31 Ocak 2014 Cuma

Şehzade Dürümü Kahramanmaraş Tarifi

Şehzade Dürümü Kahramanmaraş Tarifi 

Genel BilgilerKategori : Tavuklu Yemek Tarifleri
Mutfak : Doğu Anadolu Yemekleri
Pişirme Yöntemi : Fırın Tarifleri
Porsiyon : 4
Hazırlanma : 60 dk
Pişirme : 60 dk
Malzemeler- 2 Adet Defne Yaprağı 
- 1 Adet Hazır Garnitür 
- 1.5 ( 3/2 ) Çay kaşığı Safran 
- 2 Adet Tavuk Göğsü 
- Kararında Taze KaşarKrep İçin- 1 Su bardağı Süt 
- 1 Su bardağı Un 
- 2 Adet Yumurta 
Hazırlanışı2 tavuk göğsü, 2 adet defne yaprağı, 1 tatlı kaşığı tuz düdüklü tencerede yüksek ocak ateşinde haşlanır. Düdüklü tencerenin buharı çıktıktan sonra altı kısılarak 30 dakika pişirilir. Haşlanan tavukgöğsü didiklenir. Defne yaprağının konmasının sebebi, kötü kokusunun gitmesidir. Şehzade dürümü krep ile yapılmaktadır ancak yufka ile de yapılabilir. Plastik bir kaba 2 adet yumurta kırılarak çırpılır. Ardından 1 bardak süt ile süzgeçte 1 bardak unu eleyerek çırpmaya devam ederiz. Un, yumurta ve süt ile karışınca içerisine 1 tatlı kaşığının ucu ile hamur kabartma tozu ve 1 tatlı kaşığı tuz eklenir ve çırpılır. Hemen ardından krep dinlenmeye bırakılır. Orta boy teflon tavaya haşlanmış ve didiklenmiş olan tavuk parçaları üzerine zeytinyağı dökülür (tereyağı, fındık ya da ayçiçek yağı da olabilir). Ardından hazır havuçlu patatesli bezelyeler eklenir. Üzerine 1,5 çay kaşığı safran serpilerek orta ocak ateşte ortalama 2 dakika harmanlanır. Yanmayan orta boy teflon tavaya 1’er kepçe sıvı olan krep hamurundan alınarak eşit şekilde tavaya dökülür ve kızarması beklenir. Pişirirken çok dikkatli çevrilmesi gerekmektedir. Krepler hazırlandıktan sonra içerisine 1 yemek kaşığı tavuklu harçtan konularak rulo şeklinde sarılır. Fırın kabına yerleştirilen kreplerin üzerini örtecek kadar taze kaşar rendelenir. Ardından 150 derecede üstten ısıtmalı olarak pişirilir. Ortalama 15-20 dakika pişmesi gerekmektedir. Kaşarların üzeri hafif kızarmış olmalıdır.

30 Ocak 2014 Perşembe

Büryan Bursa Tarifi

Büryan Bursa Tarifi

Genel BilgilerKategori : Tavuklu Yemek Tarifleri
Mutfak : Marmara Yemekleri
Pişirme Yöntemi : Fırın Tarifleri
Hazırlanma : 35 dk

Malzemeler- 2 Adet Biber 
- 2 Adet Domates 
- 1 Adet Kuru Soğan 
- 1 Yemek kaşığı Margarin 
- 1 Kg Pirinç 
- 1 Kg Tavuk Butu 
- Yarım Yemek kaşığı Tereyağı 
- Kararında Sıvı YağHazırlanışıTavuklar yıkanıp tencereye konulur, üzerini kapatacak kadar su ve tuz ekleyip 30-45 dk kadar haşlanır. 1 soğan küp küp doğranır, üzerine margarin ve sıvıyağ eklenip kavrulur. 1 kg pirinç, soğuk suyla yıkanıp, kavrulan soğanın üzerine dökülür kavurmaya devam edilir. Domatesler soyulup doğranır. Biberler de doğranır. Kavrulan pirinçler fırın tepsisine alınır. Biraz tuz attıktan sonra, üzerine haşlanan tavukları ve tavuk suyu pirinçlerin üzerine geçecek kadar eklenir. Boşluklara domates ve biberler eklenip 250 derecedeki fırında pişirilir. Piştiği suyunu çekmesinden anlaşılır. 10 dk dinlendikten sonra sunuma hazırdır.

29 Ocak 2014 Çarşamba

Havuçlu Et Yemeği

 
Ne yemek yapsam acaba diye kararsız kaldığımda hep bu nefis ve pratik yemek aklıma gelir  genelde:) Sanırım Emre'm çok sevdiği için:) Yanına hemen şipşak bir pirinç pilavı ve salata da yapınca tüm aile mutlu olur:) Ben de tabi musmutlu:)
 
Sevgi dolu öpücükler herkese...Buyurun tarife,
 
 
 
 
Malzemeler:
 
500 Gr. sotelik dana et
3 Adet havuç
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı acı biber salçası
1 adet kurusoğan
2 diş sarımsak
4 yemek kaşığı Ayçiçek yağı
1 adet defne yaprağı
karabiber,tuz
arzuya göre bir tutam tarçın
 
Yapılışı:
 
Soğanı yemeklik doğruyoruz. Sarımsakları bıçakla ince ince kıyıyoruz.
Tenceremize Ayçiçek yağımızı alıp,soğan,sarımsak ve etlerimizi iyice soteliyoruz.
Havuçlarımızın kabuklarını soyup yarım ay şeklinde doğruyoruz.
Etlerimizin üzerine ilave ediyoruz.
Bir kasenin içinde salçalı su hazırlayıp etlerimizle harmanlıyoruz.
Karabiber,tuz ve defne yaprağını da ilave edip etler yumuşayıncaya dek pişiriyoruz.
 
