeyi unutmayın.180 derecede yaklaşık 20 dakika.
  4. Tart hamurunuz soğuyunca içine muhallebiyi döküyorsunuz. Muahhelbide soğuyacak. Daha sonra ahududuları diziyorsunuz. En üstüne de paketin arkasındaki tarifteki gibi tart jölesini hazırlayıp döküyorsunuz.
    Afiyet olsun.

Elmalı Toppare Tarifi

Elmalı Toppare Tarifi 

Genel BilgilerKategori : Şerbetli Tatlı Tarifleri
Pişirme Yöntemi : Fırın Tarifleri
Porsiyon : 8
Hazırlanma : 15 dk
Malzemeler- 1 Paket Kabartma Tozu 
- 1 Paket Margarin 
- Yarım Su bardağı Toz Şeker 
- 5 Su bardağı Un 
- 2 Paket Vanilya 
- 2 Çorba Kaşığı Yoğurt 
- 2 Adet Yumurta 
- Kararında Hindistan Ceviziİçi İçin- 5 Adet Elma 
- 2 Tatlı kaşığı Tarçın 
- Yarım Su bardağı Toz Şeker 
Şerbeti İçin- Yarım Adet Limonun Suyu 
- 1.5 ( 3/2 ) Su bardağı Su 
- 2 Su bardağı Toz Şeker 
HazırlanışıHamur yoğuracağımız kaba yumuşamış margarini, yumurtaları, yoğurdu ve şekeri ekleyip krem haline gelene dek yoğuralım. Kabartma tozunu, vanilyayı ve unu ekleyip özlü bir hamur yoğuralım. Hamurun üzerine nemli bez örterek 20 dk. dinlendirelim. Bu arada kurabiyenin iç harcını hazırlayalım. Elmaları soyup rendeleyelim. İçine şeker ve tarçın ekleyip bıraktığı suyu çekene dek pişirelim. Arzuya göre iri dövülmüş fındık ekleyelim. Hamurdan yumurta iriliğinde parçalar koparalım ve yuvarlayalım. İşaret parmağı yardımı ile hamurun iç kısmını mümkün olduğunca derin bir şekilde oyalım. Elmalı malzemeyi oluşan boşluğa dolduralım. Hamurun ağız kısmını büzerek kapatalım. Hamurları margarinle yağlanmış fırın kabına dizelim. Önceden ısıtılmış 190° ısılı fırında kurabiyeleri üzerleri açık pembe renk alana dek pişirelim. Bu arada şerbeti hazırlayalım. Tencereye şekeri, suyu, limon suyunu ekleyip 5 dk. kaynatıp ateşten alarak soğutalım. Kurabiyeler pişer pişmez fırından alıp soğuk şerbetin içinde ters yüz ederek 5-10 dk. şerbette bekletelim. Kurabiyeleri şerbetten çıkarıp hindistan cevizi içinde yuvarlayalım.

Nohutlu Merçimek Çorbası Tarifi

Nohutlu Merçimek Çorbası Tarifi 

Genel BilgilerKategori : Çorba Tarifleri
Mutfak : Türk Mutfağı
Usta : Oktay Usta
Malzemeler- 1 Su bardağı Et Suyu 
- 1 Su bardağı Haşlanmış Nohut 
- 1 Adet Havuç 
- 1 Su bardağı Kırmızı Mercimek 
- 1 Adet Kuru Soğan 
- 3 Adet Patates 
- 1 Çorba Kaşığı Tereyağı 
- Kararında Su, TuzHazırlanışıÇorbamız için havucu, patatesi, soğanı soyup ince olarak doğruyoruz. mercimekleri yıkayıp tencereye alıyoruz. Üzerine doğradığımız sebzeleri ekliyoruz, et suyunu ve üzerini dört parmak aşacak kadar suyu koyup, kapağını kapatıp ocak üstünde pişmeye bırakıyoruz. Üzerine köpük gelirse ara ara alıyoruz. Güzelce pişen çorba harcımızı blenderle parçalayıp püre hâline getiriyoruz. Tuzunu, suyunu ayarlayıp bir taşım daha kaynatıyoruz. Küçük bir tavaya tereyağını alıp erittikten sonra haşlanmış nohutları üzerine ekleyip 1-2 dk. çevirerek kavuruyoruz. Çorbamızı servis tabağına mis gibi tereyağında kavrulmuş nohutları da üzerine dökerek sıcak servis ediyoruz.

