0
Cevizli ay, ya da ayçöreği.. Gözlerimi kapatıp hemen Ankara'ya, Figen Pastanesi'ne gidebilirim ayçöreği deyince.. Cebeci'ye giden her daim çamurlu sokaklardan inince, Hukuk Fakültesi'nin merdivenlerini görmeden önce köşede karşınıza çıkıveren küçük ama şık bir pastaneydi Figen. Ders aralarında, ama en çok sınav haftalarında kitapları ders notlarını yüklenir, Figen'in yolunu tutardık. 

Cevizli Ay Çöreği Tarifi


Kantinin karton bardaklarından sonra mis gibi kokan doğru düzgün bir kahve veya çay içmek, yanında anne yemeklerini özleyip tazecik su böreği sipariş etmek, bazen dayanamayıp bir porsiyon profiterolü suç ortağı bir arkadaşımızla paylaşmak, ve üstelik öğrenci cüzdanını hiç de hafifletmeyecek bir tutar ödemek o yılların keyiflerindendi. Ben hayatımda yediğim en güzel ay çöreklerini orada yedim. Sonradan o bayıldığım ayçöreklerinin nasıl yapıldığına dair duyduklarım yavaş yavaş bu aşktan vazgeçmeme neden olsa da Figen'de yediğim "mutsuz anlar destekçisi" o hafif tatlı çörekleri hala özlerim.

Bir de Sakarya'daki simitçiler, poğaçacılar vardı tabi!
Oralarda da az çörek yememişimdir! Ankara'nın keskin soğuğunda çok üşünen ve çok acıkılan sabahlarda, hasır tabureli çay ocaklarından birine oturulunca "bi koşu kapılan" çıtır simitlerin üstüne tatlı niyetine ne güzel giderdi ayçöreği..

Dün akşam evde cevizli ay çöreği yaparken bir yandan bunları düşündüm. Çörekleri fırından aldığımda vakit geç olmuştu ama sabah ofise getirip hemen tadına baktım. Yumuşacık olmuşlar, içlerine koyduğum şekerlenmiş portakal kabukları da hoş bir aroma vermiş. Tarifini hemen paylaşıyorum. Klasik ay çöreğinden biraz farklı:

Malzemeler: (14 adet)
  • 1 çay bardağı ılık süt
  • 1 tatlı kaşığı toz maya
  • 100 g katı yağ (tercihe göre, ben zeytinyağlı Becel kullandım)
  • 2,5 su bardağı un (yaklaşık)
  • 1 kahve fincanı pudra şekeri
  • 2 yumurta (birinin sarısını ayırın)
İç malzemesi
  • 1/2 kahve fincanı süt
  • 1 su bardağı ceviz (iri dövülmüş)
  • 1 yemek kaşığı galeta unu
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • 1/2 paket vanilya
  • 1 yemek kaşığı portakal kabuğu rendesi*
  • 1/2 su bardağı toz şeker
* Ben portakal reçeli yaptığım zaman bolca portakal kabuğu rendeleyip şekerlemiş, bir kavanoza koyup buzdolabına kaldırmıştım. Çoğu kişinin bu yöntemi bildiğini ve uyguladığını düşünüyorum. Portakal olmadığı zaman kullanmak, o mis kokulu kabukları ziyan etmemek için harika bir yöntem. Yalnızca içindeki şekerden dolayı dikkat etmek gerekiyor. Mesela bu tarifte iç malzemenin şekerini azalttım, normal portakal kabuğu kullanılacaksa 1 yemek kaşığı daha şeker eklenebilir iç malzemeye..

Yapılışı


  1. Ilık sütte mayayı eritin.
  2. Unu bir kaba eleyin, ortasına mayalı sütü dökün.
  3. Birinin sarısını ayırdığınız 2 yumurtayı, pudra şekerini ve yağı ekleyip yoğurun. Elinize yapışıyorsa azar azar un ekleyin.
  4. Yumuşak ve elinize yapışmayan bir hamur elde edince, hamuru ceviz büyüklüğünde bezelere ayırın (ben 14 beze yaptım). Üzerlerini örtüp 20 dk dinlendirin.
  5. Hamur dinlenirken iç malzemenizi hazırlayın: Sütü ocakta kaynatın, içine cevizi ilave edin. Bir-iki taşım daha kaynatıp ocaktan alın. Cevizli süte diğer iç malzemelerini sırayla (galeta unu, tarçın, vanilya, portakal kabuğu, şeker) ekleyin, karıştırın.
  6. Dinlenen bezeleri bir tahta üzerinde biraz açın, iç malzemeden bir miktar koyup katlayarak ay şekli verin, yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine sıralayın. Tepside 20 dk daha dinlendirin.
  7. Üstlerine yumurta sarısı sürüp susam serpin, 175 derece önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 30 dk pişirin.

Cevizli Ay Çöreği Tarifi

Yorum Gönder

 
Top