31 Ekim 2013 Perşembe

Zeytinyağlı Taze Fasulye Tarifi

Zeytinyağlı Taze Fasulye Tarifi 

Genel BilgilerKategori : Zeytinyağlı Yemek Tarifleri
Mutfak : Türk Mutfağı
Pişirme Yöntemi : Tencere Tarifleri
Malzemeler- 1 Adet Biber 
- 3 Adet Domates 
- 2 Adet Kuru Soğan 
- 3 Diş Sarımsak 
- 1 Kg Taze Fasulye 
- 1 Çay bardağı Toz Şeker 
- 2 Çay kaşığı Tuz 
- 6 Çorba Kaşığı Zeytinyağı 
HazırlanışıFasulye yıkanır, ayıklanıp tencereye doğranır. Üzerine soğan, sarımsak, biber doğranır, domates rendelenir. Şeker atılır, zeytinyağ kaşık kaşık gezdirilir ve hepsi karıştırılıp harmanlanır. Tencerenin kenarından bir kahve fincanı su konur. Hafif ateşte yavaş yavaş pişirilir. Fasulyeler yumuşayınca tuz atılır. 5 dakika daha ocakta tutulup ateş kapatılır.

Kolay Su Böreği Tarifi

Kolay Su Böreği Tarifi 

Genel BilgilerKategori : Börek Tarifleri
Mutfak : Türk Mutfağı
Pişirme Yöntemi : Fırın Tarifleri
Porsiyon : 12
Hazırlanma : 30 dk
Malzemeler- 100 Gr Beyaz Peynir 
- 1 Paket Kabartma Tozu 
- 1 Demet Maydanoz 
- 0.75 ( 3/4 ) Su bardağı Sıvı Yağ 
- 1.5 ( 3/2 ) Su bardağı Süt 
- 4 Adet Yufka 
- 2 Adet Yumurta 
HazırlanışıBir kabın içinde yumurtaları, sütü, sıvı yağı, kabartma tozunu çırparak karıştıralım. 1 Yufkayı margarinle yağlanmış bir tepsiye, kenarlarını dışa taşırarak serelim. 2 yufkayı iri bir şekilde parçalayıp tepsiye yayalım. Üzerine sütlü, yumurtalı harcı gezdirerek, ezilmiş peyniri ve kıyılmış maydanozu yayalım. İlk yufkanın dışarı taşan kenarlarını tepsiye çevirip, üzerine son yufkayı buruşturup serelim. Kalan sütlü, yumurtalı en üste gezdirerek yufkaları kare dilimler halinde keselim. Önceden ısıtılmış 220° ısılı fırında böreğin altı ve üstü pembeleşene dek pişirelim.

Cevizli Anne Kurabiyesi


Yemek Yazarı Sahrap Soysal'ın oğlu Mehmet Bey'den bir mesaj almasaydım herhalde tekrar buraya dönmem daha uzun sürecekti. Zira her uzun ara verişte olduğu gibi, "şimdi nasıl bir tarifle dönmeliyim" konusunu kara kara düşünüyordum. Mehmet Bey'den Sahrap Hanım'ın selamını alınca gülümsedim. Kendisiyle bir basın workshop'unda tanışmış, hatta birlikte mutfağa girip yemek pişirme (mantarlı kuşkonmaz sote) imkânı bulmuştum. Hani kimi insanlar vardır, tanıştığınız anda ona olan bütün hayranlığınız bir anda bitiverir. Kimi insanlara ise hiç ummadığınız kadar ısınıverirsiniz, "ne tatlı biriymiş!" dersiniz. Sahrap Hanım benim için ikinci gruptaki insanlardan olmuştu. Herkese anne şefkatiyle yaklaşması, yemek yapmaktan ve insanları doyurmaktan müthiş keyif almasıyla çok sempatik bulmuştum kendisini. 

Oğlu Mehmet Bey, web sitesindeki (www.sahrapsoysal.com) kurabiye tariflerinden birini blogumda paylaşmamı rica edince de kıramadım. Ve bu çok beğendiğim kurabiyeyi paylaşmak istedim. Anne kurabiyesi olsun da, ister cevizli, ister portakallı, ister hiçbir şeysiz olsun diyenlerdenim ben. Biz ne kadar afili kekler, kurabiyeler de yapsak, onların en basit tarifindeki lezzete ulaşamıyoruz ne yazık ki. Kıymetlerini bilelim. 