AFİYET OLSUN
 
 
 

Bihter Özdemirden Yağlı Turşu Tarifi

Bihter Özdemirden Yağlı Turşu Tarifi

Genel BilgilerKategori : Turşu Konserve Tarifleri
Mutfak : Türk Mutfağı
Malzemeler- 1 Kg Biber 
- 1 Kg Domates 
- 3 Baş Sarımsak 
- 1 Su bardağı Sirke 
- 1 Su bardağı Zeytinyağı 
- Kararında Toz Şeker, TuzHazırlanışıBiberleri ve domatesleri salataya doğrar gibi doğrayın sarımsakların kabuklarını soyup ilave edin tuzunu ve şekerini atıp sirkesini zeytinyağını ilave edin ve kavanoza doldurun 1 gece bekletin yağı kavanozun yüzüne çıkmamışsa yağı az demektir yağ ilave etmeniz gerekir buzdolabında saklayın afiyet olsun.

28 Ocak 2014 Salı

Pancar Turşusu Tarifi

Pancar Turşusu Tarifi

Genel BilgilerKategori : Turşu Konserve Tarifleri
Mutfak : Türk Mutfağı
Pişirme Yöntemi : Tencere Tarifleri
Porsiyon : 10
Hazırlanma : 5 dk
Pişirme : 25 dk

Malzemeler- 2 Adet Kesme Şeker 
- 8 Adet Pancar 
- 1 Çay kaşığı Tuz 
Üzeri İçin- Yarım Adet Limonun Suyu 
- 12 Diş Sarımsak 
- 3 Çorba Kaşığı Sirke 
HazırlanışıPancarları iyice yıkayın. Soyup dilimleyin ve tekrar yıkayın. Tencereye alıp üzerini örtecek kadar su ilave edin. Tuz ve kesme şekeri ekleyip kapağını kapatın. Karıştırıp tencerenin kapağını kapatın ve soğuyuncaya kadar bekletin. Çukur bir tabağa suyu ile birlikte alıp servis yapın. Kısık ateşte pancarlar yumuşayıncaya kadar pişirin. Ocaktan alın. Tencerenin kapağını açıp sirke ve limon suyunu ilave edin. Sarımsakları soyup incecik dilimleyin ve pancarlara ekleyin.

27 Ocak 2014 Pazartesi

YOĞURTLU CEVİZLİ KIRMIZI PANCAR SALATASI

Birkaç gün önce, akşama gelecek misafirlerime salata olarak ne yapsam acaba diye düşünürken, aklıma alışveriş sepetime atıverdiğim iki kırmızı pancar geldi.

Sanırım herkesin sevdiği bir tat değil ama ben bayılıyorum pancara. Rengine de tadına da... Şimdiye kadar hep bu salata için aldım pancarı sonra normal yeşillik salatasına doğradığım oldu (ki o şekilde de çok beğendim) ama bu sefer tek başına birşeyler yapayım dedim kendisiyle... İlk defa denedim yani.

Ben zaten seviyorum pancarı da, misafirlerim de sevince tarifini buraya yazmaya karar verdim...

Şu rengin güzelliğine bakın ya:)



Aslında ben sunumunu tatlı cup larında yaptım çok da hoş oldu ama akşam vakti aceleden o halini çekemedim malesef.

Yığurtlu Kırmızı Pancar Salatası İçin;

Malzemeler:

-2 orta boy pancar
-Bir kase süzme yoğurt
-2 yemek kaşığı mayonez
-Yarım su bardağı iri kıyılmış ceviz
-Damak tadınıza göre tuz

Yapılışı:

-Pancarları hafif yumuşayana kadar haşlayın.
-Ilıyınca kabuklarını soyup rendeleyin.
-Yoğurt ve mayonezi karıştırın.
-Cevizi, tuzu, mayonezli, yoğurdu pamcarlara ila e edip iyice karışmasını sağlayın.


Afiyet olsun....

Etli Yoğurt Çorbası




MALZEMELER
250 gram kuzu etiYeteri kadar su5-6 çorba kaşığı yoğurt3 çorba kaşığı un2 çorba kaşığı tereyağı1'er çay kaşığı pulbiber ve naneYeteri kadar tuz



YAPILISI
KuşbaşıI doğranmış kuzu etini 5 su bardağı suda yumuşayana dek haşlayın. Suyunu süzüp kenara ayırın. Ayrı bir yerde yoğurt ve unu topaklanmadan çırpın. Etin haşlama suyuna sıcak su ekleyip, 5 su bardağı suya tamamlayın. Suyu

Etli Yoğurt Çorbası




MALZEMELER
250 gram kuzu etiYeteri kadar su5-6 çorba kaşığı yoğurt3 çorba kaşığı un2 çorba kaşığı tereyağı1'er çay kaşığı pulbiber ve naneYeteri kadar tuz



YAPILISI
KuşbaşıI doğranmış kuzu etini 5 su bardağı suda yumuşayana dek haşlayın. Suyunu süzüp kenara ayırın. Ayrı bir yerde yoğurt ve unu topaklanmadan çırpın. Etin haşlama suyuna sıcak su ekleyip, 5 su bardağı suya tamamlayın. Suyu

Peynirli Kek



Malzemeler
3 çorba kaşığı yoğurt 1 su bardağı sıvıyağ 1 tutam tuz 3 su bardağı un 1 paket kabartma tozu 
İçi için: 

250 gram beyaz peynir Yarım demet maydanoz 
Üzeri için: 
1 adet yumurtanın sarısı Haşhaş tohumuYapılışıYoğurt, sıvıyağ ve bir tutam tuzu derin bir kaseye alıp karıştırın. Unu ve kabartma tozunu ilave edip, yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun. Hamuru, bir parçası daha büyük

Peynirli Kek



Malzemeler
3 çorba kaşığı yoğurt 1 su bardağı sıvıyağ 1 tutam tuz 3 su bardağı un 1 paket kabartma tozu 
İçi için: 

250 gram beyaz peynir Yarım demet maydanoz 
Üzeri için: 
1 adet yumurtanın sarısı Haşhaş tohumuYapılışıYoğurt, sıvıyağ ve bir tutam tuzu derin bir kaseye alıp karıştırın. Unu ve kabartma tozunu ilave edip, yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun. Hamuru, bir parçası daha büyük

