0
Yumuşacık mayalı poğoça. Eskiden mayalı hamur yapamayağıma inandırıp kendimi hiiççç mayalı hamur yapmazdım. Şimdi ekmekler bile yapıyorum. Kocaman kocaman da kabarıyorlar. Yumuşacık yumuşacık da yeniyorlar.

Malzemeler:
  • 1 bardak süt
  • 1 paket kuru yada yaş maya
  • 2 yemek kaşığı toz şeker ve 1 yemek kaşığı tuz
  • 200 gr tereyağ yada margarin (kısaca katı yağ)
  • 1 yumurta
  • alabildiği kadar un
  • zeytin , haşlanmış patates ve köfte baharatı

Yapılışı:

  1. Sütü biraz ılıtın. İçine şekeri ve mayayı da katıp karıştırın.
  2. Üstüne erimiş veya yumuşatılmış katı yağı koyun. Hamur elinize yapışmayacak kıvama gelene kadar un katın. Bir süre yoğurun. Yoğurdunuz kabın üstünü streç filmle kaplayıp oda sıcaklığında kendi hacminin iki katı olana kadar bekletin.
  3. İçi için zeytin kullanacaksanız zeytinleri rondaya atın ve 2-3 kez bastırın. Sonra zeytin çekirdeklerini içinden ayırıp kullanın. Çekirdekler çok sert olduğu için parçalanmıyor, endişe etmeyin. Patatesli iç yapacaksanız haşlanmış patateslere tuz ve köfte baharatı katın. Çok güzel lezzet veriyor. Ben patatesli börek yapacaksam da bu yöntemi kullanıyorum.
  4. Hamurunuz kıvama gelince, ceviz büyüklüğünde parçalar kopartın. İçine malzemenizi koyun. Sonra yağlanmış tepsinize sıra ile dizin. Üstüne yumurta sarısı sürün. Fırında önce 100 derecede 10 dakika pişirin. Sonra 170 derecede üstleri kızarana kadar pişirin. Afiyet olsun

Yorum Gönder

 
Top