Tarifi paylaşayım önce, ardından bir de notum olacak. Bu malzemelerden epeyce çıkacaktır, dilerseniz ilk seferde yarım ölçü yapın ama Sahrap Hanım uzun süre dayanacağını söylüyor. Evde kurabiye bulunması her zaman için iyidir:) 

MALZEMELER
  • 2 adet yumurta
  • 125 gr yumuşamış bitkisel margarin
  • 1 su bardağı yoğurt
  • ½ su bardağı süt
  • 1,5 su bardağı tozşeker
  • 1 çay kaşığı karbonat
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 1,5 su bardağı çekilmiş ceviz içi
  • Yaklaşık 7-8 su bardağı un
YAPILIŞI
  • Hamuru hazırlamak için; oda sıcaklığındaki yumurtaları derin bir kaba kırıp margarini ilave edin. Üzerine karbonat, vanilya, süt, yoğurt, tozşeker ve kabartma tozunu ekleyip bir taraftan yoğururken bir taraftan da unu azar azar katın. Son olarak, ceviz içini de katıp tekrar yoğurun.
  • Hamur elinize yapışan çok yumuşak bir hamur olmalı. Bu yüzden elinizi arada sırada sıvıyağa batırarak hamurdan pinpon topu büyüklüğünde parçalar koparıp parçaları avuçlarınız arasında yuvarlayın. Üzerlerine hafifçe bastırın. Bu kurabiyeye, biraz zor olsa da kurabiye kalıplarıyla da şekil verebilirsiniz. Fazla miktarda hamur olduğu için bir kısmını ayırıp damla çikolata, üzüm, incir gibi malzemelerle karıştırabilirsiniz.
  • Hazırladığınız kurabiyeleri fırın kağıdı serilmiş tepsiye aralıklı olarak dizin. Çünkü bu kurabiye çok kabarıp çatlayabilir. Ama çok lezzetli ve uzun süre dayanan bir kurabiyedir.
  • Kurabiyeleri 5 dakika önceden ısıtıp 180 dereceye ve alt-üst konuma ayarladığnız fırında üzerleri sarı kahverengi oluncaya kadar, en az 35 dakika pişirip çıkarın. Ilık ya da soğuk olarak servise sunun. Afiyet olsun... 
Notuma gelince...
Belki sizin de zaman zaman ilginizi çeken ama malzeme listesine bakınca "nerede bulacağım ki şimdi bunu?" diye düşünüp vazgeçtiğiniz tarifler olmuştur. Bu tür ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz güzel bir site keşfettim: www.gurmereyon.com Tek kötü tarafı, siteye girince kendinizi kaybedebilme riski:) Benim için şekerci dükkanıdır böyle marketler / siteler, sizin için de öyleyse gezinmekten bile keyif alabilirsiniz. Benden tavsiye etmesi...

Zaman sıkışıklığı her zaman var ama fotoğraf makinem de ne yazık ki bana ihanet ediyor son zamanlarda. Lezzetler birikiyor ama! Arayı çok açmadan burada olmak, burada olmanız dileğiyle... Sonbaharın tadını çıkarın... 


30 Ekim 2013 Çarşamba

Zeytinyağlı Patates Pilaki Tarifi

Zeytinyağlı Patates Pilaki Tarifi

Genel BilgilerKategori : Zeytinyağlı Yemek Tarifleri
Mutfak : Türk Mutfağı
Pişirme Yöntemi : Tencere Tarifleri
Malzemeler- 2 Adet Biber 
- 2 Adet Domates 
- 2 Adet Havuç 
- Yarım Adet Kereviz 
- 2 Adet Kuru Soğan 
- Yarım Demet Maydanoz 
- 6 Adet Patates 
- 6 Diş Sarımsak 
- 1 Çay kaşığı Toz Şeker 
- 1 Çay kaşığı Tuz 
- Yarım Su bardağı Zeytinyağı 
HazırlanışıSoğan, sarımsak, kereviz, biber, maydanoz sapları küçük küçük, havuç yarım parmak genişliğinde verev olarak doğranır. Yağda kısa süre kavrulur. Patates soyulup yarım cm kalınlığında yarım halkalar şeklinde kesilip harca ilave edilir. Birkaç kez karıştırılır. Şeker ve tuz atılır. Rendelenmiş domates konur. Tencerenin kenarından 1 bardak su eklenip kapağı kapatılır. Hafif ateşte patatesler erimeden yavaş yavaş pişirilir. Tencerenin kapağı aralık bırakılarak soğutulur. Servis tabağına alınıp maydanoz yaprakları serpilir.