Zeytinyağlı Fırın Kabak


Uyan ey gözlerim gafletten uyan
Uyan uykusu çok gözlerim uyan
 Azrailin kastı canadır inan
Uyan ey gözlerim gafletten uyan
Uyan uykusu çok gözlerim uyan

 Samavatın kapıların açarlar
Alemlere rahmet suyu saçarlar
Seherde kalkana hülle biçerler
Uyan ey gözlerim gafletten uyan
Uyan uykusu çok gözlerim uyan

Seherde uyanırlar cümle kuşlar
Dili dillenince tesbihe başlar
Tevhid eyler dağlar, taşlar,ağaçlar
Uyan ey gözlerim gafletten uyan
Uyan uykusu çok gözlerim uyan

Bu dünya fanidir sakın aldanma
Mağrur olup tacu tahta dayanma
Yedi iklim benim diye güvenme
Uyan ey gözlerim gafletten uyan
Uyan uykusu çok gözlerim uyan

Benu Murat kulun suçumu affet
Suçumu bağışlayıp günahım refet
Resulun sancağı dibinde haşret
Uyan ey gözlerim gafletten uyan
Uyan uykusu çok gözlerim uyan

           Bu çok bilindik ilahinin sözlerinin, kime ait olduğunu eminim pek çoğunuz biliyordur. Bir de ben söyliyeyim: Osmanlı padişahlarının 14. sü, Kanuni Sultan Süleymanın torunu 3. Murat'tır. Bu kadar güzel bir şekilde, Allah sevgisini anlatan bir yürek, şair padişah. Tarihe az çok meraklı herkes gibi, ben de Orta Asya'dan tutun da, günümüze kadar gelen ecdadımızla gurur duyuyorum. Bazılarının aksine, Osmanlı padişahları, diktatör, duygusuz değildirler. Düşünün ki daha yakın çağda yaşanan Nazi katliamlarını. Almanların bir okul müfredatında, bunları kötüleyen halleri mevcutmudur? Niçin,o ahlak, insanlık ve din eğitimini her daim zamanın en iyi hocalarından almış olan Osmanlı padişahları böyle olsunlar? Aksi halde 700 yıl dünyaya hükmetmek, öyle kolay olmasa gerek. Arada bir Söğütlü damarım tutuyor işte ne yapalım :)
    Bugünkü yemeğimize gelince, dolapta uzun zamandır bekleyen kabaklarım vardı. Bu kabakları dolma yada kızartma şeklinde değil de babaannemin yaptığı gibi fırında yapmayı düşündüm. Bu yemeğin püf noktası soğan ve sarımsak zenginliğidir. Kesinlikle hem hafif hem de kolay olan bu yemeği denemenizi tavsiye ederim.




Zeytinyağlı Fırın Kabak İçin Malzemeler:

  • 3 kabak
  • 1 havuç
  • 3 kuru soğan
  • 10 diş sarımsak
  • 1 iri domates
  • zeytinyağı
  • tuz isteğe göre kekik

Yapılışı:
  1. Kabakların kabukları soyulup, yuvarlak doğranır, Havuçlar için de aynı işlem yapılır.
  2. Soğanlar ikiye kesildikten sonra şeritler halinde kesilir, sarımsaklar da soyulup doğranır.Sarımsakların bir kısmını, bir tutam tuz ve soğanlarla karıştırarak fırın kabımızın dibine sereriz.
  3. Havuçlar 2 bardak suda az tuz katılarak hafif yumuşayana kadar haşlanır. Kabaklar için de aynı işlem uygulanır fakat bu sefer suda haşlama süresi 2 dakika kadar olur.
  4. Soğanların üzerine bir sıra kabak dizilir. Onun üzerine havuçlar yerleştirilir. En üstüne kabaklar konulur.
  5. Domatesi yıkayıp rendeleriz. Kalan doğranmış sarımsakları da bu domates sosuna ekleriz. Biraz da tuz ilavesi ile hazırladığımız bu domates sosunu kabakların üzerine dökeriz. Üzerinde, birkaç kaşık zeytinyağı gezdiririz.(Kekik ve baharatlar bu esnada domates sosuna eklenecektir.) Üzerine haşladığımız sebzelerin suyundan, sebzelerin üzerini geçmeyecek kadar ekleriz.
  6. Fırın kabımızın üzerini alüminyum folyo ile kapattıktan sonra 180-200 derece arasında pişmeye bırakırız. Piştiğine karar verince, folyoyu alıp, biraz da üzerinin kızarmasını sağlarız. Afiyet Olsun...

