0
Pilavı nasıl seversiniz? Nasıl yersiniz? Ben pilavı bizzat ana yemek olarak düşünmeyi seviyorum. Biliyorum, yemek kültürümüzde pilav ya da makarna yardımcıdır, ana yemeğin yanında yenir çoğu kez. Tamam, kuru bakliyatların yanında pilava benim de itirazım olmaz ama yine de ben yemeğimin yanında sadece ekmek yemeyi daha çok severim. Pilav da ayrı bir yemek olsun bana, o yüzden de zengin olsun isterim. Bol malzemeli olsun, sebzeli, hatta bazen fıstıklı, üzümlü, bol baharatlı olsun, yanında kocaman bir tabak salatam ya da belki ayranım veya yoğurdum olsun. Daha ne isterim?

Patlıcanlı Esmer Pilav Tarifi


Beyaz pirinç yerine mümkün olduğu kadar esmerini tercih ettiğimi daha önce yazmış, esmer pirincin özelliklerinden de uzun uzun bahsetmiştim. O yüzden tekrar etmeyeceğim, ama bugün bu harika besinle yapabileceğiniz bir başka pilav tarifini daha paylaşmak istiyorum. Dilerseniz bu esmer pilavı beyaz pirinç ile de yapabilirsiniz elbette..

Yaz boyunca pekçok kişi gibi ben de patlıcankolik oluyor ve patlıcanla yapılabilecek her türlü yemeği hiç bıkmadan her gün yiyebilecek duruma geliyorum. Hele yer ocaklarındaki közlere gömülen patlıcanlarla yapılan közlemeler, nar ekşili salatalar, tazecik bostan patlıcanlarıyla yapılan kavurmalar öyle sık yeniyor ki bizde, sanırsınız pazarda başka sebze yok! Yaz sonunda da acı bir hüzün çöküyor içime tabi.. Patlıcan gerçekten bağımlılık yapıyor, buna eminim artık.

Çok sevdiğim patlıcanlı pilavı esmer pirinçle ilk kez denedim. Genelde patlıcanlar kızartılarak yapılır bu pilav, ama ben daha hafif olsun diye kızartmak yerine az yağda kavurdum. Esmer pirinç ise yine pişinceye kadar sabır sınırlarımızı zorladı. (buradan aldığım ders: işten eve çok aç gelince esmer pilav yapmaya kalkışma!) ama yine de beklediğimize değdi:)

Esmer Pilav İçin Malzemeler (3 Kişilik)

  • 2 adet iri patlıcan
  • 1 su bardağı esmer pirinç
  • 3 su bardağı sıcak su
  • 1 orta boy kuru soğan
  • 1 orta boy domates
  • 1/4 su bardağı zeytinyağı
  • Deniz tuzu, karabiber

Yapılışı

  1. Patlıcanları alacalı olarak soyun, küp küp doğrayın. Acı suyunun çıkması için tuzlayıp kevgire bırakın.
  2. Zeytinyağını pilav tenceresinde ısıtın, ince doğradığınız soğanı hafifçe pembeleştirin. Rendelediğiniz domatesi ekleyin. Pirinçleri de ekleyerek bir müddet kavurduktan suyunu ve tuzunu koyun, kapağını kapatın ve kısık ateşte suyunu çekene kadar (yaklaşık 45 dk) pişmeye bırakın.
  3. Bu arada bekleyen patlıcanları yıkayıp kurulayın, teflon bir tavada çok az zeytinyağını ısıtıp patlıcanları içine atın. Kapağını kapatın, yumuşamaya başladıklarında arasıra karıştırarak, güzelce kızarana kadar kavurun.
  4. Suyunu çeken pilavınızın altını kapatarak 10 dk dinlendirin. Daha sonra patlıcanlarla harmanlayarak servis yapabilirsiniz.
İpucu : Beyaz pirinçle yapmak isterseniz 1 bardak pirinç için 1,5 bardak su kullanarak aynı şekilde pişirebilirsiniz. Pişme süresi daha kısa olacaktır.

Yanında bir "pilav"ımız daha vardı, çingene pilavı! Annemin canı istemişti, ben sofra hazırlarken yapıverdi bizim meşhur salatamızı. "Zaten sen pilav yapmasaydın sadece bunu yiyecektim bu akşam" dedi. "Ben de zaten pilavla birlikte sadece soda içmeyi düşünüyordum, senin pilavından da alırım artık!" dedim. :)

Patlıcanlı Esmer Pilav


Biz böyleyiz işte, otlar, sebzeler, hafif yemekler, salatalar...

... mevsim yaz!

Bir de rota deniz kıyılarına doğru çevrilse yavaştan... Sofralar batan güneşe karşı kurulsa yosun kokan kıyılarda... Bir kadeh şarap olsa, birkaç da meze tabağı yanında, yetse bana... Fonda Müzeyyen Senar, Safiye Ayla olsa, öyle güzel söyleseler derinlerden, eskilerden... Sonra uzanıp sessizce bir hamağa, Selim İleri okusam uyuyup kalana dek...

Yorum Gönder

 
Top