Buzluk Böreği Tarifi

Buzluk Böreği Tarifi 

Genel BilgilerKategori : Börek Tarifleri
Mutfak : Türk Mutfağı
Pişirme Yöntemi : Fırın Tarifleri
Porsiyon : 5
Hazırlanma : 25 dk
Malzemeler- 125 Gr Margarin 
- 3 Adet Yufka 
- 1 Adet Yumurta Sarısı 
- Kararında Çörek Otuİçi İçin- 350 Gr Kıyma 
- 1 Adet Kuru Soğan 
- 1 Demet Maydanoz 
- 4 Çorba Kaşığı Sıvı Yağ 
- Kararında Karabiber, TuzHazırlanışıTavaya sıvı yağı alalım. Küp doğranmış soğanı ve kıymayı ekleyerek kıymanın suyu çekilene dek kavuralım. Kıyılmış maydanozu, salçayı, tuzu ve karabiberi ekleyip birkaç kez çevirerek ateşten alalım. Üç yufkayı aralarını ve üzerini fırça yardımıyla erimiş margarinle yağlayıp üst üste serelim. Yufkaları sigara böreği sarar gibi 8 üçgen parça elde edecek şekilde keselim. Üçgen parçaların geniş kenarlarına kıymalı içten koyalım ve karşılıklı sivri kenarlarını hafifçe içe döndürüp rulo yaparak saralım. Yufkaları bir kevgire dizelim. Üzerlerine birkaç kez su gezdirelim. Suyu iyice süzüldükten sonra yufkaları margarinle yağlanmış fırın kabına dizip buzluğa koyarak donmalarını sağlayalım. Donan yufkaları buzluktan alıp çözülmeden üzerlerine yumurta sarısını sürelim. Önceden ısıtılmış 220°C ısılı fırında böreklerin altları ve üstleri pembeleşene dek pişirelim ve hemen fırından çıkaralım.

Kadayıflı-Cevizli Sütlü Rulo


               Merhabalar Sevgili Dostlar...

               Bir hafta öncesinden kalan masamız ve verilmeyi bekleyen tariflerimiz var. Ben bu süre zarfında, Bilecik'e gidip geldim bir de düğüne katıldım. İtiraf etmeliyim ki, henüz yorgunluğumu atabilmiş değilim. Üstelik bir de soğuk algınlığım var, çoluk çocuk hasta olduk.
               Sütlü tatlıları seviyorum. Kremşantili yada kaymaklı şekillerini daha önce denediğim sütlü ruloları bu kez kadayıfla denedim. Bayram için aldığım taze kadayıfı, buzluğa kaldırmıştım. Buradan çıkartıp, küçük kırıklar haline getiriyorum. Çok az tereyağ  ile kavurup kadayıfı yukardaki renge kavuşturuyorum. Böylece tatlının alt kısmı hazır oluyor.

Sütlü Tatlımız en büyük boy fırın tepsisi ölçüsündedir. Yarıya indirerek deneyebilirsiniz.

Malzemeler:
Sütlü Bölümü İçin:

  • 5 su bardağı süt
  • 1 su bardağı şeker
  • 1,5 kaşık nişasta (tepeleme değil)
  • 3 kaşık un (tepeleme değil)
  • 1 kaşık tereyağ
  • vanilin
Kadayıfı için:
  • 2,5 su bardağı kadayıf
  • 1 kaşık tereyağ
  • 2 kaşık şeker
İçi için:
  • 1 su bardağı iri çekilmiş ceviz içi

Yapılışı:
  1. Kadayıflarım kavrulmamış idi benim. Bu yüzden, tavaya alıp, kırıntıladım. İçine 1 kaşık tereyağ ve şeker ekleyip kavurmaya başladım. Yeterince kızarınca altını kapatıp soğumaya bıraktım.
  2. Kadayıfları en büyük boy fırın tepsisinin altına düzgün bir şekilde serdim.
  3. Sütlü tatlı için, süt ve şekeri tencereye aldım. Bir kasede, nişasta un karıştırıp, biraz süt ekleyerek incelttim. Nişastalı karışımı süte ekledim. Ocağa alıp, kıvam alıncaya kadar, pişirdim. İndirince içine tereyağ ve vanilin ekleyip, blendırla iyice çırptım.
  4. Kaşık yardımıyla eşit miktarda, tepsiye bu tatlıyı serdim. Soğuyunca dolaba kaldırdım. Rulo olabilmesi için incecik dökülmesi gerekiyor. Ben bu şekilde bir gece dolapta beklettim.
  5. Ertesi sabah, istediğim boy şeritler halinde kestim. Ucuna ceviz içinden koyup, rulo şeklinde sardım. Sararken. elimde, mümkün oldukça düzgün şekil vermeye çalıştım. Bu da zor olmadı. (İnce olmasından dolayı) Afiyet Olsun...

