0
Annem anlatır durur;

"Yengen bir pırasalı börek yapıyor, yiyen herkes bayılıyor, tarifini istiyor" falan...

Ben de pırasayla ne kadar güzel olabilir ki diye düşündüm hep. Belki de aylardır yapmamın sebebi bu ama keşke bu kadar beklemeseymişim.

Gerçekten çok güzel bir börek oldu. Pırasayla kıyma ne kadar da yakışıyormuş birbirine... Böreğin içine girince daha da güzel oluyormuş tatları.
Kızım da baya pırasa yemiş oldu bu şekilde....

Burda bir kenarı 15 cm kadar olan kare yufkalar var. Türk yufkasıyla yapabildiğim herşeyi bu yufkayla da yapabiliyorum. Aslında boyut yönüyle biraz daha pratik bile sayılabilir.
Ben normal yufkayla yapabileceğiniz şekilde vereceğim tarifi...
Yalancı kol böreği gibi yani.




Malzemeler:

-3 yufka (yeterli olur diye düşünüyorum)
-Bir kilo pırasa
-250 gr kıyma
-1 yemek kaşığı kadar salça
-Sıvıyağ
-Damak tadınıza göre tuz, karabiber

Harç için;

-1 su bardağının içine iki yemek kaşığı yoğurt koyup üstüne süt doldurun.
-3 yemek kaşığı zeytinyağı
-İki yumurtanın birinin sarısını böreklerin üstü için ayırın diğerlerini haca kırın.


Yapılışı:

-Tavayağa sıvıyağı koyup kıymayı ekleyin.
-Kıyma biraz kavrulunca içine ince ince kıydığınız pırasayı ilave edin.
-Üç dört dakika kadar sonra salçayı da ekleyin ve kavrulmaya bırakın.
-Tuz ve karabiberi de ekleyip ocağı kapatın.

-Harç için tüm malzemeyi çırpın.

-Yufkanın birini masaya yayın.
-Yarısına kadar harçtan sürün, diğer yarısını yufkanın dörtte üçünü kaplayacak şekilde kapatın. Aynı harçtan onun da üzerine sürün.
-İç malzemenizi yufkanın üzerine yayın.
-Yufkanın kenarlarını içe doğru kıvırıp yufkayı rulo şeklinde sarın ve ruloyu istediğiniz büyüklükte mesela dört parçaya kesin.
-Diğer yufkalara da aynı işlemi uygulayaraktan yağlanmış tepsiye börekleri dizin ve üzerlerine yumurta sarısı sürüp önceden ısıtılmış 180 derece fırında böreklerin üzeri kızarana kadar pişirin..

Yorum Gönder

 
Top