31 Ocak 2013 Perşembe

Sebzeli talaş böreği tarifi

Nefis sebzeli talaş böreği tarifi

Malzemeler:

8 adet milföy hamuru, 1 adet yumurta sarısı, 2 yemek kaşığı susam, 200 gram dana bonfile şerit şerit kesilmiş, 2 adet patates tavla zarı şeklinde doğranmış, 2 adet havuç tavla zarı şeklinde doğranmış, 1 su bardağı bezelye, 1 adet doğranmış kuru soğan, 1 tatlı kaşığı kekik, 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber, 1 çay kaşığı hardal tohumu, 2 tablet Et Bulyon, 3 yemek kaşığı ayçiçek yağı, bir miktar çekilmiş karabiber, 1 adet patlıcan. Üzeri için: tavla zarı şeklinde doğranmış 1 adet havuç, yarım su bardağı rende kaşar peyniri, bir miktar ayçiçek yağı, 1.5 su bardağı su (harcı için - 300 ml)


Yapılışı:
Tavada ayçiçek yağını kızdırıp içine hardal tohumlarını ve şerit şerit kesilmiş bonfileyi ilave edip etler renk alıncaya kadar ikisini birlikte iyice kavurun. Etler renk alınca içine doğranmış kuru soğanı ilave edip soğanlar pembeleşinceye kadar sote edin. Ayrı bir kâseye yarım su bardağı suyu ve  Et Bulyon tabletlerini ilave edip karıştırın. Soğanlar pembeleştikten sonra doğranmış patatesi, havucu ve bezelyeyi ekleyip kavurmaya devam edin. En son olarak içine kekiği, kırmızı pul biberi,  Et Bulyon'lu suyu ve çekilmiş karabiberi ekleyip kısık ateşte sebzeler pişip tüm suyu çekinceye kadar 30-35 dakika pişirin.

Harç pişerken kızartma tavasında ayçiçek yağını kızdırın. Doğranmış patlıcanları kızartıp tabağa alın. Harcı soğuması için yayvan bir tabağa koyun. Milföy hamurlarını buzluktan çıkartıp oda sıcaklığında 5 dakika bekletin. Soğumuş harcı milföy hamurlarının üzerine eşit bir şekilde sossuz olarak dağıtın. Hamuru bohça şeklinde kapatıp hafifçe yağladığınız fırın tepsisinin üzerine dizin. Hamurların üzerine bir fırça yardımıyla yumurta sarısı sürüp susam serpin. Daha önceden 200 derecede ısıtılmış fırında hamurlar iyice kabarıp üzerleri kızarana kadar 15-20 dakika pişirin. Servis etmeden hemen önce, böreklerin üst kısımlarını keskin bir bıçak yardımıyla halka şeklinde kesip üzerlerine haşlanmış havucu ve rende kaşarı koyun. Peynirler eriyip kızarana kadar 200 derecede önceden ısıtılmış fırında 5-10 dakika arası tutup sıcak olarak servis edin.

Kaçamak üzerine soslu misket tarifi

Kırklareli'nin yöresel tatlarından Kaçamak Üzerine Soslu Misket tarifi, Mutfağım programında...
Malzemeler: Köftesi için: 750 gram kıyma
500 gram mısır unu 

2 adet soğan
2 dilim ekmek içi
½ çay kaşığı yeni bahar
½ çay kaşığı karabiber

Sosu için:
 3 adet domates
2 diş sarımsak
½ çay bardağı sıvı yağ
200 gram tereyağı
1 tatlı kaşığı toz biber

Yapılışı:500 gram kıyma, yarımşar çay kaşığı yeni bahar ve karabiber serpilerek, rondo da kıyılan iki soğan ile yoğurulur. Rendelenen iki dilim ekmekte eklenerek yoğurma işlemine devam edilir. İstenen kıvama gelen köfteler misket büyüklüğünde yuvarlanır. Kaçamak sosu için sekiz bardak su kaynatılır. Üzerine yarım kilo mısır unu eklenerek pişirilir. Kaçamak sosu koyu bir kıvam alana kadar karıştırılarak pişirilir. Bu sırada köfteler de yağda kızartılır. Katılaşan mısır unlu sos sunum tabağına aktarılır. Kızaran köfteler de sosun üzerine dizilir. İncecik kıyılmış iki diş sarımsak tereyağında kavurulur üzerine 250 gram domates sosu dökülerek sos pişirilir ve köftelerle sosun üzerine dökülür. Son olarak 200 gram tereyağı kızdırılarak içine 1 tatlı kaşığı toz biber serpilerek kavurulur. Hazırlanan yağlı sos ta ikramın üzerine dökülür.


Kaynak: http://www.kanald.com.tr/mutfagim

Sütlü nuriye tarifi (Diyarbakır)

Diyarbakır'ın ilimizin yöresel tatlarından Sütlü Nuriye tarifi, Mutfağım programında...
Malzemeler:12 adet yumurta akı
1 tutam tuz
300 gr badem
250 gr tereyağı
Aldığı kadar un
Nişasta

Şerbeti için:1 litre süt
1 kilo şeker

Yapılışı:12 adet yumurta akı aldığı kadar un ve 1 tutam tuzla birlikte kulak memesi kıvamına gelene kadar yoğrulup. 12 bezeye ayrılır ve dinlendirilir. Fırın tepsisi sıvı yağ ile yağlanır. 6 beze nişasta ile incecik açılıp araları erimiş tereyağı ile yağlanarak tepsiye dizilir. Bademler çekilir ve altıncı katın üzerine bezenir. Kalan 6 beze de açılıp araları tereyağı ile yağlanarak tepsiye yerleştilir. Kalan yağ da üzerine dökülür. Ortalama 180 derecedeki fırında üzeri pembeleşene kadar pişirilir. Şerbeti için; 1 litre süt 1 kilo şekerle birlikte kaynatılıp ılıklaştılırılır. Fırından  çıkan ikramın üzerine dökülür. Sütlü Nuriye sütü çekene kadar ocağın üzerinde çevrilerek pişirilir. Dilimlere ayrılır.


Kaynak: http://www.kanald.com.tr/mutfagim

Ayvalı ve Portakallı Zeytinyağlı Kereviz

Nasılmış benim blogcanlarımmm?:)

Keyifler yerindedir inşallah maşallahhh:) Bizler büyümeye tüm hızımızla devam ediyoruz. Arda'cım tam tamına bugün 6 ay 1 günlük oldu:) Dişlerimiz hala feci kaşınıyor,pırasa,havuç ,salatalık vs. acımızı azaltmıyor maalesef...Tek ilacımız tv kumandaları:)) Kumandayı ağzına bi götürse olay çözülecek kanımca:))) Gördüğü anda tipi değişiyor inanın:)Gözlerinden öyle bir ışık çıkıyor ki anlatılmaz yaşanır:)

Emrem'se ne kadar mücadele etsede sallanan üst dişinden ayrılmak zorunda kaldı:)))Morali oldukça bozuk,diğeri de sallanıyor 2 gündür:) gülünce kocaman bir pencere çıkıyor karşımıza:)))Bana çok sevimli gelsede yavrum halinden hiç memnun değil,çabucak dolar yerleri inşallah:)

Bizde son durumlar böyle işte blogcanlarım. Herkese mutlu musmutlu hafta sonları dilerim.
Öperim, öperim sarılırımmmm:)

Buyurun bugünün tarifine;


Kerevizimiz için ,

Malzemeler:

1/2 adet soğan
2 Adet kereviz
1Adet ayva
1 Adet Havuç
1 Adet Portakalın suyu
1 Adet kesme şeker
zeytinyağı
tuz
Süslemek için ;dereotu

Yapılışı:

Zeytinyağında minik minik doğradığımız soğanı kavuruyoruz.
Ayvayı ,kerevizi ve havucu   küp küp doğrayıp soğanların üzerine ilave ediyoruz.
Portakal suyunu,şekeri ve tuzu da ilave edip sebzelerimiz yumuşayıncaya dek pişiriyoruz.
Dereotu ile süsleyip soğuk veya ılık servis yapıyoruz.