Fesleğenli Bezelyeli Misket Köfte



Malzemeler
1 paket Misket Köfte200 ml Krema1 çorba kaşığı Tereyağı1 diş sarımsak, ezilmiş250 g bezelyeYarım su bardağı doğranmış fesleğenYapılışıDerin bir tencereye tereyağını, sarımsağı koyun ve kısık ateşte eritin. Köfteleri içine atın ve ocağın ısısını arttırın, tencereyi sallayarak 5-6 dakika köfteleri pişirin. Bezelyeyi ve 1 su bardağı suyu ilave ederek 5 dakika birlikte pişirin. Kremayı

Fesleğenli Bezelyeli Misket Köfte



Malzemeler
1 paket Misket Köfte200 ml Krema1 çorba kaşığı Tereyağı1 diş sarımsak, ezilmiş250 g bezelyeYarım su bardağı doğranmış fesleğenYapılışıDerin bir tencereye tereyağını, sarımsağı koyun ve kısık ateşte eritin. Köfteleri içine atın ve ocağın ısısını arttırın, tencereyi sallayarak 5-6 dakika köfteleri pişirin. Bezelyeyi ve 1 su bardağı suyu ilave ederek 5 dakika birlikte pişirin. Kremayı

Deniz Lokumu



Malzemeler
1 adet kefal1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri2 adet yumurta200 gram galeta unu2 diş sarmısak, tuz, karabiberYapılışıBALIĞIN filetosunu çıkarın ve çok ince kıyın. İçine rendelenmiş kaşar peyniri, yumurta, galeta unu, dövülmüş sarmısak, tuz ve karabiber katın. Tüm malzemeyi iyice yoğurun. Ceviz büyüklüğünde parçalar koparın ve avucunuzun içinde yuvarlayın. Kızdırılmış sıvıyağda

Deniz Lokumu



Malzemeler
1 adet kefal1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri2 adet yumurta200 gram galeta unu2 diş sarmısak, tuz, karabiberYapılışıBALIĞIN filetosunu çıkarın ve çok ince kıyın. İçine rendelenmiş kaşar peyniri, yumurta, galeta unu, dövülmüş sarmısak, tuz ve karabiber katın. Tüm malzemeyi iyice yoğurun. Ceviz büyüklüğünde parçalar koparın ve avucunuzun içinde yuvarlayın. Kızdırılmış sıvıyağda

Balık Erişte



Malzemeler
400 gram kırlangıç fileto1 çorba kaşığı sıvıyağ100 gram tereyağı1'er adet soğan ve domates1 diş sarmısak, 2 adet sivri biber100 gram mantar, tuz, karabiberYapılışıKırlangıç filetoyu bir parmak uzunluğunda doğrayın ve sıvıyağda rengi dönene kadar kavurup, bir kenara alın. Ayrı bir tavada tereyağını eritip kıyılmış soğan ve sarmısağı ilave edip, kavurun. Kıyılmış biber, zarı soyulup

Balık Erişte



Malzemeler
400 gram kırlangıç fileto1 çorba kaşığı sıvıyağ100 gram tereyağı1'er adet soğan ve domates1 diş sarmısak, 2 adet sivri biber100 gram mantar, tuz, karabiberYapılışıKırlangıç filetoyu bir parmak uzunluğunda doğrayın ve sıvıyağda rengi dönene kadar kavurup, bir kenara alın. Ayrı bir tavada tereyağını eritip kıyılmış soğan ve sarmısağı ilave edip, kavurun. Kıyılmış biber, zarı soyulup

Peyniri Mantolu, Mantarlı Dereotlu Pilav



Malzemeler:
2 su bardağı pirinçYarım imon400 gram mantar (1 paket)1 çay bardağı zeytinyağıYarım çay bardağı tavuk suyu1 çay kaşığı tozşeker15-20 dal dereotu1 çay kaşığı tuzÜzeri için:1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniriYapılışı:Pirinci bir kaba alın. Limonu dörde kesip, 3 parçasını pirincin üzerine serpiştirin. Üzerini geçecek kadar sıcak su ekleyip, 35-40 dakika dinlendirin. Ayrı bir yerde

Peyniri Mantolu, Mantarlı Dereotlu Pilav



Malzemeler:
2 su bardağı pirinçYarım imon400 gram mantar (1 paket)1 çay bardağı zeytinyağıYarım çay bardağı tavuk suyu1 çay kaşığı tozşeker15-20 dal dereotu1 çay kaşığı tuzÜzeri için:1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniriYapılışı:Pirinci bir kaba alın. Limonu dörde kesip, 3 parçasını pirincin üzerine serpiştirin. Üzerini geçecek kadar sıcak su ekleyip, 35-40 dakika dinlendirin. Ayrı bir yerde

Cızbız Köfteli İslim Kebab



MALZEMELER
1 paket czbız köfte3 adet patlıcan15 adet Kiraz domates (ortadan bölünmüş)1 çarliston biber (küp doğranmış)Yarım çay bardağı sıvı yağTuz, karabiberYAPILIŞIFırını 180ºC'de ısıtın. Patlıcanları kabuklarını soymadan enine ortadan bölün. Yaklaşık yarım cm kalınlığında uzunlamasına dilimleyin. Fırın tepsisine yağlı kağıt yerleştirin. Patlıcanları yanyana gelecek şekilde üzerine dizin. Bir

Cızbız Köfteli İslim Kebab



MALZEMELER
1 paket czbız köfte3 adet patlıcan15 adet Kiraz domates (ortadan bölünmüş)1 çarliston biber (küp doğranmış)Yarım çay bardağı sıvı yağTuz, karabiberYAPILIŞIFırını 180ºC'de ısıtın. Patlıcanları kabuklarını soymadan enine ortadan bölün. Yaklaşık yarım cm kalınlığında uzunlamasına dilimleyin. Fırın tepsisine yağlı kağıt yerleştirin. Patlıcanları yanyana gelecek şekilde üzerine dizin. Bir

Yalvaç Keşkeği



MALZEMELER
1 kg tuzlu kuru et ya da 1 kg kemikli kuzu eti, yeteri kadar su1 su bardağı haşlanmış nohut1 su bardağı haşlanmış aşurelik buğdayYAPILIŞITuzlu kuru etin tuzunun çıkması için suyun içinde 2 saat bekletin. Suyunu süzdükten sonra nohut ve buğdayla birlikte bir tencereye alın. Üzerine çıkacak kadar su ilave edin ve kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin. Sıcak olarak servis yapın.