30 Temmuz 2013 Salı

Vişneli Labneli Pasta Tarifi

Vişneli Labneli Pasta Tarifi

Genel BilgilerKategori : Pasta Tarifleri
Porsiyon : 8
Hazırlanma : 30 dk
Malzemeler- 1 Adet Hazır Pandispanya 
- 1.5 ( 3/2 ) Çorba Kaşığı Mısır Nişastası 
- Yarım Çay bardağı Toz Şeker 
- 250 Gr Vişne 
- 1.5 ( 3/2 ) Su bardağı Vişne Suyu 
Kreması İçin- Yarım Paket Krem Şanti 
- 1 Paket Labne Peyniri 
- 1 Adet Limon Kabuğu Rendesi 
- Yarım Adet Limonun Suyu 
- 0.75 ( 3/4 ) Su bardağı Süt 
- Yarım Su bardağı Toz Şeker 
HazırlanışıTencereye mısır nişastasını, vişne suyunu ve şekeri alıp karıştıralım. Ağır ateşte ve sürekli karıştırarak üzeri göz göz olana dek pişirelim. Sosu ateşten alalım. İçine çekirdekleri çıkarılmış vişnelerin yarısını ekleyerek soğuyana dek karıştıralım. Ayrı bir kaba labne peynirini, şekeri, limon suyunu ve limon kabuğu rendesini ekleyip mikserle 1 dk. çırpalım. Krem şantiyi ayrı bir kapta süt ile çırparak koyulaştıralım. Krem şantiyi labne peynirine ekleyip karıştıralım. Pandispanyanın alt katının üzerine vişne sosunu yayalım. Üzerine pandispanyanın üst katını oturtalım. Pandispanyanın üzerini ve yanlarını labneli krema ile kapatalım. Kremanın üzerine kalan vişneleri dizelim. Pastayı buzdolabında 4-5 saat beklettikten sonra servis yapalım.

Etli yoğurt çorbası tarifi

MALZEMELER
250 gram kuzu eti
Yeteri kadar su
5-6  kaşığı yoğurt
3 çorba kaşığı un
2 çorba kaşığı tereyağı
1'er çay kaşığı pulbiber ve nane
Yeteri kadar tuz
YAPILISI
KUŞBAŞI doğranmış kuzu etini 5 su bardağı suda yumuşayana dek haşlayın. Suyunu süzüp kenara ayırın. Ayrı bir yerde yoğurt ve unu topaklanmadan çırpın. Etin haşlama suyuna sıcak su ekleyip, 5 su bardağı suya tamamlayın. Suyu yavaş yavaş ve çırparak yoğurtlu karışıma ekleyip, 15 dakika pişirin. Et ve tuz ilave edip, 5 dakika daha pişirin. Çorbayı servis tabaklarına alın. Üzerine tereyağında kızdırılmış pulbiber ve naneyi gezdirip servis yapın.

Kazandibi nasıl yapılır?

Malzemeler

2 yemek kaşığı mısır nişastası, 2 yemek kaşığı pirinç unu, 1 su bardağı toz şeker, 4 yemek kaşığı pudra şekeri, 1 litre süt, 1 tutam tuz

Tarifi

Unu, nişastayı ve pirinç ununu derin bir kaseye dökerek karıştırın. İçerisine bir su bardağı sütü ekleyin ve topaklanmaması için iyice karıştırın. Tencereye kalan sütü dökün. Üzerine toz şekeri ve tuzu atıp karıştırın. Orta derece ateşte sürekli karıştırarak kaynatın. Süt kaynadığında bi kepçe alarak nişastalı karışımınızın içine ekleyin. Karıştırdıktan sonra hepsini kaynayan sütün içine boşaltın. İyice karıştırarak kaynatın ve ocaktan alın.

