0
Ah ne çok severim... Bizim ege usulü, annem usulü kereviz yemeğini ne çok severim.. Ne çok yenirdi bizde, yazın taze fasulyenin yendiği kadar çok.. kışın en sevilen sebzelerindendi kereviz.

Ege usülü zeytinyağlı taze kereviz yemeği tarifi


Yapraklarının kurutulup baharat yapıldığını öğrendiğimde de, şehr-i İstanbul'a gelince manavların o güzelim dalları ve yaprakları çöpe atıp sadece kafasını sattıklarını gördüğümde de, kerevizi kokusuna dayanamadıkları için sevmeyenler olduğunu farkettiğimde de çok şaşırmıştım. Onlardan biri de sevgilim.. Pırasayı, brokoliyi, hatta benim ısrarlarım sonucu karnabaharı bile sevmesine rağmen, kereviz yerken tabağımı ondan uzak tutmaya çalışıyorum, zira kokuyor! Bence misler gibi kokuyor tabi..

Geçen bayram tatilimizde bir akşam, eve pek aç dönmediğimiz halde annemin kerevizinden koca bir tabak yemiştim, ertesi gün yola çıkacaktık ve aklımda kalacaktı, annemin de içinde kalacaktı tabi aynı zamanda. O yüzden tok da olsam yemiştim, hem de iştahla:) Tabağımı silip süpürmeden önce de aceleyle fotoğraflamıştım, bir gün tarifini yazmalıyım diyerek.. Gün bugünmüş. Kışın da bol bol sebze yemek gerek, yazdan dondurucuya attığınız fasulyeleriniz, patlıcanlarınız olabilir ama onlar tazecik mevsim sebzelerinin yerini tutmazlar. Dün akşam bugün işten dönünce ısıtıp hemen yiyelim diye sevgilimin de yardımlarıyla bir borcam dolusu organik sebze ayıklayıp soslayıp fırına verdikten sonra bunlardan bahsetmek aklıma geldi işte.. Arşivde fotoğrafı bekleyen kereviz yemeği ile beraber! Hemen tarifi not ettim (evet, sık yapmadığım burdan belli!)

Dallı yapraklı taze kereviz


Neyse ki bir tesellim var, ekolojik pazarıma geliyor bizim kerevizlerden. Dalıyla yaprağıyla.. Eğer siz de bu yemeğin tadını bilenlerdenseniz, ya da denemek isterseniz muhtemelen İstanbul'da bulamıyorsunuzdur böyle kerevizler. Manavınıza rica ederseniz kereviz geldiğinde size dallı yapraklı halde ayırır belki. Ya da üşenmeyin, bir Cumartesi sabahı sıkı giyinip erkenden yolunuzu Feriköy pazarına düşürün. Filenizi sağlıkla doldurun, pazarcıların deyimiyle:)

Malzemeler: (3-4 kişilik kereviz yemeği için)

  • 1 adet kereviz
  • 1 adet havuç
  • 1 adet kuru soğan
  • Dilerseniz 1-2 çorba kaşığı konserve domates
  • 1/2 çorba kaşığı domates salçası
  • 1/2 çorba kaşığı toz kırmızı biber
  • 1 çay kaşığı deniz tuzu
  • 4 çorba kaşığı zeytinyağı
  • 1 avuç kadar haşlanmış nohut

Yapılışı

  1. Kerevizin kafasını kuşbaşı doğrayın. Yeşil yapraklarının kötü olan kısımlarını atıp taze olanları iri iri doğrayın. Saplarının da taze olanlarını 3-4 cm uzunluğunda doğrayın (eğer saplar kolayca kırılmıyorsa taze değildir ve kolay pişmez, onları atabilirsiniz). Doğradığınız tüm kereviz parçalarını geniş bir kaba alıp bol suyla yıkayın.
  2. Soğanı yemeklik doğrayıp zeytinyağında pembeleştirin. Havucu uzunlamasına dörde bölerek doğrayın, soğanlara ekleyerek birkaç dakika kavurun. Bu aşamada dilerseniz birkaç kaşık domates konservesi ekleyebilirsiniz.
  3. Salçayı ve kırmızı biberi ekleyin. Karıştırdıktan sonra kerevizleri ilave edin, tuz ekleyin ve kapağını kapatıp kısık ateşte 5 dk kadar pişirin.
  4. Tencerenize kerevizlerin üzerini örtecek kadar sıcak su ekleyin. Kısık ateşte, kerevizler yumuşayana kadar pişirin. Ortalama 20 dk kadar sürüyor, arada kontrol edersiniz.
  5. En son severseniz eğer nohut ekleyin yemeğinize. Nohut hem yemeğinizin besleyiciliğini artırır hem de kerevize çok yakışır.
Hımmm.. yanında ne yiyelim.. Yanında ben yoğurt severim. :) Yoğurt ve ev ekmeği yeter bana. Ama hani güzel bir pirinç pilavı da yakışır.

Sağlıklı yemek ne güzel şey.. ne iyi geliyor insana.. Cumartesi olsa da pazarıma gitsem yine, geçen hafta işe gitmeden önce üşenmeyip sabahın köründe gittiğim gibi.. Eve döndüğümde hem burnumun ucu, hem de parmaksız eldivenlerim yüzünden parmak uçlarım donmuştu resmen ama mutfağıma taşıdığım sağlıktan dolayı çok mutluydum. Size de öneririm..

Yorum Gönder

 
Top