0

Geçtiğimiz günlerde bir Pazar günü, Coupling’in 1. sezonunu izlemek üzere toplandık. Dizi hakkında hiçbir fikri olmayan biz oldukça meraktaydık doğrusu.. Hafif puslu hava da atmosferi tamamlayınca, ellerimizde yiyecek tabaklarımız ve patlamış mısırlarımız ile tam bir dvd keyfi yaptık. Çok güldük, çok eğlendik. Diğer sezonların dvd’leri de şu an bizde, ama tekrar toplanacağımız günü bekliyoruz izlemek için:)

Özlem, bayram yolculuğumuzda çok beğenip bol bol yediğimiz poğaçalarından getireceğini söylemişti. Ben de dvd izlerken iyi gidebileceğini düşünüp birşeyler hazırladım. Ben pek alışkın değilim ama hadi bu kez menümüzü yazayım:)

- Özlem’in poylu poğaçaları
- Limonlu ıslak kek
- Mozaik pasta
- Yoğurt soslu patates topları
- Ufuk’un getirdiği simitler

Patates topları benim direktiflerimle sevgilim tarafından yapıldılar. Çok da güzel oldular:) Şimdi tam nerede gördüğümü anımsamıyorum ama internette buna benzer pekçok tarif bulunuyor. Yine de isteyen olursa tarifini yazarım. Tatlılarımızın tarifleri ise gelecek:) Şimdi gelelim poğaçalarımıza..

Önce poy hakkında kısa bir bilgi:
Pastırmanın üzerine sürülen "çemen" isimli karışımın ana maddesiymiş poy. Ayfer Kaur’un web sitesindeki bilgilere göre; iştah açıcı özelliği nedeni ile sabah kahvaltılarındaki tereyağlı ekmeklere serpilir, sofralık siyah ve yeşil zeytinlere pul biberle birlikte karıştırılır, çorbalarda ve yemeklerde kullanılırmış. Ama herhalde en bilineni çemende kullanımı.. Bu nedenle seveni de var, sevmeyeni de. Ben bir etyemez olduğum halde eskiden beri poyun kokusunu severim. Özlem’in poğaçalarını da en çok bu yüzden sevdim. Tekrar teşekkürler ve ellerine sağlık Özlemciğim!

İşte bu yumuşacık, hoş kokulu poğaçaların tarifi:

Malzemeler:

- 1 paket yaş maya
- ½ çay bardağı ılık su
- 1 su bardağı süt
- 3 yumurtanın akı
- 3-4 yemek kaşığı yoğurt
- 1 paket (250 gr) tereyağı (oda sıcaklığında)
- 1 çay bardağı sıvıyağ
- 1 çay kaşığı şeker
- 1 yemek kaşığı tuz
- 3-4 damla limon suyu
- Alabildiği kadar un
İçine:
1. alternatif: Beyaz peynir
2. alternatif: Patates kavurması
Üzeri için:
- 2 yumurta sarısıyla bir miktar poy baharatını karıştırın.

Yapılışı:

1. Yaş mayayı yarım çay bardağı ılık suda eritip üzerine sütü ekleyin ve 15 dk beklemeye bırakın.

2. Derin bir kap içine yumurta aklarını, yoğurdu, tereyağını, sıvıyağı, şekeri ve tuzu koyun. 3-4 damla limon suyu ekleyip bir miktar unla yoğurmaya başlayın. Bir yandan beklettiğiniz mayalı sütü de ekleyin. Yumuşak ama ele yapışmayan bir kıvama gelecek, bu nedenle azar azar un ekleyin.

3. Kıvama gelen hamurunuzun üzerini örtüp sıcak bir ortamda 1,5 - 2 saat bekletin.

4. Bu arada iç malzeme olarak beyaz peynirlerinizi ufalayıp hazırlayın. Patatesli harç yapmak isterseniz 1-2 patatesi haşlayın ve küp küp doğrayın. Çok az sıvıyağda 1 soğanı kavurun, üzerine haşlanmış patatesleri ekleyip biraz daha pişirin.

5. Mayalanmış hamurdan yumurta iriliğinde parçalar koparıp içine malzemeden koyun, poğaça şeklinde kapatın.

6. Yağlanmış fırın tepsisine dizdiğiniz poğaçaların üzerine poylu yumurta sarısını fırçayla sürün. Dilerseniz susam da serpebilirsiniz. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirin.


Özlem bu ölçülerle 3 hatta 4 tepsi, yani 40-45 adet poğaça çıkabildiğini söylüyor, yani içindeki yağ miktarının fazlalığı sizi korkutmasın. Bu miktarlar sizin için fazlaysa yarım ölçü, hatta 1/3 ölçü ile deneyebilirsiniz. Fazla çıkmasının da hiç sakıncası yok aslında, mesela ben kalanları buzluğa koydum, sonraki günlerde de tost makinesinde ısıtıp Özlemciğimin kulaklarını çınlatarak keyifle yedim.

Arkadaşlarımı tekrar davet etmek için biraz zaman var.. Çünkü şu an anneciğim burada ve onunla hasret gideriyorum! Buzdolabımda izdiham, masamda görünce gözlerime inanamadığım güzellikler var bugünlerde; turpotu salataları, patlıcan közlemeleri (pek tabi Aydın kese yoğurdu ile:), arapsaçı kavurmaları, karacaoutlu peynirler, kırma zeytinler, köy yumurtaları, Silifke peynirleri ve daha neler neler! Hepsine mis gibi nohut mayalı ekmeğimiz ve annemin sohbeti eşlik ediyor ki daha ne isterim?

Mutluyum, keyifliyim, huzurluyum..

Yorum Gönder

 
Top