0


Ben üniversiteyi Kayseri'de okudum. Kayseri mantısının herkes tarafından bilindiği ve sevildiği aşikardır. Ama ben en çok Kayseri'de çokça yapılan patates mantısını severim. Şöyle kocaman kocaman insanın ağzını doldurur, hatta sıcak patates damağını yakarda azıcık. Hem de daha kolay :) Mantı severlere patatesli mantıyı da denemelerini şiddetle tavsiye ederim.

Malzemeler:
  • Hamuru için : 3 bardağı un, 1 yumurta, alabildiği kadar su, 1 çay kaşığı tuz
  • İçi için : 3 büyük patates, Ben tatlandırmak için kahvaltı harcı koydum, siz istediğiniz baharatları kullabilirsiniz.
  • Üstü için : hem sarımsaklı yoğurt hemde kırmızı biberli tereyağlı sos
Yapılışı:
  1. Unu, yumurtayı, tuzu ve az suyu ( 1 çay bardağı ancak) sert bir hamur elde edecek şekilde güzelce yoğurun. Yumurta sertlik de kazandıracaktır. Üstünü örtüp bir kenarda dinlendirmeye bırakın. İçini hazırlayın.
  2. İçi için patatesleri haşlayın. Sıcak sıcak soyup içine tuzunu ve baharatlarını katıp çatalla ezin , karıştırın.
  3. Hamuru elma büyüklüğünde bezelere ayırıp merdane ile açın, ne çok ince ne çok kalın. Ben mantıları elde etmek için küçük çay bardağı kullandım. Bunun için çay bardağı ağzı kadar hamurun üstüne aralıklı aralıklı patatesli harçtan koyun. Üstüne bir tane daha hamur açın ve patatesli harç koyduğunuz hamurun üstüne serin. Küçük çay bardağı ile iç koyduğunuz yerleri iyice bastırın ve mantılarınızı elde edin. Dikkat edin kenarları açık kalmasın. Yoksa pişirirken patatesler akar. Hamurunuz bitene kadar bu işlemi sürdürün.
  4. Yaptığınız mantılarınızı unlu tepsiye koyun. Üstlerini örtün ki kurumasınlar. Kururlarsa hiç güzel olmazlar. Büyük bir tencerede su kaynatın. İçine biraz sıvı yağ ve tuz koyun ki hamurlarımız yapışmasın. Kaynayan suyun içine mantılarınızı atın. Yaklaşık 15-20 dakika içinde pişerler.
  5. Üstüne sarımsaklı yoğurt ve tereyağda erittiğiniz kırımızı tatlı toz biberden sos yapın. Birlikte servis yapın. Afiyet olsun.

Yorum Gönder

 
Top