29 Ekim 2013 Salı

Zeytinyağlı Bakla Tarifi

Zeytinyağlı Bakla Tarifi 

Genel BilgilerKategori : Zeytinyağlı Yemek Tarifleri
Mutfak : Türk Mutfağı
Pişirme Yöntemi : Tencere Tarifleri
Malzemeler- 1 Kg Bakla 
- Yarım Demet Dere Otu 
- 2 Adet Kuru Soğan 
- 2 Diş Sarımsak 
- 1 Çay kaşığı Toz Şeker 
- 2 Çay kaşığı Tuz 
- 1 Tatlı kaşığı Un 
- 2 Su bardağı Yoğurt 
- 6 Çorba Kaşığı Zeytinyağı 
HazırlanışıBakla yıkanır, ayıklanır, tencereye konur. Üzerine soğan, sarımsak doğranır. Şeker ve un serpilir. Kaşık kaşık yag konur. Hepsi karıştırılarak harmanlanır. Tencerenin kenarından 1,5 bardak su eklenip kapağı kapatılır. Kaynadıktan sonra ateş hafifletilerek yarım saat yavaş yavaş pişirilir. Tuz atılır. Baklaların yumuşama durumuna göre bir süre daha ateşte pişirmeye devam edilir. Üzerine doğranmış dereotu serpilir. Yoğurt ile servis yapılır.

LORLU KURABİYE

Lorlu Kurabiye
 
 
 
    Bu aralar o kadar çok kurabiye tarifi yayınladım ki,  sadece kurabiye yiyoruz sanabilirsiniz. Ancak hem bir kaç gün dayanması hem sabah hem misafire hem de akşam çayının yanına çok yakışması sebebi ile kurabiyeler favorim bu ara.... Lorlu kurabiye içindeki lor sebebi ile öyle kıyır kıyır bir kurabiye değil. Daha yumuşak kurabiye severlere hitap eden cinsten. Ancak leziz mi leziz ,deneyin derim.Portakal kabuğu yerine,limon kabuğu veya hindistan cevizi rendeside kullanabilirsiniz.
 
Ayrıca loru evde kendinizde yapabilirsiniz. Lor tarifi için burayı tıklayın..
 
 

LORLU KURABİYE

125 gram tereyağı
yarım çay bardağı sıvıyağ
1 su bardağı pudra şekeri (1,5 yemek kaşığı üzeri için ayrılacak)
1 yumurta
200 gram tatlı lor
1 adet portakalın rendelenmiş kabuğu
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
3 su bardağı un


Hamur için un hariç bütün malzemeleri iyice karıştırın. Unu yavaş yavaş ve kontrollü ekleyerek çok sert olmayan bir kurabiye hamuru elde edin.(un az gelirse ekleyebilirsiniz)
 
Hamurdan mandalinadan biraz küçük parçalar koparıp elinizle yuvarlayın.175 derece ön ısılı fırında 20 dakika hafif kızarana kadar pişirin.
 
Hafif ılındığında ayırdığınız 1,5 yemek kaşığı pudra şekerini kurabiyelerin üzerine süzgeç yardımıyla eleyin.
 
Afiyet olsun.


 

Su Böreği Tarifi

Su Böreği Tarifi

Genel BilgilerKategori : Börek Tarifleri
Mutfak : Türk Mutfağı
Porsiyon : 8
Malzemeler- 200 Gr Margarin 
- 3 Çorba Kaşığı Sıvı Yağ 
- 5 Adet Yumurta 
- Kararında Tuz, Unİçi İçin- 1 Demet Maydanoz 
- 3 Çorba Kaşığı Sıvı Yağ 
- 350 Gr Yağsız Dana Kıyma 
- Kararında Karabiber, TuzHamurları Haşlamak İçin- 8 Su bardağı Su 
- Yarım Çorba Kaşığı Turşu Tuzu 
HazırlanışıBir tavaya sıvı yağı alalım. Kıymayı, tuzu ve karabiberi ekleyerek suyunu bırakıp çekene dek kavurup ateşten alalım. İçine kıyılmış maydanozu ekleyelim ve karıştıralım. Hamur yoğuracağımız kaba yumurtaları, tuzu, sıvı yağı ekleyerek çırpma teliyle karıştıralım. Azar azar un ilave edip poğaça hamurundan daha sertçe bir hamur yoğuralım. Hamur iyice özleşene dek yoğurmaya devam edelim. Hamurun üzerine nemli bir bez örterek 1/2 saat dinlendirelim. Dinlenmiş hamurdan 10 eşit beze yapalım. Unlanmış bir zeminde bezeleri 1 mm. kalınlığında açalım. Büyük bir tencereye su ve turşu tuzu ekleyip kaynatalım. Yufkaları artı (+) şeklinde enine ve boyuna kesip 4 eşit üçgen parça elde edelim. (Yufkaları yırtmadan sudan çıkarabilecekseniz kesmenize gerek yok.) Yufka parçalarını kaynayan suya daldırıp 1/2 dk. sonra delikli kepçe ile çıkararak soğuk su dolu kaba aktaralım. Yufkaları delikli kepçe ile soğuk sudan çıkarıp ters çevrilmiş bir kevgirin üzerine suyu süzülene dek serelim. Bütün yufkaları bu şekilde hazırlamaya devam ederken tepsiyi yağlayıp suyu süzülen yufkaları tepsiye yerleştirelim. Bir yandan da diğer yufkaları sıcak sudan soğuk suya aktarma işlemine devam edip sularını süzelim. Her iki yufkada bir eritilmiş yağı yufkaların üzerine sürüp beş yufkayı üst üste serelim. Beşinci yufkanın üzerine kıymalı harcı yayalım. Tekrar beş yufkayı 2 sırada bir yağlayarak tepsiye serelim. Tepsiyi ocağın üzerinde sık sık çevirip böreğin bir yüzü kızarana dek pişirelim. En az 1 saat böreği soğutalım ya da servisten bir süre önce böreği başka bir tepsiye ters çevirip öbür yüzünü de aynı şekilde pişirelim ve sıcakken dilimleyerek servis yapalım.

