0
Son zamanlarda hemen her gün bir kup sütlü tatlı yiyorum. Kuplarım minik olduğu ve tatlılarım hafif olduğu için de bunda hiçbir sakınca görmüyorum. Sütlü tatlıları yaz–kış her zaman tercih ederim zaten, ama yazın sıcak günlerinde bu serin kupların çok daha cazip oldukları bir gerçek. Özellikle de günün sonunda evde ayaklarınızı uzatıp dinlendiğiniz saatlerde bunlardan birini kaşıklamak son derece keyifli.


İşte son günlerde yaptığım tatlılardan birisi bu; limonlu puding. Son derece basit, ama hafif ve hoş aromalı bir tatlı oldu. Hatta benim için fazlasıyla hafif oldu çünkü içinde şeker bile yoktu! Şöyle ki, tatlım şeker içermiyor ama onun yerine geçen, kalorisiz ve doğal (bitkisel) tatlandırıcı "stevia" içeriyordu. Tijen ablamın sık sık bahsettiği, benimse buralarda bulamayacağımın kesin olduğu ve "ama ben de şekersiz tatlılar yapmak istiyoruuum!" diyerek çok kıskandığım stevia tatlandırdı tatlımı. Nereden buldum dersiniz? Sevgili Türkmenciğim gönderdi onu bana, taa Güney Afrikalardan! Canım dostumun Türkiye tatiline gelirken benim için topladığı harikalar arasındaki beyaz tozun stevia olduğunu hemen tahmin etmiş, yazdığı notta da tahminim doğrulanınca çocuklar gibi sevinmiştim. O zamandan beri birkaç kez kullandım steviayı, özellikle tatlı krizimin durdurulamaz hale geldiği ve kendimden korktuğum (!) günlerde gerçek anlamda kurtarıcıydı.

Stevia ile ilgili bilgiler için şu linki tıklayabilirsiniz, İngilizce bir site gerçi. Mutfakta Zen'in arşivine de bakabilirsiniz tabi, Tijen abla genelde onunla yapar tatlılarını. Benim kullandığım, yani toz haline getirilmiş ve pudra şekeri görünümündeki stevia sanırım Türkiye'de bulunmuyor ama stevia bitkisini doğal ürün dükkanlarında bulmak ya da internetten sipariş vermek mümkün. Yurtdışında yaşayanlar sanırım çok daha rahat bulabilirler.

Tarifi normal şekerle veriyorum, ben az tatlı sevdiğim için 1 tatlı kaşığı toz stevia kullandım, bu da sanıyorum 3/4 bardak şekerin vereceği tadı veriyor. Diyetteyseniz ve stevianız yoksa bile bu pudingi yapıp rahatlıkla yiyebilirsiniz, az kalorili olması için az şekerli yaparsınız olur biter. Ama lütfen yapay tatlandırıcı kullanmayın, aspartamın verebileceği zararlar her ne kadar kanıtlanmış değilse de, ne olur ne olmaz!

Malzemeler (8 adet mini kup için)
  • 1 lt yağsız süt
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı su
  • 1/2 su bardağı un*
  • 1 adet yumurta
  • 1 limon kabuğu rendesi
* Bu miktardaki un, bizim sevdiğimiz gibi az yoğun bir puding için yeterli ama siz daha yoğun kıvamlı severseniz miktarı biraz artırabilirsiniz.


Yapılışı
  1. Sütü ocağa alıp kaynatın, kaynadıktan sonra şekeri ekleyip eritin.
  2. Ayrı bir yerde unu ve yumurtayı 1 bardak ılık su ile iyice ezin, topak kalmaması için süzgeçten geçirin. Kaynayan süte bu karışımı yavaş yavaş akıtarak karıştırın.
  3. Limon kabuklarını da ekleyin, karışım tekrar kaynadıktan sonra 5 dk daha kısık ateşte pişirin. Kaselere alarak soğutun, serin serin servis yapın...



Günde 2 porsiyon süt ürünü tüketmemiz gerektiği düşünülürse, böyle bir minik kup, günlük ihtiyacımızın 1/4'ünü karşılayabiliyor. Üstelik tatlı tatlı:)

Yorum Gönder

 
Top