AFİYET BAL OLSUN

SEVGİ DOLU ÖPÜCÜKLER





Ayva Tatlısı








Ayva tatlısını her yıl yapar, her yıl fotoğrafını çekerim ama birini beğenip de yayınlayamadım bugüne kadar. Bu sene bu fotoğrafla kurtuluyorum bu ayva tatlısı derdimden. Hani o hep yaparsınız ama hiç eklememişsinizdir ya, o tariflerimden biri işte.




Ayva Tatlısı

Malzemeler;
4 -5 adet ayva
Toz şeker
Kırmızı gıda boyası
Su

Kaymak

Yapılışı;
Ayvaların kabuklarını soyup çekirdeğini,

Ayva Tatlısı








Ayva tatlısını her yıl yapar, her yıl fotoğrafını çekerim ama birini beğenip de yayınlayamadım bugüne kadar. Bu sene bu fotoğrafla kurtuluyorum bu ayva tatlısı derdimden. Hani o hep yaparsınız ama hiç eklememişsinizdir ya, o tariflerimden biri işte.




Ayva Tatlısı

Malzemeler;
4 -5 adet ayva
Toz şeker
Kırmızı gıda boyası
Su

Kaymak

Yapılışı;
Ayvaların kabuklarını soyup çekirdeğini,

30 Ocak 2013 Çarşamba

Mercimekli Shepherd’s Pie

Bir yemekte hayvan eti kullanmak istemediğiniz zaman en kolay ve lezzetli alternatiflerden biri mercimek. Yeşil mercimeğe kimyon, kekik ve domates salçası katıp bir de soğan ve maydanoz eklediniz mi çok yoğun proteinli ve güçlü tadı olan bir karışım elde ediyorsunuz. Bir de üstünü pataes püresiyle kaplayıp fırında tatlar birbirine geçene kadar pişirdiniz mi leziz bir yemek oluyor. Yeşil mercimeği önceden ıslatmak gerekmediği için çok hızlı oluyor yemek. Üstelik de misafir için ana yemek olabilecek kadar ağırbaşlı bir yemek. Resmini çekemeden yeniyor genelde, fırından yeni çıkmış hali çok lezzetli.



Mercimekli Shepherd’s Pie 

Mercimekli iç için
2 ölçü bardağı yeşil mercimek
1 adet orta boy soğan
2 adet orta boy havuç
1 adet yeşil biber
1 adet kırmızı biber
3 diş sarımsak
Çeyrek demet  maydanoz
1 tepeleme çorba kaşığı domates salçası
Kimyon, kekik, tuz

Patates püresi için
5-6 adet orta boy patates
1 bardak soya sütü
1 çorba kaşığı sıvı yağ
Tuz, karabiber

Yeşil mercimeği ayrı bir kapta bir taşım kaynatıp siyah suyunu süzün. (Bunu özellikle yapıyorum, gaz yapıcı etkisini alsın diye.  Ama aynı anda B vitamini de kaybediyorsunuz, o yüzden gazla sorununuz yoksa suyunu süzmeyebilirsiniz.) Yeni su ekleyip mercimekler yumuşamaya başlayana kadar pişirin. Çok yumuşamalarına gerek yok. Bu arada paptesleri de soyup haşlamaya bırakın.
Önce yağda soğanı kavurmaya başlayın, ardından da havuçları ve biberleri ekleyin. Soğanlar pembeleşince sarımsak, kimyon ve kekik ekleyip birkaç tur daha karıştırın. Salçayı ekleyip biraz kavurduktan sonra mercimekleri ekleyin ve bir bardak su ekleyin. Çok sulu bir karışım olmamalı. Maydanozları eklyip birkaç dakika pişirin. 

Ayrı bir kapta haşlanmış patatesleri ezin ve azar azar dökerek soya sütünü ekleyin, çok katı bir karışım olmasın. Sonra sıvı yağ, tuz ve az karabiber ekleyin.
Mercimekli karışımı geniş bir tepsiye veya güveç kabına yayın, üzerine de patates püresini yayın. En tepesine biraz yağ sürebilirsiniz. 

200 oC fırında üzeri kızarana kadar pişirin. 

Afiyet olsun!

Saray Çorbası



MALZEMELER:
1 bardak tel şehriye 3 yemek kaşığı un Yarım litre süt Tavuk göğsü 3 bardak tavuk suyu 3 bardak su 5 kaşık sıvıyağ Tuz


YAPILIŞI:
Unu 3 kaşık yağ ile rengi değişene kadar, başka bir tavada 2 kaşık yağ ile şehriyeyi yine rengi biraz koyulaşana kadar kavurun. Kavrulmuş unun üzerine yarım litre sütü, sonra suyu ve daha sonra tavuk suyunu azar azar karıştırarak ilave edin.

Saray Çorbası



MALZEMELER:
1 bardak tel şehriye 3 yemek kaşığı un Yarım litre süt Tavuk göğsü 3 bardak tavuk suyu 3 bardak su 5 kaşık sıvıyağ Tuz


YAPILIŞI:
Unu 3 kaşık yağ ile rengi değişene kadar, başka bir tavada 2 kaşık yağ ile şehriyeyi yine rengi biraz koyulaşana kadar kavurun. Kavrulmuş unun üzerine yarım litre sütü, sonra suyu ve daha sonra tavuk suyunu azar azar karıştırarak ilave edin.

Böğürtlenli Turta



MALZEMELER:
300 gram margarin 3 bardak un 1 su bardak şeker 2 kaşık çekilmiş fındık 1 yumurta Yarım kaşık tarçın Yarım kaşık karanfil 4 kaşık böğürtlen


YAPILIŞI:
Margarini, yumurtayı ve şekeri elle iyice karıştırın. Un, fındık, tarçın karanfil tozunu karıştırın (karanfili havanda dövebilirsiniz). Yavaş yavaş margarine ekleyin, yoğurun. Hamurun dörtte üçünü kalıba yayın. Altına yağlı

Böğürtlenli Turta



MALZEMELER:
300 gram margarin 3 bardak un 1 su bardak şeker 2 kaşık çekilmiş fındık 1 yumurta Yarım kaşık tarçın Yarım kaşık karanfil 4 kaşık böğürtlen


YAPILIŞI:
Margarini, yumurtayı ve şekeri elle iyice karıştırın. Un, fındık, tarçın karanfil tozunu karıştırın (karanfili havanda dövebilirsiniz). Yavaş yavaş margarine ekleyin, yoğurun. Hamurun dörtte üçünü kalıba yayın. Altına yağlı

Balık Köftesi



MALZEMELER:
2 adet palamut balığı 2 adet soğan 2 dilim bayat ekmek 3 adet yumurta Maydanoz 2 fincan zeytinyağı 1 bardak un



