30 Kasım 2011 Çarşamba

HİNDİSTAN CEVİZLİ ADANA HALKASI



MALZEMELER:

  • 2,5 su b. un
  • 2 su b. su
  • 50 gr margarin
  • 3 veya 4 yumurta
  • 1 tatlı k. tozşeker
  • 1 çay k. tuz
  • 1 çorba k. irmik
  • 1 çorba k. hindistan cevizi
  • 1 çorba k. nişasta
şerbeti için:
  • 3,5 su b. tozşeker
  • 2,5 su b. su
  • 1 dilim limon
üzeri için:
  • hindistan cevizi
kızartmak için:
  • sıvıyağ


HAZIRLANIŞI:
Tencereye suyu ve margarini alıp kaynatın.
İçine tuzu ve şekeri de ekleyin.Daha
sonra üzerine unu alıp tahta kaşıkla karıştırarak
pişirin. Hamur toplanınca altını kapatıp soğumaya
bırakın. Soğuyunca tek tek yumurtaları kırarak karıştırın.
En son nişastayı,irmiği ve hindistan cevizini ekleyin.
Hamur hazırlanınca krema torbasına doldurun.Elinizi
sıvıyağ ile yağlayın.Elinizin içine torba ile hamuru halka
şeklinde sıkıp soğuk yağa atın. Tavanız dolunca altını
yakıp tatlılarınız altın sarısı olana dek kızartın.Daha önceden
hazırlayıp soğuttuğunuz şerbetin içine atıp 5 dakika şerbeti
emmesini sağlayın. Daha sonra yumuşamasına fırsat vermeden
içinden çıkartıp üzerine hindistan cevizi serperek ılık servis yapın.
Tatlımız bir müddet sonra yumuşayacağı için hemen tüketilmesini
tavsiye ediyoruz. uzun zaman akıldan ve damaktan çıkmayacak bir
lezzet..İkinci kez tatlıyı kızartmak istedigimiz zaman yağı soğutup
kullanmak gerekecek..

Son model hem yufkalı hem milföylü börek


26 Mayıs 2009'da yayınladığım bu postu yanlışlıkla sildim :(( Sonra sağolsun goggle'dan ön izlemeden geri alıp kopyadım. Aynen yayınlıyorum.

Son zamanlarda hanımların katıldığı günlerde yeni bir börek çeşidi var Bursa'da. Çakma su böreği gibi. Yapması da son derece kolay. Milföy'le beraber hazır yufka kullanıyor. Dolayısıyla çok da yağlı bir börek olmuyor. Kocaman da kabarıyor. Bence denenmeli. Son derece de lezzetli oluyor.

Bu arada kahvaltıları ben aldıktan sonra Bernardo'ya pastel renklerde çeşit çeşit kahvaltıklar gelmiş. Hayran oldum. Bernardo yetkililerine de neden 2 hafta önce getirmediniz diye de kızdım. Bence bir uğrayın.

23 Mayıs cumartesi günü de yanıma fotoğraf makinasını almadan leylek şenliğine gittim. İnanılmaz da hayıflandım. Manzara MUHTEŞEM'di. Seneyede karıcık kocacık çadır kurmaya karar verdik. Bulursam nette ki fotolardan koymak isterim. Çünkü gerçekten çok ama çok güzel bir şenlik oldu. Şevval Sam'da süperdi. 

Malzemeler:

  •     12 adet milföy yaprağı
  •      2 adet hazır yufka
  •      1 tabak dolusu ufalanmış peynir
  •      1/2 demet maydanoz
  •      1 şişe soda
  •      1 çay bardağı sıvı yağ
  •      2 adet yumurta
Yapılışı:

  1. 6 adet milföy hamurunu hafif açtırarak tepsiye serin. Açtırmak istemezseniz eğer daha fazla sayıda milföy hamuru kullanın. Milföy hamurunun üstüne yufkanın birini parçalayarak serin. Kıyılmış maydanozla karıştırılmış peyniri yufkaların üstüne serpin. Üstüne parçaladığınız 2. yufkayı atın. Milföy hamurlarını tekrar en üste koyun.
  2.  Milföy hamurlarının ayrım noktalarından yufkaları da kesin. 1 yumurtayı, 1 çay bardağı sıvı yağ, 1 şişe sodayı karıştırarak üstüne dökün. Diğer yumurtanın sarını da üstüne sürüp, fırında 180 derece üstleri kızarana kadar pişirin.

29 Kasım 2011 Salı

Fırında Patlıcan Kebabı



Malzemeler:
  • 1 kg patlıcan,
  • Yarım kg az yağlı kıyma,
  • 1 adet soğan,
  • 3-4 diş sarımsak,
  • Karabiber, tuz,
  • 2-3 domates,
  • Yarım çay bardağı sıvı yağı,
  • 1/2 yemek kaşığı domates salçası,
  • 1/2 yemek kaşığı biber salçası,
Yapılışı:
  1. Patlıcanları kalın kalkalar şeklinde kesin, tuzlu suda 15-20 dakika bekletin.
  2. Rendelenmiş soğan, sarımsak, kıyma, tuz ve karabiberi iyice yoğurun ve dolapta biraz dinlendirin. Sonra ceviz büyüklüğünde parçalar koparın ve yuvarlak şekiller vererek köfteleri hazırlayın.
  3. Uygun bir fırın kabının içine bir köfte 1 patlıcan olacak şekilde sıra ile dizin. Üzerine kabukları soyulmuş ve kuş başı doğranmış domatesleri dökün ve yayın. En son olarak salçayı biraz su ile ezin, sıvı yağı ilave edin karıştırın tepsinin üzerine gezdirin.
  4. 250 derece fırında 1 saate yakın pişirin. (Biberleri üzerlerine son 10 dakikada koyun)
Afiyet olsun.

Pazar kahvaltı sofrası



Pazar sabah kahvaltısına teyzemler ( eşimin teyzesi) konuk oldular. Onlara Blog arkadaşlarımdan bakarak sunumlar hazırladım. Hemen hemen tüm blog arkadaşlarımı gezdim ama en çok Birsence, Limonlu Kek, Bir Dut Masalının bloglarından esinlendim. Hepsine çok teşekkür ederim.

Sofrada baklavalık yufkadan yaptığım börek ve eşimin ailesinin pazar sabahı ritüelleri olan Osmancık usulü kapalı pide yer almadı. Sonradan fotolarını bile çekmemişim :(( Telaşeye girmişler ne yazık ki :((

Sofradan görüntüler. Sonrada tarifler gelecek:


Salamlı rulo lavaşlar :

















Kendi imalatım olan nektar reçeli, vişne reçeli ve erik marmeletı



Peynir tabağı : beyaz peynir, çerkez peyniri, tel yada çeçil peyniri


Arkadaşım Pevin'in anne ve babasını yaptığı patlıcanlı, kırmızı biberli kahvaltılık sos


Yeşil bibere geçirilmiş salam dilimleri


Sarıları mayonezle tatlandırılmış yumurtalar



Gemliğimizin yeşil zeytinleri

Marine edilmiş beyaz peynir


Kaz dağlarından ahıt balı . Yolu oradan geçenlere tavsiye ederim. . Edremit körfezine inerken yaklaşık 20 km. kala , yol üstünde durup alışveriş yapabileceğiniz noktalar var. Satılan hemen her ürün hem doğal hem de ucuz