Orta derinlikte ki bir tepsinin tabanına pudra şekeri serpin. Üzerine muhallebiyi dökün ve yayın. Tepsiyi ocağın üzerine alın ve her iki tarafını pişirin. Şeker eriyerek muhallebinin pişen tarafı karamelleşecek. Pişen tatlı tepsisini içi su dolu bir tepsinin içine yerleştirin. Oda sıcaklığına geldiğinde buzdolabına kaldırın ve üç saat bekletin.
elmaelma.com

Domates çorbası nasıl yapılır?

Malzemeler

2 yemek kaşığı sıvı yağ, 5 orta boy soyulmuş ve rendelenmiş domates, 2 yemek kaşığı un, 1 yemek kaşığı domates salçası, 5 su bardağı sıcak su, tuz

Tarifi

Sıvıyağı tencereye koyarak unu bir-iki dakika kavurun ve salçayı ekleyin. Bu şekilde iki-üç dakika orta ateşte kavurun. Sonra rendelenmiş domatesleri ekleyin. Blenderdan geçirin ve sıcak suyu ekleyin. Pişene kadar kaynatın. Tuzunu ekledikten sonra üzerine kaşar rendeleyebilirsiniz.
kaynak:elmaelma.com

Zeytinyağlı lahana sarması nasıl yapılır?

Malzemeler
  • 1 orta boy lahana
  • 1 orta boy soğan
  • 1 su bardağı pirinç
  • 1 yemek kaşığı salça
  • Tuz, kimyon, karabiber, nane, pul biber, maydanoz, sıvı yağ
  • 1 yemek  kaşığı salça
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 3-4 su bardağı sıcak su
Yapılışı
  • Suyu genişçe bir tencerede kaynatın ve içine bir tutam tuz atın.
  • Çok küçük olmayacak şekilde böldüğünüz lahanaları kaynamış suda haşlayın. İyice haşladıktan sonra da soğuk suda yıkayıp süzgece alın.
  • İnce ince doğradığınız soğanları sıvı yağda kavurun. Salçayı ve tüm baharatları ve 1 çay bardağı suyu ilave edip suyu çekene kadar pişirin. Suyu çekince ocaktan alın ve üzerine ince kıyılmış maydanozu ekleyin.
  • Lahanalardan bir sarımlık parçalar koparıp bir ucuna iç harcını ekleyin ve rulo gibi uzunlamasına sarın. Sardığınız dolmaları tencereye yerleştirin.
  • 3-4 su bardağı sıcak suyun içine zeytinyağını, tuzu ve salçayı koyup iyice karıştırın. Karışımı lahanaların üzerine döküp kısık ateşte 15-20 dakika kadar pişirin.
  • Tenceredeki lahana sarmalarının dağılmalarını önlemek için üzerine ufak bir tabak kapatın

Kolay Çiğ Köfte Ramazan Özel 23. Gün








Kolay Çiğ Köfte



Malzemeler;

2 adet patates

1 adet kuru soğan

2 su bardağı ince köftelik bulgur

Bir kaç diş sarımsak

Yarım demet maydanoz

1/2 çay bardağı sıvı yağ

2 yamek kaşığı biber salçası

1 yemek kaşığı domates salçası

1 yemek kaşığı pul biber

1 yemek kaşığı isot 

1 silme yemek kaşığı kimyon

Tuz



Servis için 

Limon ve kıvırcık 



Yapılışı;

Patatesin kabuklarını soyup

Kolay Çiğ Köfte Ramazan Özel 23. Gün








Kolay Çiğ Köfte



Malzemeler;

2 adet patates

1 adet kuru soğan

2 su bardağı ince köftelik bulgur

Bir kaç diş sarımsak

Yarım demet maydanoz

1/2 çay bardağı sıvı yağ

2 yamek kaşığı biber salçası

1 yemek kaşığı domates salçası

1 yemek kaşığı pul biber

1 yemek kaşığı isot 

1 silme yemek kaşığı kimyon

Tuz



Servis için 

Limon ve kıvırcık 



Yapılışı;