Yalvaç Keşkeği



MALZEMELER
1 kg tuzlu kuru et ya da 1 kg kemikli kuzu eti, yeteri kadar su1 su bardağı haşlanmış nohut1 su bardağı haşlanmış aşurelik buğdayYAPILIŞITuzlu kuru etin tuzunun çıkması için suyun içinde 2 saat bekletin. Suyunu süzdükten sonra nohut ve buğdayla birlikte bir tencereye alın. Üzerine çıkacak kadar su ilave edin ve kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin. Sıcak olarak servis yapın.

Hurmalı Mekik Tatlısı



MALZEMELER
500 gram iri boy hurma1 su bardağı süt2 çorba kaşığı tepeleme irmik1 çay kaşığı tepeleme tozşeker100 gram tuzsuz lor peyniriÜZERİ İÇİN Hindistancevizi ve antepfıstığıYAPILIŞISüt, irmik ve tozşekeri koyulaşana dek pişirin. Ocaktan alıp, 100 gram tuzsuz lor peyniri ekleyin ve karıştırın. Hurmaları ikiye bölüp, çekirdeklerini çıkarın. Sütlü harçtan erik büyüklüğünde parçalar koparıp,

Hurmalı Mekik Tatlısı



MALZEMELER
500 gram iri boy hurma1 su bardağı süt2 çorba kaşığı tepeleme irmik1 çay kaşığı tepeleme tozşeker100 gram tuzsuz lor peyniriÜZERİ İÇİN Hindistancevizi ve antepfıstığıYAPILIŞISüt, irmik ve tozşekeri koyulaşana dek pişirin. Ocaktan alıp, 100 gram tuzsuz lor peyniri ekleyin ve karıştırın. Hurmaları ikiye bölüp, çekirdeklerini çıkarın. Sütlü harçtan erik büyüklüğünde parçalar koparıp,

Ganaj Kremalı Ekmek Tatlısı



MALZEMELER:
Ekmek Kadayıfı için:
2 ½ Su Bardağı Buğday UnuSıvı Ayçiçek Yağı (75ml)1 Su Bardağı Toz Şeker2 Çay Kaşığı Pakmaya Hamur Kabartma Tozu
Şurubu için:
6 Su Bardağı Şeker (1 Kg)4 Su Bardağı Su (800ml)1 Yemek Kaşığı Limon Suyu1-2 Adet Çubuk Tarçın½ Çay Kaşığı Toz Karanfil
Ganaj Krema için:
1 Çay Bardağı Süt Kreması (100ml)Beyaz Çikolata (200g)
Servis için:
Kuru MeyvelerTaze Fesleğen

Ganaj Kremalı Ekmek Tatlısı



MALZEMELER:
Ekmek Kadayıfı için:
2 ½ Su Bardağı Buğday UnuSıvı Ayçiçek Yağı (75ml)1 Su Bardağı Toz Şeker2 Çay Kaşığı Pakmaya Hamur Kabartma Tozu
Şurubu için:
6 Su Bardağı Şeker (1 Kg)4 Su Bardağı Su (800ml)1 Yemek Kaşığı Limon Suyu1-2 Adet Çubuk Tarçın½ Çay Kaşığı Toz Karanfil
Ganaj Krema için:
1 Çay Bardağı Süt Kreması (100ml)Beyaz Çikolata (200g)
Servis için:
Kuru MeyvelerTaze Fesleğen

Çıtır Çikolata



MALZEMELER:

Çikolatalı kahvaltı gevreği 
1 su bardağı bitter çikolata 
Gıda termometresi

YAPILIŞI:

Bitter çikolatayı benmaride, 45-47 derecede eritin. 2/3'ünü mermer bir tezgahın üzerine dökün ve metal bir spatulayla karıştırarak biraz kıvam almasını sağlayın. Erimiş çikolata 28 dereceye düşünce, kalan 1/3'üyle tekrar karıştırın. Karıştırmaya devam ederek, 34 dereceye getirin. Kahvaltı

Çıtır Çikolata



MALZEMELER:

Çikolatalı kahvaltı gevreği 
1 su bardağı bitter çikolata 
Gıda termometresi

YAPILIŞI:

Bitter çikolatayı benmaride, 45-47 derecede eritin. 2/3'ünü mermer bir tezgahın üzerine dökün ve metal bir spatulayla karıştırarak biraz kıvam almasını sağlayın. Erimiş çikolata 28 dereceye düşünce, kalan 1/3'üyle tekrar karıştırın. Karıştırmaya devam ederek, 34 dereceye getirin. Kahvaltı

Domatesli Bonfile Tarifi

Domatesli Bonfile Tarifi

Genel BilgilerKategori : Etli Yemek Tarifleri
Mutfak : Türk Mutfağı
Porsiyon : 8
Hazırlanma : 30 dk
Malzemeler- Yarım Kg Bonfile 
- 3 Adet Defne Yaprağı 
- 3 Adet Domates 
- 2 Adet Kuru Soğan 
- 7 Diş Sarımsak 
- 4 Çorba Kaşığı Sıvı Yağ 
- 1 Çorba Kaşığı Tereyağı 
- Kararında Karabiber, TuzHazırlanışıBonfilelere arkalı önlü karabiber, kekik serpelim. Tavaya tereyağını alıp eritelim. Bonfileleri hafifçe renk alana dek arkalı önlü kızartarak tavadan alıp yayvan bir tencereye dizelim. Ayrı bir tavaya sıvı yağı alıp piyaz doğranmış soğanları ve sarmısakları ekleyerek pembeleşene dek kavuralım. Tavla zarı iriliğinde doğranmış domatesleri, doğranmış sivribiberleri, tuzu ve karabiberi ekleyerek 2-3 dk. daha kavuralım ve ateşten alıp bonfilelerin üzerine gezdirelim. Defne yapraklarını ilave edelim. Ağır ateşte ve kapaklı olarak bonfileler yumuşayana dek pişirerek defne yapraklarını çıkarıp servis yapalım.

Masal Şehir Mardin'de...