28 Ekim 2013 Pazartesi

Zeytinyağlı İç Baklalı Enginar Tarifi

Zeytinyağlı İç Baklalı Enginar Tarifi 

Genel BilgilerKategori : Zeytinyağlı Yemek Tarifleri
Mutfak : Türk Mutfağı
Pişirme Yöntemi : Tencere Tarifleri
Malzemeler- Yarım Kg Bakla İç 
- Yarım Demet Dere Otu 
- 6 Adet Enginar 
- 1 Adet Limon 
- 1 Çay kaşığı Toz Şeker 
- 1 Çay kaşığı Tuz 
- Yarım Su bardağı Zeytinyağı 
HazırlanışıEnginarların taç yaprakları sıyrılarak koparılır. Saplar dipten kesilir. Üstte kalan ince yapraklar yeşil kısma yakın yerinden kesilip fazla derinleşmeden soyulur. İçleri kaşıkla çıkarıldıktan sonra limonlu tuzlu suya konur. Saplar özü çıkana kadar soyulur ve küçük doğranır. Doğranmış soğan yağda kısa süre kavrulur. Saplar ile enginarlar bütün olarak konur. 1-2 defa karıştırılıp tencerenin kenarından 2-3 bardak su eklenerek yarım pişirilir. Enginarlara, kabuğu çıkarılmış ve yıkanmış iç bakla ile tuz ve şeker konur. Kapak kapatılıp yavaş yavaş pişirilir. Kapak aralanarak soğutulur. Enginarlar servis tabağına yerleştirilir. Çukur yerlerine baklalar doldurulur. Üzerine kıyılmış dereotu serpilir.

Nefis Kıymalı Kol Böreği Tarifi

Nefis Kıymalı Kol Böreği Tarifi

Genel BilgilerKategori : Börek Tarifleri
Mutfak : Türk Mutfağı
Pişirme Yöntemi : Fırın Tarifleri
Porsiyon : 8
Malzemeler- 1 Çay bardağı Sıvı Yağ 
- 1.5 ( 3/2 ) Çay bardağı Süt 
- 3 Adet Yufka 
- 1 Adet Yumurta Sarısı 
- Kararında Susamİçi İçin- 3 Adet Biber 
- 1 Adet Domates 
- 250 Gr Kıyma 
- 2 Adet Kuru Soğan 
- 1 Demet Maydanoz 
- 5 Çorba Kaşığı Sıvı Yağ 
- Kararında Karabiber, TuzHazırlanışıTavaya sıvı yağı alalım. Küp doğranmış soğanları ekleyerek pembeleşene dek kavuralım. Kıymayı ekleyip suyunu çekene dek kavurmaya devam edelim. Tavla zarı iriliğinde doğranmış domatesi, doğranmış sivribiberi, tuzu, karabiberi ve kıyılmış maydanozu ekleyerek 2-3 dk. daha kavurup ateşten alalım. Bir yufkayı serip üzerine fırça yardımıyla süt ve sıvı yağ sürelim. Üzerine ikinci yufkayı serip tekrar süt ve sıvı yağ sürelim. Üçüncü yufkayı serelim. Yufkaları artı (+) şeklinde keserek 4 eşit üçgen parça elde edelim. Yufkaların geniş kenarlarına kıymalı harcı paylaştıralım ve karşılıklı sivri kenarlarını hafifçe içe doğru döndürüp rulo yaparak saralım. Yufka rulolarının üzerlerine yumurta sarısı sürerek susam serpelim. Önceden ısıtılmış 220°C ısılı fırında böreklerin altları ve üstleri pembeleşene dek pişirerek hemen fırından çıkaralım.