Patatesin kabuklarını soyup

YOĞURTLU BULGUR KÖFTESİ ( 4 kişilik)

yoğurtlubulgurköftesi

Malzemeler;
  • 1 su bardağı köftelik bulgur,
  • 1,5 su bardağu sıcak su,
  • 1 adet kuru soğan,
  • 1 su bardağı un,
  • 2 diş sarımsak
  • 1 yumurta,
  • Tuz,
Sos Malzemesi;
  • 2  diş sarımsak,
  • Yoğurt,
  • 2 yemek kaşığı tere yağı,
  • 1 yemek kaşığı biber salçası,
Yapılışı;
  1. Bulgurun üzerine 1,5 bardak sıcak su ekleyelim kapağını kapatarak kabarması için yarım saat kadar bekletelim.
  2. Bulgur şişince üzerine rendelenmiş soğanı, unu, ezilmiş sarımsağı , yumurtayı ve tuzunu ekleyip yoğuralım. Ufak toplar yapalım ortasına bastırıp düğme şekli verelim. Şekillendirme sırasında elinizi hafif ıslatırsanız daha kolay şekil verirsiniz.
  3. Kaynayan tuzlu su içine atalım ve haşlayalım. Haşladıktan sonra süzgeç ile suyunu süzdürüp servis tabağına alalım.Üzerine sarımsaklı yoğurt dökelim ve son olarak tere yağında kavurduğumuz biber salçalı sos gezdirelim.
Afiyet olsun....

fincanda cevizli kadayıf


 Söz söyleyen kemal sahibi olursa, marifet ve hakikat sofrasını serdi mi, o sofrada her türlü yemek bulunur. Herkes orada gıdasını bulur.
HZ. MEVLANA
GEREKLİ OLANLAR
500 gr tel kadayıf
1,5 su bardağı ezilmiş ceviz içi
200 gr tereyağı veya margarin
şerbeti
3 su bardağı şeker
4 su bardağı su
yarım limon suyu
HAZIRLANIŞI
önce şerbetimizi hazırlayalım ki soğusun .bunun için tenceremize şekeri ve suyu koyup kanatalım. kaynamaya başlayınca yarım limonu sıkıp 15-20 dk daha kaynatalım.
kadayıfları büyük derin bir kap içine alıp üzerine erittiğimiz yağı ekleyelim .elimizle oğuşturarak kadayıfların yağı iyice içine çekmesini sağlayalım
bir çay fincanının içine kadayıftan biraz koyup arasına bir tatlı kaşığı kadar ceviz serpelim. tekrar üzerine kadayıf koyup iyice bastıralım fincandan çıkarıp tepsiye dizelim bütün kadayıflar bitince 200 derce fırında üzerleri nar gibi olana kadar pişirelim 
fırından çıkarıp şerbeti üzerine gezdirelim soğuyunca servis edelim





Hindistan Cevizli Mısır Unlu Tatlı Tarifi

Hindistan Cevizli Mısır Unlu Tatlı Tarifi 

Genel BilgilerKategori : Şerbetli Tatlı Tarifleri
Mutfak : Türk Mutfağı
Pişirme Yöntemi : Fırın Tarifleri
Porsiyon : 5
Hazırlanma : 30 dk
Malzemeler- 1 Çay bardağı Hindistan Cevizi 
- 2 Paket Kabartma Tozu 
- 3 Çay bardağı Mısır Unu 
- 1 Çay bardağı Sıvı Yağ 
- 1 Çay bardağı Toz Şeker 
- 2 Paket Vanilya 
- 3 Çay bardağı Yoğurt 
- 3 Adet Yumurta 
Şerbeti İçin- Yarım Adet Limonun Suyu 
- 4 Su bardağı Su 
- 4 Su bardağı Toz Şeker 
Üzeri İçin- Kararında Hindistan CeviziHazırlanışıYumurtaları şekerle birlikte beyazlaşıp köpürene dek çırpalım. Yoğurdu ve sıvı yağı ekleyerek tekrar çırpalım. Elenmiş unu, mısır ununu, hindistan cevizini, vanilyaları, kabartma tozlarını ekleyerek mikserin düşük ayarı ile çırpalım. 25-30 cm. çapındaki bir fırın kabını margarinle yağlayıp taban kısmına un serpelim. Hamuru kalıba boşaltıp 180° ısılı fırında altı üstü pembeleşene dek pişirelim. Fırından alır almaz üzerine önceden hazırlayıp soğuttuğumuz şerbeti gezdirelim. Tatlıyı sönmüş fırında 5 dk. bekletip şerbetini emmesini sağlayalım. Tatlıyı dilimleyerek üzerine hindistan cevizi serpip servis yapalım. Şerbeti için, şekeri, suyu, limon suyunu 5 dk. kaynatıp ateşten alarak iyice soğutalım.

