0



Yılın ilk çilekleri!
Nasıl da özlemle beklendiler?
Ve kavuşur kavuşmaz annemin doğumgünü pastasını süslediler!

Dün anneciğimin doğumgünüydü. Onun için tam da onun seveceği gibi bir pasta yapmak istedim. Çok da düşünmedim ama, çünkü annemin kriterleri bellidir. Benim çikolataya, yoğun kıvamlı keklere olan düşkünlüğümün tersine o hafif pastaları sever; pandispanyayla hazırlanan, meyveli, krem şantili pastalara bayılır. Hatta pandispanyayı tek başına bile yemeyi sever:) Yani hedef belliydi: Yılın ilk çilekleri alınacak ve anne kuşa çilekli pasta yapılacak!

Geçen akşam iş çıkışında yolumun üzerindeki tüm manavlar ve normalde asla sebze-meyve alışverişi yapmadığım marketler dahil her yerde çilek arandıktan sonra, eve yaklaştığım sırada toplanmakta olan pazara umutsuzca bakıp, elimdeki torbaların ağırlığını da düşünerek eve döndüm. Ne yapayım, muzlu pasta yaparım ben de... diye düşünürken, anneme pazarda çilek görüp görmediğini sordum. "Vardı, hem de öyle güzellerdi ki, ama şimdi sen daha mevsimi değil diye kızarsın dedim, almadım" demez mi:) "Çok canım istiyor ama ya, bulabilir miyim ki, ben bi gidip bakayım!" diyerek sokağa fırladım. Pazarcılar toplanıyorlardı tabi ve güzel çilek bulma umudum zerre kadar yoktu. Artık çilek olsun da nasıl olursa olsundu! Kamyonlara yüklenen kasaların gürültüsü ve köylerine dönecek olanların telaşlı koşuşturmaları arasında hızlı hızlı yürürken, önüme çıkan ilk çileklerin (belki de sondu tabi) önünde zınk diye durup eğildim ve kokladım.
- al abla, hepsini 3'e vereyim!
- ne yapayım yahu o kadar çileği, nereden baksan 2 kilo gelir!
- abla valla 3'e verdim kilosunu, çok güzel çilek..
- görüyorum da, çok yine de..
- reçel yaparsın ablacım!
- ?!
- al hadi 2,5 olsun, kalmasın!
şeklinde bir diyalogdan sonra elimde koca bir çilek torbasıyla eve döndüm:) Annem aldığım satıcının yerini tarif ettirince "benim görüp beğendiğim çilekler bunlar!" dedi. Tabi en güzelleri değildi ama yine de hiç fena sayılmazlardı. Buna şans denir işte:))

Mis kokulu çileklerim ve ben mutfağa girdik hemen...
Türkmenciğimin gönderdiği ve burada bulunmadığı için özel birşeyde kullanırım diye sakladığım rendelenmiş hindistan cevizleri bu pasta şerefine gizlendikleri yerden çıktılar...
Pasta yapıldı, bu sırada sürekli "neler karıştırıyorsun orada sen?" gibi sorularla durumu çoktan anladığını belli eden anne kuşa uyduruk yanıtlar verildi. Malesef gizli bir operasyon yürütemedim. Ben pastayı hazırladığım sırada mutfağa hiç gelmese de sonunda buzdolabına koyunca görecekti zaten ve gördü de..

Sonuç olarak dün akşam pasta kesildi, kahve eşliğinde sunuldu, ve anneden öpücükler alındı! Pastayı hepimiz beğendik, özellikle hafifliği nedeniyle ekstra puan aldı, yemek sonrası olmasına rağmen kocaman dilimler yiyebildik:) Tabi bu arada Sevim de 1 ay sonraki kendi doğumgünü için bol meyveli bir pasta siparişi vermeyi unutmadı!

Çilekli Hindistan Cevizli Pasta
(8 kişilik)

Malzemeler:

Pandispanyası:
- 3 adet yumurta (oda ısısında)
- 3 Türk kahvesi fincanı un
- 3 Türk kahvesi fincanı toz şeker
- 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
Arası:
- 500 ml yağsız süt
- 3 yemek kaşığı un
- 1 adet yumurta
- 1 çay bardağı pudra şekeri
- 1/2 çay kaşığı saf vanilya (ya da 1 paket vanilin)
- 1 çay bardağı su
- 2 yemek kaşığı esmer şeker
- Dilimlenmiş çilekler
Üzeri:
- 1 poşet çilekli krem şanti
- 1 su bardağı soğuk süt
- 8 adet bütün çilek
- Hindistan cevizi (rende bulamazsanız normal hindistan cevizi)

Yapılışı:

1. Pandispanyayı hazırlamak için yumurtalarla şekeri mikserin önce düşük sonra yüksek devrinde 7-8 dk boyunca çırparak kabartın.

2. Mikseri çıkartın, elenmiş unu ve kabartma tozunu tahta kaşık yardımıyla karışıma yavaş hareketlerle yedirin.

3. Karışımı yağlı kağıtla kaplanmış ve kenarları yağlanmış 24 cm.lik kalıba dökün, önceden ısıtılmış 160 derece fırında 40 dk pişirin. Fırını söndürüp 5 dk daha içinde beklettikten sonra çıkartıp soğumaya bırakın.

4. Pandispanya pişerken ara kremayı hazırlayın: Önce un ve yumurtaya azar azar süt ekleyerek pürüzsüz bir hale getirin, daha sonra sütün tamamını ekleyerek tencereyi ateşe alın. Sürekli karıştırarak pişirin. Kaynadıktan sonra kısık ateşte 5 dk daha karıştırın ve ocaktan alın. Pudra şekerini ve vanilyayı ekleyerek mikserle en az 10 dk çırpın.

5. Pandispanyayı ip yardımıyla ikiye kesin, içinde esmer şeker erittiğiniz suyla her iki katı ıslatın. Daha sonra soğumuş -ya da ılımış- olan kremayı sürün (krema çok az artabilir). Dilimlenmiş çileklerle kremanın üzerini kaplayın. Diğer kek katını üzerine kapatın.

6. Krem şantiyi 1 bardak sütle hazırlayarak pastanın kenarlarını ve üstünü kaplayın. Çilekler ve hindistan cevizleriyle süsledikten sonra pastanızı buzdolabına kaldırarak 1 gece dinlendirin...


Yorum Gönder

 
Top