Domates soslu sosis


Kaşar rendelenmiş, zeytinayağı dökülmüş domates, salatalık ve biber tabağı


Sofranın tatlıları : içinde rondodan geçirilmiş nesfit bulunan muhallebi ve




Çikolata soslu brownie

TEPSİDE ORUK KEBABI


 Sevgili dostlarım!!! canlarım nasılsınız bakalım herkesler iyidir inşallah ))Benmi !!!Bende iyiyim diyeyimde iyi olayım)) Hamdolsun rabbime ufak tefek sağlık sorunlarım  dışında  pek önenli bişey yok.. 18 yıldır artık  ben alıştım da sevgili bünyemin kabul etmediği... Ara ara ilaçlarını beğenmeyen  hipotiroid im var ...bügün çok verdin( yarın az geldi diyebiliyor... Bu durum da bütün hormonları altüst ediyor...  mesela iki  gündür başımı uykudan kaldıramıyorum bıraksalar 24 saat uyuyacam... Daha birsürü etkileri var da neyse geçiyim onları şimdi.( Dışarı çıkıp yürümek istiyorum açılmak için nefesim kesiliyor yürümekte zorlanıyorum .Dün gidip tahlil yaptırdım evet... Gene ilaç fazla gelmiş... Dozu düşürdük biraz daha iyi hissediyorum.Allahım daha kötü hastalıklardan korusun:) Neyse işte böyle canlarım ben bunları bırakayımda sizlere bu harika enfes oruk kebabı mın tarifini vereyim... Ben kebabımı fırında yaptım malum mangal yakacak imkan yok kış günü... Bende fırında yapsam nasıl olur dedim ...inanın çook güzel oldu denemenizi taviye ederim canlarım(ama mangalda da denmek isterim tabiki) Gelelim tarife:))))
GEREKLİ OLANLAR:
500gr yağlı kıyma
1 su bardağı çiğköftelik ince bulgur
1 adet kuru soğan
yarım demet maydanoz
karabiber
kırmızıbiber
tuz
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı isot
HAZIRLANIŞI:
Derin bir kaba  eti ,yıkanmış bulguru,baharatları ,tuzunu,maydanozu katıp ara ara su ilaveleriyle bulgur iyice yumuşayana kadar yoğuralım.Hamurumuz 2cm kalınlığında olacak şekilde bir fırın tepsisini sıvı yağla yağlayıp
hamuru içine koyup elimizi ıslayıp bastırarak düzleştirelim. yüksek ısıdaki fırında üzeri kızarana kadar pişirelim
isteğe bağlı salata ve soslarla servis edelim .Tavsiyem baharatlı soğan salatasıdır..Afiyet olsun ...



28 Kasım 2011 Pazartesi

Mısır Ekmeği

Mısır Ekmeği


Son bir kaç aydır mısır ekmeğine o kadar çok taktımki her hafta bir tepsi yapıp 3-4 gün boyunca yiyoruz.Bu tarifi tuz biber dergisi kasım sayısınada göndermiştim ,gerçekten çok başarılı....



Balığın yanı sıra çorbalarlada çok güzel gidiyor.Bu klasik tarifin içine dereotu ve peynir ekleyerekte denemenizi tavsiye ederim.Eminim çok daha fazla beğeneceksiniz. Hiç mısır ekmeği yapmadıysanız bence mutlaka deneyin....



MISIR EKMEĞİ (MİNİ BOY FIRIN TEPSİSİ)
3,5 su bardağı mısır unu (mümkünse az öğütülmüş has karadeniz unu)
1 bardak beyaz un
1 yumurta
1 su bardağı zeytinyağı
1 çay bardağı süt
1 paket kabartma tozu
1 yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 su bardağı kaynamış su








Yumurta,süt ve zeytinyağı iyice çırpılır.İçerisine elenmiş mısır unu ve beyaz un,şeker kabartma tozu ve tuz ilave edilip kaşık yardımı ile karıştırılır.


1 su bardağı kaynamış ve yaklaşık 1 dakika dinlendirilmiş suyu karışıma ilave ederek koyu kek kıvamına gelene kadar karıştıralım.Dereotu ve peynir ilavesi yapacaksanız bu aşamada katın.İyice yağladığımız orta boy kare tepsiye dökerek 180 derece önceden ısıtılmış fırında iyice kızarana kadar 35-40 dakika pişirelim.






Afiyet Olsun...




Sebzeli fırında mantar

Malzemeler :

2 adet orta boy mantar
1 adet limonun suyu
1 adet kabak
4 dal taze soğan
2 dilim bayat ekmek içi
Yarım çay bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
1 çorba kaşığı zeytinyağı

Yapılışı:

Mantarların üst zarlarını bir bıçak yardımıyla soyun. Sap kısımlarını çıkarın ve mantarları limonlu suyun içine koyun. Mantarın sap kısımlarını ve taze soğanın yeşil kısımlarını incecik kıyıp

Sebzeli fırında mantar

Malzemeler :

2 adet orta boy mantar
1 adet limonun suyu
1 adet kabak
4 dal taze soğan
2 dilim bayat ekmek içi
Yarım çay bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
1 çorba kaşığı zeytinyağı

Yapılışı:

Mantarların üst zarlarını bir bıçak yardımıyla soyun. Sap kısımlarını çıkarın ve mantarları limonlu suyun içine koyun. Mantarın sap kısımlarını ve taze soğanın yeşil kısımlarını incecik kıyıp

Karnabahar musakka

Malzemeler :

1 adet orta boy karnabahar
3 çorba kaşığı tereyağı
ya da margarin
2 adet orta boy soğan
250 gram kıyma
2 çorba kaşığı silme
domates salçası
2 su bardağı su ya da et suyu
Tuz

Yapılışı:

Karnabaharları çiçeklerini ayırıp tuzlu suda 10 dakika haşlayın. Süzüp soğuk sudan geçirin. Daha sonra çiçek kısımları yukarı gelecek şekilde yayvan bir tencereye dizip kenara alın. Diğer

Karnabahar musakka

Malzemeler :

1 adet orta boy karnabahar
3 çorba kaşığı tereyağı
ya da margarin
2 adet orta boy soğan
250 gram kıyma
2 çorba kaşığı silme
domates salçası
2 su bardağı su ya da et suyu
Tuz

Yapılışı:

Karnabaharları çiçeklerini ayırıp tuzlu suda 10 dakika haşlayın. Süzüp soğuk sudan geçirin. Daha sonra çiçek kısımları yukarı gelecek şekilde yayvan bir tencereye dizip kenara alın. Diğer

Pırasalı Tart

Malzemeler (8 kişilik)

Hamuru için

2 yumurta
3 çorba kaşığı tereyağı
2 ,5-3 su bardağı un
2 çorba kaşığı yoğurt

İçi için:

2 çorba kaşığı tereyağı
2 çorba kaşığı un
1 yumurta
5 çorba kaşığı süt
3 adet pırasa
100 gram beyaz peynir
Yarım demet maydanoz
8 adet mantar
1 su bardağı süt
Tuz ve karabiber

Yapılışı:

Öncelikle hamuru için bir kabın içine yumurta, yoğurt, tereyağını

Pırasalı Tart

Malzemeler (8 kişilik)

Hamuru için

2 yumurta
3 çorba kaşığı tereyağı
2 ,5-3 su bardağı un
2 çorba kaşığı yoğurt

İçi için:

2 çorba kaşığı tereyağı
2 çorba kaşığı un
1 yumurta
5 çorba kaşığı süt
3 adet pırasa
100 gram beyaz peynir
Yarım demet maydanoz
8 adet mantar
1 su bardağı süt
Tuz ve karabiber

Yapılışı:

Öncelikle hamuru için bir kabın içine yumurta, yoğurt, tereyağını

Porsiyonluk Vişneli Tiramisu



Malzemeler :

  • Yarım kakaolu pasta keki

Kreması için:

  • 4 su b. süt
  • 1,5 su b. tozşeker
  • 4 çorba k. un
  • 2 çorba k. nişasta
  • 1 yumurta sarısı
  • 1 paket labne paket keki

Islatmak için:

  • 1 su b. su
  • 2 çorba k. granül kahve
  • 2 çorba k. toz şeker

Üzeri için:
  • Vişne Taneleri

Hazırlanışı :
Kakaolu pasta kekinden kalıbımızla daireler kesip kalıbın içinde bırakalım. Diğer tarafta keki ıslatmak için bardağa granül kahve ve şekeri alıp üzerine sıcak su koyalım.

