0

Dün akşam eve gittiğimde annemin benim için hazırladığı bol domates soslu patlıcan közlemesi duruyordu mutfakta. Yalnız yemek yiyeceğim akşamlardan biriydi yine. Kızartmak için buzdolabından kendime bir dilim ekmek çıkarırken mis kokulu nanelerle karşılaştım. Bir de bol naneli salata mı yapmalı düşüncesi aklımdan geçtiyse de, patlıcan salatası yeterli dedim (naneyi onun içinde de severim, ayrı) ve poşeti geri bıraktım. Birkaç dakika sonra mutfağa tekrar girdiğimde ne yapacağımı biliyordum:) Hemen ocağa sıcak su koydum, ben tepsimi hazırlayana kadar kaynadı ve naneleri atıverdim içine!

Yazın sıcak gündüzlerinde ve akşamlarında (ve tabi tüm zamanlarda) yapay / katkılı / boyalı içeceklerden ne kadar kaçıyorsam, doğal lezzetli, ev yapımı serin içecekleri de o kadar seviyorum. Sıkça hazırlıyorum böyle içecekleri.. Hiç olmazsa kışın sıcak içtiğim meyve çaylarının soğuk versiyonlarını yapıp kaldırıyorum buzdolabına. Fazla şekerli olmalarını istemediğim için çoğu kez balla tatlandırıyor, hatta bazen onu da koymuyorum.

Nane; salatalara ve tuzlu hamur işlerine yakıştığı gibi, tatlı-serin yiyecek ve içeceklerle de son derece uyumlu bir güzel ot. Limonataya yaptığı katkıyı son derece severim mesela! Ama bu kez sadece onunla hazırladım soğuk çayımı. Mutfakta o akşamki maceralar (gül böreği denemesi, börek uzmanı anneyle "bırak da kendi kendime börek yapabileyim" tartışması, sonra anneye soru sormak gerekince gönlünü alma çabaları:) bitince de kendime çayımdan bir bardak doldurup gazetelere nihayet göz atabilmek üzere koltuğa yayıldım. Çayım güzel olmuş! İşte onun basit mi basit tarifi:

Malzemeler:

- 1/2 demet taze nane
- 1 lt su
- 1 yemek kaşığı bal
- Limon dilimleri, buz, nane yaprakları...

Yapılışı:

1. Suyu tencereye koyup kaynatın. Kaynadıktan sonra altını kapatın, taze naneleri suyun içine atın ve delikli kepçeyle üzerlerinden bastırın. Yaklaşık 10 dk bekletin.

2. Süzgeçten geçirerek naneleri çıkartın. Ilındıktan sonra içine balı ekleyip eriyene kadar karıştırın (daha tatlı severseniz bal miktarını artırabilirsiniz).

3. Çayınızı sürahiye doldurarak buzdolabına kaldırın. Servis yaparken bardaklara birer limon dilimi koyup nane yaprakları ile süsleyebilirsiniz. Dilerseniz buz ekleyin.

Haftasonu (benim için sadece Pazar günü) planları arasında evde oturup Citizen Kane'i bilmemkaçıncı kez izlemek, izlerken film üzerine yazılmış bir kitabı da okumak, film arası çay molası yapmak için rüzgar torbalarının tuzlu versiyonunu denemek, akşam yemeği için hafta içinde uğraşılamayan zor (!) bir yemek yapmak gibi şeyler var. Şimdilik planlar böyle...

Yorum Gönder

 
Top