YAPILIŞI:
Palamutları temizleyin. 1 adet soğanı dört parçaya bölerek bolca su içerisinde iyice haşlayın. Buna ıslatılmış, suyu sıkılmış ekmek içi, rendelenmiş soğan, 1 yumurta, tuz, karabiber ve maydanoz katarak, yoğurun. Yoğrulan bu karışımdan cevizden büyük

Balık Köftesi



MALZEMELER:
2 adet palamut balığı 2 adet soğan 2 dilim bayat ekmek 3 adet yumurta Maydanoz 2 fincan zeytinyağı 1 bardak un



YAPILIŞI:
Palamutları temizleyin. 1 adet soğanı dört parçaya bölerek bolca su içerisinde iyice haşlayın. Buna ıslatılmış, suyu sıkılmış ekmek içi, rendelenmiş soğan, 1 yumurta, tuz, karabiber ve maydanoz katarak, yoğurun. Yoğrulan bu karışımdan cevizden büyük

Bezelye Çorbası



MALZEMELER:
1 bardak bezelye 1 kaşık un 2 kaşık margarin 4 bardak et suyu Dereotu Tuz Karabiber Kırmızıbiber


YAPILIŞI:
Bir yemek kaşığı bezelyeyi ayırın ve gerisini haşlayın. Haşlanmış bezelyeleri süzgeçten geçirin. Unu yağda kavurun. Biraz su ilave ederek karıştırın. Süzdüğünüz bezelyeyi ilave ederek karıştırın. Et suyunu ekleyerek kaynatın. İnce ince kıyılmış dereotunu üzerine

Bezelye Çorbası



MALZEMELER:
1 bardak bezelye 1 kaşık un 2 kaşık margarin 4 bardak et suyu Dereotu Tuz Karabiber Kırmızıbiber


YAPILIŞI:
Bir yemek kaşığı bezelyeyi ayırın ve gerisini haşlayın. Haşlanmış bezelyeleri süzgeçten geçirin. Unu yağda kavurun. Biraz su ilave ederek karıştırın. Süzdüğünüz bezelyeyi ilave ederek karıştırın. Et suyunu ekleyerek kaynatın. İnce ince kıyılmış dereotunu üzerine

Etli Bamya



MALZEMELER:
250 gram bamya 150 gram kuşbaşı 3 adet domates Zeytinyağı Limon suyu 1 adet soğan 2 kaşık zeytinyağı 13-15 adet küçük diş sarımsak



YAPILIŞI:
Eti 3 bardak su ve soğan ile pişirin. Bamyaları temizleyip, yıkayın. Bamyalar kururken, 3 adet domatesi doğrayın. Sapları temizlenmiş bamyaları, sarımsağı, küp domatesi, limon suyunu derince bir kapta harmanlayın. Soğanı etinizden

Etli Bamya



MALZEMELER:
250 gram bamya 150 gram kuşbaşı 3 adet domates Zeytinyağı Limon suyu 1 adet soğan 2 kaşık zeytinyağı 13-15 adet küçük diş sarımsak



YAPILIŞI:
Eti 3 bardak su ve soğan ile pişirin. Bamyaları temizleyip, yıkayın. Bamyalar kururken, 3 adet domatesi doğrayın. Sapları temizlenmiş bamyaları, sarımsağı, küp domatesi, limon suyunu derince bir kapta harmanlayın. Soğanı etinizden

Zeytinyağlı pazı dolma tarifi

Adım adım zeytinyağlı pazı dolması tarifi. 5-6 kişilik
10 dakika
Tencerede kısık ateşte 25 dakika. İçi: Tencerede 10-15 dakika kısık ateşte.
Malzemeler
Pazı (1 bağ)
Pirinç (2 su bardağı)
Soğan (5 adet orta boy)
Çam fıstığı (2 çorba kaşığı)
Kuşüzümü (2 çorba kaşığı)
Karabiber (2 çay kaşığı)
Yenibahar (1 tatlı kaşığı)
Kuru nane (2 çorba kaşığı)
Şeker (4 tatlı kaşığı)
Su (3 su bardağı sıcak su)
Havuç (1 adet)
Maydanoz (3 tutam)
Limon (1 adet)
Zeytinyağı (2 çay bardağı)
Tuz

Püf Noktası

Pazıların taze ve damarsız, yapraklarının orta büyüklükte olmasına özen gösterin..

DİĞER DOLMA-SARMA TARİFLERİ İÇİN TIKLAYIN
Adım Adım Pişirme

1- İç Hazırlığı: 4 adet orta boy soğanı ince ince piyaz şeklinde doğrayın. Tencereye 1 çay bardağı yağı koyun ve yağ orta ateşte kızdıktan sonra içine 2 kaşık fıstık atın. Fıstıkları pembeleşinceye kadar kavurun..

2- Doğradığınız soğanları tencereye koyun ve pembeleşinceye kadar fıstıklarla birlikte karıştırın.

3- 2 su bardağı pirinci 5 dakika ılık suda ıslatın. Islanan pirinçleri soğuk suda iyice yıkadıktan sonra soğan ve fıstık karışımına atıp 10 dakika kavurun. Sırasıyla tarçını, yenibahar ve karabiberi, tuzu, nane, şeker, kuşüzümünü ilave edin ve hepsini karıştırın. 1-1.5 su bardağı sıcak suyu tencereye ilave edin ve 15 dakika kısık ateşte pişirin. Böylece dolmanızın içi hazırlanmış olacak.

4- Tencereye 3- 4 su bardağı sıcak suyu dökün. 1 bağ pazıyı tencerenin içine atın. Pazıları 1-2 dakika haşladıktan sonra süzgeçle bir tabağa alın. Pazıların damarlarını ezin ve hazırladığınız içi, pazılara dilediğiniz miktarda koyarak sarın.

5- 1 adet soğanı ve 1 adet havucu dilimleyerek tencereye koyun. 3 tutam maydanozu bütün halinde tencereye ilave edin. 1 adet limonun kabuklarını kesin ve limonları dilimleyin. Limonların bir kısmını tencereye yerleştirdikten sonra üzerine sardığınız pazı dolmalarını yerleştirin.1 tatlı kaşığı şeker, yeterince tuz, birkaç limon dilimi ve 1 çay bardağı zeytinyağını ekleyin. Üzerine 2 su bardağı sıcak suyu dökün ve tencerenin ağzını kapatıp kısık ateşte 25 dakika pişirin.

Kestaneli pilav tarifi

Kestaneli ilginç bir pilav tarifi
Malzemeler
2 su bardağı pirinç
15-20 adet pişmiş kestane
1 adet havuç
1/2 çay bardağı sıvıyağ
Tuz
Karabiber
3 su bardağı sıcak su

Yapılışı
Havuçlar kibrit çöpü şeklinde doğranır. Pilav enceresine sıvıyağ ve havuçlar konulur. Havuçlar biraz yumuşayıp rengi değişmeye başlayınca kestaneler eklenir. Biraz kestaneler ile de karıştırdıktan sonra sıcak tuzlu suda bekletilip yıkanmış pirinçler eklenir.Bir süre pirinçler ile kavrulduktan sonra sıcak su, tuz ve karabiber eklenerek kaynayana kadar harlı ateşte daha sonra kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirilir. Daha sonra demlenmeye bırakılır

Kıymalı makarna tarifi

 Kıymalı makarnayı iyi yapmak ister misiniz? işte kıymalı makarna tarifi


Malzemeler:

. Yarım kg kadar makarna
. 300 gr kadar yağsız dana kıyması
. 1 ad domates
. 1 ad soğan
. 3 ad çarliston biberi
. 1 tatlı kaşığı kadar biber salçası
. 1 tatlı kaşığı kadar domates salçası
. 50 gr kadar sıvıyağ yada margarin
. Kırmızıbiber, karabiber
. Bir miktar tuz


Hazırlanışı:

Suyumuzu tenceremize alıyoruz ve içerisine yarım kaşık kadar tuz, 1 yemek kaşığı sıvıyağ eklenerek içerisine makarnalarımızıda ilave ediyoruz ve yaklaşık 15 dakika kadar güzelce haşlıyoruz. makarnamızı süzgece alıyoruz ve üzerinden soğuk su geçirerek süzdükten sonra içerisinde 1 çorba kaşığı kadar sıvıyağ bulunan servis tabağımıza alıyoruz ve karıştırıyoruz.