Meyveli Tartöletler

Meyveli Tartöletler
Meyveli Tartöletler

Malzemeler


Hamur için

  • 500 gr un
  • 180 gr pudra şekeri
  • 2 adet yumurta
  • 250 gr margarin
  • 1 paket vanilya

Kreması için

  • 500 ml süt
  • 125 gr toz şeker
  • 50 gr margarin
  • 100 gr un
  • 1 paket vanilya

Üzeri için

  • Kivi, incir, şeftali gibi mevsim meyveleri
  • Jöle


Hazırlanışı
Unu süzgeçle tezgaha eleyelim. Ortasına bir çukur açıp margarini içine bıçakla kıyalım. Yumurta, pudra şekeri ve vanilyayı koyup bir hamur hazırlayalım. Buzdolabında 15 dakika dinlendirelim. Dinlenmiş hamuru tezgah üzerinde merdaneyle 7-8 cm incelikte açalım. Yağlanmış tartölet kalıplarına yerleştirelim ve kabarmaması için çatalla delelim. Fırında 180 derece sıcaklıkta 10-14 dakika pişirelim.

Kreması için önce şeker ve yumurtayı çırptıktan sonra unu ilave edip sütü yavaş yavaş ekleyip iyice karıştırarak pişirelim. Karışım koyulaşıp krema haline gelince ocaktan alalım. Sıcak kremanın içine margarin ve vanilyayı ekleyip karıştıralım ve soğumaya bırakalım.

Soğumuş tartöletleri kalıplardan çıkarıp hazırladığımız kremayı tartöletlerin içerisine dolduralım. Üzerini dilimlediğimiz meyvelerle süsleyelim. Dilerseniz sade soğuk jöleyi bir miktar su ile inceltip bir fırça yardımı ile meyvelerin üzerini kaplayabilirsiniz.

Tarhana Çorbası

Tarhana Çorbası
Tarhana Çorbası

Malzemeler:


  • 6 kg süzülmüş yoğurt (geniş bir kaptaki yoğurdun üzerine kalın havlu kağıt konularak suyun emilmesi sağlanır)
  • 1,5 su  bardağı nohut (akşamdan ıslatılmış olması gerekir)
  • 1,5 su  bardağı kuru fasulye (akşamdan ıslatılmış olması gerekir)
  • 1,5 su  bardağı kırmızı mercimek
  • 1 kg biber salçası
  • 1 kg domates salçası
  • 1 kg kuru soğan (robottan geçirilmiş)
  • 1/2 kg sivri biber (arzuya göre acı olabilir)
  • 2 baş sarımsak (rendelenmiş)
  • 2 çorba kaşığı tepeleme dereotu tohumu (lezzet katar)
  • 2 ekmek hamuru
  • Tuz
  • Alabildiği kadar un
Hazırlanışı

Nohut ve kuru fasulye üstlerini aşacak kadar su ve göz kararı tuz ilavesiyle düdüklü tencerede pişirilir. Pişen malzemelerin içine iyice yıkanmış mercimek ilave edilerek kısık ateşte mercimeğin pişme işlemi yapılır. (Mercimek tencerede kalan son suyu emer) Malzeme ılınınca robottan geçirilir.

Soğan, biber ve sarımsak kısık ateşte pişirilir ve soğumaya bırakılır.

Un ve mayalık hamurun dışındaki malzemeler iyice harmanlanır. Mayalık hamur ve un ilavesiyle katı hamur elde edene kadar yoğurulur. (Bekleme süresince hamur yumuşar)

Hamur sabah akşam yoğrularak bir hafta dinlendirilir. Şayet ekşi  tarhana isteniyorsa bu süre 15 güne çıkarılabilir. Güneşli yerde küçük parçalara bölünerek kuruması sağlanır. Elde ufalanıp elekten veya robottan geçirilir. Bir haftada gölge yerde üzerileri ince bez ile örtülerek iyice kuruması sağlanır.

Not: Salça kullanmak istemeyenler 3 kg domates ve salçalık biberi robottan geçirerek iyice sularını çekene kadar pişirerek kullanabilirler.

NİŞASTALI KURABİYE

Nişastalı Kurabiye



   İçerisine nişasta ilave ettiğim kurabiyeler ,bu bölümde mevcut. Bu kurabiyenin özelliğiyse nişasta miktarının hayli fazla olması.Ben çok severim gayet hafif kurabiyeler elde ediyorsunuz. Bu seferki kurabiyeleri fırına vermeden evvel  önce tozşekere sonra kakaoya buladım. Bence gayet havalı bir görüntü oluştu, denemenizi tavsiye ederim .
 