Tavuklu Topalak Çorbası


            "Topalak" yuvarlak anlamına geliyor. Göcenin elimizde küçük yuvarlaklar yapılması ile oluşuyor. Göce, buğdayın iri çekilmesiyle oluşmuş, irice buğday. Ayranlı Göce Çorbası da sıkça yaptığımız çorbalardan biridir. Doğruyu söylemek gerekirse, elimde göce varken, bulgurla köfte yapmak hiç işime gelmedi. Ayrıca, göce ile yaptığınız bu küçük köfteler, kesinlikle dağılmıyor, içinde ne yumurtası var ne başka birşey. Buğdayın, kendine has yapışkanlığı gerekli birleşmeyi sağlıyor. Küçük, şirin köfteleriniz oluyor.
            İçine eklediğimiz nohut ve tavuk, çorbaya ayrı bir lezzet verdiği gibi besin değerini de artırıyor. Özellikle, çocuklar için önereceğim bu çorbayı, iftar akşamları için de misafirlerinize hiç çekinmeden sunabilirsiniz. Denemeniz dileğiyle...

Tavuklu Topalak Çorbası İçin Malzemeler:

  • 1 küçük kase ince göce
  • 1/2 tavuk göğsü (haşlanmış)
  • 1 küçük kase nohut (haşlanmış)
  • 2-3 diş sarımsak
  • 2 kaşık domates salçası
  • 2 su bardağı tavuk suyu
  • 6 su bardağı ılık su
  • 1 yemek kaşığı iri bulgur
  • 1 kaşık kavrulmuş un
  • 1 kaşık tereyağ
  • pulbiber-karabiber



Yapılışı:
  1. Çorbamızı yapmaya, göceyi yoğurup şekil vermekle başlayabilirsiniz. Göceyi yoğurma kabına alıp, içine tuz, karabiber ve bir kaşık sıvıyağ ekliyoruz. Azar azar ılık su ilavesi ile göceyi yoğuruyoruz. Nohut büyüklüğünde parçalar koparıp, küçük parmağımız yardımıyla üzerini hafifçe bastırıyoruz. Yassı şekil veriyoruz böylece. 
  2. Bir taraftan, sıvıyağ ile salçayı kavuruyoruz. İçine kavrulmuş un, tavuk suyu ve 6-7 bardak su ekliyoruz. Kaynamaya başlayınca içine, iri bulgur, tavuk eti ve nohutu ekliyorum. (Benim nohutum biraz sert idi sizinki yumuşaksa en son da ekleyebilirsiniz.)
  3. En son bu hazırladığım göce yuvarlaklarını ekleyerek, kısık ateşte pişmeye aldım. (Ara sıra karıştırarak, çorbanın suyunu kontrol ediniz, gerekirse daha ekleyiniz)
  4. Çorbamız piştikten sonra, üzerine küçük parçalara doğranmış sarımsakları, tereyağının içinde şöyle bir kavurdum, ve en son pul biber katarak, bu tereyağlı karışımı çorbaya ekledim. Afiyet Olsun...

Bazlama


Elleriniz yanmasın....
 
Sıcak sıcak...
 
Tereyağı
 
Tulum peyniri
 
Bal
 
hangisini isterseniz?
 
Tabii ki olayın vazgeçilmezi, tavşan kanı çaylar...
 
