0

Artık birşeyler yapmalıyım düşüncesiyle uyandım.
Havanın bir müddet yağıp yağmamakta kararsız kaldıktan sonra açmaya karar verdiği, benim evde yalnız olduğum bir Cumartesi sabahı.. Önce ne zamandır ihmal edilmiş güzel bir kahvaltı.. tavada eritilen peynirler.. haşlanıp doğrandıktan sonra üzerine karabiber serpilen yumurtalar.. hatta İtimat’tan alınmış süt kaymağı, üstüne vişne reçeli.. Komşufırın’ın nefis çavdar ekmeklerinden birkaç dilim, kızarmış.. bir çay eksik, ama olsun.. Cumartesi günleri çalıştığım yılları düşünüp gülümsüyorum. Birkaç saat sonra sevgilim dershaneden çıkacak ve buluşacağız. Gazetelere şöyle bir göz atıp evi toparladıktan sonra mutfağa giriyorum. Filiz anneye götürmek için birşeyler yapmalıyım. Aslında kendim için birşeyler yapmalıyım...

Beni iyi hissettirecek olanın ne olduğunu biliyordum. Çabucak şekilleniverdi ellerimde. Ben bir yandan mutfak tezgahımı toparlarken, o düşük ısıdaki fırının içinde mutlu mutlu mayalanıyordu. Tezgah toparlanınca rendeledim Amasya elmalarımı. Kokusu burnuma gelecekti belki nezle olmasaydım. Ama kokusu var mıydı kimbilir? Annemin gönderdiği süt kokulu cevizler bitmişti ama Brezilya Kurukahvecisi'nin cevizleri vardı dolapta. Buluştular pişmiş elmalarla. Hamurum da sarıldı bir güzel cevizli elmalara, pek sevdiler birbirlerini. Hadi dedim siz pişin şimdi, güzel kabarın haa, önemli yere gidiyorsunuz:)

Mutfak benim için ne güzel bir terapiymiş meğer..
Mutfağın fırının ısısıyla ısınması, fırın çalışmaya başlayınca çıkan o değişik kokuya karışan tarçın kokusu, mayalanan hamuru camdan seyretmek, hamurun sıcacık olması maya geldiği zaman, sonra tezgahı temiz, ocağın üstünü fırından çıkanlarla dolu görmek..

Çöreklerimi paketleyip çıktım evden. Sevgilimle buluşup atladık otobüse. Çok acıktık ama sabrettik, mesaj gönderdik Filiz anneye, çay hazırdı gittiğimizde. Ben de bir bardak açık çay içiverdim, ne olur ki... Çöreklerin tarifi maya paketinden. Pek sevildiler pamuk pamukken..


Malzemeler:

- 2,5 su bardağı un
- 1 paket instant maya
- ½ çay bardağı toz şeker
- 1 yumurta
- 50 gr tereyağı (oda ısısında)
- 1 çay bardağı ılık süt

İç malzemesi:
- 2 adet elma
- ½ çay bardağı toz şeker
- ½ çay bardağı dövülmüş ceviz
- 1 çay kaşığı tarçın

Üzerine:
- ½ çay bardağı pudra şekeri

Yapılışı:

1. Önce iç malzemeyi hazırlayın. Elmaları soyup rendeleyin, şekerle birlikte ufak bir tencereye alıp 7-8 dk pişirin. Ocaktan aldıktan sonra cevizi ve tarçını ekleyip karıştırın, soğumaya bırakın.

2. Unu derince bir kaba eleyip maya ile karıştırın. Toz şekeri, yumurtayı, tereyağı ve ılık sütü ekleyip yoğurun. Elinize yapışmayan, yumuşak ve elastik bir hamur haline gelince üzerini streç filmle kapatıp ılık ortamda 50 dk kadar mayalanmaya bırakın.

3. Mayalanan hamuru 8 bezeye ayırın. Her bezenin içine hazırladığınız içten 1 kaşık kadar koyup kapatın. Kapattığınız yeri parmak uçlarınızla iyice yapıştırıp avucunuzda yuvarlayın.

4. Hazırladığınız bezeleri yağlı kağıt serili tepsiye sıralayın. 30 dk daha bekletin.

5. Önceden 180 derece ısıtılmış fırında 15 dk kadar pişirin. Kontrol edip üzerleri güzelce kızardıysa fırından alın. Soğuduktan sonra üzerlerine bolca pudra şekeri eleyin.

Beklediğiniz, sabrettiğiniz, arada mail atıp iyi olup olmadığımı sorduğunuz için teşekkür ederim. İyi ki varsınız.. Ve ben iyi ki kendimi terapi edebiliyor, yazabiliyor ve paylaşabiliyorum..

Yorum Gönder

 
Top