Bu karışımla keklerimizi ıslatalım. Tencereye sütü,şekeri,unu, nişastayı,yumurta sarısını koyup pişirelim. Altını kapattıktan sonra üzerine labne peynirini alıp karıştıralım. Islatılmış keklerin üzerine bu karışımı paylaştıralım. Üzerlerine vişne taneleri koyup kalıplarla dolaba koyup soğutalım.

İki üç saat dinlendikten sonra kalıplardan çıkarıp servis yapalım. Bu tip çember kalıplarınız yoksa kuplarda veya porsiyonlara bölmeden de yapabilirsiniz. Görüntüsü de tadı da nefis bir pasta.

Pilav üstü et

Malzemeler :

1 su bardağı pirinç
2 çorba kaşığı tereyağı
2 su bardağı su
Yarım limon suyu
350 gram dana kuşbaşı et
1 adet soğan
1 çorba kaşığı salça
1 çorba kaşığı tereyağı
Tuz, karabiber, kimyon, tarçın

Yapılışı:

Öncelikle etleri yıkayıp bir tencerede suyunu bırakıp çekinceye kadar pişirin. Üzerine 1 çorba kaşığı tereyağını salçayı ve baharatı koyup 1 ,5 su bardağı sıcak su

Pilav üstü et

Malzemeler :

1 su bardağı pirinç
2 çorba kaşığı tereyağı
2 su bardağı su
Yarım limon suyu
350 gram dana kuşbaşı et
1 adet soğan
1 çorba kaşığı salça
1 çorba kaşığı tereyağı
Tuz, karabiber, kimyon, tarçın

Yapılışı:

Öncelikle etleri yıkayıp bir tencerede suyunu bırakıp çekinceye kadar pişirin. Üzerine 1 çorba kaşığı tereyağını salçayı ve baharatı koyup 1 ,5 su bardağı sıcak su

Tavuklu pide

Malzemeler:

Hamur için:

1 kg un
20 gram yaş maya, tuz
Yeteri kadar su

Mantarlı iç için:

750 gram mantar
3 çorba kaşığı sıvı yağ
2 adet domates
Tuz, karabiber, pul biber

Tavuklu iç için:

1 kg tavuk göğsü
4 çorba kaşığı sıvı yağ
3 adet domates
3 adet sivri biber
Tuz, karabiber, pul biber

Üzeri için:

2 çorba kaşığı eritilmiş tereyağı

Yapılışı :

Mayayı suda eritin. Un ve

Tavuklu pide

Malzemeler:

Hamur için:

1 kg un
20 gram yaş maya, tuz
Yeteri kadar su

Mantarlı iç için:

750 gram mantar
3 çorba kaşığı sıvı yağ
2 adet domates
Tuz, karabiber, pul biber

Tavuklu iç için:

1 kg tavuk göğsü
4 çorba kaşığı sıvı yağ
3 adet domates
3 adet sivri biber
Tuz, karabiber, pul biber

Üzeri için:

2 çorba kaşığı eritilmiş tereyağı

Yapılışı :

Mayayı suda eritin. Un ve

27 Kasım 2011 Pazar

Sebzeli Kuzu İncik

Düdüklü tencerem benim 3. elim diyebilirim.Eve geldiğimde et yemeklerini yarım saat ,zeytinyağlıları 10- 15 dakikada pişiriyorum(hazırlıklar dahil!) ve bana büyük kolaylık sağlıyor(evet zeytinyağlılarımıda düdüklüde pişiriyorum )



Fissler düdüklü tenceremin lastiği aşındığı için bir süre kullanamadım.O süre zarfında evde sürekli ızgara ve makarna -pilav şeklinde beslendik.Sonunda internetten sipariş verdim lastiği ancak kargoda gecikince gözümü karartıp bir tanede schafer marka aldım.Schafer tencere güvenli ve hızlı ancak açıkçası performansı fissler kadar iyi değil.Ayrıca yeni düdüklülerin buhar çıkışı olduğu için oldukça güvenlikliler patlar diye eve almamazlık yapmayın derim ben inanın çok rahat...


Bu kadar gevezeliği nedenmi yaptım.Çünkü inciklerim uzunca bir aradan sonra düdüklüme kavuşunca pişirdiğim ilk yemek.Deneyeceklere afiyet olsun...




SEBZELİ KUZU İNCİK

4adet kuzu incik
1 kurusoğan
1 adet havuç
2 adet patates
2 yemek kaşığı sıvıyağ
1 yemek kaşığı domates salçası
7-8 adet kuru domates veya cherry domates
yarım çay kaşığı karabiber,tuz,kekik


İncklerimizi iyice yıkayıp 2 yemek kaşığı sıvıyağ ve küp doğranmış soğanlar ile düdüklü tenceremize alalım.Bir kaç dakika soteleyip domates salçası ve kuru domatesleri ilave edelim.2,5 su bardağı suyuda ilave edip tencerenin kapağını kapatalım ve 15-20 dakika pişirelim.

Havuç ve patatesleri iri iri doğrayalım.20 dakika sonunda tencereye ilave edelim.Tuz ve karabiberini de ilave edip 7-8 dakikada sebzeler ile pişirelim.

Pişme süresi sonunda kekik veya maydonoz ile süsleyerek servis yapalım.

Afiyet Olsun..

Not:Kuru domates veya cherry domates kullanmanın amacı tamamen görüntüdür.İsterseniz kullanmayın.Piştikten sonra inciklerinizi 200 derece ısılı fırında 15 dakika kadar fırınlayabilirsiniz.

Not:2:Süreler schfer tencere içindir.fissler ve tefalde bu süreleri daha kısa tutmanızı tavsiye ederim yoksa ezilmiş patatesleriniz olur:)

İstanbul Lokumu



Malzemeler:
  • 1 litre süt,
  • 1 su bardağı şeker,
  • 1 su bardağı un,
  • 2 yumurta sarısı,
  • 1 paket kakao,
  • Hindistan cevizi,
  • 2 paket krem şanti,
Yapılışı:
  1. Fırın tepsisinin içini bol hindistan cevizi ile kaplayın. Hazır olarak bekletin.
  2. Krem şantiyi üzerindeki tarife göre kıvamlı olacak şekilde hazırlayın dolaba koyun.
  3. Bir tencerenin içinde, yumurta, un, kakao ve şekeri karıştırın üzerine 1 lt sütü ilave edin karıştırarak kısık ateşte, muhallebi kıvamında pişirin. Karıştırarak soğutun. Fazla soğutmadan ılık iken bol hindistan cevizi serpilmiş tepsiye gezdirerek dökün ve ıslak bir kaşık yardımıyla yayılmasını sağlayın. Buzdolabına koyun soğumasını bekleyin.
  4. Pudingimiz iyice soğuduktan sonra üzerine krem şantiyi düzgün bir şekilde yaydıktan sonra, kare kare kesin,
  5. Servis yaparken geniş spatula yardımıyla bir parça alın, aldığınız parçayı servis tabağına yarısını üzerine kapatarak yerleştirin. 
Afiyet olsun...

26 Kasım 2011 Cumartesi

Kişnişli Ayran Çorbası



Malzemeler :
* 2 su b. yoğurt
* Yarım kg. süzme yoğurt
* 1 çay b. nohut
* 100 gr. kıyma
* 1 soğan
* 2 çorba k. un
* 1 yumurta
* 1 tutam kişniş otu
* 1 çorba k. tereyağı
* su, tuz

Hazırlanışı :
Tencerenize biraz kaynamış su alın. Üzerine haşlanmış buğdayları ve nohutları ekleyin. Diğer tarafta yogurdun içine yumurtayı ve unu ekleyip karıştırıyoruz. Üzerine biraz soğuk su ekliyoruz. Daha sonra da sıcak su ekleyip çorbaya ilave ediyoruz. Kıymanın üzerine yarım soğan rendeleyip tuz ve karabiber ekleyerek yoğuruyoruz.