Ardından kuru soğanımızı ince ince doğruyoruz ve salça konularak sıvıyağ yada margarinde kavurarak üzerinede kabukları soyularak çekirdekleri ayıklanmış domateslerimizi küp küp doğrayarak ilave ediyoruz ve kavurmaya devam ediyoruz. Son olarak kıymamızıda ilave ederek yeterli miktarda kırmızı biberimizi, karabiberimizi ve tuzumuzuda ilave ediyoruz.

Daha sonra kıymamızı güelce kavuruyoruz ve ocaktan almaya yakın halkalar şeklinde doğranmış biberlerimizide ekleyerek hazırlamış olduğumuz karışımımızı servis tabağındaki makarnamızın üzerine güzelce yayıyoruz. Burada biberlerin ocaktan almaya yakın konulmasının sebebi renginin canlı ve diri gözükmesini sağlamaktır.

29 Ocak 2013 Salı

Balkabaklı Muffin




Muffinleri yapalı epey oldu....Adsız izleyicimin  instagramda dönen renkli kekleri bulamadım yorumunuyla yayınlamadığımı fark ettim :) Balkabağı çorbasının peşinden gelmesi eve alınan 1 kilo balkabağını kabak tatlısı haricinde neler yapabileceğinizi gösteriyor sanırım...

Balkabağı ile yapılan diğer tariflerimede göz atın mutlaka  ;Balkabaklı pasta, Tahinli balkabağı pastası.....


Balkabaklı Muffin

2 yumurta
100 gram tereyağ
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı şeker
1 çay bardağı ezilmiş kabak püresi
3 yemek kaşığı pekmez
2 yemek kaşığı damla çikolata
1 çay kaşığı tarçın
1 çay kaşığı kabartma tozu
1 su bardağı + 1 yemek kaşığı un
üzeri için ;1 tatlı kaşığı bal


  Yumurta ve şekeri iyice çırpın,yumuşamış tereyağını ekleyip çırpmaya devam edin.Ardından süt ,kabak püresi ve pekmezi ilave edin. Un,tarçın ve kabartma tozunu eleyerek sıvı karışıma karıştırın.En son amla çikolataları ekleyin.

   Hafifçe yağlanmış muffin kağıtlarına karışımdan birer yemek kaşığı koyup  önceden ısıtılmış 170 dereceli ısıda 15 dakika kadar pişirin.

   Sıcakken üzerine yumurta fırçası yardımıyla biraz bal sürün .


   Afiyet Olsun...

   Not:Kabak püresini 1 kalınca dilim kabağı 1 su bardağı su ile düdüklüde 15 dakika haşlayarak yapabilirsiniz.Veya ezilmiş kabak kabak tatlısı kullanacaksanız ya pekemzi koymayın ya da şekeri 2 kaşık azaltın.

28 Ocak 2013 Pazartesi

Kakaolu soslu kek tarifi

Kakaolu soslu kek tarifi
Malzemeler
4 yumurta
1 su bardağı şeker
1 su bardağı zeytinyağı
Kakao
Yeterince un
Kabartma tozu
Arzuya göre ceviz veya fındık ilave edilebilir.

Sosu İçin:
Hazır kakao sosu kullanılabilir.
Üzerine çikolata rendesi.

Hazırlanışı:


Öncelikle 4 yumurta ve 1 su bardağı şeker mikser yardımı ile 15 dk. boyunca aralıksız çırpılır daha sonra zeytinyağı ilave edilir. Bir süre yine çırpılır ve ardından un, kabartma tozu eklenir. Sonrasında 1 paket kakao tozu ilave edilir. Arzuya göre ceviz veya fındık ilave edilebilir. Yağlanmış kek kalıbına dökülür. Önceden ısıtılmış fırına sürülür. Çıktıktan hemen sonra hazır kakao sosunu kekin üzerine gezdirilir. Soğuduktan sonra çikolata rendelerini üzerine serpiştirebilirsiniz. Afiyet olsun

Börek çorbası (Gaziantep)

Gaziantp ilimize ait bir yemek börek çorbası tarifi
Malzeme
100 gr. kıyma
750 gr. kuşbaşı et
1 kg. süzme yoğurt
500 gr. un
250 gr. nohut
125 gr. zeytinyağı
1 adet yumurta akı
Tuz, karabiber, nane
Yeterince su
Tarifi
Kıyma önce 2 yemek kaşığı yağ ile tavada kavrulur. Soğanlar ince ince doğranarak tavanın içine eklenir. Soğanlarda kav rulunca ocaktan indirilir ve soğumaya bırakılır. Bir kap içine un, soğumuş olan kıyma ,karabiber, tuz be bir bardak su konarak sert bir hamur elde edinceye kadar yoğrulur. Elde edilen hamur üzeri ıslak bir bezle örtülerek 10-15 dk. dinlendirilir. Dinlen dirilen hamur 8 parçaya ayrılarak bezeler yapılır. Bezeler elle 1-2 cm. kalınlığında açılır ve bıçakla tavla zarı büyüklüğünde küçük küçük doğranır. Doğranan böreklerin üzerine un serpi lerek 6 saat dinlenmeye bırakılır.

Diğer tarafta kuşbaşı etler bir tencerede 2 yemek kaşığı yağ ile kavrularak akşamdan ıslatılan nohut ve 1,5 lt. su eklenerek kısık ateşte kaynamaya bırakılır. Ayrı bir tencerede yoğurt,1adet yumurta akı ve bir bardak su ile iyice çırpılır. Daha sonra ocağa konarak kaynayın caya kadar karıştırılır. Pişmiş et ile nohut azar azar ilave edilir. Hemen arkasından 6 saat dinlenmiş olan böreklerin unu elenerek (unsuz olarak) kaynamakta olan yemeğin üzerine boşaltılır. Yemek ocakta 1 taşım daha kaynatılır ve kızdırılmış yağ ve nane ile yapılan sos yemeğin üzerine dökülüp servis yapılır.
afiyet olsun.

