0

Çok uzun zaman olmuş gibi hissediyorum yazmayalı.. Gerçi uzun zaman da oldu, ama bana aylar oldu gibi geliyor nedense. Belki kelimelerim her anlamda çok biriktiğinden, belki de haftasonundan beri yazmak isteyip bir türlü bilgisayar başına oturacak vakit yaratamayışımdan kendime. O kadar çok yapılması, yetiştirilmesi gereken şey var ki, hangi birine yetişsem diğeri eksik kalıyor illa ki. Pek çoğumuz bu durumdayız biliyorum. Ama bu gece yazacağım. Yazacağım ki ertesi sabah hem siz sayfayı açtığınızda gülümseyin, hem de ben..

Önceki iki yazıma yazdığınız içten yorumlar size karşı öyle borçlu hissettirdi ki beni, çok güzel birşeyler yapmalıyım diye düşündüm. Çok güzel, evet sağlıklı (mümkün olduğunca:) ve çook lezzetli olsun.. Sonra da ikram edeyim geçmiş olsun dileklerini ileten, benim için endişelenen, merak eden tüm okur-dostlarıma. Buyrun alın çikolatalarımdan:)


Bu çikolataları geçtiğimiz Pazar günü, yalnız olarak geçirilecek bir öğleden sonrayı neşelendirmek için yaptım. Niyetim güzel sonuç alırsam hemen yazmaktı ama gelen bir telefon üzerine dostlarımızla buluşunca bugüne kaldı paylaşmak.. Tarifler çok sevdiğim FormSante dergisinin Şubat sayısından.. Bu dergiyi son birkaç aydır daha düzenli almaya başladım. Ben pek kadın dergisi okumam, hatta hiç okumam ama bu derginin sağlık eksenli sayfalarından keyif alıyorum.

Bu sayının beslenme sayfaları -biraz da yaklaşan sevgililer günü sebebiyle- çikolatalara ayrılmış.. Tabi ki bunlar derginin konseptine uygun çikolatalar olup, diyetisyen Selahattin Dönmez tarafından (Farketmeden Diyet'in yazarı) geliştirilmişler.. Bana sorarsanız öyle çok "diyet"lik değil bunlar, zira bir ufacık parça ile yetinmeniz zor:) Ama sağlıklı oldukları söylenebilir tabi ki. Herşey bir yana çok lezizler..

Dergiyi karlı bir İstanbul akşamında sıcacık evimde keyif yaparak karıştırırken fotoğraflara uzun uzun bakmış, derken kendimi kaybetmiş ve bunları acilen denemeliyim demiştim. Sayfada pekçok tarif vardı ama ben 3 tanesini seçtim. İşte kuru üzümlü, hurmalı-cevizli ve kuru incirli-yulaflı çikolata dilimleri... Hem kakao hem de kuru meyve yemem gerektiğine göre bunlar benim için ideal! Ya sizin için?

Önce en üstteki leziz dilimlerden başlayalım bakalım...

HURMALI CEVİZLİ ÇİKOLATA

Malzemeler:

- 10 adet hurma
- 1,5 su bardağı çekilmiş ceviz
- 1/2 çay bardağı toz kakao
- 1 çay kaşığı toz vanilya
- Birkaç kaşık süt

Yapılışı:

1. Hurmaların çekirdeklerini çıkarıp blenderdan geçirin, ardından cevizleri ekleyip tümünü püre haline getirin (benim blenderım malesef burda iflas etti, hurmalarımın biraz kuru olması da buna sebep olabilir.. ola ki aynı durumla karşılaşırsanız benim yaptığım gibi malzemeleri bir havan sapı yardımıyla da ezebilirsiniz..)

2. Kakaoyu ve vanilyayı ekledikten sonra karışımı hamur yoğurur gibi ellerinizle karıştırarak malzemelerin iyice karışmasını sağlayın. Bu aşamada eğer çok kuru ve sert olduysa biraz süt ekleyebilirsiniz (ben 1 kaşık kadar ekledim).

3. Hazırladığınız karışımı ufak bir borcam ya da benzeri cam kaba koyup ellerinizle bastırarak düzleştirin, buzdolabına kaldırın. Birkaç saat, mümkünse 1 gece dinlendirdikten sonra baklava dilimi şeklinde keserek servis yapabilirsiniz..