Nişastalı Kurabiye Tarifi

125 gram tereyağı
1 yumurta
1 çay bardağı pudra şekeri
250 gram nişasta (tercihen mısır)
1 paket vanilya
1 çay kaşığı kabartma tozu
1 çay bardağı un

1,5 yemek kaşığı şeker
1,5 yemek kaşığı kakao


Hamur için un hariç bütün malzemeleri karıştırın. Unu da ilave edip yumuşak bir hamur elde edin. Hamuru buzdolabında yarım sat dinlendirin.
 
Dinlenen hamurdan cevizden biraz büyük toplar koparıp yuvarlayın. Önce tozşekere sonra kakaoya bulayıp yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizin.
 
175 derece önceden ısıtılmış fırında 20-22 dakika pişirin.
 
Afiyet Olsun.

27 Ekim 2013 Pazar

Zeytinyağlı Türlü Tarifi

Zeytinyağlı Türlü Tarifi

Genel BilgilerKategori : Zeytinyağlı Yemek Tarifleri
Mutfak : Türk Mutfağı
Pişirme Yöntemi : Tencere Tarifleri

Malzemeler- 10 Adet Arpacık Soğan 
- 1 Adet Havuç 
- 2 Adet Patates 
- 2 Adet Patlıcan 
- 1 Çorba Kaşığı Pirinç 
- 3 Diş Sarımsak 
- Yarım Çay bardağı Su 
- 1 Çorba Kaşığı Tuz 
- 3 Çorba Kaşığı Zeytinyağı 
HazırlanışıPatlıcanları alacalı şekilde soyup, iri küp şeklinde doğrayın. Acısının çıkması için, tuzlu suda 15 dakika bekletin. Diğer tarafta arpacık soğan ve sarmısağı, zeytinyağında hafif pembeleşene kadar 1-2 dakika kavurun. Verev şeklinde doğranmış havucu ilave edip kavurmaya devam edin. Elinizle suyunu sıktığınız patlıcanı, iri doğranmış patatesi ve suyu ekleyin. Kısık ateşte sebzeler hafif yumuşayana kadar pişirin. Yıkanmış pirinç ve tuz ilave edin. 5 dakika daha pişirdikten sonra ocağın altını kapatın. 10 dakika dinlendirdikten sonra servis tabağına alın ve ılık ya da soğuk olarak servis yapın.

Hünkar Bohçası Tarifi

Hünkar Bohçası Tarifi

Genel BilgilerKategori : Börek Tarifleri
Mutfak : Türk Mutfağı
Pişirme Yöntemi : Fırın Tarifleri
Porsiyon : 8
Malzemeler- 1 Çay kaşığı Sıvı Yağ 
- 1 Çay bardağı Su 
- 3 Adet Yufka 
- 1 Adet Yumurta Sarısı 
İçi İçin- 1 Adet Haşlanmış Patates 
- 1 Adet Havuç 
- 250 Gr Kıyma 
- 1 Adet Kuru Soğan 
- Yarım Demet Maydanoz 
- 4 Çorba Kaşığı Sıvı Yağ 
- Kararında Karabiber, TuzHazırlanışıTencereye sıvı yağı alalım. Küp doğranmış soğanı, kıymayı ve rendelenmiş havuçları ekleyelim. Kıymanın suyu çekilene ve sebzeler yumuşayana dek kavuralım. Kıyılmış maydanozu, tuzu ve karabiberi ekleyelim. Lahana turşusunu yıkayıp suyunu süzelim. Turşuyu ince şeritler halinde doğrayarak ekleyip ateşten alalım. Haşlanmış patatesi rendeleyerek ilave edelim. Üç yufkayı aralarına fırça yardımıyla sıvı yağ ve su sürerek üst üste serelim. Büyük boy bir kâseyi yufkaların üzerine kapatalım, bıçakla kâsenin kenarlarını çizerek yuvarlak parçaları kesip çıkaralım. Yufkaları bir tatlı kâsesinin içine oturtalım. Yufkaların iç kısmına sebzeli harcı paylaştıralım. Yufkanın kenarlarını sebzeli harcın üzerinde toplayarak kapatalım. Margarinle yağlanmış fırın kabına kâseleri ters çevirelim ve kâse şeklini alan yufka bohçalarını yerleştirelim. Bıçakla yufka bohçalarının üzerine çarpı (✘) işareti yapalım. Oluşan karşılıklı kanatlardan ikisini açalım. Kenarlardan çıkan yufkalardan ince uzun şeritler keselim. Şeritleri rulo yaparak gül şekli verelim. Uç kısmını hafifçe ıslatıp yapıştırarak bohçaların ortasındaki kısma yerleştirelim. Diğer yufkaları da aynı şekilde hazırlayıp üzerlerine yumurta sarısı sürelim. Önceden ısıtılmış 220°C ısılı fırında börekleri altları ve üstleri pembeleşene dek pişirelim ve hemen fırından çıkaralım. Börekler pişer pişmez fırından almazsanız kabarıklıklarını ve çıtırlıklarını kaybederler.