Ve nohut büyüklüğünde köfteler hazırlayıp kızartıyoruz. Köfteleri de çorbanın içine ekliyoruz. Suyunu ayarlayıp tuzunu da ekliyoruz.Başka bir tavada tereyağını eritiyoruz. İçine soğanın yarısını doğruyoruz ve kişniş otunu doğrayarak ekliyoruz.

Bu sosu da çorbamızı servis ederken üzerine döküyoruz. Yemeye doyum olmayan nefis bir çorba. Hem sıcak hem de
ılık içebilirsiniz.

BİSKREM KURABİYE

GEREKLİ OLANLAR:
100 gr oda sıcaklığında margarin yada tereyağı
1 çay bardağı sıvı yağ
1 yumurta
1 çay bardağı portakal suyu(hazır meyve suyuda olabilir)
1 su bardağı toz şeker
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
Alabildiği kadar un hamur kulak memesinden birazdaha katı olacak
üzerine isteğe bağlı pudra şekeri
İÇ DOLGUSU:
Kahvaltılık çikolata
HAZIRLANIŞI:
yoğurma kabımıza bütün malzemeleri sırayla koyup iyice yoğuralım.Hamurdan cevizden büyük parçalar koparıp avcumuzun içinde açalım 1 çay kaşığı kahvaltılık çikolatadan koyup yuvarlayarak kapatalım.
fırın tepsimize dizelim. orta hararetteki fırınımızda kızartalım (üzerini çok fazla kahverengi kızartmayalım)
ılıyınca pudra şekeriyle süsleyip servis edelim.






25 Kasım 2011 Cuma

Havuçlu tarçınlı et

Malzemeler:

500 gr kuşbaşı kuzu eti
2 adet soğan
2 adet havuç
1 adet kabuk tarçın
1 tatlı kaşığı toz tarçın
1 çay kaşığı toz şeker
1 çay kaşığı tuz
2 çorba kaşığı tereyağı
Birkaç dal taze kekik
1 adet patates
1 çorba kaşığı un
2 çorba kaşığı yer fıstığı

Yapılışı:

Etleri yıkayıp süzdükten sonra kızgın tencereye aktarın. Suyunu salıp çekene dek pişirin. Üzerine kıyılmış

Havuçlu tarçınlı et

Malzemeler:

500 gr kuşbaşı kuzu eti
2 adet soğan
2 adet havuç
1 adet kabuk tarçın
1 tatlı kaşığı toz tarçın
1 çay kaşığı toz şeker
1 çay kaşığı tuz
2 çorba kaşığı tereyağı
Birkaç dal taze kekik
1 adet patates
1 çorba kaşığı un
2 çorba kaşığı yer fıstığı

Yapılışı:

Etleri yıkayıp süzdükten sonra kızgın tencereye aktarın. Suyunu salıp çekene dek pişirin. Üzerine kıyılmış

Kuru patlıcanlı ve biberli dolma

Malzemeler:

200 gr kuru patlıcan
200 gr kurutulmuş dolmalık biber
2 adet soğan
250 gr kıyma
1,5 çay bardağı pirinç
1'er demet dereotu, maydanoz, nane
2 çorba kaşığı biber salçası
1 çorba kaşığı domates salçası
2 diş sarımsak
1 çorba kaşığı tereyağı
Tuz, karabiber, yenibahar
1 çay bardağı su
1 limonun suyu

Hazırlanışı:

Kuru sebzeleri tuz ilave edilmiş kaynar suyun

Kuru patlıcanlı ve biberli dolma

Malzemeler:

200 gr kuru patlıcan
200 gr kurutulmuş dolmalık biber
2 adet soğan
250 gr kıyma
1,5 çay bardağı pirinç
1'er demet dereotu, maydanoz, nane
2 çorba kaşığı biber salçası
1 çorba kaşığı domates salçası
2 diş sarımsak
1 çorba kaşığı tereyağı
Tuz, karabiber, yenibahar
1 çay bardağı su
1 limonun suyu

Hazırlanışı:

Kuru sebzeleri tuz ilave edilmiş kaynar suyun

Kremalı kaşarlı brokoli ve brüksel lahanası


Kışın nimetlerinden faydalanmak lazım.  Lütfen kış sebzelerini kaçırmayın. Lahana, brüksel lahanası, karnabahar, brokoli, ıspanak ve diğerleri. Bunlar harika sebzeler. Krema ve kaşarlada nefisss oluyorlar. Herkese tavsiye ediyorum.

Malzemeler:


◦1 demet brokoli
◦1 paket brüksel lahanası
◦1 paket 200 ml krema
◦1 küçük boy konserve mısır
◦Tuz ve fesleğen (ister kuru ister taze)
◦ Rendelenmiş kaşar

Yapılışı:

1.Brokolileri ve brüksel lahanasını metal süzgece diziyorsunuz. Üstüne kapak kapatıp, su dolu tencerenin üstüne oturtuyorsunuz. Kısaca brokoli ve brüksel lahanasını buharda pişiriyoruz. Brüksel lahanalarının diplerini keserek 2 kat taç yaprağını çıkarmayı unutmayın. Yoksa hafif acı olur.

2.Fırın kabına yerleştiriyorsunuz . Üstüne kremayı döküyoruz. Mısırları, fesleğeni, tuzumuzu serpip 180 derecede 30 dakika pişiriyoruz. Çıkarmaya yakın üstüne kaşarları serpip kaşarlar kızarıncaya kadar fırında bekletiyoruz.

Beyaz soslu tavuk haşlama

Malzemeler:

400 gram tavuk göğüs eti
1 adet soğan
1 adet havuç
2 adet defne yaprağı
2 çorba kaşığı zeytinyağı
3 çorba kaşığı yoğurt

Yapılışı:

Tencereye 1 su bardağı su koyup kaynatın. Tavuk etini kuş başı şeklinde doğrayın. Kaynayan suya katın. Üzerine irice doğranmış soğanı, havucu ve 2 adet defne yaprağını koyup 15 dakika haşlayın. Haşlanan tavuk etini sıcakken yoğurt ve

Beyaz soslu tavuk haşlama

Malzemeler:

400 gram tavuk göğüs eti
1 adet soğan
1 adet havuç
2 adet defne yaprağı
2 çorba kaşığı zeytinyağı
3 çorba kaşığı yoğurt

Yapılışı:

Tencereye 1 su bardağı su koyup kaynatın. Tavuk etini kuş başı şeklinde doğrayın. Kaynayan suya katın. Üzerine irice doğranmış soğanı, havucu ve 2 adet defne yaprağını koyup 15 dakika haşlayın. Haşlanan tavuk etini sıcakken yoğurt ve

Sebzeli Balık Buğlama



Malzeme :
  • 2 levrek
  • 3 domates
  • 6 biber
  • 10 adet mantar
  • 3 defne yaprağı
  • 1 limon
  • 1 tutam maydonoz
  • 4 patates
  • 3 havuç
  • zeytinyağı
  • tuz
  • tane karabiber
  • su


Hazırlanışı :

Fırın kabının altına biber ve domatesleri doğrayarak ekleyelim. üzerine levrek balıklarını bütün olarak yatıralım.Üzerine doğranmış mantarları,defne yapraklarını,limon dilimlerini,zeytinyağını,tuz,karabiber ve biraz da su ekleyerek üzerini yağlı kağıt ile kapatarak fırında pişmeye bırakalım. Bu arada patates ve havuçları suda haşlayalım. Daha sonra doğranmış maydanoza bulayarak fırından çıkardığımız balıkla birlikte servis yapalım.