Mardin'e bir kez daha gitme şansı buldum geçtiğimiz günlerde. Üç yıl önce yine şimdiki gibi işle ilgili bir geziye katılmış ve sadece iki gece kalıp doyamadan dönmüştüm. (Şuradan okuyabilirsiniz ilk izlenimlerimi). Bu kez daha da kısa sürdü. Sadece bir gece ve iki günün ardından döndüm "masal şehir"den. Aslında blogda tekrar yer verme düşüncem yoktu. Ama o kadar farklı görüntüler vardı ki hem fotoğraf makinemde hem de aklımda, bir kez daha yazmalıyım diye düşündüm. 



Dara Antik Kenti vardı bu kez programımızda. Mardin'in güneydoğusunda, Mardin-Nusaybin karayolu üzerindeki Oğuz köyünde bulunan bu antik kent kalıntıları, "İpek Yolu" üzerinde yer alıyor ve dünyanın ilk su barajına ait olduğu düşünülüyor. Biz gittiğimizde nekropol alanında çalışma yoktu ancak bu fotoğrafı çektiğim bölümde çalışma devam ediyordu. Rehberimizle birlikte bize bilgi veren bir görevli eşliğinde gezdik antik kenti. Önceden futbol sahasıymış burası, kazıdan önce. "Meğer nasıl bir tarihin üzerinde top oynuyormuşuz" dedi görevli. "Mezopotamya'nın Efes'i" deniyormuş buraya... Taşların fısıldadığı kadim hikayeler beni daima hüzünlendirir. Yerlerdeki Süryani mezarları, kaya mezarları ve Hz.İsa'yı karşılamak için sandalyede otururken gömülen azizlerin hikayesini dinlerken ise bir kez daha ürperdim... 




Beni ürperten bir yer de "zindan" oldu. Her ne kadar su sarnıcı olarak inşa edilmiş olsa da, halkın buraya zindan diyor olması bile yetti ürpermeme. Hani o eski Bizans filmleri geldi gözümün önüne, ister istemez. Yerin 25 metre altında olmanın düşüncesi bile beni fena yapıyor, ama görülmeli. Burası yakın dönemde temizlenip ışıklandırılmış. Dokunduğunuz her duvar bir şey fısıldıyor sanki. Dara Kenti'ni gezerken "zindan" yazılı duvarı takip ederek inebiliyorsunuz buraya.  



Dışarı çıkınca "Zindan Cafe"de bir çay içmek gibisi yok. Gün ışığı gibisi yok daha doğrusu! (Çay konusunda çok hassas biri olmama rağmen, Mardin'de içtiğim bütün çayların tadı damağımda kaldı bu arada.) Çayınızı ister kayalıkların üzerine atılmış masada içebilir, isterseniz de içerideki şark köşesine kurulabilirsiniz. Mekan sahibinin gözü gibi baktığı sultan papağanını sevmeyi de unutmayın. Poz ver deyince kanatlarını açıyor size:) Burada güzel bir köy kahvaltısı da yapılabilir, hem de ne güzel olur kimbilir, şöyle yayıla yayıla...



Mardinli çocukları mutlu etmek çok kolay. Çantanızdan çıkardığınız bir muzu, bir parça keki, bir meyve suyunu bile ellerine verdiğinizde nasıl heyecanlanıyorlar görmelisiniz... 


Onlar hep güzeller... Her coğrafyada, her toprakta ayrı güzeller. Özellikle kız çocukları için hep dua ederken buluyorum kendimi, her an aklımdan geçen cümle, "Allahım şansları güzel olsun..."

"Güneş Tapınağı" denen bu yerdeki ışığın güzelliğine inanamadım. Günün başka saatlerinde nasıl olur bilmiyorum ne yazık ki, mesela sabah gün doğumunda, akşam gün batımında nasıl olur... Ben bu kareyi öğle saatlerinde çektim. Ve o anda kaldım... 



Mardin'deki Kasımiye Medresesi'ne geçen gelişimde gidememiştim. Yapımı 15. yüzyıl sonunda tamamlanan bu medrese, zamanında dönemin en önemli eğitim kurumlarından biriymiş. Günümüzde de Mardin'in en büyük yapılarından biri. Hikâyesi de oldukça hüzünlü. Buradaki taşların da bir hikâyesi var yani, giderseniz kulak verin. Duyamazsanız rehberinize sorun anlatsın. Ben sadece avlunun ortasındaki suyun hikâyesini anlatayım: Çeşme ana rahminden doğuşu simgeliyor. Aktığı yer hayat, kavuştuğu havuz ise ölüm, yani öze dönüş. 

2007'de restore edilen medreseyle ilgili ne yazık ki çok az bilgi kalmış günümüze. Ama hikayeler daima var, dinlemesini bilene. Çıkınca da Mezopotamya ovasına şöyle bir tepeden bakmak gerek. Gün batımında nasıl güzel olur kimbilir...


Çaylar çok güzel dedim ama kahvelerini yazmazsam hatırı kalır. Mardin çarşı içinde yer alan Artukbey, buranın alışveriş için en ideal kuru yemişçi / kahvecisi. Ne ararsanız var. Gitmişken muhakkak kakuleli kahvesinin tadına bakın. Kendi özel karışım kahveleri de çok lezzetli. Süryani kahvesinin yanı sıra o tadına doyulmaz menengiç kahvesini de bulabilirsiniz burada, hem de ev yapımı olarak. Fıstığa benzetiyorum, hatta Antep fıstıklı sütlü çikolataya benzetiyorum ben onun tadını.


Tatmak istediğimizde hemen pişirtip ikram etti dükkanın sahibi o güzel kahvelerden. Bu "özel karışım" dediği kahvenin tadı damağımda kaldı. İçinde farklı baharatların tadını alabiliyorsunuz, sanki biraz zencefil, biraz kakule var ama sır gibi saklıyor formülünü.

