0



Epeydir yemek etkinliklerine katılamıyorum. Halbuki etkinlikler her ay birbirinden keyifli konularla ve çığ gibi büyüyen katılımcılarıyla hız kesmeden devam ediyor. Bu ayki etkinliğimizin ev sahibi Ayşenur , kendi sitesine adını veren ve sanırım istisnasız hepimizin çok sevdiği bir yiyeceği seçmiş konu olarak, üstelik sınırlama da getirmemiş ve kek yapın da nasıl olursa olsun demiş:) Ayşenur'a bu güzel konu için teşekkür ediyor ve kolay gelsin diyorum.

Kek deyince benim aklıma hep kış günleri, yağmurlu öğle sonraları, çayın odayı dolduran buharı ve ille de çocukluğum gelir. Okuldan eve dönüş saatleri ve daha merdivenleri çıkarken burnuma dolan o tarifi imkansız vanilyalı koku.. Annem çoğunlukla elmalı kek yapardı, paşa çaylarımızın yanında kocaman dilimler kesip önümüze koyardı. Ben de kek kısmını önce yiyip üstteki pudra şekerli pişmiş elmaları sona bırakırdım. Kendim kek yapmaya başladığımda da önce klasik kekler denedim, sonra paylar, tartlar.. ve derken en sevdiğim formatı keşfettim: Muffinler!

Topkek denilebilir Türkçe olsun istersek, ama o da bir markayı anımsatıyor. Ben muffin kelimesini seviyorum, bazıları mafin de diyebilir. Sonuçta bu minik kekler hem çok sevimli oluyorlar, hem çabucak pişiyorlar (içlerinin pişmemesi, çökmesi gibi sorunları da olmuyor), hem de ikram etmek çok daha kolay oluyor. Tabi dilediğiniz gibi süsleyip ufak pastacıklar haline de dönüştürebiliyorsunuz!


Etkinlik için bu süslü muffinleri hazırladım. Diğer muffinlerden bir farkları var; içlerinde un yok. Un yerine bolca ufalanmış ekmek kullanılıyor. Tarifi Hürriyet gazetesinin geçen hafta verdiği bir ekte görmüş, "kahveli" kelimesinin cazibesine kapılarak merakla incelemiş, ekmek kullanıldığını görünce de çok şaşırıp denemek istemiştim. Sonuç gerçekten güzel oldu. Kahveli, bol cevizli ve bol soslu, yumuşacık muffinler oldular, kahve yanına çok yakışan cinsten.. Vakit alacak bir tarife benzeyebilir ilk bakışta, ama kesinlikle değil. Hazırlamak sadece dakikalarınızı alacak. Mikserle uzun uzun çırpmalara da gerek yok zaten:)

Malzemeler:
(10 adet muffin)
- 7 dilim kepekli tost ekmeği
- 1/2 paket kabartma tozu
- 3/4 su bardağı dövülmüş ceviz
- 1/2 su bardağı esmer şeker
- 1 yemek kaşığı granül kahve (nescafe)
- 1 yemek kaşığı kaynar su
- 1 adet yumurta
- 1/2 su bardağı süt
- 1 Türk kahvesi fincanı sıvıyağ
Süsleme için:
- 1/2 paket çikolata sosu
- 1/2 paket krem şanti
- 1/4 su bardağı dövülmüş ceviz

Yapılışı:
1. Ekmekleri derin bir kaba ufalayın. Kabartma tozu, ceviz ve şekeri ekleyerek karıştırın.

2. Kahveyi kaynar suda eritin, soğuduktan sonra karışıma ekleyin. Sütü, sıvıyağı ve yumurtayı da ekleyerek tüm malzeme hamurlaşana kadar kaşıkla karıştırın.

3. Hazırladığınız karışımı muffin kalıplarına paylaştırın. Dilerseniz benim yaptığım gibi kağıt kalıplara koyabilir, süslemeden önce kağıtları sıyırabilirsiniz.

4. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 20 dk pişirin. Ilındıktan sonra -kağıtlara koyduysanız- kağıtlarını sıyırın ve servis tabağına alın.

5. Çikolata sosunu üzerinde yazan tarife göre hazırlayıp ılıyıncaya kadar bekletin. Krem şantiyi de aynı şekilde hazırlayıp kullanıncaya kadar buzdolabında tutun.

6. Muffinlerin üzerine önce ılık çikolata sosunu kaşıkla dökün. Daha sonra krem şantiyi sıkma tüpü yardımıyla sıkın. Cevizle süsleyin ve bekletmeden servis yapın.


Kimbilir ne lezzetlerle karşılaşacağız bugün bloglarda, iyisi mi bir an önce çayları demleyin, kahveleri hazırlayın! Hele de evdeyseniz hiç durmayın, evdekilere bugün mutlaka kek yapın. Evde kimse yok mu?
... o zaman kendiniz için yapın!

Buz gibi bir kış günü, hem de günlerden Pazartesiyse, güzel bir kek ve eşlik eden kahve kokusu kadar moral düzeltici ne var?

Yorum Gönder

 
Top