Elbistan tava tarifi

Kahramanmaraşımza ait bir yemek çeşidi Elbistan tava tarifi
Malzemeler
250 gram kuşbaşı kuzu eti
1 çorba kaşığı tereyağı
1 adet ince doğranmış arpacık soğanı
1 adet domates
1 diş sarımsak
tuz
1 adet patlıcan
Kızartmak için: sıvı yağ
1 çorba kaşığı yoğurt
2 çorba kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri
1 adet sivribiber


Yemeğin Tarifi
250 gram kuşbaşı kuzu etini haşlayın. Tavaya 1 çorba kaşığı tereyağın alıp, eritin. Sırasıyla 1 adet ince doğranmış arpacık soğanı ve domatesi koyup, sote edin.
Etin haşlandığı sudan 1 çorba kaşığı ilave edin. Bir taşım kaynatın, 1 diş dövülmüş sarmısağı ve tuzu ekleyin. Daha sonra tavayi ocaktan alın.
1 adet patlıcanı alacalı soyup, dilimleyin. Tuzlayıp bir süre bekletin. Patlıcan dilimlerini yıkayip kurulayın. Sıvı yağı kızdırın. Patlıcanları içine atın. Rengini kaybettirmeden kızartın.
Biberin çekirdeklerin çıkarıp, ince ince doğrayın. Biberleı de aynı tavada birkaç dakika çevirin.
Etleri bir güvece yayın. Üzerine patlıcanları dizin. Sırası ile, yoğurt, domates sote ve biberleri üzerine ilave edin. Kaşar peyniri rendesini üzerine serpin. Önceden ısıtılmış 180 dereceli fırına verin. Kaşar peyniri kızarınca fırından çıkarıp, servis yapın.

mudcake ( çamur kek) tarifi (12 adet)


Cupcake yapımına uygun, browniye benzer, mis gibi çikolata ve nestcafe kokulu içi yumuşak nefis bir kek. Mudcake ( çamur kek) adını duyup internette biraz araştırma yaptıktan sonra burçinin denemeleri.com blogundan aldığım tarifin aynısını uyguladım. Sadece ben şeker ölçüsünü yarım bardak azalttım. Cupcake ve pasta keki olarak da kullanılabilir. Kahve çikolata sevenler için gerçekten harika bir lezzet.

Malzemeler;
  • 150 gr tereyağı,
  • 60 gr bitter çikolata,
  • 1 çay bardağı su,
  • 1,5 su bardağı toz şeker,
  • 1 kahve fincanı nestcafe,
  • 1 iri yumurta,
  • 2 su bardağı un,
  • 1 tepeleme yemek kaşığı buğday nişastası,
  • 1 tepeleme yemek kaşığı kakao,
  • iri dövülmüş ceviz,
Yapılışı;
  1. Yağ,çikolata, şeker, su ve kahveyi ısıya dayanıklı bir kabın içinde benmari usulü karıştırarak eritin.
  2. Karışımı kek hamurunu hazırlayacağınız daha geniş bir kaba alın ve 5 dk kadar çırparak soğutun.
  3. Daha sonra birlikte elediğiniz un, nişasta ve kakaoyu ilave edin çırpmaya devam edin. Yumurtayı ilave edin iyice karıştıktan sonra da cevizi ilave edin.
  4. Muffin kağıtlarının ağzına yakın mesafede olacak şekilde karışımı paylaştırın. Kek hamuru fazla  kabarmıyor.
  5. 170 derece önceden ısıtılmış fırında 30-35dk pişirin.

Zeytinli Açma


Zeytine taktım bu aralar. Habire zeytinli bir şeyler yapıyorum. Zaten zeytinyağına bayılırım. Bir de tabii Bursa'lıyım. Zeytin memleketinde yaşıyorum :)))

Hamuru için :


  • 1 aida çay bardağı süt ( büyük çay bardağı)
  • 1 paket yaş maya (yaş mayaları buzlukta tutarım hep)
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • 1 yemek kaşığı tuz
  • 1 su bardağı yoğurt ve suyu
  • 1 aida çay bardağı dolusu sıvı yağ
  • Hamur elinize yapışmayacak kıvama gelene kadar alabildiği kadar un ( 1 kilo kesin vardır. Belki de daha fazla )
  • İçi için bir tabak dolusu zeytin içi ( ben zeytinleri rondodan geçiriyorum. Sonra içlerinden tek tek çekirdeklerini ayırıyorum. Zeytinin çekirdekleri kırılmıyor. Yada çekirdek çıkarıcı kullanarak da zeytin çekirdeklerini çıkarabilirsiniz.
Yapılışı :

1)Ilık sütün içinde şekeri ertitin. İçine mayayı koyup mayayı da eritin. 5 dakika kadar beklesin.
2)Elenmiş unun ortasını havuz yapın, yoğurdu ve suyunu, sıvıyağı, tuzu, erimiş sütteki mayayı ekleyin.Yavaş yavaş unla karıştırın. Elinize yapışmayacak kıvama gelene kadar yoğurun. Un fazla gelirse su ile yumuşatabilirsiniz. Çok yumuşaksa da un ekleyebilirsiniz.
3)Üstünü bezle tülbentle örtüp en az 1.5 ( 2 daha fazla olsa daha da kabarır) saat bekletin. Hamur güzelce kabarsın.
4) Hamurdan mandalin kadar hamur koparın. Elinizle 1 cm. kalınlığında dikdörtgen şeklinde açın. Arasına çizgi şekline zeytin içini koyun. Geniş tarafı diğer kenarın üstüne kapatın. Çocukların hamurlarıyla yaptığı gibi yılan gibi yapın. Hafifçe burka burka iki ucu birleştirin. Yağlanmış tepsiye dizin.
5) Önce 50-60 derece de yarım saat kadar tutun. Biraz daha kabarmasını sağlayın. Sonra 170 derece de üstleri kızarana kadar pişirin.

Hasan Paşa Köftesi



Annemin gün sofralarını özlediniz mi?
Ben özlemişim ;)
Sistem değişti, pasta böreği kaldırdık.
Sağlıklı şeyler hazırlıyoruz.
Tencere yemekleri, zeytinyağlılar ve bol salata ;)

Gün Menüsü
Hasanpaşa Köftesi
Bulgur Pilavı
Kıymalı Lazanya
(Kızlara kesip dilimleyince fotoğrafını çekin dedim ama (?))
Onun için tarif de yok...
Çiğ Köfte
Bu sefer kerevizi farklı pişirdim. Eski tarif burada yenisini yazacağım ;)
Evet, bu mevsim de!
(buzluktan, onunda farklı bir pişirme tekniği var, daha sonra onu da yazarım)

O sofradan güzel bir tarif...
Malzemeler
Köfte için;
1 kg kıyma
1 yumurta
1 adet kuru soğan (rendelenmiş)
Ekmek içi (siz ayarlayacaksınız)
Bol miktarda kekik
Kırmızı biber
Karabiber
Tuz

Püre için;
3-4 orta boy patates
Süt
Tereyağ
Karabiber
Tuz

Sos için;
2 yemek kaşığı salça
Sıvıyağ
1-2 diş sarımsak
yarım çay kaşığı şeker
Tuz

Hazırlanışı
Köfte malzemesi ile köfte yoğurulur.
Yarım saat kadar dinlendirilir ve fotoğraftaki gibi çanak şeklinde köfteler yapılır.


Patatesler haşlanır ve rendelenir. Biraz tereyağında sotelenir.
 Püre kıvamına gelecek kadar süt eklenir.
Tuz ve karabiber eklenerek ocaktan alınır. 

Köftelerimiz 200 derecede içleri iyice sulanıncaya kadar pişirilir.
Bu arada sosu hazırlanır.
Biraz sıvıyağda salçası iyice kavrulur.
Biraz su ile kıvamı açılır sarımsak, tuz ve şeker eklenerek pişirilir.