 
Fotoğraflar cep telefonu ile çekildiğinden biraz soluk çıkmış.
 
 
Bazlama can be defined as a single layered, flat, circular and leavened bread with a creamish yellow colour. It is similar in taste to English muffins. It has an average thickness of 2 cm and diameters ranging from 10 to 25 cm.
This popular flatbread is made from wheat flour, water, table salt, and yeast. After mixing and two to three hours fermentation, 200- to 250-gram pieces of dough are divided, rounded, sheeted to a desired thickness and baked on a hot plate. During baking, the bread is turned over to bake the other side. After baking, it is generally consumed fresh. Shelf life of bazlama varies from several hours to a few days, depending on storage conditions. This is a Turkish bread type.

Ezme Sebze Çorbası Tarifi

Ezme Sebze Çorbası Tarifi 

Genel BilgilerKategori : Çorba Tarifleri
Usta : Oktay Usta
Pişirme Yöntemi : Tencere Tarifleri
Porsiyon : 8

Malzemeler- 3 Adet Havuç 
- 1 Adet Kereviz 
- 1 Adet Kuru Soğan 
- 2 Adet Patates 
- Kararında SuMeyanesi İçin- 1 Su bardağı Et Suyu 
- 2 Çorba Kaşığı Sıvı Yağ 
- 1 Çorba Kaşığı Tereyağı 
- 2 Çorba Kaşığı Un 
- Kararında SuÜzeri İçin- Kararında Rendelenmiş Kaşar PeyniriHazırlanışıPatatesi, havucu, soğanı, kerevizi soyup küp küp doğrayarak bir tencereye alıyoruz. Üzerine üç parmak geçecek kadar su koyup sebzeleri lokum gibi olana kadar pişmeye bırakıyoruz. El blenderiyle parçalayıp püre hâline getiriyoruz. Başka bir tencereye tereyağı ve sıvı yağını alıp, unu döküp kavuruyoruz. Mis gibi kavrulmuş un kokusu gelince bir bardak soğuk suyu üzerine ekleyip, çırpma teliyle karıştırıp hemen püre yaptığımız sebzelerin üzerine ekliyoruz. Ev yapımı et suyunu da eklemeyi unutmuyoruz. Kıvamı ayarlandıktan sonra 2-3 dk. kaynatıp servis ediyoruz. Üzerine rendelenmiş kaşar peyniri ve kıtır ekmekler koyarak çorbamızın lezzetine lezzet katıyoruz. Yoğun sebze lezzeti sevenler için mükemmel bir çorba. Afiyet olsun!

29 Temmuz 2013 Pazartesi

Nefis Mozaik Pasta Tarifi

Nefis Mozaik Pasta Tarifi

Genel BilgilerKategori : Pasta Tarifleri
Mutfak : Türk Mutfağı
Porsiyon : 10
Hazırlanma : 30 dk
Malzemeler- Yarım Su bardağı Ceviz Dövülmüş 
- 1 Paket Kakao 
- 2 Paket Petibör Bisküvi 
- Çeyrek Su bardağı Süt 
- 1 Su bardağı Tereyağı 
- 1 Su bardağı Toz Şeker 
- 1 Adet Yumurta 
HazırlanışıTereyağı ve şekeri tencereye alın. Üstüne yumurtayı kırın. Kakaoyu ve sütü de ekleyip karıştırın. Çok kısk ateşte 3 dakika karıştırarak pişirin. Bisküvileri kırın. Karışımı ocaktan alıp bisküvilerin üstüne dökün. Fındığı veya cevizi ilave edip karıştırın. Yağlı kağıdın üstüne döküp elinizle yuvarlak şekil verin dondurucu da soğutun. Dilimleyerek servis edin.

İncirli Tatlı Ramazan Özel 22. Gün






İncirli Tatlı



Malzemeler;

3 adet yumurta

1 çay bardağı toz şeker

10 adet incir

1 çay bardağı ceviz içi

4 yemek kaşığı un

1 paket kabartma tozu

1 paket vanilin



1 su bardağı ılık su

1 yemek kaşığı nescafe

2 yemek kaşığı toz şeker



3 su bardağı süt

2 yemek kaşığı un

1 yemek kaşığı buğday nişastası

3/4 su bardağı toz şeker

1 paket krem şanti



Yapılışı;

İncirleri 15 dk.

