0



Benim için nostaljik tatlar içeren bir yemek fellah köftesi... İlk kez tattığım bir yemek aynı zamanda! Bu nasıl oluyor diyeceksiniz:) Şöyle ki; vejetaryen beslenmeye karar verdikten sonra ilk yaptığım şey bilgi edinmekten önce yemek tarifleri araştırmak olmuştu! Zaten fazla et pişmeyen bir mutfağımız olmasına rağmen kendime alternatif yemekler ve besleyici salatalar arayışına girmiştim. Fellah köftesi işte o zaman çıkmıştı karşıma. Felafel, lepik, otlu pilav, mercimekli karnıyarık gibi ilginç lezzetlerle birlikte onu da deneyeceklerim arasına alıvermiştim. Ama bu yemekleri ne zaman denemeye kalksam ya cesaret edemeyip vazgeçiyordum, ya evde annem zaten yemek yapmış oluyordu ya da kek-kurabiye deneme isteğim ağır basıyordu. Sonunda geçen Pazar akşamı "bu yemeği kesinlikle bugün yapıyorum!" diyerek işin başına geçtim.

Ben köftelerle boğuşur ve anneme bu kez ne yapmaya çalıştığım hakkında sır vermezken o da ocakta ıspanaklı gözleme yapmakla meşguldü. Bu içimi rahatlattı, çünkü yemeğim güzel olmazsa en azından onlar aç kalmayacaktı:) Bense o kadar uğraştıktan sonra sonuç nasıl olursa olsun bu yemeği yiyecektim!!

İlk fellah köftelerim çok şık olamadılar, tabi minik minik yuvarlamaya üşenip biraz büyükçe köfteler yaptığımdan bu doğal bir sonuçtu. Bir de hava kararmadan fotoğraflayabilme telaşına düştüm ki, güzel bir sunumu da bu engelledi.. Bu kadar özeleştiriden (ya da bahaneden!) sonra şunu da söylemem lazım ama: Gerçekten lezzetli ve özellikle benim gibi et yemeyenler için doyurucu & faydalı bir alternatif. İçerdiği bol kimyondan dolayı tadı damağa ilk lokmalarda biraz farklı gelen ama yedikçe de hoşa giden bir yemek... Bizimkilerin yorumu bu en azından! Sonuçta kimse aç kalmadı, hatta annemin gözlemeleri fazla bile geldi. Bu da benim için yeterince iyi bir sonuçtu:)

Malzemeler:
(4 kişilik)

Köfteler için:
- 2 su bardağı ince bulgur
- 1,5 su bardağı kaynar su
- 1/2 su bardağı tam buğday unu
- 1 adet kuru soğan
- 2 çay kaşığı kimyon
- 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
- 2 çay kaşığı deniz tuzu
Sosu için:
- 1 kahve fincanı zeytinyağı
- 4 adet domates
- 4 adet sivri biber
- 10 diş sarımsak
- 2 çay kaşığı kimyon
- 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
- 1 çay kaşığı deniz tuzu
- 1 adet limon

Yapılışı:

1. Bulgurun üzerine kaynar suyu dökerek kapağını kapatın, kabarması için 10 dk bekleyin.

2. Kabaran bulgurun üzerine unu, rendelenmiş soğanı, baharatları ve tuzu ekleyerek iyice yoğurun. Hazırladığınız hamurdan küçük köfteler yapın (ne kadar küçük yapabilirseniz o kadar iyi), ortalarına parmağınızla bastırıp çukurlaştırın.

3. Diğer tarafta sosu için küçük doğranmış domatesleri ve biberleri zeytinyağında çevirin. Biraz çevirdikten sonra dövülmüş sarımsakları ekleyerek biberler yumuşayıncaya kadar pişirin. En son baharatları ve limon suyunu ekleyin, bir-iki taşım daha kaynatıp altını söndürün.

4. Derin bir tencerede 5 bardak su kaynatın, isterseniz çok az tuz ekleyin. Köfteleri içine atarak 5-6 dk kaynatın, süzerek bir tabağa alın.

5. Hazırladığınız sosu köftelerin üzerine dökerek hemen servis yapın.



Son olarak, bu yemeğin yanına yoğurt çok yakışıyor. Annem üzerine dökülerek de yenebileceğini söyledi. Hatta söylemekle kalmayıp kendi tabağında uyguladı:) Ben yoğurdu yanında yedim. Tercih sizin ama yoğurtla bulgurun birbirlerini pek sevdikleri bir gerçek!

Yorum Gönder

 
Top