Kemalpaşalı Sütlaç






Kemalpaşalı Sütlaç



Malzemeler;

1 paket Kemalpaşa Tatlısı

Sütlaç 



veya



Yarım paket Kemalpaşa Tatlısı

1 paket hazır sütlaç



Yapılışı;

Bloğumu ilk açtığımda bu tarifin muhallebilisini denemiştim, muhallebisine tarçın eklemiştim. 2 sene önceki Ramazan'da Keşküllü Kemalpaşa yapmıştım, bu sene Ramazan'dan sonra da bunu yaptım. Sanırım en güzeli sütlaçlısı oldu. Zaten sütlaca meyveyi

Kemalpaşalı Sütlaç






Kemalpaşalı Sütlaç



Malzemeler;

1 paket Kemalpaşa Tatlısı

Sütlaç 



veya



Yarım paket Kemalpaşa Tatlısı

1 paket hazır sütlaç



Yapılışı;

Bloğumu ilk açtığımda bu tarifin muhallebilisini denemiştim, muhallebisine tarçın eklemiştim. 2 sene önceki Ramazan'da Keşküllü Kemalpaşa yapmıştım, bu sene Ramazan'dan sonra da bunu yaptım. Sanırım en güzeli sütlaçlısı oldu. Zaten sütlaca meyveyi

26 Ekim 2013 Cumartesi

Katlı Börek Tarifi

Katlı Börek Tarifi

Genel BilgilerKategori : Börek Tarifleri
Mutfak : Türk Mutfağı
Usta : Elif Korkmazel
Pişirme Yöntemi : Fırın Tarifleri
Porsiyon : 4
Malzemeler- 2 Adet Yufka 
İçi İçin- 150 Gr Lor Peyniri 
- 1 Tutam Maydanoz 
- 1 Tutam Taze Nane 
- 4 Dal Taze Soğan 
- 3 Çorba Kaşığı Zeytinyağı 
- Kararında Karabiber, TuzSüsü İçin- Kararında Domates, SalatalıkHazırlanışıYufkaları üst üste düz bir zemine serin. İkiye katlayın ve dört kat olan yufkadan bardak ağzı ile yuvarlaklar çıkarın. Yapışmaz yüzeyli bir tavada hiç yağ koymadan önlü arkalı kızartın. Bir kasede lor peyniri, ince kıyılmış taze soğan, maydanoz, nane ile zeytinyağı, tuz ve karabiberi karıştırın. 1 adet yuvarlak hamuru servis tabağına alın. Üzerine peynirli harç ve tekrar hamur yerleştirin. En üste peynirli harçtan koyun. Hamur ve iç harç bitene kadar işleme devam edin. İnce dilimlenmiş domates ve salatalıkla süsleyip servis yapın

Zeytinyağlı Enginar Dolması Tarifi

Zeytinyağlı Enginar Dolması Tarifi 

Genel BilgilerKategori : Zeytinyağlı Yemek Tarifleri
Mutfak : Türk Mutfağı
Malzemeler- Yarım Su bardağı Baldo Pirinç 
- 1 Yemek kaşığı Dolmalık Fıstık 
- 6 Adet Enginar 
- 2 Adet Kuru Soğan 
- 1 Yemek kaşığı Kuş Üzümü 
- Yarım Adet Limon 
- 1 Su bardağı Su 
- Yarım Çay bardağı Zeytinyağı 
- Kararında Karabiber, Tarçın, Taze Nane, Tuz, YenibaharHazırlanışıEnginarları limonlu suda bekletin ve yarı haşlayın. Fıstıkları zeytinyağında hafif kavurun. Yemeklik doğranmış soğanları ekleyip pembeleşinceye kadar kavurun. Pirinç, kuş üzümü, tuz, karabiber, yenibahar, tarçın, nane ve sıcak suyu ekleyin. Kısık ateşte kapağı kapalı olarak suyunu çekinceye kadar pişirin. Karışımı enginar çanaklarına paylaştırın. Her bir enginarı yağlı kağıt ya da asma yaprağına sarıp tencereye dizin. Haşlama suyundan ¾ su bardağı kadarını enginarların üzerine gezdirin ve 15-20 dakika pişirin. Soğuduktan sonra üzerindekini alıp tabağa dizin. Limon suyu gezdirin. Limon dilimleri ve dereotu ile süsleyerek servis yapın. Enginarları pişirmeden önce bir süre limonlu suda bekletebilirsiniz veya yarım kesilmiş limonu soyulmuş enginarın her yerine sürerek kararmasını önleyebilirsiniz. Soyulmuş enginarları kısa sürede tüketecekseniz un eklenmiş suda bekletebilirsiniz.