0



Sonunda yaptım.
Annemin evde olmadığı bir günü seçtim ve yalancı su böreği yaptım! Ben yaptım hem de, bayan "börek acemisi":) Kullandığım tepsinin biraz küçük gelmesi ve oldukça kalın dilimler elde etmem dışında bir sorun çıkmadı, buna en çok ben şaşırdım! Masayı hazırlamaya başladığım sırada annem telefon etti. Bir gün daha kalacağını söylediğinde buruk bir şekilde "ben börek yapmıştım ama.." deyince güldü ve "ah kızım beniiiim.. payımı ayırın tamam mı?" dedi.

Annemin evde olmadığı bir akşama göre fena bir sofra sayılmazdı. Babam bir gün önceden kalan yemekleri de ısıtmamı istemeyince böreğin yanına çay demledim. Mantar mücveri ve elmalı kek de yapmıştım ama börek daha fazla rağbet gördü:) Yarısı hala duruyor, annemin not vermesini bekliyor. Ama bu kez ben onu beklemeden sizinle paylaşıyorum, çünkü babamın notu da yeterli (sanırım gerçekten beğendi!)

Bilenler mutlaka vardır ama bu böreği benim ilk deneyişimdi ve ne zamandır da aklımdaydı.
Fırın makarna ile börek karışımı ilginç bir tarif. Evet, tam tanımı bu olsa gerek. Birkaç yufka ve 1 paket haşlanmış makarna ile kolayca yapılıyor, piştikten sonra da su böreğini andırıyor. Üstelik su böreğinden çok daha hafif ve tabi yapımı da çok daha kolay. Siz de benim gibi börek sözkonusu olunca kolay tarifler arayanlardansanız, denemenizi öneririm. Orjinal su böreğini yapabilenlere buradan saygılarımı sunuyor ve hemen tarife geçiyorum:)

Malzemeler:

- 1 paket kelebek makarna
- 200 g ufalanmış az yağlı beyaz peynir
- 1/2 demet ince kıyılmış dereotu
- 3 adet yumurta
- 2 su bardağı süt
- 1 su bardağı zeytinyağı
- 3 adet yufka
- Tuz, karabiber

Yapılışı:

1. Makarnayı tuzlu suda haşlayıp süzgece alın. Yapışmamaları için üzerlerine 1 kaşık kadar zeytinyağı döküp yedirin, ılımaya bırakın. Ilındıktan sonra peynir ve dereotu ile harmanlayın. Karabiber ve gerekiyorsa tadına bakıp tuz ekleyin.

2. Fırını 200 dereceye getirip ısıtmaya başlayın. Yumurtaları, süt ve zeytinyağını derin bir kasede çırparak sos hazırlayın. Büyük boy dikdörtgen bir fırın tepsisini yağlayın.

3. Yufkaların birini tepsiye sererek kenarlarını dışarı sarkıtın (daha sonra üzerine kapatmak için), biraz sos gezdirip yufkayı ıslatın. Daha sonra içine makarnanın yarısını dökün. Tekrar sos gezdirin.

4. İkinci yufkayı serin (kenardan taşanları bu kez kopararak tepsi içine koyun). Sos gezdirerek ıslatın, üzerine kalan makarnayı dökün, tekrar sos gezdirin.

5. Son yufkayı da en üste koyduktan sonra kenarlardan taşan yufkaları düzgünce kapatın, sosun kalanını böreğin üzerine ve kenarlarına eşit şekilde dağıtın.

6. Kızgın fırında 40-45 dk (üzeri iyice kızarana kadar) pişirin. Dilimleyerek ılık-sıcak servis yapın...


Yorum Gönder

 
Top