Kaburga dolması

Malzemeler:

1 kg kuzu kaburga
150 gram badem içi
Tuz, karabiber
Yenibahar
250 gr kuzu kuşbaşı et
1 su bardağı pirinç
Maydanoz veya reyhan
Biber salçası veya yoğurt
1 kaşık tereyağı

Yapılışı:

Kaburganın et ile kemik arası, kemik tarafını da delinmeyecek şekilde cep gibi açın. (Veya dolma yapacağınız kaburgayı kasapta özel olarak kestirip içini dolduracağınız kısmı cep şeklinde açtırın.)

Kaburga dolması

Malzemeler:

1 kg kuzu kaburga
150 gram badem içi
Tuz, karabiber
Yenibahar
250 gr kuzu kuşbaşı et
1 su bardağı pirinç
Maydanoz veya reyhan
Biber salçası veya yoğurt
1 kaşık tereyağı

Yapılışı:

Kaburganın et ile kemik arası, kemik tarafını da delinmeyecek şekilde cep gibi açın. (Veya dolma yapacağınız kaburgayı kasapta özel olarak kestirip içini dolduracağınız kısmı cep şeklinde açtırın.)

Çilekli Şarlot



Çilekli Şarlot


Malzemeler;
1 paket kedi dili bisküvi
1 çay bardağı süt


2.5 su bardağı süt (500ml)
1/2 su bardağı toz şeker
2 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı pirinç unu
1 yemek kaşığı nişasta
1 yumurta
1 tüp vanilya aroması  veya 1 adet vanilya


1 paket vişneli jöle
2 su bardağı ayıklanıp doğranmış çilek veya kırmızı meyve
Süslemek için file antep fıstığı


Yapılışı;
Jöleyi üzerindeki tarife

Çilekli Şarlot



Çilekli Şarlot


Malzemeler;
1 paket kedi dili bisküvi
1 çay bardağı süt


2.5 su bardağı süt (500ml)
1/2 su bardağı toz şeker
2 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı pirinç unu
1 yemek kaşığı nişasta
1 yumurta
1 tüp vanilya aroması  veya 1 adet vanilya


1 paket vişneli jöle
2 su bardağı ayıklanıp doğranmış çilek veya kırmızı meyve
Süslemek için file antep fıstığı


Yapılışı;
Jöleyi üzerindeki tarife

Çökertme

Malzemeler (6 kişilik)

200 gramdana biftek
2 adet orta boy patates
2 su bardağı yoğurt
Yarımsu bardağı su
Tuz
Sıvı yağ

Üzeri için:

1 çorba kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber

Yapılışı:

İnce doğradığınız patatesleri sıvı yağda kızartıp kenara alın. Bifteği bir parmak kalınlığında doğrayıp kızartın. Yoğurdu ve suyu bir kaba alın. İyice çırpıp servis tabağına dökün.

Çökertme

Malzemeler (6 kişilik)

200 gramdana biftek
2 adet orta boy patates
2 su bardağı yoğurt
Yarımsu bardağı su
Tuz
Sıvı yağ

Üzeri için:

1 çorba kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber

Yapılışı:

İnce doğradığınız patatesleri sıvı yağda kızartıp kenara alın. Bifteği bir parmak kalınlığında doğrayıp kızartın. Yoğurdu ve suyu bir kaba alın. İyice çırpıp servis tabağına dökün.

24 Kasım 2011 Perşembe

Bezeli Cup Kek



Malzemeler :

Alt kısmı için:
  • 20 adet kakaolu bisküvi
  • 1/4 eritilmiş margarin
  • damla çikolata


Orta kısmı için:
  • 3 kahve fincani un
  • 3.5 kahve fincanı toz şeker
  • 1 poşet kakao
  • 1 çay k. kabartma tozu
  • 1 çay k.karbonat
  • 1 çay k.vanilya
  • 1 yumurta
  • 1/2 su b.süt
  • 1/4 su b.su
  • yarım su b.kaynar su
Üst kısmı için:
  • 1 yumurta akı
  • alabildiği kadar pudra şekeri

Hazırlanışı :
Cup kekin alt kısmı için 20 adet bisküviyi elinizle parçalayın.Üzerine eritilmiş margarini ilave edin.Karıştırın malzemeleri.Bu karışımı kek kalıplarına alın.Üzerine damla çikolata serpin.Önceden ısıtılmış 170 derecelik fırında sadece 5 dakika pişirin.

Daha sonra bir karıştırma kabına yumurta, süt, sıvıyağı alın ve mikserle çırpın.Üzerine un, toz şeker, karbonat, kabartma tozu,kakao,bir çimdik tuzu ilave edip tüm malzemeleri karıştırın.Karışım içine yarım su bardağı kaynar su ilave edin.Karışımı cup kek kalıplarına paylaştırın. Ayırmış olduğunuz bisküvili karışımdan üstüne ekleyin.Üzerine tekrar damla çikolata serpin.Önceden ısıtılmış 170 derecelik fırında pişirin.

Tavuklu Alinazik


Malzemeler :
  • 5 patlıcan
  • 1 bütün tavuk göğsü
  • 1 çorba k. tereyağı
  • 2 biber
  • 2 domates
  • 1 kase yoğurt
  • 3 diş sarımsak
  • sıvıyağ
  • tuz, karabiber
Hazırlanışı :
5 adet patlıcanı közleyin.Közlenen patlıcanları kü olarak kesin.Tavada patlıcanları biraz soteleyin.1 bütün tavuk göğsünü küp olarak kesin.Tavasya sıvıyağı alın.Üzerine tavuk etlerini ilave edip kavurun.Daha sonra tavukların üzerine 1 çorba kaşığı tereyağı ilave edin.

Üzerine tuz ve karabiber ekleyin.Biberleri ve domatesleri tavada soteleyin.Servis tabağına patlıcanları alın.Üzerine yoğurt ve tavukları ilave edip servis edin.

Bolu Bey Tatlısı



Malzemeler :

  • 1,5 su b. un
  • 1,5 su b. su
  • 1 çorba k.margarin
  • 4 yumurta
Kreması için:
  • 3 su b. süt
  • 4 çorba k. un
  • 1 su b. toz şeker
  • 1 yumurta sarısı
  • 1 paket vanilya


Hazırlanışı :
Tencereye 1.5 su bardağı suyu alın.Margarini ekle.Üzerine 1 çimdik tuz ve toz şeker ilave edip suyu kaynatın.Üzerine 1.5 su bardağı unu ilave edip tahta kaşıkla devamlı karıştırın.Hamur ılıdıktan sonra üzerine 4 adet ymutrtayı ilk önce ymurtayı kırın.ardından elinizle karıştırın.Yumurtaları bu şeklide hamura yedirin.Hamuru krema torbasına aktarın.Fırın tepsisine krema sıkacağından yuvarlak olarak hamurdan sıkın.Önceden ısıtılmış olan 170 dereclik fırında pişirin.

Kreması için tencereye sütüm alın.Üzerine un,toz şeker,1 adet yumurta sarısı,1 paket vanilyayı ilave edip devamlı karıştırarak bir krema elde edin.Fırından çıkartığınız hamuru ortadan kesin.Arasına kremadan sıkın.Süslemek için çikolatayı eritin.Bolu bey tatlısını eritilmiş çikolata ve meyve ile süsleyerek servis edin.

Soğuk Cheesecake



Malzemeler :


Alt taban:

  • Yarım paket kepekli bisküvi
  • 50 gr margarin
  • limon rendesi
Üst kısım için:
  • 2 paket labne
  • 1 su b. toz şeker
  • yarım paket süt kreması
  • 1,5 çorba k. su
  • 1 çorba k. toz jelatin
  • yarım limon suyu


Hazırlanışı:
Fırın 180 derece fansız olarak ön ısıtma yapılır. Biskuviler un haline getirilerek, tereyağ ile iyice karıştırılır.
Yaklaşık 23cm'lik yuvarlak silikon kalıbın zemini bu karışım ile kaplanır. Ön ısıtma olan fırında 7dk pişirilir.
Süre sonunda fırından çıkarılarak soğuması için tezgaha alınır. Diğer taraftan su ile toz jelatin ısıya dayaklı bir kabın içinde karıştırılır ve jelatinin şişmesi için 5dk beklenir.Süre sonunda hafif ateşte jelatin eritilir, kaynatmadan kremanın yarısı ilave edilerek karışım tamamlanır.

