0


Üzerinden geçen zamanın ardından yapılanlara, yenilenlere bakmak insanı alıp götürebiliyor bazen. Özellikle arşivdeki eski tariflerle karşılaştığımda onları pişirdiğim zaman dilimini, havanın sıcaklığını ya da soğukluğunu, yağan yağmuru, hatta annemle konuşmalarımızı hatırlayarak dalıp gittiğim oluyor. Daha da komiği, fotoğraflara bakarken takıldığım kimi detaylar hüzünlendiriyor beni. Mesela annemin masa örtüsü, benim ısrarlarımla aldığımız borcamlar, sırf ben kurabiye fotoğraflamak için değişik bir tabak arıyorum diye vitrinden çıkartılmış şekerlik, yemeklerin arka planlarındaki ot salataları, annemin ekmek dilimleri....

Çanakkale'ye, Sevimciğime giderken yapıp götürmüştüm bu keki. O zamandan beri yazılmayı bekliyor. Üzerinden çok fazla zaman geçmemesine rağmen şimdi fotoğrafına bakınca birlikte yaptığımız sabah kahvaltılarını, içtiğimiz çayları kahveleri anımsayıverdim. Ve keşke dedim, bir sabah kahvesine birbirimize gidebilecek kadar yakın olabilseydik, keşke aynı kentte olabilseydik.. Bu şansa herkes sahip olamıyor ne yazık ki, ayrı kentler bir yana, ayrı ülkelerde, uzak kıtalarda birbirlerini özlemedikleri tek bir an olmadan yaşayan insanlar var. Özlemek zor... kavuşmak için gün saymak da zor, uzak yaşamlara alışmaya çalışmak da... Neyse, yine derinlere dalmadan tarife geçeyim en iyisi.

Bu kek Dr. Oetker tariflerinden biri, denemek için epeyce zaman beklettiğim, nihayet cesaret edip denediğim bir tarif. İçinde krem şanti vardı, bu yönüyle ilginçti ama krem şanti eklenmiş bir hamurun piştikten sonra nasıl olacağını fazla kestiremiyordum. Şansım varsa yumuşacık bir kek olabilirdi, şansım yoksa da merakımı gidermiş olurdum:) Sonuçta hiç beklemediğim kadar ipek bir kek oldu. O kadar yumuşak ve puf puf oldu ki, soğuduktan sonra paketlemek için dilimlerken bile hayli zorlandım. Ertesi gün afiyetle yenen bu bol cevizli güzel kek herkesi mutlu etti diyebilirim.

KREM ŞANTİLİ KEK

Malzemeler:

- 1 poşet krem şanti
- 1 su bardağı süt
- 4 adet yumurta
- 1,5 su bardağı toz şeker
- 1 çay bardağı sıvıyağ
(fındık yağı kullandım)
- 1 su bardağı dövülmüş ceviz
- 2,5 su bardağı un
- 1 paket kabartma tozu
- 4 yemek kaşığı rom (ben eklemedim)

Yapılışı:

1. Öncelikle toz krem şantiyle soğuk sütü mikserle 2-3 dk çırpın. Orta boy dikdörtgen bir fırın tepsisini yağlayarak ya da yağlı kağıt sererek hazırlayın.

2. Oda ısısındaki yumurtalarla toz şekeri mikserin önce düşük sonra yüksek devrinde en az 7-8 dk çırparak kabartın.

3. Çırpmaya devam ederek sırayla sıvıyağı, çırpılmış krem şantiyi, dövülmüş cevizi, arzu ederseniz romu (likör ya da kanyak da olabilir) ekleyin. En son un ve kabartma tozunu birlikte eleyerek ilave edin, fazla çırpmadan karıştırın.

4. Hamuru tepsiye dökün, önceden ısıtılmış 170 derece fırında yarım saat kadar (ya da kürdan testini geçinceye kadar) pişirin.


Şimdi yağmur var dışarıda, evde olmayı istedim yazarken, yanıma tüm özlediklerimi toplamış olarak evde olmayı, bir demlik çayın buharında....

Yorum Gönder

 
Top