İncirli Tatlı Ramazan Özel 22. Gün






İncirli Tatlı



Malzemeler;

3 adet yumurta

1 çay bardağı toz şeker

10 adet incir

1 çay bardağı ceviz içi

4 yemek kaşığı un

1 paket kabartma tozu

1 paket vanilin



1 su bardağı ılık su

1 yemek kaşığı nescafe

2 yemek kaşığı toz şeker



3 su bardağı süt

2 yemek kaşığı un

1 yemek kaşığı buğday nişastası

3/4 su bardağı toz şeker

1 paket krem şanti



Yapılışı;

İncirleri 15 dk.

acılı ekşili çorba tarifi

Nelere ihtiyacımız var?
20 yaprak beyaz lahana
10 adet soya filizi
Yarım havuç
8 parça jülyen kesilmiş tavuk
1 yumurta (sarısıyla beraber)
1 yemek kaşığı nişasta
1 tutam tuz
1 tutam şeker
2 yemek kaşığı sirke
1 yemek kaşığı acı sos
1 tatlı kaşığı oyster sos
1 yemek kaşığı dark soya sos

Nasıl yapıyoruz?
Tüm malzemeyi wok’ta çok kızgın ateşte, karıştırarak 5 dk. pişirin. Ocaktan almaya yakın yumurtasını ekleyip servis edin.

Dolama Baklava Tarifi


Dolama Baklava Tarifi 

Genel BilgilerKategori : Şerbetli Tatlı Tarifleri
Mutfak : Türk Mutfağı
Pişirme Yöntemi : Fırın Tarifleri
Porsiyon : 5
Hazırlanma : 30 dk
Malzemeler- 200 Gr Ceviz Dövülmüş 
- 1.5 ( 3/2 ) Paket Margarin 
- 250 Gr Nişasta 
- 1 Çorba Kaşığı Sirke 
- 1 Çay bardağı Sıvı Yağ 
- 1 Su bardağı Süt 
- 4 Su bardağı Un 
- 2 Adet Yumurta 
- Kararında TuzŞerbeti İçin- 1 Tatlı kaşığı Limonun Suyu 
- 4 Su bardağı Su 
- 5 Su bardağı Toz Şeker 
HazırlanışıElenmiş unun ortasını havuz gibi açalım. İçine yumurtaları, sütü, sıvı yağı, sirkeyi, 1 fiske tuzu ekleyip özlü bir hamur yoğuralım. Hamurdan iri ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp beze yapalım. Üzerlerine nemli bez örterek 1/2 saat dinlendirelim. Sonra bezeleri nişasta serpilmiş bir zemine koyup üzerlerine nişasta serpelim, mümkün olduğunca ince yufkalar açalım. Açtığımız her yufkayı temiz bir bez üzerinde 5 dk. bekletip hafifçe kurumasını sağlayalım. Açtığımız bir yufkanın üzerine iri dövülmüş ceviz serperek yufkayı yandan keselim. Yarım yufkalardan birini yan kenarlarından içe doğru akordiyon gibi büzelim. Daha sonra yufkayı bir ucu sabit kalacak şekilde kendi etrafında döndürelim. Yufkanın diğer yarısını da aynı şekilde hazırlayalım. Bütün bezeleri aynı şekilde hazırlayıp hafifçe yağlanmış tepsiye yan yana ve aralıksız şekilde dizelim. Yağı eritip 1 dk. kaynatalım. Kaynar haldeki yağı kaşık yardımıyla yufkaların üzerine gezdirelim. Baklavayı 170°C ısılı fırında altı üstü pembeleşene dek pişirelim. Bu arada şerbeti hazırlayalım. Şekeri, suyu, limon suyunu birlikte 10 dk. kaynatıp ateşten alalım. Baklavayı fırından alıp iyice soğutalım. Üzerine ılık şerbeti gezdirelim. Baklava, şerbetini emene dek tepsinin üzerini kapatalım. Baklava hamurunun üzerine erittiğiniz yağın tortusunu dökmeyin.