Labne peynir ile toz şeker mikserde şeker eriyinceye kadar karıştırılır. Kalan krema eklenir. En son jelatinli krema bu karışımın içine aktarılır ve soğumuş olan kalıba dökülür. Üstü düzeltildikten sonra donması için buzdolabına kaldırılır. Afiyet olsun.

23 Kasım 2011 Çarşamba

PATLICAN KIZARTMASI

 Selam dostlra)) hayırlı günler olsun izleyen canlarma:) Bu gün kahvaltılıklarla geçirelim yemek olayını diye dşündüm ama öyle sade de olmaz dedim.. Patlıcan kızartması yapmaya karar verdim :) işte tarif))
 1 kg patlıcanı alacalı soydum 5cm boyunda 2cm eninde doğradım .biraz tuzlu suda beklettim  .onlar süzülürken bir kasede iki yumurta çırptım.Başka bir kaseye 1 su bardağı un ,1tatlı kaşığı kekik, ,bir tutam kırmızıbiber,bir tutam karabiber. bir tutam tuz koyup karıştırdım
2 su bardğı sıvı yağ dolu tavayı ocağa koydum.Patlıcanları önce yumurtaya sonra una bulayıp  kızgın yağda kızarttım . yanına çayda yapıp  geçirdim bu günü))) herzaman böyle olmaz tabiiiii))
Haaa çok beğendiler gerçekten nefis oldu...İçindeki baharatlarla kızaran patlıcan pirzola lezzetindeydi ...
 .


Sandviç Poğaçalar




İşte yumuşacık ve kabarıklığı ile görenleri senmi yaptın gerçekten dedirten sandviç poğaçalar desem ne alaka bu resimde açma var dersiniz değilmi:)))



3-5 sandviç şekli verdikten sonra sıkılıp yuvarlakları uzatıp burkarak istemedende olsa açma şekli vermişliğim doğrudur ancak bu onların sandviç ekmeği hamurundan yapıldığı gerçeğini değiştirmez efendim:)



Sandviç poğaçaları 2-3 gün işe giderken,yada okul için çocuğunuzun beslenme çantasınada koyabilirsiniz....








SANDVİÇ POĞAÇALAR(15 adet sandviç için)



1 su bardağı ılık süt


1 su bardağı ılık su


2 yemek kaşığı şeker


1 tatlı kaşığı tuz


2 yumurta (1 sarı üzerine)


yarım su bardağı sıvıyağ


1 paket instant maya


4,5 su bardağı un


ÜZERİ İÇİN:


ayırdığınız 1 yumurta sarısı


susam






4 su bardağı unu eleyin ve ortasını havuz gibi açın.Ilık süt,su,yumurta ,yağ,şeker,tuz ve mayayı ilave edip kalan yarım su bardağı un ile kıvam ayarlayarak iyice yoğurun.Üzerini nemli bir bez ile örtüp bir kenarda yarım saat mayalandırın.




Yağladığınız tepsiye mayalanmış hamurdan istediğiniz büyüklükte parçalar koparıp uzun veya yuvarlak sandviç şekli verin.45 dakika kadar da tepside mayalandırıp üzerlerine yumurta sarısı ve susam sürün.180 derece ön ısılı fırında kızarana hafif kızarana kadar pişirin.




Afiyet Olsun...

Taze Fasulye Diblesi



Çok lezzetli bir yemek oldu. Özellikle yazın taze fasulyeden bıkmış oğlum için iyi bir alternatif oldu. Deneyen herkese afiyet olsun.

Malzemeler:
  • 1/2 kilo taze fasulye
  • 1.5 su bardağı pirinç
  • 2 orta boy domates
  • 1 büyük boy kuru soğan
  • zeytinyağı, tuz
Yapılışı:
  1. Pirinci ılık suya bastırın. Yaklaşık 20-30 dk. bekletin.
  2. Soğanı yemeklik doğrayın, zeytinyağında rengi dönene kadar kavurun. Dometesleride yemeklikden daha küçük küçük doğrayın. Soğanların üstüne atın yumuşayıp suyunu versinler.
  3. Taze fasulyeleri 2 parmak genişliğinde kesin. Domateslerin üstüne atın. 1 çay bardağıda su ekleyin çünkü taze fasulyelerin pişmesi lazım. Taze fasulyeler pişince üstüne pirincinizi ve 1'e 1 ölçüde kaynamış suyunuzu ekleyin. 1.5 su bardağı pirinç için 1.5 su bardağı su ekleyin yani. Pirinciniz suyunu çekene kadar pişirin.

Zeytinyağlı Ispanak Yemeği


Malzemeler:
  • Yarım  kg ıspanak,
  • 1 adet kuru soğan,
  • 2 tahta kaşığı zeytin yağı,
  • 3 tatlı kaşığı pirinç,
  • 1 çay kaşığı şeker,
  • 2-3 diş sarımsak, istenirse,
  • Tuz,
Yapılışı:
  1. Ispanakların saplarını kesin, kötü yapraklarını temizleyin bol suda iyice yıkayın. İri doğrayın.
  2. Yemeklik doğradığınız soğanı zeytinyağında hafif kavurun, doğranmış ıspanakları ve şekeri ilave edin, karıştırın. ( ıspanakları parti, parti ,ıspanaklar yumuşadıkça, karıştırdıktan sonra ilave edin )
  3. Ispanakların tamamı yumuşadıktan sonra sarımsak ve yıkanmış pirinci ilave edin, tekrar karıştırın. Yaklaşık 10-15 dakika sonra pirinçler piştikten sonra ocağın altını kapatın. Tuzu pişmesine yakın ilave edin. 
  4. Ayrıca su gerekmeyebilir. Gerekirse yarım çay bardağı sıcak su ilave edebilirsiniz.
Afiyet olsun...

22 Kasım 2011 Salı

Patatesli balık buğlama

Malzemeler :

2 adet levrek
3 adet patates
1 adet limon
5 çorba kaşığı zeytinyağı
2 çorba kaşığı çiğ krema
Tuz, karabiber

Yapılışı:

Balıkların derilerini alıp fileto şekline getirin. Patatesleri soyup dilimleyin. Fırın kabının içine balıkları yerleştirin, üzerine dilimlenmiş patatesleri dizin. Çiğ krema, zeytinyağı ve limon suyunu bir kabın içinde çırpın ve balıkların üzerine

Patatesli balık buğlama

Malzemeler :

2 adet levrek
3 adet patates
1 adet limon
5 çorba kaşığı zeytinyağı
2 çorba kaşığı çiğ krema
Tuz, karabiber

Yapılışı:

Balıkların derilerini alıp fileto şekline getirin. Patatesleri soyup dilimleyin. Fırın kabının içine balıkları yerleştirin, üzerine dilimlenmiş patatesleri dizin. Çiğ krema, zeytinyağı ve limon suyunu bir kabın içinde çırpın ve balıkların üzerine

Mayalı sebzeli börek

Malzemeler :

3,5 su bardağı un
2 yumurta
1,5 çay bardağı ılık süt
2 çorba kaşığı yoğurt
1 çay kaşığı tuz ve şeker
1 çorba kaşığı kuru maya

İçi için:

1 su bardağı bezelye
200 gram lor peyniri
2 çorba kaşığı yoğurt
1 adet soğan
Yarım demet maydanoz

Yapılışı:

Hamuru için gereken tüm malzemeyi derin bir kabın içinde yumuşak bir hamur oluncaya dek yoğurun. 1 saat dinlendirin.