Sulanan köftelerimizi fırından çıkarıyoruz ve içlerine püremizi koyuyoruz.
Üzerine kaşar koyabilirsiniz ya da bir damla salçalı sos da damlatabilirsiniz.
Biz  yapmadık ama görüntü güzel oluyor.

Köftelerimizde sosumuzda sıcak olacak şekilde tepsinin kenarından sosumuzu döküyoruz.
Patates püremiz hafif kızarıncaya kadar pişiriyoruz.

Afiyet Olsun...




Aysun'un çiğ köftesi...

Akşam nasıl mızırdanıyor, yarı ağlamaklı anlatamam.
- Ne oldu oğlum, dedim.
- Artık büyümek istiyorum, demez mi? "çok büyük" olacakmış (!)
- Tamam, dedim. "Haydi büyüten süt içelim, çabuk büyüyelim"...
Süt içtik, anneler hiçbir fırsatı kaçırmaz ;)

27 Ocak 2013 Pazar

Balkabağı Çorbası


   Balkabağı çorbasını geçen kış 2 kere yaptım ancak bir türlü fotoğraflayamadım.Bu yıl tam fotoğrafını çekecekken ıyyyyy balkabağı çorbasını bloğa koymaa diye vazgeçirici  tehditler almama rağmen arşivimde bulunması için eklemek istedim.

   Ben bu çorbayı bayılarak içmiyorum ancak tadı bana göre değişik,fena olmayan bir çorba..Ancak çoğuna göre iki kaşıktan fazla içilemeyen tatlımsı tadıyla kabağın tatlısı olur ,ne işi varmış çorbada dedirten bir çorba ,bilgilerinize :)


Balkabağı Çorbası

1 kalın dilim balkabağı(350-400 g kadar)
1 minik patates
1 kurusoğan
4 su bardağı tavuk suyu
1 su bardağı süt
1 yemek kaşığı tereyağ
1 defne yaprağı
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber

   Tereyağda balkabağı ,iri doğranmış soğan ve patatesi biraz çevirin.Ardından defne yaprağı , baharatlar ve tavuk suyunu ekleyip düdüklüde yaklaşık 15 dakika pişirin.

   İyice ezilen çorbayı blenderden geçirip içerisine 1 su bardağı sütü ekleyin.Bir taşım daha kaynattığınız çorbanızı dilerseniz krema ilavesi ile servis yapın
.
Afiyet Olsun...

Minik Tuzlular






Tarif aradığımda kapısını sık çaldığım bloglardan biridir Yemek Zevki.. 







Kurabiyelerin kendisi şirin olunca, ben de şirin şirin fotoğrafladım bir sürü..








Minik Tuzlular



Malzemeler;

150 gr tereyağı

1 su bardağı zeytinyağı

1 çay bardağı toz şeker

1 çay bardağı çörek otu

1 yumurta (akı içine, sarısı dışına)
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı mahlep
1 tatlı kaşığı kırmızı

Minik Tuzlular






Tarif aradığımda kapısını sık çaldığım bloglardan biridir Yemek Zevki.. 







Kurabiyelerin kendisi şirin olunca, ben de şirin şirin fotoğrafladım bir sürü..








Minik Tuzlular



Malzemeler;

150 gr tereyağı

1 su bardağı zeytinyağı

1 çay bardağı toz şeker

1 çay bardağı çörek otu

1 yumurta (akı içine, sarısı dışına)
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı mahlep
1 tatlı kaşığı kırmızı

26 Ocak 2013 Cumartesi

Buğdaylı Kök Ispanak

Ispanağın kökünden yemek yapmayı kim icat etti bilmiyorum. Ama bütün lezzetine rağmen, yapım sürecinde herkesin "bir daha asla" dediğine eminim. En azından benim için böyle, zira ben ne zaman ıspanak pişirmeye niyetlensem birkaç gün önce yağmur yağmış olur ve aldığım ıspanaklar çamur içindedir. Sadece yapraklarını pişirseniz neyse de, bir de kökünü pişirmek istiyorsanız eyvahlar olsun. Hani bir reklamda "ıspanağın hamam sefası" diyorlar ya aynen öyle bir durum. Kendini bu kadar yıkamaz insan!

Buğdaylı Kök Ispanak Yemeği

Diğer yandan ortaya öyle parmak yedirten bir yemek çıktı ki, "bir daha asla" diyen iç sesim "ya olabilir aslındaaa" demeye başladı. Ama kendime söz verdim, bundan sonra daha temiz, çamursuz ıspanaklar bulursam öyle yapacağım. Siz de öyle yapın. Kulaklarımın çınlamasını isterim ama yemeğinizi yerken güzel sözlerle olsun bu:) Tabii şimdi anneciğimin benim için yaptığı yemek hazırlıklarını burada anmazsam olmaz. Kök ıspanaktan ilk kez çorba pişirdiğimde neredeyse her şeyi benim için o hazırlamıştı, hem de buz gibi bir kış gününde, çeşmesinden sıcak su akmayan bir mutfakta. Kulaklarını çınlattım ıspanağa hamam sefası yaptırırken, hafiften burnumun direği sızlayarak...

Ve sonra oturup, yanında yağsız yoğurdum ve Komşufırın'ın muhteşem Kastamonu ekmeğinden kızarmış bir dilimle birlikte afiyetle yedim. Aslında ekmeğe bile gerek yok, içinde buğday var çünkü. Ama başka yemeğiniz yoksa ve çok acıkmışsanız ekmeksiz olmaz. Şöyle domateslerine bandıra bandıra... Sahi, yazdan domates hazırlamış mıydınız? Hah işte gün bugündür, kullanın onları. Buğdayınızı önceden haşlarsanız, ıspanakları temizlemek dışında hiçbir zorluğu yok. O kadar da olsun, emeksiz yemek olmaz diyelim mi?

Buğdaylı Kök Ispanak Yemeği

Bu yıl kitaplığımı elden geçirme operasyonu sırasında eski yemek dergilerini de elden geçirip denemek istediklerimi arşivlemeye karar vermiştim. İşte bu yemeğin tarifi de onların arasından, Lezzet dergisinin 2007 Şubat sayısından çıktı. Bakalım başka neler bulup deneyeceğim:)

Malzemeler:

- 1 kg ıspanağın kökü
- 2 adet kuru soğan
- 2 diş sarımsak
- 5 adet domates (konserve kullanacaksanız yaklaşık 1 büyük bardak)
- 1 kahve fincanı (6 kaşık) zeytinyağı
- 1 su bardağı haşlanmış buğday (çiğken yarım bardak)
- 2 çay bardağı sıcak su
- 1 küp şeker
- 1 çay kaşığı limon suyu
- Tuz

Yapılışı:

1. Buğdayı bir gece öncesinden ıslatıp ertesi gün haşlayın. Hafif diri kıvamda kalsın. Ispanakları da yıkayıp temizleyin. Kök kısımlarını kesip (yaklaşık 3 parmak uzunluğunda, dilerseniz saplarıyla beraber) ayırın.

2. Soğanları küp doğrayın, sarımsakları hafifçe ezin. Zeytinyağını tencerede ısıtıp soğan ve sarımsağı kavurun.

3. Tencereye domatesi ekleyip birkaç dakika pişirin, ardından ıspanak köklerini (ben saplarını da kullandım) ilave edin. Limon suyu, şeker ve tuzu da ekleyin. Birkaç dakika daha karıştırarak pişirin.

