0


Günler garip telaşlarla, üzüntü ve korkularla, ama neyse ki onları takip eden umutlarla, "neyse ki"lerle, "iyi ki"lerle geçip gidiyor.. Hayat geçiyor, hayat! Böyle düşünürüm ne zaman içim çok sıkılsa, birşeylere çok üzülsem, endişelensem, korksam, korkup dizlerimi karnıma çeksem.. Hayat geçiyor Sibel derim içimden, bu da geçecek.. Ya da şöyle derim bazen, hayat geçiyor Sibel, değer mi?

Salı akşamından beri yumuşacık battaniyemin altında, kahve fincanım ve çikolatalarım eşliğinde, buz üstünde sanat yapan güzel insanları izliyorum yine. Onlar da azalmışlar.. Canımın içi Evgeni yok en önemlisi. Ama yeniler geliyor, gençler, ışıltılı gözleri, heyecanları ve sevinçleriyle. Hayatı bırakıp gidenlerin yerine de yenileri geliyor, ama gidenlerin boşluğu dolmuyor işte diyorum...

Cumartesi günü öğleden sonra sevgili Burçak konuğumdu. Uzun zamandır onu konuk etmeyi istiyordum ama bir türlü kısmet olmuyordu. Nihayet şeytanın bacağını kırdık, değil mi Burçakcığım? Onun için çok sevdiği lorlu kurabiyemi ve bu pırasalı-havuçlu börekleri pişirdim. Annemin güzel ekmeğinin eşlik ettiği fasulye pilakisi, fava ve bulgur sarma da vardı soframızda. En son patlak pirinçli yeşil çayımızı içmeden önce de muz tatlısının tadına baktık.

Muz tatlısı, Balparmak firmasının takviminde okuduğum bir tarifti. 5 dakika içinde hazırlanabilen çok pratik bir tatlı olmasına rağmen ben önceden hazırlayıp buzdolabında bekletmiştim. Öyle olunca durduğu yerde şerbetlenmiş gibiydi. Hazırlanıp hemen yenirse belki daha hafif bir tatlı olabilir ama bu haliyle de canı çok tatlı çekenleri mutlu edebilir, tercih sizin.. Böreği ise Pratik Mutfak Rehberi'nde gördüğüm bir tariften yola çıkarak kendi elimdeki malzemelere uyarladım.

PIRASALI-HAVUÇLU BÖREK

Malzemeler: (6 kişilik)

- 3 adet yufka
- 3/4 çay bardağı zeytinyağı
- 3 adet pırasa
- 3 küçük havuç
- 3 yemek kaşığı beyaz peynir (rendelenmiş)
- 3/4 demet maydonoz (ince kıyılmış)
- 1 tatlı kaşığı pul biber, tuz
- 1 yumurta sarısı
- Susam, haşhaş

Yapılışı:

1. Havuçları küp şeklinde, pırasaları küçük parçalar halinde doğrayın.

2. Zeytinyağını tavada ısıtın; önce havuçları, onlar biraz yumuşayınca da pırasaları ekleyerek tümü yumuşayana kadar soteleyin.

3. Harcı ocaktan aldıktan sonra maydonoz, peynir, tuz ve pul biber ekleyin, karıştırın.

4. Her yufkayı 4'e bölerek toplam 12 parça elde edin. Her parçanın kenarına harçtan 2 kaşık kadar koyarak genişçe bir rulo şeklinde sarın.

5. Fırın tepsisine sıraladığınız böreklerin üzerine yumurta sarısı sürün ve susam, haşhaş serpin. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzerleri güzelce kızarana kadar pişirin.

Notlar:
* Peynir tadını daha fazla almak istiyorsanız miktarı artırabilirsiniz.
* Orjinal tarifte haşlanmış patates de vardı, dilerseniz 2-3 patates ekleyebilirsiniz.
* Fırında pişirmek yerine sigara böreği gibi yağda kızartabilirsiniz.

KOLAY MUZ TATLISI

Malzemeler: (2-3 kişilik)

- 2 adet büyük muz
- 2 yemek kaşığı bal
- 50 g kaymak
- 1 tatlı kaşığı tarçın
- Bir miktar iri dövülmüş ceviz içi

Yapılışı:

Muzları soyarak uzunlamasına ikiye kesin, servis kabına sıralayın. Üstlerine çay kaşığıyla ufak parçalar halinde kaymak koyun. Daha sonra bal gezdirin. En son tarçın ve ceviz serpip servis yapın.

Yorum Gönder

 
Top