KURU ÜZÜMLÜ ÇİKOLATA

Malzemeler:

- 100 gr bitter çikolata (%54 kakao oranı olan bir çikolata kullandım)
- 10 tane bebe bisküvisi (tarifte bisküvi cinsi yazmamış, ben evde olduğu için bunu tercih ettim, başka tür bisküvi de olur sanırım)
- 50 gr kuru üzüm (sarı İzmir üzümü kullandım)

Yapılışı:

1. Çikolatayı benmari usulü eritin. Bisküvileri ufalayın. Üzümleri temizleyip yıkayın ve kurulayın.

2. Erimiş çikolataya ufalanmış bisküvileri ve üzümü ekleyip karıştırın.

3. Hazırladığınız karışımı alüminyum folyo üstüne dökün, kaşığın tersiyle düzleştirin ve buzdolabına kaldırın. Birkaç saat sonra iyice katılaştığında elinizle gelişigüzel parçalara ayırın.



KURU İNCİRLİ VE YULAF EZMELİ ÇİKOLATA

Malzemeler:

- 100 gr bitter çikolata (%54 kakao oranı olan bir çikolata kullandım)
- 50 gr mısırözü yağı
- 2 yemek kaşığı toz şeker
- 1 tatlı kaşığı tarçın
- 1 tatlı kaşığı toz vanilya
- 1 su bardağı yulaf ezmesi
- 1 su bardağı küçük doğranmış kuru incir

Yapılışı:

1. Çikolatayı benmari usulü eritin. Daha sonra sıvıyağı ekleyip karıştırın.

2. Toz şekeri, vanilyayı ve tarçını ekleyin. Son olarak yulaf ezmesini ve incirleri ekleyip karıştırın. Karışım çok dağınık görünebilir ama aldırmayın, soğuduğunda tüm malzemeler bütünleşmiş olacak.

3. Karışımı alüminyum folyo üzerine dökün, folyoyla dikdörtgen şeklinde sarın. Buzdolabına koyun. Birkaç saat, mümkünse 1 gece dolapta beklettikten sonra ekmek bıçağı yardımıyla uzun ince dilimler halinde kesin. Dilerseniz tek porsiyonluk bu çikolata barlarını benim yaptığım gibi alüminyum folyo ile paketleyip çantanıza atabilirsiniz.

Benim favorim işte bu çikolata oldu:) İncir çikolataya bu kadar mı yakışır? Tabi yulaf ezmesini de unutmamak gerek.. Doyurucu oldu bu çikolatalı dilimler, şu sıralar çantamda benimle ofise seyahat etmekteler:) Tarifte tek sevmediğim nokta sıvıyağ, ama onu eklemesem iyice kuru olurdu, yerine süt eklesem olur muydu bilemedim.. En iyisi tarifi uygulamak dedim sonuçta. Siz bu tür denemeler yaparsanız eğer, bana da bildirirseniz sevinirim.

**********************************************

Son durumumla ilgili birkaç not eklemek istiyorum..
Şu an B12 iğnelerim devam ediyor, sadece 5 iğne yeterli görüldü neyse ki.. Demir hapını 6 ay içeceğim, 1 yıla uzayabilirmiş. Folik asiti de 2 ay kullanacağım. Sonrasında yılda bir kez kontrol elbette.. Tedavi sonuçlanana kadar da 2 ayda bir tahlil.. Ajandama günleri not ettim birer birer, ilaçlarım mutfak rafında, portakal filem en görebileceğim yerde, dut pekmezim (canım komşu teyzemden geldi) mutfak tezgahımda, kuru üzüm, incir ve cevizlerim minik poşetler içinde her daim çantamda..

Beslenme seçimim hayata bakış açımdan kaynaklanıyor, o yüzden değiştirmem sözkonusu değil ama dikkatli olmam gereken noktaları çok iyi öğrendim artık. Dilerim aynı seçimi yapan kişiler için olumsuz bir örnek olmamışımdır!

Bu arada enerjim de geri geliyor ve ben bu saate kadar (01:00) oturup yazabiliyorum ki bu harika.. Öncesinde tüm evi temizlediğimi, yoğun bir iş günü geçirdiğimi de düşünürsek epey iyiye gidiyorum:) En güzeli, artık sürekli uyuklamıyorum ve donacakmış gibi üşümüyorum. Elbette zaman zaman halsiz düştüğüm oluyor ama bu tempoyla normaldir herhalde...
... ah evet sanırım uykum geldi artık.


Yorum Gönder

 
Top