4. Buğdayı ve sıcak suyu tencereye ekleyip, kökler yumuşayana dek pişirmeye devam edin. Kapağını kapatırsanız daha da çabuk pişer. Hafif sulu kıvamda, leziz yemeğiniz hazır olduğunda bence sıcak servis yapın. Derginin önerisi ılık veya soğuk servis, tıpkı diğer zeytinyağlılar gibi.

Buğdaylı Kök Ispanak Yemeği

Yanına yoğurt çok yakışıyor. Kış sofraları için farklı bir zeytinyağlı alternatifi olabilir diye düşünüyorum. Pırasadan kerevizden sıkılanlara duyurulur:)

Bence işin şimdi en zevkli kısmı, yıkanıp hazır edilmiş ıspanak yapraklarını bir güzel kavurup üstüne yumurta kırmak. Biraz zeytinyağında, havuç ve soğanları kavurup üstüne ıspanak yapraklarını irice doğrayıp eklersiniz.  Haşlamaya hiç gerek yok. Kapağını kapatınca söner o zaten. Azıcık çevirdikten sonra üstüne yumurta kırarsınız, hepsi bu. Pul biber, karabiber keyfinize kalmış. Sonra da üstüne biraz süzme yoğurt gezdirip parmaklarınızla beraber yersiniz. Evet ıspanağı çok seviyorum, bütün hamam sefası taleplerine rağmen bu nazlı kış kızına olan sevgimin azalmayacağına eminim.


Baharatlı sıcak elma çayı tarifi

malzemeler

1 litre su
2 elma
1 çay bardağı toz şeker veya 2 yemek kaşığı bal
2 çubuk tarçın
6~7 karanfil
2 yıldız anason
2~3 yemek kaşığı kuru üzüm

Yapılışı

Elmaları yıkayıp dilimleyin ve tencereye alın. Su ve baharatları ekleyip orta ateşte 15-20 dakika kaynatın. Elma suyunu fincanlara paylaştırın. İsteğe göre içine ince elma dilimleri ekleyip sıcak servis yapın.

sıkma köfte tarifi

Malzemeler
1 kg. ince bulgur
1 tutam tuz
1 tutam pul biber Su
3 çorba kaşığı tereyağı
1 çorba kaşığı domates salçası
2 diş sarımsak
200 gr. kıyma
Tarifi
Tüm malzemeyi bir kaba alarak harmanlayın. Suyu ekleyerek karıştırın. Ardından malzemeyi tezgaha alın ve iki elinizle iyice kıvama gelinceye kadar yoğurun. Malzemeden bir parça alarak eliniz yardımıyla silindir haline getirin.
Bıçak yardımıyla hamuru halka halka doğrayın. Doğradığınız hamuru elinizde yuvarlayarak köfte haline getirin. Hazırladığınız köfteleri sıcak suda haşlayın.
Bir kaba tereyağı ,domates salçası,ince doğranmış sarımsağı, domates salçasını atarak karıştırın.
Haşladığınız köfteleri kaba alarak sosu köftelerin üzerinde gezdirin. Üzerine maydanoz koyarak servis edin.

Damat paçası tarifi (Edirne)

Edirne yöremize ait değişik bir tad damat paçası tarifi
Malzemeler:

4 adet tavuk pirzola
3 adet yufka
1 su bardağı yoğurt
3 yemek kaşığı un
3 diş sarımsak
1 yemek kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı pul biber Nane

Yapılışı:

4 adet tavuk pirzola haşlanır ve  didiklenir. Fırın tepsisi yağlanır ve 3 adet yufka iri iri parçalanarak tepsiye  yerleştirilir. ortalama 180 derecede kızarana kadar pişirilir. 2 bardak tavuk  suyu yufkaların üzerine dökülür ve tekrar fırına verilir. Sosu için 1 bardak  tavuk suyu tencereye alınır ve 3 yemek kaşığı un eklenip koyulaşana kadar  pişirilir. Pişeb sosa 3 diş ezilmiş sarımsak eklenir. Tavuk suyunu çeken  yufkalar fırından alınır ve üzerleri didklenen etlerle kaplanır. Etlerin üzerine  de sos dökülür. Sosuyla buluşan yemek tekrar fırına verilir. Üzeri hafif  pembeleşene kadar pişirilir. 1 yemek kaşığı tereyağında 1 tatlı kaşığı pul biber  ve bir tutam nane kızdırılır ve fırından çıkan yemeğin üzerine  gezdirilir. Damat Paçası servise hazırdır.
haber7.com

25 Ocak 2013 Cuma

Peynirli Krep Ekmekler

Hafta sonu aşkitolarınıza yapmanız için nefisss puf puf krep ekmek tarifi vereyim bugün sizlere:)

Bu nefisss tarifi canım Hilalciğim yapmıştı.Görünce tam büyük oğluma göre dedim:)))Vay canına hayatımda ilk defa Emre'me büyük oğlum diyorum bu arada:))) Ben tarife ilave olarak peynir ve dereotu da ekledim. Çok amaçlı bir tarif diyebilirim:)

Kısaca bu puflara "ne eklersennnn onu yersinnnn" diyorum:))))

Herkese musmutlu hafta sonları dilerim.


Malzemeler:

2 su bardağı süt
2 adet yumurta
1/2 demet dereotu
aldığı kadar un
1 çay kaşığı tuz

YAPILIŞI

Tüm  malzemelerimizi derin bir kapta karıştırıyoruz.
Unumuzu akışkan bir kıvam alıncaya dek kontrollü şekilde ekliyoruz,karıştırıyoruz.
Tereyağı ile yağlanmış muffin kalıplarımıza 1 cm boşluk bırakılarak pay ediyoruz.
180’de 10 - 15 dakika kadar pişiriyoruz.
Sıcak sıcak servis yapıyoruz.

AFİYET BAL OLSUN

SEVGİ DOLU ÖPÜCÜKLER



24 Ocak 2013 Perşembe

PEYNİR SUFLESİ (Bayat Ekmek Değerlendirme)



   Bugünkü tarifimizin yapımı 2 dakika pişirmesi 8 dakika :) Üstelik her evde bulunan malzemelerden ve çok lezzetli...Bu tarifi yufkayla yapanda var ancak ben bayat ekmek tercih ediyorum... Böylelikle evdeki bayat ekmekler ve kahvaltı sofrasından artan peynirler de değerlendirilmiş oluyor.Ama siz isterseniz yufkalıda deneyebilirsiniz.Tek yapmanız gereken ekmek yerine yufkayı minik parçalara bölmek.


   Herkese güzel hafta sonları dilerim..


PEYNİR SUFLESİ(4 adet)

3-4 dilim bayat ekmek
1 yumurta
1 çay bardağı süt
2 yemek kaşığı sıvıyağ
1 çay kaşığı kabartma tozu
1 tatlı kaşığı tereyağ
1,5 su bardağı peynir (evde ne varsa kaşar,tulum,beyaz vs)
Tuz

Bayat ekmekleri elinizle iyice didin. İçerisine yumurta, süt, yağ ,tuz, kabartma tozu ve 1 su bardağı peynir ilave edip buzdolabında yarım saat dinlendirin(vakit yoksa bu aşamayı geçebilirsiniz.Ekmek sütü hemen çekiyor zaten)

 Sufle kalıplarını tereyağ ile yağlayın. Karışımı her birine eşit paylaştırıp kalan peynirler ile suflenizin üzerini kaplayın. 180 derece önceden ısıtılmış fırında 10 dakika pişirin ve sıcak sıcak servis yapın .