Mayalı sebzeli börek

Malzemeler :

3,5 su bardağı un
2 yumurta
1,5 çay bardağı ılık süt
2 çorba kaşığı yoğurt
1 çay kaşığı tuz ve şeker
1 çorba kaşığı kuru maya

İçi için:

1 su bardağı bezelye
200 gram lor peyniri
2 çorba kaşığı yoğurt
1 adet soğan
Yarım demet maydanoz

Yapılışı:

Hamuru için gereken tüm malzemeyi derin bir kabın içinde yumuşak bir hamur oluncaya dek yoğurun. 1 saat dinlendirin.

Bolu Köftesi


Malzemeler:

  • 350 gr. kıyma
  • 1 yumurta
  • 1 soğan
  • maydanoz
  • ekmek içi
  • tuz, karabiber
  • kekik
  • su

Garnitürü için:

  • 5 patates
  • 2 soğan
  • tuz, karabiber
  • maydanoz

Kızartmak için:

  • Sıvıyağ

Hazırlanışı:
Karıştırma kabına kıymayı alın.Üzerine 1 adet soğan rendeleyin.Üzerine 1 adet yumurtayı kırın.Üzerine ince kesilmiş maydonoz ekmek içi,tuz,karabiber ve su ilave ederek köfteyi yoğurun.Köfteyi ceviz büyüklüğünde parçalar kopartıp yuvarlak şekil verip hafifçe eliniz ile bastırın.Köfte normal köftelerden biraz daha yumuşak olmalıdır

.Köfteleri tavada pişirin.Garnitüri için patatesleri yuvarlak halka olarak kesin.Tavada patatesleri kızartın.Daha sonra soğanı piyaz olarak kesin.Tavaya soğanı alın.Üzerine kızarmış patatesleri alın.Üzerine tuz ve toz şeker ialve edip soteleyin.Servis tabağına patatesleri alın.Üzerine köfteleri dizin Üzerine maydonoz ile süsleyip servis edin.

Afyon Lokumu


Malzemeler:

  • 5 su b.un
  • 1 p. kuru maya
  • 1 çırba k.toz şeker
  • 1 tatlı k.tuz
  • su

İç harcı için:

  • haşhaş
  • ceviz
  • sıvıyağ

Üzeri için:

  • 1 yumurta
Hazırlanışı:
Un karıştırma kabına alınır. Üzerine maya, tuz, toz şeker alınarak alabildiği kadar su ile hamur kulak memesi kıvamında ayarlanır. Diğer taraftan iç harcı için haşhaş sıvıyağ ile açılarak yumuşatılır.Hazırlanan hamur bir süre dinlendirildikten sonra yufka büyüklüğünde açılır. Hazırlanan haşhaşlı harç yufkanın üzerine sıvanır. Üzerine kıyılmış ceviz de serpildikten sonra rulo yapılır. Rulo biraz esnetildikten sonra baştan sarılmaya başalnır. Gül böreği şeklinde sarılarak ortalama 5 lokum elde edilir. Elde edilen lokumlar yağlanmış fırın tepsisine alınarak üzerine yumurta sarısı sürülür. 175 derecelik fırında pişirilir.

Patatesli fırında kuzu eti

Malzemeler :

5 adet küçük boy patates
1 kg kemiksiz kuşbaşı kuzu eti
5 diş sarımsak
1'er tatlı kaşığı mercanköşk ve kekik
Bir buçuk çay bardağı zeytinyağı
2 adet limonun suyu
1 tatlı kaşığı ketçap
1 tatlı kaşığı hardal
Tuz, karabiber

Yapılışı:

Eti yıkayıp süzün. Kıyılmış sarımsak, mercanköşk, kekik, zeytinyağı, limon suyu, hardal, ketçap, tuz ve karabiberi bir kapta karıştırın.

Patatesli fırında kuzu eti

Malzemeler :

5 adet küçük boy patates
1 kg kemiksiz kuşbaşı kuzu eti
5 diş sarımsak
1'er tatlı kaşığı mercanköşk ve kekik
Bir buçuk çay bardağı zeytinyağı
2 adet limonun suyu
1 tatlı kaşığı ketçap
1 tatlı kaşığı hardal
Tuz, karabiber

Yapılışı:

Eti yıkayıp süzün. Kıyılmış sarımsak, mercanköşk, kekik, zeytinyağı, limon suyu, hardal, ketçap, tuz ve karabiberi bir kapta karıştırın.

Acılı humus

Malzemeler :

2 su bardağı haşlanmış nohut
1 su bardağı haşlama suyu (nohuttan haşlanınca süzmeden alın)
1 çay bardağı tahin
1 adet limon
1 çorba kaşığı kimyon, tuz
3 diş ezilmiş sarımsak
1 çay bardağı zeytinyağı

Üzeri için:

1 adet domates
2 adet sivri biber
1 çorba kaşığı kırmızı biber
3 çorba kaşığı zeytinyağı

Yapılışı:

Haşlanmış nohutu mutfak robotunda sarımsak, kimyon

Acılı humus

Malzemeler :

2 su bardağı haşlanmış nohut
1 su bardağı haşlama suyu (nohuttan haşlanınca süzmeden alın)
1 çay bardağı tahin
1 adet limon
1 çorba kaşığı kimyon, tuz
3 diş ezilmiş sarımsak
1 çay bardağı zeytinyağı

Üzeri için:

1 adet domates
2 adet sivri biber
1 çorba kaşığı kırmızı biber
3 çorba kaşığı zeytinyağı

Yapılışı:

Haşlanmış nohutu mutfak robotunda sarımsak, kimyon

Zeytinyağlı pırasa

Malzemeler:

1 kilo pırasa
2 adet havuç
1 çay bardağı zeytinyağı
1 adet limon
1 çay bardağı pirinç
1 adet kesme seker
1 çay kaşığı tuz

Yapılışı:

Pırasaları verev şekilde doğrayın. Havuçları dilimleyin. Tencereye yağı koyup pırasa ve havuçları 4 dakika kadar kavurun. Üzerine pirinç, şeker ve tuz ilave edip biraz da su koyup ve kısık ateşte 20 dakika pişirin. Soğutup limon suyu ile

Zeytinyağlı pırasa

Malzemeler:

1 kilo pırasa
2 adet havuç
1 çay bardağı zeytinyağı
1 adet limon
1 çay bardağı pirinç
1 adet kesme seker
1 çay kaşığı tuz

Yapılışı:

Pırasaları verev şekilde doğrayın. Havuçları dilimleyin. Tencereye yağı koyup pırasa ve havuçları 4 dakika kadar kavurun. Üzerine pirinç, şeker ve tuz ilave edip biraz da su koyup ve kısık ateşte 20 dakika pişirin. Soğutup limon suyu ile

21 Kasım 2011 Pazartesi

BATON PASTA

 GEREKLİ OLANLAR:
 KEKİ İÇİN:
4  yumurta
3  fincanı şeker
1  fincanı süt
yarım fincan sıvı yağ
4 fincan tepeleme un
1  paket kabartmatozu
1 paket vanilya
NOT:Fincan ölçüsü Tür kahve fincanı
HURMALI İÇ DOLGU:
1 orta boy paket hurma
1 fincan bal
1 fincan ceviz
KAKAOLU İÇ:
1  Paket bitter çikolatalı puding
hazırlamak için 2 su bardağı süt
ÜZERİ İÇİN:
2 Paket sade kremşanti
hazırlamak için 2 su bardağı süt
HAZIRLANIŞI:
__Önce kek hamurunu hazırlamak için , çırpma kabımıza şeker ve yumurtaları koyalım mikserle köpürene kadar çırpalım ardından kalan malzemeleri koyup iyice çırpalım.Yağlı kağıt serdiğimiz kare fırın tepsimize hamurumuzu döküp düşük ısıda ağır ağır pişirelim(hızlı ayar sıcaklık olursa kekin üzeri pişer içi hamur kalır).
__Diğer tarafta hurmaları bir tencereye koyup 1 fincan su ekleyip yumuşayana kadar pişirelim.Pişen hurmaların soğuduktan sonra çekirdeklerini çıkarıp.içine bal ve cevizi katıp kullanmaya hazır bekletelim.
__Pudingimizide 2 su bardağı sütle pişirip bekletelim.
__Krem şantiyide 2 su bardağı soğuk sütle iyice çırpıp hazırlayalım.
__keki üç eşit parçaya bölelim.Alt katına pudingi serelim.üzerine bir kek koyup hurmalı harcı serelim son kek parçasınıda üzerine koyup en üstü krem şantiyle kapatalım üzerini istediğimiz gibi süsleyelim.


