0

Soğuklar ve yağış birden bastırdı.. Bence çok da iyi oldu, vaktiydi artık.. Sıcak çikolatalar içeceğimiz, baharatlı meyve çayları demleyeceğimiz, kahvenin dumanıyla burnumuzun ucunu ısıtacağımız günler geldi:) Kış ayları içimizin sıcak ve tatlı şeyler istediği zamanlar.. Karbonhidrat ihtiyacımız artıyor doğal olarak. Abartmadığımız sürece zararı da yok..

Evlerde keklerin daha bol piştiği bugünlerde ben de arayı fazla soğutmadan limonlu ıslak kekimin tarifini yazayım dedim. Zira sırada annemli lezzetler var:) Hem yediğimiz içtiğimizi, hem gezip gördüğümüzü anlatacağım, ama biriksinler, öyle..

Limonlu ıslak keke ismini ben verdim ama tarif Ayşe Tüter'e ait. Tarifin adı ıslak kek olsa da bildiğimiz ıslak keklerden biraz farklı, çünkü hem sadece sütle ıslatılıyor, hem de içinde limon suyu ve kabukları var. Dolayısıyla limon aroması hissediliyor. Diğer taraftan yağsız bir kek olması nedeniyle yumuşacık pandispanya gibi bir dokusu da var. Üzerindeki krema ve erimiş çikolata da lezzetini tamamlıyor.

Bizim severek yediğimiz bir kek oldu. Umarım siz de severek yersiniz dostlarınızla.. Büyükçe bir kek oluyor ama oldukça hafif olduğu için 8 kişilik diye düşünebilirsiniz. 10 kişiye de rahat rahat yeter.

Malzemeler:

- 5 adet yumurta (oda ısısında)
- 1,5 su bardağı toz şeker
- 2 su bardağı un
- ½ çay kaşığı saf vanilya
- 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
- ½ litre süt
- 1 adet limon (suyu ve kabuklarının rendesi)
- 1 poşet krem şanti
- 100 gr bitter çikolata
- 4 yemek kaşığı hindistan cevizi (arzuya göre)

Yapılışı:

1. Yumurtalarla şekeri mikserin önce düşük sonra yüksek ayarında 7-8 dk kadar çırpın.

2. Mikseri çıkartın; vanilya, kabartma tozu ve unu eleyerek ekleyin, tahta kaşıkla karıştırın.

3. Limon suyunu, limon kabuklarını ve ¼ su bardağı sütü ekleyin, tekrar karıştırın.

4. Hamuru yağlı kağıtla kaplanmış orta boy bir kelepçeli kalıba dökün. 180 derece ısıtılmış fırında 40 dk kadar pişirin.

5. Pişen keki fazla bekletmeden kelepçeli kalıptan çıkarın, yağlı kağıdı sıyırın ve servis yapacağınız pasta tabağına alın. Kek henüz sıcakken üzerine yavaş yavaş 2 su bardağı soğuk sütü dökün.

6. Kalan ¼ su bardağı sütle 1 poşet krem şantiyi çırpın. Oldukça yoğun kıvamlı bir şanti olacak. Kek soğuduktan sonra ufak bir spatula ile (ya da benim gibi kahvaltı bıçağı ile:) kekin üzerine ince bir tabaka halinde şantiyi sürün (ben kenarlarına sürmedim, sadece üzerini kapladım).

7. Kekin üzerine dilerseniz hindistan cevizi serpin (ben sevmeyenler olduğu için tüm keke serpmedim, ama sonradan yediğim bir dilime serptim, limonlu keke çok yakıştığını düşünüyorum). Keki bu haliyle buzdolabına koyup biraz dinlendirin. En güzeli 1 gece beklemesi...

8. Servis sırasında çikolatayı benmari usulü eritin. Kestiğiniz dilimlerin üzerine şeritler halinde gezdirin.

***************

Kahve kokulu, sıcacık günler dilerim.
Annemli lezzetlerde görüşmek üzere!!

Yorum Gönder

 
Top