Afiyet Olsun.

Kalabalıksanız ölçüleri 2 katına çıkarıp tart veya yuvarlak pasta kalıbında pişirebilirsiniz...

LG HOME CHAMPIONSHIP 2012 DUBAI




   Birkaç satırda geçirmiştim ama detaylı yazmak bir türlü kısmet olmadı…Ekim ayında canım Zeynep’imle birlikte LG elektroniğin LG HOME CHAMPIONSHIP 2012 DUBAI yarışmasında Türkiye’yi temsil etmek 5 gün Dubai’ye gittik.

   İlk başta çekinip oralarda ne yaparız, aman baktık organizasyon kötü atlar uçağa döneriz dönmesine de dönersek el alem ne der , gibi deli sorularla başladı yolculuğumuz ...

   Ancak tabiki de hiçbir şey düşündüğümüz gibi olmadı. Beklediğimizden çok daha güzel bir konaklama ,misafirperverlik, ilgi gördük ….Yok canım bu kadarda değildir dediğimiz, olmaz hesabı birlikte ödeyelim diye parçalandığımız (tek kuruş ödemedik!) alışveriş merkezlerinden çıkmadığımız pardon geri alıyorum yarışmaya gitmiştik değil mi ehem öhö :) süper bir tecrübe yaşadık..Çeşitli milletler hakkında acaip fikirlerim oluştu ancak burada yazamam tabikisi Koreliler züpper 'miş ama :)

   Yarışma sonucunda iki Türk takımı da dereceye giremedi belki ama biz çok eğlendik. Ha hayyy biz yemeği 45 dakikada yaparız ki 90 dakika çokmuş dediğimiz dakikaların ,yarışma sırasında nasıl su gibi aktığını ve ikinci saate bakışımda aman Zeynep 10 dakikamız kalmışşşş yaaaa laaaa dediğimi:)



  Gelelim bu organizasyon da bizimle olan LG Pazarlama müdür yardımcısı Bengi Yalçın ve LG ürün müdür yardımcısı Emrah Demir’e….. . Yarışma akşamı bütün Türk restoranlarında bizim için pastırma arayan ,ben alış veriş yapmak istiyorum dediğimde nazlarımı çeken ,sıkışınca Emrah Bey koşun çığlıklarımıza güler yüzüyle karşılık veren Emrah Bey…..

 Tatlı , bıcırık ,samimi ,sıcak kanlı halleriyle her istediğimizi yerine getirmek için çabalayan şeker Bengü Hanım sizlere çok teşekkür ederim LG Türkiye sizin gibi çalışanları olduğu için çok şanslı :)

   Yılbaşındaki nazik hediyeniz içinde ayrıca çok teşekkür ederim. Hediye için teşekkür etmiyorum bizi unutmadığınız için teşekkür ediyorum sizlere…

Ortağım , canım gülen yüzümüz hiç solmasın emi :)

I love LG ;)

23 Ocak 2013 Çarşamba

Portakallı Kaymaklı Kurabiye


   Evde kalan kaymak ne yapılır :)Ya kaymaklı poğaça ya kurabiye....Portakallı kurabiye yapacağım gün dolaptaki kaymağın son tüketim  tarihine 3 gün kaldığını gördüm ve koydum hamura ...Miss gibi portakal kokulu çok lezzetli kurabiyelerim oldu böylece..

   Yanlız hemen uyarayım her yoğurt ,süt giren kurabiye gibi bu kurabiyelerde ilk gün kıyır kıyır ancak ertesi gün yumuşama yaptılar.Yumuşayınca da kokusu ve tadı yerindeydi ama kıyır kurabiye seven benim için ilk gün çok daha lezzetliydiler..


Portakallı Kaymaklı Kurabiye

125 gr tereyağ
100 gr kaymak
1 çay bardağı pudra şekeri
2 portakal kabuğu rendesi
1 yumurta
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Un (orta sert hamur)
Üzeri İçin;
pudra şekeri

    Hamur malzemelerini iyice yoğurup orta sert bir hamur elde edip buzdolabında 20 dakika kadar dinlendirelim.

   Yağlanmış tepsiye hamurdan ceviz büyüklüğünde yuvarlaklar yaparak şekil verelim.

   175 derece ön ııslı fırında yaklaşık 20-23 dakika pişirip biraz ılındıığında üzerine pudra şekeri serpelim.

Afiyet Olsun.

Bayatlamayan Poğaça (3-2-1 Poğaça)


     Efendim aslında poğaçamızın adı 3-2-1 poğaça...Sebebini malzeme listesine göz attığınızda hemen anlayacaksınız zaten :)

   Mayalı poğaçalara olan düşkünlüğümü bilmeyen yok.Ancak favori poğaçalarım genelde kabartma tozlu olanlardır ,çünkü onlar geç bayatlar !Eh birde 3 kabartma tozlu poğaça olursa varın siz düşünün :)Bizim gibi işyerinde kahvaltı niyetine  yada çocuğunuzun beslenme çantasına konulabilir bu poğaça  bir kaç gün bizi kahvaltıda ne yesem derdinden kurtarır bence.

   Poğaçanın içerisinde ve üzerinde hiç yumurta yok ve hamurdan ortalama 23-25 adet poğaça çıkıyor.Bugün hazır mevlit kandiliyken yapıp komşularınıza dağıtmak isterseniz belki diye sırada olan bir çok tarifin önüne geçti kendisi....Tarifi için Muhterem Hanım'a çok teşekkür eder hepinize hayırlı kandiller dilerim...

BAYATLAMAYAN POĞAÇA (3-2-1 Poğaça)

3 paket kabartma tozu
2 su bardağı yoğurt
1 su bardağı sıvıyağ
1 tatlı kaşığı tuz
Aldığı kadar un (4-4,5 bardak)

İç Malzemesi;
200 gr kıyma
1 yemek kaşığı sıvıyağ
1 orta boy kuru soğan
tuz,karabiber
1 avuç iri çekilmiş ceviz
maydanoz
veya;
1 kase tulum peyniri

Üzeri için ;
1 minik kase galeta unu

   Unu kontrolllü ekleyerek hamur malzemeleri karıştırıp iyice yoğuralım.Orta yumuşak ve ele yapışan bir hamur olacak.Hamurun üzeirni örtüp dinlenmeye bırakalım ve bu sırada iç harcımızı hazırlayalım.

   1 yemek kaşığı sıvıyağda minik doğranmış soğanları pembeleşene kadar soteleyelim.Ardından kıymayı ekleyip kıymanın rengi dönene kadar pişirelim.Altını kapatıp baharatları,ince kıyılmış maydanozu ve ceviz içini ekleyip  iç harcı biraz soğumaya bırakalım.

   Hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar koparıp harçtan içerine dolu dolu koyalım.Galeta ununa bulayıp yağlanmış tepsiye yerleştirelim.Ben poğaçaların yaklaşık 10 tanesini tulum peynirli geriye kalanını kıymalı yaptım.Poğaçalar bittiğinde 175 derece ön ısılı fırında iyice kızarana kadar pişirelim.

Afiyet Olsun...

Not: Ben çok sıkıştırmadan 2 tepside pişirdim.

Yok ben bugün kandil simiti yapacağım dersenizde kandil simiti tarifimiz burada efendim :)