Ve tabii "hayalet şeker" dedikleri mavi şekerden (durdukça rengi koyu maviden açık maviye doğru gidiyormuş, ondan böyle diyorlar), tarçınlı zencefilli badem şekerinden, dağ leblebisinden, kabuğuyla kavurdukları yer fıstıklarından, kabuklu bademlerinden de alın. Yanı başındaki fırına da uğrayın çıkışta, orada da Mardin peksimetleri, mis kokulu kiliçe çörekleri bekliyor sizi. Çörekleri dondurucuya atarsanız dilimleyip, şehirdeki Pazar kahvaltılarınızda mutlu mutlu eşlik eder size, reçelle-balla beraber. Galeta kemirmeyi seviyorsanız eğer, peksimetlere bayılacağınız garanti. Kiloyla satıyorlar, aman çok olur demeyin, bir sene dayanıyor (tabii o kadar durursa!). Güzelce paketleyin hava almasın yeter ki. Havasından mı suyundan mı bilmiyorum ama Mardin'in ekmekleri de çok lezzetli...   


Güzel bir Mardin sofrasında, güzel lezzetlerle tanışmak isterseniz de Bağdadi Restoran çok güzel bir seçim olur. Henüz çok yeni, geçen sene açılmış ama geç bile kalmış sanki. İçerisinin dekorasyonundan tabak seçimlerine, yemeklerinden ikramlarına kadar her şey dört dörtlük. Üzerine nar taneleri ve kapariler serpilmiş bu salataya bayıldım...


Tabii ki siz gittiğinizde Mardin'e özgü lezzetleri yiyin ama burada bir kaburga dolması fotoğrafı bulamayacaksınız:) Vejetaryen olduğum önceden bildirilince, bana özel hazırlanmış bu sebzeli güveç karşısında çok duygulandım. Neden derseniz, "misafire gösterilen özen" demekti benim için de ondan. "Bulduğunu yesin" dememişler, tüm konukseverlikleriyle menüde olmayan bir lezzet yaratmışlardı benim için. Bir kez daha ellerine sağlık!

Ama şunu da söylemem lazım: Mardin'de sırf tatlı yiyerek bile yaşayabilirim aslında ben. Öyle doyumsuz bir "harire" tatlıları var ki, hani nerdeyse fincanı da yiyecektim:) Adaşım olan bir Mardin gelini, şurada vermiş tarifini. Pekmezle yapılıyormuş bu muhteşem tatlı. Ben yediğimde süt tadı da aldım, anladığım kadarıyla sütle de yapılabiliyor ama bahsettiğim blogda sütsüz yapılmış bir tarif var. Her iki versiyonu da deneyebilirsiniz dilerseniz. Şahsen ben öyle yapacağım çünkü doyamadım tadına. (Bu tatlıyı kaldığımız Kasr-ı Nehroz Otel'de ikram ettiler, diğer yemek fotoğrafları ise Bağdadi Restoran'dan).


Çocukluğumdan beri en sevdiğim tatlı kabak tatlısıdır. Aydın'ın da kabak tatlısı meşhurdur zaten. Annem şerbetli ve hafif diri kıvamda yapar, ona alıştığımdan İstanbul'da karşıma çıkan fazla pişip erimiş ve şerbetsiz-kuru halini sevememiştim. Sonra Çiya'da "kirece yatırılmış çıtır kabak" denen lezzetle karşılaştım:) Ve işte dedim, aradığım buymuş meğer... Hele üzerine dökülen tahin, nasıl dayanılmaz bir şeye dönüştürüyor onu! Nerede bir "çıtır kabak" görsem, akan sular durur benim için, o günden beri. Bağdadi'de tatlıya sıra geldiğinde "çıtır kabak var" cümlesini duyunca da neredeyse ellerimi çırpacaktım sevinçten. Tahini ister üzerine dökün, ister bana bana yiyin, muhteşem...


Mardin'in geceleri de çok güzel. Manzarası için "gerdanlık" diye boşuna demiyorlar. Böyle bir manzarayla karşılaşabilmeniz için Midyat Konukevi'ni gün batımından sonra ziyaret etmeniz gerekiyor. Ve merdivenlerden en üst kattaki terasa çıkmanız. Ay ve yıldızlara o kadar yakın olacaksınız ki, şaşırıp kalacaksınız. Çünkü bizim onları büyük şehirde görmemiz, bizi çevreleyen hava kirliliği ve binalar tarafından engelleniyor. Oysa oradalar. Varlar.

Midyat'ta ziyaret ettiğimiz bir köy okulundan, sınıfa asılmış bir çocuk şiiriyle noktalamak istiyorum bu yazıyı. Dedim ya, onlar her yerde hep en güzeller...



CHEESECAKE

 Küçük aşçım yine iş başında...
Uyuyan Şef...
 Çocukta fobi oluştu. Ben fotoğraf makinasını alınca "deli" oluyor.
Bu seferde ayakta uyuyarak çekimden kurtulmaya çalıştı ama nafile...
 
Dün akşam eve gittiğimde bir telaş bir heyecan..
"Sütlaç kaçmış", Ananesi zor yakalamış, neredeyse oğluma hiç kalmayacakmış.
Anne, bu sütlaç çok yaramaz, diyor.
 
Olayın Türkçe meali,
Benim oğlum "sütlaç delisi", sabah sütlaç krizi tutmuş yine...
Bir de duygu sömürüsü;
- Anane sen beni seviyor musun?
- Seviyorum oğlum.
-Neden bana sütlaç yapmıyorsun, o zaman? (kurduğu bağlantıya bakar mısınız?)
Ananesi kıyabilir mi, oğluşuna?
Hemen sütlaç yapımı başlıyor. Artık son aşamaya geliniyor.
Annem diyor ki, taşmasın diye tencerenin başında bekliyoruz, ha kaynadı, ha kaynayacak...
 
Kuzey, "ben de bakabilir miyim?" diyor.
Ananemiz kucağına alıyor, tencereye bakıyorlar ve
Kuzey'i masanın yanındaki sandalyeye oturtuyor.  
Ama büyük aşk, rahat duramıyorlar ki...
Canım, aşkım, birtanem diye birbirlerini masa başında severken, bir çığlık...
"Anane, sütlaç kaçıyor."
Yetiş, anane yetiş yoksa hepsi kaçacak.
Ananesi de "vay yazamaz sütlaç" falan derken...
Kısacası tencerenin başında sütlacı taşırmışlar.
 