İstanbul Lezzetleri-3


Epeydir İstanbul gezilerimizden bahsetmemişim. Epeydir eskisi kadar çok gezemiyor oluşum(uz)un yanında, tariflere öncelik verme isteğim de bunun nedeni... Halbuki elimde iki şahane kitap var, gidip görme, yeni lezzetler keşfetme isteği uyandıran. Biri Lezzetli İstanbul (Mehmet Yaşin) diğeri de 100 Tarihi Lokanta (Dr. Oğuz Erkara). Bu kitapların elimin altında durması bile beni mutlu etmeye yetiyor, bir de arasıra sevgiliyle sayfaları karıştırıp öncelikli gidilmesi gereken yerlerden bahsetmek... 

Mado'nun lattesi fotoğrafta görülen. Basın gezilerinin havaalanındaki buluşma noktalarından biridir Mado; uçağı beklerken ya birşeyler atıştırılır ya da çay-kahve içilir. Bu kareyi de o anlardan birinde çekmiştim, İnci ile beraber yola çıkmak üzereydik. Epey olmuş gitmeyeli Mado'ya. Dondurma ve sahleplerini severim ben en çok. Aydın'da yaşadığım son dönemlerde Özsüt'le beraber şehrin filtre kahve ve kaliteli pasta bulunabilen iki kafesinden biri olduğu için her hafta sonu giderdim. Geçen yaz gittiğimde Özsüt artık yoktu ama Mado hâlâ eski yerindeydi. Lattesi de çok leziz bu arada. 


Güzel havalarda sevgiliyle evden çıkıp Taksim'e yürümeyi, oradan Karaköy'e inip Eminönü'ne ve Sirkeci'ye, derken kaptırıp Gülhane'ye ve nihayetinde Sultanahmet'e kadar yürümeyi severiz. Aynı mesafeyi geri yürümeyi henüz başaramadık ama o da olacak inşallah:) Tabi bu rotada zaman zaman mola vermek şart! Enerji toplamak için en sevdiğim adreslerden biri de Çiğdem Pastanesi. Tramvay yolu üzerindeki (Sultanahmet durağına yakın) bu şirin pastane, tam eski tarzda, hani sevgililerin buluşma yeri gibi olan gizli saklı lezzet duraklarından biri. Gizli saklılığı pek "moda" mekanlardan olmamasından, yoksa öyle zor bulunacak bir adres değil. Belki önünden kırk kez geçip de içeri girmemişsinizdir. Girin bir gün. Briyoşlarının, az şekerli bol çilekli tartlarının, milföylerinin tadına bakın. Bu kısaca milföy denen lezzetli pasta İstanbul'a özgü sanırım, zira bu şehirde tanıştım kendisiyle ben. Yanına ince belli, tazecik bir çay da söyleyin. Her şey taptaze, çalışanlar güleryüzlü, içerisi tertemiz ve evet, orada bir yerlerde eski İstanbul var! 



Sultanahmet'e kadar gelmişken adettendir deyip bir de közlenmiş mısır yemek şart.
Sizi bilmem ama ben közlenmişini daha çok severim. Yanık olsun, tuzlu olsun, benim olsun:)

Yine yol üstünde, Tünel'e yürüken (ya da oradan dönerken) soluklanmak için en sevdiğimiz adreslerden biri Ara Kafe. Onun artık pek gizli saklılığı kalmadı, hatta her defasında yer bulamayıp geri döner olduk kapısından hüzünle, ama yine de severiz kendisini. Çünkü yanına lokumuyla gelen kahvelerinin lezzeti pek her yerde bulunmaz. Sonra duvarlardaki fotoğraflar, orada saatlerce oturup kitap okuma isteği uyandırır bende, hiç yalnız gitmişliğim yoktur halbuki ama yalnız oturulacak kafeler listesinde ilk sıralardadır benim için Ara. Çıkışta hemen dibindeki kitapçılara sırayla girip kitap koklamak da kaçınılmazdır.


Yıllar önce Tijen ablacığım bir çayla tanıştırmıştı beni. Kokusunu içime çekip bir yudum alır almaz, şimdi bu yeşil çaysa daha önce içtiklerim neydi? diye düşünmüştüm. Patlak pirinçli yeşil çay, içine "matcha" ve "brown rice" eklenmiş leziz mi leziz bir Japon çayı. Buralarda malesef bulunmuyor ama İstanbul'da miniminnacık bir Japon kafesinde içmek mümkün. Bunka'da. İstiklal'in hemen girişinde, Fransız Konsolosluğu arkasındaki Cafe Bunka o kadar sevimli bir mekân ki, oturduğunuzda kesinlikle kalkmak gelmiyor içinizden. O yüzden bazen gittiğinizde içerisini dolu görüp hayal kırıklığına uğramanız mümkün. Hele de hava soğuksa...


Son gidişimde ben de yer bulamayıp girişteki bar taburelerinden birine oturmuştum ve o sırada kiliseden çıkan yeni evli çifti izlemiştim gülümseyerek. İç karartıcı yağmurlu bir İstanbul akşamına çıkan gelin öyle mutluydu ki ıslanmak filan pek umrunda değildi belli ki. Ben de avuçlarımı Japon ritüellerine uygun olarak kulpsuz fincanda sunulan çayla ısıtıp şifon kekin tadına baktım, şekersiz süt kremasına bandıra bandıra. Yeşil çaylı profiteroldü asıl isteğim ama yoktu o gün. (Zerenciğim de yazmış geçenlerde, belki de artık yapmıyorlardır. Yazık olur eğer öyleyse, bu özel çaya yakışan, çok zarif, çok ince bir lezzetti çünkü...)


Antiochia, Asmalımescit'te Antakya mutfağından lezzetler sunan sevimli bir restoran. Sokağa atılan masalarda insanların gönüllerince eğlenebildiği zamanlardan birinde gitmiştik! (Son zamanlarda ne durumda güzelim Asmalı bilmiyorum, yasağın ardından pek çok mekânın kapandığını duydum.) Antiochia'ya sadece meze yemek için gittik biz, zira mezeler parmak yedirten cinsten. Gördüğünüz tabaktaki lezzetleri, hele o humusu, o zeytin salatasını her gün olsa bıkmadan yiyebilirim, başka bir şey de aramam. Zaten rakı ve sevgili olunca, mezeden başka neye lüzum var ki masada?


Sevgiliyle iş çıkışı, hiç nedensiz, keyfimiz öyle istediği için gidip rakı içmiştik o akşam. Hiç boş kalmayan sıcak pide sepeti, güleryüzlü servis ve pideleri bandıra bandıra yediğimiz lezzetli mezelerle çok keyifli saatler geçirmiştik orada. Minare Sokak'taydı, Hardal'ı filan geçtikten sonra.

Ordan burdan bir yazı oldu.
Havadan sudan, kahveden rakıdan.
Burası böyle bir İstanbul, bu ruh hâli böyle bir hâl...