Bunu bir de Kuzey'den dinleyeceksiniz.
Sütlaç nasıl kaçmış? Ananesi yakalamasaymış hepsi kaçacakmış.
Her şeyi eğlenceli hale getirmeyi nasıl başarıyorlar, işte onu bilemiyorum.
 
Sevgiyle kalın...
 
 Malzemeler
Tabanı için;
2 paket yulaflı bisküvi (Eti Burçak)
2 yemek kaşığı süt
50 gr Tereyağı
Kreması için;
300 gr. labne peyniri (200 gr.'lık küçük paketlerden 1,5 paket kullandım. Keskin peynir tadı sevenler iki paket kullanabilir.)
2 kahve fincanı pudra şekeri
4 yumurta
100 gr krema
Bir tutam tuz
Jöle için;
1,5 su bardağı vişne  suyu
1 su bardağı su

2 kaşık buğday nişastası
1,5 yemek kaşığı şeker
Tabanın Yapılışı;
Bisküvileri robottan geçirilip, un haline getirilir.

Tereyağını tavada eritip, süt ve bisküvilerle karıştırılır.

Hazırlanan harç margarinle yağlanmış kelepçeli kek kalıbına bastırarak yayılır. Düz bir zemin oluşturmasına dikkat edin. (kalıbınız yapışmıyorsa yağlamayabilirsiniz)



Kremanın Yapılışı;
Yumurtaların sarıları ve beyazları ayrılır.



Yumurtanın beyazına bir tutam tuz atarak kar haline gelene kadar çırpılır.



Yumurta sarılarını, pudra şekeri, krema ile birlikte çırpılır. Bu karışıma labne peynirleri de eklenerek iyice çırpılır.
İki karışım birbirine katılır, kaşık ya da tel çırpıcı kullanalım. Mikser kullanılmayacak.

  

Bu karışımı tabanın üzerine koyup, önceden ısıtılmış 160 derece fırında yaklaşık 40-45 dakika pişirilecek.
 

 
Jölenin Yapılışı

Malzemeler karıştırılarak ocakta pişirilir.

Biraz soğuyunca kekin üzerine dökülecek. En az 6 saat buzdolabında bekletilecek.




 Afiyet Olsun...






26 Ocak 2014 Pazar

Tatlı Kuplar






Tatlı Kuplar



Malzemeler;

Mevsim meyveleri

1 paket meyveli jöle



3 su bardağı yoğurt

1 çay bardağı pudra şekeri

1/2 çay bardağı beyaz damla çikolata

6 adet kedi dili bisküvi



Yapılışı;

Bir kaç sene önce bu tarifi gördüğümde jöleli kısmı hazırlamak için kupları eğik olarak dondurucuya koyup bekletiyorlardı. Jöle donduktan sonra yan tarafına muhallebi koyup bekletiyorlardı.

Tatlı Kuplar






Tatlı Kuplar



Malzemeler;

Mevsim meyveleri

1 paket meyveli jöle



3 su bardağı yoğurt

1 çay bardağı pudra şekeri

1/2 çay bardağı beyaz damla çikolata

6 adet kedi dili bisküvi



Yapılışı;

Bir kaç sene önce bu tarifi gördüğümde jöleli kısmı hazırlamak için kupları eğik olarak dondurucuya koyup bekletiyorlardı. Jöle donduktan sonra yan tarafına muhallebi koyup bekletiyorlardı.

Kayısı Yahnisi Tarifi

Kayısı Yahnisi Tarifi 

Genel BilgilerKategori : Etli Yemek Tarifleri
Mutfak : İç Anadolu Yemekleri
Pişirme Yöntemi : Tencere Tarifleri
Hazırlanma : 60 dk
Malzemeler- Yarım Kg Kuru Kayısı 
- Yarım Kg Kuzu Fileto 
- 2 Su bardağı Su 
- 2 Yemek kaşığı Tereyağı 
- 2 Çay bardağı Toz Şeker 
HazırlanışıYarım kilo fileto kısmından kemikli kuzu eti düdüklü tencerede 45 dk. haşlanır. Yarım kilo kuru kayısı bol su ile yıkanır. Tencerede 2 yemek kaşığı dolusu tereyağı eritilir. Kayısılar tereyağında orta ateşte yumuşayıncaya kadar kavrulur. Üzerine 2 bardak su ve 2 çay bardağı şeker ilave edilip, kapağı kapatılarak kaynamaya bırakılır. Kaynadıktan sonra tencerenin orta kısmına etler yerleştirilir. Etler yerleştirildikten sonra yemeğimizin 10 dakika pişmesi yeterlidir.

25 Ocak 2014 Cumartesi

ANNE ELİ DEYMİŞ BİR KIYMALI LAZANYA:))



Lazanya....
Adında bile karizmatik bir hava var sanki....
Bildiğin makarnayı çok enfes hale getirebilme yeteneğine sahip bir icat...
Seviyorum ben böyle icatları:) 
Pratik, lezzetli, kolay...
Çocuklar da bayılıyor.

Biz bilmezdik eskiden lazanya falan. Amerika da pek meşhur, burda denedim ben ilk. Çok sevdik ailecek. Şu sıralar annem de bizimle yaşıyor, o da çok beğendi ama nedense lazanya ismi aklında 'tanzanya' olarak yer etti bir şekilde. Sonra da espri olsun derken, lazanyanın bizim ailedeki adı oldu tanzanya...:))
2 yaşındaki kızım da uykudan kalkınca 'anne ben tanzanya yicem' deyince isim tescillenmiş oldu:))
Artık makarna alırken tanzanya da alıyorum ben:)

İçinin malzemesini istediğiniz gibi değiştirebilirsiniz. Ben google'a kıymalı lazanya yazınca karşıma anne eli gibi çıkınca hiç tereddüt etmeden denedim tarifini. Çünkü daha önceden takip ettiğim, tariflerine güvendiğim bir blog..
Reyhan Hanım, mutfak konusunda oldukça tecrübeli, eğitimli ve yenilikçi bir insan. Kısaca profoyonel diyebiliriz yani. Bloğuna da bu özellikleri yansımış tabi ki, dolu dolu bir blog. Zaten yemek bloğu sahib olan arkadaşlarım kendisini tnıyordur muhtemelen. Tanımayanlar varsa da mutlaka sayfasını ziyaret etmesini öneririm.

Kendisi sorularıma cevap verme nezaketini gösterdi sağolsun. Bloğunu ve Reyhan Hanmı daha yakından tanımak isterseniz, buyrun sorularıma verdiği cevaplara birlikte bakalım...


-Site açmaya nasıl karar verdiniz?

-Yemek yapmak, yeni yemekler denemek benim için hep bir tutku idi.Yeni yemekler denedigimde,  ilk zamanlar not etmiyorum, tekrar aynı yemeği yapmak istediğimde ise bazen aynı sonucu alamıyordum.Daha sonra deftere not almaya başladım baktım öyle de zor oluyor, blog açıp arşivleme kararı aldım. Böylece blog dünyasına adım atmış oldum.

-Bloğunuzu hangi sıklıkta güncelliyorsunuz?
-Eskiden neredeyse her gün güncellerdim.Ama ilerleyen zamanlarda hem zamansizliktan hem de tariflerimin daha çok kişi tarafından okunması için,  hafta da iki yada üç kez güncellemeye başladım. Artık yalnızca ramazan ayında her güne bir tarif ve bir mönü oluşturuyorum. 

-Her gün ziyaret ettiğiniz ya da kendinize örnek aldığınız yemek blogları var mı?
-Her ne kadar eskisi kadar blog okumaya vaktim olmasa da severek takip ettiğim bir çok blog var .
 
-Bloğunuzun size kazandırdıkları neler? 
-Bana kattığı en güzel şey kendime ait bir okur kitlem oldu, ve tabi ki çok da güzel arkadaşlıklar kurdum.
-Sitenizde en iddialı olduğunuz kategori hangisi?
-Aslında her kategori benim için aynı,  tatlı, tuzlu ,çorba v.s hepsinde iddialiyım :)
 
-Blog yazarlığında en çok nede zorlanıyorsunuz?
-Bazen giriş yazısını yazarken zorlanıyorum, onu da bir şekilde hallediyorum. Bir keresinde giriş yazısını yazarken ne kadar zorlandığımdan bahsederek bir giriş yazısı yazmıştım mesela :)
-Bloğunuza gelen ziyaretçilere 'bunu illa ki denemelisiniz' dediğiniz bir tarif var mı?
-Emin olmadigim hiç bir tarifi kesinlikle yayına almıyorum. Bu nedenle tüm tariflerimde iddialiyim diyebilirim.

-Bir yemek bloğunu açtığınızda dikkatinizi ilk çeken şey ne oluyor?
-Tabi ki ilk olarak fotoğraflar dikkatimi çekiyor, ardından anlatım dili ve içerik diye sıralayabiliriz. 

 
-Sizce bir yemek sitesinin olmazsa olmazı nedir?
-Fotoğraf ve eğer varsa yemeğin püf noktaları bence bir yemek blogunun olmazsa olmazidir.

-Sizce mutfakta tecrübe mi önemli, heyecan mı?
-Önce heyecan. Tecrübe zamanla kendiliğinden geliyor zaten.

-Sizce bir yemek blogunda sadece yemek tarifleri mi olmali baska konulara da yer verilebilir mi?
-Başka konulara da tabiki yer verilebilir.mesela lezzet durakları ya da gezi yayınları da yapılabilir.Ama çoğunlukla yemek tarifi olmalı ki yemek blogu olduğu belli olsun :)


Şimdi anne eli gibi'nin kıymalı lazanya tarifine geçelim mi?




Kıymalı Lazanya için 

Malzemeler

12 adet lazanya

3 yemek kaşığı sıvı yağ
500 gr kıyma
2 orta boy soğan
1,5 yemek kaşığı domates salçası
4 adet rendelenmiş domates
tuz
karabiber
 

Beşamel sosu için:2 su bardağı süt2 yemek kaşığı un2 yemek kaşığı tereyağıtuzkarabiber
Üzerine de yeteri kadar rendelenmiş kaşar peyniri

 

Yapılışı:

-Öncelikle lazanyalarımızı haşlayalım. Bunun için lazanya kutusunun üzerinde yazan talimatlara uyabilirsiniz.Dikkat etmeniz gereken iki husus var.
Birincisi, çok fazla haşlamayın
İkincisi, lazanyalar birbirlerine yapışmasınlar. Bunun için de lazanyaları tek tek atın kaynayan suya.
-Lazanyalar haşlandıktan sonra soğuk suyun altına tutun ve asla üst üste koymayın yapışmasınlar. 

-Diğer tarafta harç için tavaya sıvıyağı alıp kıymayı kavuralım.
-Suyunu salıp çeken kıymaya ince doğranmış soğanları ekleyelim.
-Soğanlar da kavrulunca rendelenmiş domatesi ve salçayı ekleyelim.
-Domatesin suyu da çekilince tuz ve karabiberi ekleyip altını kapatalım.

Beşamel sos için de;
-Yağı küçük bir tencereye koyup eritelim.
-Unumuzu ekleyip kavuralım. 
-Un kokusu gelince yavaş yavaş suyu ekleyelim ve çırpıcı yardımıyla sürekli karıştıralım.
-Tuzunu ve karabiberini ekleyip kıvamı koyulaşana kadar ocakta tutalım. (Kaynadıktan sonra 3 dk kadar)

-Sosu bekletirsek koyulaşacağından vakit kaybetmeden hemen üç lazanya yaprağımızı tepsimize dizelim.(Üç adet tepsi boyutuna göre değişebilir onu siz ayarlayın kendinize göre.)
-Lazanyaların üzerine beşamel sos ve harcı gezdirelim. 
-Tekrar üç lazanya yaprağı koyup aynı işlemi tekrar edelim. 
-Bu şekilde üç kat harç koyup dört kat lazanya dizmek suretiyle olayı tamamlayalım.
-En üste de sos gezdirip 200 derece fırında sos hafif kızarana kadar pişirelim.
-Daha sonra peyniri üzerine gezdirip tekrar fırına sürelim ve kaşar eriyinceye kadar fırında tutalım.


Afiyet olsun. Reyhan Hanım'a tekrar teşekkür ediyorum:))